Dagbokinnlegg 2015
24.november: Må få oppdatert hingstesidene i løpet av noen måneder, og aller viktigst; finne ut hvordan jeg får oppdatert sidene her. Antar jeg får leie inn en dataekspert, eller i alle fall en som skjønner dataspråk bedre enn meg. Er ferdig med årsrevyannonsene, så den unnskyldningen har jeg ikke lengre….
Ungene har det bra, alle har både fått offisielle navn og «dagligbruknavn». De fleste har jo gitt seg selv, da…. Ector, Ero, Easy, Maya, Reza og Endy er jo naturlige forkortelser av navnene deres. Ester er vel også det, men siden han er hingst, er det jammen bra han ikke forstår at det egentlig er et jentenavn…:-) Eagle Eye har hett «Min Lille Prins» fra han var en uke gammel, nå som er betydelig større, har det blitt «Prinsen min….» Sier bare det når vi er alene, altså….
Driver og teller ned, eller rettere sagt opp, antall årsseirer på oppdrettet. Per i dag er vi oppe i 46 seirer, det er tangering av den personlige rekorden, fra 2008, tror jeg? Siden det fortsatt er en håndfull hester som er i form og fortsatt skal gå løp og det er mer enn en måned igjen av året, er det god sjanse for at vi passerer 50 forholdsvis snart. Skal bli spennende å se hvor det ender…. Med den flyten vi har hatt i det siste, er det nesten så jeg begynner å drømme om 60-tallet også. Det skal imidlertid veldig mye til. Er kjempefornøyd med 50 også!
Det er for øvrig ny internettauksjon i dag. Er vel et par hopper der jeg kunne tenkt meg, men den ene er ikke riktig fristende nok, og den andre er jeg helt sikker på blir dyr. Skal nå følge med for sikkerhets skyld. Ville jo vært virkelig surt om det overraskende viste seg hun ble mye billigere enn jeg trodde….
27.oktober: Har fortsatt ikke hatt tid til å finne ut hvordan jeg skal få oppdatert hjemmesiden. Jeg har satt bort en av de tomme hoppene i vinter, og har nå to tomme bokser, det går jo ikke an…..I dag er det internettauksjon i ASVT’s regi, og jeg har sett meg ut en hoppe, og bestemt meg for maksprisen. Hun heter Marta Broline, og om det blir handel, gir det meg et problem framover. MT Angel, MT Big Applegirl, Marta Broline og Mary Tilly, gjett hvem som vil ha de fire første åringene på auksjonen om de trekker bokstaven M?
….det ble ny avlshoppe, gitt…. Mary og Marta, rene bibelhistorien….
Mistydatteren heter nå Entereza og Agrias sønn ble virkelig hetende End of Discussion…..
16.oktober: I dag skilte vi fra folungene, og det gikk like fint som alltid. Vanligvis har jeg alltid funnet navn til ungene før de blir sluppet i utegangen, men nå er det to som ikke har registrerte navn. Er ikke helt fornøyd med dem, så jeg fant ut at det fikk vente litt. De andre er klare.
Ector de Marys…..:-) Var en av ridderne ved det runde bord, og en halvbror av Lancelot. Det er selvsagt Marys sønn. Fant akkurat den stavemåten i mitt litteraturleksikon, og det var jo midt i blinken! Andre skrivemåter for samme ridder er Ector de Maris, eller Hector de Maris.
Ero’kamano, Cambusasønnen har fått et navn som betyr «takk» på en swahili-dialekt. Han fikk egentlig navnet veldig tidlig, men jeg hadde store problemer med å huske hvor de forskjellige vokalene skulle være. Først da jeg fant skrivemåten med apostrofen på en afrikansk hjemmeside, gikk det bra. Han heter «takk» fordi han i hele sommer var veldig hjelpsom når hans stebror skulle suge hans mor, og han delte villig. Håper virkelig han får beholde navnet sitt.
Eagle Eye ble morløs da han var seks uker gammel, og utviklet raskt et skarpt øye. Samme hvor på beitet han var, så han straks at jeg tok tak i grimen på cambusa, og kom styrtende for å få en sup. Ikke for det, han prøvde seg på alle jeg tok tak i…..
Eomaya er Yenas datter, vakker både på innsiden og på utsiden…..
Estirado, Wellfitsønnen fikk et navn som betyr «velkledd» eller «fornem», som skrevet under her.
Easy on the Eye er virkelig det. Ser ut som et maleri…. og er sønn av Sip the Wine. Han holdt på å få et eksklusivt franks vinnavn, men siden det uttaltes Ekkeså, ble jeg ikke helt fornøyd med det.
Agria Racings sønn og Mistys datter har «nestennavn», Jeg holder på å leke med forskjellige varianter, nærmest er Agria-sønnen med End of Discusson. Om han ender opp med det, er det bare fordi jeg har gitt opp….
27.september: 1 lusen plussgrad nå på morgenen, og tett tåke….vinteren nærmer seg fort. Hopper og føll er fortsatt ute på beitet på dagtid, trener på å leie ungene ut og inn, morgen og kveld. Har vært noen småskader, to av føllene går med et bandasjert bein, men ingen av dem er eller har vært halte. Vil bare holde de ellers ganske overfladiske sårene bandasjert, siden de ellers blir ganske så møkkete. To av hoppene har imidlertid vært halte, begge med seneskader. Tror det har gått litt fort i bakkene, opp og ned, og de har landet feil. Begge er bra igjen nå, den ene går fortsatt med støttebandasje siden det var andre gangen nå i høst, mens den andre foreløpig går i en flat luftegård med folungen. Skal ut på beitet etter at jeg har sluppet dem ut i dag (drøyer nok en liten stund til), for å sjekke om de bør flyttes. Det neste beitet er flatere og tørrere, så det burde gå bra. Hjelpe meg så svære de største gutta er…. Marys og Cambusas. De er jo straks seks måneder, men førstnevnte er nesten for stor for grimen sin, størrelse pony. Er nok for tidlig for cobgrime, så jeg får se om jeg kan finne en mellomting. Årets føll er jevnt over veldig store, både Sips, Yenas og Mistys er store allerede, mens yngstemann, Wellfits, blir svær etter hvert. Larissa-ungen og Agrias er vel mer middels, men ikke små. Førstnevnte var liten, men det har søsknene hans også vært, og de vokste seg til. Han har også vokst mye i det siste, men er tynn uten å være mager. Ikke greit å være morløs, men han spiser heldigvis veldig godt, og får fortsatt en melkeskvett morgen og kveld.
Jeg har så vidt begynt å finne navn til ungene, de skal begynne på E i år. Estirado (Classic Photo – Wellfit) er den eneste som er registrert så langt, navnet betyr «velkledd eller fornem»… Har vel et navn til klart, skal sjekke om det blir godtatt i morgen.
På tirsdag skal jeg hente kattunger, hele fem stykker, alle hanner. Tre er vokst opp i en stall, de to siste i en kennel. De gamle pusene har blitt borte en etter en, stort sett alderdomsrelatert. Har to igjen, Nikk er på full fart mot slutten, men siden han fortsatt fungerer noenlunde greit, og broren Norbert behøver selskap, får han rusle rundt så lenge han er såpass frisk som han er. Norbert har vært i slåsskamp igjen, nå har han to blodører, og ligner veldig på katta fra finn.no-reklamene. Det siste øret hans ble skadet i samme momentet som Trikken forsvant, hun var jo bare en ungdom, men lurer på om det har vært en rev eller lignende innom, og at hun har vært uoppmerksom? Hun har riktignok pleid ta sommerferie noen uker hver sommer, men nå har hun vært borte i mange måneder, så jeg er redd hun er borte for godt. Har stalldørene åpne om nettene, så kattungene får være innestengt i en boks fram til jeg begynner å lukke dem igjen. Det skjer når jeg skiller fra føllene, om drøye to uker.
Jeg har fått nytt web-hotell, og har foreløpig ikke klart å finne ut hvordan jeg kan få lastet oppdateringer fra hjemmesiden ut på nettet. Har ikke tid til å finne det ut heller, skal i alle fall gjøre meg ferdig med sprangsedler (kommer et stykke opp i 80-tallet nå) og resten av kontorarbeidet først. Har allerede kastet bort en hel dag på telenors 05000, ingen der som kunne noe heller.
18.september: Er såå glad for at hoppene var ute i syv timer i går, tross «Petra»! Slapp dem i utgangspunktet ut klokka 9 i regnværet så jeg skulle få måkt boksene, og for at de skulle være glade for å få komme inn igjen. Da jeg var ferdig, var det imidlertid så og si opphold, så da dyttet jeg dem ut på beitet likevel. Helt greit for dem, de forsvant opp på toppen og ble der til klokka fire (16). Kom jo en og annen skur, men var i grunnen stort sett opphold hele tiden. Samlet dem inn først da de kom opp til porten igjen, og en snau time senere bøttet det ned. Det regner fortsatt litt nå på morgenen, så jeg venter vel litt med å slippe dem ut igjen. Boksmåkingen vil uansett være mye, mye lettere siden de var ute syv timer i går! Og det kan behøves. Hopper med store føll på boks! Ikke morsomt!
Stallen der åringene sto på slutten, samt utegangen skal vaskes, men der har jeg ordnet meg med hjelp. Ikke dumt innimellom. Har fått ryddet opp i mye som ellers ville blitt liggende. Skal benytte anledningen til å få revet en del gjerder før naboen skal pløye tre beiteskifter for meg også.
Ellers holder jeg på med lister. Lister over føllinger og alle stasjonene. Er stort sett ferdig med hingsteeierne (eller blir i dag), har også startet på oppgjørene. Mye penger som skal ut, men det er jo alltid en del som ikke har betalt føllavgiftene ennå også. Når det gjelder Norheim Faksen, er det bare en som mangler…. ikke verst!
Og så var det de hersens sprangsedlene da. Har fortsatt ikke kommet lengre enn til rundt nr 40, men får ta et skippertak nå i helgen. Er så veldig lite glad i den jobben….!!!
Første innbetalingen fra auksjonen hadde kommet inn i dag…….
12.september: Det gikk over all forventning i går/natt. Har sovet nesten to timer, men det var ingen vits i å bli liggende tross grus under øyelokkene. Først fikk jeg krampe i ankelen… opp og stå. Da det ga seg, gjorde jeg et nytt forsøk på senga…smakk. Krampe i låret. (Har et drittbein det er mye trøbbel med etter sånne dager!) Etter heftig massasje, slo magen seg vrang. Det var bare å hinke i full fart ut på do. Etter hvert roet ting seg, og jeg snek meg forsiktig opp i senga igjen…. da ville plutselig det andre beinet være med på moroa… da ga jeg opp drømmen om søvn og gikk ned.
Vi var heldige med været i går, sol, passe varmt og vindstille. Jeg er fortsatt ikke veldig glad i fredagsauksjoner, men når det nå likevel ble sånn, viste det seg å være en fordel å ha de fleste hestene i den siste avdelingen av auksjonen. Virket som om det var en del som behøvde tid for å komme fram til Bjerke? I alle fall tok budgivningen seg virkelig opp ganske langt uti.
Jeg fikk strålende hjelp av Lars, Karoline, Cathrine og Torill, mens Espen passet gården og holdt øye med de hestene som var igjen hjemme, hopper og føll. Jeg er veldig glad for akkurat det, liker ikke å la det stå tomt her.
Arrangementet var bra sett fra vårt ståsted, selv om budgivningen gikk treeegt til tider… særlig i starten. Var fullblodshestene bare med for å være startberettiget til auksjonsløpet? bare fire solgte, åtte ble ropt tilbake. Tror ikke travere som ikke ble solgt får være med i travsportens auksjonsløp, med mindre det er forandret i år…. Jeg er for øvrig alltid litt engstelig for stallboksene, de er ikke nødvendigvis ideelle til å ha unghester i. Absolutt muligheter for å henge seg fast. Mattilsynet ville nok ikke godkjent dem, spesielt ikke avstanden mellom toppen av boksene og taket, der det skrår ned i en kile.
Når det gjelder prisene, var jeg godt fornøyd i år. Jeg hadde bare sjekket konkurransen helt overfladisk, og notert meg at den på papiret var formidabel. Var derfor et usikkerhetsmoment når jeg skulle forsøke å beregne priser på mine egne, det er jo også i høyeste grad avhengig om kjøperne heller vil ha noen andre eller om de i det hele tatt har penger igjen når mine kommer ut…. Men nok en gang, var jeg veldig flink til å tippe prisene på åringene mine. Jeg er veldig fornøyd med årgangen 2014. Alle er fine hester, uten de store skavankene, både Destroyer som ble solgt i vinter, og de åtte som var med innover i går. Det var faktisk ingen som havnet under minstegrensen, selv om jeg fikk meg en støkk midtveis.
Days of Grace er ei veldig fin hoppe. Stor og lang, velstilt og godt musklet. Hun var røntget uten anmerkninger, men de siste par ukene har hun fylt i en has. Vil tippe det sitter en løs bit der, som ikke syntes på røntgenbildene i mai, men for sent å gjøre noe med. Det var en del mumling om den hasa, så jeg var litt usikker på hva vi ville få. Regnet med at hun likevel burde være verdt minst og 100, og fikk 140. Fornøyd.
Demerara (de-me-ra-ra, og ikke uttalt med en engelsk schwung som speaker forsøkte seg med i starten….) var den jeg var bekymret for på forhånd. Var fullstendig klar over at auksjonssiden ikke var pen, og at hun ikke kom til å generere noen høy pris. Hodet mitt sier at jeg bare får stikke finger’n i jorda og kutte ut moren hennes, det er et tapsprosjekt å avle på henne. Men! Jeg vet jo det, men samtidig tror jeg at Wellfit kommer til å lage en topptraver en dag, så jeg er villig til å stå for kostnadene et år eller to til…. Demerara var faktisk den ene jeg ville valgt å beholde selv også, om jeg nå skulle gjort noe så dumt som å ønske meg en løpshest…. Jeg var fullt forberedt på 30.000, så da jeg fikk 40, var jeg definitivt ikke misfornøyd. Tror hun blir en skikkelig traver, og håper kjøperen og jeg kan peke nese av konkurrentene om et par år…..:-)
Dippin’Dots » the bulldozer», fikk mye skryt for eksteriøret og har et flott trav. Regnet med å få fra 60 og oppover, så 70 var en helt grei pris. Demerara og Dottie gikk til samme kjøper og trener, tror ikke han gjorde dumme valg der….
Så den usikre biten, hingstene… De genererer alltid, uvisst av hvilken grunn, de høyeste prisene. Kan skjønne det når det gjelder kaldblods der hver stammesterk hingst er en potensiell avlshingst og pengemaskin… men varmblods? Hadde valgt en hoppe, alle dager i uken!
Doubledare har virkelig vokst seg fin, med spesielt fin overlinje. Var i et dilemma i sommer. Ved røntgingen ble det påvist fragmenter i en has. Vanligvis fjerner vi hasebiter før auksjonen, og jeg hadde også bestilt time for DD. Uka før fikk jeg kalde føtter. Ville jeg virkelig at han skulle bli stående alene inne på stallen i måneder? Visste veldig godt at tok jeg ham ut av flokken, kunne jeg ikke slippe ham inn igjen, det ville bli for tøft like før en auksjon. Siden han ikke hadde noen reaksjon, men var helt tørr i leddet, lot jeg operasjon være operasjon i samråd med veterinær. Ikkeno stress, fikk jeg høre. Jeg lot derfor guttungen være ute med sine «fighting buddys», og angret i grunnen ikke på det. Det ble imidlertid veldig mye prat om den hasa i går, og jeg var usikker på hvor mye fragmentene ville innvirke på interessen, som var stor. Sa på forhånd, at jeg ville bli veldig fornøyd med 200, og jammen var det akkurat det jeg fikk……
Draco Braz Minto er noe av en personlig favoritt. Det var flere trenere som likte ham, og sa de hadde bestemt seg for å kjøpe. Men så er det det med interesse. Det kan være veldig mange som er interesserte, men det betyr ikke at limiten er skyhøy. Det kan være mange som er veldig keene opp til 50.000, for eksempel, og så er det slutt. Jeg skulle gjerne sett at storebror Avery hadde kommet i gang med sesongen litt tidligere, og at den 3-årige søsteren Brightasabutton ikke hadde fått sommeren fri på beite, men i stedet hadde linet opp seirer…:-) Sånn som det nå var, veide den store interessen på den ene siden, opp mot litt manglende resultater på søskenfronten…. Jeg sa at interessen tilsa rundt 200, men realistisk sett forventet jeg meg ikke mer enn 150….. Her gikk jeg nesten på en smell. En stund så det ut til at han skulle gå for lusne 70.000, det ville blitt dagens nedtur. I det jeg forberedte meg på det, smalt det neste budet inn: 150.000!!!! ????? Glad var jeg, men lurte jo litt. Det skjedde imidlertid flere ganger at noen tok store hopp i budgivningen, for å riste av seg konkurrenter.
Determinator, også kalt bamsefar, var nestemann ut. Det var vel den jeg var mest i tvil om, og den jeg bommet skikkelig på. Han er ikke akkurat vakker, svær og kraftig, med en nesten voldsom fysikk. Samtidig er han elegant og lett som en fjær når han beveger seg i trav, noe som ikke er det letteste å få fram i en slik setting. Morstammen er jo selvsagt fantastisk, men faren regnet jeg ikke det var mange som hadde noe kjennskap om. Han var definitivt ikke den mest omsvermede, mange påstod han kom til å bli for dyr, men jeg var nå ikke så sikker på det….. Under vurderingen sa jeg at han burde koste 200.000, men at jeg var redd jeg kunne ende opp med bare 120-150…… og en stund så det ut til at jeg skulle få rett i den pessimistiske prognosen. Det stoppet nemlig litt opp rundt 120, før det plutselig skjøt fart. Determitator endte opp på flotte 390.000! Utrolig! (Søren og, nå må jeg beholde mora hans…..)
Down and Dirty er en fin hest, med skikkelige travegenskaper allerede. Bare trav! Som individ er han fin, men katalogsiden med søsknene trekker ned…. Bør ha minst 50, og det fikk jeg akkurat. Mon tro noen hørte hva vi sa der nede i stallen? Mikrofon med høyttaler i auksjonsteltet?
Dixiebyproxy var jeg også usikker på. Teltet var nesten tomt for kjøpere da hun endelig kom ut, som nest siste hest. Må komme over 50, kjempeglad for 100. Hva det ble? Akkurat 100.000……:-)
Alt i alt ble snittet 142.500, inkl mva. Må jo selvsagt ut men noen hundre tusen til staten av det, men det får så være. For i år gikk vi faktisk med en greit overskudd allerede etter auksjonen, og uten å måtte vente på oppdretterpengene!
Overrasket meg selv med å holde koken langt utover kvelden, selv om jeg kjente feberen komme sigende og halsen tetne til…. Piffen gikk ikke ordentlig ut av meg før noen mil hjemmefra, men da var jeg ikke bra. Skal ikke påstå jeg føler meg spesielt bra i dag heller, men likevel bedre enn forventet, så klager ikke. Nå håper jeg bare at jeg kan få en ekstra fridag og drøye til i morgen kveld med å ta inn hopper og føll, men er stygt redd for at jeg kanskje må ta dem inn allerede i dag. En av hoppene er halt fram, og har vært det før. Sist det hendte, la jeg på en støttebandasje, og det gikk fort over. Nå er jeg litt mer usikker. Skal sjekke henne igjen snart, og eventuelt ringe noen som kan hjelpe meg å få inn bare henne. Alltid like elskelige Mary, ble sjalu på oppmerksomheten den andre hoppa fikk, og smælte til henne med et skikkelig dobbeltspark i baken som straff. Fy faen! sier jeg bare……
10.september: Kjenner at jeg gruer meg. Har vært syk med noe virusdritt i noen uker, og har vært bekymret for at jeg ikke skal holde hele auksjonsdagen i morgen. Er mye bedre, men ikke bra. I kveld er jeg skikkelig sliten, selv om Karoline kom og tok mesteparten av finpussen på åringene. Skal legge meg nå, selv om det er grytidlig (20.30…) og håpe på det beste.
1.september: Hoppene mine var lite fornøyd med meg i går kveld siden jeg ikke var enig i at de godt kunne bytte beite….. For det første var det ikke krise ennå. For det andre har jeg sjekket værmeldingen, og kommer til å ta dem inn i ettermiddag/kveld……venter til været slår seg riktig løs og blir udregelig. Har lagt inn fôr og gjort klart boksene. Ikke umulig jeg tar dem inn i morgen kveld også, for på torsdag slippe dem over på den neste beiteområdet. Det får de bare finne seg i.
Brandy vant sin kriteriekvalifisering i går, og er vel en av favorittene foran finalen. Spennende. Var flere av de andre som gikk riktig bra, på den andre siden behøvde hun jo ikke gjøre mer heller…
28.august: Har hatt større og mindre visninger de siste dagene, i forgårs var jeg fullstendig utslitt, og har i grunnen sovet siden. Fryser, har dotter i øra og vondt absolutt overalt. I natt våknet jeg klokka 3, av at jeg selv dypt begravd under en tykk dundyne, frøs og ristet så jeg hakket tenner. Heldigvis ga det seg etter hvert, så føler vel at jeg er på bedringens vei. I morges oppdaget jeg at kjøleskapet holdt 20 grader….ikke bra. Ikke sikker på hvor lenge det har vært sånn, har ikke spist stort i det siste. Servicemannen var heldigvis raskt på pletten, og det var ikke mye jeg måtte kaste heller.
Fikk en forespørsel om jeg kunne dele et godt auksjonsminne med leserne av auksjonsnummeret av TGN, men klarer egentlig ikke å komme på noen. Når selve auksjonen starter, kan jeg ikke gjøre noe mer, så da er jeg i grunnen frakoblet meg selv. Smerte, kramper, kvalme, dehydrering, trøtthet….. er skikkelig dårlig mot slutten av auksjonen, for ikke snakke om på veien hjem, natten og dagen etter. Ikke orker jeg å spise noe, og må tvinge meg til å drikke i alle fall noe. Er ganske nummen. Det blir spesielt slitsomt de årene arrangementet er på fredager, naturlig nok. Det jeg husker fra selve auksjonene, er stort sett det som har gått galt, eller som kunne gjort det. Da vi hadde en stadig striere elv gjennom boksen til Qtee, prøvde å lage drenering rundt teltstallen, men endte opp med bare å pøse på med mer flis inne hos henne. Eller det året de hadde brukt alt for grov grus i auksjonsområdet. Vi ble advart, og hadde med oss gummimatter vi viste hestene på, nektet rett og slett å ta dem ut mer enn absolutt nødvendig. Eller da Tutta steilet opp på boksfronten og skrelte av seg huden på begge framknærne, og kom ut i ringen med solide bandasjer på. Eller da vi trodde Tourbillon var sårbeint, men det viste seg at han hadde underhudbetennelse i en kode og fikk et par dager på Dyrehospitalet rett etter auksjonen. Et år kom det dundrende en løs ponniekvipasje inn i stallen, over bikkja til Torill og inn i den boksen der vi hadde alt utstyret vårt. Det var bare å sele av og leie den ut igjen. Alle nestenulykkene der handlerne ikke hadde kontroll på åringene sine, LR satt for eksempel på buksebaken på slep gjennom hele hesteringen. Eller da Lars måtte gå rundt med Umbriel hele kvelden, siden han ikke taklet å stå inne på boksen. Han klarte for øvrig å smelle til minst en forbipasserende i løpet av kvelden. En av oss måtte til enhver tid stå inne hos Xantippe som selskap. Eller det året da Zing klarte å tråkke på ankelen min da vi lastet hjemme, noe som gjorde at jeg ble stadig haltere utover kvelden. Fikk en solid klatt med bedøvende krem på dyrehospitalet for å ha under støttebandasjen. Eller da Trinitro var så lei av alle turene ut på visning, at han var som en klut i auksjonsringen. Han ignorerte fullstendig publikum, gjorde fra seg, tisset, før han startet forberedelsene til å rulle seg. Fikk ropt til handleren som fikk rettet ham opp igjen. Eller det året da et par av åringene ble banket inn på transportene, blir sint bare jeg tenker på det. Eller de gangene ingen kom for å ta ansvar for åringen de hadde kjøpt, men dro hjem i stedet, sånn at vi ble sittende utover natten for å ordne opp i det. Den ene kjøperen ble så forbannet på DNT fordi de forventet han skulle møte opp senest dagen etter for å skrive under på noe, at han ville trekke seg fra hele kjøpet. Eller da flere av åringene mine ble testet for anabole steroider et år, mens prøvetageren mumlet for seg selv… ja, du må ha gode beiter du….VELDIG gode beiter ja…. Jeg følte meg jo selvsagt skyldig som bare det, akkurat som når du bremser på farten når du ser en politibil i trafikken, selv om du ikke har gjort noe galt. Eller den gangen Ulixes så på meg med blikket hjerteskjærende breddfullt av kjærlighet i det jeg reiste fra ham…… Det mest positive er vel at jeg har et team som stiller opp hvert år og hjelper meg, uten deres dyktighet hadde det aldri gått.
21.august: Har lagt inn noen flere bilder av noen av åringene (hoppene).
19.august: I går satt jeg 7 timer på traktoren og pusset beiter, i dag ble det nok et par timer med slådding av luftegårder. Skulle ha slåddet inne hos gutta også, men med forrige tur friskt i minne, venter jeg til de er inne neste gang. Jeg måtte nesten kjøre på dem for å få flyttet på dem, og Draco måtte jeg faktisk dytte bort med frontlasteren…. Snakker! I kveld skal jeg forresten skille åringshoppene fra barnepikene. De sistnevnte skal over på et nytt beite, mens jeg må være litt mer restriktiv med hva jentene dytter i seg. Et par av dem er litt i tyngste laget. Kommer til å ha dem ute på et eget beite på dagtid (bare vært pusset så langt i år, ikke beitet…), og inne på nettene, med begrenset tilgang på grovfôr…. Gutta får gå ute, de snorker seg gjennom den varmeste tiden av dagen inne i liggehallen uansett. Determinator kunne vel antagelig vært litt slankere, de andre er i grunnen akkurat passe. Dekken har jeg aldri hatt på dem, kan ikke egentlig se hva jeg skulle hatt å vinne på det? De er blanke og fine i pelsen, uansett. Et par av gutta som har noen overfladiske skrammer etter slåssing her og der, men det får man tåle.
17.august: Hurra, nå er det 10 av dem….:-) Har vært litt bekymret for hingstene mine i år, det har vært forholdsvis tomt i pungene bortover. Tidlig på vårparten, fant jeg bare fem på til sammen fem hingster. En hadde to, tre hadde en, og en hadde ingen…. I løpet av våren og sommeren har de ploppet på plass, en etter en… de siste månedene har det vært ni….. I dag kjente jeg den tiende! Fortsatt litt myk, som de jo er når de først kommer ned. De blir fastere etter hvert. Men nå behøver jeg ikke å være bekymret for akkurat det, lengre!
16.august: Da ligger de siste videoene ute også; Draco Braz Minto, Determinator, Down and Dirty og Dixiebyproxy. Har også lagt ut noen flere bilder av Draco.
15.august : I dag har vi trent på å laste på henger og å gå inn i vaskeboksen. var tre som ikke var så ivrige på vaskeboksen forrige dagen, i dag gikk det stort sett fint. Sier stort sett, fordi det er en som må rygges…. Går rett inn hver eneste gang (og det ble mange etter hvert….), men baklengs….. Vi hadde ikke tid til å trene mer på det i dag, får ta akkurat den biten en annen dag.
13.august: Doubledare. Jeg legger hver nye video i en spilleliste, for å slippe reklamen som kommer på slutten. Det betyr at alle åringene kommer fortløpende. I tillegg hektet jeg på videosnutten fra i høst, da denne gjengen akkurat var skilt fra hoppene. Det er ikke klokt hvor mye de vokser på så kort tid!
11.august: Dippin’Dots
11.august: Da er vi i gang: Per i dag ligger videoene til Demerara, Days of Grace og Destroyer ute. Skal etter planen ta minst en til hver dag, helst to…. (vi får nå se på det!).
9.august: Prøver å ta meg litt fri, nå når hestene er ute alle sammen. Er enkeltdager da åringene blir tatt inn, må jobbes intensivt med de dagene jeg har hjelp. Er ikke så ofte dessverre, men kvalitet er bedre enn kvantitet! Er ute minst tre eller fire ganger hver dag, for å holde Cambusa slik at Baby får litt melk. Han er straks fire måneder, og selv om jeg nok skulle ønske han var litt rundere, ser han i grunnen fin ut. Greit med noen melkerasjoner fortsatt for å få ekstra kalk til å bygge skjelettet. Hopper og føll går på et supert beite, men jeg kommer nok til å ta dem inn om nettene fra auksjonen er overstått, sånn at Baby får kraftfôr morgen og kveld igjen. Har fundert litt på om jeg skulle klare å ta ut bare ham og gi ham fôr rett på utsiden av beitet, men det spørs om det går sånn på egen hånd.
Ellers så får selvsagt åringsgutta kraftfôr om morgenen hver dag, men det går veldig fort og greit. De står og venter på meg, jeg setter dem opp og stiller timeren på 20 minutter. De står og spiser mens jeg ser over hopper og føll og drikkekar for første gang om morgenen. Når de slippes løs, rusler de enten ut på beitet, de spiser litt grovfôr inne, eller de sover formiddagshvil… Om et par uker skal jeg ta inn åringshoppene på nettene, og la de tre «tantene» gå for seg selv resten av sommeren.
Har kommet i gang med videoene, har gjort klar helsekort og passene til åringene (mangler bare underskrift av veterinæren.), har plastet bilder av dem….. Holder fortsatt på med hageprosjektet mitt, med steinsamling. Tenke seg til, for tre år siden plantet jeg (med massevis av hjelp) mitt første blomsterbed. Ever! Ellers så har jeg klippet plenen, snakk om sisyfosarbeide. Den gror så inni hampen, akkurat som alt det andre graset her. Det beitet som hoppene går på nå, er nesten på kanten til å være for langt. Det ble ikke gjødslet etter at vi tok førsteslåtten, men med all den kløveren jeg pusset ned på det jordet i hele fjor, ser det absolutt ikke ut til å behøves heller.
I morges reparerte jeg forresten fjernkontrollen til tv’n, som hadde fusket i lengre tid….i går var det helt slutt. Den virket rett og slett ikke. I løpet av natten fikk jeg en åpenbaring, og i morges skiftet jeg batterier…. Herlighet. Snakk om å være ubegavet…!
5.august: I morgen skal den niende og siste av årets 3-åringer gå prøveløp! Har for øvrig fortsatt ikke startet på redigeringen av videomaterialet, merker at jeg kvier meg litt. Finner på stadig flere ting for å slippe å gjøre kontorarbeide. Har for eksempel et prosjekt ute i hagen, som medfører mye steinpelling. Det kjennes på ryggen, men blir veldig fint etter hvert, skal legge ut et bilde når det er ferdig.
Gjør jo noe kontorarbeide, er ferdig med fakturering av føllavgiftene, mulig det er en og annen slenger jeg ikke har fått fanget opp. Det betyr at sprangsedlene står for døren. Egentlig noe hersens overflødig tull, det med sprangsedler. De må skrives for hånd, men hvorfor må vi i det hele tatt ha dem? Burde det ikke rekke at den som er ansvarlig for den enkelte hingsten sender DNT er liste over hvilke som ikke er klare for sertifisering? Legge inn en sperre på folungene/unghestene?
Ellers har DNT fått laget et par promofilmer for auksjonen og konseptet «norskfødt». Den ene er vel grei nok, men snutter av topphester som er solgt på tidligere auksjoner. Kunne vel kanskje oppdateres litt. Men den andre…., kan ikke akkurat si jeg er imponert! Den delen som omhandler kaldblods er fra slipp i Sikkilsdalen (?) og er fin, det er noe helt spesielt. Men innledningen av videoen ser ikke bra ut. Magre varmblodshopper med føll på et dårlig beite, er vel ingen spesielt positiv reklame for norsk oppdrett. La gå at utsikten fra beitet over Mjøsa (?) er fin, men det er også alt. Den videoen er laget av en som ikke har peiling på hvordan et ordentlig beite skal stelles og hvordan avlshopper skal se ut! Hadde aldri latt mine hopper med føll gå på noe sånt, hopper uten føll ville nok klart seg bra.
28.juli: Da har jeg fått lagt inn bildene av åringene på sidene deres. Mangler redigering av videomaterialet, men det kommer nok til å ta meg noen uker. Har ikke oppdatert hoppesidene, men har gått over de siste unghestårgangene, og det sier jeg bare: Jeg er virkelig stolt over startprosenten! Nesten 100%, i alle fall om vi tar med godkjente prøveløp som start. Av årets 3-åringer, har alle de 8 hoppene startet, mangler bare den ene hingsten. Har god tro på at også han kommer ut i år….:-)
25.juli: Mange som klager over at sommeren er dårlig, jeg og hestene er helt fornøyde, vi. På fredag fikk vi filmet alle åringene. De var faktisk ganske så samarbeidsvillige, så tror nok jeg har brukbart materiale av alle. Kommer til å ta tid å få bearbeidet filmene, skal først få sortert og lagt ut bildene. (Jada….) Har til sammen tatt rundt 500 bilder, er vel kanskje 30-40 som vil bli brukt. hva skulle jeg gjort uten digitalt kamera…..!
Bortsett fra nedturen med Larissas død, har hopper og føll vært i fin form så langt i år. Ingen skader, krysser fingrene at det fortsetter. Fredag slapp jeg også alle hopper med føll på samme beite. De tre eldste folungene har gått sammen med to hopper, og siden jeg har tatt dem inn morgen og kveld for at Baby skulle få kraftfôr, var det enklest å la dem gå for seg selv. Nå er han imidlertid 3,5 mnd, og klarer seg fint. Om han skulle gå ned i vekt framover, får jeg heller finne på noe. Møtet mellom de hoppene som ikke hadde sett hverandre på en stund, og folungene som aldri hadde møtt hverandre før, gikk helt fint. Yena var den eneste som ikke hadde truffet Mary tidligere, men det ble heller ikke noe bråk…Mary dempet seg litt også.
Folungene er såpass store at de ikke har vondt av å bli våte nå og da, men i følge værmeldingen nå, kan vi risikere veldig store nedbørsmengder de neste 24 timene. Siden det beitet de går på har en tendens til å bli oversvømt i bunnen ved mye regn, har jeg planlagt å ta inn hopper og føll inn i natt. Det har begynt å regne allerede, men siden hoppene fortsatt går og gresser, venter jeg noen timer med innsamlingen, tror jeg. Har sprettet en firkantballe av årets førsteslått (så fin ut), og fylt opp hos gutta i første omgang. De går jo på beite, men sover inne i hallen, og liker å supplere graset med annet fôr. Når det regner har de også en tendens til å holde seg inne, så det er greit de slipper å gå sultne den stunden.
Jeg har tenkt å la åringshoppene samt de tre hoppene uten føll, være ute i natt. Blir det for ille, tar jeg dem heller inn i morgen tidlig for noen timer. I følge yr.no, er det formiddagen som skal bli våtest…. skjønt de modererer og minsker stadig på nedbørsmengden i varselet. Ikke meg i mot.
14.juli: Ting går seg til, sakte men sikkert. Ble ferdig med gjennomgangen av auksjonssidene og korrekturen av dem i går, fikk laget ferdig annonsene til katalogen i dag. Har fått tatt bilder av alle åringene, mer eller mindre vellykkede. Til dels blåste det voldsomt, til dels var det overskyet. Noe er brukbart, annet bare sånn passe. Innimellom alt annet, skal jeg forsøke å få lagt dem ut på siden her, i løpet av få dager. Skal uansett få tatt flere og bedre bilder, i tillegg til å filme dem. Er avhengig av at været er bra de dagene jeg har hjelp, så langt har det passet dårlig.
Skal undersøke de siste to hoppene for drektighet i morgen, krysser fingrene for at det har gått bra og de er drektige. Begge har løpt om en gang, uten noen god grunn. Må uansett bedekke flere en gang til, det har ikke gått bra i år, og jeg som var nesten på tur! De første fire tok seg med en gang, en femte ble også drektig på første forsøk, mens fire har hatt omløp. Det er altfor dårlig. Den ene er min skyld, bedekket Agria på føllbrunsten, og hun ble drektig, men resorberte. Dermed ble vi forsinket i stedet for at vi tjente på det…. Jaja, i beste fall blir det en del sene føll neste år, men det blir bare med det siste forsøket nå.
6.juli: Har vært gjennom en ganske tøff helg. Startet i grunnen torsdag, da Espen og jeg fjernet stein fra «rundballeparkeringsplassen». Skulle ha kjørt på sand forrige året, så jordrottene ikke får gravd seg opp til ballene og lagd hull i dem, men fikk i stedet en blanding av sand og forholdsvis store runde steiner. De gjorde at underlaget for ballene ikke ble flatt nok, så nå slåddet vi først, for deretter å kjøre vekk det som kom opp, og tilslutt ble overflaten jevnet til. Tre timer med steinlemping i stekende sol… vonde muskler, og kraftig solbrent (begynner å hjelpe nå, men er fortsatt ømt). Mens vi holdt på med steinene, ble graset slått (tok 8 timer). Torsdag ettermiddag ble noe av det rakt sammen, resten ble tatt på formiddagen fredag, mens pressing og plasting startet rundt ett. Etter at tre av skiftene var tatt, måtte jeg sette på bremsene. 120 baller var 20 mer enn jeg brukte av førsteslåtten i fjor…. Bestemte meg for å stoppe på 150, og måtte deretter finne en måte å bli kvitt alt det flotte graset, fesrig lagt i ranker, klar til å bli presset. La ut graset på facebook, og fikk mange svar. I mellomtiden hadde «min presseansvarlige» snakket med en sambygding, som selger for. Han sa han kunne ta resten, men ga seg etter 150 firkantballer. Da var han tom for plast, og påsto det ikke var mer å få tak i heller….. Det lå mye gras igjen ute på jordet fortsatt…. Kontaktet en annen fra bygda, som hadde reist på ferie fra hele galskapen, og etter litt trygling og godsnakking, fikk jeg låne plast av ham til resten. Synes det var ille å skulle kaste det flotte fôret. Det ble 96 rundballer til (!!!), de solgte jeg bare for prisen av pressing, plasting og sammenkjøring. I fjor fikk vi 178 baller på samme areal, det var veldig bra. I år ble det 246 rundballer og 150 firkantballer, det er jo ikke klokt!
Tre av skiftene skal beites utover sommeren og høsten, og jeg skal definitivt ikke gjødsle noe mer i år! Behøver 30-40 baller til unghestene, det holder lenge. Blir annenslåtten for dårlig, har jeg mer enn nok av førsteslåtten også til dem, selv om de foretrekker annenslått. Skal også pløye opp mer enn tidligere tenkt av de eldste skiftene, har altfor lite hester og altfor mye gras! Det første har jeg ikke tenkt å gjøre noe med, så det må bli alternativ nummer to….
Tok inn hopper og føll nå på morgenen, tenkte de kunne få være tørre mens det verste regnværet for forbi. Passer alltid bra med litt regn når graset er berget. Jeg er heller ikke lei meg for at vi skal få litt kjøligere vær utover. Så langt har jeg fire drektige hopper. Vi sjekket en i dag som så drektig ut, men det var muligens litt tidlig. Fredag er det tre til som skal undersøkes, og neste uke de to siste. Om ikke resultatet er fullstendig katastrofalt, blir det ikke flere bedekninger i år, med mindre Agria er tom da…. Hun begynner å dra på årene (er 17), så jeg har ikke råd til å la henne få fri uten at jeg må. Hun er sprek og i veldig god stand, så det ser ikke ut til at alderen tynger foreløpig. Jeg prøver å ikke få føll senere enn mai, sånn at jeg (og hoppene) slipper å slite med store føll på boks for langt utover høsten. Hadde jeg halvert hoppeantallet, hadde det jo ikke vært noe problem…… Blir i alle fall spennende å se resultatet, har brukt en ny hingst jeg er litt usikker på hvordan fungerer, ellers har jeg i grunnen safet….
I helgen har det også vært flere her for å se på unghestene, det er jo absolutt ikke dumt å få vist dem fram. De fant forskjellige favoritter også, også en fordel.
Skulle tatt bilder til auksjonskatalogen i dag, det sier været at jeg bare kan glemme…..
2.juli: Nå som varmen har kommet, får jeg endelig masse tid til kontorarbeide. Jeg orker ikke å være ute mer enn nødvendig, så jeg tar rundene på beitet morgen og kveld. Hopper og føll var ute for første gang i natt. Jeg vet det var litt tullete av meg, men de tre eldste måtte inn fordi baby skulle få kraftfôr, og de yngste var jo så små…. de tre i mellom fikk komme inn de også, eller hadde det jo vært urettferdig. Når det er så varmt som nå, har det ingen hensikt å ta dem inn. Beitene deres er passe lange, sånn midt-på-leggen-langt, siden jeg har klippet toppene av graset i omganger. I dag kommer endelig han som skal slå de engene som skal bli vinterfôr. Er ingen krise, siden timoteien ikke har blomstret, men du verden så svær enga er. Gikk gjennom en bit nå på morgenen, for å komme fra føllhoppene til åringshoppene…. graset rakk meg over puppene! Og ikke kom her å påstå at det ikke sier stort! De henger fortsatt stort sett der de skal!
Har fått fakturert og sendt ut en del føllavgifter, skal ta så mange jeg klarer i dag og i morgen også. Sprangsedlene drøyer jeg litt med, er søren så mye jobb å håndskrive dem. Er forstsatt ikke mulig å skrive dem på pc, det er nesten hårreisende i 2015.
Jeg visste at mine hester kom dårlig ut på auksjonen etter bokstavtrekningen. En er nesten først, som nummer 17 totalt, ikke sikker på hvor mange av de foran som er galopphester. Nummer to skal ut som nr 44, og så kommer de siste 6 fra nr 86 og utover. 99-109-113-121 og aller sist nr 141. Avslutningsnummeret? Det kan slå begge veier. Det kan være krise fordi alle enten har dratt hjem før mine kommer, eller de har brukt opp pengene sine…. Det er jo selvsagt en mulighet for at alle de som må jobbe på fredag, ikke rekker fram før mine skal ut i ringen også….. Er for øvrig fortsatt nesten i sjokk over å ha få stadfestet hvor lite oppdretterne betyr for DNT. Både de som skal selge og de som skal kjøpe ønsker seg lørdag, tør påstå at det minst dreier seg om 90%. Så hvem er det som vil ha fredag, når ikke hovedaktørene ønsker det? Jo, i følge «velinformerte kilder» ønsker Bjerke Travbane et arrangement også på fredag, for å dra folk og omsetning til banen, og for å få generert ekstra bonuspoeng på hotellene. Og til helvete med oss andre, som får større utgifter og mindre sjanse til inntjening. Burde vel ikke være overrasket, antar jeg. Burde vel være vant til at oppdretterne blir dyttet hit og dit. Vifter med en fristende gulrot, og når vi har bitt på, svisj, blir den store, fine økologisk dyrkede gulroten byttet ut med små behandlede knaskerøtter, som ikke engang fyller en hulltann. Lørdagen før OGP ble jeg og de andre som eier en Eliteavlshoppe, invitert til lunsj i hestesportes hus, der vi kunne følge løpene fra orkesterplass. Stas! Jeg satt ved siden av oppdretterne til en av Norges flaggskip, Support Justice, og fikk høre noe som virkelig sjokkerte meg! Jeg trodde det ville være en selvfølge at når Norge hadde med norskfødte hester i vårt største løp, Oslo Grand Prix, så ville naturligvis oppdretterne bli invitert opp i finstua på den store dagen…men nei. Det har ikke Bjerke råd til. Hadde de invitert en, måtte de invitert alle, og det gikk jo ikke…. Hva er det for slags prat? Man føler seg virkelig ikke mye verdsatt som oppdretter, det er i alle fall sikkert.
Har begynt med sidene til åringene, foreløpig er bare føllbildene lagt ut der. Har planlagt å starte fotograferingen på mandag, og så får vi filme litt etter hvert. Er avhengig av å ha hjelp, mye hjelp. Arenaen er i alle fall måkt fri for møkk og slåddet, nå venter vi bare på å få lagt et nytt lag med sand på toppen.
18.juni: Puuuuhhh! For en dag! Rakk å grue meg et par dager, men nå er det overstått, og vi fikk gjort veldig mye!
Sto opp og fôret hopper og føll med kraftfôr. Alle er fortsatt inne på stallen om nettene. Etter en tekopp og ei brødskive, kjørte jeg opp veien og hentet åringshopper og selskapsdamer. De har en tendens til å korke seg midt på veien, så for å slippe slitet med å få dem framover, kjører jeg bak dem med pickupen med p3 på full styrke. det gjør susen! Med dem inne på stallen, slapp jeg ut de hoppene som ikke skulle undersøkes, Lene kom klokka 8, vi tok den andre drektighetssjekken på Elgin og Angel, så bra ut, sjekket en tredje for drektighet, litt tidlig, enten cyste eller foster, krysser fingrene. Sjekket en og bestilte sperma og en annen for å forsikre oss om at det holdt å se på henne igjen på mandag…. Gikk inn og sendte et par bestillinger på sperma fra Sverige og varslet mattilsynet, før jeg gikk ut og måkte stallen. Karoline kom klokka 10, hun pusset åringshoppene, før vi slapp dem ut i den nærmeste luftegården og tok inn åringshingstene så de skulle få spise kraftfôret inne. Weberg’n kom nøyaktig når han hadde sagt han skulle (!!!) klokka 11, og vi verket deretter alle åringene og de tre selskapsdamene. Mens SOW tok en matbit, slapp vi ut de som var ferdige, og tok inn hopper og føll. Etter at de var verket, inklusive et av føllene, var det ut med dem også. Igjen. Karoline var håndtlanger til hovslageren, jeg slapp ut og tok inn hester og måkte innimellom. Vi var vel ferdige rundt 15.30…. For min del, helt ferdig…. Nå i kveld er alle hopper og føll samlet inn igjen og fôret. Sædpakken dukket aldri opp selv om trackingen påsto den var med flyet, så da får vi bare se i morgen….
Mens vi holdt på med hester og høver, holdt Espen på med kantklipperen og pusset under stømgjerdene. Hele dagen! Imponerende! Nå er det bare 2-3 kilometer igjen, i denne omgangen….
Og selvsagt, Baby måtte ha mat annenhver time…..
14.juni: Får vel nevne Brandy, så vidt det er… Hun var kjempegod i går og vant auksjonsløpet lekende lett. Er veldig fornøyd med jobben eier, trener og kusk Anders Jahre har gjort med henne. Måtte dra litt tidlig hjem fra Bjerke i går da jeg landet etter Brandy-løpet og trøttheten kom sigende igjen, men rakk da både å få sendt av gårde noe sperma (delvis ved hjelp av et par dansker som ble helt fasinert av overflyttingen av strå), ta i mot Elitehoppe-diplomet til Agria Racing, spise middag (veldig fort) som VIP-gjest, se løpet til Brandy og møte opp på sermoniplass for andre gang i løpet av to timer… Sovnet så vidt det var på veien hjem, men da skvatt jeg såpass at det holdt resten av veien. Ikke bra.
I dag bestemte jeg meg for å ta helt fri, eller så fri som jeg kan ta, da. Sov nesten hele natten og helt fram til 7.30, slapp ut hopper og føll en time senere og gjorde ren stallen. Tok en liten halvtimes blund etterpå. Ellers så har jeg ikke gjort stort….(?) Har vasket sengetøy og skiftet på sengene, laget en pastaform som bør holde et par dager framover, klargjorde beitet åringshopper og hoppene uten føll skal over på i morgen, klippet plenen og vannet alle blomsterbedene, betalte regninger og gjorde bittelitte granne annet kontorarbeide rett før jeg tok inn hopper og føll igjen….ja, og så har jeg selvfølgelig sørget for at Baby har fått en melkeskvett annenhver time. Som sagt, en lat fridag…..
Hadde forresten et par timer bekymring på ettermiddagen, en av hoppene var tydelig ikke bra, på en uspesifisert måte. Ville bare ligge og krøllet leppa som de gjør når de har vondt et sted. Ikke kolikke eller forstoppelse, ikke feber, ikke noe galt med jur eller slimhinner. Ville ikke spise, og reiste seg bare etter innbitt trakassering fra folungen hver gang den ville suge. Hun kviknet heldigvis til etter hvert, og virker helt fin nå. Hun har gjort tilsvarende tidligere, men det er flere år siden sist, og jeg har aldri funnet ut hva som er galt. Ellers er hun sprek og tilsynelatende sunn som en nøttekjerne, hva nå det måtte bety…
13.juni, så vidt det er…: Stakkars Wellfit. Hun er vel kanskje den av hoppene som er lettest å lese. Både hun og Agria har gått ute sammen med Mary, Cambusa og barna. Agria forsvant fra beitet for få dager siden, så det var bare W igjen. I går var hun grinete mot de tre podene, så jeg skjønte i grunnen at noe var på gang. I morges var jeg sikker. Lot henne gå foran stallen og i gangene rundt, og da hun ville, ganske tidlig på ettermiddagen, satte jeg henne inn på boksen igjen. Hun har vært urolig, men ikke noe føll. Tror nemlig hun visste det ville bli bråk i gangene senere… hun står i den første boksen. den som alle må passere når de går inn, og ikke uten skrammel og skrål, må sies. Tok inn de andre hoppene rundt 22.30, ga kraftfôr og gjorde klart for slukking, da vannet gikk. Folungen var ute i god tid før klokken 23, hun hadde holdt igjen det hun klarte…. Det ble nok en hingst, den sjette av i alt åtte føll på Kvakstad i går. Trodde en liten stund at vi hadde fått årets første uten avtegn, men ikke. Sokker bak, hadde denne her. Ser stor og fin ut også. Det burde bety at jeg både klarer å få søvn og rekker en tur inn på Bjerke i morgen. Skal levere et par forsendelser med frossen sæd, til stasjoner på Vestlandet og Vestfold/Telemark. I tillegg er det utdeling av Elitehoppediplomet til Agria, det er jo greit å få med seg hjem. Noen påstår jeg skal på sermoniplass to ganger i morgen, men selv om Brandy er tippet banker i auksjonsløpet og Wellfits datter, Balenciaga er en god outsider, tar jeg ingenting for gitt. Blir det seier, blir jeg kjempeglad. Går begge hoppene gode løp, får jeg være fornøyd med det, selv om alle selvsagt helst vil ha seirer…:-)
…og endelig skal jeg få klippet håret! Det skal bli deilig! Er langt og tjafsete, men vanskelig å bestille klippetime god tid i forveien når man venter føll.
Har lagt ut noen nye bilder av de siste folungene, bortsett fra den aller aller siste….
9.juni: Klokka er 02.05, og jeg er i full fart…. Har akkurat satt på en maskin med klær, har kuttet opp grønnsaker til suppe, og er i det hele tatt lys våken. Ikke mer enn en drøy time siden jeg var nesten bevisstløs av trøtthet, ikke noe som en aldri så liten fødsel for å få opp blodomløpet. Holder på å varme opp en porsjon råmelk. Agria fikk jurbetennelse på fredag, så jeg har melket som en gal fram til i går morgen for å få juret i orden. Melka ser helt fin ut, og smaker som den skal (ja, jeg har smakt!), men for sikkerhets skyld, får folungen en flaske med melk fra fryseren først. Pussig det der, det er tredje gangen hun har fått jurbetennelse like før følling. var i alle fall forberedt på at det kunne skje. Liker ikke å bruke antibiotika så nærme føllingen, så da er det å melke…og melke og melke….
Nå har babyen fått en flaske med melk, han har vært oppe så vidt at jeg kunne se han var forholdsvis stor, ganske rett i beina…litt i strammeste laget foran kanskje? Det bruker heldigvis rette seg ganske raskt….. Etterbyrden har gått, boksen er rengjort, det samme er hoppa. Som jeg har nevnt tidligere, i fjor var det veldig sparsomt med avtegn på ungene. Bare Days of Grace som fikk rikelig, samt Demerara med noen få hvite hår i panna. I år har alle de sju som har kommet så langt, avtegn! Minst har Baby, han har bare noen få hvite hår. De andre har alle sammen stjerner eller bles, denne siste har både stjerne og snipp!
Baby vokser og holder fasongen, men jeg ser ingen lysning i melkeveien. Cambusa lar ham gå tett inntil, men har utviklet en radar som ikke tillater ham å stjele… med mindre jeg holder henne. Må altså ut på beitet annen hver time. Bare han ser meg komme, tror han det er fritt fram, med det resultatet at hoppa stikker og jeg må på jakt. For at ungen skal få i seg nok mat, tar jeg dem inn om nettene, så han får spist kraftfôr morgen og kveld. Han har åtte timer på boks, med vann, gras og høysilage, kraftfôret forsvinner på et blunk. Siden jeg ikke kan la Mary gå ute alene, har jeg altså nå tre digre folunger med to mødre inne om nettene! Regner med å måtte fortsette med det en måned til… De tre store hingstetassene går stort sett sammen i sin lille flokk på beitet, blir nok ikke lette å bryne seg på når de etter hvert blir sluppet sammen med resten…. Har lurt på å bare la dem være inne en time morgen og kveld, det er absolutt en mulighet.
Gruer meg til i morgen (i dag…), regner med at trøttheten kommer tilbake som et tonn med stein….
31.mai: Da er helgen endelig over, og jeg har kommet meg gjennom den på brukbart vis, rundt to kilo lettere….. Ble skikkelig dårlig fredag ettermiddag, frøs så jeg hakket tenner selv innpakket i ulltepper på sofaen. For «moro skyld» tok jeg tempen, det var kanskje ikke så rart jeg følte meg dårlig, nesten 40…. Slet skikkelig med å komme meg opp av sofaen og ut i stallen for å få fôret Baby, klokka elleve måtte jeg bare innse at jeg ikke klarte en gang til. Tok to paracet og la meg, syv timer senere følte jeg meg såpass mye bedre at jeg fikk fôret. Det pøsregnet, så hadde ikke dårlig samvittighet for at alle fikk stå inne en god stund utover formiddagen. Slapp dem ut etter hvert, de minste tre var ikke ute lengre enn at jeg fikk ordnet boksene. Brukte hele dagen på en jobb som vanligvis tar rundt to timer, men det gikk da på et vis. Var en lettelse å våkne opp i morges, nesten tilbake til normalen. I dag har jeg både fått med meg elitloppssendingen, har fått tatt bilder av den nyeste folungen som var en uke i dag, og til og med klippet plenen, eller løvetannenga rundt huset, som den også kan kalles. Det var en stund der jeg trodde jeg skulle måtte kaste inn håndkleet og be om hjelp, men skam den som gir seg! Blir heldigvis sjelden syk, og de gangene jeg er det, går det som oftest veldig fort over. Må innrømme at det enkelte ganger hadde vært deilig å kunne ringt inn en egenmelding…..
Busa og ungene har gått på beite sammen med Mary de siste dagene, og det fungerer bra. Det er lettere å få Busa til å gå med på at folungen suger når de er ute og hennes egen unge står foran henne og krangler med meg, enn når hun står på gangen utenfor boksen sin. Baby spiser bra med gras, men har det veldig travelt med å komme i puppen hver gang jeg kommer inn på beitet. Ikke alltid han har tid til å vente til jeg får tak i hoppa først… virker som han tror at bare jeg kommer, er alt ok. Ikke alltid like lett for meg. Hender jeg står med Busa i en hånd og ranghøyeste Mary i den andre med strake armer, for at ikke Busa skal forsøke stikke av. Problemet oppstår når begge de to folungene som ikke suger skal bråke med meg samtidig. Det blir å bruke albuer og knær så godt det lar seg gjøre….
Positivt er at Baby ser ut til å holde vekten, han er fortsatt rund og god…..
27.mai: Nå har jeg forsøkt alle mulige og umulige melkeerstatninger, kjøpte og hjemmelagde. Prøver jeg med tåteflaske, står han bare stille med smokken i munnen, nekter å suge. Putter jeg hodet hans nedi ei bolle med melk, står han bare med mulen nedi, til jeg blir lei…. Drikke? Å, nei da… Prøvde til og med å melke hoppa for å se om det var metodene han ikke likte, og det kan være noe i det. Ikke mandig nok med flaske, man er da ingen liten baby! Ekte pupp skal det være! Jaja, Cambusa er generøs, selv om jeg må ha leietommen på henne for at ungen skal tørre prøve. Busungen har avfunnet seg med situasjonen også, de to har blitt gode venner. Det ble imidlertid for trangt for digre Busa og ungen på den forholdsvis lille boksen ved siden av stebarnet, så etter noen dager, fikk hun flytte tilbake til sin romslige «toroms leilighet»… Satte babyen i boksen tvers over gangen. Han var ikke særlig fornøyd i går, men virker å ha avfunnet seg med situasjonen i dag. Har dem ute på beitet så lenge som mulig, men må ta dem inn om kvelden, for å gjøre det litt enklere for meg selv. Håpet er jo at han etter hvert og heller før enn senere, finner ut hvordan han kan forsyne seg uten at jeg er der… da slipper jeg dem ut for godt.
Har for øvrig omsider fått lagt ut noen flere bilder av folungene.
25.mai: Har vært mye styr. Folungen skulle ha mat annen hver time, samtidig som Misty måtte sjekkes hvert kvarter på beitet. Hun har en tendens til å følle ute på dagtid uten å varsle først, og med bulldoseren Mary på det samme beitet, tok jeg ikke sjansen på at det skulle skje igjen. Fikk mye hjelp av først Torill og deretter Lisbeth, som særlig holdt øye med Misty for meg så jeg fikk pusset et par av beitene før det begynte å regne. Cambusa gikk først i luftegården med sin egen og stebarnet en dag, før jeg delte av et av beitene til de tre. Det går helt fint, men jeg må inn dit og holde hoppa hver gang folungen skal ha melk. Misty føllet heldigvis i går kveld, det gjorde dagen mye enklere.
23.mai: Heller død enn melkeerstatning! Pføy! Slit…. folungen nekter å ta både flaske og fra bøtte. Siden han drikker vann, helte jeg til slutt melkeblandingen i drikkekaret og lot ham bli skikkelig tørst. da jeg kom tilbake, så jeg at han ikke hadde rørt melkeblandingen. Var bare å fjerne den og fylle opp med vann. Etter at han nesten hadde druknet seg i vann og fått stillet den verste tørsten, var det bare å leie ut det tunge skytset….Cambusa. Bandt henne i gitteret, og leide ut folungen. Smakk! Greit nok. Hun fant seg i det, uten noe særlig med protester, men heller ikke med særlig begeistring.
22.mai: Fram til i morges var jeg en generelt lykkelig person. Veldig trøtt, men definitivt lykkelig og så glad over hvor bra alt gikk….. Fem nydelige folunger og tre til på vei, ni flotte åringer – og elleve stammesterke, friske og trivelige hopper. Åringshingster, åringshopper og de tre hoppene uten føll går på beite, og gjør at stallarbeidet gradvis blir lettere, selv om folungene på sin side øker arbeidsmengden.
Fram til i morges.
Fikk føll for tre dager siden, og venter det neste når som helst. Sover ikke godt om nettene i denne perioden, så da jeg våknet i morges, løp jeg bare rett ut for å slenge til føllhoppene litt mat før min egen frokost….. den drøyde til ni timer senere, da jeg begynte å sjangle rundt, hodet ikke fungerte i det hele tatt og jeg kom på at det kanskje var lurt å få i seg noe drivstoff. I mellomtiden har jeg blitt en hoppe fattigere, og jeg har et morløst føll som må overtales til å akseptere melkeerstatningen. Larissa lå rett ut da jeg kom i stallen, og var såpass dårlig at det bare var å kjøre henne inn til dyrehospitalet. Jeg var stygt redd for at det ikke kom til å gå bra, og turte heller ikke sette folungen inn på hengeren sammen med henne. Planla å kjøre ham etter, hvis det mot formodning gikk bra med hoppa. Det gjorde det altså ikke. Hell i uhellet, om man i det hele tatt kan si noe sånt, er at folungen allerede er nesten seks uker gammel, at han spiser godt både av kraftfôr, grovfôr og gras, og at han er den klart tøffeste av de tre eldste gutta. Han har hele tiden, stort sett forgjeves, forsøkt å få de andre to med på noe bøll borte fra mødrene. Min lille prins, har jeg kalt ham hele tiden, han har utstråling i bøtter og spann. Jeg skal forsøke få ham over på Cambusa, så jeg har satt henne og folungen (i en altfor liten boks til de to…) ved siden av prinsen, bare med gitter i mellom. Cambusa er veldig snill og rolig og gir veldig mye melk og fete føll, og hun kjenner jo tassen litt fra beitet allerede. Tar nok uansett tid å få det til, så jeg regner med en del ekstra jobb framover. Har ikke fått folungen til å ta melkeerstatningen, men tror det skyldes at han har drukket for mye vann. Har derfor tatt vekk vannet for en stund, og skal prøve med melk igjen når han forhåpentligvis blir tørst.
Har kalt inn reservetroppene (les: Torill) for å hjelpe meg det neste døgnet….. Det verste med å ha dyr, er at man mister dem etter hvert. Må jo si jeg stort sett har vært veldig heldig, er ikke ofte jeg har hatt syke hester….men det er ille når sånt hender……
19.mai: I motsetning til i fjor, var Sip grei mot meg i år. Var moderat urolig på natten, sånn at jeg fikk sovet litt i rykk og napp. Ventet til jeg hadde fôret frokost og hun fikk spist selv og jeg hadde hatt tid til en tekopp og ei brødskive, før hun satte i gang. Klokka 7 la hun seg ned, 7 minutter over hadde hun fått en sønn…. Også denne folungen er ganske stor. I fjor fikk vi nesten bare brune folunger uten avtegn (unntaket er Days of Grace, de få hvite, nesten usynlige hårstråene på Demerara teller nesten ikke….), i år er alt helt annerledes. Larissababyen er brun med bare noen få hvite hår i panna, men han er til gjengjeld helt sjef! Marysin er rød med stjerne, Cambusas har bles, og begge de to siste er ganske mørke med stjerne…..pussig.
Har kommet så smått i gang med bedekningene av egne hopper, Cambusa ser allerede ut til å være drektig, og de to neste skal sjekkes om rundt en uke. To ble inseminert i går, en står for tur ganske snart og så er det en som ikke har kommet skikkelig i gang ennå….
17.mai: Du verden så surt og kaldt det har vært i dag. Vind, regn og bare noen få plussgrader. Lot hestene stå inne noen timer lengre enn vanlig, men ut må de jo. Ble heldigvis lettere utover dagen, men sånn som det blåste droppet jeg å heise flagget. Tror det ville være direkte helsefarlig om jeg skulle forsøke leie et par av hoppene forbi, og har ikke råd til å risikere skader for noe sånt.
Doktor Jaros dro til Finland for å starte storløp, etter invitasjon. Han imponerte skikkelig med kjempespurten forrige gang. Uheldigvis ble både han og reisefellen hans akutt syke etter transporten. Det var visstnok veldig dårlig luft under dekk på overfarten med ferga. Høy feber og pustebesvær…. huffameg. Heldigvis kom begge hestene seg fort, etter kraftige doser antibiotika. Noen start ble det ikke, men ser ut som de kan få reise hjem igjen i morgen. Spørs hvordan det går med båtturen, da….?
En annen som startet på Vermo, var Thelma Zet. Hun ble toer på ny rekord 14.5, og har virkelig gjort det bra etter eksporten til Finland. Den 4-årige hoppen er Yena Bokos førstefødte, så det teller ganske mye at hun går bra.
15.mai: I dag er jeg virkelig fornøyd med meg selv. Åringshopper og barnevakter har vært ute et par netter, det gjør jo at jeg får mer tid til overs etter stallarbeidet. I dag fikk jeg først hjelp til å sette ned stolpene på det siste beitet gutta skal ut på, deretter kjørte jeg beitepusseren på alle de beitene som ikke brukes akkurat nå, og som ikke skal høstes før de beites. Det var litt av en jobb, var stiv som ei krøkke etterpå, men du verden så deilig å få det gjort! Meldt regn noen dager nå, så graset gror som bare fy! Viktig å få tatt det før det blir for langt, og tar nok ikke så veldig mange dagene før jeg må kjøre en ny omgang….. Fikk tatt noen nye bilder av folungene også, ikke verst. Smågutta er noen riktige pøbler, kan ikke huske å hatt tre sånne rampunger på en gang før….
12.mai: Av en eller annen merkelig grunn ble gjerdet der hopper og føll går, herpet to ganger i går. Første gangen var folungen til Mary på feil side, og en stolpe brukket (av de gule plaststolpene). Det gikk greit. Tok av strømmen og leide folungen tilbake til riktig side, praktisk med leietamme folunger! Da jeg skulle ta dem inn noen timer senere, var det fire stolper til som var brukket, og tråden hadde røket. Alle på rett side, men hvorfor? Stor plass og bare tre hopper med føll på beitet. Mulig forklaring fikk jeg da jeg tok dem inn. Cambusa var småhalt, og la seg da hun kom inn. Hun har tidligere hatt veldig lett for å få knusninger, og selv om den store, tunge hoppa har høy smerteterskel, hadde hun tydelig vondt i går. Skar opp, og det hjalp…. Litt usikker på om jeg skal slippe henne ut i dag, kanskje bare i en luftegård? Hun står i alle fall på det nå…
Gutta får fortsatt kraftfôr en gang om dagen, men vi er litt uenige om tidspunktet. De forventer at jeg skal slippe alt annet når de kommer inn fra beitet, ikke alltid det passer. I går skulle vi undersøke fem av hoppene på morgenen, de hørte jo at jeg var på den andre siden av døra og sto og ristet i håndtaket! Da jeg var ferdig med veterinæren, hadde de fornærmet gått ut på beitet igjen. Frokosten ble til lunsj i stedet.
10.mai: Er konstant trøtt om dagen, og sniker meg til en høneblund når jeg kan. Har vært veldig spent på Yena og føllingen, hun hadde termin onsdag, og gikk altså noen dager på overtid. I kveld (eller i går kveld (klokka er 01 om natten), faktisk for bare to timer siden, kom det er stort og fint …hoppeføll. Altså ble det ikke bare hingster i år likevel, men det hadde jeg vel uansett ikke regnet med. Hun er fortsatt kjempesnill, og alt har gått bra så langt. Etterbyrden gikk etter halvannen time, folungen var oppe rundt midnatt, og har fått to flasker med den ekle, limaktige gugga som skal forestille melk. Skjønner ikke det går an å svelge noe sånt, hendene mine var nesten limt fast i flaska etterpå….men folungen sugde ivrig.
Neste følling er ikke langt unna, og den blir mer slitsom. Sip kan ikke ha på føllvarsler, så der er det bare å være våken, døgnet rundt. Hun pleier heldigvis å være ganske tydelig, så det holder vanligvis med et døgn eller to med tett overvåkning. Yena var den tredje av fire som føllet uten å ha fått hvit melk, men hun oppførte seg rart i dag, så jeg lå bare på sofaen og ventet….
Det er fortsatt ganske kaldt, og graset gror ikke så fort som det ville gjort med mer varme. Kanskje like greit? På denne måten klarer hestene å holde tritt med veksten. Gutta har spist godt ned på det første beitet og er i full gang med det andre. Hadde trodd jeg måtte pusse ned det tredje og største etter hvert, men tror jeg slipper det. Når de har tatt toppene av beite nummer to, slipper jeg dem over på det tredje, og så tenkte jeg kjøre moseharven over beitet de hadde gått. Greit å få knust og spredd møkka…. Åringshoppene og de tre voksne damene skal også flyttes over på nytt beite om en ukes tid, tenkte jeg skulle få bedekket de tre først. To av dem er på gang, den tredje er vel ikke langt etter?
5.mai: Røntgen og tannrasp av alle åringene på mindre enn 2,5 time! Det kaller jeg effektivt! Alle oppførte seg eksemplarisk, selv gutta som var tatt inn på boks for første gang siden de i fjor høst. Karoline kom og hjalp til, hun hjalp veterinærteamet, mens jeg gikk til og fra og gjorde ferdig stallen. Må innrømme at jeg hadde en aldri så liten baktanke med det også. Greit nok at ikke jeg er med når noe ubehagelig som sprøyter og greier dukker opp. På den måten er jeg fortsatt den snille…:-)
Resultatet var nesten perfekt. Hoppene var uten anmerkninger, og det var bare en av gutta som hadde en bit i en has. Pussig egentlig, hasene hans er helt tørre, og han er av den lettere typen. Må innrømme at jeg har vært ekstra forsiktig med kraftfôret i vinter, var redd for at åringene, som i utgangspunktet var veldig store, skulle bli for tunge i tillegg. Dyrt med biter, så jeg var glad det ikke var flere som må tas. Har bestilt operasjon til 20.juli. På den måten får han gjøre seg nytte av beitet når det er som best, og så blir det litt roligere de siste ukene, så han får lagt på seg litt. Tror nok ikke jeg kommer til å slippe ham ut til de andre etter at han har vært borte fra flokken, det går hardt for seg der ute, og denne er en av de som virkelig tar i skikkelig….
Yena har termin i dag, men tror nok det vil ta ytterligere noen dager til før det blir føll. Etter henne er det Sip the Wine og Misty i løpet av en uke eller to, mens Wellfit og Agria Racing ikke skal følle før om en måneds tid. Håper de to siste kutter ned litt på svangerskapene sine….skjønt begge bruker MINST å gå tiden ut.
2.mai: På denne tiden av året er det alltid altfor mye som skal gjøres, helst på en gang. Beitene skal stelles, gjerder skal settes opp og repareres, det skal ryddes og gjøres klart både te, i stall og hage. (har jo fått en ny hobby, hagen min….). Åringshingstene går for det meste på beite om dagen, de kommer opp til stallen for å drikke, og tilbringer mesteparten av nettene sovende inne i hallen. De tar noen munnfuller grovfôr for avvekslingens skyld, og får en porsjon kraftfôr hver morgen. De er kanskje litt skranglete, siden de slåss og er så mye i aktivitet, men alle fem gir tydelig løfter om å bli flotte hester. De neste fire månedene kommer til å gjøre veldig mye! Åringshoppene går på beite på dagtid, sammen med Roxy, Elgin og Angel. De er flotte allerede nå, store og velutviklede, jeg er skikkelig stolt av dem! Må få bedekket de tre voksne damene, og vil vente med å la dem gå ute døgnet rundt til det er litt varmere i været, også om nettene….. De høydrektige hoppene er også på dagfbeite, mens de tre hoppene med føll, stort sett går i luftegården på dagtid. De har vekslet på å være noen timer på beitet om kvelden, og skal snart få gå ute sammen, også de. Har vært skikkelig kaldt noen dager, så det har liksom ikke fristet helt.
I dag klippet jeg for øvrig plenen for første gang dette året. Hadde ikke mye lyst, men bet tenna sammen og fikk det gjort. Har såpass mye løvetann og annet ugras i den, så den må holdes kort. Må si det har begynt å friste med en sånn liten klipper som kan surre og gå og gjøre jobben på egenhånd….. skjønt jeg har jo splitter ny klipper fra i fjor, så det hadde vel antagelig vært råflott. Hadde jeg bare vært moden for det da….
Har ennå ikke bedekket noen av hoppene, men har begynt å følge med på de tre som ikke har føll i år. Cambusa nærmer seg, var veldig dumt 1.mai var på fredag, hadde egentlig tenkt å bestille fersk sæd da, både til henne og til Elgin. Spørs om de holder helt til mandag….. men det er jo ingen krise, tidlig på året. Har så langt hoppet over to brunster på Mary, får vel prøve oss på den tredje, og larissa kommer vel også i løpet av et par uker. Har vinglet veldig hva hingstevalg på Mary angår. Lurte lenge på en franskmann utenfor «egen stall», men har droppet det av forskjellige grunner. Hadde egentlig lyst til å bruke en moderne amerikaner denne gangen, så jeg har tenkt både på Royalty for Life og Muscle Mass (stort blir det uansett…). Lurte også på om jeg skulle bruke Look de Star en gang til. Har noen dager til på meg, men har vel nesten helt sikkert kommet til en beslutning. Jeg har faktisk aldri brukt Coktail Jet på noen hoppe (er oppdretter av et avkom, men den hoppa kom drektig), så det er kanskje på tide? Det nærmer seg slutten på hans æra, men han topper faktisk årets franske 3-årsstatistikk per i dag. Sønnesønnen Quaker Jet ligger på tredjeplass, The Best Madrik er på niende med sin første årgang, og Look de Star på tiende…..
14.april: I ettermiddag døde Rudiyard. Min verdens beste katt. Han var mer som en valp enn en katt, og som ung syntes han det var kjempefestlig å skremme. Han gjemte seg bak det han fant, for så å hoppe fram som et flygende ekorn mens han brølte (eller så likt brøling en liten katt kan klare). På merittlisten over skremte individer, hadde han et antall folunger og to amstaffer. Han var med i seminhallen når vi undersøkte hoppene, lå på et lite teppe ved veggen og fulgte med, eller han lå oppå fantomet. Fram til i fjor sommer, fulgte han meg fra boks til boks mens jeg måkte, mens han pratet i vei. Han hjalp meg med fôring av hestene hver eneste dag, først ved å ligge sprikende på toppen av rundballen så jeg måtte kjempe for hvert strå jeg skulle ha løs, deretter ved å sitte på trillebåra på turen rundt til hoppene. Fra høsten av var det klart at det gikk mot slutten, han ble tynn og skranten og klarte ikke å nyttegjøre seg tørrfôret. Etter å ha prøvd oss gjennom alle varianter av annen kattemat, fant vi en type han elsket, han spiste godt og la litt på seg igjen. Siden de andre kattene ikke fikk samme spesialforpleining, måtte han spise på et eget rom, og han forkynte høyt og tydelig når det var klart for et nytt måltid. Han var stokk døv på slutten, og gikk som en gammel mann, med kortkorte skritt. Siden jeg var redd for at en av hestene skulle tråkke på ham, han sluttet helt å passe seg, ble han satt inn på spiserommet sitt, både ved utslipp og når hestene skulle inn. Likevel var han like blid og fornøyd, fram til få timer før det var slutt. Jeg kommer til å savne ham, og jeg skammer meg ikke for å innrømme at jeg sørger dypt……
10.april: Klokka har så vidt rundet midnatt, og folungen er oppe og suger. Måtte ut og sjekke, og joda, han har tak i puppen, selv om han er en smule ustø ennå.
9.april: Klokka er 23.30, Larissa og babyen tar seg en velfortjent pause, det samme har jeg tenkt å gjøre. Folungen har fått sitt første måltid av flaske, han har vært oppe og vaklet noen skritt, etterbyrden har gått og Larissa er vasket. Hun har drukket og spist godt med grovfôr, og ligger nå og hviler for første gang på lenge.
Larissa var jo grei og føllet før jeg hadde lagt meg, men ellers var det jammen ikke mange tegn å se på forhånd. Har hatt kamera på henne i tre dager, hun har ikke ligget ned i den tiden, har heller ikke vært urolig. Om noe, har hun vært en god del mer passiv enn ellers. Lot henne derfor gå alene ute i dag, rett foran stallen. Hun kan være ganske grinete på de andre hoppene, hvis de ikke kjenner sin plass. Nå som Mary har vært ute av flokken noen uker, har det vært Larissas oppgave som nestkommanderende, å være sjefen. Var ute rundt klokken 21, måkte og ryddet opp i boksen hennes, sjekket juret en siste gang (blankt og vannaktig innhold)… ok ingen følling i natt…. Fem kvarter senere gikk alarmen! Uten føllvarsleren hadde jeg gått glipp av denne fødselen, det er helt sikkert. I forhold til de to forrige folungene, er dette en liten spjæling. Larissa kan godt få store avkom, de er bare ikke store når de kommer til verden. Den i fjor var bitte liten, men det blir ingen liten hest, er det jeg kan si. Denne virker å ha lengre bein enn den i fjor, men er lett i forhold til de to bamsene som Mary og Cambusa har fått. Men også dette er hingst!
8.april: Skilte fra hopper og hingster på morgenen i dag, gikk stille og rolig for seg. Tok åringshoppene inn i stallen, i en egen avdeling, der de har fysisk kontakt med hverandre men ikke er i nærheten av hopper og føll.
3.april: Cambusa var grei, og varslet om følling i går. Hun ikke bare varslet, hun holdt det hun lovte, også….ikke alle som gjør det. Det betyr at det så langt bare har blitt en natt på sofaen, småblundet litt med et halvt øye på monitoren. Hun la seg ned like før 2, og selve føllingen var over på fem minutter. Rød var den ikke, men stor (kanskje enda større enn Marys?) og med vakre tegninger i ansiktet. Hingst. Cambusa er for øvrig veldig flink, stiller seg i 45 graders vinkel med baken inni et hjørne, for å gjøre det enklest mulig for folungen å finne fram. han har ikke så mange muligheter, rett og slett…
Hadde vært flott om jeg kunne fått en hel årgang bare med hingster, det hadde gjort alt mye enklere i utegangen neste år. Har et skarpt øye på åringsflokken, best de får gå sammen så lenge som mulig. Begynner hoppene å bli brunstige, er det slutt! Krysser fingrene for noen uker til.
Vi er godt på vei med hingsteplanen, men det skjærer seg nok etter hvert. Det verste er å bare få en hingst og resten hopper, det hendte både i 2009 og 2012. Blir det bare en hoppe (2011), er det mye greiere, det er alltids noen voksne hopper en åringshoppe kan gå sammen med. Siden vi allerede har fått to hingster, blir det ikke noe problem på den måten, og det er jo bra. Neste hoppe er på god tur, men har ikke termin før om 12 dager. Sånn som hun ser ut, kommer hun antagelig før, er veldig slapp bak. Særlig med jur har hun ikke, men det er ikke noe nytt. Mary føllet med slapt jur og uten hvit melk, Cambusa fulgte læreboka med svært jur, vokspropper og hvit melk, det gjør det alltid enklere.
Apropos hoppene i 2012-årgangen, de har jeg store forhåpninger til. Brandy, Balenciaga, Brightasabutton og Biwa har alle gått prøveløp (de to første skal starte i samme løp neste uke), og de fire siste er klare for prøveløp i løpet av få uker. Bellatrix (april)- Go Gentle (april) – I’m on Fire (april) – Beniwiwi (1 mnd), var det jeg fikk høre fra eierhold. Følger med….. den eneste jeg ikke har sjekket opp ståa på så langt, er den enslige hingsten, Blizzard.
Det er en av 2-åringene mine som så langt er meldt i Bjerkebanens 2-års løp, og det er Cassidy. Tror nok hun kan være tidlig, ikke av de aller største, og med utrolig fin snert i steget.
29.mars: I går tømte vi utegangen («vi» var kanskje en smule overdrevet….) gruset i inngangene og strødde opp igjen med tørr halm. Det er først da man virkelig ser hvor mye ungene har vokst de seks månedene siden vi skilte fra. Du verden som tiden flyr….. Når det kommer nye føll, er det også pussig å tenke at det bare er et år (eller i de flestes tilfelle mindre) siden åringene var like små. Determinator er stor!, C.Rex var heller ikke liten som føll, men årets Mary-barn tror jeg jammen er større enn de to var……
Cambusa har termin i morgen, vi får se…. hun kan vel faktisk få en rød folunge hun også? Hun er etter «gullfuksen» Defi d’Aunou selv, og Weingartner som er far til føllet hun venter, leverte ganske mange røde føll i fjor. Hadde vært gøy, men jeg blir glad for alle farger og fasonger, bare de er velskapte og friske. Neste hoppe ut, er Larissa. Hun har faktisk termin bare tre dager etter Mary, som føllet forrige fredag….men Larissa drøyer nok noen dager til. Mulig hun går helt ut, som i fjor. Det vil bli 15.april. Forrige året gikk hun 10 dager over, det tror jeg ikke på i år, hun har tilsynelatende kommet ganske langt.
26.mars: Utsetter å gå ut i dag, venter på at det kommer noen og måker snø for meg. Har kommet masse (bart og nesten tørt igjen i går), og siden det blåser, klarer jeg ikke å trille møkkabåra uten å måke. Lettere å få hjelp, en å forsøke koble på snøskjæret riktig, i alle fall.
I morges bråvåknet jeg plutselig halv fem, da jeg rutinemessig gløttet ned på monitoren på golvet ved siden av senga. Cambusa lå nede. Og viftet med halen. Var oppe og nede og ute i stallen på et øyeblikk. Gikk bare inn for å slå av den fortsatt stille mottageren til føllvarsleren, lot være å slå på lys, og tråklet meg mellom kattene og fram inn i hoppestallen. Boks nr 1: Wellfit lå som en strandet hval og snorket….. Boks nr 2: Cambusa lå nede, ganske ukomfortabelt? og pustet tungt med underleppa vrengt ned i flisa. Boks nr 3: Mary lå også rett ut og snorket, men der var det en utålmodig kar som sto mellom beina og lette seg fram til juret…. Ble stående litt tilbaketrukket og titte på Cambusa, fant etter hvert ut at hun sov, hun også. At hun ikke lå på siden, er ikke så rart, er vel omtrent ikke mulig med den magen. Hun har ikke ligget nede på mange dager, så jeg ville ikke forstyrre. Trakk meg stille ut igjen. Angel og Roxy, som står på den andre siden av midtgangen, var begge våkne, men holdt fred. Lengre inn i stallen hørte jeg det snorket «fra alle håll»…. så jeg gikk inn igjen og sov litt til.
Den folungen som kom på fredag, har allerede vært borti litt av hvert av vær. Født på fredag, ute en liten tur på lørdag i isende vind, surt som bare p…… Søndag snødde det kraftig, men da hadde han sitt første hurtigarbeide. Mandag og tirsdag var ikke været så ille, han kunne være ute litt lengre og to ganger hver dag. I går ble det bare en snartur igjen, og i dag…. er i tvil om jeg skal slippe ut noen i det hele tatt. Antar hoppene får være ute mens jeg måker, så får jeg se om babyen skal få en tur også. Fort ut, fly fra seg, fort inn igjen. Det kan gå det. Han løper jo selvsagt rundt i boksen som er seks meter lang, men det blir liksom ikke den helt store farta…
21.mars: Jammen bra man har rutine etter hvert. Regnet med å få de to første føllene rundt 1.april, men satte opp kameraene i forgårs. Det ene virket ikke, så det andre ble stående hos den som hadde termin først. Mary har føllet 12 dager før termin de to gangene hun har fått føll, så jeg tenkte hun skulle gjøre det igjen…. rundt 1.april altså. Sjekket juret hennes i morgen, innholdet var blankt, men jeg ble klissete på handa….. Fikk Lene til å komme hit for å feste føllvarsler på henne for sikkerhets skyld, og det tok jammen ikke mer enn seks timer før den ringte. Rød hingst, tre uker før termin, sprek og fin. Det er nå to timer siden, og han har god peiling på hvor godsakene er, selv han har fått melk av flaske to ganger foreløpig. Kommer til å gå ut igjen om halvannen times tid, for å sjekke at han har sugd selv. Hvis ikke, blir det flaske en gang til. Er veldig viktig å få i dem råmelk så snart som mulig, så jeg somler ikke med det.
18.mars: Etter en drøy uke med strålende vær, nesten helt tørre luftegårder og ditto hopper, regner det i dag. Skal gi seg om litt, så jeg skriver litt her så lenge.
Det nærmer seg følling på de de to første hoppene, og kameraene er skrudd opp. Drøyer litt med føllvarslerne, kanskje så mye som en uke, men da skal de på. Grugleder meg. Gruer meg fordi det da blir mye mer å gjøre, gleder meg selvsagt fordi jeg elsker de små….
De som ikke er så små lengre, går fortsatt sammen, og jeg håper det går bra noen uker til. Ingen antydning til at jentene skal bli brunstige, men med den tidlige våren vi har fått, frykter jeg at det er like rundt hjørnet. De har for det meste dannet par også. Determinator og Dixiebyproxy henger sammen, begge er toppsjefer, så det er kanskje naturlig. Dottie forsøker å late som om hun hører med der også. Doubledare og Demerara er et par, og Draco og Days of Grace er sammen. Draco og Down and Dirty er bestekompiser, så Grace har selvsagt lagt Dirty for hat, hun vil ikke dele…. Pussig å se hvordan de oppfører seg. Destroyer og Dirty er ungkarer, ikke spesielt interessert i den eneste som er noenlunde ledig, Dottie. Skjønt Troy og Dottie har et slags kjærlighet-hat forhold der de trakkasserer hverandre så fort de får sjansen.
Har oppdatert prisene på hingstene, nå er det bare de nye som mangler sider. Holder også på med annonsene til avlsnummeret, pluss det var det med opprydding av skrivebordet mitt… det trengs virkelig!!!
16.mars: I kveld var det er program på NRK som het «De som hoppet før Wirkola». Jeg zappet helt tilfeldig over til den kanalen akkurat da det begynte, og det var jeg glad for. Det var et program om Bjørn Wirkola og hans forfedre, og dermed også mine. Jeg har alltid trodd at han tilhørte en tidligere generasjon enn meg, men vi har altså samme oldefar, Karl Johan. Bjørns bestefar var bror til min, og siden de var 9 søsken, rakk de jo nesten over en ekstra generasjon. Jeg traff faktisk oldefar da jeg var veldig liten og han og oldemor var 95 år og satt i hver sin gyngestol, skrekkelig skrukkete i fjesene. Det husker jeg. Hadde også hørt (i opptak) intervjuet Erik Bye gjorde med ham i radioprogrammet «Vi går ombord» tidligere, men satte mye mer pris på det nå. Var veldig spesielt.
10.mars: I dag sender jeg ut de siste bedekningskontraktene så langt. Håper jeg ikke har glemt noen, har for meg at det kan ligge noen lapper gjemt i stabelen på skrivebordet. Det er virkelig en utfordring å holde det ryddig, en utfordring jeg foreløpig ikke mestrer.
Det blåser noe veldig i dag. Også. I går var det sol og vindstille (må skrive det opp, så jeg ikke glemmer at det hender….), men i dag må løse gjenstander tjores. Igjen. Unghestene er ikke ute lenge om gangen i sterk vind, de flyr og krangler fra seg, og så tusler de inn i hallen igjen. Det er helt tørt foran stallen, og omtrent også i de nærmeste luftegårdene, så hoppene er nesten ikke møkkete når de kommer inn. Når det blåser sånn som dette, lar jeg dem ikke være ute mer enn noen timer heller, hester liker ikke vind. Innbiller meg det virker forstyrrende på dem, siden de har så god hørsel…? De er i alle fall fornøyde med og ivrige etter å komme inn på sånne dager.
Vet selvsagt at jeg ikke har oppdatert sidene ferdig, og har dårlig samvittighet for det.
Et par av hoppene har begynt så smått å sette jur, og det er i grunnen en del jeg hadde tenkt å bli ferdig med før føllingen startet. Tenkte male et av soverommene for eksempel. I stallen må jeg vaske de boksene jeg ikke vasket i høst, og det må gjøres før jeg må skille åringshoppene fra hingstene. Foreløpig er det ikke noe problem, men akkurat det kan endre seg veldig brått. Og så var det det med å få oppdatert disse sidene, da….. Jeg har fortsatt en del sperma fra hingster som vi har hatt tilgjengelige tidligere, har kontaktet eierne og spurt om vi skal søke lisens på dem i år (siden det er gratis dette ene året) i tilfelle noen skulle ønske å bruke dem. Er voldsomt mange hingster å velge mellom fra før, så jeg tror vel ikke det vil dreie seg om mange hopper uansett. Om noen.
Var så fornøyd med meg selv i går. Hadde akkurat nok kraftfôr igjen til og med morgenfôringen, og syntes jeg hadde beregnet perfekt. Ventet tre nye paller utpå dagen. Så fikk jeg beskjed om at bilen måtte på verksted, og jeg måtte av gårde for å handle inn noen sekker. Kjøpte bare to, ble forsikret om at de skulle komme i dag, uansett. Så vi får se….
23.februar: I går var det tørt foran stallen, og hoppene koste seg med sandbad. Nesten all isen i luftegårdene var borte, og jordene var grønne. I morges våknet jeg til en midtvintersdag på høyfjellet, med masse snø, både på bakken og veggene. Ungene har kost seg, men de kan jo gå inn når de blir lei. Hoppene derimot, ble fort lei snøværet, og trampet nesten hverandre ned for å komme inn straks jeg var ferdig med stallen. 2,5 time holdt i massevis, påsto de.
De siste ukene har jeg startet hver dag med å titte inn i alle boksene, mens jeg mentalt har krysset fingrene. Den første hoppa er snaue 10 måneder på vei, de to neste 9,5, og resten følger på rekke og rad. Kasting er noe man må være forberedt på, men jeg har heldigvis vært forskånet for det siden skrekkåret da vi hadde herpes uten at jeg skjønte det og tok forholdsregler. Huffameg. har man løpshester, unghester og avlshopper sammen, er man spesielt utsatt. Her er ikke unghestene i nærheten av hoppene etter at vi skiller fra, hverken ute eller inne. Tar ingen sjanser!
Fikk for øvrig gratulasjoner med kjøp av avlshingst i dag….!!!!!????? Ikke har jeg kjøpt, og ikke kommer jeg til å gjøre det heller. Bare mas og styr og utgifter, spør du meg. Jeg har ikke hatt hingst hjemme på 7 år, skal ikke ha det igjen heller. Og det å prøve skaffe hingsteholder til en, er jammen ikke lett! Er en utdøende rase, selv om noen påstår de er noen grådige beist, som suger blod av oppdretterne….:-) Har vurdert, men droppet å kjøpe andeler i hingster også, liker ikke å «gifte» meg med noen. Synes det er greit å velge fritt fra det enorme tilbudet som finnes. En ting har jeg imidlertid blitt mer og mer sikker på, hvordan hingsten fungerer er nesten viktigst for meg. Har ikke lyst til å kaste bort tid og penger på hingster med fertilitetstrøbbel!
22.februar: Da er det lagt inn info på siden til Royalty For Life, og jeg har oppdatert hingsteparken til og med Ken Warkentin.
19.februar: Da har jeg oppdatert hjemmesiden til Order By Fax og Doktor Jaros, de andre kommer etter i rasende fart (eller sånn passe….). Order By Fax er allerede på plass på stutteriet til JJ Horses på Jørgentvedt Gård. Det ligger 2 km fra Momarken, og ca 13 herfra….
17.februar: Hjemme igjen etter et trivelig mellomspill. Seminaret var absolutt vellykket, med rekordstor deltagelse. Det sosiale var aller best, med mange livlige diskusjoner med likesinnede. Vinsmakingen på fredag var noe nytt, og ga absolutt mersmak…. var bare en litt falsk note, som etter hvert fikk en hjelpende hånd til sengs…..:-)
Mye interessant faglig, med presentasjon av den imponerende databasen Sophia, vi hørte om korrigering av beinstilling hos føll, en «jeopardy» gjennomgang av topptraveres stamme fra finske Henrikki, samt ny informasjon om hingstevisninger og oppdretterpenger fra Tore Kvam og Anders Järnerot. Tina Dale Brauti, Ola Skrugstad (morsom fyr….) og jeg holdt hvert vårt innlegg om avlshopper som ble vel mottatt, og veterinær Monica Pessl Nordheim var morsom å høre på. Når det gjelder sistnevnte, er jeg imidlertid ikke helt sikker på om hun var klar over hvilket forum hun snakket for? Det ble vel mye (dog interessant) om forfangenhet, og veldig lite og kun basic om det som burde være hovedforedraget «gode råd fra følling til nyfødt». Det var vel ikke en av de deltagende som ikke har vært med på et antall normale fødsler, hadde vært mye mer spennende å høre om alle tilfellene som ikke går helt etter boka. Dem er det nemlig mange av! Det med å undervurdere sitt publikum, viste hun vel også da hun etterpå kom bort til meg og fortalte at hun var bedt å skrive en artikkel i TGNs avlsnummer. Hun mente hun hadde dekket det meste, og lurte på hva jeg ville like å lære mer om…. Nå har jeg vært med på mange hundre fødsler (300 ++), mange av dem med større eller mindre komplikasjoner, de siste 20 årene har jeg bare mistet 2 i forbindelse med følling, og 3 i tiden like etterpå. Jeg har handtert 1000-vis av føll på besøk på hingstestasjonen, og jeg har oppdratt flere hundre fram til halvannetåringer. Jeg påstår på ingen måte at jeg føler meg utlært, bare at det jeg synes er interessant, nødvendigvis må bli litt på den sære siden, noe hun rynket på nesen av da jeg kom med mitt forslag…..
Den eneste riktige nedturen, spesielt i år, men også i fjor, var i grunnen maten. Frokosten var flott, lunsjbordet likeså, men serveringen vi får og fikk ved ankomst fredag kveld, er ikke spesielt vellykket. Porsjonspizzaene var tørket under i stedet for stekt, var bare svidd i kantene, og sausen til pastaen var temmelig tørr, etter det klagene rundt bordet gikk ut på. Og banketten, om vi kan bruke et slikt ord, der står definitivt ikke maten i stil med rammene rundt og selskapet! Forretten skulle visstnok være en laksetartar, det var i stedet store, mer eller mindre sammenhengende «lomser» av rå laks, lagt nedi en hermetikkbokslignende skål sånn at man ikke selv kunne skjære den opp, og lite smaksatt. Ikke engang en liten båt med sitron eller lime. Jeg var veldig sulten, så jeg klarte å svelge det ned, men det var flere som ikke gjorde det. Hovedretten, (jeg fikk ikke med meg hva slags type kjøtt det var) bestod av en skive stek, med gresskarpure, noen biter poteter og noen småbiter med grønnsaker, samt en liten pølsesnabb. Den kjøttskiven jeg fikk besto nesten bare av fett, så jeg ga den bort til en av bordfellene mine, som elsker sånt. Fikk selv svært få poteter, så jeg trøstet meg med å spise flere skiver godt brød med smør…. Desserten skulle visstnok være en slags ostekrem? For meg virket det som om de hadde pisket opp fløte som hadde gått sur, med sukker og tilsatt gelatin. Som pynt fikk vi påstrødd kakaopulver og et helt bringebær hver….. Det må da gå an å gjøre det bedre enn dette?
Helhetsinntrykket er imidlertid at det var svært vellykket, og jeg gleder meg allerede til neste år. Kanskje på et annet hotell, som for eksempel Olavsgård?
13.februar: Fredag den trettende…. Det er virkelig føre til å framprovosere ulykker i dag. Det er isete, og vi har skrapet og strødd, men i natt har det regnet og lagt seg et tynt islag også oppå grusen…. Utfordrende! Åringene har det i grunnen greit, de er flinke på halvglatt føre, og ute hos dem er det heller ikke så ille. Hoppene får være ute i små puljer rett foran stallen, det er de ikke spesielt fornøyde med. Får bare fortsette med å skrape og strø rundt omkring, så de får litt mer plass. I dag skal jeg av gårde på det årlige oppdretterseminaret, det blir sikkert like trivelig som det pleier. 77 påmeldte er slettes ikke verst! Har skrevet lister (så lite overraskende….) og festet overalt, med instrukser. Det meste er vel egentlig overflødig, siden begge de to som skal ta seg av stallen og hestene har gjort dette mange ganger før….men…. På den måten er det ingen som glemmer noe eller noen, i alle fall. Hos ungene er det for øvrig påkrevet med lister, har satt opp en plansje over hvilken rekkefølge åringene skal bindes opp i, for eksempel. Der er det et strengt regime, selv om noen forsøker å snike i køen. Ingen går foran Determinator utenom på eget ansvar! Dixie og Dare er hipp som happ, deretter Demerara og Dottie, før Grace settes fast. Destroyer tilhører egentlig topp tre-fire, men han er sånn en gentleman at han ikke angriper noen som står bundet, og Dirty og Draco gjør aldri noe galt….
Jeg skal holde et innlegg på lørdag, og fortelle hvordan jeg velger ut avlshopper. Jeg er best til å uttrykke meg skriftlig, siden munnen og hodet mitt ikke alltid er synkronisert. Hvis jeg skal ta ting på sparket, har det en tendens til å bli mildest talt springende og usammenhengende. Har derfor trent på det jeg skal si, såpass mye at geipen har hengt på publikummet mitt (hoppene…)
Ellers så leste jeg i gårsdagens tgn at jeg har fått et nytt navn…..:-)
4.februar: Kaldt (13 minus) og litt småsurt. Føret er stort sett snøhvitt, med noen blankblåste felter av is her og der. Ungene har det fint, men må jo si de er litt småpysete når det gjelder kulda. De er ikke ute så lenge om gangen, men de venner seg vel til den etter hvert. Hoppene kan endelig slippes ut samtidig, har luftegårder som ikke er glatte, og det er definitivt en fordel. Kan ikke slippe de følltunge damene ut på holkeføre.
Avventer fortsatt reglementet og prislisten for hingstene 2015. Fikk for øvrig en lei overraskelse forrige dagen. Skulle begynne spermatellingen, og startet med en kontainer som har stått borte. Alt var dødt! Stråene klistret seg sammen, mange hadde sprukket og brukket. Jammen bra det var lite sperma på den, men har mistet noen dyrebare doser av hingster vi får veldig lite påfyll fra i år. Kjedelig. Forstår ikke helt hvordan det har hendt? Her hjemme har den vært full av nitrogen hele tiden, borte? Må enten ha gått varm der på høsten, eller så har noen vært så frekke at de har ødelagt spermaen med vilje….akkurat det er uforståelig for meg, men hvem vet? Da jeg begynte å tenke på det siste alternativet, ble jeg helt kald. Måtte ut og sjekke hovedlageret, men der er alt i orden…heldigvis. Nå hadde det vært vanskelig for eventuelle hærverksmenn å komme til der da, siden dunkene står innelåst hele tiden.
Nå ser jeg fram mot avlsseminaret neste helg, det er alltid trivelig. Denne gangen skal jeg være en del av panelet og komme med innlegg om «å velge ut den beste avlshoppa»….
24.januar: Det viste seg at det som sto i TGN og på nettsiden til DNT ikke nødvendigvis stemmer. Priser er fortsatt uklare, men skal visstnok få vite hvordan den blir i løpet av neste uke. Får roe meg ned, og vente til da…. Venter med å sende ut kontraktene til alt er avklart også, bare sånn i tilfelle.
Det har kommet masse deilig snø! Jeg nekter å klage, siden alt er mye lysere og renere og hestene koser seg. Ikke akkurat nå, vel og merke. Slipper fortsatt hoppene ut i to puljer, der jeg er sikker på det ikke er glatt under snøen. Etter i dag kan jeg nok bruke flere luftegårder, denne snøen er tuuung…. Lurer imidlertid på om jeg skal vente til tirsdag, det er meldt regn på mandag og da kan det være en fordel at ikke snøen er tråkket opp. Jeg har måkt en del snø i dag allerede, gadd ikke ta ut traktoren for å måke vei til møkkahaugen. Angret litt før jeg var halvveis, må jeg si, men den som gir seg er en dritt. Den første hoppepuljen har bare vært ute i halvannen time og maser allerede på å få komme inn. Jeg trenger imidlertid en aldri så liten pause, så de får holde ut minst en time til. Det er jo ikke kaldt, det bare blåser og snør tett. Ungene er heller ikke ute lenge om gangen, men de får tatt noen skikkelige hurtigarbeider. Luftegården de går i akkurat nå, er 200 meter lang og 50 meter bred, med en svak stigning opp mot stallen. De tar i alt de klarer, og får blåst skikkelig ut. Kondisen er god, de klarer mange lengder og henter seg fort inn igjen etterpå. Ingen som henger etter heller, her er det skikkelig samlede felt!
22.januar: Er passelig (les: skikkelig!) misfornøyd. Leste i dagens TGN at dette er siste år vi behøver søke om godkjenning for hingstene. En gang godkjent, alltid godkjent. Vel og bra, men selve søknadsbiten har ikke akkurat vært noe problem. Det som har vært ankepunktet, har vært at vi har måttet betale 2000 kroner per hingst og år, uansett om de fikk hopper eller ikke. I følge flere tidligere samtaler med Järnerot, skulle det bli en klar forbedring av vilkårene, men det spørs hvem som ser det! Fra og med i år slipper vi å betale 2000 for godkjenning, vi må i stedet betale 3000 for å få lov til å bruke hingsten! Det betyr at vi (i alle fall jeg) må være ekstra nøye med hvem jeg kan tilby. Om man må bestemme seg og forplikte seg tidlig på året er det en ting, om man kan vente med å løse bedekningstillatelse til sesongen er i gang og man virkelig har bestillinger på den aktuelle hingsten, blir det noe annet. Eventuelt om man i august betaler for de hingstene man har brukt i løpet av året….
Det var brukt mer enn 100 varmblodshingster i Norge 2014, de fleste av dem på import. Når man deler på antall bedekte hopper, blir det rundt 6 på hver. Mange av hingstene fikk imidlertid bare 1-3 hopper, vil jeg tro. I tillegg ble det søkt på og betalt for mange som ikke fikk en eneste hoppe, men tilbudet og muligheten var jo der! For at en agent skal kunne tilby oppdretterne et bredt spekter av hingster, medfører det mange utgifter bare for import (moms, spedisjon og transport), oppbevaring (kontainere og stadig påfyll av flytende nitrogen) samt distribusjon av sperma til de stadig flere stasjonene som oppdretterne ønsker å benytte seg av. Og da har jeg ikke tatt med utgifter til markedsføring samt alt papirarbeidet. Med stadig økende utgifter, vil tilbudet dessverre nødvendigvis bli dårligere.
…og nå fikk jeg vite at vi antagelig må betale 10.000 per hingst i år, for å få den godkjenningen «en gang for alle». Om dette viser seg å stemme, tror jeg utbudet av hingster blir syltynt. Hvem vil tjene på dette? Ikke travsporten i alle fall. Det største problemet er at vi ikke får noe klart og entydig svar! Ja, det koster sånn og slik. Tåkeprat og svada og forsikringer om at det skal bli så bra så… Om dette stemmer, har jeg rett og slett ikke råd til å fortsette som agent, det er ikke akkurat lukrativt.
20.januar: Du verden så vanskelig det er å få klare svar fra DNT. Jeg vil bare vite hvor mye vi må betale for hingstene i år! Får svar, men de går bare rundt og rundt….
Været: Siden sist jeg skrev har vi hatt skikkelig holkeføre. Hoppene måtte være inne i to dager. De takler det godt, men at ungene måtte være innestengt drøyt et halvt døgn, var vesentlig verre. To av gutta stilte opp med skrammer eller tjukke knær. Ytterst fortjent, spør du meg. De er ikke halte, og hevelsene har allerede gått nesten helt ned. Fikk skrapet og strødd den store luftegården deres, samt utenfor stallen og noen av gangene utenfor hoppestallen. Har med vilje spart den luftegården som er nærmest stallen, den overlevde regnværet med et fortsatt snødekke. Hoppene må imidlertid være ute i puljer, tør ikke helt slippe dem lengre, selv om det ble skrapet også i den luftegården jeg for det meste har brukt til dem. Nå har det snødd jevnt og trutt de siste par dagene, ungene storkoser seg! I går kom de ikke engang inn til frokost. Var i grunnen helt greit, det ble formiddagsmat i stedet, og sen kveldsmat.
Har skrevet noen linjer om den nyeste hoppa Yena Boko, skjønt det er veldig mye som skal skrives etter hvert. Har også lagt ut foreløpig informasjon om Elgin Special, der er det også mye som mangler…..
Har begynt å få litt mer overskudd, og har satt av noen timer hver dag framover til å gjøre kontorarbeide. I dag skal jeg rydde skrivebordet, før jeg begynner utsendelsen av kontrakter. Framover skal jeg også se og få oppdatert sidene her, jeg lover….:-)
13.januar: Ser at jeg har glemt å skrive om julegaven til meg selv. Vel, det er selvsagt en ny hoppe, denne var heldigvis drektig da hun kom. Skal skrive litt mer om henne neste gang… Jeg har ikke oppdatert hingstesidene ennå, venter fortsatt på regelverket for 2015. Vet ikke hvor mange hingster jeg får råd til å representere….
11.januar: Regnet med jeg måtte forte meg med skrytet….Safir galopperte og ble disket, og ødela den flotte statistikken for 2015. Moro så lenge det varte, i alle fall….
Været: I går snødde, blåste og regnet det, og hestene var ikke så forferdelig glade for å være ute. Da jeg hadde samlet inn de våte hoppene rundt 12.30, tittet solen fram…. Etter en ettermiddag med mildvær, frøs det på igjen, og snøen satte seg fast på underlaget. I natt har det snødd lett, det er vindstille og helt perfekte forhold! Den store hoppervaskersegisnøendagen! Hadde det bare holdt seg sånn resten av vinteren, men værmeldingen ser ikke altfor lovende ut. Vi får nyte føret de dagene vi kan!
Det er så moro å følge med på utviklingen hos åringene. De er jevnere enn noen gang, slåsskampene er jevnt fordelt, og man kan nesten ikke se hvem som hører til hvor på rangsstigen. Bortsett fra når det nærmer seg foring med kraftfôr. Straks jeg har sagt i fra, forsvinner mesteparten av flokken ut døra, og igjen står tre hingster og en hoppe…. DeterminaTOR, DesTROYer, DoubleDARE og DIXIEbyproxy. Tor er sjef, helt klart. Det hender han lusker alene rundt i hallen, mens han venter på en at noen skal komme inn og ta en fight! Når ungene vet at jeg holder på med å fylle opp fôr, er han imidlertid helt ufarlig, han står som spikret på plassen sin ved siden av døra lenge før han blir satt fast. Dixie og Dare fyker rundt og retter inn enhver annen som måtte være modig nok til å stikke hodet inn, mens Troy i grunnen bare venter på tur. Når disse fire er satt fast, strømmer de andre inn, de aller fleste går rett til plassene sine. Dottie (Dippin’ Dots) er et unntak, hun svimer ofte bare rundt og er i veien. Ikke uvanlig hun er inne sammen med de fire første heller, og da må jeg passe meg for flygende objekter. Ikke lett å passe seg for både Dixie og Dare på engang. Tror ikke Dottie helt har forstått konseptet med rangordning.
Får stadig spørsmål om åringene mine er temt. Vel, de er ikke innkjørt på høsten, men jeg vil jo si de er temt….? Grunnlaget skal være godt, i alle fall. De blir leietemt allerede de første ukene de lever, det gjør alt veldig mye enklere når de blir skilt fra mødrene sine. De er vant til å bli bundet opp, og til å stå bundet en time i slengen eller mer. Jeg fester meterlange tommer med stiv gummi utenpå og en karabinkrok og panikkrok i enden, før de skal bindes. Disse går de og dasker til hverandre med, noen ganger tråkker de på dem, og lærer hvordan de skal komme seg ut av den situasjonen. Jeg krører inn trillebårer med grovfôr mellom dem mens de spiser, det er ingen problemer. Henter flis og tipper rett bak dem, bruker greipet og sprer den, rett i beina på dem. Ingen reaksjon. Jeg lærer dem at når jeg kommer, skal de flytte seg bakover, jeg går aldri rundt. De får ikke lov til å bite, sparke eller legge på ørene til meg. De har en åpning som er dekket av 3 cm brede, tunge plaststrimler, som smekker til dem over hele kroppen hver gang de løper ut eller inn…. I tillegg tar jeg dem jevnlig ut av flokken, setter dem i kjettinger, pusser og løfter på beina.
I tillegg hjelper Karoline til med oppdragelsen flere ukedager i løpet av sommerferien sin. De lærer å stå stille, rygge, løpe i tom og takle forskjellig nye hindre.
9.januar: Så langt i år, har fire av hestene jeg er oppdretter av, startet. Yazmina vant 1/1, Zeema Zamar ble treer fra dødens 2/1, men vant på Bjerke i går 8/1, Trinitro startet og vant på Leangen 5/1 og Wicked travet endelig feilfritt og vant på Bjerke 7/1. Ikke verst! Her tar det imidlertid slutt for en stund, mistenker jeg. 9-årige Safir er den neste som skal ut, men det er V75 og bakspor. Verity er sisterangert på mandag, premie ville vel nesten vært en bonus. Valeriana skal ut neste onsdag, flere er vel ikke starterklært foreløpig. Moro med god start på året, i alle fall…..
Hoppa som ikke spiste, har heldigvis kommet på bedre tanker. Enn så lenge. Kan fortsatt hende at det var/er noe galt med fosteret, men det vil jo vise seg etter hvert. Hun får i alle fall gå alene en stund. I dag er det barfrost igjen, og hopper og åringer får stolpre seg fram. Er meldt snø hele dagen i morgen, så da får vi forhåpentligvis minst et par dager med fint føre, før regnet og glatta overtar. Vet jeg er mer enn litt opptatt av været, men det har så stor innflytelse på dagene til både meg og hestene, så det får unnskyldes.
7.januar: Har allerede rukket å være veldig mye vær i år. Mye vind, regn og snø, glatt og sølete, barfrost, glatt og sølete igjen. De to dagene det var barfrost, gikk både hopper og åringer på grasmark. Det var absolutt populært. Hoppene gikk lang tur opp i skogen på sitt beite, mens ungene kranglet og lekte som vanlig i den fem mål store grasbevokste luftegården som ligger ved siden av den de vanligvis bruker. Jeg bruker den vanligvis bare noen få uker eller dager om vinteren. Om sommeren pusser jeg den for at ikke graset skal bli for høyt og for at ikke ugraset skal få for gode vekstvilkår. Skjønt, i sommer ble den vel beitet noen uker også…..
En av hoppene har ikke spist siden natt til i går. Da var boksen helt tom for fôr, men siden da har hun bare tatt til seg en og annen munnfull med grovfôr. En liten gulrot, men ikke to…. Hun er ikke varm, ikke urolig, viser ingen tegn til at hun har vondt noe sted…. men så har akkurat denne hoppa spesielt høy smerteterskel. Kolikk er det ikke, magen fungerer, selv om det ikke kommer så mye ut nå etter hvert. Må nødvendigvis spise før man kan forvente mye møkk. Hun har tisset, men virker ikke som hun drikker heller. Tar kanskje en bitteliten slurk fra bøtta når jeg holder den opp for henne. Regner med som temmelig sikkert at dette er fosterrelatert, men om det bare er folungen som er urolig, eller det er noe riktig galt som vil føre til at hun kaster, vet jeg ikke. Hun gikk alene ute i går, kommer til å gjøre det samme i dag. Ser ingen grunn til at hun skal være inne alene heller. Kommer til å slippe henne på gras, kanskje det vil vekke interesse? Har vært borti lignende oppførsel før fra et par andre hopper, de gangene gikk alt bra. Krysser fingrene. Skjønt, jeg vet jo at man ikke kan unngå kastinger fra tid til annen. Regnet etter, og det er hele syv år siden sist en av hoppene mine kastet, selv om jeg har mistet to til under følling siden da. Likevel ingen trøst, jeg blir alltid skikkelig kvalm når det er noe galt med en av hestene mine.
1.januar 2015: Godt Nytt År! Har plutselig stallen full av åringer….. Gikk bra med rakettene i natt, denne gjengen hisser seg ikke opp over bagateller. Hadde dem innestengt et par timer, men de lå og sov allerede kvart over tolv!