Dagbokinnlegg 2016
26.desember: Det blåser skikkelig, og alle de firbeinte er forsvarlig innomhus, de store hoppene, de mindre folungene, samt de aller minste, kattene. For noen år siden blåste en bit av stalltaket av, og da fikk vi skrudd om takene, håper det holder noen år til nå. Heldigvis bor vi i noenlunde le, her på østlandet. Misunner ikke vestlendingene akkurat nå…. Denne stormen har fått navnet Urd. Det får meg til å tenke på min første traverfavoritt, Solurd, sønn av Urdsønn, som igjen hadde Urd til mor…. Det var en skikkelig “bukk” ble det påstått, men mellom ham og meg var det ren kjærlighet….
7.desember: Dette er den årstiden jeg har desidert minst å gjøre. Ikke mulig med prosjekter verken i hagen eller på jordene, det går ikke an å oppgradere eller pusse beiter. Hoppene er halvveis (+) i svangerskapet, folungene er handterbare i utegangen, og jobbes bare med inne. Er vel en del kontorarbeide som skal gjøres, ikke minst rydding av det aldri tomme skrivebordet, men ingenting som haster veldig. Er a jour med oppgjør til hingsteeiere og har gjort klar oppgjøret til stasjonene … det er vel i grunnen hjemmesiden og hingstesidene som står for tur. Har mellom 4 og 5 timers jobb i stallen og med hestene hver dag, avhengig av hvor mye jeg jobber med ungene, og hvor fort jeg måker bokser, selvsagt.
Tar en drøy time om morgenen, 7-ish, gir hoppene litt kraftfôr og en dott grovfôr, kattene får påfyll av pellets og rent vann. Siden jeg har fått fire nye, halvvoksne katter fra samme kull, må de få litt ekstra kos, før jeg slipper dem løs i stallen. De tre jeg har fra før er ikke like begeistret og vil helst rømme ut, men siden jeg har stengt katteluka, får de bare holde ut de timene. Gamle Nikk har i og for seg resignert, han klatrer bare opp på veggen og legger seg til å sove i en kurv, hvis han blir lei dem. Etter at jeg har sluppet ut hoppen kan Elvis og Egor gå ut om de vil (gjett om!!!), katteluka stenges igjen, og kattungene får herje fritt. De er for øvrig fortsatt litt forsiktige…. vil vente til jeg er overbevist om at de føler seg hjemme her, før jeg lar dem gå ut også. Er rever som lusker rundt her, har mistet fire (!!!) katter på 16 måneder, de foregående 30 årene (+) er det bare en som har blitt borte, så det er ekstremt. Kattene må lære å passe seg, bare så synd at det ikke er noe som heter flere sjanser der…. Har en som har jaktet rev i høst, så jeg får håpe det hjelper å få desimert bestanden.
Når stallen er klar, er det folungenes tur. Slår på lyset på vei ut så de rekker å våkne før jeg kommer, går først inn og sjekker at alle har grimene på fortsatt, og rydder opp i krybbene. Setter dem opp og gir kraftfôr , de er raskt på plassene sine. Mens de spiser, fyller jeg opp krybbene inne med velduftende annenslått, setter så trillebåra ned i flisbingen for påfyll senere på dagen. Når kraftfôr er spist, det tar 9 minutter for den raskeste (Maxi) og 15 for den tregeste som også får minst, samler jeg inn bøttene og tar 4 av ungene ut på gulvet for puss og stell, etter tur.
Klokka 10 (eller litt før, ettersom hvor kaldt det er) slippes 9 av hoppene ut på beitet, de to nykommerne får gå i en luftegård der de får lunsj etter et par tre timer. Tar meg mellom 2 og 3 timer etter hvor mye jeg somler på utslipping, måking, strøing samt å legge inn grovfôr for resten av dagen inn i boksene. Pluss fylling av trillbår så den er klar til frokosten neste dag. Feier også raskt over gulvene. Gir en slags fred når man kan komme ut til rene stallgulv, kontra et der man vasser i flis og strå…. Mellom 15.30 og 16, avhengig av hvor mørkt det er ute, samler jeg inn hoppene, før jeg går ut og setter opp ungene en gang til. Mens de spiser (12 min på timeren) går jeg tilbake til stallen, gir kattungene favorittfôret sitt og hoppene litt kraftfôr igjen. Er ikke stort de får på denne tiden, men det settes veldig stor pris på! Rekker også å strø for ungene, før jeg slipper dem ut igjen.
Siste økt på denne årstiden, er rundt klokka 20. Vil ikke ha på lyset lengre, siden jeg absolutt ikke vil stimulere noen som helst slags tidlig brunst, verken på hopper eller folunger. Går i grunnen ut når jeg ser at ungene kommer inn fra kveldsturen sin og er klare for sengen. Stenger dem fortsatt inne om nettene, kan jo være det lusker farligere dyr enn rever rundt omkring…. Hos hoppene ser jeg i grunnen bare etter at de har nok mat igjen, og at de har det bra…. God natt. Alt i alt ikke så lang dag, eller så mye arbeide, men det er jo syv dager i uka da….. Hans Martin på Momarken lurte på hvor lenge jeg hadde tenkt å slite sånn…. måtte jo bare si at når det (bare) blir et slit, da slutter jeg med det…..
16.november: Jeg applauderer virkelig alle de som vil satse skikkelig og handler på auksjoner i USA. Det har vært mulig å gjøre riktige kupp innimellom, men i år virket det vanskelig. Prisene var veldig høye. Personlig, siden min økonomi er ganske vanlig og mitt oppdrett må bære seg for at jeg skal kunne fortsette med det, må jeg være nøktern. Jeg har tidligere handlet drektige hopper i Harrisburg, to ganger, faktisk. Den første kostet 10.000 dollar, den andre 25.000. Føllavgiftene var inkludert i prisen, transporten hjem var det ikke. Ingen av de to kjøpene gikk rundt, det første fordi hoppa bare fikk et føll, den andre fordi hun jeg aldri klarte å tjene inn kjøpesummen ved salg av avkom samt oppdretterpengene. Er ikke helt sikker på hvor mye det vil koste å ta hjem en hoppe i dag, tett opp mot 10.000 dollar vil jeg tro? Jeg velger derfor å handle her hjemme, for i stedet bruke det som ville vært transportkostnader til å kjøpe hest. De siste hoppene jeg har kjøpt, er alle helamerikanske og jeg er svært fornøyd med dem. Ikke bare selve hoppene som er flotte individer, men også det de har kostet meg.
Elgin Special (6 år), med 3-års rekord fra Bjerke i april på 15.4 (travet 15.0 i qualifier som 2-åring). Hun er etter Credit Winner og Spumoni, som selv kostet 330.000 dollar som åring og er en datter av topp produserende Peace a Pie. Elgins ustartede søster Sugar Cone, hadde en 1-årig sønn etter nettopp Credit Winner som ble kjøpt av Trond Smedshammer for 100.000 dollar forrige uke. Siden kjøpet har Elgin fått hoppeføll etter Quite Easy og er drektig med Explosive Matter.
Marta Broline (7 år) har travet 13.5 som 4-åring og tjent SEK 228.000. Hun er etter Kadabra og kom til Sverige i magen på sin mor, Donna Wallbanger 10.6, USD 230.000, søster til trippelmillionæren i dollar, San Pail. Donna ble handlet inn til Sverige for 100.000 dollar. Hun fikk bare tre føll, Marta, Nikita Broline 13.2/802.000 og Owen Broline 14.5/155.000. Marta har hoppeføll etter Hard Livin og er drektig med Ken Warkentin.
Royal Clout (9 år) var selv en 100.000 dollar-åring. Hun travet 11.3 som 3-åring, var på trippelen i flere stakes som 2- og 3-åring og tjente 73.000 dollar. Hun er etter Andover Hall og Sister Sammy e Yankee Glide, og morsstammen har levert topphester, som avlsmatadoren Super Bowl. Hun har to avkom i startklar alder som har travet 11.7 og 11.8, og er drektig med “hotte” Father Patrick.
Jeg synes alle disse er veldig interessante, både som individer (de er store og velbygde alle tre) og på stamme. Prisen på de tre var til sammen ca 165.000, inklusive transporter og toll (for to av dem), samt en føllavgift….. Er det rart jeg er fornøyd? Moralen er at man ikke behøver reise til USA for å få tak i godt blod, det finnes også her hjemme til en helt annen pris! Spesielt når man handler når tilfellet byr seg, og ikke fordi man skal kjøpe noe der og da!
13.november: I dag er jeg glad for at vi ikke fikk noe særlig snø. Ble mildvær i natt og det lille som var, er stort sett borte igjen. Siden det var så lite av den, slapp vi å gå innom isholke, det er trygt å slippe ut hestene, og takk for det. Måtte stenge av for varmtvannet i rørene i stallen, det ble plutselig altfor varmt, og viftene jobbet hardt. Eneste som mislikte det, var kattene….
9.november: HERRE MIN HATT!!!!!!!!
8.november: En lang og slitsom dag. Sto opp 4.30 for å bli ferdig til regnskapsføreren kom, ville være helt sikker på at jeg rakk det. Ungene begynner å bli flinke til å stå bundet. Slår på lyset hos dem, går bort og gir mammaene (og kattene) kraftfôr, før jeg setter dem opp og fôrer de små. Mens de spiser (får 12 minutter), gir jeg grovfôr til mammaene, bytter ut vann til kattene og etter hva jeg rekker, begynner å kjøre inn eller fylle flis som skal strøs hos ungene. Alle, utenom EffEff (Four on the Floor) som også får minst og i en fast krybbe dessuten, er ferdige på den tilmålte tiden, noen av dem med god margin. Fortuna Maxima og Fia Fantazia er riktige slukhalser, mon det har sammenheng med at mødrene deres ikke hadde helt tro på det å dele på maten? Marta måtte til og med bindes mens hun spiste.
Machingbird skulle egentlig ha kommet i ettermiddag, men har blitt kraftig forsinket. Der gikk den tidlige kvelden fløyten. Problemer med snøvær i Sverige har visstnok skylden, kunne ikke vi fått litt av den snøen alle klager over? Fått en cm til, bare..
Nå, rett før klokka 24, kom hun endelig. Fikk ikke noe særlig inntrykk av henne, men hun virket snill. Og sulten. Og tørst. hadde ikke engang tid til å hilse på naboen, før hun stupte ned i maten.
5.november: Snø. Så vidt det er. Andre på Østlandet har fått opptil en halv meter, vi fikk lusne 2-3 cm… og den vil ikke ligge stille heller. Siden veien til beitet ble glatt, måtte jeg slippe hoppene i en luftegård, og den er fullstendig snøfri. Barfrost sliter på høvene, og to av hoppene er allerede på vei til å bli skikkelig sårbeinte. Har bestilt hovslager, mandag får de to på baksko. Som vanlig. Får se om jeg etter hvert skal slippe ungene over i naboluftegården der det er gras. Inntil videre er det så surt og vindfullt, at de foretrekker å være mest inne uansett. De lurte fælt på de hvite greiene i dag…
På tirsdag kommer Machingbird hjem, jeg gleder meg. Jeg måtte vaske de siste fem boksene selv, siden hjelperen min ble syk. Sliter med mattene og vaskeren, må innrømme det. Har hatt problemer med håndledd og tomler en stund nå, og slurvet nok mer med vaskingen enn jeg hadde tolerert av andre. Fikk i alle fall spylt gjennom rørene, fjerne sporene etter folungene, og støvet som nødvendigvis samler seg overalt, og det var tross alt det viktigste.
Er ferdig med regnskapsbilagene til 5.termin, og holder på med årsoppgjøret til stasjoner og hingsteeiere. Regner med alt er klart i morgen. Da kan jeg begynne med årsrevyannonsene! Litt vanskelig, ikke alle hingster som er klare, eller prisene på de som skal tilbys neste år. Årsrevyen skulle strengt tatt kommet i begynnelsen av januar, ikke i desember!
Skal også sende tre inkassovarsler på mandag, samt en forliksklage. Liker ikke å gjøre det, og venter i grunnen i det lengste på at folk skal gjøre opp for seg. Er fullt ut villig til å finne andre løsninger, men blir man bare ignorert eller løyet for, får man bare sette en grense.
2.november: Brrr…nå var det skikkelig kaldt. Så kaldt at jeg omsider stilte klokkene mine på vintertid. Hadde ikke lyst til å slippe ut hoppene så tidlig, er fortsatt plussgrader så vidt, men det blåser såpass at jeg omtrent fikk neglesprett. I kveld skal det bli skikkelig mange blå, og på fredag skal det komme snø? Ikke meg i mot, men den blir vel antagelig ikke liggende. hadde tenkt å få gjerdet om den ene, store luftegården i høst…. mulig det blir en periode med mildvær igjen. Nesten rart hvis ikke, lenge siden det har blitt ordentlig vinter før på nyåret. For folungenes del er det veldig bra med snø. Hadde i grunnen forberedt meg på barfrost en stund, og planlagt slippe dem over i den grasbelagte naboluftegården. Den er like stor som den de har nå, 50×200 meter, men har passet på at det er en passe lang graslugg der, som er skånsom mot små føllhøver. Beites ikke om sommeren, blir bare pusset. I fjor vinter tror jeg ikke det var nødvendig å bruke den mer enn 14 dager til sammen.
1.november: Seier nummer 31 for året: Xantippe har hatt mye rusk i maskineriet i år, etter den strålende sesongen i fjor. På Forus i går var det imidlertid klart for årets første seier for hennes del.
1.november: Tror alltid det skal bli mindre å gjøre, bare…. men det stemmer jo ikke. Selve måkingen i stallen går jo fortere, nå som folungene er i utegangsstallen, men det er alltid noe annet. Nå er det meldt kaldt vær framover, så i dag har jeg skrudd av vannet ute, samlet inn drikkekarene og vannslangene mens de ennå kunne kveiles opp. Har igjen tre bokser å vaske i denne omgangen, fikk hjelp til å ta de første, men siden han har blitt syk, får jeg bare fortsette selv. Vasket to i går, og slepte mattene på plass i den ene i dag. Flyttet også på mattene i den neste boksen som skal vaskes, skal forsøke å få tatt den i morgen. Det er nemlig det tyngste med det, ikke vaskingen, men å flytte mattene på forhånd, samt å få dem på plass igjen etterpå. Måtte få gjort klart den ene boksen, så Royal Clout fikk følelsen av å ha selskap. Hun kom på søndag, og må stå alene inntil videre, noe hun synes er litt stusselig. Hun kan imidlertid se den hoppa som står i den boksen jeg gjorde klar i dag, og da burde det hjelpe. Kjøpte meg enda en ny hoppe forrige uke, hun burde være på plass neste uke, og da får hun og Royal Clout gå sammen. Mistenker at de kjenner hverandre fra før…. Jeg hadde lovt meg selv at neste gang jeg kjøpte en hoppe, skulle hun i alle fall ikke ha navn som begynte på M… i hvert fall ikke på Ma…. Den nye hoppa heter Machingbird, så det skar seg skikkelig! Om alt går bra med føllingene neste år, har jeg fem åringer på auksjonen 2018, etter M.T. Angel (M. går foran Ma), M.T. Big Applegirl, Machingbird, Marta Broline og Mary Tilly. Siden auksjonshestene settes i nummerrekkefølge alfabetisk etter mødrene sine, betyr det at jeg vil få et alvorlig logistikkproblem. Med skikkelig utur, har jeg enten de fem første, eller enda verre, de fem siste…. Jaja, den tid, den sorg. Machingbird er imidlertid veldig spesiell, gå gjerne inn på siden hennes, og se hva jeg mener med det.
Det går veldig fint med folungene i utegangen. Skilte fra forrige lørdag, og lot dem være innestengt i hallen de første døgnene. Tirsdag morgen fikk de en tur ut, mens mødrene fortsatt var inne. Lot traktoren stå og gå utenfor stallen, så ingen uansett kunne hørt noe hvis de hadde forsøkt å kommunisere. Onsdag en tur om morgenen, samt en tur på ettermiddagen, etter at mammaene var inne igjen, fortsatt med traktorhjelp. Torsdag slapp jeg hoppene på et annet beite det ikke folungene kunne se dem, så da fikk de være ute hele dagen. Stenger dem fortsatt inne om kvelden, selv om jeg ikke tror det hadde vært nødvendig. De trives veldig godt inne i liggehallen, og har jo oseaner av plass. Mødrene deres har totalt mistet interessen for dem, og svarer ikke på eventuelle babyrop… men det gjør Royal Clout. Eller det er egentlig omvendt, hun skriker, og de svarer…. Hun ble også skilt fra sin folunge et par uker før hun kom hit, men det virker som om hun savner sin mer enn de andre hoppene gjør. Ellers så er det en praktfull (!) hoppe. Hun er stor (kanskje til og med større enn Mary?) og veldig flott, ikke så merkelig kanskje, når jeg vet at hun kostet 100.000 dollar (!!) på auksjon som åring…. Hun virker også veldig snill, og det setter jeg stor pris på.
Folungene ja, de første dagene fikk de spise kraftfôr etter eget ønske, i 12 minutter. Alle kranglet om to bøtter, selv om jeg hadde spredt to ekstra rundt omkring. Florentin ble holdt ved sin bøtte, tok ikke sjansen på å slippe ham løs på de andre. Torsdag begynte vi å binde dem opp. Lars har vært helt strålende, og har hjulpet meg mye med dem. Det går helt fint med seks av dem, bare Florentin fikk angst. han var den som tok det lettest til å begynne med, så måtte vi plutselig begynne helt på nytt med ham. Nå går det fint for ham å stå bundet for å spise, han er fortsatt litt usikker, så jeg må holde meg i nærheten. Filly har tendenser til å slenge bøtta veggimellom, så hun skal få fast krybbe en av de første dagene. Siden jeg av barmhjertighetsgrunner ikke kan slippe Florentin løs før de andre, og jeg ikke har lyst til at han skal få det travelt før jeg endelig kommer til ham, får han bli med meg på tom rundt mens jeg slipper løs de andre, og det fungerer helt fint.
23.oktober: Skilte fra føllene i går. Hoppene sa ikke et pip, ikke i går kveld, ikke i morges….. Tror nok de begynte å bli ganske leie av maset. I utegangen tok det tid før de fikk roet seg. Alle var i grunnen interesserte i å få spist og de fant drikkekaret ganske raskt, men…. Busungen, Florentin, var ganske så ekkel i sitt markeringsbehov. Han jaget, kløp de andre i rumpa eller rygget mot dem og slo etter dem. temmelig klart hvem som ville være sjefen, men det visste vi jo fra før. I morges lå de imidlertid og sov (utslitte?) og Florentin hadde roet seg ned. Ingen har vært svette eller noe, det ble bare mye gåing. Skal gi dem kraftfôr nå på morgenen, og regner ikke med at de kommer til å være spesielt konsentrerte om maten.
10.oktober: Forberedelsene til vinteren skrider fram (!). Fikk den nye beitepusseren på fredag, og den har fått jobbe hardt i helgen. Må si jeg er fornøyd med resultatet, den sprer graset mye bedre enn den gamle, som nå er vasket og satt inn for å tørke, før den skal oljes. Den nye får stå ute litt til, skal prøve å få pusset det beitet hopper og føll fortsatt går på, om et par uker. Kjøpte ny pusser, siden jeg er veldig avhengig av å ha en som virker. I sommer røk et hjullager på Bushog’en, og siden det måtte bestilles fra USA, var den ute av drift i flere uker…. passet veldig dårlig! Bruker mye tid til å pusse, neste år blir det mer, siden jeg ikke kan høste så mye av graset. Det koster for mye, får pusse det ned i stedet. Har for mye gras, luksusproblem? Bra for jorda, beitene har ikke vondt av det og ugraset holdes i sjakk uten sprøyting. Til og med høymolen får seg en knekk, selv om den sprer seg med røttene også.
Utegangen er ferdig vasket, og halmballene, to store (og da mener jeg STORE) rundballer ligger ved veggen, klare til å ristes opp. Skal bare kjøre et lag subbus i bånn, så det er sklisikkert. Hender det går litt fort i svingene, for å si det sånn, og siden det er betonggulv, vil det fort bli glatt hvis pisset som naturlig nok havner nederst, fryser til is. Har bestilt en kontainer med kutterflis til flisrommet som hører til utegangen, det skal komme før vi slipper ungene der. Alltid greit å slippe skremme livet av dem de første dagene…. Når de har tråkket ned halmen, begynner jeg å fylle på med kutterflis. Den gjør at overflaten holder seg tørr og fin som liggeunderlag og det tykke laget med hardpakket halm utgjør en fin madrass. Seminhallen er vasket, neste er avdelingen med bokser der åringene sto. Hoppestallen blir vasket etter at føllene er borte, da tar vi to og to bokser, og flytter hoppene litt rundt.
Det ene av føllene må vi dessverre bare avlive. Han har ikke vært bra i det hele tatt, og blir definitivt ikke bedre. Det er noe galt med det ene beinet hans, men vi finner ikke feilen på røntgenbildene. Er flere veterinærer som har uttalt seg og kommet med forslag. Han har vært holdt i ro (så godt det går med en sprek folunge), men siden en måned på den måten ikke gjorde noe utslag, ble han og moren sluppet sammen med de andre igjen. Det går bra det, han går ganske så normalt, og galopperer i full fart, men man ser at han sparer beinet mer og mer når han står stille eller skal snu. Skal ta en siste undersøkelse, men regner med at det resulterer i slutten. Trist…. men sånn er det innimellom. Dessverre.
Ellers så er jeg litt stolt over at jeg har begynt å bake brød. Igjen. Sist jeg gjorde det, hadde jeg en brødbakemaskin, så det var bare å fylle opp på kvelden, stille inn, og så var det ferdig fire timer etter, eller morgenen etter, om det passet best. Kjøpte en ny da den første var utslitt, men kom aldri riktig i gang med den. Nå lager jeg eltefrie brød, og det er nesten like enkelt. Rører i hop mel og vann, med en halv teskje gjær, litt salt og en teskje honning om kvelden, og lar det stå til om morgenen. Strekker og bretter deigen noen ganger til den protesterer kraftig, og legger den i en brødform for etterheving et par timer. Steker og mmmmm… supergodt. Har lært hva jeg ikke må gjøre, så nå har jeg den første oppskriften inne. Da er det på tide å eksperimentere. Olivenolje var det første. I dag har jeg knust en raus neve halvknuste valnøtter i deigen, og brødet er straks ferdig stekt… gleder meg til å smake, det ser i alle fall vellykket ut. (..og det smakte kjempegodt!
Urte og grønnsakhagen min er godt brukt, resten av tomatene er som sagt høstet allerede. Har fortsatt igjen litt bladbeter og en stor plante med grønnkål. For moro skyld lot jeg den vokse for å se hva som hendte. Har blitt rene treet, med stadig nye blader oppover. Purre er det fortsatt igjen en del av, kommer til å skive den opp og fryse uforvellet i passe porsjoner, det går helt fint. Og så er det jordskokkene, da. Satt noen i fire store potter, som jeg skulle ha til vinteren. Den ene har vært pjusk i hele sommer, så den høstet jeg med spenning i går. Skokkene var tildels små, men det var en anstendig avling også i den potta likevel. Det som ble sådd på “friland” (rett utenfor en av luftegårdene) har vært veldig frodig. Skal høste og legge i garasjen i litt sand, holder seg fint over vinteren på den måten, og da kan jeg bare “høste” når jeg behøver noen skokker. De klarer seg fint også ute i frossen mark, men da er det en smule vanskelig å få dem opp før til våren igjen.
Har gjort ferdig siden til Marta Broline, omsider.
7.oktober: Etter noen kalde netter var vi tilbake til det behagelige nå på morgenen, seks grader. Måtte redde inn resten av tomatene mine forrige dagen, så nå har jeg massevis av grønne og halvmodne tomater liggende på kjøkkenbenken. De modnes fint inne også…
5.oktober: Hoppene ble verket i dag. Hovslageren gjorde en god og grundig jobb, men det tok veldig lang tiiid… 6 timer på 10 verkinger? Vi startet klokka 8.30 og var ikke ferdig før 14.30, det var noen av hoppene som var rimelig utålmodige etter å komme seg ut mot slutten…. Slapp dem over på et nytt beite i dag, hadde planlagt det sånn at jeg bare kunne slippe dem rett ut etter hvert. Siden beitet var nytt, lot de være å stimle sammen foran stallen, men holdt seg i det grønne. Var veldig kaldt på morgenen, et par minusgrader, så det var for så vidt greit å vente litt med å slippe ut, men bare litt.
Har begynt å forberede hoppene på vintertid, så jeg fôrer ikke frokost før nærmere 7.30. Må holde meg nær stallen mens de spiser, siden Marta må bindes opp for at babyen skal få lov til å spise. Straks de er ferdige, slipper jeg dem ut.
Lurer på om det er på tide å sette inn robotklipperen? Graset kan da ikke fortsette å vokse nå? Klipperen har forresten vært en velsignelse, skjønner ikke hvordan jeg klarte meg tidligere. Også så fin som plenen er….!
3.oktober, kveld: Xandria tok sin første seier i dag, min oppdrettsseier nr 29.
3.oktober: Været holder seg fint, så nå satser jeg på å både få gjerdet en del til, samt pusset over beitene igjen. Med veldig god hjelp fikk jeg satt opp stolper til det lille beitet i går. Greit å få gjort klar så mye som mulig av de beitene som skal beites først neste vår. Venter stort sett med å bytte ut eller henge opp strømtrådene, greit å “spare dem” for påkjenningene med en ekstra vinter. Isolatorene skal imidlertid opp, du verden så bra det er å kunne bruke drillen!
I dag har jeg slåddet luftegårder – utegangen, samt der hoppene skal gå i vinter. Har spart et beite til dem, der de skal gå fra vi skiller fra (om ca tre uker) til frosten kommer på ordentlig. Var så vidt litt rimet i morges, og er meldt en natt med kuldegrader denne uka, men ellers drøyer det nok en stund til. I morgen skal jeg pusse de snaue 50 målene med førsteårseng, regner jeg får kjørt meg godt da. Tar ca 4-5 timer, skal forsøke å få tatt hele jordet i morgen. Den har blitt for lang til at jeg bare kan la det visne hen, spesielt siden det er der vi skal starte beitingen. Er to-tre andre beiter som bør tas en gang til i høst også. Alt er planlagt allerede….. hvor hoppene skal gå, hvor åringshoppene skal beite, og hvor hingstene skal være. Passer alltid på å ha dem på andre siden i forhold til hoppene, så de er de eneste som ikke får starte på “jomfrubeite” til våren. Skal imidlertid gjøre mitt beste for at beitet deres også skal være bra når våren kommer.
27.september: Selv om alle hopper og føll er inne hver natt, har jeg faktisk finere dager nå enn mesteparten av sommeren. Slipper ut hestene 7.30 og er faktisk ferdig med å måke, strø og legge inn både grovfôr og kraftfôr før klokka 10….. Siden jeg ikke har verken fakturering, sprangsedler eller andre lister å skrive, kan jeg gjøre hva jeg vil resten av dagene…. gjerde eller luke i blomsterbedene for eksempel…. eller ingenting annet enn å ligge på sofaen og kose meg med en bok eller ti.
En annen ting er jo at jeg kan ta meg tid til å oppdatere hjemmesiden. Har lagt ut de bildene jeg har av folungene. Oppdaget da at det var veldig skjev fordeling. Har ingen av Marydatter og Wellfitsønn, etter de første dagene, og det er jo for dårlig. Altfor få av datteren til Elgin også, men det har jo sin naturlige forklaring. Ikke lett å ta bilde av en som hele tiden stikker nesa opp i kameraet! Får ta meg en tur ut på beitet en dag det er sol. Har for øvrig planlagt å kjøpe ny pc i høst, denne begynner å bli eldgammel (i følge dataekspertene…), er hele fem år. Snart. Det jeg gruer meg litt til, er at jeg må få laget meg en ny hjemmeside. Har i alle år brukt den enkle varianten, nemlig programmet Frontpage, men det er nå foreldet….. visstnok. Må finne en som kan hjelpe meg i gang på nytt, da. Behøver ikke være noe veldig fancy rent layoutmessig, må bare være enkelt å oppdatere for meg….. som ikke er så veldig teknisk anlagt.
Oppdaget at jeg ikke har skrevet noe om auksjonen, noe som egentlig er årets høydepunkt for meg. Det som står nedenfor er det brevet jeg sendte DNT med min evaluering:
Hei, da er årets auksjon unnagjort, og vi kan puste ut noen og enhver….
Siden auksjonen ble delt, var det veldig fint at hver eier fikk alle sine hester samme dag.
Arrangementet var absolutt svært godt i år også, tenkte bare jeg skulle nevne en liten og et par større saker.
Den lille saken: Flisballene. Mulig de var billigere en Yesbox sine, men den flisa var jo nesten håpløs å handtere. I den store sammenhengen: Bare en bagatell….
Handlerne: Der er det mye å hente. De bør kurses før auksjonen, og instrueres i at de må holde fokus oppe og på hestene helt til slutten. En god del hester ble definitivt ikke vist fram på rett måte. Noen var såpass krevende at det var vanskelig å få mønstret dem, og det forstår jeg, men det virket som at når de fikk inn en som var snill og rolig, brukte de den til å puste ut. Det kan ikke være meningen at de skal dasse rundt med hodet nedi flisa. Jeg så på langt nær alle, men jeg så nok til at jeg reagerte på det. Hva med å forsøke mønstre hestene i ringen, i stedet for den traskingen? Handlerne bør vel også dresses opp litt ekstra.
Markørene: Enten bør det være flere av dem, eller de må være enda mer oppmerksomme. Jeg vet av minst tre (og antar det er langt fra alle) som gikk glipp av bud, til dels avgitt i god tid før klubba falt. Jeg var en av dem som led under det, og personen som bød, var faktisk ganske aktiv i vinkingen sin….som altså ikke ble sett. Lettere å ha flere markører, enn å få lært opp budgiverne.
Fredag/lørdag. I år var det vel svært tydelig at lørdagen var den klart beste auksjonsdagen, og jeg var veldig glad for at jeg ble trukket ut til å selge mine den dagen. Ikke bare fordi jeg personlig ville stått nesten uten hjelp på fredag(skole/jobb), men også fordi (og etter min mening naturlig nok) det var mye større oppmøte av interesserte kjøpere.
Den eneste måten jeg kan se at auksjonen kan kjøres over to dager om det skulle bli nødvendig igjen, på en måte som er rettferdig for selgerne, er å skille på rasene igjen. Hvis kaldblodet og varmblodet har hver sin dag, er de som er interessert i den ene rasen, bare nødt til å stille opp. Og objektivt sett (ja, jeg kan faktisk være det, selv om jeg har bare varmblods selv) vil kaldblodsoppdretterne klare seg best på en fredag. De som er interessert i å kjøpe “verdens beste kaldblodshester”, de møter opp når de blir solgt. De som skal ha varmblodshester, de kan eventuelt også handle ved mange andre tilfeller, i Sverige, Danmark, Frankrike eller USA.
Har selv solgt på fredag en rekke ganger. Første gang det var tilfelle, var fredagen en slags “select”-auksjon. Da var riktignok snittet høyere enn på lørdag, men mange tilsvarende enkelthester solgt på lørdag, oppnådde klart høyere priser enn de sammenlignbare som ble solgt på fredag.
Fredagsauksjonene tåler ikke like mange hester, og man bør kanskje starte senere så kjøpere som har andre jobber eller lang reisevei, rekker å komme på plass. På fredag kommer folk senere, og drar hjem tidligere.
Den svenske kriterieauksjonen – fredag – solgte 170 hester på 4,5 time. Da burde vel vi kunne klare 150 på 6 timer på en lørdag? DNT sparer vel en god del penger på å kjøre auksjonen på en dag, selv om den blir lang. Om man i Norge imidlertid bestemmer seg for å kjøre en lang auksjon på fredag, er det en del oppdrettere som vil lide under det. De som selger den (de) første timen(e), og de som selger mot slutten. Lørdag er interessentene på plass hele dagen, og de holder ut til slutten på en helt annen måte. Er det ingen mulighet for at man kan få kjørt unna V75-løpene litt raskere, så auksjonen kan starte klokka 17-17.30?
Til slutt vil jeg takke for engasjementet og innsatsen til Anders Järnerot, det er mange som vil savne deg. Er veldig, veldig spent på etterfølgeren, klasseløpsauksjonen er årets viktigste arrangement for mange av oss oppdrettere!
Ellers så solgte vi seks åringer for 800.000. Inkl mva, det vil si 640.000 + mva. Vi fikk 80.000 for Eomaya (bedre enn fryktet, med tanke på hvor dårlig farens avkom er betalt både i Sverige og her), 50.000 for Entereza (gikk glipp av minst et bud), 120.000 for Ero’kamano, 140.000 for End of Discussion (mnjaaa), 150.000 for Eagle Eye (greit nok) og 260.000 for Easy on the Eye (hadde selvsagt håpt på mer, men 260 for en åring er jo mye….)
22.september: Har i grunnen ikke hatt lyst til å gjøre så mye de siste dagene….
17.september: Avery vant Bronsefinalen på Bjerke, foran Wizard of Ousse. Dobbeltseier, med andre ord, og årets seier nummer 28. Går tregt om dagen, får håpe høsten blir bedre.
16.september: Dessverre lite oppdateringer, men jeg har vært travelt opptatt. Er nå klar med alle forberedelser til auksjonen, som er i morgen…. Gleder meg veldig til den dagen er over, og håper at alle åringene får gode eiere! Se oppdateringene på åringene her: 2015-årgangen
20.august: Rakk faktisk å ta en runde rundt på alle jordene og luftegårdene som behøvde pussing, før det plutselig høljet ned! Er meldt regn i natt også, så da tror jeg faktisk jeg skal slå to fluer i en smekk og ta inn hoppene i kveld. Har avtalt med veterinæren at vi sjekker de siste i morgen tidlig, i stedet for mandag. Mandag morgen kommer det en annen veterinær. Vi skal ta stingene på de to som ble operert for 14 dager siden, vi skal røntge et ledd på en av åringene (krysser fingrene for at alt er i orden!), vi skal røntge et ledd på en av folungene som jeg er bekymret for, vi skal vurdere og diskutere øyet til Mary-ungen, og vi skal muligens plaste en hov…..
Den siste uka har jeg ikke gjort så veldig mye, har tatt litt ferie. Bortsett fra det nødvendigste med stallen og hestene, litt hagearbeide (hurra for robotgressklipperen!!!!) og noe kontorarbeide, har jeg lest bøker. For en uke siden fikk jeg de åtte første bøkene av Jørgen Jæger, og i dag var jeg ferdig med den sjuende. Kan ikke hjelpe for at den siste ga meg noen ubehagelige assosiasjoner….
14.juli: Det har ikke gått en eneste dag i sommer som jeg ikke har hatt minst en hest inne på stallen over natten. En av folungene fikk en infeksjon, og har blitt behandlet for det i flere uker. Beholdt hoppe og føll inne på nettene et par uker ekstra, for sikkerhets skyld. Den siste uka har det vært skrekkelig kaldt om nettene, helt nede i fem grader. Natt til onsdag høljet det dessuten ned, i tillegg til at det blåste kraftig. Alle var inne, gutta som kan gå inn ved eget valg, hadde lagt seg innerst i hallen i stedet for i utgangspartiet. Mulig jeg er litt pysete, men etter at de hadde vært ute natt til fredag, tok jeg inn hopper og føll litt ut på ettermiddagen på fredag også…. Da hadde det regnet et par timer, og selv om de vel tåler det, var det verre med meg… Regnet ga seg utpå kvelden, men jeg lot dem like godt bli inne over natten… alle utenom folungen til Marta syntes det var helt greit. Marta er litt tvilsom hva barneoppdragelse angår. Ute på beitet er hun omsorgsfull nok overfor sin egen baby, og ikke lengre så grinete på de andre, men inne på boksen vil hun ikke ha noen konkurranse om maten. Marta blir bundet ved kraftfôrfôring, så datteren får sin del. Når det gjelder grovfôr, har jeg løst det ved å fôre i begge ender av den lange boksen, er 5,5 meter. Da går det i grunnen ganske bra.
Nå som hopper og føll forhåpentligvis kan være ute døgnet rundt framover … værmeldingen ser bra ut… har jeg to åringer inne i stedet. Har fjernet en bit på begge to, så der har jeg ikke noe valg. Når disse to kan slippes ut igjen, skal alle åringene inn på natten fram mot auksjonen, så det var den sommeren…. Etter auksjonen, muligens før også (håper ikke det behøves…) skal hopper og føll inn om nettene fram til de skal skilles. Tar sikte på siste halvdel av oktober, håper bare været holder seg bra utover høsten sånn at de kan være ute på beitet så mye som mulig. Om det er ekstra fint, har jeg jo muligheten til å ta inn hopper og føll morgen og kveld, gi dem kraftfôr og slippe dem ut igjen. Vi får bare se…. gras har vi nok av.
Nå har delene til beitepusseren kommet til Norge, er i tollen og kommer forhåpentligvis i begynnelsen av uka. Du verden, det skal pusses! Får kjøre på skift, er jo verdens nest kjedeligste oppgave, bare sprangseddelskriving er verre. Skal begynne på nummer 46, men må ta en skrivepause.
7.august: De første 21 sprangsedlene er skrevet , puttet i konvolutter og frankert! Ikke så lett å skrive med godt trykk på pennen, når tommelen er øm…. Får bare ta det i små puljer, men er i alle fall i gang! Er mye annet kontorarbeide som skal oppdateres, kunne i grunnen tilbrakt hele dagen, hele uka på kontoret uten at det hadde gjort noe…..men det skjer ikke….
Beitepusseren står parkert og venter på et kulelager som måtte bestilles fra USA, håper virkelig det kommer snart. Graset gror som bare det, og bør ikke bli så mye lengre før det blir pusset ned, både på de beitene som er brukt, og på de som ble sådd i vår. Måtte kjøpe en ny kantklipper, den gamle var til reparasjon tre ganger uten at den virket, så da var det bare å skaffe seg en ny. Er ikke så verst a jour med den da, har noen strekker under gjerdene igjen.
Marta og Misty var drektige på første sjekken….:-) Da er sju av de åtte bedekte i orden. Forhåpentligvis holder det seg sånn. To er ikke bedekket og Agria er tom, hun ble for så vidt bedekket, men selv om hun ser veldig fin ut og er i toppform, har det vært dårlig med brunst der i år. Har ikke lyst til å forsøke en gang til så sent, hun liker absolutt ikke å bli gående alene, selv med føll ved foten, så jeg gjør heller et nytt forsøk til våren. 20 år behøver ikke være noen alder, og hun er i bedre form enn mange hopper mye yngre enn henne…!
Min egen form er ikke så verst. Kom meg ned 89 kilo tidlig på sommeren, og har siden holdt meg der. Mindre fysisk aktivitet og mye iskrem, har skylden for det….men regner med vi fortsetter nedover når hestene er inne på stallen igjen. Gleder meg i grunnen til å få dem inn igjen, trives best med hoppene på stall natterstid, selv om det blir mer jobb på den måten. Har nok nye beiter framover til at de kan gå ute til etter auksjonen, men da kommer jeg nok til å ta dem inn. Greit med litt tilskuddsfôring etter hvert. Foreløpig er både hopper og føll i særdeles godt hold! Åringshingstene er fortsatt ganske slanke, de er i såpass aktivitet at de holder fasongen fint tross kraftfôr en gang daglig, beite og ekstra grovfôr inne om de vil ha det.
3.august: Det er stadig noe som skal gjøres…. Må oppspore de siste hoppeeierne til Norheim Faksens hopper fra i fjor, for å se om det er flere som har fått føll, for så fakturere dem. Må nesten begynne å skrive sprangsedler (huff, huff og huff!!!), og bilagene for momstermin nummer 3 må sorteres og settes inn i mappene.
I kveld er det meldt drittvær med torden og regn, så da passer det bra å ta inn hopper og føll for natten. Folungene skal ha markekur, og de tre siste hoppene skal sjekkes. Yena skal sjekkes for andre gang, mens jeg er veldig spent på om Misty og Marta har tatt seg…. Krysser fingrene! Fikk forresten tatt en del bilder av folungene i går, flere av dem riktig fine også. Skal få lagt dem ut en dag med det første, håper jeg.
Har stadig problemer med bredbåndet og internett, for tredje gang har jeg måttet ta kontakt med Telenor for å klage. Nedlastningshastigheten er en vits, en dårlig sådan. Ellers skal jeg betale regninger i dag, blir nesten svett av størrelsen på enkelte av dem. Han som kjører flis og som tar seg av grashandteringen her for eksempel, 75.000… Tollkreditten bare for juli, var på 70.000…. er dyrt å importere sperma. Skal ellers forsøke min nye nettbank. Har valutakontiene mine i DNB og har fram til for noen år siden kunnet operere dem fra min lokale sparebank, som jeg bruker ellers. De siste par årene har jeg sendt mail med oppdragene til sparebanken, og så har de ordnet opp. Men nå, nå må jeg fylle ut et skjema, for deretter å levere det i banken, latterlig! Var ikke bare bare å få nettbankløsning i DNB heller, nyttet ikke at jeg hadde fire konti der fra før, måtte pent opprette en til som de kunne trekke eventuelle gebyrer fra…. Vi får se om det blir lettere heretter.
Venter dessuten en smule utålmodig på deler til beitepusseren. Graset gror noe enormt om dagen, og jeg sliter med å få pusset det som pusses skal før det blir forlangt. Den nye enga på 47 mål har endelig skutt fart etter den lange tørken på forsommeren, og nå er det en kamp mot graset. Skal jo ikke beites/høstes før neste år, og må derfor holde det passe kort. Tar knekken på mesteparten av ugraset på den måten også, alt det ettårige må bort før det får frødd seg. Tar meg nesten fire timer å pusse den biten, og bør antagelig minst pusse hver 10-14 dag utover en stund.
31.juli: Da har jeg redigert ferdig alle filmene og lagt dem ut på de respektive sidene til åringene.
24.juli: Har filmet ferdig, og tror det skal være brukandes. Skal få redigert filmene etter hvert, starter forhåpentligvis i ettermiddag. Filmsnuttene vil bli lagt ut etter hvert. Eomaya er altså lagt ut allerede. Det jeg imidlertid har fått gjort, er å legge ut bilder av alle åringene. Mangler fortsatt en del av føllbildene fra i fjor, får se om jeg får tid.
Ellers så er Yena heldigvis drektig igjen. Agria har bare tullet i år, tror hun vurderer pensjon? Skal forsøke en siste gang. Om en drøy uke skal også Misty og Marta sjekkes…. krysser fingrene for de to.
17.juli: Da har jeg redigert ferdig den første videoen. Filmet åringshoppene forleden, det vil si, egentlig bare Eomaya. Hun var veldig grei, bare travet i vei straks hun ble sluppet. Tok også noen bilder i trav og faktisk halvparten av bildene var bra nok til å brukes. Forsøkte meg også på Entereza, men ga fort opp. Ikke lett bare med en hjelper, hun fløy for det meste bare rundt meg…følte meg nesten som den enebærbusken du vet…
I morgen skal været være bra, med sol og vindstille, og jeg får to hjelpere i Karoline og Espen. Skal forsøke å få til noe på resten av unghestene da.
15.juli: Da har jeg bokstavelig talt bitt i gresset, og kjøpt meg en robotgressklipper. Etter at jeg slumpet til å gjødsle altfor mye … omtrent 10 ganger for mye, viste det seg, vokser den hersens plenen i rakettfart. Med stadige regnskurer rakk jeg ikke å klippe fort nok, og de siste to gangene måtte jeg rake plenen etterpå. Å ha på oppsamleren var ingen løsning, da måtte jeg tømme for hver femte meter. Nå derimot….:-) den lille tassen jobber på. Er en del groper og hull i plenen, i tillegg til de brune flekkene overgjødslingen forårsaket, men nå skal jeg få skikk på den etter hvert. Vil heller fylle hull en gang i mellom, i stedet for å fly rundt med gressklipperen annen hver dag! Ganske så fascinerende å se på den lille billa, omtrent som å se på fisker som svømmer fram og tilbake i et akvarium. Nesten rart ikke NRK har kjøpt konseptet. Robotklipperen minutt for minutt… kunne festet et kamera på den, og filmet nede fra bakkenivået, så og si.
Angel var i dag drektig på andre sjekken. Nå skal Agria sjekkes om en snau uke (krysser fingrene, hadde årets første skikkelige brunst sist), Yena neste mandag, og så blir Marta og Misty bedekket i dag….og da er det bare å håpe på gode nyheter framover. Er minst to eller forhåpentligvis tre av de fire drektige, får den siste fri. Tror jeg. Får se når vi kommer så langt. Aller best om alle er drektige, selvsagt! Det var en hoppe jeg var på nippet til å kjøpe i fjor høst, men siden hun ikke ble drektig da, bestemte jeg meg å vente. Tenkte jeg kunne handle denne høsten i stedet, men hun er fortsatt ikke drektig fikk jeg vite forleden. Bra det ikke ble noen handel, kan det virke som. Får se om det dukker opp et annet interessant emne utover….
Chin Chin skal ut i kval til Martha-løpet på Biri søndag, og er tippet banker. Storesøster Brandy vant faktisk kval til både Martha, Kriteriet og Oaks i fjor, men presterte å bli uten premie i alle finalene. Håper det går bedre med Chin Chin, og at hun ikke bare klarer å kvalifisere seg, men også kan hevde seg i finalen etter hvert. Krysser fingre og tær og det som krysses kan!
9.juli: Huff, det er ikke lett å være bonde, og å være prisgitt naturen og været…. Først tørken tidligere i sommer. Den gjorde at beitene ikke vokste som vanlig, så det ble nødvendig å ta i bruk en eng som egentlig skulle slås og som allerede egentlig var for stor til beite. Men har man ikke noe valg, har man ikke, og de fem hoppene med aprilføllene går fortsatt der og ser bra ut. Så, når jeg begynte å planlegge slåtten og engene var klare, begynte det å regne. Først skulle det bli bare noen dager, men det endte opp med flere ikke med regnbyger minst annen hver dag, ofte minst en skur ellers også. Hver uke ble yr.no sjekket, og jaa … over helgen kan vi slå. Noen dager senere….regn. Begynte å bli engstelig med tanke på de som vanligvis gjør jobben, de tar ferie nå mellom slåttene. Og det stemte, den ene skulle av gårde nå på fredag (i går) , den andre var midt i ferien. Og været da? Bestemte i forrige uke, at hvis det ikke regnet for mye i helgen, kunne vi slå på onsdag, rake på torsdag og presse på fredag, før ferieavviklingen. Bet negler hele helgen, men kom lite regn, og på onsdag ble graset slått. Kom en liten skur midt under og en større på kvelden, men det var ikke så galt. Torsdag var det opphold og fin tørk, der graset ble lagt i store ranker. Fredag…. var plutselig meldt regn tidlig ettermiddag… fy søren. Pressingen startet klokken elleve, med blå himmel og høye, hvite skyer. Rundt ett begynte det å se skummelt ut. Svarte uværsskyer i horisonten, en halv time senere hørte jeg de første tordenskrallene. Slo av pc, tv og alt som kunne være i faresonen og gikk ut. Klarte ikke å sitte inn for å bite negler, så jeg gjorde hagearbeide i stedet. Klokka 14.20 begynte det å regne….svarte! Det ble heldigvis bare med noen få dråper, ikke nok til å bli skikkelig våt…. og så seilte torden og regnværet videre bare noen kilometer nord for jordene med gras. Det var en usigelig lettelse. Rundt syv timer etter at han startet, var Øivind ferdig med å presse. Det ble 190 baller, ca 95 tonn og omtrent det dobbelte av det jeg bruker av førsteslått til vanlig. Regner imidlertid med at det ikke vil være noen problemer med å bli kvitt det jeg ikke behøver, men venter for å se hvordan annenslåtten blir. Behøver ca 40 baller til unghestene, og foretrekker annenslått til dem. Halvparten av ballene er kjørt inn allerede også, resten blir forhåpentlig (hvis det ikke blir for mye regn) kjørt inn på tirsdag. Fôret så bra ut også, litt mye høymole, men det er mer irriterende enn noe annet. Det er ikke giftig, hestene spiser det uansett ikke, og siden jeg ikke vil sprøyte eng og ikke alltid får pusset i tide, får jeg bare leve med det. Vinterfôret er i hus, enga som skal beites i høst kan gjødsles, og jeg kan puste lettet ut…….
Neste punkt på dagsordenen, er å få ferdig føllfaktureringen. Deretter må jeg sette opp en oversikt over fakturaene samt innbetalingene og starte med de håndskrevne sprangsedlene…blir festlig.
Etter det igjen: Hjemmesidene til unghestene! Helt sikkert! Har forresten oppdaget at jeg har glemt å legge ut de siste oppdateringene. Tenkte vel å gjøre litt mer først…
4.juli: Angel er drektig, hurra for det! Yena, som var den første bedekket på føllbrunst, var tom, ingen stor overraskelse det….
Tok nye bilder i går. End of Discussion var den første vi fotograferte, og selv om han sto pent, var ørene litt på halv tolv og han så “dau” ut. Ikke så rat, han er rolig av natur og lar seg ikke stresse opp. Nytt forsøk i går, og er såå fornøyd. Flere skikkelig fine bilder. Gjorde deretter et siste forsøk med Entereza, og det ble som før, mange intetsigende bilder og noen skrekkelige….men også et som var skikkelig fint! Ble ordentlig glad!
I går snakket jeg med en person om en felles bekjent. Hun fortalte meg at mærra hans nå var så gammel (28) og gebrekkelig at den skulle avlives fortløpende……. Huffameg. Lars lurte på om hun skulle brukes under elgprøven? Var jo egentlig litt trist, men ble bare komisk likevel.
2.juli: Det regner, det regner…. og har gjort det nesten hver eneste dag i en lang periode nå. Stort sett ikke voldsomt, og ikke verre en at åringshingstene gjerne holder seg ute på beitet sitt selv om de godt kan være inne. De sover riktignok inne, rett innafor porten inn til liggehallen, men vraker som oftest fôret og går heller ut og spiser vått gras. De fem største føllene med mødre, ser også ut til å ha det bra ute. Det er ganske mye ly på det beitet de er på nå, så det er ikke mye mas om å få komme inn. Skulle faktisk ha dem inn i forgårs for hovpleie, det regnet (!) og jeg måtte først slippe dem inn på et område nærmere stallen. Det var de mer enn villige til, men da jeg skulle ha dem videre, var de ikke like samarbeidsvillige. Var jammen bra jeg begynte tidlig med å ta dem inn, for det tok tid! Mary, som må tas inn først, bare danset unna og riktig koste seg opp og ned bakkene, og de andre holder alltid et godt øye med hvor hun oppholder seg. Gruer meg litt til Mary og Marta skal treffes, tror Marta kommer til å få seg en lei overraskelse der.
De tre minste føllene går på et eget beite, men bare den minste, Misty-ungen, får være inne om nettene. Og det er Marthas skyld. Hun har absolutt morsinstinkter, men de er ikke helt pålitelige. Hun mister lett tålmodigheten om det blir for mye mas. Hun hadde tråkket på ungen en av de første dagene, og en morgen var folungen helt fortvilet og fryktelig sulten med en tydelig skade i hodet, hoppa hadde melkespreng og var amper. Måtte binde Martha og holde opp et bein så folungen skulle få sugd, og hun var tydelig redd for sin mor. Fulgte med på monitoren og så at folungen ble truet opp i et hjørne, hvilken hoppe gjør sånt? Så den siste uka har de gått ute døgnet rundt. Tar dem inn morgen og kveld, binder hoppa så jeg er sikker på at folungen ikke er tørst (suger som oftest lenge med en gang). I tillegg får folungen spist litt kraftfôr uten at moren jager henne vekk fra krybba. Det virker som om det går bra. Ute får folungen sugd, men Martha avbryter ofte før ungen er fornøyd. Imidlertid ser hun bra ut, og vokser, så hun får vel nok. Den som er minst fornøyd med opplegget, er Yena. Hun skjønner ikke hvorfor hun må lide for at Martha er dum, men sånn er det bare. Har dem inne noen timer nå på morgenen så folungene får tørket og hvilt ordentlig ut, og holder et øye med Martha…… Skal slippe alle hopper og føll sammen om et par uker, det kan jo bli spennende. Martha er sjef over sin lille gruppe, mens Mary er eneveldig i sin. Yena er vanligvis nestsjef, liker ikke Martha, men har bokstavelig talt måttet bite i gresset. Kan ikke i min villeste fantasi forestille meg at Martha kan hamle opp med Mary, og kan tydelig se for meg at Yena benytter seg av sjefens støtte for å ta rotta på Martha igjen…. huff, gruer meg litt. Dynamikken i en flokk forandrer seg alltid når det kommer en hest til, eller det forsvinner en….
Så langt er tre av hoppene drektige, og skal følle tidlig. Det er Sip the Wine, Mary og Elgin. Angel hadde først en dårlig og ekstremt sen og lang brunst som hun ikke tok seg på, skal sjekkes igjen på mandag om det har gått bedre i forsøk nummer to. De tre med de minste folungene skal vel bedekkes nå, og Agria har i grunnen bare tullet. Hun var skikkelig brunstig tidlig på våren, men etterpå har hun ikke stilt opp med noe ordentlig, før nå. Ble bedekket i går. Siden det ble såpass sent, har jeg faktisk forsøkt de tre som føllet sist på føllbrunsten, men har ikke særlige forhåpninger om at det blir noen resultater utav det. Har veldig dårlige erfaringer med føllbrunster, men fant ut at jeg ville forsøke i år. De to siste blir ikke bedekket i igjen. Cambusa fordi hun har vært så mye skadet det siste året, og siden høvene hennes gir henne store problemer, og Wellfit får et nytt hjem fra høsten av.
1.juli: Det blir dessverre lenge mellom oppdateringene. Har stadig noe jeg skulle ha skrevet om, men så er det noe annet som må gjøres først, og så baller det på seg.
Holder på å fakturere føllavgifter. Føllene etter importhingstene har jeg fullstendig kontroll på, men de som bare ble bedekket med hingstene på Jørgentvedt, er det verre med. Uten kontrakter vet jeg jo ikke hvem jeg skal kontakte, om hoppene ble drektige eller ikke. I tillegg viser det seg at listene mine er litt mangelfulle. Fikk en del telefonnumre av OJ forleden, så nå er det å drive research. Forbausende mange som ikke sender inn fødselsmeldingene innenfor månedsdagen, gitt…. Sprangsedlene pleier jeg å drøye litt med, må fortsatt skrive dem for hånd, helt idiotisk, spør du meg!
I løpet av helgen må jeg også sende inn korrekturen på auksjonssidene. Ville jo vente i det lengste, men det er bare Misty som har avkom til start før det. Avery og Brightasabutton skal begge ut i morgen på Biri, og med full klaff, så…. vi kan i alle fall få noen mulige rekordforbedringer ut av det? Hadde håpet å skulle rekke Brandy neste helg i Jarlsberg Grand Prix også, men det går altså ikke. Må også lage ferdig annonsene jeg skal ha i katalogen. teksten er plankekjøring, men det var det med bildene da. Tre av åringene var sprettlette å få tatt bilder av. Ikke fordi de nødvendigvis sto perfekt, men man ser i alle fall utstrålingen. Den fjerde krevde et par økter, men da fikk jeg noe brukbart. Den femte (som egentlig var den første) er grei nok, men skulle ha vært bedre. Skal forsøke en gang til. Den sjette…. du milde måne. Håpløs! Har regnet ut at jeg har tatt 374 bilder av henne, ikke et eneste ble bra! Og hesten er jo så fiiin…..
Hjemmesiden og oppdateringen av unghestsidene får bare vente.
30.juni: Bellatrix sørget for årets 24.seier…begynner å bli lovlig langt mellom dem, bra vi fikk så mange seirer på vårparten. bare å håpe det tar seg opp igjen etter hvert!
18.juni: Denne helgen skal brukes til å få fakturert føllavgifter. Det blir mange innlegg på facebook for tiden, men nå skal jeg få lagd ferdig sidene til alle åringene. Har solgt en av dem, skal “utplassere” en annen, og har meldt seks på auksjonen, hvorav en må røntges igjen i slutten av august før deltagelsen er helt sikker. Auksjonen i år skal gå over to dager, kalde og varme om hverandre. Jeg var veldig engstelig for at jeg skulle måtte innover begge dagene, men heldigvis; alle mine skal selges på en dag, og det på lørdag! Det var også en stor lettelse, hadde vi blitt satt opp på fredag, vet jeg ikke helt hvordan vi skulle ha klart oss. Karoline har fått ny jobb, og er bare tilgjengelig på lørdag! Supert! Da er det bare å håpe at det er kjøpere med penger igjen etter fredagen, da…..?
16.juni: I går kveld klokken 21.30 kom endelig den siste folungen. Misty fikk som bestilt et hingsteføll etter Look de Star. Hun kom for uvanlighetens skyld fem dager før termin, hun har alltid tidligere gått minst 11 måneder. Klager ikke og veldig fin folunge. Litt pussig, de to siste årene har jeg fått fem føll etter Look de Star, alle er hingster!!! Tre av dem er ganske like, store og lysebrune, og bare en har fått pappas røde farge.
15.juni: Endelig seier nummer 23, nå i uke 24. Spørs hvordan dette går… Det var i alle fall Wizard of Ousse som vant V76 på Jarlsberg på 14.1.
13.juni: I dag har Karoline vært her og tatt sin andre økt med unghestene. De er utrolig flinke allerede, men har behov for å bli handtert av noen andre enn meg. Vi fikk tatt ganske brukbare bilder av de fleste, skal legge dem ut en av dagene.
12.juni: Chin Chin var kjempegod i auksjonsløpet på Bjerke i går, og spurtet inn til annen og 100.000 etter sen åpning. Hun travet 14.8 over full distanse i sin fjerde start, har hatt en fin stigning 20-18-16 og nå 14. 12 neste gang? Håper egentlig ikke det….lurer på om hun matches for Märtha?
11.juni: Siden det er tørke og graset gror sakte eller har stoppet helt opp, fant jeg ut at jeg fikk slippe hoppene over på ei eng jeg egentlig hadde tenkt å slå først. Etter å ha tittet litt rundt, bestemte jeg meg for den enga som skal pløyes opp til høsten. I motsetning til der jeg opprinnelig tenkte å slippe dem der graset rekker meg til midt på låret, er ikke graset på denne enga høyere enn kneet., og siden den skal pløyes opp, gjør det ikke noe at mye av graset blir trampet ned. Inntil videre er det bare de fem hoppene med de eldste føllene, første pulje, som går der. Yena går på et beite for seg, Misty, Agria og Sip går for seg og er inne på nettene siden Misty skal følle snart, og Marta går i en luftegård på dagtid inntil videre. Har fjernet biter hos den ene av åringshoppene, så de to er foreløpig også i luftegården på dagtid. Skal gå sammen med Agria og Sip resten av sommeren.
Apropos gras, vi tenkte slå neste uke, krysser fingrene for en god avling også i år. Den blir ikke så stor som i fjor, men det er delvis planlagt, delvis været. Får jeg 100-120 baller er jeg mer enn fornøyd. Selv om jeg solgte eller ga bort halvparten av avlingen i fjor, hadde jeg opptrent 50 baller for mye for noen uker siden. Har solgt en del, til tre forskjellige. Den første var veldig fornøyd, og har brukt mesteparten uten å støte på noe mugg eller gjærsopp. Den andre har jeg ikke snakket med på en stund, men de første ballene der var også bra. regner med at jeg ville hørt noe, om det var problemer. Den tredje derimot…. De første to ballene han hentet, var fine. De to neste ok, skjønt det var en liten flekk på den ene ballen. Den tredje omgangen var visstnok den ene ballen dårlig, så jeg lot ham få en ny gratis. Neste gang var også en dårlig, ny gratis, og sist var begge ballene bare sorgen…. Merkelig sånn uflaks den mannen har? Jeg bruker jo fortsatt av det samme fôret, en balle på fem dager, og har ikke støtt på noen dårlige og jeg tar fra samme kanten av stabelen….
8.juni: Endelig kom den, også Marta føllet etter midnatt. Ble et sprekt og pratsomt hoppeføll, med ører som ikke riktig vet hvilken vei de skal peke foreløpig. Marta er veldig omsorgsfull, og bra er det.
5.juni: Yena tippet så vidt over midnatt, før hun endelig føllet en uke på overtid. Dumt at disse siste tre hoppene ser ut til å gå fulle elleve måneder eller mer. Hadde vært fint om de hadde hatt det litt mer travelt. Hingsteføllet til Yena var årets sprekeste så langt, stor som han er….. Kommer til å bli skikkelig fiin… Marta er den neste, hun har allerede gått fem dager over. Er alltid litt spent på førstegangshoppene, vet aldri helt hvordan de vil reagere.
30.mai: Nå er vi i uke 22, og forspranget med årets oppdrettsseirer er spist opp, har fortsatt 22. Blir det ingen nye denne uken, havner vi på etterskudd for første gang siden januar….surt, men sånn er det. Har vært veldig få starthester de siste to månedene, men har et par bra sjanser denne uka, så det kan hende vi klarer oss en uke til…
Slapp alle de fem hoppene med føll sammen på lørdag, og hadde egentlig tenkt å la dem forbli ute. Men så var det værmeldingen da… den forandret seg mot helgen, og gjorde at jeg tok inn om nettene likevel. I kveld regner jeg imidlertid med at de kan bli ute. Det gikk veldig bra med hele gjengen. Var litt bekymret for folungen til Mary, men det har ikke vært noen problemer, hun klarer seg fint. Wellfits baby har vokst noe enormt siden han ble født – mye melk og mye søvn har gjort at han har blitt veldig steil foran….skummelt. Er imidlertid fortsatt litt vinkel, og nå som han er ute (tettere til mamma enn før…) beveger han seg mindre stivt og senene blir strukket av tyngden hans. Håper det skal gå bra. Elgin og Angel har barnegruppe, ungene deres flyr om hverandre, og det ser ut som Elgin tolerer det. Hun ser stygt på nærgående folunger fra tid til annen, men bortsett fra å true dem, har jeg ikke sett at hun har gjort dem noe. Folungen til Cambusa – fantastisk flott- er litt frustrert. Moren vil helst holde seg på avstand av de andre, og beiter gjerne langt unna….men han har så mye han skulle ha gjort. Krangle og slåss og plage de andre. Blir ikke så mye slåssing forresten, men han elsker å krangle med spesielt folungen til Elgin….. Han hopper opp på henne, hun skriker og slår etter ham… Unger! Bare Wellfitungen blir litt eldre og litt mer sikker på seg selv ute på beitet, tror jeg forresten han får en å bryne seg på der.
De tre som fortsatt går følldigre, har slett ikke tenkt å forhaste seg. Yena går på overtid, Marta er på papiret to dager unna og Misty har som vanlig, veeeldig god tid. Pussig det der at de som føller tidlig, føller lenge før tida, men de som helst skulle kommet før, går over. Bare å vente, det….
Er meldt fryktelig varmt vær denne uka, gruer meg…. og tror heller ikke hopper, åringer og føll vil sette pris på varmen og insektene som vil følge med. Er også litt engstelig for fluer og øyet til Maryungen….
20.mai: Har vært dårlig med oppdateringer i det siste, tiden bare flyr av gårde. Mye som skal gjøres hver eneste vår. Beitene skal gjøres klare, gjerdene må etterses og fikses på og det pløyde jordet må slåddes, harves og såes. Heldigvis hadde jeg hjelp til alt det i år, det var fint. Har allerede begynt å pusse de beitene som ikke skal brukes til å begynne med, det blir som å klippe en uendelig stor plen, bare. Om igjen og om igjen. Når det nysådde jordet på 45 mål gror til, skal også dette pusses. I hele sommer. regner med det blir rundt 8-10 ganger? Gleder meg ikke spesielt, selv om det bare må gjøres for at det skal bli bra. Mesteparten av ugraset blir borte, og jordet blir klar for beiting til neste sesong. Det er egentlig tre beitestriper samt en mindre hage som er tatt opp, og gjerdene fjernet. Greit å få pløyd en gang i mellom, men nå må selvsagt gjerdene opp igjen i høst…..
Hopper og føll trives, selv om en av dem har et øye mindre å se med. Har hvert eneste år vært glad for at folungene til Mary har overlevd tiden med sin mor. Ikke fordi hun er slem mot dem på noen måte, hun er bare så stor og så sprek og så lite oppmerksom på at det følger et lite føll etter i hælene hennes. Og denne gangen gikk det galt. 18.april, samme dag som folungen til Elgin ble født, ble Mary-ungen truffet av mammas hov i det venstre øyet. Det ene henger litt sammen med det andre, for jeg slapp Elgin ut alene rett utenfor stallen, utenfor luftegården Mary gikk i. da jeg tok inn Elgin, klikket det litt oppi hodet på Mary, hun raste rundt i luftegården, bukket og slo, og pang! Jeg hadde dårlig samvittighet lenge, følte at jeg burde visst at det ville trigge Mary når jeg tok inn en annen hest i stedet for henne først, men det får være måte på. Det var et uhell, og gjort er gjort. Folungen klarer seg egentlig fantastisk godt, men er spent på hvordan det blir på beitet sammen med resten av hoppene senere. Kommer ikke til å slippe Mary og ungen ut til de andre før de er ferdig bedekket og ikke skal inn hver kveld, det er da det kan være litt kritisk. Elgin var tilsynelatende en flink mamma, men har ikke helt fulgt opp. Er ikke fremmed for å jage vekk ungen sin inne på boksen, og deler bare maten sin med den om jeg står utenfor. Ute på beitet går det greit, men kan ikke la henne gå løs inn til stallen, da vanker det både slag og tenner i øst og vest, og det mot folungene! Ikke bra.
Wellfits baby sov veldig mye den første tiden. Spiste og sov og vokste. Han er fortsatt veldig pratsom, en frekk liten tass, som i grunnen ikke er så liten lengre…. Kommer til å drøye nok en uke eller to før jeg slipper ham ut sammen med de andre tre. Han er veldig lite interessert i å følge etter moren, han først, hun etter….
Har fått sendt av gårde frossensæd til de aller fleste stasjonene nå. Etter den store transporten til Trøndelag, Vestlandet og Vestfold/Telemark, raste det selvsagt inn bestillinger som nødvendiggjorde ekstrasendinger på rappen. Har for øvrig rundt 110 bestillinger allerede, det må da være bra? Det er fire hingster som skiller seg noe ut, Ken Warkentin, Look de Star, Raja Mirchi og Yarrah Boko. Andre er nok minst like populære, men det er begrenset med sperma tilgjengelig. Det gjelder spesielt de amerikanskoppstallede.
Har mange mindre prosjekter utenom jobben (stallen og papirarbeide med importhingstene), en av dem er hagen. Fram til for fire år siden hadde jeg aldri hatt et blomsterbed, nå har jeg flere… og de krever sitt. De fleste av rosene mine strøk med i vinter, jeg har ikke rukket å erstatte dem ennå, men har ryddet opp og plantet/sådd urtene i det nye urtebedet…. Må ta litt om gangen, det er ikke så mye tid jeg har til overs. Et annet prosjekt jeg ikke har hatt så mye tid til, er meg selv. Har jo sluttet (så og si, da…) med snop og kaker, og spiser ellers helt vanlig, med både smør og fløte i og på maten…. Hadde ikke veid meg på en stund, det er alltid skummelt, sammen med mye iskrem i pinsen…. men jammen går det fortsatt nedover. 90,8 nå og 7 kilo ned siden jeg begynte for 3,5 måned siden…. føles godt.
8.mai: Seier nr 22, Alitrix i Harstad i dag.
4.mai: Enkelte personer er hissigere enn hva som er bra for dem …og omgivelsene. I dag tok jeg visstnok innersvingen på en slik, og fikk en utskjelling av de store. For en bagatell bare? Jeg er agent for en rekke hingster, og er forpliktet å ta i mot hopper bare med underskrevet bedekningsavtale, der eier viser at han aksepterer betingelsene/prisene. Innimellom går det en smule raskt, og vi har lempet litt på at alt skal være klart før bedekning når det er snakk om sending av sperma til andre stasjoner for eksempel. Det går som oftest bra, og avtale kommer etter hvert, selv om jeg må mase litt noen ganger.
Denne spesielle hoppeeieren bestilte hingst for noen uker siden. Forrige fredag ringte veterinæren og sa de måtte ha en sending, og booking var betalt. (Det stemte). Kontrakten? …Å, den skulle han sende på mail. Den dukket ikke opp i helgen, så da de måtte ha ny sending på mandag og jeg mailet ham tollpapirene, minte jeg ham på kontrakten… på en pen og høflig måte, må tillegges…. ingenting skjedde. I dag måtte de ha sending nummer tre…. (for øvrig et helt vanlig problem når man begynner med en førstegangshoppe for tidlig på våren, egget står i evigheter, og går ofte tilbake , blir dyrt…) og jeg gjorde noe lurt..:-) Sendte ham en mail, med en ny kontrakt i tilfelle han hadde rotet bort den gamle eller den var utilgjengelig, og sa vi kunne bytte. Han sendte meg kontrakten først, og jeg sendte tollpapirene. Siden jeg kjenner fyren fra før, valgte jeg altså å ikke ta telefonen da den ringte gjentatte ganger, fulgt av en sms med etterlysning av tollpapirene. Er ikke spesielt glad i å bli utskjelt, nemlig, så jeg gjentok bare tilbudet på sms. Etter hvert dukket det opp en faks, undertegnet med en rasende krusedull, men siden faksen var stemplet med hans navn og viste hvor den var sendt fra, var det akseptabelt. Han var imidlertid ikke spesielt fornøyd kan jeg si, og sendte en del sviende sms’er….. “møkkamerr”, “du er ikke bra”, og den kanskje aller beste (eller verste)…”det er beklagelig at slike som deg er i travsporten”…. Jeg svarte, like vennlig, at tollpapirene var sendt, at jeg ville sende ham faktura på de siste to transportene og at jeg håper egget går og at hoppa blir drektig……. (men tviler på det etter denne dårlige vårbrunsten). OG jeg fikk ikke høyere puls en gang!
Babyen blir sprekere og sprekere, og er våken i stadig lengre perioder. Han har begynt å tømme juret ganske godt, og drikker av seg selv på begge sider. Han har vært ute for første gang, og hoppet og spratt littegrann. Sånne folunger er bare komiske å se på, de vil og forsøker, men får det ikke riktig helt til… Har lagt ut de første bildene av den aller nyeste babyen her: 2016-årgangen
3.mai: Seier nummer 21, sørget Trinitro for på Bjerke i dag…..
2.mai: Endelig! Etter 12 timer med intens jobbing og gåtrening, kom folungen seg endelig på beina selv. Og han suger pupp! Han er veldig tidlig født, etter 10 måneder og 10 dager, og selv om mange er helt ferdige på den tiden, er nok denne litt prematur. Han er kvikk og pratsom og har sugd godt av flaska hele tida, men har altså ikke klart å få med seg rumpa opp. Fikk stablet ham på beina etter et par timer, og han har stabbet av sted hver gang han har vært oppe, men har lagt seg med gang jeg har gått. Ut igjen. De første fem gangene fikk han flaske mens han lå, etter hvert gikk vi over til å stå og suge, og så med meg på andre siden av moren… (så tålmodig, Wellfit er så god). Klokka halv tre-ish fikk han et ordentlig måltid, før jeg la meg og ikke fikk sove. Etter rundt halvannen time begynte han forsøkene på å stå opp igjen. Etter en halvtimes forgjeves forsøk, var det bare å stå opp igjen. Da gikk vi en lang tur i boksen, både før og etter maten. Fikk lagt meg igjen rundt halv fem, og klokka seks så jeg han var oppe og tasset rundt! Hurra! Ventet en halvtime til før jeg gikk ut, da virket det som han hadde sugd, men jeg dyttet ham opp igjen for å bli sikker. Han suger selv… det er så bra. Fortsatt tung i rumpa, men det kommer seg. Litt pussig, for han er absolutt ingen stor og tung folunge, tror alle de fire før ham i år, har vært tyngre. Men fin blir han, nesten svart?
1.mai: Det slår i grunnen ikke feil, Wellfit føller på ettermiddagen. Hun er grei sånn. Er et par år tidligere jeg ikke har rukket å ta henne inn, men har lært nå. Slapp henne bare rett ut foran stallen i dag, og gikk og tittet til henne hele tiden. Hun flyttet stort sett ikke på seg i det hele tatt, så jeg tok henne inn igjen etter et par timer. Litt lettere når man har føllvarsleren til hjelp. Har ikke koblet til antenna utendørs, så hoppene bør være på stallen for at den skal virke.
29.april: Da er all spermaen på plass, og nå begynner det å haste. jeg skal ikke bare pakke ut alt sammen, jeg skal pakke diverse kontainere for videresending også. Det blir en kald og kjedelig helg….
Vi fikk røntget alle åringene i dag, raspet tenner og fjernet ulvetennene på de fleste av dem. Prøvde å titte etter hvor mange testikler som var på plass når de først var dopet, men glemte å sjekke alle. De fleste er i alle fall kommet ned, etter det jeg kan skjønne, så litt dårlig ut ved juletider.
Wellfit ser ut til å ha ombestemt seg, kommer ikke til å følle i dag.
28.april: Krise! Fikk en alarmerende telefon fra Sverige nå på morgenen. Drychipperen som er på vei med all den amerikanske spermaen og en del til, hadde veltet på transporten…. Transportfirmaet ville ikke ta det med videre, siden de ikke visste hvordan det sto til med innholdet. Redningspatruljen som skal sjekke akkurat det, er på vei… så da er det bare å krysse fingrene. Jeg tror (og håper) det skal ha gått bra, spesielt siden det er en drychipper og siden spermaen i grunnen ikke kan dette ut av kanistrene siden interiøret er så “tight”. Får beskjed om situasjonen senere i dag. (Det hadde heldigvis gått bra, kommer i morgen kveld i stedet…)
Folungen har begynt å venne seg til å bare se på et øye, og har sluttet å stange hodet i veggen. Øyet var helt hvitt for en uke siden, nå har det faktisk forandret seg og har blitt mer rødbrunt igjen. Er fortsatt blankt på overflaten, men altså grumsete, og det er mindre enn det andre, selv om det ikke har kollapset. Veterinæren er forholdsvis optimistisk, mens jeg bare klamrer meg til et bitte lite håp. Fornuften sier at det er kjørt, men…. så lenge det er liv er det muligheter? En grunn til at vi har disse klisjeene….
Wellfit har ikke sjekket kalenderen, som sier at hun har mer enn tre uker igjen av svangerskapet sitt. Hun er formerlig sprekkeferdig, juret er stort og nesten fylt helt til randen, bekkenbåndene er slappe og magen har seget ned…. det av den som ikke buler ut på begge sider, altså…. og nå er melken hvit også. Om hun følger sitt vanlige mønster, føller hun på ettermiddagen i morgen… når jeg skulle ha hentet sperma….
21.april: Har lagt ut bilder av den aller nyeste folungen. Det går veldig bra med mor og barn, må si at Elgin har overrasket meg. Hun ble plutselig voksen, og er en flink og rolig mamma. Tok litt av da folungen spaserte under gjerdet andre dagen. Jeg liker ikke å sette på strømmen før de er noen dager gamle, og står vanligvis og passer på dem hele tiden, men nå tenkte jeg at jeg skulle brågå bort i stallen og fylle litt fôr da de hadde vært ute en stund og det gikk bra…… La oss si det sånn, strømmen kom på gangen etter! Ellers så er jeg bekymret for den folungen som fikk morens hov i hodet. Hun spiser godt, og er sprek nok, men jeg frykter synet er borte på det ene øyet. Foreløpig er det hovent og lukket, men det jeg har fått glimt av, ser ikke bra ut…. får bare krysse fingrene noen dager og håpe på det beste….men er ikke veldig optimistisk.
Oppdaget at jeg har glemt å veie meg de siste 14 dagene, så jeg var litt engstelig i morges…. men neida, vi holder stø kurs: 92,5 kilo, og fortsatt bedre enn skjema til 250 gram i uka….. Ikke verst. Når jeg sover så ujevnt og lite som under føllinger, har jeg lett for å spise noen ekstra måltider mens jeg venter utover nettene. Hoppene har jo for øvrig føllet på greie tider så langt: 6 om morgenen, 22.45, 14 og 23 om kvelden er jo ikke gæernt. Men siden jeg ikke sover når det nærmer seg uansett, har jeg fått flere våkenetter på hver likevel. Og etter at folungene har kommet, er jeg så høy på adrenalin, at jeg ikke sover noe særlig den natta heller. De to siste har imidlertid vært deilige. Er nøyaktig en måned til pulje to med de siste fire hoppene skal starte, men det ser ut til at i alle fall Wellfit har andre planer. Kjempedigert jur allerede, så en måned til, går hun definitivt ikke. Vi anslå 1-2 uker kanskje… Rekker å få tatt noen svømmeturer før jeg må begynne å passe på henne, håper jeg. I dag gikk det ikke, hadde el-kontroll på morgenen. I morgen går det heller ikke, må til Sverige for å hente noen kontainere med sperma som kommer til Årjäng/Töcksfors. Har bestilt tollpapirer, og meldt inn forsendelsene til Mattilsynet, så alt er klart. Håper nå bare forsendelsene dukker opp når de skal. Lørdag går det ikke, har en avtale om å ta åringene inn på stallen på formiddagen, for å venne dem til å være der før de skal røntges i slutten av måneden. Søndag kanskje?
Veldig lite med starthester om dagen, tror det er to i-beste-fall-matlapp-jegere, som skal ut den neste uka, og det er alt! Bra vi har seirer å gå på. Var en av eierne som syntes jeg var en smule hard når jeg bare talte seirer, burde minst ta med alle trippel-plasseringene…. tør jeg nevne at hesten hans var toer sist?
19.april: Fikk meg en støkk da jeg skulle ta inn den ene folungen i dag. Den var veldig pjusk, og der øyet skulle være, så jeg bare en stor blodig masse. Moren hadde tydeligvis smelt til henne, ikke med vilje, men resultatet blir det samme, ikke bra…. Fikk dem inn, fikk vasket av blodet, og så til min lettelse at det virket som om selve øyet var noenlunde uskadet. Ga smertestillende i munnen, samt litt antibiotika i pastavariant. Var engstelig for at kraniet og kjeven skulle være skadet, hun virket litt stiv i munnen. Etter en times tid så jeg at hun sugde, og det har hun fortsatt med. Det ser ut som om hoven har truffet mer i overkant av øyet, det er ikke noe kutt, men et langt skrubb. Folungen virket mye piggere nå på kvelden, er hoven rundt og over øyet selvsagt, men suger helt normalt. Fandens dustemærr, det er ikke første gangen hun har truffet en av folungene sine i hodet, forrige gang ble det hjernerystelse ut av det. Er bare glad hvert år folungene hennes overlever. Hun er jo ikke slem, bare yr og glad og hopper og bukker og slår kåtræv uten tanke for at babyen kommer løpende bak….. Denne gangen tar jeg på meg mesteparten av skylden, slapp Elgin ut mellom luftegården hun gikk i og stallen, og da Elgin ble tatt inn, klikket det litt oppi hodet hennes…. noe jeg egentlig vet….
På kvelden kom Lars og tok over føllvakten for en stund, så jeg fikk sovet. Kjempesnilt, selv om jeg kan klare meg med lite søvn i perioder, begynte jeg å bli temmelig smaløyd. Tre timer etter kom endelig folungen til Elgin. Fødselen gikk fort og lett, etterbyrden kom på et øyeblikk, men Elgin visste ikke helt hva hun skulle synes om hele greia og virket en smule distansert. Etter hvert våknet litt av instinktene til liv, hun har vasket babyen litt forsiktig, og tar i grunnen veldig hensyn til den vesle. Tramper ikke rundt, som visse andre. Har gitt den flaske et par ganger, og nå driver mor og barn og utforsker hverandre. Tror ikke de har helt funnet ut av det med puppen og melk ennå, men jeg lar dem få litt mer tid før jeg eventuelt går ut og gir en melkeskvett på veien…. Synes alltid det er litt skummelt med førstegangsfødende, men Elgin har overrasket positivt, ingenting er bedre enn det!
18.april: Lang natt og ikke noe føll, bare Elgin som løste ut føllvarsleren to ganger…. slitsomt, er trøtt! Om hun ikke føller i løpet av dagen, får jeg spørre om jeg kan få avløsning noen timer i kveld, greit å sove litt også….. Vet ikke hva det er med åringene, de klumpet seg sammen innerst i hallen, det samme gjorde de i går kveld. Sjekket dem i løpet av natten, da sov de i alle fall i døråpningen som de pleier, og de er fortsatt ute etter at jeg jagde dem ut for en halvtime siden. Kan være elg, skjønt jeg tror egentlig ikke de bryr seg? Hjorten bryr de seg i alle fall ikke om, og det har vel ikke vært ulv her i det siste? Løsbikkjer? Pleier høre dem…..
17.april: Hadde store forhåpninger til Anizette i Grunndivisjonsfinalen, og hun ble også spillefavoritt. Etter en åpning på 09.6 første fem i tredjespor for å få tet, ga hun seg ikke uventet inn på oppløpet. Da var det en annen av barna som trådte fram! Wizard of Ousse fikk i og for seg et fint løp i annet par utvendig, men da hesten foran stoppet før siste sving, ble han dyttet bakerst. Inn på oppløpet hadde han mange lengder fram, det så håpløst ut, men i mål var han lengden foran! Fantastisk spurt, og oppdrettsseier nummer 20!
Nå i kveld har forresten Elgin hvit melk, men er fortsatt rolig…..
16.april: Fram til for fire dager siden hadde jeg knapt vært av gården på to uker, en halvtime var omtrent maks. Siden jeg hadde gått tom for flere vesentlige “livsmidler”, benyttet jeg sjansen til å dra til Sverige på tirsdag. Måtte ha påfyll av te (Sörgårdste), knekkebrød (Leksands Rugknäcke, mellomgräddad) og Macays lemoncurd….. Var sikker på at den fjerde hoppa i denne første puljen ikke kom til å følle den dagen!!! Turen gikk bra, helt til vi var rundt 15 minutter hjemmefra. da ringte føllalarmen! Det var noen laaange 15 minutter, der vi satt bak en slingrende trailer med masse motgående trafikk. Siden jeg bare var sjåfør, forsøkte jeg å få tak i noen som var nærmere heimen og som kunne stikke ned og hjelpe til…. Fikk det til etter hvert, men da kjørte vi nesten karavane nedover gårdsveien. Ble møtt av en fullstendig uforstående Elgin…. som hadde dratt ut magneten på føllvarsleren. Puh! Hadde det kommet føll og alt hadde vært bra, ok. Hadde det gått galt derimot!!!!
Hoppa har de siste ukene ligget flatsides, nesten hele natten gjennom. Forrige natt ble hun stående, og i natt har hun vært veldig urolig og hatt tydelige veer. Nå på morgenen var hun utslitt, og svimte av i 15 minutter. Da hun våknet igjen, fortet jeg meg ut og fôret frokost, sånn i tilfelle. Nå er hun imidlertid inne i en rolig fase. Hun har fortsatt ikke hvit melk, men det er ikke overraskende. Tror ingen har fortalt hoppene mine at det er slik det burde være….? Den innledende fasen kan ta forskjellig lang tid, men ville overraske meg om hun ikke føller i dag eller aller senest i morgen….. Hadde vært fint om det ble i dag, skulle gjerne tatt en tur på hagemessa i år også.
Etter Elgin skulle det rent teoretisk være rundt fire ukers pause før neste pulje setter i gang, bare at det tror jeg ikke på. Wellfit har allerede satt mye jur, og ser ut til å ha det travelt i år. Greit nok det.
12.april: Seier nummer 19 kom i Sverige. Wine and Dine årsdebuterte og startet i sitt første montéløp på Färjestad. Sip the Wine-ungene er virkelig flinke. Ytterligere to av dem skal starte i slutten av uka, Chin Chin på fredag og Anizette i V75-finale på lørdag. begge må ses med en viss vinnersjanse også….
Har lagt ut noen flere bilder av folungene, den første og den tredje.
11.april: Det tar den tiden det tar…. Angel tok veldig lang tid fra hun startet til hun endelig føllet. De tre siste nettene tror jeg ikke jeg sov mer enn 10 timer til sammen, så det var deilig med litt mer nå i natt. Det er greit nok at de har på føllvarslere, men jeg klarer ikke å stole helt på dem og må bare følge med. Sover litt i rykk og napp. Klarer meg heldigvis med lite søvn i perioder. Alle de tre første har føllet i “våken” tilstand, Angel klokka 2 i går ettermiddag. Sto akkurat på kjøkkenet for å lage lunsj, da føllvarsleren ringte. Bra timing, hadde ørreten vært i stekepanna, ville maten fort blitt ødelagt. Tok inn henne og venninna før jeg gikk inn, for å kunne følge med på henne. Mens hun var ute, sjekket jeg henne opp hvert femte minutt omtrent. I motsetning til natta før, var hun helt rolig mens hun var ute, klarte til og med å få rullet seg i den våte sanda….. Også denne folungen var stor og fin og velstilt, men det var på nippet hun ikke ble mer enn snaue tre timer gammel. Jeg hjalp henne på beina og gikk inn, mens hun startet jakten på puppen. Morsomt å se hvordan enkelte oppfører seg som målsøkende raketter….bare at denne var såpass ustø at hun bare klarte å finne fram sånn omtrentlig og ikke selve målet. Satt inne og så på hvordan Angel ble utålmodig, og stadig tok en ny runde i boksen for å få hjelpe folungen med å komme i riktig posisjon. Plutselig så jeg folungen slo en saltomortale, dyttet overende etter en krapp sving av Angel. Hun falt med overkroppen ute av syne, så jeg fant ut at jeg fikk gå ut og se hvordan det hadde gått… og gjett om jeg er glad for det! Folungen lå med hodet slått helt tilbake, og under kroppen. Hun hadde ingen sjanse til å få beveget seg, og ville blitt kvalt etter kort tid…. Nå gikk det heldigvis bra, men jeg fikk meg en aldri så liten støkk i livet. Det er så fort gjort at ting går galt når de er så små. Klarte ikke å gå til sengs heller før langt utover kvelden, babyen viste tegn til ryggleie og rullet over noen ganger, så jeg måtte forsikre meg om at det ikke var noen forstoppelse på gang, og det var det heldigvis ikke. Nå er det bare en følling igjen i første omgang. Neste pulje på fire skal følle om en drøy måned og framover….
Har tatt noen flere bilder, og lagt dem ut på 2016-årgangen. Oppdaget her forrige dagen at jeg ikke engang har lagt ut halvparten av folungebildene fra i fjor, det må jeg få rettet på. Skal straks lage egne hjemmesider for åringene.
Ellers så holdt jeg på å kjøpe meg en ny hoppe forleden. Tenkte meg ikke om, og slang nesten ut et bud. Tenker fortsatt på det, men det passer dårlig å få en løpshoppe inn på stallen med unghester og små føll, så det blir nok ikke noe av. Tror jeg…..
7.april: Har glemt å telle seirer her inne. Etter nummer 16, ble det en lang, forventet pause. 1.april tok imidlertid Anizette sin femte seier for året (nr 17) og i går debuterte den første 3-åringen, Chin Chin med sterk spurtseier på Bjerke, nummer 18. Det jeg er aller mest fornøyd med, er at seiersprosenten fortsatt er så høy. Per 1.april på mer enn 23%!!!
Har for øvrig lagt ut de første bildene av de to nye småtassene på 2016-årgangen. Har ikke fotografert dem ute ennå, siden været har vært så begredelig. Derfor er det bra det blir såpass av bare å knipse fra overvåkningsskjermen inne.
5.april: Sånn som Cambusa så ut i kveld, regnet jeg faktisk med at det ville gå minst en dag til, men der tok jeg feil… Årets første hingst kom like før klokken 23, og alt ser så langt bra ut. Han har fått en melkeskvett, Cambusa har sluppet etterbyrden, er vasket og ser ut til å være i fin form….
3.april: Angel har ikke termin før om 18 dager, men ser helt klar ut, melken har til og med begynt å bli hvit. Fikk festet en føllvarsler på henne også, nå vet jeg faktisk ikke hvem som kommer først av henne og Cambusa, selv om sistnevnte faktisk har termin i dag….
2.april: Klokken 6 om morgenen, typisk Mary. Et flott hoppeføll, akkurat som jeg har hatt på følelsen i måneder. Faktisk såpass at jeg har et hoppenavn klart, og ikke engang gadd å finne ut hva jeg skulle bruke hvis det ble hingst. Igjen…. Filly de Marys, heter babyen, i alle fall inntil videre.
31.mars: ….og det er bare å vente….og vente…… Fornuften sier at det ikke kommer til å hende noe før nærmere eller i helgen, så jeg sover sånn forholdsvis godt. Sjekker monitoren noen ganger i løpet av natten, for å se om det har skjedd noen forandring. Mary er jo egentlig veldig uberegnelig, føller lenge før termin, de tre føllene hennes har kommet 12-12-21 dager før elleve måneder, og nå er vi på 11…. og hun virker absolutt som det er noe på gang. Der andre hopper kan bli urolige og vandre rundt, blir bare Mary veldig rolig….. Slapp Mary ut sammen med Cambusa foran stallen i dag. Sto og fulgte med en stund, for CJ har ikke gått sammen med de andre på lenge, grunnet haltheten. Det så i grunnen ut som det gikk fint, men etter en drøy time hørte jeg noe bråk utenfor. Åpnet døra, og CJ nesten ramlet i fanget på meg. Og så så forbannet! Snille Cambusa var skikkelig pissed, mens Mary så ut som uskyldigheten selv. Vet ikke hva hun hadde gjort, men hun hadde i alle fall provosert CJ så mye at hun hadde slått løs føllvarsleren til Mary, godt gjort. Da Mary kom inn på boksen igjen, hun står ved siden av CJ, var sistnevnte fortsatt sinna, og skjelte og smelte…..
Jaja, det lar seg ikke gjøre å feste senderen igjen, så jeg får bare håpe ikke Mary drøyer for lenge med føllingen….kan bli noen slitsomme dager og netter.
26.mars: Som ventet har det vært stillstand på seiersfronten. Lite starthester og slutt på stang-inn, for en stund i det minste. Jammen bra vi har en del å gå på i forhold til målet om en seier i uka dette året.
Har vært mye fint vær i det siste, og mesteparten av snøen har blitt borte. Det har allerede vært tørt både på gårdsveien, gårdsplassen og sånn noenlunde i de luftegårdene som er i bruk nå. Akkurat nå er de ikke tørre da, det har regnet litt noen dager, og i morgen er det virkelig meldt grisevær, mye regn og sterk vind. Det positive med det, er vel at resten av snøen kommer til å forsvinne fort. Hoppene skal få komme ut, men får bare ta dem inn igjen straks jeg er ferdig med boksene. Ungene er heldigvis fornuftige, og holder seg innendørs når det er som verst. Tømte faktisk hallen hos dem for et par uker siden, første gang vi har drøyd så lenge med det. Hoppene går fortsatt ute sammen med gutta, men jeg er forberedt på at jeg må ta dem ut hver dag som helst. Er imidlertid veldig glad for hver dag jeg kan slippe!
Det har fortsatt ikke kommet noen føll, men det nærmer seg stadig. Første har egentlig ikke termin før den 3.april (Cambusa), og hun pleier å gå ut tiden. Har imidlertid ventet på hva Mary skulle finne på. Hun har termin 11.april, men pleier å kutte i svingene med 2-3 uker hvis det passer. Og det uten å gi særlige varsler på forhånd. Fikk festet føllvarslere på de to første i går, så kan jeg i alle fall sove litt bedre noen netter til. Det nye overvåkningsanlegget er en fryd, men er ikke fornøyd med den løsningen jeg har på soverommet. Skal få ordnet det på torsdag, da kommer en av gutta fra SeeU innom. Trodde for øvrig det var noe alvorlig galt med kamera nummer 2 dagen etter innstalleringen. Det hadde blafret en del, gått i svart, før det vendte langsomt tilbake, men om morgenen dag to, var det en ugjennomtrengelig ring rundt linsen. Fotograferte skjermbildet og sendte det til montøren, som ikke skjønte stort. Blafringen kunne han fikse ved å nullstille kameraet (gikk som smurt ved fjernstyring!), men den ringen tydet på at det var kondens, så kameraet måtte byttes. Det skal nemlig være vanntett! Ble imidlertid litt mistenksom og gikk ut i stallen, og jada! Gutta hadde ikke tenkt seg om, og hadde festet kamera nummer to på veggen (riktignok høyt oppe) inne hos Mary, i stedet for i taket, som vi hadde blitt enige om. Og Mary hadde undersøkt det grundig. Med tenna! “Kondensringen” var tannriper i glasset rundt kameraet! Det ble ordnet lett ved å flytte kameraet og vri på glasset, har for øvrig fått nytt. De var vel ikke vant til at noen kunne gnage på kameraene deres…..
Cambusa er for øvrig veldig mye bedre. Hun skadet seg i vinter, ble i grunnen bra igjen, men var plutselig stokk halt på samme bein. Ikke rart jeg trodde det var den gamle skaden, men det var det altså ikke. Det var i stedet en kraftig hovbyll, og haltheten forsvant momentant straks den ble skåret opp… Heldigvis. Var skikkelig bekymret for henne, og lurte fælt på hvordan hun (og jeg) skulle takle en folunge med bare tre bein på bakken.
I natt skal vi stille klokka til sommertid igjen. Det betyr egentlig at jeg burde stå opp en time før, men det får drøye en stund til, en uke eller to. Synes jeg har stått opp veldig tidlig, lenge jeg nå.
17.mars: Har hatt mye å gjøre den siste uka, mye som skal være i orden før sesongen starter. Har fire hopper som nærmer seg følling, de begynner å bevege seg klart roligere. Mary har jekket seg ned et par hakk, Cambusa har problemer med frambeina (er alvorlig bekymret for den seneskaden) og har forsøkt å fôre henne litt lett de siste månedene. Elgin gidder knapt bevege seg raskere enn i skritt. Når de andre beinflyr mot stalldøra, kommer hun verdig gående bak. Til å være førstegangsfødende, er hun veldig stor…… hmmmm. Angel er fortsatt lett i kroppen, selv om magen er på plass.
Har bestilt nye sendere til føllvarsleren, i tillegg til at jeg har bestilt en av de føllvarslerne som kan festes i grima. Det siste var ikke bare bare å få til. Den norske agenten er overhodet ikke interessert i å selge, så vi måtte etter hvert gjøre en vri.
Har sendt kryo-kontainere til Sverige for påfyll av sperma, men de kommer ikke hjem igjen før om en drøy måned. Leveransene fra Frankrike og USA drøyer alltid en del.
I går ble det installert nytt overvåkningssystem her, i farger og greier…. Ville ikke kjøpe den billige varianten, så jeg hentet inn et par anbud, og valgte det som virket å være både best og en god del rimeligere enn det andre. De brukte rundt 7 timer på å få ting opp og gå, og det er fortsatt noen småting som må fikses på siden det jeg tenkte bruke som monitor på soverommet virker å ha problemer med kapasiteten. Nede er det bare gloria, har en stor skjerm, og får opp bildene fra alle de fire kameraene samtidig, eller jeg kan velge å følge bare et, eller sette dem på rullering. Det eneste jeg kunne ønsket meg i tillegg, var å kunne velge rullering på bare to eller tre kameraer, men det er et eller alle som gjelder…. Uansett en stor forbedring, de veldig gamle kameraene mine, har tatt kvelden, et etter et… Da er jeg klar til folungene kommer!
Det har ikke blitt noen seirer siden forrige mandag, ikke uventet. Fire starthester, to galopperte seg bort (den ene var tippet), en favoritt stoppet fra tet, og en kjørte bare preparee….. Ser vel kanskje en bitte liten anelse lysere ut de neste få dagene, men fortsatt få hester, en i kveld, en på lørdag (knalltøft løp i V75 mot svenske hester) og Alitrix skal ut på søndag igjen fra 11.spor…..
Så var det vekta da. “Ikkeslankingen” min går faktisk framover, dessverre med et kraftig tilbakeslag. Seminaret på Olavsgård medførte direkte fråtsing fra min side, ikke i mengde mat, men i hva jeg spiste…. desserter. Og kaker. Gikk opp en kilo på drøyt halvannen dag, det tok 10 dager før den var borte igjen, så jeg vet ikke om jeg kan si det var verdt det. Der og da, så absolutt…:-) Ellers har jeg vært veldig flink, og har egentlig ikke hatt noen problemer med å avstå fra sjokolade heller. Tenkte jeg skulle skeie ut en lørdag, med en stor plate mokkasjokolade, men sjekket innholdsfortegnelsen først: 4500 kcal!!!! Mistet helt lysten. Regnet deretter ut at jeg har dyttet i meg mellom 8 og 12.000 kalorier i uka, bare i snop…… Fysjom. Ikke rart jeg går ned nå når jeg har sluttet med det. I dag veide jeg, tross tilbakeslaget, 93,7. Rundt en halv kilo i uka den siste måneden, og dobbelt så mye som jeg hadde regnet med. (Rent teknisk skulle det jo vært ytterligere en kilo, da… men men….) Antar det kan flate ut litt, så jeg kommer ikke til å beregne mer enn en kilo i måneden framover heller, det betyr at jeg bør veie 92,7 kilo (eller selvsagt gjerne under) den 17.april. Om en 3-4 måneder burde jeg begynne å passe inn i en del av klærne mine igjen…..:-)
8.mars: Brightasabutton vant igjen, tok sin andre strake for året, og min 16. årsseier. Nå blir det nok imidlertid stille en stund…..
7.mars: Etter alt styret med Torpa Nils forrige uke, begynte jeg å tenke tilbake. Jeg vil ha hester med godt lynne, det er veldig viktig for meg. Det skal være trivelig å være i stallen, ikke et sted jeg gruer meg til å gå. Har imidlertid vært borti min del av gærninger gjennom tiden.
Særlig gjennomtenkt var det vel ikke, da jeg og venninnene mine som 12 og 13-åringer på Leangen, ble sendt ut med den ene utflyeren etter den andre. Hadde noen luftige turer med Heiren og Mjøldin, det var slett ikke alltid vi kom tilbake til stallen samtidig…. Min første traverkjærlighet, den gamle gårdsgampen Solurd, slo som en gal hver gang kusken overtok ham enten for defilering eller løp, men var snill som et lam mens jeg kjørte (ulovlig må sies) i hesteringen eller banen. (Ble også sendt alene av gårde for å hente flis, med Solurd, firhjulsvogn med høye karmer og på en tur som gikk over Europaveien.) Det verste var vel da Brandseggrauen kom inn rett fra beitet, uskodd og raggete, og ble spent for firhjulsvogna, med meg på setet. Sekundet før treneren slapp taket i hodet hans, sa han; “Hvis han ikke er kjørt med før, får du kjøre ham rett fram i veggen på uteboksene”….og så slapp han. Hu hei! De få sekundene det tok for hesten å rekke fram til veggen, var ikke nok til at jeg fikk tenkt gjennom beskjeden jeg akkurat hadde fått. Først da hesten svingte unna, forsto jeg hva han mente, og smelte ham rett inn i det nye nettinggjerdet som omkranset baneområdet. Første forsøk gjorde bare at han spratt tilbake, selv om det ene draget brakk, det andre stoppet ham. Hullet i gjerdet var der imidlertid i flere år etterpå, som et minne….
Da jeg jobbet på Bjerke en periode, var det vanlig å temme unghestene den vinteren de ble 3 år, det var ikke alle de digre beistene som var like samarbeidsvillige. Jeg hadde også flere passhester som var en riktig prøvelse. Når jeg f eks kjørte Top Action, kunne jeg først puste lettet ut etter tre runder på lillebanen, der han gikk og bukket og huket på så stramme tommer jeg klarte. Og jeg gruet meg skikkelig hver gang jeg skulle ta ut Top Astrea til løp, jeg satt der i huppy, uten sjekk, med en hest som gikk og huket hele tiden, men hun slo aldri, heldigvis. Det gjorde imidlertid Monnar. Han fikk en raptus i lillebanen, og reiste av gårde. Etter tre runder i hoggande galopp, begynte han å slå. Etter som seletøyet begynte å gå i oppløsning, fant jeg ut at jeg fikk hoppe av langvogna, mens jeg enda hadde mulighet til å velge stedet. Han fortsatte i tre runder til, da var han rein. Etterpå måtte jeg svare for meg for dommerne i tårnet, de ville vite hvorfor jeg hadde hoppet av, men de aksepterte forklaringen min……. Han slo ikke da jeg kjørte ham i et stallmannsløp (Hva tenkte jeg egentlig på?), men etter at jeg hadde dratt ham inn i banen igjen etter at han forsøkte å klatre over gjerdet inn til publikumsplassen (det var en god del folk der, den gangen), reiste han to runder i galopp med meg før jeg fikk stoppet ham. At han ikke slo da, var antagelig fordi jeg var så shaky etter gjerdehendelsen, at jeg ikke hadde særlig med krefter til å holde igjen…. Han ble for øvrig kastrert etter hvert, i voksen alder, men da ble han skrekkelig nervøs….
Som hingsteholder hadde jeg et stort antall hingster innom, de aller fleste ordentlig trivelige gutter. Det fantes imidlertid unntak. De to helbrødrene Sherwood og Thackeray, var riktignok ikke farlige for folk, de vendte raseriet sitt innover, og skadet seg selv. Det var en skikkelig jobb å holde dem sånn noenlunde hele. En annen, Galant du Gy, var i grunnen en snill gutt, men han kunne få skikkelige raserianfall, det gikk heldigvis alltid ut over døde ting. Han demonterte boksen sin to ganger for eksempel, det var bare stålrammene igjen, mens totomfire-plankene lå strødd i småbiter rundt. Det halve året Harald Lunde camperte i kjellerstallen, fikk også han merke hva den gutten var god for. Han røsket vognene til Harald inn til seg i luftegården, der han lå på knærne oppå og massakrerte dem…. og strømgjerdet….! Han klippet over tråden, fikk selvsagt strøm, og bet seg rasende fast igjen. Makan. En annen hingst vi hadde en tid, gjorde i og for seg aldri noe galt, men han bar på et voldsomt sinne. Jeg turte aldri la noen av stalljentene leie ham inn, det var nemlig ikke mulig å se at han hadde ører, så flate var de. Eieren ville selge ham som ridehest, men da satte jeg ned foten. En annen hingst vi hadde, ble av en eller annen grunn så forbannet på en hoppe han skulle bedekke naturlig (Vintilla, av alle…) at det virket som han bestemte seg for å drepe henne. Lars fikk røsket ham vekk, og fikk et stygt bitt i hånden, før jeg fikk dratt til meg leietommen, løp inn i stallen og fikk smelt igjen døra foran nesen på hingsten. Der sto jeg innafor, med tommen klemt i døra, og en rasende hingst utafor. Da hoppa og stallfolket var i sikkerhet, var turen kommet til å sette inn hingsten. Kan tro jeg var lite høy i hatten da jeg gikk ned mot stallen, med en øreløs hingst som holdt hodet så vidt over bakken og med en hals som beveget seg i slangebuktninger. Jeg tror det er det styggeste og skumleste jeg noen gang har sett. Lene gikk ved siden av, med en feiekost hevet til forsvar…. Var usigelig glad da jeg endelig kunne sende hingsten hjem igjen etter sesongen, må innrømme det.
…og hoppene som kom til bedekning… Det var faktisk to vi sendte hjem uten å bedekke dem først, de var en fare for omgivelsene sine, den ene klarte imidlertid å kveste en av stalljentene for livet før hun reiste, og det var ikke ved et uhell! Da jeg senere så at eieren annonserte henne til salgs, måtte jeg bare ringe ham. Han var i grunnen enig da jeg sa at han ikke kunne selge den hoppa, og sa at det var ekskona hans som skulle kjøpe henne…..!!!????
Det er åtte år siden jeg sluttet som hingsteholder, og å ta inn hester for andre. Siden det, har jeg vært nøye på å luke ut utyskene. Har ingenting i mot tæl og friskhet, men jeg skal ha meg frabedt ondsinnethet. Da en hoppe hogg tak i brystet på meg for noen år siden, helt umotivert (passer alltid på å ikke stå foran ei hoppe når folungen skal suge…), havnet hun straks på transferlisten.
En eneste gang har jeg solgt en unghest med avlsklausul. Den store og flotte unghoppa Nemesis var en håndfull, ble en enda mer krevende løpshest, før hun kom hjem på gården igjen og ble bedekket. Jeg hadde aldri noe problemer med henne selv, hun var stor og tøff, men hørte etter når jeg brølte til henne, og aksepterte at jeg var sjef. Som sin mor, tok hun kommandoen i hoppeflokken, men der jeg aldri så Jennet Sidney løfte en hov mot sine undersåtter, var ikke flokken til Nemesis like heldige. En av hoppene ble liggende i boksen en uke, fullstendig mørbanket, før hun klarte å komme seg på beina igjen. Eneste grunnen til at hun ikke ble avlivet da, var at hun spiste og drakk i liggende stilling, så jeg ville gi henne en uke, og det virket det som om hun forsto, og kreket seg opp igjen…. Sip the Wine ble også alvorlig skadet, Hun var høydrektig og tung, og måtte “sitte” på veggen så halerota ble blodig for å avlaste det ene bakbeinet i fjorten dager. Hun ble heldigvis bra igjen. En annen gang fant jeg en av hoppene stående i en blodpøl, bed stygge kuttskader bak…. Vel, de andre hoppene lærte etter hvert at Nemesis alltid skulle gå først, men det var verre med folungene. Jeg så at hun tok en i kjeften en gang og slengte ham flere meter av gårde, det tok en måneds tid før blodutredelsen forsvant…. og hun var ikke snau mot sine egne heller. Den høsten hun gikk med sin andre folunge, gikk jeg med kvaler i flere måneder. Jeg visste at det eneste riktige var å avlive henne. Det riktige for de andre hoppene på gården, og for framtidige føll. Det var ikke noe alternativ å la henne gå alene, hun ble fullstendig hysterisk da jeg forsøkte det. Selge? Hvem kunne jeg selge en slik til? Hun var snill nok så lenge den som handterte henne, virkelig sørget for å ha et mentalt overtak….men det var mange nok eksempler i historien hennes til at jeg visste at det ikke alltid var så lett…. så til slutt tok jeg den tunge avgjørelsen. Det var ekstra tungt fordi jeg likte henne så godt, tross alt….. men jeg syntes det ville vært uforsvarlig av meg å selge henne….. og derfor kan jeg ikke annet enn å støtte den sikkert tøffe avgjørelsen som ble tatt om å avlive Torpa Nils også…..
Jeg la ut dette på facebook også, og du verden for noen reaksjoner fra enkelte, spesielt på pm. Jeg aner ikke hvordan Torpa Nils var på stallen, hvor elskelig og trivelig han kunne være i trening, og det var ikke poenget heller. Jeg mener fortsatt at det er bra noen tar ansvar, og ikke dytter problemer over på den neste eieren…..
6.mars: Skrivebordsoppdrettet mitt, Alitrix, sørget for seier nummer 15 i Harstad i kveld! Det var for øvrig hennes 5. strake, to av dem i år….
4.mars: Seier nr 14! Yazmina imponerte i årsdebuten, også hun…..ja for det er enda en hoppe….:-) Nå er kontraktene klare til å sendes ut, de går på mandag. Er jo slutt med postombæring på lørdager fra i morgen av, så..
1.mars: I dag begynner jeg på utsendelsen av kontraktene, ja vel, i morgen da…. Har funnet fram alle bestillingene (Håper jeg?), og kan vel egentlig gjøre dette i en fei…. verst å få startet, egentlig.
Deretter er det telling av den fryste sæden jeg har på lager, det gruer jeg meg mer til. Veldig kaldt, og gresselig kjedelig. Det må imidlertid til, så jeg vet hva jeg behøver bestille mer av.
Var på oppdretterseminar i helgen, dro vel mest grunnet det sosiale, men var kjempefornøyd med å ha lært mye etterpå også. Det var mye jeg ikke visste om magesår på hest, har liksom aldri tenkt at det var noe jeg behøvde vite så mye om, men der fikk jeg meg en aha-opplevelse. Ble imidlertid en smule hissig da noen av deltagerne kom med sine meninger om avl og følling…. Alt er så naturlig…bla bla bla, legger meg om kvelden og står opp til nyfødte føll og alt i orden, går alltid bra…….. da sprakk jeg!
Maten var veldig god på Olavsgård der vi var, rommene var passe rare uten for mange rette vinkler, betjeningen veldig hyggelige, har ingenting mot at seminaret blir lagt dit i framtiden også. Tar meg bare 35-40 hjemmefra, selv om jeg skjønner Siv og Nils som ville vi skulle komme til deres hjemsted, Egersund, neste år. Spørs vel om jeg sjanser på å dra så langt vekk fra en haug forhåpentligvis drektige hopper, selv om det sikkert hadde vært trivelig….
29.februar: Jammen ble det ikke en seier i dag også, Brightasabutton ordnet årets trettende….:-)
- februar: Anizette tok sin 4.seier for året, da hun vant V75 i Drammen i går, det går så det griner om dagen…..:-) Ellers så vant Look de Star-sønnen Lionel styrkeprøven Prix de Paris foran Bold Eagle, på en virkelig imponerende måte. Føles liksom ikke feil å ha to åringshingster på stallen etter samme far, samt to hopper som er høydrektige med ham også…. I Sverige tok M.T.Angel-sønnen Folli sin fjerde V75-seier og den 11. totalt, på bare 26 starter. Venter i spenning på årets føll etter henne også…..
26.februar: Det er vår….! Selv med snø og en del kuldegrader om nettene (perfekt føre for hestene!), er det sol, vindstille og behagelig temperatur på dagene. Hopper og føll soler seg, de fleste av hoppene har dempet oppførselen en god del etter hvert som tyngden har økt. 19-årige Agria Racing er et unntak. Hun har tatt seg et friår, og dundrer i vei som en unghest, tilsynelatende straks klar for start! Hun og Sip the Wine skal gå sammen med åringshoppene i sommer, spørs om ungdommene klarer å holde følge med gamla….. Til og med den geriatriske katten N.H.Nikk, våget seg ut i går. Nå gikk han riktignok ikke mer enn to meter fra døra før han snudde og tasset inn igjen….:-)
25.februar: Oppdrettsseier nummer 9 for året, Valeriana vant under sal i lunsjen på Bjerke i dag…. så får vi se da, har en som er vinnertippet i kveld…… og det ble seier igjen på Bellatrix. Hennes tredje i år, min tiende!
24.februar: Folli, M.T.Angels førstefødte, ble valgt til “Årets Häst” på Kalmartravet 2015! Stas. Venter snart min første folunge etter henne, om en seks ukers tid? Mary blir vel den første også i år, selv om hun, akkurat som i fjor, har termin etter Cambusa. Mary har en tendens til å følle veldig tidlig, og har de siste dagene begynt å merke at hun kjenner på byrdene av ett ganske sikkert, stort foster. Hun er en god del roligere enn vanlig, men bærer også denne folungen høyt. Ny hingst? Eller skal hun få sin første datter? Filly-tilly? Blir det hoppe, har jeg lekt med tankene om å kalle henne Filly de Marys, eller kanskje Fille de Marys, for å holde oss til et språk…. Hvis det blir hingst….??? Det får vi bare se.
Er på nippet til å bestille nytt overvåkningsanlegg, har fått flere tilbud, og har valgt det jeg tror er best. Det er ikke nødvendigvis billigst, men prisen inkluderer også installering og opplæring, og det siste behøves virkelig. Det gamle anlegget har fungert bra, men er utdatert. Nå etter hvert som kameraene har gitt opp ånden, et etter et, er det umulig å få dem reparert eller byttet ut med tilsvarende. Teknologien har kommet veldig mye lengre enn for 15 år siden.
22.februar: Da er hingstekatalogen oppdatert.
21.februar: Bare 6 hingster igjen, så er oppdateringen på hingstekatalogen klar. I morgen kanskje? Skal begynne å sende ut kontrakter også, straks jeg er ferdig med den biten.
I går startet dagen med en masse tung, våt snø. Da jeg tok inn hoppene, pissregnet det. var engstelig en stund, fryktet det skulle bli is og holke ut av det, men så gikk det over til snø igjen. I går kveld frøs det på, så vidt, og i dag er føret perfekt, litt lett skareføre. Som det ser ut, skal vi holde oss på den blå siden i neste 10-dagers periode, krysser fingrene for at det stemmer.
Trosset vær og kjøreforhold, og kjempet meg fram til Askimbadet etter at jeg hadde fôret hestene (og kattene, de har tilgitt meg…) i går morges. 25 minutter svømming, 10 minutter i boblebadet (uten bobler, siden det var utenfor åpningstiden, men i alle fall varmt), det ble den tredje turen for uka. Bortsett fra i går, dro jeg etter at jeg var ferdig i stallen, men neste uke er det vinterferie, så da har jeg ikke noe valg. Det blir morgensvømming. Bra jeg er et morgenmenneske. Spurte et par av venninnene mine, de bare blåste i nesen. Kunne godt ta en tur i badet, men stå opp om morgenen? Nei takk! Tok deretter en tur innom Meny for påfyll, for det meste av frukt, bær og grønnsaker. Spiste frokost der, siden det var satt fram smaksprøver av ost, med kjeks, druer, syltetøy og valnøtter…. og så hjem for å slippe ut hoppene. Var litt i tvil, skal jeg slippe dem ut, eller la stå inne? Valgte ut, i tilfelle det skulle bli problemer med føret etter hvert. De satte pris på det, men var enda gladere da de fikk komme inn igjen…:-)
18.februar: Det ble til sammen 6 starthester den siste uka, en var strøket. For det meste “B-lags-hester”, men det ble da en seier, en annen, en tredje og en mindre premie ut av det. Bellatrix tok sin andre seier, både totalt og for året, hjelper når hun lar være å galoppere. Annenplassen kunne like gjerne vært en seier. Astrifer comebacket etter langt opphold i ny regi, og gikk veldig bra. hadde visst tråkket seg, og var ikke helt kjørbar på slutten, men tapte bare så vidt…. 8 seirer, allerede i uke 7, det betyr 1 foran skjema til 52 i løpet av 2016…:-)
Den neste uka er det vel ikke så mange lyspunkter, 4 som er meldt, 2 som definitivt tilhører A-laget, men den ene er tvilsomt startende, og den andre møter noen tøffe hester. Apropos seirer, er ikke så veldig overrasket over at 6 av de 8 er tatt av hopper.
Fikk for øvrig kastrert de tre kattungene i dag. Da jeg gikk inn, sjanglet de rundt, men ta det rolig? Nei, de hadde ingen planer om det. Har tatt fra dem maten og skalket lukene, en fordel om de holder seg inne i dag. Har ikke tenkt å sørge for mer revemat.
17.februar: En dag slo det meg at kroppen min er som et gammeldags herskapshus, med “upstairs” og “downstairs”. Hodet og overkroppen lever i grunnen glade dager og har det på G, mens de nedre regioner fra korsryggen og nedover, må gjøre alt tungarbeidet. Oppe får all ros, nede hører aldri noe annet en klager. Selv om nede stadig får nytt, behagelig fottøy og stundesvis også pedikyr, blir det liksom aldri nok. Nå har de forlangt revolusjon! Ikke sånn av-med-hodet-revolusjon, men likestilling, mindre tungarbeide og mer luksus! Etter hvert koker det hele ned til at beina og føttene vil ha mindre vekt å bære på. Spesielt knærne har vært aktive i det kravet, som visstnok skal være udiskutabelt! Gå med på det, eller vi streiker!! Hele kroppen må ned i vekt. Og selv om de påstår at det er overkroppen som er mest belastende, har de gått med på å gjøre sitt. (det skulle jeg mene, rumpa er da “downstairs”….)
Det er rart, der der med vekt. Selv om mange tydelig er overvektige, er selve vekttallet som oftest noe man ikke vil vedkjenne seg. Man skammer seg antagelig? Eller? Jeg har også vært der helt til ganske nylig, må jeg innrømme. Vekt er en ting, hvordan man har det med vekten, er noe helt annet. Som nevnt ovenfor, kunne jeg godt levd med den kroppen jeg har, sånn rent estetisk. Jeg er nok feit, men fettet er jevnt fordelt over kroppen, som fortsatt har fasong, og ganske mye muskler. (tung beinbygning, muskler veier mer enn fett, og bla bla bla….) Men så er dessverre ikke hofter, knær eller ankler dimensjonert for den ekstra vekten. Leddene protesterer, og jeg har etter hvert funnet ut at det er best å høre på dem.
Metoden….. Slanking ligger ikke for meg. Jeg er altfor glad i god mat, meierismør og fløte er en naturlig del av kostholdet, og jeg har ikke tenkt å avstå fra det i framtiden heller. Vektklubb og Roedeopplegget er heller ikke tingen. Jeg spiser nemlig både sunt og variert, lager minst 95% av maten fra bunnen av, spiser fisk flere ganger i uka, supper laget av hovedsakelig grønnsaker, passe mye frukt, et bredt utvalg grønnsaker og røde saker….. og ikke for store porsjoner heller. (bortsett fra hvis jeg har laget fersk suppe, lapskaus eller lasagne….). Holder meg for det meste borte fra hvitt mel (bruker det f eks nesten aldri til jevning av supper eller sauser) og sukker behøver jeg egentlig ikke ha i huset, bortsett fra foran selskaper og lignende.
Trening…. jeg er faktisk i bevegelse store deler av dagen. Var på spa en helg for noen uker siden, og Lars, som hadde sagt seg villig til å ta stallen på egenhånd, var sliten da jeg kom hjem igjen…. han var ikke klar over hvor mye jeg faktisk jobbet…:-) Og dessuten, selv om trening er fint for kroppen og formen ellers, skal det veldig mye trening til for at det monner på vekten.
Nei, jeg skal kvitte meg med en lei uvane i stedet. Helt fra jeg var ganske liten, har jeg trøstespist søtsaker. Siden jeg strengt tatt ikke har noen grunn til å søke trøst lengre, burde det gå greit å slutte med det….? Rent teoretisk burde jeg gå ned i vekt, bare jeg kutter ut 6/7 av det jeg vanligvis spiser av snop, kaker og desserter…. og bare jeg kommer meg ut av butikken uten å ha handlet, burde det gå ganske bra. Kjøpte også nytt årskort i Askimbadet i går. Skjønner ikke helt hvorfor jeg sluttet med det for noen år siden, eller jo. Det var en periode jeg var veldig langt nede av forskjellige grunner, orket i grunnen ikke mer en jeg absolutt måtte…. og så har jeg bare ikke kommet i gang igjen. Som tidligere konkurransesvømmer (og det er veldig lenge siden) har jeg fortsatt teknikken inne, og ikke minst gleden ved å beherske vannet. Det er rett og slett herlig! Skal prøve å få tid til to eller kanskje tre turer i uka, i alle fall fram til ferien starter, og det blir umulig å komme fram i bassengene med noenlunde sammenhengende svømmetak.
For å legge press på meg selv, har jeg tenkt å legge ut resultatene her i dagboka. Ikke fordi jeg tror noen er filla interessert i hva jeg veier eller hvordan det går, skjønt jeg antar de som bryr seg, ville kose seg om jeg ikke klarer det….sånn er vel de flestes natur, ikke? Altså, da jeg kom hjem fra spaet for drøyt to uker siden, gikk jeg opp på vekta, for første gang for veldig lenge. Det var verre enn jeg trodde; 97,6 kilo. Etter den første uka fant jeg fort ut at jeg måtte bytte ut vekta, den klamret seg fast til 96,9 og nektet å flytte på seg, i alle fall ikke nedover. Etter å ha gått til innkjøp av ny, digital badevekt, og etter hvert krøpet til korset og lest bruksanvisningen (skjønte ikke bæret av alle de tallene som dukket opp, var haugevis av innstillinger…. for ikke snakk om en app….) var vi i gang. Nedover. I morges var vi på 95,6, og det er greit. Med det jeg legger opp til, bør jeg være fornøyd med å gå ned en kvart kilo i uka. Det vil altså si 1 kilo i måneden. Hvis prognosen stemmer, skal jeg altså veie 94,6 kilo den 17.mars….. (Hadde regnet helt feil….)
15.februar: I dag hadde oppdretterpengene for andre halvår i fjor, kommet inn på konto. Håpet på 200′, og det stemte godt. Fikk 213, og da antar jeg DNT har trukket de første terminbeløpene for klasseløpene til åringene. Supert med lønning! Jeg får lønn to ganger i året, og er dessuten avhengig av at andre gjør jobben sin for at det skal bli noe i det hele tatt….
Nå har jeg kommet til L på oppdateringene, men må innrømme jeg bare har surret og ikke jobbet i helgen. ja, bortsett fra i stallen da selvsagt. Det er det jo ingen vei utenom. Mesteparten av ettermiddagen i går ble dessuten brukt til å få sett repriser av siste ukes Masterchef Australia, verdens beste matprogram! Har ventet og ventet på at canaldigital skulle få orden på sakene igjen, det er vel det eneste programmet jeg bryr meg om å se for tiden. Leser ellers, heller enn å se på tv.
11.februar: Anizette imponerte med årets tredje seier i den tredje starten, på Bjerke i går. Min syvende oppdrettseier for året, og fortsatt bare i uke 6. Mistenker at det lille forspranget behøves, ser tynt ut framover. Har ingen starthester igjen før en på mandag samt to på tirsdag, og de tre er vel ikke akkurat sannsynlige vinnere. Deretter er det en på onsdag igjen, og tre på torsdag, har ikke de aller største forhåpningene, dessverre…. men det kommer tider etter dette! Av de syv mødrene er det bare en jeg fortsatt har på stallen. Fire er avlivet av forskjellige grunner; den ene av alvorlig sykdom etter en fødsel som gikk galt, en grunnet blindhet og dårlig lynne, en fordi tennene hennes var så dårlige at hun ikke klarte å nyttiggjøre seg maten, og den siste (som var verst for meg, siden jeg likte henne så godt….) fordi hun var slem med både hopper og føll, og i tillegg ikke taklet å gå alene….. Ellers så ga jeg bort en, solgte en, og den syvende eier jeg nok fortsatt, men hun har flyttet hjemmefra og har fått seg jobb. Om hun kommer hjem igjen etter hvert, er en mulighet…. vi får se.
8.februar: Huttemegtu, sier jeg bare. Høljregn og kraftig vind. Hoppene er bare ute den stunden det tar å måke for dem, to og to. De er veldig fornøyde med å slippes inn igjen, men greit å dytte dem ut så de forstår at det er best å være inne. Etter at jeg hadde lagt meg i går kveld, angret jeg på at jeg ikke hadde stengt ungene inne. Ikke fordi de ikke tåler å bli våte, var bare redd for at eventuelle flygende objekter skulle skremme eller skade dem. Før jeg hadde klart å bestemme meg om jeg skulle gå ut, stilnet vinden av litt… så jeg lot det være. Tror ikke de hadde vært mye ute i natt, alle var helt tørre da jeg kom ut til morgenfôringen. At det trommer på taket og knaker i bygningen, bryr de seg heldigvis lite om, det skulle vært årgangen for 3 år siden. De var helt håpløse. En uvanlig lyd, og poff… de var ute, og skulle ikke inn igjen. Alt skyldtes en eneste hest, som var til overmål utstyrt med fluktinstinkt! Måtte stadig gå ut midt på natten når det blåste opp, for å slepe dem med inn igjen.
Jeg har begynt oppdateringen av hingstesidene, per nå har jeg bare kommet til C. Tar nok litt tid, for jeg kjenner at jeg får vondt i skuldrene av å sitte foran pc’n. Har en tendens til å heise dem opp. Litt pussig, blir mer støl og stiv bak datamaskinen enn ved å jobbe i stallen….
Lite med starthester om dagen. En som skal ut i dag – liten sjanse. Ingen i morgen, tre på onsdag – en eller kanskje to av dem har muligens vinnersjanse? Ingen på torsdag, ingen på fredag, ingen på lørdag…..
6 februar, kveld: Fra 0 til V75-seier på 9 starter og 5,5 mnd. Wizard of Ousse sørget for årets sjette oppdrettsseier i dag. Siden vi er i uke fem, ligger vi faktisk litt foran skjema…:-) Ellers så var Wiz en behagelig, rolig og trivelig unghest… helt til noen uker før auksjonen. Det var mange innom det året, jeg bandt opp gutta og lot dem spise kraftfôr mens de besøkende tittet, etter hvert tok jeg dem ut, en etter en. Wiz sto på det jeg kaller “førsteplass”, der setter jeg hvert år en hest som er høyt i rang, men som samtidig er rolig og kan stå på den plassen der det er mest trafikk forbi, både av trillebårer med fôr og andre hester.
Den spesielle dagen sto Wiz med hodet dypt begravd i kraftfôrbøtta, da en travtrener gikk rundt for å ta et første overblikk. Nå er ungene mine oppdratt til å flytte seg når jeg kommer mellom dem, og det gjorde han nå også. Han var imidlertid så uheldig at han da tråkket på treneren, som reagerte noe voldsomt, vrælte til og smelte til guttungen med et skikkelig svingslag…. Wiz ble skrekkelig redd og veldig forvirret, han hadde vel ikke gjort noe galt?
De siste ukene før auksjonen var han svært engstelig og hoppet høyt for det minste. Han gikk imidlertid rett på bilen da vi reiste innover, men da kjøperen skulle laste ham etterpå, gikk alt uheldigvis galt. Han var ikke lett å handtere etterpå, så jeg har hvert år forsiktig og forberedt på det verste, spurt om han fortsatt levde? Er veldig glad for at Oddmund ikke ga ham opp.
Legg forresten merke til hvor høyt han holder hodet på bildet, i motsetning til hvordan han ser ut i løp!
6.februar: Å fysj, og fysj…. I går var det sol og vindstille, 3-4 minusgrader, mot kvelden snødde det bløtt og stille, men man har da værmelding på internett!!! Jeg stengte ungene inne før jeg la meg, og nå på morgenen blåser det i kraftige kast, det regner heftig bygevis, og gårdsplassen er flekkvis såpeglatt. I utegangen hadde selvsagt ungene harvet opp underlaget skikkelig, det blir sånn når det både skal løpes om kapp og slåss! Men tørre var de, og luftegården deres var blitt farbar. Litt is nederst, men stripa var ikke bredere enn at de kan bruke den til gøy. Det har vært veldig mye vær i vinter, og mye vind, det har vært en utfordring å få lesset av billass med kutterflis uten at halve lasset har forsvunnet i prosessen.
Flising til fyren har også vært litt kinkig. Vi hadde en stor haug med virke liggende oppe på et av jordene som var klart for flishoggeren. Først ble det utsatt av snøvær, så fikk ikke “flishoggermannen” startet den nyinnkjøpte, mastodonten av en traktor fordi det var for kaldt, og så begynte det å regne…. så var det plutselig for bløtt. Siden grasbakken ville blitt helt ødelagt av kjøringen, var det bare å vente til det frøs på igjen….. torsdag morgen, endelig! Flisa ligger klar under en kjempediger presenning på plattingen foran siloen, tørr og fin, passe grov. Det er mer enn det som kan sies om det som ligger nede over skruen nå. Litt fuktig, det vil si halvfrossen, men det største problemet med “nødlasset” vi fikk, er at det er altfor grovt. Noen av flisbitene er halvmeterlange greiner, og de skaper trøbbel. Det har blitt en rutine å klatre ned i siloen for å rydde opp, og fjerne broer av flis over skruen, eller å fikse opphopning i stokeren eller reversere skruen så de lengste bitene blir spyttet ut eller tygd opp. Jeg har blitt nøye med å sjekke brennkammertemperaturen, som fortrinnsvis skal være 600 grader eller mer. Er det mye mindre, får fyren for lite flis. Går nedenom hver morgen, og sier “flink gutt” og gir fyren en liten klapp hver gang den har klart seg gjennom natten uten å stoppe opp. Når flisa er som den skal være, går det mange uker uten at det hender noe, heldigvis! Forrige tirsdag slet jeg skikkelig med å få skikk på matingen. Var nede i siloen åtte ganger i løpet av dagen, før jeg ga meg for kvelden. Da var jeg i grunnen såpass sliten, at jeg absolutt ikke hadde lyst til å ha flere hester på stallen en de som allerede er der. Fulgte derfor halvhjertet med på internettauksjonen, og lot den drektige hoppa jeg i grunnen hadde bestemt meg for å kjøpe, reise til Finland for en latterlig lav sum.
Hoppene har det bra, og de fire første nærmer seg tydelig følling. Den ene sliter med beina, jeg bare håper hun klarer seg gjennom sommeren. Det var tilbakevendende problemer sommer/høst i fjor også, så jeg var i grunnen overrasket over at hun fortsatt var drektig i november, da vi sjekket alle en siste gang samtidig med vaksinering og tannstell. Om det går bra, blir det uansett hennes siste føll. Jeg har en hoppe til som ikke skal bedekkes, og jeg håper jeg skal få plassert henne der jeg allerede har to andre. Liker ikke å avlive hopper som er friske og forholdsvis unge, men for den første av disse to, er det eneste riktige å avslutte nå. Ellers er Agria Racing blitt 19 år gammel og er tom i år. Hun har noen tannproblemer jeg tenkte å ta nå når hun altså ikke er drektig, men etter nøye overveielse og diskusjon med flere veterinærer, har jeg latt det være. Har ikke veldig lyst til å utsette henne for belastningen med narkose og en større operasjon, spesielt siden det virker som hun ikke er plaget av det. Hun er i godt hold, spiser godt, og så faktisk veldig bra ut selv rett før vi skilte fra føllene i høst. Hun legger bare svært unntagsvis igjen biter med halvtygd mat (tror bare jeg har sett det to ganger) og er sprek som ei loppe….om nå det er en bra metafor. Halen i været og full fart, i alle fall. Håper å kunne få et føll eller to til av henne, men så lenge hun er frisk og i form, skal hun uansett få gå her som pensjonist.
Til slutt noen få ord om stallens nye hoppe (november). Marta Broline er et prakteksemplar rent fysisk. Stor og velbygd, rettstilt, med en fin overlinje og pent hode. Ble advart om at hun var en bulldoser, men det kan jeg ikke skjønne. Hun var litt engstelig da hun kom, og er vel fortsatt litt var, og blir skrekkelig stresset hvis jeg begynner med å slippe ut andre hopper. Da går det en kule varmt inne i boksen. Når jeg slipper henne ut først, og tar henne inn før de andre, kan hun leies i en hyssing, og er veldig snill og forsiktig både med meg og de bråkete kattungene (et heelt annet kapittel). Mary derimot…..!!!! Det får vi også ta en annen gang. Stallens bredeste og blankeste rumpe tilhører for øvrig Elgin Spesial., litt av en forandring fra de kantete greiene som kom for et drøyt år siden.
5.februar: Det virket….? Nå har jeg veldig mye jobb foran meg for å få oppdatert sidene….. testing….. testing… det er fortsatt noe som ikke fungerer helt som det skal… Nå skal jeg forsøke over helgen, og så får vi se om det er mer som kan gjøres. Det tok en time med datasupport på telefon, det var mer enn noen på telenor klarte, rettere sagt gadd. Kastet bort nesten en hel dag, og ble satt fra den ene personen til den andre, eller på vent med den skrekkelige muzaken i øret. Når det gjelder sånne datafyrer, så er de fullstendig “øvergidde” (for å si det på rogalandsk) når noen har litt gamle programmer eller datamaskiner, og sukker og stønner og bærer seg. Jeg lager fortsatt hjemmesiden her i frontpage, med et program fra 2000, det er jo helt steinalder. Og denne datamaskinen er fra 2011, det var visst omtrent tragisk…. Bra han ikke så den virkelig gamle datamaskinen min, som faktisk er fra forrige århundre, og som bare brukes til fakturering i dag. Jeg har vel tenkt å kjøpe meg en ny maskin, men tror faktisk at jeg i stedet skal kjøpe supporttjenester og backup hos det samme datafirmaet, sånn at det er forholdsvis lett å starte på nytt om denne kræsjer. Mest økonomisk, vel? Bare jeg nå klarer å få koblet meg opp trådløst, så går det vel en stund til. Det samme med hjemmesiden. kan begynne å tenke på å lage en ny og moderne, men håper det kan vente til sesongen i år er over, og unghestene er vel plassert. Ellers så har vi jo alltids sosiale medier, virker som om det er der alle bruker datatiden sin….
I fjor satte oppdrettet fra Kvakstad altså ny personlig rekord i antall seirer, 51, manglet bare en på å klare en seier per uke i snitt! Alle de ni 3-åringene hadde startet per september, 100% altså! På landsbasis var prosenten over 50 for første gang, stor jubel og greier. Det er jo selvsagt fint startprosenten øker, men jeg kan ærlig talt ikke forstå at den ikke skal være på mellom 70-80 prosent hvert år. I alle fall for varmblodshester, om man ser bort fra skadeproblematikken, kan det da ikke være noe problem i å få en moderne varmblodstraver til start som 3-åring? Ikke alle er modne for å vinne løp, noen blir det heller aldri, men til start burde de altså kunne komme. Hvor sitter feilen? Jeg vet jo at mine unghester blir kjøpt av personer som absolutt har tennk å kjøre løp med dem, eller ville det ikke blitt noen handel… og bra er det for meg og oppdretterpengene mine! Men er det så mange andre, som sitter der med unghester og som fullstendig mangler ambisjoner, tid eller kunnskap?
Det hadde vært gøy å klare en seier per uke i 2016, altså 52. Her er jeg jo helt prisgitt eiere og kjøpere av ungene mine, lite jeg får gjort sånn rent praktisk annet enn å heie dem fra. Året i år begynte ganske tregt, men fra midten av måneden raste det inn noen seirer, selv om flere store favoritter misset. Per 1.februar er det 5 seirer (faktisk bittelitt foran skjema til 52…) Anizette, Avery, Bellatrix, Alitrix og Anizette igjen. Avery var storfavoritt i rikstotoen 31.januar og slo over i passgang i tet på oppløpet, Wizard of Ousse tapte på målstreken i V75 en eller to uker tidligere, og Go Gentle har blitt toer (som favoritt) to ganger, skjønt andre gangen var 1.februar. Sistnevnte tapte for et avkom etter min tidligere stjerne Royale, litt surt det da.
15.januar: Fortsatt ikke nærmere å finne ut hvordan jeg skal få oppdatert sidene. Gruer meg, og utsetter det stadig. Nå skal jeg bare få ryddet på skrivebordet først…..
I dag fikk jeg årets første oppdretterseier, da Anizette vant på Biri. Fjoråret ga meg personlig rekord i antall seirer, med 51. Det var også mest i landet, så det var jo gøy.
Været er strålende om dagen, litt kaldt, men med akkurat passe med snø og hestene storkoser seg den stunden de er ute. Åringene (!) har begynt å venne seg til kulda og tilbringer stadig lengre tid utendørs. De slåss og krangler mye, men er lette å handtere. En flott gjeng!