Dagbokinnlegg 2011
25.desember: Vel overstått jul? Mange mener jula er over når pakkene er åpnet…. selv er jeg lei meg fordi jeg fullstendig har mistet julefølelsen. Da butikkene begynte reklameringen i oktober, måtte man jo bare stenge av. Etter det, har jeg ikke fått til å skru på igjen. For første gang har jeg ikke brydd meg det minste om noen ting, ikke pynting, ikke julegaver eller julehilsener, ikke engang gulrøtter i stallen på julaften! Vi var gjester hos familie med små barn, og fikk et godt måltid med ribbe, pølser og riskrem. Ikke en gang tre overstimulerte smårollinger under 5 år fikk fram julestemningen, der de kravlet rundt i et hav av presanger og julepapir, og lette etter stadig flere…. Det blir helt enkelt bare for mye av alt! Og dagen i dag hjalp heller ikke. Hørte «Santa Baby» fem ganger på to timer mens jeg måkte stallen, hva er det for slags julesang? Den handler også bare om materialistiske krav! Selv om jeg ikke kan beskrive meg selv som kristen, har alltid jula og Jesus’ fødsel symbolisert en ny start, blanke ark med fargestifter til, som Prøysen sa. Og det har alltid vært verdt å markere, også ved å være den personen jeg skulle ønske jeg alltid var, omtenksom og snill….. Får håpe det blir bedre neste jul…
I dag har det vært sol og vind, og mesteparten av isen er borte. Heldigvis. Ungene har hele tiden hatt en stor, gressbelagt luftegård de kunne boltre seg i nå bakken er frossen, mens hoppene har gått ute puljevis rett foran stallen. De er fullstendig fornøyde med å være ute to timer om dagen, men jeg er ikke like happy det siden det generer merarbeide med boksene…. Ungene ja, Caltina-sønnen har smeltet helt inn, det er ikke mulig å merke at han ikke har vokst opp i flokken, og det er jo deilig. Han er litt lengre i raggen enn de andre, bare. Omsider har han fått det navnet han skal ha også. Han var navngitt Bull Va Bene, og ble bare omtalt ved det ikke upassende navnet «Oksekalven». Nå heter han Amon Tomaz…. med Kadabra som far ville jeg ha noe magisk. Amon er en fictionhelt som benytter seg av magi, så det ble bra.
Har lidd av skrivevegring en stund, får håpe det blir bedre på nyåret…
14.desember: Hadde akkurat en fornøyelig halvtime i sofaen foran skjermen med folungene. Seks av ungene sto pent plassert langs veggene, mens Ancora Imparo hadde oppvisning, freestile….:-) Rundt og rundt, med bukkesprang og høye hopp, noen tverrvendinger på diagonalen, noen saftige bakspark… var akkurat som de andre høflig sto og så på mens han underholdt. Avery, som er bestekompisen til Ankor, forvillet seg etter hvert ut i midten. Han endte med å bli brukt som hinder, men det var dessverre ikke spesielt vellykket. Ankor prøvde å forsere midtpartiet til Avery med et ikke helt luftig nok sprang… Føllfloke, kan man kanskje kalle det. Etter hvert kom de andre også ut på banen, det er imponerende å se hvilken fart de kan sette opp på et såpass begrenset område uten å kollidere! Skjønt nærkontakt var det mye av, men det var tydelig med vilje! Få minutter etter lå samtlige rett ut og snorket søtt… Nykomlingen klarer seg strålende, var mest imponert over hvor lett han taklet å stå bundet. Tror ikke han var så vant til å få kraftfôr, men nå har han tatt også det poenget! Han har dessuten sluttet med å klistre seg fast i ryggen på meg hele tiden i håp om å få bli med ut også..:-)
Hoppene har vært utålmodige etter å komme ut igjen. To innedager på rad, var ikke populært! Hadde fått gruset opp foran stallen, og slapp dem ut i puljer på to og tre…. skal si det ble mas etter å få komme inn igjen. Fort!!! Piskende regn og to grader var ingen hit…!
12.desember: Is med vann oppå, ikke enkelt å manøvrere på gårdsplassen. Er spent på hvordan jeg skal komme fram med trillebår etter hvert…. Ungene har heldigvis god plass i liggehallen siden de bare er 8 stykker, hadde vært vesentlig verre med 25 som er det meste vi har hatt der på en gang. De kan faktisk ta noen spurter om de vil, og krangling trenger de jo ikke så mye plass for…. Hoppene derimot, kommer nok ikke ut i dag. Skal sjekke om det bare er slaps ut den andre døra etter hvert, da kan de kanskje få være ute puljevis. I dag. Etter værmelderne å dømme kan dette bli langvarig. Regn, sludd, mildt og kaldt om hverandre. Hadde det holdt seg mildt, ville jo også isen blitt borte, men vi får bare se. I verste fall må alle hoppene skos med pigger og hoofgrip. Håper vi slipper …
9.desember: Nydelig vær i går, 10 minus, strålende sol og vindstille. I dag regner det…. Tror jeg sjanser på å la hoppene stå inne i dag, det skal fryse på igjen i kveld. Ungene er ute, men de kan slippes over på den andre siden i morgen om det skulle bli glatt der de går nå.
Venter fortsatt på en del priser på hingster. En del skal ned, blant annet får vi selge Muscles Yankee for USD 12.000 neste år. Noen går også opp, Kadabra for eksempel, ikke så rart etter den sesongen han har hatt. I USA er det vanlig at hingsteprisene går opp og ned og følger markedets svingninger, i Norden er det vanskelig å sette opp prisen på en hingst som først har blitt satt ned…. Coktail Jet går dessverre opp til nesten det dobbelte, med EUR 8500 ved levende føll. Lurt å ha brukt ham i år…. også Quaker Jet går opp, til EUR 4750. Når det gjelder Muscle Hill, er interessen veldig stor. Det er imidlertid bare frosset ned sæd til 55 hopper utenfor USA, og andelseierne har førsteretten til å bruke hingsten også utover de andelene de har. Vi kan derfor ikke love noe før eierne har bestemt seg, fristen er satt til like før jul. Skal få oppdatert det som kan oppdateres, resten får vi bare ta etter hvert…
7.desember: 10 cm klissvåt snø som frøs fast og tynget ned gjerdene! Ellers var alt såre vel, hoppene koste seg med snøbad og ville hopp og sprett. Folungene kom fort over skepsisen til de hvite greiene og lekte seg over hele den store luftegården. De synes imidlertid det er kaldt, tror jeg, for de er ikke ute lenge av gangen…. men ofte!
6.desember: Leste på facebook at det nå var en bevist kobling mellom aggressivitet og smerte hos hester…. ærlig talt! Det kan vel ikke være noen hemmelighet at både mennesker og dyr kan bli i dårlig humør hvis de har det vondt? At hester naturlig bruker aggressivitet til å sette hverandre på plass, er også et kjent fenomen….og det kan nok også medføre smerte…. Alt fra hoppa som glefser til sin lille uoppdragne pode, for ikke å si andres snørrunger som ikke viser tilstrekkelig respekt for de som står over i rang, til folungene mine som krangler så busta fyker for å stadfeste posisjoner. Før eller siden vil de prøve å dominere meg også, men jeg finner meg altså ikke i at noen av dem legger på ørene til meg. Selv om jeg ikke synker ned til deres nivå med biting og sparking, er jeg ikke fremmed for både å legge på ørene eller å snerre og brøle til dem…. og det virker mirakuløst..:-)
Ellers går det framover med den nye folungen i utegangen. I kveld la han seg til å sove der ute, og det er ikke mye krangling. Kommer nok likevel til å fortsette tilvenningen litt til, vil gjerne ha Lars hjemme første gangen han skal gå ute sammen med de andre. De siste dagene har jeg åpnet opp til den grasbevokste naboluftegården, noe som fiolungene satte stor pris på. Barfrost og subbus gjør at de fort blir sårbeinte!
4.desember: Hadde stor tro på at Ulixes skulle gjøre et godt løp på Leangen i går, og jeg fikk rett! Etter sen åpning klarte han ikke å vinne, men tok en flott annenplass. Lille gutten…:-) En som imidlertid sjokkerte både meg og spillerne, var Nuskat! Hun er den siste kaldblodshesten vi oppdrettet, siden mamma Brage Texa døde dagen etter fødselen. Vi dyttet folungen over på Jennet Sidney, som hadde en datter på 10 dager, nemlig Nemesis. Det var ikke alldeles populært, må tilføyes… De sto i hver sin boks, men vi hadde tatt av øverste del av skillet så de hadde kontakt. Luftegård på dagen, der den vesle kaldblodsen måtte holde avstand. En gang i timen gikk jeg ut og ga flaskemelk, en gang i mellom holdt jeg Jennet så folungen fikk tatt en sup. Etter 14 dager slapp vi dem på et lite beite på dagtid, og etter ytterligere to uker slapp vi de tre sammen med resten av flokken. Det var litt vel spennende da Jennet og Nemesis bare stakk av gårde og vesle Nuskat ikke skjønte at hun skulle ha fulgt etter….. Etter en dag ville ikke Nuskat ha flaska lengre, hun hadde funnet sin egen metode! Hun sugde Jennet enten bakfra, eller rundt låret så ikke hoppa så hvem som forsynte seg, og etter hvert var de to svært ulike folungene som ekte søstre! Nuskat skulle egentlig ha hett Nutmeg grunnet fargen, hadde hun vært født året før hadde det blitt Muskat, nå ble det Nuskat siden sertifiseringsavdelingen ikke godtok det første….
Er ellers litt utladet i dag, hadde jobben til Lars her på julebord i går og tok kanskje litt av med 8 retter……? Desserten, Grand Marnier Parfait, ble ikke servert før klokka ett!!! Og så all den vinen som sjefen til Lars spanderte…!!! Jeg kunne ikke drikke stort siden jeg lagde mat underveis, men Lars og de andre ble nok litt på druen, kan man kanskje forsiktig uttrykke seg. Kjempepopulært da de fikk hver sin andel i folkehesten, forresten! Oppvasken i dag er dog ingen spøk, tenker med skrekk og gru på hvor ille det ville vært om ikke Ivar hadde stått på og hjulpet til i hele går. Ikke bare serverte han og ryddet av etter hver rett, han vasket også opp innimellom!
1.desember. Jeg var veldig spent i går morges, da jeg gikk ut i utegangsstallen etter en mildt sagt vindfull natt. Var taket på plass??? Jaaaa, heldigvis. En av takplatene hadde nemlig løsnet kvelden før. I går var det sol og vindstille, og jeg var heldig og fikk tak i snekkeren vår. Han var tilfeldigvis hjemme for å reparere sitt eget låvetak, så han kom, klatret opp, og skrudde fast platen igjen… Og bra var det, for i natt begynte det å blåse igjen!
28.november: Har fortsatt for mye å gjøre til at jeg klarer å få oppdatert hjemmesiden her som jeg burde! Skyver ting foran meg hele tiden… etter neste helg bør det bli lettere, da skal jeg få ryddet opp på skrivebordet og gjort klar oppgjøret til stasjonene for denne sesongen. Må lage flere hingstesider også, en hoppeside til og få oppdatert nyhetssiden. Har bare 11 hopper på stallen og 8 føll, det daglige stallarbeidet tar faktisk ikke så lang tid, men må innrømme at jeg blir sliten og må hvile etterpå. Hva som er enda mer slitsomt, er faktisk de dagene jeg må droppe hvilen og i stedet kjøre av gårde til Askim eller Mysen i forskjellige ærender. Det blir jo så forbasket fort mørkt, og siden hoppene skal inn før det er helt svart, er det ikke lange tida til å foreta noen utflukter! Håper på snø snart, det gjør dagene vesentlig lysere, og underlaget for hestene blir bedre. Hadde tenkt å verke hoppene, men det måtte droppes. Kunne ikke ha dem gående på grasjordet siden det har regnet og regnet og regnet og regnet i hele høst….. luftegårdene er mye skarpere og har faktisk måttet sko et par som nesten slet hull på sålen. Ikke bra.
Den nye hoppa, Caltina, dukket opp her forrige uke, med et årsføll som er som snytt ut av nesen på sin far, Kadabra. Han er født i april og skulle egentlig vært skilt i fra for en stund siden (du og du for et digert beist!!!), men vi får bruke litt tid på det. Han står nå i en egen boks ved siden av sin mor om nettene, og går sammen med henne om dagen. På den måten får i alle fall hun litt fred. Tanken er å slippe ham sammen med de andre 7 i utegangen en stund på kveldene, helt til vi ser at det roer seg. Fordelen hans er at han er stor og kraftig, og er vant til å gå på utegang med flere hopper og føll fra før av. Fordelen de andre 7 har, er at han virker veldig snill, med sin imponerende fysikk kan han fort skade noen om han prøver på det. På det første besøket så vi at han nok har temperament og ikke finner seg i hva som helst, men han er absolutt ingen gris. Med litt tur, er han tilvent flokken i løpet av en ukes tid. Eller kanskje to, det får ta den tiden det tar. De andre har jo gått sammen i nesten fire måneder, men det er likevel tydelig to klikker. De tre eldste og de fire yngste. Ikke det at de ikke henger i hop over grensene også, de er i grunnen en ganske harmonisk gjeng. Alle er snille å handtere, men jeg merker at det nærmer seg et utbrudd fra sjefen, Astrifer. Han kommer til å prøve seg på meg med det første, det er bare å være forberedt, så jeg får satt ham på plass med en eneste gang!
I går var folungene skikkelig forstyrret. Det kom noen voldsomme vindkast og plutselig styrtregn, så jeg tittet på monitoren for å se hvordan de reagerte… tomt! Plutselig kom de stormende inn i hallen, gjorde helomvending og løp ut igjen like fort. Jeg fant ut at jeg fikk forbarme meg over dem, gikk ut i blåsten og traff på noen forskremte småtasser. De knegget og var tydelig usikre på hva de skulle gjøre, så jeg dyttet dem gjennom forhenget og stengte for slåene. Det tok faktisk ganske lang tid før de roet seg, og enda har vi her østpå vært forskånet for det værste uværet….
De to siste lørdagene har vi fått andreplasser i storløp. Uptown B.Girl ble toer i Oaks, etter å ha sittet fast for lenge. Med det store travet behøver hun litt tid for å komme opp i fart, så en annenplass var maks, selv om kapasitet for seier finnes i massevis. 372.000 innkjørt i sin første sesong er kjempebra! Får bare håpe hun får være frisk neste år, var syk både i Märtaløpet og Kriteriefinalen, dessverre. En annen som har vært sabla flink i år, er Tourbillon. Han startet sesongen med 3000 kroner på kontoen, nå har han 722.500! Likevel, selv om det nesten ikke er lov til å si det, har han skuffet skikkelig to ganger, i Derbyforsøket og i lørdagens storløp på Klosterskogen. Begge gangene var han kjempestor favoritt, begge gangene fikk han lede i lusetempo, begge gangene ble han speedet ned. Selv om vinneren sist er en riktig topphest og vant fra dødens, er det vel ikke en sånn kjempeprestasjon som intervjuer og presse vil ha det til når løpet gikk i lusetempo og lederen ga blaffen i å svare opp? For etter det jeg har fått med meg via uttalelser fra treneren og det jeg har sett ved selvsyn, så er Torbjørn vesentlig bedre til å angripe enn å forsvare seg. Da han vant fra to ganger tet på Jarlsberg i sommer, var han giret opp nesten over kanten, i følge samme trener. Nå sist jogget han rundt i 1.18-fart… Hardt tempo og ryggløp er hans beste melodi, har jeg en sterk følelse av! Det som er fint er at han ikke tar seg ut i unødan, det betyr vel at vi kan få se flere gode løp fra hans side også neste år? Fart og tøffhet er det i massevis! Ellers var det mest skuffende på lørdag at ikke Umbriel kom med i 3-års eliten. Han var matchet for løpet og var i topp form i følge oppasseren, men etter datatrøbbel ved innmeldingen kom ikke Gooperne igjennom til Klosterskogen. Stor synd!
Neste år blir spennende! Med Torbjørn og en etter hvert frisk Trinitro, 2 og kanskje 3 4-åringer som kan kjempe i årgangstoppen, samt en stor årgang lovende unghester som blir 3-åringer om en drøy måned…:-) På den negative siden er det at 2, kanskje 3 eller så mye som 4 av årets 3-åringer antagelig allerede er kaputt, sluttkjørt, tatt knekken på av overambisiøse eller tankeløse trenere eller likegyldige catchdrivere…. Får håpe at noen av dem kan våkne til liv igjen, men jeg er dessverre i tvil….:-(
19.november: Jeg liker ikke politikk, eller rettere sagt, jeg kan ikke utstå alle intrigene som følger med! Det gjelder både riks og verdenspolitikk, og ikke minst det som er nærmest min hverdag, travpolitikk! Det burde være mulig å være ærlig og rett fram, men så er det alle de tærne man ville tråkket på, da… Noen er dessuten vesentlig mer hårsåre (eller kanskje ømtået?) enn andre. Jeg har bare snakket med Dale en gang, og vi fant vel ikke akkurat tonen, kan man kanskje si. Likevel er jeg fullt ut i stand til å se hvilken kjempejobb han har gjort som generalsekretær, og jeg er ikke minst imponert over at han har tilsynelatende har klart å heve seg over alle ubehagelige og sånn som det har virket for meg som utenforstående, smålige kommentarene om hans arbeidsmetoder og personlighet. At han endelig fikk nok og gikk på dagen, er ingen stor overraskelse, de fleste har et punkt der begeret er fullt! Jeg skjønner ikke hvordan vi har råd til å miste en slik kapasitet, og håper inderlig travsporten ikke kommer til å savne ham bitterlig framover….! Det blir ikke enkelt for en ny å ta over, ikke bare må vedkommende være særs dyktig for å etterfølge Dale, men han/hun må også virkelig anstrenge seg for å være venner med alle…og det er vel en omtrent umulig oppgave!!!?
For å fortsette historien om folungene og plastporten, så har Anizette tatt helt av! Har sluttet å fjerne strimler, og hun synes det er rasende festlig å åle seg fram og tilbake. Hun sniker seg ut og står på lur når noen av de minste dukker opp…. akkurat som om de ikke ser at hun står der! Det har for øvrig vært forbausende mange som har vært interessert i å kjøpe folunger i år. Helt siden i sommer har det kommet henvendelser, de tre siste har kommet de siste to ukene, faktisk. Jeg må si som jeg sier til alle, Alt er selvsagt til salgs, men det er bare to grunner som kan få meg til å selge før auksjonen, og det er 1: Om hesten ikke er auksjonsmateriale enten grunnet størrelse, eksteriør og stamme, eller viktigst grunnet spesielt lynne, eller 2: At jeg får det jeg forlanger. I det første tilfellet er jeg ikke fremmed for å selge svært billig, endog til å gi bort hester. Årets føll er, som jeg kan bedømme på det nåværende tidspunkt, alle unghester som jeg vil være stolt av å vise fram på en auksjon. Mye kan selvsagt hende, de kan skade seg, eller i positiv retning, søsken eller andre nære slektninger kan øke markedsverdien deres. Det er ikke om å gjøre for meg å bli kvitt dem snarest mulig, så jeg har satt priser som er forholdsvis høye, men ikke fullstendig urealistiske…:-) Erfaringsmessig er det på en auksjon alltid en eller flere som blir billigere eller dyrere enn jeg hadde forventet, men jeg blir ofte overrasket begge veier. Hingstene genererer som oftest høyere priser, og dem har jeg mange av neste år…
Apropos salg, jeg har minst tre tomme hopper, av forskjellige grunner. Siden jeg har kjøpt en ny som kommer om få dager, må minst en av de andre bort. Antar det er absolutt lettest å selge Mystical Norma, hun har 1.12-rekord, aktuell topp stamme, og lovende avkom. 3-åringen hennes tok sin første seier forrige uke, og 4-åringen vant flere løp og viste styrke tidligere i sommer. Hvis noen er interessert, så si i fra, kommer til å annonsere henne med det første. De andre to er Hooker (3-åringen har travet 15.1 i år, 2-åringen er svært lovende, åringen og folungen er prakteksemplarer!) og Nemesis (første føll i år, føllet sent).
13.november: Annonsene til Årsrevyene skal smis sammen, det som er dumt er at det fortsatt er usikkerheter rundt en god del hingster ikke minst hva priser angår… Har gjort unna det som var klart, det viktigste er vel egentlig å være med!
Endelig har den siste folungen «tatt spranget» gjennom plaststrimlene foran porten! Har hengt til side to av dem, sånn at det har vært to 20 cm åpninger de kunne åle seg ut igjennom. Alle de andre tok det lett, bare Anizette, som er den eneste hoppa (jada Lars!!!) skjønte ikke hvordan hun som den største av folungene, skulle få plass gjennom der!!!!! Men det gikk, gitt! Får la det henge slik et par dager, til hun blir helt fortrolig med nyoppdagelsen, før jeg slipper ned også de siste strimlene. Gutta, i alle fall Astrifer og Aday, hadde ålt seg ut mens alle hang på plass i morges. Astrifer har til og med vært skikkelig hjelpsom, og har forsøkt hjelpe Anizette ved å holde den midterste strimmelen til side, men nei, hun stolte tydeligvis ikke på at han visste hva han drev med…:-)
Nå er det meningen å legge inn stoff på nyhetssiden igjen. Eget oppdrett, samt større løp vunnet av hingstene våre. Gode resultater fra de aller yngste tas også med…
10.november: Det med navn på hester, er ikke alltid enkelt. Får stadig spørsmål om hvorfor jeg ikke har oppdretternavn, og svaret er vel egentlig todelt. Viktigst er kanskje at jeg ikke har funnet på noe skikkelig knall, Stall Topeka brukte «Top» og det var egentlig genialt. Hestene ble stort sett bare omtalt som Top(p)-hester…:-) En annen grunn er at med et «fornavn» ville jeg vært låst. Det gjør det selvsagt enkelt å finne på navn, man bruker oppdretternavnet og legger til et eget, uansett om det er 14 andre som har samme navn i en annen setting. Jeg er ikke så glad i den løsningen, har selv hatt store problemer med å skille for eksempel Broline, Hornline og Frontline-hester med samme fornavn. Så har man den andre lettvinte løsningen med å slenge på noen initialer bak hestenes navn… det var til å leve med da det bare fantes L-hester og etter hvert GT-hester, men nå har det omtrent gått inflasjon i den bruken. NY og LA, BR og RB, MT og TM, RR, KLM, SD, SL, XT, KN, MG, FH, CC…You name it! Selv om de fleste bokstavene er tatt i bruk, enten alene eller i ulike kombinasjoner, har jeg foreløpig ikke sett noen som bruker TW, så det er egentlig fritt fram…
Jeg fortsetter nok i stedet å vri hodet mitt i månedsvis for å prøve finne navn som passer til akkurat den ene lille hesten! Selv om jeg er fornøyd, betyr ikke det at alle andre synes det er noe spesielt ved det. Må forsøke å finne navn som en kommende eier vil beholde, blir navnet byttet (har hendt to eller tre ganger!) er det liksom ikke min hest lengre….:-( Så i Sverige at en hest het Conrads Voldemort, man regner straks med at den enten må være ufattelig stygg eller skikkelig slem, eller antagelig begge deler… Det er ikke alltid jeg har vært like nøye, det har hendt jeg har navnsatt enkelte hester ganske så lettvint. I år har jeg imidlertid virkelig stått på. Sistemann, Agria-ungen, har jeg slitt med, har hatt mange navn på blokka, men ingen passet helt….før det slo meg! Ancora Imparo! Forkortes lett til «Paro» til daglig, eller kanskje «Pere-mann»….? Det betyr «jeg lærer fortsatt». Den dagen man ikke kan si «ancora imparo» og mene det, er den dagen man ikke lengre lever, men bare eksisterer…..
Mandag er forresten Timetodream meldt på Leangen. Blir han ikke strøket, har 100% av årgangen født på Kvakstad 2007, kommet til start…:-) Har ellers få hester som starter nå om dagen, så seiersprosenten må sies å være bra. I kveld var det Thymian som «come-backet» med seier i Bergen.
7.november: Ømmbriell, hvem er det? Lurer litt på hvorfor banespeaker uttaler Umbriel på den måten, egentlig…. Overrasker dessuten meg selv når jeg oppdager hvor opptatt jeg er av hva pressen skriver etter guttungens overlegne seier i Høstfinalen lørdag! Ingen av nettstedene, trav24 unntatt, gidder å bry seg med en skarve oppdretter…..:-( Burde vel egentlig være vant til det nå?
Barna er uvanlig letthandterte. Adorador syntes det var litt skummelt med bøtta de første to dagene, så Lars sto borte hos ham mens han spiste. Tredje dagen ble han bundet som de andre, og det gikk som en lek! Jeg setter dem opp om morgenen før jeg fôrer mammaene i stallen. Ettermiddagsfôringen får de mens jeg tar inn hoppene, passer akkurat med tiden. De er harmoniske og krangler ikke spesielt mye, vi har dem på monitor i stua! Beste TV-kanalen som finnes! Kommer et hingsteføll til i løpet av kort tid, regner med å måtte bruke litt tid på å få ham innlemmet i flokken… Er for øvrig litt overrasket over Astrifer. I sommer tenkte jeg at, jaja, han er litt ubetydelig å se til og virker litt pysete, men det har virkelig forandret seg. Gutten har vokst seg til og blitt riktig så flott, og viser seg overraskende å være sjefen i flokken!… antagelig mest fordi Aday er så mye yngre, må tillegges….
5.november: Ulixes tok sin første seier i går! Lille, runde pene gutten! Det var morsomt å se kusken behandle ham som en voksen, rutinert traver, han satt og vred seg konstant for å følge med på konkurrentene, og kastet knapt et blikk framover, bare full fart fra start, dempet, dro på litt, dempet for å holde rygghesten inne, før han dro avgårde på slutten….-) Den lille hesten oppførte seg eksemplarisk!
2.november: Alt går fortsatt som smurt med hopper og føll. Skulle ikke tro vi skilte fra for snaue to dager siden. Ungene var ute på sin første løpetur på den nye lekeplassen i morges, Aday måtte selvsagt teste at gjerdet virket…. den gutten er stadig frampå og sjekker ut ting, yngstemann eller ikke! Hoppene opptrer helt avslappet, både ute og inne. Og måkingen gikk som en lek!!!..:-)
Håper vi rekker å få ryddet opp og gjerdet ferdig før vinteren kommer, i fjor kom den faktisk allerede samme uke som vi er inne i nå! Det ble skikkelig kaldt bare få dager etter at ungene var sluppet i utegangen, og det passet dårlig! I år har vi derfor innstallert en plast-remse-port, som skal beskytte en del mot kulden. Ungene synes den er festlig å leke med og hadde nok uten videre tatt seg ut. Er ikke like sikker på at de hadde gått inn igjen sånn med en gang, så i dag fjernet vi tre remser til de var inne igjen. Tenkte å la annenhver remse henge til de er helt vant til systemet, bare de får hodet innafor, følger gjerne resten etter….
Ellers så er det jo annonser som skal lages til årsrevyen, er fortsatt ikke helt sikker på hvor mange hingster vi skal markedsføre. Holder dessuten på å telle opp frossensæden for å se hvor mye vi må bestille, og rydder opp i hylsene så det skal bli plass til mer etter hvert. Sæd fra hingster som er uaktuelle til neste år, stues sammen og flyttes ned i bunnen av kanistrene inntil videre.
Hjelper også til med å rydde ut av en leilighet som skal selges. Håper å bli ferdig med det denne uken, men du fredsens så mye enkelte har samlet seg gjennom en langt liv, mye søppel og skrot som blir kastet, mye som vil bli resirkulert, enten i familien eller hos andre. Frivillighetssentralen her ute har lovet å ta i mot et digert lass, i tillegg til det som er kjørt til auksjonsfirmaet. Noe selges eller gis bort (bøker, hva ellers! Nesten umulig å få solgt vanlige bøker….) via finn.no…
1.november: Det gikk helt smertefritt. Sørget for at både hopper og føll var sultne før vi skilte, og da var , i alle fall for hoppenes del, maten mye mer interessant enn at det manglet småtasser i boksen. Var i grunnen bare Diva som så litt småforskrekket ut, da slampen hennes ikke kom tilbake. Det overrasket meg litt, siden hun har vært mer enn litt irritert på ham den siste tiden. At Nemesis virket lettet, var imidlertid ikke uventet, hun var skikkelig lei morspliktene. Den siste dagen fikk ikke guttungen lov til å komme i nærheten av krybba engang, men måtte oppholde seg bakerst i den seks meter lange boksen. Kunne satt opp ei ekstra krybbe til ham der, men nå skulle vi jo skille…. Folungene ble sluppet i liggehallen, strødd med et generøst lag med halm. De oppførte seg som folungene vanligvis gjør ved skillingen, vandret rundt, løp litt, kranglet mye… Pussig det der, de har gått sammen hele tiden, stort sett bare med små avstikkere for en sup med melk, men nå var det tydelig enkelte som var ampre. Ikke noe særlig skriking, ingen stressing, ingen som ble varme eller svette. De fant også fort ut hvor maten og vannet var, og i morges så jeg på monitoren at alle lå og sov. De fikk kraftfôr i bøtter i morges, satte opp en del ekstra og lot dem spise det de orket på 15 minutter, før jeg samlet inn det som var til overs. Kun Avery og Agria-ungen (fortsatt ikke noe navn) var fullstendig konsentrerte om spising hele tiden, de andre vandret litt rundt og kranglet om bøttene. Tar noen dager før vi binder dem første gangen, fram til da går jeg rundt og flytter på de som ikke har vett til å finne seg en egen bøtte. Skal slippe ut hoppene på et nytt beite i dag (ja, de fikk bare litt frokost…!), så jeg regner med de raskt blir opptatte av graset. Folungene får være inne i hele dag, regner med å la dem få en løpetur i morgen tidlig før vi slipper ut hoppene.
29.oktober: Det er jammen mye vær om dagen. I går var det i utgangspunktet meldt regn hele dagen, så jeg hadde motstrebende innstilt meg på å la hoppene være inne. Nå yret det bare på morgenen, og temperaturen var ganske behagelig, så jeg slapp dem ut likevel. Det gikk bra i seks timer før det virkelig begynte å bøtte ned og det ble trengsel ved porten. Det hjalp mye, folungene fikk rast fra seg, og mødrene kunne tåle å dele boks med dem de ekstra timene etterpå. I dag var det antydning til rim på bakken da vi slapp dem ut, men har ellers vært et strålende vær hele dagen. Klokka nærmer seg 17.30 og det holder på å mørkne, så det er snart på tide med en innsamling igjen. Er en smule ubehagelig å ta inn hopper med føll som flyr i hytt og pine i mørket, så det tar jeg ikke sjansen på….
I går ble folungene vaksinerte mot influensa og stivkrampe første gangen, mandag skal vi slippe dem i utegangen.
24.oktober: Leste med interesse Pete Spears råd for å kjøpe avlshopper på auksjon, men er ikke uten videre enig i alt han skriver, sett fra en norsk, liten oppdretters synspunkt.
Man skal absolutt gjøre hjemmeleksene før man handler! Siden det er snakk om flere hundre hopper som bys ut, ser jeg ingen grunn til at man ikke kan begrense søket, så man får hopper man virkelig ønsker seg. Personlig ville jeg ha ønsket meg en ung hoppe, 3-8 år, så jeg stryker i første omgang alle på 10 år eller eldre. Synes selv det er et pluss at hoppa har hatt et eller to føll, men vil ikke kjøpe en hoppe som står med en rekke avkom uten prestasjoner, eller bare middels. De med gode avkom, vil være dyre. Neste strykning for meg, er de som skal følle i januar eller februar. Siden jeg ville tatt hoppa hjem, synes jeg det blir for nær følling, men man kan selvsagt la henne følle i USA og ta henne hjem neste sommer med føllet ved foten og med en ny i magen. Stryker deretter de hoppene som skal følle sent. Videre stryker jeg de hoppene som er etter hingster jeg ikke liker, enten fordi de ikke avler godt nok som helhet, eller fordi de nedarver egenskaper jeg ikke vil ha. Ser gjerne etter de gode, stabile, eldre topphingstene som likevel er for «kjedelige» til at de drar opp prisen grunnet nyhetens interesse. I motsetning til Spears, vil jeg ikke vurdere hopper med fedre som er avlsniter, selv om mødrene er toppstammede. Skulle jeg handlet inn 20 hopper i slengen ville det vært en annen sak, da ville jeg hatt råd til å gamble litt, spesielt hvis det var en hingst jeg hadde lyst til å teste med hoppa. Er det snakk om en eller to hopper, vil jeg ha med så mange gode gener jeg kan, likevel uten å måtte betale ekstra for dem. Hva jeg er helt enig med Spears i, er at det er hoppelinjene som virkelig teller! Det siste jeg ser etter, er hvilken hingst hoppa er drektig med. De aller hotteste, nyeste hingstene vil antagelig koste for mye uten at de nødvendigvis er verdt prisen, også her ville jeg vurdert hvilke hingster som var salgbare i neste omgang og som enten var spennende eller allerede hadde vist at de dugde…. Etter denne utsilingen sitter jeg vanligvis igjen med 30-50 hopper, som jeg studerer nøyere med tanke for kjøp….. Noe jeg også sjekker, etter å ha brent meg kraftig, er hvor lett hoppa har for å bli drektig og til å bære fram levende føll. På USTA’s hjemmeside står det opplyst når hoppa ble bedekket første gang og siste gang, på den måten kan man regne ut hvor mange brunster hun har behøvd. Man kan også se om hun har vært bedekket uten å få føll året etter, om man har byttet hingst osv. Kjøpte selv en ung, drektig hoppe som føllet i april. Etter forgjeves å ha forsøkt de to påfølgende årene og etter hvert funnet ut at hun hadde en defekt i livmorslimhinnene, fant jeg ut at hun var bedekket i hele fem brunster før hun ble drektig også første gang. Hadde jeg visst det på forhånd, ville jeg spart mye penger på å velge en annen hoppe!
23.oktober: Gubben gliste da han viste meg strømregninga forrige dagen… vi får tilbake 900 kroner…:-) Har ikke fyrt i ovnen ennå i høst, likevel er det varmt og deilig i hele huset. Bare kom igjen, kuldegrader! I vinter er vi og flisfyringsanlegget forberedt!… Kan imidlertid godt vente litt til, har en del gjerding å få unna. Har revet ned gjerdet der folungene skal gå, møkka er fjernet fra bakken og snekkerne holder på med litt reparasjoner og forbedringer. I vinter skal vi ha strimmelport i plast foran utgangen i utegangsstallen, det ble skrekkelig kaldt i fjor med bare 10 folunger der, spesielt når kulda kom med full kraft allerede første uka! I år er det enda færre folunger, bare syv…nei åtte blir det visst.
Fire av folungene er født sent og vil bare så vidt ha passert fire måneders alder når vi tar fra i år. Ideelt sett ville jeg gjerne at de var fem måneder, men føler at både hopper og føll har bedre av å skilles nå, enn å gå på boks sammen særlig mye lengre. Tror ikke det blir langvarige protester fra hoppene, det er helt klart tendenser til gnisninger både her og der. Så lenge været er ok og de kan tilbringe hele dagen ute, går det likevel på et vis. Planen er å slippe ut folungene neste mandag.
21.oktober: Dagen i går var en stor dag…:-) Ikke det at Sapphrons seier på Bjerke var så spektakulær i seg selv, men hun var den niende av ni startende i årgangen født 2006 som vant løp! Den tiende og siste som ble født det året, ble dessverre skadet. Merkelig at det stadig skal mangle en… årgangen født 2007 teller ni hester, åtte har startet. Her har jeg imidlertid gode forhåpneinger om at sistemann også kommer ut snart, han har godkjente prøveløp i to omganger. Her har syv vunnet, den åttende ble bedekket i år etter å ha rotet mer enn travet i løp. Siden hun ikke ble drektig, kan hun kanskje fortsatt rekke å vinne et løp eller ti? Årets 3-åringer er på god vei, åtte av elleve hadde startet allerede i sommer, de siste tre er i forskjellige stadiger av fortsatte forhåpninger, så og si…. Er veldig stolt og glad over den høye startprosenten vår! Er klar over at når man som oss selger alle som åringer, er man veldig avhengig av hvem som blir ved hestene. Vi har hatt flaks og vært veldig heldige der, men det må jo også bety at vi gjør mye riktig???!
Av årets føll har nå seks av syv fått registrerte navn, sistemann var folungen til Misty, som ble hetende Avery. …eller egentlig heter han Affer’n. Du kan tenke deg en ung karslig sprett, som egentlig er for pen til å være gutt, og for ung til å ha den riktige tyngden til å stoppe kjeften på de eldre gutta…. Han har ikke så mye som et lite dun på haka, så i stedet anlegger han noe som ser ut som et barskt kinnskjegg, går i en altfor stor skinnjakke og er breial i gangen… der har du Affer’n! Har lurt på flere navn som kunne passe men likevel forkortes til hans «riktige» navn, kan ikke kalle en hest som skal selges på auksjon for Alfred… ikke fancy nok! Fikk av forskjellige grunner navnet Avery litt på hjernen, og sjekket wikipedia. Det er et vanlig navn, både som fornavn og etternavn, brukes til dels på begge kjønn også. «Avery is derived from an old french version of the name Alfred…..» Saken var i boks! Agriasønnen er fortsatt navnløs, jeg er ikke fornøyd med det navnet jeg hadde tenkt. Det ruller ikke godt nok på tunga, er mer en tungebrekker…..
Det er etter hvert flere som har oppdaget at jeg skal være agent for Muscle Hill i Norge neste år. Har fått mer enn 10 henvendelser allerede, men det er et aldri så lite problem: Jeg aner ikke hvor mange hopper vi får sæd til, om det blir til to eller ti. Da telefonene begynte å komme, ba jeg dem om å ta kontakt når årsrevyen kommer ut, da vet jeg atskillig mer, forhåpentligvis. Jeg kan derfor ikke plutselig begynne å ta i mot bestillinger fra de som ringer nå, det blir helt feil for de som har fått beskjed om at de må vente. Vi kommer ikke til å skille på gode eller mindre gode hopper blant de som bestiller, men vi kommer muligens til å gi fortrinn til de som sannsynligvis lettest blir drektige, hvis det viser seg at vi får mindre sæd enn det interessen tilsier.
Av årets avlshingster i Norge toppet toppet Cromwell med flest bedekte hopper foran Coktail Jet. Det mangler fortsatt noen hingsterapporter på lista, men mye over 700 bedekte varmblodshopper blir det ikke 2011. Ille…..
Ellers så klarte jeg ved en impuls å kjøpe meg en ny avlshoppe i går… sett sånt. Ikke nok med det, hun har føll ved foten også som også følger med…….
16.oktober: Vakkert vær, så det er nesten for galt å sitte inne ved pc’n… Har lagt ut mange nye bilder av folungene, fant ut at jeg fikk ta ei økt med fotoapparatet i går, mens de ser sånn noenlunde ut…. Når vi skiller fra, mister de fullstendig fasongen en stund. De fleste har nå fått navn, offisielt 5 av 7. Har tidligere nevnt Avenger og Aday, nå er også Adorador, Anizette og Astrifer klare og registrerte hos DNT. Adorador betyr «tilbeder» og er sønn av Hooker. Hadde egentlig lyst til å kalle ham Angariador, men jeg antar det hadde vært for stor sjanse til at en ny eier ville ha byttet navn… det hadde sikkert vært noen som ville sladret om at det betyr hallik…:-)
Anizette er den eneste hoppa. Lurte på å bruke navnet på en italiensk rødvin (hun er rød, faren er italiensk, og mora er altså Sip the Wine), men i stedet ble det altså en likør, som man selvfølgelig «sip’er» til, i stedet for å bælme….
Astrifer betyr «prydet med stjerner» eller «stjernebesatt», og selv om han bare har en stjerne i panna, passet det liksom bra. Hva jeg ikke tenkte på før han fikk navnet, er at han til daglig bare blir kalt Astri…… jaja, han er stor gutt og tåler det vel!
13.oktober: Var på nippet til å svare på et leserinnlegg på trav24, men så husket jeg ikke brukernavn og passord, og gadd ikke å finne på noe nytt… det innlegget kan imidlertid ikke stå uten kommentar!
Det var kåringsresultater og en liste over de 24 hingstene som foreløpig er godkjente for bruk i Norge neste år via import. Halvparten er vel ikke søkt på, og hadde jeg tenkt så langt, hadde jeg vel utsatt min søknad også. Må jo betale for hver hingst på nytt hvert eneste år, kunne egentlig godt utsatt søknadene og betalingen til våren…..
En kar hadde derunder et innlegg med tittelen «Fritt marked er best» og mente at folket skulle få velge selv og at man skulle slutte med kåringene. Gammelt nytt! I Sverige er premiering avskaffet og erstattet med varedeklarasjon. Til bekymring for mange i Sverige ble en alt for stor del av hoppene i år bedekket med hingster som etter det gamle systemet ville vært underkjent…. Sverige har imidlertid fortsatt såpass mange avlshopper at de tåler mer eksperimentering enn her hjemme. Tilbudet av hingster er nå blitt kjempestort, og på denne måten er det fullt mulig at enkelte kommende toppbeskjelere får en sjanse de ellers ikke ville fått. Siden det er få av selv topptraverne som blir topp avlshingster, og forskningen klart viser at talent nedarves, må man likevel dessverre forvente at mesteparten av disse hingstene vil forurense mer enn de vil berike traveravlen…. På kort sikt sparer oppdretterne penger på føllavgifter. På bittelitte granne lengre sikt taper de mindre enn de ellers ville gjort, ved å ikke få betalt for sine unghester ved salg. På lengre og lang sikt…. vel, det gjenstår å se, ikke sant? Skal man beholde oppdrettet selv, står man ganske fritt. Personlig kunne jeg nok tatt sjansen på en sånn hingst en gang i mellom, om det var en jeg hadde spesiell sans for, men mer hadde jeg ikke våget siden jeg både er avhengig av å selge åringer og å få oppdretterpenger etterpå.
Kommentaren jeg imidlertid reagerte på, var denne: «Det kortsiktige resultat i Sverige er at de profesjonelle hingsteholderne har fått redusert sitt marked, men hvor beskyttelsesverdig er egentlig deres interesser?»………………………???????????? Halloooo!!!!! Hvilken planet bor du på? Hvilke interesser snakker vi om? Travsportens? Hvor tror du for øvrig hingstene med alle de lave poengene lager folungene sine? Via internett? De bor kanskje hjemme hos de fattige eierne sine som ikke har råd til å kjøpe prestasjonssterke hingster, og som selv tapper hingsten sin i garasjen han deler med Volvoen, før eieren trasker til postkontoret med dagens resultat for å sende sæd til alle hoppeierne som endelig har fått tilgang til de billige, prestasjonssvake hingstene de i årevis har ønsket å bruke? Ikke! Disse «B-hingstene» om man tør kalle dem det, står også hos «de profesjonelle hingsteholderne» som må jobbe seg i hjel for dårlig betaling. «De profesjonelle hingsteholderne», både i Sverige og Norge, må nå ha opptil 5-6 hingster på stallen for å klare seg, til tross for at det gir mye merarbeide. Det er hos «de profesjonelle hingsteholderne» den faktisk nødvendige ekspertisen finnes, men nå holder denne yrkesgruppen på å bli borte…… Personlig var jeg fysisk utslitt og sluttet etter å ha gått dundrende underskudd siste sesong vi hadde hingst oppstallet, tross en stor markedsandel. I Rogaland har hingsteholderne gitt seg en etter en, foran neste sesong er det faktisk usikkert om det i det hele tatt vil være noen der borte som driver med hingster og som samtidig har den minste erfaring….. På østlandet har Dagfinn Sæthre sagt at han gir seg etter denne sesongen og andre i distriktet har likeledes varslet avvikling.
For å kunne leve av å være hingsteholder og derved profesjonell, må man enten eie en populær avlshingst selv (På varmblodssiden i Norge er det vanskelig å holde på oppdretternes interesse mer enn et par sesonger. En avlshingst som ikke får hopper, er dyr å eie!), være både veterinær og hingsteholder selv, kombinere løpskjøring og bedekking med avlshingsten (er absolutt avhengig av at hingsten presterer i løpsbanen, så det innebærer risiko!), ha en stor familie som er villig til å jobbe ræva av seg gratis eller for luselønn, eller man må ha en ektefelle med fet lommebok eller jobb ved siden av som kan betale for mat og klær og eventuelle adspedelser……nei vent! En profesjonell hingsteholder har ikke tid til overs for sånt!
Puh! Hårsår, jeg? Ikke det alle minste…..
9.oktober: For en gangs skyld stemte værmeldinga nesten til punkt og prikke! Det var minusgrad på morran, men jeg slapp ut hopper og føll på beite likevel, siden det var meldt opphold fram til klokka 2. Et kvarter for tidlig, begynte det å pisse ned… tok heldigvis ikke lange tiden å samle inn de firbeinte. Hadde egentlig tenkt å la dem stå inne i dag, men er glad de fikk vært ute de timene. Gjør underverker for måkingen i morgen..:-)
En ting som imidlertid ikke stemmer, er notisene som journalistene skriver som fyllstoff , fort og gæli, mellom alle de såkalt seriøse nyhetene. Det gjelder både i dagspressen og travaviser, både på papir og nett. Er det et emne jeg har litt «inside information» om, ser jeg at de ofte(st) har fått det feil….. Sist nå skrev Travronden om Safirs seier i V75’en på Forus under Hetast just nu på 7.plass under vignetten «Striptease». Norske tränaren Erlend Höitomt (har ingen trenerlisens, men er deleier i Safir) hade nästan gett upp sitt sto (Safir har vært hingst, er nå vallak, kanskje hoppe blir det neste?) Safir och inför lördagens V75-start på Forus låg han så lågt i tipsen (Var bankertippet! Hallo…???) att han kunde kosta på sig ett våghalsigt vad. Hur det gick? Hästen vann så klart och Erlend kunde inte göra annat än att börja krypa runt Forusbanan (vel, han krøp vel så vidt inn på sermoniplass fra banen, 10 meter kanskje?..:-)– iförd endast shorts! Om han virkelig strippet foran publikum eller var på banen i bare shortsen, vet jeg ikke noe om….. men han hadde visstnok lovet å krype i underbuksa! Håper det blir mange flere seirer på Safir, og det uten at knærne til pappa Høitomt må lide for det!
Ellers er nesten alle navnene til folungene i boks. Må sjekke med DNT i morgen, så jeg blir sikker på at de kan brukes. Var innom tanken på å bruke Arc en Ciel om igjen, det var faktisk den første folungen vi eide (Lars sin, egentlig). Vi leide mora og kjøpte føllet, da vi flyttet til Båstad. Fant etter hvert ut at det blir feil å resirkulere egne navn, husker jo fortsatt de som bar dem tidligere, selv om det er lenge siden! Og finner jeg ikke navn som kan brukes i bøkene mine, så får jeg bare mekke noen! Holder på med Agriaungens, må bare trene og finne ut om det går an å uttale det planlagte navnet uten å brekke eller svelge tunga..:-)
Valeriana var forresten ute i mønstringsløp på Leangen i dag og travet 25.9….
7.oktober: Hørte fra en som har med hest i Biri oppdretningsløp at det ikke var noe premie til ham som oppdretter…. Svakt! Han hadde ringt banen og spurt om det var noen festivitas, som gratis inngang, en matbit, litt VIP-treatment… men nei da! Burde jo egentlig ikke vært noen overraskelse, oppdrettere virker å være salderingsposter, og et antagelig unødvendig (??) onde. Man kan jo tross alt importere alle de løpshestene man behøver! Altså alt som vanlig, men i et oppdretningsløp….! Makan. Det virker som om de bare later som, så man skal tro de gjør krus på oppdretterne, men så er det bare på lissom…. Bortsett fra Bjerke og mange svenske baner som Axevalla og Åby, er vel Jarlsberg den som skiller seg ut. Har ofte fått hyggelige innbydelser i posten, når noen av barna mine har vært meldt på stordager. Etter at Tourbillon vant Jarlsberg Grand Prix i år, tittet jeg i løpsbulletinen for å se om det var noen oppdretterpremie, men siden det ikke sto noe om det, gikk det i glemmeboken. Stor var derfor overraskelsen og begeistringen da det dumpet en stor sølvpokal ned i postkassen her forleden (ikke bokstavelig da, måtte hente den på posten…). Nå må jeg innrømme at jeg ikke bryr meg stort om pokaler som sådan lengre, men jeg satte likevel veldig pris på å få den, og at oppdretterne var med i det store bildet sammen med eier, trener og antagelig kusk og forhåpentlig også oppasser…:-)
Driver og temmer folunger om dagen. Ikke noen voldsomme greier, bare litt leietrening uten mødrene som forberedelse til separeringen. Vi skiller dem nok ikke før om en måneds tid, selv om jeg hadde lurt på å ta fra de tre eldste allerede nå. Før vi skiller fra og de skal regnes som selvstendige individer, må de ha fått navnene sine. Begynte med den aller yngste, Aday. Nestemann er den nest yngste, sønnen til Nemesis. Nå var det et navn som ga seg selv ganske tidlig, men jeg måtte vente for å se hva slags type han ble når han sluttet å følge etter mammaens digre rumpe…. var han en pysegutt, måtte jeg finne på noe annet. Etter å ha fulgt med ham ute på beitet forrige dagen, var jeg imidlertid ikke i tvil om at han var mammas sønn og at navnet Avenger, passer! Det betyr «hevner», og siden Nemesis er «hevnens gudinne»……!!!
5.oktober: Må si jeg begynner å vente litt på oppgjøret for auksjonshestene. Den første ble betalt på flekken, så kom fire til uka etter, og nå er også den sjette betalt. Mangler likevel oppgjør for fire av ti. Vi måtte kjøpe ny bil, siden den gamle Primeraen var nær ved å ramle fra hverandre. Rust både her og der, måtte forholdsvis ofte på verksted for å fikse ting som løsnet eller ikke virket. Hadde i utgangspunktet tenkt å bruke den fram til den skulle vises neste gang (ville aldri bli godkjent), men Lars hadde ikke lyst til å gå vinteren i møte med et såpass usikkert framkomstmiddel. Ikke jeg heller, for om Primeraen sviktet, måtte Lars brukt arbeidshesten min på jobb… Ikke moro å sitte fast langt ute på bygda uten bil, skal jeg si deg. Har en kilometer gårdsvei, og ytterligere et par bare for å få hentet posten. Sommerstid går det greit, Gubben bruker «bike’n» og jeg kan alltids sykle… Tror vi gjorde et godt kjøp også, skal vi dømme etter hva som finnes der ute. Et år gammel Mercedes stasjonsvogn, C-klasse, prisen var ganske hyggelig! Men altså, pengene har gått ut, kontoen skulle gjerne vært etterfylt….. (Fikk inn oppgjør fra to kjøpere til nå på morgenen, nå mangler det bare to….)
Solgte altså ti hester på auksjonen, de fire billigste gikk med bare til å dekke selve deltagelsen på auksjonen. Påmeldingen på 32.000, røntgen og fjerning av biter på to hester, transport inn til byen, helseattester, grimer, arbeidshjelp for å gjøre hestene klare og inne på selve auksjonen… det er jo en tankevekker når man skal evaluere hoppene i høst. Hvem har man egentlig råd til å beholde, og hvem bør sorteres ut? Jeg vil i utgangspunktet ikke slakte friske hopper i sin beste alder, men det er jammen ikke enkelt å få gitt dem bort heller…. Vi får se hvordan det ligger an når vi sjekker for drektighet om en drøy måned….. skulle gjerne beholdt alle de ti jeg har nå fordi jeg synes de er bra, men markedet bestemmer. Det er ikke uten videre noen vits i å bruke dyre hingster heller, i enkelte tilfeller blir tapet bare større. Siden jeg ikke har en stor pengesekk i ryggen, må faktisk oppdrettet mitt gå rundt. De siste årene har vi hatt et lite overskudd på driftsutgiftene på selve «produksjonen», når man ikke regner med avskrivning og sånne trivielle ting. Lønn for all jobben, har jeg fått gjennom oppdretterpengene. Skulle gjerne solgt hele årgangen min i år privat, uten å gå veien om auksjon neste år. På den annen side, de seks hingstene mine er virkelig flotte, og hoppa er stor og lekker, mørk rød med lysere man og hale……
Hingstevalg, ja. Det er, i motsetning til hva mange tror, ikke nødvendigvis likhetstegn mellom hvor godt en hingst avler og prisen på tjenestene hans. Avlshingster er i høyeste grad mote, og høy pris kan enten gjenspeile hingstens høye status i motebildet, eierens forsøk på å innbille markedet at han er «hot», eller rett og slett ren forretningssans. Så lenge markedet er villige til å betale høye føllavgifter, tjener selvsagt hingsteeieren penger. Markedet er flyktig og leter snart etter nye objekter. Mange syndikerte hingster skilter også med fiktive priser for å holde verdien på hingsten oppe, siden de som eier andeler ikke betaler føllavgifter, har prisene ikke særlig annen betydning. Som et eksempel kan nevnes en fransk hingst som koster tre ganger så mye på papiret i sitt hjemland, enn det oppdrettere utenfor syndikatet faktisk må betale….
Jeg må si at jeg har mer sans for å betale rett pris for rett hingst. Viktigst av alt er om jeg mener hingsten er riktig for akkurat den hoppa jeg bruker ham på. Det kan nok i enkelte tilfelle straffe seg på kort sikt ved lave auksjonspriser, men jeg håper å ta det igjen ved massevis av oppdretterpenger når genblandingen slår riktig ut… forhåpentligvis..:-) Jeg ble for eksempel spurt om hvorfor i all verden jeg brukte en billig, norskoppstallet hingst på topphoppa Mystical Norma, som uten videre kunne forsvart at jeg brukte en dyr hingst… men jeg valgte likevel å bruke den hingsten jeg mente passet aller best! På kort sikt tror jeg faktisk likevel jeg satt igjen med mer enn om jeg hadde brukt en dyring, på lang sikt håper jeg det virkelig skal slå til og bli en racer!!!! Når man vurderer hvilken hingst som passer på hvilken hoppe, er det mange teorier. Jeg har mine egne, uten at jeg vet med sikkerhet at de er de riktige….? Time will show… og det har det jo forsåvidt gjort allerede også….
2.oktober: Katter og folunger fikk markekur i går, så var det gjort for en stund. Har også lagt ut igjen videoene av alle unghestene født 2009, du finner linker om du går inn på siden til den enkelte. Når jeg får tid en dag, skal jeg også legge ut 2008-årgangen igjen, når man legger filmsnuttene på YouTube sparer man plass på hjemmesiden.
28.september: Endelig ferdig med bedekningslistene for i år, har fått sendt dem til hingsteeierne og DNT. Tar tid å samle inn alle data fra stasjonene, forbausende mange av de ansvarshavende som spretter av gårde på ferie hver høst… ikke jeg, da. Fant ut at den siste ferien jeg egentlig har hatt var vinteren 1988… og det har ikke vært mange frihelger siden da, heller. Regner ikke med hesterelaterte seminarer og lignende (som PdA-turer), det er arbeid! Tanken på å dra til Harrisburg i høst streifet meg så vidt, men den fikk aldri feste. Ikke skal jeg ha flere hopper, og skulle jeg likevel handle noen, skal det være planlagt og ikke noe som hender impulsivt. Vet akkurat hvordan det er på en auksjon…:-) Oppgjørslistene til hingsteeierne er klare, og pengene sendes denne uken. Jeg er a jour med sprangsedlene også, det er i det store og hele utrolig bra! Holder på med søknadene om godkjenning for neste års sesong, kommer nok til å kutte litt i hingstelisten. Selv om det kan bety at utvalget for hoppeeierne blir dårligere, er det rett og slett for dyrt å tilby hingster som bare får ei hoppe eller to. Ellers så har jeg tatt på meg et prosjekt for DNT, har snart tid til å begynne på det også….
Kjøpte for øvrig 15 andeler i Folkehesten forleden, fordelt på fire staller, Momarken, Drammen, Bjerke og Biri. Kommer dog ikke å beholde noen av dem selv, det får være grenser for hvilke hester man skal heie på! Unntaket måtte være om noen av hestene skulle vise seg å være Kvakstad-oppdrett, da får vi prøve å eventuelt gjøre en tuskhandel….
26.september: Tror jeg får kjøpe klokke til Nemesis, hun har ikke peiling på tiden! Jeg slipper hopper og føll ut på beitet om morgenen, etter en porsjon kraftfôr. De har bare gått der en ukes tid, så det er fortsatt nok av gras. Likevel tar Nemi-dama med seg de andre opp til porten og er klar til å tas inn allerede fra klokka 3! Hun burde ha oppfattet nå at de ikke kommer inn før nærmere halv åtte…. Mulig de trasker ned på jordet igjen hvis jeg holder meg unna, men i dag hørte hun bildøra som slo igjen, og da ropte hun høyt og sa i fra at hun var klar med flokken! Makan! Selv om det har yret litt i dag, er det sol nå, så unnskyldningen er syltynn! Ellers så er det faste rutiner ved inntagningen. Når Nemesis vet tiden nærmer seg, sørger hun for å ha ryddet området ved porten. Straks hun er ute, kommer imidlertid Agria pilende, ikke alltid folungen er oppmerksom på at han må følge med. Setter inn de to først, før jeg går tilbake etter resten. De må jeg ta i en jafs. Ikke mange valg, for da står det minst fire føll først ved porten, de tre eldste, samt den aller yngste!
De tre førstefødte hadde gått sammen lenge, før de fire yngste ble sluppet inn til dem sammen med mødrene sine. Det tok ikke lang tid før «den aller yngste» hang sammen med de store gutta (og jenta), mens de tre andre småttingene fortsatt gjemte seg bak mødrene sine. Wellfit-ungen er absolutt en herlig krabat. Stor og lang og velfødd, med et utolig vakkert, stjerneprydet hode og med et freidig lynne. Kanskje ikke så vanskelig å gjette hvem som er favoritten? Han er fortsatt den eneste som har fått offisielt navn, og det kom liksom av seg selv. Kalte ham hele tiden «den aller yngste», og da ble det Aday. Skulle vel egentlig vært A – d.a.y…. At jeg etterpå ved en tilfeldighet oppdaget at artisten Meatloafs virkelige etternavn er Aday, har ingenting med saken å gjøre.
25.september: Føllavgift ….ved levende føll. Hva menes med levende føll? Faktisk oppfattes dette forskjellig. I USA regner de fleste at et føll er levende når det klarer reise seg selv og suge mammaen første gangen. Da skal føllavgiften betales. I Norge blir det ofte sagt …»8 dager levende føll». Da går man ut fra at tilstanden skal være stabil, og føllavgift skal betales. Selv har vi praktisert ordlyden «14 dager forsikringsbart føll». Det betyr kort og godt at hvis folungen har blitt 14 dager gammel og er i den tilstand at man kan få forsikret den, så er det eierens ansvar å gjøre nettopp det, i tilfelle noe skjer senere. Hoppe-eieren skal derved betale føllavgift selv om folungen etterpå skulle forulykke før han rekker det. Noen hoppe-eiere somler i det lengste med å sende fødselsmeldinger, ofte for å utsette tidspunktet de skal betale. (Andre har bare papirskrekk!) Om jeg ikke har hørt noe i rimelig tid, sjekker jeg enten nettet, facebook (nyttig!) eller den stasjonen hoppeeieren pleier bruke, om jeg ikke får tak i eieren selv. Det hender faktisk innimellom at det dukker opp en åring etter ei hoppe som er rapportert tom, senest i år faktisk! Oppdaget en som var meldt på auksjonen….. Oppdretteren var litt flau da jeg konfronterte ham med det mirakelet som tydeligvis hadde funnet sted….
Om en folunge skulle bli skadet eller dø etter at den egentlig skulle vært betalt, må føllavgiften altså likevel betales. Man kan sammenligne med hva som helst man handler og har på hjemlån, eller på avbetaling…om gjenstanden skulle bli ødelagt er det ingen som forestiller seg at man kan slippe å betale…. med mindre det skyldes en fabrikasjonsfeil. Det samme praktiserer vi med føllavgiften. Hvis man kan framvise en veterinærattest som dokumenterer at folungen har en medfødt defekt som tilsier at den enten døde eller må avlives eller ikke kan brukes som travhest, frafaller vi kravet. Siden jeg ikke eier hingstene, har jeg heller ingen mulighet til å «være snill» og ettergi gjelden når hingsteeieren venter på pengene sine…
Ovenstående har imidlertid ikke hendt så ofte, sist var for tre år siden. En folunge på 2-3 måneder hadde fått slått av beinet av en annen hest, mens hoppa var til bedekning. Jeg beklaget, men eieren måtte betale fakturaen likevel, selv om folungen ikke var forsikret. Skjønner det er surt, når det dreier seg om såpass mye penger, rundt 50.000 i det tilfellet. For et par uker siden kom saken uventet nok opp igjen. Eieren, som tydeligvis har båret nag til meg alle disse årene siden, kontaktet eierrepresentanten og fortalte at jeg hadde tatt inn en føllavgift som jeg ikke hadde sendt videre…. På seg selv kjenner man andre, heter det jo…? Nå var heldigvis dette lett å tilbakevise, siden jeg hadde dokumentasjon på at den føllavgiften absolutt var viderebetalt. Det viste seg at dette visstnok skyldes at han ville hjelpe en annen kompis ved muligens ta meg på fersk gjerning??!!! Fine greier! Om jeg noen gang skulle bli fristet til å stjele fra hingsteeierne… nei, jeg kan egentlig ikke forestille meg det. Akkurat nå sender jeg ut oppgjør for første gang i høst, på til sammen rundt tre millioner, og det UTEN at jeg gremmer meg eller ønsker at jeg kunne beholdt pengene. Er det ikke mine penger, så er det ikke mine penger, så enkelt er det! Og er man hingsteagent, så har man også ansvar for å drive inn hingsteeierens penger…. Nå må sies at de fleste er veldig flinke til å betale i tid. Har fått inn det aller meste av årets føllavgifter, spesielt de dyreste!!! Det er noen slengere fra tidligere år, men de aller fleste gjør opp for seg så raskt de kan.
22.september: Vakkert vær både i går og dag. Synes jeg må skrive om det, kan omtrent telle de dagene det ikke har regnet siden mai…
Har tenkt på en ting, angående auksjoner og dopingtester. Å varsle testing av unghester hos oppdrettere for anabole steroider er en ting, de som ellers kunne bli fristet, holder seg antagelig lettere på matta. At man da må teste så lenge før en auksjon at man har svaret før hestene skal selges, er en selvfølge. Tror det er snakk om 2 måneder? En annen ting er at auksjonshester blir testet på selve dagen, for å finne ut om de er behandlet f eks med smertestillende. Flere av årets hester ble det. Og så da? Hva vil hende hvis det viser seg at en av de solgte hestene har spor av et eller annet smertestillende middel? Det KUNNE ha hendt med min, hvis jeg hadde smurt min skadete ankel før dopingtesten ble tatt uten å bruke hansker, og hvis jeg hadde tatt på hesten i ettertid…. Men hva med de som f eks hadde en hovbyll uka før, og fikk smertestillende en dag eller to? Kanskje denne hesten kunne hatt spor av forbudte stoffer i blodet, selv etter karenstidens utløp, men hva ville reaksjonen blitt? Synes jeg ser overskriftene: Auksjonshest dopet, selgeren får inndratt salgssummen av DNT på 200.000, kjøperen likevel fornøyd med sin «dopete» unghest og vil beholde den? Eller kanskje man skal straffe oppdretteren, f eks ved at alt oppdrettet får startforbud en måned…. Eller kanskje oppdretteren får inndratt oppdretterpengene for inneværende år… eller salget ble tvangsomgjort, eller selgeren blir bannlyst fra neste års auksjon, eller….?
En annen ting er dette med sikkerheten. Har man løpshest til start, plikter man å forsikre seg om at stallen man setter den inn i, er ren. Man plikter å holde oppsyn med hesten slik at eventuelle uvedkommende ikke får tilgang til den. Man har det hele og fulle ansvar for at hesten starter uten å være (…det i mange tilfeller misvisende uttrykket..) dopet. På en auksjon er det helt annerledes. Her kryr det av mennesker i stallen, til og med inni hesteboksene hos hestene. Det strykes og kjennes på kropper og hestebein, er det meningen vi skal desinfisere hendene til alle som kommer inn, eventuelt tvinge dem til å ta på hansker før de berører en hest? Eller nekte dem fysisk kontakt med hestene? Hvilken garanti har vi for at ikke vedkommende har medikamenter på hendene, som kan smitte over på hestene, som igjen vil gi utslag på en blodprøve? Vi vet jo hvor ytterst lite som skal til…. I en slik setting, der det er så mange mennesker til stede, er det nær inntil umulig å unngå at noen har kontakt med hestene, og det er vel ikke heller det vi ønsker?
Ville vært spennende å få vite hvilke konsekvenser, om noen, det ville fått om man fant spor av forbudte stoffer hos en av auksjonshestene. Hvis det ikke vil få noen konsekvenser i det hele tatt, synes jeg man kunne bruke midlene til noe annet og atskillig mer fornuftig!
20.september. Regn igjen….hele dagen…. Måkte boksene åringene hadde stått i, på bare fem dager var det et mugglag på møkka, da er det fuktig vær! Kanskje jeg skulle prøve å dyrke sopp i stallen?
19.september: Er fortsatt trøtt og sliten, kraftig utladet antagelig? Regnet kraftig i natt, men det ga seg forholdsvis tidlig på morgenen, og hopper og føll er ute på beitet igjen. Akkurat nå er det faktisk sol ute!!!! Ut fra antallet besøk på hjemmesiden her dagene etter auksjonen, antar jeg at det er mange som venter på evalueringen min? (Er innbilsk, påstår Lars…)
Positivt om arrangementet: Katalogen ble bra, kom tidligere enn før. Stallområdet var veldig fint, god plass, bilfritt, bra underlag, oversiktlig, godt med lys. Det var tatt hensyn til selgerne med mange hester, de (vi) hadde så langt det gikk, fått stallplasser som underlettet adkomsten til auksjonsringen. Var fornøyd med at auksjonsledelsen raskt endret på planen med å vise hester i to ringer, da det tydelig viste seg at det ikke fungerte. Flott med monitor i teltet vårt, der auksjonen kunne følges også av de som ikke kunne ta seg tid til å gå fra stallen. Gikk også smidig med de som hadde ansvaret for stallområdet og stallen (passe på at hestene gikk opp i tide, stripsing og frislipp av hester). Handlerne i teltet virket også å gjøre jobben sin på en bra måte. Det var også klart at papirmølla for å få frisluppet hestene gikk betydelig raskere enn tidligere, og det satte vi stor pris på. Positivt også med et tettere program som startet senere enn tidligere år, og dermed med mindre dødtid.
Negativt: Hva katalogen angår, glimret den med sitt fravær helt fram til auksjonen i alle fall i Momarkens hestering….? Ugreit at ikke stallområdet var ferdig før hestene kom auksjonsdagen. Ikke spesielt moro med store maskiner eller folk klatrende langs teltduken for å slenge ledninger over taket, var en rekke unghester som ikke satte særlig pris på det, det samme gjaldt eierne!!!! Apropos ledninger, den som var strukket over teltet vårt og fram til visningsringen, hang altfor lavt. Den ble hengende også etter visningen, og sto i fare for å bli kjørt ned etter at det ble mørkt og bilene begynte å kjøre inn for opplasting. Vi klippet stripsene selv, og la den på bakken. Kunne faktisk skjedd en mindre ulykke ellers. En bagatell antagelig, men lapskausen auksjonsdeltagerne fikk, var fæl i år. Ei tjukk, koagulert, smakløs gugge fra boks??? Har vel aldri vært noe gourmet-måltid tidligere heller, men likevel mye bedre enn i år…. Det tok litt tid før de som mottok og skulle holde rede på budene var helt med, selv opplevde jeg at en kjøper trodde han hadde handlet og til og med hadde skrevet under på kjøpsavtalen, da en kjøper nummer 2 kom inn og mente seg hatt budet. De ble enige om at kjøper nummer 2 fikk hesten, selv om kjøper nr 1 var lei seg… Kjøperne ble altså enige, selger tapte muligens et bud eller tre, eller muligens ikke…. det får vi aldri vite. En ting jeg stusset over, var det store antallet mennesker som hang og slang utenfor teltet. De to jeg snakket med, hadde ikke fått komme inn, det var ikke plass. Selv snek jeg meg inn sideveis, der jeg satte meg ned ved siden av tribunene for å avlaste det skadete beinet (mer om det nedenfor), mens jeg ventet på budene. La merke til at flere klatret ut fra eller inn til tribunene fra siden…… ikke spesielt bra eller trygt. Hadde inntrykk av at det var altfor liten plass i teltet, og at det ikke var plass til de som ikke hadde planlagt lang tid i forveien og bestilt. Det synes jeg er veldig synd, hvis det mange ga inntrykk av virkelig var tilfelle.
Er fortsatt ikke begeistret på måten rekkefølgen av hestene ble satt opp. For min egen del, tror jeg ikke det ville spilt så stor rolle om hestene hadde kommet på rekke og rad som nummer 1-10. For en liten oppdretter med bare en hest, synes jeg det ville vært riktig urettferdig om han havnet blant de første selgerne…. Det må det da gå an å gjøre noe med? Ønsker også fortsatt å selge hestene mine på lørdag i stedet for fredag, burde vel være varmblodshestenes tur 2012?
Generelt: En godt gjennomført auksjon, der også værgudene stilte opp til de grader! Bare to hester oppnådde bud over 200.000, få fikk over 100.000. I fjor oppnådde mange over 200.000, mens segmentet mellom 60-100.000 liksom manglet, i år virket det som de fleste lå der…. Kanskje de pengesterke var ivrig opptatt med å planlegge kjøp av BR-hester? Det var ellers mange fine individer å se også i år, men også noen få som vel ikke hadde noe på en auksjon å gjøre. At unghester kan opptre irrasjonelt innimellom er jeg den første til å innrømme, men noe er galt når samme mann, år etter år, viser en total mangel på kontroll over hestene sine….???
Forslag til plaster på såret for de som ikke får et eneste bud: Synes de som bare har utgifter og som heller ikke roper tilbake sin egen hest, skal få gratis deltagelse i auksjonsløpet 2 år etter!
For vår egen del var det vel en helt grei auksjon, vi gikk faktisk overskudd også i år, i forhold til de utgiftene vi har hatt med å oppdrette denne årgangen. Da regner jeg som vanlig bare lønn for innleid hjelp, min egen arbeidsinnsats får få betalt med oppdretterpenger en gang i framtiden…
Med 90% hopper, var vi forberedt på at det skulle slå negativt ut prismessig. Følte ellers vi hadde en flokk med vel forberedte unghester, mye takket være unge Karoline Minges innsats. Sto og koste meg med alle godordene som droppet bak ryggen min ved visningsringen, der (nesten) alle våre viste seg fra sin mest eksemplariske side..:-) Selv ble jeg etter hvert kraftig halt! En av åringene klarte å tråkke meg på ankelen (!!!) da vi lastet og jeg skulle krype ut under skillet, det tok 5 timer før det begynte å gjøre skikkelig vondt. Lars gikk ned på Dyrehospitalet og fikk noe krem a la «Hvorfor behandle hele kroppen…», som ble smurt tykt på og ankelen ble deretter bandasjert. Bra det var så sent på dagen, dopjeger Britt Helene hadde forlatt bygningen i sin leting etter syndere i sommersol. Forrige året var det anabole hun jaktet på og to av våre ble testet … (hadde da en lei følelse av at hun var overbevist om at vi var juksemakere..), nå testet hun bl a for smertestillende midler. Det skulle tatt seg ut om jeg hadde tatt på den utvalgte med bedøvelseskrem (brukte uansett hansker), synes jeg ser overskriftene!
Xavi var først ut i ringen, og betinget 75.000. Han havnet på stallen hos Johan Undem. Prisen var forholdsvis grei, omtrent som forventet.
Xandria var nr 2, og der var jeg svært usikker. Hun er utrolig flott, men selv om den 3-årige broren har travet 15.1 i år, så mangler det litt meritter der. Fikk 40.000 av Bjørn Garberg, som for øvrig har hennes 2-årige søster på stallen fra før og er veldig fornøyd med henne.
Xantippe entret ringen som nr 4, det var en av de vi regnet med å få mest for. Jørgen Jahre Jr ble ved henne for 150.000, er ikke sikker på om hun skal til HP Tholfsen? Da jeg fortalte sistnevnte at hoppa var tøff og hard, huffet HP seg…:-), men jeg tror ikke det blir store problemer, Xippe er ikke dum heller….
Zing , nr 16, gikk til Hammers for 90.000, ikke uventet siden han har vært innom og siklet på henne flere ganger i sommer….
Zeta Leonis som nr 28, gikk til Olav Mikkelborg for 80.000. Var litt spent på akkurat henne, hun var født 10.juli og etter en billig hingst, men moren og eksteriøret veide heldigvis opp for det.
Yvelines, nr 38, holdt vi på å ende opp uten bud på. Det var faktisk den eneste gangen under hele auksjonen at pulsen min økte, var ikke mye interessert i å ha med en hest hjem igjen! Er en fin hoppe, så Olav Mikkelborg slo til og gjorde et røverkjøp på 15.000.
Zenyatta Mondatta kom ut etter en lang pause, som nr 73. Var i grunnen forberedt, siden det uforståelig nok var liten interesse for henne på forhånd…. Fikk bare 75.000 for den flotte hoppa, mitt klare førstevalg om jeg skulle handlet eller beholdt en av mine hester selv! Bullern var selvsagt kjempefornøyd med å få henne til en slik latterlig pris!
Zeema Zamar, nr 84, ropte Kristian Malmin inn for 100.000, en pris vi kan leve med.
Yazmina, nr 94, var usikker, mente vi kunne lande på alt fra 30 – 80.000, vi fikk 60.000 av Kristian Malmin.
Zashay, var sist av våre som nr 106. Hun giret seg voldsomt opp, så Lars hadde jobben med å geleide henne fram og tilbake. Var mange som hadde vist interesse for denne mektige dama, men med 2 eldre ustartede søsken, var ikke forventningene de høyeste, 40.000 til Ole Isaksen. Denne hoppa passer best hos en som har tid til henne, ser ikke helt for meg at hun ville passe på en travel trenerstall….
Det jeg var veldig fornøyd med, var stallene der hestene våre havnet. 7 av 10 ble innkjøpt av trenere som har handlet hester fra oss også tidligere, det tar jeg som et godt skussmål!
Ellers gjorde «Team Kvakstad» en flott jobb, som vanlig ledet av Torill. Karoline, Cathrine og Kristine var handlere, mens Lars trådte mandig til overalt der det trengtes. …:-)
18.september: Yr og mer regn i sikte. Tok inn hopper og føll før jeg dro inn på Bjerke, ville ikke ta sjansen på at de druknet mens jeg var borte. Hadde jeg ikke invitert jentene til VIP-teltet, hadde jeg nok holdt meg hjemme i sofakroken… fortsatt såå trøtt…
Gikk ikke så bra med klasseløpsfinalistene våre. Uptown B.Girl skuffet vel egentlig litt, fikk et ganske fint løp. Mulig det var noe i veien? At Umbriel fikk melkesyre, var ikke rart. En åpning på 1.09 første fem hundre for en såpass urutinert hest, straffet seg… Uansett, den aller beste hesten vant velfortjent! Gratulerer så mye! Hva som skjedde med Tourbillon fikk jeg ikke egentlig helt med meg, ganske vanlig når jeg er ringside på banen. Leste imidlertid oppasserens kommentar på facebook, han hadde visstnok blitt sittende fast! Han har uansett vært utrolig flink og tjent mer enn en halv million i år, tviler heller ikke på at han kommer til å hevde seg i grunnlaget sitt!
Massevis av gratulasjoner til alle klasseløpsvinnerne, spesielt til Stall Rishaug! Ikke bare med to spektakulære klasseløpsseirer, men også med den fantastiske salgsavtalen jeg hørte om. Det er vel noe som alle oppdrettere drømmer om, at hardtsatsende eiere kjøper en helt årgang. I dette tilfellet er jo ikke engang hestene født ennå! Har lagt merke til at også «Thaiene» satser hardt om dagen, blir spennende å se resultatene om få år… Vi andre får bare sulle med vårt….:-)
17.september: Nå, er du fornøyd med auksjonen? Standarspørsmålet i går og i dag. Vel, er vel mest riktig å si at jeg ikke er misfornøyd… Kommer tilbake med utførlig evaluering av arrangementet og egne resultater senere, men ikke i dag. I dag skal jeg bare komme til hektene igjen, tar hardt på fysisk, en sånn dag som i går….
16.september: Helt perfekt vær i dag, vindstille, kjølig (brrr) og vakkert! Det er faktisk en fordel at det ikke er så varmt, det blir ganske ubehagelig i teltstallene ellers. Men det været som er meldt søndag…. tre hester i klasseløpsfinalene eller ikke, det frister ikke til noen bytur! Håper værgudene ombestemmer seg!
Ellers, tvi tvi!!!!
15.september: Endelig ferdig! Alle hestene er ferdig shinet, beina vasket. Må innrømme jeg slurvet litt med pussingen, jentene har good tid inne på Bjerke i morgen, og noe må de jo ta seg til! Lars har delt en stor firkantballe med høy opp i mindre og håndterbare baller pakket i plast, de første 10 høynettene er fylt opp. Vi har med vannbøtter til å henge opp inni boksene, bøtter til å bære drikkevann og en bøtte til å ha vaskevann i. Vi har med de nye grimene, med nummerskiltene festet på allerede, pussesaker, hovolje, mer silikonspray, flere tomme høynett, bandasjemateriell i tilfelle rottefelle, vaskekluter og svamp, leietommer til eget bruk, ekstragrimer, leietommer til de som handler hest om de har glemt å ta med selv, salve, plaster, strikk, tang og sakser, stiftepistol, flere plaststrips, hodepinetabletter, kjølebag med drikkeflasker med vann, nøtter og annet energisnacks, hansker til de som skal leie hester samt klær til å mønstre i, ekstra sokker, hestepass, helsekort, helseattester, røntgenattester og cd’er, bildepermer for hver åring, store navneskilt med bilder til boksene….?.. stoler å sitte på…. eget greip…
Jo, tror vi er klare. Barnevakten kommer i morgen tidlig, for å passe hus og resten av hestene. I morgen på denne tiden er det over, får bare håpe alle de 10 unghestene våre kommer til gode hjem.
14.september: Weberg var innom for å raspe litt over høvene på åringshoppene, de var ikke det minste samarbeidsvillige. Er vanligvis ikke noe problem, men i dag var de mye mer stressa enn de pleier og kunne bare ikke stå i ro. De har ikke vært så mange nettene inne på stall tidligere, og ikke nok med det, vi fikk ikke sluppet dem ut igjen før langt på dag. En ting var hovslageren, en annen ting at vi (=Lars) måtte strø opp med sand og gjerde et nytt område for dem som ikke var tråkket opp! Er ganske sliten i dag, men skal prøve å få ferdig det meste som må gjøres. Lar hopper og føll være ute i natt, fint å spare det ekstra arbeidet i morgen. Skal ta inn åringshoppene litt sent i dag (fikk pusset de fleste i morges og gredd ut man og haler). I morgen får de gå ut tidlig, regner med å starte shiningen fra i firetida. Håper og tror ingen beghøver vaskes igjen, de så fine, rene og tørre ut, da jeg sjekket dem i stad..
Ellers så var det ikke noe rart jeg ikke fikk svar angående plasser i VIP-teltet søndag, hadde klart å sende forespørselen en helt annet sted enn rette vedkommende. Fikk svar raskt da jeg sendte ny forespørsel til riktig mottager og ja da, vi fikk to plasser til…:-)
13.september: Som de så ut….! Tok inn åringshoppene på stallen i kveld, etter nok en dag i regnvær. Så møkkete som de var i dag, har jeg aldri sett dem. Bein og mager, for ikke å snakke om halene, var tunge av leire!!! Eneste fordelen, var at de i alle fall ikke hadde rullet seg ute! Brukte nesten tre timer på å få vasket dem, var skikkelig sliten da jeg endelig var ferdig. Måtte ta inn hopper og føll i kveld også….
12.september:….Det regner i dag, så pussig! Har heldigvis vært opphold i lange perioder, men det skal både øke på med regn og blåse kraftig i natt, så hoppene skal inn igjen! Dette er for øvrig siste natten åringshoppene går ute, det vil si, hvis de er lure holder de seg i liggehallen i natt! De var på beitet et par timer i morges etter morgenstellet, kom inn rundt 11 for en formiddagshvil under ordnede fohold (les: nystrødd liggehall), før de begynte å sige ut mot beitet igjen rundt 12.30. Siden det var meldt trenerbesøk rundt klokka 13, gikk jeg ut og ropte dem tilbake, og lydige som de er, innfant de seg straks tilbake i hallen og stimlet sammen rundt meg… Hva nå, sjef? De var ikke like fornøyde med at jeg stengte dem inne, før jeg gikk min vei! Alltid hyggelig med besøk av interesserte, potensielle kjøpere, spesielt når de skryter av ungene mine….:-)
Ellers så fikk jeg invitasjon til VIP-teltet på søndag, for to personer. Siden jeg allerede friskt har lovet bort flere billetter hvis vi skulle kvale inn flere hester, blir det litt snaut. Trodde da vitterlig de hadde reservert 2 plasser til oppdretteren av hver hest, det betyr vel at vi egentlig har rett til 6 billetter…? Behøver bare 4, så jeg sendte en høflig mail og spurte om det lot seg gjøre… har foreløpig ikke fått svar. I verste fall får jeg sende to av jentene og bli hjemme selv, ser vel egentlig løpene bedre på nettet uansett…. Liker egentlig uansett reprisene best. Får jeg ingen gratulasjons-sms i løpet av kort tid etter at løpet er i mål, vet jeg i alle fall at det ikke har blitt noen seier!
11.september:…våknet rundt 4.30 og hørte et jevnt sus av regn utenfor, bestemte meg for å sove litt lengre. Det gikk bra helt til litt over 6, da braket det plutselig løs. Skvatt ned for å koble fra utstyr som kan bli ødelagt av tordenvær, pc’er, faks, tv og så videre. Gikk ut i stallen og fôret (jada, var lur nok til å ta inn alle hoppene i går kveld…:-), lokket åringshoppene inn i liggehallen (de fjolsene sto delvis under tak utenfor, klumpet sammen, men ble våte likevel) og gikk inn igjen for en lat morgen. Du og du som det har regnet. Vi har en bred flod nedenfor husene, antar det er en innsjø også på beitet til hoppene. Nå har det imidlertid stort sett gitt seg, så jeg tenker å slippe dem ut nå på dagtid. De tåler jo litt regn, heldigvis, ingen av folungene er snørrete eller hoster eller har hovne kjertler. Får ta dem inn igjen i kveld, det er meldt mer fint vær… Akkurat nå er de fleste av værmelderne enige om at det skal være strålende mot slutten av neste uke, håper inderlig det viser seg å holde stikk! Skrekkelig utrivelig på en auksjon når regnet fosser ned. Behøver også at det er fint, så jeg kan ha folungene ute mens vi er borte. Har skaffet oss en barnevakt som skal være her mens vi er i byen, men det blir bare tull hvis han skal prøve å ta inn hopper og føll han ikke kjenner. Kan fort bli en salig blanding, ungene er ikke så nøye med hvem de følger etter….
Trav24 har lekt seg litt med klasseløpsfeltene. Hingsten med flest avkom til start i finalene er SJ’s Photo med 4 avkom og Rite on Line og Victory Abroad med 3 hver. Broren til sistnevnte, Stand Strong, fikk kvalifisert 2 til Kriteriet fra sin første årgang, 2 avkom med har også Angus Hall, Muscles Yankee, Ken Warkentin og 4 til. Ken Warkentin ja, synes ikke man skal regne med det femte avkommet som skulle vært 4 år i år, når den ble sparket i hjel av moren like etter fødselen ….? Beste morfar var altså Pine Chip med 5 avkom med, både Ippe og Misty har ham som far….
En annen sammenstilling de har gjort, er å se på oppdretterne. Bjørn Rishaug har kvalet inn 4 finalister (sterkt!!!), mens vi har 3…. synes ikke det er dårlig det heller? Ingen har 2, resten er likelig fordelt…. Er litt spent på hvordan interessen for vår fine Zenyatta Mondatta blir på auksjonen, med samme far som kriteriekvalvinner Uptown B.Girl og samme mor som kriteriekvalvinner Umbriel… hadde hun vært hingst, hadde vi sikkert fått godt betalt. Nå er jeg ikke så sikker…..?
9.september: Synes jeg har vært flink i dag. Har pusset alle åringene, flyttet et gjerde hos hopper og føll (må flytte litt og litt, det er så vått på jordet…) Har fått jobbet med bedekningslistene mine og sendt en del mailer. Har sendt inn en annonse til TGN, fant ut at vi fikk fortelle folk imponerende resultatene til Ken Warkentin egentlig er; han har fire 4-åringer i Norge, to startet i Derbykvalifiseringer, I’m Ken vant. Han har en eneste norskfødt 3-åring, Uptown B.Girl var overlegen i sin Kriteriekvalifisering…!!!! Leste omsider Bjørn Goops kommentar om Umbriel, han var syk på Sørlandet (akkurat det visste jeg) og da er det ikke så rart han hadde måttet stå over jobb. Han var fornøyd med seieren og innsatsen til «den store røde», kan kanskje bli spennende i Kriteriefinalen. med førstespor er han sikret en fin reise. Umbriel er uansett lynrask fra start, nå behøver han ikke brukes så mye for å få teten….:-)
Skvatt akkurat nå, hørte på radioen at det var flere løse hester i veibanen… det var imidlertid ikke i Båstad, så det er garantert ingen av mine!
8.september: Fiiint vær til en forandring! Har lagt ut noen flere bilder av påringshoppene. Kyllingene mine ruslet etter meg ut på nytt beite i morges, hadde med meg kameraet. Noen bilder ligger på samlesiden, noen hos noen av åringene…:-)
7.september: Fytterakker’n for en natt! Måtte skalke alle luker etter å ha samlet inn hestene, det blåste og regnet kraftig. Nå i morges har jeg hørt at E-18 mellom Mysen og Ørje er stengt grunnet oversvømmelse! Snakker! Har aldri vært med på det før. Var ute hos åringshoppene i går kveld med påfyll av mat, telte til 8 flere ganger…. 8??? Begynte å regne opp navnene for å se hvem som manglet, da hun hørte stemmen min, kom Zashay ruslende fredelig inn fra sin kveldspromenade i ruskeværet….!
Det regner fortsatt, men ganske stille og rolig. Er meldt bedre utover dagen, så jeg får bare dytte dem ut før Lars drar på jobb. Er ikke så enkelt å få dem ut på beitet på egen hånd, det er en ganske lang og smal vei, og noen prøver alltids å løpe inn igjen… En annen ting, selv om det er meldt opphold i natt, er jeg ikke sikker på om jeg kan la dem bli der ute, det er ekstremt vått og ikke lett å finne en tørr flekk og sove på for folungene….
I kveld er det Tourbillons tur til å forsøke kvalifisere seg til Klasseløpshelgen og Derby! På forhånd er vel han den jeg regnet med størst sjanse, selv om jeg trodde (visste) at begge de to 3-åringene som vant i går, hadde kapasitet til seier! Krysser fingrene og håper alt klaffer! Har lovt bort VIP-biletter til flere i «crewet» som skal hjelpe til på auksjonsdagen, og nå burde de være i boks. Skjønt, sikker kan man ikke være. I fjor hadde jeg 2 eller 3 hester innkvalet (husken???), men DNT ville likevel bare gi meg 2 biletter… Det løste seg imidlertid etter hvert, og vi hadde en fin dag.
6.september: Vel det gikk jo bra….:-) Både Uptown B.Girl (fullstendig overlegen!!!) og Umbriel (stivnet litt på slutten?) vant sine Kriteriekvalifiseringer. Umbra ble fjerde og er nok ikke helt i orden, Uno må ha vært syk??? og Ulixes var uheldig og galopperte i kamp om teten før første sving og brøt deretter. I går kunne faktisk Tuttalaforza ha klart å kvalifisere seg, hadde det ikke vært for stort terrengtap på startsiden. Hun reparerte fint, og var ikke langt etter! Synes dessuten det var kjempegøy at Cindy Prophets 3-årige sønn Crazy News, utfordret storfavoritten og ble toer. Vi solgte henne for 5000, interessert i å gjøre et tilsvarende kupp, er det bare å si i fra. Har hatt hopper og føll inne de siste nettene, det er bare for mye for meg!!!!
Var innom og sjekket den nye auksjonssiden til DNT, som driftes av TGN. Fant en 10-på-topp-liste over de hestene som har tjent mest etter å ha blitt solgt på auksjon. Det var morsom lesning! 3 av 10 er oppdrettet og solgt av Kvakstad Gård. Olganina er bare slått av Jetstile, dessuten er både Qtee og Royale med, spesielt at alle tre er hopper! Av de 4 varmblodshoppene som finnes på listen, kommer altså 3 herfra….. Passer jo bra i år når vi har 9 hopper til salgs. Tror grunnen til at hoppene våre hevder seg så godt, er at de går sammen med hingstene hele vinteren og er i stor aktivitet hele tiden. Årets gjeng har jo ikke hatt den fordelen, men de har vært svært aktive på egen hånd. Tror grunntreningen etter alle langspurtene fra beitet til stallen for å komme under tak i regnværet, virkelig er på plass!
I dag måtte vi sko Xavi, stakkaren hadde blitt skikkelig sårbeint! Det var min feil… tidligere i sommer har jeg leid ham ut på beitet, de siste ukene har jeg lettvint nok bare sluppet ham og kompisen ut og latt dem fly opp og ned til beitet selv. Det har blitt mye seriøs flying på subbusen, og det blir for grovt for høvene i lengden. Ubetenksomt gjort! Jan Erik Minge var redningsmannen, nå har guttungen sko for første gang! Han var så flink, atte…. (Både smeden og hesten:-)
5.september: …og det var lurt. I natt har det virkelig bøttet ned, er såå glad alle var inne! Jentene fikk fylt opp med ensilert gras inne i liggehallen, så også de har holdt seg innendørs. Har fôret dem med litt grovfôr ved siden av beitet mesteparten av sommeren (bortsett fra de dagene de har vært på nye beiter, da har jeg ikke sett mye til dem…), det er en fordel at magene deres er vant til både det og høy, så de ikke skal få problemer når de kommer til sine nye hjem…. Vet egentlig ikke om jeg har lyst til å slippe ut noen på beitet i dag i det hele tatt, kanskje et par timer i luftegården får holde?
4.september: Har sjekket værmeldinger i hele dag, det var meldt til dels store nedbørsmengder. Bortsett fra en real times skur på formiddagen, har det faktisk vært opphold i hele dag. I kveld var det varmt, men trykkende, så jeg bestemte meg for å samle inn hopper og føll. To minutter etter at alle var på stallen, høljet det ned! Er i grunnen ganske så lei dette været, og er vel ikke alene om det. Har ikke vært mange dager sammenhengende opphold i sommer, et under at vi klarte å berge fôret de 2-3 dagene som trengtes. ser ut til at det ble brukbart også, selv om proteininnholdet ikke er av det høyeste. Vi har ikke tatt prøver ennå, men smakeligheten og konsistensen virker bra, og det er akkurat passe tørt.
Oppdaget til min forskrekkelse for noen dager siden at åringene begynte å bli skurvete i kodene! Har vært nøye med å børste dem rene, men ikke lett å unngå at de tørker ut…? Etter tre dager med smøring med et egnet middel, virker det som vi har kontroll på det. De fleste kodene er helt fine igjen. Undrer meg på om hingsten begynner å bli sårbeint? Mulig vi må sko….
1.september:.…og så var vi offisielt inne i den første høstmåneden. Det skvupper på jordene når man går der, så mettet er de av vann. Det begynte så smått å tørke opp, før vi fikk noen tordenbyger i går ettermiddag. Eneste positive er at det ga seg før det ble mørkt, liker ikke å ha hester ute på beitet når det buldrer og flyr gnister over himmelen… fort gjort at noen blir skremt. I fjor klarte en av åringshingstene å havne på utsiden av gjerdet i et slikt vær, og året før var det fullt kaos en natt blant hopper og føll.
Vi har 8 3-og 4-åringer meldt i kvalifisering til klasseløpene! Ikke alle som har like stor sjanse kanskje, men gøy likevel. Det er bare 3 hopper i 2007-årgangen, men både Tres Jolie og Tuttalaforza skal prøve å kvalifisere seg for Hoppe-Derby. De to nok får det nok tøft, det er vel større sjanse for at Tourbillon skal klare å kvale inn til Derby fra et fint spor. Han får forsvare oppdretterens farger, siden det på forhånd største håpet om en Derby-bilett, Trinitro, sliter med en infeksjon i kroppen. Umbra og Uptown B.Girl skal teste for Hoppe-Kriteriet, mens Uno d’Man, Ulixes og Umbriel skal starte i kvalifiseringer for selve Kriteriet. Spennende blir det i alle fall, håper noen av dem klarer jobben….?
30.august: Nå er det håp om opphold noen dager framover, håper det viser seg å stemme. Regn og søleføre medfører ekstraarbeid, har egentlig ikke bruk for det.
Har ganske bra kontroll på kontorarbeidet mitt. Har fakturert alle føllavgiftene, mangler en håndfull som ble bedekket svært sent i fjor og der jeg ikke vet om det har blitt føll. Er a jour med sprangsedlene, holder nå på å gjøre klar de listene som skal sendes ut til stasjonene for å få bedekningsdatoer og drektighetsresultatene. Ble imponert over listen fra FK, av de 29 hoppene de har bedekket med våre hingster, er en tom, en er ikke sjekket og 27 er konstatert drektige! Fantastisk! Det hjelper selvsagt mye at alle hingstene fungerer spesielt godt med frossen sæd i utgangspunktet….:-)
Det var innmelding til klasseløpene i dag, og jeg har ventet og ventet på å se listene, i likhet med mange andre…. Oppdaget først nå at de ikke kommer til å bli lagt ut før i morgen, får bare smøre meg med tålmodighet. Siden Trinitro, som vel i utgangspunktet var det største Derbyhåpet, har vært forkjølet i hele sommer og fortsatt står på sykelisten, får jeg i stdet håpe på at Tourbillon kvalifiserer seg for Derbyfinalen. Trinitro hadde antagelig hatt større fordel av stayerdistanse, men tror ikke Torbjørn vil ha problemer med 2640 meter heller. Når det gjelder kriteriekvalifiseringene, er jeg litt i tvil, både hvem som er meldt kvalifisering og hvem som har sjanse til å komme til finalene. Umbriel var rød i halsen på Sørlandet sist, håper han er bra igjen nå. Uptown B.Girl var helt klart under pari på Biri i Märthaløpet, også hun hadde problemer med halsen (møkkaværet???). Om hun er frisk, burde hun være en seriøs kandidat til en bra plassering. Umbra gikk på en smell sist, var også syk???? Uno d’Man har ikke startet på noen uker, vet ikke om han er meldt? Unzipped har vel absolutt kapasiteten, men har fått noen skikkelige harde løp som kanskje har satt seg i kroppen og hodet??? Regner ikke med å finne flere av 3-åringene mine på startstreken, tror det er for tidlig for Ulixes selv om han er i stadig utvikling. 3-åringene er gode i år. Synes for øvrig det er morsomt med Crazy News, som er etter min gamle hoppe Cindy Prophet. Jeg solgte henne for 5000 for 4 år siden……!!!
28.august: Det føles litt dumt å sutre over været, når man ser hva for eksempel amerikanerne har i vente de neste dagene, så det skal jeg ikke gjøre. Er bare å konstatere at det regner. Og regner. Det som er bra er at det er opphold innimellom, så foilunger tørker og hestene får beitet. En tidligere sommer regnet det så kraftig at hestene ikke spiste, bare sto med rumpa mot været, da måtte jeg ta dem inn. Akkurat nå tenkte jeg prøve å holde dem ute. Det er meldt opphold på dagen i dag, så skal det regne lett en 12 timers tid med håp om perioder med opphold, før det skal være fint i en drøy uke framover..:-) Håper jeg kan ha hoppene ute fram til etter auksjonen, vi har beite nok, det kommer bare an på været og temperaturen. Var akkurat ute på verandaen i annen etasje og sjekket beitet gjennom kikkerten. Ti hopper gresset, 7 folunger hoppet og spratt..:-)
Vi vasket halvparten av åringene i går, skal ta resten i dag. Kommer til å vaske dem en gang til før auksjonen (hurra for ubegrenset med varmt vann og ny vaskeboks 🙂 før vi shiner dem kvelden før. Har passet til grimene deres, nok en ting som kan hakes av. Vi reiser nemlig inn med gamle grimer, setter ikke på de nye før etter at vi har festet auksjonsnumrene på sidene. En idé hadde vært om vi hadde fått tilsendt numrene på forhånd, det tar faktisk ganske mye tid og er plundrete å få festet nummerskilt på 10 grimer….
Blir spennende med folkehesten, har planlagt å kjøpe 10-15 andeler og fordele dem mellom venner og familie som i utgangspunktet ikke er så veldig interessert i trav. Må selvsagt kjøpe andeler i forskjellige hester, så de kan konkurrere også mot hverandre. Alle trenerne bør imidlertid komme med en uttalelse, der de forplikter seg til å kjøpe en spesiell rase så man vet hva man ender opp med. Har faktisk fått hendvendelser av to av trenerne, der de lurte på om jeg hadde noen tips…. Jeg har jo ikke noen 2-åringer selv, og de av mine som trener aller best, er antagelig ikke tilsalgs til den aktuelle prisen. Eller kanskje de er? Hadde på en måte vært moro med en oppdrettshest blant folkehestene, på den annen side ble jeg litt skremt av det den ene treneren sa: Man skulle kjøre hva remmer og tøy holdt i 3-årssesongen og gi blaffen i hva som skjedde med hesten som 4-åring…. (Fritt oversatt!) Er engstelig for to av årets talentfulle 3-åringer, som har fått knallharde løp der de har fått skikkelig melkesyre. Sånt setter seg før eller senere (helst før) i hodet på dem.
Hadde glemt å legge ut de siste bildene jeg tok, nå kan man se nye bilder av Yvelines og Yazmina.
24.august: Vel, da klarte jeg å få klippet sammen noe også på Yvelines. Tok med en bit i midten der hun viser hvor redd hun er for presenninger som ligger utover bakken…:-)
Var ute på beitet tidlig i morges, mens det ennå var opphold. Får mye bedre inntrykk av tilstand og humør på hopper og føll når de ikke står og skutter seg mot været. Er meldt bare små mengder regn og alle er friske, så det får de tåle…! Er litt mer i tvil hva jeg gjør til helgen, er meldt til dels store mengder vann… spørs om ikke de havner inne på stall da! Hadde vært greit med litt færre hester, så hadde det ikke vært sånt et ork å ha hatt dem inne. Måke møkk i bokser der det står en og en halv hest, tar tid.
Dagen i dag er det kontorarbeide som gjelder. Fakturere de siste transportene, sjekke om det har kommet til flere føll, begynne med oppgjørslister til hingsteeiene. Må samle inn data fra alle stasjonene, bedekningsdatoer (som også DNT skal ha etter hvert) og hvor mye sæd som er til overs. Og så var det de hersens sprangsedlene, da. Kanskje jeg like godt skulle begynne med å skrive 10 stykker, så er dagens innsats i boks. Er også en del papirarbeide i forbindelse med auksjonen, det haster i og for seg ikke.
23.august: Vel, det ble litt bedre ved andre tagning hva Xandria angår, videoen hennes er nå lagt ut. Danser og spretter rundt og blåser i nesa, men holder seg i alle fall i trav! Yvelines er håpløs å få til. Ikke fordi hun ikke kan trave, men fordi det ikke er mulig å jage en hest som ikke lar seg skremme av store, flagrende plastflak, selv om jeg hiver det over henne….!!!! Hun jogger sakte fram og tilbake og rundt meg eller fotografen, drar i presenningen jeg har lagt foran porten, og når hun innimellom setter opp farta er det i en dum, kort, hoppende galopp der hun nesten ikke kommer av flekken. Galoppere kan hun i hvert fall ikke! Jeg var dødssliten da vi ga oss, jeg løp, Yvelines gjorde det ikke! I flokken ute på beitet går det unna, gjerne med Yvelines i front, lurer på om jeg rett og slett må ta inn en av de andre hoppene som er lettstartet, og la dem løpe sammen????
22.august: Det er mange som venter på videoene av Yvelines og Xandria, men de kan dessverre drøye et par dager til. Er ikke fornøyd med materialet jeg har av de to, spesielt Xandria bare danser eller jogger, for det meste i en sirkel mellom Karoline og meg…. Er meldt pent vær fra morgenen i morgen, skal prøve på nytt med de to da. Teller for øvrig på knappene hvor mye jeg skal bruke på annonser foran auksjonen i år. Har allerede tre helsider i auksjonskatalogen samt en annonse med link på TGN’s nettside. I fjor «kastet jeg bort» en hel hest på to helsiders annonser i TGN den siste uken, er ikke så sikker på at det egentlig er så nødvendig. Mistenker egentlig at de fleste som leser travblader eller travnettsider vet hvor de finner hestene mine, hvis de er interessert..??? Det er dyrt å delta på auksjon, er ikke så alldeles sikker på at årets ender i overskudd for vår del etter at kostnader er trukket fra. I fjor hadde vi 15 åringer, 14 av dem var med på auksjonen, den 15. ble gitt bort etter akutt skade med påfølgende operasjon. Vi fikk 1,4 mill inklusive moms, og satt igjen med rundt 100.000 til å dekke eget arbeide med hestene. Den klart største utgiften var på føllavgifter, selve oppdrettskostnader som fôr, flis, strøm osv var nest størst (ca 300.000 på 15 hester), veterinærutgiftene var ganske høye for den årgangen siden av en eller annen grunn mange hadde biter i hasene som måtte fjernes (mistenker det fôret vi brukte to sesonger…) og selve auksjonsutgiftene var ikke små de heller. Påmelding, arbeidshjelp, transporter, annonser osv. Størstedelen av veterinærutgiftene kunne kanskje legges her også, men siden vi hadde fjernet biter om vi hadde solgt privat også, regner jeg dem sammen med utgiftene ved bedekning av hoppene for å lage unghestene, veterinærattester, markekurer, vaksiner osv.
I år slapp vi betydelig billigere unna operasjonsutgiftene, siden det bare var to som hadde biter som måtte fjernes. Alt i alt kan jeg faktisk klare meg med en lavere snittpris i år enn i fjor, og jeg er redd for at det kommer til å bli tilfellet også. Ikke fordi hestene ikke er minst like fine som ellers, men fordi kjøperne av en eller annen merkelig grunn sjelden betaler like mye for hopper som for hingster. Det er den eneste grunnen til at jeg gjerne skulle hatt flere av sistnevnte kjønn, hoppene har uansett tendert til å være minst like gode, om ikke bedre enn hingstene våre. Tror en av grunnene til det er måten vi holder dem på. Våre åringshopper har nok mosjonert klart mer og har bedre kondisjon enn det store gjennomsnitt hopper i årgangen. Bare i dag (klokka 10 på formiddagen) har hoppene på eget initiativ gjennomført treningsøkter på flere kilometer med innlagte spurter så harde at de ble skikkelig svette! Hjalp selvsagt at det ble åpnet opp til et nytt beite..:-)
Neste år har vi seks hingster, er spent på hva det vil si for snittprisen da. Den ene hoppa er i tillegg et riktig prakteksemplar….
19.august: Lurte litt på hvor pysete jeg skulle være, ta inn hopper eller la det være? Værmeldinga påsto det skulle regne 14 timer i streklk, så flatt det er på det jordet hoppene går på nå, var jeg redd det skulle bli basseng…? Ok da, synes det var litt surt. Begynte å ta dem inn da det såvidt begynte å dryppe, var ikke før helt ferdig før alle slusene åpnet seg!
Holder på å redigere filmene av åringene. Lærer litt mer for hver videosnutt, brukte skrekkelig lang tid på den første. Åringene er imidlertid mer interessert i å danse rundt enn å legge seg nedpå og trave fort framover. Har sett at de kan, men får vel bare nøye meg med dansingen i denne omgangen. Verst var Xandria. Hun er så lekker, og kan virkelig trave, men da vi filmet spratt hun bare rundt i en liten volte. Vet ikke helt om det er noe som kan brukes, eller om vi må filme henne om igjen…. Har også tatt travbilder av Yazmina og Yvelines, men tenkte å bli ferdig med redigeringen før jeg sjekket bildene. Så langt har jeg lagt ut fire ferdig redigerte filmsnutter….
17.august: Har filmet de fleste åringene, men sliter med å få det nye kameraet til å snakke samme språk som pc’en min. Håper på fint vær i morgen tidlig, så vi får tatt de siste før hjelperen vår, Karoline, begynner på skolen igjen. Hun har vært veldig flink med ungene, vet ikke hvordan jeg skulle klart å få dem til uten henne…:-) De er kjempeflinke til å løpe i tom, starter og stopper momentant. Catrine skal hjelpe oss auksjonsdagen, hun var her forrige dagen og kommer igjen i morgen, for å bli kjent med hestene. Vi tok en økt med gåing over presenninger og forsering av tømmerstokker (egentlig bare en ekstra grov gjerdestaur…), de fleste syntes det var «piece of cake». For et par måtte jeg brette presenningen sammen så de kunne hoppe over den, men etter noen ganger var det helt greit å tråkke ned på den også. Xantippe hadde en litt pussig vri, hun hoppet over med frambeina og gikk over med bakbeina… akkurat som hun ikke gadd fullføre hoppet… Zenyatta var den som var mest likeglad, jaha, en presenning, jaja, det er vel bare å gå oppå her det, drittkjedelig…. Hun er forøvrig som broren Trinitro, ganske kald. Er redd hun skal bli skrekkelig lei alt styret inne på Bjerke og sovne for oss….
Siden vi nesten bare har hopper i år, er det hingsten som er inne på boks om nettene. Han er rund og muskelsatt over ryggen og baken, men skulle gjerne hatt littegranne mer fett på sidebeina. Ikke enkelt å få til med en åring som trener så mye på egenhånd. Den som kjøper ham, får i alle fall en unghest som har spesielt god kondisjon! Hoppene går fortsatt i utegangen, de sover litt inne, litt ute på beitet. Vanligvis snorker de inne på morgenkvisten, mens de venter på sin daglige treningsdose. (ja, vi kan jo tro det!)… eller kraftfôr, som man også kan uttale det….:-) De trener også ganske så mye, når man må farte mellom beite og vannkar hele dagen, blir det mange turer. At de ikke er like korte i pelsen som om de hadde vært inne med dekken, får så være. De blir pusset med gummiskrape hver dag, beina blir børstet ren for leire og sand, skrubbsår smurt. Man og haler er gredd ut forlengst og blir vedlikeholdt og høver blir renset. Åringshoppene bytter på å tilbringe nettene på stallen, tre om gangen. Foreløpig er det bare en som har protestert og blitt stresset av det. Hun får dermed flere netter inne enn de andre. Må sørge for at alle takler å stå på boks før de reiser herfra!
10.august: Brrrr…..det ble brått høsten! Puslete syv grader, regn og vind, ikke spesielt trivelig ute! Skal heldigvis være forbigående. Tok inn hopper og føll sent i går kveld. Hadde tenkt å slippe dem ut igjen nå på kvelden, men det plasker fortsatt ned! Er meldt oppklarning i løpet av kort tid, men ikke umulig de får holde seg inne til i morgen tidlig. Det er ikke spesielt populært, må tilføyes. De knegges og mumles og bankes i veggen hver gang de hører bevegelse på gårdsplassen, har fôret dem bare litt og litt i hele dag, med tanke på at de kanskje snart skulle ut igjen. Fire av de små er jo bare seks-syv uker gamle, vi får prøve å unngå forkjølelser. Ble derfor overrasket da jeg gikk inn til åringshoppene i morges, det var tomt! Tross regnet holdt de seg på beitet i tre timer, jeg trodde virkelig de hadde tid til å vente på frokosten før de forsvant. Fram til for en uke siden har de sovet til syv, fått kraftfôr og deretter har de gått ned på beitet i noen timer. Mens de har vært bundet opp har de blitt gnukket og gnidd på og jobbet litt med. De har faktisk blitt veldig flinke til å løpe i tom, vet ikke hva jeg skulle gjort uten hjelp av Karoline med de lange beina og gode kondisen!!! 🙂 Nå i det siste har vi begynt dagen en time senere, noe ikke åringshoppene er helt med på…. Slapp ut gutta noen timer også, de var helt med på å tas inn igjen tidligere enn vanlig!
9.august: Endelig nesten ferdig med føllavgiftfaktureringen. Har ringt rundt til de jeg ikke har fått meldinger fra, det mangler bare fortsatt en håndfull jeg ikke har fått tak i. Har imidlertid fått satt opp oversikten og ført inn alle de som har betalt (det er de aller fleste!), og er dermed klar til å begynne på sprangsedlene…. ennå en oppgave som stinker! Spesielt siden de må skrives for hånd, og det nå i dataalderen! Skal tvinge meg selv til å skrive 10 hver dag, på den måten kommer jeg jo gjennom dem i overskuelig framtid….
Vi har fått et aldri så lite problem nå på slutten av sesongen. Cromwell er skadet og Oleg har ikke særlig lyst til at han skal fortsette å bedekke, i og for seg ikke så rart. For oss passet det spesielt dårlig, siden noen av hoppene hadde planlagt å gå over til Cromwell for et siste forsøk. Vi jobber med et par løsninger som vi kan tilby de som vil bedekke et par uker til….
5.august: Vi verket åringene for nest siste gang på mandag. Det gikk bra til 98%, eller med 38 av 40 bein for å si det på en annen måte. Den ene av hoppene hadde visst glemt hvordan det skulle gjøres. Hun var helt fin foran, men bakbeina hennes var veldig tunge. Heldigvis sliter hun rett og hadde ikke tå, så hun behøvde strengt tatt ikke verkes bak. Får trene med de siste 5 prosentene fram til den siste pussen skal gjøres, en uke eller to før auksjonen. Hovslageren lurte på om vi fôret med kraftfôr to eller tre ganger om dagen… han syntes visst ungene hadde blitt store! Svaret er 1 gang om dagen, men ikke hver dag, bare de dagene de skal jobbes med! Framover nå blir det imidlertid mer av det, beitet vil etter hvert være mindre næringsrikt, og spesielt de tre yngste behøver litt ekstra proteiner! En jeg sliter med er hingsten, Xavi. Han er bare ute på dagtid sammen med kompisen og han får kraftfôr to ganger om dagen. Med hans høye aktivitetsnivå, er det umulig å få noe til å legge seg på sidebeina! Mulig jeg må forkorte utetiden med noen timer, så vi sparer energi… Som framtidig løpshest er han i fint hold og i god form for alderen, men som auksjonsobjekt burde han vært litt tjukkere. Hmmm… La ut noen nye bilder fra beitet, jentene må gå langt for å komme dit, og like langt for å komme tilbake til vannkaret. Fin trening og mye av det, de er i strålende form!
1.august: Det har virket latterlig å skrive om smått og stort som har hendt her på stallen i den siste tiden, men for å si det med en klisjé; livet går videre…
I dag fikk jeg og de andre som har meldt hester på auksjon, et infoskriv fra DNT vedrørende prosjektet folkehesten. Lanseringen skal ta til i klasseløpshelgen, sikkert ikke dumt. Hva jeg ikke setter pris på, er at de skal konkurrere om publikums oppmerksomhet auksjonsdagene, det vil bli tøft nok uansett. Synes faktisk det er mer enn litt utidig. Det forsikres om at det ikke vil være noen konkurranse, bare et supplement. Pissprat! Selvfølgelig vil det være konkurranse! Det burde være en selvfølge at oppdretterne fikk selge sine hester i fred fredag og lørdag, folkehesten kan lanseres med brask og bram søndag, når auksjonen er vel overstått.
En annen ting jeg reagerte på, er at det skal selges andeler fra september, men at hestene ikke skal innhandles før på nyåret….. Hadde tenkt å kjøpe et antall andeler og fordele dem mellom familie og venner, men er ikke spesielt begeistret for å måtte handle «blindgjengere». Jeg har absolutt ingenting i mot kaldblodshester som rase, har faktisk vært inne på tanken å bytte ut hoppene mine med kaldblods…. (blir nok bare med tanken…) Hva jeg ikke ville like, er imidlertid å kjøpe andeler i en hest som bare skal konkurrere i mitt deleie som 3-åring, og så ende opp med en kaldblods…. tror vel at de som er noe tess, er vesentlig dyrere i innkjøp enn det som det blir råd til her. Jeg ville uansett ønsket sjansen til å velge kjøpe andeler i en hest jeg har tro på i utgangspunktet, går ikke det, vil jeg i hvert fall vite hvilken rase jeg kjøper!
Har lagt ut en del nye bilder av årets føll, og har fått stablet på beina sider til alle åringene, med beskrivelser av dem. Det mangler bilder i trav og videoer, de kommer etter hvert. Behøver en del mer assistanse enn hva som har vært tilgjengelig i det siste. Karoline løper og løper. Det er viktig at unghestene både kan startes og stoppes på egenhånd, og vi er ikke langt unna at alle er der! I tillegg skal de pusses, gnukkes og røktes hver dag, det er ikke lite jobb med ti unghester. Neste år blir det heldigvis færre! Er litt usikker på hvor mange av hoppene som er drektige igjen, det var sene føllinger i år, det betyr naturlig nok sene bedekninger. Bedekte de fire siste på føllbrunst først, to av dem tok seg, de andre to er bedekket om igjen. Ulempen med føllbrunster er at antallet som resorberer fostrene er vesentlig større enn ellers, så vi får se hvordan det går…. To av de tre som var tomme i fjor, er fortsatt ikke drektige, skjønt de er ikke sjekket igjen siste gangen. Noen ganger går ikke ting som planlagt!
29.juli: Merker at samfunnet begynner å vende tilbake til normalen. Nyhetssendingene på radioen inneholder andre saker, musikken har blitt livligere. På facebook snakker man om festing, fritidssysler og hester, som vanlig. Det er begrenset hvor lenge et helt land kan forbli i sjokktilstand….
23.juli: Mer enn 90 døde, de aller fleste av dem ungdommer i sitt livs vår. Det er så tragisk… Det er vanskelig å forstå at noen kan være så umenneskelige.
22.juli: Hva er det som skjer? Bombeangrep i Oslo, skyting på Utøya. Du snakker….
17.juli: Tre 3-åringer til start på Jarlsberg onsdag… Umbra satt klistret i rygg på den senere vinneren, og ble tredje på 15.8, Umbriel tok en overlegen seier på 15.7, mens Ulixes tilsynelatende hadde full kontroll i tet inn på oppløpet, da sulkyhjulet traff en av pinnene i banen og han hoppet…. uflaks! Er ekstra svak for akkurat Ulixes, og håper uflaksen tar slutt snart…!!! På fredag var det Jarlsberg Grand Prix for de norskfødte 4-åringene. Det har vært mye skriverier om hvor urettferdig de to kvalifiseringsheatene var delt, uansett, det gjorde at jeg var svææært optimistisk på Tourbillons vegne i den første kvalen. 8.spor, rett til tet, der han ble til over mål… 🙂 Var kjempefornøyd, men regnet ikke med mer enn det. Brukbar premie i finalen hadde jeg selvsagt tro på, men gikk ut for å gjøre ferdig i stallen og ta inn den hoppa som skulle undersøkes av veterinæren. Vel inne igjen, sjekket jeg premielistene for å se hvordan det hadde gått med I’m Ken…..!!!!!????? Han hadde tatt en fin fjerdeplass, men det var noe som manglet på den premielista, sjekket opp og ned…brutt! Ooops! Håpet begynte plutselig å stige! I stedet for å holde meg ved TV’n og SYTYCD, måtte jeg løpe fram og tilbake for å få med meg finalen. 2.spor, det luktet tet. Og ja da, Torbjørn klarte brasene. Lars satt i stua da jeg kom stormende for å gi ham et seierskyss, HAN VANT!!! ropte jeg… Lars bare gliste og tittet opp over kanten av avisa. Du tror ikke jeg hørte det? Jeg løp tilbake for å få med meg resten….gøy..:-)
Lørdag hadde vi ingen starthester, men jeg måtte flire da jeg leste notisen om Rishaug på trav24. Virket som om det var gjort klart før JGP, og da favoritten rotet seg bort og oppdrettet vårt vant, måtte man klæsje på noen linjer om oppdrettet vårt også nederst i stedet for bare å hylle den forventede vinneren…:-) Forresten moro for Jessen og Tabu BR på lørdag, tenker han var fornøyd med Tourbillons seier dagen før også. På fjorårets auksjon ble lillebror Whip’ert solgt for latterlige 20.000, DEN flotte hesten! Jessen kjøpte, og Whip’ert viser fine takter, var ute i mønstringsløp for et par uker siden og spioner sa han så skikkelig fin ut…. Lillesøster Xantippe drar forhåpentligvis en god del mer i år, selv om hun kommer i ringen allerede som nr 4. Er ei stor, flott hoppe etter Ganymede-sønnen Olimede. Spesielt for det morsslaget er at det kryr av stjerner, nesten alle er hopper!!! Hambletonian Oaks-vinneren Jalopy, Gillnet og Mostly Super, verdensrekordsetter Anamosa Hanover, Anders Favorite, Rae Boko….
I dag søndag skal 3-årige Uptown B.Girl starte i UTM hoppeløp, det blir skikkelig spennende. Er forsiktig optimist på en god premie, regner med det blir voldsom kjøring fra start, hardt tempo passer UBG godt. Mulig det blir altfor tøft med garvede konkurrenter, hun er i første omgang med for å herdes og lære…….??? Ny rekord? Så langt har vi tre 3-åringer med 1.15-rekord, to har travet 1.16, nesten uvirkelig hvor bra 2008-årgangen er som helhet!
Har lagt ut noen flere bilder av folungene, og har tatt oppstillingsbilder av alle åringshoppene. Mangler fortsatt mye på sidene deres, men noen bilder finnes i alle fall.
12.juli: Nå får det faktisk være nok! Grensen går ved anonyme telefoner!
NO Holm og undertegnende har nylig vært i retten. Holms føll født 2009, viste seg å være etter Broadway Hall i stedet for Love You, som avtalt. Ingen er uenige i det faktum. Føll er levende vesen og kan ikke leveres tilbake, som for eksempel en bil eller en annen død gjenstand.
I løpet av alle mine år som mellomledd for oppdrettere, avlsstasjoner og hingsteeiere, har jeg etter det jeg kan rekapitulere, vært borti 7 tilfeller av forskjellig art der faren til et føll har vist seg å være en annen enn avtalt. Dette er fordelt på 5 forskjellige stasjoner i løpet av til sammen 32 år. I samtlige tidligere saker har det gått bra å komme til en løsning partene kunne leve med.
Jeg synes det er svært lite modent å krangle i pressen, men siden Holm skruppelløst er ute og samler støtte på ensidig grunnlag, er det vanskelig å la det være. Om Holm hadde kommet med et edruelig krav i første omgang, hadde han sluppet de merutgiftene han deretter kun påførte seg selv, ved hodeløst stupe inn i en håpløs rettssak. Nå er imidlertid dråpen nådd. Fikk akkurat en anonym telefon fra et kvinnemenneske som med monoton begravelsesrøst messet …du er slem mot Nils Olav… før hun la på. Vet ikke om det var meningen at jeg skulle briste ut i krampegråt, ringe den omtalte Nils Olav og hulkende be om tilgivelse mens jeg gråtende forsikret om at han skulle få alt jeg tjener de neste 10 årene…. eller hva? Siden jeg alltid har bestrebet meg på å opptre ryddig og å ta vare på kundene mine, har jeg faktisk blitt lei meg av den usaklige drittslengingen til Holm. Den anonyme telefonen virket antagelig mot sin hensikt, den ga meg en hjertelig latter i stedet. Det får da være måte på melodrama!
1. Jeg foreslo som utgangspunkt å betale mellomlegget for de to føllavgiftene på kr 26.000, noe som også ble gjort.
2. Holm ga uttrykk for at det ikke var nok.
3. Jeg bad ham komme med et forslag til hva han kunne akseptere som erstatning.
4. Holm kom med et skriftlig krav på 403.647 kr, noe som etter hvert ble redusert til 375.375 og skulle dekke hans angivelige tap på oppdrettet av den da 13 mnd gamle uønskede hesten, på egen gård med eget fôr, og med en hingsteavgift på 67.000.
5. Jeg oppfattet ikke kravet som seriøst, og ventet forgjeves på at han skulle komme med et nytt, ordentlig forslag.
6. Saken ble avvist av Forliksrådet.
7. Jeg ble stevnet inn til Tingretten. Kravet var helt plutselig redusert til 175.000, tross at utgifter til det siste års trening av unghesten feilaktig var plusset på.
8. Holm uttalte i retten på dommerens spørsmål, at han ikke drev oppdrett for salg, at han ville beholde hesten, at den trente bra og var klar for mønstringsløp.
9. Selv om jeg i utgangspunktet var sikker på ikke å tape i retten, ga jeg likevel Holm et tilbud i pausen. Det var en fri føllavgift på en fransk hingst verdt ca 23.000. Om Holm hadde tatt i mot tilbudet ville jeg også måttet betale mine egne saksomkostninger på 106.000, til sammen var tilbudet verdt kr 129.000 i rede penger for ham. Holm avslo, og spurte hvorfor jeg ikke hadde kommet med tilbudet før? Jeg svarte at han visste hvorfor, etter det latterlige kjempekravet han hadde kommet med. Han virket faktisk litt flau da han fortalte meg at han hadde blitt så forbannet fordi jeg sa det ville bli en forsikringssak som inkluderte veterinæren som hadde gjort feilen, det var nemlig meg han ville flå!
10. Holm tapte saken. I følge Norsk Rett kan man KUN få erstatning for faktiske, beviselige, økonomiske tap. Dommen sier ingenting om at det er likegyldig hvilken hingst man bruker. Dommen fastslår bare, at etter norsk lov kan man ikke få økonomisk erstatning når man ikke har lidt et økonomisk tap, selv om man har grunn til å være skuffet.
11. Når man taper en rettssak fullstendig, blir man automatisk samtidig dømt til å betale motpartens omkostninger, så også her. Holm har nå faktisk lidt et økonomisk tap, men det har han påført seg selv helt på egenhånd. Dette var ikke en sak for rettsvesenet. Det hadde holdt med et brev eller en telefon fra Holm til meg, med et rimelig krav.
12. Holm forsetter å føre saken, nå i pressen, uten å innrømme at hans egen, opprinnelige grådighet er skyld i resultatet. Nå er målet sympati og støtte for seg selv, og antagelig hevn over meg og det fullstendig uskyldige vitnet Tysland, ved å dra våre navn kollektivt ned i søla. (Er ikke sånt forresten straffbart, og medfører erstatningsplikt for eventuelt tapt fortjeneste?)
Som en kuriositet kan nevnes at Holms hoppe Super Hope, faktisk ble bedekket med Love You i 2 brunster 2008 uten resultat, og at hun i den omtalte, tredje og siste brunsten ble tilført 7/8 dose Love You og kun 1/8 dose Broadway Hall. Om hoppa hadde vært konstatert tom etter også denne brunsten, ville Holm fått tilbud om å bruke en annen hingst om han ønsket å bedekke en fjerde gang, men ikke Love You. (Det er vanlig med bare inntil tre forsøk per hingst på frossen). 2009-2010 ble Super Hope i følge DNTs register, bedekket med en hingst via fersk sæd, uten at dette heller har resultert i føll.
(Off the record: Siden jeg regner med at Holm ville blitt enda mer forbannet om jeg hadde dristet meg til å antyde at han antagelig burde vært glad for at han i det hele tatt fikk et føll til etter Super Hope, og at han bare har Broadway Hall å takke… så det kommer jeg absolutt ikke til å si et pip om til noen….)
11.juli: Har lagt ut noen bilder av de siste babyene. Har også lagt ut noen bilder av noen av åringene, på de ennå uferdige sidene deres, du finner dem om du leter….-)
9.juli: Er ferdig med å lese korrektur på auksjonssidene til auksjonshestene våre. Tynte TGN for det det var verdt, tross bare tre generasjoner var det enkelte av sidene der det måtte kuttes masse! Skal lage et par annonsesider også, må jo få fram hvor fantastisk oppdrettet vårt er! (Selvskryt kommer alltid fra hjertet…:-) Er spesielt fornøyd med å kunne si at de beste hestene våre er etter forskjellige mødre, nesten alle i hop. Vi har ikke bare hatt en topphoppe som har levert alt, da er det ofte hoppa og ikke oppdrettet som har æren. Synes definitivt det er en styrke. Siden de hoppene vi har nå er vesentlig bedre enn de vi har hatt tidligere, regner jeg med at akkurat det vil forandre seg etter hvert som avkommene deres entrer banene…
Årets norskfødte 3-årskull er knallbra, også vårt. Nå ser man resultatet av oppdretternes satsing på kvalitetshingster! Bare en sånn ting som at vi allerede i begynnelsen av juli har to som har travet på 1.15-tallet (Uno d’Man 15.1 og Umbriel 15.3aM) og tre på 1.16-tallet (Umbra, Uptown B.Girl og Unzipped) og at åtte av våre elleve 3-åriger allerede har vært til start, er veldig gøy. 2-årigene begynner også å røre på seg, det er vår største og hittil aller beste årgang. Tror jeg! Både Vendela Vix, Wicked og Whip’ert har allerede gjennomført mønstringsløp i fin stil, Wine and Dine er nestemann. Har snakket med trenerne til Verity (Petter Glittum) og Valeriana (Bjørn Garberg) den siste uken, begge var veldig fornøyde. Førstnevnte trener har også Whatawiseguy, måtte flire når han fortalte at joda, fin sleng, men vokser fortsatt og er selv strålende fornøyd med å jogge 1.40-45…. Den guttungen var fra første stund fullt klar over sin egen verdi, han..:-) Bjørn Garberg har også Wheeler Dealer, men selv om han flyr fort nok, tenker han mer på andre ting…blir nok et aldri så lite inngrep etter mønstringsløpene…
Har tenkt å gjøre som de siste par årene, nemlig lage egne sider på alle åringene. Er faktisk godt i gang. Har begynt så smått å ta bilder også, og skal legge dem ut etter hvert. Har også fotografert de sist fødte småttingene, de bildene kommer også i løpet av kort tid.
Først må jeg imidlertid få skrevet en haug regninger på føllavgifter!!!! Vi har startet på en ny momstermin, så det er på høy tid!
5.juli: Burde antagelig ikke skrevet dette nå når jeg fortsatt er ganske så trøtt og nedkjørt etter fjorten dager med minimalt med søvn. Kan hende jeg sletter det når det er skrevet, men det får jeg vurdere etterpå. Nå er jeg forbanna, og jeg misliker intenst å ha slike negative, utmattende følelser! ….Vel, jeg skrev og skrev og masakrerte nesten tastaturet på veien. Etter å ha roet meg ned igjen, var jeg voksen nok til å fjerne det jeg hadde skrevet uten å legge det ut på nett. Det hender det er lurt å tenke før en handler…. og jeg kan være ytterst skarp i replikken, spesielt skriftlig!
4.juli: Ahhh, endelig ferdig med føllingene. Syntes det var merkelig med bare en hingst og ni hopper i fjor, dette året ble like rart. Det begynte som fjoråret sluttet, men et hoppeføll. Deretter kom det en brun hingst, deretter en rød en, så en svart hingst, og nå tre brune hingster til på rappen…. De er ganske forskjellige, men bortsett fra kanskje en av dem, er det noen digre beist! Fine er de selvsagt. Agrias er fortsatt litt slengete her og der, men kommer seg stadig, de andre har vært stramme og fine helt fra starten. Sistemann ble født nå klokka 18, han kjempet seg opp etter drøye 40 minutter, omtrent som nabogutten inne hos Nemesis. Sistnevnte hadde litt problemer med en bekpropp i går, det fikset vi med et par porsjoner klyx…
3.juli: Lars har mobbet meg i nesten en hel uke, fordi jeg har vært så bekymret for Nemesis og føllingen hennes. Hun var faktisk helt klar allerede forrige helg, kalsiuminnholdet i melken var som det skulle og hun var skrekkelig urolig i et par dager. De siste dagene har hun imidlertid latt som ingen ting. Sa det til ham i går kveld (for noen få timer siden), at folungen antagelig snudde seg da, det betyr at den kommer hvert øyeblikk. Gikk opp og la meg noen timer mens gubben passet på monitoren, vannet gikk rundt klokken 1. Var bare å gå etter lyden da jeg hastig hadde fått kledd meg, Lars hjalp ut folungen, mens Nemesis ikke akkurat led i stillhet..:-) Var spent etterpå, det avgjørende øyeblikket når en førstegangsmor og hennes føll får fysisk kontakt. Ville hun være omsorgsfull, likeglad eller rent av avvisende? Har faktisk vært borti et par hopper som har blitt engstelige for det som antagelig ble oppfattet som inntrengere i boksen! Behøvde ikke ha bekymret meg. Nemesis er en mønstermamma, rolig og forsiktig!!! Digre, brutale Nemesis har også en mykere side, heldigvis…. Folungen, som altså ble en hingst (!!!!) er helt klart sin fars sønn, helt lik Rite on Line, selv om nok guttungen tidlig kommer til å rage over gammer’n… Sprek som bare det også, han balanserte fint på toppen av de lange beina allerede etter en halvtimes tid. Bortsett fra årets første føll som ble en hoppe, har vi fått bare hingster i år. Har en igjen, Wellfit hadde termin i går, og føller nok i løpet av kort tid. Blir det hingst også der, er det helt greit. Blir det hoppe er det fint de ble to. Skjønt, åringshopper kan godt gå sammen med et par voksne hopper, så det er ikke det største problemet. Xavi, årets eneste åringshingst, har det fint sammen med kompisen, som vi har på utlån….
Det ble ingen start på Cromwell i Forus Open, dessverre. Et lite plaster på såret kom da hans 4-årige sønn, Caliber TT, tok en imponerende seier i Klass I-finalen på Bergsåker i går, på 13.9/2140. Siste 500 gikk etter 1.08.9, med full fart over mål!
2.juli. Det gikk altså slett ikke bra med auksjonen på Forus, 17 hester solgt av 50 og til priser så vidt over minstebudet på 20.000….. Var redd for at det kom til å gå slik, ikke fordi rogalendinger ikke kan arrangere auksjon, etter tilbakemeldingene å dømme var opplegget strøkent! Men hva hjelper det, når man ikke har kjøperne der? Da jeg så auksjonen skulle arrangeres på fredag etter lunsjtravet, fikk jeg straks bange anelser, spesielt siden det var kveldskjøring både i Harstad og på Jarlsberg. Hvem er det som handler på auksjonene? Nesten utelukkende travtrenerne. Hvor var de fredag kveld? Ikke i Stavanger, i alle fall. Antar at om dette skal gjentas, og det bør det absolutt!, så må lørdag etter rikstotoløpene være det riktige tidspunktet for å trekke kjøperne. Holder ikke bare med de lokale kreftene, selv om det var stinn brakke. Det er aldri lett å selge unghester utelukkende til naboene….?
1.juli: Søren og, tror det spøker for Cromwells start i Forus Open. Det så ut som han klarte å vri seg på et vis under tappingen for noen dager siden og landet forkjært? Mulig det gir seg fort, men er redd for at han ikke kommer til start. Skjønner at Oleg tar det sikre framfor å risikere noen med den fine hesten….
Fikk det akkurat bekreftet, han er strøket. Ellers fikk jeg en forespørsel tidligere i dag… om det stemte at jeg hadde vært konsulent for Sørensen angående auksjonskatalogen??? Nei, absolutt ikke!!! Må imidlertid innrømme at jeg ikke reagerte noe særlig da jeg ble fortalt at den skulle trykkes på tynnere papir. Var i utgangspunktet skeptisk til at det bare skulle tas med tre ledd, men ble beroliget av TGN som fortalte at de skulle ta med desto mer i bredden. Nå som jeg har fått auksjonssidene, er jeg ikke like glad. Mine egne hester kommer helt greit ut, flere av dem fyller sidene ned med tre ledd. Har imidlertid sett en del andre sider, der åringen er sin mors første eller andre avkom med en ung mormor i tillegg… Det blir helt latterlig. Bittelitte granne tekst øverst, ellers blankt…. I slike tilfeller mener jeg bestemt man skal ta fornuften fangen og klæshe på ledd nr 4 eventuelt også 5, det får da være måte på å være firkantet også? Kan ikke gjelde så mange at det skulle bli noen særlig ekstrautgift, i tilfelle, sett eieren til å fylle ut det som mangler… Det hadde vært noe, forresten. La oppdretterne lage sine egne katalogsider til neste år! 🙂 Ingen av oss kan klage på resultatet!
Ellers begynner jeg å bli aldri så lite lei av Nemesis. For en snau uke siden lot hun som om det var bare øyeblikk om å gjøre før hun føllet, etter det har det blitt stillere og stillere, hun bare later som ingenting. Er så sid bak at du nesten kunne sykle igjennom, og melkedråpene henger fra spenene. Følle? Neida… Flyr som en tulling i luftegården, med halen i været og folungen slengende under…jadda. Den stakkaren kommer til å være passe slingrete når han endelig kommer ut…. (Legg merke til at jeg skriver «han»…:-)
30. juni: Jeg har stor forståelse for at Holm er skuffet og får utløp for det i pressen, det var noe han varslet for tidlig i prossessen. Det eneste jeg påpekte i den forbindelse, var at han fikk sørge for å få med alle opplysningene. Jeg har bare nok en gang tenkt å presentere fakta, siden noen synes å ha blitt borte på veien.
Først rent generellt: Jeg tør påstå det ikke finnes et eneste stutteri her i landet, av de som holder på med importsperma eller har flere hingster oppstallet og har holdt på noen år, som ikke har vært innblandet i feilbedekning på et eller annet vis. Det er nesten umulig å unngå, tross strenge rutiner. Stort arbeidspress og stress på stutteriene, oppdrettere som velger hingst i siste liten eller bytter hingst underveis, veterinærer eller stutteripersonell som misforstår, sæd som har blitt feilplassert eller merket…. Dette betyr ikke at det er noe stort problem for oppdretterne, vi snakker kanskje om et tilfelle eller to årlig på landsbasis. I de tilfelle hingster som har blitt benyttet er en dyrere hingst enn den bestilte, er det vanlig praksis å tilby dekking av mellomlegget, ofte aksepterer oppdretterne dette som en tilstrekkelig kompensasjon. Er ikke oppdretteren fornøyd med en slik løsning, eller hingsten har en lavere markedsverdi, blir man enig om andre løsninger, noe som kan innebære en fribedekning eller relevant økonomisk erstatning på annen måte. Det er ingen hingsteholdere/hingsteagenter som prøver å vri seg unna ansvaret, ikke heller Kvakstad Gård. Vi er alle sammen opptatt av å beholde et godt forhold til kundene våre, det er en dyd av nødvendighet i et ganske lite marked.
Et føll er et levende vesen, noe som betyr at det ikke uten videre kan leveres tilbake som feilvare. At den krysningen man hadde planlagt faller i fisk, er derfor noe man får forsøke å kompensere for på andre måter.
Spesielt: Holm er kritisk til at Tysland vitnet om hva markedsverdien på en åring etter henholdsvis Broadway Hall/Super Hope eller Love You/Super Hope ville vært på åringsauksjonen 2010, ut fra de resultater som faktisk foreligger. Det er grovt urettferdig og faktisk ærekrenkende ovenfor Tysland. Jeg kan ikke tenke meg at siden han årlig inseminerer en håndfull hopper med «mine hingster», er det nok til at han ville begått mened for min skyld. At Kvakstad Gård har et mer omfattende samarbeid med Holms eget vitne, Dagfinn Sæthre, kan tillegges. Norsk avl og oppdrett foregår i et så lite miljø, at vi alle samarbeider i større eller eller mindre grad.
At FK Hingsts tidligere kontrakter blir nevnt som eksempel på hvordan slike burde være, er litt pussig, siden meningen i følge Torger Østrått absloutt ikke var slik enkelte har oppfattet den. Regner med de har forandret ordlyden for å forhindre flere misforståelser.
Nedenfor kan man lese om mitt første tilbud som var på 26.000, mellomlegget mellom de to hingsteavgiftene. Om Holm hadde ytret ønske om å selge åringen for å begrense utgiftene, hadde han fått sprangseddelen straks ved forespørsel. Det gikk litt i glemmeboken, men den ble sendt inn til DNT i oktober. Det skriftlige kravet Holm deretter presenterte, oppfattet jeg som svært langt fra rimelig. Jeg kan en del andre ord jeg kunne brukt for å beskrive hvilket inntrykk kravet ga, men velger å la det være. Holm var tilsynelatende ikke interessert i å komme med forslag som kunne oppfattes som seriøst.
Et par generelle faktaopplysninger til: Om noen ikke møter opp i forliksretten, vil motparten vinne saken. Om noen før en rettsak skulle tilby et forlik, vil det også medføre at partene står ansvarlig for sine egne saksomkostninger.
29.juni: Leste på trav24 og deretter på Rondens nettside om en rettsak vi nylig har vært gjennom. Ble i tillegg oppringt av TGN i går om samme sak. Ønsket egentlig ikke å kommentere saken utover det som står i dommen (den er offentlig tilgjengelig), men kort sagt dreide tilfellet seg om en unghest etter Super Hope født 2009, som viste seg å være etter Broadway Hall i stedet for Love You, som avtalt. Tross strenge rutiner, er dette dessverre noe som hender innimellom. Akkurat her på stutteriet er det for øvrig både første og siste gang, men «hingstene våre» har vært innblandet i flere lignende tilfeller, der man alltid har kommet til minnelige ordninger. Denne saken handler ikke om hvilken hingst som er den beste, det vil uansett være vanskelig å sammenligne avkommene etter en hingst der en fantastisk forretningsmann har flushet Europa med sæd (for et bilde jeg fikk i hodet akkurat nå…) og der hingsten har bedekket 3-500 europeiske hopper årlig, med en ikke-syndikert amerikansk avlshingst, der eieren ikke ville selge sæd til flere europeiske hopper enn 25 per år… Hvilken hingst man foretrekker, vil alltid være et spørsmål om smak og behag, og vi hadde ingen problemer med å forstå at oppdretteren var skuffet. Siden den erstatningen vi tilbød som utgangspunkt, var milevis fra det oppdretteren forlangte, endte vi i retten, og dommen gikk altså i vår favør.
Siden i går har jeg fått forståelse for at Holm har tenkt å fortsette saken i pressen. Vil derfor presisere et par fakta, som er klart og tydelig dokumentert i sakspapirene.
Vi beklaget feilen, og tilbød oss i første omgang å betale de 26.000 som Broadway Hall kostet mer enn Love You det aktuelle år. Siden Holm avslo tvert, ba jeg ham komme med et forslag til hva han syntes var rimelig. Fikk da tilsendt et håndskrevet, detaljert oppsett av noe som viste seg å være en rekke hypotetiske utgifter, i tillegg til de faktiske, summen var på 403.647 kr. For å vise sin gode vilje, tilbød han oss imidlertid å kjøpe åringen for kr 300.000. Siden vi syntes dette var mer enn urimelig og avslo, valgte Holm å saksøke oss for det økonomiske tap han mente han hadde lidd.
Dommeren spurte Holm om hvorfor han ikke hadde kvittet seg med hesten for å spare utgifter, hvis det var så at han ikke ville ha den. Han kunne for eksempel solgt den på auksjonen i fjor høst. Om man leser auksjonsresultatene de siste årene, vil man finne det høyst sannsynlig at avkom etter hopper i Super Hopes klasse, ville innbragt mellom 50-100.000 avhengig av unghesten selv, men uavhengig av om faren het Broadway Hall eller Love You. Holm uttalte i retten at han ville beholde unghesten selv, at den trente bra og var klar for mønstringsløp. Av det kan man vel slutte at unghesten ikke er uten verdi selv med feil far…..?
Selv om Holm hele tiden har vært klar på at han ikke ville la seg avspise med småpenger, ga jeg ham et nytt tilbud den dagen rettsaken sto. Han avslo, tapte saken og endte opp med å bli dømt til å betale også våre saksomkostninger, som vanlig er når man taper en sak fullstendig. Holm fikk ikke medhold i at han hadde lidd et økonomisk tap, og selv om dommeren (og vi) ga uttrykk for at han forsto skuffelsen Holm følte, er ikke følelser noe norsk rett gir erstatning for.
28.juni: En bra ting; auksjonen deler hestene inn i raser. Tror faktisk det er en fordel for alle. En dårlig ting; nok en gang er det flest hester på fredag, den dagen som de to foregående årene klart led under vesentlig mindre publikum. Kaldblodet og fullblodet fikk den beste dagen i fjor, er det da ikke varmblodets tur i år? Det er faktisk flest kjøpere interesserte varmblodsunghester, så hvor er logikken? I forfjor var riktignok snittprisene på fredag klart høyere enn på lørdag, men det skyldtes ene og alene at gjennomsnittskvaliteten på de utbudte hestene fredag var bedre. Faktisk var prisene på tilsvarende hester klart høyere på lørdagen også da! Største problemet med fjorårets auksjon, var nok at det var alt for mye hester, 148(?) mot 107 i år, mange hadde reist hjem da det var 30 – 40 hester igjen. Dukker det ikke opp altfor mange usolgte etter Forusauksjonen, kan det kanskje gå i år, uten at det blir altfor blodig. Hvorfor ikke selge Forushestene på lørdag, forresten? De har jo allerede vært gjennom en auksjon uten suksess, de har betalt mer enn oss andre for å delta og behøver all den hjelpen de kan få! For oss som må starte ballet før folk har kommet seg til Oslo etter jobben på fredag, hjelper det imidlertid ikke så mye…. Vi varmblodsoppdrettere er lei av å bli diskriminert, vi vil ha rettferdighet!!!! …:-)
25.juni. Jammen ble det en hingst til……. Misty føllet ute på beitet (under oppsyn) og jeg satt ved siden av og ventet til han kunne gå inn for egen maskin. Det tok faktisk mindre enn en time… Kunne ikke la dem bli ute selv om været var bra, de andre hoppene var litt for nærgående til at Misty satte pris på det, og jeg ville ikke risikere at babyen snublet seg inn i noe strømtråd. En hoppe og fire hingster så langt, denne var brun uten avtegn, men veldig fiiin…:-) To igjen, antagelig en hingst og en hoppe????
24.juni: Folk flest er velsignet (eller forbannet, etter som..) uvitende om hvor farlig hestefødsler egentlig kan være. Jeg derimot, får alle meldingene, aller flest gledelige, men også mange triste. Mandag fikk jeg melding om tre hopper som hadde dødd, to under selve føllingen, en etter skade oppstått under føllingen et par dager tidligere. Det er derfor ikke så rart at man tenker sitt, der man går og venter på egne føll…. Agria Racing føllet natten etter, og det er først i dag jeg er helt sikker på at alt er i orden! For det første var det visse komplikasjoner under føllingen, tror vi hadde mistet denne hvis jeg ikke hadde kamera og sjekket det med jevne mellomrom. Føllvarsleren jeg bruker er suveren, men det avhenger av at folungen kommer ut i fødselskanalen. Denne gjorde ikke det. I tillegg var han helt slimete og misfarget, trodde faktisk han var død og på vei til å løse seg opp (fikk en sånn en gang, den gikk i stykker under fødselen, uæhh…). Siden han sprellet straks han var over bekkenkanten, skjønte jeg jo det sto til liv. Misfargingen og det sleipe, var rett og slett møkk! Han lå og svømte i sin egen dritt, og hadde diaré det første døgnet. Snakk om bek, du! Nå har jeg vært borti akkurat det to ganger tidligere, begge de gangene gikk det også bra. Tror at folungene rett og slett har svelget fostervann? sånn at tarminnholdet som vanligvis er veldig fast, noen ganger nesten forsteinet, i stedet har blitt til en trivelig (??) suppe…. Det var bare å hente bøtte, svamp og varmt vann og gi småtten en grundig omgang. Han virket pigg nok, men hadde veldig lange, slingrete bein, såpass at han ikke klarte både å stå og suge samtidig før han var 14 timer gammel. Heldigvis var appetitten god, så han gurglet ned det han fikk fra flaska. Det er stor forskjell på folunger, både Sip og Hooker sine holdt på å gå ut av sitt gode skinn bare få timer gamle, mens Divaungen tok det litt mer med ro. Denne siste har behøvd vesentlig mer tid. Tok ham ut først da han var halvannet døgn, og da bare for en liten tur, siden han helst ville ligge ned. I går var han ute to ganger, siste gangen ble han så sliten, at jeg lurte på om han holdt på å bli syk for meg. Mammaens jur var fullere enn det skulle ha vært, men etter et par timers hvile, var det tømt igjen. I dag er det imidlertid vesentlig mer fres over guttungen. Han har kommet seg opp over beina sine, og han begynner å vise «attitude». Han raser vel fortsatt ikke akkurat rundt i boksen, men han er vesentlig mer aktiv ute. Heldigvis.
Blir forresten en fin folunge, dette var også en hingst. Nå har vi fått tre hingster og en hoppe, og venter tre til med det aller første. Det pussige er at vi i år bare har fått en brun, ellers to røde og en svart ! Godt gjort når alle foreldrene er brune, skjønt Hooker er jo nesten svart må sies, hun har alltid tidligere fått brune føll… Folungen til Sip blir forresten veldig mørk ser det ut til, sotrød ? ser nesten svart ut det som har dukket fram under føllpelsen. At Agria fikk en «rauing» er vel ikke så merkelig, mamma Queen L er rød og SJ’s Photo lager en del slike. Burde tatt bilder av den minste første gang han var ute, bare så man fikk sett hvor fort såkalt håpløse tilfeller bedrer seg!
Nå regner det jammen igjen, tror nesten jeg skal gå og ta inn de følldigre hoppene mine mens de ennå er rene..:-)
23.juni: Skrev det nedenstående for en uke siden, men fikk aldri fullført det. Noe som opptar meg betydelig mer enn plasseringene i auksjonskatalogen, er om vi får en eller to auksjonsdager på våre innmeldte hester. Tenker med skrekk og gru på to uendelig lange dager med tråkking. Selv om jeg prøver å sette meg så mye som mulig, har jeg alltid stygge kramper natten etter en auksjon. Det beinet jeg ble operert i for noen år siden, takler ikke slike dager, så søvn påfølgende natt er uaktuelt. En annen ting er at det er med store problemer jeg klarer å ta til meg nok væske og næring en slik dag, ender alltid opp dehydret med hodepine, som i den verste bakrus…. To dager sånn som det etter hverandre? Trøste og bære!
Nå er ikke jeg så selvsentrert at jeg tror min helsetilstand skal ha noen innvirkning på auksjonsoppsettet..:-) Et annet hensyn jeg imidlertid mener absolutt bør tas alvorlig, er det økonomiske aspektet for de deltagende oppdretterne. Travsporten skal og må spare penger på årets auksjon i forhold til tidligere, vel og bra om det ikke går utover kvaliteten på arrangementet. Det burde derfor være en selvfølge at også oppdretterne gis den samme muligheten til å spare. Deltagelse på auksjon koster penger. Per i dag har vi brukt, eller kalkulert med kostnader på 115.000 for våre 10 unghester. Har ikke tatt med annonseutgifter, men kommer nok til å bruke rundt 25.000, skulle jeg tro…. I år slapp vi med å fjerne biter på to unghester, det er derfor det blir såpass billig….???!!!! Dette er beregninger som baserer seg på en auksjonsdag. Må vi inn begge dagene, kan vi lett legge på 10.000 til, og vi er jo heldige som bor så nærme at vi kan dra hjem for å sove og spise. For alle de som bor lengre unna, betyr det en ekstra natt på hotell, det betyr at unghestene får en større påkjennelse ved en ekstra dag i de små boksene uten sjanse til å få slappet ordentlig av. Hvert miljøskifte, spesielt for unge hester, er en belastning. I fjor var det til og med snakk om at hestene skulle lastes opp og kjøres til Øvrevoll for å stå der , fram til de nye eierne kunne hente dem når de skulle hjem etter at helgen var over.. Heldigvis ble ikke det noe av. Det ville betydd ytterligere et miljøskifte, der hestene i tillegg var utenfor rekkevidde for den eller de som er ansvarlige for dem. Tror nesten jeg heller hadde tatt meg bryderiet med å ta dem med hjem igjen i stedet. Håper ikke dette er en av de svenske variantene som blir vurdert innført også i Norge.
Når det gjelder dette med auksjondagene, så har jeg selvsagt en god løsning på dette også! Noe som egentlig gavner de aller fleste. Tar utgangspunkt i at det skal selges hester fra 3 forskjellige raser. Selv om det er noen som er interesserte i alle rasene, gjelder ikke dette flertallet. I fjor tjente både kaldblod og fullblod på å selges i egne avdelinger, så jeg ville fortsatt med det. Hadde bare snudd om på dagene. Om man skal gå ut fra de to siste årene der man har solgt i to dager, er fredagen ikke en dag som tåler så mange hester. Det er færre tilreisende, det er desssverre ikke alle som kan ta seg en ekstra fridag for å reise på auksjon. Ennå. Vi kommer forhåpentlig dit at man bare MÅ ha med seg alle dagene! I tillegg er det mange av trenerne som føler for å reise hjem i noenlunde tid, de fleste av dem skal kjøre rikstoto dagen etter. Lørdagen har flere tatt helg, det er vesentlig flere mennesker og potensielle kjøpere til stede. Kaldblod og fullblod på fredag, varmblod på lørdag. På den måten vil de aller fleste få alle sine hester samme dagen, unntaket er de få som har flere raser….og forslaget har selvsagt ingenting med at jeg gjerne vil ha med mine egne hester på lørdagen, nei ikke det aller minste…:-)
17.juni: Plask, plasketi, plask…. nå er det vått så det holder, egentlig….
Hadde egentlig ikke tenkt å skrive noe om auksjonen på en stund, men siden det surrer og går oppi hodet, er det like greit å få det ut så jeg får litt ro. Har hatt litt kontakt med auksjonsansvarlige de siste dagene, han tok seg tid til å svare utførlig på en mail jeg sendte. Virker som om ting er i rute, og slettes ikke så ille som noen har villet ha det til. Katalogen blir litt annerledes i følge TGN (som er ansvarlige for å lage den), men det er hovedsakelig det at de dropper stamtavler fra og med ledd nummer fire. Har man ikke funnet noe interessant i stammen på unghesten før man kommer dit, foreslår jeg at man blar om og finner et nytt interesseobjekt. Ellers så blir papiret tynnere, visstnok. Ting man kan leve med. Hva selve arrangementet angår, er det vanskelig å ha noen formening om det foreløpig. Man får håpe og tro det beste, og heller evaluere i ettertid.
Det som egentlig opptar tankene mine, er muligens bare der oppe i hodet og ikke i virkeligheten. «Sirkusteltet og Tysland-epoken er over. Nå tenker vi nytt og moderne, slår sammen funksjoner og sparer hestesporten for store utgifter» sier prosjektleder for Klasseløpsauksjonen, Rune Gustavsen, til TGN……..???? Hallo? Er det bare meg som plukket opp en aldri så liten brodd her? Kan godt tenke meg at noen og enhver kan føle irritasjon ved alle som prater om «gode, gamle dager» og Tysland gjorde ditt og Tysland gjorde datt…. I tillegg har visstnok DNT (les: Tysland) fått kritikk for måten rekkefølgen hestene har vært satt opp i tidligere. Inntrykket man (les: jeg) sitter igjen med gir et aldri så lite hint av korrupsjon…….., men sånn var det da ikke?
Tysland har gjort en kjempejobb de siste ti årene. Det ga forsåvidt også Gustavsen uttrykk for i den ovennevnte mailen. Når det gjelder tidligere kataloger og auksjonsrekkefølge, så har ikke Tysland gjort seg skyldig i annet enn å forsøke å gjøre auksjonene mest mulig attraktive for publikum, i tillegg til at han forsøkte å gjøre alle deltagerne til lags. De av oss som hadde flere hester ble spurt om i hvilken rekkefølge vi ville gradere våre hester, fra topp til bunn. Tysland prøvde deretter å plassere alle hestene slik at det skulle bli topper hele veien gjennom auksjonen, for å holde interessen oppe hos kjøperne. Siden ingen ønsket å være blant de 5-10 første, noe som alle er klar over er en ulempe siden nordmenn på auksjon er en smule trege i starten, fikk vanligvis de større oppdretterne med en hest i startfasen hver, sånn at de mindre slapp unna. Meldte meg f eks frivillig til å starte ballet for 2 år siden med Unaminami. Når det ellers gjelder hvilke plasseringer som er best, så er det umulig å forutsi, og jeg har heller ikke brydd meg med det. Om man blir plassert som nummer 20, 50 eller 90 kan slå begge veier. Det kommer helt an på hvordan budene går der og da og hvordan interessen er for hestene foran og bak. I mange år var det en stor fordel å være i den siste puljen, de ble ofte godt betalt i forhold til de foregående. I fjor ble det tvert om, de siste par timene var det nesten ingen igjen til å by, antagelig fordi det var altfor mange hester for en fredagskveld. Bortsett fra den første puljen der Tysland slet med hvem han skulle gjøre ille, passet han bare på at vi ikke fikk hestene våre for tett, det var minst tre-fire katalognumre mellom hestene til de som hadde med flere. At noen ikke var fornøyde med plasseringen sin, kommer ikke som noen stor overraskelse. Det ligger til menneskets natur å klage over det meste. Er det ikke været som er for kaldt, varmt, tørt eller vått, er det alltid noe annet som politikk, fotball eller matpriser. Hvis noen tror at 100-200 hesteeiere kan se en auksjonskatalog og være fornøyde med plasseringene sine, så tror de på julenissen også!
En annen måte å gjøre det på, er selvsagt å gi blaffen i å ta hensyn, men i stedet la slumpen råde. Livet er urettferdig i seg selv, så kast terningen, trekk bokstaver opp av hatten og se, rettferdigheten lenge leve!!!… Vet ikke helt hvem jeg har tråkket på tærne, men er sikker på at det var 28 H’er oppi den hatten! Bokstaven H begynner, det vil si at åringene blir plassert alfabetisk etter mammaenes navn, og man begynner på H. Den rettferdige trekningen endte visstnok med at våre hester får gleden av å åpne ballet. Vi har nummer 1….nummer 2….nr 3? (visstnok ikke) …men nr 4…… En stund trodde jeg at vi også hadde nr 5, og det var faktisk det eneste jeg ble glad for, siden jeg håpet å få akkurat henne med tidlig. I følge DNT’s nettsider skulle man ikke ta hensyn til stutterinavn som f eks Västerbo, men bruke det «ordentlige» navnet til hoppa. Etter hvert ble det endret til norske stutterinavn, og da havnet vi tredje sist i stedet. Så fint….-( Prøvde å appelere til rettferdighetssansen til auksjonsansvarlige; siden vi var så gresselig uheldige å få tre blant de fire første, kunne vi ikke da få med også den fjerde som jeg gjerne ville ha der? På en teknikalitet? Alle som ble skjøvet en plass bakover der i starten, ville jo bare bli glade for det…. men nei da, det smakte visstnok for mye av wheeling og dealing som i Tyslands dager. (Kom plutselig til å tenke på Wheeler Dealer fra i fjor, trener visstnok bra….) I motsetning til i Tysland-epoken skal det ikke tas hensyn, det skal være rettferdig urettferdig. At vi kan få problemer med å få hestene klare til å entre ringen så raskt etter hverandre, er antagelig vårt problem….? Kanskje jeg kan spørre Tysland om han vil ha jobben med å hjelpe til med hestene mine? Det ville vært litt festlig, på et vis…
Oppfattet du dette som en klage? Skal man først trekke lodd, er den ene måten like dum som den andre, så når man blir redusert til numre eller i dette tilfelle bokstaver i stedet for mennesker og åringer, kan det være hipp som happ. Jeg kan leve fint med å ha tre hester blant de fire første. Det forventede underskuddet etter årets auksjon blir antagelig større enn det ellers ville blitt, eller kanskje ikke? Kan jo hende det slår heldig ut, man vet aldri med auksjoner. «Stafett er stafett», blir det gjentatt til det kjedsommelige hver vinter og i hvert skimesterskap. Vel, man kan like gjerne si; Auksjon er auksjon, inneforstått at alt kan hende! Personlig ville jeg gjort det litt annerledes. Ville tatt for meg alle de som hadde mer enn 4-5 påmeldte hver, og trukket ut 1 fra hver av disse som skulle starte i første pulje, de skremmende 5 eller kanskje 10 første auksjonsnumrene. Resten av åringene kunne gjerne plasseres som i år, etter sin mors første bokstav. Tror faktisk ikke det spiller noen stor rolle, som tidligere nevnt. I år er vi satt til å ta støyten mer eller mindre alene, så det får bare stå til. Vesentlig verre hadde det vært om de første par numrene ble besatt at oppdrettere som har bare en hest med!
1 Skjønner ikke helt hvor dagene blir av…? Tenker stadig jeg skal skrive noen linjer, men så må jeg bare prioritere bestillinger, kontrakter, sæd som skal sendes i full fart, eller sæd som plutselig ikke skal sendes fordi hoppeeieren er for sent ute med bestillingen… vi kan dessverre ikke ha lager fra alle hingster på alle steder. En stasjon har festet innholdsfortegnelsen i sæddunken på veggen i stallen, så oppdretterne kan se hvilke valg de har når de er i siste liten… før helgen var det fire som måtte få sendt kontrakter på mail for i det hele tatt å rekke det. Det spriker i alle retninger så jeg blir skrekkelig stresset i hodet. Noen klarer bare ikke å få bestemt seg, andre tror jeg nesten spekulerer i å lage trøbbel, eller er jeg slem nå????
Leste i TGN at flere spår på en 10-20% nedgang i antall bedekte hopper i år. Hvem kan vite det? Betegnende nok kom ikke det jeg sa på trykk, at svært mange av kundene våre venter føll i juni -juli, og vi aner ikke om disse bedekker i år eller velger å stå over. Foreløpig har det vært mange hopper og påmeldinger, men siden så mange bestiller tett opp til bedekkingen, er det ikke lett å vite om det tar brått slutt i begynnelsen av juli, eller om pågangen fortsetter. Litt pussig er det at vi hadde massevis av bestillinger fra Rogaland tidlig, nå hører vi nesten ingenting derfra, men nå er det østlendinger og delvis trønderne som kommer sigende….
Meldte alle de 10 åringene våre på klasseløpsauksjonen, selv om det er et par av dem som egentlig burde vært solgt utenom. Den ene er stor og flott nok, men behøver å være så heldig at hun får en kjøper med godt lynne..:-)… den andre er sent født og blir heller ikke av de største, selv om hun kanskje er den som viser størst anlegg for trav så langt. Etter masse prat og usikkerhet rundt auksjonen, satte jeg meg ned og skrev en lang mail til Rune Gustavsen, som er ansvarlig for årets auksjonsarrangement. Tenkte som så at om man ikke legger fram sine synspunkter og eventuelle ønsker, er det vanskelig å klage hvis man etterpå synes ting blir gjort feil. Bedre å være i forkant, eller hva?
Har fortsatt ikke fått flere føll, men de fire siste hoppene har alle satt mer eller mindre jur. Med litt tur, føller de i løpet av få uker og litt foran termin. Agria Racing ser ut som hun er nære på, men hun er jo rikelig utstyrt også. Om jeg skal være ærlig, går det nok minst en uke, kanskje to, før det skjer noe mer. Har imidlertid ikke tenkt å ta unødvendige sjanser, jeg passer på dem!
Åringshingsten vår, Xavi, har kommet hjem igjen og vasser rundt i gras sammen med en medbragt kompis. De er ute 16 timer i døgnet foreløpig, mens åringshoppene går inn og ut, til og fra beitet som de selv ønsker. De har vann oppe ved stallen, og de ligger i hallen og snorker når jeg kommer ut for å fôre. Gir dem et måltid kraftfôr om dagen, på den måten får jeg håndtert dem regelmessig også. Det er en ung hestejente som skal hjelpe meg litt med dem i sommer, hun begynner neste uke. Blir godt for dem, at det ikke bare er vant til meg!
Synes det er moro at Quite Easys 2-årige datter vant på 17.3 på Charlottenlund søndag. Tenkte faktisk bruke ham på 1 eller 2 av de hoppene som skal følle sent, Nemesis helt sikkert, men kanskje også Wellfit…. Falt for ham på premieringen da han kom til Sverige, har sjelden sett en hest med bedre gange, han virket nesten som han hadde hjul!!!
Spennende dager for oppdrettet vårt også, vi har allerede hatt 8 3-åringer til start. I dag skal Umbriel ut på Solvalla som en av favorittene, Unzipped var kjempedyktig på Leangen på mandag, Unaminami tapte kanskje sin første seier på fredag da hun fikk en konkurrent i fanget på siste bortre, og UB-Girl blir sannsynligvis favoritt i storløp på lørdag. Hun er skummel, kjempekapasitet, men ikke alldeles stabil ennå? I tillegg har vi med to 4-åringer, Tourbillon og Trinitro, også de i storløp lørdag. Selv om det nok ikke er lett å slå Muscles Wiking, så har vel begge våre fordel av lang distanse? Trinitro spurtet faktisk skikkelig fort sist, men det hjalp jo ikke når vinneren var enda kvassere…. Av årets 2-åringer er Vendela Vix den første som har vært ute i mønstringsløp, hun travet 28.3 i fin stil forrige uke. Tør nesten ikke fortelle at hun var den eneste jeg var litt bekymret over etter auksjonen i fjor, de andre havnet hos etablerte trenere…..
Ellers så har telefonen min visstnok tenkt å oppgi ånden, skylder på koblingsfeil, og slår seg av…. Vel, det finnes flere telefoner i verden, har jeg fortalt ham, koster meg ikke mye å ta en tur til Asdkim i morgen, hvis du ikke skjerper deg….
7.juni: Ekstra! I Travronden kunne det leses følgende artikkel i dag. Kort fortalt: Danskene tyvstarter 2-årsløpene nå under stordagen på Charlottenlund til helgen. Der starter også en svensk 2-åring, Dairy Queen, som tilhører Quite Easys første årgang! Hun var ute i premielopp 16.mars, og travet prøveløp på 20.1/2140 den 18.mai!
7.juni: Sliter med å få oppdatert. Prøver å få fakturert, nytter ikke bare å pøse ut penger, må komme en del inn også. Må også hele tiden først og fremst prøve å holde meg ajour med bestillingene, og siden nesten alle venter i aller siste liten med å bestemme seg for hingst, medfører det en god del stress. Nytter ikke å samle opp og ta det i helgen, nei da vil det være for sent i mange tilfeller. Har en del sistelitenforsendelser av sæd også, fersk går stort sett bra, det er verre med den frosne. Kan ikke ha alle hingster på lager overalt, dessverre…
Det er mange som spør om vi merker noen nedgang i bedekningene, men det er veldig vanskelig å si. Akkurat nå er det veldig stort trykk på bestillingene, men det kan jo fort stoppe opp igjen… Coktail Jet er absolutt fulltegnet med det vi har lov til å ta. Flere andre hingster er også fulltegnede, men der er det tilgangen på sæd som er begrensningen. Noen av dem kan vi kanskje ta i mot flere til etter hvert som hoppene blir drektige.
Ellers fortsetter det å komme bestillinger på Cromwell. Nei, han er ikke fulltegnet (150 hopper), vi har ikke riktig så høye forventninger. Men hvis det fortsetter i dette tempoet, blir det mange….:-) Det aller beste hadde jo vært å sende sæd til alle sammen, sånn rent praktisk. Som jeg skrev tidligere, er dette dessverre ikke noe alternativ. Cromwell fungerer flott, men han leverer ikke så mye sæd om gangen som vi kunne ha bruk for hvis vi skulle drive med utstrakt forsendelse. Straks man har tappet en hingst, begynner sædcellene å dø. Når man sender sæd, må man beregne større doser enn når man legger inn sæden i hoppa med en gang. Den lever vesentlig lengre inni ei hoppe, enn utenfor. Vi må derfor prioritere de hoppene som kommer til stutteriet, og sende sæd de dagene vi eventuelt har noe til overs. Bor du veldig langt unna, gjør vi så godt vi kan for å få sendt. Enkelte hoppeeiere blir irriterte, men vi gjør faktisk ikke dette for å være vanskelige! Vi vil ha flest mulig hopper drektige, ikke bare skvette litt i hytt og vær så det ikke blir noen greie på noen ting….!!!
Ellers så er dette tiden for liv og død. Mange folunger blir født, friske og raske, men altfor mange dør under følling eller like etterpå…. I en del tilfeller er dette noe man bare må akseptere, men i mange tilfeller hadde føll blitt reddet hvis noen hadde vært til stede og hadde visst hva de skal gjøre. Det er også en del hopper som dør hvert år, fordi de sliter med å få ut folungene sine. Den farligste tiden for ethvert levende vesen er når de fødes eller selv føder….
6.juni: Det buldrer og det braker… får ikke hatt på pc’n lenge om gangen før det begynner igjen. Har lagt ut en del flere bilder, denne gangen av den aller nyeste babyen..
29.mai: Brioni vant Elitloppet! Gratulerer! Er ikke så rent lite fornøyd selv heller, siden han kommer fra samme hoppefamilie som vår Mystical Norma. Hennes mor er søster til Brionis mormor…:-)
28.mai: Trenerne og de svenske oppdretterne ødelegger for seg selv og svensk auksjonskultur! Det er ikke noen annen måte å beskrive det skom skjedde under Elitauksjonen i går, og som startet for fullt under høstens Kriterieauksjon. En rekke trenere kommer med bud på forhånd, og oppdretterne tar ikke sjansen på å vente. 11 av 100 hester var strøket, en stor del av disse var solgt på forhånd, f or eksempel Viola Silas lillebror, som i følge Ronden betinget et sjusifret beløp… Snittet på de 31 hestene som ble ropt tilbake, var på 181.000, faktisk høyere enn snittet på de som ble solgt! Mange av disse ble solgt etterpå, for priser høyere enn oppdretterne ble tilbudt på selve auksjonen. Dette er en uskikk, og burde vært slått ned på! Pressen maser om krisetider, i stedet for at oppdrettere og kjøpere kunne omsatt hestene gjennom auksjonen og fått en slutt på sånt prat! Skjønner de ikke at de lager ris til egen bak???
27.mai: Joda, den siste hingstetassen er svart, skikkelig svart. Traver er det dessuten. Han kan ikke gå, han bare traver rundt i lett, fin stil. Mamma Hooker er en flink og avbalansert mor. Har lagt ut en del bilder her og der, av åringene, av folungene, av 3-åringene og av noen avlshopper.
Vi har fått et luksusproblem! Cromwell får så mange hopper at vi er nødt til å begrense forsendelsene til de som bor på andre kanter av landet. Østlandshoppene må belage seg på å møte opp på stutteriet.
24.mai: Det ble hingsteføll! Igjen! På bare tre føllinger er vi allerede opp i det dobbelte antallet av i fjor….. Denne ser også særdeles velskapt ut, hvis ikke det faktum at han fortsatt er våt og jeg ikke slo på så mye lys har spilt meg et puss, er han i tillegg svart!
20.mai: Det er skikkelig irriterende med alle som ringer og skal ha meg til å bytte telefonleverandør. Siden jeg ikke føler at det er en utgift som er plagsomt stor, og alt fungerer, er jeg absolutt IKKE interessert i å gamble med det uvisse for om mulig klare å spare noen hundrelapper….. Enkelte selgere er svært pågående, og alle er på fornavn og svært så irriterende joviale. Jeg skjærer vanligvis tvers i gjennom, spør hva de selger, sier jeg ikke er interessert, ønsker dem en fortsatt god dag og tar farvel, før jeg bestemt legger på. Lar dem ikke få en syl i været, med andre ord. I dag brukte jeg en annen variant, en arrogant en, som vanligvis bruker få dem til å miste tråden såpass lenge at jeg får lagt på… Nå de begynner å mase om hvor mye penger jeg kan spare, sier jeg med et blasert tonefall i beste snobbete vestkantstil mens jeg titter over kanten av monokkelen:– unge mann, penger har jeg nok av…! Pang, på med røret, mens selgeren gisper etter luft og prøver klatre opp på pinnen sin igjen..:-)
I dag har jeg fylt ut innmeldingsskjemaene til klasseløpsauksjonen for alle mine 10 åringer. Hvis noen skulle få lyst til å kjøpe hele gjengen på forhånd, så bare si i fra, er fortsatt ganske urolig hva auksjonen angår…. hører ting fra flere kanter.
Rune Gustavsen er ny prosjektleder for auksjonen, en mann som har vært borte fra travet i 20 år, og som ingen jeg har snakket med aner hvem er….? Det behøver ikke være negativt at han har litt distanse, nye koster.. osv, men litt skummelt er det likevel. Mange mener det er bedre med den djevelen man kjenner (unnskyld Per-Ole)…. men vi får se. Han er forhåpentlig en drivende dyktig kar, det vet vi senest til høsten. Ellers så har jeg hørt at denne gangen er «prisen viktigere enn kvaliteten….» Ikke særlig betryggende, er det vel? Det gjelder katalogen, det gjelder hele arrangementet. Auksjonen kommer visstnok ikke til å bli vist på rikstoto direkte, det tror jeg er lite gjennomtenkt. Det er den eneste gangen i året man har et slikt arrangement, og mange av de som ikke har mulighet til å reise til byen dette året, kan likevel leve med i litt av stemningen.
Sirkusteltet er visstnok ute, nå er det snakk om en OB Vik (?)-hall, som skal stå på publikumsplassen. Håper inderlig det ikke betyr at vi må leie rundt på asfalt (som kan bli veldig glatt om det for eksempel regner) med etter hvert mer eller mindre sårbeinte unghester. Tror sikkerheten vil være bedre om auksjonsplassen er ganske nær stallene, det blir raskt mørkt en slik kveld og eventuelle løshester skader seg lettere på asfalt enn grus.
Hvordan auksjonen vil bli delt, gjenstår å se. Man må naturlig nok vente og se hvor mange unghester det er som blir meldt først. Så var det det med selektering. Har hørt forslag som at de som ikke er ferdigsertifisert ved innmeldingsfristen 4.juni, forsvinner først… Loddtrekning har vært nevnt…. Da har jeg mer til overs for forslag som at de med mer enn 3 meldte stiller i første rekke (:-) eller at man gjør som svenskene nå, reiser rundt og ser på unghestene… (innbiller meg at våre glir rett igjennom da også, så ubeskjeden er jeg!) Ulempen med den siste varianten, er jo at det koster penger som DNT tydeligvis ikke har tenkt å bruke!
Har sagt det før, håper jeg får med alle mine, og at vi får selge på lørdag. Noe av det verste for meg, er hvis vi får hester begge dagene…. Kneet mitt holder knapt den ene dagen og den innleide hjelpen jeg er avhengig av vil bli dobbelt så dyr, om de i det hele tatt har tid til å være med to dager. Er vanligvis mer eller mindre invalid dagen etter en slik auksjon, men nå er jeg selvsagt bare egoistisk og tenker på meg selv….
Nei, det blir skikkelig spennende, og for egen del kommer årets arrangement til å bli avgjørende for i hvilken grad jeg skal fortsette satsing på oppdrett. Å, jeg har ikke tenkt å slutte med avl riktig ennå, men det er mulig 3-4 hopper er riktigere enn 10…. Akkurat nå er det mer skummelt enn spennende, forresten….
16.mai: Benyttet dagen i går til å rydde på kontoret og skrivebordet mitt, mens jeg gløttet bort på Bjerkesendingen på pc’n innimellom. Fikk med meg det fantastiske seiersløpet til Cromwell, overlegen på tidenes første 1.10-tid på Bjerke! Han forbedret banerekorden med 7/10!! Flotte greier..:-)
Lørdag tok jeg meg tid til en aldri så liten svipptur inn til byen, sammen med kameraet mitt. Entret DNTs hovedkvarter og konfronterte de to vokterne av det aller helligste, VIP-rommet…. – Tror dere jeg kunne få lov til å stå på balkongen for å se de to første løpene, der jeg har fire 3-åringer som skal starte? spurte jeg ydmykt…. De to så på hverandre, den ene snudde seg halvt for å gå og spørre en-eller-annen om det kunne tillates…. Nei, hva søren, det burde da ikke være noe problem, bestemte hun seg for. bare list deg ut, og vær så stille som en mus, du, så går det nok bra (Hun sa ikke akkurat det, men det passet liksom inn…) Jeg fikk til og med lov til å ta et av programmene som lå på et bord der, alldeles gratis! Grådig kastet jeg meg over trykksaken og bladde raskt gjennom… og tilbake igjen, før jeg vendte et og et ark sakte og grundig… men nei. Det sto ingenting om auksjonen og oppdrettere i det hele tatt. Hadde ikke regnet med at det var premier til oppdretteren, det er det jo nesten aldri, men omtale…? Det hadde jeg faktisk trodd på. Nei vel. Jeg vendte blikket og kamerafokus mot varmningene på banen, der de nå etterhvert nesten voksne babyene mine viste seg fram… (Stolt! ..så fine og store de hadde blitt…:-) Litt stas i defileringen til dagens første løp også, der til og med oppdretterne og stamtavlene ble presentert… Med bare fire hester i løpet, burde det jo ikke blitt så spennende, men da Umbriel krysset mållinjen en lengde foran i fin stil, var jeg helt skjelven på hendene. Har ikke sett på bildene ennå, håper jeg klarte å holde kameraet i ro. Fikk etter hvert besøk av flere jeg kjente der ute på balkongen, eiere og DNT-ansatte. Gledet meg skikkelig til defileringen i hovedløpet (= Auksjonsløpet) , der jeg hadde med tre oppdrettshester. Ble litt lang i maska da speaker bare feide igjennom, oppdretterne var plutselig glemt. Igjen. Gledet meg imidlertid over de fine hestene, fikk ikke helt med meg hvem som vant, hadde bare øye for mine tre… Umbra fulgte bra med i startrushet og ble etter hvert plassert i tredje innvendig, foran Uno d’Man som ikke helt klarte å holde samme fart fra start. UB-girl ble tatt pent ut (bare andre skikkelige starten!) og gled etter hvert opp til tredje par utvendig. Inn på oppløpet var alle tre på premieplass, men så galopperte Uno og ble disket. UB-girl avsluttet flott til fjerde på 16.5, mens Umbra var klart godkjent til femte på 16.7… Fornøyd pakket jeg ned kameraet og tok farvel med de andre, som var på vei til å forsyne seg av koldtbordet. – Skal du ikke engang ha en bit mat før du reiser hjem igjen, spurte de… nei, jeg er ikke noen innbudt gjest, svarte jeg beskjedent, og pirket sjenert med skotuppen i gulvet, jeg fikk bare lov til å stå der ute de to første løpene, så nå må jeg dra hjem igjen, til gruen for å rake aske… (var det ikke det Askepott drev med???)
Vel hjemme, gjorde jeg klart til kveldens middagsgjester, med skalldyr og chabliscocktail til forrett, svinefilet, en fløtereduksjon som saus og ovnsbakte grønnsaker til hovedrett, samt en duo av Grand Marnier og Sjokolade Parfait med appelsinfileter og kandisert appelsinskall til dessert, fulgt av diverse viner… så det hadde jo bare vært dumt å spise på Bjerke først, uansett..!!!
Har tatt rundt 150 bilder de siste dagene, men har ikke hatt tid til å titte på dem ennå. Forhåpentligvis er det noe brukbart der!
13.mai: Dette har vært en fin uke så langt. Seirer nesten hver dag, hingsteføll i går (hadde nesten glemt hvordan de så ut…:-) beiteslipp og endelig litt vann til jordene. Måtte det bare fortsette slik… i morgen har vi fire 3-åringer til start på Bjerke, har tro på at det kan bli seier i dagens første løp. Blir nok verre for de tre siste i hovedløpet, de er antagelig litt for ferske i forhold til et par av konkurrentene, men man vet aldri…. Søndag skal både Trinitro og Sizzling ut, om førstnevnte kjemper seg til en premie i det ulvelaget, får man vel være fornøyd….?
11.mai: Fortsatt ingen føll, men magene blir større og større… Slapp på beite i går, graset begynner å bli langt her og der. Resten av denne uka får damene gå halve dagen på grønt bare, vil helst unngå forfangenhet som i fjor… Lørdagen håper jeg at jeg skal få tatt en tur inn til Bjerke for å se på 3-åringene mine, er avhengig av at Lars blir hjemme og at føllingen ikke sånn rent umiddelbart er faretruende nær…. en sjanse for at vi har fått den ene folungen innen lørdag, den andre venter nok en stund til.
Ellers hørte jeg rykter om en 2-åring som var ute i rutineløp inkognito! Altså under falskt navn!!!! Treneren ville unngå all oppmerksomheten hesten ellers hadde kommet til å forårsake…:-) Fornøyelig!
9.mai: Nå har vi kommet til den tiden på året da hodet mitt nekter å la kroppen sove lengre enn til klokken 5…. Snakker også mye i telefonen. Masse bestillinger på hingster og bedekninger, omsider! Er også en slags krisetelefon for alle som ikke får tak i veterinær eller som er usikker på eventuelle diagnoser. Bare de siste dagene har jeg fått spørsmål om en hoppe som skulle følle, hadde rennende melk og var veldig urolig, men som samtidig hadde over 39 i temp…. jurbetennelse? foreslo jeg som en løsning, og det viste seg å stemme faktisk. Det er noe dritt når man venter føll hvert øyeblikk, man vil jo helst at jur og melk skal være i orden når babyen skal suge. (Nå døde både hoppa og føllet tragisk nok under fødselen, men det er en annen sak…) Ellers var det en som var bekymret over at folungen ikke klarte å få tisset, scrotum var opphovnet og folungen hadde sluttet å suge, veterinæren hadde ikke noen løsning. Jeg bad vedkommende kontakte Bjerke Dyrehospitals vakttelefon, for eventuelt å få vakthavende til å snakke med den behandlende veterinær. Er litt bekymret for den lille om han ikke fikk behandling fort, man har ikke lange tiden å gå på når de slutter å ta til seg næring.En ringte for å spørre meg om hvorfor føllet hennes døde under fødselen….? Etter litt fram og tilbake, var vi enige om at det antagelig var dødt før fødselen startet, tunga var blåhvit helt fra starten.
Tunga ja, mange blir skrekkslagne når de først får sett hodet på folungen og en blårød tunge som henger ut…. Første gangen jeg så det selv, for mange, mange, mange (jaja, nok nå!) år siden, var jeg sikker på at den umulig kunne være i live! Men det var den, og alle de andre som har sett sånn ut! Forleden var det en som hadde problemer med å få folungen til å suge, tunga var for stor til munnen! Det hender faktisk at både tunga og i enkelte tilfeller testiklene kan komme i klem under fødselen og være nesten groteske til å begynne med. Da Unzipped ble født, orket jeg nesten ikke å titte mellom bakbeina hans. Etter få dager var alt heldigvis normalt både med ham og med årets med den store tunga…
En annen lurte på hoppa si, hun lå rett ut flere dager etter følling, hadde tidvis høy puls og etter hvert temperatur langt under det normale. Skummelt. Pulsen kan jo skyldes smerte, lav temp kan skyldes indre blødninger, men da skal man se det også på slimhinnene etter hvert. Jeg foreslo at de skulle sjekke livmora, det er oftest der problemene sitter om hoppene blir dårlige etter en fødsel. Hørtes ikke for bra ut, med den der…. (Viste seg hun hadde pådratt seg bukhinnebetennelse, og livet hennes henger i en tynn tråd..). Får ellers meldinger om hopper som har kastet og fått dødfødte føll, som vanlig tidlig på året. Ikke særlig trivelig, for alle det gjelder. Heldigvis kommer det stadig flere levende, friske føll også! Venter selv spent på årets andre og tredje, blir vel neste helg antar jeg, så jeg får holde meg hjemme under Oslo Grand prix-dagen. Litt dumt, hadde tenkt å få fotografert to av hingstene mine, Russel November og Torvald Palemasom begge skal ut i hovedløpet….
Ellers er det meldt 18 hester i auksjonsløpet, 4 av dem er mine. Litt synd at 3 av dem står inne i hovedløpet og ikke den kanskje beste av dem, Umbriel. Var det meldt 18 hester eller flere, skal det kjøres trøsteløp, foreløpig har Umbriel det i sin hule hov…! Kan vel kanskje skje ting før starterklæring…? Antar flere av de som står på listen kunne tenkt seg et trøsteløp i stedet for å møte de mest rutinerte i årgangen?
Apropos auksjon, i dag går fristen for å melde til auksjonen på Forus ut. Kunne faktisk godt tenkt meg å delta, har flere som er klare for salg. Både Yvelines og Xandria er store og velutviklede, tror ikke det er mange som vil være finere selv i september..:-) Mitt problem er at fire av avlshoppene mine har termin mellom 25.juni og 6.juli, da kan jeg nødvendigvis ikke være bortreist 1.juli! Dessverre…. Tror de som er tilreisende har en klar fordel framfor «hjemmehestene», det er nå rart med det, man kjøper ikke helst en av naboens hester….av en eller annen grunn…? At en av fjorårets åringer herfra havnet rett borti veien her, kom nesten som et sjokk!
27.april: Har ikke oppdatert på en stund, er vel på tide…..
Fikk en mail idag om at jeg var frastjålet en hest! Tres Jolie skal starte i Arvika på fredag, både i programmet og hos STC var Bengt-Åke og Kjell Nyberg fra Brättefors Stuteri skrevet opp som oppdrettere….!!!! Sendte klagemail til STC, de påstår de har rettet opp feilen.? Har ikke sjekket, men det er kanskje best. Kan jo ikke risikere å gå glipp av de enorme mengdene med oppdretterpenger som venter..:-)
3-åringene starter på løpende bånd. Fikk akkurat med meg at Umbriel ble fjerde i debuten på Solvalla på 17.1volte/2140. Ikke gæernt det. Han travet feilfritt og jeg regner med den store slampen hadde godt av en gjennomkjøring! Senere i dag skal Uno ut på Bjerke, Unaminami er meldt på Biri til fredagen, Unzipped skal ut fra tillegg på Leangen på mandag, Umbra skal ut på Bjerke neste onsdag, og der er silkehanskene tatt av. Etter to pene, innvendige løp, er nå offensive Hop plassert i sulkyen. Unreal rotet seg bort i prøveløpet på galopp og misset akkurat kravet, gjør et nytt forsøk på fredag, Unieme er startklar, men må gjennomføre prøveløp neste uke først, Ulixes tråkket av seg en sko i starten og galopperte i sitt prøveløp, men travet fint etterpå til 22.2 (fin traver, sa kusken!) og den mest talentfulle av alle? , Uptown B.Girl gjør vel snart et nytt forsøk på å komme seg feilfritt ut fra start, kanskje uten sjekk? Eller bitt? Det var 9 av de 11 3-åringene… Ucatoni er kastrert og i trening igjen, mens jeg ikke vet så mye om hva som oppholder Ultimate Rock….?
26.april. Endelig er ferien over.. (Akkurat som jeg kjente så mye forskjell…:-) Venter spent fram til i morgen, på alle kontraktene som mangler. Det er en del som bare har betalt, men ikke brydd seg med å sende inn papirene, da har jeg et problem med å finne ut hvor jeg skal sende sæden…. Kanskje de er i posten? Hvis de ikke dukker opp i morgen, må jeg nok ta en ringerunde.
Det er bra interesse for Cromwell, og det er jo gøy. Han gjorde fin reklame for seg selv med den flotte seieren på Momarken i påsken, og selv om de er fåtallige, gjør jammen også avkommene hans god reklame for fatter’n. Han hadde to vinnere forrige uke, og Caliber TT årsdebuterte i Jubileumspokalen på Jägersro med å bli tredje på 15.0 fra dødens, foran årgangstoppen Raja Mirchi!
21.april: Den seiersdebuterende 3-åringen Unzipped og fjorårets auksjonstopp Wine and Dine, fikk i går kveld en vakker, langbeint, energisk, rødfarget søster, etter Elitloppsvinneren Exploit Caf, som dessuten er den hingsten som har oppnådd den klart høyeste poengscoren i det nye, svenske avlsvurderingssystemet…Puh! Det var litt av en setning, hva? Proppfull av meningsfylt informasjon…:-)
20.april: Begynner å bli aldri så lite engstelig… Hvorfor? Selv om det fortsatt er april, har vi begynt å forberede oss til auksjonen allerede, men det er vi visst alene om…? Etter alle tumultene i travets styre og stell i det siste, ble jeg ganske betenkt da jeg leste referatet fra generalforsamlingen, der man for eksempel vurderte å ha auksjonen med kjøperne på tribunerestauranten. Begynte derfor å sjekke litt rundt hos forskjellige som burde vite hvordan ting lå an. Tysland, som i en årrekke har hatt en stadig dyktigere hånd om hele arrangementet, hadde ikke hørt noe, det hadde heller ikke hans viktigste medhjelper, Laila…. Hmmm. Noen flere spørsmål på høyt hold, fikk fram at det ikke engang er utnevnt noen prosjektleder for årets auksjon…!!!! Det betyr at alt henger i løse luften! -Joda, det blir auksjon, fikk jeg høre… Kan man egentlig stole på det? Etter den flotte vedtatte varmblodspakken i fjor, er det allerede mumling om at man kanskje ikke kan oppfylle løftene… Overføringene til mønstringsløpene er kuttet, folkehesten ble utsatt og penger skal spares på flere hold. Har i flere år fått signaler fra enkelte høyt oppe i DNT, at auksjonen koster DNT alldeles for mye penger, og at det bare er en liten gruppe oppdrettere (som for eksempel meg..) som nyter godt av en altfor stor del av potten på bekostning av andre..
Synes liksom jeg ser det for meg… En variant: Nei, i år dropper vi auksjonen dere, sparer penger og kommer tilbake neste år med nye krefter! En annen variant: Nei du Tone, nå har du fått lov til å selge hestene dine på auksjonen i så mange år, i år får du ikke være med. Det er for mange hester meldt, så nå er det andres tur…! Eller: Dere store oppdrettere kan aller nådigst få være med, men må betale tre ganger så mye som de andre, og kan selge deres hester etter klokken 23 på torsdag! Om dere nå absolutt må… Dere må imidlertid stille med attester på at alle hestene deres er testet negativt for anabole steroider, to måneder før innmeldingen..oops? ..er den imorgen….sorry….
Jeg er ikke i tvil om at jeg skal klare å selge hestene mine også utenfor auksjonssystemet, som tidligere. Synes imidlertid det er den mest reale måten å omsette hest på, både for selger og kjøper. Ja, noen betaler latterlig høye priser for enkelte unghester, til glede for selgerne. Og ja, mange flere får handlet inn fine unghester til like latterlig lave priser der selgerne regelrett blir ranet… men slik er nå engang systemet. Jeg har solgt dyre, og jeg har solgt billige hester. Jeg vet på forhånd stort sett hvilke hester det lønner seg å dra på auksjon med, og hvem som like gjerne kunne vært gitt bort, for det er absolutt ikke billig å ha en auksjonshest! Saken er imidlertid den, at om jeg skal basere meg på å selge utenom, må jeg vite det fra starten av, så jeg kan legge opp løpet deretter. Det nytter ikke å komme på sensommeren og si at man får klare seg selv! Det er derfor jeg er engstelig! Jeg behøver å vite at ting fungerer, at det er kontinuitet i tingene, ikke at auksjonssystemet skal tas opp til ny vurdering med nye koster hvert år, skal, skal ikke…? Jeg fungerer svært dårlig på den måten. Usikkerhet rundt salgskanalen er ytterligere en grunn til å revurdere engasjementet på oppdrettssiden. Om jeg bare har et par hopper som får føll i året, vil det spille liten rolle for meg personlig om auksjonssystemet fungerer eller ikke, selv om det ville vært svært synd for hele travsporten om det ikke gjør det…
Jeg ønsker meg et fast auksjonslokale, der kjøperne kommer tett på objektene og fristes til å handle mer enn planlagt !! :-), med sklisikkert underlag for hestene, med faste, dyktige funksjonærer som vet hva de gjør. Jeg ønsker noen som vet at man må sjekke toalettene og fylle på med papir, noen som passer på at alle får strø i boksene, noen som passer på at ikke enkelte deltagere tar seg til rette og utsetter andre for fare med sine utemte, halvville unghester som løper alle steder, noen som ser til at de som skal leie ut unghestene i ringen er skikkelig trent og at de får påfyll av væske og energi hele tiden for å holde oppmerksomheten sin oppe! Noen må passe på at pålessingen av solgte hester kan foregå på et opplyst, egnet område og at alle de hestene som blir stående igjen både en og to dager, blir tatt vare på… Og jeg ønsker at planene for neste auksjon, skal være klare straks evalueringen etter den forrige er på bordet! Spare penger? Rundt 70-80.000 kan i alle fall spares på å droppe grimene som blir delt ut, eller rett og slett pålegge deltagerne å kjøpe nye på plassen, hvis de de har ikke holder mål… Og så ønsker jeg meg å få delta med alle mine hester på en auksjon som blir lagt på lørdag, den klart beste dagen å selge hest på. I fjor fikk kaldblodshestene den dagen, i år må det da omsider være vår tur? Om det altså blir en auksjon, og om vi altså får lov til å være med…..
18.april: Har vært sløv i det siste, delvis fordi jeg har hatt så mye å gjøre, delvis fordi jeg har hatt så lyst til å ta fri… noe som ikke er aktuelt med det første. Dessverre.
Venter den første folungen ganske snart, hoppa har allerede gått 8 dager mer enn 11 måneder. Sånn går det når man dropper lysprogrammet! Påsken skal brukes til å pakke ut og pakke om frossen sæd for forsendelse til andre stasjoner. Det blir jo gøy! Not…. Må prøve å komme meg av gårde til Momarken et par dager også, 3årige Ulixes er meldt prøveløp på torsdag og jevngamle Uptown BGirl skal starte på søndag. I dag starter Unzipped på Leangen (ble overlegen seier!!!!:-), på onsdag skal Umbra og Uno ut i samme løp på Bjerke… Gøy nå som 3-åringene har begynt å røre på seg!
10.april: Fra masse snø, til is, til tørr sand i luftegården på mindre enn en uke! Makan…… Har ikke angret på at vi kjørte på massevis av sand i «Kvakstadveien 1» ennå, perfekt både vår og høst!
6.april: Har allerede fått problemer med å klare oppdateringen på nyheter. Må nesten prioritere bestillingene, og få av gårde kontraktene i løpet av kort tid. Må også få laget ferdig de siste hingstesidene. Vi har ikke klare avtaler med alle de vanlige stasjonene heller, det kan hende noen må prøve et nytt sted i år?
Kaldt regn er aldri trivelig, men etter gårsdagens vær er det i alle fall ikke mye snø eller is igjen her. Hopper og føll har stormet rundt i søla i pur glede over vårværet, og for første gang kom hoppene møkkete inn. Så deilig..:-( Enda bra det er våt sand vi snakker om, og ikke leire!
De to ungene som er nyopererte, synes vel ikke helt om å måtte være inne. Satte i det minste opp vinduet i gangen der de står, og de har lyse fine bokser med vinduer, det hjelper forhåpentligvis litt.
4.april: Vakkert vær og det smelter som bare det. I mellomtiden har jeg ingen luftegårder som hoppene kan slippes i. Den jeg hadde spart, varte en eneste dag, så viste det seg det var is under snøen og kjempeglatt. Gårdsplassen er heldigvis bar og forholdsvis tørr, så de får gå der noen dager mens isen forsvinner. Hos ungene er det heldigvis greit. det dukket jammen opp mye møkk etter hvert, så Lars har tatt en tur med traktoren og skjæret og har fått fjernet en god del. Må nok ta det i flere omganger, så jeg i morges… I dag sendte jeg inn de to som hadde biter, for operasjon. like greit å ta dem med det samme, så er de klare for beitet samtidig med de andre. Har fått koblet til overvåknigen i boksen til den første hoppa som skal følle, så nå er det på gang. Som den eneste av mine hopper, har hun en lei tendens til å dra av seg føllvarsleren, så jeg tenkte like godt å droppe det på henne i år. Må følge med uansett, i tillegg til kalsiumtesting av melka. Hun har vært lett å lese tidligere, håper hun er det i år også!
I dag kom møblene til spisestua. Et kjempetungt bord uten bein (var jo med i egen pakke, selvsagt) samt 12 stoler. Flatpakket. Ikke akkurat noe jeg gleder meg til å bale med, gubben har et brukket håndledd og jeg har en skadet finger som hele tiden kom i veien allerede da jeg pakket ut. Har en nødløsning på lur. På fredag kommer snekker Johnny og skal skru opp overskapet til «sideboardet» vårt… Selv om jeg vet at han hater alt som er fiklete og gjelder møbelmontering, så er han en godhjertet kar…. Får passe på å se skikkelig ynkelig ut…:-) Sleip, jeg? Regner jo med han tar seg betalt for jobben….
1.april: Jeg har ikke tenkt å lure noen, ble faktisk lurt selv tidligere i dag. Syntes så synd på Bullern og Line som mistet Yarrah, det var ikke før jeg leste i Trav24 at Muscles Wiking BR skulle selges, at jeg kom på hvilken dag det var….
Var ellers en skrekkelig slitsom dag i går, men den endte ikke så verst. Vi røntget 13 åringer, bare to av dem hadde biter, og det visste jeg egentlig fra før. Det var et par til som hadde bittesmå fragmenter eller nesten usynlige rusk, noe som bare kan ses nå som man har gått over til digitale røntgenapparater. De fragmentene er så små at de er av like mikroskopisk betydning. Veterinær Fred trodde ikke man ville kunne finne dem, så små var de, så han bare blåste av forespørselen om eventuell fjerning. Gro, assistenten, klarte ikke engang å se dem på bildene, så det var ikke mye å skrive om…. Ellers så var det egentlig like mange biter i år som i fjor, seks stykker, men da satt det en på hver hest. Bedre med tre biter på to hester hver, sparer i alle fall veldig mye penger på den måten. De to siste årene har vi hatt altfor mye biter, for denne årgangen gikk jeg tilbake til den måten å fôre på som vi brukte tidligere. Vet ikke om det var det som gjorde susen, men har ikke tenkt å teste det ut noe mer…!!!
31.mars: Har jobbet som en gal nå på morgenen, for å bli ferdig til røntgenteamet kommer. De skal være her 8.30, jeg har fylt opp grovfôr hos åringene, sluppet ut, fôret hoppene ute for en gangs skyld, måkt ferdig (strødde rikelig begge steder i går) og lagt inn grovfôr i boksene. Nå rekker jeg fortsatt en kopp te og en brødskive… Er meldt skrekkelig vær ut på dagen, med snø, sludd, regn og sterk vind, så jeg ville forsikre meg om at jeg kunne bråta inn hoppene om det behøves. Hva jeg ikke har rukket, er å gjøre klar de hingstesidene jeg har lovet. Gonagas, Standpoint, Russel November og Order By Fax, må bare vente til denne dagen er over. Gruer meg litt til røntgingen, det kan fort bli dyrt…
28.jul…nei, mars er det vel fortsatt… Går litt i surr. Har levert 8 sider annonser de siste dagene, holder på å lage sider til de hingstene som mangler. Og så var det det med ryddingen… tvinger meg til å ta litt hver dag. Prøver å få vent meg til kjøkkenet mitt også, ingenting som fungerer akkurat som det gamle. Men bra, det er det! I går gjorde jeg det enkelt, stekte kylling i stekeovnen, ris og kyllingkraft på induksjonstoppen og grønnsaker i dampovnen… slang med noen egg for å ha pålegg og til suppa i dag, samtidig. Kunsten er at når grønnsakene er ferdig, må det spises! De blir fort kalde, det er ikke noe å la dem holde seg varm i, med mindre jeg skal putte dem i ovenen eller i en kjele…og da vil jo hele vitsen bli borte. Er litt (veldig) bekymret over den i utgangspunktet fine pata negra-skinka som kom fra Spania i dag også. Den var pakket i først papir og deretter tøypose og nett, men så var det to plastposer på utsiden. Den var skikkelig slimete, da vi åpnet opp. Skar av mesteparten av fettet, er ikke helt sikker på hvordan det har gått med resten. Gruer meg litt til å smake, i grunnen. Spekeskinker må ikke pakkes i plast, de skal ha det luftig!
23.mars: …dårlig tid….Fikk sendt kontraktene i går. Mangler en håndfull, må gjøre litt research først…. Har vært sånt kaos her hjemme, at jeg ikke er helt sikker på oversikten! Hvis du har bestilt plass og ikke får noen kontrakt i løpet av en dag eller to, er det fint om du tar kontakt. Må nå få laget en del annonsesider i full fart, fikk plutselig et par tre fire nye hingster også. Første kaldblodshingsten på mange år, kongen Gonagas, er en av dem. Steinlager, Standpoint og splitter nye Text Me er de siste tre. Sistnevnte skal vurderes denne uken, sammen med de to hingstene som skal til Bjerke på ekstrakåring. Regner med det går bra. Skal lage sider til de tre som ikke har, bare jeg blir ferdig med annonsene… Og så skulle jeg ha ryddet, da. Lars har forstuet en hånd og kan ikke hjelpe til med å bære ting. Prøver å ta litt hver dag, en eske eller to. På den måten burde jeg bli ferdig ut på høsten en gang….:-( Og så var det stallen og hestene. Er fortsatt framkommelig i luftegårdene, selv om hoppene måtte flytte i går grunnet is. Fortsatt noen uker til vi venter den første folungen, regner med å ha en bar luftegård til da. Ungene har isete partier ute hos seg, men det er foreløpig ikke verre enn at de manøvrerer over dem. Skal gi dem en tredje vaksine i dag, og har bestilt røntgen og tannrasp neste uke….
Nå først; frokost! Og så stallen.
21.mars: Endelig alene! Snekkerne pakket sammen og forsvant på fredag, så nå er det bare oppryddingen igjen. Kjøkkenet er veldig hvitt, svart og grått, så jeg må få inn litt farger før jeg tar nye bilder. Er imidlertid kjempefornøyd. Det beste er at jeg kan få tilbake livet mitt. Nå i helgen har jeg gjort ferdig de fleste kontraktene, resten blir sendt i morgen! Men bare kom igjen, tar i mot flere bestillinger, i hopetall!!!
Skal også gjøre ferdig noen annonser til avlsnummeret, og oppdatere hjemmesiden. Har omtrent ikke vært levelig her, så jeg har holdt meg ute så mye som mulig….
11.mars: Naturen herjer, jorden skjelver, mennesker og dyr dør i hopetall… Orkaner, skogbranner, flommer og tsunamier… og nå kanskje en atomkatastrofe i tillegg. Føler meg veldig overfladisk og egoistisk, her jeg sitter og sutrer over et avrevet neglebånd…. Griseheldige alle vi som er født og bor i Norge!!!!
9.mars: NTB har en notis i dagens Dagbladet: 10 år gammel rakk travhopperen (????) Maid for Tag å bli før hun nå går i pensjon. Superhingsten skal nemlig bli mamma…..!!!! Vet ikke helt om jeg skal le eller gråte over det lave kunnskapsnivået….
8.mars: Fikk ikke sove, har for mye jeg må få gjort. På dagtid er det ikke lett å konsentrere seg her i huset, og jeg blir ellers stadig sendt ærender for håndtverkerne. I går måtte jeg lange veier for få tak i et sett hengsler, fugemasse, koksgrå silikon og treolje, i tillegg til det andre jeg hadde på tapetet. Kjøkkenet ja, når man ser en lysning på det, og tror at det bare kommer til å gå framover…så tar man feil. Akkurat nå er det mer uframkommelig enn noensinne. Verktøykasser, løst verktøy og kjøkkendeler ligger strødd eller er stablet overalt! Man må virkelig holde tunga beint i munnen og se seg for hvor man går…. Den ene snekkeren begynner tidlig på jobb og drar i vettug tid, mens den andre kommer sent og drar sent…. På den måten er en av dem her i nesten 12 timer av dagen! Jeg rømmer unna så godt jeg kan, var på en auksjon i går og skal kanskje på en i ettermiddag. Har ikke tenkt å kjøpe noe, det er mest for underholdningens skyld, skjønt man vet jo aldri….:-) Elektrikeren kommer i morgen, for å sette på plass kontaktene så hvitevarene kan plugges inn. Spot’ene har fortsatt ikke kommet, så lys kommer jeg fortsatt ikke til å ha, men pytt, pytt!! Bare induksjonstoppen min blir operativ, kan jeg lage mat! Bare det å få et kokt egg, hadde vært toppen! Har forresten en bunke med bruksanvisninger som jeg IKKE gleder meg til å gå i gjennom!!!
Har fortsatt ikke sendt ut kontraktene, men de er like rundt hjørnet. Har forandret ordlyden i dem litte granne.
Åringene vokser og trives. De ble verket forrige dagen, de aller fleste oppførte seg veldig bra. Zeta var ikke helt fornøyd med å få frastjålet bakbeina, men hun er fortsatt så lett at det ikke hjalp med protester. Får jobbe litt ekstra noen dager med henne. Den som virkelig har vært et problem, var superflink! Men Lars har jobbet masse med henne for meg, og nå er hun både tryggere på seg selv og omgivelsene! I dag skal de får markekur, neste uke blir det vaksine nummer tre! Selv om det ikke kreves mer enn to som grunnvaksinering, liker jeg fortsatt å gi dem en tredje et halvår etter den andre, som det ble forlangt tidligere.
Vi har hatt lite starthester foreløpig i år, men nå ser det ut å forandre seg. Tourbillon og Sarzaparilla er meldt igjen, Triple T Trouble og Superatrix årsdebuterer denne uken, men aller mest spennende er det med de to 3-åringene som skal ut i prøveløp på Bjerke onsdag. Både Unaminami og Uptown B.Girl beregnes dessuten starte snart..:-) Traff forøvrig Bjørn Goop på Axevalla forrige dagen, og spurte ham om Umbriel. Goop’ern lyste opp og var tydelig fornøyd. Han er fremfor alt sterk, sa han, men ikke treg. Hadde foreløpige planer om start i april….:-)
4.mars: Nei, jeg har ikke glemt! Holder på med kontraktene, det er bare så himla mye å gjøre om dagen og huset er sånt et rot at det jammen ikke er lett å finne fram i ting. Gleder meg selvsagt stort til at kjøkkenet er ferdig om en ukes tid? men da er det å få alt på plass igjen. Ikke bare i kjøkkenet, men hele første etasje er et sant kaos med svært dårlig framkommelighet! I dag holder den ene snekkeren på med å frese ut plass til granittskivene som skal ligge på sidene av koketoppen, mens den andre sliper ferdig gulvet i spisekroken/spisestua eller hva vi skal kalle det. Det støver og bråker overalt! Gulvet skal lakkes i kveld før de går hjem, og deretter på mandag. Det tar derfor ytterligere et par dager der vi må gå rundt halve huset for å komme til «living»-delen… Rørleggeren er bestilt til mandag, for å koble til vasken, oppvaskmaskinen og quoker’en min, elektrikeren skal kanskje vente til vi har fått spot’ene fra Sverige? Skal ha led-spoter i taket på kjøkkendelen, jeg gleder meg imidlertid mest til å få opp den lysekrona jeg kjøpte for flere år siden på en auksjon! Den er bare så fiiin! Liker prismelys, men orker ikke tanken på å holde det rent. Falt pladask da jeg kom over denne, som er en gammel jernkrone der den opprinnelige kuppelen var knust. I stedet er det laget en ny kuppel av tykt, knust glass som er loddet sammen! Gir brutt lys som med prismer, men er mye lettere å holde ren! I går bestilte jeg spisebordet, som er 3,5 meter langt, og stoler som passer til. Sjenken (oops, heter visst «sideboard» nå…) og hjørneskapet kommer til butikken på mandag, men kan ikke settes på plass før en uke etter at gulvet blir lakket siste gang. Ser imidlertid en ende på det, og ja, som snekkerne sier: Du gleder deg til å bli kvitt oss, du! (Gjett om!!!!) Føler jeg har tre samboere i stedet for en….
Skal levere annonse i dag, egentlig i går, skal skrive et avtaleforslag på en ny hingst for import, og så var det de kontraktene, da….
3.mars: Nå er avtalen klar! Vi kan tilby våre kunder en særdeles spennende, ung hingst 2011. Lekre Cromwell kombinerte med suksess løpskjøring og avl som 4-åring, og skal forsøke samme kombinasjon i år. Med de resultatene hans lille årgang 3-åringer kunne vise til i fjor, har han allerede klart kunststykket å bevise sin avlsverdi nesten før han har begynt!
2.mars: Det er alltid spennende med nye hingster, spesielt når de første avkommene deres nærmer seg start. 1.mars er første dag svenske 2-åringer kan gå premielopp. To hester benyttet sjansen, begge med debutanten Quite Easy som far! På Eskilstuna 1/3 jogget Quite a Feeling og M.R.Hungry Eyes i mål på 33.4/2140! Vi har også fått høre svært positive treningsrapporter fra flere kanter, blant andre virker vår Wayward å være rette sorten!
28.februar: Nå har snekkerne begynt å innstallere kjøkkeninnredningen. Selv om det er tøft, må jeg gå ut i stallen og la dem holde på på egenhånd. Merket lettelsen på smilene deres, da jeg sa jeg skulle skygge banen…. Kan ikke skjønne det….????
27.februar: Deilig med sol igjen etter noen sure dager. Trærne har allerede begynt å riste av seg islaget de fikk i går, da det regnet selv om det var minusgrader.
Torsdag dro Børre og jeg til Axevalla for å se på nye hingster. Vi kom fram i tide til å få med oss gjennomgangen av torsdagens hester, men det var vel egentlig B-laget. Poengsummene strakte seg fra 38 til 66 poeng, høyest oppnådde Caramba Hall. Var et par fine hingster, Lovely Lidob (diger!), Bowling Inferno, So Perfect og Anderberg, var vel de som så finest ut etter min smak. Leste for øvrig i omtalen at det var 3 personer til stede i tillegg til visningsnemnden, er jammen ikke sikker på hvem den tredje var….
Fredag var det både klart bedre klasse på hingstene og et større antall tilskuere, kanskje 30? Ikke så rart, fysj a meg så kaldt og hustrig! Ikke noe sted vi kunne gå heller, gikk man bort i kantina fikk man beskjed om at det bare var for spisegjester (gubben satte til og med opp skilt!) og der stengte de også ganske tidlig. Vi strevde litt med å få tiden til å gå mellom klokka 12, da siste hingsten var vist, til klokka 16, da gjennomgangen skulle være. Var i Skara på lunsj med Tommy og Katta fra Broline, og tok en tur innom treningssenteret til Åke Svanstedt, like imponerende hver gang! Der fikk jeg til min overraskelse vite at Olganina aldri hadde forlatt Sverige, var visstnok noe krøll med myndighetene, uten at jeg skal gå for mye inn på akkurat det. Synd, hun skulle jo ha ventet sitt første føll i år, nå bare går hun der.
Hingstene ja, kan gå igjennom dem raskt.
Text Me (Kadabra – Dial Nile – Super Bowl, 159 – 160 – 164) var en fin type, litt lavstilt og noe overbygd, litt skjev vfb. Har blitt bedt om å representere ham i Norge, og synes det er spennende.
Quarcio du Chene (Capriccio – Indira du Chene – Workaholic, 163 -163-166). Stor, lang og oppsynt, med høy manke og lange koder. Alle tilstedeværende ventet i grunnen mest spent på om han skulle vise tegn til sin beryktede uregjerlighet, men vi ble alle snytt for det…:-) Han var snill og oppførte seg eksemplarisk. Bjørn Goop fortalte at ryktet egentlig var ganske ufortjent, Quarcio var bare veldig konkurranselysten overfor andre hester, var han alene, var han et lam.
Magnifik Sund (Sugarcane Hanover – Noblessa Sund – Noble Action, 157 – 157 – 166) kunne minne mest om en kaldblodhest. Han var lavstilt, med kort hals, korte koder, og uedelt hode.
Ken Warkentin (Yankee Glide – Jambo – Tagliabue, 159- 159 – 160) var en flott hingst, og det sier jeg ikke fordi Børre er medeier..:-) Har et par avkom etter ham fra før, og det var lett å se hvem Zenyatta Mondatta slektet på! Vakkert hode, (rene araberen), markert manke, hellende kryss, langlagt, fin bakpart. Litt fransk vfb og litt inntået hfb. Det som jeg syntes var merkelig rart, var at visningsnemnden ikke tok hensyn til avkommene hans i USA, og de i Sverige er ennå for få til at de ville vurdere ham på avkom…. man er ikke far til Kanadas to beste 3-årshopper og en av de beste 2-års hingstene, uten at man avler!
Russel November (General November – Lacoste – Joie de Vie, 160-) var langlagt og forholdsvis lettbygd. Han hadde imidlertid gjennomgått en mindre operasjon i Holland for 14 dager siden, kom fortsatt med sting, og skapet en masse oppstyr. Det var telefoner hit og dit, og da det ble fastslått at han hadde stått på butazolidin fram til 2 dager før, måtte han forlate forsamlingen uten å bli videre vurdert. Lang reise for ingenting…
Gentleman (Gentle Star – Airlines Dream – Mystic Park, 160 – 160 – 164) ga også et positivt inntrykk, langlagt, med bra manke og velmusklet kryss. Hasene var ikke de fineste, det viste seg at han hadde spatt i begge. Var også fransk hfb.
Bring Me Back (SJ’s Caviar – Bax Machine – Earl, 163 – 162 – 172) var stor og lang med grove ledd. Likte ikke hasene hans noe særlig. Han var også fransk hfb, men beveget seg rett i trav. Spesielt var at han hadde hele 3 cm overbitt.
Sebastian K (Korean – Gabriella K – Probe, 163 – 160 – 162) lett, fin type, litt spe under, fransk vfb. Var stresset under hele visningen, vi holdt pusten hver gang det så ut som han skulle kollidere med stolpene rundt visningsstedet.
Please Poppy (Self Possessed – Meme’s Sugar – Donerail, 164 – 164 – 167) En skikkelig bamse, stor og fin (jeg liker sånne!), fransk bfb, spesielt høyre. Fotografen var imidlertid svært indignert over måten han ble vist på. I grime, og med den svære luggen flagrende så man ikke så noen ting. Han har jo mer lugg enn andre har hale! Og det var sant, når luggen ble fjernet fra ansiktet hans, viste det seg at det som tilsynelatende var litt stort og grovt, i stedet viste seg å være riktig så pent…
Zola Boko (Goetmals Wood -Big Blue Kitten – Pine Chip, 162 – 161 – 165). Fin! …eller? Elegant, med dyp bog, men hasetrang og x-beint fram, spesielt hfb. Men jo, fin!
Red Hot Dynamite (Enjoy Lavec – Sopran Sund – Viking Kronos, 169 – 169 – 166) Sin fars sønn! Stor, lett, smal løpshest. Litt vinklede haser, brede piper, litt kort hals.
Dropper poengene, siden jeg ikke synes de blir riktige, og siden nemnden ikke oppgir hvordan de vurderer hingstene. Prestasjoner teller 50%, stamme 40%, det veterinære 10%. Eksteriøret ellers blir ikke poengsatt, og det tas lite hensyn til hva som har hendt utenfor Sverige. La merke til betegnelsene; bra eller høyt eller svært høyt nasjonalt nivå, samt ditto internasjonalt. Mistenker de har satt opp en skala, der hingster som har konkurrert i f.eks USA som unghester, aldri vil oppnå høyere enn «mycket högt nasjonalt nivå», om de aldri så mye heter Muscle Hill eller noe annet. Antar også at man må ha både nasjonalt nivå som unghest og internasjonalt som eldre for å få høyeste karakter. Regner også med at far og mor teller 20 poeng hver, og at man går utfra championtitler spesielt i senere år, egenprestasjoner på spesielt mor, samt avkomsprestasjoner både på far, mor og mormor. Virker som om nemnden er hektet på at det skal ha skjedd i Sverige, fjorårets championhingst i Frankrike, Goetmals Wood, ble disset fordi resultatene i Sverige ikke var så mye å skryte av…. Det at man ikke tok hensyn til avkom utenfor Sverige er latterlig. Det var derfor f eks Muscles Yankee ikke fikk Elitstempelet før etter at de svenske avkommene slo til….
22.februar: Hadde to starthester på Forus i kveld, Safir og Ongeman. Dobbeltseier! Safir har vært skikkelig dyktig etter at han havnet på Vestlandet, og 9-årige Ongeman har gjort et brukanes comeback. Sistnevnte har 7 seirer (på 48 starter) og mer enn 191.000 innkjørt, ikke verst av en som jeg ga bort som åring…? Morsomt også at Tuttalaforza klarte prøveløpet sitt på 22.8 med to galopper (er litt usikker på hva som gjelder, visstnok..), hun er dermed den niende og siste i årgangen født 2007 som har klart den biffen!
Har lagt ut noen av bildene jeg tok i forgårs. Kommer flere en av de nærmeste dagene.
21. februar: Fortsatt kaldt, men vi klarte oss i går uten at vannet frøs. Det var på nære nippet, imidlertid. Nytter liksom ikke si til ungene at de må gå innom og drikke en halvliter hvert kvarter hver… Lars bakset seg gjennom snøfonnene med traktoren og hogde trær til både hestene, tror det var osp han kom hjem med? Hoppene kastet seg over godsakene med dødsforakt, ungene var litt mer skeptiske til å begynne med. Zing syntes det var kjempemoro å hoppe fram og tilbake over treet, akkurat det fikk jeg tatt bilde av. Har en del bilder fra i går som blir lagt ut etter hvert, om jeg får tid til å sortere, blir det i dag. En ting jeg misset, var slåsskampen Zashay hadde med greinene litt senere. Noen av de tynneste kilte henne tydeligvis på et sted hun ikke ville bli kilt, så hun gikk på med alle fire beina. Et kostelig syn!
genetikk og x-faktor og sånt er ikke så enkelt å skjønne seg på, jeg trodde imidlertid jeg hadde noenlunde peiling på hvordan det funker. Eller kanskje ikke? Leste et sted at ei hoppe hadde 3xXm i posisjoner…? Noen som kan forklare meg hva det betyr? Skjønner ikke bæret….
Svatt da jeg nylig fikk en sms, men slappet så av. En fordel ved å ikke ha noen ansatte, er at tidlige meldinger i alle fall ikke er noen som skal si de ikke kommer på jobb!!! Det var nemlig det verste jeg visste. Hadde lagt planer for dagen, og så vips! alt i vasken. Skal jeg nå få gjort noe mer enn stallen, har jeg bare meg selv å holde styr på!
20.februar: 22 minus nå på morgenen, neste helg er det meldt regn!!!! Vil heller ha det pent og kaldt, må jeg innrømme. Drøyer litt med å slippe ut hoppene, åringene passer på å holde seg i sola på dagtid. Når hallen deres er tom, må jeg inn å holde drikkekaret i gang, så det ikke fryser. Er akkurat noen grader for kaldt til at det går bra. Tror jeg skal helle litt varmt vann i vannkaret deres ute, det er ei stor isblokk i bunnen, så da blir vannet akkurat passe temperert.
18.februar: Nei, jeg har ikke glemt din bestilling. Bestemte meg for å sende ut bedekningskontraktene 1.mars, ved starten av en ny momstermin.
I går kom kjøkkenet, i dag kommer hvitevarene. Vi måtte bare stable alt i gangen (resten havner i lillestallen) siden gulvet ikke er ferdig. Siden vi la på et såpass tykt lag med betong (eller fiberarmert opprettingsmasse, som snekkeren kaller det….) skulle det ligge i fire dager før vi la noe oppå. Vi kunne heldigvis gå på det etter bare et par timer, så nå er også taket ferdig, listingen blir kanskje gjort i dag? Vi (eller Jon, som han heter…) begynner å legge flisene i dag, resten på mandag. Så skal det ligge en dag før det fuges, eller omvendt. Det betryr at skapene tidligst kan settes opp fra torsdag. Ugh! Er mektig lei av å leve i sånt rot. Og så møkkete som det er! Ingen vits å gjøre rent, vips, så er det fullt av støv igjen. Har egentlig bare gitt opp den delen, men det er ikke så enkelt å late som man går med jordblender og skylapper heller…. For ikke å snakke om hvor dyrt det blir! Nå som alt er/blir levert, kommer regningen antagelig like etter. Jammen bra oppdretterpengene kom i går!
Skal ut å ta stallen, etterpå skal jeg telle sæd. Ikke noe jeg gleder meg til, er både skrekkelig kjedelig og grusomt kaldt…
15.februar: Lars lurte på om jeg ikke kunne reise bort neste helg også. Han hadde gått ned to kilo ved å gjøre jobben min og uten å få mat som kompenserte for det…:-) Nå hadde sikkert støpinga i går en del med saken å gjøre også. Leste forøvrig danskens innlegg på nhest.no, og selv om det var mye jeg var enig i, gjelder ikke det alt. Han spurte f eks om hvorfor danske hester som kom til Norge var så mye bedre enn de norske. Han kom med 9 mulige grunner, men ingen av dem er vel egentlig de rette. Saken er vel hovedsakelig så enkel som at med det lave premienivået i Danmark er hestene derfra allerede herdet når de møter sine mye grønnere konkurrenter i samme grunnlag i Norge. Mange dansker setter også hestene sine opp for salg til utlandet, det gjøres vel omtrent ikke i det hele tatt her.
Når det gjelder det norske hoppemateriellet, er problemet delt. Blant de som satser på avl, er materiellet etter hvert blitt ganske bra/svært bra. Størstedelen av de som bedekker hopper, gjør det imidlertid ikke fordi de vil satse på oppdrett, men fordi de har en hoppe som ikke kan brukes til noe annet (ferdig med løpskarrieren, evt skadet eller talentløs). Mange av disse hoppene burde med fordel vært sortert ut, men saken er at hvis hoppene i denne kategorien ble tatt bort, ville ikke deres eiere skaffet nye og bedre. De ville bare takket sin skaper for at de slapp hele oppdrettsbiten, og fornøyd kjøpt seg en ny, latterlig billig unghest på auksjonen, helst en hingst, så de ikke kom opp i samme dilemma en gang til… I andre tilfelle ville de kanskje forblitt hesteløse i stedet. Som hingsteholder og agent er det ikke min jobb å sable ned hoppene til de som vil bedekke, jeg mener at alle får drive oppdrett på sine egne premisser! Og det er ikke fordi jeg tjener penger på at de bedekker. Om noen spør meg om hva jeg synes om hoppa, får de imidlertid svar.
«Om man konsekvent sier, at nye avlshingster ikke blir gode, er det stor sannsynlighet at man blir betraktet som et orakel.» Her følte jeg meg nesten litt truffet. Det er i alle fall en sjanse for at det er det noen tror det er det jeg pleier å si, selv om det er en viktig forskjell. Jeg mener, og har belegg for det, at det er få avlshingster som blir riktig bra. Av 20 nye er det kanskje bare en eller i heldige tilfelle to som kan nå opp i høyeste klasse. De fleste av dem vil være middels med enkelte avkom som er bra, mens andre hingster vil være katastrofalt dårlige. Det er i grunnen bare å se på hingstestatistikkene, så ser man hvor få av de nye hingstene som klarer å klore seg vei opp mot toppen. Et viktig poeng er jo at det ikke er mange nye hingster som får en skikkelig sjanse. Det er nemlig noen som må være villige til å satse på dem. Personlig safer jeg mest, og bruker etablerte topphingster som jeg vet avler godt over gjennomsnittet. I tillegg prøver jeg hvert år ut nye hingster jeg har tro på, men jeg er forsiktig med å legge for mange hopper i en kurv (eller egg var det visst???) I år venter jeg føll etter nye hingster som Exploit Caf og Olimede, samt gamle gode som SJ’s Photo, Lindy Lane, Rite on Line og framadstormende Ken Warkentin. I år har jeg planene noenlunde klare, og de inneholder også en del nye hingster (vurderer fortsatt Torvald Palema, Gift Kronos, Olimede, Mythical Lindy, Quaker Jet, Explosive Matter) samt en del etablerte (Sj’s Photo, Ken Warkentin, Coktail Jet, Revenue, Kadabra, Rite on Line med flere…)
Ellers så kjente jeg meg ikke igjen i beskrivelsen av hvordan jeg tok inn avlshingster. Jeg har med noen unntak ikke tatt inn hingster som har hatt avkom i andre land. Har i stedet forsøkt å tilby nye, stammesterke hingster som har hatt en mulighet til å bli bra, selv om ikke så mange har klart akkurat det, må tillegges (se ovenfor). Har derfor forsøkt å minimalisere de eventuelle skadene enkelthingster kan forårsake, ved å stadig bytte dem ut etter en eller to sesonger. En gang i mellom blir det jo bra? De som ikke har holdt mål i Norge har ofte endt sine avlskarrierer i nettopp Danmark, der «alt» har vært tillatt sånn som nå i Sverige…. Ellers er jo ikke terskelen for å få godkjent varmblodshingst i Norge, spesielt høy heller.
14.februar: Sitter her og fryser, mens Lars og snekkerne bærer inn betongen som etter hvert skal bli til et gulv vi kan legge flisene oppå. Jada, vet jeg hadde fått varmen i meg om jeg hjalp til å bære, men jeg kler heller på meg litt ekstra…:-) Skal være med på selve støpingen, min jobb blir å måle opp vannet vi skal bruke. Burde være innenfor mitt kapasitetsområde.
Var på seminar i helga, og hvis jeg trodde jeg skulle komme bort fra renovering, materialer og plast, tok jeg grundig feil. Hotellet var nok bra, men de holdt altså på med oppussing der, og det manglet litt her og der. Var og fikk kroppsmassasje, ansiktsbehandling og hodebunnsmassasje lørdag etter lunsj, tok en svømmetur og deilig boblebad på forhånd. Med hår strittende av olje, fikk jeg med meg siste del av Ylva Nannebros del om den nye svenske modellen ved klassifisering av avlshingster. jeg skjønner ikke at alle i Sverige ble så overrasket over at så mange av hingstene med lave poengsummer fikk så mange hopper i fjor. Var nesten helt sikker på at det ville hende! Avlen deler seg i to, i et A-segment og et B-segment. Er fullstendig klar over at det kommer til å komme topptravere også fra B-delen, men tror nok ikke de vil komme så tett… Er også fullt mulig at noen av de hingstene som tidligere ikke ville fått lov til å bedekke, kan slå til som riktige plussvarianter, men er det verdt å dra med seg den dritten alle de andre vil forårsake???
Etter massasjen følte jeg meg ikke spesielt våken, så jeg tok en tur ut i den bitende kulda for å våkne igjen. Gikk derfor dessverre glipp av noe som viste seg å ha vært det mest interessante innlegget under helgen, etter det som ble sagt. Får lese det på nettet, og heller kommentere det der. Middagen var stilfull, men jeg stoppet etter to glass rødvin. Antagelig derfor jeg fant ut at jeg like gjerne kunne legge meg, når Farrisflaska med hjemmebrent begynte å vandre rundt…. Søndagen var jeg derfor altfor tidlig ute til frokost. Hadde drøyd på rommet i en time, men kom likevel ned en halv time før frokostsalen åpnet, og lenge før nestemann dukket opp…. Rommet ja, stort og fint, med alle bekvemmeligheter man måtte ønske. (Noen klaget over at det var altfor kaldt, men det reagerte ikke jeg på!) Eneste problemet var veien dit… Den som hadde bestemt seg for det teppet som lå i gangene, kan ikke ha vært helt god i hodet!!! Beige og mørkeblå striper i lengderetningen lagde trøbbel for balansen min, følte det som om jeg var under dekk, i korridorene på en båt i moderat sjøgang! Etter frokost startet jeg dagen i spaet, med svømming, bobler, fotmassasje, pedilyr og parafinbehandling (fysj, det var hott!) Føttene mine smiiiilte etterpå, og jeg fikk med meg resten av forelesningene. Jørgen Westholm, det er gutten som har forstått hvordan man skal ta vare på kundene sine!! Var ikke helt enig med opplegget han hadde planlagt for eget oppdrett, men alle får jo følge sin egen overbevisning! Etter lunsj og ved avreisetid, oppdaget veldig mange av oss at bilene ikke ville starte…. det hadde vært så kaldt i helgen at batteriene protesterte! Jeg var så heldig at jeg fikk sitte på med Julie Ann og Sven Olav, så jeg kunne bare sitte i lobbyen og vente, mens det ble strevd med startkabler over hele linjen.
11.februar: Var akkurat ferdig med å fôre utendørs samt strø i liggehallen til ungene, da det plutselig skjedde noe utenfor….. Virket som om vindguden plutselig fikk et raserianfall og tok i skikkelig, mens han raste rundt og spyttet snø! Var ingen sjans i helvete at ungene gikk ut for å møte DET!!!!! Fylte opp krybbene inne også, halte en motvillig musejeger med meg ut fra seminhallen, og vasset gjennom snødrivene inn igjen. Lars ringte fra hovedveien og varslet om at jeg måtte be snekkerne vente der oppe til brøytemannskapene hadde vært nedenom. Enda en gang! Nå er det virkelig vinter! Så på langtidsvarselet at det skulle bli en ny kuldeperiode! Bare kom igjen! Nå har vi bioanlegg oppe og går, og kan ha det så varmt vi vil, både ute og inne! Deilig…..
Håper for de to som er på vei mellom Drammen og Skien til fots (Slåtsveen og Hynne) at det ikke er like mye vær der de går… hvis de ikke har gitt seg da? Blir skikkelig imponert hvis de klarer det, og håper de får samlet inn mye penger til kreftsaken! Om du vil være med å støtte, send penger til konto nr: 1607.45.02532, og merk innbetalingen med: «Fra Travsporten».
Synes nesten mest synd på dem når de gir seg, om de klarer seg helt fram eller ikke. De skal begge på jobb på lørdag. Tenk på hvordan de forholdsvis utrente (???) musklene vil ha det! Krampe….. Håper i det minste noen frivillige stiller opp og gir dem en skikkelig massasje!!! 🙂 Leste i TGN at de fortsatt var på beina klokka 0800, og ved godt mot! Heia, heia!!!
Her er det fortsatt skrekkelig rotete, selv om jeg jo ser at det går framover. I går var elektrikerne her og gjorde klart så langt de kunne. Nå henger det i alle fall ikke ledninger rundt omkring, i stedet har jeg fått et digert hull i taket på do!!!! Og der får det være til kjøkkenet er ferdig. Alt skar seg egentlig litt, siden elektrikergutta hadde glemt de skulle hit, så det betyr at snekkerne må jobbe også i morgen, lørdag, med varmekablene og støpingen…. håper jeg. I dag skal veggpanelet opp, og det kommende steingulvet skal støttes opp med bjelker i kjelleren. Regnet ut i går at vekten av det vil være på rundt tre tonn, med betong og skifer…
Skal til Gjøvik på seminar i helga, men må nok innrømme at jeg hadde droppet det i år hvis det skulle vært på Starum. Spa og antageligvis bedre senger lokket. Er ikke helt i form, men på bedringens vei. Har bestilt et par spabehandlinger, og må nok skulke deler av selve seminaret av den grunn. Har jeg dårlig samvittighet for det??? Nope! Har pakket med meg te og tesil, har til og med med en «reise-vannkoker» om ikke det finnes på hotellrommet. Enkelte ting bare må man ha, og sånn tepose-te er jeg ikke spesielt begeistret for. Har gjort klart instrukser for Lars, er jo ikke så mye spesielt, men noe er det. Har skrevet utslipp og fôringsrutiner opp med kritt på enkelte boksdører, samt på veggen. Han har trent med unghestene, der må alt gå etter et skjema, i full fart og etter rang! Har skrevet navn og rangnummer på veggen ved spiseplassene deres, så det skal være lettere å huske. Ellers så merker man jo fort hvem som må settes opp først!! Yvelines, Xandria og Xavi står ved inngangen og tar i mot meg, hver eneste gang. Xantippe og Zenyatta Mondatta lurer i vannskorpa og må hukes raskt, og så er det Zing…. fester vanligvis et tau i grima til sistnevnte, så kan hun baske med det i stedet for å gjøre ugagn! Det med tauene er for øvrig oppdragende også. I morges festet jeg et i alle grimene først, det er trekvart meter med tau, med en ganske stiv plastslange tredd utenpå for å beskytte mot avgnaging, og så er det karabinkroker i endene. Bare å passe seg, når åringene svinger og slenger tauene sine rundt, de slår jo vanligvis bare seg selv…:-) Tror for øvrig jeg lar pc’n bli igjen hjemme, får oppdatere når jeg kommer hjem igjen. Hvis det er noe å skrive om da… kanskje jeg bare blir i senga hele helgen….???
8.februar: Fantasi kan være en velsignelse! Eller en forbannelse! Det gjelder både når jeg lager mat og ellers…. Bruker vanligvis aldri ta med telefonen ut når jeg fôrer om morgenen. Unntaket er når jeg er alene hjemme, da har jeg den med i tilfelle… jeg glir og brekker beinet, blir knocket av en unghest, blir angrepet av ei ilsken elgku, eller en flokk glupske ulver…. eller noe sånt! Siden Lars kom hjem igjen fra sin Spaniatur i går kveld (sprekkeferdig etter ny rekord på 2.05 på den mer enn 4.400 meter lange banen…!) havnet telefonen i lomma mer av gammel vane. Hørte den pep mens jeg holdt på i utegangen, og fikk opp den noe kryptiske beskjeden: «Les Goop»….???? Under topplokket begynte det straks å spinne rundt. Siden Goop’ene vanligvis ikke skriver så mye om enkelthester annet enn de som skal starte, måtte det ha skjedd noe spesielt. Det første som slo meg var at Umbriel ble løftet fram som Den Neste Supertraveren!!! (Jada, jada, man har lov til å drømme..!!!) Etter en stund snek det seg inn andre alternativer…. Ikke akkurat lille Umbriel hadde stukket av og forårsaket tidenes kjedekollisjon i gårsdagens snødrev…. Umbriel hadde brutt seg inn i en hoppehage og bedekket de 14 beste løpshoppene…..Umbriel hadde ødelagt så mye redskap at de for første gang i historien hadde sett seg tvungne til å utvise en hest fra stallen….. osv.. Gjorde meg raskt ferdig ute, og hastet inn, vel vitende om at nesten alt jeg ville få lese ville bli et antiklimaks, på den ene eller andre måten. Heldigvis var omtalen positiv, og som følger:
«I år ser jag många av 3-åringarna som kommer vara i kull topp.
Vi kan ha Norge toppar i år igen bland 3-åringarna, Viking Spirt( efter Viking Kronos) , Umbriel ( Ganymed) bland hingstarna o nya Dremvacction stoet Angelina B.R .Tror att det blir besök på Norska häst galan nästa år igen..( den var super trevlig)»
🙂
7.februar: I dag dukket ikke snekkeren opp! Han pleier å være ganske så tidlig på pletten, så da han ikke hadde kommet 9.30, måtte jeg sende en bekymringsmelding. Alle som kjenner meg, vet at jeg begrenser sms’ingen til et minimum, så den meldingen var ganske enkelt «?» Var ikke noe spesielt, heldigvis, han dukker opp hvert øyeblikk. En stund her så jeg for meg at jeg måtte klare meg uten kjøkkengulv i lang tid framover, skrekk og gru!!! Taket er lektet, det var nesten latterlig skjevt. Det gamle gulvet er helt borte, med reisverk og alt. Nytt reisverk er på plass, i dag kommer isolasjon og plater på toppen. Antar varmekablene og støpingen blir gjort på fredag, så det får satt seg over helgen. Kjøkkeninnredningen og hvitevarene kommer neste torsdag, det blir spennende. Det som ikke er så bra, er at den ene snekkeren reiser på ferie dagen etter, men da burde den andre være på plass igjen….? Apropos gulvet, det har vært mye fram og tilbake. Da jeg først fikk klarsignal for skifer, hadde jeg tenkt meg et grått gulv som lys Oppdal, kanskje blandet med litt Pillarguri fra Otta. Fikk imidlertid bakoversveis da jeg dro innom spesialforretningen i Askim for å sjekke leveringstid og priser…. Vahhh!!!! 1500 per kvm i den glatteste pussen…. det var ikke snaut. Var på nippet til å ombestemme meg, for å gå tilbake til gråbeiset eikeplank, da jeg kom på en ting. – Er ikke dere forhandlere også for brasiliansk skifer???? Gubben nesten freste, da han fant fram prospektet. – Vårkampanje til 249 kroner per kvm, sa han mellom sammenbitte tenner….. Tør jeg gjette på at de ikke tjener så mye på å selge den varianten???? – Vel, jeg er jo ikke dum, sa jeg, jeg tar den. Selv om den er svart og støvet vil vises veldig godt (persienner:-) – De som har god råd, spør ikke etter prisen, de bare kjøper norsk! – sa den frekke fanten. Snakk om snobb!!!
Da jeg hørte hundeglam i det fjerne i går, tenkte jeg tilbake på sist jeg hadde besøk av løsbikkjer her. De hoppet og spratt og jagde opp hoppene i luftegården, før de pilte avgårde til sine ventende eiere. Behøver jeg si at jeg var en smule misfornøyd? Etterpå gikk jeg og fantaserte om ulv i stedet for bikkjer på tunet, og hva jeg ville gjort om noe sånne utysker dukket opp og angrep hestene. Hisset opp meg selv så til de grader! Slo først nummeret til Lars og ba ham ringe alle naboene som har skytevåpen. Merket at jeg snakket (tenkte meg det…) så fort at ordene kom hulter til bulter… Deretter prøvde jeg å ringe han som er ansvarlig for vilt og rovdyr, men var så giret, at jeg ikke negang klarte å huske navnet hans. Trev en høygaffel og stormet mot ulvene, mens jeg brølte det jag var kar om…. (Fortsatt i hodet mitt…) Tok litt tid før jeg hadde roet meg ned såpass at pulsen var tilbake til det normale….. Den føk imidlertid opp igjen da jeg kom ut av utegangen i morges, og oppdaget digre poteavtrykk! Stor bikkje eller ulv???? Tekstet sjefen i viltnemnda (husket navnet nå) og spurte om hvordan jeg kunne se forskjellen…. Han ringte meg tilbake på momanget, og sammen fant vi ut at det var en gaupe på kattejakt. Poteavtrykkene var på 9 cm i diameter (jeg målte), ganske runde, og avstanden mellom potesettene var ca 25-30 cm…. Siden jeg kunne se klør foran i tåa på enkelte av sporene, hadde jeg ikke tenkt på at det kunne være et kattedyr, men Tveter’n fortalte at det stemte med ei gaupe som hadde blitt observert ikke så langt unna. Han skulle komme innom i løpet av dagen for å ta en titt. Synes det er ganske moro å sjekke spor når det har snødd, vi har både hare, rev og rådyr over gårdsplassen rett som det er….
Apropos snø; det snøfallet som kom forrige dagen, gjorde at jeg kunne slippe ut ungene igjen, etter bare en dag inne. Det var ikke direkte holke inne hos dem, så etter litt påfyll av det hvite stoffet, gikk det fint. For hoppenes del, var det verre. Der lå det bare snø oppå isen, så den måtte først vekk, og så tømte vi flere traktorskuffer grov subbus oppå foran stallen og på veien til luftegårdene. Den bet seg fast i isen. Måtte leie dem ut den første dagen, og har delt dem opp i tre luftegårder vi ikke har brukt tidligere i vinter. Først de fire som er minst kranglete, deretter Hooker, Agria og Diva, og til slutt Nemesis, Misty og Sip. Synd for Nemesis at de to andre står og koser hele tiden, og at ingen av de hun elsker å jage rundt går i samme luftegård. Ellers så har hun og Hooker en slags våpenhvile der sistnevnte er en slags sjef, men de passer å holde god avstand til hverandre!
3.februar: Jeg skremte meg selv i går. Hadde fleipet med at jeg var så ustø at jeg kom til å ramle ned i kjelleren, og så holdt det på å gå troll i ord. Satt her på kontoret, snakket i telefonen mens jeg så Shootist gjøre en helhjertet innsats til annen på Bjerke i et forrykende snøvær, da jeg fant ut at jeg skulle gå til kjøkkenvinduet for å se om det snødde eller regnet her…. Foran utgangen til kontoret henger det en plastvegg. Ut til høyre er det fast grunn, ut til venstre går det lukt til h….. Jeg kom så langt som til å begynne å føyse bort forhenget, da jeg våknet. Fy søren!!!!
Ellers så plasker det ned, is med vann oppå er jo bare herlig. Jeg er en racer selv på sånt føre, lærte det faktisk for mange år siden av en hest som Marit Eggen hadde, Top Elfie! Mens vi andre måtte rive av skoa for å få trent, eller ganske enkelt måtte la hestene stå på stallen og vente på vinterskoning, jogget Marit og Top Elfie rundt i banen, slettskodd. Hun var så lett på foten og satte ikke tyngden fullt ned på et bein, før hun hadde flyttet seg videre til neste og neste…. Så her går jeg nå over gårdsplassen, riktignok ikke like elegant som den ovennevnte hoppa, men jeg flyter likevel mer enn jeg går..:-)
Is, ja. Hoppene får garantert være inne på stallen i dag. Åringene ble stengt inne i går kveld, men der har jeg en eventuell løsning. Kan stenge deres luftegård, og slippe dem over i den ved siden av, der det fortsatt er myyye snø… Får se hvordan det utvikler seg, er meldt snø igjen til natten.
Lurer du forrresten på når hoppa di ble bedekket i fjor? Om det var med en av mine hingster, kan du ringe hit. Ole Jørgen er dessverre (som vanlig får en vel si…) vanskelig å få tak i på telefonen, mens jeg har listen hengende ved pc’n. Det er ikke få som ikke har peiling, nemlig….:-)…
2.februar: Uæh! Må holde tunga beint i munnen for å komme seg fram her. Har revet ned kjøkkenet, også gulvet er borte. Det er bare et digert hull rett ned i kjelleren. Selv om jeg har en ca 60 cm kant jeg kan gå på for å komme meg inn hit til kontoret, virker det plutselig som det er veldig utilstrekkelig. Skulle noen i vanvare gå inn på kjøkkenet fra gangen, havner de lukt i betonggulvet i kjelleren, ikke bra! Vi har derfor slept og plassert en stor kiste foran døra… Skrev for øvrig sist at det ikke blir skifergulv, men det var da… nå viser det seg at det kan jeg få likevel! 🙂
Lars var smart og reiste til Spania på mandag, på årets første motorsykkeltur. Det vil si, sykkelen ble sendt ned i ei kasse på forhånd, han tok flyet etter på mandag. Det er en gjeng gærninger som tilbringer ei uke med å kjøre rundt og rundt og rundt og rundt…! på en bane i 20 minutters pass. 20 min kjøring, 40 min hvile i 6-8 timer daglig! Han var strålende fornøyd da jeg snakket med ham i går kveld, det gikk såå mye fortere enn i fjor! Jaja, hver sin lyst. Skjønt det er vel ikke glupere å kjøre runde etter runde sittende bak hesterompa heller…???
Er noen nye hingster klare for årets sesong. Order By Fax har vel vært godkjent i Norge en gang tidligere, og skal søkes på igjen nå. Super Photo Kosmos har vi bare littegranne sæd igjen fra, men skal se om vi får brukt det opp i år. For Revenues del er det mye fram og tilbake, han skal muligens til Sverige, blir kanskje solgt, eller ikke. Søker på ham nå, og håper alt ordner seg før kåringsnemnda trer sammen. Har også søkt på to veldig interessante amerikanere, der er imidlertid ikke avtalene helt i boks….
30.januar: Det hender usedvanlig mye her på bruket om dagen. For noen dager siden startet vi opp bioanlegget vårt, og når renner det varmt vann fra kjelleren under stallen til alle gårdens bygninger. Det er satt opp mektige vifter i det som tidligere var kjellerstallen, lillestallen og seminhallen, i huset har vi varme i gulvet i første etasje, samt på badene i andre. Termostaten i seminhallen (der vi tiner rundballer, og der jeg jobber med åringene) var satt til 16 grader, helt håpløst når man kommer inn utenfra i uteklær. 10 var mye mer passende, eneste problemet mitt nå, er at bryterne er satt langt utenfor min rekkevidde. Må ha gardintrapp for å få slått dem av, for det er ikke levelig å jobbe med unghestene mens vifta frenetisk blåser varm luft i fjeset på oss for å holde temperaturen oppe tross den åpne døra…. Neste gang elektrikerne kommer, skal bryterne lenger ned!!!! Eneste stedet vi ikke har varme foreløpig, er i selve stallen, men siden hele kjelleren under «nystallen» er varm, hjelper det også godt på betonggulvet.
Vi fikk chipset åringene på onsdag, og har sendt inn vaksinasjonsattester. Må bare huske på å sende inn sprangsedlene, så er alt klart… Torsdag tømte vi utegangen, og strødde opp på nytt. Råflis i bånn, deretter et tykt lag med halm, som jeg fikk gleden av å riste opp. 70 cm halmlag over 130 kvm, ikke noe rart jeg sovnet tidlig den kvelden. Ungene syntes det var stor stas, og koser seg i halmen, enn så lenge. Til uka blir det å strø med kutter igjen. Har planer om å få tatt noen bilder av dem. Snart. Det er altfor lenge siden, og de har virkelig vokst og utviklet seg.
Trinn to av renoveringen inne, er også klar. Nå er det «bare» kjøkkendelen igjen. I morgen rives innredningen ut, og Torill kommer for å hente den til eget bruk. Bra at den kommer til nytte, er egentlig ikke så mange årene gammel. Alle de nye, fine pannene og grytene mine må også få et nytt hjem, tenkte ikke på det da jeg bestilte induksjon…:-( Verre er det at det antagelig tar en hel måned før jeg har kjøkken igjen. Nytt tak, nye vegger, og aller mest spennende, nytt gulv…. Vi vet ikke helt hva vi finner når vi river av det fæle belegget, så vi får bestemme oss der og da. Ser det bra ut, kan vi leve med at gulvet er litt skakt, og bare slipe det. Er det for ille, får jeg kaste meg rundt for å skaffe nytt. Har sett meg ut et gulv i brede eikeplanker, gråbeiset…. helt til jeg fikk beskjed om at bredere enn 14 cm fikk jeg ikke, siden gulvvarmen kunne føre til at bredere planker kunne vri seg. Skiferfliser blir det heller ikke, siden jeg er fast bestemt på å holde gulvet på samme plan som i spisestua. Har mer enn nok med å holde meg på beina over det vesle trinnet mellom den tidligere «mellomstua» og storstua… nå er egentlig alt et eneste stort rom! I første etasje har vi gangen, vaskerommet og kontoret, og så er det resten…..-) Litt amerikansk inspirert kanskje? Det flotte er at det monstrumet av en skiferpeis vi har på kjøkkenet, nå glir lett inn… I alle fall, i dag blir de siste restene fra fryseren brukt til middag, før den (fryseren) pensjoneres. Har vært mye stygge lyder derfra i det siste. Det tidligere biblioteket mitt, ser nå ut som en avdeling av glassmagasinet. I stedet for å pakke ned glass og serviser, har jeg satt det i bokhyllene. Bøkene er imidlertid pakket ned! Det lille kjøleskapet samt mikrobølgeovnen, vannkokeren, kaffekverna, presskanna og brødristeren, følger med over i det provisoriske kjøkkenet så lenge. Ellers så er salatslyngen, boksåpneren og råkostjernet de kjøkkenredskapene jeg regner med å få bruk for. Vi kan heldigvis vaske opp i kummen på vaskerommet, og så har jeg sendt ut nabovarsel! Enhver middagsinvitasjon nå den nærmeste måneden, mottas med takk… Returnerer tjenesten når alt er på plass igjen..:-) Gleder meg, gleder meg, gleder meg….
25.januar: Det er ikke lett å leve blant håndtverkere… Rørleggeren er til overmål livredd for hester, han tror dessuten feilaktig at det er de store som er farligst…:-) Han informerte meg i går om at han skulle begynne i utegangen i dag tidlig klokka 7, så jeg lovte å være ferdig med åringene til da. Har vært uvanlig trøtt om morgenen i det siste, så jeg var litt redd den innebygde vekkerklokka ikke skulle virke ordentlig. Våknet derfor klokka 3, og fikk ikke sove igjen. Resignerte og sto opp klokka 4.30, gikk ned og trålte forgjeves finn.no etter spisestuer i en times tid, tok en tekopp og registrerte sløvt at det kom en bil rundt 6…. fant senere ut at det måtte ha vært de to elektrikerne. Var ferdig med unghestene presis klokken 7, ruslet rundt og ryddet, fylte opp fôr og feide gulvet, før jeg fôret hoppene og gikk inn. Rørleggerslasken kom ikke før nærmere 8.30!!!!!! Var ikke spesielt fornøyd med ham da, nei! Akkurat nå sitter jeg på kontoret med ørepropper, for å dempe det verste bråket snekkeren lager i rommet ved siden av. Han kapper panellengder og fester dem med spikerpistol. Med jevne mellomrom starter brummingen fra kompressoren…. Lese? Glem det. Kan knapt høre meg selv tenke. I morgen er det meningen «snekkermaleren» skal komme og påføre et par strøk på den ene delen av taket vi ikke bytter ut, det dreier seg vel om en 20-25 kvm. Søndag lakket jeg det med kvistlakk, det betydde opp og ned på en tometers gardintrapp ca 24 ganger, taket er 2,80 over gulvet her, og det kjennes skikkelig både i lår og skuldre. Mandag skal vi rive ut kjøkkeninnredningen, og da blir det 3, kanskje 4 uker uten et fungerende kjøkken….:-(
Er meningen jeg skal begynne å sende ut kontrakter etter hvert også, det er vel bare å krype til korset og starte. Har faktisk fått en god del bestillinger allerede. Det er tydelig ikke alle har kalde føtter før sesongen i alle fall. Selv har jeg også stort sett også foretatt mine hingstevalg, i alle fall når det gjelder de hoppene som enten er tomme eller skal følle tidlig. De som venter føll i begynnelsen av juli, får vi ta litt mer på sparket etter som hvordan føllingene går.
Etter to måneder på facebook har jeg samlet i hop 420 venner….!!! Eller venner og venner, vet vel sånn noenlunde hvem halvparten av dem er.. jeg har jo aldri vært flink med navn. Kan nok hende jeg har truffet de fleste, eller i det minste snakket med dem på telefon, men det er det vanskelig å huske. Leste en meningsveksling mellom to av dem som var lei av «sniktitterne» som de egentlig ikke kjente, og som de derfor hadde slettet igjen. Begge to tok selv initiativ til å «bli venner» med meg, må tillegges. Tok en runde for å se etter folk jeg mener jeg kjenner, og fant en jeg trodde passet. Fornavnet var riktig, etternavnet hadde jeg ikke peiling på, men jeg tok en sjanse siden vi hadde haugevis med felles travvenner. «Hvem er du»? var svaret jeg fikk, og da skjønte jeg jo det var feil…. Er aldri lenge inne om gangen, får litt klaustrofobifølelser. Ser for meg en tilsynelatende oversiktlig, liten, trivelig og skjermet lagune der det svømmer en stor stim med små, intetanende fisk som koser seg med det trygge samværet med alle de andre i stimen. Hei hei! Hallo du! Fint vær i dag! Hei hei! Godt og varmt vann i dag….! Koselig å se deg! Hei hei! … i utkanten av stimen svømmer det litt større fisk, som tar en jafs her og der…. Det alle små og litt større fisker ikke ser, er at det ikke er en lagune, men et akvarium, der det står noen utenfor og styrer retningen vi skal svømme i… I tillegg er det skurkene som står klare til å drille hull i vanntanken…..:-( Er det bare meg som kjenner det sånn???? Det er uansett hyggelig å ha kontakt med eierene til oppdrettshestene mine, får fulgt bedre med når de er på fb!
23.januar: Har fortalt historien hans før, men her kommer den igjen for de som ikke har sett den:
At Shootist i det hele tatt er i live, skyldes en blanding av flaks og selvsagt litt dyktighet! Flaks at jeg var i stallen da vannet gikk en søndag kveld rundt klokken 20. Vannet gikk, og så skjedde det ikke noe mer. Hoppa gikk rundt i boksen, spiste litt og så helt ubesværet ut. Jeg gikk inn med armen, og fant… ???? Ikke bein, ikke hodet, bare noe som jeg etter hvert fant ut var ryggraden, der folungen lå på tvers. Jaha! Jeg antok den var død, siden den lå så merkelig og dessuten virket helt ubevegelig. Ringte til veterinæren her, og lurte på om han hadde tid til å hjelpe meg å få ut fosteret. Regnet nesten vi måtte dele det opp (grøss…) Det hadde han heldigvis ikke…. Satte derfor hoppa på hengeren, og Lars kjørte inn til Bjerke Dyrehospital med henne. Arne Holm satt på kontoret og jobbet, og ble der litt lengre da han hørte det var en problemfødsel på vei innover. Og det var også flaks. Arne har veldig lange armer, og klarte å få tak i ei has. Siden folungen var så liten (liten hest og dessuten bare litt mer enn 10 måneder) klarte han å manøvrere ham ut hel, baklengs. Og se der! Der var det liv!!!! Han kunne ikke stå på egenhånd, så Lars overnattet inne på dyrehospitalet, og flaskefôret babyen den første natten. Ut på formiddagen kom de hjem igjen alle tre. Folungen hadde blitt liggende med frambein og bakbein tredd ned i hvert sitt horn, så han var helt krokete i ryggen som ei reke de første dagene. Selv om han forsøkte, klarte han ikke å stå oppreist. Han reiste seg opp, og datt på rumpa. Han måtte sitte på fanget mitt for å få sugd, og sovnet straks han var mett, med puppen fortsatt i munnen…. Mens han sov, slepte jeg ham runder rundt i boksen etter henholdsvis bakbein eller frambein, for å få strukket ham litt…. Det var noen slitsomme døgn, men etter 4-5 dager klarte han å bli stående på egen hånd, etter en uke var han ute i luftegården, og siden gikk det bare framover….. Siden han var en skikkelig fighter, og siden mamma het Monroe, lurte vi på om han skulle hete Sly eller Stallone…. men så tittet han opp på meg og sa at han het Sylvester. Han var ikke stor på auksjonen (144 cm over manken, jeg jugde nok på ham et par tre cm til, må jeg innrømme….), men en skikkelig flott liten hest, som snytt ut av nesa på pappa Rite on Line. Jeg hadde vært redd for at han skulle være for liten, så jeg forsøkte forgjeves å få solgt ham for 50.000 før vi meldte på auksjonen. Det gikk heldigvis ikke! Var nesten i sjokk da budene stoppet på 160.000….. 🙂 Eneste malurten var at han fluksens fikk byttet navn til Shootist… Sylvester var liksom helt borte, plutselig! Med nytt navn ble han likevel faktisk vår første 2-årsvinner noen sinne! Etter 2-årsseieren skar det meste seg. Han fikk et uheldig opphold i Frankrike vinteren han ble 3 år. Trodde han var ferdig for godt, men etter en halsoperasjon i fjor høst, ser det ut til at han skal få litt uttelling for det talentet han viste som yngre. Det var derfor spesielt moro at han kunne vinne V65-løp på Bjerke forleden. Håper det blir flere gode løp og seirer etter hvert…..
19.januar, kveld: Vel, barna ga svar på tiltale! I kveld startet to av dem på Bjerke, og både Shootist (ex Sylvester) og Tourbillion (uttales «Torbjørn» med fransk «svung»…)
19.januar: Etter to dager med mildvær, er det faktisk godt at det ble kaldt igjen!!! Det var skrekkelig glatt på mandag, så hoppene fikk til deres store forbitrelse, være inne. I går tenkte jeg faktisk å slippe dem ut i en av luftegårdene, men etter å ha konstatert at fotsporene mine fyltes med vann, droppet jeg det. I dag er det frosset igjen, det er strødd skikkelig foran stallen og de skal få komme ut igjen. Kjenner jeg dem rett, kommer de til å oppføre seg som komplette tullinger, og ikke som de ærverdige voksne damene de vitterlig er!
Oppdretterstatistikken ble offentliggjort i TGN i går, og det var ikke riktig så ille som fryktet. 7.plass og 1,3 mill innkjørt, men bare lusne 18 seirer…. De siste årene har vi hatt mer enn 40 førsteplasser, men i fjor gikk det dårlig. Mange starter, men de fleste av dem skyldtes faktisk et knippe gamlinger som slet med å samle matlapper, og som i de fleste tilfeller, nok antagelig burde vært byttet ut med yngre, freshere modeller. All ære til de som er glade i hestene sine og ikke kasserer dem som gammelt søppel, men det er kanskje ikke alle som burde fortsatt som starthester? Når vi hadde flere små årganger og de beste hestene av forskjellige grunner ikke leverte (Olganina la opp, Royale har vært småskadet og har heller ikke klart å matche den tøffe, svenske konkurransen), så ble det som det ble. Var nok litte granne skuffet over 4-åringene mine (javel da, ganske så skuffet), selv om 9 av 10 har startet og 8 har vunnet løp….. 3-åringene hadde jeg faktisk ikke så veldig store forventninger til, med et unntak…(Trinitro trodde jeg steinhardt på, og han leverte!) 7 av 9 startet, den 8. travet godkjent prøveløp i april, men har utsatt starting av helsemessige grunner, og den 9. var faktisk også ute i prøveløp like før jul, selv om det gikk åt skogen. Uten ytterligere problemer, vil de to siste også starte i år. Det jeg virkelig gleder meg til, er de to neste årgangene! Vi har 11 hester som er 3 år, og om jeg skal tro på trenerne, blir det svære greier med flere av dem!!!!??? 🙂 I enkelte av tilfellene er listene lagt så høyt, at det nesten bare er nødt å bli noen nedturer i løpet av året. Når det gjelder de 15 unghestene som nettopp har blitt 2 år, tror jeg det er de beste jeg har oppdrettet noen gang! Hva individene og stammene angår, VET jeg de er toppen, om de leverer på banen, gjenstår å se….. men jeg gleder meg! Årets åringer teller 10 individer, vi venter 7 føll i år og det blir ikke flere neste år heller. Har bestemt meg for å holde meg på det nivået.
I går ble det for øvrig klart med en ny, spennende hingst for import av frossen sæd, Explosive Matter. Han var den nest beste i årgangen født 2006, bak Muscle Hill, travet 1.09.2 og tjente 1,5 mill dollar som 2 og 3-åring. Snakk om moderne stamme! Han er sin fars, Cantab Halls, hurtigste og mestvinnende sønn. Han er sin mors, Fireworks Hanover e Muscles Yankee (hun har selv vinnerrekord på 11.7) første avkom, det andre er Winning Fireworks som tilhørte årgangstoppen blant 3-års hoppene i fjor. Det blir kun et fåtall plasser tilgjengelige for norske oppdrettere, så det gjelder å være tidlig ute med bestillinger. Skal gjøre klar siden med info i løpet av dagen.
14.januar: Siden sist har det kommet mer snø, det har vært plussgrader og ellers ganske mildt, før det stupte ned i 15 minus i går igjen. I dag var det 8, på vei oppover. Er meldt regn til helgen, håper det bare er et skremmeskudd.
I går bestilte jeg kjøkkenet mitt (grøss, det blir dyrt…!), det blir levert 17.februar. Har ingen tro på at vi er ferdige til innstallering allerede da, men det er greit å ha et mål å jobbe mot. Skjønt jobbe, snekkerne blir borte på ubestemt tid, holder på med en annen jobb i Oslo akkurat nå… håper den ene av dem dukker opp her i neste uke, i alle fall. Ellers er det jo egentlig deilig når de ikke er her, stille og rolig! Skal forsøke å få gjort det jeg kan gjøre selv mens de er borte, sparkle brannmuren kan da ikke være så komplisert????
9.januar. Mye snø, med litt regn etterpå. Håper det ikke blir mer av det siste på en stund. Nå har vi en lett skareskorpe på toppen av snøen. Har tenkt en del på neste vinter, når jeg har enda færre småtasser i utegangen. De fleste av dem vil også være sent født, noe som betyr at vi ikke får sluppet før tidligst 1.november i år helller. I fjor var problemet at det ble kaldt allerede første uka, så det rakk ikke å bli varmt i sålen. Denne gangen får vi rett og slett starte brenningen med hoppemøkk fra stallen! I tillegg skal vi senke taket halvannen meter med duk, og sette inn plastremser som port til bruk om nødvendig. Rommet er så stort, at 5-6 unghester ikke klarer å få opp varmen alene, og nei!!! jeg skal ikke ha flere der av den grunn!
7.januar: Ikke lett å leve midt oppi en byggeplass. Forrige dagen ble det nyslipte gulvet påført et generøst lag med lakk. Dagen etter var jeg kjempeglad for at jeg ikke hadde støvsuget resten av første etasje. Snekkergutta slapp ned stubbloftsleira i kjelleren, og det tøyt opp gjennom alle mulige og umulige sprekker i gulvet og la seg som et tynt, hvitt dekke på både det nylakkede gulvet (!!!) og resten av alt! Det så ut! Det støvet var så fint, at det var ikke lett å få det opp med støvsugeren. Var veldig spent på hvordan det nylakkede gulvet så ut, men det gikk heldigvis bra. I går ble det pusset og lakket igjen. 9 liter lakk på et gulv på rundt 20 kvm???? I morges så vi hvor lakken hadde blitt av….. akkurat, nede i kjelleren..:-)
I går hadde vi rørlegger her, han holder på med varmeanlegget. To elektrikere var her dessuten hele dagen, først for å sørge for strømmen i det nyoppussede delrommet i huset, samt legge inn det elektriske til varmeanlegget i stallen. I går var det bare en snekker her, i dag er det to. De holder på med å legge rørene til vannvarme i huset, og de jobber nedenfra, i kjelleren. Etter at de hadde revet ned leira (fy, for en jobb), hadde vi en slamsugerbil som sugde opp alt og fjernet den. Vi slipper derved at den virvler opp i første etasje igjen, heldigvis….
Måtte for øvrig kjøpe nytt kjøleskap likevel. Det lille fra laberatoriet nektet å bli kaldere enn 12 grader, så nå er også det pensjonert etter nesten 25 gode år på jobben. Kontaktet Elkjøp for å høre om de hadde små kjøleskap på lager i Mysen. Fikk som svar at det hadde de ikke, men de hadde et på utstilling. Da jeg ba om å få direktenummeret til butikken for å sjekke om de ville selge det og om det var i salgbar stand, fikk jeg til svar at Nei, vi leverer ikke ut telefonnumrene. Butikkansatte har ikke tid til å snakke med kundene på telefon. Jeg fikk dra til butikken og spørre dem ansikt til ansikt….!!!! Snakk om service! Jeg ringte i stedet til Askim Elektriske, og dro den litt lengre veien dit etter at jeg ble forsikret om at de hadde og kunne selge meg et skap….
4.januar: Slutten kom brått og brutalt, og vi var totalt uforberedte….. I forgårs kveld var hun i full vigør. I går morges hadde jeg dårlig tid, la ikke merke til at hun var litt varm, før jeg gikk ut i stallen. Ved lunsjtid var det klart at noe var skikkelig galt. Neeeei, hun var døøød……! Selv om jeg visste at slutten nærmet seg, var det et sjokk. Hun var tross alt mer enn 20 år gammel, men så jo så bra ut? Så synd hun ikke klarte å holde ut i et par måneder til…. Vi bar henne ut i morges og satte inn en liten en fra stallen…. Hva jeg snakker om? Kjøleskapet mitt. Heldigvis lever tvillingbroren hennes fortsatt og er i full vigør. Han er en dobbeltfryser, og ganske full… Holder på med å bruke opp innholdet, han skal også ut om et par måneder. Siden vi skal innstallere et kjølehjørne i stedet for å ha et nytt kjøleskap, er det ikke noe alternativ å kjøpe nytt i mellomtiden. Må nok klare oss med det bittelille, det blir litt av en overgang! Får i alle fall plass til ost og annet pålegg, samt melkekartonger og litt annet.
3.januar: Så er ferien over…!!!! (har bare sløvet litt mer enn vanlig innimellom øktene i stallen…) og snekkeren er på plass med slipemaskinen. Siden golvet som slipes akkurat nå, bare ligger meter fra kosekroken, måtte jeg finne et littegranne fredeligere sted å sitte før hoppene skal ut. Hadde håpet han skulle blitt ferdig forrige dagen, dro til og med på handletur etter stallen, for å slippe bråket. Regner forhåpentligvis med at han er ferdig når jeg kommer inn igjen etterpå. Da er det avgasser fra gulvlakken som må leves med….
Har hatt fire ekstra småtasser her noen dager. De kom natt til fredag og dro igjen i går formiddag. Dustete egentlig, at de må inn i Norge for sertifisering. Peter fra Alebäck ringte meg også og sa han hadde 19 stykker som måtte inn i landet, og hadde jeg plass???? Kunne med god samvittighet si at det hadde jeg ikke (var ikke spesielt lei meg for det, må tillegges!). DNT krever at det skal være en norsk veterinær som skal besørge chipsing, hårprøver og tegning av signalement på unghestene. Lurer på om de er redde for at svenskene ikke skjønner instruksene, eller noe? Foreslo derfor ovenfor Peter at han skulle «importere» en norsk veterinær for jobben hjemme på Alebäck, sende unghestene med en transport til grensen, la dem vente på norsk side til etter midnatt, for derfor å returnere. Som sagt, så gjort. Alt gikk strålende!
Holder på å ta runden for å skjekke hvordan barna mine har det for tiden. Fikk positive tilbakemeldinger fra Line om Wanna B With U, Unreal, Ulixes og Uptown B.Girl (fikk ikke lov til å offentliggjøre hva de synes om sistnevnte!!!!:-), har fått med meg at Umbriel denne uken er sendt i trening til Stall Goop, fikk før jul vite at Unzipped hadde lagt seg ut og fikk mengdetrening. I går fikk jeg høre nytt fra Danmark om Wicked. Han trener som han skal hos Bo Westergård, og virker riktig fin…. Sven-Olav var innom her og hentet åringene i går, og sa alt var bra med Wine and Dine. Fra hjemmesiden der, leser jeg at «Wine and Dine trener fortsatt veldig bra og er en av de som er lengst framme. Han trener fem kilometer hver annen dag og har et flott trav med en utrolig spenst i steget»…..:-)!!!!
1.januar 2011: GODT NYTT ÅR! Plutselig var stallen tom for folunger, og vips! var det plutselig 14 åringer her i stedet….