Dagbokinnlegg 2009
Godt nytt år!
31.desember: «Hold barna inne!» sto det på forsiden av Dagbladet i går. De har tydeligvis ikke godt av å puste inn den kalde luften…. Vel mine «barn» gjør som de vil, og er svært aktive ute i snøen. Må innrømme at de holder seg inne ellers, selv om det er sol og veldig vakkert ute. Antar de 18 kalde gradene virker enda kaldere når de er varme og halvsvette, så det er greit nok. Det tar uansett tid før man venner seg til kulda. Håper ikke temperaturen synker noe særlig, spesielt flisa er ugrei å håndtere og må hakkes opp og kjøres inn til tining før bruk. Tenker med skrekk og gru tilbake til den første vinteren vi tilbrakte her på gården, med mindre enn 30 minus 1.nyttårsdag og uten vann noe sted…. Det tok oss veldig lang tid, og en telefon til den gamle eieren for å få vite hvor det var mest sannsynlig at vannet hadde frosset. Vi hadde konsentrert oss om å prøve å få vann i stallen og grisehuset, og så viste det seg at det største problemet lå i kjelleren på bolighuset, der vannet kom inn i første omgang. Vi måtte varme opp hele den trekkfulle kjelleren først, og så kunne vi prøve å finne ut hvor de andre frysepunktene lå… I mellomtiden var vi glade for å ha en brønn midt på gårdsplassen. Med øks for å få hull på isen og bøtter til å bære vann i, fikk vi etter hvert forsynt de 200 grisene og de 10 hestene vi hadde den gangen, med tydeligvis spesielt smakfullt brønnvann.
Den samme brønnen, eller gårdsdammen, ligger fortsatt her, og er selvsagt inngjerdet. For mange år siden ramlet høydrektige Princess Bulwark (søster av Scott Protector) oppi midt på vinteren, og det var ikke bare bare å få buksert den digre hoppa opp av det iskalde vannet, med is som stadig brakk under henne. Hun bokstavelig talt klapret tenner da vi fikk halt henne opp og pakket henne inn i tepper.
Kom til å tenke på Prinsessa og svømmeturen hennes her om dagen. Nå i jula skjedde følgende: På en gård i Sverige skulle stalljenta hente inn hestene før hun dro hjem, men en av hoppene manglet? Oh boy, da jenta kontaktet sjefen visste han umiddelbart hva som måtte ha hendt. Hun må ha falt i elva! En time tok bergingsaksjonen, før den iskalde hoppa ble reddet. Til alt hell kan hun ikke ha vært uti lenge før hun ble oppdaget, kroppstemperaturen var ikke lavere enn 35 grader. Etter sporene å dømme var hoppene blitt skremt av en elg, og så har den ene vært uheldig og bumset uti. Det dreier seg selvsagt om ei spesielt verdifull hoppe, så vi får bare håpe at alt går bra både med henne og med fosteret hun har i magen….. (Gjerde skikkelig, sier jeg!!!)
26.desember: Det snør visst….. Måtte bakse meg gjennom snøen da jeg skulle fôre i morges, enkelte steder sank jeg nedi til midt på låret. Stalldørene lot seg åpne så vidt at jeg fikk klemt meg inn…. Gubben sto opp tidlig for å måke, fikk ham til å lage traktorspor ned på jordet der hoppene skulle, så jeg slapp å slite meg fram de hundre meterne. Var takknemlig for det. Hoppene synes selvsagt det er toppers med mengdene med ren, hvit, myk snø til å bade og leke i. De oppfører seg som føll igjen. Folungene derimot var ikke udelt begeistret, det var ikke et spor utenfor! Jagde dem ut etter frokost, og da de først fikk smaken på det, var de ute lenge og vel, hoppende og lekeslåssende uti snøfonnene. Da de omsider vendte tilbake til basen, var de mer hvite enn brune, svarte og røde…..
Så at Bjerke har avlyst kjøringen i dag, det kan jeg ikke huske har skjedd før, sånn i farten? Tror det har vært noen avlysninger grunnet tåke, eller kanskje strømbrudd, men snø? Er i alle fall lenge siden…..
22.desember: Per Ulven døde forrige uke. Siden da har jeg stadig tenkt på ham og den tiden jeg tilbrakte på stallen hans. Alle omtalte ham som Pelle, men aldri rett opp i ansiktet hans, da fikk du et skarpt blikk i retur….. Det passet seg liksom ikke at en jentunge var så respektløs! Husket at jeg selte på en av de klassiske vinnerne hans, og trodde det var en av de ni derbyvinnerne. Fikk det ikke helt til å passe, så jeg slo opp i den innbundne utgaven av TGN fra 1973. Da husket jeg det. Stallmannen Skau hadde to starthester i kriteriet den dagen, han tok selv ut sin favoritt, svarte, langlemmede Eva Protector, som Pelle skulle kjøre. Jeg fikk oppgaven med å ta ut den runde klumpen Prins Janeiro, som endte opp med å vinne kriteriet kjørt av Pelles bror Spurven (som var økenavnet til Alf Ulven). Det sier seg selv at jeg kjørte ned fra banen med Eva P….. Apropos runde klumpen, det var ganske typisk for hestene hos Pelle, de var godt fôret og som oftest i veldig godt hold. Hadde bestemt meg for å ta et helt år på Bjerke etter skolen, og ville helst jobbe hos Pelle. Han kunne ikke garantere fast jobb fra høsten av, men sa at sånt vanligvis ordnet seg. I mellomtiden fikk Per Henriksen nyss om at jeg hadde bruk for jobb, så han tok resolutt tak i meg og halte meg ned for å snakke med Jan Risa som søkte folk. Jeg var ikke tøff nok til å si at jeg ikke ville jobbe der, ville mye heller være hos Pelle enn hos «Klovn» Risa. (Som man forstår, ikke heller dette navnet var noe man brukte i direkte tale, det henspeilte for øvrig på drakta, som var rød med gule bomber på den tiden…). Pelle selv hørtes faktisk litt betuttet og sa…»Du skulle jo jobbe for meg, du…» og jeg var nesten på gråten, shanghaiet som jeg følte at jeg var. Da høsten kom og Pelle hadde ledig jobb, trivdes jeg imidlertid så godt hos «Klovn» og hadde knyttet meg så fast til passhestene mine, at jeg ble der jeg var. I hele fire år! Kom meg aldri løs fra hestene mine igjen før jeg flyttet ut på Kvakstad og tok noen av dem med meg. Tror nesten Risa’n pustet lettet ut da jeg sluttet. Han var ikke spesielt glad i konfrontasjoner og lot meg stort sett styre og stelle som jeg ville, så lenge stallen fungerte. Det hadde aldri gått hos Pelle, der var det helt klare regler og ingen tvil om hvem som bestemte!
Ble sittende å mimre mer over de gamle TGN-bladene. Da Prins Janeiro vant kriteriet, fikk han 35.380 i førstepremie. Han travet 25.8/2100. Samme dag vant Pilmin kaldblodkriteriet på 38.8 foran Vintilla og Slogum Tor. Dally Sjurson vant hurtigklassen på 32.5/2640 foran Thea og min favoritt Brage. Det har jammen skjedd litt! To sider lengre ut i TGN 55/1973 fant jeg at Aidean slo Scott Protector på Drammen, og at Jerker vant et grunnlagsløp mellom 30-40.000.Wenche Sjur satt banerekord på Klosterskogen på 33.5/1640, da hun ble toer i Porselensløpet bak Sjur Prinsen, og Prince Royal tok seg av hurtigklassen på 21.1. På Leangen vant «som vanlig» vinnerhestene Miss Frances, Monagutt, Reitlappen og gærningen Brandseggrauen. Akkurat sistnevnte har jeg et spesielt minne om. Fem år gammel kom han inn på stallen til «dansken» Åge Bødker, der jeg jobbet etter skolen og i sommerferien. Han var uskodd og uklipt oppå nakken, det burde kanskje ringt en aldri så liten bjelle? Jeg fikk i oppdrag å ta ham en tur i firehjulsvogna, og mens hesten sto og dirret og to mann hjalp til å spenne ham fast mellom skjækene, ga Åge meg kjøreinstruksene: «Hvis han ikke er kjørt med før, får du bare styre rett i veggen der borte….» Hva var dette for noe? Du kan da ikke sende en 14-årig unge ut med en utemt galning? Hesten ble sluppet, og av sted bar det. Tok ikke mange brøkdelene av et sekund før jeg skjønte at det kom til å gå veldig galt….. Prøvde å styre mot veggen, men hesten stoppet ikke og svingte rundt. Da gikk alvoret opp for meg. Jeg tok spenntak og prøvde av alle mine usle krefter å kjøre rett i det nye gjerdet rundt stallområdet på Leangen. Det gikk delvis, og ferden endte da vognkanten traff en stolpe som bøyde seg og rev et stort hull i strekkmetallet, det ene draget på vogna brakk og hesten svingte rundt og knakk det andre draget. Der ble vi innhentet av stormtroppene som kom springende for å avskjære oss før gampen satte videre med meg hengende etter i tømmene… Hæ, hæ, hæ, gliste dansken mens gebisset hoppet opp og ned, – du fikk deg litt av en kjøretur der… Det ble med den ene turen med Brandseggrauen og meg. Han ble aldri riktig kjørbar, men han vant hauger av løp. Og hva gjerdet rundt banen angikk, det tok mange år før de endelig fikk råd til å reparere det….
19.desember: I går fikk alle markekur igjen, vi skal tømme utegangen i morgen og tenkte vi skulle «tømme» unghestene for eventuelle snyltere også på forhånd. De får markekur annenhver måned fra de blir født, fram til de reiser herfra på høsten som halvannetåringer. I tillegg prøver vi selvsagt å bedrive forebyggende parasittbehandling, ved å skrape luftegårdene fri for møkk, bytte topplaget og gruse opp hver høst, samt pusse og bytte beiter. Unghester er imidlertid utsatt for parasitter uansett, de voksne hestene oppnår etter hvert en slags immunitet.
Skal snart ta med kameraet ut igjen, må bare vente til lyset blir bedre. Tok noen bilder i oktober, som jeg ikke har fått somlet meg til å legge ut, men de kommer etter hvert.
18.desember: Kaldt, kaldt, kaldt! Klasket en neve fet krem i fjeset før jeg tråkket oppi termobuksene og knirket ut i snøen. Nytter ikke å gå stille når snøen bråker sånn, hørte ganske raskt hoppene humret og begynte med morgentoalettet. Folungene derimot, bare glippet søvnig med øynene og ble rolig liggende mens jeg gikk rundt mellom dem og prøvde å få liv i leiren! Selv om det fortsatt er plussgrader inne i liggehallen med 15 minuser utenfor, tar det tid før lampene virker ordentlig. De ti minuttene det tok meg å servere første del av frokosten til katter og hopper, hadde ungene brukt til å våkne på. Nå som det er så kaldt, har jeg begynt å øke på med kraftfôr. Har gitt dem ganske lite foreløpig, det er grenser hvor mye de får jafset i seg på 5-10 minutter, skjønt Whip’ert kunne nok klart en betydelig mengde på den tiden….
I går var det bare ti minus, men siden det blåste kraftig, var det skrekkelig kaldt! Hoppene ble sluppet ut mye senere enn vanlig, og tryglet til gjengjeld om å få komme inn desto tidligere! Ungene tilbrakte mye av tiden med å slåss innendørs, men etter hvert har de tydeligvis begynt å venne seg til minusgradene. På kvelden fikk jeg dem nesten ikke inn, måtte hente en og en for å sette dem opp for kveldsmat. Det må sies at d.a.y (de aller yngste) er mer tynnhudet en de største bamsene, og de tilbringer også mer tid inne en for eksempel Whip’ert, Wayne og Verity, for å nevne noen som tydeligvis trives i kulda! Nå behøver vi bare 10 cm snø til, det vi har fått hjelper mot mørket og tar den verste brodden av underlaget, men for å få det skikkelig bra, må det et tykkere lag snø til. Er lovet, så nå får vi bare krysse fingrene….
Vi har fortsatt en monitor der vi kan følge folungene gjennom dagen, det vil si når de er innomhus. Vi tar oss i å gjøre det samme vi gjorde den første tiden vi hadde akvarium, vi sitter og ser på i lange tider om gangen, mens vi flirer av enkeltes oppførsel. Det skjer stadig noe, som nå i morges, da mange ville ta en lur, mens andre ville krangle. Whip’ert plaget Wicked helt til han reiste seg, og så fulgte en heidundrende jakt på kryss og tvers gjennom hallen, mellom og rundt og over grinete unger som ropte…»hei, noen prøver å få sovet her…», de var nede på knærne og snart var den ene jeger, snart den andre, helt til alle de andre ga opp og flyttet seg ut av stridssonen….
8.august vant Olganina Stoeliten på Solvalla og travet 12.8/2140. Det jeg ikke har fått vite før nå, er at det var og fortsatt er, Svensk Rekord. (For eldre, utenlandskfødte varmblodshopper over mellomdistanse med autostart, puh….) Gøy!
14.desember: Nå mangler det bare snaue 100.000 på at vi runder 3 millioner innkjørt på oppdrettet vårt i år! Da har jeg regnet ei krone for ei krone, om den nå er svensk eller norsk. Skal vi være strenge og bare tenke norske kroner, behøver vi nok 100.000 til… og det blir så og si umulig hvis ikke Olganina trår til med et toppløp igjen! 100 lapper kan være innen rekkevidde, selv om det ikke er mange som starter om dagen. Royale fikk tidlig vinterferie og skal ikke ut før utpå nyåret, vet ikke om det kan bli noen flere seirer på unghestene? Så Sarzaparilla var meldt neste uke, Safir skal ut på onsdag,….? Apropos Safir, han og Periander er eksporterte, derfor kommer ikke de pengene de har tjent med på oppdretterstatistikken, selv om vi får oppdretterpenger også der. Merkelig opplegg. DNT klarer å regne ut og sende ut oppdretterpenger, men de klarer ikke å få lagt til det de eksporterte hestene tjener på statistikken. Er litt usikker på hvordan vi ligger an forresten, har bare kontroll på Aasen som fortsatt ligger bak selv om Åsajerven vinner på lørdag….. (Er veldig glad hesten har hatt ferie i høst!) Vet ikke om noen andre har smøget seg foran?
Skjønt det å være oppdretter-champion er bare tomme ord og lite ære. Ikke får man noen pokal eller plakett eller diplom eller engang en liten blomsterkvast. Ikke blir man invitert til noen hestegalla (ære være Oslo og Akershus sitt opplegg!), ikke blir man nevnt som oppdretter når hestene vinner. Ventet spent på noen ordblomster etter Stringendos seier i Jærløpet på lørdag, men tror du noen fant på å huske oppdretteren med en aldri så liten vennlig tanke? Å, nei da….:-( Stringendos seier var den 41. for året, begge de to foregående årene har hestene våre vunnet 45 løp. Det skal mye tur til om det går å matche i år…. Stringendo, ja. Kjempegøy at han fikk vist litt av evnene sine, han har vært talentfull hele tiden. Var en riktig kraftpakke som liten, etter at jentene forsvant fra flokken var han fullstendig dominerende. Han var så hard mot de andre at jeg måtte skille ham fra resten av gutta de siste seks ukene før auksjonen, så de fikk slikket sine sår og grodd i hop!!! Han var smekkfull av testosteron og knallhard i muskulaturen. Ingen stor overraskelse at han ble vallak en uke etter at han reiste herfra….. Han var ellers en trivelig kar, bare han hadde fått utløp for overskuddet sitt! Mest morsomt med Stringendo, er at han er Divas førstefødte, har satset litt på henne og har brukt gode hingster. Etter Stringendo har hun en 2-åring etter Pine Chip (Tigerlily travet mønstringsløp på fredag, står hos Tor Waaler), en åring etter Angus Hall (Ulixes er hos Bullern), hoppeføll etter franske Prodigious (Vendela Vix er ei flott, tøff dame) og Diva er drektig med Daguet Rapide. Alle avkommene har vært tøffe, Ulixes var bare så uheldig at han møtte på et par som var nesten like harde og dessuten mye større, så han måtte gi seg. Vendela er nok i samme båt, det er et par andre av årets hoppeføll som har «attitude» i bøtter og spann. Jeg får stadig blåmerker på armene etter små kontroverser med beistene!
Det har blitt kaldt ute, og er meldt mye kaldere. Vi forberedte oss på det i helgen, det vil si, jeg skrev lister over hva som måtte gjøres, Lars krysset av etter hvert som han hadde ordnet det! Fin og rettferdig (!!?) arbeidsdeling! Sette på varme i lillestallen så ikke vannet fryser, pakke inn stallhjørnet der vannledningene kommer inn idiotisk langt ute, flytte inn vaskemaskinen i et varmt rom, gjerde om så folungene kan slippes over på grasmark ved barfrost (venter et par dager, det er meldt litt snø i natt og i morgen)…. det var visst det grøvste.
I dag har jeg endelig fått ryddet rent skrivebordet mitt, har gruet meg til det hele høsten og har bare ikke orket å begynne. Nå er alt klart til å avslutte oppgjøret til stasjonene, det er en del som har ymtet frampå og har lurt på om jeg har glemt dem…??? Det kommer, må få orden på regnskapet før årsskiftet uansett!
11.desember: Da er ikke lengre Kvakstad Gård agent for Dubois-hingstene. Sto på mitt og var egentlig lettet da det ikke ble akseptert. Hingstene vil høyst sannsynlig likevel selges i Norge gjennom en annen agent. Vel bekomme, og lykke til!!!!! Hingster er det heldigvis nok av……… 🙂
I dag var Torbjørn og Tigerlily ute i mønstringsløp. Torbjørn vant sitt, mens Tigerlily måtte innom galoppen og ble toer i sitt løp likevel. Da er det bare Tuttalaforza som ikke har vært ute. Siden hun fikk en kraftig infeksjon i sommer som hang igjen langt utover høsten, har eier/trener bestemt å stå over. Sikkert fornuftig.
Ellers fikk jeg høre i dag at snart 2-årige Rocky er noe av en snakkhest på Bjerkebanen…???? I positiv forstand, altså…
6.desember: I forgårs snø, i går slaps, i dag is….. Er ikke helt sikker på hvor glatt det er, siden det fortsatt er mørkt ute. Mistenker at hoppene ikke kommer ut. Hos ungene er det glatt, men ikke verre enn at de klarer å manøvrere med litt forsiktighet. Nå må vi altså håpe på regn, så det blir isfritt igjen! har bestilt noe å strø med, men det hadde vært greit å slippe.
Fikk årsrevyen i går, i en noe miserabel tilstand, revet og delvis ødelagt. Har nå imidlertid klart å komme meg sånn noenlunde igjennom, finlesingen får vi ta senere. Har sjekket at de egne annonsene ble som de skulle, at vi har konkurransedyktige priser (synes vi kom brukbart ut!) og topplistene. Som ventet var Royale toer på 4-årslisten, mens Olganina var treer blant de eldre hoppene. Ellers nevner vi:
3-årige hingster og vallaker: Listen toppes naturlig nok av Golden Brown (e Chipmate). Bullchip (e Angus Hall) er toer, Broadway Boy (e Broadway Hall) er firer, Whatwouldtheysay (e Muscles Yankee) femte, King Coral (e SJ’s Photo) nr 8. og Buvet (e Buvetier d’Aunou) nr 9. To er etter hingster oppstallet i Norge ved bedekningstidspunktet (nr 1 og 3) 3 av 10 er USA-importer.
3-årige hopper: De to SJ’s Photo-døtrene SJ’s Majesty og Pretty Photo topper, Empress Tile (e Kadabra) er nr 10. Tre er etter norskoppstallede hingster (nr 3,4 og 9), en er importert fra Danmark. Spør nok en gang, hvem påsto SJ’s Photo ikke lager gode hopper?????
4-års hingster og vallaker: 4 av 10 er etter hingster oppstallet i Norge (nr 3, 4, 6 og 8), 2 er svenske importer (nr 1 og 10).
4-års hopper: Royale (e Joyau d’Amour) er altså nr 2, CC Westside (e Victory Abroad) er treer, Broadway Arvells (e Victory Abroad) er femte. 1 av 10 er etter den gang norskoppstallede hingster (nr 7), 3 er importer fra Danmark, 1 kommer fra Tyskland. Her ser man at to av Victory Abroads seks norskfødte 4-årige døtre er med på topp 4! Sterkt!
Eldre hingster og vallaker: Megaman Neo (e Super Arnie) topper listen, Cream of Arnie (e Super Arnie) er treer, MT Cherokee (e Super Photo Kosmos) er firer, Gentle Tilly (e Super Arnie) er sjette, Classic Tile (e Enjoy Lavec) er sjuende og Uppercut Flevo (e Tap In) er nr 10. Ingen er etter norskoppstallede hingster, 6 er svenske importer, 1 kommer fra USA og 1 fra Nederland. Legg merke til at Super Arnie har tre sønner med på listen, heia Wicked!!
Eldre hopper: Olganina (e Arnaqueur) er rangert som treer og Digital Charcoal (e Super Photo Kosmos) som niende. 2 av 10 er etter norskoppstallede hingster, 2 er USA-importer, 5 er født i Sverige.
Når det gjelder påmeldinger til hingstene vi er agenter for, er det naturlig nok tidlig å spå hvordan pågangen blir. Kan imidlertid nevne at de tre første henvendelsene i går gjaldt samme hingst, nemlig Elithingsten Pine Chip! Interessentene hadde merket seg den nye prisen, og grep begjærlig sjansen til å få plass hos denne topphingsten. Personlig har jeg alltid syntes Pine Chip har vært i dyreste laget for min lommebok, så jeg har bare to avkom etter ham (2-åringen Tigerlily og åringen Unieme). Har imidlertid ikke hatt noe problem med å forstå at man ikke kan sette hingsten ned i pris når han er fulltegnet med 150 hopper i Italia hvert år. Nå som det er økonomisk krise i italiensk travsport, har man justert prisene deretter, flott for oss!!! 55.000 svenske pesetas vil si bare rundt 45.000 norske, og det lar seg absolutt høre!
En annen vri vi har gjort, er å sette ned prisene ved bestilling til 3000 kr. (unntatt Dubois-hingster). Vi fant ut at de fleste mottaksstasjonene uansett hva de fikk betalt av oss, likevel fakturerte stasjonsavgift på 2000 kr eller mer. Andre stasjoner tok bare stasjonsavgift ved bedekning med noen hingster. På denne måten blir det mer likt mellom stasjonene, når alle tar stasjonsavgift.
Apropos Dubois-hingstene, jeg er litt i tvil om vi kommer til å selge dem framover. Dels er det mer eller mindre et underskuddsforetagende , siden eierne beholder nesten alt selv. Vi kan selvsagt legge på et ekstragebyr på bestillingsprisen. Det verste er imidlertid at de vil nekte oss å levere ut sprangsedler om oppdretterne ikke betaler føllavgiften i løpet av det året føllet blir født. De aller fleste betaler heldigvis i noenlunde rett tid, og rundt 96% betaler i føllingsåret. I enkelte tilfeller skjærer det seg, og vi har f eks fortsatt tre Love You-føll som ikke er betalt. Hvis Dubois’ egen agent fikk det som han ville, ville ikke disse tre kunne sertifiseres om føllavgiftene fortsatt står ubetalte 1.januar 2010! Jeg har selvsagt nektet å gå med på det, men de er forberedt å ta bråket og eventuelle rettssaker som måtte oppstå. For 2009-føll regner jeg imidlertid det skal gå bra, for 2010-føllene også. Jeg skrev nemlig ikke under på avtalen for denne sesongen der jeg ble pålagt en slik variant. Tror imidlertid ikke jeg kommer unna for de som skal bedekkes 2010, så da spørs det om jeg er forberedt på det bråket som vil oppstå…..??? Hingster er det jo nok av i markedet….
4.desember: I dag snør det, håper bare ikke det begynner å regne utpå dagen. Det har kommet såpass mye snø (5 cm kanskje?), at det vil bli holkeføre på no time! Og det vil vi ikke ha!!!! Hoppene får i alle fall vasket seg i dag.
Ellers er det allerede fredag og årsrevy i dag, oppdaget jeg plutselig. Det betyr at jeg får det litt travelt med oppdateringer. Lover at det skal være sånn noenlunde på plass i løpet av helgen.
3.desember: Det er så kaldt her inne på kontoret mitt, at jeg har kviet meg for å oppdatere hjemmesiden. Kom imidlertid på at jeg jo har en oven under bordet, så nå er det ikke så ille. Seks-sju minusgrader ute, vindstille og barfrost. Folungene harver opp liggehallen siden det er for hardt å løpe ute. Siden det er meldt snø i natt, venter jeg med å åpne inn til den mykere, grasteppelagte nabo-luftegården. Hoppene stolprer seg ned til beitet på til dels ømme føtter. Underlaget er helt slett, men veldig hardt. Vel ute på graset er farten betydelig større!
I går reiste Monroe til sitt nye hjem på Brandbu, og vi er nede i 15 hopper. Det går saaakte…… Det er fortsatt minst to igjen før jeg kan stenge av den ene stallen.
Leste forrige dagen om en mor som var blitt trakassert av sin attenårige sønn fra han var 10 år. Det siste var at hun var tvunget til å sitte med hode nede i do i to timer….!!!! Du snakker om barneoppdragelse! Ikke lett å ta tilbake makta når det har gått så langt. Det samme gjelder mine 15 små. Tenker med gru hvordan det ville gått om de ikke hadde vært fullstendig overbeviste om at jeg både er større, sterkere og tøffere enn dem…. Det ville begynt med stadig flere blåmerker selvsagt, før de hadde slengt meg i vanntanken en dag. Etter hvert ville jeg sikkert vært redd for å gå inn der uten pisk eller kost til å forsvare meg med….Og hvordan skulle vi få vist dem fram for potensielle kjøpere på auksjonen om de ikke hadde respekt for folk? Svaret er: antagelig med stor fare for liv og lemmer!!….Men sånn blir det heldigvis aldri! De er så snille så, og vi har et sunt og trivelig forhold med mye kos…… De alle fleste av dem står fint i kjettingene og er helt avslappede til beinløfting, pussing og ørepjusking. (Jeg drar dem i ørehårene og klør dem på knotten hver dag for å venne dem til å bli mye handtert i hodet…)
Årsrevyen kommer ut på fredag, og jeg må forte meg å oppdatere hingstesidene med henhold til priser osv. Har fortsatt ikke fått alle de nye prisene, og har ikke laget sider til alle jeg har annonsert heller. Kommer i stedet til å linke inn til andre sider, der man finner opplysninger om hver hingst, fram til vi ser hvilke nye hingster vi skal søke på i februar.
26.november: Den siste uken har det vært veldig, veldig vått her! Tirsdag var et unntak, da var det sol og vindstille. Til en forandring. I går var det ille, det blåste og regnet så mye at hoppene fikk være inne for første gang på lenge. I dag er det stort sett opphold, men det blåser sånn at det er vanskelig å manøvrere trillebåra, uten at alt oppi forsvinner på veien….
Ungene er som vanlig veldig fornuftige. De holder seg inne, og styrter først ut når værgudene tar en liten vanningspause. De vokser noe grassat, selv om jeg er ganske knipen med kraftfôr. Må hele tiden justere grimene deres, ikke lenge før de første må over på cob-størrelse. Sto og skikkelig SÅ på dem i morges, det er en del megabreia rumper å se…. Wanna B, for eksempel. Wayne, Wizard, Verity og Whip’ert også…. spesielt! Og lynnet på de forskjellige trer stadig klarere fram. Vijaya fikk tilnavnet Piraja etter det første blå merket hun påførte meg, men hun er ikke den verste. Vanilla er nok ung, men huttemegtu for et temperament! Hun er fryktelig kosete, og skal stadig susse og pjuske meg i nakken… men jeg stoler ikke på henne et sekund. Hun tar ikke fem øre for plutselig å slå om, og er den eneste som har prøvd seg mer enn en gang. Foreløpig følger jeg henne med et vaktsomt blikk, og har alltid øynene i nakken. Wine and Dine er vel den eneste som kan stå ved siden av henne når hun er bundet uten å få varige men, men selv han må passe seg.
Vanillas rake motsetning er Vigilia. Hun er yngste hoppe der Vanilla er nestyngst, men er fredelig og elskelig og går godt sammen med alle. Ingen er slemme mot Vigilia, og hun er bare verdens goeste’ …
Nå er alle hoppene raspet, vaksinert og sjekket for drektighet. De hadde holdt på babyene alle sammen, Sip var tom, men det visste jeg egentlig. Hun var drektig på 16 dager, på 28 så fosteret ganske så mistenkelig ut, så jeg var 99,75% sikker på at det var på vei ut… Og borte var det! Dessverre. To av avlshoppene er borte, den tredje og fjerde er vel også på vei ut av stallen…. Er altså nede på 16 hopper, going on 14….
18.november: Gikk ut i morges, og ble lett til sinns. Mildt, opphold, vindstille, fortsatt mørkt, men dette lovet da bra? Ganske tørt på bakken også…. Slo på lyset hos ungene (de har en lampe som nattlys) og ba dem pelle seg på beina. Gikk bort i stallen mens ungene våknet, satte gamle, tannløse Mao inn på hans eget frokostrom med dagens første måltid fra boks, fôret de andre kattene med tørrfôr på diverse foretrukne steder, ga hoppene kraftfôr og ruslet tilbake til ungene igjen. Wayne hadde fortsatt ikke giddet reise seg, de andre var ivrige og klare for mat. Mens barna spiste, gikk jeg tilbake til stallen for å gi hoppene litt grovfôr også, da stalldøra plutselig ble revet løs fra kroken i veggen! Jeg kjempet meg ut i den plutselig voldsomme vinden og det hamrende regnet, og fikk dyttet igjen døra, før jeg fortet meg tilbake til utegangen. Var ungene blitt engstelige av bråket? …Ikke! De var riktignok ferdige med å spise kraftfôr, men sto og puslet med sitt. Da de var sluppet løs, gikk flere ut (fortsatt under tak) og liksom testet føreforholdene, før de skyndsomt trakk seg tilbake i ly… Hadde det vært en annen gjeng, hadde de vært over alle haugene, hutrende og raskt klissvåte langt unna knirkende treverk og trommende regn mot takplatene. Disse her er ikke så lettskremte! Heldigvis!
8-årige Mim kom tilbake etter pause og vant sprintløp på Leangen i går. Senere på kvelden fikk jeg en mail fra eieren med et bilde av dama. Spurte om det var planer om å fortsette løpskjøringen også neste år, og ble litt paff over svaret. «Vi skal kjøre løp så lenge hun er hel og frisk. Er litt betenkt med å bedekke henne, da avkommene hennes tar livet av seg.»….???? Vet at Mim har to avkom fra før, en 3-åring som begynte bra med 16-rekord i vår, før han døde av et eller annet. Nå viser det seg at 2-åringen hadde ødelagt et bein i luftegården, trist, men sånt som skjer. Et øyeblikk lurte jeg på om de var født med noe slags dødsønske og stadig prøvde å drukne seg i vannkar eller hoppe ut fra stup eller lignende. Det med drukningen var faktisk noe jeg var engstelig for da Regaliz var liten. Hun hadde en slags underlig dragning mot det våte, og sto stadig med hele hodet under vann ute på beitet, i lange perioder av gangen…. når hun ikke badet i vannsprederen, vel og merke!
15.november: I går var bakken snødekket og det var rundt null om morgenen. I dag er det nesten 10 varme, og det pissregner, hva er dette for slags opplegg?
Jeg driver og rydder. På mange forskjellige plan. Resultatet er derfor at det er mer rotete enn noensinne, overalt. Kjøkkenskap jeg ikke en gang når til bunns i med gardintrapp uten hjelp av en som er 30 cm høyere enn meg, inneholder mange glemte ting… mest utrolig mye skrap, viser det seg. I tillegg til døde fluer og muselort, er det et uttall gamle kakebokser og plastbeholdere, delvis defekte husholdningsmaskiner og mye annet rart. Mye skal kastes, mye skal gis bort til frivillighetssentralen, litt skal beholdes og noe skal gis bort til familien i julegave. I resten av huset finnes det også mye av skatter og skrot. Ikke så mye skal kastes, litt går til frivillighetssentralen, noe blir julegaver (billig jul i år!) resten pakker jeg for å selge på antikk/brukt-auksjon, der det meste er innhandlet i utgangspunktet. Det tok nemlig noen år før jeg greide å kontrollere rykningen i hendene mine, og kom stadig hjem med å, så unyttige impulskjøp. Hva skulle nå egentlig jeg med en gammel brannhjelm? Eller et buet anretningsspeil? Eller et sverd? … vel, det siste beholder jeg nok, dukker det opp en ulv på trammen her, har jeg et prima forsvarsvåpen. Kjøpte også et gedigent, gammelt og skummelt årelatingssett for ikke en så veldig billig penge, det passet bra å gi til min bror, som er distriktslege i Førde. Sa han kunne bruke det til å skremme pasienter som ikke oppførte seg….
Holder også på å rydde i stallen, og funderer på å tømme selerommet. Har flere seler, gamle men i strøken stand, og godt vedlikeholdt. Mange hodelag, både med sjekk og for ridning, sprangsele og et uttall lærgrimer som aldri blir brukt, bare oljet hvert år. I tillegg har jeg et ukjent antall føllgrimer som jeg regner med jeg kaster. Bruker de samme hvert år uansett. (Si i fra om du vil ha noen…) Skal sjekke med Hans Martin på Momarken om hva han mener de er verdt om noe, og så tror jeg at jeg annonserer dem til salgs. Om jeg skulle finne på å skaffe meg en kjørehest igjen, har jeg vel antagelig råd til å kjøpe meg nytt seletøy også….
14.november: Vi har fått snø i natt, noe som er bra. Spesielt for mine til dels sårbeinte hopper som ikke liker barfrost noe særlig. Skal slippe dem ut på beitet igjen bare det fryser skikkelig til. Det som ikke er bra, er at det skal regne i dag, tror faktisk det har begynt allerede så smått. Det betyr i beste fall sørpe, i verste fall holkeføre…. Får følge nøye med utover dagen, så jeg er sikker på at jeg klarer å få hoppene inn igjen hele…
Fikk en SMS fra fru Brækken i morges. Hun sier at vi må se Newton på NRK i morgen 18.30, det handler om avl og oppdrett og Bleke Jerven som har blitt filmstjerne? På programsiden står det at de har utforsket «hestespråk». Noe lettvint som at hestene er glade når ørene peker fram og sinte når de ligger bakover…. Vi får følge med og se om Olga har fått forklart det skikkelig 🙂 .
Fikk forresten den gode nyheten i går kveld, at oppdretterseminaret blir den andre helgen i februar. Håper flest mulig tar seg tid til å bli med, bare det sosiale er verdt turen!
13.november: Fredag den 13. i dag, bra man ikke er overtroisk! Er omsider ferdig med årsrevyannonsene, har egentlig tatt meg en fridag, skjønt dag og dag… det blir i alle fall noen timer! Hopper og føll har også virket litt mattere enn vanlig, alle ble vaksinerte i går kveld, kan det være grunnen?
I tillegg til å vaksinere, har vi begynt på høstsjekken av hoppene, for å kontrollere at ingen har kvittet seg med folungene og for å stelle tennene deres. Av en eller annen grunn ble det slurvet med tannraspingen i fjor høst, vi sjekket drektighet og begynte friskt på raspingen. Det var imidlertid såpass slitsomt, at vi utsatte de 10 siste til en annen dag, og så forsvant det bare. Skammer meg nå, når jeg ser hvor ille det er stelt med enkelte av hoppene. Kanskje det var derfor vi plundret med drektigheten i år? De ser jo bra ut, alle er i til dels svæært godt hold, men skarpe som tusan i munnen. Den første vi tok, visste jeg hadde problemer, hun hadde begynt å legge halvtygde tuster over alt… og det stemte, fullt av sår og greier…. Fysjameg. Vi tar i alle fall alle grundig nå, og jeg lover at jeg ikke skal forsømme dem slik en annen gang!
Etterlyste i fjor litt mer festivitas på lokalplanet, etter DNT’s amputerte forestilling der bare få kategorier innen travet ble hedret. Tydeligvis flere som har fått den tanken, Oslo og Akershus skal arrangere hestegalla og utdele priser i en rekke kategorier til hester og tobeinte utøvere. Er spesielt begeistret fordi de også skal hedre «Årets Oppdretter» og holder en knapp på Ståle! Savner egentlig bare en kategori som heter «Årets Oppasser», så ville det vært helt komplett! Imponerende! Håper andre regioner tar etter og arrangerer sine egne kåringer, alle fortjener å bli gjort stas på! (Kom det fram en liten sår undertone der, mon tro???)
Forberedelsene til neste års oppdretterseminar er i full gang, og jeg bare krysser fingrene for at arrangørene faller ned på den andre helgen i februar og ikke den første. Det hadde jo vært gøy å komme seg ut fra gården en tur, men gubben er i Spania og leker racerkjører i slutten av januar/begynnelsen av februar. Det vil nok vekke motvilje i stallen om jeg opplyser de firbeinte om at det er selvbetjening i to dager, og at de får måke boksene sine selv til en forandring! Når jeg tenker tilbake på året som har gått, er antall turer som har vart lengre enn 5 timer sammenhengende i 2009, lett talte. Det var oppdretterseminaret i februar som varte i nesten to dager, det var turen til Broline i øs pøs i august for å ta bilde av åringen til Børre, det var derbyauksjonen og det var derbysøndagen, sistnevnte ligger akkurat på grensen til å regnes med… Ikke mye å skryte av! Hadde jo selvsagt flere «nesten fri»-dager i august. Prøvde å sløve meg i form, det var ikke spesielt vellykket kan man si. Man blir ikke uthvilt av å vegetere på sofaen i lengre tid, fant jeg ut….!!!
Får nesten rusle ut for innsamling av hopper, klokka er snart fire og det ikke mye dagslys igjen!
7.november: Man har selvsagt aldri et kamera for hånden når man behøver det. Synes det er viktig at unghestene oppmuntres til å drikke mest mulig, så i tillegg til oppvarmede drikkekar, har vi et 400 liters plastkar stående utenfor stallen. Når det er så lite vann igjen at jeg klarer å velte det, fyller jeg på nytt, så også i morges. I dag måtte jeg holde et øye med det de 20 minuttene det tar å fylle karet, det var stor trengsel rundt av folunger som skulle drikke samtidig av det rene, iskalde, plaskende vannet. Mot slutten var det bare to hoppeføll igjen. Vijaya var tydelig fascinert av virvlene der vannstrømmen traff overflaten. Hun sto og lekte seg med vannet, da Wanna B begynte å herme etter henne. Fornærmet fordi hun ble ignorert (?), bestemte Wanna B seg for å dra den litt lengre. Hun begynte å kaste vann med mulen bort på Vijaya! Sistnevnte ville ikke være dårligere, hun tok vannslangen og skulle tydelig hevne seg, uten at det gikk helt som planlagt. Den som ble dryppende våt var en forskrekket Vijaya, mens Wanna B sto og gliste (!!) og nikket ivrig med hodet……
Spennende dag i dag. Olganina skal ut i den svenske gulddivisjonen, og har en liten vinnersjanse? Ulempen er vel at det ikke er så lenge siden forrige start. På Klosterskogen er to av 3-åringene tøft meldt i Høstfinalen. Stringendo har vel ikke så mye der å gjøre, kan håpe på en premie og en bra rekord kanskje? Sarzaparilla var tippet vinner av Asbjørn Mehla i TGN (?????), det er vel litt i overkant, selv om man selvsagt kan håpe…. Hun er klart bedre enn de fleste er klar over, etter å ha vært syk i kriteriekvalifiseringen, skal hun nå være klar til dyst igjen!
Nå som løpene er over, var det ikke så mye å skryte av. Olga fikk ikke premie (så ikke løpet), Stringendo gikk vel greit nok i et løp som ble kjørt altfor sakte. Havnet langt bak i feltet, da er det umulig å hente noe. Sarza satt dønn fast i tredje innvendig, innbiller meg hun hadde vært mye lengre framme om løpet ble kjørt litt annerledes…. Går ikke an å kjøre 1.18 første 1000 når man har hester som Golden Brown og Magnetic Line på tillegg, det straffet seg jo!!!
I dag reiste Qryztal til sitt nye hjem. Håper minst to av de andre også blir «omplassert» med det første.
5.november: Det snøøør! Svære, hvite flak. Det har kommet såpass mye at bakken er hvit allerede. Hjelper mye på mørket, men det kommer til å etterfølges av slaps, dessverre. Ikke en sjangs at snøen blir liggende allerede nå. Ellers så sliiter jeg med årsrevyannonsene, er ikke ferdig enda……
4.november: Kaldt, surt og mørkt… neglesprett og frosne tær…joda, det er den årstiden! Folungene har knapt stukket nesa utenfor døra i dag, jeg har i alle fall ikke sett snurten av dem.
Ola reiste i går, hun har fått et nytt hjem hos Team Weberg. Der får hun det i alle fall bra!
1.november: To plussgrader, kaldt vindpisket regn i tusmørke, en hoppe med snev av forfangenhet (???), en med flis opp til ørene som vrenger i leppa og ikke ville ha frokost (forstoppelse?). I tillegg måtte vi stenge av vannet allerede lørdag kveld, blandebatteriet gikk til helv… mens vi hadde gjester, så nå har jeg et berg av oppvask, vann på flaske i kjøleskapet, ingen dusj, pluss selvsagt et vannklosett som ikke fungerer uten at vi har hentet en bøtte vann i stallen først…. I tillegg nærmer deadline til årsrevyen seg raskt, uten at jeg har gjort så veldig mye av det jeg skulle ha fått unna…..
Positivt: Har ingen kjørehester!!!!! … og vi har både vann og toalett i stallen!!
Alle folungene er ute i regnet, men dem om det! Mulig de synes det er greit å bli skikkelig gjennomvåte og iskalde før de går inn og slanger seg i liggehallen….? Skal slippe ut hoppene en tur mens jeg måker, regner ikke med at det vil by på problemer å få dem inn igjen ganske raskt etterpå…. Værmeldingen var ingen lystelig lesing, ser ut til at dritten skal holde seg en bra bit utover i uka. Hadde egentlig vært helt greit om det ikke var for de firbeinte som helst skulle vært ute.
27.oktober: Det ble tatt 17 dopingprøver som ble testet for anabole steroider på Derbyauksjonen. To av hestene våre ble testet, B.Girl og Unzipped. Selv om jeg selvsagt VET at vi aldri har behandlet noen med anabole s eller noe annet ulovlig, er det likevel ikke fritt for at jeg var lettet i dag da jeg leste på DNT’s hjemmeside at alle testene var negative. Prøvetageren virket nesten litt mistenksom, du må ha VELDIG gode beiter, du altså, sa hun og så vurderende på mine velutviklede store småtroll… -Ja, svarte jeg sannferdig, det har vi. De må jammen være VELDIG, VELDIG gode gjentok hun og liksom smalnet i blikket…. huffameg! Har gått og tenkt på de prøvene, tenk om???? Sabotasje??? Alle bedyrer sin uskyld etter å ha blitt tatt for doping uansett, så det hadde jo vært omtrent håpløst…. men nå: Frikjent! 🙂
Sitter og venter på hovslageren som skal verke resten av hoppene. De har egentlig begynt å bli sårbeinte, lot dem gå litt for lenge i grusgården. Blir stort sett opprenskning rundt strålen, må la mesteparten av kanten sitte. Har bestilt nye lass med sand, i mellomtiden går hoppene på et av beitene. Blir fort mørkt nå som det er vintertid, må ta dem inn rundt klokka 17 for at de ikke skal bli borte for meg i mørket….
De tre yngste babyene er ute sammen med de andre på dagtid, og sklir egentlig rett inn i miljøet. Mangler noe å binde dem opp med og må omorganisere en av småpurkene først, så de får vente litt med å være ute døgnet rundt.
24.oktober: Må prioritere årsrevyannonsene utover, så jeg har liten tid til å oppdatere siden her før alt er klart. Problemet er at når jeg er ferdig med det grøvste ute, så er det ikke bare kroppen som er sliten, hodet er ganske utladet også…
Vi skilte fra de tre yngste folungene på torsdag, og det skal jeg bare ha sagt: Det er mye mer skrik og skrål og leven med disse tre enn med de tolv første til sammen. Vi kan nemlig ikke slippe disse ut til de andre før de er helt avvent og er sikre på at de ikke vil prøve på noe utbryterstunt! Den første gjengen hadde vi jo innestengt i et par dager, det kan vi ikke gjøre nå. De er flinke til å gå inn og hviler masse, men når vi slipper ut de tre de ikke har hatt kontakt med på over tre uker, vil det nødvendigvis bli krangel…
Nå begynner nemlig folungene å vise tenner! Lille Vijaya som er så søt og blid, er et lite purkeskinn som rygger etter de andre når de er bundet. Moren er sjef, så det er ikke så rart at hun har lært holdninger. Det andre sjefsbarnet, Valeriana, er vesentlig større, men har vært forbausende pregløs lenge…. men nå er det slutt! Attitud! Vanilla er en vaniljeheks, ser ut som verdens søteste sirupssnipp, men dominerer fullstendig sin gruppe som hovedsakelig består av Wiseguy og Wandine. De to er fullstendig under tøffelen! Wayne, Wizard, Whip’ert og Wicked er de største og tøffeste gutta, men tror ikke de har så mye å stille opp med ovenfor jentene…. Wanna B er som B Girl i fjor, hun er snill, men alltid tilstede der det skjer noe.
Wicked ja, han har nå blitt den største kosegutten. Virker som om han skal kompensere for i sommer, da han var den eneste jeg ikke kom borti på beitet. Nå brøyter han seg fram for å få sin del (og vel så det!!!) av oppmerksomheten min….
18.oktober: Deilig ute, litt kaldt om morgenen men sol og stille. Siden det regnet så gruelig forrige dagen, har jeg ikke lyst til å slippe hoppene ut på jordet. De får gå i grusgårdene, og det betyr at det må fôres ute. Ungene virker å ha kommet inn i en rutine. For en halv time siden lå alle utstrakt i liggehallen for en velfortjent ettermiddagslur. Så var det en som reiste seg, strakk ut beina og tuslet ut i sola. I løpet av få minutter var det tomt inne. En ting jeg er kjempeglad for, er at denne gjengen ikke er lettskremte. I går ble det jobbet med gravemaskin og en dumper kom med lass etter lass med grov stein, ikke langt fra der de går. Først skvatt de ned i bunnen av luftegården, men det tok ikke lange stunda før alle var oppe igjen. Forrige dagen pusset gubben luftegården ved siden av og passasjen mellom, tror du noen i det hele tatt kom ut for å se hva som bråkte? Jeg måtte gå og se etter to ganger, om de i det hele tatt var der eller om de hadde rømt….
16.oktober: Fytti grisen, for et vær!!! Det regner og blåser og er kaldt i tillegg, ikke det beste været å slippe ut hester i. Ungene er for øvrig kjempesnille. Nå setter jeg dem opp på få minutter, og jeg kan gå fra dem mens de spiser for å fôre hoppene. På ti minutter er de fleste ferdige med maten sin, da er det en fordel å være på plass igjen. Unntaket er Vanilla, hun riktig koooser seg med kraftfôret og blir skikkelig grinete om du prøver å ta fra henne bøtta før den er tom. Det lille trollet slo faktisk etter Lars her forrige dagen, da han skulle dytte henne over til siden…. hun har ikke prøvd akkurat det stuntet igjen…..
Leste i TGN at det var 13 av auksjonshestene som ikke var betalt enda. Vi var tydeligvis heldige da, alle våre var betalt raskere enn vi er vant til fra tidligere år, faktisk! Der kom jeg på noe, må skrive fakturaer på alle sammen, for regnskapets skyld.
Ellers nærmer det seg årsrevy og annonsetid. Igjen. Du verden som tiden går. Vi har søkt om godkjenning på en del hingster, og har en «hel haug» til vi kan søke på. Spørsmålet er bare om det har noen hensikt å søke på alle? Det koster penger både å søke (om de blir godkjente eller ikke), det er dyrt å markedsføre og oppdretterne har problemer med å vurdere så mange hingster. Uten at hingstene får et antall hopper, er det også store kostnader forbundet med å importere og innmomse sæd.
Har for øvrig fortsatt ikke fått svar på hva som vil skje neste sesong. Chipmate tilhører den første gruppen hingster som ble kåret for fem år, han er derfor ikke godkjent for 2010. Regner jo ikke med at det skal være noe stort problem akkurat, men det hadde jo vært fint å få et svar på hva som skal skje. Må han vises på utstilling igjen? Blir han kontorkåret? I tillegg har jeg ikke fått svar på om DNT har tenkt å utstede tollgarantier igjen, hvis ikke må alle hingster som kommer inn til Norge, momses inn. Det blir mye penger….
Når man selger alle unghestene, har man ingen innflytelse på hva som skjer med dem. Man kan bare håpe på det beste…. 3-årige Stringendo var tidlig lovende, men den første starten lot vente på seg, angivelig fordi han hadde litt kjenning her og der? Så var det endelig dags for start, og da var det som å riste på ei ketchupflaske. Han startet en gang (5.), to ganger (3.), tre ganger (4.) og var meldt en fjerde gang, alt i løpet av tre uker. Hva er det for en måte å matche en 3-åring på? I tillegg er han meldt neste uke, for femte gang på fire uker. Vet ikke om jeg skal være lettet eller bli enda mer bekymret siden han ble strøket i går….
14.oktober: Fyr på peisen, motor og kupévarmere på plass utenfor. I går var det riktignok sol, men det blåste surt og kaldt, og folungene tok aldri lange turene ut! Wicked har blitt veldig stødig. Han er så uheldig at han står ved siden av Wayne, i utgangspunktet fordi sistnevnte ikke er lettskremt. Det jeg ikke var klar over, var at Waynegutten skulle ha tendenser og ambisjoner om proffkontrakt i basketball! Han spiser og kaster på hodet samtidig, i dag (bare andre gangen Wicked var bundet), klarte Wayne å slenge bøtta si i en stor bue og rett i beina på naboen… to ganger!!!! Ugh! Jeg ble skikkelig nervøs, men Wicked? Enset det ikke engang!!! Han var dypt konsentrert med å spise, og kunne ikke brydd seg mindre om hva Wayne drev med! En annen ting er at Wayne antagelig ikke kommer til å slutte med bøttekastingen, så vi får gjøre en vri…. skru opp ei fast krybbe han ikke kan slenge rundt, for eksempel.
11.oktober: Nå har vi bundet opp ungene fire ganger, og i morges var jeg veldig fornøyd med dem! Våknet klokka 4 natt til i går, og lå og bekymret meg litt, må jeg innrømme… Vi har aldri vært bare to den første gangen vi skulle sette dem opp. Wicked har vært litt kostbar å få tak i og er dessuten ikke aldeles leietam, så jeg forestilte meg både det ene og det andre. Har imidlertid funnet ut at han villig tar i mot bestikkelser, så Lars fikk gleden av å holde ham, mens jeg jaktet på de andre elleve! Det ble en smule Texas, må jeg si. Wicked likte ikke å bli holdt, så han kastet seg bakover uten at gubben hadde den store kontrollen over hvilken retning det bar i. Det tok meg såpass lang tid å få samlet opp resten av ungene samtidig som jeg prøvde å unngå den raskt bakoverbyksende folungen, at de fleste bøttene var tomme når de endelig sto der bundet! Ok, det funket ikke! I går kveld bandt vi derfor opp alle før vi satte opp bøttene, og se!!! Wicked kom frivillig fram og lot seg fange. Helt uten å bli bestukket! Jeg snek meg forsiktig fram i mellom to og to (litt skummelt!), satte opp ringene og tredde bøttene nedi. Vendela var den eneste som stivnet helt, Valeriana rørte ikke fôret heller, mens de andre gomlet og åt. Det var bare noen få som testet tauene, og ikke for alvor. Wicked ble ikke bundet foreløpig, men han oppførte seg veldig pent, matvrak som han er. I morges var alt bare fryd. Det gikk fort og lett med binding og bøtter, ingen dro, alle spiste opp på rekordtid. De to eldste gutta, Wayne og Wizard var ikke spesielt fornøyde med opplegget, selv om de var helt avslappet til det å stå fast. De spiser nesten dobbelt så fort som de minste, og kunne absolutt tenkt seg å stjele litt både her og der…. Wicked blir bedre og bedre, Lars har lyst til å binde ham, men jeg stemmer for at vi drøyer noen få dager til, nå som det går så bra! Han blir leid en ekstra tur hver gang han har spist, virker som han endelig har tatt poenget!!!
Lille Vanilla er veldig veslevoksen og «gammelklok», Wiseguy og Wandin (Wine and Dine sammentrukket) har det altfor travelt til å løfte hodene, Wanna B og Whip’ert er stødige som fjell og Verity er overaskende kald i hodet. Valeriana oppfører seg som hun alltid har vært vant til å bli bundet, og Vijaya takler forbausende bra at Vendela står med rumpa oppi bøtta hennes omtrent. Får la henne få litt mer rom i morgen. Vendela er fortsatt litt usikker på det med bindingen, men spiser opp alt selv om øynene nesten triller ut av hodet hennes… Alt i alt har det gått strålende!
7.oktober: Vakker lyseblå himmel, mildt, men med frisk vind som tørker opp regnvannet. Håper jeg. I morges måtte jeg redde en salamander fra vannskåla til kattene. Hvordan den hadde kommet oppi der, er meg en gåte… hvis ikke en av pusene har sluppet den oppi? Finner innimellom noen halvtørre kryp på stallgulvet som jeg bærer ut i dammen igjen, men vannskåla har ganske høye, rette stålkanter. Kan salamandere hoppe?
Folungene hadde tatt poenget, de gikk inn av seg selv etter en stund. Kommer nok likevel til å stenge liggehallen på nettene fortsatt en stund framover, bare for sikkerhets skyld…. Må vente litt med å begynne oppbindingen, akkurat nå er de ikke helt fornøyde med kraftfôret de får. Antar det tar noen dager før alle spiser skikkelig av det nye partiet igjen. Grovfôr derimot, der subbes det unna. De spiser alltid mye mer enn jeg tror de skal gjøre.
6.oktober: Er veldig glad jeg ikke har hester som starter løp!!! Merkelig vær. I går var det kaldt, vindstille og strålende sol. I dag begynte det bra, men nå høljer det ned, og så så kaldt det vannet er….! Er også veldig glad alle hestene er innomhus, selv om jeg har vondt overalt. Det er noen som trodde jeg tullet, når jeg skrev annonsen om muskler som skriker og at jeg ikke orker å måke så mange bokser…. – Har du ikke noen til å hjelpe deg med stallen? Stallhjelp er ikke gratis, nemlig. De vokser heller ikke på trær! Hvis jeg skal ha ansatte, må jeg ha flere hester, fortrinnsvis for betalende eiere. Å kjøpe seg flere egne hester for å skaffe jobb til et menneske, vil være rimelig dustete, særlig når vedkommende garantert er borte fra jobben nå og da…. (Er ikke bortskjemt på det feltet!) Det er ikke så vanvittig gøy å måke bokser at jeg har tenkt å låne penger for å få lov til å holde på med det heller, det må nødvendigvis gå med overskudd for en som meg som ikke har en egen pengebinge i bakhånd! Vel, som jeg sa til den siste som ringte, jeg er i første omgang ute etter å skaffe hoppene mine et bra sted å være. Vil helst slippe å slakte noen, men det er jo mulig det går den veien også… 🙁
Selv om jeg selvsagt ikke har tenkt å selge de på papiret aller beste hoppene, synes jeg ikke de som står på listen er dårlige heller. Nå har det seg sånn at jeg tidligere stort sett har levert fra meg hoppene like etter at de har lagt gullegget, for eksempel var Derbytoeren og norgesrekordholderen Lamar den siste folungen jeg fikk etter hans mor. Kriterietreeren Niro var sin mors nest siste avkom. Da Derby og Oaksvinneren Olganina var skilt fra, ga jeg bort moren hennes. Derby og Oaksvinneren Qtee var sin mors siste avkom, men det var fordi hun var blitt gammel, hun ble pensjonert og fikk gå her til helsen satte stopp. Norgesmesteren Royale var sin mors siste avkom. Etter at kriteriefinalisten Sizzling ble født, solgte jeg moren for 5000…… Derfor er antagelig min neste topptraver avkom etter en av de seks hoppene som har havnet på transferlisten nå….???
De tolv hoppene er «so over it» hva årets folunger angår. Ungene er veldig rolige inne, men desto livligere ute, noen mer enn andre, må tillegges. Etter fire timer i formiddag var enkelte så slitne at jeg forbarmet meg over dem og stengte dem inne i liggehallen igjen. Ti minutter senere lå alle rett ut og snorket!!! Like bra, det begynte å regne like etter. Hvis de ikke tar hvile og spisepauser av seg selv i morgen, får vi bruke intervallstenging. To timer ute, to timer inne… Nå til og begynne med fôrer jeg bare inne, vil de skal venne seg til å gå inn når det er dårlig vær eller de skal hvile.
4.oktober: Tror ingen ville gjettet hvilken dag det var i dag om de hadde vært med meg ut for å fore i morges… det var fredelig og usedvanlig stille…. Vi skilte fra folungene i går ettermiddag, og det gikk så og si smertefritt. Været var ufyselig, så alle måtte være inne på dagen. To-tre grader og øs pøs regn og vind. Måkte på formiddagen og ga litt snaut med fôr, mens Gubben koblet til overvåkningen og byttet drikkekar i utegangen. Vi ristet opp ei tykk halmseng over et tynt gruslag og et tykkere lag med råflis og leide folungene ut, to og to. Morsomt å se hvordan de straks begynte å markere seg ovenfor hverandre, Wayne fant seg ikke i mye krøll, nei!! De begynte raskt å spise, fant og testet drikkekaret, og var i det store og hele ganske rolige. Smatt over i stallen til hoppene og lempet inn grovfôr, da var de fornøyde. Hoppene har i det hele tatt vært stille, soverommet og det åpne vinduet mitt vender ut mot hoppestallen, og selv om jeg sover veldig lett, hørte jeg ikke et pip derfra i natt! Ungene spiste og vandret rastløse rundt, etter rundt 8 timer (ca klokken 1 på natten) la jeg merke til at noen hadde lagt seg. Klokken 4 våknet jeg og tittet så vidt til dem, da lå alle og snorket…. Hoppene ble sluppet ut i morges, de gikk rolig og beitet, folungene var innestengt i mellomtiden. Da jeg slapp hoppene opp til stallen igjen, var det slutt på freden! De ropte på de små og fikk svar, men straks hoppene var inne igjen roet det seg. Helt til jeg slapp ut ungene!!!!!! De fløy høylydte 10 runder i luftegården på rappen, det blir rundt 4 kilometer. Da de tok turen innom stallen, løp jeg etter og fikk stengt. Svette? Gjennomvåte, tenker jeg vi sier… Luftegården var nyslåddet og nygruset, så underlaget var mykt og fint å løpe på, men det får være grenser! Det var dagens mosjon.
Nå til og begynne med setter vi opp bøttene med kraftfôr morgen og kveld, og lar folungene spise så mye de rekker i 10 minutter, før vi fjerner bøttene igjen. Er redd for at noen skal få i seg for mye, det blir vesentlig lettere å regulere inntaket når vi begynner å binde dem opp.
1.oktober: I går ble alle folungene vaksinert mot influensa og stivkrampe, i dag fikk de markekur, og vi leide alle en lengre tur to og to, mens mødrene sto igjen på stallen.
30.september: I dag var det ikke bare høstlig, det var rene vinterværet ute. Måtte gå inn igjen for å ta på høyhalset, lue og vanter! Fortsatt sol og vindstille, men nå hadde vannet i drikkekarene ute på beitene en ganske tykk isskorpe.
29.september: Rim i graset, men blikkstille og strålende sol! Høsten er definitivt her! Vi holder på å leietrene folungene som skal skilles fra. Alle er leid mye tidligere, men det er forskjell på å traske i rumpa på mor, og det å gå alene rundt gårdsdammen. De siste månedene har de dessuten ikke sett grimer og leietommer i det hele tatt. Vi måtte bruke både søndag og mandagen på å komme gjennom flokken. De fleste var ganske så snille, noen var «franske», og lille Vijaya dro 95 kilo tunge Lars tvers over gårdsplassen. Han sto innbitt etter med strake bein og armer, i en perfekt imitasjon av en vannskikjører….. Den verste var imidlertid Wicked, hu og hei hvor det gikk! Super Arnie på franskt, det garanterer jo nesten at det er en kruttpakke! Han lå vel mer enn han gikk, må jeg innrømme. Vi tok ham en tur på kvelden også, det gikk betraktelig bedre, og nå i morgen var han nesten helt tam…. Snakket med Line Bergsund senere på dagen, og spurte selvsagt etter barna mine. Jo da, B.Girl og Ulixes var kjempesnille, men Unreal var et kapittel for seg… (akkurat som om jeg ikke visste det!) Hun fortalte at den stakkars eieren hennes hadde kommet innom uanmeldt en dag, og hva fikk han se? Jo da, der lå det en åringshoppe og sprellet i banen, med tre store mannfolk rundt som prøvde å tommekjøre! Han ble veldig betenkt, men ble straks beroliget med at det var helt normalt! – Vi beregner bare en måned ekstra på temmingen av denne her, fikk han vite. Stor var derfor overraskelsen hans da han uka etter kom innom igjen. Hans nyinnkjøpte åringshoppe jogget banen rundt i lett og ledig stil, med vogn på og uten hjelpemenn!!! Tidenes forvandlingsnummer, i følge Line. Unreal kan nok være tøff, men dum er hun ikke!!!
27.september: Fy søren, våknet opp uten internettforbindelse! Får helt abstinenser, men regner med det er i orden i løpet av kort tid… ellers? Hva skal man gjøre uten? Det er utrolig hvor fort man blir avhengig av ting….
I går ble hopper og føll tatt inn for sommeren. Det vil si, det kan nok hende de får en natt eller to ute også neste uke, hvis det er dager jeg ikke får hjelp med stallen. Det siste beitet er frodig nok, men skal jo egentlig vare en stund. Har latt hoppene med de største folungene få dobbeltboksene, og det kunne trengs så jeg. Wayne lå midt i boksen i all sin utstrakte velde, i en vanlig boks ville det ikke blitt stor plass til mamma Monroe. Alle spiser kraftfôr så lenge det er noe i krybba, det er absolutt en fordel når vi skiller fra. På tirsdag kommer veterinæren for å vaksinere de små og for å sjekke de hoppene som skal bort.
26.september: Det hjalp, har hatt en rolig, matfri natt…. 🙂
25.september: Fy søren! Nå er det ikke hopper og følling eller åringer og auksjonen som surrer rundt oppi toppen, nå er det mat! Tenkte jeg skulle prøve å skrive noen av tankene ut av hodet igjen… I et svakt øyeblikk lovet jeg å lage maten til dåpsselskapet til min venninnes datterdatter med 25 gjester. (Hvem er det jeg lurer? Hadde svart ja de fleste dager i uken….) De ble nesten latterlig glade, og fantaserer om å imponere familien og å gi noen fra «den andre siden» en lærepenge… Hjelp! Man kan få prestasjonsangst av mindre. Av en eller annen grunn er det noen som innbiller seg at jeg er en superkokk, men det stemmer ikke! Jeg bare elsker å eksperimentere, liker litt alternative smaker og har noen gram fantasi…. Hva som mangler, er for eksempel tid til å praktisere, til å trene, helt enkelt. Denne gangen får jeg kjøre safe, og bare ta fram de gamle klassikerne som jeg har laget flere ganger før. Hel, ovnsbakt, glassert ørret, kjøttboller av hjort med mye smak og spicy tomatsaus ved siden av, avokadokremkake med reker og kaviar, ostekake med kryddersild og rødløk, eksotisk kyllingsalat, quiche med sopp, en fargerik «sushisalat», kokt skinke med fyll (aspargestopper), spekeskinke med to forskjellige slags fyll, roastbiff uten fyll, krabbesalat, marinerte champinjonger, marinert paprika, amerikansk 3-bønnesalat, tzatsiki, potetsalat, aioli, sennepssaus, stuede kantareller i krustader, skalldyr i stivnet dillfløte, noen ekstra, forvellede grønnsaker som aspargesbønner og gulrotstaver, vaniljeis, jordbærsaus, krokan av hasselnøtter og brunt sukker, sjokoladesaus, roquefortkrem, ostespyd med melonkuler, druer, sitrusfileter, ananas…. Stikkordet er hjemmelaget. Har klart å miste ?? notatblokken min, så jeg husker ikke om det var mer. Fikk ikke mye hjelp fra barnets mor, hun bare nikket ja til alt jeg foreslo, og ville ha doble porsjoner av det meste. Å nei du! Det har jeg i alle fall lært! Skal man lage mat til 25 personer, skal man IKKE lage 25 porsjoner av alle rettene!!!!! Da har man plutselig mat til 100 i stedet for 25, selv om slike koldtbord inviterer til grov fråtsing og sprekkeferdige mageskinn! Tiden vil selvsagt være et problem, siden jeg om tre uker har alle hestene inne på boks og i utegang. Har tinget måkehjelp den helgen, så vi får håpe det går bra. Et annet problem, er at jeg aldri har jobbet på budsjett før, og er redd det kommer til å sprekke. Mye! Priser på proteinene, kjøtt, fisk og skalldyr, er lette å beregne. Grønnsaker, frukt og urter er litt verre…prisene kan variere en god del fra uke til uke og vi behøver myye av det. I tillegg kommer alt annet som en masse olje, vin, egg, krydder og spirituosa som skal i enkelte retter… samt brød, kjeks og smør. Den biten av cateringbransjen passer meg dårlig, bra jeg ikke skal leve av å lage mat! Siden dette er en engangsforestilling og en vennetjeneste, sa jeg at jeg ikke skulle ha betalt for jobben heller, bare for råvarene. På den måten kan jeg forlange mye prepareringshjelp og ikke minst, jeg slipper å ta oppvasken!!!!!
Ellers kan alle svinge opp med en fancy meny, det betyr ikke at de kan lage mat…….
22.september: Værmeldinger på internett er fine greier. Hadde egentlig tenkt å flytte hoppene over på et nytt beite nå i morges, men fant ut etter å ha sjekket nettet, at de skulle få en natt inne på stallen først…. Lur idè! Det blåser skikkelig, og det har regnet en del. Skal gi seg litt utpå formiddagen, så da slippes de ut på det siste heldøgnsbeitet for sesongen. Til helgen kommer vi til å ta dem inn om nettene. Folungene skal leietemmes ferdig, de fleste er ganske så greie allerede, og så flytter vi dem over i utegangen…. Både gleder og gruer meg! Du verden så store babyene har blitt! Du ser det ikke skikkelig før de kommer inn på boks!
21.september, kveld: Sizzling klarte seg videre, måtte som ventet trave i dødens, og ble treer på samme tid som toeren. Sarza galopperte nesten direkte og ble disket, hadde visstnok spist dårlig siden fredag, men startet siden blodverdiene var bra i dag… Hun pustet og peste og var tydeligvis ikke frisk, fikk jeg beskjed om like etter løpet….
21.september: Noen later til å tro at «står det ikke i dagboka, har det ikke skjedd noe på Kvakstad eller i Tones liv…». Heldigvis er ikke det tilfellet! Det er nemlig ikke alt jeg skriver her! Delvis er jeg litt lat… nå som hestene er ute og jeg egentlig ikke MÅ gjøre noe spesielt, er det veldig lett å bare slange seg i kosekroken med en bok eller 20….. Blir dorsk og sløv, nesten godt alle skal inn igjen snart! Delvis synes jeg ikke det er noe trivelig å henge ut meg selv om jeg skulle gjøre noe dumt, sånn som forrige dagen jeg hadde det så travelt for å komme hjem til stakkars sultne Lars med sushilunsjen hans og bestemte meg for å bråprøve den nye motorveien mellom Slitu og Mysen og havnet feil vei mot Askim? Og når jeg først kom til Askim, snudde jeg og kjørte tilbake til Mysen igjen, når jeg like gjerne (heller) kunne kjørt rett opp til Trøgstad… Sånt forteller man bare ikke, det blir for dumt. Delvis kan jeg ikke heller ikke fortelle forretningsting og tang, det kunne jo hende en og annen konkurrent var innom her og snikleste….. Sist, men ikke minst: Skriver jeg alt, blir mitt sosiale liv veldig vanskelig…. for hva skjer når jeg prøver å fortelle en historie? ..Å, det har jeg lest i dagboka di allerede… Vet alt om ditt, vet alt om datt… Selv Lars går innom og sjekker dagboka når han har vært bortreist for å se om det har skjedd noe, det hadde nå engang vært mye mer trivelig med en aldri så liten samtale i stedet! Selv om jeg ikke er spesielt nysgjerrig anlagt og har en forferdelig kort hukommelse hva sladder angår, kan jeg jo heller ikke skrive om ting jeg har hørt som omhandler andre, sladder inn skal ikke ut igjen, eller bare til helt spesielt utvalgte!
Som noen sniklesere antagelig har fått med seg, leser jeg mye. Veldig mye. Ordbøker, leksika, travstoff (minst av det), aviser, skjønnlitteratur, krim, fantasy, romaner og kliss i skjønn forening, pluss mye mer. Leser imidlertid lite på nettet, bare noen notiser her og der på travsidene, værmeldinger samt noen nyhetssider. Oppdaget imidlertid en ny nettside her forrige dagen, ved en tilfeldighet. Først tenkte jeg…ånei! Enda en som er ordblind og ikke eier begrep om rettskrivning. Misliker intenst når man blir sittende og irritere seg over skrivemåten i stedet for å få med seg innholdet. En godt skrevet tekst skal gli inn, man skal ha følelsen av å oppleve den, uten å snuble over enkeltord og håpløse setninger! Vel, leste noen linjer til, og oppdaget at det var en hest som skrev, og da er det jo forståelig at det skorter litt på «grammatikken». Ble faktisk sittende helt til jeg hadde lest alt (og det var en del!), mens gliset ble større og større…… Hvis du er interessert, les Lottes skriblerier.
Ellers tenker jeg mer mat enn hest om dagen. Torsdag var vi en gjeng på Bagatelle, det var seks trivelige timer med mye spesiell og god mat (13 retter!!!!) med ditto viner til. Vi sju ved bordet var alle mer eller mindre over gjennomsnittlig interessert i hva vi spiste, og diskuterte livlig hva som måtte befinne seg på tunga til enhver tid. Det var ikke få turer kelneren vår måtte ut på kjøkkenet for å avgjøre hvem av oss som hadde rett! Enkelte klagde over at vi bare fikk slanter i glasset, men hva gjør vel det når glassene stadig ble etterfylt? På slutten hadde i alle fall jeg fire forskjellige glass med fire forskjellige viner foran meg, klarte rett og slett ikke å følge opp! Siden jeg ikke var i seng før 2.30, fant jeg at det var best å bruke sykkel i stedet for bil dagen derpå. Hadde i et lettsindig øyeblikk invitert til familiemiddag i heimen på søndag, var ikke spesielt lystbetont å begynne på iskremlagingen da, nei….
Nå er det bare få timer før Sizzling og Sarzaparilla skal ut i kriteriekvalifiseringer, holder de seg på beina og får noenlunde normale reiser, kan det gå bra….
19.september: Allerede nå er pengene for alle auksjonshestene vi solgte inne på vår konto. Var litt spent på akkurat det, hørte rykter om enkelte kjøpere som ikke ville betale eller som i hvert fall påla DNT å beholde kjøpesummen fram til dopingtestene var analysert…. Tenk om noen hadde vært positive! Da hadde det blitt bråk, da! Ikke det at jeg kan tenke meg at noen oppdrettere her i landet bruker anabole steroider, altså…. Apropos alle pengene, vi er jo trukket for påmeldingsavgiften. DNT hadde gjort en feil, da de sendte ut avtaler og annonserte på hjemmesiden sin med en pris som var lavere enn den «egentlig» skulle vært. Jeg underskrev og godtok vilkårene og den prisen som sto i avtalen, men tror du det hjalp? Nei da, de trakk meg likevel for en høyere sum…. Når jeg gjør sånt, skriver feil pris i kontrakten på en hingst, f eks, må jeg stå ved mine feil. Oppdaget i seneste laget at jeg hadde tegnet avtaler på 1000 dollar mindre enn en spesiell hingst egentlig kostet. De to som har fått føll sparte dermed ganske mye penger, mens jeg tapte like mye…. Tar DNT sånne konsekvenser? Å nei du…. De som hadde med en hest og solgte for 15.000, fikk for øvrig hele 11.000 i oppgjør….. Skrekkelig og latterlig!
Så at Cato følte seg snytt for en derbypokal, han fikk kuskepokalen, men ikke trenerpokalen. Reagerte på noe av det samme, bare i mye mindre skala. Fikk i går et hyggelig brev, som var verdt 100 kroner om man ville spise på Bjerke mandag eller tirsdag under kriteriekvalifiseringene…… Siden jeg har med fire hester, burde jeg ikke strengt tatt fått gavekort på 400 kroner???? Ikke det at jeg noen gang har tatt ut «matlappen» eller kommer til å gjøre denne gangen heller, tenker bare prinsipp…. DNT burde virkelig oppmuntre de store oppdretterne, det er tydeligvis mye penger å spare på oss 🙂
17.september: Det var ikke mer enn tre plussgrader i morges (5.30), men det er blikk stille og vakkert. Tok med kameraet i går morges, og fotograferte hopper og føll mens de fortsatt ikke var helt våkne… Du finner nye bilder på Bilder av VW’ene og Bilder, sommeren 2009, selv om sommeren strengt tatt er over. Det er meldt fint vær minst ut neste uke, det passer meg veldig bra. Det å få manøvrert inn 15 hopper med 15 føll som absolutt ikke er der de skal være, er ingen barnelek!
Er jeg ferdig med bedekningslister og oppgjørslistene til hingsteeierne. Nå forsvinner dessverre alle millionene ut fra våre konti igjen…. syyynd…… Neste listen er til DNT. Så skal det regnes ut hvor mye penger stasjonene skal ha, de får vente på oppgjøret, til flere har betalt føllavgiftene. Får ta en runde med purringer, passe helgejobb.
Skal søke på importhingster for neste sesong også. Lar en del ligge til våren, tror jeg… får se hvor stor interessen er først. Har merket at mange gikk for de rimeligere variantene i år.
Blir spennende med kriteriekvalifiseringene over helgen. Vi har med to hopper og to i den åpne klassen. Både Sarzaparilla og Sizzling burde ha brukbar sjanse til å kvale inn til finalen, mens jeg vel har mest tro på Siriuz av gutta. Shootist kan han også, hvis formen er der. Det er altså 40% av 3-åringene våre som prøver seg, tenk om alle fire klarte kunststykket å komme med i hovedløpene, det hadde vært noe, det…..!!! Ellers så er Stringendo meldt på Bjerke på onsdag (70% til start av 3-åringene!) og Silver Bullet skulle meldes hvert øyeblikk, i følge Tengsareid (80….). Venter egentlig bare på Sapphron, hvor blir det av henne? Er det noen som vet, send meg gjerne noen ord.
14.september: Gjett hvem som har banerekorden på Bjerke, for 3-årige hingster og vallaker med voltestart? Min og Ippes lille Siriuz!!!!
14.september: Har forhørt meg om åringene, og har ganske god kontroll på hvordan det går. De som tror jeg glemmer barna mine når de er ute av redet, kan tenke om igjen. Saken er å ikke mase for mye, vil jo helst ikke at trenerne skal sky hestene mine fordi de får den gærne kjærringa på kjøpet…. Fjerde hver måned eller sjeldnere, må det vel gå an å sende en forsiktig liten forespørsel?
Har fått tømt utegangsstallen, den skal vaskes denne uken. Lysstoffrørene og nattlyspæren er byttet. Luftegården skal skrapes og strøs opp, gjerdet skal repareres her og der, drikkekaret skal byttes ut. Det skal lages nye tau for oppbinding (åringene har en tendens til å tygge dem i filler etter hvert!) og overvåkingskameraet skal installeres etter vaskingen…. var det noe mer? Har bestilt strø, håper det går i orden. Halm burde det være en mulighet å få nå som det er fint treske og tørkevær, men en kontainer kutterflis er jeg usikker på…. Mulig vi må skaffe oss en fliskutter like godt med en gang, har begynt å forberede for et flisfyringsanlegg uansett….
Behøver å ha hopper og føll på beite i 12 dager til, håper været samarbeider så det går bra. Foreløpig er prognosen lovende for akkurat det. Må uansett ha dem inne om nettene en ukes tid før vi skiller de første 12 hoppene og folungene, det blir tøft nok! Det er utrolig hvor mye møkk og piss det blir av ei hoppe med en diger folunge i samme boks! Og attpå til 15 av dem! Jeg grøsser bare ved tanken! Vi skal flytte dem over på det nest siste beitet i ettermiddag, med 30 store og små firbeinte, er det som om en gresshoppesverm er løs! Graset forsvinner i ekspressfart! Har i og for seg et beite til, der vi tok annenslåtten for noen uker siden. Vi slo forholdsvis høyt, så det er en mulighet…. Hadde tenkt å spare det jordet til våren, men vi får se…. Skal ta meg en tur for å sjekke hvor langt graset har blitt der før vi flytter dem. Vi tok opp ganske mange av beitene i fjor høst, og spedde på med et par til nå på ettersommeren. Kommer derfor til å ha mye førsteårs eng neste sommer.
13.september: Har lagt ut en del flere bilder, noen på sidene til avlshoppene, noen på Bilder, sommeren 2009, noen på Bilder av R’ene og de aller fleste var bilder av årets føll, på Bilder av VW’ene. Trodde jeg tok bilder av alle babyene, viser seg at jeg glemte skjønnhetsdronningen vår, Vendela….
9.september: Har lagt ut tidligere tatte bilder på Bilder, sommeren 2009 og Bilder av VW’ene. Skal ta med kameraet ut på beitet etterpå, og se om det er noen som vil samarbeide. Vanligvis har jeg mer enn nok med å holde folungene fra livet, de er skrekkelig innpåslitne…..
8.september: Ååååå, det er så kjeeedelig! Holder på med bedekningslistene og har allerede fått tresmak i baken selv om kontorstolen min er godt polstret. Skal skrive sprangsedler også, men tror nesten jeg venter til i morgen med det. Det er ikke akkurat rasende festlig det heller……
7.september: Annenplass i Derby. Er jeg skuffet? Slett ikke, Royale travet er sterkt løp, men tapte rett og slett for en bedre hest, og da kan man ikke klage. Hadde jeg ønsket meg seier? Selvsagt hadde jeg det!
Når jeg har fått kjent på auksjonsresultatene en stund, er jeg skuffet? Nei, det er jeg ikke. Hadde jeg ønsket høyere priser? Selvsagt hadde jeg det! Sier fortsatt som jeg sa helt fra starten, er kjempefornøyd med hvor hestene havnet. Unghestene skal både bringe inn massevis av oppdretterpenger etter hvert, samt skape reklame for framtidig oppdrett, så det er veldig viktig!
I dag skal vi slippe sammen de to gruppene med føll (pluss mødrene deres). Det er meldt fint vær utover og de skal få et par uker sammen før vi begynner forberedelsene til å skille fra de eldste folungene. Siden de skal gå sammen i vinter, er det absolutt en fordel at de får bli litt kjent mens de fortsatt har god plass. 3-4 av de yngste vil også bli tatt fra samtidig med de 9 eldste, Insomnia og Bijou får beholde sine litt til. Antagelig Wellfit også…..
Vi kommer til å selge minst seks hopper for å komme ned på et mer håndterbart antall for en person, nemlig meg. Det har begynt å knirke og knake både her og der, jeg orker derfor ikke å måke så mange bokser. Åtte hopper hadde i grunnen vært passe, kommer jeg ned i tolv i første omgang, skal jeg prøve å leve med det en vinter. Har hatt store problemer med å velge ut hvem jeg skulle selge, jeg ville jo helst beholde dem alle sammen! Måtte derfor begynne med å plukke ut de jeg absolutt ikke kunne gi fra meg, og kom til syv. Jeg har et «forskningsprosjekt» gående som inkluderer ytterligere tre hopper. Synes ikke jeg kan selge den gamle damen Linder T, hun skal slippe å endre miljø nok en gang, og så ble Norma drektig i siste liten og da får hun få en sjanse. Resten må dessverre bort. Kommer til å sette en pris på hver og en, får jeg ikke det er jeg åpen for tilbud. Til slutt, om det er noen igjen, kommer jeg til å gi dem bort til gode hjem mot å være oppdretter på den første folungen…. Du kan sjekke på Til Salgs.
6.september: Derby og bursdag! Har tenkt meg innover, selv om jeg er av dem som foretrekker å se løpet på reprisen etter at jeg har sett resultatet på nettet….. Hyperventilerte nesten da jeg åpnet TGN og så at Royale var tippet banker og at treneren var breial og sa at han regnet med seier! Håper bare det går bedre enn i fjor i Kriteriet, da hun bare rotet og hoppet…. Krysser fingre og tær, selv om det kan bli ubehagelig å kjøre innover på den måten….
5.september, kveld: Lørdagens auksjon er nå over. Vil først gratulere Tina, Hanne, Torger og Laila med nok et fantastisk auksjonsresultat! Kan jo også slenge på en gratulasjon til nykommeren Stall Frecel som hadde auksjonstoppen totalt, samt til Nils og Siv som oppnådde flotte priser på fredag. Deretter vil jeg si at jeg føler med alle de som måtte dra skuffet hjem, med latterlige priser på sine (flere av dem) fine unghester. Kan vi ikke slå dem på salg, får vi slå dem på oppdretterpenger!!! (I alle fall et år eller to til….)
5.september: For første gang på det jeg kan huske, måtte jeg ikke stå opp for å fôre. Hopper og føll er fortsatt ute på beite, de ble flyttet over på et nytt område i går morges før vi dro innover til byen, og katteskålene ble fylt opp samtidig. (At Mao venter på trappen på spesialbevertning, er en annen sak…) Sov helt til kvart over syv, men da gikk det ikke å ligge stille lengre….
Jeg vet ikke helt hva jeg skal mene om gårdagens auksjon. Alle jeg traff spurte om jeg var fornøyd, og jeg svarte hver gang sannferdig, at jeg ikke visste helt ennå…… Arrangementet var som vanlig bra, og general Tysland med tropper hadde gjort en kjempejobb for å få området i stand på en slik måte at alt skulle fungere best mulig. Var det bra med singel i boksene, på stallgulvet og utenfor stallen? Nei, det var ubehagelig og vi var hele tiden redde for at NÅ! ble unghestene sårbeinte og halte… (Det gikk faktisk bra!). Alternativet, bunnløs søle, hadde vært mye verre. Tenker med skrekk og gru på auksjonen for fire år siden, da Qtee holdt på å bli vasket vekk av elven som rant gjennom boksen hennes…. Nå som Tysland skal gi seg er jeg engstelig for neste års auksjon. Blir det i det hele tatt noe av når han slutter? Håper inderlig at DNT hiver seg rundt og finner en erstatter snarest!!! Det blir mye ekstra jobbing og antagelig mange mishagsytringer, det er som vanlig alltid noen som ikke er fornøyde. Stallene er ikke bra nok, katalogen kom ut for sent, prisene ble for lave……??? Finnes sikkert mange ting man kan finne på å klage over om man vil. Jeg har egentlig bare et klagemål, eller skal vi si ønske om forbedring? Og det er at den flotte, offisielle siden til DNT www.auksjonshester.no, fikk bedre profilering. Det lå en link inne på hovedsiden til DNT, det skulle vært en link både i menyen til høyre samt på hver av undersidene. Hva med en liten annonse i hvert TGN med adressen til siden? Samt i Travronden og de mest leste web-sidene i Norge og Sverige for eksempel?
Alle unghestene våre oppførte seg eksemplarisk. Stort sett. At Uno viste seg å ha vannskrekk og ikke ville over en eneste vanndam, var en ny oppdagelse. Det samme var det faktum at Umbriel virket å lide av klaustrofobi? Lars måtte holde seg ute sammen med ham mesteparten av dagen, da gikk det bra. Etter auksjonen virket det som om han slo seg til ro, de timene som gikk før vi reiste fra ham sto han rolig og tygget entusiastisk på det medbrakte fôret. Han skal ikke reise til sitt nye hjem i Rogaland før på søndag, kjøperen lovte å ordne så han kom ut i en luftegård i dag. Skal ringe utpå dagen og forsikre meg om at han ikke glemmer det. Unzipped og Ulixes ble også stående igjen, begge de to reiser i løpet av dagen.
Apropos oppførsel, det var så ymse. Uregjerlige unghester var det flere av, derfor varmet det ekstra at vi faktisk fikk skryt av andre oppdrettere over hvilken kontroll vi hadde på våre små (!!!!) håpefulle. Selv om jeg liker å tro at jeg ikke er noen myrsnipe…. . Du husker eventyret om den lille brune, uanseelige fuglen som trodde hennes ditto unger var verdens vakreste og derfor var skyld i at de ble drept? Ikke? Her er det:
Det var en gang en jeger som møtte ei myrsnipe ute i skogen. – «Kjære snille deg, skyt ikke barna mine!», ba myrsnipa så pent hun kunne. – «Hvordan kan jeg vite hvem som er barna dine da?» – spurte jegeren. – «Å, det er lett, de er de vakreste barna som finnes i hele skogen!» sa myrsnipa. -«Ja vel, da, jeg skal la dem leve» sa jegeren, mens han fortsatte jakten. Da han kom tilbake, hadde han likevel med seg et helt knippe små myrsniper hengende i beltet….. -«Å nei, og nei! Hvorfor har du skutt barna mine?» gråt myrsnipa…. – «Var det dette som var barna dine?» spurte jegeren forundret. «Jeg skjøt bare de styggeste jeg fant!» – «Å ja», svarte myrsnipa, «vet du ikke at alle synes best om sine egne barn?»
Tilbake til auksjonen. Selv om jeg altså liker å tro jeg ikke er noen myrsnipe, kunne jeg ikke unngå å se at våre unghester var en spesielt velutviklet gruppe ungdommer, alle sammen. (Kroet meg selvfølgelig over alle de rosende ordene som enhver mor ville gjort når noen snakker pent om hennes barn). Nytt av året var dopingtestene som ble tatt av auksjonshestene. I går ble 7 av 42 testet, derav 2 av våre, en hoppe og en hingst. Var vi overrepresentert? Synes vel det. Når man vet at de var på jakt etter eventuelle anabole steroider, skjønner jeg det bedre, siden våre var de vakreste, fineste, flotteste barna i skogen….. oooops, i teltet, mener jeg…. Dere MÅ ha spesielt gode beiter, skjønner jeg, sa dopjegeren, som absolutt ikke forventet å finne noen uhumskheter i noen av prøvene. Det er bare for å få dokumentert at i Norge driver ikke oppdretterne med sånt! Vet jeg vel! Kan likevel ikke bare meg for å være bitte, bitte litte granne engstelig for de prøvene, tenk om noen har gjort en feil? Fôrprodusentene eller noen som ikke vil oss vel? Vi var jo ikke forberedt på å holde publikum unna hestene for at de ikke skulle kunne dope dem, akkurat? Engstelsen minner mye på den når man (jeg i alle fall) alltid får litt dårlig samvittighet når man ser en politibil i trafikken og automatisk slakker av på farten, selv om man ikke kjører for fort i utgangspunktet. Var for øvrig glad de ikke testet Unaminami, hun glefset i seg en drabelig munnfull kattemat i et ubevoktet øyeblikk forrige dagen, og jeg irettesatte henne strengt! Tenk om du hadde vært en løpshest, sa jeg til henne. Hvem vet hva som finnes av skumle ting for en hest i kattemat????
I år hadde jeg nektet å spå priser for hestene mine på forhånd. Hadde imidlertid satt opp ytterpunkter på hva vi risikerte og hva jeg håpet på, og må jo si at vi havnet mye i den nedre del av den skalaen, dessverre. Noe som veide mye opp for de ikke overdådige prisene var hvem som handlet!!! Der var jeg superfornøyd. Tre av ungene mine kom på stallen til Bullern og får fortsette sitt vante liv med mye utegang. Det var Unreal (60.000), Ulixes (140.000) og Uptown B.Girl (150.000). Jeg krysset fingrene og ba til de høyere makter og YESSS! Umbra ble med Waaler’n hjem for 70.000. Hun er såpass spesiell, at jeg var veldig redd for at en som skulle ha seg en «førstegangshest» skulle få tilslaget. Han var like fornøyd han, og uttalte at han hadde gjort auksjonens beste kjøp! Måtte han beholde den innstillingen, sier jeg bare! 🙂 Unzipped ble med Jomar Blekkan hjem, handlet av sin mors gamle eier for 65.000, og Unaminami skal i trening til JM Kvikstad ? (50.000). At Harald Røraas gjorde et røverkjøp da han ropte inn Rocky for 27.000 og at vi bare fikk 37.000 for Uno, får man leve med…. Fikk imidlertid litt angst når kjøperen av sistnevnte uttalte at «Nå blir dattera mi glad!»…. Vel er Uno en stor kosegris, men han er også en viljesterk, krevende herremann som krever en fin, erfaren hånd og er absolutt ikke noen barnehest…. Håper det går bra med dem! Har jeg glemt noen? Åja, Mammas (eller kanskje jeg skulle si pappas, han og Lars hadde utviklet et spesielt forhold…) lille røde, Umbriel skal til Rogaland og Egil Stenslands stall for 140.000.
Ellers må jeg takke Lars spesielt som har hjulpet meg en hel masse med å få åringene i presentabel stand, som viste alle under filmingen og som måtte holde Umbriel med selskap hele ettermiddagen og kvelden. Stor takk også til «auksjonsteamet» Torill, Ida, Erik og Cathrine! De tok seg av alt! Pusset, gnikket, leide og løp hele dagen og kvelden og de hadde full kontroll!
For første gang forsto jeg også hva jentene pleier sippe om når åringene reiser. Denne gjengen har jeg vært så og si alene med og jeg har utviklet ekstra sterke bånd til dem. Når jeg tenker på de blikkene jeg fikk fra flere av ungene mine, breddfulle av kjærlighet og tillit, blir jeg fortsatt helt på gråten…. Da var det godt å kunne trøste seg med babyene hjemme i dag, det er 15 av dem!!!! Hjelpe og trøste meg for neste års auksjon……
4.september: AUKSJON!
3.september: 1 dag igjen, og det plasker ned. Hoppene er inne, åringene er på boks og alle er pusset, striglet og shinet. En av dem var halt i ettermiddag, skikkelig sårbeint! Måtte ringe 009, hovslagervakten, så vi fikk lagt på sko i kveld. Gikk grundig over åringshingstene i går, alt bra! I kveld var den ene tjukk i et bakbein, med en heldigvis overfladisk sårskade… På med bandasjer og omslag! Ingen av dem har hatt det minste behov for førstehjelp før, kunne de ikke ha ventet en ussel liten dag til????
Fingertuppene mine er skikkelig såre etter alle hestehalene jeg har gredd ut, men nå er alt under kontroll. Tror jeg….
Oppdatering over familien: I kveld tok Naughty But Nice sin tredje seier i tredje starten, da hun vant E3-Bonusen på Gävle. Hoppa er kusine med Uno d’Man.
2.september: 2 dager igjen! Er ikke spesielt fornøyd med værmeldingen fram mot fredagen, det skal bli regn og atter regn! En trøst at det skal gi seg ut på formiddagen og det er meldt opphold under visningen og selve auksjonen, men jeg tenker med gru på hvordan forholdene i stallområdet vil være om morgenen…. Det skal faktisk regne så mye fra i morgen kveld at jeg kommer til å ta inn alle føllhoppene over natten i stedet for å bare flytte dem til et nytt beite! Og selv om jeg har ordnet med barnevakt som skal være her og passe hestene og gården, blir ingen tatt inn natt til lørdag, selv ikke de som har blitt skjemt bort de siste ukene….
Har begynt å krysse av på sjekklisten. har handlet inn drikke og snacks og satt det til kjøling. har kjøpt nytt regntøy(!!) og flere par hansker til de som skal mønstre hestene. Kjettinger til å henge opp forbøtter i, ekstra store og sterke plastsekker til å holde eventuelt regn borte fra ekstrafôret med, høynett til den første rasjonen har vi fra før. Papirarbeidet er i orden og lagt klart, hodepinetabletter og plaster og stiftepistol med ekstra stifter… Har til og med vært hos frisøren og blitt shinet opp selv!
Apropos shinet, masserte bare shampoen inn og slapp åringene ut i regnet… det gjorde susen! (Kunne i alle fall like gjerne gjort det, de har vært mye våte i det siste!)
1.september: 3 dager igjen! I dag fikk alle åringene markekur, Banminth. Siden vi vaksinerte både mot stivkrampe og influensa i midten av mars, droppet vi det nå. Purret opp Bjerke Dyrehospital, lurte på hvor i all verden røntgenskjemaene ble av? De hadde bare blitt liggende i en krok, de, men nå er de ferdig utfylt, og cd’er med røntgenbilder er lagt ved. For å være sikker på at de ikke blir borte, skulle Dyrehospitalet levere pakken oppe hos DNT. De hadde oppdaget at de hadde glemt å merke de siste bildene av den ene hasa til Unzipped etter fjerningen av biten, og lurte på om jeg hadde tid til å komme innom på fredag for å ta nye bilder av den for arkivet…. Dream On! Jeg vet at bildet var i orden, Bjerke Dyrehospital vet at bildet og hasa var i orden, en eventuell kjøper skal få beskjed om at han kan få røntget den en gang til gratis, om ønskelig…..
Til de som venter på sprangsedler, please, smør deg med tålmodighet til etter auksjonen….
Ellers så la jeg merke til at prisen for å få godkjent hingster for import av sæd 2010, nok en gang hadde økt…. nå koster det 2000 per hingst og år. Hmmmm…
31.august: 4 dager igjen. I dag var veterinæren innom for å drektighetssjekke noen hopper, samt for å begynne med helseattestene på åringene. Vi så over hoppene i dag, sjekket puls og respirasjonsfrekvens, sjekket tenner og bein osv. Det skal ikke mye før pulsen raser, forrige året doblet takten seg på en av gutta da han hørte lystig hoppeknegging utenfor….
Ellers ble omsider drektighetsresultatene til å leve med, også på våre hopper. Har vært mye plunder og heft i år. Postivt og veldig overraskende var Cambusa drektig! Har hatt børbetennelse og dustebrunster, med små, lynraske egg… Siden jeg har prøvd grundig og forgjeves med frossen sæd de tre årene jeg har hatt henne (også i år) ble det fersk igjen. Tom…. Tenkte å prøve en siste gang, sjekket på mandag, et lite egg, holder i alle fall til onsdag! Onsdag morgen: Borte! Kastet en dose frossen sæd etter, bare sånn i alle tilfelle, noen vinner jo i lotto også, men hadde avskrevet hele greia… Om alt går bra, blir det føll i begynnelsen av juli neste år og da blir det Chipmate med en gang etterpå! En annen ting som ikke var like bra, var at fosteret til Sip så litt tvilsomt ut….., mens Linders var stort og fint og helt normalt!
30.august: 5 dager igjen…… Har ikke gjort så mye i dag, må jeg innrømme. Fôret og stelt åringene selvsagt, måkt for dem samt de seks hoppene med føll som er inne om nettene (tungt!). Surfet på nettet, fikk med meg at Chipmate har hatt en fin helg i Danmark. På den danske Derbyauksjonen i går hadde han med 3 avkom på topp-ti-listen over de best betalte åringene. Ikke dårlig, han kostet 12.000 og mange av de andre hingstene med avkom ute var vesentlig dyrere! Daguet Rapide hadde toppen og en til, Love You samt Pine Chip hadde også med ett avkom hver på den listen. Ellers hadde Chipmate to 4-årsvinnere på Charlottenlund, Next Time Gardenia var overlegen i sitt løp i går på 15.7/200, mens No Fear Elkjær vant Derby Consolation på 14.6/2000. I tillegg ble Niller fjerde i Derby.
29.august: 6 dager igjen! Har egentlig mye jeg hadde tenkt å skrive om, innlegget til vedkommende som var sjokkert over Tor Martin Moes beslutning om å slakte Moe Alsvinn for eksempel! Får ta det en annen gang, mangler overskudd og tid.
I går fikk jeg gjort ferdig det aller meste av jobben med permene til åringene, følger ikke DNT’s kvalitetssikring for oppdrett, men har min egen kvalitetssikring! Problemet med DNT-opplegget er at alt må skrives for hånd, og det er så mange gjentagelser!!! Med 9 åringer føltes jobben uoverkommelig. Får nøye meg med å gjøre en skikkelig oppdrettsjobb i stedet!
I dag tok jeg meg tid til å skumme gjennom konkurrentene i DNT’s auksjonsside på nettet, siden er fin, men er litt lite synlig og kunne vært profilert mer? Ble litt sjokkert ved gjennomgangen. mange interessante hester stammemessig, men de bildene….!!! Bortsett fra Travavl, Thaiene og meg selv (gidder ikke å være falsk beskjeden), var det bare en håndfull av de andre bildene som ville sluppet gjennom kvalitetskontrollen her! Rettere sagt, jeg ville aldri trykket på «avtrekkeren»! …står med rumpa til, tatt forfra så hodet ser kjempestort ut, tatt nedenfra, tatt ovenfra, står innunder seg, står jamsis, skrever, stuper, står i ubalanse, er uoppmerksom eller slapp, legger på ørene … you name it, det finnes der! Enkelte av hestene ser man er fine likevel, men de fleste ser aldeles forskrekkelige ut og innbyr ikke potensielle kjøpere til å ta en nærmere titt. Problemet er ikke at det er vanskelig å ta bilder, problemet ligger i at så få har blikk for hvordan en ordentlig oppstilt hest skal stå!
27.august: 8 dager igjen! Nå har jeg også lagt på kommentarer på hver av åringenes sider. Har sendt inn bilder og tekst til TGN for annonse i Derbynummeret. Hadde bestilt plass, men var lenge i tvil om jeg skulle droppe annonsen eller ikke…. Overkill, trodde Lars! Etter å ha fundert hardt og lenge, bestemte jeg meg for å satse likevel. Hvis bare en ekstra bestemmer seg for å by opp 15 lapper ekstra på en av mine etter å ha sett annonsen, så er den betalt…….
I en annonse må man jo skryte av det man har, men ville ikke ha for mye tekst heller. Det er lett for at man kan virke blærete, og det vil man jo ikke…:-) Skrev en innledning og litt bildetekst, og håper bildene taler for seg!
26.august: 9 dager igjen! Nå har jeg lagt ut noen flere bilder på fem av åringssidene, pluss på en side til. Har fortsatt en del føllbilder som er tatt den siste måneden, får prøve å få ut dem også.
Oppdatering: Umbriels ett år eldre bror, Trinitro, var ute i rutineløp på Biri 18/8 og travet 30.4.
25.august: Har begynt å sove dårlig, blir bare liggende å tenke på alt som skal gjøres før neste helg. Alt som vanlig, altså! Sto opp 4.30 i dag for å få unna noe av pairarbeidet. Bare 10 dager igjen… Er egentlig ganske i rute, verket de siste åringene i går og de er ganske så handterbare også i flokk og med diverse distraksjoner. Skal friseres mer selvsagt, grer ut et par haler hver dag og klipper litt her og der. De par siste dagene før auksjonen er det vasking, skulle egentlig tatt dem denne helgen også, men vi får se…. Varmtvannstanken er for liten til å ta alle same dag om de skal spyles, blir i stedet svampevask med påfølgende skylling.
Dagen i dag ble brukt til å klippe og redigere videoene, det tok meg noen slitsomme timer, men er nå lagt ut på de respektive åringenes egne sider. Gutta var litt slakkere enn vanlig, ikke så rart når jeg tenkte på det i ettertid, de går jo ute hele døgnet og samler ikke opp noe overskudd. Tidligere har vi hatt dem inne natta før, det gjør susen. Hoppene som hadde vært inne , var på den annen side egentlig litt for freske, der ble det mer galopp enn trav. Mangler fortsatt litt på hjemmesidene deres, har ikke rukket å legge ut alle bildene, og innledningen mangler på alle utenom en.
Fikk forresten sjokk da jeg sjekket yr.no i sted. Det var meldt 55 mm regn fra midnatt og noen timer framover. Håper de tar gruelig feil, men tok for sikkerhets skyld inn alle babyene med mødre…..
23.august: Oppdateringer om auksjonshestene: Unzippeds 3-årige fetter Select Yankee, er klar for finalen i klassiske Yonkers Trot, etter en annenplass i kvalen på samme tid som vinneren, 13.7. En annen 3-årig fetter, Peter Lugar , vant The Oliver Trotting Classic (55.000 dollar) på 11.7.
22.august: Sliten? Ikke snakk! I dag har vi filmet alle de ni åringene, og det innebar en masse løping av meg og etter hvert Evy, mens Lars satt på en stol , filmet og kom med «morsomme» kommentarer. Har akkurat sett gjennom råtapen, mye bra, noe mindre bra. Gutta var for det meste der de skulle, nemlig i trav. Skjønt enkelte (les: Umbriel) jogget vel mer enn han løp. Han har ikke noe problem med å løpe sammen med de andre gutta, men synes ikke det er noe vits i å la seg jage opp i fart. Han lurte fælt på hva det var vi egentlig ville, og stoppet stadig opp bare for å se på oss…. Jentene var litt i freskeste laget, de ble tatt rett fra stallen og hoppet og spratt mer enn de løp. Spesielt BGirl hoppet bare opp og ned, spørs om vi fikk noe brukbart der…. mulig vi må ta henne en gang til, kanskje en kveld når hun er litt mer utladet? Skal prøve å få redigert og lagt ut noe av materialet i morgen.
Hadde ikke før sluppet ut hele gjengen igjen, så kom det en trener for å ta flokken i øyesyn med katalogen i hand. Det var bare å bite tenna sammen, smile bredt og samle dem inn igjen…..
Oppdateringer om familien til unghestene er: 2-årige Tres Jolie travet mønstringsløp på Bjerke onsdag, på 26.7 i ensom majestet! Hun er søster til Unreal. I dag passet Umbras onkel, Victory Love, på å bli millionær, ja han passerte faktisk 1,1 mill da han lett vant den svenske Silverdivisionen på 13.5/2140 fra dødens.
20.august: Har lagt ut noen bilder til, av de fire åringshoppene på deres personlige sider her på mitt eget web-område. Har dessuten sendt inn bilder til DNT’s offisielle hjemmeside der også hver hest har sin egen side. Og som ikke det er nok, har TGN laget en side der man kan legge ut sine auksjonshester gratis…. trøste og bære! Det krever evigheter med jobb når man skal prøve å holde tritt….. Og er det noen som bruker disse sidene? De som har lagt ut bilder og info, er jo de som allerede har sine egne sider der hestene er presentert i utgangspunktet. Tror de fleste interesserte vet hvor de finner alle disse oppdretterne på nett.
19.august: PUH!!! sier jeg bare. Har lagt ut en del av de nye bildene, men den største jobben var å lage sider til alle auksjonsåringene våre. Du finner linker inn til dem på Auksjonshester. Foreløpig har jeg bare lagt ut bilder, det skal komme litt omtale av hestene også. Etter hvert. Har en del flere bilder som skal jobbes med først…..
Hvis du vil se hvordan vi jobber med unghestene, sjekk ut siden til Umbriel……
18.august: De siste to dagene har jeg jobbet hardt og tatt 300 bilder, noen få av folunger, noen få av åringshopper, de aller fleste av åringshingstene. I dag har jeg sortert og slettet meg ned til 30-40, og er sliten både i øynene og høyrearmen. I morgen fortsetter jeg, regner med å være klar til å legge ut de beste da. Er ikke helt fornøyd med bakgrunnen, det blir for mye gjerder. Hadde sett meg ut et annet sted, men der var det bare for bløtt!
16.august: Sov som en stein i natt, men det er bare fordi vi samlet inn hopper og føll i går ettermiddag. Rett før jeg la meg, forbarmet jeg meg også over de tre som ikke har føll og tok dem inn. Det har regnet og blåst til de grader!
15.august: Kjempegøy med 3-årige Sarzaparillas rikstotoseier på Sørlandet i dag. Hun gjorde det i overkant spennende etter galopp på startsiden og nådde akkurat fram etter fjerdespor inn på oppløpet! Ellers så uttales navnet hennes rett fram, selv om speaker gjentatte ganger kalte henne Sarsaparija. Torill ringte meg rett etter målgang, både hun og jeg har spesielle følelser for denne storvokste damen. Fantaserte lenge om å beholde henne selv, spesielt etter at hun ikke ble klar til å delta på derbyauksjonen, men fornuften tok overhånd! Var i utgangspunktet egentlig solgt til en høyt profilert hesteeier på Hamrestallen der jeg fikk Qryztal tilbake som delbetaling, men han ringte meg og sa rett ut at han ikke hadde noen tro på den stammen. Hva var det å ikke ha tro på? Den svenske championhingsten Super Arnie som far og en søster av den norske championhingsten Speedy Tomali som mor? Prøvde å forklare at i dette tilfellet var det individet som var noe ekstra, men hvis han ikke engang ville se på henne, skulle han selvsagt slippe å handle….!!!! Da Walther Larsen like etterpå ringte og lurte på om jeg mente hun var verdt prisen, svarte jeg selvsagt ja!
Ellers var det synd at Golden Brown tapte siden vi gjerne vil at Chipmate skal få mest mulig reklame, men likevel gøy at det var Winstile som vant. De siste fem årene!!! har oppdretter og fortsatt eier av moren til Winstile, Easy Choice, prøvd å overtale meg til å kjøpe henne. Ja han har vel egentlig tilbudt meg henne gratis, når jeg tenker etter. Liker hoppa godt, jeg, men har altså fortsatt så altfor mange hopper fra før. Det har ikke gått så bra med avkommene hennes, antagelig mye fordi tidligere hingstevalg har generert altfor store og tunge hester. I år ble hun ikke en gang bedekket, men har ruslet rundt på et beite i Asker. Da Winstile stormet i mål som storløpsvinner i dag, var jeg derfor ikke sen om å sende en sms med forsikring om at det fortsatt ikke var for sent å bedekke i år….. Regner i det minste med at hun blir tatt inn i varmen igjen til neste år….:-)
14.august: Har vært lat, har vært trøtt, har vært sløv med å oppdatere. Igjen! Fy meg! Holder på å jobbe med åringene, det blir ikke så lange pass om gangen. Stå i kjettinger, grundig puss og trimming, gå, stå og løpe ute. Venner dem til radio med høy musikk og prating, prøver å venne dem til forskjellige andre utfordringer i tillegg. Vi fikk målt hoppene etter hvert også for et par uker siden, Unaminami var 149 cm, Unreal 150, B.Girl 152 og Umbra 154 cm. Fin størrelse på alle sammen, med andre ord. Skal prøve å få tatt flere bilder av dem, behøver noen i trav for eksempel. Filming står også på tapetet med det første, bare værgudene og hjelpen blir enige om hvilke dager de første er snille og de sistnevnte har tid til å være med.
Har faktisk vært en del innom for å titte på unghestene allerede, det skiller seg ut en del foreløpige publikumsfavoritter, kan jeg si….
Har for øvrig også en del bilder av hopper og føll som ikke er lagt ut, var dessuten i Sverige i går på Broline og på Åby, og fikk tatt et par bilder der også…. Skal få skjerpet meg etter hvert!
9.august: I fjor og i forfjor brukte norske oppdrettere vanvittig dyre hingster på hoppene sine. Kan ikke bare meg for å mene at en del bedekket «langt over» hva hoppene deres tåler. Følgene for disse vil være at de ikke får dekket føllavgiftene engang, ved salg av unghestene. I år har oppdretterne vært betydelig mer edruelige, om jeg får uttrykke meg sånn. De fleste har i år valgt hingster som er forholdsvis rimelige, flere av disse hingstene holder likevel høy klasse som avlshingster selv om statusen ikke er like høy. I går hadde USA sin årlige festdag hva travet angår, og for «våre hingster» ble det en dundrende suksess:
Merrie Annabelle for 2-årige hopper: Vinneren Poof She’s Gone vant på ny løpsrekord 11.6, hun er en datter av Kadabra, som selv var et fenomen på løpsbanen. I fjor hadde Kadabra mange norske hopper, i år betydelig færre. Toer i løpet var Costa Rica (e Muscles Yankee) og treer Bone A Fide, nok en god SJ’s Photo-datter. Hvem i all verden var det som påsto at sistnevnte ikke lagde gode hopper????
Peter Haughton Memorial for de 2-årige hingstene var en oppvisning av Holiday Road, som vant med et gjesp på fenomenale 10.9, ny løpsrekord! 2-åringen er helbror til «The 2yo Trotter of The Year» i 2004, Ken Warkentin. Toer i løpet var Pilgrims Taj e Broadway Hall . Apropos Ken Warkentin, han har sine første 2-åringer på bane i år, og de har startet ytterst lovende. Uten at Ken fikk hjelp fra hoppemateriellet, har avkommene ført ham opp i toppskiktet på den amerikanske 2-årsstatistikken. Han har i år bedekket 115 hopper i Kanada, mer enn 50 i Sverige (fantes ikke mer sæd), rundt 40 i Italia, mens vi i Norge fikk mast oss til noen få doser og har bedekket 4 hopper. Så langt er Luckpenny San, Vienna og Agria Racing drektige ved første forsøk, menns den fjerde hoppa forhåpentligvis ble drektig etter hvert.
Hambletonian Oaks for de 3-årige hoppene ble vunnet av Broadway Schooner e Broadway Hall , med Pine Chip som morfar og Foreign Waters som mormor. Sistnevnte har samme mor som Chipmate, nok en topp-traver fra Lady Ann Reeds linje, med andre ord. Broadway Schooner vant på gode 10.9, tredje i Oaks ble Elusive Desire (e Angus Hall).
Hambletonian ble en tur i parken for hesten som bringer fram superlativene hos alle som har sett ham. «Den beste hesten verden har sett gjennom tidene» er en av dem! Muscle Hill (e Muscles Yankee) jogget fra konkurrentene og landet på fantastiske 1.08.5, tangering av den absolutte verdensrekorden.
Nat Ray Trot for den eldre eliten, ble nok en oppvisning av 4-årige Lucky Jim (e SJ’s Photo). I sin 16. seier i den 17.starten for året (ble hindret sist) ydmyket han konkurrentene med å vinne med 4,5 lengde på nok en tangering av verdensrekorden, 1.08.5! Toer var italienskfødte Glen Kronos (e Enjoy Lavec) på 1.09.0.
7.august: De foreløpige bildene av alle våre Auksjonshester ligger ute nå. Kommer flere og bedre? etter hvert.
6.august! Høsten er her med fint vær og opphold framover?
Det er ikke lett å være agent, hingsteholder eller stutteriveterinær. Alle synes å tro eller mene at vi gjør vårt beste for å tyne penger ut av oppdretterne. Sannheten kunne ikke vært mye annerledes. For å ta den siste gruppen først. Ja, veterinærprisene kan virke høye. Det man ikke tenker på, er at det å være veterinær er et yrke, ikke en hobby der man må påregne et antall timer gratisarbeide. I avlssesongen har en stutteriveterinær ikke mange timene fri om gangen. Hopper skal undersøkes 2-4 ganger i døgnet 7 dager i uken, og de færreste av veterinærene bor på stutteriet.
Hingsteholdere er vanligvis genuint interessert i travsport og legger gladelig (?) ned mange ekstratimer for peanøtter og glansbilder. De eier sjelden hingstene selv, og konkurransen om de beste er tøff. Eier du en populær avlshingst, kan du tjene store penger, og du behøver ikke gi noen stor andel til de som gjør jobben heller. Om hingsteholdere bare holdt hingsten, tappet ham 3-4 ganger i uka og sendte sæden videre, ville faktisk det lønt seg best. De fleste hingsteholdere holder hingsten gratis, de betaler fôr, hovpleie, vanlige veterinærregninger, DNT’s hingstelisens samt markedsføringen, helt eller delvis. I tillegg kommer lønn til ansatte, vedlikehold av bygninger, kostnader til fôr og strø for tilreisende hopper. Utbudet av hingster er svært omfattende, for å markedsføre en ny hingst, er det ikke spesielt grovt å beregne 50-60.000 per år. Når vi vet at en varmblodshingst i Norge skal være heldig for å få mer enn 40 hopper og 30 levende fødte føll, og en hingsteholder vanligvis kan påregne 0-2000 for hver bedekte hoppe samt 2000-6000 per føll avhengig av avtale og hingst (bedre avtale dess mindre attraktiv hingsten er for oppdretterne selvsagt), er det lett å regne seg til at timebetalingen for en hingsteholder ikke er spesielt stor. Hjelper man kundene med å få bedekket hoppene med frossen sæd, får man gleden av å jobbe døgnet rundt for enda mindre penger. (Man slipper selvsagt utgiftene og jobben med å oppstalle de utenlandske hingstene.) I år er det for første gang på mange år ingen avlshingst oppstallet på Kvakstad. Grunnen er ganske enkel. Jeg var mer eller mindre utslitt av all jobbingen i mange år, og grudde meg så intenst til den kommende sesongen at jeg nesten ble fysisk syk. Sjokket ved å oppdage at hingsteholdet gikk med et solid underskudd og ble subsidert av oppdretterpenger og salg av unghester, gjorde at det var lett å gi seg med den biten. Inntektene sto ganske enkelt ikke i stil med kostnadene. Oppstallingsprisene vi holdt var altfor lave, mens fôret har blitt vesentlig dyrere, flisstrø koster nesten mer enn gull, og ansatte må ha en noenlunde vettug arbeidsdag og anstendig lønn. Da jeg måtte trappe ned litt på min egen fysiske innsats, gikk det rett til h…..!
Hingsteagent! Er det noe norsk travsport behøver, eller et skjellsord? Har hørt rykter om at det skal jobbes med å bli kvitt uvesenet, som er et fordyrende mellomledd for norske oppdrettere……..??? Kvakstad Gård er nå agent for 32 utenlandsoppstallede hingster, og er usikker på om det egentlig går rundt for vår del. Utgiftene er høye, for hvert år og hingst betaler vi 1750 kroner til Norsk Hestesenter, det blir for våre 56.000 for et år. For stadig påfyll med flytende nitrogen koster det rundt 30.000 per år. Som agent momser vi inn sæden som blir importert, siden vi må betale moms på forventede føllavgifter neste år, kommer vi raskt opp i millionbeløp. Vi får momsen tilbake, men må låne penger og betale renter på de pengene i mellomtiden. Vi påkoster transportene ut til stasjoner over hele landet, der er vi godt over i femsifrede beløp. Det verste er imidlertid når vi importerer og fortoller fersk sæd. Transportregningene fra utlandet kan til dels være høye, men vi må betale dem og bare håpe at hoppe-eierne følger opp. Noe ikke alle gjør, dessverre……. Sprang/bestillings/bookingavgiften skal i utgangspunktet være betalt før hoppene blir inseminert, noen oppdrettere spekulerer i å bestemme seg for hingst mens egget står og skjelver på kanten av egglederen, og har det ikke travelt med å betale etterpå heller, når agenten har vært ettergivende. Veldig kjedelig når den utenlandske hingsteeieren eller hingsteholderen der hingsten står, skal ha hele beløpet og gir blaffen i om vi har fått det inn, eller må legge ut selv fra egen lomme. Vi har avtale med et antall stasjoner rundt over landet, vi står for utgiftene og vi deler inntektene med dem ganske likt. (Mulig det blir feil for oss, må ta en grundig gjennomgang til høsten.) Til slutt er det et ikke ubetydelig arbeid som legges ned av en agent. De tre dagene i uka det skal bestilles og importeres fersk sæd fra utlandet er ganske så hektiske. Det er markedsføring som kreves, mange og lange og som oftest trivelige timer med kundekontakt og hjelp til oppdretterne med å finne en passende hingst… (Ja, jeg anbefaler dem selvsagt som oftest å bruke en av mine hingster, men ikke alltid. Har de bestemt seg for en annen og bare spør meg om hva jeg synes, forklarer jeg at jeg ikke kan uttale meg om andres hingster verken på godt eller vondt, det blir feil.)
Så, behøver norsk travsport hingsteagenter? Noen må gjøre jobben, hvis norske oppdrettere skal ha mulighet til å bruke utenlandske topphingster. Ser ikke helt for meg at enkeltpersoner tar på seg jobben og kostnadene selv, eller spesielt at de utenlandske stutteriene/hingsteeierne skulle akseptere å måtte forholde seg til mange og uerfarne enkeltpersoner…..
Sist en forklaring en del har etterlyst:
Sprangavgift evt bestillingsavgift eller booking, er en engangsavgift som betales for å bruke den bestemte hingsten den ene sesongen. Beløpet er vanligvis 2-5000 og beholdes enten av hingsteeieren eller av hingsteholderen eller deles mellom de to.
Seminavgift: Er en engangsutgift for sesongen, vanligvis på ca 500 kr og faktureres for hopper som insemineres med norskoppstallet hingst i Norge. Det dekker arbeidet ved tappingen av hingsten, alt engangsutstyret og blandevæsken som kreves ved tapping og preparering av sæd, samt embalasjen ved eventuell forsendelse av sæd (koster rundt 70 kr for en kjøleboks)
Stasjonsavgift er en engangsutgift for sesongen, vanligvis på ca 2000 kr: Noen av de stasjonene vi samarbeider med tar kun stasjonsavgift ved bedekning med hingster der hele bookingen går til hingsteeieren. Stasjonsavgiften er stasjonens lønn for jobben i første omgang. Enkelte stasjoner tar likevel stasjonsavgift selv om de får betalt en andel av bookingen fra agenten.
Veterinæravgift: Veterinærens lønn. Mange tar en pakkepris for sesongen, der bedekning med frossen sæd er ca dobbelt så dyr som ved bedekning med fersk sæd. Lønner seg som oftest for oppdretteren om hoppa ikke blir drektig ved første brunst.
Føllavgift. Forskjellig praksis, men vi fakturerer føllavgift for 14 dager gamle, forsikringsbare føll. Skulle folungen dø senere grunnet sykdom eller en ulykke som ikke bunner i en medfødt defekt, er det strengt tatt oppdretterens ansvar å ha sørget for forsikring. Om man har somlet i månedsvis med å gjøre opp for seg og folungen skulle brekke nakken i mellomtiden, betyr ikke det at man er unntatt betalingsansvar. Det ville bli som om man vraket den nye bilen før den var fullt betalt, og trodde man slapp å gjøre opp. Synes jeg ser det….
Apropos avlshingster, avlssesongen 2010 vil Chipmate gjøre en gjestevisitt i Norge. Han vil bli oppstallet på Jørgentvedt like ved Momarken travbane, sammen med Victory Abroad.
30.juli: Fyttigrisen som det regner! Bestemte meg tidlig at jeg skulle ta inn alle hopper og føll i ettermiddag, i tillegg til åringshoppene. De sistnevnte skal inn for finpussen foran auksjonen og får heretter bare være ute på dagtid. Begynte først å samle inn da de første dråpene falt, og klarte å hanke inn de seks hoppene som har de yngste folungene før slusene åpnet seg for alvor. Etterpå måtte jeg rett og slett ta en pause og løp inn for å slå av alt som kunne ødelegges av eventuelle lynnedslag. Så ingen vei, det var blitt en elv, og trodde ikke hoppene ville høre meg rope heller. Da jeg først kom i vei til beitet der de siste ni hoppene sto og trykket, var de ikke vonde å be. Agria reagerte først, deretter Ippe. Men hvor var Whip’ert? Hørte plutselig noen skikkelige brøl, og der kom han stormende! Slapp opp de fire som møtte opp ved porten først, og fulgte etter for å sette dem inn på stallen. I mellomtiden klarnet det opp, det kom et aldri så lite solstreif, og de siste fem gikk som en lek å få inn. Åringshoppene var et annet kapittel. De hadde gresselig moro av å storme fram og tilbake mellom stallen og beitet. Det var bare å smøre seg med tålmodighet. Akkurat da den siste kom trampende inn på stallgolvet, kom den neste regnbygen. Bra timet! Noen som ikke var like heldige, var åringsgutta. De jogget friskt ut på beitet sitt de 15 minuttene det var opphold, men jeg skal si de kom fort tilbake igjen!
I dag verket vi forresten gutta, og sååå flinke! De fikk masse skryt av hovslageren! Oppførte seg som gamle, rutinerte hester!
27.juli: Bilder av åringshingstene finner du her: Auksjonshester.
26.juli: Snakk om slitsomt. Var helt skjelven da Royale endelig passerte mållinjen som Norgesmester! Like bra at ikke Olganina dukket opp der, 4-åringen var mer enn god nok! Hadde et lite håp, men trodde kanskje at noen av de eldre hoppene hadde hardheten til å ro dette i land? Ikke. De tre 4-årshoppene Royale, Sweet Case og CC’s Westside er neimen ikke dårlige! Flott plaster på såret etter at Safir galopperte nok en gang og at Sizzling ble påkjørt like før siste sving. La gå at jeg ikke var helt enig i at hun skulle være banker i løpet, men jeg hadde ikke noe i mot en seier. Nå ble det Empress Tile i stedet, et lite plaster siden jeg kjenner både eier og oppdretter godt, og unner dem all fremgang. Hun er laget her og var her som liten, så ut som et fjordingføll. Liten og kortbeint med forholdsvis stort hode, samt en helt uvanlig brunblakk farge! En annen som virkelig imponerte, var Golden Brown! Vi slet imidlertid for å få laget ham. Begynte med Gidde Palema og bedekket i 3 brunster, før eieren ga seg og prøvde Chipmate den fjerde gangen. Golden Brown er faktisk født 8.juli! Så det så, til alle som mener det begynner å bli sent å bedekke nå…..
Fikk forresten tatt mer eller mindre vellykkede bilder av åringshingstene i dag. Har begynt å sortere, legger dem antagelig ut i morgen. Noen (Unzipped) er veldig fotogene, andre er det absolutt ikke (Rocky!)! Noen faller i koma når de blir oppstilt (Umbriel), og noen (Ulixes) ser ut som ei tønne på fire korte ben….
25.juli: Nå begynner endelig antallet egne, drektige hopper å stige. Ti drektige, de tre som føllet sist er bedekket og ikke sjekket ennå, og så er det fem hopper som har hatt et eller to omløp…. Tenkte jo jeg skulle gjøre det enkelt og bedekke med fersk sæd i år for å bli tidlig ferdig, men det skar seg. Gjorde motsatt av mange andre og byttet faktisk over på frossen på noen av dem. Norma ble ikke drektig med fersk i tre brunster, hun er nå drektig med frossen i det fjerde forsøket! …om det fosteret blir der, er en annen sak. Hun resorberte visstnok i fjor høst, vi fikk henne i vår, og hun er fortsatt ikke fin i pelsen. Det tyder absolutt på at hun er i ubalanse på en eller annen måte, så det lover ikke bra…..
Holder på med gjennomgangen av katalogsidene på auksjonshestene våre, det er deadline neste uke. Har flere interessante startende på Biri i morgen, håper på gode resultater som jeg kan ta med. Sizzling er vinnertippet i Märtha-løpets hoppeavdeling, er endog foreslått som banker? Noe freskt synes jeg, særlig med SJ’s Majesty i feltet, men jeg har selvsagt ingen ting imot en seier :-). Vesle Shootist kvalet inn til hovedløpet. Fra 11.spor får han ikke brukt startraskheten sin, og det kan være like bra. Han møter overmakten, og selv om han muligens kunne tatt teten fra start, er det lite penger å tjene på det. Kjører de livet av hverandre der framme, kan han kanskje få spart speeden sin til oppløpet og en premie? Ellers så får vi heie på Golden Brown som er en Chipmate-sønn! Safir gjør comeback som vallak, han har foreløpig galoppert bort massevis av penger og en rekord på 1.16-tallet. Hvis han har fått tenkt gjennom sakene og holder seg til trav, tror jeg ikke noen av de andre i løpet skal føle seg trygge! Til slutt skal Royale ut i Norgesmesterskapet for hopper, og hun bør vel ha en sjanse om hun er roligere i hodet enn under JGP. Prøvde å få Svanstedt til å melde Olganina på Biri, hvem skulle slått henne i NM for hoppene? Tror faktisk hun kunne gått ut i åpen klasse også med en sjanse…. Nå var det uansett ikke aktuelt, siden hun ble strøket forrige helg grunnet halsinfeksjon. Olga skal for øvrig matches for Frankrike i vinter, etter det jeg har hørt.
Apropos auksjonen, har meldt meg frivillig til å sende ut en av våre hester aller først. Det er alltid en kamp om å få slippe, men det var vel egentlig vår tur nå, selv om vi har vært nr 2 to ganger. (Den ene gangen gikk det bra, den andre ikke). Tar gjerne en del hester før publikum begynner å bli skikkelig varme i trøya og budene kommer tettere, men vi må være med på å dra lasset alle sammen. Brunskimlete Unaminami er såpass spesiell at enten er man skikkelig interessert i henne og byr uansett når hun kommer opp, eller så liker man ikke hester med den fargen. Alle vil uansett være oppmerksomme på hvem hun er, det er umulig å ta feil!… og så krysser vi fingrene…
Våre hester skal ut på fredag den 4.september sammen med ca 30 andre hester, mens de 110 øvrige skal ut på lørdagen. Det er plent umulig å selge 150 hester etter løpene på lørdag, og før løpene vil jo trenerne være opptatte med hovedjobben sin! Arrangørene hadde ingen lett beslutning å ta, hvordan skulle de dele opp de påmeldte uten at det ble for mange misfornøyde miner? Et forslag gikk ut på å ta ut de ca 50 kaldblodsåringene på fredag. På en måte ikke dumt, mange av dem faller igjennom spesielt angående størrelsen når man ser dem ved siden av de til dels digre blodserne. På den annen side, tror ikke selgerne av de kalde ville vært spesielt fornøyde hvis det ikke dukket opp nok kjøpere. Et annet forslag var å trekke lodd. Rettferdig nok, men det ville føre til andre problemer. Hvis noen fikk med hester begge dager, ville det blitt større krav til bokser for oppstalling og merutgifter til f eks overnatting for selgerne. Personlig tror jeg ikke at beina mine ville klart en to dagers auksjon! Synes arrangørene har kommet opp med en god løsning. På fredag selger en del av de større oppdretterne sine hester, Stall Skadberg, Stall GT, Stall Arvells, Stall Rishaug, Holtan Gård, Eriksen/Huseby, Kvakstad Gård samt noen til som Børre Høiby og Per Erik Hagen. Tanken (og håpet) er at trenerne og andre interessenter skal finne fredagsutbudet såpass interessant at de møter opp, og til neste år er fredagen forhåpentligvis innarbeidet. For min del veide jeg risikoen for å havne uheldig til, opp mot den lettelsen det vil være å bli forholdsvis tidlig ferdig! Når jeg får lørdagen i mellom, kan det også hende jeg er i form til å få med meg Derbyløpene på plass, tenk om vi skulle være så heldige at vi fikk med noen til finalene også i år?
Fikk for øvrig en henvendelse her forrige dagen fra en som lurte på om målene på hestene mine kunne stemme? Hans var rundt 144 cm over manken, så han begynte å bli bekymret….? Måtte berolige ham med at det ikke behøvde bety noe, vi hadde to på samme størrelse forrige året og fikk godt betalt likevel. En annen ting er at åringene våre alltid har vært langt kommet i veksten som halvannetåringer. De blir ikke nødvendigvis så veldig mye større, noe som var veldig synd for Sylvester/Shootists del….
Til de som begynner å vente på sprangsedlene: Vær ved godt mot! Har hatt litt vondt i skrivehånden og har tatt en pause på et par dager, men jeg skal begynne på nr 51 i dag! Lover!
22.juli: Vi målte åringshingstene i går. De var ikke så store som jeg fryktet, men store nok. Umbriel er 159, Uno 157, Unzipped 154, Rocky 151 (det skjønner jeg ikke….) og Ulixes 149. Hoppene vil jeg anslå til å være rundt 150-154 cm , vi skal få målt dem i løpet av en uke eller to.
20.juli: Plask, plask, plask. Nå er det vått! Positivt fordi graset vokser som bare det. Greit fordi det er lange perioder med opphold og fordi det regner lett og ikke via voldsomme skybrudd. Dreneringen har ikke noe problem å ta unna, med andre ord. Vi har ikke hatt elver eller innsjøer nederst på jordene som enkelte andre år. Helt ok fordi det holder fluene borte fra hoppene. Litt stusselig fordi det begynner å bli sølete og opptråkket enkelte steder. Har den største puljen med folunger ute døgnet rundt. En av hoppene er ikke fornøyd med sin plassering, hun har vært tatt inn en periode, og synes tydeligvis det er noe vi absolutt burde fortsette med. Den yngste gruppa er fortsatt inne når det er sånt vær som dette, den ene folungen hoster litt, en annen er litt skranglete og har godt av en porsjon kraftfôr morgen og kveld, en tredje har hasesår som må stelles og en fjerde er fortsatt ganske ung.
Så at en del klaget over auksjonsresultatene i Sverige denne helgen, 130 åringer var meldt og bare drøyt halvparten ble solgt for til dels svært lave priser. Nå viser det seg at rundt 40 av de utbudte hestene allerede var avvist fra Kriterieauksjonen, de ble ikke funnet gode nok til å være med der. Det var visstnok en del som også fysisk ikke hadde mye på en auksjon å gjøre, unghesten må tåle sammenligning med andre! At en del potensielle kjøpere sparte seg til auksjonen som finner sted neste uke, er nok også sikkert. Leste en kommentar som jeg syntes sa det hele: Bruker du en middelmådig hingst på ei middelmådig hoppe, har du ingen rett til å klage på prisen på avkommet. Har du derimot brukt en god hingst på ei god hoppe, da har du rett til å være misfornøyd om du ikke får godt betalt….. Daniel var på auksjonen og så hestene, han syntes ikke det var rart at prisene var som de var. Du kan lese innlegget hans her.
18.juli: Ja, jeg har vært slapp med å oppdatere. Har jobbet og jobbet, driver og truer meg selv til å begynne med sprangseddelskrivingen. Klarer jeg å skrive 10 om dagen, må det jo bli en ende på det til slutt…. Håpløst at de må skrives for hånd! Jobber også seriøst med å prøve å få inn gamle utestående poster. Vi har en del igjen fra i fjor, spesielt transportregninger på importsæden er sure penger å ikke få inn. De må jeg nemlig betale fortløpende selv, så når ikke hoppe-eieren gjør opp, er det dobbelt ille.
I dag klarte jeg for første gang å koble et morløst føll med en hoppe som hadde mistet føllet sitt. Håper de får det til å fungere. Jeg får ofte henvendelser, både av slike som behøver amme, og slike som tilbyr en, men det passer sjelden. Selv om jeg personlig nok hadde ordnet meg på annen måte om jeg hadde mistet et føll, er det ikke like lett om man bare har en hoppe i utgangspunktet. Jeg kan lage en barnehage av det, som den sommeren jeg hadde to morløse føll samt en folunge som ikke fikk langt på nær nok melk av sin mor. Alle gikk på beite samen med resten av flokken på dagtid, de fikk melkeerstatning i bøtte noen ganger om dagen, og ble tatt inn om nettene. (En av dem var Ozzifer, har jeg nevnt det tidligere tro?) Kanskje vi burde hatt en sentral for slik formidling, slik som ASVT har i Sverige? Noe å tenke på for den nye norske avlsforeningen? Var ikke med på møtet forrige uke, først trodde jeg ikke at jeg hadde fått innbydelse engang. Det stemte ikke, den kom bare en dag forsinket. På det forrige møtet de hadde, var nemlig ikke oppdrettere som samtidig også var hingsteholdere, ønsket! Trodde derfor en stund at det opplegget fortsatt gjaldt, men det var visst feil, nå er det åpent for alle å være med, også vi blodsugerne……
Auksjonen nærmer seg, må tenke på å få tatt bilder til nettsidene igjen. Har begynt å jobbe med gutta, vi tok dem inn på stallen i dag og tok en gjennomgang i grunnleggende mønstring. Noen var klart flinkere enn andre. Unzipped fulgte nøye med, Umbriel var ganske flink, om enn litt treg i starten (han kommer til å bli drittlei inne på Bjerke, regner med han må ut til visning ofte… kanskje vi må begrense det så han ikke blir fullstendig utslitt mentalt?) Rocky imponerte meg, han var veldig oppmerksom og sto som et lys. Så lenge jeg holdt armen oppe kunne jeg gå rundt ham 180 grader uten at han prøvde å flytte seg. Klarte også å få ham til å rygge fem meter, komme fram tre, rygge fem, fram tre uten at jeg måtte flytte på en fot selv! Egentlig oppgave for viderekomne. Han begynner dessuten å se ut som en hest, selv om han er mye yngre å se til enn de andre. Yngre, men langt fra mindre! Har ikke målt disse over manken foreløpig, men mistenker at alle utenom Ulixes matcher Thymian fra i fjor…. Selv om de er store, er jeg ikke redd for at de har vokst for fort. At de går en god del mer enn 1 mil om dagen når været er sånn noenlunde, er helt sikkert. Godt grunntrente, tror jeg trygt vi kan si! Den som var minst samarbeidsvillig i dag, men likevel slett ikke håpløs, var sjefen Uno d’Man. Han hadde delvis en egen agenda, men han skjønte jo egentlig likevel hva jeg ville. Var mye bedre på slutten, men han har mesteparten av skylden for at den høyre skulderen min er øm nå…. I tillegg til mønstringen, satte vi dem på golvet i kjettingene, pusset grundig, renset høver og smurte mindre skrubbsår. Det viktigste her er at unghestene blir handtert av andre enn meg, jeg kan nemlig ikke følge med som oppasser ved salg. Vi skal ta dem en økt i morgen også, deretter to ganger i uka nå til å begynne med. Dagene i mellom tar jeg en og annen ut på golvet for en ekstra stuss og puss….
10.juli: I dag hadde en norsk oppdretter en utrolig dag på Axevalla med sitt oppdrett i Sverige! Børre Høibye er alene bak psevdonymet Deseks AB, noe som travpressen i Norge visstnok ikke har fått med seg? Fra en ganske liten årgang tellende 8 avkom av begge kjønn født 2005, hadde han med tre hopper i kvalifisering til Sto-Championatet. Det ble seier til Mystical Ann, som Børre fortsatt eier. Det ble også kvalifiseringsseier til Looking Flashy (vant Guldstoet i fjor), og Dear Jackie ble fjerde på samme tid som annenhesten i sitt forsøk. Bare cm fra å kvale inn tre av tolv til selveste stochampionatet som er det gjeveste ei svenskfødt 4-års hoppe kan vinne! Hvis ikke det fortjener omtale, så vet ikke jeg! Vi gratulerer så mye og ønsker lykke til i finalen! (…. at man selv har kvalet inn tre av totalt fire 4-årshopper til JGP Hoppeløp i morgen, blir liksom bare en parentes i sammenligning, ikke det at noen har kommentert det heller……. Ikke lett å få kred for en usssel oppdretter, nei….)
8.juli: Gutta er ikke spesielt fornøyde med meg i dag. Først rakk jeg ikke å sette dem opp for kraftfôr før veterinæren kom. Det er dør mellom seminhallen der vi jobber og utegangsstallen, så de sto på andre siden og maste hele tiden mens vi holdt på. De fikk mat straks vi var ferdige med hoppene, men så glemte jeg dem igjen…. Det gikk en time før jeg ooops? kom på at de antagelig fortsatt sto bundet. Ingen krise det, selv om jeg kunne se de liksom himlet med øynene da jeg endelig kom for å slippe dem løs igjen. Vi har fint, passe fuktig vær, med et og annet solstreif innimellom, og ikke for varmt. Må forte meg å skrive det nå, er meldt veldig mye nedbør utpå dagen. Lars fikk gjødslet opp beitene i går kveld, så nå behøver vi både mer vann og litt sol for å riktig få fart på dem igjen. Hoppene må flyttes over på nytt beite om en uke eller kanskje det går to?, på den tiden burde det være riktig fart i graset igjen. De sier i fra selv, så lenge de går unna meg når jeg ser over dem, har de fortsatt brukbart beite. Bildene, ja. har tatt flere bilder, men det hjelper jo ikke når jeg ikke får lagt dem ut….
Nå er de siste imidlertid på plass, på disse tre sidene: Bilder av U’ene, Bilder av VW’ene og Bilder, sommeren 2009.
4.juli: Har hatt planer om å få lagt ut bildene i flere dager nå. Hver eneste ettermiddag har jeg i stedet måtte slå av pc’n grunnet tordenvær. Vi har foreløpig bare fått ubetydelige mengder nedbør, men håper inderlig at værmeldingen har rett og det kommer ei skikkelig rotbløyte de nærmeste dagene. Varmen har vært skikkelig plagsom, men takket være en bris og det at det har skyet over utover dagen, har hestene klart seg ganske bra. De med de minste folungene har vært inne på det varmeste, de små har klart størst problemer med å takle den høye temperaturen. Hoppene har i alle fall gitt uttrykk for at de har det ok, når jeg kommer bort om morgenen står de og henger og ignorerer stort sett meg. Om kvelden går de bare sin vei! Folungene er imidlertid skikkelig klengete. Et aldri så lite problem når man bare har to hender, det gjelder å være i stadig bevegelse. Folunger som var litt sky før beiteslipp, har slått helt om. Gideals Super Arnie-datter var ikke spesielt glad for å bli handtert, men nå er hun den verste lille borren! Første gangen hun kom strenende bort til meg, slang seg rundt og rygget innpå, skvatt jeg unna. Hva i alle…!!! Oppdaget fort at hun bare ville kløs på rumpa, men fant ut at jeg fikk venne henne av med den måten å hilse på folk. De fleste vil helt klart misforstå, særlig etter hvert som hun vokser til. Nå klør vi foran først og jobber oss bakover!
I går sank temperaturen deilige 6-7 grader utpå ettermiddagen. Åringsgutta var ikke sene om å jogge ut på beitet, men jeg skal si de var raskt inne igjen når buldringen og gnistringen kom nærmere!
Apropos varme og små føll, fikk en trist melding i dag om en som hadde dødd av heteslag. Det er sikkert ikke den eneste heller…..
1.juli: Vet jeg ikke har fått med meg alle, men når vi legger sammen premiene til de jeg har fått med meg (!) har oppdrettet vårt likevel tjent mer enn 1,2 mill i årets første seks måneder. Oversikt. (Det er en del svenske kroner der som trekker litt ned). Er svært fornøyd med det. Spesielt av året er at det er mange gamlinger som har tjent penger, tenker da på den vestlandstreneren som for en del år siden frarådet en å kjøpe hest av meg. -De er pene å se på, men det er noen puddinger! påsto han. Det var for øvrig ikke det han sa like før, da han foreslo å kjøpe den samme hesten, bare han fikk ekstra provisjon…… Etter det nye opplegget er det selvsagt best at det er unghestene som tjener pengene, og det kommer de til å gjøre framover også. Vi har hatt noen små årganger i det siste, men de siste årene er de vesentlig større, med absolutt topp i år. Så stor årgang som 2009, kommer vi ikke til å ha igjen. Vi har fem 4-åringer i år (Redford lever dessverre ikke lengre), fire hopper og en vallak. Sistnevnte, Remolino, årsdebuterte med en annenplass i Sverige forleden. De fire hoppene har alle vunnet løp i år, Reginetta (vant nest sist), Royale 13.6, Regaliz 14.0 og Rozmarin 14.1. De tre sistnevnte kvalet alle tre inn til finalen på Jarlsberg kommende helg! Av årets ti 3-åringer har seks startet, ytterligere to har godkjente prøveløp og den niende har vært meldt prøveløp, men ble strøket…. 80% av 3-åringene i løp eller klare for løp før 1.juli, det må da være flott???? Styrken til oppdrettet vårt, har vært nettopp den høye startprosenten. Q-ene var 7 i tallet, 5 har startet, alle 7 har minst vært ute i prøveløp. De 7-årige O-ene var 13 (største årgang før i år), alle var minst ute i prøveløp og 11 har startet totoløp. 11 av 12 fødte i 2001 ble eldre enn 1 år, de har alle startet!
Nå når DNT skal satse skikkelig på norsk varmblodsoppdrett framover, er det kanskje ikke så lurt å kutte ned likevel? ….Bare tuller, kuttes skal det. Ser ut til at hoppene samarbeider så godt de kan, maken til plunder og heft og dårlig drektighet på egne hopper er det lenge siden jeg har sett maken til! I fjor gikk det som på skinner, nesten ikke omløp og alle drektige i rimelig tid. Hoppene fulgte opp med greie svangerskap, lette fødsler og fine føll, og nå kommer straffen….. Vet fra før at det går i bølger, har hørt andre store oppdrettere som også klager, enten i år eller tidligere år….
30.juni: Jaja, fire timers søvn, det er jo en slags start! Sjekket ut monitoren og la merke til at folungen rullet seg en del. Akkurat riktig tid for at symptomer på en eventuell forstoppelse skal vise seg. Rulle er forresten lov, bare folungen blir liggende å sove på siden etterpå og ikke er konstant urolig. Er den oppe og dytter på juret uten å drikke ordentlig, for så å legge seg i ryggleie eller for å rulle seg, kan man begynne å mistenke at det er tett et sted. Hvis magen til folungen dessuten blir stadig rundere….!!! Gikk ut og ga den lille en omgang klyx for sikkerhets skyld. Har fulgt med henne en stund nå, hun sover dypt og rolig og mammaen har også lagt seg for å hvile. De siste døgnene før hoppene føller blir det vanligvis ikke så mye søvn på dem. (heller!) Skal få dem ut i en luftegård nå på morgenen mens det fortsatt er levelig ute. I går var det faktisk ikke så aller verst, var halvdisig mesteparten av dagen. I dag ser det ikke like lovende ut… Lengter etter et skikkelig rensende regnvær, eller aller helst et lett, varmt sommerregn i byger om nettene. Beitene skriker etter vann! Sjekket akkurat værmeldingen, det er meldt regn i morgen! Tror det når jeg får se det…..
Har ellers akkurat vært på følljakt. På beitet der hoppene med de yngste folungene går (bortsett fra de med de aller, aller yngste, som fortsatt er inne på natten) manglet det en. Jeg ropte, Hilary ropte, ikke noe svar. Hørte bare suset fra sivet, unnskyld, graset…. I følge puppene til madammen, kunne jeg imidlertid trekke den slutningen at det ikke var lenge siden han hadde vært der. Jeg gikk i siksak nedover mens jeg ropte, hoppa ble værende oppe ved porten sammen med de andre selv om hun kom med et og annet halvhjertet «kom hit»-rop. Graset er ganske høyt, men jeg mente jeg hadde vært gjennom det meste, da jeg plutselig så et søvndrukkent lite hode bak meg. Hæh? Noen som ropte på meg? Okeeeiiiii, kan vel stå opp nå jeg……
29.juni: Var ganske sigen i morges, det var tungt å stå opp. Har vært våken mesteparten av natten for å passe på Insomnia. Kalsiumtesten var på fire rosa i går kveld, og selv om jeg ikke trodde det ble noe føll før neste natt, tok jeg ikke sjansen. Oppdaget at alle senderne som hører til føllvarsleranlegget var utladet. Trodde jeg hadde batteri nok på den siste til at vi skulle klare oss i år, men nei… Går ikke an å bytte batteri, man må kjøpe nye sendere!
Funderte sterkt på om jeg skulle kalle inn en venn til å passe på i kveld så jeg fikk sovet noen timer, da Insomnia bare rett og slett føllet! Gikk og tittet ut stalldøra hvert 5.minutt, da jeg plutselig så det glinset hvitt da hoppa snudde på seg…. Inn i boksen og ut med folungen samtidig som jeg tok imot og videreformidlet bestillinger på sæd fra utlandet. Tror jeg fikk med alt! Så forresten straks det var hoppe, hadde den typisk feminine looken… Da ble det så nær 50% man kan komme på femten føll, åtte hingster og syv hopper…!! Hadde tenkt å stikke av for å handle 1 times tid, er glad jeg ikke hadde kommet så langt. Og nå skal jeg sove i natt!! Mmmmmm…..
28.juni: Trodde i noen timer at jeg kom til å miste en av hoppene. Vet fortsatt ikke hva som var galt. Hun lå, og rullet seg innimellom. Kolikk? Tarmslyng? Var ikke heftig nok til det….. Lå for det meste rett ut og jamret seg. Virket egentlig litt døsig, og framfor alt kald i huden selv om sola stekte. Sprukken magesekk eller tarm? Folungene plagde henne, de klatret og småsparket, men hun ignorerte dem bare. Hennes egen folunge var stresset, fikk suge mens moren lå, men skjønte det var noe galt. Fikk samlet inn henne og babyen , og slapp dem i en luftegård like ved huset. Da begynte vandringen. Rundt og rundt i luftegården, var på nippet til å legge seg noen ganger, men ombestemte seg. Virket likevel som om hun var bedre. Tok tempen, den var forholdsvis lave 37,2. Slimhinnene i munnen var grågule, og hun var tørr. Satte henne etter hvert inn på en boks med kamera, da la hun seg igjen, og virket fortsatt ikke tilpass. Likevel ikke de vanlige kolikksymptomene. Rundt midnatt kom veterinæren innom, da hadde tempen sunket til 36,7. Hun kunne heller ikke finne noe åpenbart galt. Gode og normale tarmlyder, pulsen var ikke urovekkende rask eller unormal ellers, ikke noe galt med eggstokker eller livmor eller munnhulen, bortsett fra fargen. Ikke noe ødem, og beina var tørre og fine. Kunne ikke finne uvanlige tegn til insektstikk eller flåttbitt. Forgiftning? Vi fant ut at vi bare fikk ta en sjanse, hoppa fikk en injeksjon kortison og ble sluppet ut i luftegården igjen, med høy og vann. Virket litt slingrete og ufokusert. Hun gjenopptok traskingen, men etter en snau time roet hun seg. Da jeg tittet på henne litt senere, sto hun og spiste. Om morgenen var hun klart bedre, hadde drukket 25 liter vann og spist opp høyet. Satte ut kraftfôr i en bøtte, men det tok fortsatt noen timer før det ble spist opp. Tempen hadde sunket til 35,9…. Ut på kvelden i går virket alt normalt, tempen var 37,8, munnslimhinnene rosa, appetitten og oppførselen normal, også hos folungen. Beholder henne i nærheten en stund for å følge nøye med, i tilfelle tilbakefall. Hva var dette for noe?
Tok bilder av de to yngste i går, men det var det med å få lagt dem ut, da….
27.juni: Sitter her, lys våken, midt på natten. Ikke fordi jeg har en fødsel å se fram til, snarere det motsatte. Huff, håper ikke det går så galt…. En av hoppene er tydelig ikke bra, men hva feiler det henne?
26.juni: …å, så deilig, nå skyet det over! Da kan jeg benytte sjansen til å ta meg en tur ut. Er absolutt ikke enig med aviser og andre som kvitrer om det fiiine været og den voldsomme varmen vi kan vente oss utover. Ikke bare å pøse innpå med is og brus eller iskald hvitvin, heller. Trives ikke med å ikke kunne bevege meg uten å svette, hestene misliker både varmen og fluene. Åringshingstene har det på G. De står ute, under et tak som gir skygge og spiser høy om dagen. Det vil si, når de ikke ligger og snorker inne i liggehallen. Om kvelden trekker de ut på beitet igjen…. Det blåser litt, så det er ikke aldeles uutholdelig på beitene foreløpig.
25.juni: Jeg synes det er så fascinerende med nye folunger. De er født med hver sin spesielle personlighet, og det er spennende å se hvordan de møter verden. Prøver å handtere alle like mye, men samtidig holde en viss avstand. Klengete småtroll vokser fort opp, en seks måneders baby veier mellom 200 og 250 kilo!
Wayne, Monroes rødtopp, er en kul, stødig kar, som grunnet tilsynelatende ubegrenset tilgang til melk, har blitt nesten like bred som han er høy. Han møter trofast opp hver gang han ser meg, og trasker etter meg som en hvalp ute på beitet. Kos nå? Nesten like frampå er Hookers datter, Valeriana. Wizard of Ousse er en luring, og trår til hver gang hans mor går inn i en «klør-du-meg-så-klør-jeg-deg» situasjon med en av de andre hoppene. Han åler seg innimellom og haler og drar der han kommer til, i grima, en hale eller en pupp om det skulle passe sånn. Agriadatteren var veldig hektisk og skyggeredd som liten, holdt nesten på å kalle henne «Villinikkersen». Hun har snudd helt om! Rolig og grei, kosete og frampå. Veldig spesielle er også noen av de yngste gutta. Whatawiseguy har jo ikke hemninger i det hele tatt. Det har vært et slit å få ham til å holde seg unna uten å være for hard. Bitingen har jeg fått bukt med, han var jo overalt med de tannløse gummene sine når man gikk inn i boksen! Litt morsomt når han var veldig liten, ikke riktig like gøy ettersom han og tennene vokser opp, det blir en Stor og Kraftig kar! Han har også lært at det kan være praktisk å gå til mamma innimellom, ellers er det dårlig med morsbinding der og sånn har det vært fra dag en! Nest minstemann, den svartpelsede sønnen til Bijou, er helt propell. Det å sette på ham grimen, kan være en risikosport. I går rygget det lille svinet etter meg og slo, måtte daske til ham et par ganger før han sto stille. I dag var han noenlunde grei, men da jeg endelig hadde fått på seletøyet, bukket han rundt i boksen på fire stive bein mens jeg holdt ham i grima. Han er ikke slem heller, han har bare så utrooolig mye energi. Det hender han flyr 20 runder rundt mora for full speed, uten å stoppe eller snu. Det går bare rundt og rundt…. Hjelper vel når han kommer ut sammen med de andre folungene om et par dager, har drøyd litt siden Bijou ikke er så glad i andre hopper de første ukene etter en fødsel.
Allerede nå er det tørt, tørt, tørt, og jeg lengter etter litt regn og skygge…..
22.juni: Vi har fått en del regn i det siste, og det har vært veldig bra. Både fordi vi fikk tatt førsteslåtten før det begynte og fordi det er varslet voldsom varme framover. Uten den nedbøren på forhånd, tror jeg graset bare hadde svidd på rot…. Håper vi får en del skyer framover også, og ikke bare stekende sol… Løsningen blir eventuelt å ta inn hopper og føll mens det er på det verste og varmeste midt på dagen.
Har lagt ut en del nye bilder. De fleste på Bilder av VW’ene, men også noen på Bilder av U’ene og Bilder, sommeren 2009.
20.juni: Insomnia har mistet folungen sin. Hun oppfører seg i alle fall sånn. Hun og Wellfit har gått alene på et beite siden Bijou føllet, og da Wellfit bestemte seg for at hun skulle følle ute, var det ikke tid til å ta inn Insomnia først. Hun var veldig nysgjerrig, og da folungen var vel ute, så det ut til at hun bestemte seg for å adoptere. Siden Wellfit så ut til å overveie forslaget seriøst, fant jeg ut at det var best å slepe en protesterende Insomnia inn til stallen så fort som mulig. I den tiden det tok før Wellfit og babyen var klare til å følge etter (ble en trillebårtur på den lille), opparbeidet Insomnia en mild grad av hysteri. Hun roet seg straks «adoptivbarnet» kom inn i boksen tvers over gangen, men var temmelig misfornøyd i morges da hun ble sluppet ut alene igjen…. Hun går nå i en luftegård, og har selskap på andre siden av gjerdet. Hun har den tynne, knistrende stemmen hopper har når de savner folungen sin…. Håper dette fører til at hun bestemmer seg for å få ut den som skvalper rundt inni den digre magen litt tidligere enn hun pleier! Hun har nå gått 10 måneder og 20 dager, og kan godt klemme den ut nå, i stedet for å vente 14 dager pluss, som hun pleier…..?
Vi har nå altså fått fjorten flotte folunger, åtte hingster og seks hopper. De fleste er ganske så store også, og en del av hingstene viser allerede klare tegn på å skulle bli en håndfull. Frekke små fanter…. «Whippert» (foreløpig bare kallenavn, er ikke helt sikker på hva det blir rent offisielt), Whatawiseguy, Wine and Dine og allerede den bare fire dager Bijousønnen, er ikke helt stødige!
Har tatt en del nye bilder. Skal seriøst prøve å få lagt dem ut i morgen.
16.juni: På vei inn i stallen med den siste hoppa, begynte mottageren å pipe. Visste Bijou kom til å følle ganske snart, og jeg fikk rett i det. Hadde sittet og sett på henne en times tid før vi måtte ut og samle inn de som skulle inn for natten. Heldigvis var det en normal og ganske lett fødsel, og folungen var født med turbo. Påtagelig at alle årets tretten føll så langt, har vært veldig spreke og raskt oppe. Denne her hadde ålt seg noen runder i boksen, før han fant ut hvordan komme seg opp på beina. Vel oppe, klarte han ikke å stoppe. Lars prøvde å melke hoppa, hun snudde etter folungen som nesten løp rundt i boksen. Nå, to timer gammel, har han fått to flaskemåltider. Han er fortsatt sulten, og klarer kanskje snart også kunsten å stå stille lenge nok til at han finner juret……
Tretten føll, så mange har vi hatt en gang før, og det er O’ene som nå er 7 år gamle. (Elleve av dem har startet, de to siste var ute i prøveløp!!!) Siden det har vi vært helt nede i seks fødte føll. Om alt går bra med de to siste, vil vi få femten føll i år. Den rekorden kommer ikke til å bli slått. Selv om auksjonen skulle gå over all forventning, kan jeg ikke klare så mange hopper en vinter til. Må skjære ned med minst en tredjedel, og samler nå på mulige interessenter som kan overta noen til høsten. Et av problemene er at jeg ikke vet hvem som må bort foreløpig, jeg vil jo aller helst beholde hele gjengen. Saken er bare at det blir for mye arbeid i det daglige for en stakkars, gammel krok….:-( Ideelt sett burde jeg kanskje bare beholde de seks-syv som er selvskrevne…. Hvis jeg skal øke antallet til ti, har jeg straks vansker med å velge noen foran andre. Avgjørelsen utsettes uansett fram til høsten!
15.juni: Er en aldri så liten smule trøtt i dag. Venter på den neste folungen, og det er ikke fordi det er nummer tretten, jeg er litt urolig. De to siste årene har Bijou hatt problemer, i forfjor gikk det helt galt. Vannet hadde gått uten at jeg hadde oppdaget det, folungen kom ikke før dagen etter og da var den nylig død. Tok lang tid før jeg glemte det, ble mye «hvis bare»…. I fjor var jeg derfor ekstra påpasselig, hun gikk der jeg kunne se henne og da jeg mistenkte vannet hadde gått og fødselen var i gang, tok jeg henne med inn. Etter tjue minutter der hoppa tilsynelatende var helt uanfektet og sto og spiste, klarte jeg ikke lengre. Jeg måtte sjekke hva som foregikk. Folungen lå fortsatt inne i livmora og ikke ute i fødselskanalen der de vanligvis er på dette stadiet. Etter ytterligere noen minutter, festet jeg til slutt kjettingene i frambeina på ungen og dro ham ut, uten særlig hjelp fra hoppa, må tillegges. Etter fødselen virket fortsatt hoppa «død» innvendig, var ikke tegn til at hun hadde sammentrekninger. Etter at veterinæren hadde fjernet etterbyrden, fikk jeg beskjed om å gi henne oxytosin med få timers mellomrom, for å få orden på sakene. Pussige greier. Vet selvsagt ikke om det ville gått galt, men har en vemmelig følelse at det ville det. Nå er vi her vi var i fjor. Kalsiumtesten sa hoppa var klar for to dager siden, og selv om jeg ikke har trodd på noen følling riktig ennå, har jeg ikke turt annet enn å følge nøye med. Satte på en føllvarsler for sikkerhets skyld, den vil virke hvis jeg sovner og folungen kommer ut der den skal. I går kveld klarte hun imidlertid å hekte tråden til magnetsplinten i varsleren på en rundhodet mutter i boksen, og røsket den løs. Turte derfor ikke annet enn å nistirre på henne i hele natt, har vannet gått nå? Eller nå? Hun viser tydelige tegn på ubehag og at den innledende fasen i fødselen er godt i gang…. men det tar sånn tid….. Nå på ettermiddagen begynner jeg å tro at det skal hende noe snart, i løpet av det neste døgnet i alle fall. Håper hun er grei og like godt får det overstått!!!! Klarer bare ikke å lukke øynene, i tilfelle…? Må jeg være våken en natt til, er jeg ikke sikker på hvordan dagen i morgen vil forløpe.
12.juni: Er det deilig å ikke ha så mye å gjøre i år? Kan tro jeg har fått det spørsmålet mange ganger…. Siden vi sender hoppene til Ole Jørgen denne sesongen, har jeg kun våre egne 18 hopper, 11 åringer og foreløpig 12 føll på bruket….. Men det er jammen nok å gjøre. I dag morges hjalp Lars meg å ta inn alle de hoppene som vanligvis går ute døgnet rundt. En del av dem skulle undersøkes, men bestemte meg etterpå at de kunne få være inne noen timer til regnet ga seg. De som var inne i natt (de med de minste folungene pluss rekonvalesenter pluss de som nærmer seg følling) ble imidlertid sluppet ut på dagbeite eller i luftegård og måkt for. Ellers har jeg sittet i telefonen og gått i skytteltrafikk mellom datamaskinen og faxen…. Det har vært bestillinger av sæd (er uansett agent for 33 hingster!!) fra Sverige til flere stasjoner, bestillinger av fersk sæd fra Victory Abroad, og det som har tatt aller mest tid, henvendelser fra flere hoppe-eiere som har bedekningsklare hopper NÅ! og som ikke har bestilt plass hos noen hingst….. Da må kontrakter og fakturaer skrives ut, faxes over for undertegning og overførsel av penger, og i to tilfeller har jeg måttet fylle engangskontainere for umiddelbar transport av frossen sæd til andre stasjoner…. I mellomtiden bestiller jeg tollpapirer til importsæden, melder fra til Mattilsynet om hva som kommer hvorfra og hvor det skal, diskuterer hingstevalg med noen som (gudskjelov!) er tidlig ute, og skriver og sender kontrakter og fakturaer i posten… Sliter med nettbanken, har fått nytt org.nummer og det er ikke bare bare å få ting til å fungere igjen! I dag har jeg kommet inn på den «norske kontoen», men valutakontiene er søkk borte…. Prøver også å holde et øye med når det behøves påfyll av frossen sæd på de andre stasjonene.
10.juni: Enkelte er bare født sleipe….. Gutta får kraftfôr om morgenen, når de finner det for godt å komme inn fra beitet. Da binder jeg dem opp og heller kraftföret i langkrybba foran dem. Når jeg slipper dem løs igjen, må det alltid sjekkes rundt over det hele, for å se om det muligens er noen som kanskje kunne tenkes å ha glemt igjen en munnfull…(neppe!!!) I dag hadde Umbriel funnet på en ny variant. Hadde ikke før sluppet løs alle sammen, før «mammas store røde» satte i et skikkelig varslingsfnys som sendte de andre i rask takt mot utgangen. Umbriel tok litt kortere skritt, tittet ut døra og skyndte seg så tilbake til krybbene som da kunne kontrolleres i fred og ro…. oppfinnsomt, eller?
Merket at jeg kokte litt over akkurat nå. Fikk en telefon, der allerede nummeret på displayet fikk meg på vakt. Når den blide personen i den andre enden ville snakke med daglig leder, var alt klart. Hva skal du selge, spurte jeg (forholdsvis) høflig… Skal ikke selge noe, vi vil bare gjerne ha dere som kunde. Vil sende ut en konsulent for å finne den beste løsningen for deres bedrift…. Hadde vi vært misfornøyd der vi var, skulle vi vel alltids klart å finne en ny kontakt. Jeg svarte, fortsatt ganske rolig, at vi var fornøyde der vi var og ikke var interesserte i å bytte teleleverandør. Tror du mennesket ga seg? Da var det slutt på høfligheten, må jeg beskjemmet innrømme. Hevet stemmen, sa at jeg var dritt lei maset og la på. Med litt mer kraft enn strengt tatt nødvendig, må tilføyes….
9.juni: Noen har nok blitt litt frustrerte, når de googlet «Hellas 7 vise menn», eller «korint, tyrann» eller andre sammensetninger av det samme i går. Studentprosjekt? Google ledet dem nemlig inn til Hvorfor heter hesten…? der det er forklart hvordan Periander fikk navnet sitt. Apropos Periander, han har virkelig kommet i form i det siste, etter eksporten til Sverige. I går tok han sin tredje strake fra tet, med 1.11 første 500 og landet på 14.6. Han var sånn som liten i alle fall, han skulle gå først, og alle de andre fikk pent holde seg bak ham!!!
Ellers var det kjempemoro å se vesle Sizzling utklasse feltet på Momarken i dag. Hun travet 16.1 over full distanse, og på sermoniplass så jeg at navnet fortsatt passet ganske godt…. Intervju med treneren som snakket pent om vesla og som også nevnte den forrige hesten eierne hadde, Qtee. De måtte holde seg i lave prisklasser, sa han, begge ble handlet billig på auksjonen. Fulgte spent med, men neida, ingen falt på å nevne oppdretteren av de to, nei…. Vi oppdrettere er ikke mye verdt markedsmessig, dessverre…. 🙁
6.juni: Enkelte, hvis navn her skal være unevnt, påstår at jeg bekymrer meg for mye….. Siden jeg er optimistisk anlagt, tross en god porsjon realisme innblandet, skjønner jeg ikke helt hva som menes med det. At jeg nesten blir fysisk syk, hvis en hest viser tegn til melankoli eller lignende, teller ikke. At jeg sover dårlig når det nærmer meg følling, og ikke klarer å slappe helt av før folungen er minst to dager gammel og mammaen har kviknet ordentlig til, er vel bare naturlig? At jeg lurer på hvor mye trøbbel vi kan vente oss fra de tre siste som skal følle, når de tolv første gikk lett som en plett, er en annen sak. Kan ikke la være når jeg for eksempel tenker på en venn som har mistet tre føll og to hopper i forbindelse med føllingen allerede i år…..
Akkurat nå har jeg dessuten en folunge med et tykt ben grunnet sårskade etter en tydelig tur gjennom gjerdet med påfølgende stolpeknekk. Den (folungen) er litt stiv om morgenen, men ikke ordentlig halt, og er ute på beite om dagen. I tillegg har jeg en åring inne som rekonvalesent etter en skikkelig hovbyll. Må bli inne en stund, men er haltfri og fin. En annen åring kommer stadig med et nytt tykt ben, hun krangler tydeligvis med en av de tre eldre og egentlig snille hoppene de går sammen med. Først var det et bakbein, der er hevelsen nede igjen. I dag oppdaget jeg et overfladisk sår på oversiden av et framkne, med tilhørende ganske kraftig hevelse. Siden unghoppa selv var helt ubesværet, såret var tørt og været fint og fluefritt, gjorde jeg ingenting med det…. Det er bare to måneder siden siste stivkrampevaksine. Noen er bare nødt til å ha en eller annen skade, men er jeg bekymret for det??? Ikke i det hele tatt! Der har for øvrig Uno vært bemerkelsesverdig skadefri de siste månedene siden hopper og hingster ble skilt. Den siste kulen er så godt som borte også, det er ingen av de andre gutta som krangler noe særlig med Uno….
Fikk en ny forespørsel om reklame på hjemmesiden her. Siden jeg omtrent blir sprø av alle de sidene der det blinker og blafrer på alle kanter, vil jeg helst slippe sånt…. synes det forstyrrer skrekkelig mye og er en riktig turn-off når det gjelder mine egne besøk på sånne sider. Bare jeg som er sær?
4.juni : Oppdaget etter hvert hva hoppene var redde for. Det har blåst skikkelig kraftig de siste to dagene (og nettene) og skogholtet i enden av beitet har vært i kraftig bevegelse…. Skummelt…!!!! Har faktisk måttet ta dem inn de siste to nettene, men nå virker det som om alt er som det skal være igjen.
Fikk årets tolvte føll i kveld, sprek som ei loppe. Busabarnet travet rundt i boksen halvannen time gammel!!! Snakk om vidunderbarn! Har for øvrig tatt en del bilder av den nest nyeste babyen samt de to Arnie-barna på beitet. Skal prøve å få lagt dem ut i morgen, i alle fall i løpet av helgen.
3.juni: Enkelte ganger er hester bare noe utrolig dustete!!!! Sju av hoppene med føll har et stort beite med masse gras, men i går sto de bare og hang ved porten hele ettermiddagen og kvelden. De slappet ikke av, de kranglet så busta føyk innimellom, men ingen ville ta initiativ til å gå ut på beitet igjen. Var etter hvert redd for at de skulle fly igjennom, så vi tok dem likeså godt inn på stallen for natten. De ble sluppet ut igjen i morges, men etter at de hadde stått og trykket ved porten i tre timer, hadde jeg fått nok! Tok med meg Agria, som skal være den stødigste av de to sjefene, og leide henne med meg til den borterste og frodigste delen av beitet. De andre hoppene og folungene var mer enn villige til å bli med. Slapp hoppa da alle hadde begynt å spise, hun tverrsnudde og gampet halvveis tilbake. Siden de andre var travelt opptatt med å tygge, ble hun stående der…. Snek meg deretter på tvers gjennom to parallellbeiter, ut på veien og hjem. En lang omvei! I løpet av dagen måtte jeg ta samme turen seks!!!! ganger, de fordømte krøtterne skjønte ikke sitt eget beste. Nå i kveld tok jeg dem med ut nok en gang. Etter bare et kvarter, kom de pinadø styrtende i retning porten. Igjen! Skjønner ikke hva som har skremt dem? De er jo vant til elg, rev og rådyr. Gjorde meg ferdig i stallen og belaget meg på en ny beitetur (ugh!), da jeg til min store glede oppdaget at de var i siget utover på egen hov…. Endelig!
31.mai: Hadde egentlig tenkt meg en tur til Solvalla denne helgen, og Lars meldte seg frivillig til å ta stallen. Fant imidlertid ut tidlig i uken at det kom til å skjære seg, Sip gikk 12 dager over og tok peiling på helgen, Cambusa så også ut til å skulle følle tidlig. En ting er å la gubben ta stallen på dagtid, kan nesten ikke forlange at han skulle være oppe nettene også… så jeg ble hjemme. I går kveld føllet endelig Sip. Det ble nok en rød folunge som har to brune foreldre, vi har fått tre slike i år! Felles for alle tre er at de fedrene har mer eller mindre franske gener, der er det mye rødt å finne..
Får sitte foran TV’n og få med meg løpene på den måten, utfordringen blir å holde seg våken. Kan derfor ikke sitte foran skjermen mellom løpene. Har planlagt en tur ut like før finalen, får sjekke at den nye babyen har fått orden på de utrolig lange beina sine igjen. For et par timer siden hadde hoppa litt melkespreng, og folungen var innmari sulten. Han hadde lagt seg sånn til at han hadde fått problemer. Måtte hjelpe ham opp, med den følgen at han formerlig stupte innunder juret med den røde tungen klar og nesten druknet seg i melk….
Gutta setter ikke pris på det varme været. De er ikke ute på beitet lenge om gangen, de kommer stadig traskende inn for å ta seg litt vann og en hvil i den relativt kjølige liggehallen.
Har lagt ut de første bildene av Hilary-babyen, samt noen beitebilder av de nyeste hoppene.
30.mai: Spenningen var stor foran årets første svenske auksjon. Suksess eller katastrofe? Stort utbud av «dyringer» på papiret. Det ble faktisk høyere snittpris i går enn i fjor! 94 hester – 69 ble solgt for i gjennomsnitt 224.493. 10 hester på 400.000 eller høyere. Av dem hadde Love You den nest dyreste for 550.000, en Angus Hall-datter gikk for 480.000, Pine Chip hadde to på topp-ti listen (430.000 og 400.000) og hingsten som leder den amerikanske hingstestatistikken for 3-åringer akkurat nå, Broadway Hall, hadde en datter med som ble solgt for 420.000. Lillebroren til Wellfit med Ken Warkentin som far, ble solgt for 260.000. Var nesten likevel mest fornøyd med den ene etter Rite on Line, som ble solgt for 200.000, i kamp med alle avkommene etter langt dyrere hingster. Får du 160.000 for avkom etter en hingst som koster 150.000, så er det dårlig butikk….
Apropos gode hingster, ASVT nyeste medlemsblad kom denne uka. Der ses det jeg har trodd en stund, Super Photo Kosmos troner i topp på 3-årsstatistikken, klart foran de andre. Han har allerede åtte 3-åriner som har tjent over 100.000 i år (56 i årgangen – 25 har startet – har også klart høyest startprosent!), det kan ingen av de etablerte, dyrere hingstene matche. Rite on Line ligger på fjerde plass foran Viking Kronos, også det svært respektabelt. Faktisk, av de 16 hingstene «over streken», er 10 tilgjengelige i Norge via importsæd, (Victory Abroad på 7. plassen står oppstallet i Norge). 9 av de 10 finner du på vår liste, bare Coktail Jet på 10.plassen kommer i tillegg.
En annen statistikk som svenskene følger gjennom hele året, er oppdretterstatistikken. Siden vi passerte millionen innkjørt forrige uke, ville vi faktisk glidd inn på en 17.plass på den svenske lista! Da har vi regnet krone for krone og ikke tatt med kursforskjellen. (Har jo ikke regnet med de ukene som har gått siden 30.april heller…) Menhammar (har mer enn 100 avlshopper?) ligger i topp med mer enn 5 millioner innkjørt …. Mye kan imidlertid hende utover sommeren og høsten, det er da de største pengene utdeles!
Shootist/Sylvester årsdebuterte på Jarlsberg i går. Han var meldt i en vanlig grunnlagsløp og fikk 12.spor bak bilen. Den lille tassen spurtet inn til sjette på 16.1 og fikk lusne 2000 kroner for prestasjonen. Hva er i veien med vanlige 3-årsløp???? Fikk ellers en oppløftende mail fra Vestlandet etter Sarzas siste hurtigarbeid…. Treneren hadde glist fra øre til øre da han kom inn på stallen…. regner med det betyr at han var særs fornøyd? Skal meldes i Bergen neste helg.
29.mai: Lårene mine skriker, men ikke høyt nok til at det hjelper dem…. Merkes at det har blitt mange og lange turer ut på og inn fra beitene, opp og ned bakker. Unghestene og de tre hoppene uten føll har vært ute en stund døgnet rundt. Hoppene med de eldste føllene ble flyttet over på et nytt beite i morges, det er to av dem som fortsatt ikke er bedekket som må inn igjen, de andre kan få lov til å bli der ute en stund framover. Tror vel også de tre siste som skal følle, kan få minst en uke eller rent av to ute på beite, mens Sip (4 rosa og klar for følling!) og Cambusa (3 rosa….) får holde seg i umiddelbar nærhet av stallen. Hilary og den nyeste babyen får vente noen dager til før vi slipper dem sammen med andre. Denne uken har vi bedekket fem (kanskje vi rekker den sjette også?) av våre egne hopper, bare de blir drektige nå også, skal jeg absolutt ingen steder i slutten av april neste år!!!
27.mai: Snakk om å få seg en i trynet! Jeg svarer på henvendelser dagen lang så godt det lar seg gjøre, jeg prøver å matche hingster med hopper uten å ta betalt for det, innimellom finner jeg meg selv til og med i ferd med å anbefale andres hingster, hvis jeg synes de passer spesielt godt. Prøver så godt jeg kan å ikke slenge dritt om andre, i alle fall ikke ved navn, og passer stort sett mine egne saker ellers. Så kommer denne skinnhellige nissen som først har bedt om en tjeneste og så forteller meg at det er veldig mange som ikke snakker positivt om meg, og vil vite hvorfor? Ikke det at han farer med sladder, nei… han passet sine egne saker han. Han ville vite hva kundene mine generelt bruker å være misfornøyd med? Har du hørt på maken? Der knuste han jammen bildet jeg hadde av å være alles elskling, likt og beundret og helgenerklært over det ganske land….:-) Jeg lurer på hva han mener sladder er, om ikke akkurat det han kom med der. Jeg hadde en gang en «venninne» som alltid kom skadefro løpende for å fortelle meg det hver gang hun hadde overhørt noe negativt vedrørende min person. Mange av dem var helt sikkert bare ubetenksomme slengbemerkninger som ikke var ment for mitt øre, men det såret likevel å få høre dem. Jeg måtte be henne la være, og bare viderebringe det positive om hun skulle komme over noe slikt. Hvis noen har kritikk å komme med som det er meningen jeg skal høre, regner jeg med de har guts nok til å si det direkte til meg. Ellers så er jeg jo både viljesterk (sta kaller noen ondsinnede tunger det), har sterke meninger om enkelte ting og sier ofte i fra, det kan også være jeg tror jeg at jeg er noe….!!!! Det er ikke bra, vet det…. 🙁 …har dessuten en sart sjel som er lett å såre, nevnte jeg det? Fantasi er vel dessuten en god egenskap? Familie og venner forsikrer heldigvis stadig at jeg er både pen og veldig snill, og det er jo det viktigste for meg, tross alt…:-) Synes dessuten faktisk at benevninger som heks og troll kan være litegrann smigrende også… Sånn! Der fikk jeg skrevet av meg den irritasjonen!
26.mai: Hilary var riktig hensynsfull og ventet med føllingen til halv seks om i morges. På den måten fikk Lars lov til (han meldte seg frivillig, om enn i halvsøvne) å sitte barnevakt i boksen hennes, mens jeg foret resten av stallen. Dette ble en hingst, en stor, fet, kraftig kropp. Første gang han reiste seg, for ordet «butch» gjennom hodet mitt. han fikk meg usøkt til å tenke på de gamle dagers stridshester, med en voldsom nakke på kraftige skuldre. At han gled så lett ut i verden, er et under og en gåte, kan tenke meg at hoppa føler en intens lettelse!
24.mai: Var nesten litt søtt…. Hvorfor tar du inn åringen så tidlig? Fikk spørsmålet forrige dagen da jeg samlet inn Unzipped før jeg slapp ut hoppene. Forklarte at han ble så stresset når han så hoppene ute, bare skrek og dundret rundt. Ikke bra når han fortsatt skal ta det litt rolig etter fjerningen av biter i hasene for en måned siden. Åringshoppene som er mye roligere anlagt er sluppet på beite, men vi må vente et par uker til med zipper’n før han kan gjenoppta samlivet med de andre gutta. I mellomtiden må jeg stå grytidlig opp så han får et par timer ute om morgenen, pluss at han er ute sent på kvelden. -Er det fordi han vil leke med dem? – nei, det er det ikke, smilte jeg. – Vil han slåss da? Da jeg nok en gang ristet benektende på hodet, fikk jeg ingen flere forslag. Unzipped er snart fjorten måneder gammel, men i egne øyne er han en barsk avlshingst som er klar for å gjøre gårdens hopper lykkelige…… I virkeligheten er han en stor, hormonstyrt tenåring som i likhet med de andre bassene ikke alltid tenker klart. Når de kommer inn til frokost med trompetene klare til morgenreveljen, lar jeg dem få noen minutter til å roe ned før jeg begynner å sette dem opp. Det er heller ikke uten grunn de går bak minst dobbelte gjerder og holdes et godt stykke unna hoppene. En jeg kjenner lurte på om det var en god ide å la den enda større åringshingsten hennes gå sammen med hoppene på beite i sommer…. Ikke hvis du ikke vil ha føll neste år, repliserte jeg.
Har for øvrig solgt en åring til, Ucatoni reiser neste uke. Han er en litt spesiell type, som ikke ville passet inn på en trenerstall der det er begrenset med tid på hver hest. Han har i lengre tid forsøkt å få mer oppmerksomhet fra meg, men det kan jeg ikke gi ham. Jeg kan ikke la ham utvikle seg til en enmannshest med sterke bindinger og så selge ham på auksjon. Det ville vært dårlig gjort! Bestemte meg for at jeg skulle prøve å finne en eier til ham som kunne gi ham den tiden han ønsker seg, og det tror jeg at jeg har klart. Han får stå sammen med mange andre hester på et flott treningssenter, han har fått en eier som har lang erfaring fra trenerstall og med andre hester, og som dessuten er jente…. tror det vil passe Ucatoni helt utmerket! Vi får ta ham inn på stallen et par netter før han reiser, han har tross alt aldri stått alene på boks før!
Ellers så har Cambusa som lå tre uker etter i løypa, tatt igjen Sip hva juret angår i alle fall. Du skal se hun føller først? Hilary kommer nok i løpet av få dager, men Sip…????
23.mai: Endelig begynner det å skje noe på jurfronten. Både Sip og Hilary har fylt opp de siste dagene, Hilary ser ut til å ligge litt foran. Er ikke vant til at hoppene mine tar seg så god tid før de føller, men det er bare å smøre seg med tålmodighet……
22.mai: Det er klart man skal yte service, men det får vel være en grense hva man kan forlange også? I går kveld ble jeg vekket av telefonen. Slo av lyden gjentatte ganger, men vedkommende i den andre enden ville ikke gi seg, så jeg svarte til slutt. -Hei, jeg er på vei til deg med en hest, fikk jeg høre. – Hvem da, spurte jeg ganske omtåket. – vet ikke hva den heter var svaret. Vel, den skal uansett ikke hit, sa jeg. Hvis du kan ringe oppdragsgiveren din og finne ut hvilken hest det er, så skal jeg stå opp, gå ned og finne fram telefonnummeret til dit den skal. Som sagt, så gjort. Jeg videreformidlet opplysningene om hvor hoppa skulle (som jeg tidligere hadde sendt via post), Ole Jørgen ble vekket og hesten ble levert. (Må få tillegge at jeg ikke var verken sur eller vrang i telefonen, noe som ellers dessverre ikke er aldeles utenkelig hvis noen ringer og vekker meg…) Nå i formiddag har hoppa imidlertid blitt hentet igjen! Eieren hadde blitt så forbannet for at ikke jeg kunne ta hoppa hit på natten, at han ikke ville ha noe mer å gjøre med verken meg eller Ole Jørgen….!!!! Får vel bare være glad til at han ikke ventet med hentingen til etter at vi hadde sovnet igjen i kveld….
I dag regner det litt, men folungene virker helt uberørt av det. De er noen pussige små skapninger. Jeg tar dem fortsatt inn fra beitet om nettene, noe som krever litt tid. De små frekkasene følger nesten uten unntak ikke etter mødrene sine, så jeg må fiske dem ut fra beitet, hekte på en tom, og leie dem inn etter tur. De er allerede helt spesielle personligheter. Agria og Hooker står ved siden av hverandre ved porten når jeg skal begynne å ta dem inn. Da kommer det plutselig en liten, bestemt kropp og trenger seg fram, mens mora, Ousse, holder seg beskjedent i bakgrunnen. Hookie og Agria lar ham få stå foran, så jeg må bare ta ut ham først, og deretter prøve å få lurt mammaen forbi de to sjefspurkene! Han hadde hatt godt av en oppstrammer, så jeg håper en av hoppene tar ham fatt en dag. En annen liten tøffing, er Vippert. Sønnen til Ippe, er i motsetning til sine eldre brødre, en påståelig, uredd liten fyr med temperament. Han er ikke vond å leie på, men han er likevel tydelig irritert på leietommen og går demonstrativt og tramper i hanemarsj hele veien inn til stallen. Gruer meg til han får tenner, han er aktiv i den enden også…..
21.mai: Når vi først snakker om millioner, etter den fine dagen i går med to seirer og en innbringende tredjeplass, er det ikke så mange kronene igjen før oppdrettet vårt passerer den første (!!????) millionen innkjørt allerede i år…. Fem av 3-åringene har startet, den sjette beregnes starte om få uker, den syvende har også mer enn stor nok kapasitet, den åttende er tatt pent og skal vente et par måneder til? og den niende er heller ikke langt unna? Av våre fem gjenlevende 4-åringer har Royale, Rozmarin og Regaliz vunnet løp i år, Reginetta har gått gode løp og Remolino ventes årsdebutere ganske snart?
20.mai: I går kom også Qryztal hjem, hun så ut som en million, men det hjelper jo lite når ingen ting annet stemmer…. Altfor fin hoppe til ikke å bedekke, så nå er det 18 av dem her….. Til høsten må minst 6 av dem vekk, blir ikke lett. Skulle vi få 200.000 mer for åringene enn vi må ha, kanskje jeg har råd til å betale en ekstrahjelp over vinteren…??? Får ta den endelige avgjørelsen til høsten, etter at åringene er borte og drektighetsstatus gjøres opp. Prøver å sette opp rankinglister på hoppene, men bortsett fra de 4-5 i toppen, har jeg problemer med plasseringene. Mange av hoppene har lovende 3-åringer i år, så ting kan forandre seg fort etter hvordan de går. Hoppe nummer 17 er Mystical Norma, hun snek seg med på en deal som også omhandlet en av åringshoppene……
Var ute på beitet for å fotografere åringene. Ikke den beste dagen viste det seg, det kom en skur her for noen timer siden, så alle var litt ruskete i de ellers ganske så blanke pelsene. Får se om jeg velger å legge ut noen av bildene, eller om jeg tar nye en solskinnsdag.
Sitter, står og går mye i telefonen. I går var det for eksempel tre som hadde problemer med å få folungene til å suge, den ene tok det litt lettvint syntes jeg. Hoppa bare gikk i ring rundt folungen, så eieren var alt i full gang med å planlegge overførsel til amme og ville ha råmelk av meg. Å nei du! Så lettvint skal det ikke være. Ga ham beskjed om at de fikk holde hoppa, melke henne og gi folungen, og deretter holde henne rolig til folungen fikk dreisen på det. Det hadde tatt noen timer, men gikk heldigvis bra etter hvert. Eier nummer to hadde problemer med en folunge som nok drakk av flaske, men som ikke ville ta ordentlig tak i puppen. Vanskelig for meg å vite hva som er feil gjennom telefonen, men folungen virket visstnok frisk og rask ellers, så jeg rådet dem til å fortsette til han fikk dreisen på det. Man kan stå på andre siden av hoppa og holde tåteflaska mellom puppene (hoppas pupper, vel og merke!!!!) til den forhåpentligvis svitsjer over fra flaske til pupp. De hadde allerede prøvd å la folungen bli skikkelig sulten, det viktigste for en så liten tass er jo uansett å få i den mat nok. uansett om det er slitsomt til å begynne med! (Fikk en mail noen timer senere, puppetrikset gjorde susen!) Eier nummer tre var bekymret for om hoppa hadde fått jurbetennelse på den ene siden, hun var hard og virket varm. Nok en gang vanskelig for meg å si, ikke så uvanlig at folungen holder seg til den ene puppen, da vil etter hvert den andre bli veldig sprengt. Om man lurer på om det er en begynnende jurbetennelse og melka ser normal ut? (man er jo ikke i tvil hvis det kommer ut klumpete vaniljesaus….) kan man smake på den. Normal hoppemelk er faktisk god, den smaker som lettmelk med litt sukker i. Ved begynnende jurbetennelse er melka salt. Viktig i begge tilfeller (både ved begynnende jurbetennelse og ved ensidig tømming fra folungens side) er å få tømt juret skikkelig.
Sistnevnte var også bekymret for at folungen virket slapp, og det skal man være. Etter nærmere beskrivelse var visstnok problemet bare at den sov så mye i forhold til den andre de hadde fått, og det er helt ok. Hvis de er oppe selv med jevne mellomrom og tar til seg mat, er på do og er våkne og interessert i omgivelsene mens de er oppe om det bare er en liten stund, så må de få lov til å sove så mye de vil. Hestebabyer er forskjellige, noen kommer kneggende til verden og holder seg tilsynelatende i bevegelse hele tiden (les: Vippert!), mens andre har nok med å sove, spise og sove til å begynne med. Tror Sylvester tilbrakte den første uken mer eller mindre i horisontal stilling. Sa til den forrige at han hadde lov til å bli bekymret hvis folungen fortsatt som 3-åring hadde samme innstilling som oksen Ferdinand…..
Ellers så er det de som venter på føll. En ringte meg om morgenen og lurte på hvor lenge hoppa skulle presse før folungen kom ut. Jeg fikk forståelse av at fødselen var i full gang, at vannet hadde gått og at hoppa hadde alvorlige problemer. Viste seg at hun ikke var åpen en gang, og det tok flere dager før hun var klar… I morges var det en annen som var helt sikker på at vannet hadde gått og at hoppa hadde skikkelige pressveer uten at det skjedde noe, etter en stund reiste hun seg opp og begynte å krangle med naboen… Mange hopper kan være urolige med tydelige veer i mange dager før det hender noe på alvor, andre stivner liksom til og blir helt urørlige i stedet…. Uansett er det veldig lurt å være til stede, samme hvor trøtt man blir mens man venter. Det tar den tiden det tar! Ikke lett å være fler-følls-eier….
16.mai: De to neste hoppene våre ser ut til å ta seg god tid. De har termin på mandag og onsdag, men ser ut til å ville bære vekten ytterligere en uke eller to. Nå føllet Sip tre dager på overtid i fjor uten å ha satt jur, så hun kan selvsagt kjøre samme stunt i år. Hilary har imidlertid pleid å komme flere dager før, men tydeligvis ikke i år. Var det ikke noen som sa at de som føllet tidlig på året hadde lengre svangerskap enn de som føllet senere? Gjelder tydeligvis ikke mine hopper.
Gutta har snauet ned det første beitet sitt, og har trukket inn til stallen med kraftfôr og høy de siste to dagene. Skal slippes ut på neste område i dag, det blir lengre for dem å gå for å få drukket vann, men mosjon har de bare godt av. Jeg vil gjerne ha den kontrollen, vil heller at de kommer inn, enn at jeg må gå ut til dem flere ganger om dagen. 🙂
Har fått mange triste budskap de siste dagene, det er hopper som måtte avlives fordi fødselen gikk galt, hopper som har mistet føll grunnet feilleie, hopper som har blitt skadet og dødd i forbindelse med fødselen, en hoppe presset ut en meter endetarm og gikk i sjokk (ser ut til at akkurat det gikk bra til slutt), i det hele tatt….!!!! Våre første ni føllinger har gått komplikasjonsfritt, måtte det bare fortsette sånn med de siste seks!
Har lagt ut noen flere bilder av folungene.
14.mai: Nå er bildene ute, omsider. Skal prøve å få tatt flere de neste dagene.
11.mai: Fint vær, litt sur vind kanskje? Ikke verre enn at alle hopper og føll var ute hele dagen. nesten. Gideal gikk på et lite beite for seg selv ved stallen, innenfor prateavstand med Misty og Ippe og også innenfor rekkevidde av føllvarslerens mottager. Kalsiumtesten og hoppa har ikke vært helt på nett, mens melka var klar for flere dager siden, har ikke hoppa vist tegn til å ville følle. Tenkte jeg skulle flytte henne til en luftegård der jeg så henne selv om jeg gikk inn, men det ble vi to om! Hun ropte ut da jeg kom, men da vi gikk ut fra beitet og skulle inn i luftegården, gjorde hun en manøver så jeg mistet henne. Søren og! Hun løp imidlertid rett inn på stallen, så jeg lot henne bli der. Kanskje….? Det tok riktignok noen timer, men folungen kom i vettug tid, mens vi tok inn de siste hestene klokka 20. Babyen kom vrælende til verden, og var veldig pratsom med det samme. En riktig spreking, var oppe og sugde før jeg rakk å hente flaska. Synes det ser ut som om veslefrøkna ligner på morfar Buvetier d’Aunou både i kroppstype, farge og avtegn. Pen er hun i alle fall! Nabohoppa ble så opptatt av den nye folungen at hun svelget unna kraftfôret uten å tygge, og pådro seg spiserørsforstoppelse. Hun gulpet, hikket, fnyste og syntes veldig synd på seg selv, men heldigvis løsnet det uten inngrep forholdsvis raskt.
Skal se om jeg får tid til å legge ut de siste bildene i morgen. I dag var det en stor harepus som lekte racerbil på kryss og tvers over gårdsplassen. Fire ganger kom jeg ut av stallen og så speedmonsteret. Bestemte meg da for å leke naturfotograf, og satte meg strategisk til med kameraet parat. Straks jeg satte meg ned, skjedde det som hender hver gang jeg stopper opp utomhus. Det tyter fram katter og beleirer meg, alle med håp om en bitteliten kosestund. Haren så jeg selvsagt ikke mer til.
10.mai: Jeg gikk ut i den tidlige vårmorgenen og registrerte den fastboende rådyrflokken som fortsatt gresset i skråningen… men hvor var gutta? Listet meg inn i liggehallen… Aha!!! Der lå de rett ut og snorket! To dager på «rømmen» var tydeligvis nok. Det å sove på en råkald gressbakke natterstid hadde allerede mistet sin sjarm. Lett flaue sto de etter hvert opp av sengene og strakk seg velbehagelig, før de ruslet bort for å få en porsjon kraftfôr. Camping i det grønne er bare morsomt en stund….
9.mai: Jeg lider absolutt ikke av skrivevegring, har bare vært litt sliten i det siste. Har nå fått pakket det meste av frossensæden for forsendelse, den går av gårde på mandag. Nå er det helt slutt på Love You-sperma her hjemme, får se om jeg kan få over noen flere doser samtidig som den nyeste hoppa kommer. Ja da, vet jeg sa jeg ikke skulle ha flere. Står fast på det!!! Det var bare det at hun kom som en del av en deal som også omhandler salg av en av åringene våre. Hun har travet 1.12 og har absolutt interessant stamme, med Yankee Glide som far og en hoppefamilie som har levert mange topptravere. Hun skal bli utførlig presentert etter ankomst.
Hadde tenkt meg innover til foredraget på Bjerke i går kveld, men da jeg var så dum at jeg satte meg ned et øyeblikk etter at jeg kom ut av dusjen… kom jeg meg ikke opp igjen….. Hadde til og med betalt billett på forhånd, men det er fare for at jeg hadde sovnet i stolen der inne, og det ville vært liddelig flaut. La meg i stedet tidlig, med et halvt øye på monitoren (Gideal skal følle straks), men ble bråvekket halv tolv av en fyr på Gardermoen som bare ville fortelle at de hadde funnet sædpakken de hadde rotet bort og skulle han ta den med når han dro hjem til Askim og droppe den i Båstad?…Hæh? Det var jo snilt tenkt, men det tok litt tid før jeg kom på hvem som skulle ha pakken og hvem som skulle ringes til. Etter det var liksom natten ødelagt.
I dag er de fleste ute på beite. Åpnet bare porten for gutta i går, de forsvant og har bare vært sett gjennom kikkerten siden da..:-) Det begynte å regne like etter, men hvem bryr seg? Ikke de. De har vannkaret sitt oppe ved stallen, så jeg regner med de kommer sigende etter hvert. I dag er været vesentlig bedre, selv om det blåser ganske friskt. Åringshopper, høydrektige hopper (untatt Gideal som må gå i en luftegård nær stallen) og de fire eldste folungene med mødre, er også sluppet på grønt. De blir imidlertid tatt inn igjen i kveld, er meldt regn i natt og det er generelt fortsatt litt for kaldt, synes jeg. Alle hestene ble verket forrige uke, unghestene har fått markekurer igjen, stingenge er tatt på de som har fått fjernet biter, og de fleste av dem har fått gå i små luftegårder foreløpig. Regner med å kunne slippe hoppene ut på beite til venninnene ganske snart, er litt mer i tvil om hva jeg skal gjøre med unghingsten. Mens jentene tar det forholdsvis rolig, gjør gutta det ikke. Det blir mye slåssing stående på bakbeina, ikke det beste når man har fjernet biter i hasene.
Har flere bilder som står på tur til å bli lagt ut, og skal ta mange flere etter hvert. Får nesten oppsøke gutta ute i det grønne også….
5.mai: Fire-fire! Hopper og hingster! Nå etter Ola-barnet er vi over halvveis, og den neste ventes i løpet av en dag eller tre…. Har vært slapp til å skrive, vet det, har hatt mer enn nok med å bli ferdig med alt jeg har hatt å gjøre. Ikke så lett å oppvise noe overskudd når man pådrar seg «vondter» både her og der. Kalsiumtesten viste bare tre rosa felter i går kveld, men hoppa var såpass urolig at jeg ikke ble overrasket da telefonen ringte 03.05. Fy søren så trøtt jeg var. Har sovet så dårlig i det siste, så jeg var rimelig i ørska da jeg prøvde å få på meg et noenlunde dekkende antrekk for å gå ut i regnet. Lars kommenterte at han innimellom skulle ønske at det var noen andre enn føllvarsleren som ringte, så han bare kunne slenge på røret etter å ha glefset «se på klokka da, mann!!!» (En klassiker!)
Ellers har jeg vært litt «øvergidde» i det siste, over den manglende kunnskapen hos blivende oppdrettere. Noen eksempler: Hoppa hadde passert elleve måneder, da plutselig eieren bestyrtet ringte sin venninne og fortalte at hoppa var brunstig! Hun står og trykker og pisser og holder halen høyt! Da hun kom i stallen på kvelden var det en folunge i boksen, gitt! Falt henne ikke inn at det ikke var brunst, men fødselen som var i gang? Etter mer enn elleve måneders svangerskap????? Ellers så ringte en trønder i dag, som hadde mistet folungen sin. Hun lurte på om grunnen til at den døde etter to dager, etter tilsynelatende ha vært svært så frisk og opplagt den først dagen, kunne vært fordi enten råmelka ikke var noe tess siden hun hadde lekket melk i en uke før føllingen, eller folungen hadde fått for lite blod siden hoppa føllet stående….???? Tarmbeksforstoppelse, svarte jeg kontant, før hun fortalte meg at folungen hadde stått og trykket og trykket og hatt tydelige smerter. Fysjom! Hun hadde fått ut 20-30 cm med tarmbek, og den oppringte veterinæren hadde da konkludert med at det ikke var forstoppelse, og ba henne se det an…. Det hjelper ikke at 99% av tarmbeket er ute, hvis det sitter igjen en propp og stenger. Sånt gjør meg så innmari forbannet! Man ser ikke an noe som helst når det gjelder en nyfødt folunge som tydeligvis har sterke smerter og ikke spiser!!!!!!!!!!! Det som irriterer meg mest, er at hun ikke tenkte på å ringe et stutteri der de har erfaring med mange fødsler, dette var jo på dagtid, og de fleste hadde kunnet hjelpe med livbergende råd. Det som provoserer ganske så kraftig, er ikke den mangelen på kompetanse mange veterinærer har når det gjelder hest og føllinger spesielt, det er nemlig ikke lett å være ekspert på alt. Nei, det jeg ikke skjønner, er at de veterinærene som får henvendelser de tydeligvis ikke har forutsetninger for å svare på, ikke har vett og ansvarsfølelse nok til i det minste å kontakte noen av sine kollegaer for å be om råd! Er det flaut å innrømme at man ikke vet hva som er normalt eller galt, eller hva?
Folungen vakler rundt i boksen på stadig mer stødige bein, han har fått sitt første måltid av meg og kommer til å fikse sitt neste på egenhånd. Mor Ola er travelt opptatt med å fylle opp tomrommet i magen med halm og høy, hun tar seg knapt tid til å gløtte bort på avkommet. Hun er likevel en snill og omsorgsfull mor, og har vasket og pjusket ham til allerede. Absolutt sin fars sønn, ja:-) Det er grålyst ute, siden det regner er det ikke bråttom med å slippe ut. Venter derfor litt lengre med å fore i dag, i stedet for seks, tenker jeg vi sier halv sju eller kanskje sju? (Kan jeg være så slapp, tro???).. Det gir meg en og en halv time til å kose meg med en bok og glemme jobben som må gjøres senere i dag.
Har jeg forresten nevnt at jeg har kjøpt en ny avlshoppe? Det er dessverre sant…… at jeg aldri lærer, sier jeg bare!
1.mai: Det er vakkert vær, grønt på bakken, og hopper og føll kan være ute hele dagen. Det er egentlig klart til å slippe på beite, må bare få tid til å gjerde litt først….
Årets 3-åringer virker å være i rute: 10 unghester, 4 har startet (Shootist som vant i sin siste start før nyttår, Safir i galopp etter galopp, Siriuz mye det samme, Sarzaparilla vant sist) ytterligere 3 har godkjente prøveløp (Silver Bullet, Sizzling og Superatrix), Stringendo galopperte og travet litt over grensen og Sapphron var meldt men strøket i sitt. Bare Sleeplez ser ut til å ha falt fra.
Har ikke før blitt ferdig med å regne ut foreløpig startprosent, før den første 2-åringen melder sin ankomst i banen. På Forus tirsdag er den eneste varmblods 2-åringen som skal ut i årets første mønstringsløp der borte: Thymian! Det var overraskende at han skulle være den første, men han trener visstnok veldig fint! Tutta står på samme stall, men får vente litt lengre.
27.april: Jaaahh! Nå kan jeg dra og handle i dag!!! Skal ikke påsto det var den første tanken jeg hadde da telefonen varslet om en ny følling, men den kom ganske snart etter at jeg sluttet å fokusere bare på den lille nyfødte babyen. Patetisk, eller? Når mandagens handletur av husholdningsvarer er et av ukas høydepunkter, og da jeg kommer ut blant folk??? Kalsiumtesten sladret nemlig i går kveld, fire rosa, tross halvslapt jur og mangel på hvitt innhold. Søren og, tenkte jeg da, nå må jeg holde meg hjemme hele dagen i morgen. Trodde nemlig ikke helt på at det skulle bli følling allerede få timer etter, men det er heldigvis ikke alle som er så trege som Ippe var….:-)
Hingst, hingst, hoppe, hoppe, hingst, hoppe, de holder følge…. Det er ikke lov til å bli skuffet når man får et velskapt, sprekt føll, men jeg må innrømme at jeg krysset fingrene veldig mye da Ippe skulle følle. De siste to gangene har jeg ønsket meg hoppeføll etter henne, tenkte framover på en avlshoppe med hennes stamme blandet med en fransk topphingst. I år ønsket jeg meg veldig en hingst, forberedte meg derfor på det motsatte. Er det ikke sånn det er, da? Ble derfor spesielt glad da det viste seg at jeg fikk ønsket mitt oppfylt! Og ikke nok med det! Svitsjet over fra Muscles Yankee til sønnen Stand Strong da jeg skulle velge partner til henne i fjor, tenkte størrelse som jeg også ville fått med faren, men også spesielt på lynne, og det ser ut til å ha klaffet perfekt! Første av Ippes fire sønner som har vært så frampå og kontaktsøkende som denne store karen! Skjønner bare ikke helt hvor hun hadde gjort av ham, hun er ikke spesielt stor selv… At Misty fikk en Angus Hall-datter var flott, kan ikke egentlig komme på noen andre jeg ønsker får enten det ene eller det andre, bare det går bra med alle! Nå er vi nesten halvveis! De to neste venter føll etter Super Arnie, og både Ola og Gideal ser begge ut til å komme en god stund før termin……????
Hver følling medfører et skikkelig adrenalinrush for meg. Lars ble meg ut i tilfelle komplikasjoner, men da babyen var pent ute, forsvant han til køys igjen og snorket temmelig sikkert etter få sekunder. Jeg tvang meg selv til sengs klokka 3.30, men fikk ikke sove før en drøy time før jeg skulle opp og fôre. Bra jeg klarer meg godt med lite søvn….. Om ikke kalsiumtestene sier noe annet i kveld, skal jeg i alle fall sove godt til natten!?
24.april, kveld. Endelig!!!! Nok et hingsteføll har kommet trygt til verden, så langt tre hingster og tre hopper. Ippe var fryktelig urolig hele kvelden, endevendte boksen sin og tømte seg for alt hun måtte hatt innabords. Akkurat det siste virker det som folungen hadde lært. Har ikke sett maken til lange remser tarmbek som passerte, det må da ha vært en meter til sammen ? Tassen har fått størrelsen til sin far, men ligner ikke noe særlig ellers, etter det jeg kan se foreløpig. Folungen er ikke bare årets største, han er også den som har vært raskest oppe. Selv om han akkurat hadde fått en flaske melk, tok han direkte peil på juret. Ippe er ikke verdens snilleste i siste halvdel av svangerskapene sine, hun er faktisk den eneste av hoppene mine som går med grime hele tiden. Straks hun har føllet, er det imidlertid andre boller, da er hun så koselig atte. I går fikk jeg knapt se på juret hennes, da folungen var vel ute kunne jeg både vaske det og melke ut det jeg ville mens hun sto musestille……
24.april: Så fin folunge er det lenge siden jeg har sett…. magen til Ippe er stor, struttende og malt i det vakreste, speilblanke eplemønster…. må jo bare være en vakker baby inni der… men vil den ut???? …ikke…..!!!!
Fikk en mail fra en oppdretter som syntes jeg skulle ha et kapittel som het: «Hva gjør jeg hvis folungen fiser mye»? Uvanlig er det ikke. Monroes baby ble ikke kalt «Fiser’n» de første dagene for ingenting, hadde faktisk lurt på å kalle ham Whoopie på «orntli» også. Når det gjelder ham, var han for grådig til å ta pustepauser, han svelget luft samtidig med at han drakk fra den overdådige melkestrømmen fra Monroes generøse jur. Fisingen ga seg i løpet av 3 dager omtrent, og er folungen frisk og opplagt og suger som den skal, er det ikke noe å bekymre seg for. Virker den som om den har magesmerter, er det en annen sak….
23.april: …og ble det føll i natt???? 🙁
Mot normalt var jeg fullstendig hyper i går kveld. Sendte Lars til sengs, tok oppvasken, skrubbet ovnen, vasket ovnsfilteret, satte på et par omganger klesvask og ryddet bort etterpå, begynte med de personlige hjemmesidene til åringene (et stykke fram fortsatt…) og leste ut en bok. Rundt klokka to var jeg sikker på at det var dags for følling, Ippe lå og viftet i halen, så jeg marsjerte ut. Hun bare hvilte seg, fant jeg etter hvert ut. Trasket inn igjen, bare for å skvette ut en halv time senere. Da så jeg faktisk at folungen bokset til når hun tisset (trodde det var vannet som gikk….) Resten av natten var hun fullstendig urørlig, og jeg ble etter hvert veldig trøtt……. Lars skulle imidlertid av gårde med de to siste åringene i morges klokka seks, så det var jo bare å komme i gang. (Alle har spasert rett på hengeren, flinke små hester! De to første er hjemme igjen også.) I dag er det atter en ny dag med alt det innebærer av arbeid. Håper bare at Ippe er grei og føller i løpet av dagen. Har veldig lyst på en skikkelig natts søvn før det er Mistys tur. Vi festet føllvarsleren på henne i går, det er elleve måneder i dag, men hun ser også ut til å ville gå noen dager over. Og du og du som den dama snorker!!!!
22.april: Har vært slapp til å oppdatere siden i det siste, har prioritert å få sortert bestillingslistene. Må også innrømme at jeg er litt sliten, selv om jeg ikke har trodd på noen følling på Ippe, har jeg ikke riktig turt å lukke øynene skikkelig de siste nettene heller. Hun blir så sinna hvis jeg rører juret hennes, så noen kalsiumtest har ikke kommet på tale. I går klarte jeg imidlertid å få bråklemt ut 1/3 ml!!!! og testet den. Antydet at det nok tok litt over 24 timer, og det ser ut til å stemme. Hun skal definitivt følle nå hvert øyeblikk….trur eg…..
Har fått lagt ut nye bilder av folungene, samt av åringshingstene. Skal bare få skrevet tekst til dem også nå, så er de klare til å legges ut. Er forøvrig litt stolt av at 90% av årets 3-åringer (9 av 10) allerede har startet, har vært ute i prøveløp eller er meldt prøveløp i løpet av april!!! Den 10. er det derimot verre med, treneren sier at hun sliter med et bein og bare kjøres med fortsatt fordi eieren ikke vil gi seg.
20.april: Har tatt masse nye bilder, litt for mange antagelig, for terskelen for å få lagt dem ut er ganske høy. Ippe går og tripper, hun er den første som går på overtid (11 måneder i går), men det varer ikke lenge nå. Misty følger ikke mange dagene bak der igjen….
Qryztal ble nesten avlshoppe i helgen, hun har fått en sjanse etter alt rotet, men har slitt med magetrøbbel. Fikk beskjed om at en av senene foran begynte å krangle, i går kom det kontrabeskjed. Det var bare et lite sår som hadde forårsaket hevelsen. Siden hun endelig har begynt å nærme seg det som kan kalles form, skal vi prøve et løp eller to til. Hvis hun kommer med noen gang. Etter de hordene av hester som er meldt prøveløp om dagen, kan det plutselig bli trangt i banen…. Hvis ikke noe spesielt skjer, må jeg slanke ned hoppestallen min til bortimot det halve til høsten. Orker bare ikke å ha så mange hester, det er altfor vanskelig å stole på innleid hjelp og Lars har jo en egen jobb han må passe. Det er jo ikke meningen at man skal være konstant utslitt, med et mindre antall, kan det faktisk være ganske koselig å ha hest. mener jeg å minnes….Akkurat nå skulle jeg faktisk ønske jeg slapp å se så mye som ei hesterumpe på et år eller to….
17.april: Klarer meg fortsatt stort sett selv i stallen, men er helt avhengig av å få hjelp med de aller minste. Siden hjelpen min hadde vondt i ryggen i dag (Er jammen glad jeg tydeligvis har en usedvanlig god helse!!!) ble løsningen å vekke Lars litt tidligere for å få hans assistanse før han dro på jobb. Han snublet ut av sengen, fortsatt halvveis i koma, og stilte opp….:-)
Kontaktet DNT i går for å etterlyse seks manglende fødselsmeldinger (kanskje der jeg hadde tallet seks føll fra?). Fikk da beskjed om at de hoppene av en eller annen grunn sto som ikke sertifiserte !!! Godt gjort, når samtlige har vært i mitt eie i flere år, samt til sammen har 14 sertifiserte, norskfødte avkom. Dagens Balder?
16.april: Neii!!! Bråvåknet rundt 3, med klar visshet om at jeg glemte å slå på telefonen etter at hovslageren dro. Trev tak i den, slo opp displayet og slappet av. Bare seks innkomne samtaler og en melding. Ingen føllvarsler, med andre ord. den fortsetter å ringe til batteriet er oppbrukt, og det tar minst en halvtime. trodde heller ikke det var noen fare, men man vet aldri. Ingen vits å sette på føllvarslere uten å ha på telefonen til å ta i mot meldingene. Ble liggende litt til, men siden adrenalinnivået fortsatt var så høyt, sto jeg opp for å gjøre det jeg har problemer med etter en dag i stallen, kontorarbeide. Virker som om hodet mitt ikke virker ordentlig etter klokka 2 om ettermiddagen. Fikk oppdatert kontraktene, skrevet fakturaer, kreditnotaer til de som har ombestemt seg, svart på mailer, lagd klar prislister, begynt på oversiktene som skal sendes stasjonene, bestilt frossen sæd (er litt beskjeden til å begynne med, vil helst slippe å legge ut mer moms enn strengt tatt nødvendig.)
Fikk forresten tatt noen bilder av den nyeste folungen, skal prøve å få lagt dem ut snarest. Fant dessuten ut at jeg ikke kan telle til fem. Flere som har spurt meg de siste dagene om hvor mange folunger vi har fått. Seks har jeg svart fornøyd. Fikk det derfor ikke til å gå helt opp, når det var ni drektige hopper igjen i den ene luftegården, det skulle da bare vært åtte???? Regnet og regnet, før jeg måtte vende blikket mot stallen. Og sannelig, det er bare fem småttinger der inne…. to hingster og tre hopper.
15.april:Lunken, usøtet te er ikke drikkbart. Har måttet helle ut to kopper allerede denne morgenen. Først fordi jeg så at etterbyrden til Agria hadde sluppet. Gikk ut og samlet den opp, sjekket at den var hel, vasket bort blod og fostervann og fôret babyen med melk. Ikke helt enkelt, hun skulle absolutt stå opp med en gang, og jeg fant plutselig meg selv sittende på ryggen til den lille, men likevel ganske så store, oppreiste babydama. Hun er nesten påtrengende i måten hun forkynner sitt nærvær, både med høylydt knegging og sin insisterende lille kropp. Siden klokka med litt godvilje kunne kalles ti på halv seks og alle likevel var oppe, ga jeg kraftfôr før jeg gikk inn igjen og brygget meg en ny kopp.
…full fart ut igjen! Agria var plutselig helt skjelven og prøvde å få lagt seg ned et sted som var føllfritt. Burde vært en brukbar mulighet, siden boksen er seks meter lang, men folungen virket å være alle steder på en gang. Ble stående ute og holde babyen opptatt, mens mamma fikk rullet og rullet og rullet og de verste etterveene var over.
Fikk sove noen timer i natt, selv om den første alarmen gikk etter en time. Så hoppa sto og gned baken mot veggen, og regnet med at det bare var magneten som hadde blitt dratt ut. Lars er spesielt god å ha i slike tilfeller, og han trasket ut, slo av mottageren, satte på plass magneten, slo på mottageren og gikk inn igjen. Så lyst det ser ut, mumlet jeg, slo du av lyset? …? Han sto opp igjen, gikk ut og slo det av….. Duppet av litt igjen, og neste gang var det «the real deal». Lars ble snilt med ut, men kunne vende tilbake til senga med en gang, folungen skled ut lett og greit. Det var den sjette, så langt alt vel. Ippe og Misty er de to neste, tror fort det tar noen dager.
14.april: La gå det bare var et vanlig 3-årsløp, men jeg synes altså det er skrekkelig spennende når babyene starter. Sarzaparilla er stor så det holder, rundt 170 cm?, men kom seg fint rundt Forus-banen og rundet til seier!! -)
13.april: Ikke før har den ene folungen ploppet ut, så står den neste hoppa med hvit melk. Agria er klar i følge melken, men erfaringsmessig bruker hun likevel gå 2-3 dager før hun føller. Nå sjekket jeg ikke juret hennes i går, så vi KAN være på dag nummer to nå. Skal jeg tippe, sier jeg onsdag. Føllvarsleren sitter på, det betyr ikke at jeg kan la være å følge med. Flytter over kameraet fra Hookie til Agria, der er alt som det skal være uansett. Den vesle, nyeste hoppa (er stooor!) har en mor som er generøs i matveien, og babyen vet å benytte seg av tilbudet. Er sjeldent sprek, har vært ute på riktig intervalltrening i dag. Skal prøve å få tatt bilder av henne i morgen, har hatt nok med å få gjort alt det nødvendigste i dag. Ippe ligger like bak Agria i løypa, men hun hater at jeg rører juret hennes, så der får vi ta det litt mer på feelingen.
12.april: Har hjelp i stallen i dag, heldigvis. Venter føll i løpet av dagen også, ville overraske meg stort om hun holder ut til kvelden. Akkurat nå trasker Hookie hvileløst fram og tilbake foran stallen, med ekstremt høy haleføring og føllvarsleren nesten dinglende nede på hasene…
11.april: Svetter og fryser om hverandre. Hadde vært best å holde seg under dyna i dag, men det går ikke når man har stallen full av hester…..
8.april: Og nå plasker det ned…. Vel, det er jo bra for noe; Snøhaugene blir mindre og jeg sparte tid fordi jeg slapp å pusse de våte åringshingstene i morges, og hoppene kommer til å bli vasket når jeg slipper dem ut og jeg regner med det blir kjempelett å få dem inn igjen og det er veldig trivelig innendørs og……?????? Kommer ikke på mere….
7.april: Blir litt oppgitt innimellom. Av diverse veterinærer, for eksempel!
Eksempel 1: Ei hoppe kastet, veterinæren ble tilkalt. Fosteret ble sendt inn til obduksjon, men veterinæren forsikret eieren om at det var ingen grunn til panikk, virusabort var såå ekstremt sjeldent i Norge så…. Surprise! Etter to dager, der hoppa hadde gått sammen med andre høydrektige dyr, fikk de beskjed: Virusabort…… Håper bare det går bra med resten av hoppene, hvis de skal følle ganske snart, kan det gå. Hvis det er 6-8 uker igjen, brenner det et blått lys……
Eksempel 2: Ei hoppe kastet, veterinæren tilkalt. Ingen snakk om forholdsregler eller obduksjon av føll (ble gravet ned), så hoppa ble sluppet ut i flokken der det finnes flere høydrektige dyr. I stedet undersøkte han hoppa grundig for å se om alt var ute, før han satte henne på en femdagers antibiotikakur…..
Hallooo????? Hvor var disse to i timen?
Vi tar det igjen. Nesten hele traverpopulasjonen har antistoffer mot herpesvirus. Vi snakker mer enn 90%, det betyr at det er veldig, veldig vanlig og at nesten alle har vært borti virus en eller annen gang. Spesielt med dette er at enhver hoppe kan få et utbrudd, uten å ha blitt smittet ytterligere. Trigger er oftest stress, noe som kan oppstå på mange måter (skader, problemer med rangorden i flokken osv.. forsterket av at hoppa er tung og mindre tilpass enn vanlig). Hoppa blir ikke syk, et av symptomene er at det ikke finnes symptomer, og det er heller ingen behandling etterpå. Viruset angriper morkaka og derigjennom fosteret. Hoppa er smittefarlig når hun kaster, via fosteret, fostervannet og fosterhinnene. Hun er smittefarlig helt til siste rest av fostervannet er borte, vanligvis skilles dette ut under føllbrunsten. (4-14 dager etter føllingen/kastingen). For sikkerhet skyld bør man alltid behandle enhver hoppe som kaster, som om hun virkelig er smittefarlig, helt til faren er over eller man har konstatert at det virkelig ikke var virusabort. Det betyr isolasjon ute, egen luftegård, grave ned eller brenne foster, fosterhinner og fostervann (obs katter som går fra boks til boks). Man vasker og desinfiserer boksen hennes, etter kastingen, og senere før man eventuelt setter annen hest inn i samme boks. Har man ingen flere drektige hopper er det greit, men ikke send hoppa til hingstestasjon eller annen stall før det har gått minst fire, helst seks uker. I de to ovenstående tilfellene har eierne også aktive travhester. Til dem vil jeg si at det er ingen meldepliktig sykdom, og det vil ikke få konsekvenser for drifta som f eks karantene om man sender føll til obduksjon.
I eksempel nummer to ble hoppa satt på antibiotika i fem dager intramuskulært. Må si jeg er forskrekket over den lettvinte måten enkelte omgås medikamenter. Man gir ikke antibiotika uten å vite at det er en bakteriell infeksjon til stede. Man gir ikke antibiotika uten å vite hvilke bakterier man har å slåss med. Det blir som å skyte på blink med bind for øynene. Man behandler dessuten eventuelle livmorbetennelser lokalt hvis det skal være til noen hjelp…. Snakker vi om virusabort, forsvinner problemet av seg selv når hoppa har fått renset seg.
6.april: Når Lars kjører motorsykkel på jobb og hoppene kommer inn møkkete, da er vinteren definitivt over!
Åringshoppene har vært inne om nettene et par uker, men de har stått to og to på boksene. I går splittet jeg dem opp i hver sin boks, og det var ikke populært! De roet seg heldigvis veldig fort. Åringshingstene går ute og utvikler seg veldig fint, spesielt er jeg fornøyd med forandringen hos Umbriel. Han var stor og ulenkelig tidlig i vinter. Nå er han enda større, men han har fått nakke og muskler fyller det røde skinnet hans pent ut. Han klarte å få vridd av seg grima for et par uker siden, på en slik måte at spenna kuttet ham opp på kinnet. Etter det har jeg ikke fått grimer til å sitte på ham. Han får imidlertid god hjelp til å ta dem av seg, må innrømmes. Har normalt sett ingen problemer med å ta av og på grimer av åringene. Umbriel er imidlertid den ene jeg helst hadde sett beholdt grima på! Hadde mye plunder den første uka hver morgen! for å få på grima så gutta kunne bindes opp (måtte i flere tilfeller involvere Lars for å få ham ut i hallen og opp i et hjørne! Du snakker om dust!..hesten selvsagt!) og ettermiddag/kveldsfôring kunne jeg bare glemme! Han slo helt om etter røntgen og tannrasp-dagen. Pussig nok. Vi tok ham først, fordi jeg regnet med at han skulle være vanskeligst. Og riktig nok, vi brukte ganske lang tid på Umbriel fordi han ikke ville stå rolig. Hver gang veterinærassistenten kom borti et bein, flyttet han det… Trodde han skulle hevne seg på meg dagen etter, med å bli mer utilnærmelig, men se! Vi har fått en ny hest! Kommer bort og putter hodet i grima, morgen og kveld. Tar initiativ og skal koses, dytter til og med bort andre for å få det til. Måtte det bare vare, han blir ikke akkurat mindre….
De tre folungene har også sin egen personlighet. Den eldste, sønnen til Ousse, er en riktig gentleman, våken og kvikk og høflig! Nummer to, tjukkasen til Monroe, er en brautende fyr som ikke er redd for noe. Frøkna til Diva har vi ikke fått helt kontakt med enda. Hun er virkelig lekker, men holder seg litt forsiktig på avstand. Har lagt ut noen flere bilder på Avlsnytt.
Ble for øvrig smått sjokkert da jeg leste treningsrapporten fra Per Dave Holtung på 3-årige Shootist/Sylvester fra Frankrike 3/4:
Heat 2:6 ganger 500meter 1.20 : Shootist meget fin men litt dau i speedcart , byttet til modi gikk da underkant 1.10 500 meter
Lille snubben…. Håper han henger i hop lenge nok til å få startet noen løp også…..
5.april. Mye å gjøre nå når alle potensielle hjelpere har tatt seg ferie… I dag hjelper Lars meg med stallen, i morgen og tirsdag blir det verre. Vi får bare slippe ut babyene en liten tur før han drar på jobben og en tur til når han kommer hjem. Foreløpig er de veldig dårlige til å følge etter mødrene. Skal slippe ut Diva og babyen etterpå, de sto inne i går. Vesla fikk imidlertid trent godt, boksen er seks meter lang og det var full fart fra tidlig ettermiddag.
4.april: Ble det føll i natt? Neida… Var jeg sikker på at Diva skulle følle? Absolutt! Sov ganske godt natt til i går, siden hoppa alltid bruker gå et ekstra døgn med hvit melk før hun føller. Gløttet selvsagt på øyet innimellom, har en monitor halvmeteren fra sengekanten. I natt lurte jeg faktisk på å holde meg oppe, men gikk til sengs likevel, og sov litt i rykk og napp. Hoppa var for det meste rolig. Da jeg skulle fôre i morges, fant jeg ut at jeg fikk vente med åringshingstene, er litt dumt å måtte løpe fra dem halvveis i oppsettingen. Gikk inn igjen og spiste frokost, og så; rundt klokka 8 klarte ikke Diva å holde seg lengre. Årets første hoppeføll, også hun er rød med bles. Mye rødt i bakstammen til franskmennene… far her er unge, brune Prodigious, ikke umulig jeg bruker ham i år også på en eller annen. Tok ikke med fotoapparatet nå heller, tar tid å få det innarbeidet. Skal imidlertid ta det med ut etterpå, er godt lys for fotografering i den boksen.
Snakk om å være som natt og dag (les dagboken fra i fjor, 2.april). I fjor var Diva dum og stresset pga etterbyrden som ikke gikk og ubehagelige etterveer. I år slapp etterbyrden etter en time, og Diva var mild og rolig med den vesle datteren sin. Der Ulixes virkelig måtte slite for å slippe til, suger lillesøster trøstig i vei med mammas hjelp og samtykke. Heldigvis.
3.april: Mange bekker små… det sildrer og renner overalt. Det er fortsatt mye snø her og der, men det blir mindre dag for dag. Nå i morges har det ikke vært frost, måtte sjekke ståa før jeg slapp ut hestene. Det jordet der hoppene går nå, er fortsatt snødekket, men det varer bare ut dagen? Tviler på jeg kan slippe dem ut der i morgen. Har en luftegård som kan brukes, men den er jo våt, da…. Vi har fjernet topplaget og lagt på subbus, så den blir ikke bunnløs heldigvis. Venter i det lengste med å slippe noen der så det får tørket mest mulig. Hos gutta er det bart, der åringshoppene går, synger det på siste verset. Lurer litt på hvor jeg skal slippe dem etterpå…. Vi har heldigvis veldig mange luftegårder, mange av dem er ikke rørt i vinter, så vi kan flytte hestene etter snøen.
Tok ut Monroe og babyen en tur i går ettermiddag, det er en riktig kraftkar! Monroe tok veldig hensyn og beveget seg bare i rask gange. Fikk lagt ut de første bildene i går kveld. Se Avlsnytt. Diva har forresten fått veldig høy haleføring i dag…..
2.april: Blodig og møkkete. Trøtt, men fornøyd! Hvorfor? Akkurat nå klokken to på natten, stabber det en helt ny, stor, rød hingstetass rundt i boksen mens mamma Monroe følger kjærlig med…. Han er halvannen time gammel og har fått sitt første måltid. Det var av flaske riktignok, men så sprek som han er, regner jeg med at det neste ordnes på egen hånd med det aller første. Etterbyrden har gått, hoppa er vasket, boksen er ryddet, og den første halvliteren med råmelk er i fryseren. Monroe er skikkelig fin å melke (i motsetning til Ousse som føllet først), så jeg tenkte jeg skulle fylle på lageret enda litt til om en times tid. Det er en del som lurer på hvorfor jeg bryr meg med å melke hoppene for å gi folungene når de fleste utmerket godt klarer jobben selv. Vel, det er flere grunner: Først og fremst vil jeg gjerne at babyene skal få råmelk så fort som mulig. Dernest skal jeg selvsagt ha melk til lageret mitt, og det må ordnes før folungen henger seg fast i puppen. En annen ting er at når du melker eller folungen suger, frigis hormonet oxytosin. Det sørger både for at melka renner, men også for å stimulere livmora til å trekke seg sammen. Noen hopper har også ordentlig melkespreng. Når folungen begynner å famle rundt, kan det ofte ta sin tid før den finner riktige teknikken. I mellomtiden blir juret fullere og hardere, i noen tilfeller så smertefullt ømt at hoppa trekker seg unna. Når jeg melker får jeg tømt ut overskuddet, og hoppa har det bedre med en gang. (Det var det jeg trodde, folungen er allerede borte på juret, ti minutter etter at han kom seg på beina….) De fleste folunger suger selv i løpet av 2-4 timer, jeg vil gjerne at det skjer raskere. Andre kommer seg ikke opp uten hjelp, og vi driver ikke med «survival of the fittest»…. Det kan være at beina er for slappe, stramme, svake, eller ganske enkelt at underlaget er for glatt…. En liten dytt kan være nok, har de først fått plantet et bein i hvert hjørne og svaiet litt fram og tilbake, er det utrolig hvor fort de får teken på bevegelsene.
Lot Lars sove seg gjennom denne fødselen, Monroe og jeg er så samkjørte at jeg bare hadde med telefonen ut som backup. Det ble derfor ikke noen bilder, glemte å ta med kameraet ut til å begynne med, og ville ikke slå på taklyset så naboene ikke ble mer forstyrret enn nødvendig. Vi får ta det igjen utpå dagen. Vet ikke om jeg får ungen ut allerede i dag, det kommer an på om gubben jobber hjemmefra eller drar til byen.
Ellers så fikk vi røntget alle tolv åringene i går, samt fjernet alle tannspissene, alt på drøye fem timer inklusive lunsjpause! Ikke dårlig! De oppførte seg nesten uten unntak bra, vi måtte sette på brems på en av hoppene som ikke var udelt begeistret for munnjernet. Alle tolv hadde mer eller mindre skarpe tenner. Mange er ikke klar over at det behøves tannstell på så unge hester…. Ulvetennene lot vi være foreløpig, det var ikke alle som hadde vokst helt ut heller. Skal fjerne dem på de som det skal fjernes biter på, og dem var det en del av i år. Søren også! Det begynte så bra. Vi røntget de seks hingstene, fem var fine, den sjette visste jeg jo hadde biter ut fra fyllingen i hasene, og det stemte. Så begynte trøbbelet med hoppene…. en bit i ei has, overraskende. Den neste var fin. Nok en bit i ei has… hmmm? Neste hadde to biter i en kode… hva er dette for noe…? Den fjerde var jeg jo sikker på hadde løse biter i hasene, der fant vi ingen tross en mengde bilder fra alle vinkler. Det ble også feil. Der må det bare være noe rusk… Nå begynte jeg å bli alvorlig bekymret. Den siste så tilsynelatende tørr ut i beina, men erfaringsmessig har mange av avkommene etter den spesielle hingsten løse biter, så det var jeg forberedt på. Heldigvis, ingenting! Vel, får telle velsignelsene. Det kunne faktisk vært verre, det kunne vært hingstene jeg måtte ha på boks i uker. Nå får jeg i alle fall temt jentene, selv om det blir en skrekkelig dyr fornøyelse…… Vi har bestilt fjerning av biter rett etter påske.
Apropos Angus Hall. Det var selvsagt for godt til å være sant, men du og du så mange som gikk på aprilspøken vår…:-) Fikk med Peter på Alebäck også, han la ut samme nyheten, men måtte raskt fjerne den igjen siden han hadde annet å gjøre enn å ta i mot bortkastede bookinger ….
1.april: Nå er det endelig klart! Vi har bitt negler i lengre tid, for det var ikke bare bare å dra i land en slik kjempeavtale! Vi har i lengre tid prøvd å finne en virkelig topp avlshingst som lot seg kjøpe løs fra USA. Nå har vi klart det! Angus Hall, som i hele år har ledet den amerikanske championligaen, kommer til Norge og Kvakstad Gård!!!!!! Siden han er i full gang med bedekningene i Kanada, kommer han ikke hit før i midten av mai, men det rekker likevel for å få en god sesong her hjemme. Dessverre blir han stående på Kvakstad kun i 2009, til gjengjeld er prisen dette ene året, latterlige lave 5000 + 30.000! Neste år blir det Sverige og Alebäck Stuteri og markedspris som gjelder, da får vi importere sæd igjen…:-) Regner med jeg får det travelt utover….
31.mars: Hovslageren er i gang med avlshoppene ute i stallen, mens jeg sitter her og skriver. Han begynner med de som skal følle først, synes alltid det er greit å fikse dem opp litt før babyene kommer og går i veien. Prøver også å få skrapt av dem mesteparten av de løse hårene, de røyter noe voldsomt! Ikke moro å få munnen full av hår, når man egentlig bare er ute etter melk!
I morgen og torsdag skal vi røntge, raspe og trekke ulvetenner på åringene. Er sikker på at to av dem har biter i hasene, en hoppe og en hingst. Håper ikke det er så mye mer, skjønt vi slipper vel ikke så lett unna, antar jeg… Har egentlig nå bestemt meg for å fjerne de bitene som er, så fort som mulig. Hasebiter der hestene har reaksjoner i ledd, bør jo uansett fjernes, kodebiter er ikke i like stor grad til besvær. Siden vi skal selge hestene, fjerner vi alle biter uansett, med mindre de er så små at veterinæren fraråder inngrep.
Når vi har fått gjort opp status på beina, skal jeg ta en vurdering på eventuelt salg av noen unghester. Har interessenter på flere av dem, også noen som jeg veldig gjerne vil ha med på auksjonen. Hva jeg gjerne skulle slippe, er å ha med 12 stykker innover, spesielt kunne jeg tenke meg å få plassert noen av gutta på forhånd. Myyye arbeid i forkant, enda verre inne på auksjonsdagen. Hadde med 11 stykker da Olganina og co ble solgt, den dagen huskes med skrekk og gru!
Leser stadig om «grisejager-saken» i Sverige, og skjønner ikke egentlig alt oppstyret. Hester er følsomme for strøm, det er ikke uten grunn strømgjerder er mest effektive for å holde dem «innafor». Synes alltid det er skrekkelig når folungene får sitt første møte med gjerdet, men vet jo at det må til.
Har faktisk personlig erfaring med grisejager fra den tiden vi drev med slaktegris. Var uheldig og fikk støt en gang vi drev og lastet, det var ubehagelig, ingen tvil om det. (Fikk sjåføren til å la grisejageren ligge inne i hytta etter det…) Jeg er livredd for å få støt av gjerdene, det verste jeg har opplevd, er å bli slått i bakken da jeg krabbet under gjerdet etter et regnvær…. Jeg tror imidlertid ikke det ville vært noe bedre å få et ordentlig rapp med pisken, uten at jeg kan uttale meg om det på et personlig grunnlag. Misforstå meg rett, jeg synes ikke man skal bruke verken grisejager eller pisk på hestene, men jeg kan egentlig ikke forstå at det ene skal kvalifisere til fengselsstraff, mens det andre i verste fall gir en bot? (med mindre man har banket hesten så det blir tydelige merker….) Jobbet på Bjerke i fire år, og i den tiden så jeg en del hester med pløser over rumpa. Si i fra og utrykke mishag, ja. Innskjerpe regler og kontroller fra dyrevernsnemnda, ja. Det er ikke få dyrebesetninger som driver under enhver kritikk, uten at noen finner det nødvendig å gripe inn…. og da snakker jeg ikke om traverhester. Det finnes vel ikke mange dyr som har det bedre, som får det optimale stell og fôr og veterinærettersyn, som pusles og stelles og degges med for å holde humøret oppe? Det gjelder også i høyeste grad på Svanstedt-stallen, som jeg har hatt fornøyelsen å besøke. Jeg vet ikke om de har brukt grisejager eller i hvilken utstrekning det eventuelt ble gjort. Jeg vet ikke om de for eksempel tesdtet og forkastet det. Det alle ser ut til å være enige om, er at det ikke er noe som har skjedd i den senere tid. Synes det som foregår i media nå, er den rene heksejakten, men det er jo i og for seg ikke noe nytt……. (mishandlig av media, straffes med ????) Er nok litt hårsår når det gjelder slarv og drittslenging, har vært utsatt for nok av det selv også, og vet hvor hjelpeløs og sint man føler seg……
Fra det ene til det andre. Man skal behandle hestene ordentlig og konsekvent, men de er ingen persilleblad. Vær oppmerksom så ikke den digre åringshingsten din tar kommandoen, det nytter sjelden med et strengt fyyyy…. når du har mer enn 300 kilo hengende over ryggen!
30.mars: Sommertida får det til å gå i ball for meg. I går levde jeg etter vintertid, men misset litt på kvelden da jeg led meg gjennom en dårlig film. Regnet feil og trodde klokka var kvart på elleve, så var den i stedet kvart på ett! Klokka på nattbordet står fortsatt på vintertid, hestene har ikke hørt om begrepet og får mat til vanlig tid. Tenkte jeg skulle sove litt lengre, til 7? men bråvåknet av knasingen av bilhjul utenfor vinduet. En ambulanse? Helt klart noen som hadde kjørt feil, er umulig å få snudd når man først har kommet seg inn på Kvakstadveien. Bilen hadde også bråvekket gutta, sengene deres bar tydelig preg av å ha blitt forlatt i all hast. Fra søvn til full fart på 2 sekunder? De kom tuslende inn igjen da jeg ropte på dem, fikk tatt morgentoalettet også, før jeg fikk satt dem opp.
29.mars: Monroe har bestemt seg for å ta seg god tid med denne folungen. Kanskje det er et hoppeføll denne gangen? Nå har faktisk Diva tatt henne igjen og seget forbi…. Hun har tidligere kommet 10, 18 og 10 dager før 11 måneder, tror ikke det blir ny rekord, men kanskje en tangering? I så tilfelle blir det føll på torsdag….. tror egentlig det tar litt lengre tid enn det. Skal ta ny kalsiumtest på begge to i morgen, bare for å se hvor fort forandringene skjer. Er vi på 0 eller 1, bruker jeg minst vente 4-5 dager før jeg tar neste test, og da bare hvis jeg er usikker. Snakket med en her forrige dagen, kalsiumtesten hadde etter en uke kommet opp på 1 (4 betyr at det er klart), og hun hadde nesten ikke sovet den uken heller. Stakkars…. er kalsiumnivået på 1 eller 2, da sover jeg fortsatt godt! Det er faktisk noe av hele vitsen med kalsiumtestene, at de sier fra når hoppa ikke skal følle.
Det er sol og smeltevær, nesten all den snøen vi fikk forrige dagen, er borte igjen. Tok noen nye bilder av småtten, de er lagt ut på Avlsnytt. Han har brettet seg godt ut på den uken han har levd. Forrige dagen hørte jeg imidlertid noen skremmende, halvkvalte lyder fra boksen han deler med sin mor….. og stormet bort. Han hadde tydeligvis fulgt med mens moren gomlet høy, og hadde prøvd å kopiere henne. Uten hell. Å suge i seg høy, er ingen god løsning. Han hadde fått to høystrå halvveis ned i halsen, og det var da han fikk problemer. Vet ikke om han lærte noe, men man kan jo alltids håpe….
26.mars: Det ser ut til at Monroe drøyer litt til med føllingen. Går hun så lenge som til lørdag, er det rekord for hennes del. Av de fem neste er det vel bare Diva og Hookie som såvidt har begynt å sette jur, førstnevnte pleier også å ha korte svangerskap. Venter ikke rushet før om 14 dager, selv om nok Monroe føller en del før den tiden.
Fikk en henvendelse fra en bekymret veterinær i går. Hun hadde kontaktet Veterinærhøyskolen, og de sendte henne videre hit. Hoppa hennes hadde dryppet hvit melk i to dager, og hun hadde fått vite at kvaliteten på råmelka sank drastisk allerede etter et par timer… Tull og tøys, sa jeg. Hvis hoppa har gått i en uke og det har silt litervis av melk i dagesvis, hadde jeg nok gitt folungen litt «sikker» råmelk fra fryseren i tillegg. Bare for å være helt trygg. Melka er «rå» i hoppa ganske lenge. Det er folungens evne til å oppta de store molekylene (proteinene) i råmelka, som synker fort i løpet av få timer. Jeg ba henne om å kontakte en stall i nærheten, der jeg mistenkte at de hadde et lager av melk Og det stemte!:-). Hun var også bekymret for at hoppa rett og slett kom til å kaste, siden hun bare hadde gått 10 måneder og 5 dager foreløpig…. Jeg kunne berolige henne der også. Når man passerer 10 måneder, er i de alle fleste tilfellene folungen levedyktig. Kan bære preg av å være for tidlig født og behøve litt ekstra omsorg, men ingenting «heavy». For hver dag over 10 måneder, skjer det mye. Har fått store, robuste føll på 10 måneder og 7 dager, for eksempel. Og noen små, som Niro og Sylvester/Shootist….. uten at det virker som om det var noen hemsko. Sistnevnte sov mesteparten av den første uken, riktignok. Når han ikke satt på fanget mitt og drakk melk…..
25.mars: Jøss, det snør! Digre filler, ser nesten ut som noen står der oppe og rister ut av en kjempepose med popcorn! Rakk ikke å slippe ut babyen i stad, han kompenserer med å gjøre sin mor tullerusk av svimmelhet inne på boksen. Rundt og rundt og rundt…..
Åringshoppene har nå vært inne på boks i en uke, litt utfordrende de dagene jeg må ta dem inn alene. Heldigvis viser de seg å være svært så samarbeidsvillige, jeg kan ta inn en og en (og en og en) og de to siste samtidig. Var også sikker på at det kom til å ta tid før de hadde lært seg drikkekarene, har byttet ut alle flottørene med kar der det må trykkes for å få vann. Etter flere dager der det aldri var helt tomt, og der ingen tilsynelatende noen gang var tørste, har jeg etter hvert funnet ut at de skjønner opplegget….
Har fått lagt ut bilder av babyen på Avlsnytt. Skal prøve å fotografere de små litt oftere denne våren.
22.mars. Det ble sent i natt likevel, det tok sin tid før etterbyrden slapp og hoppa roet seg ned. Babyen er frisk og fin (ja, det var en hingst!) med god appetitt. Skal se om vi ikke får tatt ham ut en tur i ettermiddag, om ikke værmelderne har rett og det regner… regn vil vi ikke ha! Skal sjekke bildene Lars tok i går kveld, eventuelt ta noen nye på mosjonsturen. Skal også prøve å få lagt dem ut i løpet av ettermiddagen/kvelden.
21.mars, sent: Ousse var flink og grei og føllet i rimelig tid. Tror klokka var rundt 21.30? Hoppa er ganske så stor, knatten var det ikke, så fødselen gikk lett og greit… Very Easy, kunne vi kalt ham, men gjør det ikke. Tror bestemt det er en hingst, ble litt opptatt en stund med navlen som røk litt tett innpå buken. Folungen Ousse fikk i fjor var også ganske liten, og så ikke ut til å skulle bli så stor heller. Der tok vi feil, gitt!
Lars har bestemt at vi skal ta bilder av fødslene i år, så han gikk etter meg med kameraet og fikk antagelig flest bilder av godsida… Bøyer ikke knærne hvis jeg ikke må, baken har derfor lett for å bli det høyeste og mest fremtredende punket! Bra den er pen og nusselig! (Lars tør ikke si noe annet i alle fall…:-) Vet ikke om han fikk bilde av det blodige fjeset mitt, satt rett i veien for blodspruten! Mordyret har ligget ganske mye, har fått gitt ungen en dose råmelk, og skal ut når etterbyrden har gått for å gi ham litt til. Da var en av de små babyene trygt ute! 14 igjen…..
21.mars: Da er det på’n igjen! Fikk festet føllvarslere på Ousse og Monroe i går, skjønt jeg tror det kan ta en drøy uke før Monroe føller. Hun har kommet alt fra 10 til 24 dager før 11 måneder, akkurat nå er vi midt i mellom der. Hun er dessuten ganske lettlest vanligvis, ellers hadde vi aldri fått ut Sylvester (Shootist) i tide. Ousse derimot kommer til å følle etter nøyaktig like langt svangerskap som i fjor, 10 måneder og 26 dager…. Sjekket kalsiuminnholdet på Ousse i forgårs, i dag behøvde jeg ikke sjekke engang, hun er klar! I fjor glemte jeg å slå på mottageren til føllvarsleren, i år var det telefonledningen som ikke sto i…. Nå skal det imidlertid være i orden, har også satt opp kamera i boksen hennes….. I fjor fikk hun sitt første føll, hadde ikke jur i det hele tatt og var bare en rutinesjekk av kalsium som reddet meg da. I år er det litt større forhold under der, men juret er fortsatt ganske lite og slapt sammenlignet med hva mange andre kan stille opp med.
Har slitt med å få ferdig annonsene til avlsnummeret, trodde jeg hadde helgen på meg, men så skulle de plutselig ha alt i løpet av gårsdagen. Det klarte jeg ikke da, men fikk levert den siste i formiddag. I morgen har jeg stallen helt for meg selv, ganske mye jobb siden åringshoppene ikke helt har lært at man ikke skal grise sånn inne! Boksene deres tar omtrent like mye tid som de 16 andre til sammen…. Måtte ta avlshoppene vekk fra skogsbeitet i dag, og det var synd. De har kost seg skikkelig med trefelling og opprydding mesteparten av vinteren, nå begynte det imidlertid å bli glatte partier i bakkene mellom trærne, og det ble for risikabelt. I stedet kjørte Lars noen svinger med traktoren i skaresnøen på jordet ved siden av, det var rasende festlig å storme rundt etterpå! Problemet var at halvparten løp den ene veien, og resten den andre veien, så da de møttes på midten, var det noen som måtte hoppe utenfor sporet. Hard skare som de akkurat tramper gjennom, er ikke spesielt populært!
17.mars: Nå er det definitivt vår! Snøen på toppen smelter og pakker det under veldig fast. Vi gjorde det sjakktrekket at Lars måkte luftegården de nyfødte folungene skal begynne utelivet sitt i. Den er nå bar og omtrent tørr! Hoppene går fortsatt på skogsbeitet, men det er få dager før det blir glatt i bakkene. Er og sjekker grundig hver morgen før de blir sluppet ut, vil absolutt ikke at de tunge fruene skal på aketur…. Lars tenkte han kunne prøve å måke den luftegården de skal over i, men den er stor, og det er MYE snø der…. så det blir en drøy jobb! Det er faktisk allerede seks av damene som har passert 10 måneder nå, det kan bli tett med føllinger en stund! Både gruer og gleder meg. Gleder meg selvsagt til å møte alle de nye små, men gruer meg til søvnløse netter og mer jobb!
Ungene var på tur i går. De krangler veldig mye om dagen, og en eller annen klarte å ødelegge porten ut på beitet. Skal si de hadde det gøy! De trampet rundt i den dype snøen, bakke opp og bakke ned, formerlig med brede smil i ansiktene. Etter en drøy halvtime hadde de imidlertid fått nok, og kom fossende opp til stallen og fôrringen. Vi skal skille hopper og hingster ut på ettermiddagen i dag, regner med det ikke blir mye populært. Den siste uka har jeg sluppet løs hoppene først, så de skulle unngå snikangrep fra gutta (Les: Umbriel!) Umbriel visste råd. Hoppene løse, ok da hiver jeg meg over Uno i stedet, en hest er en hest og går fint å klatre på…! Det behøver vel kanskje ikke nevnes at det ikke var særlig lurt…???
15.mars: Jeg kjøper ikke at det er oppdretternes skyld at vi blir knust av svenskene i V75. Det var jo faktisk 1-1 mellom Norge og Sverige hva oppdrettseirer i V75-løpene angår. Vi hadde Grindstad Jahn, de hadde Icarus Frontline, en 8 år gammel vallak etter Copiad…. Tre vinnere var etter SJ’s Photo, to av dem født i Tyskland, en i Danmark. Deretter to amerikanskfødte hester, en etter Varenne som også er tilgjengelig i Norge, den andre etter Yankee Glide. At vi har for lite oppdrett, for få avlshopper av klasse, javel, men samtlige av gårsdagens vinnere kunne like gjerne vært oppdrettet i Norge hva kvaliteten angår! Da er det vel bare trenerne og kuskene igjen å skylde på, da…?????
Leste et innlegg forrige dagen om alle de dårlige hingstene som var tatt inn til Norge gjennom tidene. Og hvor har vi fått dem fra? Hovedsakelig Sverige. Det finnes vel ikke noe land som har importert og/eller brukt så mange dårlige hingster som svenskene, det måtte være dansker eller finner. Hvordan kan vi tro at vi skal være heldigere? Det er nemlig dessverre sånn, at majoriteten av alle hingster satt i avl, ikke er mye av noen plussvarianter. Hvordan man finner det ut? Man prøver dem i avlen…. Fordelen med å leie inn hingster fra utlandet, er at hver hingst bare står her 1-2 år og får gjort liten skade på den måten! Og noen ganger blir det klaff! I år er den norske hingsteparken ganske bra, i tillegg er det 74 mer eller mindre etablerte beskjelere tilgjengelig på importsperma, hvordan kan vi klage på utvalget? Vi kan velge og vrake mellom verdens aller beste, det er så mange interessante hingster at f eks jeg har for få hopper til alle hingstene jeg gjerne ville brukt. Og jeg har 16-17-18 hopper… (Ikke spør!)
13.mars: Har lagt ut listen på hingstene som er Godkjente 2009. Skal oppdatere prisene etter neste annonseomgang. Det er mange nye, spennende hingster på den listen, men også noen tvilsomme som bare er godkjente på frossen sæd og som fungerer dårlig. I slike tilfelle må man som agent være nøye med å opplyse oppdretterne om hva som gjelder, og bare tilføre disse absolutt høyfertile hopper. Har laget side til Exploit Caf og Celebrity Secret med løpsvideoer og bildespill. Førstnevnte ble bråbestemt satt over i avl, i alle fall for denne sesongen. Han skal stå på Broline, og vi får fersk sæd til et lite antall hopper. Exploit Caf vant Elitloppet i fjor, på rekordtiden 1.09.8!
Vi fikk sertifisert og vaksinert alle åringene i går, det vil si, vi fant ikke igjen mikrochipsen på Ucatoni. Han skvatt til da dyrlegen stakk, og chipsen forsvant antagelig til himmels… Vi har bestilt ny, men vi får sjekke ham skikkelig en gang til før vi legger den inn. Hadde vært dumt med to med forskjellige numre på samme hest!
Nå skal jeg pakke kalsiumtester, bestillinger har begynt å komme inn. Det er et godt hjelpemiddel når du skal bestemme føllingstidspunktet til hoppene!
12.mars: Har så mye å gjøre, at hjemmesiden lider under det. Listen over de nye, godkjente importhingstene blir offentliggjort senere i dag, vi har noen skikkelige godbiter der!!!
Snødybden har minket kraftig den siste uken, takene er tomme, og alt dette uten is noe sted foreløpig. Er litt bekymret for hvor vått det kommer til å bli når all denne snøen smelter… Er meldt mye snø i dag også. Uansett hvor hvitt det er ute, det er vår! Unggutta har klare vårfornemmelser, heldigvis er ikke jentene på nett. Siden det derfor går litt utover frambeina til gutta, skal jeg skille dem ganske snart. Holder på å gjøre klart i stallen, har nemlig tenkt å ta inn jentene på stallen fram til beiteslipp. Siden det er så mange åringer i år, har jeg tenkt å få jobbet mye med de unge damene nå på våren. Hingstene kommer til å gå mellom utegangen og beitet hver dag, så de skal jeg jobbe med i sommer. I dag skal vi endelig få chipset og sertifisert unghestene, har drøyd til vi skulle vaksinere dem igjen. Vet at det ikke kreves mer enn 2 grunnvaksineringer, men vi gir dem influensa og stivkrampevaksine hvert halvår likevel. De får en vaksine til rett før auksjonen til høsten. Vi har også bestilt rutinerøntgen og tannsjekk til begynnelsen av april. Siden vi har såpass mange hester, røntger vi dem hjemme i regi av Rikstotoklinikken, Bjerke. Er temmelig sikker på at en av gutta har biter i hasene, og lurer litt på en av jentene. De andre ser i alle fall tørre og fine ut i alle ledd (bortsett fra de som er tjukke etter diverse spark akkurat nå…). Håper vi klarer oss unna for mye rusk, det koster flesk å fjerne bitene… Er det noen av hoppene som har biter, kommer vi til å fjerne dem med en gang, mens de likevel skal være en del inne. For guttas del kommer vi til å vente til begynnelsen av juli. På den måten får de også med seg en god del av beitesesongen.
8.mars: Det snør/sludder og blåser kraftig. Lurer på om jeg skal slippe ut hoppene i det hele tatt….? Får se hvor ille det føles når jeg kommer ut. Ungene ser ikke ut til å bry seg. Med snøfonnene i veien ser jeg bare nikkende hoder fra steilende hester, men det betyr at de er i farta!
….slapp ut hoppene, men angret halvveis. De var ikke spesielt fornøyde med meg, selv om de kom inn igjen etter bare tre timer…..
7.mars: Begynner å drømme om følling, et sikkert tegn på at det nærmer seg. Ousse og Monroe har passert 10 måneder, sistnevnte har tidligere føllet mellom 10 og 20 dager etter, og har ganske riktig så smått begynt å sette jur. Ingen tegn til at det skal bli noen kasting foreløpig, går fortsatt med tærne krysset. Altfor tidlig for føllsnuing, men har jo vært borti rare oppførsler også tidligere. Behøver bare å tenke på Insomnia i sin mors liv….. I går ringte en fortvilet hesteeier meg, hoppa hadde kolikk! Bare det at hun ikke hadde kolikksymptomer…. hun sto stille og svetten silte. Mellom 6 og 8 uker før forventet følling hender det noe inni der, og noen av hoppene blir skikkelig dårlige…..
Olganina vant løpet sitt i går, STC’s Avelslopp med 125.000 i premie til vinneren. Hun travet 12.6 fra dødens og er i flott form. Ikke verst av en hoppe som holdt på å stryke med i tarmslyng for et år siden. Med det passerte vi 500.000 innkjørt på oppdrettet vårt i år, fortsetter det sånn, så…:-) Hadde tenkt meg til Axevalla og den svenske premieringen. Siden først begge reisekameratene mine meldte forfall og deretter løpene ble flyttet til Åby, fant jeg ut at jeg også ble hjemme. Nå var det bare det å få tak i «STC’s Hederspris till Uppfödaren», nemlig meg….. Mistenker at man må være til stede, kanskje jeg kan ta en spansk en? …Her kjører jeg til Axevalla for å se hesten min konkurrere, og så har dere flyttet løpene uten at jeg visste om det!!!!
«Hvordan måke taket», «Linjeavlede kuer», «Hvorfor heter ting som det heter», «Lengde hestepenis», «Thymian mot hoste», «Oppbinding av føtter i Kina», «Personuttrykk i marg og bein grusom spådom». Dette er noen av søkekriteriene som ledet «googlere» inn mot denne siden den siste uken, noen av dem ble faktisk en stund……!
5.mars: Absolutt slapsete snø og råtten is. Med stadig fallende snø fra taket, har ungene fått en rakett i rumpa de siste dagene og har nok ikke sovet så godt…. Syntes de var mistenkelig lenge inne i det fine været i dag, så jeg gikk og sjekket hva de holdt på med. Det nærmer seg tiden da jeg må skille hopper og hingster, så jeg prøver å holde oversikten. Særlig siden et par av unggutta iherdig har prøvd ut at visse deler av anatomien som mangler litt på lengden til at de får plassert den mellom frambeina….. Elleve av de tolv lå strødd, sistemann sto og sov!!!!
Har endelig fått lagt ut de siste bildene.
3.mars: Masse snø, men nå yrer det og snøen begynner å minne mer om slaps. Skal visstnok regne i morgen, er bekymret for underlaget og eventuell isdannelse. Det blir i tilfelle no dritt! Går og lurer på om jeg skal dra på den svenske premieringen denne uken. Burde absolutt tatt de nyeste hingstene i øyesyn, og at Olganina starter i avlsløpet på fredagen under lunsjen er jo bare en ekstra bonus. Har ordnet meg med avløsere (fire stykker for sikkerhets skyld!!!), det spørs bare om reisefellen min blir i form til å ta turen.
Fikk endelig en seier til, da 9 år gamle Mim tro til på søndag. Selv om vi nærmer oss fire hundre tusen innkjørt i år, har det vært mye stang ut og hele åtte annenplasser! Mim og Nemesis, som tok årets første seier, er begge døtre av min gamle yndling, Jennet Sidney.
1.mars: Jeg får hjertebank når babyene starter. Shootist (vant før han dro til Frankrike for vinteren), Safir (ledet sist til han spratt over og ble disket ut på oppløpet) og nå Siriuz er de tre første til start av 3-åringene våre. Sarzaparilla kommer snart etter? Siriuz ble toer fra dødens sist, og kunne blitt liggende der også i går om kusken hadde villet. Han gikk fint fra start, var raskt utenpå lederen, men la seg inn i tredje innvendig og fikk et pent løp til å lære av. Han hadde stor fart over mål, og så ut som det var mer på lager på 18.5/2100! Flinke lille gutten. Synes egentlig alle var bra, bare to av elleve galopperte, og det var jevnt i mål.
Nå holder jeg på med oppdatering av kontraktene, skal begynne å sende dem ut i morgen….
28.februar: Fortsatt er alt bra i stallen, alle føll er så langt ennå i magene… Håper jeg tok feil, og at det fortsetter slik. Ellers har jeg et annet problem om dagen. Steriliserte de to småkattene mine i forgårs, det var brutalt! Nå skal de ha antibiotika i pilleform i syv dager, og hendene mine ser ikke ut! Bitt og klor, det er utrolig hvor smidige de to trollene er, selv om jeg har på hansker og av dyrekjøpt erfaring har en til å holde dem på fanget….
27.februar: Det verste med å drive med dyr, er at de ikke lever så lenge. Det verste med oppdrett er at man mister føll og noen ganger også hopper, innimellom. Nå har vi kommet til den tiden da meldinger om kastinger har begynt å komme inn. Selv har jeg begynt å sjekke boksene om morgenen før jeg fôrer, bare for å eventuelt ha fått det unnagjort. Er litt usikker på en av de hoppene som skal følle i juni. Synes den magen er uforholdsmessig stor, og har begynt å lure på om det kan være to der inne? Er også redd for at vi kommer til å miste et føll en av de neste dagene. En av hoppene følte seg ikke bra i går ettermiddag, hun svettet, var tynn i magen og ville ikke ha mat. Hun var ikke urolig, heller urørlig. I morges var hun som vanlig, men siden «anfallet» eller hva jeg skal kalle det varte minst i seks timer, er jeg redd det var folungen som døde der inne. I så tilfelle kommer den ut om noen dager. Får bare bite negler så lenge….. For sikkerhets skyld har jeg sluppet henne i en luftegård ved siden av de andre, selv om det var vanskelig for meg å manøvrere i den halvmeter dype skaresnøen. Hadde det vært mellom 6-8 uker før hun skulle føllet, ville jeg regnet med det bare var en snuoperasjon. Det er nemlig ikke uvanlig hoppene får det vi noe feilaktig kaller «føllkolikk» og blir skikkelig dårlige på det tidspunket. Denne her har imidlertid bortimot 12 uker igjen, så da er jeg redd det er noe vesentlig verre. I fjor var for øvrig en av de andre, Hooker, smådårlig de siste 4-5 månedene, den første tiden var jeg sikker på at det var noe som var galt. Tiden gikk imidlertid, og Uno kom til verden i levende live etter hvert. Den folungen hun venter i år er tydeligvis mye snillere mot sin mor, hun er i strålende form!
24.februar: Det knakte i trappen, som om noen var på vei opp… Jeg bråvåknet, og ble liggende et øyeblikk for å orientere meg. Lars? Fredelig snorking i mørket. Tid? Klokkeradioen lyste 04.23. Vind? Nei. Stallen? Stille. Innbrudd?….? Hadde ikke hørt noen motorlyd. Fornuften sa at hvis noen skulle finne på å bryte seg inn her hos oss, måtte de kommet ned gårdsveien, og ikke til fots….. Jeg listet meg ut på badet og sjekket gårdsplassen fra begge sider. Tomt og urørt. Huset holdt pusten, og jeg tenkte hardt….. Legge seg igjen kom ikke på tale. Ville bare bli liggende med øyne og ører på vid gap. Vekke Lars? Ærlig talt, han hadde nok gått ned og sjekket, men siden jeg var nesten helt sikker på at det ikke var noe galt, ville jeg følt meg passelig dum….. Jeg entret trappen, skottet bort på den tilsynelatende urørte utgangsdøren og åpnet døren til kjøkkenet….
Noen ganger er det en forbannelse å ha god fantasi! Når man bor i et såpass gammelt hus av tømmer, må man leve med at det knirker og knaker innimellom.
Har glemt å skrive om smedens siste besøk og verkingen av de siste tre smågutta. Hovedsakelig fordi det ikke var så mye å skrive om. Han kom, han verket, han dro….. Ulixes er en stødig kar, selv om han er full av testosteron. Hadde ikke ventet annet enn fullt samarbeid fra ham. Ucatoni er en litt mer våken type, var litt usikker på hvordan han ville takle et fremmed mannfolk så tett innpå. Smeden kommenterte bare hvor godt Ucatoni hvilte bakbeina i vugga mens han ble beskåret og raspet. Rocky er en kul kis som pussig nok henger med de største og tøffeste gutta, selv om han er yngst i hele flokken. Han er også den som har vært minst på golvet i kjettinger, så jeg gjemte ham helt til slutt. I tilfelle. Ingen grunn til engstelse, han registrerte knapt at han ble jobbet med.
Nå er det bare en måned til den første hoppa har termin. Ytterligere seks hopper kommer i april, de to neste kan også bestemme seg for å følle før 1.mai uten at det er noe merkelig ved det. To til ventes følle i løpet av mai og de siste fire spredt over hele juni. Jeg risikerer at det blir drøye tre måneder aldersforskjell mellom den eldste og den yngste, noe som egentlig passer meg litt dårlig med tanke på neste års utegang. Funderte litt på om jeg skulle droppe å bedekke de siste hoppene i år, men slo det fra meg. Det blir tross alt for dyrt å la noen gå tomme med vilje. Har lekt meg med hingster på blodbanken i flere måneder allerede, og nærmer meg stadig løsninger for de forskjellige hoppene. Jeg ser først på hoppa som individ. Størrelse, lynne, hvordan avkommene hennes har vært så langt. Agria er for eksempel ikke av de som rager høyest mot himmelen, men hun tenderer til å få noen digre beist….. Deretter tar jeg hensyn til når hoppa skal følle, om hun er tom eller ikke bedekket tidligere i det hele tatt. Om hun ikke er drektig eller har hatt problemer med frossen sæd tidligere og skal følle sent, er det fersk sæd som gjelder. Når jeg også har bestemt hvilken type rent fysisk og prisklassen hingsten skal ligge i, begynner jeg å lete meg fram. Jeg velger mellom hingster som har bevist at de duger, unge hingster jeg tror kan bli gode eller i noen tilfeller; hingster som etter min mening passer spesielt godt akkurat til den hoppa. Planlegger nøye, krysser fingrene og håper på det beste!!!
23.februar: Klarte å pådra meg en lettere forstuvning i den venstre hånden i går mens jeg tok inn hoppene. Nå stiller jeg derfor ikke bare med støttebandasje på kneet, men også rundt håndleddet. Trodde jeg skulle fått litt hjelp i dag, men hun følte seg ikke bra…. Hva er det med ungdommen! Har tre stykker som bytter på å hjelpe til noen timer innimellom, men det er ikke en av dem som henger ordentlig i hop. Regner med at jeg klarer meg likevel. Dager som dette er det jeg behøver for å la være å dra på meg flere avlshopper. Blir jeg fristet, så er det bare å tenke på fylling av fôr og enda mer måking av møkk. Ansetter jeg noen til å ta seg av den delen, ender jeg alltid opp med å måtte gjøre jobben selv likevel. På denne måten slipper jeg i alle fall både mange skuffelser og de etter hvert litt irriterende utgiftene til sykepenger hele tiden……
Har fått noen etterlysninger etter kontraktene. Siden en del priser ikke var klare, bestemte jeg meg for å vente til neste momstermin. Det betyr at kontraktene/fakturaene blir sendt ut rundt 1.mars. Ellers har jeg sjekket bedekningslistene på DNT. Visste jo tallene ikke stemte, men har ikke hatt ikke tid til å gå igjennom dem tidligere. Et eller annet gikk i ball i slutten av sesongen i fjor, og jeg klarte ikke helt å holde tritt med nye bestillinger og spesielt enkelte hesteeiere som byttet hingster i radig tempo. Nye rutiner skal på plass i år, så det skal ikke skje igjen. Har stort sett funnet ut av det meste nå, og det var ikke bare min feil, må tillegges. En del av de hoppene som sto på de rapportene som jeg sendte DNT, hadde heller ikke kommet med. Av en eller annen grunn.
Nei! Det er bare å hoppe i det! Ut i stallen, slipp ut hopper, måk, strø og fôr både dem og ungene! Radioen på full guffe så kattene gjemmer seg. Apropos katter, prøvde å gi Mao en bendelormpille i går, det gikk bare ikke!!!! Jeg holdt alle fire beina med de strittende, lange, sylkvasse klørne i et fast grep, sittende med ham på fanget, mens Lars prøvde å lure tabletten forbi den spisse tanngrinda og bak på tunga hans. Vi måtte gi oss til slutt, og gjett om det er en som fortsatt er fornærmet? Må bort til dyrlegen og låne et bur, så får Mao Tung bli med bort dit så den profesjonelle får ta seg av tablettdyttingen. (Har prøvd å knuse den og putte den i leverpostei, det var heller ingen hit….)
Fikk forresten tatt noen bilder av folungenes treningspass forrige dagen. Skal få lagt dem ut når jeg kommer inn igjen… hvis jeg ikke er så sliten at jeg heller velger å kroe meg i sofakroken ved ovnen med en bok… hmmmmm. 🙂
22.februar: Nå har det endelig sluttet å snø. Lars brukte mesteparten av dagen til å rydde rundt husene og på gårdsplassen mens jeg tok stallen. I går snødde det tett hele dagen, hoppene ble reddet inn etter 4-5 timer og folungene snødde ned nederst i luftegården sin….. Nesten. Dustingene var veldig aktive mesteparten av formiddagen, men da de var ferdige med å leke, gikk de ikke inn. De sovnet i snøværet med rumpene mot været. Dumt, etter min mening. Måtte ned å vekke dem før jeg gikk inn, bare for å være sikker på at de ikke ble der ute. Etter rundt en kilometer i full fart bare sånn for syns skyld, spratt de inn i hallen, rullet seg grundig på det nystrødde underlaget, tisset og gjorde fra seg på det som skulle være soveplassen deres og kastet seg over fôret i krybbene…. .
17.februar: Det har flyttet en harepus inn i hagen vår, ser jeg av sporene. Det var spor der i forgårs, og nye spor i nysnøen nå…. Stakkers mine små plommetrær… Får legge ut litt surfôr der, og se om det hjelper. Mistenker at småtten beiter på møkkahaugen, også rådyrene bruker å gå dit når det er så mye snø som nå. Lars kjørte traktoren ut på jordet og lagde vei der de bruker å gå, det ligger også en rundballe der borte de kan spise av.
16.februar: Nå klokken 8 er vi oppe i seks minusgrader, lett snøfall. Akkurat passe kaldt. Var på oppdretterseminar i helgen, det var absolutt verdt prisen. Amerikanske Pete Spears delte sine erfaringer ved hingstevalg med oss, gøy å høre hans filosofi, spesielt siden jeg har prøvd å få til mye av det samme de siste sesongene. Eksteriørbedømmelse i teori og praksis, det blir selvsagt delvis farget av subjektive meninger om hva som er bra. Det tar litt tid før man får blikk for det, husker da jeg begynte med travere, kunne jeg for mitt bare liv ikke se hva som var galt eller rett. Nå går det helt automatisk, registrerer umiddelbart større avvik, finner de mindre når jeg ser etter dem. Akkurat den biten tror jeg er viktig å ha med seg når man skal se på nyfødte føll. Svenske Uno Yxklinten var en engasjerende foredragsholder som tydelig visste hva han snakket om, korrigering (eller ikke) av de aller minste…
Den sosiale biten er viktig ved et slikt seminar, og den var også vellykket. Samtalene surret ivrig over det hele, maten var god, rommene var helt ok selv om sengene var litt i smaleste laget (trillet nesten ut hver gang jeg snudde meg…), og underholdningen lagde vi selv. La meg ganske tidlig, så jeg gikk dessverre glipp av turnoppvisningen til en av våre mest profilerte travtrenere de siste årene…. blir flere sjanser? Ser allerede fram mot neste års seminar…….
Ble aldri så lite provosert av Petter Glittum som mente det var en fordel å ta inn unghestene om nettene så de skulle få tilstrekkelig med hvile. Olga Brækken var enig og mente unghestene satte opp større fart når de kom ut etter å ha stått på boks om natten. Er ikke overraskende helt uenig med dem begge!!!!! Personlig kunne jeg aldri tenkt meg å sette unghestene inn, slik vi gjorde i riktig gamle dager.
Årets gjeng på Kvakstad har fine rutiner. De våkner uthvilte og strekker seg når jeg kommer ut på morgenen for å fôre første gang. (Er jeg en og annen gang ute en time før jeg egentlig bruker, er de i full gang med intervalltrening…) De spiser kraftfôr og en del grovfôr mens jeg tar ut enkeltindivider av flokken, til sammen står de oppbundet i rundt 75 minutter i første omgang. Etter at de blir sluppet løs drikker de vann, før de rusler ut og sjekker forholdene. Etter et par rolige timer der noen også sover litt, er det tid for det første treningspasset, det innebærer noen raske lengder fram og tilbake og rundt omkring i den store luftegården, etterfulgt av stretching, slåssing og diverse andre turnøvelser. Etter litt avslapping, eventuelt døsing i solskinnet, trekker de opp mot den utendørs fôrringen. Er været ruskete, går de inn etter treningen, og da ligger de strødd. De spiser mye og ofte, neste treningspass følger tidlig på ettermiddagen, akkurat passe til at de er klare for et nytt kraftfôrmåltid mens jeg samler inn hoppene. Da står de bare bundet i rundt 20 minutter, det er ikke så ofte jeg jobber med dem på ettermiddagene. Utover ettermiddagen/tidlig kveld er de gjerne ute på tur, mye i skritt, men det tas selvsagt en og annen spurt om noen føler for det, og småkrangle gjør de stadig. Når jeg kommer ut på kvelden for å ta en siste sjekk før jeg slukker hovedlyset (har på nattlys), er de som oftest klare for sengen. Mange ligger, noen står og spiser, det ånder fred og harmoni….. Hester sover ikke lenge om gangen, men tar mange «powernaps» på en halv time eller to i slengen. Hvis man tar inn unghestene sine om natten, og de er inne 10-14 timer eller mer, er det mye lengre hvileperiode enn de behøver. På den tiden har mine tilbakelagt mange kilometer ekstra, innimellom hvileperiodene. En annen ting er at de som går i utegang, også har ro på seg til å fordele hvileperiodene jevnt utover hele døgnet, det tror jeg er viktig!
MEN! Har man dem gående ute, må man sørge for at flokken er i harmoni. Innimellom kan det finnes bøller som aldri lar de andre få fred. I slike tilfeller tar jeg banditten inn på stall om nettene til å begynne med. Resten av flokken får tid til å organisere seg, og oftest spakner ugangskråka av slik behandling, og flokken fungerer igjen. Det motsatte kan også være tilfelle. Det kan være en som ikke riktig finner seg til rette, kanskje yngstemann, eller en som har vært syk eller skadet. Da gjør jeg det samme, han/hun er inne på nettene sånn at jeg er sikker på at han får i seg nok mat og får slappet av tilstrekkelig. Finner i slike tilfeller ofte en passende lekekamerat, og lar de to gå sammen inne og ute noen dager for å knytte bånd. Rocky ble tatt inn lenge utover senhøsten, nå er han og de store gutta helt på nett….
13.februar: Like kaldt i dag, knitrende vakkert, sol og vindstille. Klager ikke, det kunne vært MYE verre. Det kunne vært 47 varmegrader eller oversvømmelse som i Australia, eller sterk vind og underkjølt regn, eller 50 minus som enkelte andre steder. Både hopper, åringer og jeg holder på å venne oss til temperaturen. Merker imidlertid at ungene sparer på energien ute, de er langt fra så voldsomme i leken som de var for 10 grader siden….
Nå har jeg lagt ut de første bildene. I dag tenkte jeg å jobbe med de hingstesidene som fortsatt ikke er klare.
12.februar: 20 minus nå på morgenen, det er ikke klokt! Første året vi var her på gården, krøp det ned under 30, men følelsen av det har jeg fortrengt. Åringene hadde spist en god del mer enn vanlig for å kompensere for kulden, så det var bare litt rester igjen her og der. Enkelte var også ampre da jeg skulle sette dem opp, tror ikke de synes det er noe særlig med sånne temperaturer. De holder seg mest inne i hallen, bortsett fra mens sola står på om dagen. Vannet fryser imidlertid ikke, selv om vi ikke har byttet til det nye karet. Det holder tydeligvis med varmetrådene som følger vannrøret. Selv om hallen er uisolert og det er høyt til taket, er temperaturen inne ganske behagelig likevel. Må slippe hoppene ut litt tidligere enn jeg hadde tenkt i dag, men jeg tror ikke jeg tør la dem være ute så lenge. Som man kan se på bildene jeg tok (når jeg bare får somlet meg til å legge dem ut), er det ikke mye pels på dem….
Her kan du for øvrig se hva Lars brukte den siste uken på…..At noen tør, sier jeg bare……
11.februar: Så kaldt det plutselig ble… 13 minus, men sol og stort sett vindstille. Liker ikke å fotografere om vinteren, delvis fordi det er for kaldt på fingrene, delvis fordi jeg synes det er vanskelig med kontrastene og all hvitheten. Gjorde et unntak i forgårs, og skal legge ut bildene av hoppene i løpet av dagen (kanskje?). Lover også å få fotografert ungene når de går ut av skyggen ved stallen….
En venn mente jeg hadde godt av en god latter, så han gjorde meg oppmerksom på et nettinnlegg om varmblodsavl i går. Jeg lo ikke, kom vel mer på gråten over enkelte av påstandene og forslagene som ble framsatt spesielt hva avlshingster angår. Det norske hingstemarkedet på varmblodssiden er styrt av hva markedet ønsker. Vi er så lykkelig lottet at vi har tilgang til verdens aller beste avlshingster, de fleste på frossen sæd, en del også på fersk. Fire av de fem første på den amerikanske hingstestatistikken akkurat nå, de svenske, franske og italienske topphingstene kan brukes i Norge av norske hoppe-eiere. Begrensningen er de hingstene som fungerer lite tilfredsstillende, samt de der man ikke kan skaffe nok sæd grunnet stor pågang. Norske, seriøse agenter/hingsteholdere kjenner de forskjellige hingstenes fertilitetsegenskaper, og kvitter seg med de som ikke er fertile nok.
Drektighetsprosenten på de hingstene som fungerer som de skal med frossen sæd, er god, og vil være mye nærmere fersksædhingstene om oppdretterne er mottagelige for veiledning i bruken av dem. Man bedekker ikke løpshopper eller førstegangshopper med frossensæd tidlig i sesongen. Hopper som har gått tomme, bør heller ikke begynnes for tidlig med. Man bør helst bruke fersk sæd første gang, selv om mange kan bli drektige også med frossen. En absolutt fordel og enorm prisbesparende forutsetning er at man da venter med å bedekke til tidligst i midten av juni. La helst hoppa få en måned på godt beite før man begynner. Hvis oppdretteren likevel insisterer på å følge sitt eget hode og begynne tidlig og med frossen sæd, vil resultatet ofte bli dyrt og dårlig. Levende føll-prosenten er mer avhengig av evnen oppdretterne har til å ta vare på sine bedekte/drektige hopper og nyfødte føll enn hvilken bedekningsmetode de bruker. Selv lot vi i fjor 13 av våre da15 hopper bedekkes med importsperma, fersk og frossen. (En var i utlandet og ble inseminert der) Alle 15 ble greit drektige og er det fortsatt. Med litt flaks på laget også, kommer det til å bli født minst 13-14 levende, friske føll utover våren.
Selv om avlsplanen sier at importsæd skal være et supplement til stasjonshingster, er virkeligheten motsatt. At importhingstene sjelden når opp på listen over de som blir mest brukt i Norge hvert år, skyldes at det er så mange av dem som hver blir tilført et mindre antall hopper. På hingstestatistikken over varmblodshingstene 2008, talte jeg mer enn 400 forskjellige hingster om jeg ikke gikk altfor mye i surr. Oppdretterne har sine egne meninger om hvilke hingster de vil bruke. Et av de vanligste kriteriene ved hingstevalg er faktisk ønsket om eksklusivitet, dvs at de vil bruke hingster som ikke «alle andre» bruker. Et gammelt ordtak sier at det er farlig å legge alle eggene i en kurv. Hva hvis man ramler, og alle knuses? Det samme gjelder avlshingster. Det er farlig å legge alle midlene i en hingst, hva hvis han blir en flopp? Bedre å importere litt fra den ene og litt fra den andre, for å spre risikoen. En annen sak er at enkelte hingster/linjer passer i USA, andre passer i Europa, noen duger spesielt godt i Norden. Sier bare ….sssssuper…bowwwllllll…….ssssønnnner…..
Mer enn 80 prosent av nye avlshingster er middelmådige til dårlige beskjelere. En prosent eller to er virkelig gode, mens kanskje femten prosent er vel verdt å bruke. Tallene er muligens litt forsiktige. Noen påstår det er en svakhet at Super News har vært championhingst i Norge så lenge. Tull og tøys, jeg mener det i stedet er en styrke. At Super News er der oppe, er selvsagt fordi det er en bra hingst, men hovedsakelig også fordi han har stått i Norge i så mange år og har flere avkom enn noen andre. Hvis man ser på gjennomsnittlig innkjørt per avkom, er han fortsatt bra, men har mange foran seg på listen. Andre hingster kommer og går, og i de fleste tilfellene skal vi være sjeleglade spesielt for det siste. Oppdretterne er villige til å prøve en ny hingst på markedet ett, kanskje to år før de vender seg mot nye beitemarker. Siden vi vet hvor få hingster som virkelig slår til, er det en klar fordel.
Siden man ikke engang har noen garanti for at fantomtravere som Deweycheatumnhowe eller Donato Hanover vil slå til i avlen, ville det vært risikofylt å ha pantsatt Bjerkebanen for å eksempelvis kjøpt inn en av dem og subsidert dem for bruk i Norge. De vil få all verdens sjanse i USA med verdens beste hopper, spesielt det første året, før de amerikanske oppdretterne vender øynene mot den neste unge hingsten og lar de foregående bevise sin verdi før de får noen ny sjanse. Vi kan allerede nå være med på et hjørne, og dele risikoen. Det er bare å tenke på en sånn hest som Prakas, som var et fenomen på banen og som falt pladask igjennom som avlshingst…..(for ikke å snakke om Armbro Jet, som ble leid inn til Norge i sentral regi for store summer. Grøss og Gru! Ikke fordi det ikke har vært tatt inn like dårlige hingster både av meg og andre etter det, men fordi det ble brukt 500.000 av travsportens midler for å leie ham et år….) Hvis man i stedet skulle handlet inn hingster som har bevist sin avlsverdi, som Muscles Yankee, Andover Hall, Credit Winner eller Love You, ville ikke det norske markedet vært stort nok. Tror ærlig talt ingen av dem ville fått mer enn 20 hopper i Norge hvis norske hoppeeiere måtte betale markedspris. Skulle en snill «sugardaddy» eller DNT subsidert dem ned til «norskt prisnivå», tror jeg heller ikke noen av dem hadde klart å holde på interessen til norske «troløse» oppdrettere i mer enn en sesong eller to….
Personlig har jeg blitt kritisert for å ta inn hingster som har vist seg å ikke holde mål. Som jeg sa til å begynne med, de fleste hingster tilhører den klassen. Dessverre. Det er bare å se på hingstestatistikken i Sverige, hvor mange hingster er det som hevder seg i toppen tross stadige forsøk fra nye individer? Det er lenge mellom hver gang en nykommer stikker seg fram. Først og fremst ønsker jeg selvsagt å velge hingster fra toppskiktet. Jeg vil likevel heller alltid ta sjansen på en ung, uprøvd hingst som KAN vise seg å være en plussvariant, enn en gammel hingst som enten er godt over høyden på full fart nedover eller har bevist at han ikke duger. Siden hele strukturen for hingstehold har forandret seg de siste årene, flytter aldri de gode hingstene på seg lengre. Det er bare sæden som transporteres rundt, til stor fordel for hingstene selv som får leve et liv i vesentlig større harmoni uten stadige miljøskifter. Også i Sverige vil vi i løpet av de neste årene se stadig nye utenlandsstasjonerte hingster krype oppover statistikkene……
Oppdrettet i Norge behøver styrkes, det er sant. Tilgang til verdens beste hingster har vi allerede, vi behøver «bare» mange flere og bedre hopper samt økt kunnskap og bedre vilkår for oppdretterne! Lett som en plett og fort gjort! 🙂
8.februar: Så mye snø på en gang er det veldig lenge siden jeg har sett. Jeg måtte måke meg ut av huset, over gårdsplassen og fram til de dørene der jeg måtte inn. Ungene hadde ikke vært mer enn to meter på utsiden av stallen i løpet av natten, akkurat nå er de i full basemodus, og jumper rundt så snøspruten står! Jeg må spa meg fram til fôrringen deres ute også, for ikke å snakke om at jeg må tømme den for snø…. Jeg rakk å praie gutten som måker veien siden jeg fortsatt sto i gangen med ytterklærne på da han kom kjørende. I dag lagde han vei for meg ut til skogsbeitet, måtte ellers ha lagt meg ned og svømt, for å nå fram til porten. Snøen gikk enkelte stedet til midt på låret…. Nå skal jeg ut og finmåke foran dører og fliskontaineren før jeg slipper ut hoppene. (Ko-ko, ko-ko…)
7.februar: Har alltid flirt og ristet på hodet av scener der brannvesenet har reddet katter ned fra trær. Snakk om pysepuser! Mine 9 er da stadig oppe i tretoppene, men må de ha hjelp for å finne veien ned igjen? Ikke! Skjønt, når jeg tenker etter, var det noe med Mao og hustak da han var liten, men det er en annen sak……
I går var det imidlertid ei voksen hoppe det gjaldt. Ja, hun var selvfølgelig ikke oppe i et tre, men nesten…. Det var veldig utveksling av hilsener mellom luftegården der Bijou og Linder går og skogsbeitet der resten av damene tilbringer tiden på dagstid, men jeg tenkte ikke så mye over det. Ikke før jeg skulle slippe inn hoppene i full fart før hovslageren kom, og jeg talte mens de feide forbi meg mot stallen … 1, 2, 3….12,13. Tretten? Jeg talte igjen. Og igjen, 13 like fordømt. Jeg plystret, og fikk svar… fra den andre siden oppe på toppen, tittet det fram et ynkelig hode! Kom da, ropte jeg, mens hun bare travet fram og tilbake der borte. Gikk til stallen og satte inn de tretten, før jeg vendte tilbake for å se etter henne som manglet, Ousse. Søren og! Nedover bakken gikk det ganske greit, da kan man gå langs gjerdet, selv om det er en liten omvei. Opp mot der hun var, var det en bred vei laget av hestebein i den dype snøen, men det var såpass bratt at jeg var rimelig kortpustet da jeg kom opp. Hva i all verden er det du står her for, ditt nek? Heldigvis helt uskadet, men bare for redd til å gå ned bakken!!!! Akkurat. Hadde med meg lang tom, men hadde ikke lyst til å få beistet over meg på veien ned, så jeg tok først sikte på et tre, og dro henne med. Der jeg gikk/skled, kom hun selvsagt etter, det var tydeligvis ikke SÅ farlig bare mamma var foran. Bakken var lang, men vi kom da til bunns uten uhell. Hun sikksakket seg opp på toppen og var ved stallen på et blunk, mens jeg kavet og slet i løssnøen. Skal si det var en som hadde pulsen på topp en stund! (Må bare opp på soverommet og slå av gjøken som galer i viden sky! Nei, jeg snakker ikke om Lars, men vekkerklokka hans, fuglekvitter og gjøk som sa ko-ko, og dagslyslampe og greier. Bruker han å våkne av den? Tror ikke det… Den karen har sovehjerte!!!)
Nevnte jeg at det snør? Har måket vei mellom stallen og møkkahaugen fram til nå, med håndkraft, men i dag var det litt mye å begynne på. Kontaktet han som måker gårdsveien vår, for å få hjelp. Må høre om han kan ta såpass av gårdsplassen mandag formiddag at bilen som kommer med fôr kommer fram og får snudd. (Lars gled deg, du har dager med snørydding foran deg når du kommer hjem!!!!)
Hovslageren var veldig imponert over de tre åringshoppene han verket i går. Unième sto som et tent lys, blafret ikke engang med ørene. – Hva har du dopet denne med, spurte han. – Hun er bare veloppdragen, smilte jeg fornøyd. Up at Dawn og Umbra sto like pent, om enn ikke like avslappet som den første. Hun sovnet nesten mens han holdt på…..
Endelig ble det en oppdrettsseier på oss. Etter 6 annenplasser og 3-4 tredje, ordnet Nemesis opp i går. Sammenlignet listene med i fjor, da hadde vi bare kjørt inn 96.000 per 7.februar, selv om vi hadde 3 seirer (alle signert Obrigada). I år har vi allerede passert 300.000, så det lover jo godt! De to som har dratt mesteparten av lasset, er pussig nok også to fra O-årgangen, Owen Meany og Olganina.
Ellers har jeg vært innom trav24 og lest om jenter i travsporten. Synes det var en flott idè at de kunne skrive inn og presentere seg, men synes ikke det burde vært begrenset til jenter. «Girlpower», er ikke det veldig gammeldags? Og er vi ikke ferdige med sånt? Da jeg som en av de tre første fikk profflisens for å kjøre løp, måtte det en regelendring til. Det sto nemlig at stallmannslisens kunne den mann få, som jobbet på trenerstall. Sant nok hadde allerede Dagmar Ellingsen fått lisensen, men det var fordi de trodde Dagmar var et mannsnavn….!!!!! Det er imidlertid 30 år siden! Da jeg begynte som hingsteholder var det også noen som nedlatende klappet jentungen på hodet og trodde de var morsomme med lettere slibrige kommentarer, det er også desennier siden. Tror ikke det er mange de siste 20 årene som har kommet hit med hoppene sine fordi jeg er jente. Tror heller ikke det er mange, om noen, som har latt være av samme grunn. Personlig mener jeg at det jeg har gjort og fortsatt gjør relatert til hester og oppdrett, har alt å gjøre med person og ikke med kjønn….. og «Girl»? «Kvinnemennesket», «Helv.. kjærring», «Heks» osv, er jeg vant til, «jente» er jeg mest komfortabel med, selv om det strengt tatt er en stund siden, men «Girl»? … Tenker mest på Barbiedukker, da….. 🙂
6.februar: Enkelte ting bare vet man er dumt, men man må likevel prøve…… Som å slikke på en metallstolpe i 10 minus, tisse på en strømtråd eller sjekke en kontakt med en strikkepinne… (Jeg lover, jeg har ALDRI gjort noen av delene, men man kjenner jo alltids noen….) Etter å ha kjent på Unreals første føyelige frambein, la smeden det oppi bakbeinsvuggen. – Dette har jeg ikke prøvd før, gliste han fornøyd, se så lett det går…. Er det så lurt, undret jeg, hvis hesten kaver til, havner jo hele stativet i beina på henne? – Neida, jeg står på det med begge føttene, sa han og verket i vei. Etter å ha ferdiggjort utrolig snille Unreal (!! hadde vi ikke trodd på da vi begynte med henne i høst, purkeskinnet!), hadde smeden fått blod på tann. B-Girl neste. Det tok ikke mange sekundene før hun feide stativet med tang og rasp hengende på, rett i bakbeina. Etter et lite hopp, sto hun stille mens utstyret ble samlet inn igjen. …oooo..kay… det var siste gangen vi prøvde på akkurat det! Heldigvis gikk det bra. B-Girl var litt urolig etterpå med det første beinet, slappet deretter av og avsluttet med stil. Tredjemann Umbriel oppførte seg fint, helt til vi kom til det siste frambeinet. Han begynte å klippe med ørene, samlet seg til sats mens han famlet med leppene etter noe å holde fast i. Skitt au, tenkte jeg, og stappet enden av leietommen inn i munnen hans…. Han tygde som en gal, kjevene prøvde frenetisk å knuse fibrene til grøt, men sto han stille? Jadda! Plutselig var han ferdig gitt! Narresmokken virket som en drøm. I dag skal vi ta for oss tre nye. Selv om alle de seks første har oppført seg utrooolig pent, er smeden såpass anspent og engstelig for ryggen sin i tilfelle sprell, at han ikke vil ta flere om gangen. Og det er helt greit, synes han er tøff (og aldri så lite uvøren?) som i det hele tatt vil gjøre jobben.
Ellers har endelig Bijou Hanover akseptert Linder T.. De har gått sammen helt siden Rocky forsvant, men Linder har måttet holde seg på god avstand. I går var det kløing og kos og «dulle dei» som sigdølen Truls pleide å si. Linder fikk til og med lov til å komme først inn i stallen! Bijous 3-årige sønn Safir er for øvrig tippet vinner i sin første start på Momarken i morgen. Synes ikke dataen har vært snille med hestene mine denne uken, 9.spor til Nemesis i dag, 8. til Qrrax, 9. til Safir og 10. til Siriuz i morgen. De to sistnevnte starter altså i et 3-årsløp med voltestart. Hvor mange kommer til å tulle seg bort i den første rekka og virke forstyrrende fra start? Det blir i alle fall uansett veldig spennende, skal prøve å få tatt meg en tur på banen for å få hilst på de to 3-åringene i det minste.
Her snør det, nede hos Lars i Spania regner det så mye at han måtte kjøpe nye dekk til sykkelen for å klare banen…..
At i alle fall maten falt i smak på lørdag, skjønner jeg etter henvendelsene etterpå. Hvordan lagde du lakseretten, og dressingen til potetene? Laksen var lett, oppskriften fant jeg i Dagbladmagasinet for et par uker siden. Var litt i tvil, men ville prøve. Prøvekaninene mine var også litt nølende, men smakte pliktskyldigst. Kjempegodt! Rå laksefilet marinert i lime, blandet med avocado, mango, vårløk, chili, koriander, paprika (klarte jo ikke å følge oppskriften helt, det ville være for mye forlangt), mer lime, olivenolje og krydder… Gikk litt amok med et melonjern og lagde nusselige små potetkuler som jeg vendte i en dressing mens de var varme… dressingen ble til etter innfallsmetoden. Mitt største problem som kokk, er at om noe blir spesielt vellykket, er det ikke brått sikkert jeg klarer å gjenskape det. Klarer nemlig ikke å følge en oppskrift om det står om livet! En splash av ditt, en klunk av datt, en klype hummer og en skje kanari og se der har vi en rest som må kunne brukes til noe, oppi med det…. Merkelig nok går det som oftest bra.
5.februar: Tett tåke nå på morgenen, ser ikke mange meterne. Ellers bare deilig, fire minus, vindstille og fem cm nysnø….
Hovslageren kommer i ettermiddag for å verke de fire neste, så jeg hadde dem ute på gulvet for den siste forberedelsen. De var ikke helt fornøyde, for å si det slik. Både Unreal og B-Girl nektet å gå ut til flokken igjen, de mente vel jeg ikke var ferdig med stellet. I stedet for en grundig massasje med gummiskrapa, etterfulgt av børste og kam, ble det nå bare hovrens og stretching og en hastig runde med børsten før jeg var klar til å gi meg. Vel, de ble jo med etter hvert, men underleppa hang langt nede, må jeg si…. Umbriel er alltid veldig treeeeg når han skal over dørterskelen ut, men går med kvikke skritt tilbake igjen. Tror fortsatt han ikke stoler helt på hva jeg har tenkt å gjøre med ham der ute. Ulixes oppførte seg eksemplarisk som alltid, han er et englebarn å stelle med, men tror ikke kompisene er like enige i den beskrivelsen. Han og Rocky har for øvrig funnet tonen, pussig nok.
I går hadde vi vår årlige gjennomgang av brannvarslingsanlegget, fire timer tok det. Da var anlegget støvsugd, det var byttet batterier og det som tok mest tid, det var satt opp en ny detektor inne på soverommet vårt. Jeg fikk hentet nitrogen og etterfylt containerne der den frosne sæden overvintrer, og regnskapsansvarlige var innom for å føre regnskapet. Sistnevnte er ikke helt fornøyd, det hadde visst blitt mye feilføringer i fjor og mye å rydde opp i. Glemte å bestille kraftfôr i går, får ringe i dag og høre om de kan være snille å komme med et lass på mandag likevel. Er mest praktisk å få det tilkjørt, ellers så klarer jeg jo å hente det selv også hvis det kniper.
Holder på å legge inn flere nye hingster, men er ikke ferdig riktig ennå. Gigant Neo er vel klar, Olimede har jeg så vidt begynt på, nygamle Uronometro ligger etter der, mens siden til splitter nyinnkjøpte Celebrity Secret er ganske tom…
3.februar: Åtte minus og vind. Synes det er surt, men ungene virker som om de synes det er helt greit. Ser bare nikkende hoder og flagrende rumper fra kjøkkenvinduet. I går var det vindstille, men helt nede i tretten minuser. da var unghestene for det meste innendørs, og hoppene gikk ned i bakken og inn blant trærne. Når jeg kom for å hente dem, kom de stormende opp den ganske så bratte bakken. Jeg er egentlig ganske så imponert over kondisen til damene, de har i tillegg mye sidebevegelser selv om de løper rett fram…
I går begynte vi å verke unghestene. Fram til nå har vi bare rettet på det aller nødvendigste selv, det har vært litt for hardt til at vi har turt å ta noe særlig. Har planen klar for å gjøre noe med underlaget foran neste gruppe som skal gå der…. Har jobbet mye med ungene og beina. Siden hovslageren vår brakk ryggen i fjor, og så vidt har begynt på jobben igjen, er jeg litt redd for å la ham holde på med de små. Han vil imidlertid selv, så da får jeg la ham prøve…. Vi begynte pent, for han er litt usikker selv også…. Unzipped og Unaminami oppførte seg eksemplarisk. Uno var egentlig ikke dum han heller, men han hadde antagelig litt for mye adrenalin i årene til at vi burde begynt med ham. Først ble han stående alene bundet inne i utegangen mens alle de andre bandittene stormet ut da hovslageren kom knasende i skaresnøen. Deretter ble han stående alene ute i hallen sammen med smeden, mens jeg samlet inn bøttene fra de andre. Han var litt engstelig under hele seansen, men gjorde egentlig ikke noe annet galt enn å prøve å dra til seg beina et par ganger….. Mingen sa han kunne se at de var veldig avhengige av «mammaen» sin, og det er jo ikke så bra. Prøver å la Lars handtere dem en del når han har tid, skal også engasjere noen til å stelle dem utover sommeren og høsten. Kan jo ikke levere fra meg hester som må ha med meg for å oppføre seg, det skulle tatt seg ut!!! Hovslageren bruker mye et stativ han setter hestebeina på. Han brukte det før han ble skadet og har spesielt mye glede av det nå etterpå. Det er en vugge man kan legge bakhoven i, det gikk bra med alle tre unghestene, men var ikke egentlig nødvendig siden de sto så pent. Holder på å stretche frambeina til unghestene forover, mens jeg trommer på høvene med hovkroken. Det hjelper dem til å takle stillingen med frambeina oppe på stativet når framhøvene raspes . Una og Zip syntes det var helt greit. Vi skal ta de fire neste på torsdag, så jeg trener litt ekstra med dem hver dag fram til det….
Ellers så er det noen som må slite og jobbe i snø og vind, mens andre leker seg på en racingbane i Spania med motorsykkelen sin……
2.januar: Kaldt, kaldt, kaldt……
Leste på blodbanken at Årets Blodsförädlare i Sverige 2008 (varmblodshingster) var Gallant Baron. Var ikke uten grunn jeg sendte Hilary til Sverige i fjor….:-) Rite on Line kom på en fin tredjeplass. Han har vært 1. og 2. de to tidligere årene, det tyder på en jevn og god nedarvning i tillegg.
1.februar: Selvdisiplin, kalles det! Selv om jeg ikke fikk sendt gjestene mine hjem eller i seng før tre på natten, våknet jeg likevel prikk 7.00. Skal ikke påstå jeg trasket ut med lette skritt, men det er liksom ikke noen vei utenom når man har 37 sultne hester og katter ventende i stallen…. Fikk prøvd ut noen nye oppskrifter i går på de villige testpersonene, noen av dem vellykkede, andre ikke like bra. Det smaker ikke vondt med sjokoladeostekake for eksempel, men du verden så mektig…. et lite stykke og det holdt i lange baner. Kommer nok ikke å lage akkurat den varianten igjen. Siden jeg ikke kan stoles på i et hus der det finnes sjokolade, spørs det om restene havner i ovnen (eller i Lars?) i løpet av dagen. Selvdisiplin og sjokolade går bare ikke sammen! Dessverre…..
Olganina ble toer på Vincennes i dag, og tjente fine penger. Håper hun har flere løp der nede, styrken er absolutt hennes beste våpen! Vi har ikke hatt mange starthester så langt i år, ingen seirer men hele seks !!! annenplasser….. pussige greier. Det retter seg vel etter hvert, håper jeg. Med Olgas premie ligger vi imidlertid strålende an hva innkjørte penger angår! Var litt spent på hvordan banespeakeren på Vincennes ville uttale navnet hennes, men det gikk greit! Olganina også på fransk!
Fikk for øvrig en invitasjon til dagens hopprenn i Asker, der det skulle demonstreres gamle hoppteknikker. Første over hoppkanten skulle være min slektning, Bjørn Wirkola, som vel nå er rundt 65 år men likevel i bra form? sånn at alle de som fulgte, kunne skryte av at de hadde «hoppet etter Wirkola»… Dumt det ikke passet.
29.januar: Gikk på en smell her forrige dagen. Sover litt for lite, jobber mye og hver eneste dag. Tok i litt for hardt i bassenget under treningen. Pang! Var nesten sjøsyk de neste to dagene, og mangler fortsatt litt overskudd…. Det betyr da selvsagt at det er en masse jeg skulle ha gjort, som nå hoper seg opp. Hingstekatalogen, oppdateringer av hjemmesiden og bedekningskontraktene, forhandlinger om nye hingster, planlagte markedsføringstiltak (!!), sosiale tilstelninger (annet ord for party/vinterblot/jentefest). Har ordnet det slik at jeg skal slippe å ta stallen hele helgen. Skjønt jeg må fortsatt fôre morgen, ettermiddag og kveld, samt ta inn hoppene, men slipper å måke, strø samt trille grovfôr til unghestene… Det føles som en frihelg for en som er så dårlig vant som meg. 🙂
Har ikke glemt det jeg skrev forrige dagen , om sponsing av en «oppasser-liga». Har snakket med DNT, som selvsagt var positive (det skulle nå egentlig bare mangle!), har sjekket med Sverige og har fått en del praktiske innspill derfra. Bare jeg får snekret sammen et noenlunde gjennomførbart opplegg, skal jeg prøve å få med noen kollegaer også for større og flere premier… Eller ikke? Har så langt kommet til at ligaen skal omfatte ansatte hos norske trenere og V75-starter. Muligens må vi telle bare seirene, kunne godt tenke meg et poengsystem der man får poeng også for 2 og -3.plassene. På Solvalla må man melde seg som deltager (via treneren?), og man sender selv e-mail med sine resultater. Det siste syntes jeg var spesielt smart.. Det å holde rede på hvem som har hvilke passhester, slår meg som et problem…. Månedsvinnere må vi også ha, for å holde hele konkurransen «varm».
Synes forøvrig ikke om årets opplegg, der travsporten begrenser sine «årets hest-kategorier». Samarbeide med andre genre av hestesporten er fint, men behøver det å være det hele? Har man ikke råd til å arrangere en ekstra galla bare for travet, kan man likevel opprettholde utmerkelsene! I Sverige (!!) har hver bane/region sine egne kåringer, til stor glede for alle vinnerne og kretsene rundt. På landsbasis har man i tillegg årets hest i alle aldersgrupper, årets hoppe, årets hest, årets trener, årets komet, årets lærling, årets V75-oppasser osv… vet jeg har glemt noen nå. I tillegg har man årets oppdretterbragd! Det behøver ikke nødvendigvis være den som topper oppdretterlistene på innkjørt, det kan like gjerne være en mindre oppdretter som har 1 eller flere hester som har utmerket seg i året som har gått. Hver måned får man i Travronden dessuten statistikker over det meste, ikke bare trenere og kusker, men også oppdatert hingstestatistikk, oppdretterstatistikk samt!!! eierstatistikk!!! Har vi noen gang sett en eierstatistikk i Norge? Utmerkelser og oppmerksomhet er en forholdsvis billig måte å holde oppe interessen til alle oss som driver i gamet….. I følge sentrale kilder i DNT er statistikker i Norge foreløpig en kamp, Balder er ikke spesielt samarbeidsvillig på det feltet….??? På tide å gjøre noe drastisk, som å skrote hele dritten?
24.januar: Snøstorm! Sa Lars. Ikke, sa jeg. Det snør riktignok, men i følge yr.no er dette bare en laber bris…. Nå må jeg innrømme at laber bris får meg til å drømme om varme, late sommerkvelder. For en som er vokst opp i det barske vinterklimaet i Hammerfest, der vi hadde opptil 4 meter høye brøytekanter og VIRKELIGE snøstormer, er dette ingenting. Pyttsann! Er ikke helt sikker på at hoppene er enige med meg, men jeg har nå tenkt å slippe dem ut i alle fall. Åringene gjør hva de vil, må innrømme at få av dem var det minste våte på ryggen i morges. Unntaket var Unième, som må være hestevarianten av et A-menneske…… der de andre våknet, strakk seg og tuslet bedagelig bort til frokostplassen sin, mens de gjespet og klødde seg på magen, var hun sprudlende, motbydelig våken og full av energi. Hun raste ut og inn, svingte rundt og danset, hoppet 3-4 steg sidelengs med stive bein, før hun spratt ut igjen…. Umbra og Dawn ble ikke rent lite irriterte av oppførselen hennes, så jeg fikk skyndsomt fanget en av dem i hver hånd. Synes ingen skal straffes for at de er våkne om morgenen!!!!!!
Det ble dessverre ingen start for Olganina på Vincennes, hun hadde ikke nok penger til å være med blant de 18 (!!) bak startbilen. Da blir det vel barndåp på meg i stedet……
Holder for øvrig på å oppdatere en del av områdene her som er blitt neglisjert en stund. Skal i løpet av neste uke legge ut flere nye hingster samt en nygammel…. Flere av hingstene går nesten på rundgang mellom agentene, de bytter eiere eller hingsteholdere som har sine egne samarbeidspartnere, eller eierne er rett og slett ikke fornøyde med jobben agenten har gjort. Det er ikke alltid så enkelt å skaffe mange hopper til alle hingstene. Tross alt styrer oppdretterne og markedet etterspørselen, selv om agenten kan anbefale hingster han/hun tror spesielt mye på. Akkurat nå føles Ken Warkentin som en av de mest spennende nye hingstene. Ungheststjernen født 2001 venter sine første 2-åringer på bane utover sommeren. I Sverige trener de som «demoner», med det resultat at han allerede er foreløpig fulltegnet med 50 hopper (ventelisten fylles opp!). Ken Warkentin kommer for første gang å bli tilgjengelig på det norske markedet, til et lite antall hopper (5) i første omgang. Får vi tilgang på mer sæd, kan vi øke antallet etter hvert. Her bør du nok være raskt ute.
Apropos hingster som går på rundgang. Vi var agenter for Dream Vacation for en del år siden. Hovedagenten for Europa var ikke fornøyd med den labre interessen, så han byttet agent i Norge. 2 ganger på 2 år! Da hingsten ble solgt til svenske interesser, kom han tilbake til oss igjen. Var selv svært fornøyd med 25 hopper til hingsten i 2008 i tøff konkurranse, men var eieren det??? Absolutt ikke! Han var fulltegnet i Sverige og hadde 70 i Danmark, så da var 25 på tok altfor lite i Norge. To måter å gjøre noe med det på, sa jeg da. Øke markedsføringsbudsjettet eller bytte agent! Han tok meg på ordet og byttet, samtidig som prisen ble hevet med 10.000 svenske. Ønsker hingsten, den nye agenten og eieren alt godt i 2009, har selv to hopper drektige med ham…. (Cambusa Jet og Wellfit).
21.januar: Is med vann på! Skal ut og sjekke hvor det er best å slippe ut hoppene, det er heldigvis fortsatt brukbart hos ungene. Gårdsplassen derimot! UGH! sier jeg bare…..
20.januar: Utrolig så rolige ungene har blitt. Fullstendig utladet! Da jeg kom for å sjekke om de var klare for ettermiddagsmat, lå de aller fleste rett ut i halmen og sov! Og det før det var blitt skikkelig mørkt! Det er første gang på lenge. Ingen kranglet, alle bare stilte pent og raskt opp…. jeg rett og slett elsker snøen!
Da jeg gikk for å hente inn hoppene, småregnet det. Porten er ganske lang, og består bare av hvit strømtråd. Når det er halvmørkt og hvitt overalt ellers, er jeg alltid litt engstelig for at de ikke skal se tråden sånn i farten. Jeg hekter av håndtakene (Agria og Hooker står klare i startboksene) og løper det jeg kan for å komme ut av veien. Står bom stille klemt inntil gjerdet og holder pusten, mens 14 runde, svingende mager dundrer forbi… Når de første rekker fram til stallen, har de siste såvidt passert meg. (Ippe, Monroe og Hilary har det ikke travelt) Da er det å løpe over på den andre siden, før jeg møter åsgårdsreien i det de kommer stormende tilbake igjen! Jeg vasser meg fram helt i gjerdekanten der snøen er dypest, hoppene løper, bykser, steiler og slår bakut. Når jeg endelig er ved stalldøren, har de 4-5 første roet seg ned såpass at de blir med inn. I dag var alle ganske samarbeidsvillige grunnet regnet, rakk å ta inn alle 16 på 20 minutter, mens åringene rundslikket kraftfôrbøttene. Hender jeg bare går fra hoppene hvis de tuller for mye. Rocky har ikke vært bundet opp så mange gangene ennå, så selv om han aldri har gjort det minste sprell, er jeg litt lei å la det drøye for lenge…
Ellers så er danskene kjempeglade for å ha fått Stand Strong til landet! På «hingstefremstillingen» lørdag, ble det vist 12 hingster. Etter et poengsystem ble så hingstene anbefalt brukt, eller ikke anbefalt brukt. Man kan bruke dem uansett. Stand Strong fikk den høyeste poengsum noensinne, les artikkel.
19.januar: Endelig skikkelig snødekke. Vi har fått ca 10-15 cm i natt, og nå faller det rett ned som det skal!!! Ungene er allerede i full fart på rettstrekkene, Lars må måke fram trilleveiene før han drar på jobb og er ikke like fornøyd av den grunn….
18.januar: WWW! Wild, Wet and White! Eller på godt norsk: Hoppene var våte, hvite og veldig ville, da de ble tatt inn i ettermiddag! Ønsket meg snø, det er riktig, men jeg vil gjerne den skal komme loddrett og ikke vannrett, som i dag…. Vinden skal heldigvis løye til i morgen, og vi skal få mer isolasjonsstoff til luftegårdene! Kom da usøkt til å tenke på følgende stykke, jeg lo nesten like mye i dag som første gang jeg leste det…..
Åringene har tatt noen heidundrende raid ut i dag, men de er heldigvis vettuge nok til å holde seg inne mellom slagene! Var utom for å fylle opp krybbene med grovfôr. Fikk da den delte gleden av å studere diverse mageskinn, i det ungene var inne og snudde. Opp på to med strake bakbein, tre meter høye tullinger fektet med frambeina, tok en kjapp piruett og svusj! ut igjen i voldsomme byks. Var en anelse bekymret for trillebåra innimellom, er ikke helt sikker på at alle var fullstendig til stede. Fant ut jeg ville drøye litt med kraftfôret……
17.januar: Snø? Ca 4 gram til sammen på hele eiendommen…… Nå er det imidlertid meldt ganske mye det neste døgnet, så jeg fortsetter å sitte med fingrene i kryss (litt vanskelig å skrive på den måten, men hva gjør man ikke…).
Bestemte meg for å droppe Prix d’Amerique i år, en tvillingbarndåp og problemer med avløsning i stallen kom i veien. Så da jeg så at Olganina var meldt i Prix Helen Johansson på søndag, var det ikke fritt for at jeg angret litt…. Hvor stor sjanse er det for at jeg får starthest igjen en PdA-dag? Blir hun starterklært, må jeg på en eller annen måte få sett på TV den ettermiddagen…..!!!!
To ting jeg har tenkt på. Det ene er å jobbe mot å få forandret sedvanen med å utelate eksportene på den norske oppdretterstatistikken! Antar jeg kan regne med støtte der?
Da jeg så fra Sverige at Boko Stables ved John Bootsman sponset en stallmannsliga med premier, fant jeg ut at jeg ønsker å gjøre det samme. Det vil si, det er de som steller og trener hestene vi snakker om, ikke de som kjører dem i eventuelle stallmannsløp. For eksempel en V75-liga, der seirer og øvrige premier teller et visst antall poeng. Hver måned kåres en vinner og ved årets slutt får den totale vinneren et bestemt beløp, et reisegavekort eller lignende. En mulighet er eventuelt å stille krav til at premien eller deler av den skal brukes til en studiereise hos en trener i utlandet eller et travstevne som Prix d’Amerique eller f eks auksjonen i Harrisburg. Har ikke tenkt det helt ferdig gjennom foreløpig. Svenskene har blitt flinkere til å ta vare på stallfolkene sine, det er på tide vi følger etter med å gjøre litt stas på de som gjør mesteparten av det harde arbeidet! Husker godt hvor spennende det var hver gang hestene vant løp der det også var stallmannspremier, og hvor skuffende det egentlig var med ei trefjel med logo på…. 🙁 Hvis noen føler for å være med på sponsingen, er det bare å si i fra!
16.januar.…Nå venter vi spent på snøen…!!!! Lars er nå søt, han ringte fra jobben og fortalte at det snødde tett der han var, så det er på vei! Unghestene er helt koko av friskhet, så jeg håper virkelig han har rett. Snakket med en rogalending tidligere i dag, han hadde 1 plussgrad, litt regn samt full storm! Misunner ham absolutt ikke! Vi har seks minus, vindstille og det ser ut som det skyer til!!! 🙂
Holder på med forberedelsene til kontraktutsendelsene, det tar sin tid.
13.januar: Hoppene kom ut i går likevel, vinden roet seg et par hakk etter hvert. Under over alle undere: Ingen rullet seg!!!! De var selvsagt litt møkkete under magen og på beina, men det kan vi leve med. Antar det rett og slett var altfor sølete. For min del, slet jeg nesten livet av meg for å få kjørt de altfor fulle trillebårene over gårdsplassen. Vet jo jeg kunne gått flere ganger, men syntes ikke det var noen plan heller. Hele det vanligvis faste dekket på gårdsplassen var dekket av 5 cm søle, og det er mye når man kommer med 200 kilo møkk og våt flis……
Åringene holdt seg inne hele formiddagen, men da de først kom ut!! Du store! For en aktivitet! Hadde tenkt å pusse noen om ettermiddagen, men de var fortsatt ikke helt tørre, og usigelig møkkete! To av dem hadde vært overende i søla, de andre var bare bedritne som hester er det etter løp; hodet, brystet, beina, magen….. Det meste hadde heldigvis «ramlet av» dem i løpet av natten, er alltid veldig takknemlig for at de ruller seg inne i hallen. Er et eneste unntak, mistenker at Una tar seg en rullings ute innimellom, men siden hun er grå fra før, er det ikke alltid like lett å se.
Det er egentlig to grupper av unghester; de syv eldste og de fem yngste. Alle gikk sammen på beite på slutten av sommeren, men de gamle båndene sitter fortsatt delvis i. Rocky som yngstemann er litt i tvil om hvor han egentlig hører hjemme, han liker egentlig de eldste best! Han har for øvrig lært at det er forskjell på hester! Han sto og luktet på noe møkk for å finne det beste stedet å gjøre fra seg, da Una kom bort og snuste på ham. Han la seg jammen flat og tygde for henne, trodde han var syk!!!!! 30 sekunder senere går han bort til nesten like ranghøye Unreal og biter seg fast i manken hennes, så det var visst ingen fare! Det er forøvrig ikke sånn at de sju eldste rangerer over de fem yngste, det går litt på kryss og tvers. Uno er sjef over alle, det er ikke til å komme fra, Unzipped følger ham som en skygge, det samme gjør delvis også Umbriel og Ulixes. Er Uno satt fast, holder de tre andre gutta seg stort sett i ro rundt rumpa til kongen. Jentene er et kapittel for seg. Una har en tendens til å jage, prøver derfor å suge tak i henne før hun hisser opp flere. Unreal står stødig klar på plassen sin, BGirl ved siden av. Una jager stort sett etter de yngste, bortsett fra Umbra, som er sjef i den flokken, hun rangerer sant og si over de fleste andre også. Kommer Umbra inn, skygger Una banen i en farlig fart… Dawn går rundt og ser morsk ut, og hogger til der det passer. Får jeg festet henne og Umbra, er resten rolig….bortsett fra at Ucatoni er dritt lei av å bli hundset av de to og kaster seg over dem for å ta hevn straks de ikke kan ta igjen….. Rocky står midt i hallen og ser oppmerksomt på oppstyret, helt til alle de andre er oppbundet. Har for øvrig en seriøs kattejager i flokken. Norbert er alltid med meg inn for å «hjelpe til» med fôringen. Når digre Umbriel ser Norbert, kommer han stormende med mord i blikket og frambeina klar til dyst! Katten er heldigvis rask. Han har for øvrig bare godt av å bli jaget litt, så slem som han er med de andre kattene mine innimellom…..
12.januar: Fem dager siden jeg oppdaterte sist, har rett og slett bare vært lat… ingen andre ord for det. Var en bok som trakk mer.
I natt har åringene vært innestengt. Lå på ank forrige natt, siden det blåste så sterkt. Ungene lot seg ikke berøre av det, de snorket lydelig da jeg kom, tross ulingen rundt hushjørnene. Denne natten var det imidlertid meldt regnbyger i tillegg, så jeg tok ingen sjanser. Tror egentlig ikke de hadde brydd seg, de virker veldig avbalanserte som gruppe. Nå er det altså tilbake til søleføre. Hoppene må gå i en luftegård i stedet for på jordet, og kommer til å kjede seg. Verre er det at noen av dem sikkert kommer til å benytte anledningen til å grise seg til, gni seg inn med leire… kan du skjønne vitsen?
Kom til å lese noen kommentarer om oppdretterstatistikken. Som alltid, er det noen som vil brekke opp statistikkene, være seg hingstestatistikker eller annet. Selvsagt, hvis en hingst har 100 avkommer som til sammen har tjent 25 millioner og 17 av dem står på kontoen til et av avkommene, vil jo nødvendigvis en statistikk gi et skjevt inntrykk. Når det gjelder statistikken til f eks Amerikas champion, Muscles Yankee, så er det en del som påpeker at «Dewey» tjente mye penger…. og så? For det første er det en bragd å få fram en slik traver, for det andre var han ikke alene som årgangstopp 2008. Man skulle da ta vekk Muscle Hill og Federal Flex også, de to 2-årskanonene. Blir jo bare tull, i så tilfelle måtte man jo fjerne de beste avkommene til andre hingster også. Noe av vitsen, er jo å ha evnen til å lage de store stjernene. For M’s del hadde han 10 avkom som tjente mer enn 100.000 dollar hver i 2008. Den beste på det området var imidlertid SJ’s Photo, som hadde 14 hester over 100.000 dollar innkjørt i Nord-Amerika 2008. Sterkt!
Når det gjelder oppdretterstatistikken for 2008 og topp 10. Det var noen som mente at Qtee burde vært fjernet ? for å få et riktig bilde av mitt oppdrett? Hallo? Alle de andre på statistikken har også et avkom som har tjent mest i flokken, saken er faktisk den at selv med Qtee borte ville vi fortsatt vært nesten helt øverst. Om alle fikk tatt bort sin beste, var vi på topp igjen! Det spesielle med sesongen 2008, var at vi fløt mer på bredden enn på enkeltindivider. Forcen med oppdrettet vårt, er den høye startprosenten. I tillegg har vi vært så heldige at trenerne har fått fram stadig nye unghester i klasseløpene. (Skyldes selvsagt mye det gode grunnlaget de har fått herfra….) Sesongen 2007 var vår absolutte toppsesong, selv om to andre oppdrettere gjorde det enda bedre. Med 3 ganske små årganger de siste årene og de beste fra topp-året mer eller mindre borte, trodde jeg sant og si at vi måtte vente et par år for å ha sjanse på oppdrettertoppen. Legger ikke skjul på at det var et klart mål. Hadde egentlig lurt på å gi meg på topp, men det blir litt tidlig å kaste inn håndkleet allerede nå. Hva kan vi sette som neste mål? Den største opplevelsen for en oppdretter, eier eller travtrener, må være å vinne Prix d’Amerique eller Elitloppet. Man kan imidlertid ikke bare bestemme seg for å produsere en internasjonal stjerne. Det er noe alle drømmer om, men får tas som en gave om og når det skulle inntreffe. Nei, det beste jeg kan komme på, er å klore meg fast på toppen så lenge det går, det kan bli kjempetøft!!!!
En annen ting jeg synes er galt, er at eksporter ikke teller med på oppdretterstatistikken. Hvorfor ikke ta dem med? De er norskfødte, vi får oppdretterpenger av dem, det er ikke så mange at det vil være altfor vanskelig å oppdatere dataen en gang i året. I 2008 hadde f eks Tor Martin Moe mer enn 700.000 innkjørt på sine «svenske hester» (mulig noe av dette var inntjent av norskregistrerte?), Margrete Ellingsen og Jan Roar Mjølnerød var også høyt oppe på den svenske statistikken hva kaldblod angår. (I Sverige er det faktisk en egen statistikk på kaldblodsoppdettere!) Er bittelitt bekymret for hva som skjer 2009, en av de mest lovende 3-åringene våre er eksportert til Sverige, selv om han skal matches for norske løp. Og hva med de hestene som blir solgt til Sverige på auksjon? Auksjonsvilkårene sier at man må gå med på eksport, men det hadde bare vært rett om de hestene i det minste ble tatt med når man gjorde opptelling etter hver sesong! Apropos bruk av pronomenet «vi» : Selv om jeg står som oppdretter, er det egentlig Kvakstad Gård ved Tone og Lars, som er oppdrettere. Ville bare ikke ikke bytte eierskap på hoppene på papiret, sånn at vi havnet delt på flere steder på statistikken. Bare for ordens skyld, vi ville vært på topp uansett 2008, om aldri så mye de forskjellige oppdretternes poster ble regnet sammen eller om eksportene ble tatt med. Så det så!!! 🙂 (Barnslig, jeg nei????)
Klokka er nesten 9.30 og det er fortsatt mørkt ute!!!! Er ikke aldeles sikker på om jeg slipper ut hoppene i dag, i den vinden og med stadige regnbyger…. får se når jeg kommer ut i stallen. Etter hvert… (frister ikke meg mye å gå ut i alle fall….)
7.januar: Bråvåknet klokka sju i morges, og hadde åringene oppbundet og fôret med kraftfôr åtte minutter senere. Det sier litt om hvor samarbeidsvillige ungene er om morgenen. Om kvelden derimot, kan det ta betydelig lengre tid å få sortert dem. De er absolutt mye mer våkne da…..
Var nesten ferdig med måking og fôring i storstallen, da jeg fikk en telefon fra DNT. De lurte på om de kunne bruke et av bildene fra hjemmesiden min ved presentasjonen av oppdretterstatistikken???? Oppdretter-Champion Tone W! Sååå gøy!!! Nesten like gøy var det at Margrethe ble toer, hun er nemlig stesøsteren min….:-)
Hadde tydeligvis glemt å notere en av årets seirer, for vi klarte 45 likevel. Det betyr at målet for forrige sesong ble nådd likevel, og vel så det! Håpet på minst like mange seirer som toppåret 2007, og minst en tredjeplass på statistikken! Toppen trodde jeg ble for tøff, hadde håpet på å klare den en gang i løpet av de neste to årene, når de neste to årgangene med unghester kom ut på banen… Lengre fram skal det bli veldig vanskelig å hevde seg helt øverst, det er et par som har satset voldsomt, både på kvalitet og kvantitet, så vi får glede oss når vi kan!!!!! Det spesielle med å være oppdretter som selger hele oppdrettet som unghester og hovedsakelig på auksjon, er at man et fullstendig prisgitt de nye eierne/trenernes dyktighet.
5.januar: 14 minus nå på morgenen, det er vinterens kaldeste. Ikke lett å forestille seg at det er meldt 5 pluss og regn om en uke. DET vil vi i hvert fall ikke ha!!!!!
Har et lite problem med kulda. Hoppene mine nekter, som alltid, å kle på seg. De har riktignok mer og lengre hår enn om sommeren, men som vinterpels er det en vits! Siden vi ikke bruker dekken, og jeg ikke har lyst til å handle inn 16 vintertepper for de korte periodene det er så kaldt, vil jeg ikke ha dem ute så lenge om gangen. De sier egentlig i fra når de har fått nok. Når jeg slipper dem ut, stormer de opp en bakke, ned en bakke og opp en ny bakke, før de slår seg til ro på den borterste toppen. I løpet av dagen siger de tilbake mot porten. Når de har fått nok, står de i samlet flokk på grusen i hjørnet og venter…. iiiiiinnnn???? pliiiz? De dagene været er ok, er de fortsatt spredt rundt omkring når jeg vil ha dem inn. I går fikk de komme inn litt tidligere enn vanlig, etter 5 timer i motsetning til de vanlige 6-7. Selv om Rocky klarer seg bra, er han fortsatt såpass tynnhåret at jeg tar ham inn på nettene. Vil unngå for stort energitap, han er slank og smal i forhold til de andre, eldre kruttpakkene. De har tykkere bekledning, men det er ingen skikkelige bamsefeller der heller. Ungene tar konsekvensen av det, de spiser mye og holder seg mer inne på det kaldeste. Det er vesentlig varmere i liggehallen enn ute, selv om den er uisolert og det er veldig høyt under taket. De er selvsagt mye ute også, men ikke for veldig lange perioder av gangen. Unntaket er når sola står på, da riktig koser de seg….
Var noen som tvilte på travere laget med frossen sæd. Lørdag var 4 av 7 vinnere i den svenske rikstotoen laget med den iskalde varen, og i Sverige var ikke en gang bruken særlig utbredt da vinnerne ble laget…..
3.januar: Det var meldt snø i natt, men kom det noe???? Ikkkkkke så mye som et eneste lite fnugg, etter det jeg kan skjønne! Sol og pent vær også i dag! Håper i det minste værmelderne tar like mye feil når de nå har meldt regn (!!!) og sterk vind neste helg….. 🙁
Andre som tar feil er TGN. Her vinnertippet de begge våre første starthester 2009 på Biri i går, men vant de? Ble en respektabel annenplass i debuten på Reginetta etter at hun hadde gått som en pil i alle de fem startene som måtte til. Newton ble tredje, ikke så galt av en gammel mann på 8 år, det heller.
Vi tømte utegangsstallen i går, og strødde opp på nytt, med subbus i bunnen for sklisikkerhet, et lag tørr råflis (!) oppå, toppet med tørr halm. Det slår ikke feil, unghestene synes det er dritskummelt hver gang, og skjønner ikke helt hva som er galt med proporsjonene i rommet. Da vi bandt dem opp for kraftfôr, så vi hvor mye de har vokst de siste tre månedene. Dumt vi ikke målte mankehøyden på dem da, skal i alle fall gjøre det nå snart.
Apropos sklisikkert, hadde en ekkel hendelse i går. Skulle leie ut Bijou som den siste, da det inn på gårdsplassen kom brasende en lastebil med gravemaskin på. Full klikk på hoppa, og da tok jeg den ytterst dårlige avgjørelsen; jeg slapp henne. Full fart nedover Stubben, men der hun skulle svinge 90 grader opp i Langveien, skar det seg. Det var strødd rikelig på den lille issvullen som lå der, men siden det har vært så kaldt, hadde ikke grusen bitt seg ordentlig fast. Hoppa seilte over ende, kavet seg opp, og fortsatte, tilsynelatende uskadet. Oppdaget etter hvert at hun hadde skrubbet seg godt opp på det ene frambeinet, samt mer overfladiske skrubb på bakkneet. Det var sår på framkneet, albuen og høyt på overarmen. Fikk bandasjert alt ved hjelp av en tights tredd på beinet, festet over nakken på hoppa, og rundt det andre frambeinet. (Takk for tipset, Lene). Det sitter som et skudd, og hun er ute i dag bare med rolige Linder som selskap, litt stiv, men ellers ikke så verst. Håper det skal ha gått bra også med babyen i magen, hun er ikke langt på vei.
Har nå oppdatert alle hingstesidene for denne gang, skal være flinkere å følge opp underveis. Classic Photo, Majestic Son og Mythical Lindy er nye, mens vi skal prøve å få til sendinger med fersk sæd fra Gentle Star. Han fungerer ikke så bra på frossen, så vi hadde egentlig kuttet ham ut. De skulle sjekke hvordan vi rent praktisk skulle få sendt sæd fra det stutteriet der han står, uten å ruinere oss. Ser det greit ut, søker vi på ny godkjenning for ham 2009. Classic Photo er det fortsatt ikke helt klart med, mulig han får en annen agent og en annen pris etter hvert. Mythical Lindy er en fin traver som er solgt til Sverige, og som står sin første avlssesong 2009. Majestic Son er den beste sønnen til Angus Hall, han søker vi også på nå i begynnelsen av 2009. For de som mener å vite at han er klapphingst, det er absolutt feil. Han har begge sine to steiner i pungen, selv om den ene var litt tregt nede, og han fungerer fint
1.januar: GODT NYTT ÅR!
Det er kaldt og vakkert, riktig julekortstemning. Hadde vært helt perfekt om vi i det minste hadde 10 cm snø, og ikke bare hvitt rim for syns skyld. Har holdt seg rundt 10 minus en stund nå, vi har vent oss til det og det kjennes ikke lengre så galt. Hoppene stortrives på jordet sitt, der den frosne bakken er dekket av halvlangt gras. Det gjør at de likevel kan rulle seg og fly i bakkene. De har også noe å holde på med, selv om næringsverdien av graset er lik null.
Åringene (ungene har blitt nesten voksne allerede!) bruker for det meste liggehallen til å avreagere på, og når de er i farta, er det bare å skygge banen. Vi må bare åpne opp til et grasbelagt jorde også for dem, så de får den treningen de har behov for!
Ellers må vi nødvendigvis ha gjort noe riktig. Har oppdatert info på årgangene født 2001 og senere. Er kjempefornøyd med den usedvanlig høye startprosenten: I 2001 fikk vi tolv føll, en døde som åring etter at hun reiste herfra, de andre elleve har startet. I 2008 vant Nemesis 5 løp og Newton 2. I 2002 fikk vi hele tretten føll, den største årgangen vi har hatt. Elleve har startet, de to siste var også ute i prøveløp. I 2008 vant Obrigada og Ozzifer 5 løp hver, Ozeroz tok 4 seirer, Oscarino 1 seier, mens Olganina (operert for tarmslyng) og Owen Meany kommer sterkere tilbake 2009! 2003-årgangen talte syv fødte. Vi mistet en på operasjonsbordet som åring, de to Arnaqueur-gutta ble oppgitt som 2-åringer, mens de fire siste har vunnet løp, Pompano og Paprika også i 2008. 2004 ble det også syv føll, fem har startet, de to siste har nådd prøveløp. Fire av dem har vunnet løp, Qtee vant Hoppe-Derby tross en amputert sesong, Quattrino (3 seirer) og Qrrax (4 seirer) har vist fine ting og vinner flere løp i år(!), og Qryztal fikk en ny sjanse tross at alt ble galt for henne tidligere…. 2005 var det bare seks. Fire har startet, tre har vunnet (Royale, Rozmarin og Regaliz), den femte (Reginetta) debuterer som vinnertippet i morgen, den sjette er dessverre skadet. 2006-årgangen teller ni unghester. Åtte har vært ute i mønstringsløp, fire har allerede godkjente prøveløp, og vi har fått vår første 2-årsvinner i Shootist! Mange av de nyblevne 3-åringene rapporteres å være «talenter utenom det vanlige», og flere av dem ventes til start tidlig på året.
Da Lamar ble toer i Derby 2003, bestemte jeg meg for å satse mer målrettet på oppdrett. Hele hoppestallen er nå byttet ut, dels ved naturlig avgang, dels ved salg eller at vi har gitt dem bort. Av de hoppene som ble mødre til 2001-årgangen, har vi ingen tilbake. Insomnia er den eneste av hoppene våre som også hadde føll i 2002 (med unntak av nyinnkjøpte Linder T). Vi har bare to av hoppene fra 2005 (Insomnia og Ippe), mens seks av de ni som føllet i 2006, fortsatt er på Kvakstad. I år venter vi femten føll, og krysser fingrene for at det skal gå bra med dem alle. På papiret har vi aldri hatt en så spennende og bra årgang, tett fulgt av folungene født i fjor! Gleder meg…:-)
De fem siste årene har vi holdt oss stabilt i oppdrettertoppen. Vi har stort sett vært tredje eller fjerde, tror vi er der også nå. 2008 ble det 44 seirer, 10 mer enn i 2006, 1 mindre enn i 2007. Vi passerte 1,9 millioner innkjørt, (kan ha misset å få med meg noen premier her og der). Det er 100.000 mer enn i 2006, men 350.000 mindre enn i 2007. På den offisielle listen vil ikke det eksportene våre har tjent i utlandet komme med (Tror bare det var 50.000 i fjor?).