Dagbokinnlegg 2012
30.desember: Jammen bra gårdsplassen er ganske flat, eller vet jeg ikke hvordan jeg skulle kommet meg over. Blank is med vann oppå… bare å ta en «Top Elfie» og cruise over. Gikk bra, ikke et glipptak!! Ikke like mye is i luftegårdene, har håp om å få sluppet ut hester igjen om en dag eller to.
29.desember: To ullpledd og tykk genser, da fikk jeg endelig varmen i meg igjen og sovnet noen timer. Det hjalp på formen. Var nesten så jeg gikk og hentet ullvotter også, var skrekkelig kald på henda. Og det er absolutt ikke kaldt i huset, har bare pådratt meg en sleng av nysesyke med feber…. Var heldigvis tidlig ferdig i stallen, selv om det gikk tregt med jobben. Slapp hoppene ut før det ble lyst, og samlet dem inn i regnet da jeg var ferdig. Ungene var en annen sak.
Har akkurat vært gjennom en diskusjon på fb om utegang. Det er mange som tror at siden hestene står ute i ur og skur, fryser de ikke. Det er feil. Det betyr ikke at de foretrekker å være ute, bare at de ikke vil være inne i lestallen de har. Klarer man ikke å få dem tilvendt, bør de inn på stall med fire vegger og tak. Når man har en lestall som ikke fungerer, må man finne feilen. Kulde tåler hester godt, så om det er vindstille og 20 minus, spiller det ingen rolle, bare de har mat nok eller eventuelt tepper. Vind liker hester derimot ikke, heller ikke regn. Hester er ofte dumme å handtere når det blåser, jeg tror det er fordi vinden forstyrrer hørselen som de baserer seg så mye på. Det kan være inngangen som er et problem, lavt under taket, trangt, mørkt eller det kan være ganske enkelt hestene selv. Eller en hest. Jeg har ny flokk hver høst, og de fungerer svært forskjellig. For to år siden hadde vi en som hatet å bli våt, så han stormet mot stallen ved det minste drypp og resten fulgte etter. At det var stup mørkt og de ikke helt så hvor de løp, var ikke så nøye…. Ellers har hester uvanen med å falle i koma med rumpa mot været, det faller dem ikke inn å søke ly. I fjor hadde vi en lederhest som var veldig var for lyder (Anizette), men hun var også den første til å gå tilbake for og sjekke hva som alarmerte henne, og flokken holdt seg inne samme hvor mye det knaket i husvegger og trommet på taket. Årets gjeng kom vi skjevt ut med. Lederen er heller ikke spesielt glup, må sies. Håndverkere bråkte mye på utsiden, de ble veldig touchy og skvatt ut ved det minste tegn til uvanlig aktivitet på utsiden… sånn som at jeg gikk forbi og knaste snø under sålen… I dag har jeg virkelig slitt med dem. De forsvant ut og lekte i snøen etter frokost, men når jeg forsøkte å lokke dem inn igjen for å spise mer (fôret bare inne grunnet været), tok det bare sekunder før de skvatt ut igjen. Jeg nøs…ut med dem… en prompet…ut med dem… Ja ja, jeg lot dem holde på, men etter seks timer ga jeg meg, og stengte dem inne. De har god plass og får fortsatt kranglet og løpt rundt. Er dessuten redd for at de må forbli inne noen dager, blir antagelig veldig glatt med dette regnet.
Nå får vi egentlig bare håpe det regner så mye at også isen blir borte….
26.desember: Plussgrad i dag, så siden det er meldt kaldt igjen fra i kveld, sjanser jeg på å la hestene være inne i dag. Er livredd for å få holke sånn som i fjor, det er veldig ubeleilig. Venter med skrekk på helgen, da det er meldt tre dager med forholdsvis mye regn (!), er redd for at føret virkelig skjærer seg da. Håper metrologene tar feil, jeg kan leve fint med massevis av snø…..
De to nye hoppene ankom for en snau uke siden, to pene damer. Larissa Ås var større enn jeg hadde ventet, absolutt en flott hoppe. Roxy La Marc var litt annerledes enn jeg hadde ventet. Hun ga først inntrykk av å være liten, men det er hun ikke. Har bare et vakkert lite hode, og er i det hele tatt absolutt preget av sin morfar, Coktail Jet. Pappa Pine Chip kan jeg ikke se den miste skygge av… pussig det der, har nå tre Pine Chip-døtre, ingen av dem ligner det minste på sin store, flotte far. Skal lage sider på de to nye, Mary Tillys side er vel heller ikke mye å skryte av. Angående Roxy, har fått tilbud fra en som veldig gjerne vil kjøpe henne. Hvis jeg bare hadde tenkt profitt, ville jeg gjort en god handel ved salg. I likhet med interessenten, synes jeg imidlertid hun er spennende å avle på. Det er ikke så mye vi snakker om heller, jeg har råd til å avslå…..:-)
Nå på morgenen har jeg beinet ut et rådyrlår som dukket opp her (som betaling for jakt) rett før jul. Har brunet beinet og holder på å koke kraft. Skal ha fersk suppe senere i dag, mmmmm!!!
25.desember: Går det an å legge på seg to kilo bare på en dag? Ville ikke trodd det var mulig, men badevekta påstår det stemmer…..? Synes da ikke jeg spiste så mye i går? Håper de glir like fort av igjen, har kvittet meg med rundt ti kilo det siste halve året, og de skal ikke på igjen! Har ikke engang slanket meg, bare begrenset snop og kakespising til lørdager (nesten, i alle fall..) Smør og fløte går like herlig!
Har blitt litt mye skriving om penger i det siste, men det hjertet er fullt av..osv. Har avsluttet oppgjørslistene med stasjonene for året, sendt avregninger og overført pengene. Venter så lenge som mulig, for å få flest mulig føllavgifter i boks, er ikke veldig keen på å legge ut for dårlige betalere. Er spent på de jeg purret, flere av dem lovte å betale før jul, men hadde ikke kommet inn på fredag, i alle fall. Hater å mase, men det er bare å stå på, selv om jeg får kjeft! Skjønner fortsatt egentlig ikke grunnen til akkurat det, men men.
23.desember: Skikkelig sur snøfokk ute, hoppene var ikke særlig begeistret da de ble sluppet ut. Fikk så være, de fikk holde seg ute mens jeg tok stallen, tre timer klarte de under tvil. Slapp å måke vei til møkkahaugen for hver eneste trillebår jeg tømte, det er et stykke…, men nå tror jeg det hadde vært verre. Ungene har vært ute i omganger, men bare på korte turer. Sjekket dem akkurat på monitoren, de sender ut speidere for å sjekke været! Blir ikke lenge ute, det skal jeg love! Går ut en og en, og kommer inn igjen, hoderistende.
19.desember: Har omsider fått laget de siste to infosidene, Un Amour d’Haufor og Weingartner. Har også begynt på oppdateringen av de andre, litt av en jobb faktisk!
15.desember: Det snakkes mye om nåtidig og framtidig hesteunderskudd, eventuelle løsninger på det etterlyses. Vel, jeg tror jeg har den «enkleste» løsningen; Nøkkelen er oppdretterne og deres oppdrett! Her skal jeg la den kvalitative vurderingen av avlsmateriellet ligge (får ta det en annen gang), og bare konsentrere meg om å øke antall starthester på billigste måte for alle. En vinn-vinn-situasjon både for oppdretterne og travsporten som helhet!
Øke føllprosenten. Drektighetsprosenten til normalt fungerende hingster er på 85-95%. På landsbasis ligger likevel føllprosenten nede på rundt 65%, det er ingen grunn til at ikke oppdretterne skulle kunne klare å redusere mesteparten av svinnet, så den blir 10-15% høyere. Bare på varmblodssiden vil dette gi 80-100 nye føll i året. At det er fullt gjennomførbart, vet jeg uten den minste tvil. I en årrekke har vi hatt mellom 12-25 hopper gjennom vinteren, kun med et års unntak grunnet herpesutbrudd (fæle greier!) har vi oppnådd mellom 80 og 110 (!) i føllprosent. Vi snakker om forholdsvis enkle grep: Begrense bedekning på føllbrunst til et minimum. Drektighetsprosenten er lav, sjansen for at hoppa pådrar seg en infeksjon som ødelegger for senere brunster er forholdsvis stor, antallet hopper som resorberer etter bedekning i føllbrunst er vesentlig flere enn ellers. Ikke begynne bedekningen på våren før hoppas brunster er på det beste, grunnen er som ved bedekning beskrevet på føllbrunst. Sjekk hoppa minst to ganger for drektighet, de fleste som resorberer gjør det ganske tidlig, så du kan rekke å bedekke på nytt. Stress (som kan utløses av f eks løpskjøring, dårlig stallmiljø, vantrivsel, skader) er det verste du utsetter ei drektig hoppe for, og kan trigge resorbering eller kasting, ofte gjennom et utbrudd av herpes. Så og si hele populasjonen er gjennomsmittet, stress er ofte en utløsende faktor. Fôr av beste kvalitet er et absolutt krav til ei avlshoppe, og nok av det i tillegg. Ei avlshoppe skal aldri være tynn, selv når hun går med føll ved foten. Da er det ofte noe galt med tennene eller fôrtilgangen. Hvis hun likevel ikke klarer å ta til seg nok næring, både til seg selv, et diende føll og et spirende foster, bør du vurdere å bytte henne ut eller eventuelt bare bedekke annet hvert år. Gode beiter er en klar fordel, at hoppa trives kan nesten ikke verdsettes nok. Avlshopper, unghester og løpshester bør holdes atskilt. Dette er kanskje vanskelig gjennomførbart for mange, men viktig. Unghester drar på seg all mulig dritt som skal bearbeides av immunforsvaret og løpshester kan også ta med seg smitte av forskjellig slag hjem. Resultat; avlshoppa kaster…. Det siste, viktige momentet: Vær til stede under fødselen, vit hva du kan forvente deg og ha en backupplan klar! Det vil helst gå bra! Hadde du akseptert den uttalelsen for deg eller kona? Faktum er at det dør altfor mange føll rundt fødselen hvert år, fullstendig unødvendig, grunnet rene filleting. Det hender man misser likevel, det er klart. Selv klarte en av mine hopper å lure meg for to år siden, og det store, flotte hingsteføllet var dødt da jeg oppdaget det ute på beitet, ikke mer enn et par timer etter at jeg hadde vært på beitet sist… Sabla irriterende og trist, går fortsatt og gremmes. Videre må man passe på føllet som en smed, spesielt de første dagene.
Øke startprosenten. Om oppdrettet er bedre, vil flere komme til start. Også her dreier det seg om enkle grep. Først, pass på at avlsdyrene (spesielt hoppa, men også hingsten du velger) har en god helse. Godt fôr gjennom hele svangerskapet og i dieperioden, gode beiter og mosjon, men også mulighet for nok hvile. En sommer det regner hele tiden, er det ikke bra å ha små føll gående konstant ute. Etter man har skilt fra føllet, er det fortsatt fôr av topp kvalitet i tilstrekkelige mengder (fôranalyse!), mye mosjon og hvile som gjelder. Her oss oss sverger vi til utegang, med flokker av unghester som oppdrar og trener hverandre, men det er sikkert mange måter å gjøre ting på som er like riktig. Vi har i en årrekke oppnådd høy startprosent på våre unghester med 80-90 (+) % til start i løpet av 3-og 4-årssesongen. Nå må det tillegges at vi i en også har vært spesielt heldige med de som har handlet hest av oss, men siden de gjerne kommer tilbake år etter år, må de synes at vi har gjort noe riktig med oppdrettet vårt?
Kvaliteten på avlsmateriellet er vesentlig, spesielt hvis man skal avle for salg. Det er gode muligheter for å skaffe seg toppstammede avlshopper til en rimelig penge, faktum er at det vel aldri har vært så lett tidligere. Det er som mange tidligere har sagt, det koster ikke mer å fôre på ei god hoppe enn ei dårlig…. Når det gjelder hingster, er det mange valg å ta, både kortsiktige og langsiktige. For å få betalt, må man nødvendigvis velge en hingst markedet vil betale for to år fram i tid. For å få oppdretterpenger og for å heve hoppas verdi i framtiden, må man nødvendigvis velge hingster som passer henne best mulig. Kunststykket er å kombinere de to kravene. Om du insisterer på å gjøre det «rette» for hoppa, må du ofte vente på oppdretterpengene for å få betalt. Noen ganger er det virkelig verdt det…
Når det gjelder oppdrettet fra Kvakstad Gård, er jeg overrasket over hvor raskt det kom opp i oppdrettertoppen. Det er ikke mer enn 9 år siden siden jeg bestemte meg for å satse på oppdrett og startet på prosessen med å heve kvaliteten på hoppestallen, og jeg holder fortsatt på. Det måtte nødvendigvis ta litt tid, siden lommeboka ikke tillater sløsing. De tre gangene jeg har falt for fristelsen til å kjøpe dyre hopper, har heller ikke vært noen suksess, i alle fall ikke de to første. Den tredje har fortsatt muligheten til å betale for seg…. De siste årene har vi konstant holdt oss i toppskiktet med et par tredjeplasser, to førsteplasser, annenplass i fjor i en strålende sesong (hjalp bare ikke når en annen gjorde det bedre!) før vi ligger på en klar tredjeplass også i år hva innkjørte penger angår. Tekno Odins bravader har ført oppdretteren hans i en soleklar ledelse og «Thaienes» flotte sesong har en like klar annenplass. Årets sesong har på mange måter vært en skuffelse for oss, etter fjorårets suksess. Likevel, overraskende nok, har oppdrettet fra Kvakstad per i dag med Sizzlings V75-seier på Forus, passert 2.230.000 så langt. Utrolig bra! Surpomper ynder å dra fram at vi har 100 starter mer enn nestemann, så snittet ikke er like høyt som hos en del andre med færre hester, men det betyr ikke at hestene våre må slite mer for føden. Jeg velger å ta også det positivt og som et tegn på høy startprosent og holdbarhet, for det er flere som har et like stort antall hester i startklar alder. De som nesten uten unntak står bak de inntjente kronene, er imidlertid 3-4-5 og 6 åringene. Det er en del av de eldre som har bidratt med antall starter, uten stort annet. For eksempel har11-årige Nuskat (vårt siste kaldblodsoppdrett) og 10-årige Ongeman startet 12 ganger hver i år, og tjent nøyaktig like mye, nemlig kr 0…… 3-åringene våre har ikke vært så bra som jeg trodde og håpte de skulle bli, men det ser ut til at flere av dem har begynt å komme i siget…. Neste år! 🙂
14.desember: Det er jammen ikke alltid lett å være selvstendig næringsdrivende. Heldigvis er de aller, aller fleste kundene gode betalere. Enkelte kan være litt trege, men gjør opp etter hvert uten altfor mye mas. Som jeg har nevnt tidligere, tok den siste sesongen jeg hadde hingst stående på gården, nesten knekken på meg, og de siste årene har jeg heller ikke vært oppegående nok til å rydde opp i regnskapet mitt. Regnskapsføreren tok uoppfordret selvkritikk, han innrømte han også burde vært mer våken (uten at det hjelper stort). Nåvel, resultatet er et tap på rundt 300.000 i ubetalte fakturaer som bare kan avskrives siden de har blitt for gamle. Veldig mye penger for de fleste, også meg, rundt et års inntekt tapt. Desto viktigere å ta tak i det som kan reddes, så nå har jeg virkelig stått på. De 8 ubetalte føllavgiftene fra i år har jeg rimelig god kontroll på, og regner med at alt skal være oppgjort i løpet av kort tid. Så er det de eldre…..
En som virkelig burde vite bedre, erfaren som han er, mistet et føll en gang i fjor sommer. I følge DNT ble føllet 39 dager gammel, i følge stutteriveterinæren der hoppa var til bedekning, var folungen frisk og oppegående drøye måneden gammel. Eieren mottok faktura da føllet var 16 dager, jeg hørte ikke et pip om at noe skulle være galt. Ca 6 uker senere får jeg fakturaen i retur, samt fødselsmeldingen, påført «død». Jeg sendte et, etter min mening høflig brev tilbake, der jeg påpekte at etter det jeg visste hadde folungen vært frisk og rask drøye måneden gammel, og med mindre han kunne framvise en veterinærattest som viste at føllet hadde dødd eller måttet avlives grunnet medfødte skavanker, så skulle faktisk faktura betales. Selv om det selvsagt er trist og surt å miste et føll, er det opp til oppdretter/eier å forsikre føllet mot sykdom eller skade som måtte oppstå, og som ikke er medfødt. Dette var i fjor sommer. Jeg hørte ikke noe mer, men har purret et par ganger, også etter en eventuell veterinærattest, og nå i november sendte jeg varsel om inkasso. Nå i forgårs, noen dager etter at den siste fristen gikk ut, fikk jeg en email. Han avviste ikke bare kravet, han gikk grundig til vers for å tilbakevise mine såkalte «bevis» om at folungen hadde vært frisk drøye måneden gammel. I tillegg informerte han meg om at han hadde klaget til flere personer i DNT, hadde øst ut sin harme over meg til hingsteeierne som hadde vært bestyrtet og skulle hjelpe til om han fikk videre problemer med meg, og i tillegg hadde han konferert med en advokat… Du snakker! Hva om han faktisk hadde tatt kontakt med meg for et drøyt år siden og forklart hvordan ting lå an, i stedet for å konstruere og distribuere et eventyr med meg som den store, stygge ulven? At grunnen er at eventyret kanskje tok litt tid å sette sammen, er en tanke som slo meg, men jeg lot tvilen komme ham til gode, selv om framgangsmåten hans var under enhver kritikk. Orket rett og slett ikke ta tak i akkurat den saken, mulig det var en smule feigt gjort av meg….? På prinsippielt grunnlag burde jeg kanskje gjort det, men…. Hvor skal grensen gå for når føllavgifter skal betales? Hingsteeiere i forskjellige land, har klart avvikende synspunkter. Jeg må innrømme at jeg «dømmer» i oppdretternes favør, hvis jeg kan. Har hingsteeieren allerede fått rapporten om føll som er født og friske og gamle nok til å skulle betales, er det imidlertid veldig vanskelig å vri seg unna…
Nummer to ble nesten litt tragikomisk. Det dreier seg om en nå to-årig hoppe, der jeg ikke har gjort annet enn å purre med ujevne mellomrom. Heller ikke her har jeg hørt noe fra eier, noen gang. Før jeg sendte fakturaen til inkasso, ville jeg snakke med eieren av hesten. Fikk ikke tak i ham, sendte en mail til DNT (la merke til at hesten ble vaksinert i mars i år) for å sjekke om den sto på noen treningsliste. Før jeg fikk svar derfra, ringte eieren tilbake, og ble veldig oppbragt da jeg etterlyste innbetalingen. «Hesten er jo død!» (ropte han) «Jeg ringte deg når den var nyfødt og fortalte at den var skrekkelig skjev!!!» Jaha, det kunne ikke jeg huske, men regnet ikke det for å være usannsynlig. Mange som ringer om samme sak, men i mer enn 90% av tilfellene retter det seg, så jeg sender faktura og ber dem komme tilbake med veterinærattest etter et avtalt antall måneder hvis det ikke er tilfelle. Denne karen påsto han aldri hadde fått noen purringer, selv om adressen stemte….(???) og da jeg spurte om hvorfor den sto registrert vaksinert tidligere i år, slo han det vekk som en feil. Jaja, jeg aksepterte det han sa….fram til jeg åpnet mailboksen i går morges. DNT opplyste om at den nevnte 2-åring hadde stått på treningslisten til en navngitt trener fra mars til slutten av oktober! Jeg ringte treneren, og han fortalte at etter det han visste var hesten fortsatt i live. Det var ikke noe galt med den, annet at den kanskje var litt liten. Nå begynte jeg å bli irritert! Jeg setter ikke pris på å bli direkte svindlet og løyet huden full, så jeg ringte opp eieren igjen og konfronterte ham. Angrep er det beste forsvar, sies det. Og som han tok i! Han skrek og skjelte meg ut, lot som han ikke ante hvilken trener det var snakk om og påsto at ingenting stemte. Han kjeftet på meg for at jeg lekte detektiv! Han æreskjelte meg på det groveste og kalte meg nesten unevnelige ting med et høyt stemmevolum… før han etter hvert roet seg litt ned. Såpass at vi kunne snakke sånn noenlunde sammen. – Å, jeg skulle få kjørt meg i retten! Jaha…. Han endret etter hvert innfallsvinkel, og fortalte meg at han hadde trodd at man ikke fikk registrert hvis føllet ble mer enn et år gammelt. Nei men nå er dette føllet registrert, sa jeg, det er bare ikke sertifisert, siden sprangseddelen mangler. Hvis han virkelig hadde trodd det, hvorfor brukte han penger på seks måneder hos en trener? Forklaringene hans hang ikke på greip, noen av dem. Jeg er nesten imponert over meg selv, som klarte å beholde roen gjennom hele samtalen. Sender ham et nytt brev i dag, med forslag til hvordan vi kan løse dette. Må tillegges at selv om ikke jeg har hatt førstehånds erfaring med denne hesteeieren fra før, er han beryktet i miljøet.
Jeg har i tillegg en tredje kunde, som er temmelig besværlig. Betaler aldri en regning uten at jeg nesten sitter på ham, det er omtrent som å trekke tenner uten bedøvelse…. Og det verste med disse tre, er at de blir aggresive og oppfører seg om det er aldeles uhørt at jeg ber dem om å betale regningene sine….. Huff, det er jammen ikke moro, men det må jo gjøres. Ikke har jeg råd til å subsidiere andres hestehold, jeg har også et klart ansvar ovenfor hingsteeierne. Når det er sagt, er jeg absolutt villig til å diskutere løsninger, og har strukket meg langt ved flere tilfeller. Ta kontakt! Det er godt råd. Når det er sagt, er jeg veldig lite fornøyd når noen lyver til meg. Dette miljøet er så lite at jeg som oftest får høre sannheten via omveier uansett.
Hvis du driver en stasjon og får en ny kunde, som ikke er ny i bransjen? Da råder jeg deg til å ta kontakt med andre stasjoner, hingsteholdere eller agenter hvis hingster han har brukt tidligere. Det er ofte en grunn til at vedkommende bytter beite, og det behøver ikke være at han var misfornøyd med servicen der han var… Det er en del som flytter rundt, og spekulerer i å ikke betale for seg. Dessverre.
13.desember: Ikke så mange igjen… Triton Sund er klar.
Rørleggerne ble ferdige her på tirsdag. De koblet til varmerørene i stallen, de er forbundet med biofyringsanlegget , som ellers ble montert forrige vinter. På fredag ble flissiloen fylt opp, har lagt merke til at det brenner jevnt og trutt nå i kulda. I går morges gikk jeg ned for å sjekke, anlegget blinket rødt… Jeg hater når det skjer. Er fortsatt ikke helt familiær med hva som skal gjøres for å finne feilen, så jeg ringte etter hjelp. Fikk beskjed om å trykke på en knapp, da kom meldingen «tendfeil» opp…. betyr vanligvis at det er stopp på flistilførselen…. bare å klatre ned i siloen. Har heldigvis fått laget en romsligere åpning, ikke noe moro å måtte holde pusten for å komme seg nedi. Ned kommer man imidlertid alltid, verre opp… Fant ut at det var et stort hull innved veggen, flisa raste ikke ned, så jeg prøvde å løsne på det. Så fornøyd at fyren startet, men ut på ettermiddagen var det mistenkelig stille. Igjen… og ganske riktig! Tendfeil igjen! Ned i siloen for å dra ned mer flis… OOOOOPPPPSSSSS. Det var ikke det lille hullet inn mot anlegget problemet lå, det var et stort hull inn mot den andre veggen….oppdaget jeg da jeg raste ned i det med hodet først…. Var kjempeglad jeg hadde lukket lomma med mobilen skikkelig før jeg entret siloen. Vel, jeg fikk klatret opp og revet ned flis, og anlegget var fortsatt i aktivitet nå i morges. Har blitt et klart bedre miljø i stallen allerede.
Gleder meg faktisk til snøværet som er meldt på lørdag… men ikke til regnet som skal komme dagene etterpå. Det blir noe dritt, i tilfelle! Håper værmeldinga tar feil.
10.desember: Det går litt tregere enn planlagt, både med oppdateringen og med sædtellingen. Det går imidlertid framover med begge deler!!! Nye infosider er Pilgrims Taj, Sévérino og The Best Madrik. På sistnevntes side er det en link til den omfattende og flatterende artikkelen som sto i Ronden etter at The Best Madrik vant Criterium des 5 ans i høst.
9.desember: Har oppdatert Muscle Mass, Majestic Son og lagt inn Manofmanymissions (dessverre fortsatt ingen pris…) og Pato.
8.desember: Er foreløpig ferdig med infosidene til Conway Hall, Federal Flex (flere bilder og ny pris), Ken Warkentin (oppdatert, samt ny pris), Libeccio Grif og Look de Star. Skal bli ferdig med resten i løpet av helgen. Skal dessuten lage litt mer fyldig omtale av hingstene etter hvert.
Akkurat nå er det strålende, kaldt og vindstille vær ute, og jeg får gå og slippe ut hopper så jeg får tatt stallen. Har tenkt å telle sæd denne helgen også. Det må gjøres, så det er bare å hoppe i det, jo før jo heller. Var og hentet flytende nitrogen på onsdag, med det for øyet. Veldig kald, langtekkelig og ekstremt kjedelig jobb….
4.desember: For uvanlighetens skyld har jeg allerede begynt å sende ut bedekningsavtaler for 2013. Foreløpig bare for Juliano Star, Coktail Jet og Quite Easy, men det er en god start. Orker ikke samle opp og ta alt utpå vårparten. Skal være flink og jobbe med infosidene til hingstene også. Til å begynne med blir det bare det mest elementære, bilder, basisopplysninger, priser, eventuelt linker til travløp. Foreløpig er Adrian Chip og Brioni klare av de nye.
2.desember (grisekaldt!): Det er nok mulig å kjøre løp med 2-åringer uten å ta knekken på dem. Noen få blir bare bedre, mens mange forsvinner tidlig. Tror, i tillegg til talent, at de unghestene som lykkes både innehar betydelig tøffhet samt trenere som vet hva de driver med. Kan likevel ikke dy meg for at jeg er glad for at trenerne til mine 2-åringer har bestemt seg for å stå over 2-årsløp, også i år. I forgårs gikk finalen av Norrlands 3-årsserie av stabelen, med 150.000 til vinneren. Sally Hill (e Quite Easy) ble nedkjempet av Cool Keeper (e Broadway Hall), begge travet 17.3/2140 og sistnevnte travet siste 900 meterne i tredjespor. Sånt kaller ikke jeg å tenke på framtiden…. Ellers så vant Mistys 2-årige søster, MT Incredible (e Quite Easy) på 18.7/1640 her om dagen.
Hoppene ble sluppet på grasmark i dag, de satte liten pris på den skarpe, frosne grusen i luftegården. Selv om de var i bevegelse, var det tydelig at de frøs, så jeg tok dem inn tidligere. Ungene har imidlertid begynt å venne seg til kulda, selv om de har flyttet soveplassen fra rett innenfor utgangen til innerst i liggehallen. De satte også pris på at jeg åpnet inn til den grasdekte luftegården ved siden av og var ute mesteparten av dagen. Kommer det snø (meldt i begynnelsen av uka!!!) flytter jeg dem bare tilbake igjen. Supert å ha et sted de kan være ved barfrost.
Har lagt merke til at det er flere som har tenkt å forsøke seg som hingsteagent neste år. Det er helt i orden for min del. Det finnes mange hingster som jeg og andre «profesjonelle» ikke bryr oss om. En av grunnene kan være at vi allerede har prøvd dem, og funnet at de ikke fungerer tilfredsstillende. Det er så mange hingster å velge i, så oppdretterne bør bli forskånet fra å kaste bort penger på slike. En annen grunn kan være at markedet rett og slett ikke er interessert eller har mistet tidligere interesse. Det kan godt dreie seg om gode hingster, som enten er for høyt priset eller ganske enkelt ikke aktuelle nok. Selv har jeg droppet en del hingster av førstnevnte grunn, pussig nok har flere av dem dukket opp igjen i annen regi gjennom årene…. Som tidligere nevnt, kommer heller ikke alle de hingstene som er listet opp på Importhingster til å være tilgjengelige neste år, med mindre det er oppdrettere som signaliserer at de ønsker bruke dem. Altfor mange hingster tilgjengelige, altfor få hopper som bedekkes. Det kan jo selvsagt også dukke opp hingster jeg gjerne skulle hatt selv innimellom….
Ellers så fikk vi heldigvis ned prisen på Coktail Jet, Quaker Jet og The Best Madrik i forhold til tidligere. I tillegg har Broline justert prisene sine skikkelig! Bortsett fra Quite Easy som har gått opp i pris grunnet den voldsomme pågangen av hopper, så har alle de andre gått ned… Det dreier seg om topphingstene Celebrity Secret, Ken Warkentin, Lindy Lane og Pine Chip. I tillegg er avlsdebutanten Weingartner priset veldig gunstig!
Får gå og slippe ut hoppene en tur. Det er i alle fall vindstille i dag, og ungene har vært ute i timer allerede og lekt….
30.november: Jeg har begynt oppdateringen av hingstesidene. Bare veldig smått, men jeg har i alle fall skrevet hvilke hingster vi er agenter for… Importhingster…og jeg har lagt inn prisene som gjelder for 2013 for alle de gamle hingstene. Det er da en start! Må selvsagt skrive litt mer på de gamle sidene, samt lage en «haug» nye infosider.
I dag skal jeg imidlertid ta fri!!! Det vil si, etter at jeg har sluppet ut hoppene, måkt stallen og lagt inn fôr. Skal på messa på Lillestrøm sammen med tre venninner, jeg gleder meg..:-) Skrekkelig surt og kaldt, it’s freezing cold….
25.november: Fint vær i går, nå er det stup mørkt igjen, selv om klokka er over halv ti på morgenen. Sjekket værmeldingen, og ser det bare er å komme seg ut og få tatt stallen. Det været som er meldt utover morgendagen, kvelden og natten ser ikke bra ut, i dag skal det visst ikke være så ille… Ungene er ute og leker, bra. De er greie å holde på med, selv om jeg venter en ny konfrontasjon hvert øyeblikk. Denne gangen er det Bruxaria som lader opp til å forsøke seg…. har vært gjennom det med Biwa og Blizzard foreløpig.
Føler meg ganske flink. Har ryddet opp i huset nå på morgenen, hadde tenkt å ta en del kontorarbeide også, men får kanskje forte meg med stallen i tilfelle rottefelle… Skal oppdatere infosidene til hingstene og lage en «haug» nye. Aller først skal jeg sende ut en håndfull sprangsedler og sende gjøre klar inkassovarsler. Har vært altfor slapp med purringer og innkreving av penger fra dårlige betalere, men det har jeg ikke råd til å fortsette med. Jeg betaler regningene mine på forfall, men det er det dessverre langt fra alle som gjør. jeg har regninger liggende som er år gamle. Ikke så mange føllavgifter fra i år, men 5-6 fra i fjor og noen enda eldre. Enda verre er de som ikke har betalt for booking og transporter av sæd, det er faktisk penger jeg allerede har lagt ut for, blir dobbelt tap! Må få ryddet opp i alt dette så snart som mulig. Skal også få somlet meg til å skrive åringene ut av regnskapet. Må sende med brev, det er alltid noen av eierne som blir skrekkelig oppbrakt og tror jeg krever betaling en gang til…:-)
21.november: Huff, i dag har det vært mørkt hele dagen. Det har ikke regnet skikkelig, bare vært yr, men det ble liksom aldri lyst…
Endelig fikk Tourbillon en seier igjen. Han har sittet fast flere ganger og sist ble han påkjørt rett etter start. Ippe har altså seier både på Whip’ert og Torbjørn denne uken..:-)
20.november: Har ikke vært fornøyd med sesongen til 3-åringene mine, mye tull og rot selv om 11 av 15 har startet. De siste ukene har det tatt seg opp, både Wayne, Valeriana og nå Whip’ert har vunnet sine siste løp, sistnevnte med Wheeler Dealer på annenplass. Flere i årgangen, i tillegg til Vijaya, har helt klart potensiale til å bli bra, får håpe de får vist mer neste år!
19.november: Fikk levert de siste annonsene i går, og det føles godt. Mangler fortsatt priser på tre av de amerikanske hingstene, samt tre av de franske. Skjønt de sistnevnte er vel i og for seg klare, men de er altfor dyre! Må bare prøve å krangle ned prisen for det norske markedet, men det har vært vanskelig å få tak i ansvarshavende.
18.november: Synes jeg må nevne at det er et aldeles nydelig vær i dag. At det pissregnet i går og er meldt regn i morgen også, er ikke så viktig når solen skinner….Tre storløp i Finland i går, de ble vunnet av 2-årige Harmi’s Frido (e Kadabra ) på 16.3/2100, 3-årige Quite an Avenger (e Quite Easy) som tok sin andre strake storløpsseier på løpsrekorden 13.8/2100 samt Maxwell Mayday (e SJ’s Photo), også på løpsrekord, 14.6/2620. Bruxaria, Balenciaga og Bellatrix har samme fedre…. og nå har endelig alle folungene funnet ut av plaststrimlene som utgjør porten inn til liggehallen! Holder på å lære dem å stå i to kjettinger, de er faktisk riktig flinke. Virker som jeg har unngått gærningene i år, vanligvis er det minst en som slår seg vrang. Skjønt, det er ennå tid for det. Har jo en skikkelig Dramadronning i Biwa…. Moro å se personlighetene tre fram. Balenciaga, som jeg trodde skulle være litt forsiktig, er en skikkelig tøff dame med «attitude»! Blizzard må jeg være oppmerksom på når han står og spiser, ikke helt utenkelig at han slenger ut et bakbein. I går strakk han seg velbehagelig, akkurat i det jeg skulle passere, eller prøvde han ganske enkelt å spenne bein på meg? Hvis det var tilfellet, så lyktes han godt. Brandy har en tendens til å mangle ører, men så lenge de er framme når hun ser på meg, er det helt greit. Bruxaria og Beniwiwi har et sånt Tuppen-og-Lillemor-forhold, de henger stort sett sammen som erteris, bare avbrutt av noen skikkelige krangler.
Hoppene flyttet inn i nyoppusset stall i uka som gikk, og holder på å venne seg til den ekstra plassen. Det er tydeligvis ikke alltid like lett å skjønne at man kan legge møkka i den ene enden av en boks som er 5 eller 6 meter dyp… Holder på å dele av den største delen av bygningen. I den delen som er nærmest hoppestallen og det vaskeboksen er, skal det være to bokser, samt oppvarmet fôrrom. De øvrige boksene er i reserve enn så lenge, men må rives snart. De er rustet i stykker i bunnen og må byttes ut om de skal brukes. Siden jeg ikke har tenkt å ha flere hopper enn maks 11(!!!!), bør det holde.
13.november: Jeg sliter virkelig om dagen… Bruker vanligvis å vente til i siste liten med å lage annonsene til årsrevyen, men i år er det helt ufrivillig. Er ferdig med Juliano Star-annonsen, så fort prisen var klar, gikk det egentlig av seg selv. Easy Peasy… Er omsider også klar med teksten til de seks Broline-hingstene. Fikk prisene i går. Er en utfordring å få skåret ned på teksten såpass at det er lesbart. Når det gjelder Offspring-hingstene spriker det fortsatt verre. Har fem etablerte topphingster, hvorav en er ny i min regi, to har innledet lovende, fem er såkalt unge og lovende uten å ha avkom til start og fem er nye… eller? Flere av disse er det litt uklart med avtaler på, noen har ikke bestemt pris og to skal testfryses før avtalen er i boks. I tillegg mangler jeg bilder av tre av hingstene….. For det første skjønner jeg ikke helt hvordan jeg skal få trykket inn 17 hingster på to sider på en vettug måte, for det andre er det dumt å annonsere noen som faller ut uka etter… for det tredje er det enda dummere å ikke ha med hingstene i årsrevyen…. Så er det to sider til der jeg skal få plass til 11 hingster, det burde gå greit. Til slutt ringte en hingsteeier som ikke var klar over at deadline nærmet seg med stormskritt, han skulle også ha en side. Håper det ordner seg med plass, jeg mailet inn bestillingen nå i kveld.
Men nå gir jeg meg for i dag, får heller stå opp tidlig og ta en økt før jeg går ut i stallen….
11.november: Det var superfinaler i Ontario Sire Stakes i går. Kadabra dominerte, med 3 av de 4 finaleseirene; 2-års hoppa Bee a Magician tok sin 10.seier i 12. starten på flotte 10.7, Smarty Pants vant finalen for 3-års hoppene på 12.0, mens Prestidigator vant finalen for de 3-årige hingstene på 10.9. Den fjerde finalen, for de 2-årige hingstene, ble vunnet av Creampuff Macdaddy på 12.3, han er en sønn av Ken Warkentin. Finlands beste 3-års hoppe Venice, tapte for første gang i sin 12.start. Hun ble toer i storløpet i Kouvola i går, bare slått av Quite an Avenger, begge to tilhører Quite Easys første årgang.
9.november: Nå er det endelig klart hva Juliano Star kommer til å koste neste år. Vi klarte å få prisen ned i 3000 + 23.000 + mva, og er i grunnen ganske fornøyde med det.
Det er mange som villig vekk tilbyr avlsrådgivning inne på facebook, men jeg må si de fleste tar det ganske så lettvint. Det blir jo naturlig nok ganske subjektive forslag, siden alle har sine egne teorier om hva som er rett og sine egne yndlingshingster. Finnes heldigvis ingen fasit, blir resultatet bra i et tilfelle, kunne det likevel hendt det hadde blitt enda bedre med et annet hingstevalg. Jeg vil ikke gi forslag bare basert på stamme, synes det blir helt feil. Hvordan hoppa ser ut og hvilke egenskaper hun har med seg fra slekten og hvem hun har det fra, er vesentlig for å kunne foreslå linjeavl eller andre spesielle krysninger. Jeg gir gjerne råd ut fra jeg ville valgt selv, men ønsker forespørslene på mail i stedet, med mest mulig opplysninger om hoppa, tidligere avkom, pris og om hesten skal selges eller ikke. Hingstene fungerer forskjellig også og er ikke alltid like tilgjengelige for norske oppdrettere. Jeg vil ikke diskutere hingstevalg på nettet, siden jeg har skrupler med å uttale meg om hingster andre er agenter for. Andre har imidlertid ikke slike hemninger når det gjelder mine, så jeg føler meg litt handicappet i slike diskusjoner. Vil også vente litt med anbefalinger til jeg vet hvilke hingster som er tilgjengelige, og til hvilken pris. Om du vil se hva jeg mener, kan du gjerne ta kontakt (helst etter nyttår) på tone@kvakstad-gard.no. Noen av hingstene vil det være begrenset tilgang på, blant andre Quite Easy og nye Weingartner, som er den første sønnen etter Donato Hanover i avl.
7.november: Jeg er veldig dårlig på å være syk, så jeg er glad det hender sjelden og som oftest varer veldig kort. De siste dagene hadde jeg nok holdt meg hjemme om jeg hadde vært ansatt noe sted, men når man har stallen full av hester som er avhengig av en, er det bare å bite tenna sammen og sjangle ut…. Hadde et par tilbud om hjelp hvis det skulle bli for ille, blant annet tilbød snekker Jon seg å måke boksene mine, gratis!!! Ikke verst, og godt å vite at man kan kaste inn håndkleet hvis det blir for ille. Klarte imidlertid stallen, selv med dotter i øra og et hode som ellers også var ganske ullent. Oppdaget jeg hadde glemt å lukke flere av boksdørene etter at jeg hadde satt inn hoppene forrige dagen…. heldigvis var de for opptatt av maten til å gå ut igjen. Nå i morges føler jeg meg litt bedre, så kanskje jeg kan få begynt med årsrevyannonsene? I og for seg litt vanskelig, mangler bilder av flere, godkjenning av flere og aner ikke hva de fleste av dem skal koste….
Stallen er på det nærmeste ferdig pusset opp innvendig, mangler bitebeslag i vinduskarmene, gummimatter og drikkekar, alt skal være på plass i løpet av uken. Deretter skal snekkerne sette opp en delevegg i den andre avdelingen samt panele utvendig den delen av stallen som er fikset på innvendig…. Etter det tar de en pause herfra til etter nyttår, da fase to skal ordnes. Må blant annet ha to bokser til Blizzard og en eventuell kompis når han skal skilles fra hoppeflokken. De to nye hoppene får stå i den «kalde» avdelingen en stund når de kommer (i desember en gang), vil uansett ikke ha dem inn blant de drektige hoppene med det første. For å få plass til dem i hoppestallen, får jeg sende et par hopper av gårde på nyåret når de skal bedekkes, og så får jeg ta problemet med plassen neste høst i stedet….
3.november: Det regner….
2.november: Eneste fordelen med øs pøs regnvær, er at ungene blir vant til trommingen på taket! De er ikke helt sikre på plaststrimlene som henger foran porten ennå, så jeg må feste dem sammen så de ser at det er mulig å åle seg gjennom…. Ellers så er denne gjengen utrolig greie! Var litt bekymret for at minst en av dem skulle mislike å bli bundet opp, men det går helt strålende! De opptrer som gamle hester allerede, og det gjør jo alt mye lettere at jeg ikke behøver å passe dem hele tiden. Buzara har lagt seg til uvanen med å slenge bøtta veggimellom, så hun skal få fast krybbe i dag.
Var på kåring med Juliano Star på onsdag, og det var akkurat like gudsjammerlig kjedelig som jeg husket. Måtte grytidlig opp for å fôre og for å være nede på Jørgentvedt til 6.30. Vi var i byen to timer senere (gikk litt sakte i rushtrafikken innover), resten av dagen ble det for det beste venting. Klokka 9.10 ble hingsten mønstret i gangen på dyrehospitalet, det tok 10 minutter. Juliano var en sann gentleman hele dagen, selv om han var klar til action hele tiden under begge mønstringsrundene. Det var hele tre stykker som var der og tittet på ham, pluss de tre fra kåringsnemnda og avlslederen. Etter det gikk OJ og jeg og lette etter et sted å spise frokost, alt stengt, selvsagt. Ble boller på bensinstasjonen, før vi gikk ned til dyrehospitalet for å vente på veterinærundersøkelsen. Hva er vitsen i å røntge en gammel avlshingst, egentlig? 11.30-12 var vi ferdige, ny ventetid. Da hadde heldigvis Bristol åpnet, så vi kunne sitte et sted i nærheten av en ovn. Blir utrolig kald av å gå sånn i regnværet uten å egentlig gjøre noe…. Klokka 15 gikk vi opp i banen, der hingstene etter hvert sto hulter i bulter, helt planløst. Gjorde vel ikke noe det heller, var vel ikke flere tilskuere enn de som fulgte med hingstene, samt kanskje en og annen DNT-ansatt? Må jo si at Juliano Star skilte seg ut, og ikke bare etter fargen. Det var kun en Hingst der, i tillegg en spirrevipp og åtte guttunger..:-) Han førte seg dessuten verdig og flott, både OJ og jeg har falt pladask! Vi var ferdige på 10 minutter, og trasket ned i stallen, lesset opp og kjørte hjemover igjen, nå i ettermiddagsrushet….
1.november: Tirsdag var det internettauksjon hos ASVT. Mesteparten av året, unntatt sommermånedene, foregår dette den siste tirsdagen i måneden. Hele høsten er det en rekke avlshopper som selges der, og man kan ofte gjøre gode kjøp. Skal man drive oppdrett for salg, er det viktig at avlsmateriellet er godt, men er prisen høy ved anskaffelse, kan det være vanskelig å få det til å gå i pluss…. Etter forrige måneds internettauksjon da jeg nesten handlet, har jeg lurt på å kjøpe en ny hoppe. Har sett meg ut noen spennende objekter i Harrisburg neste uke. Da jeg så listen over de 35 hoppene som skulle selges på nettet denne måneden, fant jeg en håndfull jeg gjerne skulle hatt. Siden Poinciana var drektig med Muscle Hill og føllavgiften var inkludert, regnet jeg med at hun kanskje ville betinge rundt 200.000. Selv om eieren på forhånd benektet han hadde satt noe minstebud, tok han henne i alle fall tilbake for 199.000… Den andre jeg lurte på, var en Love You-søster til vår Mary Tilly. Hun ble brått uaktuell da det viste seg at hun hadde resorbert fosteret. Hun ble likevel solgt for 96.000. Hoppe nummer tre var jeg ganske sikker på ville være et godt kjøp. Kun 4 år gammel, bra størrelse og eksteriør, noe som ble bekreftet ved at hun var solgt for 200.000 på auksjon som åring. Roxy La Marc var datter av «verdens beste morfar» Pine Chip, og med en annen av verdens beste avlshingster, Coktail Jet, som sin morfar. Mormoren er søster til bl a avlshingsten In Love With You og Guilty of Love, som igjen er mor til Love You (etter Coktail Jet). Roxy var i tillegg drektig med en favoritt, Quite Easy, som har begynt fantastisk godt med sin første årgang 3-åringer i år…. Uimotståelig! 23.000 og hun var min!!! Prisen ble presset litt oppover av en annen nordmann, som heldigvis ga seg raskt da han fikk svar..:-) Så langt, så godt. Ikke helt med i beregningen var det at det av bare farta ble to hopper, ikke bare en…. Larissa Ås er en datter av Yankee Glide, hun har selv travet 13.7 i Sverige og tjent 781.000 svenske, hun har 9 seirer på 51 starter, derav 4 V75-løp. For hva det er verdt har hun også en avlsindeks på 118. Hennes førstefødte er 4 år, har travet 12.8 og tjent 365.000, han vant bl a Kriteriet Consolation i fjor. Avkom nr 2 er 3 år, han rotet seg bort på galopp som skyhøy favoritt forleden, og skal visstnok være riktig talentfull… Avkom nr 3 har travet sitt premielopp som man skal. Larissa er drektig med Pine Chip, og for bare 19.000… hvordan kunne jeg vel la være?
28.oktober: Tre fulle dager uten internettforbindelse, føler meg som om jeg er strandet på en øde øy…. Kan visstnok ikke regne med at man har funnet feilen før tidligst i morgen ettermiddag/kveld, det blir tøffe dager. Må være det lengste avbrekket siden jeg kom på nett for mer enn ti år siden. Skjønner ikke de av vennene mine som fortsatt ikke er der!!!
Hoppene har det bra, virker ikke som noen av dem savner folungene sine. Ungene har det også bra, skal jeg dømme etter mengden mat de konsumerer. De var ute i går en liten tur, men siden bakken var frossen innbød det ikke til å bevege seg særlig fort. Skal ta inn hoppene tidligere i dag, så folungene kan være ute noen timer før det blir mørkt. Liker ikke å ha dem ute samtidig før jeg er absolutt sikker på at ingen prøver å bryte seg ut. Det var seks minuser i morges, men siden det har blitt plussgrader etter hvert er kanskje føret bedre egnet til å ta seg en løpetur på? Har hatt hjelp til å binde dem opp fram til nå, men siden de er usedvanlig samarbeidsvillige, skal jeg prøve på egen hånd nå i ettermiddag. Regner med det går bra.
25.oktober: Biwa er en gris….. Det går bra med ungene i utegangen, men foreløpig er det mer enn tydelig hvem som har tatt på seg sjefsrollen! De har vandret rundt en del, men krybbene var halvtomme nå på morgenen, så de har i alle fall fått i seg maten! I hoppestallen var det helt stille, spesielt Cambusa, Diva og Sipthewine som hadde de eldste folungene, syntes visst det var på tide ungene flyttet ut. Regner med det blir litt roping i dag når jeg slipper dem ut, men de slippes over på et nytt jorde, og jeg regner med at interessen for det som vokser der, vinner ganske raskt. Ungene fikk lov til å spise kraftfôr i 10 minutter i morges, da hadde i alle fall de fleste sjekket ut de blå bøttene. Siden enkelte (les: Biwa) sto med hodet konstant nedi ei bøtte, turte jeg ikke la dem få lengre tid. Tror jeg holder henne i kveld, så kan de andre få utforske i fred. Er ikke sikker på når jeg skal begynne å binde dem opp, de må være skikkelig ivrige på bøttene først.
24.oktober: Jaha, da var det allerede slutt på finværet…? Meldt regn ut på dagen i dag… Ellers så gleder jeg meg, skal skille fra folungene i dag! Alt er så og si klart . Krybbene har fått ny bunn, har lagt tørr topping på liggeunderlaget, drikkekaret er overhalt (elektrikeren var her og justerte varmekablene) og skrubbet, plastporten er hengt opp, fôrringen utenfor er vasket grundig med høytrykkspyler, luftegården er skrapet og møkka er fjernet (en god stund siden), har malt porten, det er byttet lysstoffrør og armaturene er vasket. Nå på morgenen har jeg fylt opp veggkrybbene med grovfôr og vasket bøttene de skal få kraftfôr i, og jeg har satt inn en ny, stor mineralstein. Alle folungene har fått navn, og nå før jeg slipper dem ut nå på morgenen, fester jeg navnelapper i grimene deres….. De skal gå ute med mødrene sine i dag, men når de er tatt inn, blir de tatt med og sluppet i utegangen. Siden de stort sett holder seg sammen i flokk fra før, er det ikke sikkert de oppdager at hoppene mangler sånn med det første..:-) Har også ladet opp kameraet, skal se om jeg får filmet en snutt også.
23.oktober: Har vært fint vær i flere dager!!! og er meldt forsetning på det også framover i minst en uke til. Ikke verst, får håpe yr har rett denne gangen. Har en del utendørs maling som skulle vært unnagjort, så det passer bra.
Et par ting har jeg lært. Det finnes ikke mange, om noen, hingster som er feilfrie, i alle fall ikke i alles øyne. Har de ikke eksteriøre, travtekniske, mentale eller helse-anmerkninger, kan du være sikker på at avkomsflokken deres har…. I tillegg er det noe som heter smak og behag. Det er viktig å samle så mye informasjon som mulig, spesielt når man skal gi seg inn på linjeavl. Er det en hingst som for eksempel har og lager avkom med veldig slappe koder, eller en som har spesielt mange lungeblødere eller gir mange grinete, små utysker, passer jeg meg litt ekstra for å linjeavle på dem. Eller riktigere, jeg gjør det i tilfelle med øynene oppe. Det er nemlig umulig å si hvilke gener man ender opp med når man avler. Det andre jeg har lært, er at jeg passer meg vel for å dele informasjonen med noen, spesielt uoppfordret og i alle fall ikke om hingster konkurrentene mine representerer. I slike tilfeller blir nemlig som oftest budbringeren skutt!!! Selv om jeg kunne senket omtrent enhver hingst noen ville foreslått å bruke med et par velvalgte, negative bemerkninger, har jeg i stedet har som regel at jeg bare uttaler meg om egne hingster. Om noen velger en hingst som jeg synes er upassende for akkurat den hoppa, prøver jeg heller forsiktig å styre dem i en annen retning enn de hadde tenkt seg i første omgang.
18.oktober: KLAGE: Jeg er drittlei regnværet! Hver eneste dag! Det pøser ned, så hoppene får vente litt med å komme ut. I går prøvde de seg med en variant og nektet å komme til porten når de skulle inn. I stedet hadde Nemesis samlet troppene sine i andre enden av beitet der det var forholdsvis tørt, og forlangte å bli tatt inn derfra! Hun så selvsagt at det var en port der, og mente det var den beste løsningen. Saken er bare at det ikke er gjerdet helt fram til stallen den veien, og jeg kunne jo ikke ha hopper og føll flyende veggimellom heller. Tror du hun hørte på fornuft? Nei, absolutt ikke. Jeg måtte kjempe meg rundt i de sleipe bakkene for å hente dem, og fikk bare med meg halvparten tilbake. Tre turer måtte til!!! Må innrømme jeg var passelig grinete når alle endelig var inne! Yr er helt på jordet, og har ikke peiling på hva de driver med, heller. Ikke at været hadde vært bedre om de hadde meldt riktig heller, antagelig. Forrige uke skulle det liksom være opphold hele tiden, så alle forberedte seg på å gjøre en kraftinnsats for å få inn det siste graset og de siste kornavlingene. Her har vi ikke drevet med korn på mange år, men i år har naboen leid nesten halvparten av jorda og sådd havre der, pluss gjenlegg til gras. Har ikke tenkt så mye på det, men regnet jo med han skulle få tresket etter hvert. Hva jeg hadde glemt, var hva vi skulle gjøre med halmen der det er gjenlegg! Vi hadde også ca 20 mål med gras, som skulle vært tatt den siste måneden, men det har vært altfor vått. Vi har i og for seg nok fôr, men graset måtte jo i alle fall vekk fra jordet. Fire dager med opphold, og tross nattefrost som gjorde tiden jordene tørket på kort, ble graset slått torsdag. Det ble spredt utover, og dagen etterpå ble det vendt på. Det kom en liten skur på ettermiddagen, helt uanmeldt selvsagt… før det ble lagt i ranker lørdag midt på dagen. Pressa kom og gikk i gang, og var vel rundt halvveis, da slusene åpnet seg og det høljet ned! Helt uvarslet igjen. Vel, graset ble ferdig pakket og kjørt inn, vi presset også noen baller etter hvert selvsagt også fuktig halm og har lagt det i bunnen som en stødig såle i utegangen. Får bare strø med kutterflis på toppen, før ungene blir sluppet der. Er litt spent på graset, men kan jo tørke det litt etter hvert grunnet viftene vi har installert. Søndagen var det meldt regn igjen, og tror du yr hadde rett? Ja, da var alt på stell. Meld regn og det regner. Meld fint vær, og det regner… Makan….
Har forresten også lagt ut en liten filmsnutt av Bellatrix.
17.oktober: Det er ordentlig hyggelig med alle tilbakemeldingene jeg har fått etter innlegget mitt. Både etter at det sto her på siden, men også fra i går da jeg fikk en hel side i TGN. Flest veterinærer, gitt!!!:-)
Har det rimelig travelt om dagen, prøver å få ryddet opp ute før vinteren kommer! Foreløpig hjelper ikke regnværet til. Hopper og føll må nødvendigvis inn tidligere, flere av dem må innom vaskeboksen og det tar tiiid…. Folungene har stort sett helt sluttet å følge etter mødrene, med et par halvhjertede unntak. Noen av dem blir alltids med inn i stallen, før de går på tur. Behøver ikke trene med leiingen ute lengre, må i stedet hente og leie dem inn til mødrene hver dag. Om morgenen er det ikke få som må gå i tom bak mødrene ut av stallen!! Gleder meg virkelig til å skille fra, onsdag 24. er D-dagen! Alle spiser godt med kraftfôr, de er altså leietamme og i grunnen ferdig med mødrene sine. Kunne egentlig tatt fra nå, men siden den ene snekkeren har stukket på elgjakt og den andre har brukket et ribbein og er ubrukelig for tilfellet, må jeg vente til førstnevnte kommer hjem og får flikket litt på fôrkrybbene i utegangen. Elektrikeren skal også fikse et eller annet angående det elektrisk oppvarmede drikkekaret, så onsdag får det bli!
Er dessverre ikke veldig teknisk anlagt, så jeg hadde noen små problemer med å få koblet sammen den nye høytrykksspyleren i går. Bruksanvisninger er heller ingen høydare, spesielt ikke når de er så dårlige som den i går. Fikk den imidlertid i operativ stand, eneste er at jeg ikke klarte å få ut håndtaket på vaskeren og måtte gå krumbøyd for å få den med meg. Bra den er såpass lett. Har jo en diger, kjempetung varmtvannsvasker, men den er altså så tung at den bare tas fram når det er store jobber som skal gjøres. Vaske utegangen, for eksempel. I går, med den nye, lille, lette vaskeren, vasket jeg fôrringen ute, gummimattene som skal ligge oppi, gjerdet, ei skikkelig møkkete matte til og verandaen foran huset, før jeg kjørte ut bilen og tok også den et tak. Med skam å melde, det var første gangen jeg vasket den selv, neste gang tror jeg til og med jeg skal bruke såpe! Må uansett ta verandaen en gang til med såpe, før jeg påfører et strøk med treolje. Tror jeg drøyer den store i annen etasje til våren… Har nok å gjøre, som sagt!
Har lagt ut noen få bilder til av folungene, tatt ute på beitet for 10 dager siden.
10.oktober: Alle klager over været! (prøver å la være, men synder likevel ofte…) Det er for kaldt eller for varmt, for tørt eller for vått, blåser for mye eller det er ikke en eneste bris… osv. Det er fullstendig nytteløst, med mindre man får med seg hele kloden og endrer miljøet. Her i landet har vi strengt tatt liten grunn til å klage, selv med enkelte hus som blir vasket på sjøen, noen veier som blir borte, trær som blåser overende og tak som forsvinner, er det små utfordringer. Få orkaner og bare puslete minitornadoer, ingen ekstrem tørke med voldsomme skogbranner eller annet enn små oversvømmelser. Vi slipper ekstrem kulde eller varme, jordskjelv eller vulkanutbrudd, kort sagt; ingen egentlig grunn til å klage, men det ligger antagelig i vår natur…?
Akkurat som vi klager over været, er vi misfornøyde med det meste annet, her i «verdens rikeste land»….! Selv om jeg tar meg i å gjøre det samme innimellom, er det jo ganske søkt at vi er så misfornøyde. Det samme gjelder norsk travsport. Sammenlignet med resten av verden som sliter tildels ganske kraftig på mange plan, har vi det veldig bra. De som gjør det godt, gir dessverre ikke like mye lyd fra seg som de som er nede i en bølgedal…. Ingen klarer å holde seg stabilt på toppen absolutt hele tiden! Skal man glede seg over oppturene, må man nødvendigvis også akseptere nedturene.
Personlig har jeg erfaring fra de fleste sider av sporten. Er riktignok ikke arvelig belastet, men begynte å vanke i stallen etter skolen, gikk videre til å jobbe fulltid på trenerstall, har tatt trenerskolen og kjørt løp, har til og med jobbet en periode i TGN (hovedsakelig med annonser og dødskjedelig distribuering, men fikk også skrive litt…:-). I min grønne og umodne ungdom, var jeg til og med innom travpolitikken (ligger ikke for meg, som ikke liker konflikter og dessuten har problemer med å unngå verbal tåtramping…).
Jeg har vært hingsteholder i en hel evighet, ved to tilfeller også hingsteeier. Jeg er fortsatt hingsteagent og oppdretter og kan faktisk leve noenlunde brukbart av det, selv om jeg ikke tør å regne ut timelønnen….
«Kostnadene knekker», overskriften og innholdet i gårsdagens TGN-leder provoserte meg ganske kraftig.
«Hingsteeierne skor seg økonomisk» var en påstand. I går kom også listene over årets bedekninger fra Sverige. I tillegg til et ukjent antall hopper som har vært i utlandet hos diverse hingster for bedekning, ble 4195 hopper bedekket i Sverige, fordelt på 195 hingster (46 hingster og 573 via importsperma). 3622 hopper ble bedekket av 169 hingster oppstallet i Sverige, 27 av dem fikk 40 hopper eller mer. Er ikke helt sikker på hvor mange kårede varmblodshingster det faktisk fantes på plass i Norge denne sesongen, men tror ikke det var mer enn 2 av dem som fikk mer enn 40 hopper her, til sammen bedekkes det vel rundt 800 norske varmblodshopper i år og noe flere kaldblods? Det å være hingsteeier, er i utgangspunktet et risikoprosjekt. I Norge er det ikke grunnlag for store hingsteeiere, som i andre land mye kan manipulere markedet dit de ønsker. Om en nordmann vil satse penger for å kjøpe en hingst og denne tiltrekker hopper, er det klart at hingsteeieren må få sjansen til å få dekket kostnadene sine. I de aller fleste tilfellene klarer de det ikke. De heldige som får fram en topptraver fra bunnen av, er i en litt annen stilling, men det er faktisk dyrt å eie en avlshingst som ikke får hopper nok, noe de færreste faktisk får. De fleste kaldblodhingstene tilhører denne andre kategorien hingsteeier.
Hingsteholderne og agentene ble overraskende nok ikke dratt fram som uthalere denne gangen, og det skulle da absolutt bare mangle! Det å være hingsteholder som også tilbyr oppdretterne frossen sæd, er i beste fall et blodslit som er dårlig betalt. Selv med stor markedsandel tok den jobben nesten knekken på meg. Da jeg ansatte ekstra hjelp for å klare meg gjennom den siste sesongen jeg selv hadde hingst oppstallet på gården, gikk vi underskudd med flere hundre tusen og ble bare berget av oppdrettet. Ikke vanskelig å slutte da. Jobben som agent består hovedsakelig av kontorarbeide, også der er for det meste timeprisen forholdsvis latterlig. Løsningen for hingsteholderne er å stå sammen om å stille krav til hingsteeierne, men der en krever mer, nøyer andre seg med mindre…. og det er vel slik konkurransetilsynet vil det skal være?
«Veterinærenes grådighet må vingestekkes gjennom tiltak som reduserer deres makt». Du verden! Kan ikke si jeg gjenkjenner beskrivelsen! Noen få veterinærer, stort sett de som i tillegg driver egen stasjon eller jobber fra de største stasjonene som betjener et stort antall hopper, tjener godt noen måneder i året. Det er de faktisk vel unt. De må være tilgjengelige for hoppene døgnet rundt, 24/7 i sesongen, og bør kunne få noe igjen for innsatsen. (Lurer forresten på hva arbeidstilsynet ville sagt?) Grunnet antallet hopper, tilbyr disse nesten uten unntak rimelige pakkepriser for sesongen, for å holde utgiftene til oppdretterne nede. Jeg er fullstendig enig i at man burde tillate seminassistenter, som uansett heller ikke ville gjort jobben gratis. I Sverige undersøker veterinærene hoppene, mens stasjonen selv tapper hingstene og inseminerer hoppene i etterkant. Jeg vil tro at det tildels også er vanlig praksis i Norge, riktignok uautorisert og uten at det har noen innvirkning på prisene… Jeg er også helt for at oppdretterne skal kunne opprette egne mottaksstasjoner hjemme, for bedekning med fersk sæd i den utstrekning stasjonshingstene kan levere. Det kan være en fordel på mange måter, men ikke nødvendigvis prismessig. Det koster å måtte ha mange sædforsendelser, grunnet mangel på nødvendig erfaring. Det man betaler veterinærene på stasjonene for, er nettopp erfaring og kunnskap. For en oppdretter er det dyrt med tomme hopper, så mest prisbesparende ville det være om enkelte var mer åpne for råd angående bedekningsmetode, og heller ikke insisterte på å begynne altfor tidlig i sesongen før hoppene var klare. Jeg har selv hatt veterinærregninger på sekssifrede beløp, på produksjonen av en årgang unghester fram til auksjon som halvannetåringer (inklusive røntgen, tannrøkt, vaksiner og fjerning av eventuelle biter), men aksepterer at man må betale for tjenester utført av fagfolk.
«Hest i næring». Jeg skjønner faktisk egentlig ikke problemet? Jeg har hatt hest i næring i mange år. Alle som driver næring på hvilket som helst område, må kunne presentere en viss plan og et håp om en gang i forholdsvis nær framtid, kunne drive med overskudd uten kun å basere seg på ren flaks…. Man vil ha behov for en etableringsperiode, men man må også være realistisk. Man vil aldri få staten til å gå med på å subsidiere bunnsolide underskuddsforetak, da kalles det å ha en hobby.
Det er enhvers soleklare rett å drive oppdrett på egne premisser. Alle kan avle på den hoppa de har, og bruke den hingsten de vil og som økonomien tillater. Det er også fullt mulig å drive med oppdrett for salg, med overskudd. Fram til 2003 hadde jeg riktignok noen hopper, men jeg skal ikke påstå jeg drev med planmessig avl. Hoppene ble bedekket med den hingsten som til enhver tid sto på gården, eller andre mer eller mindre tilfeldige valg. Så fikk jeg plutselig en årgangstopp, en riktig traver med heller enkel stamme. Det ga mersmak, og jeg bestemte meg for å satse seriøst på oppdrettsbiten. Seriøst for meg betyr kvalitet, men til priser jeg har råd til å betale. Med noen få og dyre lærepenger, har jeg holdt meg til den regelen. De to fordelene jeg hadde, var delvis at jeg allerede hadde bra kunnskap om blodlinjer og ikke minst individene man avler på. Det andre tror jeg var at jeg ikke hadde penger å kaste bort. Jeg måtte bare sørge for å gå med overskudd. Skal man starte opp i dag, er grundig research svaret. Man må sjekke markedet og prøve å være i forkant av trendene. Man må velge hingster som i første hånd passer til hoppene, men som også markedet vil ønske å betale for 2 år framover. Man må sette opp budsjett (hater det ordet!!!) og beregne kostnader. Man må også stikke fingeren i jorda og se hvilken prisklasse hingst hoppa kan matche. Bruker du en dyr hingst på ei hoppe som ikke matcher ham, vil du i de fleste tilfelle ikke engang få dekket føllavgiften. Markedet har ikke nødvendigvis rett, men det er markedet som bestemmer. Vil du avle uten å ta hensyn til det, er det du som må dekke eventuelle tap.
En annen ting som overrasker meg, er den manglende markedsføringen. Med noen hederlige unntak, løfter man ikke en finger for å selge produktet sitt. Noen er svært dyktige til å selge på egenhånd, andre som meg, selger på auksjon. Jeg liker den reale salgsformen, og mener at travsporten har stort behov for den salgskanalen. I hovedsak selges alt herfra på auksjon, det krever imidlertid at man i tillegg til å glede seg over overpriser, også godtar nedturene. Man må dessuten hele tiden være kritisk til hoppene man avler på, og se når det er på tide med utskiftninger. Vil ikke markedet betale for avkommene og man ikke har anledning til selv å bære kostnadene for å bevise at markedet kanskje tar feil, må man tenke nytt. Det tar også tid å etablere seg, og man må regne med å gjøre enkelte gale valg underveis. Fyller ikke unghesten de kravene som markedet ønsker hva stamme eller eksteriør angår, bør man heller prøve å selge privat, der kjøperne ikke har så stort sammenligningsgrunnlag. Selv begrenser jeg tapet så raskt som mulig, og har enkelte ganger faktisk gitt bort hester.
Negativitet føder pessimisme, og fører igjen til en vond sirkel, selv om vi som driver med dette i bunn og grunn er nødt til å være født som optimister. Hører man bare mange nok ganger hvor dårlig alt går, tror man det til slutt. Pressen er ikke akkurat til stor hjelp der de sparker i vei og fyrer oppunder. Brett heller opp ermene, vær positiv og engasjerende, og få flere involvert i hest og sporten vi alle elsker!
9.oktober: Fysj, for et vær! Iskaldt, sterk vind og regn! Neglesprettene spratt ut, for å si det sånn… Når det først skal regne, er det en fordel at det holder på mens det er mørkt, i alle fall. For mange har det sikkert vært en fin høst. tror faktisk hoppene mine synes sommeren har vært akkurat passe, lite fluer og ikke for varmt. For bønder og andre som skal høste av markens grøde, har spesielt høsten vært et mareritt. har leid bort en del av jorda til naboen, som har fått diger avling på jord som har nytt gått av å ligge i gras mange år. Har imidlertid ikke fått tresket, og vi har jo sådd gjenlegg av gras der også…. I går sto de på og fikk av kornet, men da var spørsmålet, hva gjør vi med halmen? Var fortsatt for bløtt på jordet til at den tunge pressa kunne kjøre utpå der, men vi fant ut at de fikk kutte høyt og spre godt, og håpe på det beste. I verste fall skal vi kjøre riva og spre halmen tynt utover, hvis det ble liggende noen ranker med halm her og der…. Vi har også jorder med gras som skulle vært slått en gang til. Uten nattens regn, skulle det skjedd i dag, nå får vi bare vente noen dager igjen og krysse fingrene….
Det holder på å klarne opp, og hopper og føll skal ut på et jorde som ligger i en helling og fortsatt ikke er tråkket opp. Har satt inn ekstra krybber i de boksene det ikke fantes fra før, og går og sjekker at alle føll får spist kraftfôr. Det er svært forskjellige teknikker ute og går… så lenge de går sammen med mora, holder det at de får spist i 5-10 min. Noen av mødrene prøver å finte ut folungene og veksler mellom krybbene, men småttingene er jo ikke dumme, så de gjør det samme. Andre spiser sammen, noen har fin teknikk og løfter moras hode opp av krybba for å få forsynt seg. Bare Nemesis har funnet på en egn vri. Hun planter den digre rumpa si foran sin egen krybbe og spiser opp folungens fôr, først! Løsningen på det, blir at hun må stå bundet ved den ene krybba mens folungen spiser, det blir hun nok ikke spesielt fornøyd med…:-)
…og nå skinner solen…
«Hagledesperado i Mysen» ; Bra jeg ikke dro dit i går, skal av gårde i dag. Må få kjøpt noe maling til gjerdet rundt dammen på gårdsplassen, og nå begynner det å haste, hvis vinteren kommer snart. Har byttet ut en del planker, og denne gangen skal jeg få satt på strøm så de ikke får gnagd opp treverket!!!!
7.oktober: Da er gressklipperen satt bort for i år! Måtte jammen klippe plenen en gang til, men nå er det slutt!!!! Om nå bare været kunne holde seg tørt i noen uker, får jeg avsluttet de fleste prosjektene mine. Holder på å pusse opp den eldste delen av stallen, og skal slå på nytt panel også utvendig. Det skulle helst vært malt før vinteren også. Jeg hjelper til med det jeg kan, i helgen har jeg malt to strøk på den nye stalldøra, for eksempel. Skal også kline på kvistlakk på veggene inne og male et par strøk med dertil egnet maling, før snekkerne fester tykkere forskalingsplater på nederste halvdel av veggene og monterer innredningen. Gleder meg til det blir ferdig. Andre del av oppussingen som inkluderer 2 bokser og et stort rom for tining/oppbevaring av fôr, blir vel ikke tatt før rundt juletider. Tredje og siste del i resten av den gamle stallen, er planlagt tatt etter auksjonen neste høst! Behøver å bruke boksene en siste gang, før de blir revet ut! Når stallen er ferdig renovert, har jeg til sammen 17 bokser, mot 50 som det var her på det meste…..
Har omsider fått somlet meg til å få tatt nye bilder av ungene, de er lagt ut på Bilder av B’ene. De ligger nedover, under hver enkelt hest. har også vært ute på jordet med kameraet i dag, men vet ikke om det ble noe av det. Er ikke lett å fotografere, når ni småtasser prøver å få kontakt.
4.oktober; Denne beskrivelsen fant jeg på facebook, og lo så tårene trillet. Har bare kastrater, men de får bendelormpiller innimellom, og det foregår nesten sånn….:-)
HVORDAN GI P-PILLE TIL EN KATT :
Løft opp katten og hold den rolig i armkroken slik du ville holdt en baby. Plasser høyre pekefinger og tommel på hver side av kattens munn og press varsomt men bestemt på kinnene mens du holder pillen i høyre hånd. Når katten åpner munnen, dytt pillen inn i munnen på den. La katten få lukke munnen og svelge.
Plukk pillen opp fra gulvet og hent katten fram fra bak
sofaen. Løft katten opp igjen og gjenta prosessen. Hent katten fra soverommet, og kast den klisne pillen.
Ta en ny pille fra esken, hold katten i venstre armkrok mens du holder bakpotene godt fast med venstre hånd. Tving opp gapet på den og dytt pillen langt bak i munnen med høyre pekefinger. Vær stille mens du teller til ti. Plukk pillen opp av akvariet og hent katten ned fra toppen av garderobeskapet. Rop på samboeren. Sitt på knærne på gulvet og klem katten godt fast mellom lårene mens du holder både forben og bakben godt fast. Ignorer knurringen fra katten. Få samboeren til å holde kattens hode godt fast mens hun presser et flatt trestykke (linjal e.l.) inn i munnen. Slipp pillen ned langs trestykket og rist kraftig på hodet til katten for å få pillen til å gli ned.
Hent katten ned fra gardinstanga og ta en ny pille fra esken. Skriv opp på huskelisten at du må kjøpe ny linjal og at du må reparere gardinene. Samle forsiktig sammen bitene fra de knuste vasene og legg dem til side for liming senere.
Pakk katten inn i et stort badehåndkle og få samboeren til å ligge oppå katten slik at bare hodet stikker ut. Stikk pillen inn i enden på et sugerør, tving opp kattekjeften med en blyant og blås pillen ut av sugerøret.
Sjekk bruksanvisningen på esken og forsikre deg om at pillen ikke er skadelig for mennesker, åpne en øl og drikk den for å få vekk smaken. Sett plaster på armen til samboeren og fjern blodet fra teppet med kaldt vann og såpe.
Hent katten fra garasjen til naboen. Få tak i en ny pille. Åpne en øl til. Sett katten inn i et skap og klem skapdøren mot kattens nakke slik at bare hodet stikker ut. Tving opp kjeften med en dessertskje. Skyt pillen inn med en sprettert.
Hent skrutrekker’en fra garasjen og monter skapdøren på hengslene igjen. Drikk ølet. Hent deg en whisky. Ta en støyt. Legg kompress på kinnet og sjekk vaksinasjonskortet for siste stivkrampesprøyte. Hell på litt av whiskyen på kompressen som desinfeksjonsmiddel. Ta en støyt til. Kast den fillete T-skjorten og hent en ny fra klesskapet.
Ring brannvesenet for å få hentet pus ned fra treet på den andre siden av veien. Husk å beklage overfor naboen som kjørte inn i gjerdet for å unngå å kjøre ned katten.
Ta den siste pillen fra esken. Surr forbena og bakbena til den lille jævelen sammen med ståltråd og bruk tampen til å binde katten fast til et bordben. Finn fram et sett kraftige, forede arbeidshansker fra hageskuret. Dytt pillen inn først, etterfulgt av et stykke indrefilet. Vær bestemt. Hold hodet loddrett og hell en liter vann ned i kattehalsen for å skylle ned pillen.
Drikk opp resten av whiskyen. Få samboeren til å kjøre deg til legevakten. Sitt stille mens legen syr sårene på fingre og armer. Fjern restene av pillen fra høyre øye. Ring møbelforhandleren på vei hjem for å bestille et nytt bord.
Ring dyrebeskyttelsen for å få dem til å hente kattemonsteret fra
«Elm Street» og ring en dyrebutikk for å høre om de har hamstere!
1.oktober: Holder på å navnsette folungene. Biwa var klart tidlig, bruker jo å slenge på årets bokstav på moras navn sånn for letthets skyld til å begynne med, Diva – Biwa… Biwa er en perle. Bellatrix er en kvinnelig kriger, og navnet passet godt på datteren til Nemesis. Brandy – datter av Sip the Wine, det ga seg nesten selv, lurte litt på forskjellige franske vinnavn eller Brandywine, men tok den korte, greie varianten til slutt. Hingsten vår skulle hete Blizzard, fant jeg ut. Brødrene hans heter Remolino (virvelvind på italiensk) og Tourbillon (betyr det samme, men på fransk). Hadde faktisk også tenkt å kalle Siriuz for Storm, men… Så var det uttalen. Blizzard skrives likt på engelsk og fransk og betyr det samme på begge språk, men uttales forskjellig. Tenkte jeg skulle spare noen for å lure, og skrev likegodt navnet med lydskrift: «Blizar». Lurer bare på om det egentlig skulle vært en a ekstra som Blizaar….. ser kanskje litt mindre kaldblodsaktig ut? Når det gjelder folungen til Cambusa, er hun bare kalt Busungen, så jeg begynte å leke meg litt… Buzira Ungaro, slo det meg. Etter litt forskjellige innspill, ble det i stedet Buzara Umbroza! Regner med at navnet vil bli godkjent, er i alle fall ingen andre som heter noe lignende…. Har sånn delvis navn til 3 av de 4 siste også, men må tenke litt til….
30.september: Nok en fin dag for Quite Easy-døtrene. Super Arnie-datteren Fascination vant riktignok Oaks på 13.7 med 1,4 mill SEK i premie, mens Sophias Blush ble toer på 13.9 og Metior Easy vant Oaks Consolation på 14.4. Ellers så nevner vi at den 2-årige Muscle Mass-datteren Princess Lilly vant finalen i Ontario Sire Stakes Grassroots på 14.6. Angus Hall avkom tok dobbeltseier i finalen for de 2-årige hingstene samt finalen for 3-års hopper, men Kadabra-sønnen Northern Escort tok seg av den siste finalen, for de 3-årige hingstene.
30.september: Har svidd av noen millioner nå på morgenen! Og ja, det var ekte penger og ikke monopolpenger. Og nei, jeg kjøpte ikke 100 av åringene på den svenske auksjonen…. Mot slutten av september hvert år, er kontiene lubne og velfylte av føllavgifter og oppgjør for åringene. Så med ett, skal hingsteeierne ha sin del, og vips! så er de tomme igjen…. Alle åringene er betalt og rundt 95% av føllavgiftene også, så det var noen kroner. I tillegg skal det betales mer moms (åringene selges inkl mva) og stasjonene skal ha sin del etter hvert. Pleier vente med det første til siste termin for året, og det siste til siste halvdel av desember, når vi har fått inn mesteparten av de resterende føllavgiftene. Skal starte på med en purrerunde straks.
Apropos den svenske auksjonen, så var det skrekkelig å se på. På papiret er det vel ikke så galt totalt sett, med en gjennomsnittspris på 75.000 for alle solgte hester, til sammen 328 av 466. I motsetning til i Norge blir det lagt til mva, så prisen var 93.750 inklusive. Men det er jo svenske penger, da… Salgsprosenten var på 77%, 58 ble ropt tilbake av eieren, hele 42 åringer gikk ut av ringen uten bud. Minstebud SEK 20.000 + mva = SEK 25.000, det er i underkant av 22.000 norske, sammenlignet med det norske minstebudet som er 15.000 inkl mva. Medianprisen var imidlertid bare på 40.000 (+ mva), de fleste fikk ikke dekket utgiftene til bedekning engang…. Kun sett fra fra kjøpernes side var det jo positivt at så mange fikk kjøpt seg en flott hest for en slikk og ingenting!
Når man skal selge mer enn 450 åringer på et brett, og det ikke er seriøse kjøpere til mer enn halvparten, må det bli en blodig affære. Og for å få en pris til å leve med, er det desto mer viktig at selgerne er klar over hva de driver med. Markedsføring er ekstremt viktig, man må vekke oppmerksomheten til kjøperne, ellers så glir man bare under radaren. Det er ingen potensiell kjøper som har kapasitet til å se i gjennom så mange hester på forhånd, de plukker seg i stedet ut individer som de sjekker ut nøyere for å se om de forsvarer skikkelige bud. Veldig mange av de billige, mottar impulsbud. Så bra stammet hest, og så ingen interessert kjøper? Har de ikke sjekket ut den spesielle hesten på forhånd og ingen byr, regner man med at hesten må ha feil som andre har oppdaget, så da byr ingen andre heller. En ting som overrasker meg år etter år, er bildene som blir lagt ut, eller ikke lagt ut. Man har visst i månedsvis at man skal selge på denne auksjonen, og så har man ikke klart å få tatt et eneste brukbart bilde av hesten???? Mange av de som har lagt ut bilder, har tydeligvis ikke peiling på hvordan man gjør det, og det er også en stor kilde til forundring. Vil tro at når kjøperne begynner å plukke ut hester de skal se på, sjekker de bildene og kutter ut noen med en gang. Den så helt forskrekkelig ut…. Tittet på et latterlig bilde av en toppstammet hest, og avskrev den. Da den ble solgt for bortimot 200.000, måtte jeg inn og sjekke igjen. Det viste seg at det bildet som lå som hovedbilde, var tatt i april og viste en langhåret, uferdig pusling. I tillegg lå det et nytt bilde der, av en skinnende blank, strømlinjeformet og flott type! Hvorfor i all verden var ikke de gamle bildene fjernet?
Når det gjelder stammer, var det helt klart en trend også. Kjøperne hadde hengt seg opp i noen få hingster, mens mange avkom etter en rekke unge, spennende, nye hingster ble forbigått, antagelig ble de ikke sjekket nærmere i det hele tatt. I tillegg ble det tildels betalt dårlig for avkom etter de gamle, gode, velprøvde hingstene som har hatt suksess. Her var det mer tydelig enn noen gang hvor motepreget bransjen er.
26.september: Det regner ute, til en forandring… Er imidlertid spådd at det skal gi seg nå på morgenen, så vi får håpe de har rett. Ellers så skal det regne så og si hver dag framover også, blir ikke enkelt å få inn mer gras….
Dagen i går ble ikke helt som planlagt. Hadde tenkt å være tidlig ferdig i stallen, for å ta meg av diverse andre prosjekter, men men… fikk jo gjort andre ting i stedet. Snakket i telefonen, for eksempel. Lars er så snill at han hjelper meg med å leietemme folungene ordentlig, og hadde tid til å ta en tur med alle 9 i går morges. De begynner å bli flinke, småtassene. Når de har lært det skikkelig, er det ikke noe problem når de skal bindes for første gang. Holder på å passe til navn til dem også, er alltid bestemt på at det skal være klart når de er på egen hånd.
Tilbake til gårsdagen, det ble stor pågang etter nyheten om Juliano Star. Fikk flere bestillinger, en var faktisk bekymret for om hingsten hadde rukket å bli fulltegnet. Det er altså ikke noe problem. Foreløpig..:-) Må begynne å gå med blokk og penn i lomma allerede nå, det er litt uvant. Ellers så er det en uting å sakse nyheter fra andre nettsteder uten å sjekke sannhetsgehalten, det blir fort feil. Sånn som hos Ronden i går. Jeg sa i fra til Roy på trav24 at vi egentlig ikke var klare til å offentliggjøre nyheten om hingsten, men måtte komme ut likevel, siden han var meldt på kåringen og listen forelå. Sa også at vi ikke var klare til å si noe om prisen ennå, men under press sa jeg at han i hvert fall ikke ble dyrere enn han hadde vært i Sverige, av en eller annen grunn så har man klart å spikre prisen der! Stemmer ikke! TGN nevnte også nyheten på sin nettutgave klippet fra denne siden, antar de også kommer til å skrive noe i papirutgaven. Håper bare ikke også de henger seg på og får ting feil. Nyheter er ferskvare og forbruksvare, rettelser er sjelden interessante for noen….
24.september: Pleier ikke ha bilder i dagboka, men gjør et unntak her. Dette er den nye avlshingsten vår. Jeg har leid ham, men siden det ikke lengre er noe anlegg for avlshingster på Kvakstad Gård, samarbeider jeg med Ole Jørgen. Hingsten skal stalles opp på Jørgentvedt, men jeg skal sørge for markedsføring, kundekontakt og fakturering. Det blir skikkelig spennende! Hva han heter? Hvis du ikke allerede har gjettet det ut fra bildet, så er det altså Juliano Star…..
20.september: I dag har det vært en rar dag på flere måter. Trist på en måte, vemodig på en annen, som begravelsen av verdens beste svigermor. Det var ikke uventet akkurat, hun har vært alvorlig svekket av alzheimers de siste årene, for en skrekkelig sykdom det er! Jeg bestemte meg for å ta drosje fra bisettelsen og opp til Bjerke der jeg hadde parkert (hvor ellers!), men klarte å gå meg bort…! Snakker! Fant en bussholdeplass med navn på og fikk en drosjesjåfør med stedsans til å plukke meg opp. Forsinkelsen resulterte i at jeg ble sittende i omtrent stillesittende kø ved Lillestrøm i nesten tre kvarter, jeg fatter ikke at noen orker det dag etter dag…?
Dagens mest positive hendelse, var at det ble klart med den nye hingsten! Eierne vil imidlertid av forskjellige grunner, at vi skal vente en uke (helst!) med å gå ut med det. Det kan bli vanskelig å gjennomføre… dess flere som vet, dess mer lekker det… og jeg meldte ham på utstillingen per telefon først, deretter elektronisk da jeg kom hjem. Han kommer til Bjerke i slutten av oktober, jeg gleder meg ordentlig!!! Ikke bare jeg som er fornøyd, sendte melding til OJ, og han kvitterte med 6!!!! smilefjes!
Det som ikke er helt klart, er akkurat hvor vi skal legge oss rent prismessig……. Ellers så er en av mine gamle favoritter også på vei til Norge for neste sesong. Det er vel ikke opp til meg å offentliggjøre hvem han er, men jeg kan vel si såpass som at jeg solgte hest etter ham på auksjonen for et par uker siden, og fikk godt betalt..:-) Man kan si den norske hingsteparken 2013 vil være sterkere enn noen gang tidligere!
19.september: Hvilken hingst ville jeg valgt å stalle opp hvis jeg kunne velge fritt? Jeg bestemte meg for at det var på tide å kaste seg aktivt inn på markedet igjen. Det er kanskje ikke så mange som har merket at jeg har vært borte…..? Har samarbeidet noe med Ole Jørgen på JJ Horses samt en del andre stasjoner, men har for det meste vært mer eller mindre «sleeping agent» de siste 4-5 årene. Nå var det på tide å våkne opp igjen! Overskuddet og arbeidslysten er tilbake, selv om jeg denne gangen skal passe meg vel for å jobbe så mye som før…. Jeg skal fortsatt ikke ha hingst oppstallet hjemme, fasilitetene blir bygget jevnt og trutt ned for ikke å romme mer enn mine egne hester! Eneste måten å begrense hesteholdet, er å rive ut boksene, en etter en! Sørgelig men sant. På den andre siden, det er jo ikke noe poeng i å ha et helt anlegg uten hester? I stedet for å bytte ut det som var slitt med nytt, har vi funnet andre bruksområder til flere av stallene.
Tilbake til hingstejakten. Når jeg skal skaffe hingst, tenker jeg meg først hva norske oppdrettere kan tenkes ville ha…. deretter hva jeg ville ha brukt selv. Nå er ikke nødvendigvis de to kriteriene sammenfallende, jeg kan tenke meg flere hingster som kanskje markedet som helhet vil rynke på nesen av. Hingsten må ikke være altfor for dyr heller, det er vanskelig å få tilstrekkelig med hopper til en slik. Akkurat hvor smertegrensen går, er vanskelig å si helt sikkert, hvor den går på importhingster er faktisk ganske mye lettere. Det er to grupper av hingster som er aktuelle. Den ene gruppen består av unge, stammesterke, talentfulle hingster, hakket under den ypperste eliten. De finnes det mange av, spesielt helamerikanere. Det er viktig at de er uprøvde i avlen, eller ikke har stått mer enn en sesong, til nød to, sånn at de bare har åringer det året hingsten skal stå til tjeneste her. Da kan man ha drahjelpen ved å vise bilder av vakre folunger, selv de mest hardhjertede er svake for slikt!
Den andre gruppen aktuelle hingster, er de som har bevist at de har avlet over gjennomsnittet. De er det verre å få tak i, med mindre oppdretterne har blitt lei dem…. Å få tak i en hingst som er på høyden av sin avlskarriere, er skikkelig vanskelig, så det er nok en gang bare å gratulere eierne til Revenue!
De hingstene jeg holder meg langt unna, er de som har bevist at de ikke avler godt nok, og da hjelper det ikke at de har laget en og annen traver som hever seg over mengden. Som alle andre, har jeg dessuten en forkjærlighet for visse typer hester og stammer, mens jeg har liten sans for andre individer.
Akkurat nå er jeg veldig spent, for jeg tror nemlig jeg har drømmehingsten på kroken….. et lite napp, så…..
18.september: Var kriteriekvalifiseringer i Finland i dag. To av forsøkene ble vunnet av Kadabra-avkom, (Dream Duo og Gary Holst), vinner var også Nostromo e Muscles Yankee, mens Quite Easy fikk med to til finalen, gjennom vinneren Quite an Avenger, og toeren Callela Dreamshot. Sterkt!
17.september: Sov i natt også jeg, selv om jeg våknet i 5-tida ved at det høljregnet. Alle hester inne, så jeg sovnet igjen..:-) Har noen hopper som ikke er overivrige til å dele kraftfôret med sine etter hvert stadig mer grådige føll, så vi har satt inn ekstra krybber i alle boksene og ikke bare der det er absolutt nødvendig. Har et par føll som har vært svært lunkne i interessen, nå spiser heldigvis alle. Er absolutt nødvendig at de daglig får i seg nok kraftfôr før de skal skilles fra. Det er planlagt å skje i slutten av oktober, da vil de to yngste være 4 måneder. Om vi får en veldig våt og kald høst, så hestene blir stående mye inne, får jeg revurdere….
Som vanlig på denne årstiden, er det en diskusjon om når føllene skal avvennes. Etter min mening er det ingen faste regler, man kommer langt ved å bruke fornuft. Når folungene er 3-4 måneder gamle, er det ikke nok med melka, som har tapt seg kraftig i næringsverdi. Om folungene ikke slipper til nok i matfatet når den går sammen med moren, kan det faktisk være bedre for dem om man tar fra tidligere enn tenkt. Man kan evt gi melkeerstatning i tillegg til annet fôr. Om hoppa er drektig igjen bør man også ta hensyn til henne, om hun er tydelig påkjent. Om man har ei slik eller hoppa er gammel, kan det for eksempel være en løsning å la mor og føll gå ute sammen på dagtid, men stå i separate bokser inne på stallen både så mor får fred og folungen får tid og tilgang til å spise. Her hos oss, spiller også de praktiske hensyn inn. Jeg vil skille fra alle samtidig, siden det blir mer problemer med integreringen av føllene om fraskillingen skjer i to puljer. Om jeg hadde hatt hjelp på stallen , hadde det vært en annen sak. Da hadde jeg nok tatt fra 5 føll ganske straks og latt de 4 siste gå ut oktober. Sånn som det er nå, prøver jeg å la alle gå sammen ut neste måned…. Siden jeg har såpass mange hopper med føll, er det også klart best å skille fra en gang for alle. Etter hvert har vi funnet en metode som er praktisk talt stressfri. At det fungerer bra, har vi målt via veiing av føllene, både i en periode forut for avvenningen, samt ukentlig etter avvenningen. Økningen i folungenes vekt fulgte samme kurve både før og etter, uten noen knekk….
16.september: Jeg har slitt med å få sove i det siste. Trodde det skulle bedre seg etter auksjonen, men det hjalp ikke stort. Mistenker det har hatt noe med at hoppene fortsett går ute å gjøre, så vi får se… Natt til i forgårs var de inne, jeg sov bra, natt til i går var de ute, ble ikke mange timene på øyet…. i natt var de inne.. gjett hva? Har sovet som en stein! De skal inn hver natt fra nå av, så jeg finner fort ut om teorien stemmer!
13.september: Rim på bakken i morges….
12.september: Surt og kaldt, men oppholdsvær. Hoppene bestemte seg for at de ville flytte. STRAKS!!!! Der de går er det litt kronglete, med flere svinger som kan stelle til trøbbel, så jeg venter på hjelp. Dumt å risikere at de flyr i hytt og pine… Der de blir sluppet nå, er det forholdsvis enkelt for meg å få tatt dem videre inn i stallen, på egen hånd. Det vil si, enkelt og enkelt… det er aldri helt lett når folungene har sluttet å følge etter. Setter inn hopper først og sorterer føll etterpå. Mange av dem får fremmede bokser, siden den ene stallavdelingen er strippet ned. Vasket der i går, og snekkerne er klare til å begynne renoveringen. Håper hoppene kan gå ute fram til over helgen, så får jeg vel krype til korset og ta dem inn om nettene…. gruer meg til måkejobben! Skjønt den foreløpige værmeldingen for i morgen natt er ikke særlig lovende, kan hende jeg må ta dem inn allerede i morgen kveld.
Hadde behøvd en del tid til å få unna papirarbeidet, spesielt. Rapportene skal samles inn, bedekningslister skal sendes DNT og hingsteeierne, oppgjørslister skal lages og kontiene skal tømmes for penger som hingsteeierne skal ha…. jammen bra det kommer påfyll i løpet av måneden! Har faktisk allerede fått inn betaling for en av åringene på konto!!!
10.september: For å ta det siste først: Gratulerer til alle klasseløpsvinnerne i går, både oppdrettere, eiere og trenere og resten av kretsen rundt de 8 vinnerne. Vi hadde selv store forhåpninger til våre to deltagere, og de gikk bra begge to. Ting klaffet imidlertid ikke helt, løpet til Vijaya ble litt feil for henne, hun ble sittende altfor langt bak og måtte ut i femte spor i siste sving. Sånn i etterkant hadde det kanskje vært et sjakktrekk å kjøre fram midtveis? Umbriel hadde jeg nesten like store forhåpninger til og han gikk virkelig bra. Kom seg bare nesten ut i angrepsposisjon mot siste sving, og endte opp med å måtte tas opp og gå rundt ut på oppløpet. Han spurtet sterkt og ble femte, nå kjempet han helt til mål!
Så auksjonen: Det var en fin dag. Været var godt, auksjonsområdet var fint og forbedret ytterligere fra i fjor, hestene var i form og teamet vårt gjorde som vanlig en super jobb! Vi hadde det travelt hele tiden, de fleste av unghestene våre ble kalt ut til spekulanter nesten før de hadde kommet inn. Spesielt Amon ble veldig sliten i hodet sitt….
Jeg kan ellers ikke skjønne det skal være rettferdig at hestene mine skal åpne auksjonen hvert år. Vi hadde førstehesten for 3 år siden, i fjor hadde vi 3 av de 4 første, i år hadde vi de 2 første…. og så så tregt som det går til å begynne med…..!!!!! Mange var i sjokk etter auksjonen, mange fine hester genererte ikke bud i det hele tatt og alt for mange ble skrekkelig dårlig betalt. Som vanlig. Jeg så ikke alle hestene, så jeg vet ikke om det var spesielle feil og mangler på dem, men tror i alle fall ikke det gjelder mer enn et fåtall. Det begynte ikke overveldende bra for vår del heller. 60.000 for smellvakre ADAY, 70.000 for Agria Racing-sønnen Ancora Imparo før flaggskipet vårt skulle inn… Amon Tomaz. Etter interessen på forhånd, alt skrytet fra trenerne og direkte utsagn om at man hadde tenkt å by 300.000 ++, så ble jeg faktisk litt skuffet over at han endte på 210.000. Ikke fordi jeg mente det var feil pris, jeg hadde på forhånd sagt (og ment!) jeg var fornøyd om jeg fikk over 200 for ham…. men fordi jeg ble engstelig for snittet vårt. Når da Adorador endte på 27.000 og nesten perfekte Astrifer oppnådde 42.000, var jeg ikke happy. Var fullstendig klar over at de to sistnevnte kom til å være et problem, nytter ikke med flotte hester og lovende søsken, når søsknene ikke har fått vist det på banen. Det samme gjaldt for Aday, men der handlet treneren som har hans 3-årige bror og som kjenner til potensialet…. Da hadde vi 3 igjen, kanskje de 3 jeg selv nøkternt sett ville vurdert høyest, men hva mente publikum? Jeg hadde svært høye tanker om Avenger, men han var etter en rimelig hingst og en hoppe som er ny i avlen, og med god, men ikke den mest fancy stammen. Han var dessuten sent født (2.juli), var stor og hadde vokst for det meste rett opp. En av trenerne som var innom her, ville ikke engang se ham ute i bevegelse fordi han ikke syntes han var noe fin, mens andre var skikkelig begeistret! Må innrømmes at han absolutt skulle ses ute og ikke inne på stallen, der han var i overkant slakk og holdningsløs…. Dagens opptur! 190.000. Er heldigvis flere enn meg som gjenkjenner kvalitet når de ser det!!!! Avery var nestemann og gjorde sin plikt med 150.000. Hadde antagelig blitt mer om ikke helsøstra Uptown B.Girl rotet bort den bestilte og forventede seieren i Derbykvalifiseringen…..? Den eneste hoppa, Anizette, var neste ut. Stor og flott med sterkt eksteriør og stamme, men…! Den første broren hadde ikke prestert som forventet. Den andre broren var latterlig dyr da han ble solgt for 2 år siden, men har vært forfulgt av uhell og har fortsatt igjen å overbevise i banen… Interessen hadde vært sånn passe lunken på forhånd, for eksempel hos de to som var innom for å titte og som ikke engang ville se på henne, der hun gikk på beitet like ved. Ånei, den var de ikke interessert i, nei….. På visningen før auksjonen var det plutselig andre toner å høre… nei se på denna da, K….., se på denna…. Gjett hvem som endte opp med å handle Anizette for 140.000????? 🙂
Vi endte opp med å få 111.000 i snittpris for våre 8 håpefulle, og det er jeg absolutt fornøyd med! Det ble faktisk overskudd!!! Det aller beste er imidlertid kjøperne! En ting er å få godt betalt, men hvis unghestene ikke blir tatt godt vare på, blir det som å pisse i buksa for å holde varmen…. Aday er i Trøndelag hos Bjørn Garberg, Ancora på Vestlandet hos Kenneth Handeland, Amon (han endte opp med å være auksjonens dyreste!) på Sørlandet hos Øystein Tjomsland , Astrifer i Vestfold hos Geir Kihle, Adorador på Nannestad hos Steinar Hammersborg, Avenger i Danmark hos Bo Westergård, Avery og Anizette på Toten hos Kjetil Helgestad og Kai Johansen….. Er ikke det bra, så vet ikke jeg!!!!
Når det gjelder prisene ellers; Jeg så som sagt ikke alle hestene, så jeg vet ikke hvorfor det gikk som det gikk i alle tilfellene. Det jeg vet, er at mange av de som fikk dårlig betalt, ga seg selv på forhånd, ved gjennomgang av katalogen. Ble imidlertid overrasket over en del som enten hadde interessante stammer eller som jeg så var fine hester og som ikke oppnådde bud eller bare skambud. Burde vært enda flere som kjente sin besøkstid, for jeg er bombesikker på at mange av de nevnte og oversette, vil vise seg å bli prima løpshester etter hvert! Vi ser det igjen og igjen! Skal man selge på auksjon, må man planlegge det fra starten av. Skal man beholde oppdrettet sitt selv, kan man bruke en dyr hingst om man ønsker, på auksjonen er det slett ikke sikkert man engang får betalt føllavgiften…. Man kan også bruke en rimelig hingst som man vet avler bra, eller som man mener passer godt til hoppa, men det er tvilsomt at man får betalt om man velger auksjonen som salgsarena for en slik unghest. En stor, velutviklet, godt forberedt hest med en stamme som vekker interesse, vil alltid gi mer en en liten pjusk som heller kanskje ikke bringer mye med seg hva stammen angår. Jeg planlegger salget helt fra jeg velger hingsten til hoppa. Det var ellers riktig mange hester på årets auksjon som både var flotte og godt forberedte! Det var ellers noen som kommenterte at hoppene oppnådde beste snittet? Om det stemmer, er årsaken enkel. Ut fra katalogen var de beste/mest interessante hestene nettopp hopper!
Klasseløpshelgen er kommet for å bli, det er et flott arrangement! Vet ikke om jeg kan ta æren for det, men jeg presenterte i alle fall ideen om å få samlet alle til en skikkelig travhelg med alle klasseløpene da jeg var med på å diskutere travsportens framtid i regi DNT. Mulig det var noen andre som også hadde samme tanke, uansett ble det bra. Og helgen kan utvikles til å bli enda bedre!!!! Noen har luftet tanken om å la f eks hoppefinalene gå på lørdag. En annen mulighet er å kjøre kriterifinalene på lørdag og derby på søndag… for eksempel… Når det gjelder auksjonen spesielt, har jeg noen tanker:
Først: Varmblodstraverne skal selges lørdagen! Selvsagt skal de det!!!! Fredag er ingen dag for å selge mange hester, det passer fint for en mindre gruppe kaldblods og fullblods! Denne lørdagen var auksjonen ferdig rundt 20.30? på fredag ble det sent, er ikke sikker på når det var slutt, egentlig. Må da ha vært mye etter klokken 23? Vi var ikke hjemme før rundt 1, men da hadde vi ventet for å være sikre på at alle hestene var plassert der de skulle eller hentet av eierne. Kan ikke reise fra dem før jeg er sikker på at de er tatt vare på, selv om det rent formelt ikke lengre er mitt ansvar! På lørdag har «alle» kommet til byen og man har bedre tid, derfor burde det være en selvfølge at man selger varmblodstraverne denne dagen, da det ikke gjør like mye om det trekker litt ut… Rent dyrevernmessig er det også bedre, det betyr at færre unghester behøver fraktes rundt før de reiser til sine nye hjem! Med færre hester på fredag er kjøperne «varmet opp» til lørdagen og mange varmblodsåringer…
Dernest: En filleting, men synes likevel at det burde være en selvfølge at de som ikke oppnådde bud på auksjonen skulle få et bitte lite plaster på såret ved at unghesten deres likevel er startberettiget i auksjonsløpet! Aller helst uten å måtte betale det første innskuddet!
Ny idé! Etter visningen i ringen, plukkes 6 (3 hopper og 3 hingster?) av unghestene med det flotteste eksteriøret ut til en rask miniutstilling, der «best in show» premieres, eventuelt også med en annen og tredje premie. En plakett eller noe man kan henge på boksdøra i stallteltet som sa man hadde vinneren, hadde gjort seg! Når den hesten deretter kom opp i auksjonsringen, ville det ikke være direkte negativt at auksjonarius framhevet akkurat den hesten! En pengepremie som f eks refundering av påmeldingsavgiften, kunne også være en flott tanke…. Vi vil vel ikke at oppdretterne skal sende hoppene sine til slakt etter helgen? Det skal som kjent ikke mye oppmuntring til for en som driver med hester…. I likhet med på vanlige utstillinger kunne man jo også hatt en mønstringspris til den som i løpet av ettermiddagen og kvelden utmerket seg positivt (Heia Karoline!!!). Det hadde vært gøy om man også hadde en «skam deg, dra hjem og tren»-pris… men det aner meg at det aldri vil bli noen realitet. Har faktisk et par forslag til vinnere der…:-)
For å dra det litt lengre og for å få flest mulig til å vurdere alle unghestene og ikke bare noen få, kunne man også ha en konkurranse der man enten kunne foreslå finalistene (deltagerne på auksjonen fikk ikke være med) eller kunne tippe på vinneren… eller blir det litt søkt?
…og så var det den lapskausen, da…. blæh…. man må være skikkelig sulten for å få den ned!
8.september: Sliten! Og ganske fornøyd, mer siden….
7.september: Klokka er 0700, og alt er tilsynelatende under kontroll. Hestene er gjort klare, listene er krysset ut og utstyret er pakket, nå må jeg bare passe på at alt blir lastet inn i bilene. Alle åringene virker friske og fine, skjønt jeg måtte flire da jeg ga gutta den siste finpussen i går… snakk om revne skinn! Ikke mange av dem som hadde egnet seg som hansker, nei! Ville ikke pakke dem inn heller, satser på at kjøperne forstår at de dermed har levd et sunt og aktivt liv fram helt fram til auksjonen. Ingen puddinger dette, nei… er nok fortsatt litt hårsår over bemerkningen gitt av en trener som rakket ned på unghestene mine siden jeg ikke ville betale ham prosenter for å samtykke til at hesteeieren hans handlet av meg…. Om jeg ber en trener om å hjelpe meg med å selge en hest, betaler jeg selvsagt provisjon. Når jeg og en mulig kunde har gjort hele jobben selv, og hesten skal i trening til vedkommende trener, er sånt bare en uting! Vedkommende sa rett ut til meg at han ville fraråde kjøpet om jeg ikke betalte, og som sagt, så gjort!!!
Venter på teamet mitt, hestene skal pusses en siste gang før vi reiser, og en av dem skal få seg en løpetur også for å ta vekk den verste friskheten. Ellers så blir de fort nok slitne der inne, det tar på å reise, komme til et nytt sted og til å forholde seg til så mange nye inntrykk og mennesker…..
Barnevakten kommer også snart, skal vise ham hva han skal passe på i forhold til gjerdet og folungene før vi reiser.
Vi kan bare håpe på det beste, nå er det ikke mer vi får gjort! Tvi tvi!
6.september: I morgen braker det løs! Passer skikkelig dårlig å ha bursdag i dag, ikke det at jeg har tenkt å feire eller noe, men det er så mange venner og familie som tar kontakt, og jeg synes jo jeg må svare. På fb går det ikke an å svare på alt, jeg kjenner tydeligvis ikke halvparten av vennene mine der heller selv om jeg har sånn noenlunde peiling på hvem de er… Det begynte med meldinger på mobilen, straks etter at jeg hadde sovnet i natt. Etter det tredje varselet, skrudde jeg av lyden….
Jeg skriver lister over ting som skal sjekkes og fikses i siste liten, i går fylte jeg opp 16 nett med høysilage og hang dem opp så ikke kattene skulle falle for fristelsen til å merke dem…. I dag skal jeg ta inn åringene tidlig for en shampovask, før de blir shinet i ettermiddag/kveld. Det pleier å bli skikkelig slitsomt, jeg gleder meg ikke! Antar jeg svimer av til kvelden… forhåpentligvis, i alle fall!
Er meldt forbigående regn i kveld, begynner å bli i kaldeste laget for folungene når det regner utover nå. Heldigvis skal natten bli bra, og morgendagen strålende! Krysser fingrene for at yr.no har rett for en gangs skyld!!!!
5.september. 2 dager igjen, og jeg sover dårlig om nettene. Mye som skal gjøres og ordnes, i morges sto jeg til slutt opp grytidlig for å lage lister….. Vi hentet den ene dyrebilen vi skal bruke på fredag, de siste fem hestene skal reise med en transport som kommer hit rundt klokka 9 på fredag. Det er egentlig litt i tidligste laget, men men….alternativet var å kjøre to turer selv, da måtte vi startet enda tidligere. Det kommer uansett å bli en laaang dag…
4.september: 3 dager til auksjonen og det regner…. værprognosen for slutten av uka er imidlertid fortsatt god…. Papirarbeidet er gjort, veterinærattestene er i hus, i dag sjekket vi puls og pust. Akkurat det er egentlig litt latterlig, pulsen på en av hingstene ble skyhøy fordi han hørte en av avlshoppene knegge i nærheten, vi måtte sette ham inn igjen og ta ham ut etterpå. Da hadde pulsen ramlet ned der den skulle være igjen. En som overrasket meg med svært lav puls tross at jeg trodde han var skulle vært litt stresset, var Amon Tomaz. Han ble stående alene på stallen en stund, noe som ingen av dem liker, men som jeg prøver å venne dem til. Veterinæren måtte flire, det er gutten sin som ikke har nerver i alle fall! utbrøt hun!
Skummelt med intervjuer! Man sier en ting, og journalisten hører noe annet. I dagens TGN, side 22 står det om Agria Racing og hennes tre norske klasseløpsdeltagere av tre mulige. Det står også en del om hva jeg mener om ting og tang, noe av det har blitt feil…. Jeg mener absolutt at det er en myte at topphopper ikke avler og at stammen er viktigere enn prestasjonene for at de skal avle godt. Jeg nevnte også topphoppa Ina Scot som eksempel på ei dårlig stammet superhoppe, men sa også at hun ikke var noe godt eksempel, siden hun faktisk har avlet flere bra travere tross stammen…. Nå er det vel ikke så mange som bryr seg om hva det står der (vet imidlertid om en som blir rasende….!!), men jeg føler meg alltid litt ukomfortabel når jeg blir misforstått. Er nok dessverre hovedsakelig min skyld, snakker antagelig for mye og er ikke klar nok 🙁
Når det gjelder storparten av Norges travtrenere, synes jeg de burde ta mer ansvar for sin egen, og travsportens, situasjon. Tenk om hver eneste trener klarte å engasjere sitt nærmiljø, eventuelt allerede eksisterende hesteeiere på stallen, til å by på en hest på auksjonen, sammen eller enkeltvis. Vi snakker ikke nødvendigvis om 100.000-vis av kroner, men kanskje 30-40-50.000? Dess flere som byr på en hest, dess bedre blir prisene for oppdretterne. Dess bedre priser, dess flere vil oppdrette og melde på sine hester og det betyr flere auksjoner og fornyet liv i miljøet som helhet og på de enkelte trenerstallene. Det er alltid flotte hester å få kjøpt til svært rimelige priser, og bare rammen og spenningen rundt en auksjon er mye verdt! Med 100 ekstra som byr, vil auksjonen fått en ekstra boost!!! Trenerne må bli flinkere både til å selge seg selv og også til å selge inn sporten! Vi ser potensialet via folkehesten!
3.september: 4 dager til auksjonen, og værmeldingen for neste helg er fortsatt super!!!
Regner med at DNT krysset fingrene og ba om at flest mulig oppdrettere kvalet inn mange hester hver. Thaienes triumftog i årets kvalifiseringer, må jo ha vært en ren gavepakke for dem! Hvorfor? Jo, på klasseløpssøndagen spanderer DNT lunsj og opphold i VIP-teltet på deltagerne, både eiere, oppdrettere og antagelig også trenerne, skjønt de sistnevnte pleier antagelig å stå over helt frivillig grunnet andre prioriteringer. Flott tiltak og god mat, men DNT begrenser altså innbydelsen til to personer per oppdretter uansett antall innkvalede hester. Siden det likevel pleier å være mye luft mellom båtene (i alle fall var det mange tomme bord i fjor…) får man i tillegg muligheten til å kjøpe ekstra plasser for 600 kr per stk, noe som er nytt av året tror jeg.
Ære være dem for det, penger spart er penger tjent, sies det…. og travsporten er jo alle oss. I fjor hadde vi 3 hester med i finalene, og jeg fikk tigd meg til 2 ekstra billetter …. i år var visst ikke det noe alternativ selv om vi har to finalister. Ikke noe stort problem for meg, jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bli hjemme og jobbe likevel og overlate billettene til to venner som er trofaste Bjerkegjengere. Veterinæren min hadde imidlertid lyst til å være med, så jeg hadde tenkt å «ofre meg» og dra likevel, hvis vi altså fikk et par ekstra plasser. Kanskje det da blir en ny pokal i år? Det har foreløpig aldri gått bra når jeg har vært til stede…. Tror faktisk ikke jeg noen gang har sett noen av mine hester vinne løp «laiv», i alle fall ikke storløp! Det går også bort veldig mye tid på en sånn dag, de to løpene jeg har starthest i ses jo raskt og greit på rikstotoreprisen. Har dessuten en egen, velplassert sms-tjeneste, blir det seier eller gode prestasjoner, har jeg meldingen straks løpet er i mål. Er det stille, behøver jeg ikke bry meg….:-(
1.september: 6 dager til auksjonen. Lørdag om en uke skal utegangen tømmes og 8 stallbokser skrus ned for å gi plass til 6 nye. Når de er oppe, har jeg altså plass til 11 avlshopper. Ønsker jeg å kjøpe meg en ny, må noen andre ut…..
Går og sjekker hopper og føll to ganger daglig, og har funnet ut at de antagelig kan vente med å bytte beite en dag eller i beste fall kanskje så mye som tre til. Så lenge de er fornøyde, flytter jeg dem ikke. Det begynner for øvrig å bli litt skummelt å bevege seg der ute, med 9 overivrige og megasosiale folunger som kommer flyende meg i møte. Pleier alltid ha en «barnevakt» når vi er innover, i år tror jeg vi får engasjere en som i tillegg kan fikse gjerder om det behøves. I dag har jeg pusset og gnukket på alle åringene og hatt en ny visning (det tar fra 1,5 – 3 timer ettersom…), og har kjørt en tur med Anizette og Norma. Neste gang skal vi prøve en tur bare med henne, siden hun skal reise innover alene bakpå hengeren. Har ikke veldig lyst til å sette henne inn på lastebilen sammen med gutta. Faktisk! Det kommer en bil som tar med seg 5 av gutta, de står bundet sammen uten skiller. Vi kjører med de to som har sko og som derfor får stå med skillelem og litt bedre plass, og med den eneste hoppa hengende etter. Tenkte jeg skulle passe til de nye grimene deres i morgen.
31.august: En uke til auksjonen! Og værprognosene er fortsatt strålende!
I morges kom jeg bortover gårdsveien, da jeg fikk se en brun bylt som lå i grøfta, med hodet oppe på veien, fullstendig livløs… Fikk nesten hjertestans! Og så var det bare utbryterfolungen som hadde tatt seg en lur, på det hun syntes var et dertil egnet sted. Advarer alle som kommer om at det godt kan gå (eller altså ligge!!!) en folunge i veien, bare så de kjører forsiktig….
I dag skodde vi to av gutta, for sikkerhets skyld. Hadde uansett tenkt å ta de to inn på stallen den siste uka, for å unngå skader på dem eller de andre. Mistenker de to til å være de verste synderne… Ellers så skrøt jo hovslageren av hovkvaliteten på dem. Sterke, gode høver, det hjelper nok at de har gått i fuktig gras hele sommeren…. Avenger spådde han kunne løpe hele dagen på grov grus uten at det gjorde noe, det lover godt for senere barfotkjøring i løp.
Vi har hatt flere visninger, pussig å høre hvordan den ene skryter en hest opp i skyene, som en annen ikke engang ville se nærmere på…. Jeg gjør så godt jeg kan og prøver å holde kjeft!!!
29.august: 9 dager igjen! Langtidsvarselet for neste fredag ser lovende ut, måtte det bare stemme denne gangen!!!! Synes ikke akkurat Yr har hatt mye rett i spådommene sine denne sommeren.
Det har vært mye stang -ut i det siste. Største nedturen var at Uptown B.Girl misset derbykvalifiseringen. Galoppen like etter start ødela alt, det hjalp ikke at hun travet et fantastisk løp etterpå. I følge speaker tapte hun 80 meter, men kom likevel i mål på 16.5. Synes selvsagt mest synd på meg selv, hadde regnet med drahjelp til helbroren Avery foran auksjonen. Synes også littegranne synd på treneren, Kristian Malmin. Det kan ikke være lett å ta over en hest fra Bullern i så god forfatning, og som er matchet spesielt for Derby og så ende opp med å rote det til….. En som innfridde til fulle, var Vijaya. 15.9, helt uanstrengt! Om hun er like bra i finalen, ser det lyst ut…. At ulykkesfuglen Wine and Dine skulle klare å tråkke seg sånn at han måtte strykes (Igjen!), var nok en nedtur. Selv med hans dårlige karakterbok, var jeg overbevist om at han skulle blåse det feltet og vinne sin kriteriekvalifisering. Jeg var ellers nesten sikker på at Vijaya skulle tilhøre toppen av årgangen sin. De andre fire jeg så for meg der oppe sammen med henne, har blitt forsinket av forskjellige grunner, ingen av dem fullstendig ødeleggende, så vi får komme sterkere tilbake neste år….
Det er bare å gratulere «thaiene», Siv og Nils. For et fantastisk år de har hatt! Det smaker nok ekstra bra etter noen magre år. Jeg synes det er veldig bra med et «tronskifte», selv om jeg helst skulle sett Kvakstad Gård øverst igjen…. men det kommer…:-) Det som imidlertid er bra for oss andre i forhold til auksjonen, er jo at de allerede har solgt nesten hele årgangen sin. Kadabra-ungen vår, Amon Tomaz, får vel også litt hjelp av årets suverene kriteriefavoritt Support Justice! Heia!!!
27.august: 11 dager igjen. Har lagt ut noen videosekunder til med Amon Tomaz.
24.august: Nå er det 14 dager igjen til auksjonen, og alt er ferdig planlagt og gjort klart så langt det går. Transport er omsider avtalt, var en stund her jeg trodde vi måtte kjøre to turer. Hestene ser bra ut, men er stadig noen nye sår og mindre skader som må tas hånd om, håper ingen står med tjukt bein akkurat fredag om 2 uker. Kan jo ikke pakke dem inn i vatt heller….?
22.august: Det er utrolig det går an å ha så mye dårlige spor over så lang tid! Man skulle tro det ville jevne seg ut etter hvert. I den siste tiden har det mer vært en regel enn unntak at oppdrettet mitt har havnet i uføret. Trinitro er en, han har hatt bakspor eller spor ytterst på vingen nesten hver gang. Nå er det kvalifiseringene til klasseløpene. Umbriel har 11.spor, Uptown B.Girl har 8.spor, det er vel de to som har størst sjanse til å kvalifisere seg. Med de sporene, kan de risikere trafikkproblemer underveis, og det er ikke bra når det bare er to som går videre fra hvert hest. At enkelte av de seks andre som prøver seg har fått brukbare spor, er en annen ting. Det hjelper dem sannsynligvis ikke all verden. Har håp om at Vijaya skal kvale inn, og hvis de tre nevnte står på startstreken på Bjerke 9.september, er jeg kjempefornøyd. Ingen av dem, ville bli en gedigen nedtur…:-(
Sliter med føll på avveie. Den ene fyker jo inn og ut uten problemer og uten å gjøre annet enn å strekke tråden innimellom, men nå er det andre gangen på kort tid at det har vært en annen utenfor, med dertil store raseringer av gjerdet. Mistenker at de ikke følger Biwas eksempel, men i stedet prøver å unnslippe klypa til Nemesis. Hun oppfører seg virkelig ikke bra der ute. Virker som om jeg gjorde oss alle en bjørnetjeneste ved å sende henne til Sverige. Har ikke lyst til å ta henne ut av flokken heller, siden folungen hennes absolutt behøver å bli kjent med de andre. Det går til gjengjeld veldig bra. Hun holder seg unna sin lunefulle mor mesteparten av tiden, og følger etter meg eller de andre ungene. Pussig det der, fra å være skrekkelig sky, er hun nå den verste kleggen…. Etter at gjerdet var lappet sammen, gikk jeg over og sjekket strømmen. Akseptabelt, bortsett fra et strekke på 50 meter, som jeg må ut og bytte nå….
Ellers så vant Panne de Moteur oppskriftsmessig sin kvalifisering til det svenske derby i går, etter en åpning på 08 første 500 over 2640 meter!!! Han er en av favorittene til seieren i Derby, og er sønn av Ippes søster Jalopy.
21.august: Holder på med stadige oppdateringer rundt omkring på webområdet her. Har lagt ut noen nye bilder av Anizette, samt de aller første av folungen til Nemesis. Har fått sendt inn bilder og videolinker til den offisielle auksjonssiden, har dessuten hjulpet til med å filme og redigere for tre konkurrenter!!!!! Har filmet noen minutter til med Amon Tomaz, og skal etter hvert legge ut en ny filmsnutt av ham. Nå som Karoline har begynt på skolen igjen, er det opp til meg å stelle åringene. Gnukker av så mye løshår jeg klarer, smører gamle skrammer, og sjekker for nye skader… i dag var det bare et lite, nytt sår i Amons panne. Ikke noe alvorlig! Vet at man på enkelte amerikanske stutterier pakker inn unghestene de siste månedene, og fôrer hardt. Det vil ikke jeg gjøre. Anizette er inne om nettene nå de siste ukene, mest for oppdragelsens skyld. Bruker aldri dekken, føler det aldri har vært bruk for det. De er naturlig blanke i pelsen, resten får vi pusse fram. En aldri så liten vask og en behandling med shine kvelden før, blir prikken over i’en. Siden hingstene har fått ca 1,5 liter kraftfôr daglig i hele sommer, øker jeg ikke mye på det. I tillegg til beitet de kan gå på om ønskelig, får de fri tilgang til ensilert gras som er forholdsvis tidlig slått. Jeg fyller på med fôr et par ganger om dagen. Det er et par av de som vokser mest, som gjerne skulle ha lagt på seg litt mer, men jeg håper kjøperne tenker sunnhet framfor skjønnhet…. Sunnhet, ja. Nettopp for sunnhetens skyld, tror jeg at jeg skal sett to av de mest brutale gutta på boks den siste uka. Det er jo oftest de som blir skadet, og det tar seg ikke ut å komme inn på auksjonen med åpne sår og tjukke knær.
18.august: Har lagt ut video på ADAY og en ny en på Anizette….. Hadde for øvrig visning på åringer her i dag, foreløpig er det 7 trenere og noen ikketrenere som har vært på «befaring».
17.august: Etter et par måneder med heller labre resultater på oppdrettet, har det heldigvis tatt seg opp i det siste. Flott dag på Biri i dag også. Trinitro har vært forfulgt av dårlige spor, i dag ble han tatt pent ut fra 8. spor, satt sist og spurtet strålende inn til annen via fjerde spor i siste sving. Superatrix var overlegen i sitt løp, og Unaminami som hadde 12.spor, ble tidlig forsert fram til dødens, og avgjorde derfra..:-) Supre unger.
Ellers var det vanvittige tider på 3-åringene i Sverige i dag. Vinneren av E-3 for hopper, (er i familie med vår Mary Tilly forresten) travet 11.5, der fikk man ikke premie på 11.9! Og de to første i E3-trøsten for hingstene, travet begge 10.9! Hvor lenge holder de, det er et annet spørsmål……
Ellers har 2-åringene begynt å røre på seg. I Gävle var Neutron Broline (e Ken Warkentin) fullstendig overlegen på 15.8volte, mens Mythical Lindy hadde sitt første avkom til start i Boden, også det sluttet med flott seier!
16.august: Sitter og venter på hovslageren, eller «verkeren» er kanskje riktigere? Han skal gå over åringene før auksjonen, vil gjøre det i god tid, så de ikke blir sårbeinte. Samlet inn hopper og føll i går kveld, de skal også verkes før de slippes over på nytt beite. Hopper og føll er gode og runde (tildels skikkelig feite…!), det er derfor fortsatt ikke nødvendig med tilleggsfôring. Et unntak, Nemesis kom hjem fra Sverige forrige dagen, skikkelig tynn og tom…:-( Folungen hennes ser imidlertid bra ut, eller vil gjøre det når pelsen vokser ut igjen etter luseangrepet. Mistyvar imidlertid drektig igjen. 8 av 11 drektige, ville ikke bedekke noen i august, siden jeg som tidligere nevnt er avhengig av å få tatt fra folungene samtidig og ikke orker å ha dem inne på boks med mødrene langt utover høsten…. Agria Racing var drektig, men resorberte grunnet spesielle omstendigheter. Hun har hatt mange føll på rad, og er vel unt å ta seg et friår. Ippe derimot er småvanskelig, og når vi i tillegg klarte å misse en eggløsning og hun ikke tok seg neste gang, har hun fri. Igjen! Jeg har allerede planlagt å bedekke henne med Weingartner neste år.
Har filmet flere av åringene på nytt og skal redigere filmsnuttene i løpet av helgen. Senest. Aday er skikkelig lekker, men han synes det er så drit kjedelig å springe rundt i luftegården, at utstrålingen fullstendig har manglet tross mange forsøk. Han ser pen ut, bevares, men helt død…. Har ikke orket å ta dem inn kvelden før, noe som selvsagt hadde gjort filmingen lettere, men forrige dagen våknet Aday til liv såpass lenge at jeg fikk noen spenstige lengder.
14.august: Har byttet ut videoene til Avenger og Adorador med bedre materiale. Har også fått lagt ut film av Ancora Imparo og nå er Astrifers video lagt ut også….
13.august: Hoppene mine er direkte misfornøyde med meg akkurat nå, det vil si, syv av dem. De syv som ikke ble tatt inn i kveld. Eller nestbest; de ble ikke sluppet over på nytt beite! De har sett at jeg har gjort det klart, vanligvis betyr det flytting! Siden de skal inn onsdag kveld for verking torsdag morgen, har jeg ikke lyst til å flytte dem før etter det. Har gått rundt og sjekket beitet deres, og masingen er jo bare tull! Når de virkelig mener alvor om flytting, er de for øvrig helt annerledes. Gikk rundt og snakket i telefonen mens jeg inspiserte gjerdet (har jo en som omtrent aldri er på riktig side, det skillegjerdet jeg satte opp i forgårs har tråder i tre høyder!), hver gang jeg stoppet opp, hadde jeg ørten folunger som omtrent tråkket meg ned og tigde kos….
Har lagt ut noen nye bilder av Ancora Imparo, Avenger og Adorador. La også ut en videosnutt av Astrifer, samt en liten film der Avenger viser hvor flink han er. Har filmet ham på nytt, samme med Adorador og et par til, skal legge ut flere filmer etter hvert.
10.august. Jeg har fått mitt livs aller første blomsterhage! Veldig spesielt for meg! For noen år siden hadde jeg grønnsakhage, og jeg har jo hatt noen stusselige stemorsblomster i ei krukke foran huset noen ganger, men aldri et ordentlig blomsterbed. Alle de årene jeg drev som hingsteholder var en kamp om å få tiden til å strekke til i stallen og på kontoret, blomster ble ikke prioritert. Den siste sesongen tok nesten knekken på meg, og jeg har egentlig fortsatt å være langt nede siden. Ikke noe overskudd, ikke noe livsglede, ikke annet enn å sette den ene foten foran den andre, slepe meg ut av sengen om morgenen og grue meg til å legge meg siden neste dag da ville komme så altfor fort…. Ikke bra. Var heller ikke klar over hvor ille det var, før jeg fikk en real oppvåkning i sommer. Nå hører jeg plutselig fuglene synge igjen, jeg gleder meg til å stå opp og jeg får gjort en masse jeg aldri har fått somlet meg til før. En klisjé muligens, men sånn er det bare! Planleggingen av blomsterbedet kom faktisk først. Siden jeg fant ut at jeg skulle ha belegningsstein foran hele huset og ikke bare på den ene siden med et stort (4 meter i diameter) bed i midten, er plassen drenert og gjort klar til steinleggingen, og på onsdag ble bedet ferdig plantet. Jeg ville ikke visst hva jeg skulle hatt oppi der om det sto om livet, men jeg har ei venninne (flere faktisk) som er lidenskapelig opptatt av hagebruk, og Beate har ikke en flekk mer hun kan plante til i sin egen hage…. Hun gikk til oppgaven med liv og lyst. Ble med meg til plantesenteret, og tok med sitt eget «team» på kvelden for å plassere og plante. Jeg satt lykkelig på verandaen med en tekopp, bare smilte og samtykket i det de syntes var best. Ny flott hage, uten engang å ha blitt møkkete på hendene! I tillegg har Beate påtatt seg oppgaven med å holde bedet i orden, men jeg regner med jeg etter hvert kan lære nok til ikke å ta livet av plantene selv også. Kanadisk rosehagtorn, potentilla, sommerfuglblomst…
Så når værmelderne nok en gang har tatt feil når de meldte fint vær, og regnet silte ned da jeg gikk ut, betyr det bare at jeg slipper å vanne i kveld…. Er meldt fint vær utover dagen, om vi nå skal tro på det.
Har lagt ut videoer av tre til, Avenger, Avery og Adorador. Det største problemet er at alle vil inn til «mamma» som står i midten og filmer….
9.august: Har lagt ut de første to videosnuttene, av Amon Tomaz og Anizette.
8.august: Lars, Karoline og jeg var veldig effektive i ettermiddag, og fikk filmet alle åtte åringene. Må innrømme at jeg ikke er helt sikker på at det er noe brukbart av alle, spesielt Aday var lite interessert i å samarbeide. Ikke heller Ancora var helt tent på oppgaven….
6.august: Strålende prestasjoner av døtrene til førsteårshingsten Quite Easy! To av fire kvalifiseringer gikk til henholdsvis Moving On på 12.6 og Metior Easy på 13.5. Og nå snakker vi Romme, Sverige og ikke på en eller annen amerikansk milebane! Når vi først er inne på nye hingsters avkomsprestasjoner, nå har også Quaker Jet hatt sin første vinner, 2-årige Aladin d’Ecajeul debuterte på beste måte i går….
Samlet inn alle hopper og føll og satte dem inn på stallen i ettermiddag, de var ytterst samarbeidsvillige! Nå som det virkelig regner skikkelig, forbarmet jeg meg også over gutta som prøvde å få plass under fôrtaket, ved å fôre dem inne i hallen i tillegg. Flere av dem virker takknemlige, mens andre hadde holdt seg tørre fra før, så! Nevnte jeg at det regner til en forandring? Flere av folungene har fått utslett/soppangrep på rumpa og lårene, de blir raust behandlet med dertil egnet krem og nyter det til fulle. Får gi dem en omgang til i morgen tidlig, før det bærer ut igjen. Ut fra kveldens værmelding, kan det se ut til at jeg bør ta dem inn i morgen også…
5.august: Aller først; mange gratulasjoner til Hanne og Per-Ole som eier Revenue! Toppen av kransekaka å få en Hambletonianvinner etter hingsten, som også er den første til å få 150 hopper i Norge på mange, mange år…. Jeg har alltid hatt stor sans for ham, og har brukt ham flere ganger selv. Har en 3-åring (hvor blir det av Wayne? Han har vært syk, vet jeg…) en 2-åring (Zing skal allerede ut i sitt andre mønstringsløp førstkommende uke), føll i år (etter Sip the Wine), og nå er Caltina drektig med ham. Hva årets bedekning angår, så var jeg lenge i tvil. Eneste negative med Revenue, er at han fikk for mange hopper….. men fant ut etter hvert at det ville bli for dumt å ikke bruke ham, når jeg liker ham så godt.
Dernest var det tydeligvis Yankee Glides år i år. Seier i Peter Haughton og Hambletonian Oaks, i tillegg er han morfar til Hambletonian-vinneren. Vel, vi kan tilby norske oppdrettere tre av Yankee Glides aller beste sønner, Celebrity Secret, Ken Warkentin og sistnevntes helbror Holiday Road. I tillegg er han far til vår avlshoppe Mystical Norma.
3.august: Er glad jeg tok inn hopper og føll i går kveld, de holdt på å råtne på rot… Vått og lummert, skvupper når de går ute på beitet. Etter en god natts søvn, slapp jeg dem ut igjen, nå er det meldt sånn noenlunde opphold de neste dagene. Høres nesten ille ut, men jeg gleder meg til høsten så jeg kan ha hestene inne om nettene hele tiden. Da behøver jeg ikke bekymre meg over hvordan de har det. Og tro meg, selv om det er strålende vær, vil hoppene også helst inn på stallen…. Med store føll, blir det imidlertid altfor mye jobb, når man har såpass mange hopper. hadde jeg bare hatt halvparten, for eksempel, ville det vært en annen sak…. hmmm, noe å tenke på….
I dag har vi begynt «hindertreningen» av åringene. Løpe i tom kan de, følge lederen kan de, nå er det tråkking over presenninger, forsering av tømmerstokker (det har de egentlig trent på hele tiden, ligger en ute hos dem også), gå gjennom trange ganger som mellom to rundballer…. Økten gikk forbausende bra, de jeg trodde skulle protestere var greie, men den jeg var i hvert fall var sikker på det ikke skulle være noen problemer med, nektet å gå over presenningen. Men vi lurte ham, vi….:-) Etter treningen, slapp vi de to som har fått fjernet en bit i hasa ut i flokken til de fem andre. Ancora tok initiativet direkte, og hev seg over nestsjefen Astrifer i første omgang. Var litt overrasket over at Amon nøyde seg med å se på, før jeg kom på at Amon og Ancora hadde vært en slags kamerater tidligere. Avenger skled mer eller mindre under radaren, siden den andre lagde desto mer vesen av seg. Har vært nede og sjekket alle sju nå nettopp, der de gikk fredelig og gresset. Ingen nye sår eller skrammer noen steder, etter det jeg kunne se. Filmet dem, og det kan ses her.
1.august, fortsatt, men bare så vidt: Ble sittende etter min vanlige sengetid, for å få lagt ut de nye bildene av åringene. Var redd jeg ikke skulle få tid i morgen, som jeg har lovet…
1.august: Gresset er alltid grønnere på den andre siden av gjerdet! En som er fullstendig overbevist om at det stemmer, er lille Biwa, som konstant tilbringer spisetiden på beitet ved siden av der alle de andre går. Hun har en strålende passeringsteknikk, ta peiling under gjerdet med hodet og så: Full fart! Hun ødelegger ikke noe heller, det er i det minste en trøst. Gruer meg til vi tar fra, og må antagelig sette en ekstra tråd 20 cm over bakken i tillegg til de som er der fra før. Inntil videre er det ingen av de andre som følger eksempelet hennes, skjønt Sip-datteren er ganske oppmerksom på hva som skjer. Foreløpig er imidlertid respekten for gjerdet større enn lysten på en utflukt, måtte det bare vare….
I dag vasket vi fem av åringene, eller rettere sagt, vi skylte av dem med slangen for å venne dem til å være i vaskeboksen. Såpe kommer vi bare til å bruke en gang eller to før auksjonen, vil ikke fjerne det naturlige pelsfettet. De kan trenge den impregneringen, den våte værtypen ser ikke ut til å gi seg med det første. Kommer stort sett minst en skur hver dag. Siden folungene er tørre mesteparten av døgnet, og siden ingen av dem er syke, får vi bare være fornøyde med det. I går ble påmeldingsavgiften betalt, 26.000 raske. Klarer ikke helt å hisse meg opp over at vi måtte betale på forhånd, det sto jo faktisk i betingelsene vi måtte underskrive ved påmeldingen. At det er dyrt å selge hest på auksjon, er en annen sak. Påmelding, røntgen, eventuelle operasjoner, attester og røntgenbilder, transporter, samt for min del har jeg Karoline som jobber med åringene i sommer. Spesielt viktig at de blir handtert av andre enn meg, nå kommer også Erik noen dager og blir kjent med ungene. Håper den tredje i «crewet», Cathrine» også får tid til en gjennomkjøring eller to i løpet av august.
Har tatt nye bilder av alle åringene. Fikk litt problemer med sola, den vandret opp på himmelen etter hvert. Det gjorde at vi fikk for mye skygge på bildene, som ikke ble så bra som de skulle vært…. Ellers så vi noen vi virkelig gleder oss til å filme. For et trav det var på for eksempel Astrifer og Anizette…. Førstnevnte var noe virkelig spesielt. Også skjønnheten Aday, da… Ancora imponerte også med voldsom fart, Adorador var elegant, Avery er fjærende og spenstig i travet, Avenger (han prøvde hele tiden å stille opp foran meg, litt småskummelt når man prøver å ta bilder og taktikken hans er full spiker og bråstopp…) og Amon var skikkelig stilig i «banen»…..
31.juli: Har fått et nytt yndlings hestenavn… Creampuff MacDaddy! Det er bare herlig, men sitter allerede på en 2-års hingst etter Ken Warkentin som imponerte ved dødensseier i OSS gold i går…. Kanskje jeg skulle finne på noe lignende i år? Droppe de korte, greie, og lage noen litt mer innviklede igjen? Er en stund siden sist, og da regner jeg ikke med Zenyatta Mondatta, det er jo bare rent gjenbruk!
30.juli: Det er alltid spennende med nye hingster. En jeg har kjempeflott føll etter i år og også venter føll etter neste år, er Quaker Jet. Hans første årgang er 2-åringer i år, og i juni kvalifiserte de 7 første seg for løp, på tider mellom 16.0 – 20.8. Noe sier meg at dette kan bli bra!
29.juli: Kadabra og SJ’s Photo er fedrene til dagens 3-årige storløpsvinnere på Biri. Vår Vijaya var suveren i dagens første løp på 16.7, noe som gjorde henne til dagens hurtigste 3-årshoppe, og det over samme distanse som storløpsvinneren!!! Måten hun vant på sier meg at hun kan slå hvem som helst av sine medsøstre…..:-)
28.juli: Akkurat! Leste i Dagbladet at tippekommisjonæren som er buret inne etter mistanke om kampfiksing, var «kjent i travmiljøet». Så han var altså korrumpert, stakkars mann….
Tenkte jeg skulle forevige Avenger og Ancora Imparo i den fighten de alltid har når de slippes ut… men da var de selvsagt ikke interesserte i å samarbeide, men begynte å gresse langs kantene av treningsbanen i stedet. Filmet dem i stedet da de tok en liten treningsrunde på egenhånd.
27.juli: Nei, så overraskende at det finnes kjeltringer utenfor travsporten….. Kan dessverre ikke dy meg for å fryde meg litt over «kampfiksingen i fotball», eller fryde er vel egentlig feil ord. Det er så mange som tilsynelatende måper naivt over at slikt kan foregå i Norge, naivt er virkelig ordet! Er det penger med i spillet, er det alltid noen som vil la seg friste. Kanskje dette kan føre til at vi får forståelse for at travsporten bare gjenspeiler samfunnet og ikke vår sport spesielt?
Er heldigvis grått og trist igjen, etter en forskrekkelig dag med sol og intens varme…:-) Jeg er ikke gal, jeg bare oversetter kroppsspråket til hestene mine. I går sto de stort sett oppe ved porten og viftet hverandre og sparket etter fluene og så intenst lidende ut når jeg gikk innom for å sjekke. Åringshingstene var knapt ute av liggehallen, og da bare for å stå i skyggen under fôrtaket og spise grovfôr, når de har et perfekt og frodig område få meter unna. Først utpå kvelden forsvant gampene ut på beitene. Nå om morgenen i lett regnvær, står alle fornøyde ute i graset og spiser entusiastisk, men de aller minste løper mellom regndråpene og leker.
I går gjennomførte jeg min andre time i magedans. Du verden så mange muskler man vanligvis ikke bruker! Forrige gang brukte jeg fire dager på å kunne bevege midtpartiet uten smerter (som å komme meg ut og inn av bilen, for eksempel), i dag er det kanskje ikke like ille, men nå er skuldrene skikkelig støle også. I magedans beveger man faktisk hele kroppen ganske så intenst, selv om mesteparten av overkroppen (utenom skuldre og armer) stort sett skal holdes i ro…. Ikke enkelt for en vanlig stiv person å få til de riktige bevegelsene, og mye tøffere enn jeg hadde innbilt meg! Det er noe som kalles shimmy, som enkelt forklart betyr at man skal løpe fortfort på stedet med føttene plantet godt i gulvet (skal bare bli intens risting utav det, hvis man altså har dreisen på det, vel og merke…), samtidig som man da skal utføre diverse øvelser med hoftene, sånn som for eksempel åttetall eller «slag». Må innrømme at jeg er veldig langt fra å få det til, men skam den som gir seg! Er vel omtrent like grasiøs som en gjerdestolpe, men sånn som ryggen min skriker i dag, er det veldig god trening! Foreløpig er det utelukket å trene på egenhånd, siden jeg trenger tiden mellom timene til å komme meg……
Været forhindrer oss imidlertid å planlegge fotoseshions og filming, virker som om yr.no og pent.no spår ut fra det de ser gjennom vinduene….
25.juli: Driver på og oppdaterer som mye jeg klarer hver dag. Har lagt ut bilder av Ancora Imparo, Avenger og Anizette, vi ventet forgjeves på solen….
17.juli: Optimisme og stahet får ofte jobben gjort, men det hender kombinasjonen fører til at man jobber litt tungvint… Trasker bakke opp og bakke ned på beitene mine for å sjekke gjerdene for strøm. Bruker noen timer hver dag det er oppholdsvær for å bytte ut de delene som er dårlige samt tidligere provisoriske reparasjoner. Sjekker også bunnene av alle de små «dalstrøkene» for hull gravd av regnvannet. Fant et ganske dypt hull forrige dagen, men det virket som om det var ganske lite i omkrets, så jeg tenkte at litt rundstein ville gjøre susen. Lesset opp så mye jeg klarte å bære i et par børrer, satte dem i skuffa på traktoren og tøffet i vei. Hmmm, behøvde litt mer, så jeg hentet et par bøtter til … og enda to til, før jeg ga meg. Fant ut at jeg antagelig fikk krype til korset og fylle skuffa, men tenkte å vente noen dager, siden det ikke hastet. Da. I dag skulle jeg ha sluppet over noen hopper på den biten der hullet var, så jeg fant ut at jeg fikk gjøre et nytt forsøk. Det har regnet littegrann de siste dagene, eller kanskje vi skal si ukene, så jeg hadde ikke så lyst å kjøre traktoren ut på jordet. (Dessuten var den litt vanskelig tilgjengelig akkurat i dag). Jeg fylte derfor fire bøtter og hev dem bakpå pickupen, satte den i lav og tuslet utpå. Bar bøttene de siste 30 meterne, puhhhh! Etter at jeg hadde tømt steinene ned i hullet, så det ut til at det holdt… helt til jeg tråkket nedi for å være sikker, og nesten forsvant! Svarte F…!!! Ok, 4 bøtter til….. da måtte det bare være nok!!!! Eller? Litt senere kunne jeg trekke et lettelsens sukk. Tross at jeg hoppet opp og ned, var hullet fylt, og hopper og føll ble sluppet over. Hadde spart meg for mye arbeid om jeg hadde fylt stein i traktorskuffa med en gang, men hullet var jo tilsynelatende så lite at det var fort gjort….
Ellers har jeg nok å fylle dagene mine med, i tillegg til hull. I dag (klokka er 11.30) har jeg trimmet noen busker og fjernet grener som var i nærheten av gjerdet på en av luftegårdene. Har selvsagt fôret åringene og sjekket alle beitehestene. Det er nesten skummelt ute på beitet hos de eldste folungene, de er litt i overkant vennlig innstilt og man må virkelig passe ryggen sin. De to åringene som har fått fjernet biter i hasene, har vært ute på dagens første tur, de skal komme ut igjen utpå ettermiddagen for noen timer. De to er såpass gode venner at de er mye roligere ute sammen enn hver for seg. Har tenkt å la dem gå sammen et par uker før jeg slipper dem ut til de andre gutta igjen, der går det tildels hardt for seg.
Har skrevet litt mer om Avery og Amon Tomaz, nå er det vel bare Ancora Imparo og Anizette som mangler, tror jeg?? Har også fått ladet opp batteriet til fotoapparatet, skal straks ta en ny bildeserie, av både folunger og åringer!
13.juli: Jeg synes det er morsomt å se når ting stemmer. I USA går interessen for hingstene i bølger. De nyeste aktørene får toppsjanser et år eller to, før man avventer resultatene. Blir de bra, får hingstene nye sjanser. De eldre, etablerte hingstene er ikke unntatt. Muscles Yankee har vært nede i en bølgedal de siste par årene, mens vi har ventet på avkommene som ble laget etter hans tre Hambletonianvinnere på rad. Det første 2-årskullet laget etter den første av Hamboseirene (Deweycheatunmhowe) entrer nå banene. I natt ble det kjørt fire forsøk til New Jersey Sire Stakes på Meadowlands, tre av dem gikk til Muscles Yankees 2-åringer….:-)
Jeg holder ellers på å oppdatere sidene til åringene, skal få tatt flere bilder også etter hvert. Har lagt inn litt tekst på halvparten av sidene så langt, men må jo også oppdatere sidene til mødrene. Skal dessuten begynne å skrive ut sprangsedler med det første, en oppgave jeg gruer for hvert eneste år!
8.juli: Det kvakker høylydt på Kvakstad om kvelden og natten..:-) 7 etter hvert halvstore andunger har svømmetrening i gårdsdammen vår, ellers gjemmer de seg musestille i sivet langs kanten.
Karoline har begynt å jobbe med åringene, og de viser stor framgang! Nå har hun reist på en drøy ukes ferie, og jeg kan ta det litt med ro i mellomtiden…. Jeg ser stort sett bare på at hun pusser, tar beina på dem, går og løper i full fart, men blir jammen sliten nok likevel. Vi bruker vel 3-4 timer tre ganger i uka, og skal fortsette med det fram til skolen hennes begynner igjen i midten av august. Er nok ikke strengt nødvendig, for ungene har raskt blitt veldig flinke allerede, men trening er uansett bra. Etter ferien, skal vi ta den første runden med vasking og frisering. Vi venner åringene til å stå på boks noen timer av gangen, de siste ukene kommer jeg til å la dem stå inne over natten etter tur. Alle har tatt boksopphold helt greit, bortsett fra en…. men han må til gjengjeld stå inne grunnet fjerning av en løs bit, så han ble tilvendt etter hvert. Han dummet seg kraftig ut inne på dyrehospitalet og klatret voldsomt på veggene og smittet kameraten med opphisselsen. Personalet var redde de skulle ødelegge seg, og puttet dem inn på samme boks. Jeg hadde faktisk hatt dem inne de siste nettene før de skulle innover, men i dette ene tilfellet, var det tydeligvis ikke nok!
Kadabraavkommene gjør det fortsatt knallbra «over there». Også alltid spennende med nye hingster som har suksess, som Quite Easy i Sverige og nå Muscle Mass som har sine første 2-åringer i banen og allerede kan vise til en storløpsvinner. Han ligger dessuten på annenplass på den amerikanske 2-årsstatistikken, etter Kadabra…..
5.juli: Jeg har fått et alvorlig problem. En av folungene, Torvald-ungen min, Biwa, har lagt seg til en lei uvane. Hun bøyer seg ned, tar rennafart og spurter under den nederste strømtråden…..!!! Går det bare fort nok, kjenner hun ikke strømmen. Tenk om de åtte andre også lærer dette! Blir ikke enkelt å gjerde dem inne da, gitt!
I forgårs kom den nye hoppa fra Sverige, en 3-åring etter Andover Hall og med gedigen morstamme med flere Elitston bakover rett til Scotch Dot. Spesielt morsomt med sistnevnte som var her om sommeren de siste årene hun levde og som ble ridd inn som 23-åring. Hoppa heter Mary Tilly, og er allerede drektig. Ulempen er at nå venter vi føll av en førstegangsfødende allerede i februar, jeg synes det er altfor tidlig! Skal presentere henne med egen side etter hvert også.
4.juli: Da har jeg lagt ut en del bilder av noen av åringshingstene på deres personlige sider, samt av de yngste folungene.
1.juli: «Hingstene mine» tok rubbet i nattens kvalifiseringer til Ontario Sire Stakes Gold for 3-åringer. Majestic Son og Ken Warkentin tok seg av hoppeavdelingene, mens Kadabra sopte rent i de to avdelingene for hankjønnet. I tillegg satte en sønn av sistnevnte ny kanadisk rekord….. Og hva skal man si om SJ’s Photo? Hele fem seirer på Forus i helgen, hvorav tre på søndagen! Det er gutten sin, det…:-)
Har ikke sett resultatene fra Forus-auksjonen i går, men jeg har forstått det var en suksess..??? Supert, både for de som solgte og for norsk oppdrett som helhet. Vi behøver flere salgskanaler, og det er veldig bra at vestlendingene kan slippe den lange reisen til Bjerke, både for dem og for oss som selger der…..! Auksjonen i fjor hadde tapt før den startet, flott de tok nye grep i år, med ny dag ikke minst. Det er aldri noen som MÅ kjøpe hest, og vil slippe alt for å komme seg på en auksjon. Det er det jeg tenker om Bjerke-auksjonen også; Fredag er ikke den beste dagen for å selge mye hest, og varmblodsoppdretterne må vike for de få kaldblodshestene samt antagelig fullblodshestene som nok en gang får tildelt lørdagen. Har ganske mange av mine tidlig, på et tidspunkt flere ikke kan rekke grunnet jobb og reisetid etter andre forpliktelser… Ikke så mye bedre å komme ut sent på kvelden, folk må komme seg hjem for å klare resten av helgen også.
30.juni: Har dessverre vært litt slapp med oppdateringer i det siste. Har mye å ta meg til, mye å lære. «Ancora Imparo»!!! Har endelig kluret ut hvordan den nye pc’ns bildeprogram virker og har fått lagt ut en del bilder av noen hopper, av de fleste åringene samt av de yngste folungene.
Nyheter om Muscles Wiking BR, han fungerer svært bra både med frossen sæd i Norge og fersk sæd i Sverige. Alltid spennende med nye hingster!
I dag hadde jeg tenkt jeg skulle ta en økt med kantpusseren under gjerdene. Tenkte å ta ugresset i et par av luftegårdene i tillegg til graset til de to gutta mine. Er såpass støl etter slåingen med ljåen, så jeg trengte en pause. Etter tre forsøk fikk jeg på meg selen på riktig måte og hektet på pusseren i beltet. Men så var det det å få startet faenskapet…. måtte gi meg til slutt. Husket ikke instruksjonene, så jeg får få en ny leksjon på mandag…. Det betyr at det blir en «ljå-tur» i dag også…ugh!
Holder på å lage oversikt over fakturerte føllavgifter, sånn at jeg ser hvem som har betalt og hvem jeg må begynne å skrive sprangsedler til, må fortsatt gjøres for hånd. I 2012! Dustete, akkurat som det er dustete at man må føre kvalitetssikringspermer for unghester for hånd. Man har da annet å gjøre. Som plenklipping, for eksempel. I går ble resten av plenen foran huset gravet opp og gjort klar for steinlegging….:-) nå er det bare baksiden som må klippes. Må bare huske å kjøpe bensin til gressklipperen… Sabla mye styr med gresset, og utrolig mye av det over alt, både ugress og «orntli» gress! Sommeren har vært bra for graset/gresset, med mye nedbør og passe temperaturer for veksten. Hoppene synes egentlig også det er greit, veldig lite plagsomme insekter ute og flyr…
Er snart ferdig med bedekningene av hoppene mine, som jeg har skrevet tidligere må jeg prøve å begrense meg til å få føll senest i begynnelsen av juni framover. Kan ikke ha hopper og store føll på boks langt utover høsten, orker ikke all ekstrajobbingen. Halverer jeg antallet hopper hadde det vært en annen sak, men er vel kanskje en stund til jeg er der. Har fem drektige (mer enn 30 dager), to som har hatt et omløp og er bedekket om igjen, to som er bedekket på føllbrunsten (krysser fingrene for de fire!) og to som skal forsøkes på føllbrunsten. Hvis det er for mange av de seks som ikke er drektige, må jeg antagelig revurdere og forsøke en gang til likevel. Blir åtte eller flere drektige, får jeg leve med at noen er tomme selv om jeg ikke pleier gi meg med det første. Det var sommeren for tre år siden som ødela, var veldig plundrete å få hoppene drektige da, vet ikke helt hva jeg gjorde feil?
Som tidligere nevnt, har jeg kjøpt en ny hoppe, en 3-års hoppe etter Andover Hall som kommer hjem i neste uke. Blir presentert etter hvert.
29.juni: FOR en start på dagen. Skal være sunt å få opp pulsen skikkelig en gang i blant, sies det, men jeg vet ikke om jeg er helt enig. Da jeg kom ut på trappa var alt stille, men det var noe som ikke stemte….. Gikk ut på gårdsplassen og så meg rundt. Hmmm….. Det lå tre vannslanger dratt utover og det var avslørende hauger med hestemøkk på steder som burde vært utilgjengelige… LØSE HESTER!!!!! Men hvem? En rask titt bortover jordene og enkel logikk, fortalte meg at det måtte være åringshingstene. Herlighet! Hvor hadde det blitt av dem? Jeg hadde ved en ren tilfeldighet stengt av veien kvelden før, så de hadde ikke kunnet komme seg bort til hoppene, der en var skrekkelig brunstig… Løp rundt stallen, bak i hagen og rundt for å se hvor de hadde kommet seg ut. Vahhh? Porten til beitet sto åpen, ikkeno ødelagt gjerde. Stengte porten og fortsatt letingen. Til slutt fant jeg dem… ute på beitet sitt. De hadde vel blitt leie av å være på bølletur og blitt sultne igjen. Jaja, det gikk altså bra. Det var en som pusset luftegårder dagen før, han forsikret at han hadde lukket igjen etter seg, og dumme meg sjekket ikke om det stemte! Hadde ikke jeg stengt veien for første gang i sommer, kunne resultatet vært et helt annet. Da jeg kom bort til hopper og føll, var det nemlig helt kaos der. Den nederste strømtråden var røket flere steder og det var tydelig at det hadde vært folunger ute på tur i omganger. At det var totalt strømløst ble best illustrert ved at en av folungene slepte rundt med tråden i munnen. Vel, det var bare å slippe hoppene opp til stallen, sortere folungene inn i riktig boks, for deretter å reparere gjerdene. Måtte bytte ut all tråden på to av sidene på beitet, og deretter sjekker hvor strømbruddet var. Noe må ha blitt kuttet da graset ble slått, kan ikke skjønne annet. Ungene trodde de kunne fortsette med sin nye hobby da de ble sluppet ut igjen, men et skarpt og umiddelbart vræl fortalte meg at strømmen fungerte som den skulle igjen…:-)
Kjøpte meg en stor ljå her om dagen, slåmaskinen satte igjen altfor mye langt gras langs gjerdene, så jeg tenkte jeg skulle slå litt til de to åringene som må tilbringe tiden på stallen. Akkurat. Var ikke så lett som jeg trodde. Grisetungt faktisk! Begynner imidlertid å få inn litt av teknikken, nå må jeg bare se å få slepet eggen på ljåen igjen….
23.juni: Skjønner det er lenge siden jeg har brukt gressklipperen, tok meg nesten en runde rundt i det lange gresset på den altfor store gressbiten bak huset, før jeg begynte å tenke om ikke gressklipperen skulle være ment å være selvgående..? Og det var den gitt, bare man trykket på håndtaket. Du verden, for en forskjell!!! Jeg har veldig sans for grønt gress, men det er da nok av det på jordene? Hva vitsen er med å ha gress også rundt huset som krever en masse tid for å se bra ut, har jeg aldri skjønt….. Har stein på den ene sida av inngangen til huset, nå er planen lagt for også den andre siden… men fortsatt står altså baksiden igjen. Hmmmm….svømmebasseng, kanskje? Kjøkkenhage? Terrasse? Singel og sand? Får tenke litt på det, blir i alle fall ikke gjort noe der med det første, får kanskje begynne å spille lotto først.
Apropos gress, flaks er bra å ha!. Etter værmeldingen, skulle selvsagt alle slå i begynnelsen av uka, og alle skulle presse på torsdag. Det var meldt strålende sol fram til natt til fredag omtrent, deretter regn igjen. Jeg hadde også lyst til å få presset torsdag, men i stedet fikk jeg spredt graset, så det var faktisk perfekt da pressa dukket opp allerede onsdag kveld….. Mens de holdt på dukket det opp noen skumle svarte skyer helt uanmeldt, og etter at 89 baller var presset, begynte det å regne. Mens den siste av i alt 93 baller ble formet , formerlig bøttet det ned. Er ikke det tur, vet ikke jeg! Han som kjørte pressa, var imidlertid ikke like fornøyd. Han hadde 300 mål liggende som skulle blitt høy, i tillegg till 900 mål som skulle pakkes i plast. På torsdag….. Man kan altså ikke stole på værmeldingstjenesten i det hele tatt, slår du gras, er det bare å krysse fingrene og håpe på det beste. Ballene ligger fortsatt utover, men de skulle komme rett over helgen for å kjøre dem inn. Vil jo uansett ikke ha traktorene utpå jordet mens det er vått. De jordene som skal beites og som ble slått forrige dagen, er allerede på fin tur. De stadige regnskurene og det ikke altfor varme været er flott, i det minste for beitene? Ikke er det fluer heller….
Har fått tatt bilder av de to yngste, skal prøve om denne nye pc’n virker som den skal når jeg skal prøve å laste dem inn. Ellers har jeg oppdatert noen av hingstesidene som Kadabra, Pine Chip og Broadway Hall, spesielt Quite Easy begynner å imponere meg skikkelig med sine første 3-åringer! Hvis du stusser over at så mange av døtrene hans er framme, er det fordi han merkelig nok fikk nesten bare hoppeføll det første året….
17.juni: Spørs om det blir mulig å sove i natt, soverommet vender mot stallen. Tok nemlig inn de to gutta som skal opereres tirsdag førstkommende, tenkte de skulle få et par netter på boks på forhånd. Den ene ser nesten sjokkskadet ut og er rolig, den andre gir mer hånd- for ikke å si hov-fast uttrykk for sin misnøye…. Tror faktisk ikke jeg går inn til ham for å fylle vannkaret i kveld, men heller vann i krybba i stedet. Det var imidlertid ikke verre med dem enn at begge glefset i seg kraftfôret på straksen!
Fikk nesten en storløpsvinner igjen i går, men Trinitro ble dessverre slått med nesehårene i Shan Rags Æresløp. Å passere millionen innkjørt, burde imidlertid være innenfor rekkevidde for ham i år bare han får holde seg frisk??? Skikkelig synd han var syk og fikk ødelagt hele 4-årssesongen i fjor med den leie lungebetennelsen som liksom aldri slapp taket.
16.juni: Begynner å hjelpe. Formen er for oppadgående og stemmen er på vei tilbake. Faksen hadde brudd i en ledning, det er ordnet. Siden det er en diger maskin med mange funksjoner, er den imidlertid levert inn til service. I tillegg til faks, kan den lage kopier og utskrifter i både svart-hvitt og farger, scanne kan den også. Det å bytte fargekassetter er imidlertid ikke noe man gjør sånn uten videre…. Den gamle pc’n min er renset og så god som ny. Den skal egentlig bare brukes til fakturering og regnskap. Fikk ny pc for et drøyt år siden, den har egentlig aldri virket helt som den skulle, så nå har jeg fått enda en ny ny laptop. Alt ser ut til å virke greit, bortsett fra epostprogrammet. Får mailer, men kan ikke sende, i tillegg ser det ikke ut til at kontaktene er tilgjengelige…. Betyr ytterligere et besøk av datamannen med det første. Er nødt å ha tunga beint i munnen når han er her, er ikke grenser for hva han mener er nødvendig av nye (og dyre!!!) programmer eller utstyr hele tiden.
Har vært flink til å fakturere føllavgifter i år, nå som jeg har fått stemme man kan høre, skal jeg ta en ringerunde igjen og sjekke situasjonen i de tusen staller. Facebook og andre hjemmesider er til god hjelp til å få fødselsmeldinger, ikke alle som har det travelt med å varsle meg direkte!? Det er en del av hingsteeierne som er i overkant ivrig etter å få inn pengene sine, de puster meg hardt nedover nakken. Sprangsedlene hadde jeg tenkt å vente med til begynnelsen av august, må lage oversiktslister og vil helst vente til de fleste føllavgiftene er fakturert før jeg gjør det.
Ellers så gamblet jeg med været og fikk slått noen av jordene på onsdag formiddag. Er en del som skal beites etter hvert, nyttet ikke å vente lengre om det skal rekke å bli gjenvekst til det er nødvendig å flytte hestene. Torsdag morgen oppdaget jeg til min forskrekkelse at yr.no hadde flyttet fram det meldte regnværet med et døgn, det var ventet skybrudd i løpet av få timer!!!! Vi rakk faktisk å få presset alt før himmelen åpnet seg, utrolig tur siden det høljet ned bare kilometer unna. Skulle ideelt sett selvsagt ha tørket en dag til, men det kunne også blitt fullstendig ødelagt. Det ene jordet på 15 mål skulle graset kastes på uansett, det er gammelt og skulle egentlig vært pløyd opp. Mye ugras, ikke så stor eng som på de andre. Må være sikker på at jeg har nok beite, så det fikk ligge et år til. Har leid bort en del av jorda til naboen og han har sådd til 60 nye mål gjenlegg, så neste år har vi altfor mye gras igjen. Luksusproblem…:-)
I går fikk vi kjørt inn ballene vi skal ta vare på, til sammen 66 stykker. Ikke verst på de tre små bitene… Har mesteparten av den beste enga igjen, ser ut til at været skal være mer stabilt neste uke. Får vi håpe.
I morges plasket det ned igjen, så jeg tok inn hopper og føll til tørk. I følge værmeldinga skulle det regne hele formiddagen, og klarne opp ut på ettermiddagen. Nå har det selvsagt vært opphold helt siden jeg tok dem inn, er det ikke typisk? Vel, folungene får sove en times tid, så åker det ut igjen. Nå er det bare to føllinger igjen før vi er ferdige, vi slipper juliføll i år. Så langt har det gått helt strøkent med bedekningene, fem av hoppene er allerede drektige igjen. Om alt går bra, venter jeg altså fem føll innen utgangen av april. Om de to neste også er drektige, kan de også klare følling før 1.mai, eller i alle fall i månedsskiftet april/mai. De to neste skal jeg prøve på føllbrunsten, det betyr at jeg kommer til å vektlegge hingstenes fertilitet ekstra mye. Mulig det blir fersk sæd på en eller begge.
De to siste årene har vi hatt mange sent fødte føll, det har betydd at de har måttet gå sammen med mødrene lengre enn ønskelig for meg rent arbeidsmessig. I fjor regnet det dessuten hele høsten, ikke bra hverken for hopper, føll eller den som skal måke boksene! Jeg har ellers alltid vært (og er det fortsatt også!) av den oppfatning at sent fødte føll er vesentlig bedre enn ikke føll…… Nå må jeg imidlertid tenke annerledes. Jeg er rent praktisk nødt til å kunne skille fra føllene i begynnelsen av oktober, 4 måneder med mor holder i de fleste tilfeller. Skulle det være et føll som er pjusk av en eller annen grunn, får jeg selvsagt gjøre unntak. Det betyr at jeg ikke kan bedekke egne hopper etter 1.juli, det betyr strengt tatt at de fire siste bare kan prøves på føllbrunsten. Kommer nok til å prøve de som føllet i begynnelsen av måneden en gang til også om det behøves, og håpe de kommer såpass tidlig som de gjorde i år. De to som ikke har føllet, får imidlertid bare en sjanse…..
Jeg har ikke nok hester til å ansette stallhjelp på heltid, og god deltidshjelp er ikke så lett å få tak i. Jeg er så heldig at Karoline skal jobbe med åringene i hele sommer, hun begynner nå på mandag. Erik har også lovet å hjelpe til (Ikke glem!!!) og Cathrine har også meldt seg til tjeneste for årets auksjon. Fikk korrektur på auksjon-katalogsidene i går, så jeg har litt å gjøre i helgen. Snaue tre måneder igjen, tiden går fort fram til 7.september. Lars har også sagt han skal stille opp på auksjonen, selv om han ellers er på vei mot grønnere beitemarker rent privat…… Surprise! Også for meg…..
12.juni: Nå er det rusk i maskineriet på det meste og spesielt på kommunikasjonsfronten. Først og fremst har jeg fått en kraftig halsbetennelse og mistet stemmen, dernest virker ikke faksen, og mailprogrammet på pc’n har lagt inn timeslange forsinkelser på mottagning av mail. Det siste får vi forhåpentligvis fikset på i kveld, kommer en datafyr som skal hjelpe til. Jammen bra hestene kan gå ute så det blir minimalt med stallarbeide, formen er absolutt ikke på topp! Har bare de to aller minste inne, samt et par andre om nettene i tillegg. Får skrive mer når hodet slutter å verke….
9.juni: Blir ikke mye søvn å få. Var våken en natt ventende for Ippes baby, deretter ble det en natt til for å passe på at han kom seg opp og fikk sugd (var veldig stram i frambeina og slakk bak, ikke lett å få det til sånn med en gang!), før jeg prøvde å få kroppen min til å tro den kunne sove forrige natt… Først ut på morgenkvisten lyktes det, og nå er det på’n igjen. Har føllvarsler på denne (Ippe blir så rasende hvis vi prøver på det, så der er det bare å følge med), så jeg kommer nok til å duppe litt av innimellom. Kanskje. I alle fall med et halvt øye på monitoren….
Vel, det tok ikke lange tida. Rakk så vidt å gå inn fra stallen og skrive det som står ovenfor, før fødselen var i gang. Stille og rolig, Wellfit leverte årets sjette hoppeføll! Ippe ødela alt sammen, med mindre Misty eller Nemesis kommer med hingst/er. Helt ok om alle fikk hoppeføll, men nå håper jeg desperat på minst en hingst til og aller helst to, så Bippe får lekekamerat/er….
8.juni. Det er en fyr som stadig forfekter sine negetive meninger om frossen sæd og hingster som blir brukt via metoden gjennom leserinnlegg i TGN eller andre medier. Til og begynne med syntes jeg det var morsomt å lese, men etter hvert har det bare blitt dumt og ikke så rent lite irriterende siden han gjentar seg selv og avslører stor mangel på praktisk viten om det han uttaler seg om. At han ikke har sans for frossen sæd er nå så, det er fritt opptil hver enkelt å ha egne teorier, sære eller ikke. At han benytter hver mulighet til å påpeke det når noen hester som er laget med fersk sæd vinner over hester som er laget med frossen sæd, er en annen ting. Saken er faktisk at man kunne kommet med mange flere eksempler andre veien, ikke minst i svensk rikstoto og klasseløp. At hingsteparken rent kvalitativt har blitt mye bedre i Norge de siste årene, er for øvrig sant. Skal man ha avkommet selv, kan man gjerne bruke en norskoppstallet hingst. Skal man selge, er saken oftest en helt annen.
Vedkommende person har det også med å skryte av enkelte hingster som allerede har bevist sin middelmådighet eller verre. Det heter at også blind høne kan finne et korn, oversatt til travavl, betyr det at selv den verste dritthingst kan slumpe til å lage en topptraver! Det betyr imidlertid ikke at dette er en hingst man bør satse på. Det verste er imidlertid når han skyter langt over mål, og ikke kommer med bare sine subjektive meninger, men også direkte usannheter. I dagens kapittel på trav24 er det Olimede som får gjennomgå. Han skriver om en oppskrytt hingst som er en fiasko i avlen, godt gjort i dette tilfellet. Olimedes eldste er 4 år i år, en liten gruppe franskfødte der flere har vunnet, samt 4 svenskfødte. 3 har startet, alle tre har vært på trippel, 2 har vunnet, deriblant en av årgangens bedre hopper Unleash Face 3-13.1, 601.000 innkjørt. Neste årgang er også hovedsakelig i Frankrike, også den av mindre størrelse, men med flere gode individer. Bl a var det en 3-åring som imponerte med seier på Vincennes under PdA-meetinget i vinter. I Sverige finnes det 9 3-åringer, 4 har allerede vært til start.
Personlig synes jeg Olimede er spennende, og har brukt ham flere ganger de siste årene, hovedsakelig med fersk sæd til og med…:-) 2-årshoppa trener lovende, åringshingsten er knallfin og i går kveld fikk jeg årets første hingsteføll, en ekstremt langlemmet Olimedesønn med Ippe som mor! Og som ikke det er nok, jeg har tenkt å bruke Olimede på en hoppe også i år! Det er selvsagt mulig jeg kommer til å angre siden, men man må gamble litt med nye hingster man har sansen for innimellom!!!!
Har lagt ut bilder av Agrias hoppeføll, og oppdatert noen av hingstesidene.
3.juni: Har oppdatert noen hingstesider med nyheter: Lindy Lane, Pine Chip, Ken Warkentin, Kadabra, Majestic Son, Muscles Yankee og Quite Easy. Sistnevnte hadde en ny storløpsvinner på Axevalla i dag, og har begynt sin avlskarriere svært lovende.
1.juni: En spøk fra værgudene? Skikkelig høstvær er det, kaldt og surt. I går kveld hadde jeg bestemt meg for å ta inn alle hoppene, men rakk ikke før slusene åpnet seg. Etterpå var hopper og føll kjempeglade, jeg var kliss våt fra innerst til ytterst, tross regntøy. Var bare 5 grader nå på morgenen og det blåser friskt, men er opphold. Tror sjansen er stor for at det blir inntagning også i kveld, selv om det vel ikke er meldt regn før neste natt. Har to hopper som vel antagelig ikke føller før om minst en uke, men skulle de gjøre det likevel, er det ikke bra for en liten tass i bare noen få meldte plussgrader og sterk vind. At de folungene som allerede er kommet til, heller ikke har spesielt godt av å være ute, er en annen sak. Tar dem inn, jeg!
29.mai: Har oppdatert sidene til Ken Warkentin, Cromwell, Quite Easy og Broadway Hall.
28.mai: Ble endelig føll i går ettermiddag, rundt klokka 4. Stille og rolig, hoppa var så slapp og løs bak, at jeg tror folungen like gjerne kunne kommet ut på tvers…. Overraskelse: Hoppeføll!!!! Stor og fin, stram i beina, kvikk og lettvint. Blir muligens den største av de som har kommet foreløpig, har mistenkelig lange bein. Ville vente å se på denne før jeg bestemte meg for ny hingst til Agria, lurte nemlig på å bruke samme igjen. Er veldig fornøyd, så det blir kanskje til det. Har fortsatt en stund å fundere på. Nå venter vi fire føll til, begynner å spøke for fifty-fifty…..
Ser det stadig er noen som har vært uheldige og søker etter ammer til morløse føll. Erfaringsmessig er ikke dette uten videre noen lettvint løsning. Enkelte spesielle hopper elsker folunger, uansett om det er deres egne eller andres, men det er et godt stykke mellom hver gang man treffer på slike. Jeg har aldri brydd meg med ammer, men bare sørget for at folungen har hatt andre å gå sammen med som kunne ta seg av oppdragelsen som hest. Enten ei snill hoppe med et eget føll i noenlunde samme alder, eller en eldre (snill!) hoppe uten føll, kanskje en ponnihoppe? De første ukene er set selvsagt slitsomt med fôringen, men det er jamen ikke enkelt å forsøke få ei hoppe til å akseptere et fremmed føll heller. Jeg har vel fôret opp 6-7 morløse føll, ingen av dem har hatt egen amme, men noen av dem har funnet ut at det går an å stjele melk i tillegg til melkeerstatningen. Nuskat, den siste kaldblodsen vi hadde, mistet moren da hun var snaue døgnet, og i løpet av en måned hadde hun selv adoptert mammaen til Nemesis og ville ikke ha noe mer flaskefôr. Jennet Sidney var imidlertid en av få hopper som gjerne hadde omsorg for hele føllflokken. Et år sto det 3-4 føll i kø for å drikke av den ledige puppen når Ongeman drakk av den andre. Ozzifer var en av dem, han sto som oftest først…
27.mai: Føll? Nei. Trøtt? Absolutt!!! Har oppdatert sidene til Kadabra, Pine Chip, Muscles Yankee, Muscle Hill, SJ’s Photo, Cromwell og Ken Warkentin.
25.mai: Det har vært mye skriverier i pressen og på nett angående Mattilsynets manglende handlekraft og ulik praksis i forskjellige deler av landet. Mange har vært frusterte når MT pirker på noen fattige centimetre i stalldøra og lignende, mens andre avdelinger av tilsynet tilsynelatende ikke klarer å gjøre jobben sin i virkelig graverende tilfeller. Når jeg leste en del av kommentarene, kom jeg til å tenke på noe som hendte på begynnelsen av 80-tallet. Den gangen ble en stor gruppe virkelig vanskjøttede travhester etter hvert solgt på tvangsauksjon. Avlshopper, unghester og føll. De var magre og unghestene var underutviklede, med høver som tildels vokste i spiraler opp foran kodene. Det var en tragedie for eieren som hadde mistet kontrollen over hesteholdet sitt. Den virkelige tragedien kom etter auksjonen, da eiersønnen tok livet av seg ved å henge seg i stallen……. Vær forsiktig med hva du skriver og sier. Ingen dyreelskere ville misligholde hestene sine slik, om de ikke hadde virkelige problemer på flere måter. Det er heller ikke alltid den skyldige som får svi mest…..
25.mai: Den kommer når den kommer….hvor mange ganger har jeg ikke brukt de ordene, lett overbærende, til frustrerte hoppe-eiere som venter og venter på folunge…. Vel, det er jo sant, men ikke mindre slitsomt for det. Var sikker på at Agria føllet i går kveld, men hun hadde bare lagt seg nedpå et lite øyeblikk i ren utmattelse. Hun begynner å bli skikkelig sliten, det synes. Vandrer rundt i boksen og er tydelig ukomfortabel. Ikke så ille at hun ikke spiser, det virker som om det hjelper henne til å tenke på noe annet, så hun tygger nesten hele tiden. Jeg duppet av i rykk og napp i natt, men begynner å kjenne det på kroppen. At fødselen er nær forestående er klart, men Agria bruker alltid å dra det ut i flere dager……. Ippe for eksempel, er annerledes, og bra er det. Hun ble så sinna i fjor da vi skulle feste føllvarsleren, og nesten like mye da jeg skulle fjerne den, at jeg tenkte la henne gå uten i år. I tillegg hater hun at jeg tar på juret hennes, så å sjekke melken er ikke lett. Derfor er det bra at hun alltid får sprengfulle jur med knopper, og deretter føller påfølgende natt! Hun har i alle fall gjort det hver eneste gang med de første fem føllene sine, men det var det med unntak og regler da….
24.mai: Jeg spurte Lars forrige dagen om det var for tidlig å begynne klagingen over varmen…… Jeg er glad det ikke regner, men jeg takler ikke varme spesielt godt. Det perfekte været for meg er 18 grader, lettskyet med en liten bris…:-) ikke stekende sol fra skyfri himmel og stillestående luft. Alt dufter deilig ute, graset vokser i rakettfart, hopper og føll har vært ute de to siste nettene og begynner å avfinne seg med det. Åringshingstene har blitt nesten påtrengende blanke i pelsen, og stortrives med tilværelsen. De går på beitet for å spise, krangler og leker i bakkene når det er på det kjøligste, kommer opp til stallen for å drikke og kule’n i skyggen inni liggehallen. Om formiddagen, når de er oppe for en siesta, får de dagens kraftfôrmåltid, og jeg kan sjekke at de er hele og friske. I tillegg til kraftfôr og gras, har de også tilgang til grovfôr ute når det bare er for varmt til at de orker å være på beitet…. De vokser jevnt, er store og slanke, magene har blitt borte og de ligner mer og mer de voksne hestene de snart er. I løpet av de 3,5 månedene som er igjen før auksjonen, kommer de til å legge seg mer ut. Og vokse mer…. Unghingster spesielt har behov for mye mat siden aktivitetsnivået er så høyt. Jeg vil absolutt ikke ha dem fete (vet nesten ikke hvordan jeg skulle fått det til???), men jeg vil at de skal være runde over ryggen og rumpa, at longissimussen og gluteusen skal være godt utviklet…… Var to av gutta som hadde en bit i en has, de skal fjernes, men jeg ville vente litt til de hadde fått en stund på beitet først. Har bestilt time om en måneds tid, da har de god tid på å gro hår over operasjonsstedet igjen.
Første pulje med føll er altså på beitet, neste pulje er på gang. Faktisk var jeg våken mesteparten av natten og fulgte med på Agria, som var tydelig ukomfortabel. Hun har alltid gått tre dager med hvit melk før hun har føllet, i år var jeg nesten sikker på at hun ville gjøre et unntak, men neida. Vi er nå inne på dag tre….. Tør ikke slippe henne ut på beitet, hun får gå der jeg kan se henne hele tiden. Hun takler ikke å gå alene, så jeg må la noen av de andre være selskap. Åringshoppa og Norma, får vente med beitet til folungen har kommet. Wellfit og Ippe har også begynt å sette jur, de har termin om 2-3 uker og kommer forhåpentligvis litt tidligere. Siste hoppe ut her hjemme, Misty, har ikke satt jur i det hele tatt de to siste gangene, og må passes som en smed på slutten. Nemesis er i Sverige og skal følle der.
De fire første føllingene gikk bra og uten noen som helst komplikasjoner, får bare håpe det går like bra med resten. Har forresten fått for meg at Agria får hingsteføll, men det er muligens bare ønsketenkning….? Bare folungen er frisk og velskapt, så spiller det for øvrig ikke noen rolle for meg. Snakket med en hoppeier forrige dagen, han bedekte fire hopper i fjor og jeg regnet med at de hadde føllet nå. Han hadde dårlig nytt å fortelle. Den ene hadde kastet før jul, de to neste hadde fått dødfødte føll og den fjerde behøvde intensiv behandlig, men overlever forhåpentligvis. Skurken er høyst sannsynlig herpesviruset, det ligger latent i nesten hele populasjonen av travere. Har man både løpshester, unghester og drektige hopper, er man spesielt utsatt for utbrudd. Løpshestene er utpå og drar med seg «dritt» hjem, som igjen smitter unghestene som ikke har utviklet tilstrekkelig motstandskraft og som deretter smitter avlshoppene ved å vekke opp viruset som gjør at de kaster…. Har du hester i alle kategoriene, bør du tenke alvorlig på å holde de forskjellige gruppene adskilt, både inne og ute!
Har lagt inn oppdatering av Ken Warkentin.
18.mai: Har oppdatert noen hingstesider (se Lindy Lane, Kadabra, Quite Easy, Muscles Yankee, Celebrity Secret, Majestic Son) med nyheter, samt satt inn noen nye bilder av føll….
14.mai: Jeg har vel nesten aldri vært så glad for at åringene har hatt muligheten til å holde seg inne, som i natt. Huttetu for et vær! Og gjett om gutta hadde benyttet seg av det! Pelsene deres sladret om at de ikke hadde vært ute på lenge, blanke og silkemyke.
13.mai: Våre to var strøket fra auksjonsløpet, men vi hadde i alle fall gleden av å se «våre hingster» gjøre det sterkt! Vinneren var etter Broadway Hall, toeren etter Muscles Yankee, treeren etter SJ’s Photo, fjerdehesten etter Broadway Hall og femte gikk til nykommeren Quite Easy… Og enda galopperte kanskje den største favoritten før bilen slapp feltet, han er etter Kadabra! De beste gratulasjoner til Siv og Nils som har dratt i land begge de største 3-årsløpene for sesongen, ved sine to Broadway Hall-sønner Thai Investment og Thai Broadway!
Slapp de tre eldste folungene sammen for første gang i dag, Busungen fornektet seg ikke…. Satte sammen en liten film.
12.mai: Har lagt ut de første bildene av det fjerde hoppeføllet. Har dessuten gjort en vri når det gjelder nyheter. På nyhetssiden legges ut sånt som har med oppdrettet vårt å gjøre. Spesielle nyheter relatert til hingstene våre, legges direkte ut på sidene deres, sist Muscles Yankee, Lindy Lane og Quite Easy.
7.mai: Som forventet ble rytmen hos gutta en helt annen da Anizette forsvant. Nå er de oppe og sover en stund rundt hver tredje time, før de tusler ut på beitet igjen. Henter dem inn om morgenen, og det er en fryd… Jeg står på toppen av bakken og plystrer, gutta kommer stormende (eller sigende, alt ettersom….:-) opp og inn i hallen! Det beitet de går på nå har en lang, sugende bakke, som de absolutt kjenner på! Flott trening!
Har lagt ut bilder av de første tre folungene, skal prøve å få fotografert den fjerde i dag. Filmet litt i går, og skal også forsøke å få tid til å redigere noen snutter. Trikset er å ikke ta for mange minuttene med tape, det tar altfor lang tid når man skal klippe sammen til maks 60 sekunders filmbiter…. Her er en aldri så liten videosnutt av Anizette i luftegården i går……
Har skrevet regninger på de første føllavgiftene, og kommer til å være på hugget framover. Spesielt gjelder det Coktail Jet og Quaker Jet, der har jeg noen som puster meg i nakken og forventer at jeg fakturerer nærmest på sekundet! Har sendt ut det meste av sæden som er bestilt, sender mer når jeg får igjen containerne mine. Regelen er at de som bestiller plass hos hingstene før 1.mai, får tilsendt frossensæden gratis til den stasjonen de skal bruke. Bestiller man senere, så jeg må sende enkeltdoser rundt omkring, kommer transportkostnader i tillegg. Porto er en ting, det koster etter hvert flesk å få fylt en transportkontainer med nitrogen! Man kan jo selvsagt unngå det ved å hente sæden selv….
5.mai: Jeg slapp ut åringene på beitet midt på dagen i går, og filmet dem. Trodde jeg. Stor var derfor skuffelsen da jeg oppdaget at det hadde jeg ikke gjort. Må tydeligvis øve mer med kameraet, for å bli helt stø i bruken. Så ikke snurten av ungene i nærheten av stallen på 8 timer, så jeg fant ut at jeg fikk hente dem. Tanken er, som tidligere, at de må opp til stallen for å drikke, og at de kan bruke liggehallen til å hvile. De ble faktisk inne hele ettermiddagen og kvelden, både for å sove og for å spise grovfôr fra krybbene. Da jeg sjekket monitoren rundt midnatt (hadde på veksling med den nyfødte og åringene, var de borte igjen, og det var de gjennom hele natta, så vidt jeg kunne se. Var ikke våken så mange ganger at det gjorde noe, sov så tungt at jeg var helt stiv da jeg våknet. Hentet dem i morges i snøværet (!!!), og fant ut at det var på tide å fjerne Anizette fra gutta. Hun var omsider i ferd med å bli brunstig, og gjett om hun fikk oppmerksomhet!!!! Hun satte ikke særlig pris på den, men det ville nok ikke tatt lange tiden med slik overveldende kurtise. Hadde gjort klar boks til henne, og satte Norma ved siden av som selskap. Blir spennende å se hvem som tar over ledelsen i utegangen, Anizette har hele tiden vært den som har bestemt når de skulle inn, når de skulle ut, når de skulle sove eller leke…. regner med det blir litt roligere der, faktisk. Hun har ikke akkurat vært en dempende faktor. Nå blir det å venne henne til å gå sammen med hoppene, Norma og de som ikke har føllet ennå. De som har føll skal på et beite for seg selv, og vil bli tatt inn om nettene til å begynne med.
4.mai: Caltina var klar for følling allerede for en drøy uke siden, men så ombestemte hun seg. Det vil si, jeg gikk bare ut fra melken, som var hvit. Det pussige var at den skiftet tilbake til gulblank etter etter hvert (sjekket ikke igjen før etter et par dager). Har faktisk vært borti et lignende tilfelle før, for en del år siden. Hva oppførselen hennes angikk, har hun vært sigen og ligget mye… hun har tatt seg en blund nesten en gang i timen den siste uken, etter det jeg kan skjønne. Har sovet med et øye åpent hele tiden, og ikke vært lengre fra gården enn til posten. Siden jeg ikke kjente henne fra før, var jeg usikker på signalene, men i går kveld var jeg ikke i tvil. Hun var urolig, vandret rundt, gjorde flere ganger tegn til å skulle legge seg, men ombestemte seg halvveis nede. Typiske tegn på at en fødsel er nær forestående. Det vil si, jeg håpet det var nært… enkelte hopper kan holde på slik i dagesvis…. men heldigvis ikke Caltina. Hun føllet rundt 2 på natta, klokka 3 var alt klart. Hoppa hadde sluppet etterbyrden, var vasket og fôret, boksen var strødd opp, folungen hadde fått en melkeskvett og vaklet rundt på ustødige bein. Lars stupte til køys igjen, mens jeg ble sittende en time til for å passe på at alt gikk bra. Ga ungen en svett melk til klokka 4 og la meg et par timer, jeg også. Nå er det flere uker til den neste, vi har fem sjanser til på å få minst 2 hingsteføll! Ja, for dette var selvsagt også en liten hoppe… skjønt liten… stor, og framfor alt skikkelig velfødd, er nok en bedre beskrivelse!
For et par uker siden fikk jeg den gledelige nyheten at jeg var valgt til å få DNTs pris som «Årets Oppdretter». Jeg ble også invitert til å ta del i middagen under generalforsamlingen, der prisen skulle deles ut. Jeg måtte dessverre (ikke) takke nei med lovlig forfall, siden jeg var rimelig sikker på at i det minste Sip kom til å følle den helgen. Og det gjorde hun heldigvis. Selv om jeg setter uendelig stor pris på å få en slik påskjønnelse, tror jeg nesten jeg heller ville trukket to tenner uten bedøvelse, enn å være midtpunkt på en slik måte. Jeg har ingen problemer med å reise meg å snakke fritt i en stor forsamling, men jeg er veldig ukomfortabel med å skulle bli gjort stas på….. Hadde jeg ikke hatt noen unnskyldning, hadde jeg likevel kanskje tatt meg kraftig sammen og møtt opp, men det får vi aldri vite..:-)
29.april: Har allerede fått gratulasjoner for min Eliteavlshoppe Linder T… At jeg skulle få æren bare fordi jeg eide henne da hun fikk sitt siste føll, er omtrent som om jeg hadde vunnet løpet fordi hele feltet kjørte sammen rett før målstreken, og jeg som lå sist, kunne kjøre rundt dem og over mål…. Jippiiii! Håper og tror at DNT går med på å føre på flere eiere der det har vært slik, og også dele ut flere diplomer i de tilfellene. Kan godt ta i mot et av de særs flotte diplomene som siste eier, men hvis det blir på bekostning av Stall GT, så har jeg gitt beskjed om at jeg avstår. Rett skal være rett.
Sip the Wine føllet snilt nok i går morges, perfekt rett etter at morgenstellet var vel overstått og før hoppene skulle ut. Caltina derimot, har det ikke travelt. Har hatt hvit melk og vært klar som et egg i flere dager allerede, men ikkeno føll…. Har tatt bilder av alle årets tre hoppeføll i dag, skal se om jeg får lagt dem ut i morgen.
25.april: To hopper nærmer seg følling, en godt på overtid, en er tidlig ute. Ikke i dag, ikke i morgen, men muligens dagen deretter….?
21.april: Har vært en travel uke. Har en sylfersk oppdretter på Vestlandet med ei hoppe som kommer rett fra løpsbanen, og som ikke kan få kommet i gang med bedekningen fort nok. Høre på erfarne folk og vente til hoppa får en skikkelig brunst? Ikke aktuelt! At frossen sæd krever mer av hoppene? Niks, her er det den som betaler som bestemmer! Akkurat det var litt vanskelig, siden sæden fortsatt var i Sverige. Siden tollvesenet har noen hårreisende krav til moms ved import av sæd, bruker jeg å vente med importen til slutten av en momsperiode. Forrige periode ville vært for tidlig, siden sæden da ikke ville vært tilgjengelig eller kommet fra de respektive landene der hingstene står. Vel, siden jeg visste vedkommende var særs utålmodig, bestemte jeg meg for å koste på et par uker ekstra med renter. Jeg hadde en transportkontainer klar med nitrogen, og dro til Sverige for å hente sæden selv for å spare de dagene det ellers ville tatt. Da, midt på en parkeringsplass i tjukkeste Sverige, skar alt seg. Hun som hadde pakket sæden, hadde fått for lite plass i den store kontaineren jeg hadde sendt bort, så jeg måtte ta med en til for å flytte over sæd, fra akkurat den hingsten som var etterspurt. Hun hadde glemt at den måtte pakkes på små hylser for å få plass nedpå kontaineren som jeg hadde med. Så der sto vi, med sæd fullpakket i store hylser, jeg med små kanistre, og uten hylser. Det var bare å helle dem over og grue seg til jobben som ventet. Måtte få tak i mer nitrogen, det er ikke fylling før i neste uke, og det fikk jeg ikke før i går kveld. Hesteeieren var ikke fornøyd, og krevde mer eller mindre at jeg skulle jobbe natta og få det av gårde med fly i morges….. men da måtte jeg sette ned foten. Jeg beklaget så mye, men jeg hadde virkelig gjort et forsøk, selv om det skar seg. Jeg har tenkt å bruke lørdagskvelden til å sortere og pakke sæd, og skal få det sendt mandag morgen.
Jeg sa ikke at jeg har 20 hester, ingen ansatte og en mann som er nyoperert med flere bruddskader, men det var neste punkt om han ikke hadde gitt seg…. Hadde vi vært langt ute i sesongen, hadde det vært noe annet, men det er så tidlig at man strengt tatt ikke burde tenkt på å bedekke engang. Snakket med en hingsteholder forrige dagen, som angret at han hadde gitt etter for press fra hoppeeierne. Han hadde tatt i mot hopper, og hadde drevet med undersøkelse etter undersøkelse av et 20-tall hopper uten at noen av dem hadde blitt klare for bedekning. Egg i hytt og gevær hadde de imidlertid, men ingen bra brunster. Han hadde derfor begynt å sende hoppene hjem igjen. Om oppdretterne tenker på utgiftene, er det her de burde begynne. Vent med å bedekke. De man begynner først med, er vanligvis de siste som tar seg, eller som forblir tomme….
16.april: Ca 3,5 time gammel var Biwa Torvaldsdottir før hun tok sine første 6-meters intervaller i boksen. Like utrolig hver gang. Født grådig dessuten, til slutt måtte Diva rett og slett legge seg på puppene hver gang hun følte for en pause fra maset…. Ikke fordi det stoppet folungen, hun tråkket over og oppå mammaen med de spisse høvene sine, før hun til slutt la seg ned oppå beina til moren. Akkurat da var jeg så trøtt at jeg ikke orket å følge med lengre, visste bare at om jeg gikk ut, var det helt sikkert Diva som ville reist seg først….. Alt var imidlertid bra med begge i morges!
15.april: Å, fysj så kaldt!!!! Løp ut for å redde babyen da det begynte å regne, noe som raskt gikk over til snø og deretter hagl og regn igjen, og endte opp med å ta inn resten av hoppene i samme slengen. Ungene har heldigvis vett til å holde seg innendørs, ingen lidende miner med rumpa mot været, der nei….
13.april: Da har jeg lagt ut en liten film som viser åringene første uken i april. De har fortsatt rester av vinterpels og aldersforskjellen på de som er drøye 9 måneder vises godt i forhold til de som er nesten 12. Det vil imidlertid jevne seg ut i løpet av sommeren… tror og håper vi! Anizette er verdens største linselus, forresten.
Leste på TGN’s hjemmeside at Nu Pagadi kommer til å være tilgjengelig i Norge 2012. Det ble lagt ut før jeg fikk svart på forespørselen. Må dessverre skuffe der, fikk beskjed fra Norsk Hestesenter at det ikke kom til å bli tillatt bruk av flere hingster etter at søknadsfristen gikk ut i februar. Dumt, for det er mange hingster som ikke blir aktuelle før senere, i tillegg til NP hadde jeg hatt en interessant hingst til. Nå får det bli neste år i stedet.
Ellers så ble det faktisk kjøp av en hoppe til, ikke lett å trappe ned når man holder på sånn…. Hun er drektig, men skal ikke føll før neste år. Gruer meg til februarføll, men tenker på å rive ut resten av stallinnredningen sånn at jeg får en 150 kvadratmeter stor boks som kan være innendørs «vinter-luftegård» for føll.
12.april. Det finnes ingen fasitsvar i avlen. Ingen hingster, eller hopper for den del, er perfekte. For alle de hingstene jeg kjenner til, og det er ikke få, kan jeg helt sikkert nevne minst en svakhet eller egenskap som gjør at man bør bruke ham med omtanke. For nye hingster kan det være stammen, eksteriøret, helsetilstanden, aksjonen, temperamentet eller fruktbarheten. For hingster med avkom, blir det lettere jo flere avkom hingsten har. Har han få avkom og de ikke presterer, kan man kanskje finne feilen i hoppemateriellet. Har han mange, krystalliserer det seg etter hvert ut et mønster. Gjør det ikke det, er det en svakhet i seg selv.
Jeg vil ikke ramse opp hvilke feil de forskjellige aktive hingstene har. Om jeg hadde satt opp en liste på 10 gode egenskaper og 1 negativ, er det uten tvil den siste som ville bli husket og spredt videre. Og selv om mye av det jeg vet er basert på rene fakta, vil det likevel være en stor grad av subjektiv oppfatning, basert på egne erfaringer og følelser…. Om en hingst selv har eksteriøre avvik, behøver han likevel ikke nedarve dem i særlig grad. Det er likevel greit å vite. Når de har avkom, er ikke lengre hingsten som individ eller løpshest særlig interessant. Det hjelper ikke hvor god hesten var som løpshest eller hvor god stamme han har, hvis avkommene er verdiløse i banen. Når jeg skal foreslå hingst for andres hopper, prøver jeg alltid å legge vekt på det positive, ikke sage hingster jeg ikke liker for å framheve andre.
Mange leser seg blinde på stamtavler etter den bejublede x-faktor-posisjonen. De fleste hingster (og hopper) avler middels eller under middels. At en hingst (eller hoppe) har fått en viss betydning fordi han eller hun finnes i stamtavlen til et toppindivid, betyr ikke at man ønsker å få forsterket innflytelsen til dette individet. Jeg ser på nettet at man stråler over muligheten til å få inn individer som andre ville gjøre sitt beste for å bli kvitt… Vi vet mye om de beste, eldre hingstene og hvordan de fungerer. For eksempel at det virker som man pøse på med nesten uendelige mengder Speedy Crown og Star’s Pride uten at det gir negative resultater. Vi vet at Speedy Crown står for tidlig talent og lettravende hester, egenskaper som er vesentlige i et land som USA. Amerikanerne er litt mer skeptiske til Super Bowl, men det har vist seg at linjeavl på ham fungerer klart bedre i Europa enn i Amerika. Avkommene var ikke like tidlige og hadde ikke den samme aksjonen, men de var sterkere. Skal man linjeavle på Super Bowl, må man også sjekke hva man får med seg av uhumskheter. Han ble nemlig mye brukt til å «dempe» gærne merrer, for eksempel døtre etter Arnie Almahurst…. Valley Victory er amerikanernes nåværende gud, de linjeavler på denne om de kan, og tiden vil vise hvor godt det fungerer.
Enkelte hingster og linjer disponerer for avkom med løse biter, de behøver ikke nødvendigvis ha biter selv. Enkelte hingster eller linjer har problemer med nervene eller med lynnet for øvrig. Personlig ser jeg ikke verdien i å bruke slemme hingster. Jeg kjøper heller ikke teorien om at dårlige avlshingster likevel kan være gode morfedre. Viser en hingst, tross alle sjanser med gode hopper, seg å være en fiasko som avlshingst, tror jeg det mer er til tross for enn på grunn av ham, at enkelte av døtrene hans likevel klarer å prestere i avlen. En sånn hingst ville jeg i størst mulig grad forsøke å unngå, og selv om han var en racer på banen, ville det i alle fall ikke falle meg inn å linjeavle på en slik.
Det er også svært vanskelig å bare lese seg til hvilke krysninger som passer. Man vet at to helbrødre rent teoretisk kan ha alt fra 0 til 100% felles gener, for lettvinthets skyld regner man at de har gjennomsnittlig 50% felles (+ -). De kan være forskjellige som to snøfnugg og passer derfor til vidt forskjellige hopper grunnet de spesielle genene som akkurat de har fått med seg, mer eller mindre tilfeldig, fra sine forfedre. For hver generasjon blir feilmarginen større. Hvordan kan da noen slenge opp med en fasit på den riktige hingsten for akkurat din hoppe, bare ut fra stammen? Spesielt hvis vedkommende ikke virker å ha mer enn overfladisk kjennskap til individene som forefinnes i stamtavlene, på godt og vondt?
Mitt eget ønske er å lage best mulig hester, til en pris som kan forsvares ut fra min forholdsvis slanke lommebok. Dette er antagelig et ønske jeg deler med de aller fleste som driver med avl, for ikke å si alle? Jeg har begynt med hoppestallen min, og har fornyet og forbedret etter beste evne de siste årene. Når jeg velger hingster, må jeg innrømme at jeg ofte safer og bruker hingster allerede etablert i det øvre skiktet. I tillegg prøver jeg hvert år noen nye som jeg har spesiell sans for, da vil jeg at stammen skal være bunnsolid, og jeg vil at de skal ha talent, en spesielt god aksjon og et godt lynne…. Har jeg nevnt at jeg ikke liker slemme hester…?????
Jeg velger først og fremst hingst ved å se på hoppa. Er hun ny i avlen, ser jeg på typen og hennes personlige egenskaper, og stammen selvsagt. For hvert avkom hun får, lærer jeg litt mer om hoppa, og prøver justere hingstevalget utfra typen hingst jeg mener kan passe. Deretter, og først da, ser jeg på hvilke av hingstene som passer typebeskrivelsen som passer best også blodsmessig. I noen tilfeller går jeg andre veien, og leter etter hingster som er minst trolig til å forsterke uønskede egenskaper. Noen ganger slår jeg ut håret skikkelig, og velger hingst etter en (noen ganger vill) innskytelse…. Når jeg leter etter x-faktor-muligheter, går jeg som oftest etter krysninger på de gode avlshoppene om det finnes mulighet, ikke hingstene.
11.april: Jeg fikk en telefon i går som kunne vært veldig hyggelig, men som likevel ga en viss bismak. Det var ei jente som var veldig interessert i avl, og hadde mange fine poenger og gode spørsmål. Det som ødela det hele, var at hun flere ganger påpekte hvor mye negativt hun hadde hørt om meg, men at hun likevel ville ringe, siden jeg hadde holdt på med dette i «100 år» og antagelig hadde en viss peiling tross alt. Pussige greier. Jeg ville da aldri innledet en samtale med en jeg ikke kjenner (eller kjenner, for den saks skyld!) med at: selv om mange ikke liker deg, så hever jeg meg over det og snakker med deg likevel, jeg.. Personlig regner jeg meg selv som akkurat like lite interessant som de fleste andre. For hver person som måtte slumpe til å like meg, antar jeg at det er sikkert en jeg itrriterer (det å direkte mislike krever som oftest for mye energi!) samt minst 20 som ikke kunne brydd seg mindre… Da jeg innså det, mistet jeg veldig mange av kompleksene jeg hadde..:-)
Den som skulle tro jeg er på vei til å kjøpe en ny, drektig hoppe etter det jeg skrev forleden, har både feil og rett…. Det jeg hadde begynt å lure på, var om Norma var drektig likevel, hun hadde lagt seg til en mage som var altfor stor for ei tom hoppe….???? Men neida, hun er fortsatt tom, bare tjukk. Opplevelsen med Nemesis hadde liksom fått meg til å ta litt av… Når det er sagt, har jeg faktisk lagt inn et aldri så lite bud på en ny hoppe…. om det blir handel, gjenstår å se.
10.april: Etter en svært lang periode med vakkert vårvær, er vi inne i en mer ruskete tid, mer vanlig for årstiden, kanskje. Noen få plussgrader, regn og vind! Ungene har vett og forstand på å holde seg innendørs, bortsett fra når de bare MÅ ut og fly….. Holder på å lære meg å bruke filmkameraet, fant ut at det går bra uten stativ i korte sekvenser. Da jeg skulle filme mens de kranglet og slåss som verst, var det ikke mulig å stoppe armene i å riste lett. Selv med delvis hoppende bilder, skal jeg legge ut noen små snutter, bare jeg får redigert dem. Det var en trener innom her forrige dagen, han måtte selvsagt inn å titte på unghestene….og da kom det uunngåelige spørsmålet: Hvor mye kraftfôr gir du dem???? Å bli spurt om akkurat det er helt vanlig, det som var uvanlig var reaksjonen til Erik og Hanne (?), som også hadde tatt turen innom. De lo rett ut, begge to!…?????…. I følge Erik er den vanlige kommentaren når noen (misunnelig???..:-) vurderer åringene våre, f eks på auksjonen: Jaha, de der Wirkola-hestene er stinne av kraftfôr! Han har jobbet her og vet det ikke stemmer, men det virker som om det er vanskelig å smelte. De får ca 3 liter Oppdrett per dag, fordelt på to måltider. Med det høye aktivitetsnivået de har, kan jeg ikke forstå det kan beskrives som mye. Jeg vet faktisk av de som gir mer enn det dobbelte! Hemmeligheten på de velutviklede ungene mine, er gode beiter og grovfôr samt store områder som oppmuntrer til mye mosjon! De begynner faktisk å bli ordentlig fine allerede, selv om man fortsatt ser forskjell på de april-fødte (pluss ADAY) og de som er yngre. De røyter skikkelig, man kan skimte sommerpelsen her og der, og fasongen begynner å ligne på den de voksne hestene har.
Apropos voksne hesters fasong, mine begynner å miste mer og mer av den! Den første folungen, Busungen, får snart selskap. Hun er for øvrig en svært fremmelig ung dame. Dag to glefset hun i seg store biter fersk mammamøkk (behøver fakltisk kolibakteriene!), dagen etter smakte hun på kraftfôret. Det var tydeligvis godt, for siden det, har hun ventet spent sammen med mamma-busa’n ved siden av krybba på ny forsyning. Hun får jo ikke i seg mye, men jeg synes det er fint at småttingene tar til seg fast føde så snart som mulig. Hun spiser også litt grovfôr, ikke uventet liker hun annenslåtten som åringene får, best.
Vi ventet i utgangspunktet åtte føll i år, etter den uventede oppdagelsen angående Nemesis’ tilstand, er det ni…. Nå kan det se ut som det kanskje blir ytterligere ett føll på Kvakstad i år, om alt faller på plass og det går bra med føllingene. Mer om det senere…:-)
Nå er det fire av 4-åringene som har startet sesongen. Uno har vunnet løp, men har deretter dessverre levert noen tvilsomme prestasjoner. Unaminami har vunnet, men fram for alt, levert mange fine løp i tillegg. Hun virker å være i rivende utvikling! Umbriel, som er et av de aller største håpene for 2012, ble toer i Sverige mot eldre hester, på ny rekord 15.1 over stayerdistansen 2640 meter. Kjempebra, han var varslet fortsatt noe tung i kroppen. Og sist, men absolutt ikke minst, var det altså Unieme som årsdebuterte og tok sin første seier på Axevalla… 3-åringene er godt igang. De to hoppene som allerede har startet, galopperte dessverre (Verity og Valeriana), men begge beskrives som talenter som bare behøver rutine. Tre av gutta har også startet, Wine and Dine gikk bra og travet 17.8, sjanse for seier denne uken? Wheeler Dealer skulle i utgangspunktet gå et preparéløp, siden han bare hadde et hurtigarbeid og prøveløp bak seg, og har en stor kropp som skal henge sammen. Han gikk et greit løp, klarte ikke å veksle om på oppløpet etter å ha ledet i lusetempo, men skal vinne neste gang han kommer ut, i følge velinformerte kilder på stallen…??? Whip’ert var så uheldig å bli sittende fast bak den tidligere kompisen, hvor langt han har kommet, får vi se på lørdag! I tillegg har Vendela Vix, Vanilla, Vijaya og Wicked prøveløpene i orden. Spennende….:-)
6.april: Og der prøver vinteren å gjøre comeback… Her har vi begynt å planlegge beitesesongen, luftegårdene er tørre, Lars tenkte å kjøre beitepusseren over jordene før gjødslingen, og nå snør det… For så vidt ikke så uvanlig i begynnelsen av april, og det kommer ikke til å bli liggende, men så unødvendig, da gitt!!!
3.april: I dag tok Unieme sin første seier, i årsdebuten på Axevalla. Hun er den første av Cambusas avkom vi er oppdrettere av. Den foreløpig siste, kan ses her i luftegården i dag…. For øvrig er listen over hingster godkjent for importsæd til Norge 2012, nå oppdatert.
2.april: Har ikke regnet på det, men har tatt i mot flere hundre føll i årenes løp. På det meste, rundt 30 på et år. I tillegg har vi årlig hatt mer enn 100 føll innom på besøk sammen med sine mødre. Vi fikk inn en kaldblodshoppe med et føll som var friskt og vitalt, men som manglet kuleledd i den ene hasa. Den var derfor stiv og ubrukelig, men mor og barn koste seg likevel sammen. Eieren lot hoppa beholde folungen hele sommeren. En annen gang så vi en folunge som viste seg å mangle et hovledd. Vi har sett et føll der kraniet var bøyd mot siden, og der folungen etter hvert fikk såpass problemer med å spise, at det måtte avlives. Selv har vi fått et virkelig misdannet føll, som var i live da det ble født, men som ikke hadde noen forutsetninger for å kunne overleve. Dette er de eneste håpløse tilfellene jeg personlig har sett, i tillegg til de som ikke har vært livskraftige, har blitt syke eller skadet.
I tillegg har vi sett mange føll som har kommet til verden med bein og kroppsdeler pekende i alle verdenshjørner, de aller fleste av disse har nesten mirakuløst rettet seg selv eller med litt hjelp, og blitt normale. Alt fra for myke sener som gjør at folungen går på baksiden av koden, til de som har for stramme sener foran, som gjør at de tipper over. Bakparter kan være skikkelig vindskeive med haser som vingler i alle retninger, de må passes ekstra godt på så ikke vridninger i bakkodene blir permanente. Folunger har i enkelte tilfeller vært ekstremt x-beinte, den verste jeg har sett snublet i sine egne framknær hele tiden. Om det ikke er altfor mye, vil også mye av x-beintheten rette seg selv, og mye kan gjøres for å hjelpe, i verste fall kan man utføre en enkel operasjon om det fortsatt er behov når folungen har blitt 3 måneder. Hva man skal være forsiktig med, er å sette på spesialbeslag før man ser hvor skjevhetene sitter. Om det er kroppen som er skjev, kan man gjøre vondt verre ved å rette opp den nederste delen av ekstremitetene. Noe jeg ikke har sett ofte, faktisk bare to ganger og begge gangene samme år (!) er folunger som tilsynelatende er født med to sett haser…. med det mener jeg at frambeina er knekt bakover i kneleddet, og da mener jeg knekt i vinkel opp mot 90 grader, ikke bare en forsiktig bøyning! Må innrømme at jeg ikke var spesielt optimistisk med den første…. han brukte noen dager på å klare å reise seg selv, men ble stadig litt sterkere, selv om han var et ynkelig syn der han stavret rundt i boksen. Jeg tok mor og barn med ut i luftegården straks han klarte å holde seg på beina en stund, og slapp dem. Hjertet mitt blødde for den stakkars krabaten, der han fortvilet strevde med å følge etter sin lykkelig travende mor, han med håpløse, kavende bevegelser og med bein som så ut som de kunne brekke hvert øyeblikk. Men faktisk, etter et par slike turer ut hver dag, hver på 10-15 minutter siden det var forholdsvis tidlig på året, rettet han seg opp og ble stadig sterkere. Etter 3 uker kunne man faktisk aldri gjettet hvilke problemer han hadde hatt…. Mosjon er faktisk det beste og viktigste middelet for å få rettet opp føll som er født med slike bein. En ting jeg har lært på disse årene, så lenge folungen er frisk og livskraftig og stadig blir sterkere, gir jeg ikke opp. Det kan hende den behøver hjelp til å få i seg mat de første dagene og til å komme seg opp (har nevnt tidligere at f eks Shootist ikke kunne stå på egen hånd før han var mange dager gammel). Den verst utseende folungen jeg har fått selv, var såpass ille at det tok et halvår før han hadde vokst seg ut av problemene, han tjente senere mer enn 500.000 og endte opp med rekord på 1.12!
Grunnen til at jeg tar opp dette igjen, er at vi nå er inne i den tiden at føll blir avlivet fordi eierne, godt understøttet av uerfarne veterinærer, tror føllene er vanskapte….. Veterinærer som ikke har utstrakt erfaring fra stutterier og føllinger, og dem finnes det ikke mange av her i landet, er ikke de rette å spørre om råd i slike tilfeller. I stedet finnes ekspertisen så nær som i Sverige for eksempel, eller USA eller Frankrike, der de større stutteriene kan få flere hundre føll årlig, og der de har sett det meste. En annen ting, man kan heller ikke behandle forebyggende med antibiotika!
31.mars: Bortsett når jeg venter føll, har jeg aldri problemer med å få sove. At jeg dukker opp til overflaten 2-3 ganger i løpet av natten, er visstnok ikke uvanlig, og plager ikke meg. Det som imidlertid forundrer meg, er at i alle artikler som med ujevne mellomrom publiseres i avisene angående råd mot søvnløshet, er det et som går igjen: Se aldri på klokka hvis du våkner om natta…!!!? Hvorfor ikke det? Jeg har en klokkeradio med store, selvlysende tall på nattbordet, og etter et raskt blikk, kan jeg konstatere at det fortsatt er igjen tilstrekkelig natt til at det er greit å la seg gli ned i søvnen igjen…. Uten klokka, hadde jeg bare risikert å bli liggende for å lure på om jeg egentlig burde stått opp.
Apropos vente føll; Uansett om jeg har føllvarsler på hoppa, kameraovervåkning i boksen, har tatt kalsiumtester og dessuten har inngående kjennskap til hoppas vaner, sover jeg skrekkelig dårlig uka før en følling. Natt til torsdag la jeg meg ikke i det hele tatt, bare satt og fulgte med på Cambusa som tydeligvis hadde veer. Innimellom hogg hun tak i veggen, hun vandret rundt, stilte seg ofte opp som for å tisse, glante stadig på magen sin (hun humret faktisk til den, ganske søtt..:-) avbrutt av litt plukking i fôret. Ut på morgenkvisten stilnet det av såpass at hun til og med tok seg en liten blund. I ti minutter var hun omtrent i koma, helt urørlig…. Men ble det noe føll? Neida. Lot henne gå alene rett foran stallen og antenna til føllvarsleren, og siden hun lot fødselsubehaget gå ut over venninnen (snakk om purkete oppførsel!) trakk jeg en tråd mellom dem, sånn at hun fortsatt hadde selskap uten direkte kontakt. Klokka seks om kvelden føllet hun endelig, helt perfekt! Folungen, et velskapt hoppeføll, var kjapt oppe og sugde, etterbyrden gikk som den skulle, og jeg kunne legge meg til vanlig tid. Og så deilig det var å kunne sove skikkelig igjen….! Våknet noen ganger, sjekket at folungen stort sett var oppe og sugde, og sovnet igjen. Deilig! Nå er det flere uker til neste følling. Var for øvrig bombesikker på at hun skulle få hoppeføll, så jeg sjekket ikke engang…. er vanligvis det første jeg gjør bare rumpa til folungen er ute!
Fikk forresten en overraskelse i går. Nemesis ble ikke drektig i fjor, og siden jeg hverken hadde lyst til å utsette åringshoppa Anizette eller nyfødte folunger for hennes noe, til tider voldsomme oppførsel, bestemte jeg meg for likegodt sende henne til Sverige for bedekning. Det er tre uker siden hun reiste, siden det passet sånn med transporten. Sa vel i fra at jeg ikke ville ha henne bedekket så tidlig, april er egentlig det tidligste jeg vil ha føll. Ble derfor nesten litt oppgitt da hingsteholderen ringte meg i går og proklamerte at Nemesis var drektig og klar…. Men hun var ikke bare drektig, hun var DREKTIG! Som i føller-snart-drektig…. Jaja, sånn kan det gå, alle kan ta feil. Vi sjekket henne faktisk to ganger også, men fant ingenting…. Ulempen er jo da at føllet kommer like sent som i fjor, og vi får antagelig bare tid til et forsøk på å få henne drektig igjen før sesongen i Sverige er over. Hun får imidlertid bare stå der, får krysse fingrene for at hun heller kommer litt før termin enn går over. Positivt var det jo selvsagt at vi får et føll til likevel, alltid dumt og uøkonomisk med tomme hopper..:-)
25.mars: Den store vaffeldagen….? Vel, her blir det ikke vafler, selv om jeg visstnok har et jern et eller annet sted. Bortsett fra forrige lørdag, da jeg hadde en gjeng jenter på trivelig besøk, har jeg i grunnen ikke laget mat i det hele tatt de siste ukene… Slapt. Lars dro til Cartagena, Spania, for vinterens andre uke med (endeløs?) kjøring rundt og rundt en bane med motorsykkelen. Han rakk ikke mange turene før uhellet var ute. Skled ut i en sving, fikk den tunge sykkelen over seg og knakk kragebeinet og fire ribbein, som samtidig punkterte en lunge… Han har ikke vært helt fornøyd med sykehusoppholdet og spesielt språkproblemene, men nå er han ute og venter på fly. Kommer forhåpentligvis endelig hjem i morgen, så da får jeg svinge meg rundt og lage noe godt!
Hah! Er ferdig med kontraktene, hvis du savner en, har jeg tydeligvis rotet bort bestillingen… håper i tilfelle du purrer på meg. Er flau over å måtte innrømme det, men skrivebordet mitt er et bunnløst svelg, enda så stort det er. Klarer ikke å holde orden på det, tross flere skippertak årlig!
Nå er det først hingstesidene som skal oppdateres (på tide!) , deretter får jeg rydde litt, før jeg tar en ny purrerunde. Skal begynne å fakturere føllavgifter tidligere i år enn før, også.
I dag er sidene til Holiday Road, Lucky Chucky og Muscle Hill oppdaterte. Flere følger.
20.mars: Nå er vi der igjen. Hoppene er høydrektige, og det går dessverre ikke alltid bra. Jeg har begynt å ta med meg telefonen på soverommet, siden føllvarsleren skal ringe opp når det hender noe. Om det gjelder liv og død, og det er noe jeg kan gjøre fra eller til, er det greit om folk ringer til meg for råd, selv om jeg har lagt meg. (Legger meg ganske tidlig innimellom). Om man skal diskutere hingstevalg eller man er lei seg fordi man har mistet et føll eller en hoppe eller begge deler, setter jeg stor pris på at man venter til dagen etter med å ringe!!!! Og det er ikke så mye annet jeg kan si, enn at «det er sånt som skjer…» Han som var i den situasjonen forrige natt, ble faktisk forbannet på meg, da jeg sa det…. Men det stemmer faktisk. Av de hoppene som blir konstatert drektige, er det statistisk hvert femte føll som blir resorbert, kastet eller som dør under eller i løpet av få dager etter fødselen. I en del tilfeller er det faktisk menneskelig svikt som er årsaken eller kan være det, og da har jeg tro på å si det som det er. Om man blir dullet med og alle sier, at det var ikke noe du kunne gjort, når det faktisk ikke stemmer, lærer man jo ingenting…. Jeg har flere ganger vært i den situasjonen at jeg har mistet et føll, fordi jeg ikke var på høyde med situasjonen. Heldigvis blir det stadig lengre mellom hver gang, det betyr at jeg lærer… Ancora Imparo!
13.mars: Denne våren kom nesten latterlig raskt. Forrige uke hadde vi kjempefint snøføre med 10 cm nysnø på onsdag, slapseføre på torsdag, vått og bart på fredag (mulig jeg har tatt en dag feil i den rekken, men pytt,pytt!) Nå har det begynt å tørke opp. Nesten 10 grader allerede nå om morgenen, sol og vakkert. Hoppene går i vår-og-høst-gården, vi har en stor luftegård der vi først skrapte av matjorda, kjørte på subbus som pakket seg, og toppet det med et tykt sandlag. Gubben fikk skrapt vekk møkka fra i høst mens det var halvtint, så den er nå helt strøken. Hoppene ruller seg og tar sandbad der de snøbadet for mindre enn en uke siden. Ungene har sand rundt fôrringen ute, der er det også tørt. De har derfor valgt å ta formiddagslurene sine ute de siste dagene.
Jeg er ferdig med å telle opp sperma, og har bestilt påfyll av frossen sæd. Er i full gang med å sende ut kontrakter, er bare litt bekymret for om jeg kan ha slettet noen. Å sende meg sms’er er en risikosport. Er jeg inne når jeg får dem, skriver jeg dem opp med en gang, er jeg det ikke, har de en tendens til å forsvinne ut av hodet mitt like fort…. Lurer også på om jeg har fått noen bestillinger via facebook, får prøve å få sett igjennom alle meldingene der. Mye enklere med eposter, der kan man sortere etter emner..:-) Skal få oppdatert hingstesidene snarest også….
11.mars: Synes året har begynt veldig bra, selv om det ikke er mange av oppdrettshestene våre som har startet. I går var Safir uimotståelig i V75-finalen, Trinitro og Tourbillon er godt i gang, 4-åringene vintertrener godt – de to som har startet har begge vunnet i år – og 3-åringene virker fortsatt lovende! Har hørt fra flere av 2-åringene, og de har det fint.
Åringene ble verket igjen på torsdag, det gikk silkefint. Forrige gang var Anizette urolig, og ville ikke stå rolig på tre bein lenge nok til at Weberg’en fikk verket. Vi droppet det bare da, hun er så rett på beina og trengte strengt tatt ikke å taes heller…. Har trent veldig mye med henne siden, men var ikke alldeles overbevist. Men hun oppførte seg som den dronningen hun er, strålende! Forrige gang var det også problemer med Avenger. Ikke fordi han ikke ville løfte beina, nei han løftet dem altfor mye og sto med et bein høyt oppe i lufta. Har aldri vært borte i at det har vært et problem før, men forstår jo at det ikke er lett å verke når hesten ikke vil hvile på låret til hovslageren. Siden sist har vi trent på hviling, med vekslende hell. Jeg har brukt albuen til å holde hasa hans ned mot beinet mitt mens jeg har holdt i hoven hans. Pussige greier. Beina hans spretter villig opp etter tur, behøver nesten bare peke på dem, og er superlette å holde, og nå gikk verkingen bra også.
9.mars: Har nevnt tidligere at jeg synes det blir feil at DNT skal gi hoppeeierne råd om hvilke hingster de skal bruke, og i tillegg ta seg betalt (150 kroner per hoppe). Både hingsteeiere, hingsteholdere og hoppeeiere er medlemmer av DNT og DNT mener det er greit å forfordele enkelte medlemmer til fordel for andre. I går var det en som nevnte et annet tilfelle som DNT faktisk har misset, syntes det var så bra, så jeg drar den her (uten navn, vil ikke henge ut noen ufortjent (?). Men du kan jo fylle ut navnene selv?)
DNT tilbyr hesteeierne rådgivning: Hvilken trener passer best for deg og din hest? Hvilken type hest har du, og hva er dine ønsker og krav? Har du en åring, er Stall Weberg et godt forslag. De temmer og trener opp unghesten din mens du funderer videre på hvilken trener som passer for deg… (Gjorde et unntak med navngivningen der…:-) Er pengene viktigst? Prøv stall X, de tar mindre betalt enn de fleste og de er kjente for å ikke være så nøye med momsen! Liker du høy sigarføring og poshe boksnaboer? da kan Team Y anbefales. Har du en utenlandskregistrert hest og vil den skal få være sammen med likesinnede som også er i asyl? Da er Team A midt i blinken! Spiller ikke prisen noen rolle, bare hesten har det bra? Da er Stall Z den aller beste, har markedets høyeste priser der hestene ikke drikker springvann , men franskimportert flaskevann! Det sosiale der barnebarnet kan få lov til å ta en tørn med hestebørsten? Hos Stall B kan du til og med få ta ansvaret for stallen i helgene! Stall i urbant miljø? Stall i uberørt natur langt fra folk men med høye transportkostnader i stilig hestebuss med alle fasiliteter som barskap og boblebad? Stall der resultatene er viktigst uansett hva slags metoder som må brukes? En trener som gjerne blir med på en lystig fest etter treningen? En som også kan passe bikkja når du drar på ferie??? You name it, DNT har kunnskapene og kan anbefale deg den riktige treneren for akkurat deg!….lurer på hvor mange minutter det ville tatt før trenerforeningens medlemmer travet i protestmarsj foran Hestesportens Hus….
7.mars: DNT’s hingstekatalog på nett ble offentliggjort i dag. Fordel med nettversjonen, for den kan rettes hele tiden….? Skummet bare raskt gjennom, men fant i alle fall flere ting jeg stusset på. Brief Encounter sto oppført uten registrerte norskfødte avkom…. og en rekke utannonserte hingster sto oppført under kårede hingster som ikke blir brukt i Norge 2012, overraskende nok. Det siste er antagelig et resultat av manglende papirarbeide fra hingsteeierne, men man behøvde jo ikke være så absolutt kategoriske. Kunne vel kanskje i stedet skrive at følgende hingster er kåret, men eierne har foreløpig gitt blaffen i å sende inn opplysninger om årets sesong, så de rakk ikke å få være med i katalogen..:-) Ellers så mener jeg å ha sett at omtalen av hingstene er fra kåringstilfellet, noe som i de aktive løpshestenes tilfelle, burde vært oppdatert.
En ting jeg imidlertid la merke til, var at man konsekvent bare omtalte hingstenes avkom registrert i Norge. Cromwell og Revenue f eks, sto uten relevante avkom, mens f eks Gentle Star ikke ble kreditert for sine mange gode, svenske avkom, men kun for sine fåtallige norske. Norskeide hingster som har vært oppstallet i Norge hele karrieren er en ting, men nesten alle utlendingene er bare på gjestevisitter og har sjelden norskregistrerte avkom fra før.
Jeg har ikke sett det selv, men det fortelles at «DNT» anbefaler eller fraråder hoppeeierne å bruke varmblodshingster ut fra deres svenske avlsindeks. Desto merkeligere når de svenske avkommene ikke engang er verdt å nevne i hingstekatalogen. Svensk avlsindeks på varmblodstravere, er i det hele tatt et mangelfullt opplegg med store og mange hull. Mange hingster f eks med fransk far, vil automatisk få en lav indeks, siden de franske avkommene til faren ikke tas med i betraktning selv om det skulle dreie seg om en fransk championhingst. En hingst som den mangeårige norske championhingsten Super News, har en lav indeks i Sverige, siden hans norske avkom heller ikke regnes med der… osv, osv….
Ellers så ble det brått hvitt ute igjen, riktignok et tynt lag som nok forsvinner igjen i løpet av en dag eller to. Er surt og utrivelig og vindfullt, ser på monitoren at ungene kuler’n inne i hallen, og hoppene forlangte å komme inn igjen etter kun to timer ute… jeg insisterer ikke på at de må holde seg ute til vanlig tid, når de så åpenbart vantrives.
4.mars: Endelig ferdig med regnskap og purringer. Flere som har reagert på at de har fått purringer på regninger fra flere år tilbake. Jeg har vært slapp til å purre, spesielt vanlige regninger. Veldig dumt, spesielt siden transportregningene fra Sverige for eksempel, allerede er betalt av meg. Skal være mye flinkere framover, det lover jeg. Nå nytter det ikke å dø i synden. Nå skal avtaler for årets sesong sendes ut, for enkelte venter jeg til vi har fått klarsignal for de nye hingstene. Skjer vel i løpet av kommende uke. Må også se å få talt opp resten av den frosne sæden, før vi bestiller på nytt.
1.mars: Nå er det vår!! Og sånn ser det ut også. Gårdsplassen har begynt å tørke opp, det er bare litt is igjen i luftegårdene – regner med det er borte i løpet av et par dager – og det er allerede lyst klokka 7 om morgenen igjen…. Første følling venter vi om rundt fire uker, jeg vil ikke ha føllene før i april, aller helst. Passer dårlig både med føre og hjelp tidligere. Ikke bra å måtte ha folungene for mye på boks heller. Er mer eller mindre klar med planleggingen av årets bedekninger også, bare to jeg er litt usikker på…. bestemmer meg antagelig ikke før de har føllet. Blir for det meste frossensæd også i år, jammen bra ikke de som maser om hvor dårlige «frossen-avkommene» blir har rett. Da hadde det blitt dårlig med oppdretterpenger på meg, gitt…:-)
Tok lengre tid enn beregnet å jobbe seg gjennom gamle fakturaer, er ikke helt ferdig ennå heller. I løpet av denne uken burde det være i boks, neste uke skal jeg sende ut bedekningsavtaler. Kommer til å kontakte en del på forhånd, det er nemlig helt vanlig at de som bestiller tidlig har ombestemt seg når det har gått en stund.
Ellers har vi jobbet i land en pakkeavtale på to av Broline-hingstene, den mektige Elithingsten Pine Chip og Yankee Glide-sønnen Ken Warkentin, som har begynt avlskarrieren ytterst lovende: Norske hopper får SEK 10.000 i rabatt på føllavgiften! Ikke dårlig, om jeg så skal si det selv… må innrømme jeg er spesielt svak for Ken, jeg har hatt tre avkom etter ham, 4-årige Uptown B.Girl, 2-årige Zenyatta Mondatta og åringen Avery. Det blir nok flere… De fleste av de Ken-avkommene (2-5 år) som finnes i Norge, er faktisk hos en trener, nemlig Bullern. Spør gjerne ham hva han synes..:-)
23.februar: Da er den første av de nye hingstesidene på plass, Muscles Wiking BR. I tillegg har jeg lagt inn noen få bilder av noen av åringene på de nylagde sidene deres, eller egentlig et av hver av Amon Tomaz (ligger litt etter der, gitt!) og Astrifer, tre av Anizette samt et «vi soler oss» bilde på fellessiden.
I dag har det vært et alldeles praktfullt vær, solfyllt og varmt og fremfor alt vindstille. Isen i luftegården til ungene er så og si borte (godt hjulpet av Lars og traktoren med skjær bakpå), så de kan slippes tilbake der i morgen. Har vært imponert over hvor flinke de har vært på det etter hvert mer og mer glatte føret der de har gått… ikke mange bambier å se, nei!!
I dag årsdebuterte Uno på Klosterskogen, og det ble seier direkte. Banen var tung, antar jeg, travet bare 21.4, men han avsluttet friskt! Godt å se, var et par løp i fjor som gjorde at jeg fryktet han hadde fått nok allerede…. Tror forresten han er den andre av årets 4-åringer som har startet så langt, Una vant på Biri sist. Fortsett slik, unger! 3-åringene er også på vei. Var flere som gikk prøveløp allerede i fjor, mandag er det meldt tre 3-åringer i p.løp på Leangen, alle er fra Båstad og Whip’ert og Valeriana kommer herfra. Og på tirsdag er Wine and Dine meldt på Forus.
21.februar: Til alle de som har savnet oppdretterstatistikken for 2011. Etter direkte etterlysning ble jeg styrt inn en kronglete vei på DNT’s hjemmeside, trykk på «oppdretterstatistikk». Som forventet ble vi nummer to forrige året. 45 seirer (tangerte rekorden fra 2008), 33 annen og 31 tredje og 2.873.986 kroner innkjørt. Litt mange starter som trekker ned snittet, det skyldes en rekke av «nesten-pensjonistene» som har startet uten å tjene så mange kronene…. ble likevel mer enn 7700 kroner per start, og det er vel ikke fy skam? 3 og 4-åringene har faktisk tjent mer enn 2/3 av pengene. Betegnende at verken DNT, TGN eller andre medier har funnet det verdt å kaste bort noe ekstra spalteplass på oppdretterstatstikken. Det sier jo også litt om statusen vi har…..
Har begynt oppdateringen av hingstesidene, nå jobber jeg litt hver med hjemmesiden hver dag. I dag ble det litt mindre enn tenkt, var holkeføre igjen og jeg brukte et par timer på å få en alternativ uteplass for ungene. Var isete her og der som jeg strødde med grus, men bra med snø i midten i en drøy 150 meters strekke. Fikk hjertet i halsen da de virkelig tro på gassen… men de hadde skjønt de skulle holde seg på det hvite feltet og snu før de kom til småglatte partier. Fryden de viste og farten de satte opp, var belønning nok for en sliten rygg….som akkurat nå er på vei opp i en laaang og varm dusj….
18.februar: Fysj! Det blåser, regner og sludder om hverandre. I går var det sol og stille, så deilig at ungene for første gang i vinter tok midtpådagenluren ute i snøen…. I dag tror jeg alle får være inne. Om jeg slipper dem ut, er jeg garantert at det er isete ute i morgen når det har fryst på igjen. Tråkker ingen i den våte snøen/slapset, er det fortsatt et lite håp om at det er hvitt og framkommelig utenfor i morgen. Det kommer nok til å bli protester, men det får så være. Ungene har jo plass nok til å krangle på uansett.
Ser det reklameres for en relansering av et gammelst tv-konsept, «her er ditt kjøleskap», (eller noe sånt). Om det er det samme som før, så dukker en kokk og en programleder opp på døra uanmeldt (mon tro..?) hos diverse kjendiser, og så skal kokken forsøke å diske opp med et herremåltid av det ofte magre innholdet som finnes i kjendisens kjøleskap. Vel, om noen skulle funnet på å dukke opp her (måtte vel i tilfelle vært RD..:-) ville de vel heller lidt valgets kvaler. Moret meg med å ta en aldri så liten inventering, det ble faktisk ganske imponerende: Kyllingfilet, svinefilet, klippfisk, salmalaks, wienerpølser, 2 glass lodderogn, skivet serranoskinke samt en hel Pata Negra-skinke, Norvegia, Cheddar og Parmesan, helmelk, kremfløte, matfløte, seterrømme, kesam, yoghurt, smør både med og uten salt, egg, 2 typer poteter, gulrøtter, sellerirot og stangselleri, jordskokker, paprika, chili, sopp, hvitløk, rødløk, gul løk, sjalottløk og stjerneløk, aspargestopper, rosenkål, brokkoli, rødbeter, fennikel, hjertesalat, agurk, stenfrie druer og en halv ananas, 4 typer sennep, Heinz ketchup, sterk chilisaus, soyasirup, tomatpure, wasabi, pepperrot, eplesider, limonade, limejuice, appelsinsaft, grapejuice, Munkholm, Baileys, to typer mørk sjokolade (70%), 4 flasker australsk hvitvin, 1 flaske Champagne, Bayer, vørterøl, pærecider, farris og diverse annet mineralvann… og enda har jeg sikkert glemt noe. Hvis man tar med det som er i fryseskapene, kan man lage stor fest… hjortefilet, mer svinefilet, rå tigerreker, elgbiffer, malt elgkjøtt, butterdeig, bringebær, tyttebær og petit pois, rester av mojito-granité og mye annet…. for ikke snakke om hva som finnes av tørrvarer… mandler, hasselnøtter, valnøtter, pekan og pistasjnøtter, tørket sopp, 3 typer honning, diverse oljer og eddiker, ris, bønner og pasta… nei nå gir jeg meg. Tror vi kunne klart oss innesnødd en måneds tid uten å handle, gitt!!! I dag skal vi ha baccalao, i morgen kyllingrullade fylt med urter, sjalottløk og sopp, pakket inn i serranoskinke pluss diverse grønnsaker, fulgt av ukas eneste dessert, sjokoladefondant….:-)
17.februar: Oppdaget plutselig at jeg ikke hadde lagt ut det jeg skrev for en uke siden… sånn kan det gå! Er snart klar for å bruke tiden min på hjemmesiden igjen, må få ryddet opp i regnskapet. Oppdaget at regnskapsføreren min og jeg hadde en del ulike meninger om enkelte fakturaer… Holder dessuten på å purre føllavgifter og andre, mindre regninger. Transportregningene er de sureste, de har jeg i utgangspunktet betalt selv fra egen lommebok. I mange tilfeller har jeg også lagt ut for bestillingsavgifter hoppeeierne ikke har brydd seg med å betale. I de tilfellene har bedekkeingen blitt bråbestemt, det er ikke alltid like lett å holde kontroll med hva som skjer på alle stasjoner rundt omkring.
Fikk også en forsåvidt velfortjent skyllebøtte fra en hoppeier. Hun hadde sendt en forespørsel om en hingst, og jeg oppdaget først i går, at jeg ikke hadde svart…. Om du skal være seriøs osv, osv… Jada, jada. Skulle selvsagt ha svart, men drøyde litt for å kanskje få vite litt mer om hva som skulle skje framover, og så glemte jeg det….. Er ikke annet en menneskelig heller! I september har jeg ikke helt klart å gire om til ny sesong! Det fikk meg til å tenke tilbake til en episode fra noen år tilbake. Første mandagen etter sesongslutt, skulle jeg ha min første sovemorgen på mer enn et halvt år! Fem minutter over sju ringte telefonen. Ganske groggy prøvde jeg å forklare personen i den andre enden av telefonen, at jeg foreløpig ikke hadde noen oversikt over hva som kom til å skje neste sesong…. «Erru ikke serriøs» brølte han… jeg la på, jeg. Vet ikke hvem det var og om han noen gang ringte tilbake, samme kan det egentlig være også……:-)
Hvor blir det forresten av DNT’s oppdretterstatistikk for 2011?????? Fikk massevis av penger inn på konto den 14. og tusen takk for det, men det hadde vært fint å få vite om hvilken plassering de 2,850 millionene oppdrettet mitt tjente i fjor ga meg på listen. Må vel ha klart annenplassen? Eller?
10.februar: Ble ganske paff i dag, da jeg leste nyhene på DNT’s nettside. DNT skal nå tjene penger på Avlsrådgivning! DNT skal styre hingstevalget til norske oppdrettere for 150 kroner hoppa. Det kjennes helt feil.
Det finnes ingen fasit. Heldigvis, kan man kanskje si. Avlsrådgivning vil uansett gode intensjoner aldri kunne være objektiv. Omfattende kunnskap om stammer og statistikk er bare en del av det. Alle har i tillegg sine preferanser eller avlsteorier, sine sympatier og antipatier, det være seg enkelthingster, spesielle blodlinjer eller til og med hingsteeiere, hingsteholdere eller hingsteagenter. Om man spør 10 forskjellige «avlsprofeter» vil man lett få like mange forskjellige svar. DNT skal skaffe tilveie mest mulig relevant informasjon til bruk for sine medlemmer, og «synsing» ligger ikke innunder DNT.
Om DNT’s nye avlsleder, den tidligere formannen i den svenske premieringsnemnden ønsker å gi avlsveiledning, så må han gjerne det. Men om Järnerot eller andre tilknyttet DNT vil drive avlsrådgivning, så bør de gjøre det under sitt eget navn, ikke under dekke av DNT! Om avlslederens personlige synspunkter om hingster er sammenfallende med den svenske nemndens, kan de oppfattes som ganske kontroversielle. De har gjentatte ganger påstått at f eks avkom etter franske hingster i Frankrike eller amerikanske hingster i USA, ikke skal tas i betraktning ved bedømmelsen av en hingst i Sverige. Ganske spesielt, etter min mening. Det har gitt det utslag at den franske championhingsten Goetmals Wood er B-premiert på avkom i Sverige, og er med det ikke lengre tilgjengelig på importsperma…… Det er også pussig nok, tilsynelatende ganske stor forskjell på hvilke hingster svenske og norske kjøpere ønsker seg avkom etter….
Mitt utgangspunkt for å drive avlsrådgivning, helt gratis for øvrig, er i første omgang oppdretterens. De som spør meg om råd, vil ofte i høyeste grad at jeg skal være subjektiv, de vil nemlig aller helst vite hvilken hingst jeg ville brukt selv…:-) Mitt eget oppdrett baserer seg i første omgang på at det skal selges og gå rundt økonomisk. Deretter ønsker jeg selvsagt å lage best mulig hester som skal dra inn mye oppdretterpenger og øke verdien på søsknene, men altså innenfor de rammene jeg har. Jeg legger størst vekt på stamme, gait (gange) og lynne. At hingsten har vært en topptraver selv, er en selvfølgelighet. Jeg søker også å unngå for høy innavlsgrad (gjør enkelte sprell over i grenseland…) og prøver å linjeavle på de beste avlshoppene jeg har til rådighet i stammen på mine egne hopper eller på de jeg skal vurdere. Basisen er kunnskap. Praktisk kunnskap til hoppene eller deres mødre og deres mødre igjen. Praktisk kunnskap til hvordan hingstene fungerer, spesielt når det dreier seg om importhingster. Teoretisk kunnskap til genetikk og avlslære fra andre dyreslag. Kunnskap på godt og vondt om individer som gjenfinnes ofte i stamtavlene til travere. Kunnskap om hvordan avlen drives som business og hvordan hingsteeiere kan og vil styre markedet sin vei. I Frankrike har Dubois hatt en helt spesiell oppskrift, framover blir det ikke like enkelt å dominere siden det nå er mange flere som har hingster med blodlinjer fra hans hingster. Både i Frankrike og i USA er det helt vanlig å syndikere hingstene. Hingster utenfor syndikat må i større grad prestere uten å bli tilført de beste hoppene. I USA har de også den helt spesielle «berg og dal-banen» hingstene blir sendt ut i. Nye unghingster får de beste hoppene i et eller to år, så trår man tilbake og venter ut resultatet før man satser igjen. De eldre hingstene kan ha vært med på flere topper, de som ikke klarer å komme seg opp i toppskiktet med sin første og i verste fall andre årgang, blir sortert ut…. Prisene går opp og ned ettersom hvor hingsten befinner seg i banen. Vi her hjemme bør forsøke å unngå å bruke hingstene på et tidspunkt der de er dyrest når man skal bedekke, og antagelig er i en bølgedal når man skal selge. Og i Sverige disponerer f eks Menhammar, Boko og Kolgjini flere hundre hopper til sammen, noe som gir dem anledning til å matche egeneide hingster….
Selv om jeg mener jeg har kontroll på markedet som helhet, så kan ikke jeg som hingsteagent med en «portefølge» på mer enn 20 hingster, tillate meg å bedømme andres hingster offentlig. Jeg spør derfor først hvilke hingster oppdretteren har vurdert og hvilken prisklasse vedkommende tenker seg. Etter å ha innhentet opplysninger om hoppa og hva oppdretter ønsker med avkommet, gir jeg oppdretter en personlig vurdering om hvilken hingst/er jeg ville brukt om dette dreide seg om en av mine egne hopper. Jeg vurderer KUN hvilke av mine hingster som etter min mening passer best for den hoppa jeg får spørsmål om. Jeg uttaler meg ikke om andres hingster i negative termer. Om jeg mener at det er en annen hingst enn mine som av forskjellige grunner passer spesielt godt, har jeg imidlertid ofte opplyst om dette, selv om det da har endt med at oppdretteren har valgt denne og ikke en av mine..:-( I mange tilfelle har oppdretterne klare oppfatninger om hva de skal bruke, ofte etter anbefalinger fra andre forståsegpåere farget av deres spesielle erfaringer… jeg protesterer aldri på hingstevalget i slike tilfeller.
Det finnes også andre private som tilbyr avlsrådgivning for penger, og mange andre er glade for å gi deg sin mer eller mindre velbegunnede mening. Spør gjerne flere om du er usikker og velg det du synes virker fornuftig og som også appellerer til følelser og lommebok.
6.februar: Og da kom snøen! Litt rart med såpass mye nedbør i 10 minus… ulempen er at den ikke ligger der den faller. Vi har lang gårdsvei og den føyker igjen på et blunk. Må ringe for å få brøyte-traktoren til å kjøre opp veien igjen rett før jeg skal i butikken. Ungene koser seg imidlertid stort, baser og leker. Selv lagde jeg helt ufrivillig engler i snøen på vei inn fra morgenfôringen, ikke lett å se humper i landskapet under alt det hvite!
Hadde en litt usedvanlig opplevelse på lørdag. Hadde fire gjester fra «gamle dager» for en aldri så liten mimrekveld. Det var veldig koselig, vi holdt det gående til langt utpå morgenkvisten. Det pussige var at foran hver rett (lagde en liten femretter med jordskokksuppe, scampisalat, salmalaks, kyllingrullade og en tiramisuvariant) dro alle fire fram mobiltelefonen og fotograferte rettene….!!!
1.februar: Du verden som tiden flyr når man har det morsomt…. Er glad for at kulden kommer krypende denne vinteren, ikke som i fjor da det ble brutalt grisekaldt allerede første uken i november. Lettere å venne seg til de blå på denne måten. Noe som bekymrer meg litt (i år også) er mangelen på vinterpels hos hoppene mine. Det er jo ikke spesielt varmt inne i stallen, og de både står inne og går ute uten dekken. Spesielt Sip the Wine har fortsatt bortimot sommerpels, og hun fryser skikkelig når det blir kaldt. Der er jeg bare nødt til å legge på dekken. Eneste problemet med det, er at Cambusa ikke liker sånt jåleri, og er forbannet på henne når hun kommer svinsende i blått og rødt…. Ungene har jo litt mer pels, ikke så mye som Amon, men dog. De kan jo uansett gå inn om de skulle føle for det, og inne i hallen er det betydelig varmere enn ute, spesielt takket være plaststrimlene foran porten.
I dag har jeg passet på å holde ungene ute mest mulig, ville de skulle være gode og slitne når hovslageren kommer for å verke….. Planen var å sette dem opp med kraftfôr 10 min før han var ventet, sånn at de skulle slippe å stå bundet lengre enn nødvendig. Synes det er greiest å ha dem bundet, sånn at det er lett å ta ut en og en i stedet for å krangle ut en med 7 andre som hjelper til (eller helst det motsatte…) Det varte og rakk, ingen hovslager…. begynte å bli bekymret faktisk. Det viste seg at han hadde havnet i nettet til trafikkpolitiet, de har veldig ofte kontroll rett oppi veien her…. det kostet ham 1600 raske. Han påsto det kom til å havne på regninga, det blir spennende å se hvordan den blir formulert: 1 stk trafikkbot, 8 stk verkinger, 1 stk plasting av has og 1 stk plasting av bukse….(ikke spør!) Verkingen gikk stort sett bra, denne gjengen er i det hele tatt greie og det er ikke så mange som behøver korrigeringer heller. Det hjelper mye at hovslageren er iskald og rolig med skikkelig håndlag med unghester. Hadde egentlig ikke tenkt å nevne navnet grunnet den bota og greier, men kan jo ikke få fullrost gutten uten å nevne navnet heller..det er Sven Olav Weberg.
Har noen prosjekter jeg må ta meg av de neste dagene, skal avslutte et prosjekt jeg deltar i regi av DNT, sende ut purringer (lite festlig! Enda verre at vi har nesten en million utestående!) og så er det et arrangement i helgen. Etter det skal jeg hive meg over oppdateringer og annet på hjemmesiden her. Bedekningskontraktene blir sendt ut rundt 1.mars, de som bestilte tidlig er allerede i full gang med å ombestemme seg, så jeg kan like godt vente til de er litt mer sikre…
24.januar: Har fått tatt noen nye bilder av småtassene, det var ikke for tidlig! Skal se om jeg ikke får lagt dem ut med det første også. Tar med meg kameraet ut og skal prøve å få tatt noen actionbilder også, bare det klaffer med lyset. De tar vanligvis en skikkelig treningstur om morgenen etter frokost, men da er det for mørkt. Denne gjengen virker vettuge og er greie å handtere alle sammen. det har ikke alltid vært tilfelle, må innrømmes. Senest i fjor hadde vi et par besværlige banditter. Anizette er helt klart den førende, gutta stormer etter der hun leder an..:-) Er nok ikke bare fordi hun er den eneste jenta, hun er skikkelig tøff og slåss med dem på deres vilkår. Hun er skikkelig hard i klypa og bryr seg aldri med å slenge baken etter noen. Hun er hard, men ikke sur, heldigvis. Da er det vel heller et par av gutta som har slike tendenser… Anizette er også den våkneste, varsleren i flokken, men hun er også skikkelig fin å jobbe med og elsker å bli stelt med. Hun er også den som kommer først når jeg roper…
Har vært spent på oppdretterlistene, hva skyldes at de tar så skrekkelig lang tid hvert år? Til slutt måtte jeg bare regne sammen selv. Vi hadde et godt år i fjor, med tre storløpsvinnere og 2.850.486 innkjørt! Det gir en pen inntekt i oppdretterpenger, særlig siden mer enn to millioner skyldes 3 og 4-åringene og ytterligere en halv mill kom inn via 5-åringene, alle gir 20%!!! For å være sikker (var den nesten på forhånd…) sjekket jeg Stall Rishaug også, og de ligger et stykke foran… men bare vent! I år tar vi dem! I 2008 hadde jeg en plan, et håp er kanskje riktigere å si, om at jeg skulle være mestvinnende oppdretter i 2012, evt 2013. Da skulle jeg gi meg, liksom. Ble nesten en nedtur når jeg klarte det allerede samme år og året etter….. Vet ikke hvor lenge til jeg kommer til å holde på, men merker at interessen for trav som sport og miljøet i seg selv svinner bort… er imidlertid ikke klar for å gi slipp på hestene mine riktig ennå! Det er synd, men jeg klarer ikke å forholde meg til alt rot, konflikter og tull som preger sporten. Det er for mye misunnelse og vranglære og personlige agendaer ute og går, mye drittslenging og bakvaskelser over alt. Nå innbiller jeg meg ikke at det er særlig bedre i andre miljøer, intriger er en del av livet. Merker likevel at jeg melder meg litt ut.
Som oppdretter er man fortsatt ikke mye verdsatt innen sporten, det er lett å merke. Man er antagelig bare et nødvendig onde, så staten skal gå med på å gi sin støtte. De aktive ville heller handlet utenlandske, ferdige løpshester, om de fikk velge, i alle fall mange av dem. Nytt det siste året er forresten at det er usannsynlig mange (bortimot et 20-tall) som har tatt kontakt med forespørsler om eventuelle kjøp av hester fra 2011-årgangen…. mistenker imidlertid at de fleste er ute etter å gjøre en billig handel, og det er ikke aktuelt. Selger jeg nå, skal jeg ha ordentlig betalt, ikke fantasipriser, men til å leve med. Kommer unghestene deretter ut på auksjon, tar vi det vi får, noen ganger får vi mindre en prisen beregnet på forhånd, men forbausende ofte har vi fått mye mer…..Overraskende for meg er at den som skiller seg ut når det gjelder antall henvendelser… er Avenger…:-) Litt pussig egentlig, like pussig som at Anizette er i den andre enden av skalaen! Kan det ha noe med at hun er hoppe, mon tro???? Selv om førstnevnte er og blir en flott type, ville jeg likevel valgt å beholde hoppa….
Snakket med en hesteeier på opptur, som bemerket at jeg virket bitter. Måtte tenke litt over det, men det stemmer ikke. Bitterhet er en vond, sviende følelse, innbiller jeg meg, det jeg føler er nesten verre; nemlig likegyldighet….
Det er beundringsverdig at man forsøker å bygge bro mellom trav, galopp og ridehestfolk, ved å ha en felles festkveld. At man kutter ned på antall klasser man skal prise, er imidlertid ikke spesielt lurt. Dess flere som kan bli nominert og vinne priser, dess bedre for sporten. Ingen som sier at alle priser må deles ut på hestegallaen, vel? Om man velger faste klasser som nå, kan likevel alle andre få sine priser ved andre tilfelle, eventuelt i posten og hederlig omtale i travpressen. Behøver jo ikke nødvendigvis være mer enn et diplom som fastslår at XX vant pris som beste 3-års varmblodshoppe 2012… sponsorer som vil støtte spesielle klasser med mer håndfast premiering, er selvsagt velkomne. TGN har jo sin rangering i Årsrevyen, men vurderingen blir avsluttet før året er til ende, og eiere og oppdrettere får ingenting håndfast å vise fram. Hva med at f eks trenerne fikk et diplom som fortale at treneren hadde til sammen X nominerte i forskjellige klasser (med navn og klasser), hadde ikke det vært fint å henge på kontoret i stallen..?
Det er flere lokallag som er flinke til å prise sine, la dessuten merke til at Østfold måtte avlyse sin galla grunnet for dårlig interesse. Om de hadde lagt ut en liste på tre nominerte i noenogtjue klasser på forhånd, ville bildet vært et helt annet. Kretsen rundt hver hest ville fylt opp så det holdt…. seså, jeg bryr meg antagelig litt likevel….?
22.januar: Endelig! Det har vært en slitsom tid, for både meg og de firbeinte. Holka har gjort at hoppene bare så vidt har fått vært ute etter tur, det har medført massevis av merarbeide for meg selv om hoppene egentlig har virket fornøyde uansett. Vi fikk strødd opp (brukte 32 tonn subbus!!!) rett før det først kom sludd som frøs fast i grusen, deretter et passe lag med deilig snø. Perfekt! Nå koser hoppene seg ute, og jeg har en lettere og kortere arbeidsdag i stallen. Ungene har kunnet være ute hele tiden, men nå som det er en skikkelig snøsåle, foregår mesteparten av flyingen utomhus, og jeg slipper å forholde meg til en oppharvet liggehall som har krevd mye strø for å være fin å sove på… Var ikke helt klar over hvor sliten jeg har vært, før åket plutselig forsvant….
11.januar: Etter kun en dag med gnistrende føre der alle hoppene kunne kose seg ute hele dagen, var det tilbake til holka igjen…. nå er det bare gårdsplassen og stallområdet som er glatte områder. Lars holder på å skrape for å få fram grusen før det fryser igjen. Forhåpentligvis kan hoppene slippes ut igjen etterpå. Ungene klarer seg fint, de er forsiktige der det er småglatt, og raser rundt der det fortsatt er snø. Vi sparer den snødekte naboluftegården til det virkelig behøves! Ellers gnager de opp noen ospetrær når de da ikke spiser, sover, leker eller slåss…..
3.januar: Is overalt og et pokker til vær. Regn, hagl, isregn, sludd, snø og regn igjen….. og sterk vind. Skjønt der skal vi vel ikke klage, som bor i le av det verste. Ville ikke likt å bo på Vestlandet…..
2.januar: Satt og så på resultatene fra Drammen i dag. Selv om det er lite med oppdrettshester herfra som er i banen om dagen, har vi da satt spor etter oss! Vinner av første løp var avkom etter vårt oppdrett Halibut, andre vinner var etter Pine Chip, tredje etter Kadabra (riktignok import…), femte etter Stand Strong, sjette og syvende var barnebarn av Auvin (en av to avlshingster vi har eid!) og niende vinner var etter Ganymede, som vi var agenter for da Playwood SL ble laget.
Oppdrett ja, 2011 var et bra år for oss. Har ikke fullstendig oversikt, men en rask gjennomgang viste at vi i alle fall har passert 2,5 mill innkjørt. Tror ikke det er så mye mer, og vi er nok langt fra å slå tallene fra 2009 på 2,9 millioner. 4-årige Tourbillon, samt 3-åringene Uptown B.Girl og Umbriel er mestere for nesten 1,4 millioner bare de. Synes også det er flott at våre åtte startende 3-åringer (av 11) har tjent nesten en million i sin første sesong! Vet ikke hvor langt opp på oppdretterstatistikken det får oss, kanskje helt til annenplass? (Har ikke helt oversikten over et par oppdrettere av kaldblodshester, som har gjort det skikkelig bra i år….) Er også glad over at samtlige 9 hester fra 2007-årgangen nå har startet, og at flere av dem virker å være i fortsatt utvikling! Synd at den antagelig beste av dem (sorry Torbjørn!), Trinitro, fikk ødelagt hele sesongen grunnet en hardnakket lungebetennelse. Han er visstnok endelig frisk igjen og klar for nye løp. Selv om jeg frykter at noen av 2008’erne har fått nok allerede, er det likevel 2, kanskje 3 som jeg tror kommer til å hevde seg i årgangsløpene også som 4-åringer…. Har også håp om at de som ikke startet i 2011, skal komme til start i 2012! Og så gleder jeg meg til å se årets 3-åringer i banen….. Av vår største årgang noensinne, hele 15 hester, har 12 vært ute i mønstringsløp. Den 13. er svært talentfull, men er dessverre på skadelisten (håper det går bra!), nr 14 har vært mye syk (forkjølet?) men er på gang igjen og blir en bra hest og den 15. har vært et problembarn hele tiden…. Hestene født 2008 og 2009 er de to årgangene som jeg hadde håpet skulle gi meg et oppdretterchampionat. Hadde jo bestemt mneg for at jeg kunne gi meg etter det….men så ble vi plutselig best allerede i 2008 og 2009…. Så nå spørs det om ungene innfrir forventningene! Er også vanskelig å klatre til topps hvis det finnes en storstjerne fra en annen oppdretter som soper inn millioner…..???
I dag var det slapseføre, men kunne likevel ha hoppene ute. De skjønte det var «vær-forsiktig-føre»…..
1.januar: GODT NYTT ÅR!! Deilig med snødekke, hoppene fikk både vasket seg skikkelig og blåst ut spindelvevet fra sylindrene. Bra de benyttet sjansen, det skal ikke vare….