Dagbokinnlegg 2010
29.desember: Har ikke villet oppdatere før alle hingstene var ferdige….eller det er jo en grei unnskyldning for å ha vært lat i jula…..? Nå er Coktail Jet, Gift Kronos, Muscle Mass, Quaker Jet og Torvald Palema på plass. Kunne vel lagt ut litt mer info på enkelte, skal se om jeg får fikset det etter hvert.
De siste dagene har det vært deilig temperatur, i underkant av 10 minus. Når det er så kaldt som 15-20, er hoppene for det meste passive. De siste dagene har de vært aktive, streifet omkring og har gravet seg ned til bakken gjennom snøen for å finne noe å gnage på…. Også folungene har vært ute hele tiden og lekt. I morges var det 20 minus igjen, men det virker heldigvis å bli kortvarig. Skal stige 10 grader eller mer fra i morgen. Men det sier jeg! Regn og plussgrader vil vi IKKE ha!!!!!!
Jula i år har vært lettvint. Eneste pynten, (ved siden av sagmugg på gulvet), har vært blomsterdekorasjonen vi fikk av OJ og OM julaften. Vi var hos niesa til Lars på julaften, og det var en opplevelse. Med seks voksne, to bikkjer og tre unger i alderen 2-4 år i en liten stue sammen med hele fjell av presanger til de små…. jeg behøver vel nesten ikke si mer???? Guttungen på fire fikk i tillegg til hauger av leker, også en «rockegitar» med laserlys og ferdig innspilt musikk, samt et trommesett…. ikke spesielt snilt mot foreldrene hans, mener nå jeg…..:-)
21.desember: Er i gang med oppdateringene. Har rettet priser og oppstallingssteder, og lagt inn det nye bildet av Ken Warkentin. Har også gjort klar bildene av de nyeste hingstene, og skal i gang med sider for dem etter hvert.
Er ellers mye å gjøre om dagen. Skal en tur til Sverige i dag, innhenter tilbud på kjøkkeninnredning, og det ser ut som om svenskene kan levere det beste tilbudet….. Får forte meg å ta stallen først, Lars jobber hjemmefra i dag og kan ta inn hoppene om det kniper. Skal også få pakket resten av julegavene i dag. I går klarte jeg nesten å kutte av meg tommelsen da jeg skulle pakke inn en diger ostedeler som var VESENTLIG skarpere enn jeg regnet med. Måtte gi meg med innpakkingen, er så stusselig med blodige fingeravtrykk over det hele.
20.desember: Brent og kuttet! På samme dag! Stakkars tommel….
19.desember: Alt for mye rot oppi hodet mitt, fikk ikke sove selv om jeg er veldig trøtt. Bestemte meg for å begynne og rydde der jeg kan. Kanskje det gjør at hodet roer seg litt etter hvert? Det er et sant kaos der snekkerne holder på, får prøve å holde resten av huset noenlunde i orden.
Har oppdatert priser på hingstene, samt oppstallingssteder og sånt. Nærmere oppdateringer kommer etter hvert…. må få pakket inn julegaver i dag og få oversikten over hva som eventuelt mangler, før det blir for sent.
18.desember: ..og opp mot 5 grader under null igjen. Lars var ute i bare genser og uten lue i mildværet, jeg pakker meg mer inn uansett.
17.desember: …og rett tilbake til 16 minus!!!!! Jojo-vær….
16.desember: Noen har mistet styringen! 15 minus i går, regn og flere plussgrader i natt! Glatt og glatt! Skolebussen ligger i grøfta, som vanlig på denne årstiden, fårn kanskje si. Sjåføren kunne ikke legge på kjettinger, der får man igjen for å ansette folk fra sydligere breddegrader…. Akkurat nå har temperaturen heldigvis krøpet litt nedover, sånn at nedbøren som kommer er hvit. Eneste problemet er at den ikke kommer vertikalt, men horisontalt! Det snør rett bortover! Ikke helt sikker på at jeg slipper ut hoppene i dag, venter i alle fall litt til… Folungene har vært innstengt til nå, men siden de vanligvis må dyttes ut døra med makt hvis de ikke liker været, tror jeg ikke det er noe problem å åpne for dem igjen….
Har begynt å skrive på nyhetssiden igjen, har gjort en ny vri på dem, og deler nyhetene inn i uker. Håper det gjør at de blir lettere tilgjengelige på den måten. Meningen er å ta med prestasjoner relatert til eget oppdrett, samt de hingstene vi representerer. Det siste blir ikke komplett. Tar med det som hender i Norge og Sverige, litt av det som renner min vei fra Danmark og Finland, og enda mindre av resultatene fra Italia, Frankrike og Nord-Amerika. Blir hovedsakelig resultater fra større løp. Det er faktisk grenser for hvor mange premielister jeg har tid til å sjekke!
13.desember: Deilig med de siste dagenes mildvær…. bare 10 minus! Termodressen ble for varm, og de firbeinte har kost seg ute. Eneste unntaket er de seks kattene, spesielt den grå Pusurkatten vår, Onkel B, som ligger med nesa to cm fra varmeovnen i stallen. De siste dagene har kottet oppe blitt ferdig og de gamle regnskapene har flyttet inn der. Vi må ta vare på alt i 10 år, og nå er det lett å få ryddet ut etter hvert. I tillegg har vi fått kastet, gitt bort eller solgt alt som har vært «kjekt å ha», men som aldri har blitt eller kommer til å bli brukt…. Kontoret til Lars, er nå kontoret til Tone og Lars, med ekstra hyller og benkeplass. Det gamle kontoret mitt er nå, fram til det skal rives, verktøyrom for snekkerne. I dag blir snekkerne ferdig med dørene til fyrrommet og flissiloen. (Sistnevnte er allerede i bruk, sååå deilig å ha flisa innomhus.) I morgen begynner de å rive ned vegger inne, blir nok noen trivelige måneder framover med mye støvtygging! Julefeiringen blir i en veldig enkel versjon i år, pynting har ikke så veldig mye for seg….
Etter et par dager med manglende framkommelighet til pc’ene mine, har jeg nå ingen unnskyldning for ikke å kaste meg over oppdateringen av hingstesidene!
9.desember: I går måtte jeg ty til boblebadet for å få rettet ut kroppen igjen. I tillegg til å måke, strø og baske med rundballene, måtte jeg bære vann til folungene. Var faktisk ikke oppmerksom på hvor mye de drakk. Natt til tirsdag var det mye kaldere enn jeg var klar over. Siden vi hadde tatt ovnen som vanligvis står i tavlerommet det vannet kommer inn i bygningen, og satt den for å tine opp yttersiden av en heldigvis forholdsvis tørr rundballe, frøs trykkventilen i stykker….oversvømmelse! Herrlig! Verre var det at det fortsatt ikke kom noe vann da rørleggeren hadde kommet til unnsetning og byttet ventilen. Tirsdag og i går måtte jeg derfor bære vann. Og bære vann. Og bæ….. Lars bare fnyste over telefonen (han har vært i Belgia en tur) da jeg luftet min antagelse at det hadde frosset nede i karet… bare skru på høyere temperatur på vannrøret fram til karet, sa han… det hjalp jo ikke, siden det var karet som hadde frøset….. I går kveld var eksperten hjemme og fikk tint det opp igjen. Heldigvis. Er litt irriterende at man ikke fikser slike ting på egenhånd uten videre, men når man er bortskjemt med en mann som foretrekker å gjøre alt selv, så det skal bli gjort ordentlig…. hender slike ting. Nå lærte jeg i alle fall at jeg må sjekke gradestokken om kvelden og ikke stole på yr.no. De insisterte nemlig på at det var 10 grader mildere ute enn gradestokken sa! I tillegg vet jeg hvor alle stoppekranene er…!!! På tide, vi har jo bare bodd her i 32 år…. (aldri så lite pinlig, kanskje…???)
7.desember: Vannet hadde frosset i utegangen nå på morgenen. Ikke så rart, fant jeg ut da jeg kom inn og sjekket gradestokken. 20 minus er rekord for i år. Vet det ikke er så mye å skryte av i forhold til andre steder i landet, men det bruker faktisk ikke å være så kaldt her….. Vindstille og et godt, dempende snødekke, det er i alle fall et klart pluss! Ungene har ikke noe problem med å være ute, og det er bra. De tre minste holder seg inne nå på morgenen, men de var med på en aldri så liten morgentrim først. Venter med å slippe ut hoppene til sola får klatret godt opp på himmelen.
Er nesten ferdig med lister og oppgjørsbiten for i år, har et par små ting som må ordnes i dag, så kan jeg begynne med oppdatering av denne siden. Det skal legges til nye hingster og andre skal oppdateres, unghestsidene skal også oppdateres. Har noen bilder som skal på plass, i det hele tatt! Prøver også å holde meg et skritt foran snekkerne og rydder unna foran dem og på plass bak dem…. utrolig så mye ting jeg har samlet på meg gjennom årene!
Men aller først; et par kopper te og noen kapitler av en spennende bok, godt plassert under et pledd i sofaen ved den lystig brennende peisen!!!
5.desember: Det snør, men spesielt mildt er det vel ikke…? 10 minus er fortsatt kaldt, selv om både to og firbeinte har kjent verre. En av hoppene har stått inne i snart tre uker, grunnet en seneskade. Var ute igjen i går i et par timer, hun er svært korthåret og har gått glipp av tilvenningen til kulden. Får finne fram et dekken til henne i dag, tror jeg… Trodde først hun hadde en hovbyll, kan egentlig ikke huske sist noen av avlshoppene har hatt blødning på en sene…. Må være et uheldig slag fra en annen, mistenker vel i grunnen Nemesis, selv om jeg ikke vil beskrive henne som slem. Hun kan imidlertid slenge ut et bein eller to, spesielt hvis hun blir provosert, noe Hooker kan skrive under på. De to er noenlunde jevnhøye, det vil si godt over 170 over manken, men Nemesis er grøvre og tyngre. En dag jeg skulle ta dem inn sto Hooker i en blodpøl, med røde sokker bak. Å nei…nå har hun kastet, var min første tanke. Heldigvis ikke, men hun hadde mottatt et par riktige fulltreffere. Kuttet på innsiden av låret var ganske langt, men forholdsvis overfladisk. Behøvde ikke gjøre annet enn å grønnsåpevaske det og de røde sokkene. Hookie har ikke vært halt, men var ganske tjukk i begge bakbeina om morgenen en ukes tid. Hun holder litt mer avstand til Nemesis, som vel ser ut til å ha tatt mål av seg til å overta sin mors gamle posisjon som ubestridt flokkleder! Hun har allerede kontroll på Agria, som ikke pleier bruke bakbeina for å rette undersåttene inn i leddene bak seg. Nemesis har klart større rekkevidde, og dett var dett. En konsekvens er jo at favoritten til Nemesis, Misty, blir loset fram først i rekken, mens Nemesis passer på…. Pussige greier det der med rangordning i en hoppeflokk.
Apropos kasting, vi raspet tenner, vaksinerte og sjekket alle hoppene på torsdag. I alle fall nesten alle. Sip og Diva er såpass synlig drektige, at vi droppet ekstrasjekken på de to. De fleste av de andre skal følle ganske sent og er så store og røslige uansett, at det var godt å få bekreftet at alt fortsatt var i orden. Vi sjekket også de tre som var konstatert tomme i tilfelle rottefelle, men neida, ingen mirakler hadde skjedd…:-(
Folungene ble også vaksinert for andre gang. Der har det ikke roet seg helt ennå. Har i tur og orden måttet gi seks av dem et rapp over rumpa (frekkasene slenger ut et bein etter meg når jeg går i mellom og de er bundet opp til kraftfôring), fire har fått et rapp over mulen etter umotiverte angrep med skarpe tannvåpen, og tre er blitt knurret eller brølt til (klistring i ører og truende oppførsel!) Det er faktisk bare lillefrøkna Zeta og Agriadatteren Zenyatta Mondatta som ikke har behøvd korreks foreløpig, men jeg er trygg på at det kommer ….de små solstrålene mine ……:-)
1.desember. Første vinterdagen! 🙂 Her hos oss var det 17 grader på morran, ikke så galt når man ser hva andre må slite med. Virker imidlertid ikke så ille som det høres, siden det er vindstille og sol. At vannet hadde frosset i utegangen, var en miss fra vår side. Alle fikk lunkent bøttevann i morges, men håper inderlig vannkarene virker nå når jeg skal ut for å sjekke. Folungene syntes også det var ok med rolige vindforhold, i går var den første dagen på lenge de var ute i lengre tid frivillig. De sto lenge og solte seg, alle utenom de to yngste, som fortsatt trives best innomhus. Det har gått voldsomt mye fôr det siste døgnet!
Skal prøve å få gjort ferdig oppgjørslistene til stasjonene i dag, antar det er en del som venter med lengsel og smerte….
30.november: Endelig er pc’n kommet på plass i et varmt rom!!! Nå har jeg ingen unnskyldninger for ikke å oppdatere oftere! Så bedekningslitene inne hos DNT. Hvis alle har fått sendt inn listene så den er komplett, er det en god del mindre enn 1000 varmblodshopper bedekket i Norge 2010. Oppdaget dessuten en del norskeide hopper på listen, som helt klart er bedekket i utlandet. Blir en liten, liten årgang født neste år…. Hvor mange føll det blir her, er fortsatt et åpent spørsmål. Har ikke tatt siste sjekken for året ennå, men er faktisk litt i tvil på et par stykker. Når jeg vet at både Ippe, Norma og Cambusa er tom fra før, kan det bli stusselig….. At Sip og Diva er drektige, er lett synlig, de er de to som skal følle sånn noenlunde i rett tid. Vi kom gresselig på utur i fjor, og det henger igjen. Får begynne i slutten av april med fersk sæd på de som ikke er drektige, så har vi en sjanse til å jobbe oss inn igjen.
Hoppene har for øvrig ikke fått være lenge ute den siste uken. Det har blåst og vært kaldt, og når det dessuten har vært litt småglatt der de har gått, har det ikke tatt mange timene før de har mast på å få komme inn. I går fikk jeg sluppet dem i en innhegning der det er gras i bunnen, de koste seg skikkelig og hadde det ikke like travelt for en gangs skyld. Ungene er fortsatt for det meste inne, selv om det virker som om de begynner å venne seg til kuldegradene også de. Merkes at det er nesten bare hopper der, makan til samling med solstråler…. (Not!!!)
Samler meg nye venner på facebook jevnt og trutt. Er jo håpløs med navn, så det hadde vært en stor hjelp om de som ville være venner på F sendte meg noen ord om hvordan vi kjenner hverandre fra før eller hva vi har felles. Er jo redd for å dumme meg ut. Ellers er hele facebookgreia en utfordring. Har i mange år anstengt meg for ikke å være så impulsiv, spesielt i det jeg sier til andre eller pupliserer på nettet. Her i dagboka har jeg kontroll, etter å ha lest i gjennom er det ofte jeg sletter hele greia. på F er ikke det så lett, så foreløpig observerer jeg bare, eller er litt sånn intetsigende i kommentarene… som de fleste andre. Har nå fått en masse unyttig informasjon, sånn som at Micke tydeligvis har problemer med tennene og at julebaksen er i boks hos flere. Hadde de nå enda sendt smaksprøver!!!! (av kakene altså, ikke tennene).
Får gå ut og gjøre ferdig dagens stallarbeide, måke, strø og fôre mens hoppene er ute. har allerede gjort rent krybbene hos de små, og fylt dem opp med fôr igjen. Nå begynner de å bli likelyldige også til plastflaket jeg bråker med under fôringen, i dag kom faktisk Xendria for å ta det fra meg, får være måte på, sa hun… Lurer på hva jeg skal begynne med for å få fart på dem etterpå?
Er også snart ferdig med å rydde de rommene der snekkerne skal rive vegger og pusse opp. De holder på oppe nå, med isolering av et kott, og kommer nok trampende ned i første etasje om en dag eller to. Marita fra Travmuseet i Årjäng var innom og hentet mesteparten av travlitteraturen min, skal si den bilen var fullastet! Hanne lovte å komme etter resten????? Havner i gangen i morgen, men kan ikke bli liggende der lenge…..
26.november: Brrr… det er 10 minus ute, men det blåser i tillegg!!! Ikke noe rart at folungene må trues til å gå ut? De er freske nok, og turner crazy innendørs, men hver gang de stormer ut, er de like raskt inne igjen. I stedet for å tilbringe tiden ved utgangen, har de nå flyttet inn i den innerste kroken. Og de spiser…. har man ikke noe særlig til vinterpels, må man spise for å holde varmen, og det merkes! Brukte en papirsekk til å få litt plass rundt meg ved fôringen, men etter at jeg begynte å gi dem en ekstra som leketøy, er det fånyttes. Har gått over til å riste på et stort plastflak i stedet, men reaksjonen minker for hver gang. Er nesten dyreplageri å slippe ut hoppene, i verste fall får de være ute bare mens jeg måker, og jeg får jobbe fort!!!
Holder på å planlegge det nye kjøkkenet mitt. Det er et aldri så lite gap mellom hva jeg gjerne ville hatt og hva jeg egentlig kan tenke meg å betale…., så jeg sjekker litt forskjellige løsninger. Dyrt blir det uansett! Ellers så meldte jeg meg inn (???) på facebook i går. Det har liksom hørtes så viktig ut, men jeg vet ikke, jeg. Det var et styr med disse vennene, tydeligvis noen som samler på venner som andre samler på frimerker, helt ukritisk og har hundrevis! Fikk oversendt en hel haug med forslag, men jeg ville nå gjerne hatt litt mer til felles med dem før jeg hopper i vennskapshavet? Hvis man skal kalle dem venner, da? Min definisjon av en venn er vel kanskje litt annerledes…. De som åpenbart driver med travere, er jo greie. Vi snakker stort sett samme språk. Ellers hadde det jo vært greit å i det minste ha snakket sammen en gang i det virkelige liv……? Eller? Får vel gi det litt tid, kanskje…….
22.november: Det har blitt så kaldt inne på det gamle kontoret mitt, at jeg sitter ikke her lengre enn absolutt nødvendig. Skal imidlertid få flyttet pc’n inn på det nye der det er varme i golvet..:-) Skal få oppdatert sidene og lagt til nye hingster, så da vil jeg absolutt ha det litt mer behagelig mens jeg jobber. Annonsene er klare, vi fikk omsider nytt oppstillingsbilde av Ken Warkentin. Har ikke lagt det ut ennå, men det kommer også etter hvert.
I morges fikk jeg den andre hendvendelsen etter at jeg sendte ut bilagene på auksjonsåringene. Siden jeg er momsregistrert, må jeg nødvendigvis få hestene ut av regnskapet, og må skrive fakturaer der momsen er spesifisert. La ved en stor gul lapp, der det sto «Vedlagt bilag»!!!, men likevel er det altså flere som tror de må betale hesten om igjen… Hadde i og for seg ikke gjort meg noe!
Har allerede begynt å få bestillinger for neste år. Rundt 10-15 oppdrettere er tidlig ute i år, det betyr vel at ikke all entusiasme er død ennå?
Folungene virker å trives godt i utegangen. Vi var så heldige at regnet jeg skrev om sist, gikk over til sludd og snø før det frøs på. Det hjelper utrolig godt for både små og store høver. Det tok tid før vi fikk begynt oppbindingen, vi måtte få tak i tau som kunne spleises med nål, og det var tydeligvis ikke så enkelt. Selve bindingen gikk stort sett fint. Den ene av hoppene sluttet imidlertid å spise etter et par dager, trodde bare hun var litt matlei, men fant etter hvert ut at hun var redd for å putte hodet ned i bøtta med det klirrende tauet på… Det løste vi enkelt ved å fylle bøtta til randen, så nå har hun spist seg nedover gradvis og funnet ut at det går bra …litt til…og så enda litt til…. vi er nesten i bunnen nå. Den siste åringen koblet bare helt ut. Det verste var imidlertid at hun ble håpløs å få tak i når vi skulle fôre med kraftfôr, hun likte ikke tanken på å stå fast. Vel, vi har hatt sånne før, så vi lagde en egen stropp med gummi, kombinert med tau, sånn at strikken ikke kunne strekkes så langt at den røk. Det gjorde susen. Nå er hun skrekkelig utålmodig etter at jeg skal se å få bundet henne! Kom med maten! Fort!!!
Har fått høre litt fra en del av åringene våre, og det går stort sett bra med dem. Whip’ert er i vogn og oppfører seg heldivis bra. Verity er en «nydelig traver» i følge Petter Glittum, hun står inntil videre i Danmark hos Kaj Jensen. Den samme Petter var lettere oppgitt over Whatawiseguy! Han er akkurat som du sa! (Selvsagt, kjenner da barna mine!) Vil bestemme alt, iskald i hodet og en frekk kjeltring! Han hadde lagt seg ned og i det hele tatt vært vanskelig å temme! Er imidlertid omsider i vogn. Vigilia ble ropt inn av Arild Eggen, men det var Olav Mikkelborg som skulle ha henne. Han er også veldig fornøyd, hun traver allerede veldig fort! Forsiktig…. Wizard of Ousse hos Wallevik hadde klart å skade seg flere ganger, bare sårskader riktignok, men… Var vel noenlunde greit også med ham nå. Vanilla og Wayward hos Hammers trener bra og oppfører seg fint. Sistnevnte ga jeg faktisk bort like før auksjonen, håper det blir en skikkelig racer! Har mer eller mindre gitt bort hester før, Nelson har gått 1.12 og tjent mer enn en halv million, (der fikk jeg riktignok ei hoppe i bytte, men hun døde.) og Ongeman har da ikke gjort det verst han heller? Rek 1.15, innkjørt 170.000, vant løp så sent som i august…..
Av 2-åringene er det bare Ucatoni og Ultimate Rock som ikke har vært ute i mønstringsløp. Begge trener bra, men har vært skrekkelig forkjølet og mistet mye hurtigtrening. Hadde vært moro om de rakk å komme ut før nyttår.
Syv av ni 3-åringer har startet, den åttende, (Timetodream) travet 22.4 i prøveløp allerede i april, men har fått noen mindre problemer med veksten tror jeg det var, og venter til neste år. Den niende, Tuttalaforza, var syk i hele fjor og ble veldig forsinket, men trener veldig bra nå. Kunne gått prøveløp etter det jeg forsto, men de venter antagelig litt til?
Har hatt veldig få starthester i år, nå om dagen kan det faktisk gå uker uten at det er en eneste hest fra oppdrettet vårt som har vært ute i løp. Safir vant imidlertid løp sist han var ute, Sarzaparilla er muligens i siget og ble toer i går, Siriuz fikk premie og Superatrix gikk bra etter den evindelige startgaloppen på lørdag.
15.november: Det regner og er ganske så ufyselig. I går var det altfor glatt til å slippe ut hoppene, noe de var lite fornøyde med. Lars fikk skrapet opp grusen hos folungene, så de kunne gå ut. Ikke det at de var ute lenge om gangen akkurat. Er så glad for at denne gjengen har et sunt forhold til vær og vind og inneliv, er så innmari dumt når ungene står hutrende utenfor, halvveis stivfrosne, fordi en eller annen synes det er skikkelig skummelt når regnet trommer på taket eller vinden piper rundt hushjørnene…. Lars skrapte også opp veien ut til den største luftegården, der har sanda kommet opp, så hoppene kan gå ut i dag. Antar det ikke tar lange stunden før de begynner å klage likevel, det regner… vi vil iiiinnnn….. Er snart ferdig med årsrevyannonsene, mangler egentlig bare et bilde av hingst, det skal etter planen tas i morgen.
13.november: En av høstens gleder er å studere katalogen foran Harrisburgauksjonen. Ca 200 avlshopper skulle selges, mange av dem med egne topprestasjoner, mange med knallgode søsken, og noen hadde allerede avlet veldig bra. Jeg sorterer alltid raskt ut de eldste og de som har stamme som ikke tenner meg. Deretter begynte jeg å se på avkom. Har hoppa gått tom for ofte, er hun ikke interessant, skal hun følle altfor sent, eller så tidlig som i januar-februar, det samme. Det siste kunne jeg vel levd med, hadde bare vært nødt til å latt henne følle før jeg tok henne hjem. Endte etter hvert opp med 30 hopper som jeg studerte nøye noen dager, de ble fort til seks. La dem vekk, men oppdaget at det var en jeg ikke kunne stoppe å tenke på. Siden hun var bedekket fem ganger før hun ble drektig i år med sitt første føll, droppet jeg egentlig ideen, men da jeg fikk vite at den første hingsten hun ble prøvd med hadde store problemer på våren i år, ble gnisten tent igjen. I går bestemte jeg meg for å legge inn et bud. Etter hvert som den ene spennende hoppa etter den andre, gikk for tildels latterlige priser….. var jeg ganske oppstemt. Mine «topp-seks» gikk etter hvert for 22.000 – 40.000 -10.000 – 14.000 og 1500 !!! , så jeg var egentlig ganske sikker på den siste. Den gang ei! Hoppa var spesielt fin å se på, det visste jeg, siden hun kostet 60.000 dollar som åring. Hun ble dyr nå også, oppdretteren kjøpte henne tilbake for 50.000, og jeg må innrømme at jeg faktisk var bitte litte granne lettet for at jeg ikke plutselig hadde en avlshoppe til…. Jeg skal imidlertid aldri på Harrisburgauksjonen selv, ingen sjanse i havet for at jeg hadde greid å komme meg ut derfra uten å ha kjøpt en handfull….!
Broline handlet tre, Tina kjøpte ei hoppe som har avlet veldig bra og fikk henne svært rimelig og Siv kjøpte både ei hoppe og et føll. Hadde faktisk lurt på å kjøpe ei tom hoppe som hadde hingsteføll ved foten etter SJ’s Caviar. Hun er mor til Kalles Kaviar og søster til Kendrick Hanover, og de to samlet gikk for latterlige 1500 dollar! Transportkostnaden hjem hadde imidlertid blitt ganske høy, tror nesten folungen måtte hatt en egen plass og ikke bare halve sammen med sin mor….
9.november: Fysj og fysj, så surt det har vært i dag!!! Ikke så mange minuser, men ganske sterk vind og etter hvert føykende snø. Hoppene sto og klumpet seg sammen nede i den første bakken, og pilte inn til stallen straks jeg åpnet porten. Vanligvis er det ikke snakk om å komme inn etter bare tre skarve timer på jordet, men i dag var det ingen som satte særlig pris på frisk luft. Folungene var ikke lengre ute fra liggehallen enn fem meter på hele dagen, og det var bare fordi de ble dyttet ut da jeg skulle strø for dem. Snekkerne har jobbet i ly med endeveggen på stallen der den nye flissiloen er satt opp. De har byttet panel og satt inn nye vinduer og en ny dør inn til loftet. Det som gjenstår nå, er innredningen, gulv nede og oppe og innvendige vegger i toppetasjen av siloen. Pipa til biobrenselsanlegget kom i går, nå er det ikke lenge før vi kan starte fyringen. Gleder meg spesielt til å slippe å ha flisa i metallkontainer, den har selvsagt frosset og må hakkes løs før bruk….
Skulle ha laget ferdig annonser til årsrevyen, men det har jammen ikke vært lett å få til! Ikke er alle avtalene på hingstene klare, ikke har eierne besluttet hvor de skal stå, ikke er det bestemt om prisene skal justeres …. Nå begynner det imidlertid å jenke seg, de neste dagene må det jobbes hardt. Siden sist har vi fått ombord Gift Kronos også, en spennende Viking Kronos-sønn som skal stå på Håleryd sammen med samme eiers Olimede. Sistnevnte har lovende 2-åringer i år, han fikk sin første vinner i Frankrike forleden og en av hans fire svenskfødte har travet 1.17 og er klar for finalen i Uppfödningsloppet. Inntil videre har vi fortsatt ingen avtaler klare for hingst oppstallet på gården neste år, men det er ikke noe stress.
5.november: Jeg har en venninne som sier hun aldri i en million år kunne tenkt seg å gifte seg med en travtrener. Hun er ikke blant de som har fordommer og tror travsporten bare fostrer avskum, hun er nemlig solid forankret i sporten selv. Hun påstår travkusker er notoriske skjørtejegere, alle mann! Er ikke det egentlig et forholdsvis typisk mannlig trekk uansett hva de driver med? En annen sak er at travtrenere og kusker ofte får det lett servert, det finnes nemlig en del travgroupies der ute, i tillegg til den store flokken av hestejenter som er mest tiltrukket av de firbeinte på stallen. Da mine to venninner og jeg begynte å vanke i stallene på Leangen i 13-14-års alderen, kastet vi nok et og annet skråblikk på stallgutta, men det var hestene som fanget de store følelsene. Solurd, Isadora og Solligutten ble stelt og stullet med hver eneste dag etter skoletid, og omtrent hele dagen i helgene. I tillegg til hester, lærte vi også mye om hvordan gutter tenker og opptrer overfor jenter de ikke er spesielt interessert i utenom en rask omgang i høyet. Vi var heldigvis for unge til å fange interessen, og de brydde seg ikke om at vi hørte hvordan de tøffet seg ovenfor hverandre. Det var en lærdom jeg var glad for å få med meg. Når det er sagt, var det faktisk spesielt en fyr som prøvde seg, han var helt klart pedofil, selv om vi da aldri hadde hørt det ordet. Det dukket opp et og annet venninnepar som tilsynelatende prøvde å bli venninner med oss, hah! Vi lot oss ikke lure, og hadde stor fornøyelse av å avsløre dem. Ekle var vi, om jeg skal være alldeles sannferdig. Det var nemlig ikke vanskelig å løpe litt ekstra fort med Solligutten, så jenter datt av og innholdet i sminkepunger skvatt i alle retninger…. Skamme seg, burde vi….:-)
Nå har aldri jeg vært av den oppfatning at travsportens kvinner og menn har en lavere moral enn resten av Norges befolkning. Jeg innbiller meg ikke heller at vi er noe bedre enn gjennomsnittet, kjeltringer finnes i alle lag…. Vi vet det finnes smuglere, skattesnytere, svindlere, utpressere og mennesker som ikke akkurat tar avstand fra å bruke vold i flere sammenhenger. Finnes det også voldtektsmenn blant oss? Absolutt ikke utenkelig, det heller. Om noen skulle vise seg å være lovbrytere har det imidlertid ingenting med at de eier, trener eller elsker hester å gjøre, noe man enkelte ganger får inntrykk av fra media……
3.november: Tok fra folungene mandag kveld. Gikk like fint som sist, hørte nesten at hoppene dro et lettelsens sukk da ungene ble leid ut av stallen. Var inne i stallen hos hoppene noen timer senere og fylte på med fôr. Morgenen etter var det bare de vanlige humrende «klar for frokost»-lydene å høre. Da jeg slapp dem ut i går og de hørte barna, var det litt roping fram og tilbake, men det ga seg fort.
Ungene begynte også å spise ganske raskt, hjelper at de er sultne og trøtte når man skiller fra. Var ute og snakket med dem flere ganger, og det gikk bra med dem. Utpå kvelden la de seg til å sove alle sammen. Følger med dem på monitor, og så at det ikke var noe stress, selv om de vandret rundt en del. De får kraftfôr morgen og kveld, men vi venter med bindingen noen dager til. Først må de venne seg til bøttene, i morges var den første gangen alle sto stille ved hver sin bøtte og spiste til det var tilnærmelsesvis tomt. Det er bare en av de små som foreløpig har vist tendens til å ville dominere, og det er forsåvidt ikke uventet datteren til Agria Racing, Zenyatta Mondatta. Også søsknene hennes har vært i toppen av rangordningen tidligere år. Den lille purka klistrer i ørene og jager vekk alle som står i veien, om de er en halv gang så store og flere måneder eldre…..
Det eneste som kan kalles positivt med regnet som strømmer ned, er at ungene venner seg til trommingen på taket.
29.oktober: Gårdsplassen er aldri så lite ustabil om dagen. Etter all gravingen for å legge ned isolerte rør som skal føre varmtvann mellom fyrrommet, stallene og huset, opplever vi stadig at det oppstår groper eller grøfter når massen synker. Siden det var gårdsplassen det dreide seg om, jevnet vi den bare til etterpå, og da oppstår nødvendigvis disse gropene innimellom. Vi har liggende en haug med subbus, så vi får fylt opp etter hvert. Selv om jeg visste den var der, tråkka jeg nedi grøfta hver gang jeg fylte flis i går, utrolig! Vi får en ny kontainer med flis i dag, så gubben bråfylte opp grøfta før han raste av gårde til Lillestrøm og Bilsportsmessa. Det blir for øvrig den siste kontaineren vi skal ha stående ute, gleder meg til å ta i bruk det nye flisrommet. For det første er det ikke metallvegger som råflisa fryser fast i, for det andre kan jeg kjøre rett inn i stallen uten å gå ut. Det blir også slutt på tykke islag på presenningen over containeren som truer med å dette ned i hodet på meg…. Nå som elgjakta er over (den ene snekkeren reiser land og strand rundt hver høst for å få med seg mest mulig!) har snekkerne tid til å fullføre innredningen av flisbygget i to etasjer. I første etasje blir det bioflis som føres inn til biobrenneren i kjelleren (svære greier!), i annen etasje altså råflis til stallen.
Ellers så er føret begredelig om dagen. Litt opphold innimellom, men regn og klinete underlag og møkkete hopper. I går hadde til og med en av folungene rullet seg i søla.
Har fått med meg turene rundt folkehesten, og må si jeg er skuffet. Sa tidlig hva som skulle bli julepresanger til kunder, familie og kollegaer, men har vel mistet en god del av entusiasmen etter det sist skisserte opplegget. I Sverige har opplegget fungert prima, antallet hester øker for hvert år og andelene raser ut. Alle årets hester har startet, kanskje ikke så rart siden en av kravene for å bli med i konkurransen er at hesten skal ha godkjent prøveløp før den blir innhandlet av en av de deltagende trenerne. En av de tingene som gjør konkurransen spennende i Sverige, er at man konkurrerer innbyrdes og på like fot. La gå at ingen er ekstreme årgangstopper, men spenningen har vært stor like til det siste om det skulle bli Gitano eller Oh Yeah som skulle gå av med sluttseieren og de 100.000…. Hvordan kan man få til dette med en blanding av varmblods, kaldblods og fullblods? Sant nok, man snakker om innkjørte penger og poeng og det kan telles og samles uavhengig av eventuelle direkte møter deltagerne i mellom. Forutsetningene vil imidlertid blir helt forskjellige. For 3-årige kaldblodshester er kvaliten veldig ujevn, spesielt på våren. Skal hesten ha vist talent nå i høst og allerede ha gjennomført et brukbart prøveløp, er antagelig prisen altfor høy. Hvis ikke det er krav om godkjente prøveløp, vet vi jo at startprosenten på 3-åringer ligger på rundt 30-40% …. og med flere hester som kanskje ikke kommer til start, blir hele opplegget lett en dundrende fiasko. Av det jeg har fått med meg vil det bare bli åtte parallelle andelshester, uten den spenningen rixallsvenskan kan tilby. Vet i alle fall at om det nå i det hele tatt blir noe av opplegget i år (kanskje det skulle planlegges litt bedre og påbegynnes neste år i stedet?) og jeg finner ut at jeg skal kjøpe en andel eller to likevel… kommer jeg nok til å styre klar av kaldlodsunghestene. Og det er IKKE fordi jeg har noe i mot kaldblod, men fordi jeg tror de vil stille med et handicap. Har helt klart mer sans for opplegget med bare varmblods det ene året, eventuelt fulgt av et år med bare kaldblods…. skjønt hvordan vi skal rekruttere nye, varige eiere ved å begynne med å eie en haug med uferdige kaldblods 3-åringer som humper rundt i varierende stil, er meg en gåte. De beste i årgangen er flotte å skue, men hvor stor sjanse har vi til å få handlet inn noen av dem for 150.000? Varmblodshestene er mye jevnere og tidligere ute og burde passe mye bedre til formålet!.
Apropos startprosent og 3-åringer, jeg krysset lenge fingrene for at jeg skulle få alle ni til start i år. Syv har vært ute i totoløp, den åttende travet godkjent prøveløp på 22.4 allerede i april, men har møtt noen humper på veien og drøyer antagelig til neste år? Den niende, Tuttalaforza, var syk i hele fjor, og jeg er ikke helt sikker på hvordan det går akkurat nå? Sist jeg hørte noe, var det optimisme og planer om minst lokalkjøring i september….
28.oktober: Vaksinerte folungene i dag.
27.oktober: Å fysj og fysj! 3-4 plussgrader, vind og pissregn! Hopper og føll var ute i drøye 3 timer og var sjeleglade for endelig bli hentet inn fra elendigheten. Var egentlig litt fristende å skille fra i dag, med tanke på måkingen i morgen…. men vi drøyer vel til over helgen som planlagt. Utegangen er klar, skal pensle på litt ovatrol på krybbefestene og riste opp et halmlag over grusen i bunnen og flisa som danner mellomlegget. Vi bruker et par rundballer med halm til å begynne med, etter det er tråkket ned, strør vi daglig med kutterflis for å holde underlaget tørt. Alle tror visst jeg ikke har noe å gjøre om dagen, en journalist som ringte lurte på hva jeg mente når jeg sa det. Åååå, du passer på hestene, mener du? Passe på, jommen sa jeg smør og fløte! Hardt arbeid og møkkamåking, gutten min, det er saken. Blir enklere når folungene er ute av boksene til mødrene, gleder meg til det. Tror de fleste hoppene er helt enige, ikke et knyst fra dem om jeg tar ut en folunge en stund…. Grimene er tilpasset og merket med navn, den aller yngste på ha grime litt mindre en pony noen uker til, de andre har virkelig vokst seg til.
25.oktober: Har så mye å ta meg til, at jeg har somlet masse med oppdateringene. Ikke lenge før det må begynnes med årsrevyannonsene heller, er foreløpig ikke helt sikker på hvor mange hingster som skal markedsføres. Det er fortsatt uklart om det blir noen hingst på oss neste år. Har fått en del tilbud i det siste, men har takket nei av forskjellige grunner. En hingst har både interessant stamme og gode prestasjoner, men er vanskelig å tappe. (Det er i grunnen den eneste betingelsen OJ har satt for hingst, at han skal være lett å samle sæd fra.) En annen har virkelig gode prestasjoner og stamme, men dessverre også en del avkom som gjør hingsten uaktuell. En tredje har skikkelig spennende stamme, bra rekord, stort antall seirer og brukbart grunnlag, men har «jobbet for pengene» mer enn å ha tidlig talent. Litt skummelt når han aldri har møtt krefter med de aller beste som unghest, siden det er talentet som nedarves! At han er holdbar er jo et klart pluss, men det oppveier ikke manglende unghestprestasjoner i den høyeste klassen.
Har også fått tilbud om å kjøpe halvparten av en hingst, men det er ikke aktuelt. Det norske markedet tåler vanligvis en eller to sesonger, før oppdretterne ser seg om etter noe nytt. Har ikke lyst til å havne i den situasjonen at jeg er bundet, det er nemlig dyrt å være eier av en hingst som ikke får mange hopper!
Har dessuten fisket etter en hingst jeg kunne tenke meg, men har ikke fått svar foreløpig. Tror det er usikkert om han skal fortsette å gå løp eller ikke. Hadde napp på en annen som jeg synes er veldig interessant, men der er det flere om beinet. Har forsåvidt ingen hast, får nok flere sjanser. Hingster er det i grunnen nok av….
22.oktober: Verden har blitt hvit! Det kom noen cm snø i går kveld, og siden det er og skal være kaldt framover, blir den antagelig liggende noen dager? Lurer litt på hvor jeg skal gjøre av hopper og føll i dag, det kan muligens bli glatt i den bakken de har gått i nå….
21.oktober: Da er de første 40 hingstene klare for neste sesong. Av dem er 16 våre. Det mangler flere av «de faste», grunnet foreløpig manglende avtaler. Regner med vi har 5-10 flere å tilby i løpet av vinteren. Når det er sagt, kutter vi raskt ut hingster som enten ikke fungerer optimalt, eller som ikke er spesielt etterspurte. Det koster både å få dem godkjente, å markedsføre dem, samt å importere sperma. Nytt eller nygammelt hos oss er Quaker Jet, Coktail Jet og Torvald Palema.
18.oktober: Har fått tatt nye bilder av ungene, men da jeg skulle sjekke resultatet, var det en ting som var svært påfallende!! Nesten overalt det var noe action, der var Xavi. Han var høyt og lavt på beitet, jaget etter snart den ene, snart den andre, bet den tredje i rumpa, brøt med en fjerde, koste med en femte og leide en sjette rundt etter halen…. Av en eller annen grunn lot han de tre yngste jentene være i fred, men det må bare ha vært et tilfelle. I går måtte også de til pers. De er for øvrig ikke dummere enn at de løper bort og gjemmer seg bak mammaene sine, hvis han blir for tøff. Tror jeg. Guttungen er en smule hyperaktiv. Har tenkt mer og mer på om jeg skal kjøpe meg et hingsteføll til, helst en som er eldre og større, som han kan bryne seg på. Har sjekket katalogen i Harrisburg, men om man ikke tar med mammaen også, vil vel ikke krabaten kvalifisere for deltagelse på den norske auksjonen? Hmmm. Kanskje jeg skal sette inn en annonse og se om noen har et varmblods hingsteføll de kan selge? Bryr meg ikke om å ta inn en for noen andre…..
11.oktober: Sløøøv, jeg nei? Sover bedre, men er også trøttere enn på lenge….. Kanskje det er på tide å ta tran igjen…? I hele høst har jeg (riktignok til og fra…) tenkt på at jeg burde ta en tur til tannlegen igjen. Er ikke spesielt glad i akkurat det (så rart!), så jeg bruker lang tid på å samle mot nok. Tannlegen min ga fort opp å kalle meg inn hvert halvår, det resulterte uansett i panikkangst og avbestilling. Uten unntak. Går vanligvis når jeg føler at det er noe galt… Søndag kveld mistet jeg en plombe, eller i alle fall deler av en. Tanna var så skarp at jeg fikk sår på tunga og måtte pakke den (tanna altså) inn i tyggegummi! Var ingen bønn, måtte ringe for å få time, og i morges var det bare å sette seg i stolen. Tur! Tanna/plomben behøvde bare å pusses, ikke noe boring! Tok samtidig røntgen av resten av bissene, fjernet litt tannstein og pirket litt her og der, alt var perfekt! Lett å se at du ikke drikker brus eller spiser mye snop, sa tannlegen bifallende. Mmmm, samtykket jeg skamløst og aldri så lite usant, mens jeg vrikket meg fornøyd ut av torturinstumentet igjen. 750 kostet moroa, og bare for moro skyld spurte jeg om når jeg var der sist. Litt mer enn tre år, sa hun, du hadde mistet en plombe …. 🙂 Tenk så mye penger jeg har spart på disse årene, og nå kan jeg gå vinter og vår i møte med god samvittighet!!!!
Sitter og ser på hopper og føll gjennom kontorvinduet mens jeg skriver. Vi har kalde netter, men flotte dager. Det er såpass tørt nå, at vi tenkte å slippe dem over på en førsteårseng til, der det har vokst opp ganske så mye gras etter at annenslåtten ble høstet. Holder nok akkurat de drøye to ukene som er igjen før folungene skal flytte inn i utegangen.
Har omsider fått somlet meg til å navnsette alle sammen. Nytter ikke å være navnløs, når man skal bo for seg selv. Hadde i utgangspunktet tenkt å bruke både x, y og z i år, men bestemte meg etter hvert for å bare bruke x. I mellomtiden hadde folungen til Olala som jeg er papiroppdretter av, fått navn på y…. Etter litt flere funderinger, ble det både x, y og z likevel. Xantippe, Xavi og Xandria er de tre x’ene, Yvelines, Yazmina (og Olalas Yentl) begynner med y, mens det ble flest z’er: Zeta Leonis, Zing, Zeema Zamar, Zashay og Zenyatta Mondatta. Det er viktig at de er absolutt leietamme før vi skiller fra, så vi trener litt flere ganger i uka. Å gå på tom sammen med mamma, er ingen sak. Vi tar derfor ut to og to folunger og går hver vår vei med dem, mens mødrene blir igjen inne. Nytt av i år, og den største prøven, er en hinderløype vi har laget. Først når unghestene går ubesværet over tømmerstokker og lignende, er de klare! I løpet av uken skal jeg prøve å få tatt nye bilder av hele hopen, det er skikkelig lenge siden sist og de har vokst! En masse!
6.oktober: Det er absolutt mulig å være for prinsippfast. Onkel, den fete «pusurkatten» vår, flytter seg ikke for noen! No sir! Så når det kommer en kontainer med flis og han sitter midt i veien, er det bare å løpe ut og foreta en redningsaksjon…. Her sitter jeg, så de får kjøre rundt, er hans lite gjennomtenkte mening….
For første gang på uker, kanskje måneder, sov jeg hele natten igjennom, uten å våkne et antall ganger. Kan ikke engang huske hva jeg drømte om, og det er uvanlig, men deilig. Forhåpentligvis var det bare den første av mange, mange netter med ordentlig god søvn…:-) Begynner å nærme meg slutten av listene mine. Bedekningslistene er klare, holder på med oppgjøret til hingsteeierne. Deretter følger avregningene til stasjonene, opptelling av hva som er igjen av strå med frossen sæd, før årsrevyannonsene skal lages. I dag må jeg imidlertid innrømme at jeg ikke har gjort stort annet enn å skravle i telefonen….
Sånn som situasjonen er i de nordiske landene akkurat nå, er det spesielt lett å få leid seg en ny hingst for neste år. Så langt er tre av «mine» tidligere hingster klare for Norge 2011. Bruker ikke å uttale meg om andres hingster, men siden jeg kjenner disse tre spesielt godt, kan jeg vel gjøre et lite unntak?
Gentle Star er den norskfødte topphingsten som også evner å lage avkom i toppklasse. Han har alltid vært en del etterspurt også i Norge, men siden han ikke har fungert særlig bra på frossen sæd, har vi ikke hatt mer enn bare noen få hopper her tidligere. Har prøvd å bedekke Linder med ham to år på rad, men sæden har ikke kommet fram i tid… kanskje neste år?
Fast Photo har hatt en god del hopper i Norge de senere årene, tildels fordi han har vært tilgjengelig med fersk sæd. Er en jevnt god avlshingst, uten å ha laget de store stjernene. Faren SJ’s Photo med sønner, virker å passe godt på våre breddegrader. Er selv oppdretter av en 3-åring samt et fint årsføll etter ham.
Banker Hall var vi agenter for, for et par år siden. Han fungerer svært bra med frossen sæd, men det har vært liten interesse for å bruke ham her. I år ble det derfor ikke engang søkt om godkjennelse. Interessen vil antagelig ta seg opp om noen fra den første, store årgangen med svenskfødte 3-åringer (født 2008) kommer tidlig på banen med gode resultater neste år. Men det er det med Balanced Image-sønner… markedet virker å være generelt skeptiske til dem? Eller? I Norge har vi hatt flere av dem tidligere, Recourse, Dell Ridge Image og fortsatt aktive Mo Monet Hanover, Whitesand Titan og Armbro Plush. Kanskje også den norskeide tidligere topptraveren Rotation (er også etter Balanced Image) dukker opp i Norge?
Selv hadde ikke vi tenkt å ha avlshingst oppstallet neste år. Chipmate er på vei tilbake til Danmark (har allerede flere 2-årsvinnere der nede i høst) og Victory Abroad flytter litt lengre opp her i landet. Når jeg skriver tenkt, så er det mulig vi ombestemmer oss…. Har fått mange tilbud på flere ganske så interessante hingster, men det er ingen som har fenget helt før nå….. så kanskje det blir hingst på Jørgentvedt 2011 likevel?
Når det gjelder importhingster neste år, er det ikke så mange som er klare foreløpig, vi har sendt inn søknad på rundt 15 så langt. Resten får vi ta etter nyttår. Av de 15 er de fleste fra den gamle, gode gjengen, 3 er nye for oss, 1 av dem hadde vi for flere år siden. Enkelte hingster går litt på omgang mellom agenter.
Når det gjelder auksjonshestene våre, har vi fått oppgjør for 12 av 14. Har kontroll på hva som skjer med en del av unghestene, skal sjekke ut resten om noen uker…
2.oktober: I natt drømte jeg om journalene til Ole Jørgen …De ligger her på benken, og jeg gruer meg til å gå gjennom dem. Han arkiverer etter hoppene, jeg som alltid har vært vant til å skrive bedekningslister på hver hingst, pleide derfor å legge dem inn under hver hingst. Nå må jeg gå igjennom hundrevis av journaler for å finne de jeg behøver……
Har fulgt med på auksjonen i helgen, og føler med de svenske oppdretterne. Torsdagen var det select-auksjon, det betyr altså at utbudet skulle være spesielt bra hva stammene angikk. Minsteprisen var derfor også på 50.000. Fredag og lørdag var hestemateriellet mer blandet og minsteprisen på 20.000, mens søndag formiddag (!!!) var en «billigvariant». Det kostet mindre å delta, og utropsprisen var på 10.000. For å ta den siste dagen først, det var ingen suksess, og jeg er forundret over at noen i det hele tatt kunne tro det skulle gå bra. For det første tidspunktet, klokken 10 på søndag formiddag, for det andre stempelet hele gruppen på denne måten fikk av å være tredjeklasses vare…. ikke mange som kan tenke seg å betale for sånt, hvis de i det hele tatt møtte opp.
Tilbake til selectauksjonen på torsdag. Det ble en tildels merkelig affære.176 hester sto i katalogen, 92 ble solgt for en snittpris på 120.000, noe som er lavt for denne kvaliteten. 16 hester oppnådde ikke minstebudet på 50.000 (8 hingster, 8 hopper). To hester ble solgt for henholdsvis 630.000 (e Varenne) og 600.000 (e Credit Winner), de to neste på listen ble betalt med 330.000 (en e Lindy Lane, en e Andover Hall) . 14 hester ble solgt for 200.000 eller mer. Det som ikke kommer fram, er at 15 av de 44 som ble ropt tilbake, var oppe i bud på mellom 120.000 og 300.000, og mange av disse og andre ble solgt direkte etterpå. En annen sak som jeg mistenkte og som jeg etter hvert fikk bekreftet, var antallet strykninger, som bare økte i løpet av kvelden. 24 hester ble strøket. Det som ikke synes, er at mange av dem ble solgt på forhånd, også under selve auksjonens gang. Det kan til en viss del unnskyldes fra selgernes side, siden de var svært usikre på hvordan det ville gå. At en gruppe spekulanter på den måten ødelegger hele ideen bak auksjonsformen, er ikke bra. Hvis alle hestene hadde blitt solgt ved klubbeslag og ikke før eller etter, ville tallene for denne første dagen vært mye bedre, og ikke ha utløst panikken blant oppdretterne som muligens medvirket til resultatene de påfølgende dagene. Kjøperne er som haier, de merker blod i vannet….
Fredagen var hestene av mer blandet kvalitet. 182 åringer sto i katalogen, 15 var strøket, 123 ble solgt ved klubbeslag. Middelprisen på solgte hester var på 57.000, hvorav de 19 som ble solgt for mellom 100.000 og 260.000 dro opp. 14 oppnådde ikke engang et bud på 20.000 (11 av dem var hopper), og 30 ble ropt tilbake, den «dyreste» for 180.000.
Lørdagen skulle det selges 187 åringer, 19 var strøket, 124 ble solgt ved klubbeslag. Middelprisen for de som ble solgt var 51.000 (59 for hingster, 45 for hopper). 16 ble solgt for mellom 100.000 og 200.000, de to som oppnådde den høyeste dagsprisen var etter Pine Chip og Lindy Lane. Av de 28 som ble ropt tilbake, var den høyeste prisen på 190.000.
Søndag formiddag var det meningen å selge 82 hester. 27 var strøket, 9 oppnådde ikke engang bud på 10.000, 23 ble ropt tilbake og 23 ble solgt for en snittpris på 24.783. Middelprisen på de som ble ropt tilbake, var faktisk 3000 høyere.
Konklusjon? Glem søndag formiddag. For mange hester, for få kjøpere. De sistnevnte gjorde nok en del skade ved å skimme stallene på forhånd. Ikke bra å kjøre fullt løpsprogram på flere baner samtidig med at oppdretterne har sitt viktigste arrangement for året. Man så også at det ikke uten videre hjalp å bruke de hotteste hingstene. Det ble f eks solgt 2 avkom etter vanligvis megapopulære Viking Kronos (koster 150.000) for 90.000 kroner stykket…. Og selv om Varenne hadde mange hester som gikk for hyggelige priser, var det også en som var i den andre enden av skalaen og ikke oppnådde bud i det hele tatt.
Om vi skal sammenligne svenskenes maratonauksjon over fire dager, med vår varmblodsauksjon på en kveld, kommer vi faktisk veldig godt ut, både på snitt og salgsprosent. En tankevekker er det også at på våre 132 auksjonshester (etter strykningene) sammenlignet med svenskenes 539, hadde vi likevel fem hester som ble solgt for priser på 300.000 eller mer, mens svenskene bare hadde fire…. og det uten å ta hensyn til valutaforskjellen!
Det kommer til å bli en streng evaluering i etterkant.
27.september: Nei, jeg har ikke hatt ferie. Trodde i min enfoldighet at det skulle bli lettere når åringene hadde reist, men der tok jeg gruelig feil. Fjorten hopper og ti føll som er inne om nettene, er en stor påkjenning på armer, rygg og bein. Folungene skal temmes, hoppene skal stelles, stallene skal tømmes og vaskes etter tur, utegangen skal gjøres klar til en ny flokk, sprangsedlene skal skrives (nesten i mål!), data om årets sesong skal samles inn, lister skal skrives og sendes DNT samt hingsteeierne, penger skal overføres, nye hingster skal det søkes for innen fristen 1.oktober, deler av huset skal gjøres klar for snekkerne… kort sagt, har skrekkelig mye å gjøre. Hadde tenkt å skille fra de eldste folungene allerede til helgen, men har innsett at ikke alle er modne for det. Siden det nærmest er et mareritt å måke for hopper med så store føll etter drøyt 12 timer på boks (og det er bare på de fine dagene…) innså jeg at vi må ansette en måkehjelp for en måned eller to. Heldigvis er det en tilgjengelig…… Fredagen var spesielt ille, siden jeg måtte ta inn hestene tidlig på torsdag grunnet iskaldt regn og vind. Nesten alle de største folungene med mødre har bokser på 15-18 kvm, og det hjelper selvsagt en god del. I enkelte bokser er det faktisk folungen som er rensligst i familien, pussig nok.
Fjorten hopper, ja. To av dem er solgt og reiser når folungene er skilt fra. En kommer til å ende sine dager av dyrevernmessige grunner, fulgt av muligens en til… er ikke med lett hjerte, men noen ganger må bare den avgjørelsen tas. Da er det ti igjen. Har behov for å selge minst en til, er selvfølgelig absolutt lettest å få solgt de beste. Har flere interessenter på en av dem, så kanskje jeg gjør det…. Ellers så er jeg ikke fremmed for tanken på å gi bort en stor, flott, drektig hoppe…? Interessert?
Apropos snekkerne, skal pusse opp kjøkkenet, men skal først ta to rom som deler ildsted med det. Skal begynne med «biblioteket», og må derfor kvitte meg med tusenvis av bøker som ikke lengre kommer til å ha vegger der hyllene nå er. Det er romaner, krim og spenning, pocket (400 super-stjerne, massevis av harlekin) og innbundne bøker i prima stand. Har du lyst på noe å lese utover vinteren, så ta med deg bilen og kom en tur…. det begynner å haste for å få det tømt.
Tenker fortsatt mye på vår auksjon, og drømmer faktisk stadig om Vanilla. Ikke direkte med skrekk og gru, men jeg har innsett at jeg antagelig ikke bør vente med å selge søsteren til neste års auksjon. Hopper og den salgsformen er ikke alltid en god match, av en eller annen merkelig grunn, og siden jeg med et eneste unntak bare har hopper i år…..!!!! Kan vel si at jeg ikke akkurat ser fram mot neste høst med glede. Etter stadig flere diskusjoner med andre oppdrettere og analyse av de faktiske forhold, mener jeg at fredagen ikke passer til å selge så mange hester på. Publikum/kjøperne/trenerne har ikke kondisjon til å stå ut en slik kveld, mange dro hjem i god tid før det hele var over. Tidligere år har man tendert til å få uforholdsmessig godt betalt for de siste hestene, i år var det nesten ikke kjøpere igjen. Siden arrangørene visstnok var fornøyde med opplegget, spesielt på kaldblodshestenes vegne, blir det ikke lett å få klort seg tilbake til å få selge på lørdagen…..?
Danskene hadde sin versjon nå før helgen, 32 av 65 ble solgt, snittprisen var på drøye 25.000 DKK og toppen gikk for 110.000….. Sier vel alt? Tror mange svenske oppdrettere venter med skrekk på denne ukens kommende kriterieauksjon, der mer enn 600 åringer blir budt ut over fire dager. Torsdag er det select-auksjon, det vil si at alle unghestene skal være av høyeste kvalitet. På papiret, vel og merke. Det finnes mange godbiter senere i uken også, det er begrenset hvor mange åringer hver oppdretter kan få med på denne dagen.
Som kanskje en del har fått med seg, topphingsten Ken Warkentin er på vei til Sverige og Broline. Ingen dramatikk i det, han er delvis svensk, norsk og italiensk-eid, og det har hele tiden vært meningen å «ta ham hjem» etter hvert. Tidspunktet er antagelig valgt grunnet hans helbrors, Peter Haughton-vinneren Holiday Roads, inntreden i avlsboksen neste sesong. For norske oppdrettere blir det ikke stor forskjell. Han fungerer superbra på frossen, og vi kommer forsatt hovedsakelig til å konsentrere oss om det. Er likevel en viss mulighet for å få fersk sæd, spesielt tidlig og sent i sesongen.
Da er det bare å hive seg over papirarbeidet med krum hals, skal først sende faktura til en oppdretter siden jeg til min forbauselse fikk vite de hadde tre hopper drektige med «mine» hingster uten at jeg engang visste at de hadde tenkt å bruke noen av dem…. hvordan nå det kan ha gått for seg? Enkelte ganger er det rett og slett ville tilstander der ute, noe vi må prøve å få rettet på til neste år. Det betyr mer kontorarbeid og tettere oppfølging av stasjonene.
21.september: Endelig en god natts søvn. Det regnet til dels voldsomt, men siden alle hopper og føll var innendørs, gjorde det ikke så mye….. I dag stråler sola igjen.
Har fått mange henvendelser de siste dagene angående auksjonen. De fleste av oss er vel enige i at vi håper på lørdag som salgsdag neste år. Det var klart flere folk på plass lørdagen både i fjor og i år. Siden det ikke er livet om å gjøre å få handlet hest, tror jeg det er forholdsvis lett å velge den bort om det foregår på en arbeidsdag, og man egentlig har nok av andre forpliktelser. At ikke engang alle trenerne fant tid til å være til stede, er også betenkelig.
En annen som ringte meg i morges, var Bo Westergård. Han hadde fått flere henvendelser fra folk som hadde reagert på det de leste på nettsiden her, og var ikke spesielt glad for det. Jeg er fullstendig klar over at han ikke var til stede ved innlastningen, men han følte seg naturlig nok ansvarlig og ville be om unnskyldning. Han fortalte meg at det ikke var slik han behandlet hestene sine, og ville ikke bli sittende med det ordet på seg heller. Han hadde tatt opp saken med transportøren, og ville forsikre meg om at Wicked hadde det bra. Syntes det var bra gjort og satte pris på det.
Så er det tilbake til kontorarbeidet. Oppdaget til min forbauselse et registrert føll på en hoppe der oppdretteren senest i vår fortalte at siden hoppa var tom, ville han ikke betale påmeldingsavgiften fra i fjor…. likevel står hun få måneder etter med registrert føll etter den selvsamme hingsten… Frekk er bare fornavnet!
20.september: Først vil jeg gratulere alle de imponerende vinnerne på Bjerke i går! Selv fikk vi en halv seier ved Trinitros sterke anneplass bak den suverene vinneren. I tillegg ledet Sizzling Hoppederby fram til midten av oppløpet der hun hoppet. Ikke første gang hun har galoppert bort store penger…. Det ble flere annenplasser til oss som satt sammen, Horgen Tore ble toer og Horgen Bente treer. Pine Chip fikk Derbyvinneren, kanskje en lettelse for de mange norske oppdretterne som har brukt ham i år? Ness Tjo Alma ble toer etter å ha gitt det hun hadde. Hun hadde faktisk festet grepet da den innvendig kontret, og hun tapte bare med noen fattige centimeter. Hadde de bare ikke glemt den lette sulkyen, og hadde bare kusken vært 5 kilo lettere….:-) Vekt spiller nemlig helt klart en rolle. Tonje fortalte at det var veldig lett å se det når de brukte pulsmåler. Når hun kjørte Alma i samme fart som gubben, hadde hoppa 10 slag lavere puls…. Noe å tenke på for enkelte kusker?
Det var en fin dag inne på Bjerkes innerbane, med god mat og massevis av kjente fjes. Utsikten var selvsagt ikke den beste tross flere storskjermer, og jeg antar det var derfor det ble tomt ganske raskt. Siden vi måtte få med oss også Kaldblodsderbyet og ble sittende fast i kø på parkeringsplassen (!!!), rakk jeg ikke hjem tidsnok til å ta inn hoppene før det ble mørkt. I kveld derimot, er det slutt på utelivet. Er meldt regn i natt, så det er på tide. Er fortsett bra med beite noen uker til, men det blir bare på dagtid. Nå som utegangen er tom, skal vi få gjort noen forbedringer der, i tillegg til at den skal tømmes og vaskes grundig. Kommer til å skille fra de sju eldste folungene om 2-3 uker, de yngste får gå sammen med mødrene ytterligere en stund.
Tilbake til auksjonen fredag. Vi hadde et flott team som jobbet med hestene våre. Etter eget ønske delte vi unghestene mellom dem, hadde jeg planlagt det på forhånd, skulle jeg gjort en bedre fordeling. De hadde nemlig en konkurranse seg i mellom, hvem som fikk mest for «sine» hester i snitt. Erik vant nok grovt der, han fikk for øvrig også mye skryt fra publikum for sin suverene mønstring. Han formerlig svevde bortover i luftige sprang når han løp med unghestene…. Har fått signaler om at de fleste gjerne blir med på neste års auksjon også, og det er flott da. Merket for øvrig godt at jeg ikke hadde orket jobbe så mye med disse unghestene som årgangen i fjor, mest på grunn av at det var så mange av dem. På den annen side er det ikke uten videre så enkelt å få unghester til å følge med totalt ukjente, inn på en skummel bil i mørket, med alt ståket rundt omkring. Spesielt siden ikke alle har tid eller tålmodighet til å la hestene få områ seg først…
Og så var det den åpenbare konklusjonen: Skal man selge varmblodsåringer på auksjon, er det liten vits i å bruke hingster oppstallet i Norge. Det har ingen ting med kvaliteten på hingstene som står her å gjøre, står fast på at vi i år har hatt en flott hingstepark, spesielt med tanke på prisklassen den må holdes i. Avkom etter toppstammede, nye hingster som Stand Strong, Standpoint, Cigar Bar og Magnetic Power for eksempel, var det ikke mulig å få betalt for, selv med mødre som vår ultrastammede Ippe (20.000), 1.12-traveren Debbie Scot (42.000) og derbyvinneren Millenium Act (50.000). Det har heller ingen ting med om du kommer til å få en topptraver eller ikke, det burde gårdagens klasseløp ha bevist. I konkurranse med noen av verdens beste farshingster, hevdet flere hjemmeprodukter seg alldeles strålende! Skal du ha unghesten selv, kan du trygt velge hingster som står i Norge. Skal du selge, bør du være ytterst forsiktig. Selv om prisene var høyere over hele linjen på de utenlandske, var det mange av dem som ikke betalte de betydelig høyere føllavgiftene engang. Kunsten vil bli å bruke en hingst som er attraktiv, men tross alt ikke altfor dyr, sånn at det er mulig å gå med overskudd….. det finnes heldigvis en rekke slike på markedet! Ble for øvrig arrestert på at jeg skrev at vi «bare» hadde 100.000 i overskudd. Fikk høre at vi hadde solgt 14 flotte åringer til en rekke dyktige trenere og bare kunne lene oss tilbake og håve inn oppdretterpenger framover…. måtte det bli slik! I år blir det dårlig faktisk, har ikke mange starthester og ligger langt nede på listene. Neste år kommer imidlertid den første årgangen 3-åringer jeg har kjempetro på….!!!
Flere har stilt spørsmål ved om det er forsvarlig å ha en auksjon med så mange hester, når det mangler kjøpere til dem! Spørsmålet er: Hvordan kan man forhindre det, og er det i det hele tatt ønskelig? Mener det må være enhver oppdretters ansvar og oppgave å kvalitetssikre seg selv og sitt oppdrett. Markedet bestemmer, det må man bare ta konsekvensen av. Det har ingenting med kynisme å gjøre, derimot med realisme. Utfordringen blir å skaffe flere kjøpere og å få dem til å betale for det de kjøper, ikke å begå våpenløse ran….!
Selv om det hadde vært ønskelig og tiltrengt med minst 14 dagers ferie, er ikke det noe alternativ. Skal først ut i stallen for å rydde etter åringene, deretter er det kontorarbeid som gjelder. har forsatt bare skrevet halvparten av sprangsedlene, og det må samles inn data om årets sesong. Søknadsfristen for hingster som skal godkjennes for neste år, er også bare et par uker unna….. ut og jobb!
18.september: Det var brutalt!
Som jeg egentlig visste, ble det en fryktelig dag inne på Bjerke i går. Været var strålende, rammen rundt var fin og selve arrangementet var riktig godt. Det var mange flotte, velutviklede og godt stammede unghester, samt en del som ikke så spesielt imponerende ut. Akkurat som vanlig, altså. Synes imidlertid det var mindre publikum enn vanlig, vet ikke hvor mange som satt i Hestesportens Hus?, og det kom klart til syne i prisene utover kvelden. Høye topper og dype, dype daler…. Tror en god del oppdrettere har det ille i dag, og antagelig vurderer å gi seg med oppdrett for godt.
Hva med oss, var vi fornøyde? Egentlig ikke. Vi solgte imidlertid våre fjorten åringer for 1.360.000, noe som gir en snittpris på 97.714 kroner, og ble reddet av auksjonens dyreste hest, Wine and Dine, som ble klubbet til fantastiske 430.000. Siden jeg på forhånd hadde sagt (og ment) at jeg kunne leve med en snittpris på 100.000, har jeg egentlig ingen grunn til å klage og gjør det heller ikke. Siden overskuddet vi sitter igjen med etter salget, er på rundt 100.000, har vi heller ingen grunn til å juble. Det er ikke mye lønn for all den innsatsen og jobbingen jeg har lagt ned på unghestene det siste året. Hva jeg stort sett var strålende fornøyd med, var kjøperne. Unghestene havnet hos dyktige trenere, der jeg vet de er i de beste hender.
Verity (42.000) og Whatawiseguy (42.000) ble med Petter og Truls Glittum hjem. Bjørn Garberg tar med seg Valeriana (42.000) og Wheeler Dealer (80.000) hjem til Trøndelag, dit også Whip’ert skal sammen med familien Jessen (20.000, latterlig!). Wanna B With U (170.000) kommer til å møte sin ett år eldre søster hos Bullern, Vijaya (85.000) treffer storebroren Trinitro hos Morten M Ottersen, Wayne (80.000) reiste sammen med Kristian Malmin, Wicked (47.000) ble handlet inn av de som tidligere har handlet Qtee og Sizzling av meg, og ble kjeppjaget inn på transporten til Bo Westergård. Var fornøyd med stedet han skulle til, men skrekkslagen over behandlingen han fikk ved innlastningen. Tror ikke det gjorde noe godt for psyken hans. Heller ikke Wizard of Ousse (85.000) var særlig villig til å klatre opp en bratt lem i mørket, men Oddmund Wallevik brukte kjempekreftene sine og bar ham på….. Vendela Vix (60.000) skulle visstnok tilbake til Båstad? forklarte kjøperen Fredik Fredriksen. De var og så på henne for noen dager siden, og falt pladask. Vigilia (85.000) ble ropt inn av Arild Eggen, og det var en pussig skrue. Han har stall på Bjerke, men der satt vi og ventet lenge etter at alle andre hadde reist, og prøvde fortvilet å få tak i ham. Jeg reiser ikke av gårde før jeg er sikker på at alle barna mine har kommet i hus og noen har tatt over ansvaret for dem. Etter diverse ekskursjoner fant vi ut at han hadde kvittert for hesten, og jeg fant telefonnummeret hans der telefonsvareren sto på. Lars gikk ned i stallområdet, for å se om det muligens var noen på der, fant karen, og dro ham mer eller mindre motvillig med seg opp i auksjonsområdet. Han svarte knapt da jeg forsøkte å snakke med ham, og han nærmest vegret seg for å rekke ut hånda og ta i mot permen med papirer og bilder. Han hadde sagt til Lars at han egentlig hadde kjøpt hoppa for en annen, og at han ikke helt visste hvor han skulle gjøre av henne i mellomtiden. Lars var vissnok temmelig brysk da han forlangte at han fjernet hoppa så rengjøringsbrigaden fikk gjøre jobben sin foran morgendagens auksjon. Hun forvant i mørket til en foreløpig ukjent destinasjon….. Klart heldigere og tryggere føltes det at Wine and Dine fikk være med Sven Olav Weberg hjem til Skiptvet, på oppdrag av kjøperen Geir Gudmestad. Han skal gå på vidergående der det kommende året, før han reiser til Rogaland for å tjene til føden…. Sven Olav kjenner ham jo fra før, siden han har stått for verkingen av unghestene her. Hva som mest av alt føltes som et direkte ran, var at vi ikke fikk mer enn 100.000 for Vanilla. Etter min ydmyke vurdering var det vår klart beste hest, og det trodde jeg ærlig talt at folk forsto! Det var riktignok to som hadde hendene i været da klubben falt, men det går da ikke an å være så treg? Eneste trøsten var at hun kom til et godt hjem, til en dyktig trener som holder til på et flott treningsanlegg, Steinar Hammerborg. Han var kjempefornøyd og kunne nesten ikke tro for en flaks han hadde.
Får skrive mer om auksjonen og om hvilke konklusjoner jeg har trukket etter den, i morgen. Eller mandag…. Er en smule sigen og skal ta det med ro resten av dagen.
17.september: Klokka er snart halv seks, og alt er klart. Bilene og hjelperne kommer klokka sju. Jeg skal gå ut og fôre unghestene, samt pasienten og hennes mor (virker som om hun blir stadig bedre…) Bare det blir lyst, må jeg også ut på beitet for å sjekke hopper og føll. Har som sagt fått en til å passe på dem i dag. Han er ikke hestevant, men kan ringe etter hjelp om etellerannet skulle hende. Jeg liker aldri å la det være tomt her, så jeg er glad for at han kunne ta på seg jobben. Unghestene er shinet, gutta hadde faktisk holdt seg pene gjennom en hel dag, utrolig nok! De var vel så sleipe etter shiningen, at ingen fikk tak! Ingen nye sår å se, nemlig. Ynket meg da vi slapp dem ut, og jeg bare hørte hvordan det smalt når bein møtte bein…. Skulle tro de ikke hadde sett hverandre på uker, det var full klinsj med en gang. Vi måtte ut på beitet for å hente gutta i går kveld. Lars gikk foran inn, med Wayne i leietom. Ikke helt enkelt, når de andre passet på å henge seg fast i nakken hans etter tur (Waynes, ikke Lars’). Hevnen er søt, tenkte de antagelig….
Tvi Tvi!!!!
16.september: Dagen før dagen! Er livredd for å bli syk, holder meg langt unna sånne som er forkjølet eller har hatt kontakt med noen som har hatt omgangssyke. Kjenner likevel at jeg er litt snufs, håper det ikke blir verre. Har vondt i armene etter i går, det tar på å pusse og shine 7 åringshingster etter at dagen egentlig skulle være slutt. Alle tok det fint da vi satte dem inn på stallen, de trodde vel det skulle bli kortvarig, som tidligere. Slipper dem ut sammen igjen i dag, håper de avstår fra å skade hverandre ytterligere, det er nok av krigsskader på både den ene og den andre. Forbausende få overbein egentlig, når vi ga oss til å telle dem. Veterinæren var først her for å skrive helseattester. De puls og pust-greiene er ikke akkurat enkle. Hoppene, som har vært på stall i mange uker, hadde betydelig lavere puls enn gutta. Mens vi sjekket, kom det en lyd fra en hoppe utenfra og pulsen til unghingsten føk i været… Etter to minutter var den ganske normal igjen, men alle gutta lå ca 8-10 pulsslag over jentene, selvsagt fordi de endelig befant seg i samme rom som de gamle venninnene sine! Hadde tenkt å sjekke gutta før vi tok dem inn, men det kom en kraftig regnbyge som gjorde at de mååtte inn tidligere for å tørke.
Klarte ikke å få sove lengre enn 4 i dag heller (egentlig 3.30, lå en halvtime og virkelig forsøkte!), så nå tenkte jeg å gjøre det jeg kan for å bli ferdig på morgenen. Skal slippe ut åringer og tre hopper med føll om noen timer. De sistnevnte har egentlig vært inne om nettene hele tiden (luksus!), i dag skal de slippes på det beitet de andre ble flyttet til i går, for å gå ute til over helgen. Må dessverre beholde en inne, er redd folungen kanskje kan ha hovbeinsbrudd. Hun har dog blitt litt bedre for hver dag og står på beinet, så det er kanskje ikke så galt…? Er det ikke helt bra på mandag, får vi ta et røntgenbilde. Kommer bare til å sette hoppa og folungen over i en ren boks før vi drar i morgen tidlig, får ikke tid til å måke hennes.
Har ikke blitt ferdig med «brevene» til de som kjøper åringene ennå, det tar jeg nå. Synes det er spesielt viktig å opplyse om eventuelle særegenheter, selv om de aller fleste er ukompliserte. En av gutta har for eksempel alltid vært grei i to kjettinger ute i hallen, i går syntes han ikke noe om å stå på golvet i stallen som var nesten helt ny for ham og røsket seg løs. Må innrømme at det ikke skulle så mye til, grima sang på siste verset. Lars holdt ham i stedet, eller det vil si, Lars sto en meter foran og fikserte ham med blikket der han sto som et tent lys mens jeg pusset og shinet. Antagelig en fordel å ta det ekstra pent de første dagene på et nytt sted. En annen, også kjent som Whatawiseguy, er som tidligere nevnt ganske spesiell, med en svært lav kjedsomhetsterskel. Bør aktiveres, gjerne med leketøy. Han er snill, men så sterk psykisk, at man må bruke STORE bokstaver når man skal ha ham til å høre etter. Han tåler en trøkk, i motsetning til den første hvis navn vi ikke nevner her… (å ja da, jeg har lært!) ..som man i stedet tar det rolig og pent med og heller gjentar ting til de sitter.
Hadde to visninger også i går, en forhåndsvarslet, en uanmeldt. Det er moro når de sier at de skulle ønske noen av hestene pekte seg ut som strykkandidater, flere har sagt det samme, at alle åringene er så fine!..:-) Det varmer virkelig et morshjerte! Hoppene gikk i luftegården mens vi tittet, det var ikke helt uten risiko. Hver gang snekkerne gjorde et eller annet sprell (holdt på med taket) skvatt det åringshopper til alle kanter i full fart. Vi sto som en øy i midten. Straks etter vrimlet de tilbake, sugne etter oppmerksomhet. Hvis den som får med seg Verity hjem, stusser over at hun kommer ryggende og tror hun truer, kan vedkommende bare slappe av. Hun skal bare kløs ved halerota…mmmmm. Hun er en ordentlig trivelig ung dame, faktisk.
Kvalitetspermene er ferdige, nå gjenstår det bare å få trenerne til å ta i mot dem! Har spurt flere av dem om hva de syntes, fra en av dem fikk jeg et fint svar: – Jeg kvalitetssikrer på forhånd, ved å være nøye på hvilke oppdrettere jeg handler av…. får bare tro han mente det som et kompliment og handler av oss! Har imidlertid sikret meg at jeg skal bli kvitt hele kassen med permer, jeg har satt inn bilder i dem!!!!
Superatrix var tilbake i slag i går, og rundet feltet til seier. Synd, synd at hun ikke holdt seg på beina i kvalifiseringen til Hoppe-Derby sist, med finaleplassen inne! Nå vant jo i stedet Sizzling, men jeg skulle gjerne hatt med begge to! Moro for han som kjøpte Sizzlings mor, Cindy Prophet, av meg for den nette sum av 5000 kroner…..
Ellers er Unaminami meldt i mønstringsløp igjen førstkommende onsdag, etter å ha blitt strøket sist for forkjølelse. Hun er søster til Wizard of Ousse. Merket meg også at Olav Mikkelborg drøyer til onsdag, altså etter auksjonen, med å dra 2-årige Unieme ut i prøveløp…. kan det ha noe med at han er aldri så lite interessert i lillesøsteren Vanilla, mon tro???? Jeg bare lurer….:-)
På hingstefronten har Ole Jørgen og jeg bestemt oss for å ligge lavt inntil videre. Vi kommer antagelig til å ha hingst også neste år, men vi vil vente og se om vi får et tilbud på en hingst vi virkelig vil ha. (Så bare kom igjen!) Inntil videre skal vi selvsagt jobbe videre med importsperma. Var for øvrig nesten der, med Gentle Star. Siden også hans gamle eier, Torger Østrått, var interessert på vegne av FK Hingst, syntes jeg egentlig det var mest realt å trå til side og la ham få hesten sin tilbake… Hingsten kommer imidlertid ikke til å bli vist på utstillingen i høst. At han i det hele tatt ble meldt, er min skyld. Innmeldingsfristen gikk ut samme dag, og jeg husket ikke at han var kåret i Norge fra før.
14.september: Fikk et svimlende bud på to av åringene våre i går….. er slett ikke sikker på at budene på auksjonen kommer til å matche det. På langt nær! Behøvde likevel ikke tenke lengre enn to sekunder (kanskje det ble fem eller ti….) før jeg med beklagelse avslo. Siden det dreier seg om to av de hestene det har vært mest interesse for på forhånd, føler jeg at det ville blitt helt feil å selge så tett opp mot auksjonen. Hadde budet derimot kommet før vi meldte, eller til og med bare før katalogen var i trykken, hadde jeg nok temmelig sikkert takket ja. Nå er det bare å håpe at vi ikke taper altfor mye … skjønt det vil uansett ikke ha noen hensikt å gråte over spilt melk.
I går var det Wine and Dine som hadde hatt mest trafikk på siden sin (grunnet en liten reklamesnutt på rikstoto muligens?), fulgt av flere hopper og Whatawiseguy. Det ringte en trener i går og lurte på om førstnevnte var en hest for ham, og hva som var feilene hans…. Det kan da ikke jeg svare på! Siden det ikke er noen som er enige i hva eller hvem de liker, får hver mann se og gjøre seg opp en mening på egen hånd, uten at jeg skal blande meg borti det! Jeg ba ham sjekke videoen! En annen ringte og lurte på hvor mye jeg regnet Whip’ert kom til å koste…!!!! (Helt sikkert ikke så mye som jeg synes han er verdt!) Denne karen hadde en to-åring fra før etter Whip’erts pappa Stand Strong som trente veldig bra og han hadde hørt om flere….han regnet med det fortsatt skulle være mulig å gjøre noen gode kjøp etter den hingsten….!
Har ellers fått høre fra flere hold, at vi kommer til å få bra priser i år. Du og du, jeg håper virkelig de er sannspådde!
I dag har jeg fylt resten av nettene, har handlet inn drikkevarer (bare vann på flaske) snacks og matpakkemat. En av hjelperne våre er ikke spesielt begeistret for den lapskausen som har blitt servert til lunsj de siste to årene, han ville heller ha brødskiver og det får han. For å gjøre det enklest mulig å smøre matpakke fredag morgen, blir det ferdigoppskåret brød, ost og kjøttpålegg!
Skal ut og skrubbe vannbøttene som skal være med innover, før jeg tar inn åringshoppene. Etter det jeg så i går, må jeg vaske dem på torsdag også, gutta er så rene og pene så, men ikke jentene… Tror jeg skal ta en tidlig kveld i dag, pusset dem til klokka var nesten 9 i går kveld, og var rimelig sigen etterpå. Det ble en veldig lang dag. En av folungene var framhalt i går morges (ikke lurt å skrive at alle var friske!), har nå stått inne siden da og ser ut til å være bedre. Antagelig en strekk eller noe? Ingen hevelse, ikke noe sår, ingen pulsering eller varm hov…. Håper det er bra nok til at hun kan gå ute på fredag, ellers så har jeg ordnet meg med barnevakt, så det går nok bra!
Må dessuten huske på å ta med meg noe til å reparere gjerdet der hopper og føll går, det er en som har begynt å kjøre tulling om ettermiddagene med en firhjuling på jordene til naboen, og det trigger noen av hestene innimellom. De venner seg ellers til mye rart, må jeg si. I morgen skal vi antagelig flytte dem til et beite lengre unna naboens jorder, så jeg behøver ikke bekymre meg for at de skal bli skremt opp der.
13.september: Klokka er 6, og jeg har vært oppe i nesten 2 timer. Når det begynner å spinne rundt oppi hodet er det bare å stå opp, selv om resten av kroppen svært gjerne skulle hatt noen timer til i senga. Har satt på oppvaskmaskinen og vaskemaskinen, brettet tøy, skrevet sprangsedler, samt sjekket trafikken på dette webstedet. Det er spesielt interessant å se hvilke åringer som er mest studert, i går var det tydeligvis Wayne. Sannsynligvis grunnet de fine resultatene til Revenue-avkommene i det siste?
Nå i helgen ble både hingster og hopper shampovasket. Gutta var egentlig rene fra før, skyllevannet var like blankt. Jentene derimot, var litt mer møkkete, noe jeg var fullstendig klar over. De tar ikke fem øre for å rulle seg ute, mens gutta nøyer seg med å gjøre det samme inne i liggehallen. Slår alltid på monitoren når jeg står opp. Selv med det svake nattlyset, er det ikke vanskelig å se at gutta ligger rett ut og snorker, alle som en! Er stort sett ferdig med papirarbeidet, veterinæren kommer for å fylle ut attestene på onsdag. Har litt til som skal tilføyes i permene, bl.a en oversikt over hva unghestene er fôret med i det siste, når de ble verket, markekurer, tannsjekk, samt spesielle særtrekk som kan være nyttig å ta med seg. Må innrømme at jeg ikke har jobbet så mye med gutta i år, ganske lite faktisk. De hører imidlertid på meg, men vi får ta en ekstra øvelse med mannskap, inne på Bjerke før det hele starter.
Grimene er smurt og merket med hestenes navn. Det er ikke lett å få lærolje til å bite på nye grimer, prøvde å la en av dem bli liggende i vann et par dager, uten at det hjalp stort. Har imidlertid smurt dem fem ganger, så nå er de forholdsvis myke. Skal tilpasse grimene til hver enkelt hest, sånn at vi kan feste på nummerskiltene før vi setter dem på hestene auksjonsdagen. Har også fylt høy i 12 nett foreløpig. De siste nettene mine er modne for utskiftning, skal ta en tur innom Momarken i dag og fylle på med nye. Sjekket utsyrskassa. Må tydeligvis ha nye mønstringstommer, flere av de fra i fjor var forsvunnet? Sendt med hestekjøpere? Skal ta med en pose med ekstra leietommer, det er alltid mange som ikke har det med. …Det virker så planlagt, det å ta med seg leietom når man går på auksjon, var det en trener som sa til meg….? Hallo? Han handler stort sett hest hvert år, men hvis han liker å tenke på det som impulskjøp, så gjerne for meg. Jeg kan alltids spandere en leietom eller 14.
Hopper og føll får ha meg unnskyldt. Jeg er fortsatt ute på beitene to ganger om dagen og sjekker at de har det bra. De er bare nødt til å bli ute til etter auksjonen, har rett og slett ikke kapasitet til å måke 10 bokser med hopper og store føll, i tillegg til alt det andre jeg har å gjøre. Bra vi fortsatt har mye gras på jordene, at alle ser bra ut og at folungene fortsatt er friske som småhval (fisker passer ikke, de er ganske så store en del av dem…). De går på en førsteårseng akkurat nå, greit nok når bakken er tørr, ikke så bra hvis det kommer mye regn. Vi fikk for øvrig slått graset forrige søndag, spredt det på mandag, rakt det sammen på tirsdag, samt presset og pakket på onsdag og torsdag. Sov litt ekstra dårlig de siste nettene, skyene så til dels truende ut, men de holdt på den eventuelle fuktigheten de måtte ha. At ballene fortsatt ligger ute på jordene får så være, skjønner godt at han som gjorde jobben for oss måtte prioritere pressing og tresking så lenge det gikk.
Får komme meg ut for å fôre åringshoppene. Snekkerne skal i dag rive panelet og fjerne et vindu på ytterveggen der de står, så jeg lovet å ha dem ute til 8. Gutta får vente litt, skal frisere en del av dem og vil gjerne ha litt tid på meg. Klippe nakker og ører og hovskjegg, gre ut man og haler etter vasken….
10.september: Kan stadig krysse av flere punkter på listen. I går var Weberg’en innom for å gå over høvene på auksjonshestene. Det sto bedre til enn jeg fryktet. Vi måtte bare sko en av hoppene bak, mulig en til, men vi venter noen dager til og ser….. Gutta klarte seg heldigvis uten, hadde noen av dem fått sko, ville det båret rett inn på boks. De har krigsskader nok som det er. Har ikke lyst til å skille dem heller, selv om det blir noen småsår her og der. Mulig Whip’ert får stå inne de siste nettene og gå i en egen luftegård på dagene, bare sånn for sikkerhets skyld. Vet ikke hva det er, mulig han er hardere i klypa enn de andre, eller ikke vet når han skal slutte å plage andre? Han er i alle fall den som har og har hatt flest merker på kroppen og beina. To fine overbein sladrer om det, men de sitter godt unna senene, heldigvis. I likhet med mange andre ættlinger etter Muscles Yankee er han bred i brystet, så jeg tror ikke det er store sjansen for at han skal kunne slå seg på knærne…. Wayne var den som var aller finest på høvene fra før, han behøvde faktisk ikke en eneste liten finpuss engang. Runde, pene, perfekt slepne høver. Weberg’en funderte litt på at flere av gutta hadde slitt mest innvendig på bakbeina og lurte på om det kunne være fordi de tilbringer mye tid på to bein?
I morges har jeg sendt inn annonsen som skal brukes i klasseløpsnummeret. Fant ut at vi har brukt så mange penger på denne årgangen allerede, så hva betyr vel noen tusenlapper fra eller til…. Vi har en helside i bilaget som kom ut i går, men fikk jo ikke plass til bilder av alle. De kommer neste gang. Ville også ha med oppdateringene, håpet jo at det skulle gå som det gikk, at vi fikk med en eller flere i klasseløpsfinalene. Trodde for øvrig at vi ville få to plasser for hver hest ( til middagen, og ikke for hestene, men for oss tobeinte skapninger) i teltet på indre bane på søndagen, men nei du! Kvaler man inn flere, får man uansett bare to plasser!!!!! Og jeg som skulle hatt med meg to av hjelperne samt veterinæren innover….
Apropos bilaget, det var ikke dumt tenkt, men for en del av de annonserende spørs det vel ikke om annonsene virker mot sin hensikt. Har man ikke bilder som viser hesten fra sin beste side, bør man heller ikke bruke dem. Det ender bare opp med at kjøperne tenker at DEN, den skal jeg i hvert fall ikke ha!!!!!
8.september: Milde måne, nå går det i ett her. I går ble vi (jeg og hestene) filmet og intervjuet. De ville ha en «personlig vri» og fokusere på en enkelt åring. Siden vi holdt til i utegangen der gutta sto oppbundet og lyset ikke var så skarpt….:-) (hva gjør man ikke for forfengeligheten…) valgte jeg meg Wine and Dine og øste på med skryt!!! Hadde fått forståelsen av at dette skulle vises neste onsdag, i forkant av meetinget, men der tok jeg feil. Skal også intervjues før auksjonen inne på Bjerke, samt under selve auksjonen av nr 101, men forventet høy puls og greier! Hah! der tror jeg de kommer til å bli skuffet. Jeg er svææært rolig når selve auksjonen starter, vet nemlig at ingenting jeg gjør da vil han noen innvirkning på resultatet. (Ikke i positiv retning, i alle fall. Kunne jo alltids oppføre meg som en tulling, og skremme folk fra å by, hvis det skulle vært ønskelig… Neeei, vil ikke selge babyen min til ham, jamrer jeg høylydt i det jeg stormer ut i ringen og røsker tak i tommen fra en lettere forfjamset funksjonær…. heldigvis, bare en drøm…..)
Vel, det betyr at det ikke blir noen reklame før auksjonen, det var litt dumt.
I formiddag har jeg en visning, i tillegg skal det dukke opp to frøkner fra Landbrukshøyskolen, som holder på med et litt diffust prosjekt…? De var her forrige onsdag også. Da jeg sa ja til opplegget, trodde jeg de skulle hjelpe til, men det viste seg at de skulle «observere». Det betyr at jeg må jobbe som vanlig, men samtidig snakke med dem og svare på eventuelle spørsmål. De skal ta en «bachelor i hest», kanskje en mastergrad. Høres fint og fjongt ut, men hva skal alle disse personene jobbe med etter hvert? Er vel begrenset med hestesentra som har råd til å ansette en rådgiver eller hva? Spesielt hvis de bare skal trippe rundt og «observere»…??? Var kanskje slem nå….? Skal se om jeg ikke klarer å få dem til å hjelpe meg litt i dag, er greit med assistanse når man f eks skal fylle ørten høynett. Kan like gjerne gjøre også det ferdig. Vi holder på med å venne åringene til å spise høy i tillegg til det ensilerte graset, samt beitet for guttas del. Regner med at mange av dem havner på staller der det blir fôret bare med høy som grovfôr.
Weberg kommer i morgen for å pusse litt på høvene. Er stygt redd for at noen av dem behøver sko, så jeg var innom Momarken i går og tok med meg et utvalg for sikkerhets skyld. Gutta har sluttet å løpe i luftegården, ute på graset går det helt greit. Synes Willy ser blitt veldig kort ut bak, og Whip’ert tok veldig korte steg fram, da vi trente utenfor.
Fikk en kvalifiseringsvinner til Hoppe-Derby i går. Hadde håpet og trodd på Superatrix, men hun rotet seg bort på galopp, dessverre. I stedet var det Sizzling som tok ansvar og vant for sin nye trener. Da den gamle (Waaler) var innom her, sa jeg at jeg egentlig aldri hadde vært så imponert over hoppa, som det pressen hadde gitt uttrykk for. Han var ikke enig, og forklarte at det var de tøffe løpene hun fikk tidlig i fjor, som hadde tatt litt knekken på henne. Da jeg kritiserte den faste kusken hans for stadig å kjøre i overkant tøft, sa han ingen ting….? Regner med de har diskutert det på kammerset!?
Mange «frossenhopper» i Derby…. En kvalvinner etter Super Arnie (vi har Verity på auksjonen) og to etter SJ’s Photo (Valeriana er etter denne topphingsten). Litt morsomt når journalisten som var her i går skulle plukke ut de han syntes var finest av åringshoppene i luftegården uten å vite hvem som var hvem på forhånd, var det nettopp Verity og Valeriana han falt ned på….
Altså, to kvalifiseringsvinnere til henholdsvis Kriteriet og Hoppe-Derby! Ser ut til at jeg får ta meg en tur innover også søndagen…..
6.september: Trodde egentlig sterkt på at Trinitro skulle vinne sin kriteriekvalifisering i dag, og fikk rett i det 🙂 Hurtigste kvalifiseringsvinner med 15.4 og greier…. Finalen blir det nok verre med, men spennende skal det bli! Bra timing i alle fall. Han ble valgt til månedens hest for august av TGN. Skulle kanskje ikke vært offentliggjort ennå? Imidlertid ingen som har sagt jeg skal holde kjeft…. Fin reklame for lillesøster Vijaya, som også kommer til å bli en kanon, om bare den som kjøper henne klarer å la være å kjøre for fort i trening! Ble imponert over avslutningen til Callisto, og syntes det var fint at Roberto Bonanza også kvalet inn til Kriteriet. Han er oldebarn til min gamle gullhoppe Jennet Sidney (Bijou – Loulou B – Roberto B..). Har jo fått tilbake et av hennes aller siste avkom, Nemesis, som er konstatert drektig for første gang med Trinitros far, Rite on Line…. Ellers så vant Ongeman, Jennets nestyngste og 8 år gammel, på Forus forrige uke.
Jeg begynner å bli ganske sigen i armene. Det tar på å pusse 14 unghester hver eneste dag. Bruker gummiskrape på dem, for å få vekk løse hår. Børste og kam brukes bare innimellom, når vi har visninger for eksempel. Gredde gjennom man og lugg på alle gutta i dag, samt de fleste halene og skal pusse jentene i morgen tidlig, før de slippes ut. Det kommer et team og skal filme her i morgen, det skal visstnok vises på NRK i innledningen av meetinget neste uke….om det blir noe bra, vel og merke.
3.september: Jeg er imponert! Og aldri så lite skremt…. over nivået på de innmeldte auksjonshestene i år. Kikket gjennom katalogen, og det var mye bra, tildels veldig bra. Nå står alt og faller med hvor fine hestene er. Så også en del hester som er svært avhengige av et slående ytre, skal de oppnå noe som helst i denne konkurransen. For kjøpere må det være som å fråtse i en godteributikk. Hadde en visning også i går formiddag, og lik de andre som har vært her, syntes denne treneren at «alle var skikkelig fine», og at jeg hadde grunn til å være stolt… og det er jeg selvsagt! Håper bare det gir seg utslag i mange og bra bud, og gode hjem til «barna mine».
Hørte noen rykter i går om at Vijayas helbror Trinitro er valgt til månedens hest for august? Antar det er av TGN? Har ikke hørt noe personlig, men som oppdretter er man vel ikke viktig nok…. Har med stor forbauselse både lest (I TGN) og hørt (av en annen trener) at Ottersen har «lagd Trinitro helt selv»…. Er vel ikke alldeles enig, kan man si! Trinitro er planlagt og laget her på Kvakstad, som halvannetåring var han allerede en «ferdig» stortraver! Prøvde å få flere interesserte, og sa at han var noe av det beste jeg hadde hatt på lang tid. Han havnet hos Morten M Ottersen, og jeg er takknemlig for den jobben han har gjort for å ta vare på guttungen, synes han og eieren har matchet med fin hånd. Men «lagd helt selv»????? Tror ikke det! Ellers så kan vel jeg stjele til meg litt av æren for Balder Stjernas svenske Kriterieseier, jeg er nemlig oppdretter av moren hennes, Gemma.
1.september: Nå er det definitivt høst! Kjølige netter, men varme, solfylte dager. Måtte bare det fine været fortsette den neste måneden. Vil prøve å ha folungene ute om nettene til over auksjonen, med dette været er det ingen problemer. Det hadde spart meg for mye slit…
I morgen skal jeg begynne å skrive sprangsedler. Det er mange av dem, de må skrives for hånd, så det vil ta meg ganske lang tid. Skal prøve å få skrevet 10 om dagen framover.
Angående trenere og deres favoritter. Jeg har lært meg å holde kjeft om hva jeg synes og mener, i alle fall om det er eksteriøre feil eller andre mangler. Kan de ikke se det, eller bryr de seg ikke, så er det ikke opp til meg å påpeke det. Har mange ganger ødelagt salg for meg selv, og det er det jo ingen vits i….. Ellers så er det noen misforståelser ute og går. En av trenerne instruerte meg i å ikke skryte for mye av Vigilia, han ville ikke ende opp med å måtte betale for mye….:-) Hallo! Han må ha misforstått litt. Jeg vil jo absolutt at han skal betale mye, jeg! Det er ikke i min interesse å hjelpe noen til å gjøre altfor for gode kjøp heller!
På mandag var for øvrig 2-årige Unzipped ute i prøveløp på Leangen. Etter en omstart ble han litt vel ivrig og galopperte fra start, tapte ikke så altfor mye og var tredje i mål på 21.0, i konkurranse med eldre hester. Ringte Jomar, han fortalte at hesten nok kunne godt under 1.20 på distansen, og at han hadde en fornuftig eier som ikke brydde seg om å starte i år. Unzipped er første avkom til Sip the Wine, det andre er Wine and Dine.
30.august: Nå skal alle videoene ligge ute.
29.august: Er ferdig med alle videoene, men har ikke lagt ut flere enn 9. Eller 10, Whip’ert la jeg ut på YouTube så den kan også ses. Hadde rett og slett ikke mer plass på websiden, skal oppgradere den i morgen. Det er som sagt ikke alle som viste seg fra sin beste side, Wheeler Dealer for eksempel, han bare danset rundt, som om han hadde rågummi under føttene. Var ikke mye «framover» der under filmingen. At vi hadde hopper og føll gående ved siden av, gjorde det ikke enklere. De siste dagene har vi hatt ytterligere to visninger, og det er alltid like interessant. Pussig å høre hva de forskjellige mener, og også hvordan de ser på de samme hestene. En som var en treners favoritt, var en den neste likte minst…. eller han kanskje bare sa det for å lure meg? Man vet aldri…
28.august: Gjorde ferdig videoer av alle hoppene, samt Wizard of Ousse før jeg la meg i går. var fornøyde med alle, bortsett fra Wanna B With U. Typisk henne, kan man vel si, absolutt mer opptatt av fotografen, enn av å løpe på egen hånd rundt omkring. Det var litt for få av oss til å få skikkelig fart på henne, mulig vi får prøve igjen. Flere av de andre hoppene, var det bare å trykke på startknappen på, og så travet de rundt. Wizard er uklippet også.Nå er ikke jeg spesielt kunnskapsrik når det gjelder redigering av video, så alle vises i naturlig fart, har ikke skrudd opp tempoet noe sted. Bare i tilfelle du lurte når det gjaldt Vijaya, den frøkna kan flytte beina fort….:-) Skal prøve å få lagt ut flere i løpet av dagen, men senest i morgen kveld bør alle være på plass.
august:Først: Måtte dessverre strykeWayward fra auksjonen. Tenkte jeg det ikke… Kunne jo i og for seg bare lukket øynene og latt det stå til, han var røntget uten anmerkninger og travet som en drøm. Vi filmet ham faktisk dagen før han ble operert, og det er ikke lett å se at det er noe galt, der nei. Men! Man vil jo ikke lure noen, og jeg skjønte jo det måtte være noe der. Problemet var bare at det de på Dyrehospitalet fant, var så uvanlig at de ikke hadde noen prognose på hvordan det ville gå. Det var antagelig et «traume», noe som betyr en skade i vanlig språk, det var blødninger og en liten bit var revet løs. Den er nå borte, og «taim vil sjåu». Wayward har fått et nytt, godt hjem allerede, faktisk fikk jeg høre det via en som hadde lest det på facebook før jeg rakk å si det til noen… Har altså ikke hatt tid til å komme meg på det nettsamfunnet, synes egentlig jeg er nok på nettet som det er….?
Dernest: Holder på å redigere filmene. Samme som med bildene, det er leit å slette minutter med flott film, men må prøve å holde snuttene på mellom 30 og 60 sekunder hver. Så langt har jeg lagt ut filmer av Valeriana og Vendela Vix, flere følger. Hoppene først.
24.august: Ingenting som en liten brannalarm for å vekke folk… Klokka 02.55 skingret alarmen. Lars og jeg snublet ut av senga og over hverandre, jeg rasket med meg noen klær og kledde på meg på veien ned. I følge kontrollpanelet i gangen der vi raskt fikk slått av lydsignalet, brant det i lillestallen. …eller ikke? Gikk ut til de to åringshingstene som overnattet der, døra var oppe og alt var rolig, ingen mistenkelig lukt heller. I løpet av et par minutter slukket også lyssignalet, og Lars stupte til sengs igjen. Jeg var like våken og skjelven som om noen hadde kastet en bøtte isvann over meg, så jeg prøvde ikke engang å legge meg. Var redd for at varsleren skulle gå av igjen, jeg misliker alle slags alarmer INTENST!!!! Vi har hatt en del tilfeller av feilmeldinger (da bare piper det i et toneleie bare jeg og ikke gubben oppfatter), men dette er andre gangen på de årene vi har hatt anlegget som alarmen har gått. Begge gangene heldigvis falsk, skjønt forrige gang var det forståelig, det var varmt, ei hoppe skulle følle og dampen sto i den lille stallen…. (samme sted, kom jeg på nå…) Det er ikke mer enn noen uker siden vi hadde overhaling og kontroll av anlegget også. Får ringe og høre hva årsaken kan være.
Uansett, nå fem timer senere, er bildene bearbeidet og lagt ut på samtlige sider. Har også fjernet noen av de bildene som lå der fra før. Det formerlig skar i hjertet å måtte slette mange flotte bilder, men når man får til et blinkskudd er det liksom ikke noen vits i å spare på noe som er dårligere. Var spesielt fornøyd med det ene løpsbildet av Vendela Vix samt hodebildet av Verity. Var også kjempeglad over at vi fikk til oppstillingsbildet av Valeriana så lettvint, forrige gang vi forsøkte, så hun ikke ut i måneskinn…. mest fordi hun absolutt ikke samarbeidet. Ene bildet av Whatawiseguy sladrer om at han kanskje behøver en svær sulky etter hvert….:-) Wine and Dine har jo et fantastisk trav som jeg vet fra før, men han var i likhet med de fleste av gutta, sørgelig uinspirert og bare jogget rundt. Fikk tatt bilder av Verity og Whip’ert i trav rett forfra, og det så også bra ut…
Ute pissregner det, jeg har seks hopper med føll på beite og synes synd på dem. Akkurat i natt har fire av folungene vært inne, tre fordi de fortsatt går for seg selv og har vært inne om nettene, den fjerde fordi folungen oppførte seg rart ute på beitet forrige dagen. Skuespill? Kan ikke skjønne det er noe galt nå, i alle fall…. Grunnen til at de tre yngste har vært inne, er føttene til Linder. Hun var forfangen i vinter, og tilstanden har blitt kronisk. Hun gikk skodd i vinter og vår og det gikk veldig bra, men så ble hun veldig lang på høvene… Ta av skoa, hun har så mye hov at det skal gå bra, sa hovslageren… Det gikk også bra i flere uker, men plutselig var hun stokk halt. Hovbyll…. Hammers kom innom og limte på et par tokomponent plastsko, det tok en uke før hun gikk bra nok til at jeg kunne slippe henne ut til de andre igjen. Akkurat nå går det greit, men er usikker på framtiden. Vi rakk akkurat å bedekke henne før dette skjedde, men har ikke undersøkt henne. Venter og ser hvordan det går utover høsten. Dattera er forøvrig en skikkelig liten «bitch» som kan tenne til på alle plugger om hun føler for det! Kan ikke huske de andre folungene til Linder har vært sånn…??? Har fått plukket av henne det verste, så hun oppfører seg stort sett pent.
Gutta står i døra og skuer utover, fôret dem liksågodt inne i hallen i morges, ser ikke ut til at de har planlagt noen beitetur med det første. Jentene får gå ut en tur i regnet etterpå, drøyer det imidlertid litt og tar meg litt frokost og en velfortjent pause først…
23.august: Det ble endelig sol igjen, samtidig med at jeg hadde hjelp hjemme. I går, søndag, klarnet det opp utover dagen, og vi fikk fotografert 7 av gutta før lyset ble helt galt i forhold til der de måtte løpe. Evy og Erik løp med hver sin papirsekk, jeg fotograferte og Lars filmet. I morges var det litt verre med hjelp, men Arek stilte opp og Lars og jeg byttet på å løpe og å filme/fotografere. Nesten 500 bilder tok jeg, takke meg til at man ikke lengre behøver papirkopier…. Det er kanskje 50 noenlunde brukbare igjen? Var vel ikke superfornøyd med gutta, bortsett fra Wiz og Wicked, var det vel mer jogging enn noe annet. Sånn går det når man er utladet før man starter. Jentene derimot! Det var saker! Det var en nytelse både å se på dem, og å se på bildene etterpå. (Filmene har jeg til gode). Hadde egentlig tenkt å legge ut noen av bildene allerede i dag, men jeg er skikkelig sliten og drøyer det til i morgen. Den som venter på noe godt…..
21.august: Det svir i håndflatene og på lårene, hvorfor det mon tro??? Åjaaaa, jeg hjalp til å drive Trinitro de siste 300 meterne av Sørlandets 3-års Cup, og det nyttet! Han er fortsatt litt tråkk og mistet konsentrasjonen i siste sving, men når han bare samlet seg igjen, koblet han grepet greit. Hadde på følelsen det skulle bli seier på forhånd, men hadde forhøyet puls helt fra før startbilen slapp feltet og lenge etter at han hadde passert mål som vinner…. Hver gang sånt hender, vet jeg akkurat hvorfor jeg ikke har egeneide starthester. Det er ganske riktig at jeg står som eier på en av 3-åringene, men det er ikke helt sant likevel.
Burde vel hjelpe litt til for interessen på helsøsteren til Trinitro, Vijaya, som skal ut på auksjonen???? Hadde en trener her også på torsdag kveld, og det er bare hyggelig å bruke et par timer på å vise opp unghestene. Vi fikk litt forvarsel, så jeg rakk både å ta inn hoppene fra beitet, samt å lokke og lure gutta inn fra sitt. Det siste var ikke så enkelt, vi har fått snekkere på gården, som skal hjelpe til med installasjonen av et flisfyringsanlegg. Hamring, saging og annet bråk ble litt i meste laget for gutta, som derfor foretrakk å holde seg ute på jordet hele dagen. Vel inne, bandt vi dem opp i hallen, det er god plass mellom hestene og man kan lett studere hver enkelt. – Du blir ikke fornærmet om jeg sier noe negativt, vel, spurte treneren, og det gjør jeg selvsagt ikke. Sa jeg. Smaken er så forskjellig, noen liker den ene, noen den andre. Noen er hektet på enkelte ting, som andre ikke bryr seg om i det hele tatt. Men jeg må innrømme at når han påsto at Wayne hadde stort hode, da reagerte jeg! Det har han nemlig slett ikke. Det er en stor hest med et vakkert hode, akkurat passe etter min mening. Følgesvennen var helt enig med meg, og syntes han var fin. Så det så!!!
Etter gutta, var det enkelt å vise fram hoppene. Erik har gjort en super jobb med dem denne uka, og de sto som tente lys på gårdsplassen. Treneren likte mange av dem, og ikke uventet var favoritten den siste jeg tok ut….. Lurer på hvordan jeg kunne gjette det??? Han virket i alle fall som han var fornøyd, og lurte på om han kunne få komme tilbake? Selvsagt, det er bare hyggelig. Har forresten tilbrakt noe tid med hodet under magen på gutta og heldigvis! Alle 16 steinene var der de skulle være. Forskjellige i størrelse og tildels fasong, men nede og på plass!
Har brukt litt tid på å gjøre ferdig så mye av papirarbeidet som går, helsekortene er ferdig utfylt, kvalitetssikringspermene er oppdaterte, seritfikatene er underskrevet, veterinærattestene er gjort klare med navn, nummer og eier. Veterinæren må ta en siste sjekk og fylle ut resten i løpet av den siste uka.
Noe som ikke er like hyggelig, er at en av hingstene har begynt å fylle i ei has. Han var røntget fri for biter, men jeg er temmelig sikker på at han har en likevel. Bråbestilte time, jeg har ikke samvittighet til å selge ham uten å ha gjort noe med det. Tirsdag skal han til pers, det blir ti dager på boks bare med litt leiing, deretter 14 dager i liten luftegård før auksjonen. De andre gutta får bytte på å være selskap, om de tar økter på 12 timers lengde hver, får også de trening i å stå på boks før de reiser. Vi må få tatt løpebilder og film av ham i morgen eller mandag, men det var dette med solen. Er fullstendig overskyet nå, er meldt fint i morgen, men jeg vil se det før jeg tror det!!
Ellers så har en av de trenerne som har vært her og tittet på åringer, ytret ønske om å kjøpe en av årets føll…… Alt er selvsagt til salgs, men jeg har vondt for å gi fra meg de aller minste, kjenner jeg.
18.august: Det er ikke til å tro! Jeg har massevis av tid, og er mer enn godt i rute med alt som skal gjøres, men har likevel begynt å gire meg opp. Har sjelden hodepine annet enn når jeg blir stresset, det – samt de stramme skuldrene forteller meg hva som er i veien. Har skrevet en liste som jeg krysser av etter hvert, det som haster mest nå, er å få fotografert de siste åringene så nettsidene blir ferdigstilt. Akkurat der er vi avhengige av været, og det samarbeider ikke! I går klarnet det opp på ettermiddagen, så jeg nesten løp ut til gutta på beitet for å overtale dem til å bli med inn. Det tok nesten 15 minutter, de trodde bare det var en ny lek…. Jeg satte dem opp, ga dem litt mat og begynte pusse Wayne. Da vi endelig kom ut på plassen for «fotoshootet», seeeg skyene fram foran sola. Det verste var imidlertid at det blåste fra alle kanter (!!), så hingsten med den kraftige mana så ut som et troll på rømmen! Det var bare å traske inn igjen. Wayne er dessuten håpløs. Straks du tar ham ut av flokken der han er Supermann, siger han liksom sammen og blir en snill pudding a la Clark Kent. Hadde med en papirsekk som jeg sto og hoppet på for å få ham til å våkne, men han tittet bare mildt interessert en gang, før han ignorerte meg. Tror nesten jeg får engasjere et hornorkester, eller noe! Gutta er i det hele tatt vanskelige å skremme. Lars slåddet luftegården deres forrige kvelden, og selv om han holdt stor fart, var det med nød og neppe de flyttet seg unna. De er i det hele tatt svært teknisk interesserte. Hører de at jeg måker i liggehallen, har jeg straks åtte slamper som grundig undersøker de tekniske aspektene ved trillebåra og greipet. At de får møkkalass i hodet, er noe de bare får tåle, ser det ut til at de tenker…. Vet jeg kunne stengt dem ute, men det er jo ganske morsomt også, da…:-) Tror nesten at om det ikke var for teoriprøven, kunne de absolutt gjort alvor av det og gått opp til eksamen som landbruksmekanikere hele gjengen!
Hadde besøk av en travtrener sammmen med to hesteeiere, søndag ettermiddag. De kom uanmeldt, og det er forsåvidt greit nok når jeg er hjemme, men jeg ville jo gjerne fått vist fram hestene på en best mulig måte. Det er mye lettere når man vet om besøk på forhånd. Gutta er forsåvidt vanligvis enkle å få tak i på dagtid, så de ble bundet opp i hallen for inspeksjon. Jentene derimot, gikk fortsatt ute på beitet, og det er ganske tidkrevende å få samlet dem inn når de ikke har fått kvoten sin for dagen. Ikke alldeles lett å få studert jentene, når man får dem på veldignært hold i en tett flokk…. og i likhet med gutta er de ikke spesielt lettskremte. Når det kommer besøkende, er framfor alt Vanilla svært mye til stede, mens Wanna B With U i grunnen er bitte litte granne reservert ovenfor fremmede. Det siste viste seg egentlig å være en velsignelse, for da Erik og jeg skulle jobbe med åringshoppene i går (har fått kyndig hjelp denne uken av unge Skofsrud!) var hun faktisk ganske oppmerksom. Hadde sett for meg et voldsomt slit, av en eller annen grunn er hun absolutt trygg på hvor hun har meg. Tror hun!
Apropos trenere, ble ganske paff da jeg konfronterte Midtfjeld og Sagholen på Momarken mandag, og spurte når de hadde tenkt å ta seg en tur opp for å få sett på åringene…. Per Oleg sa at det ikke fantes kjøpere, og at hesteeierne hans heller betalte det dobbelte for å kjøpe ferdige 2-åringer som snart kunne starte løp…. Han pleide imidlertid å studere katalogen i tilfelle det kom en regnbyge med interesserte kjøpere auksjonsdagen…..Vedder på at det er han som ikke vil «kaste bort» en plass på en åring, han må da vel ha påvirkingskraft nok til å få «vendt» noen av dem om han brydde seg??? Med den suksessen han har hatt og fortsatt har, burde ikke det vært noe uoverstigelig problem. Nevnte auksjonsløpet for ham, det hadde han ikke engang hørt om. Dårlig markedsføring? Det har seg nemlig slik, at på OGP-dagen skal det kjøres et 3-årsløp med 200.000 i førstepremie og startberettigete til å kjempe om alle disse deilige pengene, er KUN de som er solgt på auksjonen….! Mindre enn 150 hester altså! Sagholen hadde en annen unnskyldning. Han hadde allerede oppdrettet en egen hest, og hadde dermed gjort sitt for norsk oppdrett, så det så…!!!! Det er bra ikke alle tenker sånn. I år er det flere trenere enn noensinne, som har varslet at de gjerne vil ta seg en tur for å sjekke utbudet på forhånd. Det synes jeg virker veldig lurt, inne på selve salgsdagen er det et evig kaos, stress og mas, og hestene oppfører seg ikke som vanlig. De som er vettuge, blir slitne i hodet og «daue», mens gærningene er de som holder stilen lengst! Tenk på det du, når du beundrer en unghest som fortsatt er full av pepp etter minst 12 timer på Bjerke…. Har for øvrig lagt til auksjonsnumrene på hestene våre. Vi slapp både å være først (første av våre er nr 14 Wayward) og sist i år. Nr 135 Whatawiseguy er den siste av våre.
13.august: Har fått gjort mye i dag allerede, selv om klokka bare er 8. Fôret de ti hoppene som var inne i natt, sju av dem er åringer. De ble sluppet ut på dagsbeitet sitt etter en rasjon med kraftfôr, vitaminer og mineraler. Gutta har fått kraftfôr, to av dem får også olje på maten, noe de ikke var alldeles sikre på første gangen…. men det gikk nå ned etter hvert. De fleste av gutta er akkurat passe i hold, Wayne og Wizard kanskje bittelitt over…? Wiseguy har vokst så mye rett opp, at mesteparten av næringen har gått med til det. Han er absolutt ikke mager, er rund over ryggen og rumpa, men kunne hatt noen millimeter mer over ribbeina. Det samme gjelder Whip’ert. Han er i stadig aktivitet, og er egentlig fin som han er, men det var dette med auksjonen da…. Vil ikke pøse på med mer kraftfôr heller, passer bare på at de har nok å spise også i den tiden de ikke gidder å gå ut på beitet sitt. Enten er det for varmt, eller så regner det, eller blåser, eller så gikk det en elg der…. Vi kuler’n inne i hallen vi…
Var også ute på beitet hos hopper og føll. Det var som jeg mistenkte etter oppførselen kvelden før. Vi vil flytte! Nå straks! Tok med meg sjefen og fikk med resten på en lang rekke. De stormet tvers over beitet mot det motsatte gjerdet, før 13 hoder forsvant ned i det saftige graset. Det 14. tilhørte folungen til Gideal, som tydeligvis hadde veldig mye spring i beina. Hun hoppet og spratt rundt i flere minutter, før matlysten tok overhånd.
Hadde tenkt å komme a jour med faktureringen, samt gjøre ferdig en annonse nå på morgenen, så jeg droppet å pusse åringene. Det skar seg. Det buldrer godt et stykke unna, så jeg fant det best å slå av pc’er og annet som kan ødelegges. Denne lap’topen har batteri også, fine greier… men jeg må bruke den «store» pc’n til faktueringen. Får rett og slett gå ut og måke stallen i stedet, tordenvær pleier sjelden vare så lenge?
Har gjort ferdig teksten på alle åringssidene, men det mangler fortsatt oppstillingsbilder på to av dem, Vendela Vix og Valeriana. Førstnevnte hadde klart å få et insektsstikk? eller noe på hasespissen som hovnet opp (er omtrent nede igjen nå…) og sistnevnte fotograferte vi litt for sent på kvelden, da lyset hadde blitt helt feil. Er meldt meldt noenlunde hyggelig vær i helgen, så vi får gjøre et nytt forsøk. Skal også prøve å ta bedre oppstillingsbilder av Wayne, Whip’ert og Wizard of Ousse, og så skulle vi hatt bilder i trav. …og film….
12.august: Gutta kunne tenkt seg jobb som landbruksmekanikere alle sammen, i alle fall hvis man skal dømme etter den grundigheten de undersøkte monster(!)traktoren og harva som var på tur gjennom beitet deres forrige dagen. Stakkars Bjørn måte ringe etter hjelp, han var omringet og kom ingen vei…
Fikk tatt nye bilder av to av hingstene i dag. Wheeler Dealer ble ikke så aller verst, mens sola forsvant mens vi holdt på med Wizard of Ousse. Han stilte seg opp bra, bildene ble bare litt mørke.
11.august: Fikk rett og slett ikke tid, ikke på mandag, ikke på tirsdag. Det jeg imidlertid fikk gjort i går, var å få tatt bilder av 3 av åringshoppene. Ikke alle var like samarbeidsvillige eller fotogene, men sånn er det bare. En som overraskende stilte seg opp perfekt hver eneste gang, var Vigilia. Vi begynte med siden uten man, men halen hennes blåste hele tiden inn mellom bakbeina hennes, og vi måtte snu. Da var selvsagt mesteparten av piffen gått ut, det er ikke alle som er like poseringsvillige som Vanilla. Problemet med henne, var at hun stilte seg til de grader i giv akt, at hun sto over altfor mye mark…. Det er neimen ikke lett å få bildene riktige. Oppdaget litt for sent at graset hadde vokst litt for mye, så høvene forsvant helt. Må kjøre beitepusseren en omgang, lavt stilt, før neste bildesession.
Har gjort ferdig tekst og lagt ut oppstillingsbilder av Vanilla, Verity og Vigilia. I tillegg har jeg lagt ut et og annet bilde her og der hos flere av de andre…..
Har vært slappere enn slapp til å oppdatere nyheter. Synes bare jeg må nevne at Ken Warkentin gjør det alldeles strålende med sine avkom. «Over there» har allerede 3-åringene hans kammet inn mer enn en million dollar i år, han ligger foran mange andre topphingster på statistikken, bl a både Andover og Angus Hall, samt Windsong’s Legacy…. Han har til og med kommet inn på «topp-20» totalt, tross bare 145 avkom i startklar alder. De som ligger i topp (Angus Hall og Muscles Yankee) har nesten 1000 avkom hver…. Den hingsten som har nest minst avkom og fortsatt er på listen, har likevel 100 avkom mer enn Ken. Han har en 2-årig sønn som er ubeseiret og forrige uke ble handlet inn til Sverige av Courant og Kolgjini, samt en 3-års datter som slår de fleste, om ikke alle i sin årgang.. Ken Warkentin har 20 svenskfødte 3-åringer, i går vant hoppa Khaki Broline forsøk til E3 på flotte 13.6, hun fikk førstespor i finalen. Jeg er ikke lei meg fordi jeg både har 2-åring, folunge samt hoppe som er drektig med ham…. Hvis du vil bruke Ken i år, har vi fått sæd til overs, han fungerer kjempebra!
8.august: Jada, jeg klarte ikke å få lagt ut noen åringer i går. Får prøve to i dag i stedet? Er ikke helt fornøyd med bildene av resten av hingstene, og hoppene har jeg ikke bilder av i det hele tatt. Gubben kommer hjem fra Gardermoen og dragracingen i kveld, får håpe vi og været blir enige, så vi får fotografert flere neste uke. I dag har jeg virkelig ambisjoner om å få ting unna. Har allerede skrevet bedekningslistene, en smule forsinket kan man si. Nå er ikke det bare min feil (egentlig ikke i det hele tatt!). Noen onde tunger påsto jeg hadde sittet og stukket nåler i en OJ-dukke for at han skulle bli skadet og få hostet opp bedekningsdatoene…. Uansett, det virket, ikke sant? Når man tar sånne sjanser at man undersøker hopper uten å ha noen beskyttelse for spark, må man være forberedt på en og annen kilevink… Ambulansen til røntgen var litt dramatisk, men halvannen time etter var OJ på jobb igjen, aldri så lite øm i låret, men hva har man dop for…! Okke som, familien syntes såpass synd på ham at han fikk lov til å sitte inne resten av dagen for å gjøre kontorarbeide, men i går var det ingen bønn. Ut i stallen og jobb!
I forrige nummer av TGN var det et slags prosadikt der mitt navn ble nevnt opptil flere ganger… hmmm. Var ikke helt sikker på om det var positivt eller negativt ment, forfatteren er ikke noen tilhenger av klart språk, kan man si…:-) Stort sett var det vel kanskje en slags hyllest? Det er noen få som fortsatt ikke har noen tro på at man kan lage gode hester med frossen sæd, stakkars… Etter hvert nå når de store årgangene etter topphingster kommer ut, må det bli vanskelig å klamre seg fast til gamle fordommer…??? At hestene ikke går løp til de er 12 år lengre, har nok mer med tidlig talent, tøffere konkurranse og farten løpene går i å gjøre. Det er ikke så lenge siden man hadde en skikkelig god 3-åring om den travet under 1.20….
Har lagt ut noen bilder av gutta fra beiteflyttingen, noen på fellessiden, noen her og der på enkeltsidene…. Presenterer også de to «bamsene mine» Wayne og Whip’ert, selv om jeg ikke er helt fornøyd med oppstillingsbildene. De var så engleaktig samarbeidsvillige, men samtidig så daffe at bildene mangler gnist!
Ellers så har jeg selvsagt notert meg at Muscles Yankee tok sin tredje strake Hambletonianseier, og at årets vinner Muscle Massive, er helbror til Muscle Mass. Begge har dessuten Pine Chip som morfar og kommer fra samme gode hoppefamilie som Quite Easy … At lillesøsteren, Thatsnotmyname, vant Merrie Annabelle, gjør det jo ikke dårligere.!
6.august: Omsider, i dag ble de to siste hoppene mine bedekket! Neste år får jeg enten nesten ikke føll i det hele tatt, eller en hel del juni og juliføll. Igjen. Kan risikere å få en veldig rolig sommer og høst…
I dag er Wayward oppdatert, med tekst og bilder. Tok flere nye bilder av gutta i går da de ble sluppet på et nytt beite, men de får vente litt med å bli lagt ut.
5.august: Var tordenvær i dag, så jeg slo av alt som kan ødelegges og bruker nå batterimodus på lap-topen til å skrive dette. Får legge det ut i morgen tidlig. Dagens hest er Trinitros lillesøster, Vijaya. Selv om noen mener at det skal være hingster etter Rite on Line, må jeg minne om at døtrene hans tjente mer enn 3 millioner i Sverige, bare i fjor….. og med en mormor som travdronningen Queen L, burde genene være i orden.
Holder på med gjennomgangen av katalogsidene til auksjonen, er mye å passe på. Det er stadig noe som skjer, og man vil jo gjerne ha med mest mulig før deadline. I morgen skal Waywards storebror Safir ut på Momarken, på søndag starter Wickeds søster Tres Jolie, på tirsdag er det Waynes storebror Tarantino som skal i ilden. Han møter for øvrig Vigilias onkel Qpid. Jeg liker egentlig ikke at hestene mine møtes i løp, det må da gå an å spre seg litt????
Jeg ringer rundt for å få oppdateringer på tidligere solgte hester, de 3-åringene som ikke har startet (6 av 9 har allerede vært til start), samt 2-åringene. Foreløpig har jeg fått vite at Timetodream trener bra og kommer ut når det føles riktig, kanskje i august, muligens ikke før i september. Tourbillon kommer antagelig ut i prøveløp med det første, det begynner å bli stil også på ham etter kastreringen. 2-årige Umbriel er en diger slamp, han var vel omtrent 160 allerede for et år siden, men han traver lett og fint selv med den store kroppen og er snill og grei (puh!). Ucatoni ser fin ut, trener sammen med 2-åringene til Hammers (står på amatørstallen på Nannestad) og er bedre på puls enn dem…. planlegger mønstringsløp i september.
4.august: Fikk skjenn fordi jeg hadde lagt ut feil bilde av Wicked. Måtte bare si meg enig, og har byttet. Syntes han hadde så ekstrem strekk på det, men det gjorde jo at krysset ble helt borte. Hvis det er noen som har reagert på det samme, ta en ny titt. I dag har jeg lagt ut bilder og omtale av Wanna B With U. Det er dame med fysikken i orden, kan man si…. absolutt ingen pingle! …eller hva?
3.august: Rakk det akkurat, dagens åring er Whatawiseguy. Fikk for øvrig begynt å fotografere hoppene i dag, tror et par av dem ble bra….
2.august: Åringshoppene er inne, de ser også fine ut, selv om det er noe mer jobb med pelsen på dem sammenlignet med gutta. Skal ta bilder fortløpende, bare været er bra nok og gubben har tid til å hjelpe…
Har lagt ut noen flere bilder av folunger, og så er dagens åringsside klar, Wicked. Ikke kom her og si at den gutten ikke er en stram kar….:-)
1.august:Det har vært en fin helg for 3-åringene våre. Trinitro er matchet svært fornuftig og pent, men var bra og gikk frisk til mål som tredje i kvalifisering til Märthaløpet forleden, bak Muscles Wiking BR og Just Superb. I dagens finale hadde han fått 10.spor og var ikke levnet store sjanser. Men vi vet hva som bor i den store kroppen…..! Tredje par innvendig i jevnt høy fart, det måtte jo bli åpning! Trinitro spurtet flott inn til tredje også i finalen, og noterte samme tid som annenhesten, 15.8/2100. Det er faktisk like fort som det Tinita Love vant NM på, og det over samme distanse! Trinitro har for øvrig en helsøster som skal ut på auksjonen i september. Vijaya var flokkleder i vinter og er svært lik sin berømte far, Rite on Line: Skjønnhet, tæl og teknikk, alt i en pakke!
I år har det vært mange gode 3-åringer på banen, og det er mer eller mindre det jeg spådde for noen måneder siden. 2007 var det første året oppdretterne virkelig satset på topphingstene, resultatene kommer nå! Det ble seier til Muscles Yankee i hovedløpet, og hoppeløpet gikk til en datter av nok en Valley Victory-hingst, Lindy Lane. Vår egen Valley Victory-sønn, Victory Abroad, hadde også en vinner på Biri i dag, Xbox Hornline slo årgangstoppen Flawless Victory.
Jeg står for øvrig som eier til en av de oppdrettede 3-åringene våre, Triple T Trouble. (Er fortsatt med på en bit en stund til). Han startet på Biri på fredag, og akkurat da jeg tenkte å forlate skjermen, overrasket han meg stort. Etter tredjespor i første sving og dødens resten av løpet, regnet jeg ikke med noen topplassering akkurat. Tror du ikke knatten like gjerne gikk bort og vant!!!??? Morsomt!
Har som mål å gjøre ferdig en åringsside hver dag framover. Begynner med hingstene, siden det bare er de jeg har tatt oppstillingsbilder av. (Hoppene kommer inn fra beitet i kveld). Startet med Wine and Dine.
27.juli: Gutta ligger som slakt rett innenfor døråpningen til liggehallen. Ikke noe vått gress der i gården, nei! Det hender også de legger seg rett på den harde bakken ved fôrringen, flere av dem har fått sår på hasespissene av den grunn. I går bestilte vi derfor et par lass med sand, for å legge rundt ringen. Foreløpig ligger sanda i to hauger, det vil si, det var hauger. Etter at gutta har lekt småkonger i timesvis, er de betydelig flatere…. Jentene er fortsatt ute på beitet, døgnet rundt. I går da jeg gikk ut for å sjekke dem, oppdaget jeg plutselig at det var åtte, ikke sju som beitet sammen… den åttende var et rådyr! Vanligvis går de i flokker på 2-3 eller flere, denne var helt alene og hadde antagelig funnet trøst i selskapet. Rådyret stakk av gårde da det så meg, og åringshoppene stakk etter, sikre på at en fare truet…. da de oppdaget at det bare var meg, virket de flaue og overkompenserte til de grader. De kom løpende tilbake og omringet meg og nusset og koste og kranglet om å komme nærmest. Jeg måtte ta av meg jakken og vite vilt rundt meg, for i det hele tatt å få rom til å bevege meg…
Ellers var det auksjon i går, i regi Kolgjini. Det er ikke et sjakktrekk å arrangere en annen auksjon bare tre dager før denne, det så vi også i fjor. 76 hester gikk under hammeren, 10 av de 12 løpshestene ble solgt for seks eller sjusifrede beløp. Av de 64 ååringene var det kun 23 som ikke kom over 100.000 i bud. Av de 28 som ble ropt tilbake, hadde 17 mottatt bud over 100.000, 3 av dem avslo bud på 550.000. Sprøtt. 3 av åringene ble dessuten solgt for millionbeløp. Dobbeltsprøtt!
I morges våknet jeg grytidlig, og ble bare mer og mer våken mens lister over «ting som må gjøres» før auksjonen, radet seg opp… Litt tidlig, men må man så må man. Var bare å stå opp og begynne…. Skal få unna resten av faktureringen på transporter, samt sjekke ut de siste 10 hoppene som ble bedekket i fjor, om det er også grunnlag for å skrive regning på flere føllavgifter.
Har kommet igang med sidene til åringene, noen av dem er kommet lengre enn andre…. I tillegg har jeg lagt ut noen bilder av gutta på beitet en kveldsstund.
25.juli: Værmeldingen er ikke spesielt lovende for dagen. Det er meldt regn fra nå og fram til i morgen tidlig, med sterk vind og 12-13 grader… Har forberedt en redningsaksjon og strødd opp boksene, men foreløpig er det bare grått og også vindstille. Håper det fortsetter en god stund til. Alle folungene skal inn i kveld, uansett om det har kommet regn eller ikke. Har ikke tenkt å ligge på ank, med vind og regn ulende rundt hjørnet. Åringshoppene får bli ute, skal ta dem inn fra neste helg. Åringshingstene synes det kjølige været så langt i dag er strålende, har bare så vidt skimtet dem ute på beitet. Fluefritt og deilig…. Antar de kommer stormende inn om det begynner å regne.
24.juli: Bare 4 hester av 51 solgte (av 94 katalognumre) ble solgt for priser over 100.000 på åringsauksjonen på Axevalla i går. De 4 var etter Revenue (320.000), Pine Chip (250.000), Quite Easy (150.000) samt Varenne (110.000). Ytterligere 5 ble ropt tilbake tross 5-sifrede bud. Nå var visstnok ikke kvaliteten på hestene på auksjonen av den aller beste sies det ? (har ikke sjekket katalogen), og Kolgjiniauksjonen er i neste uke.
Har tatt en del nye bilder, noen av folungene, noen av gutta på beitet, samt oppstillingsbilder av de sistnevnte. Det var stor forskjell på hvor fotogene og samarbeidsvillige de var. Wine and Dine og Wicked så flotte ut på alle bildene, uansett hvordan de sto. Wizard så så fin ut gjennom linsa, men resultatet ble ikke like bra, av en eller annen merkelig grunn. Wayward var stram som en grenader og Wiseguy er en uforbederlig posør…. Wayne ble ikke så gæern, mens Whip’ert var like inspirert som en sekk med poteter omtrent. Wheeler Dealer ble jeg skikkelig skuffet over. Ikke mulig å få de ørene fram samtidig med at han sto skikkelig og uten å henge med hodet….. Hvor alle bildene er? Foreløpig bare på pc’n min…
Fikk for øvrig sjokk forrige dagen. Søndag morgen hadde vi en syk folunge. Hun hadde tydelige magesmerter, men siden jeg ikke kunne skjønne hvordan hun kunne ha forstoppelse på et beite med kort gras, var jeg redd for at det var noe mye verre, som tarmslyng. Ringte Bjerke Dyrehospital, ga henne metacam for at hun skulle klare transporten (var svett og pustet fort, la seg ned , rullet over på ryggen og jamret seg…) og var inne på Bjerke ca 10.30. Der inne ble det tatt ultralyd, blodprøve, og hun ble satt på drypp. Ellers var folungen plutselig helt ok. Virkningen av metacamen forsvant, uten at smertene kom tilbake. I løpet av dagen kom det noen digre klumper med avføring, noe som tyder på at det var en forstoppelse likevel. Mandag morgen ble det tatt en ny blodprøve med full profil, og da verdiene var perfekte og ikke tydet på at det var noe annet galt, tok vi henne hjem samme dag. Så kom regningen….. Er vant til at det fort koster 5000 om man må innom der en tur, men da er det vanligvis noe mer behandling involvert. Visste det var søndag, og regnet med at det ville koste en del ekstra. Spurte Lene hva hun trodde, hun regnet seg fram…11…15..17. Sa hun. Er du GAL! spurte jeg, 11.000 var da MER enn nok!!!! 11.000, sa hun, jeg snakket om sytten hundre…. Regningen kom altså på 11.176 kroner, og da hadde vi til og med fått en tusing i rabatt. Fri og bevare meg vel for å få en syk hest igjen….. Det skjer jo uansett og alltid i helgene…. (Folungen har det forresten strålende).
21.juli: Jeg er så imponert!!!! …og hovslageren var også fornøyd. Vi tok inn åringshoppene i går kveld, de roet seg ganske fort inne på boksene. De fikk markekur, og i morges skulle de verkes. Har knapt tatt i dem de siste månedene, annet en kos to ganger daglig ute på beitet. Begynte med en av de som jeg regnet med skulle gi oss en liten fight, hun har en tendens til å hisse seg opp innimellom. Hakeslepp. Sto som et lys! Og sånn fortsatte det. Alle hoppene var kjempesnille, eller usedvanlig veloppdratte, som det også kan sies…:-)
Gutta var neste. De har jeg tross alt hatt ute på golvet de siste ukene, så der var jeg ikke så bekymret. Bortsett fra Wiseguy som var litt uoppmerksom til å begynne med (skjerpet seg fort), var gutta om mulig enda stødigere enn hoppene. Litt betenkelig imidlertid at selv om det er tre måneder siden de sist ble verket, var det ingenting å ta annet enn med raspa. Var perfekte nå, men hvordan skal det bli om det er like grov grus inne på auksjonsområdet i år som i fjor? Har absolutt ikke lyst til å sko hele gjengen…. Gutta går jo mye i luftegården fram og tilbake ut på beitet, og der er underlaget hardpakket og fast. Det skal jo være bra for å få gode høver, og ingen har vært sårbeinte så langt.
19.juli: Det er egentlig et supert beitevær. Litt grått og skyet, ikke for kaldt, litt vind som holder fluene borte, hestene stortrives! At det kommer en liten skur nå og da, er bra for veksten av graset og for å binde støvet….. kunne egentlig ikke vært mye bedre!
Har begynt å lage egne sider for alle åringene, men det vil nok ta litt tid før de er ferdige. Skulle også ha tatt nye «offisielle» bilder av unghestene, akkurat der er gråværet en hindring. Det må være sol for å få fram den riktige gløden!
17.juli: Har brukt morgenen på å skrive kreditnotaer og til å ringe de som allerede hadde betalt for mye i føllavgift. Lekte faktisk et brøkdel av et sekund med tanken på å late som ingenting, men det antar jeg er normalt? Skal jeg først gjøre meg til kjeltring, blir det imidlertid ikke for småsummer som rundt 100.000…..
Ellers skvetter jeg hver gang jeg går forbi et speil. Fant ut jeg skulle prøve hvordan det var å være blondine, før jeg ble naturlig lys i toppen for alltid. Ikke gæernt, faktisk, selv om det er uvant. Kan se alderdommen trygt i møte, i alle fall hva hyssingen angår.
Klarte å misse avlsmøtet til Tina på Momarken forrige helg, det var dumt. Lurte litt på om jeg skulle dra til Jarlsberg i dag, men slo det raskt fra meg. Blir for langt å kjøre, spesielt når været er såpass ustabilt og jeg ikke har lyst til å la de aller minste være ute hvis det blir styrtregn. Vet ikke om jeg kunne kommet med noen innspill som er verdt noe heller, må innrømme at jeg stadig oftere leker med tanken «ingen egne hester, regelmessig fritid» i stedet for å løse rekrutteringsproblemene sporten har….
Har lagt ut bildene av de tre minste. Har vært litt mye overskyet i det siste (bare deilig, egentlig!), spesielt når jeg har tenkt på fotografering….
14.juli: Har tatt noen bilder av de aller minste, kommer snart!
13.juli: Da blinkingen og smellingen startet straks etter midnatt, var jeg sjeleglad for at alle folungene var trygt inne på boksene sine. Tok dem inn for å få gitt markekur før flytte til et nytt beite, ikke uten grunn jeg valgte en kveld det var meldt tordenvær. Og for et vær det ble!!!! Trekronene lå nesten vannrett i det piskende regnet, det lynte uopphørlig, og et og annet mektig drønn formerlig ristet bakken.
Lettelsen over at folungene var tørre og trygge ble straks fortrengt av bekymringen for åringshingstene. De fire hoppene uten føll samt åringshoppene regnet jeg med skulle klare seg bra, normal oppførsel er jo vanligvis å stå stille med baken mot uværet. Gutta derimot…. De ble sluppet inn på et nytt beite i går ettermiddag, det ble innviet med noen skikkelige kappløp. Siden jordet er stort og til en avveksling helt flatt, fikk jeg se en rekke praktfulle race. Gutta tok i så du nesten kunne høre det knake i leddene, de fløy seg skikkelig svette og andpustne og tok ikke mer enn noen få munnfuller med gras. Før jeg var oppe ved stallen igjen, var gutta inne. De stormet forbi i spredt orden, med Whatawiseguy først! De stupte opp i det 400 liters vannkaret, før de forsvant inn til skyggen i liggehallen. Jaha! Så mye for å bli sluppet på nytt beite…. To timer senere, like etter klokken halv ni på kvelden, tuslet en åttehesters lang rekke ut mot beitet. De var fortsatt der ute da det begynte å bli mørkt, og det var derfor jeg var bekymret. En annen flokk ville blitt ute på jordet til uværet var over, men de har ikke en slik hest som Wiseguy i flokken. Begynner det å regne, stormer han raskeste veien mot ly, og siden hester er flokkdyr og gjerne følger enhver som tar et initiativ, følger de andre etter. Lars rustet seg frivillig til med regntøy fra topp til tå, tok med seg lommelykt og gikk ut i det noe avtagende regnet for å sjekke tilstanden. Alt bra med hoppene. Gutta hadde tydeligvis vært på vei inn, da Wayward hadde hoppet sideveis? og havnet mellom to gjerder. Ikke umulig han ble dyttet…. Det var ikke bare bare å få tak i den skvetne unghesten i mørket mens de andre løp fram og tilbake på den andre siden av gjerdet. Da jeg hadde fast fisk, lagde Lars en åpning i gjerdet så vi kunne komme inn i hallen, og de andre toget etter. Siden vi ikke visste hvor mye av gjerdene de hadde ødelagt, stengte vi dem inne for resten av natten.
Etter å ha fôret hopper og føll i morges, tok jeg en runde rundt gjerdet (hadde klart seg bra!), sjekket åringshoppene og de voksne barnepikene, før jeg slapp ut gutta. De la seg straks på en rekke og begynte å sige mot beitet, i alt annet en raskt tempo. De så ut som straffedømte som var på vei ut i steinbruddet i stekende stol…. Midtveis begynte de å diskutere hvem som skulle gå først? Etter en tildels voldsom fysisk krangel, var de på vei igjen, nå i friskt driv. Gjett hvem som skar igjennom alle argumenter?
I dag er alle hopper og føll ute på beite for første gang. De sju eldste går sammen, Linder og Cambusa er sluppet for seg, og Norma og babyen hennes går på et eget beite og skal gjøre så i noen dager til. Norma ja, hun føllet for fire dager siden, og jeg er flau over å si at jeg var skuffet over det som kom ut. Ikke fordi det ble hoppeføll, det hadde jeg nesten regnet med, men fordi det var et slikt ynkelig lite krek. Lita og tynn, med myke bein som pekte mot hver sin himmelretning, minnet hun ikke rent lite om en edderkopp. Zpinderella…. Jeg som skjenner på alle som er misfornøyde med folungene sine….. Nå etter fire dager har hun faktisk vokst nesten 20 cm (!!!), det hjalp fælt når hun fikk heist seg opp over beina sine og rettet opp hasene. Hadde ikke trodd det skulle gå så raskt, men nå peker faktisk alle høvene rett framover! Sprek og sosial er hun også, og legger synlig på seg. Har blitt en ordentlig hjerteknuser og ligner ikke mye på en «Spindel» lengre…. Hadde tenkt å bedekke Norma på føllbrunsten, men det kan jeg bare glemme. Hun ble ordentlig dårlig i går, mistenkte det var en børbetennelse og jeg hadde rett i det. Håper bare vi får ordnet opp så jeg i alle fall kan bedekke henne i år. De to nestsiste «føllerne» Linder og Cambusa, ble heller ikke bedekket på føllbrunsten. Linder har blitt en eldre dame på 18 år og selv om hun stort sett alltid har blitt drektig tidligere år når hun har vært prøvd på føllbrunst, har hun hatt tendensen til å resorbere etterpå. Regner ikke med det blir enklere med årene. Cambusa var skikkelig halt med en hovbyll, det er heller ingen hit når man skal bedekke, så vi droppet også henne. Alle disse tre kommer imiderlertid til å bli bedekket, minst en gang. Skal prøve fersk sæd, skjønt både Linder og Cambusa måtte bedekket og tok seg med frossen i fjor fordi sæden kom for sent….
Det er litt pussig å se de tre siste hoppene og folungene sammen. De to små, nette frøknene, Linder og Norma, har fått to små, nette døtre. Cambusa er av betydelig større modell, og det er folungen hennes også. Ser nesten ut som om hun er en måned eldre….
8.juli: Nevnte i går at fire av 3-åringene våre skal starte på Jarlsberg på onsdag. Det ble hele seks 3-årsløp, som man kan lese på DNTs nettside. Som illustrasjon har de brukt et blide av Trinitro…..
SprinterMästaren for 4-åringer blir kjørt på Halmstad i dag. I den første kvalifiseringen ble det seier til Sebastian K på 11.5, foran to Rite on Line-sønner, Vejby Boom 11.9 og Hot Southwind 12.0. Andre forsøket ble vunnet av You Bet Hornline 11.5, foran Alvena Pampas (e Muscles Yankee) 11.7. Den hurtigste kvalvinneren noensinne i løpets 40-årige historie, var Select Yankee med 10.9, han er altså sønn av Fun for Us, som er helsøster til vår Sip the Wine…. Krysser fingrene for nevøen i finalen senere i kveld….
I dag fikk jeg for øvrig et brev fra en som kaller seg «Salong Orakelet», healer…. sammen med et vitnesbyrd fra mennesker (hester) hun har hjulpet. Bra jeg har svært god kontakt med mine egne firbeinte, både fysisk og mentalt, og ikke behøver betale noen for å oversette….????? For eksempel i dag, da det begynte å regne lett. Skjønte med en eneste gang at da Linder løp langs gjerdet på beitet samtidig med at hun knegget mot meg, at hun bad om å få komme inn…. Skjønte også helt av meg selv at da Wiseguy og Willy (Førstnevnte befridde først seg selv, deretter sidekameraten) kom traskende ut i seminhallen der jeg pusset på Wine and Dine, var de ute etter litt ekstra kraftfôr eller/og kos….
Select Yankee gjorde en flott figur i finalen, der han trykket opp tempoet i dødens og koblet grepet på den ledende favoritten Sebastian K, bare for å selv blir spurtet ned av You Bet Hornline. Han holdt imidlertid strålenede til annenplass.
Chipmate hadde forresten en fin 3-årsvinner forrige dagen, Micromate. Samme dag som Trulserns Victory Invalley (e Victory Abroad) tok sin fjerde seier på ganske kort tid….
7.juli: I mangel av starthester, får man telle de seirer man kan! Uptown B.Girl var først i mål i sitt mønstringsløp på Bjerke i dag, hun travet 26.6/1640, med 1.20 siste 1000. Kolle var imponert, fikk jeg vite i en sms fra Line…..
Sjekker stadig innmeldingslistene, og venter på at unghestene skal komme ut. I det siste har det vært en del gamlinger som har krøpet ut av hiet også, på Bjerke i dag var Oscarino først i et 11-hesters prøveløp. Neste onsdag blir det spennende på Jarlsberg, hele fire av 3-åringene våre står i startlistene!
Ellers har det handlet mye om syke småtasser i det siste, du verden så glad jeg er for at vi ikke har så mange her lengre! Det er forkjølelser, urinlekkasjer, svakfødte føll, 7 dagers føll som bråutviklet senestyltfot, rodococcus (usj!), feilstillinger, infeksjoner, tarmbeksforstoppelse, samt kanskje noe som kan tyde på selenmangel? Her på gården har det stort sett gått bra, bortsett fra den vi mistet, selvsagt….. Vi har bare hatt en folunge som har hatt problem med svært treg mage. Det siste beitet hoppene gikk på, var blitt langt og svært fiberrikt, og da sa det stopp. Da var det bare å pirke ut det man fikk tak i, smøre godt og gi en omgang klyx. Etter to behandlinger på tre dager, løsnet det skikkelig. Du verden, for noen mengder! Den stakkars lille kroppen må ha vært stappfull av møkk! Nå er hopper og føll sluppet over på et beite der vi allerede har tatt en slått, graset er kort og kraftig!
6.juli: Sitter og skummer gjennom den svenske Travronden, og fikk ånden over meg da jeg leste resultatene fra Åby, 1.juli: Fast Photo hadde to vinnere (Lönshults Stig og Benskins) Ken Warkentin hadde en 3-årsvinner (hans første årgang, 3-åringen het Paulistano og travet 16.8), Lindy Lane hadde en 3-årsvinner som vant på 14.8 (Parasol Neo). I tillegg ble det seirer på avkom etter Super Arnie, Varenne og SJ’s Photo….. Er i grunnen veldig fornøyd med hingsteparken vår, om jeg skal si det selv…. Ken Warkentin er, med sine første 3-åringer, for tiden på sjetteplass på den amerikanske hingstestatistikken, like bak Kadabra og SJ’s Photo, men foran bl a den regjerende champion Muscles Yankee og alle Hall-brødrene…. Ikke dårlig! Vi kan antagelig klare et par hopper til i år også, siden han fungerer så godt som han gjør! Lillebroren hans, fjorårets Haughton-vinner Holiday Road årsdebuterte for øvrig med seier i Dickerson Cup forleden, foran helbroren til Muscle Mass, Muscle Massive. Begge travet 10.1 og regnes som klare kandidater til Hambletonian i år….
Ellers begynner veterinæren å bli stresset. Er det ikke flere drektighetsundersøkelser snart? Begynner å bli sent, synes jeg? Slapp av, sa jeg. Vi har fire drektige, en ble syk etter bedekning og er tom. Ellers fikk vi seks føll i juni, de hoppene blir først bedekket utover nå, en har ikke føllet og Nemesis har ikke hatt noen skikkelig brunst. Det eneste som er sikkert, er at det blir sene føllinger også neste år, men det får så være.
2.juli: Respekt er viktig! Ikke bare skal man ha respekt for det man driver med når man holder på med dyr som er mange ganger ens egen størrelse og styrke, men de må også ha respekt for deg! Tenker på det hver dag når jeg skal sette opp smågutta mine. De rager langt over hodet på meg uten å anstrenge seg, og jeg er jammen glad for at de fortsatt er fullstendig overbeviste om at jeg er den tøffeste av oss ni…. Som tidligere nevnt får de kraftfôr en gang om dagen, og de er nøye med at jeg ikke glemmer det. Må sette fast Wayne (rolig, kul kis, men brutal i nærkamper), Wizard og Wicked, før jeg begynner å tenke på noen andre. Whip’ert er forholdsvis harmløs, men velger som oftest ham deretter, bare på størrelsen…. Wine and Dine er nestemann, han er skrekkelig bøs mot de siste tre, som sjef over gruppe to! Wayward og Willy (Wheeler Dealer) står alltid i det lengste og krangler med noen av de som settes fast først, mens Wiseguy stort sett nøyer seg med å gå i veien for meg. Straks han er fast, starter han jobben med å få hektet seg løs igjen… Har så smått begynt å jobbe med gutta, og tar dem ut i hallen etter tur for en grundig puss. I dag kom Wiseguy spankulerende ut, med tauet dinglende fra grima. Han er skikkelig rå til å åpne karabinkroker! Imponerende!
Fikk forresten det nest siste av årets føll for et par dager siden. Lå og tittet på Cambusa i rykk og napp hele natten, før hun la seg til klokka fem om morgenen. Ut kom en diger, feit hingst…. unnskyld, hoppe mener jeg…:-)…… Hun er stor og vakker, i mer enn godt hold, kan man trygt si.
28.juni: Er inne i et tydelig generasjonsskifte hva løpshester angår. Nesten alle de eldre som tjente penger i fjor, er mer eller mindre borte. Etter flere mindre årganger med en håndfull hester, har vi nå 10 4-åringer (8 har startet og vunnet løp, den niende har godkjent prøveløp og har vært meldt i løp), og vi har 9 3-åringer som er på vei ut, 7 av dem har godkjente prøveløp, de 2 siste er heller ikke så veldig langt unna… 2-åringene er den første av årgangene våre som jeg virkelig har forhåpninger til etter fornyelsen av hoppestallen, og får stadig hyggelige tilbakemeldinger! Nevner Unieme hos Mikkelborg, Uptown B.Girl, Ulixes og Unreal hos Bullern, Umbra hos Waaler’n og Unzipped hos Jomar Blekkan…… Sistnevnte var den første ute i mønstringsløp, på onsdag er det B.Girls tur. Den desidert største og jeg tror også den beste årgangen vår, på papiret i det minste, er åringene våre. Det er en skikkelig herlig gjeng! 15 åringer er altfor mye rent handteringsmessig, det blir også første og siste gangen! Vet ikke helt om jeg kan si at jeg trapper ned, siden det bare er få år siden jeg hadde færre avlshopper enn det er planen å sitte igjen med til høsten? Kan vel kanskje heller si at det har vært et utbrudd som nå blir stoppet? Skal ned i 10 hopper, aller helst 8, og er på god vei til å klare det. 6-8 unghester i året er akkurat passe for en gammel skrott….
Det er uansett en fryd å se unghestene ute i banen. I dag startet Trinitro for tredje gang, han blir matchet pent og riktig mot større oppgaver. Han var fullstendig enerådende på banen. En annen med stort talent, men uten Trinitros trygghet, er et år eldre Superatrix. Hun travet sitt andre ? feilfrie løp, og vant lett også hun…. Har omsider fått somlet meg til å legge ut bildene fra den siste måneden. Det er en del av folungene, og noen få av åringer….
27.juni: Får stadig spørsmål relatert til bedekning, følling og lignende, og ja, jeg innrømmer det! Jeg har ikke vært noe flink til å legge ut spørsmål og svar, men har svart direkte på mail. I fjor skrev jeg imidlertid en artikkel i TGN om bedekning og følling. Det meste står på sidene her fra før, men artikkelen er en kortere versjon. Hvis du ikke har lest den, finner du den her.
25.juni: Fikk rett, men bare så vidt. Folungen til Linder T. kom 10-15 minutter før midnatt, og så langt har alt gått silkefint. Nå, en drøy time senere har mor og barn vært oppe, etterbyrden har gått, en del tarmbek er klemt ut, mor er vasket og melket og babyen har fått mat. Nå ligger begge og hviler ut, mens jeg har tatt en forfriskende dusj og har en tekopp klar.
Syntes det tok evigheter fra hoppa la seg ned til vannet gikk, og likte ikke helt at hun lå der og peste. I ettertid kan det ikke ha vært mer enn kanskje ti minutter? men du verden så sakte tida kan gå når man er spent….. Fødselen gikk i grunnen fort og greit, og folungen er veldig sprek. Tror faktisk det er den som har vært raskest på beina av alle i år. Glemte jeg å si at det var hoppeføll? Måtte flire da jeg tittet under halen, det er alldeles pussig! For at ikke guttungen til Hilary skal bli fullstendig alene, behøver vi minst en, helst to hingsteføll til, men jeg tviler…. Har allerede fått tilbud om en lekekamerat til ham, men håper jo at vi skal klare oss uten å ta inn noen ekstra?
24.juni: Fikk en trivelig mail da jeg slo på pc’n i morges. Den kom fra Stall Bullern, og fortalte at Uptown B.Girl hadde vært på Bjerke for hurtigarbeid i går og at hun var meeeget bra… Hun er en flymaskin, det mener både Trond og Jørn, sto det! 🙂 Vel, faren Ken Warkentin gjør det superbra i Kanada med massevis av seirer på sine første 3-åringer, spesielt med tanke på at han ikke er syndikert og derfor ikke får de beste hoppene. Han ligger faktisk foran alle «Hall-brødrene» på statistikken! B.Girls mor, Misty er heller ikke fy skam. Hun vant på 14-tallet på Solvalla som 3-åring, har fire søsken som er millionærer og en mor som har fått utmerkelsen Elitsto. At faren er «verdens beste morfar» Pine Chip, er heller ikke feil. Wanna B With U (e Angus Hall) er ikke noe dårligere individ enn søsteren, hun er meldt på auksjonen til høsten….
Åringene ja. Gutta slåss, spiser, er inne i hallen og snorker med jevne mellomrom, og holder seg forbausende skadefrie. Bortsett fra noen skrammer og hårløse flekker her og der, er det bare en av dem som har vært halt etter slag, noen gang. Ikke verst! Slapp dem over på et nytt beite i dag, graset er vel langt og det er lang vei for dem å gå… men hva gjør det? De har godt av mosjonen! For at de skal få i seg nok mat, får de et kraftfôrmåltid hver dag, i tillegg til det de måtte ønske av grovfôr pluss selvfølgelig graset. Overraskende at de tar såpass av fjorårsfôret, men det er mulig det skyldes latskap….? Noen vil spise selv under hvilepausene. Tenker også på å unngå de store fôrbyttene på dem.
Hva hoppene angår, er det en annen sak. Ganske merkelig egentlig. Ca en uke etter beiteslipp, var en av dem halt bak. Fant ikke noe galt, en strekk muligens? Sto og gikk på det, men tok kortere skritt og var halt i trav. Etter en uke var det helt fint igjen, men da var det en annen som var halt på samme måten…. Etter det har en fått seg en smell midt i panna, såret grodde heldigvis fort. En tredje var plutselig tykk i et bakbein (pipa og koden), ikke noe sår og var tilsynelatende ikke halt….og hevelsen gikk ned i løpet av uka. Så var det en som ga meg holdebry. Beina var tørre og kalde, ikke halt, ikke temp, men noe var det. Hun holdt seg unna de andre, beitet mindre? og virket som om hun helst ikke ville bevege kroppen sin. Fant ingen ømheter i ryggen, ingen tegn til flått….? Ga opp og tok henne med inn. Fant der ut at hun ikke ville spise mat fra gulvet. Ok. Fått seg en smell i ryggen eller nakken? Det gikk 3-4 dager, da var gulvet blåst for fôrrester om morgenen. Lot henne være inne noen dager til (luftegård på dagen), til hun begynte å bli kranglete. Nå jogger hun fornøyd ute på beitet igjen, like kattemyk som før. Da vi slapp henne, var det imidlertid en av de andre som klarte å kode over i begeistringen…. Halt og tykk i en kode fram. Siden hun spiste godt og sto og gikk noenlunde greit på det, fikk hun bli ute. Nå er hevelsen nesten helt nede, og nå håper jeg inderlig at hoppene har lært!!!!! Det får da være grenser!
Regner med at Linder føller i dag. Er faktisk såpass sikker at jeg ikke ville slippe henne på beitet sammen med de andre. Det ligger like ved huset, men jeg hadde ikke lyst til å sitte i vinduet hele dagen heller, og føllvarsleren virker ikke der grunnet høydeforskjellen. Slapp henne derfor i luftegården, ved siden av Agria og folungen (Agria er såpass voldsom at jeg ville vente litt med å slippe henne ut til de andre igjen…) sammen med et stort fange nyslått gras. Ikke bra nok. Satte henne derfor inn på boksen etter et par timer hvileløs vandring …. Ikke bra nok. Måtte hente inn venninnen Norma så hun hadde selskap, til sistnevntes store misnøye. Greit nok… Nå kan jeg følge med på monitorene, og håper hun føller før kvelden. Hadde vært deilig med en natts søvn igjen…. Cambusa har egentlig ikke termin på nesten tre uker, men ser ut til å komme mye før… ikke meg i mot!
Har tatt nye bilder av folungene, nå gjenstår det bare å legge dem ut!
17.juni: Bråvåknet klokka sju med vissheten om at jeg hadde glemt å bestille sæd til i dag…. Det må være første gangen det har hendt, og blir forhåpentligvis like lenge til neste gang. Dagen i går var mildt sagt kaotisk, for ikke å si slitsom.
Etter tre netter på sofaen, med minst et øye limt fast til en tydelig føllsjuk Agria, var det ikke akkurat spenst i bevegelsene da jeg kreket meg ut for å begynne dagen. Merker at jeg har vært spesielt engstelig denne gangen. Ikke bare det å miste en folunge har bitt seg fast, men også tanken på at det er noe galt med hoppa… Har tenkt på Siv og Nils som mistet sin Sweetpike, og har tydelig sett for meg Agria ligge der stiv og kald.. Huff. Vet at hoppa går tre dager med hvit melk hvert år. Denne gangen gikk hun fem. På en måte var det bra, oppdaget en begynnende jurbetennelse for noen dager siden, og har jobbet frenetisk med å få den vekk uten å pøse på med antibiotika. Da er det bare å melke og melke og melke…. På morgenen i går kunne jeg ikke se spor etter den, heldigvis!
Dagen begynte vel greit nok, med å undersøke hopper og ta i mot bestillinger. Fikk fire, før jeg ble litt satt ut av en hesteeier som ringte midt oppi innspurten og ville bytte hingst til SJ’s Photo. Sa jeg skulle ringe stasjonen straks jeg fikk tid, for å høre om de hadde sæd til overs. Etter femten minutter fikk jeg snakket med ansvarshavende, han fortalte at hoppa jeg hadde sendt sæd til i utgangspunktet, ikke var bedekket ennå. Da kan vi ikke ta sjansen sa jeg, vi har ikke mye å rutte med, selv om hingsten fungerer supert. – Ja, men jeg har allerede tint opp sæden, fikk jeg høre, eieren sa han hadde snakket med deg…. Hva svarte! Ikke gjør sånt!
Litt senere ringte det en hesteeier fra samme distrikt. – Nå var du heldig, fortalte han meg…. Å? -Ja, hoppa mi ble akkurat undersøkt, og hun var ikke drektig. Det var fint, for jeg har ombestemt meg, jeg vil bruke Muscles Yankee i stedet!…Toppers! Det hastet selvsagt. Var bare å gå ut for å starte nedkjølingen av en kontainer, det tar litt tid man må fylle og etterfylle og etterfylle…. før man fyller på sæd og sender kontaineren opphengt i en spesiell vugge i en stor pappeske, ekspress over natt! Ikke nok med det, fikk tre bestillinger på nye bedekninger om morgenen, alle tre hoppene sto praktisk talt allerede på hengeren, klare til å reise ut på de respektive stasjonene. Pussig det der, i år venter nesten alle til absolutt aller siste minutt med å bestille plass hos hingst. Omtrent umulig å planlegge dagene, alt må gjøres med en eneste gang!
Oppdaget plutselig at jeg hadde fått en sms sent kvelden før, som jeg ikke hadde sett tidligere. Der var det bestilling på sæd fra en svenskoppstallet hingst til ei hoppe som allerede stod med sprekkeferdig egg, samt varsel om at hoppa ville dukke opp morgenen etter (altså i dag!). Ugh! Er det noe rart man blir stresset?
Senere, ut på dagen, kom en for å slå graset til førsteslåtten vår. Noen av de eldste engene begynte å bli vel velvokste, et par tre andre skal beites senere og må tas tidlig. Vi hadde bestilt pressing til fredag, så når slåmaskinen gikk i stykker etter de første 10 målene, var gode råd dyre…. Ringte rundt og lyktes å rigge opp et monstrum. Det dukket opp en kjempemessig traktor med en slåmaskin i front og to bak!!! Måtte være litt kreativ så han kom inn på de forskjellige beiteparsellene, men graset ble slått på rekordtid.
Det begynner å dukke opp interessenter på åringene også, i går kom det to grupper! Nå må det inrømmes at den siste var to som bare skulle sjekke at ikke mine åringer var større enn deres, men der måtte de gi seg gitt…:-) Årets gjeng består vel ikke av spesielt store individer heller forresten, med noen få unntak, men mange av dem er allerede vel utviklede! I tillegg til de som kommer og titter, er det flere som er interesserte i de ypperste juvelene mine, men disse får jeg jo alltid solgt til bra priser uansett! Det er heller ikke mye butikk i å leie bort f eks Cambusa, når man får såpass godt betalt for avkommene hennes…..
Dagen ble avsluttet på beste vis. Agria Racing føllet rundt klokka 23, tenk! Det ble hoppeføll!!! Stor, velskapt og sulten. Siden jeg hadde holdt på med tømming av juret i flere dager på forhånd, ville jeg gi folungen så mange måltider jeg rakk, med råmelk fra fryseren før den fant Agrias sprengfulle jur. Måtte jobbe fort! Første måltidet gikk ned på høykant etter femten minutter, det andre halvtimen senere. Hadde håpet å klare et måltid til, men der var jeg jammen for sen. Folungen hang fast på Agria, og der ble den….
11.juni: Jeg er trøtt og sliten og skulle gjerne lukket øynene en stund. I stedet sitter jeg her og følger med på Ippe som har kraftige veer, og som absolutt gir tydelige uttrykk for sitt ubehag. Hun knekker i beina, men legger seg ikke. Hun skraper kraftig med frambeina, heldigvis står hun godt plantet oppå gummimattene samtidig, så hun ikke vipper opp også dem. Det ville blitt et salig rot. Skulle ønske det var overstått snart. Hun har føllvarsler på, men siden hun allerede har klart å utløse alarmen tre ganger ved å gni varsleren mot boksveggen, er det ikke mye hjelp i den denne gangen. Er redd for at hun skal ende med å dra den løs fra festet uten å utløse den, så det er best å holde seg våken.
Nå er klokka 2.30, og jeg er inne igjen. Et hoppeføll (!!!) og et blåmerke rikere, men også fylt med ny energi. Det slår aldri feil. Jeg er bokstavelig talt dritnervøs og kvalm før hver følling, etterpå føler jeg meg helt på topp. Vet at mange har den innstillingen at «det går bra» , leste til og med på hjemmesiden til Dyrehospitalet om følling der de kom med noen helt usannsynlige tall. Ca 95% av alle fødsler går knirkefritt, skrev de…! I løpet av de siste 20 årene har jeg gått glipp av to fødsler. Ucatoni sto i boksen til moren om morgenen for to år siden, flere uker for tidlig og uten at hun hadde satt det minste jur. Sprek som ei loppe heldigvis. Forrige dagen gikk det ikke like bra. Misty spiste dårlig i lengre tid, det eneste hun ville ha var gras. Slapp henne derfor ut på beite på dagtid ikke langt fra stallen, sjekket henne regelmessig, men var ikke så veldig engstelig siden hun tidligere har pleid å få skikkelig jur med melk i. Vi var et stykke før juret var klart. Da jeg skulle ta inn hoppene på kvelden, lå folungen der, død. Ikke helt kald, tilsynelatende helt perfekt…. Så absolutt ut til å ha vært født levende, øynene var blanke og spente fortsatt. Eneste jeg kan tenke meg er at fødselen hadde dratt ut på tid, og at folungen ble kvalt underveis…. Man blir jo lei seg, men dødt er dødt og er umulig å reversere. Det nytter ikke å piske seg selv med bebreidelser heller, selv om det er vanskelig å helt la det være. Hoppa visste ikke helt hva hun skulle gjøre, hun ville bli med de andre inn, men hun ville heller ikke forlate den døde sønnen sin…. Jeg jagde hele gjengen ut igjen, og lot dem være ute til tusmørket senket seg. Hoppa forlot babyen uten protester, hun ble flyttet fra fødeavdelingen og går nå sammen med Nemesis og oppfører seg som om ingenting har hendt. Heldigvis for henne
For tre dager siden føllet Hilary lett og greit, men Ippes føll satt dønn fast nå i natt.. Lars formante meg om at jeg måtte vekke ham når fødselen startet, men han skal på jobb i dag og behøver å sove. Jeg kan jo ta en blund utpå dagen. Håper jeg. Ikke så lett å skru av telefonen heller, når man har en hoppe som fortsatt går med føllvarsler. Skjønt, jeg TROR ikke hun føller på noen dager enda…. Tilbake til Ippe. Det var et par minutter der, jeg halte og dro med fødselskjettingene og angret meg, men vi fikk det til med forente anstrengelser. Det er forbausende at lille Ippe kan ha båret på noe så stort som fjorårets Whip’ert og denne unge frøkna her. Stor og langbeint, synes allerede jeg kan se klare bevis på pappa Olimedes innflytelse. Ippe fikk forresten kraftige etterveer. Måtte løpe ut og redde ungen, som ikke skjønte at hun burde holde seg i ro i et hjørne, men som var nesten oppe på beina allerede og faretruende nær ved å havne innimellom hoppas fektende høver. Har ønsket meg hoppeføll etter Ippe i årevis, og endelig kom det. Familien formerlig kryr av knallgode løpshopper (nevner bare lillesøsteren til Ippe, Hambletonian Oaks-vinneren Jalopy, samt storesøster og dobbeltmillionær Gillnet), mens det er glissent med toppindivider på hingstesiden. Whip’ert blir selvfølgelig unntaket!!
4.juni: Det er virkelig hoppeår i år, og ikke bare her. De fleste av de folungene jeg får rapporter om, er også hopper. Man må tenke på rekrutteringen, sier jeg alltid når noen skulle finne på å klage…. derfor lager vi helst hoppeføll..:-) Jeg har ingenting i mot det, bare de er friske og velskapte! At man får bedre betalt for hingster, er en helt annen sak.
Gideal var den første av «De Fem» som føllet. Eller riktigere sagt, hun skulle egentlig vært den tredje. Misty har nå gått elleve dager over og er dritt lei hele greia, mens Hilary som er på sin femte overtidsdag og så vidt har begynt å tenke på at juret skal fylles, i grunnen virker som om hun trives med den kjempestore magen sin…. Agria ser ut til å følge ruta, mens Ippe blir rasende bare jeg prøver å titte på puppene hennes, som ser ut til å ha blitt ganske store. Der må vi bare sy på føllvarsler og følge med. Pussig, hun lar meg få lov til å melke henne med en gang folungen er ute, men så er det slutt med tafsingen! Ikke rør! Så lenge folungene hennes har fri tilgang, kan jeg leve med det, skjønt oppførselen hennes er litt merkelig på det punktet. Også…..
Ellers har Nemesis kommet hjem igjen, like før hennes niende fødselsdag som er på søndag. (Svenska flaggans dag, 6.juni). Hun er i flott stand, og har tydeligvis hatt det fint hos Bullern og Line i Ådal.
3.juni: Rykter er farlige greier! Ble kontaktet av en bestyrtet hoppeeier hvis hoppe skal bedekkes med Muscles Yankee i år. Muscles Yankee har dårlig sæd! Står det å leses på DNT’s nettsider! Ikke nok med det, trav24 hadde sakset den samme nyheten og publisert de samme, usanne ryktene. Maid for Tag skal bedekkes, eierens førstevalg var Muscles Yankee, men siden «ryktene sier at han har dårlig sæd» ble det valgt en annen hingst.
For det første er det noe forbannet vrøvl! Finnes vel ikke mange hingster som fungerer bedre enn nettopp Muscles på frossen sæd. At eieren til MFT generelt kan ha blitt frarådet å bruke frossen sæd på en hoppe i løpsform, og derfor misoppfattet Muscles Yankees sædkvalitet spesielt, er en sannsynlig mulighet.
For det andre burde både DNT og også Trav24 ha visst bedre enn å publisere rykter , dessuten om et emne opphavsmannen erklærer han ikke har greie på i utgangspunktet. Når det gjelder avlshingster, så sitter stempelet godt fast om noen skulle stille spørsmål om deres fertilitet. Jeg er av de aller første til å opplyse hoppeeierne om en hingst fungerer dårlig, de fleste av dem plukkes raskt bort fra listen av de jeg vil representere. Det kan få store økonomiske konsekvenser om oppdretterne vraker en hingst på grunn av slurvet framsatte rykter. Lurer på hva Muscles Yankee-eieren Peretti vil si om dette…..
Rykter brer seg som ild i tørt gras… nå kan man lese også på svenske travnet at Muscles Yankee har dårlig sperma… satte Offspring og Anders Lindfors på saken. Trav og Galopp-nytt var de eneste som droppet biten med «ryktene», da de skrev om Maid for Tags framtidige inntreden i avlsboksen. All heder til dem! At det er økt sjanse for tidlig fosterdød om drektige hopper fortsetter å gå løp, er en annen sak. Håper ikke det vil hende Maid for Tag!
…nå har det gått litt tid, og saken ble rettet både hos DNT, i Trav24 og svenske travnet. Håkonsen i DNT tok på seg hele skylden, han hadde rotet med notatene sine og skrev til og med et eget stykke om MY. Eieren til MFT ville ikke bruke frossensæd første gangen, og det var en annen hingst som hadde dårlig sædkvalitet. Hos svenske travnet endte det likevel opp med at det var stakkars Per Arne Claussen som ble syndebukk, når
«Upprörd Lindfors» fortalte at MY hadde notert 79% drektighet, noe som er veldig imponerende for en hingst på frossen.
Jeg fikk til og med to sympati-sms’er fra fullstendig fremmende mennesker…:-) Dagens drama vel overstått…?
31.mai: Somlet så lenge med å skaffe meg rikstoto direkte igjen, at jeg ikke bare gikk glipp av debutløpet til Trinitro (har fått se det i reprise), men også gikk glipp av alle løpene på Solvalla i helgen. Snakk om! Begynte å miste kanaler på tv’n for mange uker siden, og siden det ikke gikk å finne dem igjen uten å kjøpe noe nytt (gamle greier som det ikke var mer plass på…?) og jeg ikke ser så mye på boksen at det gjør noe, gikk det som det gikk. I dag har jeg knotet meg fram til å bli spillkunde, det var visstnok et absolutt krav for å få sett løpene, og har fått tilgang til løpene på denne pc’n. Ikke verst.
Mammaen til Elitloppsvinneren Iceland, var faktisk her for noen år siden, før Iceland var påtenkt. Etter som jeg husker, var hun et digert drog av ei mærr, og ikke alldeles ukomplisert rent handteringsmessig heller….. På lørdagen hadde «hingstene våre» en flott dag, med seirer i de aller fleste løpene. De som ikke vant, hadde i alle fall «skikkelige» morfedre..:-) Yarrah Bokos morfar er Pine Chip, Farm King er morfar til Quantum Oliver i tillegg til de syv vinnerne fordelt på Pine Chip, Revenue, Enjoy Lavec, Lindy Lane, SJ’s Photo, Gentle Star og Victory Abroad. Sistnevntes sønn Chimall TT var smått imponerende med seier i Silverfinalen fra dødens!
Søndagen ble det litt mindre seirer, men Pine Chip-datteren Ilaria Jet vant i alle fall det første Elitloppsforsøket, 4-års Eliten ble vunnet av Angus Hall-sønnen I Won’t Dance og Muscles Yankee noterte seg for en dobbeltseier i det tilsvarende løpet for de 4-årige hoppene, gjennom Pebbly og Arctic Love. I dagens siste løp satte 4-årige Hot Pot (e Super Arnie) til og med svensk rekord!
Angus Hall ja, han leder fortsatt hingsteligaen i Nord-Amerika overlegent, foran SJ’s Photo. En som seiler opp på 3-årsstatistikken, er Ken Warkentin. Imponerende, spesielt når man vet at han ikke har fått den drahjelpen som veldig mange av de andre førsteårshingstene får. Han er ikke syndikert, og må derfor «klare seg selv» uten drahjelp av deleiere med stallen full av topphopper. Akkurat nå ligger han på en imponerende sjetteplass på 3-årsstatistikken! I Sverige har allerede 7 av 26 3-åringer startet, 4 av dem har vunnet og alle 7 har vært på trippelen. I Norge har han fire 3-åringer, to har startet og en har vunnet allerede. Snakket med Bullern om de tre 2-åringene som kommer herfra. Han var fornøyd med dem alle, og Uptown B Girl (e Ken Warkentin – M.T.Big Applegirl) var «eksepsjonelt bra….» slikt varmer å høre…:-)
27.mai: Det hjelper ikke å ha persienner for å stenge lyset ute. Nå våkner jeg rundt 4.30 hver morgen, uansett…. Klarte å sovne igjen i morges, men klokka 6 var det slutt! Opp og hopp! Får bare begynne å legge meg tidligere om kvelden igjen. Det er faktisk nesten ikke ordentlig mørkt mange timene i det hele tatt. Gutta hadde nok vært ute hele natten, for da jeg tittet inn til dem, lå de og sov. De reiste seg heller motvillig da frokosten ble servert, og timen etterpå hørte jeg at det snorket fra liggehallen igjen….
Tok en tur på auksjon i går, men sjekket telefonen innimellom og ringte tilbake i pausene. Ikke overraskende var det flere som hadde bestemt seg for å bedekke «akkurat nå», og da jeg skulle videreformidle beskjeden om hoppenes ankomst samme kveld, innledet jeg samtalen med å si til OJ at han burde ha vært på auksjonen den kvelden; masse fine ting, nesten ikke folk og veldig lave priser…. OJ lot til å tro at det var derfor jeg opptok hans dyrebare tid, og utbrøt lettere oppgitt ; Man skulle tro du aldri hadde drevet en avlsstasjon før, hvis du har glemt hvordan det er…!!! Ta det med ro, sa jeg, ringer bare for å fortelle at det kommer to hopper til i kveld til Chipmate og at jeg fakser de ferdig utfylte kontraktene til deg så du kan få underskrifter på dem….
Trodde egentlig jeg hadde hørt det meste av grunner for å velge hingst, men i går lærte jeg noe nytt. En jeg har hatt kontakt med tidligere hadde funnet ut at hun ikke kunne bruke noen av de forslagene jeg hadde kommet med, innavlsgraden ble for lav!!!!????? What? Da jeg ba om en forklaring, forklarte hun at hun var blitt anbefalt å passe på at innavlsgraden ble så høy som mulig……!!! Antar (håper i allefall det!) at hun hadde misforstått og at rådgiveren hadde sagt det motsatte, å holde innavlsgraden så lav som mulig. Om man vil teste spesielle krysninger og innavlsgraden blir høy av den grunn, er en annen sak. Kan heller ikke påpeke ofte nok at om man skal linjeavle på et individ, bør helst dette individet være en spesiell plussvariant. Det kan virke svært mot sin hensikt å linjeavle på en forfader bare fordi han er der, uansett om han eller hun har avlet bra eller ikke.
26.mai: Tro det eller ei! Har allerede lagt ut nye bilder av åringene og av folungene.
25.mai: Det tok lang tid før jeg sovnet i går kveld. Lå og hørte på det trommende regnet og følte meg som en dritt fordi åringshoppene var ute på beitet….. Åringshingstene ble også sluppet på beite i går, men de kan fortsatt gå inn i liggehallen om de vil. De må uansett opp til stallen for å drikke vann, det er om å gjøre å slite dem ut 🙂 Gutta har heldigvis en som tar ansvar, Whatawiseguy, jogget resolutt hjemover da slusene åpnet seg, og der den ene går foran , følger resten etter. Tittet innom og så runde, blanke, våte rumper der de sto og spiste grovfôr. Wiseguy passer til navnet sitt, de andre hadde nok endt opp med å «stå han av» ute på jordet. Hoppene med folunger ble tatt inn, og på det siste beitet går det blant andre fem hopper som har termin de neste tre ukene…. uten at jeg tror det hjelper stort. Makan til dårlig utvikling på jurfronten, er det lenge siden jeg har sett. Droppet lysprogrammet mitt i vinter, det straffer seg nå. Hoppene går mye lengre drektige enn de har gjort før!
Har fått skrevet en del føllavgiftregninger og har sendt dem av gårde. De som stusser over alle frimerkene på konvoluttene, kan få vite at jeg har vært på auksjon. Klarte å handle ubrukte frimerker for 1500 kr til under en tredjedel av prisen, så nå må jeg bare få brukt dem. Det er årssett fra 70-80-tallet, krever litt hoderegning her og der. Har også stort sett fått sendt sæd til de forskjellige stasjonene, Vestlandet går i vei neste uke, regner jeg med. Problemet er at i år bestiller veldig mange hingst den dagen eller i beste fall få dager før de skal bedekke, det gjør det skrekkelig vanskelig å planlegge. Heretter må de som bestiller også betale for transportene til de stasjonene de skal bruke, bestiller de i tid er det gratis.
Apropos åringene, har vel antagelig sagt det tidligere at jeg er veldig fornøyd med årets gruppe? De er store og velutviklede, selv svenske «forståsegpåere» kommenterte det. En trener som var innom her om dagen sa at han egentlig burde tatt opp lån og handlet hele årgangen, det hadde ikke vært meg i mot! Tenk bare å slippe auksjonen…. De er ikke feite, men de er runde over rumpa og ryggen der det teller. Halvparten av hingstene er for så vidt i akkurat passe hold allerede, den andre halvparten er muskuløse, men skulle gjerne hatt litt mer over sidebeina, det kommer i løpet av sommeren. Fikk tatt bilder i går av både folunger og åringer, det vil bare ta meg litt tid å få gjort dem klare for å legge dem ut. Noen av guttebildene ble skikkelig fine. Noen av dem slåss mer enn de løper, men har lagt merke til at det er flere som virker å ha flotte anlegg for trav, i særdeleshet Wine and Dine! Han er slank og pelsen er ikke helt i sommermodus ennå, men for en traver det er….!!! Hvis ikke han blir skikkelig bra, skjønner ikke jeg bæret! (Og det kan vel hende….?) Blant jentene er det flere det er skikkelig driv i, de aller fleste faktisk!
21.mai: Leste i TGN hvilket opplegg DNT satser på for «høstens store eventyr», og ble straks litt bekymret….. Det ser ut til at de bare har satt av en eneste dag til auksjon, og det er fredag. Nå vet verken jeg eller noen andre hvor mange hester som blir meldt, men de siste årene har antallet økt jevnt og trutt, og i fjor var det vel mer enn 150? Mer enn de klarer å selge på en dag, etter det vi fikk høre da…. Hvis det baller på seg, la oss si med 20-30 til, må det da bli et skikkelig problem? Hvis de 5-6 største oppdretterne melder det de har, er vi straks oppe i 70-80 hester allerede. Enten må auksjonen utvides med en dag til, eller det er hauger av hester som må bli avvist. Lurer fælt på hvordan de skal kutte…. Det som synes meg en smule merkelig, er at DNT velger å begrense muligheten oppdretterne har til å få solgt åringene sine, og i stedet planlegger en heidundrende fest for å hylle alle som har finalister i klasseløpene. Tror dessuten de vil oppdage at oppmøtet kan bli noe begrenset. Personlig, om jeg skulle være så heldig å få kvalet inn en hest til kriteriet og/eller derby også i år, ville jeg aldri ta turen inn til Bjerke på lørdag kveld. Etter en tøff auksjonsdag er det antagelig ikke fysisk mulig heller, men jeg ville absolutt prioritert å få med med finaleløpene på plass på søndagen i stedet. Det er altså meg, og det er jo slett ikke sikkert jeg får noen innbydelse engang….. De som kommer langveis fra og skal være i byen de dagene, stiller sannsynligvis. De som har 15-25 mil inn til Bjerke og som kjører hesten inn på dagen, kommer antagelig ikke. Har man familie og stallen full av hester ellers, har man nok med å forberede seg til søndagen. Om man virkelig skal gjøre stas på alle, hvorfor ikke sette opp telt på innerbanen på søndag og ha et aldri så lite party der, før og under løpene på søndag?
Nå kan det jo tenkes at det bare blir 120 eller færre hester meldt på auksjonen, og da må de gjerne arrangere fest på lørdag uten at jeg skal komme med et eneste pip. Hvis det imidlertid blir meldt flere hester enn man kan klare på en dag, håper jeg man tar til vettet, dropper eller flytter festen og utvider auksjonen også til å omfatte lørdagen!
I går vant Superatrix på Bjerke, på imponerende vis etter stort terrengtap fra start. (Synd hun ikke kunne holde seg til trav hele veien…) Det var den åttende av våre ti nå 4-årige hester som vant løp. Den niende er meldt prøveløp neste uke. Nå begynner også 3-åringene å komme ut. Er skrekkelig spent på Trinitro som starter neste fredag på Biri, det var noe av en yndling hos meg da han var liten, og han lover virkelig bra…:-) Problemet er at man aldri riktig kan vite hva det dreier seg om før man har sett unghesten i skikkelige løp….. Talent er viktig, men hva med viljen til å vinne?
20.mai: Har fått ny pc, dette er det første jeg skriver etter den er oppe. Litt innkjøringsproblemer med windows vista og bærbar, e-poster og greier, mangler bilderedigeringsprogram jeg kan bruke, men skal få det også på plass etter hvert.
Har sluppet nesten alle hoppene, store og små, på beite. Diva og hennes lekre 4 dager gamle datter får vente noen dager til og Linder og Norma har begynt med å leke kantklippere. Åringshoppene er ute alle syv, hingstene får vente noen få dager til jentene flyttes et hakk unna og ute av syne for gutta. Ute av syne, ute av sinn….? De to gutta som fikk biter fjernet, skal slippes ut til de andre på lørdag, tenker jeg. De går foreløpig og krangler på egen hånd.
Apropos Diva og datteren, foreløpig er det hoppeføll som gjelder, tydeligvis. Vi har fått tre her hjemme, og de to andre hvis føll jeg er oppdretter av i år, Monroe og Olala, fikk også hoppeføll. Har i og for seg ikke noe i mot det, alle er velskapte og fine, og det er det som teller!!!
Det var den maskinen der fakturerings/regnskapsprogrammet lå, som kræsjet. Satte min gamle inn der, men har ikke fått økonomiprogrammet på plass ennå. Ligger derfor litt etter med faktureringen av føllavgiftene. Laptopen har ligget i esken sin i mange måneder, i går ble den endelig hentet fram …:-)
9.mai: Har fått lagt ut bilder av folungene. Åringene kommer i morgen eller tirsdag……?
8.mai: Det er definitivt vår! Sola skinner, naboene jobber på jordet, hopper, føll og åringer koser seg og napper grastuster der de finner dem. Vi venter nok et par uker med å slippe på beite regner jeg med, selv om det nå er grønt stort sett overalt…..
Hadde en litt merkelig sesong i fjor, og plundret med å få hoppene drektige. Resultatet er at vi venter tre føll nå i mai, tre i juni og tre i juli…. Det blir en laaang sommer i år, for ikke å snakke om høst.
Høst ja, 17.september er det auksjon igjen. Meldte på alle femten i går, så er det unnagjort. Er litt spent på hvordan opplegget blir, har forstått at det antagelig bare blir en dag i år? Og at det er en fredag? Er nok flere enn meg som er spent på hvor mange som blir meldt og hvordan opplegget blir…….. vi risikerer kanskje å få noen av hestene avvist hvis det blir for mange påmeldte? Fant ut at jeg i alle fall fikk være tidlig ute, om nå det skulle bli et tema. Leste for øvrig et intervju i TGN med en av den nye oppdretterforeningens pådrivere, Ingar Hagen. Må si jeg ble litt provosert av det han sa, om han nå var sitert riktig, da. «Det eneste betenkelige med auksjonsformen er at det kan føre med seg en kultur hvor det bys mest for velfødde, nærmest broileraktige åringer!» Sitat slutt. Siden vi hvert år får ros for våre store, velutviklede åringer, følte jeg at det ble sparket i vår retning. At vi driver broileroppdrett vil jeg på det sterkeste avvise. (Ja, jeg fikk med meg at han sa «kan føre med seg» ikke at det er et problem…) Man behøver ikke gjø hestene med kraftfôr i bøttevis hvis man fôrer ordentlig gjennom hele svangerskapet, har gode og rikelige beiter, og åringene får det de trenger både av mat, mosjon og stell. Man må nødvendigvis gi unghesten mat hvis den skal bygge muskler. Skjelettet og seneapparatet herdes ved at musklene blir brukt, og da kommer utviklingen av seg selv. At det skal være sunnere med små, muskelfattige spjælinger, kan ikke jeg skjønne. Om utegang er det eneste som duger for en unghest, skal jeg ikke påstå. At jeg selv ikke kan tenke meg noen annen måte å oppdrette unghester på, er en annen sak!
Det minner meg forresten på hvorfor jeg synes det er så befriende å selge hest på auksjon. For en del år siden var det en som var veldig interessert i en av åringene våre. Han hadde funnet fram til individet selv, ville bare ha godkjenning av treneren som skulle ha hesten på stallen. Vestlandstreneren ringte meg og forlangte å få betalt for å gi sitt samtykke, noe jeg avslo tvert. Han fortalte derfor den potensielle kjøperen at hestene mine nok så veldig fine ut, men det var noen «puddinger», han hadde ikke engang sett hesten det var snakk om! Mulig det er derfor jeg er litt hårsår…. Når det gjelder provisjon til trenere, så ville det vært en helt annen sak om jeg hadde bedt vedkommende om å skaffe meg en kjøper. I dette tilfellet synes jeg det var direkte uærlig ovenfor kunden, som jo var den som måtte betalt regningen. Takke meg til auksjoner, det er realt og oversiktlig for alle parter, selv om jeg ofte gjerne ville hatt mer betalt….
Den siste måneden har ni av åringene vært inne, i halvannet døgn var det faktisk ti av dem inne på stallen. At gutta slåss, er ikke noe nytt. At de pådrar seg skader og sår, er heller ikke uvanlig . Forrige dagen var en av dem, Wayward, ikke spesielt fornøyd med tilværelsen, og dro frambeinet etter seg. Han hadde fått seg en smell helt øverst på innsida, og var skikkelig hoven. Var litt usikker på om det kunne være noe mer, og bukserte ham med inn for sikkerhets skyld. Han er så voldsom, selv om han er yngst, minst og lettest, så jeg regnet med at de andre skulle være ekle når han ikke fikk tatt igjen. Etter en natt på boks, var han ganske aktiv i luftegården på egenhånd. Han satte ned beinet skikkelig når han gikk, men var halt i trav. Beinet hadde hovnet skikkelig opp, så det var ikke så rart. Fant ut at vi skulle slippe ham ut i flokken igjen på kvelden, så han fikk mosjonert ned hevelsen. Hu hei, sier jeg bare! Wayward inn for fulle sirener, rett i klinsj med Wicked, Wizard og Wayne. Den gutten kan sparke høyt, både foran og bak, gitt! Det gikk en kule varmt en stund, han hadde jo tross alt vært borte fra «gutta sine» i halvannet døgn! Hevelsen var mye bedre i morges, og guttungen spiser og trives. Han er en ordentlig tøffing, det samme var halvbroren Rocky i fjor. Begge to er (var? Har ikke hørt noe fra Rocky på lenge) imidlertid snille å handtere, kommer nok mest av at de får tatt ut alle aggresjoner på gjengen…..
Nå er ikke jeg noen dikter akkurat, og gubben snøftet foraktelig av mine spede forsøk på poesi og sa jeg skulle «keep my day-job», men noe må man jo finne på når man går der og måker møkk. Her er «ode til utegang» inspirert av Agatha Christies «10 små negerbarn»…. (Tøys og tull, men godt å få det ut av hodet der det surret rundt og rundt!!!!)
I starten var de femten små
lek og moro, hei og hå
Jentene bestemte
gutta var godt temte
Våren kom og det ble bart
plutselig var alt så rart
Gutta dirret, alt med måte
de var brått så veldig kåte
Jentene de var så hotte ……
-og så var de bare åtte
(De sju hoppene ble satt inn på boks i begynnelsen av april)
Nå var alle råd blitt dyre
uten jenter til å styre
hva sku’ gutta finne på?
De bare slåss og kranglet
det var liksom ting som manglet?
Etter røntgen skjedde no’
uka etter forsvant to….
Om man egler, biter, slår
hender det at det blir sår
En av gutta fikk en skade
hinket ut, der ble det hade’
Sånn går det når man er slem
-og så var de bare fem…..
(Nå er de altså seks igjen, da…:-)
5.mai: Siden sist har vi hatt vår, vinter (i går!!!) og vår igjen i dag. Gårsdagen var riktig ille, det blåste kraftig og snødde store, våte filler. En stund hadde vi et nesten 10 cm snølag overalt, og Lars måtte måke vei for trillebåra med traktoren!
Har for øvrig frosset mye i det siste. Har ryddet i containerne og pakket ut all sæden vi har fått. Mye handtering av flytende nitrogen, med andre ord . Det holder 196 minusgrader og er skikkelig KALDT! I dag har jeg også pakket en del for videre forsendelse og fått levert containeren på Jørgentvedt. Fredag skal vi sende av gårde sæd til Trøndelag og tomme containere tilbake til opprinnelseslandene, på mandag sender jeg sæd med post til Vestfold og Hedemark.
Har tatt en god del bilder den siste uken, i tillegg har jeg jo bilder av de to babyene. Skal få lagt det ut også, bare jeg får littegranne mer tid….
Må begynne å fakturere føllavgifter også, regner med hoppe-eierne venter utålmodig!??? …var faktisk en som ringte meg når folungen var 1 dag gammel og ba pent om å få regningen med en eneste gang, euroen var så gunstig…. Gjorde så og han betalte tvert. Håper det går bra med den lille…..
30.april: Fikk inn mesteparten av frossensæden i går, og har begynt å rydde opp i kontainerne. En del blir nå brutalt kastet. Det er sæd fra gamle hingster som ikke lengre er aktuelle. En del hingster står litt både her og der, alt skal ryddes opp i og telles, før den nye sæden fylles på. Deretter skal det pakkes sæd for forsendelse rundt om i landet. Det er både slitsomt og kaldt, liker ikke å måtte holde på mer enn et par timer om gangen. Første økten unnagjort i dag, skal få gjort en god del mer i løpet av helgen. Håper jeg. Mangler sæd fra noen hingster, noen fikk vi ikke så mye av som vi hadde bestilt. Det har som kjent vært problemer med transporten i det siste, som vi alle vet…. Askeforsinkelser….. Det var mye om å gjøre å få inn mest mulig før 1.mai, da har vi ny momstermin. Nå skal for øvrig føllavgiftene faktureres etter hvert også. Festlig….
Åringene har utviklet seg mye den siste tiden. De gutta som er igjen ute, slåss voldsomt mye, har mistet mesteparten av vinterpelsen og ser riktig så voksne ut. Hoppene er jo inne om nettene nå fram til beiteslipp, og de vi fjernet biter på er endelig klare for et visst uteliv igjen. Fram til nå er de bare leid i stallgangene, ja hvis vi ikke regner med turningen inne på boksene…. I går begynte vi å slippe dem ut en liten stund på et begrenset område, en om gangen. Nytter jo ikke å si til dem at de skal ta det pent, akkurat…. men det er morsomt å se på.
april: Det kan se ut til at ammen har fått sitt nye føll. Først kom det en forespørsel fra en som hadde mistet sin shettishoppe, men det vel kunne aldri gått….. den lille måtte ha stått på en krakk. Nå ser det ut til at det går bra med et kaldblodsføll. Det er sjelden bare å putte den nye folungen inn til hoppa, man må bruke tid og ha tålmodighet ved tilvenningen. Noen hopper knytter seg raskt til et fosterbarn, andre finner seg i det, men er egentlig ganske likegyldige, og noen få aksepterer ikke fremmede føll. Det letteste er selvsagt slike hopper som elsker folunger uansett, min gamle Jennet var en slik som fungerte som ekstra matstasjon for en rekke ekstraføll i tillegg til sine egne.
23.april: Det finnes en amme ledig i Askim, om noen skulle behøve det. Hoppa ble sluppet ut i luftegården sammen med folungen sin i går, slengte ut et bakbein i yr glede, og traff den vesle krabaten så ille at et bein røk tvers av……
En av grunnene til at jeg slipper ut hoppene mine veldig tidlig etter fødselen, er fordi de ikke skal bære på for mye overskuddsenergi. Likevel kan slike tragiske uhell inntreffe.
22.april: Flere som roter det til for seg, tydeligvis. Av en eller annen grunn ble en av setningene i nedenstående innlegg helt selvmotsigende. Har rettet det til nå….
21.april: Ga omsider opp, og sendte nedenstående innlegg til trav24 som svar på dette utspillet …… Nå står det på siden at «Trav24 forbeholder seg retten til ikke å publisere useriøse kommentarer. Kommentarene publiseres ikke før de er godkjent av Trav24.» Da får vi bare vente og se i hvilken kategori dette havner da…..
Besynderlige regnestykker!
Du har mange gode ideer, Roy, men din måte å regne på er mildest talt merkelig! De to første gangene jeg leste din ekstremt kreative statistikk angående norsk oppdrett, trakk jeg på smilebåndet. Siden du tydeligvis er så til de grader på ville veier, føler jeg meg denne gangen tvunget til å påpeke noen enkle fakta!
«Det er foreløpig ingen styrke for norsk avl at vi har alle frossenhingstene tilgjengelige», sier du, «fordi vi bruker dem ikke likevel….» . Videre konkluderer du med at 95% av de hoppene som er bedekket med de fem mest populære hingstene i Norge i perioden 2000-2008, er tilført hingster oppstallet i Norge… De fem mest brukte hingstene i Norge 2000-2008, har årlig stort sett bedekket 40-80 hopper hver. Dette utgjør imidlertid ingen stor del av det totale antallet hopper bedekket i Norge samme tidsrom. I tillegg har nemlig mange andre norskoppstallede hingster fått et mindre antall hopper, og et stort antall importhingster (50-70 godkjente, selv om ikke alle blir brukt) har blitt tilført 1-30 hopper hver. Importhingstene har ikke blitt brukt til mindre enn 5% som du har regnet deg fram til, men til mer enn 40 %, i alle fall de siste par årene.
I følge DNT’s offisielle bedekningsliste ble det for øvrig bedekket 1085 varmblodshopper totalt i 2009, hvorav de fem mest brukte hingstene samlet drøyt 250 hopper. Etter det jeg kunne se i farten, tok importhingster seg av mer enn 500 hopper, altså dobbelt så mange som «topp-5″…. Jeg anbefaler deg å ta fram kalkulatoren igjen, også for de tidligere årene.
Grunnene til at mange hingster står med et mindre antall hopper, er flere, og stort sett positive:
- Det er veldig mange forskjellige typer hingster i varierende prisklasser å velge mellom.
- Oppdretterne ønsker å velge hingster som de mener passer best til deres hoppe/r, fysisk, mentalt og genetisk.
- Tilgangen til sæd fra flere attraktive hingster er begrenset. Heldigvis finnes det mange alternativer.
- Mange oppdrettere vil bruke hingster som ikke får så mange avkom i Norge i en årgang, de etterstreber eksklusivitet.
Et av problemene med å oppstalle de antatt beste hingstene i Norge, er at norske varmblodsoppdrettere ofte ikke vil bruke den hingsten naboen bruker! Det er vanskelig å få 150 oppdrettere til å enes om en hingst, i unntakstilfelle kan muligens en hingst fylle kvoten i ett år. Oppdrettere flest er individualister, de vil bruke den hingsten som passer best mulig både til hoppa, lommeboka og deres egen idé om hvem som er den beste…
Det er først de siste 5 årene utenlandske topphingster har blitt brukt i særlig grad i Norge. Første riktige ”toppstammede årgang” er 3-åringer 2010. De neste årene bør dette etter hvert gi resultater også i løpsbanen. Apropos utenlandsk oppdrett; De svenske trenerne som har besøkt åringsauksjonen på Bjerke de siste årene, har faktisk uttalt at de både har vært overrasket og imponert over det høye kvalitetsnivået på de norskfødte unghestene….
En siste ting du skriver som jeg lurer på: ”Heter hingstene x,x og x i stedet for y,y og y så skjønner mange mitt poeng.” Der tok du meg, jeg klarer ikke å gjette meg til poenget her. Trodde i min enfold at alle hingster var xy…..?
Med vennlig hilsen fra
Tone Wirkola, oppdretter og hingsteagent.
19.april: I går snødde det skikkelig i en halv times tid, like etter at gubben var ferdig med å kjøre over beitene med gjødselharva. Noen av beitene (blant annet der hoppene gikk denne vinteren) skal pløyes opp og sås til nå i vår, noen skal vi ta en slått på før vi beiter en omgang der. Det jordet jeg har tenkt å bruke til hoppene neste vinter, ble pusset i høst, og nå er det harvet over så resten av møkka ble finknust. Det går deretter fint å ta en slått eller to der, før vi bruker det igjen. Neste vår blir det sådd til på nytt igjen, mens vi den vinteren vil bruke et tredje jorde….
Man må planlegge betesesongen godt. Gutta, åringshingstene, skal først på et beite som vi bare har høstet i et par år, ikke beitet. Deretter, på ettersommeren, skal de gå på et beite vi har tatt en slått på. Vi kommer til å gjøre som sist, de må komme opp til stallen for å drikke vann. Hopper og føll skal gå på andre siden av gården i forhold til testosterongjengen. Antagelig kommer vi til å bruke noen av førsteårsengene til folungene på ettersommeren.
Ellers var både Hooker og jeg ganske så bekymret i går natt. Alt så ut til å gå etter boka med folungen hennes, den fikk to små flaskemåltider, og jeg så den sugde selv en gang, før jeg la meg til å sove. Sprek var hun også, tok et par reper bortover i seksmetersboksen. Før jeg sovnet, tok jeg et siste overblikk over føllboksen, og stusset. Folungen la seg ned, og rullet flere ganger, ganske kraftig, før den sovnet. Ble litt urolig, og bestemte meg for å følge med. hun var oppe en gang til etter ca en halv time, men da lå mamman, så hun måtte gå til sengs uten å ha fått mat. Nå rullet hun mer, kraftigere og lengre, men sovnet. Etter å ha sett på den lille som sov urolig gikk jeg ut. Når en folunge er 3-4 timer gammel, skal den ikke være plaget av forstoppelse, det tar vanligvis
18.april: Jeg tar ikke med meg telefonen på soverommet, av åpenbare grunner. Unntaket er når den er koblet til føllvarsleren, som de siste dagene. Så da den ringte rundt ett nå i natt, tok jeg den. Vedkommende i den andre enden unnskyldte seg for at han hadde vekket meg, men der hadde han tur! Jeg sto nemlig i boksen til Hooker, mens jeg (og Lars) ventet på at navlestrengen til den fem minutter gamle babyen skulle tømmes for blod….. Fikk to timers søvn før føllvarsleren vekket oss, eller meg, får jeg vel si. Lars var mer ørsken enn vanlig, så det tok litt tid før han skjønte hva jeg sa. Er fortsatt ikke helt bra i armen, så jeg måtte ha med hjelp ut i tilfelle rottefelle.
Tilbake til han som ringte. De hadde fått en folunge, etter mye styr og veterinærhjelp, og hoppa hadde ikke melk Lurer på om fødselen var satt i gang? Folungen lå i alle fall feil, det gjør de jo alltid i slike tilfelle. Ja, jeg har råmelk, og jeg er oppe et par timer til, svarte jeg. Han skulle komme med en gang, sa han…. Nå har det gått halvannen time, og jeg har ikke sett snurten av noen. Siden de kunne kjørt både fram og tilbake på den tiden, synes jeg det er litt merkelig. Melket Hooker for en halvliter, så de skulle slippe å tine det første måltidet, hun er rene melkekua og svært lettmelket. Nå hviler mor og barn så søtt i boksen, folungen har fått mat, den har vært oppe og vandret på egenhånd, etterbyrden har gått og hoppa er vasket. Kunne egentlig gått og lagt meg igjen, hadde det ikke vært for de som skulle hente råmelk. Ekstra merkelig at han ikke er høflig nok til å ringe og si i fra om de har ombestemt seg. Ubetenksomt i første omgang, siden folungen ble født klokka ett på dagen, altså for mer enn tolv timer siden. Vi kan hjelpe med råmelk i et knipetak, selv om jeg synes det nesten er pinlig å ikke ha en reserve i fryseren om man får et eller flere føll per år….. Setter imidlertid stor pris på å få henvendelsene på dagtid om mulig!
17.april: Den første hoppa måtte stå over i går, grunnet et vulkanutbrudd på Island…. Høres nesten uvirkelig ut.? Vi skulle importere sæd fra Sverige og Broline. At fly var utelukket er greit, men da jeg ringte posten i Årjäng og lurte på om det ville gå å få posten fra Svenljunga og dit, hørtes det ikke ut til å være noe problem…før Broline prøvde å poste pakkene sine. Dessverre. Alt skulle først flys til en sentral som skulle sortere posten, før den ble sendt videre…. Vi får krysse fingrene og håpe på at det står til mandag, da har vi en mulighet til å få biltransport. Hvis situasjonen fortsetter, får vi satse på frossen sæd, den er heldigvis ikke avhengig av fly, bare nå all sæden har kommet fra USA! Sist denne vulkanen, Eyjafjallajøkull, hadde utbrudd, varte det i to år… Kan vi tro at dette vil bety underverker for utviklingen og moderniseringen av NSB????
14.april: Første sommerdagen, strålende sol, tørre luftegårder (ja, bare vær misunnelig, du…:-) Folungen kan være ute mesteparten av dagen og vi har sluppet helt unna søle og gjørme i år. Har nå alle åringshoppene inne på stallen, samt to av gutta som har fått fjernet biter i hasene. Gjør det på denne måten for at de ikke skal miste noe av beitesesongen.
Det er tydelig at våren er i anmarsj, ja. Har gått en anelse tregt med bestillinger så langt i år, men i dag, allerede tidlig på ettermiddagen, har vi allerede fått inn 26 bestillinger på bedekninger! Tror det må være rekord på en dag…..
Har vært dårlig til å oppdatere, men har vært og er fortsatt hemmet av en kraftig forkjølelse med dertilhørende temperaturforhøyelse og halsruskrask. (Det rasler når jeg trekker pusten, hoster så jeg brekker meg). Forrige dagen ville alle jeg snakket med at jeg skulle «skynde meg tilbake til senga». Ikke lett når det er mer enn 20 bokser som skal måkes og hester som skal stelles (mat og mosjon i alle fall)….. Har hatt hjelp, men det har vært nok å gjøre uansett, og jeg har tatt min tørn med greipet hver dag. Nytter ikke å legge seg til å sutre, selv om man skulle hatt lyst til det innimellom…. Når jeg først har kommet inn, har jeg måttet tvinge meg til å gjøre klart for utsendelse de bestillingene som har kommet hver dag, nytter ikke å la det hope seg opp. I morgen blir det tøft, 27 bestillinger nå, og klokka er ikke seks….
Hooker er straks klar til å følle også. Muligens i natt i følge oppførselen, kalsiumtesten sier det er for tidlig…..
9.april: Føllingssesongen er i gang. Har vært småsyk og ikke særlig i form til å oppdatere hjemmesiden. Har imidlertid tatt bilder, og skal legge dem ut snart….
8.april: Det hender jeg blir fristet til å skrive innlegg, jeg også. Nå for tiden er det spesielt mange som har meninger de føler for å få luftet, enten i pressen eller på nettet. Trav24 har ofte en livlig diskusjon gående, ikke alltid så saklig, må tillegges. Drittslenging er ikke uvanlig, enten det omhandler navngitte personer eller nedsabling av oppdrettere, trenere eller tillitsvalgte som grupper. Kan ikke si jeg har inntrykk av et det er mange som føler for å komme med positive innspill???? Er virkelig alt så råttent overalt? Om jeg skulle skrevet et innlegg, kunne jeg ikke tenke meg å gjøre det anonymt, det blir for feigt. Men underskriver jeg med mitt eget navn, må jeg regne med at det kommer angrep inspirert av janteloven: Du må ikke tro at du er noe, altså…. Tror ikke jeg orker å åpne den boksen akkurat nå…. En stadig tilbakevendende emne, er avlshingstenes betydning sånn rent generelt og spesielt frossenhingstenes negative innvirkning på traveravl som helhet og norsk avl i særdeleshet. Det er så dumt at det nesten ikke er verdt å kommentere engang. Klarer likevel ikke å la være å påpeke noen få fakta:
Alle hingster, samme hvor dårlige de ellers viser seg å være, kan slumpe til å lage en stortraver om den riktige poletten detter ned. Det betyr ikke at man går glipp av en mulig avlsmatador. Jfr blind høne kan også finne et korn …
De aller fleste avlshingster, kanskje så mange som 95%, avler helt middels med enkelte bedre og enkelte dårligere avkom. Får de gode hopper, er selvsagt sjansene størst for positive innslag.
Alle topphingster, om de heter Muscles Yankee, Viking Kronos, Super Arnie, Pine Chip, Love You eller noe annet, lager også en god del avkom som er dårlige eller middelmådige, uavhengig av om det blir brukt fersk sæd i hjemlandet eller frossen, eksportert sæd.
Franske hingster på franske hopper i Frankrike, eller amerikanske hingster i USA/Kanada på amerikanske hopper. Resultatet kan ikke sammenlignes når vi bruker de samme hingstene her hjemme. Noen hingster fungerer dessuten bedre på våre «nordiskblandete» hopper enn de gjør i sitt eget hjemland på sitt eget lands hopper. Vi har ganske enkelt både et annerledes hoppemateriell og et annet avlsmål.
En hingst som bedekker 4-5 hopper naturlig hver dag (sånt skjer om hingsten er populær), vil selv «dele opp» og forminske dosene han leverer i hver hoppe. Den som tror at oppdelte doser ved bedekning med KS er feil og gjør at sjansen for å få et bra avkom synker drastisk, aner ikke hva han snakker om. En minimumsdose (planlagt) med sæd er på 500 millioner motile spermier. Hvis hingsten avler bra, finnes det massevis med verdifulle svømmere med toppgener blant dem. At hingstene blir spart for å bli utbrente, skadet eller pådra seg infeksjoner som i verste fall kan føre til sterilitet, er så klart tunge grunner for å bruke KS.
Man må faktisk vente minst fire år fra man bedekker til man kan bedømme/kritisere resultatet. For fem år siden ble det ikke bedekket noen stor andel hopper med frossen sæd fra topphingster, verken i Norge eller Sverige. Opp mot 25, kanskje 30 % i Norge tror jeg det var, mindre i Sverige. Og ikke mange brukte de absolutte topphingstene heller. For fire år siden eksploderte det. 3-åringene, 2-åringene og åringene i Norge skal være kvalitativt bedre enn noen årganger tidligere. Oppdretterne brukte dyre topphingster som om de hadde egne seddelpresser, i fjor var vi litt tilbake i hverdagen igjen.
Stort sett alle mine beste hester er laget med frossen sæd, de sørget for at jeg ble oppdretterchampion 2008-2009. Den neste varmblodsoppdretteren som topper statistikken i Norge, kommer med stor sannsynlighet til å kunne si det samme!
4.april: Arv eller miljø? Det er så i tiden med diskusjoner i emnet. Har ikke vær særlig fornøyd med det store antallet hester med løse biter de siste to årene, og begynte å tenke igjennom hva jeg eventuelt kunne ha gjort galt. Finner egentlig ingen grunn til å piske meg selv, så da har vi arven igjen. To av de åringshoppene som har biter i år, hadde søsken med biter i fjor, den tredje er etter en hingst som helt klart lager avkom med biter. En av de to første er også etter en slik hingst, der avkommene har høy f5rekvens med løse biter. Dobbelt opp, altså. De tre som ikke har biter eller fylling i ledd, hadde søsken uten biter også i fjor. De av dem jeg har hatt avkom etter også tidligere, har også vært bitfrie. Den sjuende fant vi ikke biter på, men hun fyller i et ledd. Behøver ikke være annet enn en strekk, siden hun er ram til å kicke ut etter andre hester. Hennes fire tidligere søsken har ikke hatt biter, selv om det har vært digre, hurtigvoksende beist.
Av de åtte hingstene, var det en med biter. Hans ene tidligere søsken hadde biter i fjor, og han er i tillegg etter en hingst der avkommene visstnok ofte har biter. Tre av de andre hadde mindre, ubetydelige røntgenforandringer (veterinærene har blitt skrekkelig nøye i beskrivelsene sine med årene!). Av til sammen sju tidligere søsken, har to hatt biter. Den femte hadde heller ikke biter, i likhet med sine tidligere søsken. Han hadde imidlertid skygger på hasene, som muligens kan bli til biter i framtiden. De tre siste har til sammen hatt 4 søsken her hos meg, hvorav bare en har hatt en bit.
Synes absolutt tendensen er klar i retning arv. Mange av disse hoppene er ganske nye på stallen, med bare få avkom. Flere av de som nå tenderer til å lage avkom med biter, er også de mest interessante hoppene jeg har… så jeg antar jeg får leve med det. Det som er godt å vite, er at hester som har hatt biter og har fått fjernet dem, har en minst like høy inntjening (en undersøkelse påstår til og med at de tjener mer, men det er nok bare en tilfeldighet!) som hester som aldri har fått påvist biter. Ulempen er at kostnadene ved oppdrettet blir betydelig høyere. Det ryker fort 70.000 ekstra i år….
1.april: ….Hadde en fin historie klar, men fikk ikke tid til å legge den ut. Var rett og slett for lang… Men, neste år!
31.mars: Da var det overstått, heldigvis. Gikk bedre enn fryktet. Var fire jeg visste hadde biter, pluss en jeg regnet med antagelig hadde også, grunnet nylig oppstått hasegalle. For to av disse fant vi imidlertid ikke noen røntgenforandringer, men det hjelper ikke. Erfaringsmessig er det biter der likevel, har ikke tenkt å gå i den fella. Siden hasegallene skriker mot meg fra lang avstand, regner jeg med at de vil skremme bort potensielle kjøpere. I tillegg hadde en av de hurtigst voksende hingstene skygger på hasene, ikke biter, men noe som i følge Fred kom til å løsne etter hvert. Han anbefalte skraping av leddene og jeg kommer til å høre på ham. Vil heller ta det nå, enn å stå der med en åringshingst som plutselig har store, fylte haser på auksjonsdagen.
Hele seansen gikk smertefritt. Vi var rigget og klare til å starte 8.30, og ferdige litt over klokka 14!!! Bare drøye 5,5 time på femten, skriver 15 åringer! Dette inklusive innlagt lunsj og oppstartproblemer med et kranglende røntgenapparat. Vi brukte faktisk en time på de to første, men derfra og inn gikk det så det suste. Åringene ble tatt inn i hallen, dopet, pusset på beina, røntget og fikk tennene raspet. Jentene ble satt inn på hver sin boks og tålte dopet klart bedre enn gutta. Temmelig sikkert fordi de var i «høyere beredskap» etter å ha blitt satt inn i stallen kvelden før. Etter at vi hadde gjort oss ferdige med den første hingsten, reduserte vi stadig på mengden dop, den siste fikk ikke stort. Før vi begynte på gutta, bandt vi dem opp så de fikk en heller sen frokost, mens røntgengjengen spiste sitt måltid i solveggen. Etter hvert som gutta var ferdig røntget og raspet, ble de parkert «løst» midt i rommet, der de sto og sjanglet en stund. Min jobb, i tillegg til papirarbeidet, var å passe på at de ikke gikk bort til krybbene og fôret mens de fortsatt var slaffe. Gikk bare bort og snudde dem etter hvert som de seg av gårde mot krybbene. Da Wiseguy begynte å plage Wizard mens sistnevnte fortsatt sto bundet, dyttet jeg slampen ut, sammen de to andre som var ferdig «oppvåknet». Fred var strålende fornøyd, ikke en av åringene så mye som løftet på et bein! Man er da oppvokst i et møblert hjem…!!! (Fin, snobbete formulering, det der..:-)
Rett over påske plukker vi ut bitene, i to tilfeller går vi inn og sjekker om det er biter tross røntgenbildene. Usj, det blir en dyr titt. Apropos pris, ba om å få et overslag/tilbud på forhånd. Ville vite hva som var inklusive, hva som kom i tillegg. Synes regningene fra dyrehospitalet har en tendens til å bli svært omfattende, der hver minste vattdott skal gjøres regnskap for. Vi fikk en grei pris, synes jeg, der alt materiell var inkludert. Vi må jo betale kjøregodtgjørelse for veterinæren og hjelperen (som heldigvis kom sammen), men det lønner seg uansett for oss. For dem også skulle jeg tro, vi er utrolig effektive. Fylte ut det jeg kunne på attestene på forhånd, og festet en remse med chipsnummeret på hver attest. Det siste gjorde identitetskontrollen enkelt, vi har jo ikke fått pass eller sertifikater ennå. Alle numrene stemte, bortsett fra Vigilias der vi ikke fant noen chips overhodet. Sluttet å virke? Den var jo der da vi sjekket etter innsettingen, og hun fikk ingen betennelse der den kunne ha blitt med puss ut…. Kontaktet DNT for å få en ny.
I solveggen ja, det var i går det. Nå pisker regnet mot rutene, tror nesten ikke jeg slipper ut hoppene i dag, så ille er det. Ungene er ikke til å rikke, de holder seg inne og er tørre!
At det nærmer seg følling, er lett å skjønne etter drømmen jeg hadde forleden. Da jeg kom ut i stallen på morgenen, så jeg at en av hoppene hadde kastet, det var flere måneder til hun skulle ha føllet. Jaja, tenkte jeg, trist, men sånt skjer. Det lå bare en haug midt i boksen, med fosterhinner og alt inntakt. Plutselig så jeg at hinnene var gjennomsiktige, og innenfor lå det en liten brun folunge med blå, veltilpasset grime og mimet fortvilet «hjelp!!!!». Jeg kunne selvsagt ikke motstå det, selv om en så liten krabat ikke skal være levedyktig, så jeg rev opp sekken og slapp ham og den enda mindre søsteren! som lå under ham, ut. Fullpelset og spreke var de begge to, hoppa utåndet imidlertid tilsynelatende i bare forskrekkelsen (viste seg at hun våknet opp igjen, to dager senere, frisk og rask) og overlot til meg å sørge for matingen. Det var et evig slit. Inn i fryseren for å tine opp melk, og så forlangte de bittesmå, men grådige beistene melk hver halvtime. Da jeg våknet var jeg helt utslitt….
Har forresten solgt to av hoppene. På sett og vis. Bijou reiser om en drøy uke, Ousse blir her fram til høsten, siden kjøperen ikke skal ha med årets føll. Hadde absolutt mest lyst til å beholde dem selv, men det var det med arbeidsmengden…. Er da nede i tolv. En stund. Er vel så at Nemesis kommer hjem utpå vårparten også…..
29.mars: Neida, de er ikke i veien! Det var det Lars sa, da jeg spurte om jeg skulle stenge ungene inne i hallen mens han med traktoren måkte luftegården deres ……. Mhm! Det stemte ikke så veldig godt. Jeg sto en stund med hjertet i halsen. De nysgjerrige småtassene sirklet rundt den store traktoren, som var utstyrt med skjær og skuffe. De var aldri mange meterne unna, men Lars klarte å unngå og kjøre på noen. Godt gjort, spør du meg. Tror trygt man kan si at denne gjengen er traktorvant….. Etter at snøen ble borte, lå det igjen et tykt lag med møkk, som vi fikk nå fjernet maskinelt. Det isolerte og holdt bakken under frossen, i hele den øverste delen av luftegården og rundt fôrringen.
I morgen tidlig kommer Fred Hellings fra Bjerke Rikstotoklinikk (er det navnet nå?) og skal røntge koder og haser, samt raspe tenner på alle de femten små. Blir en krevende dag, som er nøye planlagt. Har forberedt så godt det lar seg gjøre, har gjort klar skjemaer og satt på navnelappene på de som manglet. Lars må dessverre ta seg fri fra jobben og gjøre mye av det jeg burde gjort. Armen fungerer stadig bedre, sammenligner den med et tannhjul der det hver dag ruller et hakk videre, men klarer foreløpig ikke å holde en hest om den skulle finne på å stritte i mot. Jeg gruer meg. Vet at fire, tre hopper og en hingst, har biter i minst en has, hasegallene formelig skriker mot meg. Har ikke turt å sjekke de andre så nøye i det siste, er redd for å finne flere galler…. er ingen som er veldig tydelige i alle fall! Krysser fingre og tær…
25.mars: Bar gårdsplass, bar gårdsvei, mildt og fint vær. Snøen har sunket med ekspressfart, ikke lenge før bakken titter fram!
Vi fikk verket alle de femten åringene på tirsdag, er imponert over at Weberg’en holdt ut de drøye tre timene det tok! Selv om de var mye greiere denne gangen, er det alltids noen som må protestere litt. Overraskende nok var det Whip’ert som var mest kranglete, han har tidligere aldri gjort noe galt. Antar grunnen er så enkel at han ble tatt rett ut i hallen først, mens alle de andre fikk kraftfôret sitt. Matvraket Whip’ert syntes nok antagelig det var grovt urettferdig. Wicked var verst sist, nå sto han som et lys og hadde tydeligvis skjønt opplegget. Det var forbausende mye hov på unghestene, det er jo ikke mange ukene siden de ble verket sist.
Klarte å måke alle boksene i går og forgårs, selv om gubben flirte av hvor klønete det så ut. Tar nok enda en stund før jeg er helt i orden, men kan gjøre mer dag for dag.
I dag har jeg foreløpig pakket en del kalsiumtester, har sendt ut de siste innkomne bestillingene på bedekninger, og skal hive meg over de nye hingstesidene. I løpet av helgen skal alle være klare!
19.mars: Nå er det bare å håpe temperaturen holder seg over nullstreken en stund, ellers blir det krise…. Akkurat nå er snøen gått over til slaps og issørpe på veien ned til jordet der hoppene går. Fryser det på, blir det is! I utegangen er det greit i den øverste delen, er stygt redd for det bratteste partiet om det blir kaldt igjen. Kan slippe både unger og hopper over i andre luftegårder/jorder med mye snø, men vil gjerne vente til Lars er hjemme igjen, så jeg får hjelp med manøvreringen og den nødvendige gjerdingen i utegangen. Han kan også få kjørt på litt grus her og der. I følge værmeldingen, kan det se ut til at jeg får de ønskene oppfylt.
Et annet problem er flisa. Det har visstnok vært brann på et større sagbruk på Østlandet, med det resultat at det er større press på de som er igjen. Han som sørger for flisleveransene våre, sa at det så ut som om transportørene hadde overnattet utenfor porten, siden han kom litt over 7 og var nummer tre i rekken av de som ikke fikk noe…. Inntil videre bruker vi flisballer, et lettvint, men altfor dyrt alternativ.
Ellers så har jeg nå to hopper som har passert 10 måneder. Trodde jeg hadde en som skulle følle i slutten av mars, men det viste seg at jeg hadde feilberegnet med et par uker. Ikke lei meg for det. Når vi nærmer oss midten av april, bør flere av luftegårdene være bare og tørre igjen! Mye bedre når man skal slippe ut små føll.
Driver fortsatt å vurderer hingster til hoppene i år. Tar uansett ikke endelig avgjørelse før etter at hver enkelt har føllet, i tilfelle det for eksempel er spesielle grunner til at jeg ikke skal bruke frossen. Akkurat nå er det bare Wellfit og Glen Kronos som er spikret, siden sist har jeg dessuten bestemt meg for å bruke Pine Chip på Sip the Wine. Synes nesten ikke jeg kan la være? Han må da være årets kupp på hingstefronten?
Lite starthester foreløpig, siden vi er inne i en slags generasjonsveksling. Det er mange unghester som venter med årsdebuten til banene er bedre….?
17.mars: Når snøskavlene brekker og detter ned fra taket, selv om det er på nabobygningen, tar det sin tid å få samlet inn hoppene….. Det er ikke mye snø igjen på takene, og nå som det er meldt mildvær døgnet rundt framover, regner jeg med de er rene om kort tid.
Det går sakte framover med førligheten. Jeg er ikke av de mest tålmodige heller, må innrømmes. Klarer fortsatt ikke å knytte skolissene, kneppe igjen knappen i buksa, skrive ordentlig med penn, kjøre bilen min med manuelt gir, ta oppvasken eller måke bokser…. Da er det jammen bra man har støvler med glidelås, bukser med strikk, pc og skriver, lånebil med automat, oppvaskmaskin og måkehjelp! Klarer heller ikke å få måkt vekk snøen foran søplekassene, så fram til det smelter eller Lars og motorsykkelen kommer hjem igjen fra gutteturen sin til Spania (jada, nå igjen!), tar jeg frekt nok med meg gårsdagens søppel og stapper i bøtta foran butikken! Det er ubehagelig å hente ved og å fyre opp, plundrete å få revet av en fyrstikk. Kunne vel antagelig funnet en lighter et eller annet sted hvis jeg egentlig hadde syntes det var kaldt… i stedet har jeg tatt på meg en ekstra genser og vært glad fordi huset vårt er tett og trekkfritt.
Jeg er imidlertid glad for alt jeg klarer selv; fôre hestene, slippe ut og ta dem inn, binde opp unghestene og gi dem kraftfôr og slippe dem løs igjen. Det blir stadig mindre tungvint også. Vanilla og Vijaya senset at jeg ikke var helt på topp, og tenkte prøve å utfordre meg. Heldigvis var jeg forberedt på det, og fikk kverket opprøret i den spede begynnelsen. Siden jeg har vært dømt til mer eller mindre lediggang den siste uken, har jeg sett en del mer på tv enn ellers. Jeg har flere i familien og bekjentskapskretsen som ikke klarer å se på realityprogrammer fordi de blir så pinlig berørt på deltagernes vegne. Det problemet har ikke jeg! Nå tenker jeg ikke på sånne opplegg som Paradise Hotel og Big Brother som jeg ikke helt skjønner vitsen med (blir omtrent som å se på åringene mine sove og krangle i utegangen, og jeg har større glede av å følge med på dem! Ærlig opplegg!), Farmen er det flere år siden jeg har sett på og 71 grader (eller noe sånt?) nord tittet jeg litt på første året. Bonderomantikken og andre datingprogrammer kan du også ha i fred for meg. Svitsjet innom de svenske Hollywoodfruene som snarest i går, og skrekk og gru! Det var like før jeg rødmet av flauhet da de blekede, silikonspekkede hønsehjernene siklet over den skjorteløse overkroppen til en ung, potensiell bartender…. Ugh! Fikk nesten ikke skiftet kanal fort nok!
Er imidlertid veldig glad i American Idol og So You Think You Can Dance, der blir det etter hvert virkelige kvalitetsopplevelser. Følger også nøye med på Top Chef og Master Chef, dvs i originalversjonen. Satte meg spent til for å se på den norske varianten i går, men du og du! Flaut! Går det an å melde seg på et sånt program når man ikke kan mer enn det de viste???? Det var enten de helt unge, usikre som har gjort sine første famlende forsøk på kjøkkenet med ordentlige råvarer og dermed er konger i omgangskretsen, eller de som trodde topp kokkekunst var hjemmelagd, halvstekt pizza eller kunstferdig pyntet, halvsmeltet kjøpeis. Var kanskje et eller to hederlige unntak, så ikke hele programmet. En ting vet jeg, jeg hadde ALDRI meldt meg på noe sånt!!! Jeg vet en annen ting også, jeg hadde uten problemer kunne vartet opp med retter mye mer avansert enn de vi så i går, selv om jeg ikke er mer enn passelig brukbar på et kjøkken. Kommer til å følge med videre enn stund, det kan jo bare bli bedre. Eller?
Har kommet godt i gang med annonsene, når de er klare, skal jeg hive meg over oppdateringene på hjemmesiden!
P.S. Så program nummer to av norske Masterchef i dag torsdag. Enten så var jeg ikke helt våken sist, eller så var nivået blant kokkene mye høyere i Stavanger enn i Trondheim (ikke helt sikker på hvor de var…). hadde også misforstått konseptet litt, det er ikke det samme som originalvarianten, der det stort sett er profesjonelle kokker som deltar. Her er man med for å lære, og da så! Skal i alle fall følge med en stund videre….
14.mars: Det går sakte framover med hånda, klarer så vidt å bruke fingrene nå og kan skrive litt på pc’n med begge hender, men håndleddet kan fortsatt ikke bøyes. Regner med jeg skal klare å lage annonsene til avlsnummeret, i alle fall hvis jeg har hele uken på meg før de må være ferdige.
12.mars: Holder man på med hester, bør man bruke hodet! Det er så mye som kan gå galt, ellers. Jeg innbiller meg at jeg er ganske flink til å ta hensyn, spesielt i forhold til unghestene. Forrige dagen gjorde jeg noe dumt, og endte opp skadet. Det er utrolig så vanskelig det er å få gjort ting med bare en hånd, spesielt siden det er «hovedhånda» som henger i fatle….. I dag klarte jeg imidlertid å få fôret selv, litt senere nå på morgenen kommer Catrin innom etter at hun har droppet av ungene i barnehagen. Hun skal hjelpe meg med å få satt opp åringene og gitt dem kraftfôr. Skal også slippe ut hoppene for meg, mens det litt senere kommer en innom for måking og foring. Hånda er forhåpentligvis brukanes i begynnelsen av neste uke.
Som enkelte har fått med seg, har jeg begynt å fylle inn sidene til de nye hingstene, alle de 10 vi søkte på nå, ble godkjente. Imidlertid, det tar litt tid før jeg er ferdig, med denne skaden. Beklager det.
2.mars: Etter flere sure og kalde dager, er det et aldeles nydelig vær i dag! Var 13 minus på morgenen, men nå er det 0 i skyggen, og sola varmer skikkelig! Vi har fått tømt og strødd opp på nytt i utegangen, det er utrolig hvor mye møkk det blir av 15 småtasser på drøye to måneder.
27.februar: Det hender ikke så mye her på bruket om dagen. Magen til hoppene vokser og vokser, åringene vokser og vokser. Sistnevnte har nesten alle fått cob-grimer, noen sitter bedre enn andre. Vi skulle ha tømt utegangen i dag, men det snør. Og det snør. Og snør…… Får tro vi får til tømmingen straks over helgen. Ungene fikk markekur på torsdag, de skal chipses og vaksineres neste uke, og vi har bestilt time for rutinerøntgen og tannrasp til rett over påske. Har til og med bestilt time for operasjoner, kan uten videre se fire haseledd med biter som må fjernes. Og det uten røntgensyn. Løse biter er delvis arvelig, tre av de et år eldre søsknene til de fire hestene det gjelder, hadde også biter i fjor. To av de som helt synlig har biter nå, er dessuten etter samme hingst, den tredje er etter en hingst som tenderer til å lage biter…. Er litt spent på de største gutta, leddene ser fine ut, men de som vokser fortest og blir størst, har også en tendens til å få biter. Håper de fleste av dem er rene, det er alltid en større utfordring å slippe tilbake en hingst i flokken igjen etter at han har stått inne noen uker. Prøver å ta dem på denne årstiden, det er da det er mest krevende føre med søle og dritt uansett. Vil gjerne at de skal få med seg beitesesongen. Må vi fjerne biter på mange, synker et eventuelt overskudd vi behøver ved salg av åringene til høsten, drastisk.
Har sendt ut de fleste bedekningskontraktene og har begynt å få bekreftelsene i retur. Er en hingsteeier jeg må snakke med før jeg sender ut, han er muligens på ferie? Har meldt på et knippe nye hingster for godkjenning; tidligere godkjente som Angus Hall og hans beste sønn Majestic Son, har søkt igjen på Gentle Star. Nå er vi lovet at vi skal få fersk sæd. Ny i Norge er Self Possessed-sønnen Yankee Slide, han har begynt svært bra i Italia. Nye er også norskeide Skogans Joker og Diablo Va Bene, som begge står på Alebäck, italienskoppstallede, men USA-fødte Algiers Hall, de to Muscles Yankee-sønnene Muscle Mass og Federal Flex, samt Glen Kronos, som vant det italienske Derbyet i kamp med Going Kronos. Glen Kronos står på Norrby Säteri sammen med Super Arnie og Gentle Star, og vi kan tilby fersk sæd fra ham. I følge rapportene fra stutteriet, er sædkvaliteten prima! Har allerede bestemt meg for å bedekke Wellfit med ham, får en fin krysning på Misty Sister, 4+4, så den sjansen kan jeg ikke la gå fra meg. Er ikke like glad for tre ganger Speedy Somolli, men siden verken Wellfit eller Glen Kronos kan sies å være preget av ham, tar jeg sjansen på det!
Ellers driver jeg og leker meg med kombinasjoner, det er ikke så mange hingstevalg som er helt spikret ennå. Problemet er at de fleste hoppene skal følle sent, så da må jeg velge sikre løsninger framfor de jeg kanskje ville valgt ellers. Skal i alle fall begynne med Wellfit og Glen, Bijou skal bedekkes med Chipmate og Sip the Wine med Exploit Caf. Sistnevnte krysning er til meg å være, med svært høy innavlsgrad. Det er snakk om to individer som begge har Supergill som farfar, og jeg får med med Frosty Face i dobbel x-posisjon. Ville helst brukt Kadabra til Sip, men siden hun resorberte etter sistnevnte i fjor høst, får jeg heller prøve meg på fersk sæd i mai fra EC med K som reserve. Jeg har noen gamle favoritter som SJ’s Photo, Revenue og Ken Warkentin jeg kunne tenke meg å bruke i år også. Storvokste Enjoy Lavec eller Lindy Lane på ikke-så-store Diva, kanskje? Muligens Pine Chip på Cambusa igjen…. Det hadde vært gøy å krysse Ousse med Jetstile, men det spørs om det kan bli vel stort? Ingen av dem er veldig tunge hester, så det er en idé… begge to har Geraldine Broline som mormor…. hmmmmm. Ellers har jeg lurt på å prøve Federal Flex på Agria, han er ikke så stor og tung som enkelte andre Muscles Yankee-hingster. Hadde han vært større, kunne det vært noe for Ippe kanskje…. mulig det blir fransk på henne igjen i år. Misty…? Får se hvordan Revenue-folen blir seende ut, ellers er jeg veldig begeistret for Angus Hall-datteren hennes. Den etter Ken var også kjempefin…. Hvis alt går bra med 18-årige Linder og føllingen og hun er i fin form etterpå, har jeg veldig lyst til å prøve Gentle Star for å få krysningen på Flicka Frost…… Vel, det er så mange flotte hingster og så få hopper, heldigvis har jeg tid til å fundere en stund til….
25.februar: Selv om vi har gitt fra oss de fleste franske hingstene, er jeg veldig fornøyde med de vi har igjen. Ikke nok med at Revenue leder den tøffe svenske rikstotostatistikken, har likt antall seirer som Pine Chip og Super Arnie, med bare en brøkdel så mange avkom. I tillegg leder han den amerikanske 3-årsstatistikken så langt i år, foran Cantab Hall, Angus Hall, Andover Hall, Muscles Yankee og SJ’s Photo. Det er riktignok ikke så mange 3-åringer som starter på denne årstiden, men likevel…. På den totale statistikken i USA, er Angus Hall som vanlig klart i teten på denne årstiden.
Har dessuten fått svært positive tilbakemeldinger om Olimedes franske 2-åringer, de ser skikkelig fine ut!
24.februar: Kaldt, kaldt, kaldt, 20 minus, men heldigvis vindstille. Forrige dagen var det «bare» 16, men det blåste så ille at det kjentes som det var 40…!!!! Snakket med Peter på Alebäck i går, på formiddagen var alle mann oppe på takene for å måke vekk de 80 cm med snø som lå der. taket på naboens grisehus hadde rast ned kvelden før, og av 600 beboere hadde de bare fått ut 200. Uten mat, kaldt og jævlig. kan bare ikke gå bra….. Peter hadde fått litt noia, og de satte i gang manuelt. De har tre gårder og mange tak å måke, da jeg snakket med ham hadde de akkurat begynt på et 1400 kvadratmeter stort stalltak på Lindärva. De håpet på å få maskinhjelp senere på dagen, vet ikke om det ble noe av, men da jeg snakket med Peter rundt 8 på kvelden igjen, var alle tak tomme for snø, og han var fullstendig utslitt…. Tenker det er en del stive muskler på Alebäck i dag…. Her er det selvsagt også snø på takene, men ikke så ille som enkelte tidligere år. Tror nok vi skal klare oss uten å måke. Tror faktisk vi ikke har mer enn rundt 30 cm…
19.februar: Det snør! Har ikke tenkt å klage på det! Håper egentlig at snøen minst blir liggende 4 uker til, føret er perfekt! Hoppene får være spesielt aktive og storkoser seg. Ungene trener en hel masse, selv om jeg må starte dem innimellom. De blir ofte gående og småkrangle inni liggehallen. Det er bedre de krangler ute, der de virkelig får utløp for energien. Siden de er på skjerm inne, ser jeg når de har hvilt og spist i et par timer. Sørger for at de kommer seg ut igjen, og da er det alltid noen som tar over og sørger for fart og leven. Etter en time eller to, kommer de tassende inn igjen for en hvil…..
I dag først, begynner jeg å sende ut bedekningskontraktene. Det var noen priser som ikke var klare. Siden vi har ny momstermin 1.mars, sender jeg ikke ut fakturaene før da. Håper derfor flest mulig av de som eventuelt har ombestemt seg, sier i fra så snart som mulig, så jeg slipper alt kreditnota-styret!
Her forrige dagen fikk jeg en merkelig telefonsamtale. Det var fra en person som påsto hun var gift med en som har kjøpt hest av meg, og hun lurte på hva jeg hadde tenkt på!!!! (?) Han var gift!!! Det betydde at utgiftene til å holde hesten også ble hennes!!!! …pluss mye mer i samme duren. Jeg synes jeg ser meg be om telefonnumrene til alle mine fremtidige kjøperes respektive for å sjekke om de har fått lov hjemme….. Alle som skal handle på auksjon må ha med lapp hjemmefra!!! Vi snakker vel om voksne mennesker? Når det er sagt, er det ikke aldeles enestående at noen ber om å få tilsendt regningen til kontoret, de har ikke sagt at det har blitt en ny hest, eller at de har bedekket en hoppe de har…. Som tidligere sagt, her er det motsatt. Jeg må kjempe med nebb og klør for å hindre Lars i å oppmuntre meg til å kjøpe flere hopper… Synes forresten jeg ser ansiktet på han Lars kjøpte den siste motorsykkelen av, hvis jeg ringte ham og skjelte ham ut fordi han solgte Lars hans tredje sykkel uten å sjekke med meg først…… Han er jo gift! Og jeg blir uten fôr til hestene, hvis det fortsetter på denne måten!!! 🙂
15.februar: Nå kan vi vise til 70% vinnere og 80% til start i 2006-årgangen!!! 🙂 Silver Bullet tok sin første seier i den andre starten i går. Var favoritt første gang ut også, men klarte å bli sittende fast i et sekshesters felt…. Det er bare Superatrix som ikke har vunnet (bare hun holder seg i trav, så….!!!), Sapphron (trener bra og planlegger start i april?) og Sleeplez (skadet) som ikke har startet.
Er vel hjemme fra oppdretterseminaret på Starum, det var et etterlengtet og deilig gjensyn med min egen seng!!!! Hadde med meg dyndune og puter, men sov likevel ikke spesielt godt på brisken i sivilforsvarets bygning. Når det er sagt, var resten prima! Det sosiale ikke minst, alltid fint å møte likesinnede. Diskusjonene gikk høyt, det var en kraftig summing langt utover kveldene. De aller fleste kom allerede fredag. Maten var god og rikelig, foredragsholderne var vel verdt å høre på. Jeg fikk en aha-opplevelse, lærte noe nytt, og fikk frisket opp annet som var dyttet bak i hodet. Christian le Barbeys foredrag ble mye forkortet, og det skyldtes alle avbruddene med oversettelsene. Han måtte hatt mer enn 4 timer for å bli ferdig i stedet for 2, og nå gikk vi antagelig glipp av den mest interessante delen. Regner med de aller, aller fleste av oss skjønte hva han sa, hvorfor ikke neste år sette opp i programmet at den og den foredrar på engelsk. Utfyllende spørsmål om noe er uklart. Alle er uansett ikke interessert i alt, selv var det en foredragsholder som sikkert var bra, men som snakket om ting ikke jeg brydde meg særlig om. Andre holdt på «å kjede seg i hjel» under Kerstin Darenius del, jeg syntes det var hyperinteressant! En annen ting jeg gjerne skulle hatt tilbake, var navneskilt. For min egen del er jeg elendig til å huske navn og ansikter, og jeg kan da umulig være enestående på det feltet.
Ellers så fikk jeg endelig (!) en pris som årets oppdretter….! Følte vel litt at jeg hadde «sutret meg» til den, men uansett: Det skulle vel egentlig bare mangle at det ikke var en oppdretterpris? Hadde ikke tenkt å nevne det mer, før den som ble oppdretter-champion 2010 (kan ikke tenke meg det blir meg, er midt i et generasjonsskifte hva hestene angår) skulle til pers. Da hadde jeg tenkt å agitere kraftig for en endring. Nå var det imidlertid noen som allerede hadde tatt hintet…. Jeg fikk et diplom med bilde av et skrukketroll (?), og en gedigen, delvis smidd, delvis spikket lysekrone av samme kunstner som laget premiene som ble delt ut på hestegallaen. Litt krevende å skulle finne plass til den, går ikke uten videre an å feste den til en vegg eller sette den på ei hylle, men tanken var i alle fall god! Satte også pris på den flasken med rødvin jeg fikk av Terje (GT) og Siv (Thai), selv om de hadde åpnet den og med store glis nærmest forlangte at jeg gjorde slutt på den straks! Klarte meg unna med å drikke et glass, og fikk delt ut resten. Var ikke der for å lide meg gjennom dagene i bakrus… (tåler som tidligere nevnt ikke stort av alkohol). Var faktisk noen jeg ikke så den siste dagen, mulig de hadde reist hjem? Eller…???
Ellers så er det vel noe som heter at man ikke blir profet i sitt eget land. Fikk regning på medlemskontigent i travlaget, men oppdaget til min overraskelse at årsmøtet allerede hadde vært avholdt. Fikk aldri noen innkalling/innbydelse, så nå lurer jeg på hva jeg har gjort for noe galt……?
12.februar: Nå nærmer det seg start på årets 3-åringer, det er alltid kjempespennende når babyene skal ut. Av 2007-årgangen var alle utenom Tutta ute i mønstringsløp. Hun var plaget av flere infeksjoner, så eieren bestemte de skulle vente. Trinitro var ute i lokalkjøring på Biri søndag. Og vant! Flinke gutten. La merke til at han fortsatt står som hingst hos DNT, var litt spent på akkurat det. Treneren påsto han mistet litt kontakt med hjernen til Trinitro når han kom inn på banen blant andre hester…… Om jeg skulle si hvem jeg tror blir best av T’ene i år, er det nettopp Trinitro. Han gjorde et mektig inntrykk på meg som liten, kunne bare trave, og det i stor fart også! Og så så fornuftig og grei….!!! En som kastrerte alt han hadde av unghingster i fjor, er Steinar Hammersborg. Han har tre av T’ene våre på stallen, og Tarantino er den som er lengst framme. Planlegges start i slutten av februar, om ikke noe skjer. Det blir skikkelig spennende. Er nesten vanskelig å skjønne at barna er løpshester allerede!!!
Fjorårets åringer, født 2008, har også begynt å bli voksne. Snakket med Mikkelborg her om dagen, han har Unieme på stallen , og er kjempefornøyd. Uten å bli presset til det, sa han at hun var et emne utenom det vanlige, han kjørte 1.45 med henne nå. Hva som har skjedd med Unaminami lurer jeg på, hun kom inn til Steinar Holm for en måned siden, og måtte visst temmes på nytt? Hørte tidlig i høst at hun trente bra, så hadde hun falt på isen i luftegården og skadet hofta, og så….? Vil ikke mase for mye på de som eier hestene som kommer herfra, kan jo ikke risikere at de unngår å handle bare fordi de får oppdretteren med på kjøpet…. Snakke med Line på Bergsund for noen uker siden, hun sa at Unreal fortsatt oppførte seg pent, at B-Girl gjorde alt rett som hun alltid har gjort, og at Trond kom inn etter en tur med Ulixes, med et stort glis rundt munnen. Trond, ønsker deg snarlig bedring etter ulykken og kneskaden! Skranglete knær er noe herk, håper ditt blir helt bra!!!
Årets småttinger har blitt store, fant jeg ut i går. De lå strødd da jeg skulle slukke på kvelden, og de opptok vesentlig mer gulvplass enn for 4 måneder siden, det skal være sikkert og visst! Om noen uker, har flere av dem tilbrakt halve livet der ute, så det er egentlig ikke så merkelig. Personlighetene trer stadig tydeligere fram også. Vijaya (helsøster til årets 3-åring Trinitro), ser mer og mer ut som en flokkleder som sin mor. Er ikke av de største, men du verden så tøff! For de som fortsatt mener at det er verdiløst med hopper etter Rite on Line, så kan jeg opplyse om at døtrene hans tjente mer enn 3,6 millioner i Sverige i fjor, og med det var Rite on Line på 11.plass på statistikken. Den ble forøvrig toppet av Pine Chip, Super Arnie og Muscles Yankee.
Wizard, Wayne og Wicked er de største gutta, og der har hormonene begynt å røre på seg. Heldigvis ligger hoppene fortsatt et stykke etter, jeg vil helst la alle gå sammen så lenge som mulig. Tror spesielt hoppene har stor fordel av det, de får mye mosjon ved å henge med gutta. Eller løpe foran, som det ofte ser ut. Yngstebarnet Vigilia er stadig foran i flokken, med spenst og driv i steget så det er en fryd! Apropos stor gutt, glemte nesten Whip’ert. Han er vel kanskje den aller største, og slåss med de andre gutta så fillene fyker. Han er imidlertid ikke interessert i damer foreløpig, selv om de er spesielt begeistret for ham…. «Piraya-søstrene», Vendela, Vanilla og Vijaya svermer stadig rundt i hans umiddelbare nærhet, og han har ikke mye i mot det. Han er foreløpig gjengens «Jan Thomas», men regner med det forandrer seg fort nok.
Hookers SJ’s Photo-datter, Valeriana, er høy, lang og lettbent som sin mor, men virker å ha et mye fredeligere temperament. Det samme gjelder Wanna B og Verity, som er de to som har utviklet størst motor bak….. Vesle Vigilia er fryktelig irriterende, hun stiller seg på tvers og er i veien, overalt og hele tiden. Selv kjæresten hennes, tøffe Willy, begynner å få nok av klengingen og setter henne stadig på plass. Vanillas «bordkavaler», Wine and Dine, er også riktig bøs overfor gutta i den yngste gruppen, mens Wiseguy rett og slett ikke eier sosiale antenner. Enkelte bør man bare passe seg for, har han skjønt det selv etter stadige rumpeklyp eller beinspark? Nei, ikke i det hele tatt. I likhet med Vigilia står han også stadig i veien når jeg prøver å manøvrere trillebåra inne i hallen. Wayward er den eneste jeg ikke har nevnt tror jeg? Han er passe tøff og passe grei.
Nå skal vi snart reise oppover til Starum for en helt sikkert trivelig helg. Har med meg egen te og ekstra dyne og pute, prinsessen på erten skal prøve å ligge bedre denne gangen. Får også passe på at ikke dette blir tilfelle når jeg våkner søndag morgen ….:-)
7.februar: Har vært fullstendig oppslukt den siste uken. Gubben har vært på guttetur til Spania, hans «Geriatric Team» har kjørt motorsykkel på bane, hver dag i mer enn en uke. Syklene samt utstyret ble sendt ned på forhånd. Mens han har vært borte og kjørt med sine 123 bakhjulshester(?), har jeg vært hjemme som vanlig og puslet med mine 30. På fredag hadde jeg et aldri så lite «hjemme alene-party», noe skal man jo finne på….. Dette er imidlertid ikke grunnen til at jeg har forsømt hjemmesiden. Har brukt hvert ledig øyeblikk til å kose meg gjennom mer enn 3000 sider fordelt på seks bøker i en litt spesiell serie…. Vanligvis har jeg ikke noe problem med å legge fra meg en bok om kvelden, nå har jeg faktisk måtte tvinge meg selv til å gå i loppekassa! Blod, spenning, sex og kjærlighet, Fantasy-bøkene om «The Black Dagger Brotherhood» har det meste man kan ønske seg av underholdning….. Nå er jeg imidlertid ferdig med dem for en stund, fram til den syvende boka kommer i posten fra USA…..
På onsdag var det voldsom trafikk her nede på gården, på mer enn en måte. Det snødde og blåste, og da er det som vanlig problemer med den lange gårdsveien vår. Veien ble måkt rundt 8, men halvannen time senere ringte regnskapsføreren min oppe fra kirka. «Hvis du vil ha besøk i dag, får du komme opp og hente meg», var meldinga. I stedet ringte jeg til Johan, som sørger for snøbrøytinga. Han var like i nærheten, så det gikk greit. deretter måtte jeg tilkalle ham tre ganger til utover dagen, snøen hadde hopet seg opp og pakket seg, så det ikke var mulig å komme fram. Klokka kvart på fem måtte jeg ringe igjen, da hadde hovslageren satt seg fast i ei snøfonn….
Hovslageren ja, Sven Olav Weberg har tatt en runde med åringene. Det ble nesten en vits av det. De jeg mente var helt greie, var det ikke, mens de jeg kanskje trodde kom til å lage problemer, var så snille atte….. De fleste oppførte seg heldigvis pent. Wicked bruker å være helt avslappet og løs i beina når Lars eller jeg holder på med ham på golvet, han syntes tydeligvis det var skummelt med en ny mann og småsteilet seg gjennom hele seansen. Vijaya ble irritert og prøvde hele tiden å røske til seg bakbeina og Wine and Dine var også utålmodig, av en eller annen grunn. Jeg trodde for eksempel at Vendela skulle være besværlig, hun var et englebarn. Har hatt litt problemer med bakbeina til Wayward i det siste, tror han har fått seg en strekk eller noe, men Weberg’en hadde ingen problemer. Ikke med Vanilla heller, selv om hun er snill/irritabel om hverandre etter hvordan dagsformen er.. I stort sett var det bare små korrigeringer rund baut, den ene unghingsten som ble født skikkelig skakk, har kommet seg skikkelig mye. Fikk beskjed om å hilse til Steinar Hammersborg at han hadde gjort en god jobb med ham i sommer/høst. Nå var høvene slitt helt jevnt og var runde og fine. All snøen er virkelig en velsignelse for hestehøver!!!
Sven Olav er i alle fall den perfekte mann for jobben, makan til tålmodighet skal man lete lenge etter! Han og Julie Ann Gjerstad har overtatt gården etter svigerfar Gunnar, og har bestemt seg for å konsentrere seg om unghester. De skal ta i mot åringer på høsten, beholde dem fram til de har gått mønstringsløp, for så å sende dem videre til andre trenere som helst bare vil holde på med løpshester. Det er sikkert lurt for begge parter. Har hørt flere skrekkhistorier om trenere som har fått stallen (eller i alle fall luftegårdene) fulle av unghester etter auksjonen, og der har de blitt gående. Løpshestene har førsteprioritet, unghestene har fått det som er til overs av tid, og det er vanligvis ikke mye…. Mye bedre da for en hesteeier å sende sine håpefulle til for eksempel Sven Olav og Julie Ann først, som legger ned mye arbeid og omsorg i temming og opptrening av rekruttene.
Neste helg er det oppdretterseminar på Starum, jeg gleder meg. Det er trivelig å treffes en gang i mellom, og ikke bare i forbifarten. Programmet er også interessant, man blir aldri utlært og har godt av å få nye impulser hele tiden. Hadde i utgangspunktet også tenkt å få med meg hingsteholderseminaret på fredag, men akkurat der syntes jeg det så ut som opplegget var ment for de aller, aller ferskeste i bransjen. Fant derfor ut at jeg kunne bruke dagen bedre enn å sovne i timen på Starum. Det ville nemlig temmelig sikkert blitt resultatet, kjenner jeg meg selv rett!
26.januar: Olganina er skadet og avslutter løpskarrieren. Hun skal hjem til eieren i Alta og antagelig bedekkes med samme eiers Mystical Dream, i følge TGN. Nå er ikke Alta det stedet jeg hadde valgt å drive oppdrett av travere, må jeg si. Jeg er faktisk selv født der, og vet akkurat hvor korte somrene og en eventuell beitesesong er…..
Om du er arbeidsgiver og er plaget med stadig mas om lønnsforhøyelse, har jeg akkurat løsningen for deg:….
«Til alle ansatte!
I anledning av ønsket om lønnsforhøyelse, vil vi komme med følgende spørsmål:
* Eier du ikke skam i livet?
* Er du klar over hvor lite du egentlig jobber????
Vi skal her klargjøre det for deg.
Året har som kjent 365 dager. Derav sover du ca 8 timer daglig (ca 23.00-07.00). Det blir til sammen 122 dager. Du har da 243 dager igjen. Hver dag har du dessuten 7 timer fritid (16.00-23.00). Det blir 106 dager. Det står igjen 137 dager. Året har 52 søndager da du som kjent har fri. Nå er det bare 85 dager igjen. Lørdager jobber du jo heller ikke, og da blir det 52 fridager til. Dessuten har du 4 uker og 1 dag ferie. Nå står det bare 12 dager igjen. Året har i tillegg 11 helligdager, hvor mange dager blir det da igjen??? Jo 1-en- dag, og det er 1.mai, og da har du banne meg fri da også!! Enda har du frekkhet til å forlange lønnsøkning!!!!
Med vennlig hilsen fra din arbeidsgiver.»
Det burde roe ned situasjonen, tror du ikke? 🙂
Har fått noen henvendelser fra flere som stusset over at jeg allerede var tilbake fra ferie, men 2-3 dager går jo alltid fort. Lene og jeg dro til et spa i Rømskog, på den måten kastet vi ikke bort tiden på selve reisen. Fredag fikk jeg massasje fra tærne til toppen av hodet, til og med ørene ble massert!!!! Deilig… Vi svømte i saltvannsbassenget og døste i varme kulper, på lørdag overdrev jeg nok det siste litt, og var temmelig ørsken resten av dagen. Hudpleieren kommenterte at jeg var hektisk rød over kinnbeina, (lettere kokt, tenker jeg vi sier…) Ansiktsbehandlingen og pedikyren var deilig, også selvfølelsen fikk en aldri så liten piff da terapeuten skrøt av min «fine hud, med veldig lite rynker». Lå med ansiktsmaske og samlet mot til å spørre om hvor gammel hun trodde jeg var, alt er jo nemlig relativt! Hvis hun trodde jeg var mye eldre enn jag er, ville jo komplimentet vært ganske tvilsomt, så jeg tok ingen sjanser, og spurte ikke…. Hadde jo tenkt å sove lenge, men det går bare ikke. Lørdag var jeg i bassenget klokka sju, bare sammen med rengjøringspersonalet. Fikk en ekstra runde med ryggmassasje, ugh!! Det var ingen fornøyelse, det var skikkelig vondt!!!! (men måtte til, siden ryggen ble bedre etterpå) Siden jeg var temmelig uggen resten av dagen, tenkte jeg at jeg i hvert fall skulle sove fram til den avtalte frokosten klokka 9 på søndag, men nei du.
Ante jo ikke hva klokka var da jeg våknet, men så det var tidlig siden det var stupmørkt ute. Lå en stund og knep igjen øynene og prøvde å falle i søvn igjen, men på innsiden av hodet mitt satt det en sprellemann og sparket og skrek… oppoppopp!!! hoppopphoppopp!!! Tjoogheiogfadderuttanteioppoppopp!!!! Ble helt utmattet av å prøve å ignorere faenskapet, så jeg resignerte og slo på lyset. Akkurat ja, nesten sju…. Lagde meg en kopp medbrakt te, og leste fram til frokost i stedet. Er man A-menneske, så er man…. Maten på spaet ble beskrevet som «gourmetvegetar», men jeg er ikke helt sikker på at jeg er enig i det. Bevares, mye av det var riktig godt, men det blir ikke uten videre gourmetmat selv om du bruker artisjokker fra boks i salaten. Grillet Halloumi (en fast ost med spesielt høyt smeltepunkt) var en positiv, ny opplevelse forresten. Hadde bestilt en tur i flytetanken, men det passet ikke helt for meg. Det var veldig salt vann, så salt at det var helt sleipt og Lene følte seg som en marinert kylling. Vi fikk beskjed om at vi ikke måtte ta oss i ansiktet, fikk ørepropper så vi ikke skulle få vann i ørene, og en nakkestøtte som hodet skulle hvile i. Da jeg ga opp forsøket på å slappe av etter en halvtime i tanken, var jeg litt uheldig da jeg skulle skreve ut av vannet. Det sved skikkelig!!! Begynte derfor å fabulere om hva eventuelt omskårede menn måtte gjøre for å kunne ha det noenlunde behagelig i en slik setting, og kom til at de sikkert ble utstyrt med en liten smultringformet flytering til snoppen… søt tanke, ikke sant???
Etter hestegallaen i Sverige ble det forresten laget en morsom rockevideo som du kan se her…. selv om spesielt Ørjan Kihlstrøm så en smule ukomfortabel, synes jeg…:-)
22.januar: Så i forrige nummer av Ronden at det er en nordmann som søker veterinær i 3 måneder for inseminering av 30 hopper med frossen sæd. Ikke veldig vanskelig å regne ut hvem dette er… finnes bare to med såpass mange hopper i Norge, den ene har alle hoppene sine enten i Sverige eller Frankrike, og den andre holder til i Trøndelag. Lurt. Hadde jeg ikke allerede hatt en egen veterinær, ville jeg gjort det samme, kanskje om et par år hvis jeg fortsatt holder på i samme skala som nå?
Om 15 minutter reiser jeg på ferie! Nesten så jeg ikke tror det selv. Bruker alltid å komme noe i veien, en syk hest eller som i forrige uke, en gubbe som nesten ikke kunne stå oppreist etter en skikkelig strekk i ryggen på trening. Skjønt ferie, blir bare borte i to netter, men disse dagene skal jeg bare bruke til å kose meg. Skal få massasje, ansiktsbehandling og pedikyr, ligge i flytetank og ellers i oppvarmet basseng eller badstue…. og ikke engang tenke på noe som har med hester å gjøre!!! Har med fem bøker, det burde holde for helgen…:-) Passer bra at jeg er spesielt stiv i ryggen og skuldrene akkurat nå. Den siste helgen jeg var borte hjemmefra, var på oppdretterseminaret for et år siden. Siden det egentlig også på en måte er jobb og siden sengene på Starum og jeg ikke kommer overens, er jeg alltid sliten når jeg kommer hjem. At det kan ha noe med at jeg, som ikke er vant til å innta alkohol og som derfor heller ikke tåler stort, kan ha fått for mye å drikke, tror jeg ikke noe på….
20.januar: …og så vil jeg takke….. Siden jeg hadde øvd meg på takketalen etter prisdrysset på hestegallaen!!! (er for ordens skyld verken nominert eller engang invitert…) ..burde jeg jo vært bedre forberedt når det først ringte en journalist fra TGN for å snakke om oppdretterchampionatet (som vi velger å kalle det!). Det var jeg altså ikke, men det er ikke bare min feil at det som står i bladet ble mangelfullt eller direkte feil.
For det første ble svaret mitt på årsak til at vi (Kvakstad Gård, altså Lars og jeg) topper statistikken for andre år på rad, noe mangelfullt. En viktig grunn til suksessen er selvsagt oppgraderingen av hoppestallen. En annen grunn er valget av hingster, der jeg har blitt mye mer bevisst, først og fremst på hingstenes kvaliteter men også på prisen. Det siste har vel ikke så mye med innkjørte penger å gjøre, men det er vesentlig når man skal få oppdrettet til å gå med overskudd. Dernest har vi blitt mye mer oppmerksom på selve oppdrettsdelen, fôring, beitene, håndteringen osv.
Da journalisten spurte om det er butikk å drive oppdrett, fikk han svaret feil. Siste år kostet åringene oss i gjennomsnitt 50.000 da de ble solgt på auksjonen. Det inkluderte avskrivning av hoppene, fôring av hopper, føll og åringer, flis, veterinær, markekurer og hovslager, røntgen, fjerning av biter der det trengtes, transport, lønn til deltidshjelp og innmelding til selve auksjonen. Da var ikke føllavgiftene tatt med. Siden vi inklusive de to vi solgte på forhånd, fikk 100.000 i snitt for åringene, og føllavgiftene gjennomsnittlig lå godt under 50, tjente vi penger på dem allerede i første omgang, selv om vi mistet en av de dyreste. Neste innbetaling kommer gjennom oppdretterpenger om noen år.
At vi venter 11 føll i år og at det er mer normalt, ble litt pussig. Sa vel at alle de 15 hoppene fikk føll i fjor, men at jeg aldri kom til å ha en så stor årgang igjen. Gruer meg veldig både til den siste prepareringen til auksjonen, for ikke å snakke om til å dra med meg 15 unghester innover. Skrekk og gru! Tror kanskje jeg får prøve å selge noen på forhånd. Jeg skal ned i antall hopper, så jeg kan orke å komme meg gjennom dagene uten å være utslitt. Har fortsatt 15 hopper, selv om jeg fikk solgt 3 i høst. For to av dem, gjelder for øvrig det at jeg skal være oppdretter av føllet født 2010, så det er egentlig 13 føll som ventes i år… Hadde bestemt meg for å sende en fjerde til slakt, men klarte ikke å få meg til å gjøre det likevel, selv om jeg skaffet pass og allting. Bijou var det flere som funderte på å kjøpe, men siden jeg ikke uten videre kunne garantere at hun ville oppføre seg pent, valgte jeg å beholde også henne. Hun er absolutt ikke slem, men egner seg ikke særlig godt i utegangstall sammen med andre hopper, siden hun er kranglete og lett i baken.
18.januar: Har endelig fått lagt ut en del av bildene jeg har tatt. Du finner dem her, både fra slutten av oktober og forrige uke. I tillegg har jeg en del bilder fra Jørgentvedt i høst, skal legge dem ut så fort jeg får ånden over meg.
Regnet forresten ut hvor mye hestene våre tjente per start i fjor. Det ble mer enn 7500, et respektabelt tall! Ikke verst når det dreier seg om såpass mange starter. Vi kan selvsagt ikke konkurrere med de som har bare har en hest som har tjent skikkelig mange penger, men ellers klarer vi oss bra også i den konkurransen.
15.januar: Regnet egentlig med det, men det var fint å få bekreftet at oppdrettet vårt tjente mest og vant flest løp også i 2009. 2,8 millioner og 38 seirer offisielt, da regnes det ikke med Perianders og Safirs 4 seirer og svenske inntekter på til sammen 142.492. 2007 og 2008 vant barna 45 løp, i 2009 ble det «bare» 42. Vi hadde også klart flest starter på avkommene våre. Det skyldes ikke bare at vi har oppdrettet flere hester enn de fleste, de har også langt høyere startprosent enn landsgjennomsnittet. Sant og si, så kunne 7-8 av gamlingene som har startet, med fordel ha vært pensjonert som aktive travere, de har stort sett bidratt med smultringer både til eiere og oppdretter.
Ellers så har de 12 startende 3-og 4-åringene (av 15 mulige) tjent til sammen mer enn 1,2 mill, 5 av dem har tjent mer enn 100.000 og 10 har vunnet løp i 2009!! 5-åringer har vi ikke så mange av, men Qrrax har tjent 136.000. 6-åringene er stort sett ferdige med karrieren, unntaket er Periander som er eksportert til Sverige, som tok 3 strake i høst, travet 14.4 og tjente 82.000. 7-åringene holdt fortsatt koken, Olganina hevdet seg både i Stoeliten og i svensk Gulddivision og tjente nesten 600.000 omregnet i norske kroner. Også jevngamle Owen Meany, Obrigada og Ozzifer har samlet inn til maten. 8-åringene Nemesis (115.000) og Niro (150.000), samt 9-årige Mim (133.000) har også bidratt godt. Nå forsvinner de små årgangene våre bakover (2003-2004-2005), og de store kommer framover. 10 hester født 2006 (7 har startet som 3-åringer, den 8. er startklar), 9 hester er nylig blitt 3-åringer (8 har godkjente mønstringsløp, den første skal etter planen starte om en drøy måned), 11 er 2-åringer og den største og etter alle solemerker beste årgangen er de 15 åringene som vokser opp her ute nå. Fra og med i år, går antallet nedover igjen……. Om det holder til å klore seg fast på toppen ennå i et år eller to, vil vise seg. Man må ha flaks og ikke bare godt oppdrett også. Da Åsajerven rasket med seg 650.000 på et brett i Finland i slutten av september, bet jeg negler en stund. Må derfor takke Ola Martin Aasen så mye for at han valgte å gi topptraveren sin ferie fra da…:-)
Vil også takke Lars for resultatet, uten han kunne jeg ikke ha drevet på den måten jeg har gjort. Han er riktignok ikke særlig interessert i verken travsport eller stammer, når jeg gledesstrålende forteller om den ene eller den andre seieren, er standardspørsmålet «Hvor mye ble det til oss…». Han er veldig god å ha spesielt når hoppene føller og når folungene skal temmes. Eneste problemet er at han ikke bremser meg når det tar av. I stedet for å strengt si: «Synes du har nok hester nå, Tone», sier han i stedet: «Kjøp den om du vil, du……» Det er jeg som har måttet sette på bremsene her!
Nå venter jeg på de surmagete kommentarene som alltid kommer: Ja, om man tar bort den beste hesten (og hvorfor skulle man nå det???) så blir oppdretterstatistikken helt annerledes…… og det stemmer. Da hadde vi vært enda lengre foran! For å oppsummere årets høydepunkter: Olganina har vært vår beste med sine flotte prestasjoner i tøff svensk konkurranse, Royale ble Norgesmester for hopper og 3-årige Stringendo vant Jærløpet på Forus.
13.januar: Naturen er brutal. Da jeg kjørte hjemover i går ettermiddag, tuslet det en liten rev foran meg på gårdsveien. Den ville tydeligvis ikke ut i dypsnøen, så den fortsatte mot gården, mens jeg krøp etter så sakte jeg kunne for ikke å stresse den. Jeg så bare halen skikkelig, og det var som en tørr kvist uten hår. Skabb… Resten av reven så likevel ut til å være i orden. Vel framme på tunet, smatt reven inn i vedskjulet, og jeg lot den være i fred mens jeg funderte over hva jeg skulle gjøre. I dag fant jeg den samme reven inne i utegangen hos åringene. Mulig den hadde sittet der mens jeg fôret, det var først da jeg jagde dem ut, reven skvatt fram under den krybben den hadde gjemt seg under. Da først så jeg hvor dårlig stelt det var med tassen. Pelsen var pjuskete og glissen, og den vesle kroppen var skikkelig mager. Fikk satt opp ei felle, for å fange ham. Trodde først den hadde gjemt seg under fliskontaineren, men da vi prøvde å få den fram, var det ingen reaksjon…… Senere på dagen kom en og hentet kontaineren for å få den fylt igjen, og da ble revetassen dratt med ut. Stakkars liten, den så ikke ut…. eneste trøsten er at han ikke lider lengre. Reveskabb går også på katter, flaks at våre knapt har stukket nesene utenfor dørene de siste ukene.
8.januar: Kan ikke huske sist jeg var så svett som i går! Det var kaldt, men ikke like kaldt som i forgårs. Forskjellen var at det var et drag i lufta. Forrige dagen var det en av hoppene som ikke følte seg bra da hun kom inn, det gjorde meg redd for at 4 timer ble for mye for dem. I går gjorde jeg derfor et eksperiment: Slapp dem ut sent, kvart på 12, og lot dem ha muligheten til å komme opp til stallen igjen når de ville. Det tok 15 minutter med vill flying! Rimete i pelsen, var det allerede flere som ga tydelig inntrykk av at de hadde fått nok! Jeg jobbet derfor på spreng, måkte, strødde og fôret så fort jeg orket (ikke lett når man har så mye klær på seg!) og prøvde å plystre på dem. De hadde, etter flere resultatløse turer opp til stallen, bestemt seg for at de like gjerne kunne vente nede på jordet. Plystre gikk ikke, det var rett og slett for kaldt til at jeg fikk truten til å virke, så jeg måtte rope. Først kom det bare tre, sjefene Agria og Hooker, samt aspiranten Diva. Først da Hooker forsvant inn døra, så jeg resten av flokken begynte å røre på seg. Hookie er diger og lett i baken, så de andre har lært å passe seg. Da den siste hoppa var inne, hadde det gått to og en halv time fra jeg slapp dem ut. Kommer til å gjøre det samme i dag, skjønt nå kommer jeg til å stenge dem ute nede på beitet. De klarte å sprekke ruta inn til stallkontoret, bare ved å trykke nesa lengtende inn mot glasset. Plastglass også der, neste gang….
Fikk påpakning i går om at jeg ikke hadde oppdatert siden Godkjente 2010. Det er dessverre lenge mellom hver gang jeg er innom den siden, så nå har jeg tatt bort prisene på hingster vi ikke er agenter for. For de som har vært innom og har avskrevet f eks Andover Hall fordi han var så dyr, så kan jeg opplyse om at han har gått ned 10.000 dollar i pris siden da.
Hingstepriser, ja. I USA kan de svinge voldsomt fra år til år etter pågangen og interessen, noe som ofte bunner i avkomsprestasjoner foregående år. Amerikas dominerende avlshingst de senere årene, Muscles Yankee, har f.eks kostet fra 10 til 15 tilbake til 10 opp til 15 og så videre til 20.000 dollar de årene han har vært aktiv. I Europa koster han 22.000 dollar, det var på nippet prisen ble ytterligere forhøyet foran årets sesong. Hva mange ikke er klar over, er at de fleste attraktive hingstene i USA er syndikert i andeler. En andel koster vanligvis 3-4 føllavgifter, så om man skal selge andelene dyrt, må føllavgiften settes tilsvarende høyt. Fjorårets fantastiske 3-åring Muscle Hill, er syndikert i 120 andeler a 100.000 dollar. Pris på føllavgift er satt til 30.000 dollar, men er foreløpig bare en «papirverdi», siden det i første omgang bare er andelseiere som får bruke hingsten. Om hopper utenom blir bedekket, deles vanligvis inntekten på andelseierne. Også i Frankrike har det blitt vanlig med syndikering av avlshingster, og der som så ofte ellers, er Dubois en foregangsmann. Fordelen med den som selger andeler, er selvsagt at man får inn mye penger fort, man garderer seg i alle de tilfelle hingsten ikke leverer og verdien ville ha sunket når avkommene feilet. Fordelen for de som kjøper andeler, er like åpenbar. Skulle hingsten bli en suksess, har de vanligvis mange år med fribedekninger etter at de 3-4 første føllene har betalt innsatsen… Og de første føllene, før en hingst eventuelt er blitt avslørt som verdiløs, blir uansett vanligvis betalt godt om hingsten har god stamtavle og gode prestasjoner. Spesielt for Frankrike, er at det opereres med to sett priser. Topphingsten Love You, som er syndikert i 100 andeler med 100 bedekningsretter i Frankrike (det er det antallet franske hopper en hingst har lov til å bedekke hvert år), figurerer med en pris på 36.000 euro for bedekningsrettsinnehaverne. For utenlandske hopper som blir bedekket i Frankrike eller utenlands med frossen sæd, er prisen 10.500 euro…. Fiffig? Setter man føllavgiften høyt, er i manges øyne føllet tilsvarende mye verdt i forhold til andre hingster. At det er de som har kostet mest som blir de beste, stemmer heldigvis ikke…… Bra for alle oss som ikke har penger i bøtter og spann! Det som imidlertid ofte er tilfelle, er at det er de dyreste hingstene som får de beste hoppene, og at de er disse unghestene som får de beste sjansene hos de dyktigste trenerne!
Apropos pris: Er du klar over at Elithingsten Pine Chip grunnet den økonomiske krisen i Italia, nå bare koster NOK 3000 + SEK 55.000 (ca 44.000 NOK) å bruke i år?
6.januar: Brrrrrrr…. 23 minus, men vindstille, så det kunne antagelig vært verre. Mot helgen skal det kanskje bli enda kaldere i grader, men det skal blåse i tillegg! Da blir det ikke levelig for hester uten vinterpels eller teppe, så hoppene får nøye seg med korte turer ut. Vannet var borte hos åringene i dag, det gikk heldigvis å løse ved å sette på litt mer varme der vannet kommer inn i bygningen. De siste dagene har jeg lyttet til andre som har klaget over frossent vann, den ene hadde en såpass stor utegangsstall at vannet frøs i karet, mens den andre hadde basert seg på å fylle vann i tønner pakket inn i halm. Det gikk ned til 7 minus, så var det slutt. Fortalte ham om hvordan Per Henriksen ordnet seg i New Jersey, der han var før han flyttet til Kanada. I en uisolert stall, med jordgulv i boksene under halmen, ble det skikkelig kaldt når gradestokken viste 18 blå som da vi var der. Hestene lærte seg til å drikke når de fikk vann, etterpå fikk de slå hull på isen i bøtta med hoven, for å komme til vannet….
Leste i TGN i dag at jeg hadde droppet Duboishingstene fordi jeg tjente for lite på dem. Det stemmer ikke. Det er sant at den økonomiske avtalen var veldig dårlig, og at jeg mer eller mindre hadde hingstene fordi de var såpass interessante. Om jeg skulle beholdt dem, var jeg klar over at jeg måtte legge på prisen og la oppdretterne betale mer, slik som den nye agenten nå har gjort. (Synes det ble dyrt, og kviet meg for å forlange mer…) Grunnen til at jeg takket for meg, var utelukkende fordi jeg ble pålagt å nekte utlevering av sprangsedler hvis føllavgiften ikke ble betalt i samme kalenderår føllet ble født. De som bare drøyer betalingen så lenge de kan, fordi de kommer unna med det, får nå press på seg til å gjøre opp hvis de vil ha folungen sertifisert. De som av en eller annen grunn vanligvis er gode betalere, men som brått får økonomiske problemer av forskjellige grunner, kan like gjerne avlive folungene sine. Den steile innstillingen som ikke ga oppdretterne noe slingringsmonn, var grunnen til at jeg valgte å bakke ut. Den nye agenten får ta seg av de eventuelle konfliktene som kan/vil oppstå, jeg klarer meg uten.
Ellers synes jeg hingsteparken i Norge 2010 er kjempespennende! Unge hingster som Chipmate, Victory Abroad, Cigar Bar, Norvelous Hanover, Staro Showbiz og til dels også Magnetic Power, har allerede begynt svært lovende. (Sistnevnte har bare et avkom i startklar alder, og det er etter ei skikkelig topphoppe, så den var nesten skyldig å bli bra….) I tillegg kan nevnes topptraverne Jetstile og Steinlager, samt Makhtoub Jet og Blue Mac Lad. Felles for alle disse er at de ikke koster mer enn 15-21.000 å bruke! Og det er når man både regner med sprang og føllavgifter samlet! Når man også har tilgang til svenske suksesshingster som f eks Fast Photo, Gigant Neo, Rite on Line og Super Photo Kosmos med føllavgifter på mellom 16 og 20.000 norske kroner, er utvalget gode hingster som passer de flestes lommebok, stort!
3.januar: 20 kalde nå på morgenen, men vindstille og egentlig ikke så galt? I går blåste det og med 12-15 minusser var det ille. De «nye» åringene holdt seg for det meste inne helt fram til vinden løyet utpå kvelden. Da flyttet de ut. Lars måtte bruke traktorskuffa for å få knust flisa i containeren. I løpet av noen dager har han kjørt inn skuffe på skuffe som vi har lempet inni en boks til tining. Håpløst å drive med hakke for å få løs nok flis til å strø med. Ønsker meg kutterflis…. heldigvis har vi det til utegangen og unghestene. Det verste med kulden er nesten at det ikke lengre går an å bare smette ut en tur. Det tar altfor lang tid å få på seg alle lagene med klær som må til……
Championhingst i USA 2009, ble nok engang Muscles Yankee. Han topper både «General List» (totalt) og «Juvenile List» (2-og 3-åringer), som forrige år. Toer på General List er Angus Hall, også det som i 2008. Yankee Glide er treer, SJ’s Photo er sjette, Kadabra sjuende. Sistnevnte topper 2-årsstatistikken, foran Yankee Glide og Muscles Yankee. Førsteårshingsten Ken Warkentin er på en flott tolvte plass, 2-åringene hans tjente mer enn 820.000 dollar i fjor. 3-årsstatistikken toppes av Muscles Yankee foran Cantab Hall og Yankee Glide. Her er Angus Hallsjette, Kadabra niende og Revenue endte på en god trettende plass med mer enn 1,1 mill dollar innkjørt. Ikke dårlig av en franskmann i USA!!
I Danmark ble SJ’s Photo championhingst med avkom kun laget på frossensæd. I Sverige topper Pine Chip rikstotoligaen sammen med Viking Kronos.
Framover er det planlagt å oppdatere alle hingstesider i første omgang. Deretter hoppesidene, samt avkomssidene. Har også gjenopprettet siden Spørsmål og svar, skal prøve å være flink utover!!! Erfaringsmessig blir det stor pågang av spørsmål når hoppene nærmer seg følling.
1.januar: GODT NYTT ÅR! Det er et nytt år og en ny bok…..