Dagbokinnlegg 2007
16.desember: En venninne var ganske fortvilet her om dagen. 15 minus, fire kontainerbokser og fem hester. Hun var redd det ble for kaldt for dem. Tror ikke det er noen fare. Skulle gjerne byttet våre ni minusgrader med hennes femten, hvis vi i tillegg fikk med den snøen hun har. Vårt problem, er at den ene centimeteren med vi snø vi faktisk har (eller er det bare rim?) ikke hindrer bakken i å være knallhard, og føret vanskelig. Hoppene er sluppet ut på grasmark, så de klarer seg ganske bra, hingsten har sko og pigger, men folungene bygger opp et voldsomt overskudd. De får egentlig bare flydd ordentlig inn og ut og rundt i liggehallen, utenfor er det for skarpt føre…… Kunne imidlertid vært mye verre, vi kunne hatt regn eller (skrekk og gru!!!) holkeføre og is….
Investerte i en ny, todelt varmedress i går. Deilig! Eneste irritasjonsmomentet er at den ene låsen på bukseselene spretter opp hele tiden, den må jeg få gjort noe med. Først tanke var å klippe dem av, det er jo ikke akkurat sånn at det er fare for at de siger ned uten…. men siden buksa er høy i ryggen, er det kanskje en fordel at selene er med videre. Stifte dem fast? 🙂
Har flere funderinger på hvordan jeg skal få ordnet meg mer fri. Regnet etter her forrige dagen, tror det er 2, 3 eller muligens maks 4 dager jeg ikke har hatt morgenfôringen i stallen i 2007. Hva kveldsfôringen angår, er det vel kanskje det dobbelte…… Blir litt stusselig, eller? Ansette folk til å ta stallen har jeg prøvd, ender opp med å ta alt selv likevel:-( Og noen lurer på hvorfor jeg ikke er mer på travkjøring…. vil helst ikke se en hest når jeg har fri, når det nå måtte bli… Nå som jeg har handlet så mye hest (jada, kjøpte en i går også! Med det var en nødløsning, bare…!!!) virker det kanskje merkelig å planlegge nedtrapping?
12.desember. Bedekningslistene i TGN forrige uke var feil. Kommer nye etter at DNT har foretatt en ny gjennomgang og opptelling. To av våre hingster hadde i alle fall fått ganske mange feil antall hopper på listen, og hva med alle de som hvert å blir bedekket med flere hingster?
Nå har vi fått vinter, i alle fall hva temperaturen angår. Seks minus, vindstille og strålende blå himmel. Solen er ikke oppe riktig ennå, men den kommer. Hestene er ikke udelt fornøyd med barfrosten. Fra å storme rundt som tullinger da de skulle inn mandag, er nå gangen forsiktig og trippende på det skarpe underlaget. Vi vil ha snø! Vi vil ha snø!!!!
6.desember: Bedekningslistene for 2007 i Norge og Sverige er offentliggjort i TGN. Hoppene bedekket i Norge inkluderer alle norske hopper bedekket både i Norge og i andre land, det er en derved en god del av disse som også står på de svenske listene. Steinlager for eksempel, står med 30 norske hopper, men bare 15 av disse er bedekket i Norge. Mangler også den store (?) gruppen som bruker å komme til slutt, de som er bedekket med flere hingster?
5.desember: Da er også den svenske årsrevyen i hus. Tar nok sin tid før den er ferdig lest, om den nå blir det noen gang. Har bladd igjennom, sjekket hingste-annonsene og tittet litt her og der, merket meg artikler som skal prioriteres. Den norske er jeg ferdig med, har lest alle artiklene og sjekket ut konkurransen. Akkurat for sistnevntes del, var det ingen overraskelser. Vet at årsrevyen er laget i tillegg til de to ukentlige numrene, har faktisk vært med på det selv, og vet at det er virkelig slitsomt. Alt i alt har det blitt veldig bra. Som vanlig. Selv om jeg får lese korrektur på mine egne annonser både en og tre ganger, har det sneket seg inn noen små feil. Dessuten ble ikke alt like strøkent, rent visuelt. I annonsen på Stand Strong hadde vi først navnet hans i rødt, det ble altfor skrikende. Byttet til pelsbrunt (skulle vært samme gylne farge som hingsten, men det ble det ikke), men den viste seg å bli nesten usynlig i stedet. Det beste her hadde vært gullfarget, tror jeg nå i ettertid. Hadde lyst til å bruke det fine bildet av vinterhimmelen omkranset av rimete trær som bakgrunn for hopper og føll, men var redd for at det skulle bli litt mørkt. Det ble det jo, men likevel sånn noenlunde lesbart. Ble også et par små feil i den annonsen, men pytt pytt, det er det antagelig bare meg som ser likevel…..(Pirken, det er mellomnavnet mitt). Apropos feil, det er tydelig at ikke alle journalistene har vært helt innsatt i de emnene de har skrevet om? Eller kanskje det bare ble tyrkleifer grunnet stort arbeidspress og dårlig tid? Hvis ikke , er det noen som har ekstremt dyktige veterinærer, som kan konstatere drektighet allerede to dager etter første inseminering, og det kanskje allerede før eggløsningen? I tillegg visste jeg ikke at griffelbeina vokste ut igjen etter at de var fjernet……:-)
Leste dessuten at Roger Walmann mente de første 11 månedene var de viktigste for et føll, den tiden som blir tilbrakt i mors liv. Jeg kunne ikke vært mer enig! Er bare å se på de tre hoppene vi fikk hjem i høst. Den ene er i perfekt stand, hold og kondisjon, rund og blank, fast i fisken og kvikk i bevegelsene. Den andre var også blank i pelsen og kvikk, men for tynn. Hun spiser nesten en halv gang til så mye som den første, for å ta igjen det tapte. Den tredje var ikke tynn, men pjuskete i pelsen og slapp i både kropp og sinn. Bærer faktisk litt preg av feilernæring, og er heller ingen løve i matfatet. Vet at hun gikk vel lenge på beite i høst, uten tilleggsfôring. Ikke så vanskelig å gjette seg til hvem av folungene som har hatt det best så langt? Nå er det de siste fire månedene som er de viktigste, det er da folungene vokser desidert mest og har størst behov. på næring, så vi får håpe at alle tre klarer oppgaven sin utover!
3.desember: Årsrevyen kom ut på fredag, det medførte en rekke bestillinger på rappen. Kadabra er den det er størst pågang på, der har vi imidlertid et aldri så lite problem! Vi aner ikke hvor mye sperma vi får, og kan derfor ikke love noen noe helt sikkert. Pågangen til den hingsten er veldig stor over hele Europa. Regner med alt er klart et stykke ut i januar, så langt kan jeg bare notere bestillingene.
Var litt spent på rankinglistene, hadde regnet ut at vi skulle få med tre hester på topp-ti-listene. Olganina var helt klar toer blant de eldre hoppene, og det stemte selvsagt. Regnet dessuten med at Pompano var inne blant de 10 beste 4-åringsgutta, og det var han. Hadde imidlertid glemt at importene også teller med, da hadde jeg nok vært mer skeptisk. Fire av de 10 beste (blant dem de 3 øverste) var importer. Qtee regnet jeg med skulle bli rangert som treer av 3-årshoppene. Rangeringen ble gjort før Oaks, og de to andre aktuelle hadde begge hver sin storløpsseier fra før. Ble derfor positivt overrasket over annenplassen. Hadde rankingen vært nå, ville hun vel toppet? Skjønner egentlig ikke hvorfor årsrevyen kommer ut før året er omme, hadde det gjort noe om den kom ut 1.februar året etter? Alle listene ville vært oppdaterte, hingsteannonsene (som betaler mye av moroa) ville vært mer fullstendige og antagelig fulltallige (er en del hingsteavtaler som ikke er klare i midten av november), og i det hele tatt!!!? På denne tiden av året foregår alt mulig likevel, alt er hektisk. I februar ville man hatt mye bedre tid til å nyte årsrevyen ordentlig…!
Har hatt litt for mye å gjøre ute i stallen og med hestene, har ikke rukket å oppdatere hingstesidene ennå. Skal ta meg av det så fort jeg klarer.
29.november: Den lille snøen vi hadde, har nå regnet bort. I går var det bare å fiske inn hester midt på dagen, alle samarbeidet, pussig nok. Ja , ikke folungene da. De kunne kommet seg bort fra det iskalde regnet på egen hånd og når som helst, men tror du det falt dem inn? Nei da! De ventet hutrende ute til jeg kom og hentet dem, forstå det den som kan….. I morges sprutregnet det, heldigvis! Vi må ha bort all isen igjen. Nå var det såpass føre at hestene kunne komme ut, regnet ga seg tidlig på dagen, og nå skinner faktisk solen såvidt.
Apropos iskaldt vann… ventet ivrig og spent på TGN og omtalen av vår Qtees seier i Oaks. «Bunnen ikke nådd» var overskriften. «Vi tviler sterkt på at noen av hoppene vi så i oaks kommer til å ta steget inn i eliten», var fortsettelsen. Snakk om å få kaldt vann i blodet!!!!! Før den nedslående lesningen, hadde jeg faktisk kost meg med å tenke i gjennom et fremtidig intervju om «Qtee, månedens hest i november»…..:-) Nå etterpå, regner jeg med det ikke blir noe av det! Må jo selvfølgelig finnes noen bedre hester her i landet å skrive om!!!!….? Neste år skal visstnok bunnen nås. Så når Royale (samme trener!) vinner oaks neste år (:-), vet vi hva vi har i vente av omtale…..
Hva bedekninger angår, stemmer det nok at årgangen født 2006 er et aldri så lite vendepunkt, i alle fall etter hva slags hingster oppdretterne har brukt. De tre siste sesongene har det vært satset friskt, det må jo gi uttelling? Og foran neste sesong er ikke optimismen mindre. Vi har stor pågang på de beste hingstene allerede!
22.november: Nå er vi inne i en litt vanskelig periode. Kaldt, regn eller snø? I går lå det littegranne hvitt stoff på bakken, det var glatt, men gikk an å manøvrere med litt forsiktighet. I dag er det fortsatt hvitt, men er meldt en del regn det neste døgnet. Hvor skal jeg slippe hestene, og kan jeg i det hele tatt få dem ut i dag? Folungene er ute på tur nå på morgenen, det er så tett tåke at jeg ikke engang ser tvers over gårdsplassen, langt mindre hvor langt de har gått….
I går tok vi en runde gjennom stallen. Folungene fikk sin andre vaksine, samt markekur. Influensa/stivkrampevaksine, markekur, tannstell (IKKE GLEM AVLSHOPPENE!!!!) og drektighetsundersøkelse av de som ikke veldig tydelig er drektige. Stand Strong var litt usikker på å gå inn i seminspiltet, men da jeg lovet at vi skulle holde oss unna hans bakre regioner, var det ok:-)
Hvordan det gikk? Både og. En av de hoppene som bare er på besøk her, hadde resorbert. Det var jeg forberedt på, siden fosteret hennes så merkelig ut på 30 dager i slutten av august. Av våre egne, hadde jeg nesten akseptert at Hooker var tom (igjen!), var litt engstelig for Bijou og usikker på Cambusa, som riktignok er stor og rund, men som var det også før vi bedekte henne. Men alle disse tre var heldigvis drektige fortsatt. Hooker er så stor (rundt 170 cm), at selv et 7-måneders foster ikke behøver å vises noe særlig. Den siste vi undersøkte, var Hilary, og hun var tom…!!! ..og fanden han meg så inderlig på tåhæv schpøtte langt gjennom Jerusalems herrlige portaler….!!!!!…osv. Sånn er livet….:-(
Får stadig vennlige henvendelser: Ja, du er vel glad sesongen er over, og koser deg godt…? Ligger på sofaen og spiser drops og drikker champagne hele dagen? ….Ja, du kan tro det!!!! I sesongen har jeg i alle fall nok ansatte, så jeg måker sjelden en boks. Nå derimot, er Elisabeth sykemeldt, og jeg har gleden !!!!!!!! av å måke 20 bokser hver dag samt å stelle 9 folunger som riktignok går i en utegangsstall, men den skal strøs opp minst tre ganger i uka…… Jeg sovner som en stein straks jeg kommer inn på ettermiddagen, ikke uvanlig jeg sover helt til det er på tide å gå ut i stallen for kveldsstellet. Sååå fiiint…..Støl og stiv og sliten! Orker ikke engang å snike meg av gårde for å svømme, som jeg bruker. Skjønt, jeg får jo nok mosjon nå om dagen, det står ikke på det! Når jeg nå får spennende tilbud om avlshopper, er det bare å kjenne på de ømme bicepsene og vri litt på den stive nakken, så er det ikke så vanskelig å takke nei likevel….
11.november: Pent, kaldt og stille vær. Skarpt føre, så selv om jeg ikke ønsker meg metervis med snø på en gang, hadde de ikke vært dumt med 10 cm? Please?
De tre nye hoppene kom fredag kveld, og mens jeg skrøt til Elisabeth over hvor snille og greie de var, hogg Misty tenna i rumpa på Ousse. Hun vil ha Ideal for seg selv…..
9.november: Værmeldingen på nettet påstår vi har en frisk bris for øyeblikket! Skulle jeg gjette, ville jeg tro vi var et godt stykke oppe på stormskalaen, i alle fall i kastene. Det er såpass ille at jeg ikke tør å slippe ut hestene om det fortsetter sånn, av frykt for hva som kan komme flyende av løse objekter. Får håpe det stilner når det blir ordentlig lyst, klokka er fortsatt bare syv….. Folungene synes heller ikke det er morsomt. Lot dem være innestengt, ellers hadde de ikke kommet i nærheten av stallen med det første. De holder seg innerst i rommet, mot normalt som er i og ved utgangen, mens jeg lurer på om taket holder….? Vi skrudde det om for noen år siden, så det skal egentlig tåle verre vær enn dette. Det regnet mye i går kveld og natt, ser ut til at i alle fall det holder på å gi seg. Vanligvis er ungene i halvsøvne når jeg fôrer frokost, i morges var det klart de ikke hadde sovet mye. Direkte ampre, var de. Måtte passe meg for ikke å komme i skuddlinjen, både en og tre ganger…… En av dem glemte seg og glefset etter ryggen min i farta, han fikk en rett høyre direkte på haka som kvittering, men blunket knapt!
Fulgte med på auksjonen over avlshoppene i Harrisburg i går. Snittprisen på traverne lå på nesten 36.000 dollar, inkludert noen folunger og åringer. Den dyreste hoppa gikk for 260.000 dollar til Broline, det var Malabar Mist 10.4/USD 320.000 (Malabar Man – Hambletonian Oaksvinneren Gleam), drektig med Andover Hall. Ikke dum… Broline kjøpte også tanta til vår Global Ideal , Spill the Wine drektig med Tom Ridge, for 47.000 dollar. «Ippeslektningene» Snow Cone 12.0 (Angus Hall – Shavings e Pine Chip – Anamosa Hanover) drektig med Chocolatier gikk for 72.000 dollar og Inspired Society (e Self Possessed – Anamosa Hanover) drektig med Conway Hall kostet 100.000 dollar.
7.november: Brrr, nå er det snart vinter. Veksler mellom frostnetter med påfølgende fine dager og regn, bare snakk om kort tid før vi får den første snøen? Stenger folungene inne i liggehallen om nettene foreløpig. Er vel egentlig ikke nødvendig, det er mest for min egen skyld. Når det uler rundt hushjørnene og regnet plasker ned mer eller mindre vannrett, er det ikke lett å sove hvis jeg ikke er sikker på at ungene har vett på å holde seg i hus….. Og det er det ikke alltid de har. Noen ganger står de ute med rumpene mot været, hutrende, halvt i koma. Med hodene fullstendig utkoblet!!! Hvis bare en av dem kommer på å gå inn, følger resten av flokken etter….
Vi fôrer dem altså med kraftfôr to ganger om dagen. Om ettermiddagen benytter vi anledningen til å stelle litt med dem på stallgangen, det vil si, akkurat nå er det bare i teorien. Er nemlig litt for mye alene med stallen og hestene om dagen, har stadig syke ansatte….. «Ungdommen nå til dags! I min tid vasset vi gjennom tre meter høye snøfonner for å komme oss på skolen, mens nordavinden blåste storm og neglespretten hoppet ut av de frosne vottene, som var festet til parkasen med sikkerhetsnåler. Vi måtte binde oss fast i hverandre for ikke å blåse bort, men skulket vi skolen? var vi syke? Åh Nei Da! Friske som nøttekjerner på julaften….:-)»
Venter de tre nye hoppene hjem om et par dager. Det blir tre nye bokser å måke, fysjom, fysjom!!!! Kanskje forkjølelsen til Elisabeth er en del av et komplott: Pass på at ikke Tone får lyst til å kjøpe flere hopper-komplott!!!!!?
Er snart ferdig med annonsene til Årsrevyen, så langt det går. Det mangler fortsatt noen bilder av hingster og priser på dem, men det meste skulle være klart etter Harrisburg-auksjonen, etter det jeg har fått vite…
28.oktober: Blir alltid tatt på sengen av overgangen til vintertid. Går og venter og irriterer meg over at folk ikke kan komme tidsnok på jobben….. Skjønner egentlig ikke vitsen heller, hvorfor kan vi ikke ha sommertid hele tiden???? Kommer uansett til å fôre på samme tidspunkt som før en god stund. Vil gjerne slippe ut hoppene når det har blitt lyst uansett, og de må få lov til å spise 2-3 timer først. I vinterhalvåret er hoppene og hingsten ute rundt 7 timer daglig, mindre hvis det er ruskevær. Hingsten får mat og vann ute (spesialforpleining!), men det gjør ikke hoppene. De har noe å holde på med, sånn som nå går de i skogen, der det er litt av hvert å sette tennene i. Blir det veldig kaldt, gjør vi et unntak. En måte å holde varmen på, er å spise mer. Rent arbeidsmessig fungerer det for oss, skulle hoppene vært ute lengre, måtte vi selvsagt ha fôret dem ekstra. Noen gjør det tvers om, de tar inn hoppene sent på kvelden og gir dem bare kraftfôr morgen og kveld, ikke noe mer. I stedet er de ute 15-16 timer om dagen, med fri tilgang på grovfôr. På den måten blir det mindre måking selvfølgelig….. Folungene har fri tilgang på fôr, ute og inne, og du og du som de gafler i seg!!!!!! Binder dem på hver sin faste plass først om morgenen, fôrer dem og lar dem gjøre seg ferdig med kraftfôret mens jeg serverer frokost til de voksne hestene samt alle kattene. Vi har faktisk hele 9 av den sorten akkurat nå, med de to minste. Om morgenen er alle til stede, og da virker det som om det kryr av dem!!! Senere på dagen ligger de stort sett henslengt på forskjellige yndlingssteder og sover, vi har hengt opp kurver litt her og der..
26.oktober: Har benyttet det smellfine været de siste dagene til å få tatt bilder av ungene. Skulle selvsagt ha gjort det tidligere, rett etter at vi tok fra og de mistet fasongen. Nå er de bomsete og tjukke, de setter vinterpels og er i et pussig stadium. Først etter nyttår begynner de vanligvis å strekke på seg igjen, og først bortimot sommeren begynner proporsjonene å falle på plass. Til neste høst vil disse her være usedvanlig fine individer, så det er alltid moro med sammenligninger. Hvis været kunne være så vennlig å holde seg fint utover i neste uke også, skal vi få tatt oppstillingsbilder av hoppene. De er fortsatt så fine og blanke, og magene har ikke tatt overhånd ennå….
23.oktober: Nå hadde jeg problemer gitt! Med å takke nei til nok en avlshoppe! Vinglet fram og tilbake mellom ja og nei i flere dager, og mens jeg skrev mailen for å takke nei, måtte jeg ta pause to ganger! Da jeg skulle trykke på «send», tvang jeg fingeren min til action, mens jeg distraherte hodet mitt med noe annet….:-) Tilbudene strømmer alltid på hver høst, men de fleste kan jeg stå over med letthet. Har nå 15 hopper, den 16 blir ikke solgt, men gitt bort som kosehest og avlshoppe, blir likevel fortsatt oppdretter av avkommene hennes. I tillegg får jeg antagelig tilbake en hoppe av eget oppdrett utover vinteren og er dessuten oppe i en diskusjon om å selge en folunge, der en avlshoppe eventuelt skal gå inn som delbetaling. NOK, med andre ord! Det er imidlertid enkelte tilbud jeg ikke kan motstå. Ønsker meg en hoppe etter en spesiell hingst, med en toppstammet mor. Finnes noen av dem der ute, men de er foreløpig såpass unge at de ikke er så veldig tilgjengelige på markedet til en vettug pris….. får bare sitte her og vente til da! Er også to halvinteressante hopper på ASVT’s internettauksjon neste uke, men har tenkt å holde meg unna pc’n mens den pågår!!
I dag er været aldeles nydelig. Folungene hopper og spretter og leker sisten, hoppene gomler løv og kvist og gras og rullevasker seg i sanden og kommer vakkert rene inn på stallen. Innimellom står alle bare og døser i solen….. Håper det holder seg sånn en stund!
Fikk et helt rådyrslakt av snekkern i morges, da blir det fersk suppe på menyen i morgen! Mmmmmmm…
20.oktober: Har vært litt krise her i dag, har ikke hatt internettforbindelse på mer enn seks timer!!!!!!!! Da først merkes det hvor hektet man er! Akkurat i det jeg satte meg til her for å klage min nød, plinget det inn en e-mail… du store! Det var en lettelse!
Folungene har vært på langtur i det fine været, og har ikke vært interessert i å komme inn for ettermiddagens kraftfôring. Setter dem i stedet opp før jeg fôrer i storstallen til kvelden. De er fortsatt ikke helt enige om styrkeforholdet seg imellom, så jeg må være lynrask! Det som er klart, er at jeg må suge tak i de to småpurkene Tigerlily og Tres Jolie først, for å få dem ut av veien. Tutta, det tredje hoppeføllet, rusler heller etter meg rundt, og har vært velsignet fri for sånne tendenser foreløpig! Deretter kan jeg smette fast gutta etter tur. Store Trinitro prøvde jo å skremme den en god del mindre og lettere Tres Jolie etter at de ble kraftfôrnaboer, men du verden som han angret seg! Hun tente på alle åtte sylindrene, og jagde ham kontant tilbake på plass!!!! Torbjørn Ippesen er ny ute i flokken, det bruker vanligvis å virke hemmende en stund, men ikke! Han er på full fart oppover i rekkene, og den gutten tar ikke smålige hensyn…..
Tenkte å få hentet hjem de tre nye hoppene våre i løpet av et par uker. Tre, ja. Ble endelig klart med den tredje for noen dager siden. Ville ha en fersk drektighetsattest, kan du skjønne det…? Blir presentert på egen side etter hvert, må jobbe med årsrevyannonsene framover. Kan si så mye som at hun er kusine av Jetstile og drektig med Tap In.
17.oktober: Nå er alle ni folungene sammen igjen. Skillingen av de to siste gikk helt smertefritt. Leide inn mødrene på stallen, og gikk rett ut i utegangen med de to smågutta. Hadde lurt på om jeg skulle tatt dem inn i stallen igjen for en «kveldssup», men siden det var helt stille både ute og inne, droppet vi det. Ippe og Glory var bare glade for å få være i fred, og gutta fant igjen kompisene sine. Vi tok fra søndag kveld, mandag holdt vi dem på plass mens de vente seg til å spise av bøtter, og i går bandt vi dem for første gang. Ventet spent på en eksplosjon, men den kom aldri. I morges ble de bundet for tredje gang, er like kalde begge to.
Tigerlily har vist seg å passe til fornavnet sitt, gutta må passe seg litt der. Hun klapper ørene bakover og kaster seg over hvem det skulle være….. Smekre Tres Jolie har vært bare snill og søt, i dag fant hun fram temperamentet sitt og viste tenner hun også. Pussig nok henger hun sammen med de tre største gutta….Tutta er uforstyrrelig, og Timmi (Timetodream) liker henne best. Torbjørn og Trip, som kanskje bare blir kalt Elvis heretter siden han stadig «are looking for trouble», går fortsatt som i tospann, side ved side. Mistenker allerede Torbjørn til å være årets «avlshingstaspirant» (som Stringendo var det i fjor). Han snuste velbehagelig ut i luften med krøll på overleppa da Tigerlily gikk forbi etter å ha tisset….
9.oktober: Nu går alt så meget bedre….. Tarantino kommer fram som han skal, han er gjerne førstemann. Alle står pent og spiser, vi kan gå og slippe ut de andre hestene i mens (eller ta dem inn, etter hvilken tid på dagen det er). Har begynt å ta inn noen hopper om nettene allerede. Våre egne hopper er flyttet nærmere stallen, må antagelig ta også dem inn i morgen kveld? Er meldt regn kombinert med et par plussgrader på natten… brrrr. Har vært frost de to siste nettene, såpass at vannet ute på jordet ikke har tint før et stykke ut på dagen. Skal egentlig bli godt å få dem inn, selv om det selvsagt medfører en del ekstra arbeid.
Torbjørn Ippesen begynner å bli et problem. Han er så frekk at det halve kunne vært nok, og har fullstendig mistet interessen for sin mor Ippe. Vi må leie ham både ut av og inn i stallen, i går stakk han av og fløy bort til Stand Strong for å slå av en prat. «Du og jeg, Bamse…. Oss Gutta!» Trip er ikke riktig like oppesen, og kunne antagelig gått litt lengre sammen med moren uten at det hadde vært et problem. Elisabeth skal være borte siste del av uken, vi venter derfor med å skille i fra de to siste til mandag. Greit med litt ekstra hjelp når det skal fôres med kraftfôr og man har et par nye hester som må holdes til å begynne med.
Tok bilder på Färjestad i helgen, skal se om jeg klarer å få dem ut i løpet av en dag eller to….
6.oktober: Kattene har en eller annen turnusordning jeg ikke har klart å finne ut av. Det som er sikkert, er at en av dem (vanligvis Mao) ligger på trappa, og gjerne rett foran døra, når jeg kommer ut om morgenen. Den vakthavende blir deretter med meg rundt ved fôringen, helt til han er sikker på at jeg blir med bort der de (kattene) fôres. Vet ikke helt hvorfor, har vel aldri hendt at jeg har glemt dem? Norbert har tatt jobben med å venne folungene til katter som hopper rett opp i krybba og ansiktet på dem mens de står bundet. Går forbausende bra…..
Nå har vi bundet opp småtassene morgen og kveld siden tirsdag, det vil si fire dager så langt. (Har foreløpig ikke fôret i dag). Thymian, Trinitro og Tigerlily reagerte knapt i det hele tatt. Timetodream var først litt usikker på konseptet, men gjorde egentlig ikke mye vesen ut av det. De fire er det bare å binde opp, mens de venter på de tre siste. Tres Jolie trengte en dag ekstra, men har ingen problemer med å stå bundet nå. Tutta er litt rar fortsatt, ingen panikk, men glemmer å spise innimellom. Overraskende nok var det Tarantino som skapte problemer. Han gjør seg kostbar, og vil ikke fanges inn. Når vi har fått tak i ham (må være minst to fortsatt) går det greit å stå bundet, men han bruker minst fem minutter på å begynne spisingen. Etterpå er det ok. Han spiser og vi kan pusse ham, uten at han drar i tauet. Foran neste måltid er han like sær…. Håper han finner ut av det i løpet av neste uke, tenkte å skille fra de to siste også. Er en fordel at de første syv er helt hundre først, siden jeg har tenkt å slippe Trip og Torbjørn (pøbel, pøbel…!) rett ut…….
Når det gjelder fedrene til de svenske auksjonsåringene, har jeg bestemt meg for å avstå videre kommentarer. Vil bare si at jeg er veldig overrasket over enkelte priser, det er noen jeg synes har fått ufortjent godt betalt og noen som har fått alt for dårlig…. det er bare etter å ha sett på stammene!.
30.september: Den svenske kriterieauksjonen er over. 470 hester sto i katalogen, 41 var strøket. 429 hester kom opp i ringen og 334 ble solgt. For de som ble solgt var gjennomsnittsprisen 91.887 (Avlsforeningens provisjon samt moms blir lagt til, i motsetning til i Norge der det ikke kommer til provisjon, og der momsen er inklusive). For hingstene var gjennomsnittsprisen 107.410, mens for hoppene var den bare på 76.570.
Det var 13 hester som betinget 300.000 eller mer. To etter Varenne (550.000 og 500.000), to etter Love You (330.000 og 300.000), en etter Dream Vacation (320.000) og en etter Super Arnie (300.000). Det var dessuten hele tre etter Jag de Bellouet ( 330.000, 300.000 og 300.000). Det umiddelbare inntrykket er at det var gjennomgående bedre priser etter franske hingster enn tidligere, og at det var omtrent håpløst å komme med avkom etter svenskoppstallede hingster, med noen få, hederlige unntak. Siden jeg er part i saken, pleier jeg å være forsiktig med omtalen av avlshingster. Noen vil kunne beskylde meg for å sabotere, eller med å skyte meg selv i foten, kanskje?
I første omgang nevner jeg bare de positive inntrykkene jeg fikk. Thai Tanic oppnådde veldig gode priser, og det er både morsomt og overraskende for en førsteårshingst som dessuten er norskfødt. Hørte at avkommene så fine ut. Super Arnie var som vanlig et sikkert kort, og oppnådde fra anstendige til gode priser. Victory Abroad fikk jevnt over anstendige priser sammenlignet med mange andre.
Skal komme med mer, når resultatene står i Travronden neste uke, analysert hingst for hingst. En del hingster gikk det overraskende dårlig for, en del fikk altfor bra betalt?…… Mange klarte dessverre ikke å oppnå priser som dekket føllavgiften. Tror nok det kan konkluderes med at det er for mange hester på en gang. Markedet er ganske mettet, med auksjoner over hele Europa samt i USA. Tror det er lurt at vi har vår så tidlig…… men selvsagt, man må jo handle norskfødt om man vil være med i klasseløpene. Heia Qtee!!!!!
Folungene har det fortsatt fint, hoppene er ikke like fornøyde der de står ute i regnet. Skal heldigvis være opphold fra i natt og utover, hadde håpet å kunne ha dem ute i 14 dager til…..
29.september: Hører det gauler og skriker borte på jordet her. Slapp de syv mammaene sammen med de fire andre hoppene i dag, og det gikk ikke aldeles smertefritt. Alle gikk jo sammen fram til våren, men de har vært fra hverandre i sommer, så nå skal rangordningen reforhandles. Agria har vært klar sjef i sin flokk, mens Bijou hadde kontrollen over de andre.
Folungene er på plass i utegangen. Vi holder dem innestengt de første par dagene, så de får vent seg til stedet. Akkurat nå holder Lars på å gruse opp i den øvre delen av luftegården deres, samt rundt fôr-ringen. Vi skraper vekk møkk og gruser opp hvert år, som en del av parasittforebyggingen.
Første dag på den svenske kriterieauksjonen var i går. Til sammen 470 åringer skal under hammeren disse tre dagene. Du verden så glad jeg er for at vi selger våre hester i Norge!!!!! …særlig når jeg så enkelte priser på virkelig toppstammede åringer……..
Har sendt inn søknaden på hingstene som skal brukes i avl neste år. I første omgang søker vi på «gamle» hingster, 22 i tallet (eller var det 23?) Over nyttår skal vi søke på en håndfull nykommere, må bare vente til alle spermatester er klare. Har kuttet ut en del av de hingstene vi hadde i år, delvis på grunnlag av manglende pågang, delvis på grunn av at de fungerer tvilsomt/dårlig på frossen sæd.
Har lagt ut Liste over hopper bedekket i vår regi 2007 . Her mangler det noen hopper. Noen stasjoner har tatt seg til rette og har bedekket hopper uten at vi har kontrakt med hoppe-eierne. De hoppene det gjelder, havner utenfor alle lister og rapporter fram til det formelle er i orden.
27.september: Folungene er flinke, og viser mer og mer av sitt sanne jeg. Respekt, er et nøkkelord. Har ikke folungene respekt for deg, har du et problem, noe jeg nesten fikk merke på den harde måten forrige dagen. Tutta slang ut et bakbein mot meg, og bare en kjapp, unnvikende hoftebevegelse verdig en stjernematador hindret bakpartiet mitt i å få mer enn en snert….. I går slapp vi dem i luftegården på dagtid, så de fikk kvittet seg med overskuddet. Vi ga dem markekur da de kom inn. I dag skal de også få en tur i luftegården, etter at vi har vaksinert dem mot influensa og stivkrampe for første gang. I morgen tidlig slipper vi dem i utegangsstallen. Strør opp der i dag, først med et tynt lag grus i bunnen, deretter med rå sagflis, før vi rister opp en tykk seng av tørr hvetehalm. Det skal holde en uke eller to. Senere vil vi strø med tørr kutterflis mer eller mindre daglig, for å holde liggeunderlaget tørt.
24.september: Vel overstått! Og det uten at verken folungene eller vi ble svette eller løp løse om kring….. Begynte med Timetodream (Lars) og Thymian. Tok sistnevnte selv, men angret da han stakk i vei rett utenfor døra. I noen nervepirrende og strevsomme, laaaange sekunder trodde jeg jammen han skulle klare å stikke av! Ikke lett å stoppe en kvarttonner når den kommer opp i fart…. Kom meg heldigvis rundt foran hodet hans, og da sto vi der. Og sto der… og sto der….. Til slutt kom vi noenlunde til enighet og fikk gått et par runder rundt dammen før vi ga oss. Tim gikk for det meste i en slags hanemarsj, med til dels svært høy frambeinsføring… Lot deretter Elisabeth velge mellom Trinitro og Tarantino, og siden Tino er litt mindre og lettere, valgte hun ham… Det ble feil, selv om det egentlig var riktig tenkt! 🙂 Trinitro er en kul kis, og etter litt diskusjon for å få ham ut av stallen, oppførte han seg som en voksen, avbalansert herremann. Spradet rundt dammen , runde etter runde, stoppet og snudde når han ble bedt om det. Hevet et øyebryn foraktelig i retning av barnestrekene til Tino, som av alle ting klarte å bite i tommen samtidig som han kastet seg rundt, og derfor endte opp med et lite sår i munnviken….
Spurte ingen om hvem som skulle ta Tutta, men lot Lars få Tigerlily. Tutta er Tutta 🙂 , må smile bare jeg tenker på den fremmelige frøkna. Siden hun har trasket i ryggen på meg i hele sommer, er hun på en måte temt fra før. Gjorde noen hopp og sprett, men skjønte godt hva jeg ville, og gikk stort sett med på det. Tigerlily var også grei, men tok noen runder i longeringsringen innimellom før hun fulgte etter meg og Tutta. Gikk ikke like greit med en gang Lars ville ha henne til å gå motsatt vei…. Til slutt var det Tres Jolies tur, og snakk om forvandlingsnummer. Lars tok de første 10 minuttene med rodeo, før jeg fikk overta. Da tok det 2 minutter og littegranne lirking fra hun sto med beina plantet, fast bestemt på ikke å rikke seg av flekken mer, til hun ruslet etter meg som en liten hund (en ganske stor en egentlig, for å være mer nøyaktig!) Flinke barn! Nå ligger de fleste i boksene og snorker velfortjent…..
Og nå plasker det ned! Hoppene har heldigvis roet seg, ikke bra når de tråkker opp spor i regnvåt bakke og får møkkete jur… lett for å bli betennelse av sånt! De får gå på beite i 1-2 uker til, tar dem kanskje inn når elgjakta begynner? Har flere elgtråkk gjennom beitene. Vi holder på å klargjøre stallen, tenkte for øvrig å bytte ut noe av innredningen i vinter.
23.september. Det var på tide, ja! Vi hadde store problemer med å få inn folungene i går. De ga blaffen i å følge mødrene, og bare stakk av gårde i samlet tropp! Kanskje ikke så rart at det ble få reaksjoner fra dem når hoppene forsvant etterpå? Litt knegging her og der, men alle begynte å spise så og si med en gang. Var ute flere ganger utover kvelden for å fylle vann og for å sjekke ståa. I morges var høynettene nesten helt tomme over det hele, noen folunger lå og slappet av, og alle var fornøyd med frokostserveringen.
Det er nå vi virkelig lærer småtassene å kjenne. I dag slapp vi dem bare ut i stallgangen etter tur, mens vi måkte, strødde og fylte opp med fôr og vann. Tres Jolie fikk vist at hun hadde temperament, der hun truet de to andre hoppene på det groveste uten å være provosert. Thymian fikk vist at han ikke var bare snill, og satte Timetodream ordentlig på plass. ..Og Trinitro fikk vist at han passet til navnet sitt. Det smalt så kraftig gjentatte ganger i den boksen han delte med Tarantino, at vi til sistnevntes store lettelse lot dem få hver sin boks! I morgen skal de ut…… ømme armmuskler og såre skuldre i vente….
22.september: Har tatt konsekvensen av at folungene er store beist, og har bestemt meg for at vi skiller fra de 7 største i ettermiddag. Minstemann Trip og kompisen hans, Torbjørn, får gå sammen med mødrene en stund til. Vi gjør som alltid, skiller fra uten overgang. Vi har hatt dem inne på stall de siste nettene, slik at folungene skulle bli vant til å være innomhus. Kjenner ungene godt, og vet hvem som kan stå sammen, og hvem som helst bør ha egen boks. Setter Tutta og Tigerlily sammen, de er like kranglevorne begge to, og ingen har overtaket. I boksen ved siden av, med kontakt gjennom sprinklene, setter jeg Tres Jolie. Hun har ikke fått lov til å nærme seg krybba av sin dominerende mor, og det var ingen steder jeg kunne henge opp en ekstra krybbe i boksen, slik jeg måtte gjøre hos Hilary og Diva. Tres Jolie behøver derfor litt tid til å få i seg kraftfôret, og vil ikke at hun skal måtte sloss om det. De to andre tuppene er grådige nok. Setter deretter størstemann Thymian og minstemann Timetodream (blir nok ikke så mye mindre han, men er 6 uker yngre, og det tilsier noe sånt som bortimot 45 kilo….) i hver sin boks, men inntil hverandre. De to siste gutta, Trinitro og Tarantino, er jevnstore (med trykk på store!) , men også «coole» i lynnet, og får dele boks. Forhåpentligvis er de ute i utestallen før neste helg……. Vi tilpasset grimer til dem i går kveld. Thymian hopper over pony-størrelsen og fikk en liten cob-grime. Den ble tidligere brukt av Sylvester helt fram til auksjonen, og passet perfekt! Har sagt det før, og sier det igjen; Du milde måne! Thymian er i tillegg en virkelig flott hest, gleder meg til å få tatt ordentlige bilder av ham og de andre….
Får stadig spørsmål om det er noen av årets føll som skiller seg ut, og tar meg i å svare forskjellig nesten hver eneste gang. Eksteriørt er det vel muligens tre eller fem, seks som skiller seg litt ut, men så var det det mentale og bevegelsesmønsteret da… akkurat nå føler jeg meg som den verste myrsnipemor! De er så fine alle sammen!!!!!!
17.september. Siden den forrige målemetoden var litt upresis, tok jeg fram tommestokken her om dagen, og målte Thymian. 140 cm over manken, 143 over baken! Du milde måne….!!!!!
Har vært et aldri så lite rush de siste ukene, fra folk som vil bestille plass hos hingst til neste sesong. At noen vil sikre seg plass hos Angus Hall, Broadway Hall, Love You og Kadabra, samt andre hingster det kan bli trangt om plass hos, er forståelig. Men det stopper ikke der! Det bestilles hos hingster som knapt har fått en eneste hoppe tidligere, og jeg må skuffe alle. Avtalene er ikke klare, prisene er ikke bestemt, og vi venter med å notere bestillinger til Årsrevyen kommer ut. Noe som skjer i begynnelsen av desember, vanligvis…. At de som bestiller tidlig, vanligvis ombestemmer seg både to og tre ganger før sesongen endelig er i gang, er en annen sak!
Har fått inn de fleste resultatene nå, mangler noen få fra en stutterieier som ferierer i syden. Mer enn 300 bedekte hopper til de hingstene vi er agenter for, det er vi fornøyde med. God drektighet på de fleste hingster og stasjoner også. I år må vi nesten nevne Elken Avlssenter spesielt, der de hadde 14 drektige av 14 bedekte hopper med «våre frossenhingster», og det bare med 4 omløp! Også de andre oppnådde gode resultater, med et unntak. 7 tomme hopper av 7 mulige er absolutt ikke bra..:-( Var visstnok noen problemer med å få veterinæren til å stille opp, og da er det håpløst å drive med frossensæd. Helst skulle man stengt dyrlegen inne i stallen på våren, og sluppet ham/henne ut på høsten..:-)
For å ha nevnt været; har ikke turt å ta turen bort på beitet til folungene enda. Venter til jeg er sikker på at de har tilgitt meg at jeg ikke tok dem inn i går kveld. Nå skinner solen, og det er blikk stille, i natt regnet det og blåste trillebårer…..
Har forresten kjøpt en ny, drektig avlshoppe, nummer tre i høst….. Holder på å lage siden til nummer to, er klar senere i dag eller kanskje i morgen. En smakebit? Hun er fire år, har 3-årsrekord på 14.2 (Sverige) og søsken som har tjent mer enn 10 millioner svenske kroner til sammen .Foreløpig! Tre av dem er millionærer…. Foreløpig! Hun er drektig med ungheststjernen Ken Warkentin og skal følle i april om alt går bra.
8.september: Torill har en diger folunge. Påstår hun. Minst 140 cm høy over baken…. Da jeg nektet for at det maifødte hingsteføllet hennes kunne være så stort, gikk hun ut og målte, og kom tilbake med meldingen om at folungen nådde henne til like under puppene, så han var nødt til å være minst 135 cm. Skaff deg ny BH, sa jeg da … nytter ikke med pupper i hoftehøyde…..! 🙂 I morges sjekket jeg våre egne føll med denne nye måleenheten. Thymian, den klart største av dem, hadde krysset over puppehøyden. Siden jeg er 170 cm høy, og det er minst 35 -40 cm opp, må han altså være rundt 130-135 cm… han er Diger! Den svarte hingsten blir noe å komme spradende med inn på Bjerke neste høst, tenker jeg….
For å fortsette målingen, gikk jeg rett over til yngstemann, Triple T Trouble, for enkelthets skyld bare kalt Trip. Han rakk nesten like høyt…. Kan allerede si så mye, at årets avling er vesentlig større enn fjorårets føll.
I dag har vi hatt usedvanlig mye vær. Våknet i morges av trommende regn. Det ga seg raskt, solen skinte, det var varmt og behagelig. Midt på dagen begynte det å blåse kraftig, kastevinder og små virvelvinder. Måtte ut og tjore fast porter, lukke dører, samle inn et teppe som hang til tørk samt redde en trillebår som var på tur. Plutselig var det blikk stille og sol igjen. Nå fire timer senere, høljer det plutselig ned, men ser ut som det også blir kortvarig? Løp i alle fall ut og reddet inn Stand Strong og snudde fôrbøtta hans på hodet. Han har nemlig lagt seg til en uvane. Legger vi ut høy eller høysilage på bakken til ham, så er det første han gjør å stille seg tversover og tisse i det. Akkurat som folungene…. Skulle tro han hadde mer vett, voksne gampen? Han vil jo ikke spise det etterpå, selvsagt. Så nå putter vi fôret opp i en 90 liters balje, og da går det bra. Enn så lenge…..
Regnet er bra for de nysådde beitene våre, de har allerede fått et fint grønnskjær. Folungene og hoppene er ikke like begeistret.
Har lagt ut infoside på den nest nyeste avlshoppen vår……
7.september: Har fjernet videoer og siden der vi presenterte auksjonshestene våre, så du kan bare glemme å lete… Videoene tar såpass stor plass, så jeg har dem bare på lur på harddisken min i stedet. Får huske på å ta en ny backup i dag, kanskje….
Er litt tomt her nå, når alle åringene er borte og hopper og føll er ute på beitet. Fikk en telefon i forgårs, fra en av de som hadde handlet. Hun var veldig fornøyd med hoppen hun bare hadde sett gjennom Rikstoto Direkte, før hun ringte treneren som ropte inn hesten. Det forklarte jo hvorfor sistnevnte ikke engang visste hvilket kjønn hesten han handlet hadde….
Håper ikke det blir noe av at auksjonen må deles opp på to dager neste år. I Sverige går kriterieauksjonen over tre dager, og der har de en seedet dag (torsdag), der mange av de aller beste hestene er med. Resten av de på papiret beste er fordelt jevnt utover fredag og lørdag, for å sikre at publikum møter opp også da. Kunne auksjonen på Bjerke startet klokken 17, burde man da kunne klare å selge opp mot 130 hester? Om det nå er sånn at det blir større pågang neste år også? Ellers så kunne man jo hatt galopphester og kaldblods på fredag, da hadde det garantert blitt bråk!!!! Eller? Det verste for oss ville jo være å få fordelt hestene på to dager, kan ikke engang forestille meg noe så slitsomt! Er også redd for kjøpernes stayerevne…… På den annen side er det jo ikke bra hvis man må avvise påmeldte hester heller, alle burde ha muligheten til å få vist fram og solgt hestene sine på like fot.
Jeg har satt meg mål med oppdrettet vårt, men får etter hvert stadig mer konkurranse. Som selvsagt er sunt, spesielt for norsk travsport som helhet!! Er minst fire-fem nye aktører i markedet, som også tar saken alvorlig og som satser skikkelig! Til forskjell fra en del av dem, har vi litt mer (mye!) mer begrensede midler, så jeg får «bruke hue» i stedet. Har også den fordelen at jeg har styringen med alt det praktiske som har med hestene å gjøre. Spesielt i Sverige, men etter hvert også her hjemme er det en del som er «papiroppdrettere». Har en teori jeg gjerne vil prøve ut, men tar jo noen år før jeg ser om jeg er på rett spor…..
Det er dyrt å drive oppdrett, om man får betalt for unghestene eller ikke. Derfor er det absolutt lurest å sørge for å få gode priser…:-)
Resultater er det viktigste! Resultater tiltrekker nye og gamle kjøpere! Er ikke produktet godt nok i utgangspunktet, må man forbedre det. Hoppene må ha genene i orden, må ikke nødvendigvis ha egenprestasjoner, selv om det selvsagt ikke er noe handicap! Hoppene må være gode nok til å matche den hingsten man velger, hvis man skal selge uten tap. Skal man beholde avkommet selv, står man mye friere. Jeg deler hingstene i tre hovedgrupper. Den største gruppen inneholder hingster som har bevist at de ikke avler godt nok, for ujevnt eller de har mistet all appell på markedet. Den neste, ganske store gruppen inneholder nye hingster. Den er delt inn i topptravere som får den beste sjansen til å vise hva de er verdt og som har høy status i markedet og ditto pris, samt en rekke hingster som er mer eller mindre spennende og som må bevise sin avlsverdi uten den drahjelpen de første får. Den siste, minste gruppen er de hingstene som allerede har bevist sin avlsverdi, og som topper avlsstatistikkene. Den gruppen er også delt. Mange topphingster er fornuftig prissatt, mens andre er hinsides en vanlig lommebok. For avkom etter de sistnevnte kan markedet godt betale fantasipriser, men holder ikke individet mål, blir det like gjerne et heidundrende underskudd. Fallhøyden er stor, men tåler økonomien det, så for all del…..
Personlig er jeg ingen gambler! Jeg foretrekker de gode, gamle topphingstene, og begrenser meg til noen eksperimenter hvert år. Det som irriterer meg litt, er at jeg ikke fikk brukt Kadabra i år, selv om jeg var fast bestemt på det i utgangspunktet. Prøvde å overtale flere andre også, men ideen fenget aldri. Før nå etter sesongen…..
Vel så viktig som utvelgelsen av avlsmateriell, er selve utførelsen av oppdrettet. Gode beiter mens hoppa går drektig, nok og førsteklasses fôr om vinteren, mosjon, hovpleie, parasittbekjempelse osv. Folungene behøver nok mosjon og godt nok beite til at både mor og barn kan vokse og gro…. Åringene behøver det samme. Nok mosjon, nok og førsteklasses fôr, samt handtering. Skal du selge unghesten på auksjon, må forberedelsene startes i tide. Faktisk bør forberedelsene startes allerede før folungene blir født, men den siste «preppingen» tar minst en måned eller kanskje to…. I USA har de store stutteriene folk som jobber fulltid i flere måneder for å preppe åringer som skal selges. Der er det enkelte steder vanlig å behandle med anabole steroider for at unghestene skal se store og fine ut, sånt finner du heldigvis ikke her hjemme.
Høsten er handletid. Har allerede kjøpt to nye avlshopper, samt lurer på en tredje. Spennende….
Den store Ulempen med å skulle drive oppdrett med hodet, er bortlukingen. Har nå tre tomme hopper, og da er spørsmålet: Er de noe å spare på? I det ene tilfellet sier fornuften nei, mens hjertet sier JAAA, i det andre sier begge bob-bob, mens for den tredje er fornuften så høylydt i sitt ja at hjertet ikke behøver blandes inn….
2.september: Mer enn 100.000 i snitt var målet for årgangen født 2006, tellende 10 hester. Siden vi allerede hadde et pent forsprang med de to som var solgt tidligere (Siriuz og Safir) og vi fikk 695.000 for de 7 vi solgte på auksjonen i går, klarte vi målet med glans. Og det uten å ha solgt min personlige favoritt helt siden i fjor sommer, Sarzaparilla…..!!! Sistnevnte kommer antagelig til å bys ut senere på høsten, er akkurat nå til innkjøring hos dyktige SO Weberg.
Spennende var det, men jeg har jammen blitt aldri så lite blasert? Var ikke på langt nær så nervøs som tidligere år. Eneste merkbare var at jeg verken var sulten eller tørst, og måtte tvinge i meg mat og drikke utover dagen, kvelden og natten. Dagen begynte klokken fem, og vi var i seng like før klokken to. Ble sittende å vente på de to siste kjøperne, som aldri dukket opp med «løslatelsespapirer»… De hadde imidlertid vært inne i stallen tidligere og avtalt å hente hestene dagen etter, og de hadde vært i sekretariatet og gjort opp, så vi tuslet hjemover etter hvert da lysene ble slukket.
Unghestene våre oppførte seg veldig pent, bare med noen små, ubetydelige sprell av gutta. Som tidligere, var det stor spredning blant deltagerne. Mange, store (og litt mindre), flotte hester, og en del litt mer pjuskete individer. Det straffer seg med mye lavere pris!!! Arrangementet blir bare bedre og bedre for hvert år, i år gikk det meste smertefritt? Ikke mer enn en løshest? som raskt ble fanget inn, og profesjonelle mønstrere som gjorde en fin jobb. Har ikke helt oversikt over alle prisene, måtte fly litt til og fra, og gikk glipp av en del. Fikk med meg at noen fikk forskrekkelige lave bud, mens overraskende mange (overraskende for meg, som ikke trodde det var så mange kjøpere i klassen over 150.000) fikk tildels svært godt betalt.
Og ble jeg fornøyd med de budene vi fikk? For en uke siden skrev jeg opp hvilke bud jeg trodde jeg fikk, sammen med de budene Børre Høibye estimerte. Nå synes jeg Børre har en tendens til å være en anelse optimistisk :-), så vi var vel ikke helt enige om alle. Sizzling : Børre mente 80.000, jeg tippet 60.000, siden søsknene ikke har fått bevist noe foreløpig. Eierne til Qtee betalte 65.000 for henne og treneren Jan Kr Waaler ordnet det praktiske. Stringendo : Børre mente 50.000, jeg var enig. Flott hest, men faren var totalt ukjent for publikum. Erik Høitomt ropte ham inn for 85.000, var strålende fornøyd både med pris og kjøper! Sapphron: Børre mente 120.000, jeg tippet 60.000, mye av samme grunn som for Sizzling, selv om dette var et prakteksemplar! Sapphron gikk for 55.000, til samme som kjøpte søsteren Rozmarin i fjor!!!! Sylvester: Børre syntes han så så fin ut på bilder og video, han mente jeg fikk minst 120.000. Jeg var mye mer i tvil. Selv om jeg tror at dette blir den beste hesten av dem alle og han presenterte seg flott, så er han ganske liten. Har erfart at det pleier å slå negativt ut….(Qtee var den absolutt fineste eksteriørt for to år siden, men var fem cm lavere enn de andre og vi fikk latterlig dårlig betalt!) Jeg tippet 70.000. Justerte prisforhåpningene opp en del utover dagen, da vi hørte kommentarene og så den voldsomme interessen for den vesle tassen. Han var så sliten av alle løpeturene da auksjonen begynte, at han snorksov seg gjennom hele den første delen av den. Per Dave Holtung ropte inn Sylvester for 160.000! Utrolig bra! Hører med til historien at Sylvester hadde lagt seg til å sove også da kjøperne kom for å hente ham, og satte ikke særlig pris på å bli vekket igjen! Silver Bullet: Børre mente 180.000, jeg sa Tusen Takk! og tippet 100.000. Som jeg fikk! Ble ropt inn av Tengsareid. Sleeplez: Børre mente 50.000, jeg tippet 70.000, som jeg mente hun minst var verdt. Ble veldig betenkt utover dagen, da jeg så de lave prisene på avkommene til Home Alone. Var derfor etter hvert fornøyd med de 50.000 jeg fikk i bud av Jan Morten Hansen. Superatrix: Børre klinte til med 190.000. Jeg var ikke uenig, men litt mer beskjeden og tippet 180.000. Steinar Hammersborg var helt enig med meg i at det var en passende pris!
Ellers er jeg kjempeglad for at jeg hadde Elisabeth, Ida, Erik og Marius til å ta seg av all jobbingen og løpingen, sånn at jeg stort sett bare kunne gå «på stas». Tør ikke engang tenke på hvordan formen hadde vært nå, hvis jeg skulle tatt meg av alt sammen selv….
Har vært oppe i mange timer allerede, selv om klokka ikke er mer enn 8.30. Fikk ikke sove mer enn et par timer før den velkjente auksjonskrampa jagde meg opp av senga og ut på tur…. Selv om jeg har grus under øyelokka, er formen forbausende bra. Skal ut på beitene og se over hopper og neste års auksjonshester (såå fiiine!!!!), og deretter kose meg med å se løpet til Qtee i reprisen på Rikstoto direkte! Flere ganger!!! 🙂
1.september: Klokken er fem om morgenen, og jeg har massevis å gjøre før vi reiser innover til Bjerke. I går kveld sjamponerte vi åringene, før vi shinet og flettet manene på et par av dem. Vi stappet 14 høynett fulle, vi fylte kraftfôr i porsjonspakker, og fant fram det vi ellers skulle ha med. Om en halv time skal jeg ut for å fôre. Når unghestene har spist opp, slipper jeg ut hingstene en times tid. 6.30 kommer gjengen for å hjelpe til med resten av forberedelsene, og klokken 7 er vi forhåpentligvis på vei innover til en veeeldig laaang og slitsom dag……. og spennende selvsagt!!! Vi ses der inne, vel? Selve auksjonen begynner ikke før klokken 18……
30.august: Shit happens… som «ammrikanern sier»! I forgårs trente vi åringene som vanlig, da uhellet var ute. Et uoppmerksomt øyeblikk, en frisk unghest, og det var gjort. Ida løp, da åringen passerte henne i full fart. I stedet for å dra hodet hans brått mot seg for å få rumpa ut, ble hun truffet i hånda idet han slo ut i forbifarten. Bare såvidt han snertet henne, men det var nok… Ikke noe brudd, men en hoven og øm høyrehånd…… Nå var gode råd dyre.. Regner ikke med at hun blir klar til lørdag, selv om hånda var litt bedre i dag. Bare Elisabeth og Erik (unge Skofsrud er hyret inn spesielt for anledningen!) til å vise hester, blir for tøft på en så lang dag. Kneet mitt er fortsatt ikke helt bra etter operasjonen for et halvt år siden, så jeg kommer ha nok med å holde meg på beina til det er over, om jeg ikke skal løpe også…. Marius ble redningen, han har vært med før, og stiller opp igjen. Det er gutten sin!!! Ida blir med, og skal hjelpe til så godt hun kan. Det er pussig, det der. Det er alltid en som blir syk eller skadet, håper vi har fylt kvoten for i år…..
Åringene er klare. Skurken i det ovennevnte dramaet, løper pent rett fram som han skal. Stakkars Silver har fått noen nye tannmerker, et i strupen og et inni (!!!) det ene øret! Det er bare å smøre på salve. Begge merkene er jo heldigvis skjult, sånn ved første øyekast. I dag fikk de markekur. I morgen blir de sluppet ut tidlig, og tatt inn på ettermiddagen for en grundig sjamponering. Mens de tørker, skal Elisabeth og jeg pakke det vi skal ha med, kraftfôr i porsjonspakninger, fylle høynett og annet utstyr. Til slutt skal jeg «shine» dem, mens Elisabeth skal flette noen av de som har villest hårvekst. Hadde jo vært greit om mana holdt seg på en side. Får antagelig mer enn nok å gjøre lørdag, så det er bra med alt som er unnagjort.
Pussig nok, har ikke begynt å drømme om auksjonen om nettene foreløpig. Har jo to netter igjen, men føler meg egentlig ganske avslappet? Hestene er fine, vi har gjort det vi kan, og nå er det opp til kjøperne og konkurransen. Der kan vi ikke gjøre noe fra eller til uansett….
Har hatt mange hester til start de siste to ukene. Forrige uke var fin, med seirer til Ongeman, Oramazov og Niro, annenplasser til Oscarino og Ozzifer og tredje til Obrigada. Alle de tre siste kunne faktisk også ha vunnet med litt tur på veien. Denne uken har begynt vesentlig dårligere. Nelson var tippet vinner på Romme og galopperte, Newton var tippet vinner på Biri og galopperte, Niro travet i dødens på Bjerke og fikk ikke premie… Lyspunktene har vært annenplassene til Nuskat og Olganina (på Åby i kveld). Qtee (tippet vinner) og Pompano (på tipslinjen) starter i V75 på Bjerke på lørdag før auksjonen. Håper de sørger for en god start på en enda bedre fortsetning utover kvelden… 🙂
Har jeg forresten husket å fortelle at Mim fikk kattunger for 14 dager siden? Tå tøøøte, tå….
28.august: Det ruller på…. Veterinærattestene er i boks. Holdt på å først få hjertestans, før pulsen ble skyhøy, da veterinæren sjekket pulsen på en av unghingstene… Over 60????? Han så da så rolig og avslappet ut? Noe galt? Minuttet etter hadde den dalt til godt under 50.. PUH! Forklaringen sto antagelig utenfor, en brunstig hoppe ble lesset av hengeren og knegget lystent. Lillegutt var straks obs på dette selvsagt, selv om han gjorde gode miner til slett spill og lot som om det ikke interesserte ham i ryggen…. 🙂
Har vært morsomt å sjekke hvilke av videoene vi la ut som er mest sett. Ble temmelig overrasket over hvilke to som var klart mest populære!!!!! Og hvilke to som var minst…. Blir spennende å se om trenden holder seg, og nei! jeg kommer ikke å fortelle hvem som er hvem før etter auksjonen. Noe annet som er påtagelig, er at besøket tok seg voldsomt opp i går, det doblet seg nesten? Videoer er tydeligvis populært! Vi har allerede kunnet påvise at annonsen på nettsiden i TGN ikke hadde noen som helst virkning på besøket. Da vet vi det til en annen gang, penger spart! Forklaringen er jo selvsagt at alle de som er interesserte i unghester allerede har vår webadresse. Har imidlertid akkurat sendt inn manus til en annonse i Derbynummeret, papirutgaven. Det er jo ikke alle som er på nett, uforståelig nok….?
Lurte en stund på om vi skulle brenne en DVD og sende ut, men fant ut at det antagelig ikke hadde noen særlig hensikt, selv om vi hadde hatt tid. Er man på nett, finner man hjemmesiden og får se videoene der. Er man ikke på nett, hjelper det ikke å få en DVD i posten. Tenkte jeg….. og tok muligens feil. Blir dyrt nok. Røntgen, fjerning av biter i to tilfeller, veterinærattester, transport, annonser, utstyr, leiehjelp pluss gebyret for å delta…… Nærmere 60.000 i utgifter?
27.august: Da er også den siste videoen på plass, av Stringendo.
26.august: Da er seks av videoene på plass! (Se over). Fikk ikke filmet Stringendo da vi filmet de andre, skal rette på det i morgen. Lars har stått bak kameraet, jeg har redigert. For første gang i mitt liv! Er egentlig lite granne fornøyd med meg selv…. (..og Lars og Elisabeth… SELVSAGT!!!!!) Har mye å lære, men det var gøy! Har ikke lagt på musikk, man hører bare vinden som blåser, fotstegene i grusen, samt Lars som roper: En gang til, Elisabeth!!!
Silver var den første vi prøvde, han er en smule lat på egenhånd, så man får ikke det helt rette inntrykket. Sizzlings video ble kanskje litt kort, men hun drar av gårde en bit der…. Sylvester ser det nesten ut som vi kjører med hurtigspoling, han har allerede et sinnsykt speedrykk! Sapphron skremte nesten vettet av Lars, han hadde satt seg en halv meter fra gjerdet, og hun insisterte på å fly mellom…… Sleeplez hadde det bare morsomt og danset i vei, mens Superatrix absolutt skulle løpe akkurat der jeg eller Elisabeth sto, samme hvor nå det var. Ikke så lett å filme uten å få med oss flaksende i eller ut av veien.
24.august: Har lagt ut flere bilder av auksjonshestene. Nå er vi fornøyde for en stund, nå er det bare Stringendo som skal fotograferes en gang til, med litt bedre bakgrunn. Håper å få redigert videoene i dag, har manglet en kabel….Holder dessuten på å samle sammen alle papirer som skal med. Røntgenbilder, veterinærens evalueringer, helseattestene må vi ordne i neste uke…. og hva mer? Sertifikatene skal underskrives, passene skal være med….
Sjekket Bijou i dag på 30 dager, hun er faktisk drektig med Steinlager. Glory er tom, men det var ikke annet å vente. Ippe ble bedekket en siste gang etter at hun hadde resorbert, skal sjekke henne neste fredag.
…og så har jeg kjøpt meg en ny avlshoppe….. 5 år, halvfransk far, amerikansk mor. Er drektig med Banker Hall. Blir presentert nærmere om en stund. 🙂
22.august: Jammen kom det et par nye hopper til Stand Strong! Ellers er det stort sett drektighetsundersøkelser om dagen…. Vi holder på å tømme stallene for å få vasket, desinfisert, skrapt og malt før kulda setter inn og nettene blir lange.
Det er strålende sol og passe varmt! I går brukte vi først halvannen time på å pusse åringer, deretter tre timer på fotografering og filming. Tok hele 180 bilder! kan vel bruke 10-15 av dem? Tok meg ytterligere fem timer å gå gjennom alt, slette de dårligste og kopiere det som skulle brukes. Tok noen nye i dag…… Bra man har digitalt kamera! Ble nesten 1 times film, som må redigeres med hard hånd. Har aldri gjort det før, men skal prøve i kveld. Bra prøve på intelligensen, hvor fort man snapper opp nye ting? (Huffameg…!) Blir antagelig ikke ferdig med det aller første, men etter hvert skal resultatet legges ut her på siden. Tenkte å gjøre det allerede i fjor, men da kokte det bare bort. De nyeste bildene har blitt lagt på en ny side, her.
Derbykvalifiseringen ble en dundrende nedtur for oss. Pompano ble «offensivt» kjørt i teten, tok imot en del trykker, og mistet Derbybiletten på streken. Pussig opplegg, særlig siden treneren fortalte meg at oppladningen hadde blitt litt mangelfull av forskjellige grunner. Med bare fire 4-åringer, hadde det vært prima med en Derbyhest! Vi får ta det igjen siden….:-) ???
Fjorårets auksjonshester lover i alle fall bra så langt. Har tatt en ringerunde til de fleste, alle holder koken og er fortsatt svært lovende! Måtte det bare holde…. Mangler bare info om Remolino, som visstnok kamperer hos Stall Goop?
19.august. Det er fortsatt opphold, og sambygdingene tresker for harde livet. Når det er vel overstått, kommer en av dem for å ta annenslåtten for oss. Vi har ikke korn, bare gras. Lars holder på å så til de siste av de beitene vi tok opp i år, de kommer godt i gang på den måten, slik at vi får en hyggelig grasavling der allerede neste år. Måtte beite en av førsteårsengene nå, men mesteparten ligger over til neste år. Har faktisk ei diger annenårseng, som vi ikke har hatt beitehester på i foreløpig. Tenkte å spare den til etter førsteslåtten neste år, men vi får se hvor mye hopper som kommer innom da.
Vi regner vel egentlig sesongen for over nå. Har igjen en håndfull hopper her som skal drektighetsundersøkes neste uke, og eventuelt bedekkes igjen om de er tomme. Årets mest uheldige hoppeeier må vel være han som sendte hoppa hit i slutten av mars. Fikk ikke skikkelig brunst før langt ut på sommeren, hadde bare noen bitte små egg, som spratt i vei før vi rakk å bestille sæd fra Sverige. Endelig fikk vi bedekket, og hoppa ble drektig! Med tvillinger! Vi prøvde å klemme, men de små rakkerne satt så innmari tett sammen at det ikke var lett. Etter flere forsøk, trodde vi det var i orden! Sjekket igjen på 28 dager, det så bra ut, men på 31 så vi at begge de to små kroet seg inni tilsynelatende samme fosterblære. Det var bare å sprøyte dem vekk…. Den brunsten som kom da, var heller ikke bra nok, så nå tenkte vi prøve en aller siste gang. Da fikk vi plutselig et annet problem. Hingsten var på vei til å forlate stutteriet! Jeg har tryglet og bedt om at han blir stående ut neste uke, så nå får vi se……
Tok for øvrig noen nye bilder rett før helgen, de er lagt ut nå på Bilder høsten 2007 og Bilder av S’ene.
17.august: For første gang har vi lagt ut annonse på en ekstern web-side, nemlig www.tgn.no. Har lagt ut bilder av de sju auksjonshestene, med link inn til siden Auksjonshester 2007. Blir litt spennende å se hvor mange som går inn og titter gjennom TGN. Ingen stor suksess foreløpig, etter 1 dag. Var bare 16 flere som var innom i går enn i forgårs, før annonsen. At 68 gikk inn på denne siden gjennom TGN, er så sin sak. De fleste hadde antagelig gått innom senere, likevel….? Bråtok bilder, men de er ikke aldeles som jeg vil ha dem. Var ikke alle åringene som ville samarbeide med en gang, og etter en stund går piffen ut av dem og hodet henger ned på knærne omtrent…. Umulig å ta skikkelige bilder da. Det regnet da vi hadde Silver Bullet og Sizzling ute, men jeg la ikke merke til at det hadde kommet regndråper på linsa. Ble noen lyse flekker her og der. Nå er det meldt ok vær i morgen? men da har jeg ikke nok folk til å fotografere. Det er nemlig ikke bare å gå ut og knips! der er det i boks! Er litt skyet akkurat nå, men mulig vi prøver et par av unghestene før vi slipper dem ut.
Har oppdatert en del av sidene på tidligere årganger, og holder på å kontakte trenerne for å få vite hvordan 2-åringene gjør det. Positivt så langt, selv om treneren til Redford prøvde seg på en spansk en…å nei, han er bare stor, pen og snill, flyr ingen ting… (har ikke han en bror etter Rite on Line på auksjonen?)… etter å ha presset ham litt, kom sannheten fram! Joda, det er Traver! Er såpass stor (164) at de tar det pent, men han jogger lett 1.30 over full distanse og skal ut i mønstringsløp litt senere. Synd at ikke lillebror kan låne bare fire av centimeterne hans….
12.august: Det er fuktig og varmt, men heldigvis noenlunde oppholdsvær. Behøver faktisk ikke mye mer regn i år…. Denne uka skal vi begynne så smått med å sende ut sprangsedlene, en langtekkelig og slitsom jobb vi har utsatt i det lengste. Er ikke helt ferdig med å fakturere alle føllavgiftene, har igjen noen av de som føllet i juli. Får drive litt detektivvirksomhet og ringe rundt til eierne, så vi blir ferdige med den biten. Akkurat nå har vi massevis av penger i banken, bare så synd mesteparten skal videre til hingsteeierne i løpet av måneden….. Oppdretterpengene kommer om et par dager, det burde bli et pent sekssifret beløp for årets første halvdel. Med mindre «svenskepengene» ikke kommer før etter nyttår?
Har nå gått inn i innspurten hva avlssesongen angår. Har vært uvanlig lite aktivitet den siste uka. Ippe klarte å resorbere, jeg som var så glad fordi hun ble drektig så lett i år. Får hun en grei brunst de første dagene, kommer hun til å bli bedekket en gang til. Har dessuten to hopper til som ikke er drektige. Bijou er bedekket en gang, men jeg er ikke veldig optimist. Skal sjekkes i morgen. Glory har hatt et omløp, ikke så merkelig om hun står over etter den fødselen hun hadde. Vi halte og dyttet og dro og strevde for å få Triple T Trouble ut i et stykke og lyktes jo heldigvis med det….. (selve gromgutten!) Hun skal sjekkes i slutten av uka…. Sip the Wine skremte oss her om dagen, Ida kom og fortalte at hun hadde virket brunstig, hadde pepet og skreket, selv om hun ikke slimet og tisset slik som de fleste gjør. Inn til sjekk, og riktig nok, hun hadde nylig hatt en eggløsning. Heldigvis var det også et stort foster der på 100 dager, det så helt normalt ut for alderen, det lille vi fikk med oss av «utkantstrøka». Enkelte hopper kan faktisk ha eggløsninger gjennom hele svangerskapet, det har vi vært borti før.
9.august: Du verden så doven man blir i varmen…. Kom en styrtskur med regn nå i ettermiddag, men vannet nærmest freste og fordampet på hellene foran huset. Nå, en halv time senere, er det like tørt.
Regner med at åringene benyttet anledningen til å rulle seg i møkka. Vi tar dem inn hver kveld i skumringen, og slipper dem ut på morgenen/formiddagen. Været tilsier jo at de helst skulle vært ute hele døgnet, men de må både venne seg til å være for seg selv og til å stå på boks. De får en grundig omgang med børsten og et kvarter eller to oppdragelse hver dag. I dag var det ingen som engang snudde på hodet etter den digre doningen som dundret over gårdsplassen med ti kubikkmeter møkk i slengen. Åringshoppene ble verket i dag, hingstene skal finpusses litt i kantene uka før auksjonen. Neste uke skal vi prøve å få tatt noen bilder, som alltid krever det mye tid og tålmodighet x syv…….
Gutta kommer svette inn hver kveld, de flyr bakke opp og bakke ned. Vi har ikke før sluppet dem ut foran stallen, før de står på bakbeina og fekter med hverandre. Tilsynelatende rått parti, minstemann Sylvester mot elegante Safir og bamsen Silver Bullet. Det Sylvester måtte mangle i tyngde og høyde, tar han igjen i tøffhet. Han gir seg bare ikke! De andre to er mer enn klar over hvem som er mest utholdende! For Sylvesters del er det dessuten en klar fordel at hardhausen Stringendo er tatt ut av flokken og må gå for seg selv de siste ukene. Kan faktisk allerede se at Sylvester har lagt på seg den siste uka!
29.juli: Har tatt noen nye bilder, se Bilder,sommeren 2007 og åringene.
27.juli: (Er i siget…!) Merker at det nærmer seg høsten! Nå om dagen hagler det inn med tilbud på avlshopper, drektige og ikke riktig like så drektige…. En del er fristende og en del er det ikke så vanskelig å si nei til. Ved siden av det åpenbare kravet til topp stamme, vil jeg at hoppa skal ha bra størrelse, eksteriør og lynne (skruller er ikke mye trivelige å avle på…), være ung og høyfertil. Hadde vært gøy å tatt seg en tur til Malmø på mandag, var et par tre interessante hopper der, blant annen en jeg holdt på å kjøpe i fjor…. har dog ikke hatt den beste erfaringen med å handle avlshopper fra Ludde….:-( begge de to drektige hoppene jeg handlet viste seg jo å være tomme ved ankomst. Nå er de imidlertid konstatert drektige igjen, og får forhåpentligvis føll neste år. Hadde ikke lyst til å levere dem tilbake heller, synes de er veldig fine! (Cambusa Jet og Sip the Wine).
Av de foreløpige tilbudene denne høsten (kommer nok mange, mange flere…) er det vel kanskje en Muscles Yankee-datter som skiller seg ut for meg. For tiden er den tredobbelte amerikanske championhingsten (og faren til Stand Strong) i klar ledelse på årets 2-årsstatistikk, mens han er toer på den totale statistikken. Tror jeg venter litt med å handle uansett. Først og fremst ville det være greit å ha auksjonen unnagjort, for å sjekke prisnivået på unghestene og om man kanskje i stedet burde få ned hoppeantallet litt. Dessuten bruker det å være en fyldig internettauksjon med avlshopper i regi den svenske avelsforeningen i september – oktober. Auksjoner er jo gøy, da…:-)
Ellers er det ikke slutt på bedekningene riktig ennå. I dag var det 10 hopper som blir/ble bedekket, alle 10 var imidlertid forsendelser enten hit eller herfra…
26.juli: Tittet igjennom finalefeltet i Märthaløpet i dag. Av de 12 mødrene som har avkom med, har 11 vært her i år eller tidligere sesonger!
Gary’s Donna (mor til Gary Victor) var her i 2004 og 2005. Impish Yankee (Tabasco) er nå drektig med Stand Strong. Petite Balett (Super Easy) er her akkurat nå, bedekket med Stand Strong. Effi Poppelgård (Lucky Buck) var her i 2003. News From Heaven har vi aldri sett, det er den eneste! Crowns Touch (Reds Touchman) var her de to første årene hun ble bedekket. Trons Karisma (Trons Baron) har akkurat reist hjem, drektig med Victory Abroad. Fluency (Matchfellow) har reist hjem, drektig med Super Arnie. Domaine (Twist Chocolate) var her i 2004 og i fjor. Superina Land (Rolling Star) har føll etter Victory Abroad og er bedekket med Stand Strong. Plu Rose (Lundabye) har reist hjem drektig med Rite on Line igjen. Ro Sherree (Beak’s News) har vært her flere ganger.
En bitteliten dam, norsk oppdrett!!
På lederplass i TGN ytret Truls G Pedersen sine meninger om ovenstående finalefelt. Han påpekte at 8 av 12 finalister hadde fedre som har stått oppstallet i Norge, og lurte på hvor alle avkommene etter de utenlandskoppstallede hingstene hadde tatt veien? I hoppeløpet var det forøvrig motsatt, 8 av 12 fedre sto i utlandet da 3-åringene ble laget. Men frykt ikke, de kommer nok enda sterkere etter hvert! Det er først de siste tre sesongene det har tatt av, det med dyre importhingster. Bare sjekk åringsauksjonen! 101 åringer skal selges på Bjerke lørdag 1.september. Du har vel satt av den dagen, regner jeg med? Herfra kommer nr 15 Sizzling, nr 30 Stringendo, nr 48 Sapphron, nr 65 Sylvester, nr 72 Silver Bullet, nr 83 Sleeplez og nr 90 Superatrix! Vi må være der til auksjonen er over uansett, så det er like greit med den store spredningen….
Så langt er vi godt i rute. Vi har fjernet løse biter på to av hestene. Alle fikk sin nest siste markekur denne uka, og gutta ble verket samtidig. Jentene blir verket siste gang om 14 dager. Hingstene har blitt fôret med kraftfôr den siste måneden ved siden av beitet, mens hoppene ble begynt tatt inn på stallen for to kvelder siden. Gutta skal stå på boks natterstid fra søndagen av. Om dagen skal de beite og trimme i bakkene, mens jentene får holde til på flatere mark….. Vi har også begynt å trene på visningen. De fleste gutta er allerede ganske flinke, selv om ikke alltid Silver bryr seg så mye om den som står foran! «…Jeg går rett fram, samme hvem jeg støter på… Oooops! Sto det noen der og viftet med armene?… det så jeg ikke, unnskyld…» 🙂
Vasking er neste punkt, deretter fotografering , men det blir nok kanskje 14 dager til vi får tid til å ta bildene. Skal ta noen «løsbilder» ute på beitet, bare solen skinner lenge nok etter at de er sluppet ut ….. kom en voldsom skur for noen minutter siden, men den var heldigvis fort over.
18.juli: Har annonse på Stand Strong i morgendagens Trav og Galopp-nytt. Der er det en oversikt over bedekte hopper per mandag, samt status på disse. Har sneket seg inn en bitte liten feil. Det er to av hoppene som ikke er drektighetssjekket enda selv om det er mer enn tre uker siden bedekning, men den ene står det drektig på (Christie Fønix). Hvis noen skulle vite noe annet og begynne å skumle om vi farer med løgn og overdrivelser, så var det bare en liten skrivefeil….. regner vel med at det stemmer, men det skulle selvsagt stått et spørsmålstegn der! Gutten er flink, i dag bedekket vi hoppe nr 75! Vi klarer vel å dra 10-15 til?
Akkurat nå er jeg en smule irritert på en foreløpig uidentifisert hoppe-eier. Fikk en telefon fra Peter på Alebäck som hadde snakket med en indignert Steinlager-eier, som hadde snakket med en oppdretter som hadde tenkt å bruke Steinlager, som hadde snakket med meg og fått vite at jeg «hadde da bedre hingster!» Snakk om slarv og tulliball. Peter visste jo selvsagt at jeg ikke hadde sagt noe sånt, men likevel…. Jeg har nemlig noen strenge prinsipper:
1. Jeg uttaler meg ikke om andres hingster, verken på godt eller vondt. Slang med leppa en gang for kanskje 15 år siden, vedkommende løp rett til hingsteholder av den aktuelle hingsten, som deretter kastet seg på telefonen og ga meg en verbal bakoversveis! Sier heller ikke noe dritt om noens hoppe, alle får avle på det de vil uten at jeg blander meg inn.
2. Ønsker noen å bruke en hingst, skal det svært vektige grunner til at jeg drar fram et annet forslag. Unntak er om det er en hingst som fungerer dårlig på frossen, da sier jeg i fra. Det gjelder bare de hingstene vi er agenter for. Tror jeg ellers hingsten er tvilsom eller ikke vet noe om det, ber jeg oppdretteren kontakte hingstens agent for å få vite hvordan han fungerer. Hvis et avkom etter den aktuelle hingsten vil gi spesiell høy innavlsgrad for eksempel, sier jeg også hva jeg mener. Hadde en gang en kunde som ville avle 2+3 på Balanced Image, det syntes jeg var å leke med fyrstikker på låven…… (Han fikk viljen sin likevel!)
3. Jeg snakker aldri ned på noen av de hingstene vi er agenter for! Når det gjelder Steinlager spesielt, har jeg faktisk prøvd å få flere til å få opp øynene, synes han har en kjempespennende stamme og har brukt ham selv på en av mine hopper!
En annen ting. Den siste uken har det vært masse styr angående spesielt en stasjon som bruker inseminere hopper med sæd herfra. Rasende og oppgitte hoppe-eiere har ringt og fortalt at vedkommende hingsteholder plutselig nektet å bedekke deres hoppe, selv etter å ha tatt betalt for hele sesongen. Jeg har blitt oppfordret om å nekte og sende sæd dit, men det er ikke alltid så enkelt…. Tror vi har funnet løsninger i de aktuelle tilfellene sånn noenlunde, i tilfelle ikke, får vi prøve å godtgjøre oppdretterne neste sesong.
11.juli: I går ettermiddag var vi på vei til å ta inn en pulje hopper med føll fra beitet, da skylaget plutselig sprakk opp helt mirakuløst! Vi ombestemte oss brått, og lot alle være ute. Det var deretter opphold hele kvelden og natten, kom bare en liten skur nå på morgenkvisten. Nå er det svart ute, men fortsatt opphold. Så lenge folungene er friske og raske og får tørke innimellom, går det bra med dem. En av hoppene har tapt seg litt i hold og ble tatt inn for fortsatt innefôring. Hun har ikke blitt tynn foreløpig, men tendensen var der. Det er ikke alle som klarer seg like bra, selv om beitet er godt, spesielt ikke når det regner som det har gjort en stund.
7.juli: Sola skinner, men det er klissvått ute på bakken. Det regnet jevnt og trutt en snau times tid tidlig i natt. Vi har imidlertid vært heldige her i Indre Østfold. Har bare fått det som kan beskrives som normalt med regn, og lange perioder med opphold. Tok inn alle hopper med føll etter den første og verste bølgen, og lot dem tørke opp inne i nesten et døgn, før vi slapp dem ut igjen. Selv om det er i overkant vått nå om dagen, har vi egentlig hatt en fin sommer, sett med mine øyne. Ikke for varmt til å jobbe, ikke for kaldt så man må ha på mye klær, ikke for mye sol så man må smøre seg inn, ikke for mye regn (bortsett kanskje litt fra den siste uken?) så man må vasse rundt i svett regntøy, ikke noe særlig med fluer (i fjor fikk vi tre på maske over hodene på en del av hoppene) så fluesmekkerne har fått hvile og sprayboksene med fluekverk har fått stå på hylla. Kort sagt: Behagelig.
Fjernet biter på to av åringshoppene på mandag. De er nå hjemme igjen og holder Stand Strong med selskap i stallen hans. Han har syntes det har vært litt stusselig med alle hoppene på beite, og har vært ute til sen kveld. Nå er det imidlertid koselig å komme inn litt tidligere! En av hoppene tryna under oppvåkningen på dyrehospitalet, har skrubbsår i hodet og stifter i kneet etter å ha kuttet seg opp. Enn så lenge er de rolige på stallen, det tar nok ikke så mange dagene før de blir rastløse og vil ut….
Har forresten strøket Sarzaparilla fra auksjonen. Hun fikk seg en smell i den ene hasa i fjor, og skaden kan fortsatt ses på røntgen. Er ikke halt eller noe, men veterinæren ville vente litt med en fullstendig friskmelding. Vi skal sprøyte henne tre ganger med mellomrom, og kjøre henne litt. Han mente det var 50% sjanse for at hun ble helt bra, og ville se henne igjen i slutten av september. Har derfor i stedet avtalt med en trener som skal overta henne om en seks ukers tid. …. Har hele tiden hatt lyst til å beholde henne, og nå kan det hende jeg må gjøre akkurat det. Hun er et riktig prakteksemplar, og sklir rett inn i hoppestallen hvis det skulle skjære seg med det beinet. Hvis alt går bra, selger jeg derfor antagelig bare løpsbiten, eller rett og slett leier henne bort i et par år. Så da var det sju igjen foreløpig…. to av de andre skal kontrollrøntges en gang til.
2.juli: Tross regnbygene som kom midt på dagen, har dagen i dag vært en strålende dag! To drektige med Rite on Line, tre drektige med henholdsvis Steinlager, Super Arnie og Love You og fem drektige med Stand Strong….. Hoppene er fint i gang, med fine brunster. Eneste negative var to hopper som hadde hatt lynraske brunster i helgen, fra bittelite egg på fredag til borte i dag, mandag. (Dritt!!!) Går jo ikke an å bestille sæd bare på mistanke heller, det er for dyrt….
Oppdrettet vårt manglet ikke så mye på å passere en million innkjørt i årets første seks måneder. Samme beløp som Jetstile rasket med seg i en jafs i Stavanger i går….. Er ikke lett å holde unna for oppdrettere med sånne flaggskip, skjønt Olganina kan kanskje få med seg noen pengestinne løp hun også? Fortsetter hun å prestere som hun gjorde i går, 11.6 fra tredjespor mesteparten av veien, så ser jeg ikke bort i fra det. Ble veldig imponert, og det var jeg ikke alene om…:-) Moro!!!!
Sjekket listen fra TGN’s årsrevy over Norges hurtigste hopper gjennom tidene, og det var jammen artig lesning! Den hurtigste, Lindy Tibur, er her for bedekning med Lindy Lane. Den nesthurtigste (før i går og Olganina) KLM Lavec, er også bedekket med Lindy Lane i år, den tredje hurtigste Delice Classic, er her for bedekning med Steinlager og Country Road (nr 10) kommer antagelig på torsdag for å bedekkes med Rite on Line. Marchie Scot (også på 10.plass) er bedekket med Love You. Av de hurtigste 4-årige hoppene, er allerede den hurtigste, La Nina drektig med Banker Hall, (nr 2 Eufemia er i Sverige), Crianza (nr 3) ble bedekket med Revenue i går, Due Dilligence (nr 7) er planlagt bedekket med Rite on Line. Den hurtigste 3-årshoppa gjennom tidene med voltestart, Superina Land, har både føll etter og er bedekket på nytt med Victory Abroad. Av de hurtigste 2-års hoppene, kom akkurat den tredje på listen, Real Princess hit for å bedekkes med Pine Chip, mens nr 4 What Bonanza, er sendt hjem drektig med Love You….. Fin liten gruppe med hopper det der…..
Leste forresten på Anders Lindqvist’s blogg på svenske travnet om en auksjon som nylig hadde vært i Frankrike. Han skrev der…:«Dyrast på auktionen blev nu en andel i avelshingsten Goetmals Wood som stortränaren Pierre Levesque köpte för hela 80 000 euro. Mycket pengar för en fri fölavgift varje år från den trettonåriga hingsten. Men en fingervisning om vilken hingst som är Frankrikes populäraste just nu. »
Føles ikke så dumt å ha en hoppe drektig nettopp med Goetmals Wood akkurat nå, nei….. (Hilary Hilander)
30.juni: Det ble bare ni føll på oss i år. Bijou bestemte seg for å følle mens jeg var hjemmefra forrige dagen. Selv om jeg har en tendens til å bebreide meg selv i tide og utide, tror jeg faktisk ikke det hadde gjort noe fra eller til om jeg hadde vært hjemme. Tror folungen var død allerede før den kom. Dessverre. Så da ble det seks hingsteføll og tre hoppeføll, og så langt ser det ut til at jeg kan si det samme som i fjor: Vi har aldri hatt en gjeng med folunger som ser så fine ut og som er så interessante stammemessig noen gang tidligere! Håper det samme kan sies også neste år! Og året deretter….. Hingstene vi har brukt i år, er hovedsakelig etablerte topphingster samt et par spennende nye….. og de fleste hoppene har blitt drektige med en gang.
Jentene som var hjemme med fødselen og den døde folungen, tok det hardt. Vi slapp hoppa ut på beitet og la folungen hennes der også, slik at hun kunne få tatt et naturlig farvel. Hun sto hjerteskjærende lenge og puslet med den, etter hvert gikk hun lengre og lengre unna for å gresse, og da kvelden kom, sto hoppa ved porten og ville inn. Dagen etter slapp vi henne ut for seg selv på det samme beitet, hun var helt rolig og fattet.
Det er noe av det verste med å holde på med dyr; Døden. Alle dør fra deg etter hvert, det kan ikke unngås. Noen dør før de blir født, noen får svært korte liv, mens andre er til glede og noen ganger besvær (!) i en lang periode. Man har ansvar for at dyrene man eier har det best mulig mens de lever, og noen ganger må man også ta den tunge beslutningen om når livet bør ta slutt…..
Som oppdretter av en viss størrelse, kommer spørsmålet opp ganske ofte. Hvor lenge skal man avle på ei hoppe, hvis det viser seg at hun ikke holder de mål man har satt seg? Og hvis hun er frisk og rask og forholdsvis ung, hva gjør man da? Selge eller slakte? Hvis hoppene er friske og i orden, selger jeg dem eller gir dem bort. Prisen er underordnet, bare jeg vet de får det bra. I år har vi måttet avlive en gammel hoppe av helsemessige årsaker. Det er til å leve med. Verre er det når vi nå også må avlive seksårige Go Yankee Go. Det viser seg at hun har atrofi i livmorens kjertelvev, og bare mikroskopisk sjanse for å bære fram et nytt føll. Siden hun også er litt halt her og der, kan hun ikke brukes til hobbyhest heller….. Trist! Hennes eneste avkom, 2-årige Regaliz, viser fine takter. I følge Lars Magne Søvik tror de hun kan bli noe utenom det vanlige (forhåpentligvis var det ment positivt!!!?) Ville ikke det vært typisk kanskje?
24.juni: Nå har det i og for seg regnet nok for en stund. Håper jeg. Det har vært opphold og stort sett sol i hele dag, luftegårdene har nesten rukket å tørke opp igjen.
Har lagt ut nye bilder av Stand Strong og Åringene
21.juni: Nå venter vi på den siste folungen vår, og så har vi en annen hoppe gående som skal følle i juli en gang…. Festet føllvarsleren i dag, det ser nemlig ut til at Bijou har tenkt å være tidlig ute, hvis vi skal dømme etter juret i alle fall? Håper det stemmer! I fjor var hun drektig tidlig, men resorberte, og ble ikke bedekket igjen før i midten av august. Bedre med et sent føll enn ikke føll i det hele tatt, men det hadde altså ikke gjort noe om det kom litt før…
Ser ut til at vi skal få litt regn i noen dager nå, beiter og enger forøvrig skriker etter litt vann!
Prøver å finne navn som passer til årets føll. Noen ramler ned, noen kommer snikende. Tutta og Torbjørn er de to siste. Torbjørn heter på papiret egentlig Tourbillon, men det høres da vitterlig nesten ut som Torbjørn med fransk aksent? Og siden han er sønn av Ippe, blir det altså Torbjørn Ippesen sånn til daglig……:-) Tutta er akkurat det, ei ordentlig tutte. Hele navnet er Tuttalaforza, og betyr «av all kraft». Det passer også bra, ikke noe saktmodig ved den vesle frøkna, nei!!
Nå har jeg endelig fått lagt ut de forrige bildene (Bilder,sommeren 2007 og Åringene), siden da har jeg tatt nye, blant annet av Stand Strong og åringshingstene. De får jeg prøve å få lagt ut i løpet av helgen, kanskje?
18.juni: Erfaring og kjennskap til egen begrensning….. Det er grunnen til at vi akkurat nå har en frisk og fornøyd hoppe, med et velskapt og sprekt nyfødt hingsteføll hengende i puppen. Glory hadde ikke hvit melk i går, men jurvæsken hadde forandret seg fra vannaktig til klebrig. Valgte å bli liggende på sofaen nede for å kunne holde et øye med henne. Like før klokken halv fire våknet jeg og så at hun ville til å legge seg, og ja, det hang en hvit pose ut bak, med fostervann i…..
Vel ute, fjernet jeg magneten i føllvarsleren og fomlet så mye med å sette inn en ny, at alarmen gikk. Like bra. Folungen lå nemlig ikke riktig. Det var bare hodet som lå ute i fødselsveiene, litt lengre inn kunne jeg kjenne det ene, bøyde kneet. Tok en rask avgjørelse, ringte til Lene, veterinæren vår og vekket hennes mann Tore, som også er veterinær. Sistnevnte driver hovedsakelig med ku og gris, og har lang erfaring med kuer som behøver hjelp til kalvingen. Etter litt grynting og misnøye, slepte han seg ut av sengen mens han (utvilsomt!!) skjelte og smelte over hensynsløse hestefolk og undertegnende spesielt…. Han kom, så, og fikk rettet opp folungen etter en god del strev og tvil om at han skulle få det til….. Lars holdt hoppa oppe, jeg hjalp til med å dytte hodet innover igjen mens Tore jobbet fram beina. Folungen hadde ikke før truffet gulvet, før han prøvde å reise seg opp.
Moralen er selvsagt at det er bedre å risikere en grinete veterinær (Tore var veldig blid på slutten, spesielt ettersom han verken hadde vakt, er vår vanlige veterinær og ikke hadde sovet mer enn en times tid…) i stedet for å risikere at både hoppe og føll går fløyten ved å håpe ting fikser seg selv…. Det lureste er å ha avtalt med en kompetent hjelper på forhånd i tilfelle det behøves! Sjekk hvem som har vakt i det aktuelle tidsrommet, evt hvem som har erfaring med fødsler, og ta kontakt. De aller fleste er desidert mest tilsnakkendes på dagtid. Som for eksempel jeg…. Ringer noen meg midt på natten, er jeg ikke bare litt grinete 🙁 Har noen ganger lurt på om jeg skulle returnere samtalene når jeg står opp, sånn i fire – halv fem tiden om morgenen…. mon tro noen ville blitt sure da???? 🙂
Har tatt noen nye bilder, som jeg skal prøve å få lagt ut i dag eller i alle fall om ikke lenge. Det er av Stand Strong som fortsatt ikke helt har fått dreisen på dette med nedstigning av bukken, og det er fra beitene en grytidlig morgenstund. Sovende og oppvåknende hopper, åringer og føll. Den strekken veltilpasse hester viser når de reiser seg opp, er bare flott!! 🙂
14.juni: Det haglet og blåste, stakkars små…. Heldigvis varte det ikke så lenge, nå skinner solen igjen!
13. juni: og nå er hetebølgen over for denne gang? Har vært litt småkjølig i dag, med truende skyer på himmelen. Siden vi holder på å presse/pakke det siste jordet, er jeg virkelig glad for at det klarnet opp igjen… regne kan det gjøre i morgen!!!
Ellers går det bra. Av de egne hoppene våre er fem konstatert drektige, to har hatt omløp og en av dem er bedekket igjen. Vi venter på å sjekke et par andre, den ene er temmelig sikkert tom siden vi nok var ute litt i seneste laget. Glory er den nestsiste av våre som skal følle, og er det ikke typisk! hun går nok de 11 månedene og kanskje vel så det? Bijou har ikke termin før 11.juli, så hun er absolutt velkommen til å speede det opp et par uker. Sistnevnte går fortsatt sammen med åringshoppene samt de tre som ikke har føll i år, gjett om det er noen som blir glade når hun forsvinner fra beitet!!
Har lagt ut noen flere bilder, skulle tatt med zoom-linsen ut til gutta, bildene ble litt uklare…. Åringene, Bilder,våren 2007 og Bilder,sommeren 2007.
8.juni:…og nå er jeg allerede lei av den. Sommeren, altså. SÅ Varmt!!!!! Er ute og sjekker beitehester morgen og kveld, men synes ikke det er mye morsomt midt i mellom.
To av hoppene har fått stygge skader etter spark på beitet. Vi har en sterk mistanke om hvem synderen er, og har puttet henne i en luftegård for seg selv. Begge skulle antagelig vært sydd, men ble oppdaget først dagen etter at skaden hadde skjedd, og da er det for sent. Purkeskinn de luxe….. Bare bra det ikke var folunger involvert.
Folunger ja, Glory har blitt ordentlig grinete nå på slutten av svangerskapet, og får gå for seg selv på utsiden av gjerdet der hopper og føll er. Hun var så utålmodig med de små, nysgjerrige ungene, at vi fant det tryggest. Var da ikke sånn i fjor? Regner med det retter seg når hun føller om en uke eller to….?
Hørte det var meldt mer enn 100 hester på åringsauksjonen 1.september, deriblant 8 herfra. Safir ble solgt til Sverige forrige dagen, og er derfor ikke med. Regner med at konkurransen på auksjonen blir knallhard, massevis av stammesterke hester der. Er spent på hvor mange som blir ropt tilbake i år! Siden de i utgangspunktet har så god stamme, tror nok mange av selgerne de skal få bøttevis med penger for hver og en, men det er jo ikke slik det fungerer…… Noen får høye bud, noen får ingen, de fleste havner sånn midt i mellom. Er bare stygt redd for at ikke så mange kommer til å være fornøyde med annet en topp-priser… Selv hadde vi en målsetning for denne årgangen, minst 100.000 i snitt på de 10 hestene. (Vi har et forsprang med de to vi allerede har solgt…) Tror fortsatt at det absolutt er innenfor rekkevidde, men er spent på den skjerpede konkurransen. Uansett; Vi selger alle 8 for det vi får av priser der og da! Og vi byr ikke hestene opp selv!
3.juni: SOMMER!!!!!
1.juni: Nå går antallet egne hopper her nedover, helt av seg selv. Nesten. Street Play ble avlivet på lørdag, det sto ikke bra til med henne. Folungen visnet bort et døgn etter. Go Yankee Go er i Sverige for sjekk og eventuell bedekning, men etter biopsi av livmoren ser det ikke bra ut. Foreløpig diagnose gir mindre enn 10% sjanse for å bære fram et nytt føll. Har hørt noen rykter om at 2-årige Regaliz trener bra. Hvis alt går som sånt pleier, blir hun nå en riktig kanon……
Ellers så går det som det griner med bedekningene og drektigheten er toppfin. Stand Strong er veldig flink, har bare to omløp så langt, den ene hoppa har sneket seg til en mellombrunst, den andre var bare tom….og vi nærmer oss 50 bedekte! Rite on Line har seks drektige og to omløp, ikke umulig vi kan ta inn noen flere hopper til ham etter hvert, hvis det fortsetter så bra. De frosne går som de pleier. Hoppene som har føll i år, blir stort sett drektige med en gang. Løpshoppene og de som var tomme av andre grunner, blir det stort sett ikke… Nå avslutter vi bare denne puljen med hopper, og så venter mange, lange frihelger i det fjerne…:-)
Av våre hopper er to drektige med Stand Strong (Hooker og Sip the Wine), og de to første som ble bedekket med frossen er også drektige (Diva og Agria). Skal sjekke tre til neste uke. Glory skal vel følle i løpet av et par uker, og da er det bare Bijou igjen, i midten av juli! Får vel nesten prøve føllbrunsten på henne, kanskje?
25.mai: I går var en tøff, lang og hendelsesrik dag…..
Begynte som vanlig. Vi samlet inn hester, veterinæren undersøkte, vi bestilte sæd fra utlandet til oss og til en hoppe i Trøndelag, vi tappet hingsten og inseminerte de som skulle insemineres hjemme, og vi sendte av gårde det som skulle sendes. Slapp ut hopper og føll, slapp åringshoppene på beite og flyttet åringshingstene (Elisabeth fikk seg en smell i skulderen av en av de ikke så små beistene…), og det ble fôret, måkt bokser og et par luftegårder, beitehestene ble ettersett og vannkar vasket og fylt.
Rett etter lunsj fikk jeg en telefon fra Bjerke Dyrehospital. – Du har fått et hoppeføll!… Gamle Street Play har stått der inne noen dager, med nyresvikt og diaré. Det har vært snakk om å ta folungen med keisersnitt og avlive hoppa (grøss), men folungen ble etter prøver av jurvæsken ansett for å ikke være levedyktig. Det ble heller ikke regnet med at hoppa ville overleve en fødsel. Vi har ventet, nyrene begynte å fungere igjen, men nå løsnet placentaen og folungen kom ut av seg selv. Et ganske stort hoppeføll med gummibein, men med livsmot og forhåpentligvis også vilje?
Hoppa hadde ikke melk, så jeg kjørte inn med råmelk, med den første flasken til tining i vannbad ved siden av meg. Den lille (ca 45 kilo etter 10 måneder og 4 dager, hvorav de siste ukene med tvilsom næringstilførsel utenfra?) drakk grådig, og fikk tre små måltider før jeg satte kursen hjemover igjen. To kilometer hjemmefra ringte telefonen, med føllvarsleren! Ippe var i gang. Vekslet noen hastige ord med Elisabeth og tro på gassen . Svingte inn på gårdsplassen, parkerte på tvers, dro av meg klærne (nei, ikke riktig alle) på vei inn i seminhallen der jeg rev til meg en flaske med jodosanoppløsning, vasket armene grundig mens jeg løp mot stallen. Der lå Ippe og presset, med baken og folungen oppe i et hjørne. Med noen hjelpsomme hoppe-eiere som tilskuere (smil, Tone…) Opp med hoppa, dro ut folungen i armene på meg og Elisabeth, dusjet oss begge med fostervann og blod fra navlestrengen som selvsagt røk, før vi fikk lagt det nye hingsteføllet (får ikke noen Ippedatter å avle på…) ned i den nyoppristede halmen, fikk skylt av navlestumpen med jodosan og melket Ippe før Elisabeth fikk reise hjem……
Rakk så vidt en rask dusj (ca 2 minutter…) og et halvt knekkebrød mellom telefoner og fakser til en alltid akk så sen oppdretter… to av hoppene hans var på vei hit, men han hadde ikke bestilt plass hos noen hingst enda. Love You? Nei, der er det fullt!, Korean? Har ikke. Ok , da ble det Not Disturb…. (Egget hadde gått alt, så det ble bare «slengt etter» en dose før hoppa reiste hjem igjen!) Det var mange hopper å undersøke/inseminere på kvelden, så klokka var godt over 22 før Lars kunne samle sammen mer melk (halvannen liter fersk fra Ippe, resten frossen) og reise inn til Bjerke for å ta nattevakten hos Titis føll.
Jeg la meg etter hvert bare på sofaen, og nå på morgenkvisten skjønte jeg det var like før også på Insomnia. Fortet meg ut for om mulig få fôret ferdig frokost, men kom bare halvveis, før jeg måtte ta en føllutdraingspause. Fortsatte kraftfôringen med blodige hender (isj), måtte vaske forskuffa etterpå sammen med hendene, og rakk vel akkurat å få gitt folungen det første måltidet før veterinæren kom. Igjen! Fire frossenhopper inseminert, en sparer seg selvsagt til kvelden….:-(
Nå er spørsmålet: Skal jeg dra inn på dyrehospitalet for ettermiddagsøkten (de drar hjem klokken 15) og bytte med Lars til natten? Eller skal vi ta den lille hjem og gjøre et forsøk her hjemme? Vet ikke om jeg orker kjøringen, sovnet nesten flere ganger allerede i går ettermiddag…. Har forøvrig ikke stor tro på at denne er levedyktig, har hatt mange «håpløse» tilfelle som likevel har gått bra, men denne tror jeg ligger enda dårligere an…. dessverre!
23.mai: Falsk alarm! Trodde ingen av hoppene skulle følle i natt, men føllvarsleren duret i vei klokken 03. Da jeg hadde snublet meg ut, sto begge hoppene og så uskyldig overrasket ut, men inne hos Insomnia lå føllvarsleren på gulvet og blunket i vei……
Ellers var Royale ute i mønstringsløp her om dagen, les referat i TGN.
22.mai: Er inne i en ny stim av fødsler nå. En ganske liten stim, av tre hopper. Første dame ut var Inger Karsk, som i natt føllet etter 10 måneder og 22 dager. Hun ødela dermed litt av min teori om at hoppene her føller så tidlig i år fordi vinteren har vært så kort og mild. Inger bor på Geilo, og der har det vel vært vinter som vanlig? De to neste mangler dessuten bare 4 og 6 dager på å klare 11-måneders grensen, så de må speede opp. Tror den ene kommer i morgen?
I tillegg krysser vi fingrene for Street Play. Hun befinner seg akkurat nå på sykehuset, og prognosen er veldig usikker…….. Den gamle, elskelige damen ble veldig halt, fant etter hvert ut at hun hadde en betennelse i kronranda/hoven, fikk antibiotika og deretter diaré. Farlig, farlig for voksne hester. Drakk mye, så jeg trodde det holdt, men la ikke merke til at hun sluttet å tisse. Nyresvikt!
Har forresten lagt ut noen nye bilder av hopper og føll, og planlegger å ta flere i dag…..
17.mai: Har lagt ut bilder fra Oslo Grand Prix-dagen. Noe skal man jo gjøre når man ikke vil gå i tog…..
15.mai: Nå er alle de 9 åringene våre meldt på Derby-auksjonen. Best å være tidlig ute, tror det blir folksomt der i år? Alle er ferdig røntget, de fleste uten anmerkninger. Det var imidlertid et par løse biter som vi kommer til å fjerne, vi venter til i begynnelsen av juli med det.
Var på Bjerke på søndag. Fant ut at det var 21 år siden (!!!) sist, det var da Rex Rodney vant første gangen. På tide….? Vanligvis er det ikke så lett å komme fra på denne årstiden, men nå har jeg skikkelig hjelp. Ekstra moro var det at tre hester fra oppdrettet vårt startet også. Selv om TGN ikke hadde levnet noen av dem store sjansene, dummet de seg ikke ut noen av dem. Niro satt dønn fast over mål med alt igjen. Leste i dag at kusken Åsbjørn Tengsareid mente det hadde blitt seier med fri bane, nå ble det fjerde og finaleplass! Olganina lå sist hele veien, startet et angrep ut av nest siste sving, galopperte og lå plutselig 20 m bak nest siste hest inn i siste sving. Kusken gikk på igjen, rundet svingen i femte spor og spurtet storstilet inn til fjerde kun en hestelengde bak annenhesten! Og så Pompano da, tet fra start, ledet deretter hovedfeltet til ut av siste sving, der han ble vridd ut i angrep og forsvant fra konkurrentene. Flinke Pompen….:-) Datt nesten ned fra balkongen der jeg sto, i bare begeistring! Tok masse bilder, får forhåpentligvis tid til å legge dem ut en dag også…?
12.mai: Går egentlig og venter på å få sluppet hopper og føll ut på beitet. Det er imidlertid så kaldt om nettene fortsatt (såvidt over null i morges!), at jeg har drøyd det. Neste uke blir det dagbeite på en del av dem, er bare ikke helt ferdig med gjerdingen. Åringene skal også på beite, slipper hoppene sammen med «Hayabusa» (Cambusa), Hookie og Sip’en. Hingstene får gå på beite om dagen, i utegangen om natten. Vil helst vite hvor jeg har de små rakkerne, i tilfelle rottefelle.
Har så langt 4 puljer med hopper gående ute på grønt. En gruppe som blir tatt inn for undersøkelser mandag, onsdag og fredag. En annen gruppe som er ferdig bedekket og som skal gå ute til de skal undersøkes for drektighet. En tredje gruppe er liten, og består av to høydrektige hopper og tre hopper som er 20 år pluss…. De av hoppene mine som ikke har føllet, går også ute sammen med de tre som etter hvert skal være barnevakter for åringshoppene. I tillegg er det en del hopper som av forskjellige grunner ikke kan gå på beite. De går i luftegårder, en eller maks to sammen. Noen fordi eierne har bedt om det, andre fordi de har spesielle fysiske skavanker eller spesielt skarpt lynne. Hopper med føll får alltid en egen luftegård, med mindre de altså skal ut på beite og eieren sier det er greit å slippe dem sammen med andre hopper og føll. Det er alltid en viss risiko når man slipper mange sammen, og alle får selvsagt bestemme om de vil eller ikke vil ta sjansen….
9.mai: Sitter her igjen med tekoppen min etter en noe overraskende fødsel i natt. Festet føllvarsleren på Olala i forgårs kveld, mest fordi vi behøvde noe å gjøre mens vi ventet på den siste sædforsendelsen (!) Hun hadde termin om snaue 14 dager, og hadde så vidt satt en anelse jur. Da telefonen ringte like etter klokken to, var jeg derfor noe desorientert, men fant jo etter hvert ut hva som foregikk. Hadde ikke engang lagt fram halmballer, så denne vesle her ligger og svømmer i mykt høy i stedet. Hurra for føllvarsleren!
Nå har det jevnet seg ut. For et par uker siden hadde vi fått hoppe, hingst, hingst og hingst. Nå med Hilary og Ola’s babyer, har vi tre av hver. I fjor fikk vi fem av hver. Siden vi venter fem folunger til i år, må det nødvendigvis bli mest av det ene kjønnet … hvis alt går bra, vel og merke. Akkurat nå er jeg ganske bekymret for gamle Street Play. Hun har skrekkelig vondt i den ene bakhoven, og pysete som hun er fra før, blir det ikke akkurat bedre. Vi tror at hun har tråkket på en stein eller lignende, og har en betennelse i strålen. Alternativet er brudd, men siden hun har blitt jevnt verre siden fredag, heller vi til det første. Har henne stående på smertestillende, har skåret opp der vi tror skaden sitter, lagt på omslag og har hatt på ispakninger. I morgen legger vi på spesialbeslag som låser hoven og beskytter strålen. For sikkerhets skyld. Håper det går bra med folungen, det er jo akkurat slike situasjoner som kan framkalle herpesutbrudd. Titi har ikke termin før om seks uker.
Fikk for øvrig en henvendelse fra en oppdretter i går. Hun hadde mistet to føll med en dags mellomrom (8. og 9. måned), og prøvene viste at det ikke var noe galt? Synes det virker merkelig…..? Hadde nok selv vært temmelig sikker på at det var noe smittsomt!
Har ellers tenkt meg til Bjerke på søndag, har ikke sett Oslo Grand Prix live siden Rex Rodney vant første gangen . Du og du! Det er noen år siden! Passer jo bra i år, vi har tre hester til start den dagen. Niro (blir vel mye for tøft!), Olganina (ilddåp fra dårlig spor!) og Pompano! Spennende bare å være med……
6.mai: OBS! Ikke la folungene bli gående med grime på!!!!! Vi fikk inn en hoppe i går med en fire uker gammel, forvirret liten tass, som var veldig redd for hodet sitt. Da jeg endelig fikk skrelt av den stramme grimen, så jeg at han hadde et søkk og et sår der den hadde begynt å spise seg inn i kjøttet! Fy og fy! De små vokser så fort, at selv en uke uten å regulere størrelsen på føllgrimen, kan være alt for mye!!
Har fått somlet meg til å legge ut noen flere bilder på Bilder,våren 2007 og S-barn
5.mai: Stand Strong er ingen morgenfugl. Han setter lite pris på at jeg har begynt å fôre så tidlig som halv seks. Han sover sin søteste søvn når jeg kommer inn i stallen, ofte ikke aldeles lydløst. Han har det ikke travelt med å våkne heller. Han ligger og glipper med øynene mens jeg fyller kraftfôr i krybbene og rister opp ensilert høy. Etter hvert svinger han seg opp, klør seg på brystet, rister seg, titter ut vinduet (er det virkelig mulig å vekke meg så tidlig, er solen oppe alt?), tar en svelg vann, drar noen kjeveknakende gjesp, rusler rundt i boksen for å finne det beste stedet å gjøre sitt morgentoalett på, tisser vel og lenge, gjesper igjen, kaster et lett bebreidende skråblikk på meg, før han endelig ! tar den første munnfullen med mat…… I hoppestallen varsler det skarpeste øret de andre straks hun hører det knaser i grusen på gårdsplassen. Nå er det straks frokost, opp alle sammen, det er morrrgeeen…..!!!! Jeg liker å la hestene få minst halvannen time til å spise på i fred og ro, noen legger seg igjen for en høneblund også.
4.mai: Vi hadde en journalist innom her forrige uke, her kan du lese resultatet.
27.april: Stallen er på det nærmeste full, selv med aktiv jobbing for å holde igjen. Har bedekket ganske mange hopper denne uken, og må snart rett og slett bare slippe dem ut i skogen. Er heldigvis god fart på beitene etter det siste regnværet, men antagelig littegrann tidlig ennå, så vi får fôre dem ute foreløpig…. Er som nevnt ikke helt fornøyd med en del av de hoppene som har kommet inn. At de er langhårete får være så sin sak, at de er tynne, synes jeg er verre. Det gjelder 4-5 av dem, de fleste er heldigvis i godt hold.
Dagene virker av en eller annen grunn å bli stadig kortere. Står opp, fôrer, spiser frokost, slipper ut hester, snakker i telefonen, skriver kontrakter, spiser en hastig lunsj, hjelper kanskje til i stallen (har litt lite med folk akkurat nå, en av jentene er sykemeldt, og vil vente med å ansette nye i det lengste…), fôrer, tar inn hester, snakker i telefonen, fôrer, tar i mot hester og kanskje et føll, spiser hvis jeg rekker det og vips! så sovner jeg foran TV’n igjen…..
I helgen må jeg begynne å rydde opp i de ureturnerte kontraktene, vi har momstermin 1.mai. Har mer enn 70 liggende, halvparten er «yngre» enn 14 dager, så de får ligge i fred. Av de resterende, må jeg finne ut hvor mange det er som har betalt booking uten å sende inn kontrakt, der sender jeg nye kopier i tilfelle de har rotet dem bort. De siste, antar det er så mange som 25 ? må jeg sende kreditnotaer til. Det er utrolig mye moms som ellers må betales, helt bortkastete utgifter. Har ikke helt skjønt hvorfor folk ikke kan si i fra om/når de ombestemmer seg, eller vente med å bestille bedekning til de har bestemt seg for å gjennomføre det….. Masse ekstraarbeide blir det jo, men det får vi bare leve med.
Vi har akkurat tatt inn årets ladning med frossen sæd. Det ble sånn rundt regnet 800.000 å betale i moms……. og det fine for staten er jo at de får inn moms to ganger for den samme varen. Først betaler vi moms for kommende føll når vi importerer sæd, deretter betaler hoppe-eierne moms på føllavgiften neste år. Fine greier! Må jo tillegges at vi får tilbake momsen vi har lagt ut etter et par måneder, men likevel……. Tilbrakte til sammen 11 timer med å pakke ut, sortere og pakke forsendelser til de andre stasjonene. En kald og slitsom fornøyelse.
22.april: har omsider fått lagt ut de bildene jeg tok av folungene for en uke siden. Du finner dem her: Bilder,våren 2007
20.april: Så er vi så smått i gang med sesongen. Begynte å undersøke hoppene på mandag, men det er som det pleier på denne tiden av året, mange «vintereggstokker». Vi har ikke tenkt å begynne å bedekke på langtrukne, dårlige tidligbrunster, så det drøyde til i dag før den første hoppa ble bedekket. Ikke uventet ble det Rite on Line som fikk den æren, hoppene står i kø for å slippe til. Tappet også Stand Strong for første gang, alltid spennende med en ny hingst. Hvordan oppfører han seg? Er han treg eller brå, snill eller bøllete? Ble positivt overrasket, må jeg si! Såå snill og rolig, og såå flink!!! Han hadde jo bare vært på bukken to ganger før i hele sitt liv, begge gangene i fjor høst før han kom hit. Sjekket da bare sædkvaliteten hans, for å se at alt så bra ut. Det gjorde det da, og det gjorde det nå! Har fått inn svært mange hopper siden påske, og mange står for tur til å komme inn. Fortsatt altfor tidlig, spør du meg! De fleste av hoppene som har kommet, har fortsatt vinterpels, og er ikke klare for bedekning. Noen få (2 så langt) har med seg føll, og mange kommer rett fra løpsbanen, med de eggstokkene som ofte følger med da… harde og inaktive… Prøver å bremse litt på de ivrige hoppe-eierne…. må bare få bedekket nå, tenk om det blir for sent? En setning vi hører ofte er; Må begynne tidlig, i tilfelle hoppa ikke blir drektig med en gang… Sjansen for å sitte med tomme hopper på høsten, er faktisk mye større om man begynner å bedekke før hoppene er klare!
Vi hadde dessuten en klasse fra veterinærhøyskolen her i dag også, med fordypningsfag i hest. Seks-syv jenter og en gutt…. Er ikke det typisk?
14.april: Klokken er nå kvart over fire på natten, og ja! Vi har fått et nytt føll! Fire netter på rad! La meg straks Lars kom hjem klokken 17.30, og sov til 2. Tenkte jeg fikk gå ned og ta en titt på Bromma, hun har hatt en tendens til å følle sånn i 2-3-tiden. Har ikke fått lagt opp kabelen til soverommet etter opp-pussingen foreløpig, så monitoren står nede. Alt var rolig, men slengte meg ned på sofaen en stund, og Yes! ca klokken 3 dumpet fruen tungt overende. Tenkte ikke på å slå av mottageren, gikk bare ut og fisket ut babyen, akkompagnert av kraftig brumming (ikke vræl denne gangen) fra Bromma….. Hadde glemt å ta med meg en magnet ut, så jeg spurtet inn for å hente en, og traff en groggy Lars i døra. Han var ikke en gang klar over at jeg allerede hadde stått opp…. Sendte ham til sengs igjen, har alltid så mye adrenalin i blodet etter en fødsel, så søvn er det siste jeg tenker på da. Har ryddet opp i boksen, fjernet etterbyrden som Bromma tygget og slikket ivrig på (byttet den glatt med et eple), og melket ut en liter. Når man først setter i gang den dama, renner det i strie strømmer. Har puttet trekvart liter i fryseren og ga babyen resten, så nå får de være i fred en stund. Han jobber kraftig med å komme seg opp, har absolutt ikke den uanstrengte vippeteknikken halvbroren hans fra i går natt hadde, men tipper over hele tiden. Kommer litt blod fra navlestumpen nå og da, men siden det er dråpevis og ikke en strøm, gjør jeg ikke annet enn å skylle med en jodosan-oppløsning. Hvis man underbinder er det en større risiko for betennelse, og det vil vi absolutt ikke ha!!!
13.april: Sitter her igjen, jeg, midt på natten. Søvn er grovt overvurdert, hvem behøver sånt? (Hjelp, jeg!!!) Trodde jeg skulle få et pusterom, så jeg tok det ikke så tungt at det ikke ble tid til å ta en blund på dagtid i går. Besøk, telefoner og telefoner . Og telefoner…. Greit, jeg legger meg tidlig, tenkte jeg. Var ute halv ni og sjekket opp de minste, etterfylte litt fôr her og der og sjekket Brommas jur. Monroe hadde lagt seg, lå og spiste med uvanlig god appetitt (har vært veldig matlei de siste ukene…). Siden jeg hadde sjekket juret hennes bare drøye to timer tidligere og det var slapt og puppefyllet ufarget, tenkte jeg ikke mer over det…. Lars var på trening, jeg krøp til køys. Og sovnet. Med telefonen på nattbordet for sikkerhets skyld. Føllvarsleren ringer nemlig opp når det er folunger på vei. Sovnet som en stein, og sov kanskje ti minutter før svigerfar ringte. Etter en ganske lang samtale sovnet jeg igjen, og gjett hva! Det ringte igjen! Denne gangen myste jeg bare på det delvis knuste displayet (har en lei tendens til å miste telefonen i bakken mens jeg snakker!), så begynnersifrene 51.. og trykket på avvis….og sov videre. Hørte vagt lyden av motorsykkelen til Lars (jada, skinndress og greier, SÅ barsk så!!!) før jeg sank ned i dypet igjen……. Da telefonen ringte nok en gang, var jeg ganske oppgitt! Sjekket displayet igjen, og behøvde litt tid før jeg oppfattet at det var føllvarsleren som ringte. …. Snublet meg ned, slo av mottageren som ulte friskt, og vaklet ut i natten. Monroe fikk sin tredje sønn på tre år, og han presenterte seg selv ved navn etter få minutter; Godaften, mitt navn er….. (ikke Cox, nei..)… fortsettelse følger…. nå skal jeg ha meg en glohet kopp Earl Grey!!!
12.april: Skal vi begynne etter påske, så skal vi begynne etter påske! Nå går det på skinner. Diva føllet i går natt, Agria nå for en halvannen time siden (Klokken er nå 02.40). Mens jeg puslet rundt ute i stallen og ventet på etterbyrden (ikke Godot), tittet jeg innom Bromma, og jadda, puppene var pyntet med hvite dråpesmykker…. Monroe er ikke langt etter, mens Hilary er mer misunnelig enn klar. Mistenker at jeg kommer til å være en smule trøtt når helgen kommer, så jeg har sagt fra meg billettene til Travgallaen. Hadde ikke sjangs i havet på noen pris uansett….
11.april: …slått på kortspeed, ble Agria Racing, da Diva’s Photo bråbestemte seg for å følle i går kveld. En lett, rask fødsel, og den vakre, kullsvarte Pine Chip-datteren ble årets første føll på Kvakstad. Agria ser ut til å ha god tid, i fjor føllet hun vel også andre natten. Diva fikk i år som i fjor, så vidt antydning til hvit melk før folungen kom. Diva var tidlig ute i fjor, med 10 måneder og 3 uker. I år gikk det enda fortere, den ikke så lille og trinne folungen ble født etter 10 måneder og 11 dager. Synes i grunnen det er greit, jeg.
10.april: Er det ikke typisk! TGN skrev i dag om «purka Elling» som de kalte Speedy Elling, og helte skylden for de stygge manerene over på hennes snille bamsefar, Super Arnie…. Ikke et ord om «purka’s» mor, som i sine yngre dager var noe av det skumleste som tråkket rundt på beitene her…. En gang ble Lars stengt inne i boksen hos 167 cm høye Anya Skyline. Han skulle ta henne ut da hun brått kastet seg rundt med flate ører! Lars fikk gribbet tak i mana i forbifarten og bykset i store kliv rundt etter mærra for å unngå flatsparking. Slipp meg uut, hvislet han mellom tennene, runde etter runde, mens stalljenta sto og tviholdt på boksdøra, helt stiv av skrekk… slipp meg ut herfra!!! Til slutt var det en annen som hørte spetakkelet og kom ham til unnsetning. Og heldigvis for det! Anya Skylines far var for øvrig en virkelig skummel herremann ved navn Nevele Pride….
10.april: Vel overstått påske, og slutt på «freden og roden». Søndag kveld ble det dessuten vinter her, selv om snøen ble borte igjen i går. I morges lå det ytterligere 2 cm snø på gårdsplassen, men nå skal været bli mye varmere igjen. Ble ferdig med pussing og gjødsling av beitene i påsken, greit nok med nedbør etter det!
Vi skilte åringshopper og hingster for noen dager siden. De første par dagene var det mye skrik og skrål spesielt fra gutta, som akkurat syntes det begynte å bli veldig interessant med jentene….. De går i to parallelle staller, og først når jentene ble stengt inne i sin liggehall på kvelden, gikk gutta inn i sin hall. Nå er det røntgen og tannlege som står for tur, de to første dro av gårde i morges.
Vi ble jo enige med kundene våre om at vi skulle vente med å starte sesongen til etter påske, men vi har det fortsatt ikke travelt. I fjor bedekte vi ikke noen hopper før de siste tre dagene i april (tror jeg det var), nå må vi muligens til pers allerede i morgen . Haster ikke for vår del…..:-)
Har fire hopper som går med føllvarslere, har vært usikker på hvem som ville bli først. Overraskende nok hadde Sjefa hvit melk og høy haleføring i morges, en hel måned før føllingstidpunktet hennes i fjor. Da gikk hun drektig 11 måneder og 22 dager, nå er det bare 10 måneder og 21 dager siden bedekningen….. Ikke meg i mot!
6.april: Solen skinner og har gjort så i et par uker… Akkurat nå blåser det litt og er aldri så lite surt. Det er tørt i luftegårdene og på jordene, og Lars er snart ferdig med å pusse over beitene. Etterpå er det gjødsling og ettersyn/bytte av gjerder. For en gangs skyld ser det ut til at vi kommer til å være a jour med det når sesongen starter. Vi har nemlig kommet til enighet med alle kundene våre, om at vi drøyer sesongen til påsken er over…:-)
31.mars: Orker ikke engang å tenke på all dritten travsporten forbindes med… doping, underslag, utpressing…. Trav?? = Kjeltringer og Fanteri!
I går festet vi de fire første føllvarslerne. Trodde for en stund siden at Monroe eller Diva ville være klart først, men nå har Bromma satt fart. I tillegg ser det ut til at Sjefa vil være med i racet også…. Hvis du lurer på de to siste navnene, så er førstnevnte oppkalt etter lyden hun lager hele tiden. Humrer ikke, men brummer med hele kroppen. …og vræler når hun føller…. Sjefa sier seg selv. I fjor var Agria Racing ny her, snill og rolig. Er fortsatt snill, men du verden som hun kan sette de andre på plass! Er ingen tvil om hvem som har kommandoen nå, nei. I grunnen fint at hun tok over, for Bijou hadde en tendens til å bry seg mer om å holde alle de andre unna, enn å lede flokken. I tillegg ser Hookie ut som hun aspirerer på plassen som nestkommanderende, siden hun og Sjefa har blitt så gode venner i det siste. Smisk, smisk….
Qtee ble den første av 3-åringene våre som travet godkjent prøveløp. Det ble 21.7 med galopp på Jarlsberg i går. Quezera var riktignok ute allerede på tirsdag, men hoppet og spratt? Felles for de to er faren, Super Arnie. Ikke helt uventet, den gutten har alltid mange 3-åringer til start, gjerne dobbelt så mange som andre hingster. Qtee var for øvrig den som var mest korrekt eksteriørt av de unghestene vi solgte på auksjonen for to år siden, . Pen som hun var, var det likevel den vi fikk desidert minst for, bare rundt 35.000? Hadde faktisk forventet mer enn det dobbelte, men fikk till gjengjeld mye mer for et par av de andre som jeg var litt bekymret for. Hun var et par måneder yngre enn de andre våre, og også en mindre hest, ikke bare grunnet alderen. Mistenker at det siste betyr altfor mye i auksjonssammenheng! Nå kan alle de andre som ikke bød på henne, angre nå… (Forhåpentligvis!)
I år funderer jeg på om jeg skal selge Sylvester før auksjonen. Fikk 75.000 i fjor for broren etter en ny hingst som More Chips, og Redford gjør alt riktig, etter det jeg har hørt? Nevnte mine tvil for Tom Horpestad, som var innom forrige dagen for å hente Siriuz. Han så på Sylvester, og kunne ikke skjønne at det kunne være noe problem. – Hingst etter Rite on Line, og det er dessuten en fin hest også, var hans kommentar…. så kanskje vi melder likevel? Det er jo ikke det at han er for liten, han har normal størrelse, men er av en mindre modell. Som pappa Rite on Line, for eksempel, som han er veldig lik. På en auksjon vil han imidlertid stå på boks ved siden av bamsen Silver Bullet, slagskipet Superatrix og langbeinte Sarzaparilla. I tillegg er jo også Sapphron og Safir store, og Sleeplez vokser voldsomt om dagen…
Når det gjelder sistnevnte, syntes jeg det var gøy med x-faktor-artikkelen i TGN forrige dagen. De siste årene har jeg bestrebet meg på linjeavl på topphopper. Sleeplez er etter Home Alone og Insomnia, begge har Meadow Bright (beste traverhoppe i USA som 2-og 3-åring) i tredje ledd, det vil si at Sleeplez har en 4+4krysning på denne. I tillegg er hun 5+4, (hingst over hoppe) på superkapable Arnie Almahurst, har 22 % franske gener og ellers mange styrke- og talentgener og en innavlsgrad på under 7%… Eksteriørt er det dessuten en flott hoppe!… kanskje beholde….? (Nei, fy! Hva skjedde med bestemmelsen om aldri å beholde eget oppdrett, men selge alt! Noen ganger er det bare så fristende…. vingler også mellom Sarza og Sleeplez).
Får stadig henvendelser angående åringene mine, men selger ingen av dem billig på denne årstiden. Synes jo det er gøy med auksjonen, skjønt 9 deltagere er kanskje litt i overkant… Har interessenter på en av hoppene og en av hingstene, samt de MANGE som lusker rundt Safir, om jeg kan si det slik. Sistnevnte har jeg imidlertid spesielt lyst til å ha med på Derby-auksjonen, så prislappen der er forholdsvis voksen….
29.mars: Og Vinneren av 4-års stjernen var Pompano! (I alle fall nesten, galopperte over mål etter å ha hatt seieren i boks til like før …) Sven Olav Weberg, som var den som temte Pompen i sin tid, tok seg i stedet av seieren med Kristiane K. Det har vært litt mye «stang-ut» i det siste. I går var det altså 4-års Stjernen som glapp. Slo på TV’n like etter at starten hadde gått, og var ivrig med for å hjelpe Pompano (u Insomnia) inn på oppløpet. Rakk å lene meg fornøyd tilbake, før galoppen kom og seieren forsvant… søren også!!! Fikk trøsteseier med Newton på Bjerke i dag…..
28.mars: Var innom TGN for å smugkikke på morgendagens nummer. Oppdaget da til min forskrekkelse at i den spørrerunden Sverre Stang gjennomførte angående den kommende sesongen, er jeg blitt fullstendig feilsitert!: Vi skal bedekke så mange hopper som mulig hele sesongen, både med stasjonshingsten vår, Stand Strong, samt alle fersk-importhingstene våre, Banker Hall, Fast Photo, Lindy Lane, Pine Chip, Rite on Line, Steinlager og Victory Abroad. I tillegg bedekker vi en del med frossen i mai, før vi samarbeider med JJ Horses/Ole Jørgen Jørgentvedt resten av sesongen. I tillegg til at vi selvsagt sender frossen sæd til andre stasjoner!
24.mars: …og så kom våren…… For godt?
23.mars: Nå snør det, svære filler. Bakken ble helt hvit på mindre enn en halv time. Bedre det, enn regn akkurat nå, i alle fall mens det står på…. synes både åringer, hopper og Stand Strong!
22.mars: Verket de siste fem åringene i dag. Hovslageren skrøt opp i skyene over hvor veloppdragne de var….:-) Har bestilt rutinerøntgen og tannsjekk til etter påske. Har i år ingen jeg spesielt mistenker for å ha løse biter, men vet fra før at det alltid er noe rusk her og der. Det er nå etter hvert stadig flere og flere som kommer innom for å ta en titt på unghestene. Det er særlig et par, tre av dem som er i vinden, og det er selvsagt de som jeg ville ha mest moro av å vise fram på auksjonen til høsten. Sånn rent praktisk er det imidlertid greit å ha solgt noen av de ni, det holder egentlig lenge å styre med fem-seks auksjonshester på en gang.
I morgen skal for øvrig både Elisabeth og jeg ha kjøretimer. For å ta hengerlappen. På tide, eller? Vi har trent på ryggingen her hjemme, synes selv vi har dreisen på det. Ble imidlertid litt betenkt når en kar i travlaget her borte forleden fortalte at det hadde kostet ham 9000 å ta lappen for henger forrige året…..
Sesongen nærmer seg ubønnhørlig. Vi begynner å gjøre klart i seminhallen neste uke, fantomet vårt skal ut fra vinterlageret, skal få nytt trekk og litt mer polstring. Har vel mer eller mindre blitt enige med alle de som har ringt om at «etter påske», det er tingen! Har dessuten bestilt sommerskoning til Stand Strong om en drøy uke, det blir vel ikke glatt igjen nå? I løpet av påsken regner jeg med at luftegårdene får tørket skikkelig opp også. Rart med det, alltid kjekt å kunne se hvilken farge hoppene har når vi tar dem inn igjen….
20.mars: Så er man nede på jorden igjen, etter en kort flytur oppe i skyene….. Denne gangen tok jeg imidlertid ikke helt av, sånn som med «Ludde-gaven». Regnet nesten med at noe kom til å skje, og det gjorde det, gitt! Ble derfor ikke så skuffet som jeg kunne ha blitt.
Fredag fikk jeg som nevnt en forespørsel som lyn fra klar hinmmel. Farifant behøvde noen måneders løpspause, var jeg interessert i å stalle ham opp som avlshingst i år, og ikke bare selge ham på frossen? Oooom jeg var. Hadde tenkt på å bruke ham på en eller to av hoppene mine fra før… Takket ja på flekken, og startet forberedelsene. Meldte hingsten til interimkåring, bestilte tollpapirer, annonseplass, og lagde ferdig hjemmesiden hans. Snakket med den svenske transportøren som hadde fått oppdraget fra eieren, JP Dubois, med å kjøre hingsten opp fra Frankrike i morgen. Måtte bare fortelle noen få om hingsten, holdt nesten på å sprekke, men ville vente med å ta i mot bestillinger til jeg var sikker på at hesten virkelig sto på bilen….
I går fikk jeg vite hva som hadde skjedd. Farifant hadde blitt blistret, og deretter sprøytet i et ledd, og det gikk galt. Han fikk en kraftig reaksjon etter sprøytingen, og nå er det løpskarrieren som står på spill. Det skal ikke mye til før brusken i et ledd blir ødelagt etter en slik hendelse, og da er det finito! Siden Dubois har svært store forventninger til denne hesten, tas det ingen sjanser. Han blir stående hjemme på gården. Hadde jeg turt å tro helt på at han virkelig skulle komme, tror jeg nesten at jeg hadde grått en skvett…. Eneste som kom ut av det, var at prisen på hingsten ble justert for å passe det norske markedet, og den blir nå stående. Hjelper fint lite, når det ikke finnes mye frossen sæd likevel….
19.mars: Jeg visste det var for godt til å være sant… akkurat nå tror jeg den nye avlshingsten henger i en tynn tråd. Transporten på onsdag er i alle fall avlyst, han ble sprøytet og har fått en reaksjon på det. I et ledd? Det kan fort ta lang tid å få bra, i verste fall kan hesten være ødelagt som løpshest for godt. Jeg får vite mer etter lunsj. Har nevnt navnet hans bare for noen få, har imidlertid hele tiden hatt på følelsen at noe kunne gå galt. Håper det ordner seg likevel……
Ellers har noen av hoppene så smått begynt å sette jur. Har syv hopper på stallen som har gått mellom 9,5 og 10 måneder av svangerskapet sitt. I dag ser det ut til at det er Monroe eller Diva’s Photo som blir den første, begge var tidlig ute også i fjor. Monroe føllet 11 dager før 11 måneder for to år siden, i fjor hele 24 dager før. Diva fikk sitt første føll i fjor, 10 dager før 11 måneder hadde gått. Den som etter kalenderen og magestørrelsen skal være først ute, er Agria Racing. Hun gikk imidlertid 22 dager lengre enn 11 måneder i fjor, håper inderlig hun ikke gjentar det. Da mistenker jeg at denne tassen blir grusomt svær! Hun har det i alle fall ikke travelt med å sette jur foreløpig, så det spørs! Det er fortsatt for tidlig å sy fast noen føllvarslere, men kanskje om en uke eller to?
18.mars: I går var det flere av luftegårdene som nesten var tørre. I morges var bakken hvit da jeg kom ut, det pissregnet og blåste kraftig. Åringene hadde klumpet seg sammen i det innerste hjørnet av stallen sin, jeg vurderte faktisk å stenge dem inne. Nå på formiddagen skinner solen, det blåser fortsatt, men snøen er borte igjen. Det ligger imidlertid masse vann på overflaten overalt, og hoppene kommer ut puljevis det eneste stedet det er noenlunde farbart. De står og gnager på noen spede grønne strå i veikanten, og drømmer om bølgende beiter om bare få uker…. eller?
17.mars: Noe spennende skjedde her på fredag. Fikk en telefonhenvendelse, ville vi ha en avlshingst til? Må innrømme at jeg ikke brukte så mange sekundene på å svare ja…. Nå er hingsten meldt til interimvisning foran kåringsnemnda, tollpapirer er bestilt og transporten med hesten skal være her i slutten av neste uke….. flere opplysninger følger.
15.mars: Regner med å få sendt ut de siste kontraktene i dag. Har du ikke fått din i løpet av et par dager, er det nok best at du gir meg beskjed.
12.mars: Det er ikke alltid så enkelt å bedømme hingster rett. Og gjør man feil, vil alltid negative synspunkter huskes lengre enn de positive. Når man kritiserer en hingst, kan det få økonomiske følger for mange, for hingste-eieren, for hingste-holderen og for de som allerede har eller venter avkom etter hingsten. Man skal derfor være temmelig sikker på at man vet hva man snakker om….
Det som fikk meg til å reagere denne gangen, var noe den svenske treneren Anders Lindqvist skrev i sin blogg på www.travnet.se her forleden. Han tok for seg de ti dyreste hingstene i Frankrike og bedømte dem ut fra om de var verdt prisen eller ikke. Siden AL holder til i Frankrike og kjenner forholdene svært godt, regner jeg med at bedømmelsen hans passer godt for franske oppdrettere med de franske prisene som nevnes. Det er når han begynner å trekke konklusjoner på om de er «prisvärda» i Sverige (og da også Norge), det begynner å skurre. For det første koster nesten alle de syv hingstene som er godkjente i S/N mellom halvparten og en tredjedel av det de koster i hjemlandet. Synes også AL er vel lettvint når han skryter av hva Goetmals Wood har levert i Frankrike, men setter et stempel på ham «ennu ej lyckats i Sverige» og derfor ikke prisvärd til 15.000 euro! Sterkt uttalt når man tar i betraktning at hingsten kun har tre (3) svenskfødte avkom født 2001 – 2003, og at hans første årgang er 3-åringer og teller 28 svenskfødte. Hingsten som i vinter ble champion i det prestisjefylte vintermeetinget, koster ellers bare 5500 euro her! Alt dette gjør mer enn bare litt forskjell, spør du meg!….blir så hissig når jeg leser eller hører sånt…… Sendte mail til Lindquist i går, antagelig var jeg ikke alene om det? I dag er i alle fall listen moderert og komplettert med flere opplysninger og riktige priser for oss i Norden. 🙂
11.mars: Det er et problem å finne ut hvor hestene skal gå hver dag. I går og i dag er det et av de fortsatt delvis snødekte jordene som får gjøre nytten, men hoppene må inn straks det begynner å gå i oppløsning der ute. Det er nær null grader nå på morgenen, men i følge den lokale værmeldingen på nettet, skal det bli opp i elleve grader ut på dagen!!!! Helt vilt! I går var det stille, frossent og sol om morgenen, etter fire timer regnet det. Og blåste. Stand Strong gaulet høyt og fortvilet straks de første dråpene traff den bare ryggen hans: Hei! Jeg blir våt! Kom og hent meg! Jeg vil inn! Hei! Hører du ikke! Jeg blir våååt! Hjelp!!! Iiiiinnnnnn!!!!!! Han tror visst at han krymper, eller noe….:-) Han fikk selvsagt viljen sin, og da var det slett ikke snakk om å dvele ved inngangen til jordet der hoppene gikk, eller til å sjekke ut de luktene på bakken han var så interessert i da han skulle ut. Nei, det bar rett inn i stallen med raske skritt, han hadde nok løpt om han bare hadde fått med meg på det. Pyse! Hoppene ble forresten ikke ute mye lengre, det ble virkelig surt med den kraftige vinden, selv om regnet ga seg ganske fort.
Ellers er det en av åringshingstene som har fått problemer i utegangen. Pussig tilfelle. Han er stor og sterk og tøff, men han er samtidig litt av en gentleman mot hoppene. Det betyr at han sloss åpent og redelig, uten stygge triks og bakholdsangrep. En av de yngre hoppene har lagt ham for hat, hun er virkelig ekkel. Her om dagen sto han ute i regnet, og nektet å komme inn. Trodde han var syk, og satte ham inn på stallen over natten. Dagen etter ble han sluppet ut igjen, og selv om han flyr i skjul når den spesielle frøkna nærmer seg, går det bedre. Selvtilliten hans har imidlertid fått seg en knekk, han er ganske så spak akkurat nå. I morges var det katten Norbert som nesten ble offer for purkedyret, men han fikk heldigvis reddet seg unna i siste liten…. Får kanskje skille hopper og hingster for å redde guttas skinn, hun klarer nemlig ikke å tukte de andre jentene. De har ikke skrupler med å ta igjen, nemlig!!!! – og de fleste av dem er større enn henne!
7.mars: Slaps, sludd og regn. Ingen stor overraskelse at det var mye is ute i dag. Har gårdsplassen bar, samt en luftegård. Får slippe ut hoppene i puljer. Åringene er innestengt akkurat nå (MEKTIG upopulært!!!) mens Lars skraper og strør opp utenfor hos dem. Den gjengen er en samling voldsomt tøffe individer, store og kraftige, har aldri vært borti maken. De krangler og slåss så busta fyker, hoppene står like mye på bakbeina som gutta. Vi følger nøye med om dagen, for å se når de første brunsttegnene viser seg på de unge damene. Er det en som hopper opp på ryggen til en annen, er vi raskt på pletten for å sjekke, sist var det Sapphron som sto for hoppingen, og det får være lov…. Vil ikke skille dem før vi må, de får absolutt mest trening på denne måten! På tomannshånd er imidlertid alle sååå snille og greie, i flokken er de noen store beist!!!
Ellers: Olala!
3.mars: Nå har jeg vært slapp, innrømmer det. Nå nærmer det seg sesongen, og det er slutt på slaraffenlivet. Holder på å oppdatere kontraktene, og skal sende ut alle i løpet av første halvdel av mars. Er planen….
I går kjøpte jeg meg en ny avlshoppe! Skulle ikke ha noen flere før tidligst til høsten, men det ble nå bare sånn. Fransk far og farfar, begge med amerikanske innslag, og amerikansk mormor. Mor har bare et søsken, det er en hingst som er godkjent for avl i Sverige. Hun er fem år, fikk sitt første føll i fjor, og venter sitt andre i mai. DET er jeg helt sikker på!!! Tok ingen sjanser, men dro og så på henne selv. Mer info kommer etter hvert…
Angående de to forrige hoppene jeg kjøpte av Lutfi Kolgjini, Sip the Wine og Cambusa Jet. Begge ble kjøpt for å være drektige, begge viste seg å være tomme ved ankomst. Ba til og med om at de sjekket sistnevnte før de sendte henne av gårde i slutten av desember, ville være sikker på at i alle fall hun hadde føll. Selv om de hadde en måned på seg fra henvendelsen kom, til de sendte hoppen, og hun var tynn som en strek og ikke hadde noe sted å gjemme et foster, ble hun sendt av gårde uten å sjekkes. Var ikke så veldig fornøyd og kontaktet Ludde, for om mulig få en slags erstatning. – Send dem tilbake, sa Ludde, og jeg sender tilbake pengene. Han tilbød seg også (tror jeg) å betale alle kostnadene vi hadde hatt.
Etter å ha tenkt litt, bestemte jeg meg for å beholde begge to, de er flotte hopper med veldig interessante stammer. For Sip’ens del, har jeg faktisk allerede hatt tre henvendelser om å få kjøpe den kommende folungen (som altså ikke er der….). Prøvde å appellere til Ludde, sånn at han i alle fall kunne gi meg en fribedekning eller to for sesongen 2007 som erstatning for de to manglende folungene. Enjoy Lavec f eks, kunne passet bra på en av hoppene mine. Ble fortalt av flere at det var ikke noe jeg skulle regne med, Ludde var litt spesiell sånn og ga ikke ved dørene…. Stor var derfor overraskelsen, og enda større begeistringen, da Ludde fortalte meg at han hadde bestemt seg for å GI meg en LIVSTIDS BEDEKNINGSRETT på Enjoy Lavec. Jeg skulle FÅ en sånn bedekningsrett, med en verdi på 120.000, fordi han ikke ville ha det på seg at han lurte noen. Sånt skit hadde han ikke brukt for…. Smilet mitt gikk nesten rundt, og jeg var helt overveldet av en slik fantastisk gest. Selv om det økonomisk ikke koster Ludde noe, siden hingsten aldri vil bedekke 50 hopper i Norge på et år, var det jo flott gjort!!! Regnet med at bedekningsretten ville være begrenset til bruk i Norge, på den norske kvoten, men det var helt i orden. Ellevill av glede, ringte jeg til de to som hadde vært mest negativ til tanken på at Ludde skulle gi bort noe som helst, og koste meg over de sjokkerte reaksjonene. Formerlig så hakesleppene gjennom telefonen….. Gikk bokstavelig talt i en gledesrus (høres kanskje dumt ut, men jeg smilte stadig stort for meg selv, uten noen annen grunn…) i hele to dager, helt til jeg åpnet posten og en faktura på 120.000 + moms for bedekningsretten….:-(
Måtte dessverre takke nei til den generøse «gaven»….
22.februar. Er godt i gang med å oppdatere sidene. Resten her får vente til over helgen. Har blant annet flere bilder som skulle vært lagt ut, samt en morsom historie om språkforvirring. Holder på å forberede et selskap for Lars, han hadde bursdag for en stund siden, og vi har utsatt feiringen til etter kne-operasjonen min, rally Norway og Sweden og litt sånt. Nå er jeg ferdig med de fleste forberedelsene, har «bare» matlagingen igjen, og den gleder jeg meg til. Overdriver vel alltid en liten smule, men jeg synes det er så festlig å lage selskapsmat! Masse rare retter man ikke tar seg tid til til hverdags, og mange intetanende og uskyldige prøvekaniner! O fryd, de skulle bare visst….. Håper bare at jeg fortsatt står på beina når gjestene kommer…….
14.februar: I dag er det 17 dager siden jeg sendte ut de første kontraktene på Rite on Line, med 14 dagers frist for å returnere med underskrift. Åtte mangler fortsatt, regner med at en del av dem har ombestemt seg. I dag sendte jeg derfor ut kontrakter til de to første av de som sto på venteliste. Drøyer noen dager med å sende ut resten……..
12.februar: Hysj!…… Hva er det….? Noe er feil…….. Jeg ble stående urørlig rett utenfor døren med den ene hånda strukket ut bak meg, fortsatt på dørhåndtaket, klar til å bykse tilbake i trygghet. Ulv!? Et øyeblikk lynte den siste ukens rapporter om en elgjagende streifulv i Trøgstad gjennom hodet mitt, før jeg langsomt slappet av i kroppen, muskel for muskel. Nei, ingen ulv, men hva? Mysende gjennom tusmørket tvers over gårdsplassen kunne jeg se at det sto noe foran hestehengeren. En snøhaug? Et fat olje? Noe stirret tilbake på meg…… Noe lite og hvitt….. Det så da vitterlig ut som…? Jeg begynte modig å bevege meg framover, ned trappa og ut hageporten. Noe sto fortsatt urørlig og stirret på meg, før det plutselig satte seg i bevegelse. Det rømte ikke vekk fra meg, nei da, det kom travende rett fram… en bitte liten shettis! Jeg måtte le. Hun (ja, for det viste seg å være en liten, tykk hoppe) trasket i hælene på meg bort til lillestallen, der hun smatt inn etter meg og inn i en boks som om det var hennes soleklare rett. Cambusa ble veldig interessert i den nye naboen sin, mens Stand Strong tvers over gangen var mer interessert i hvor det ble av frokosten hans! Lurer på om jeg bare kan beholde henne? Hun er bare tååå tøt….(Antagelig en eller annen som vil savne henne…..) Åringene var ikke like begeistret, fant jeg ut etter hvert. De var høyst skeptiske til det besøkende spøkelset, som antagelig hadde forsøkt å få kontakt med dem, og nektet å komme inn igjen til fôringen. Nå ja, de har vel ikke spesielt vondt av å hoppe over et måltid, noen av dem……
2.februar. Hadde gledet meg til å ha starthest på Solvalla onsdag, Niro er i toppform om dagen. Nå blir han tvangsstrøket grunnet treneren som har meldt ham. På nettstedet www.travnet.se har de til og med stemt over om stakkars Niro skulle strykes eller ikke, hele 79 prosent var for! …Lurer på om det går an å saksøke noen for tapte oppdretterpenger…..?
31.januar: Det regner, for no’ dritt!!!!
30.januar: I morges havnet jeg midt oppe i en voldsom maktkamp. Det sto mellom «Panzer Bullet» på den ene siden og «USS Strix» på den andre. Jeg skulle sette dem opp for frokost og prøvde å gripe inn. Tok først tak i Silver, (unnskyld, Panzer…) da han ble utsatt for et voldsomt angrep på flanken. Gjorde deretter et forsøk på å huke tak i slagskipet i det hun seilte forbi, men måtte slippe da hun fikk en torpedo i baken. De andre åtte var interesserte, men passive observatører, og flyttet seg bare vekk etter hvert som kampen bølget videre…. Vanligvis lar jeg sånne fighter få dø ut av seg selv, men siden jeg hadde tenkt meg til svømmehallen og ville ha fôret åringene først, gjorde jeg et taktisk trekk. Smekket tauet med karabinkrok og panikk-krok i grima på Silver i det han jogget forbi, og vips… der var han såpass distrahert at jeg fikk fanget og satt fast Superatrix. I mens lekte Silver sleggekaster med tauet sitt. De åringene som trodde det var trygt å sige inn på plassen sin, fikk seg en smekk sånn i forbifarten, før han traff seg selv i hodet med et klask! Etter det senket roen seg over forsamlingen…..
28.januar: Har omsider fått somlet meg ferdig med de første kontraktene, de blir sendt i morgen. Tok nye bilder av Stand Strong og noen til i går, skal se om jeg får lagt dem ut i dag. Blir mye bilder av hingsten om dagen, hoppene beveger seg ikke så mye på dagtid. De løper ut og ruller seg, men da er det fortsatt for mørkt til å ta bilder. De løper jo ofte når de skal inn også, men da med sola lavt i ryggen hvis den i det hele tatt er oppe….. Blir for kjedelig med bilder der de står og henger. Skal få tatt flere bilder av kranglefantene også (les: åringene), de er jo veldig aktive i flere omganger i løpet av dagen. Lagde egen side der du finner hingsten, Bilder Stand Strong.
Åringene ja, for noen bøfler de har blitt. Digre, kraftige beist, som til dels har utnyttet Cathrines milde vesen i den perioden hun har hatt eneansvaret for dem. Det må det bli en slutt på, nå skal det oppdras!!! Har jeg nevnt at de er de fineste unghestene vi noen gang har hatt? ….kommer nok til å si det mange flere ganger siden også… 🙂
Sarzaparilla er en av de aller yngste, og var lenge mye snillere enn stammen og fysikken hennes skulle tilsi. Nå har hun våknet, og har begynt å gjøre seg riktig bemerket. Hun er stor, men langbeint og lekker og ganske lett i kroppen. Kald i hodet og litt for gløgg….. Når vi binder opp åringene, blir de festet med en karabinkrok i veggen og en panikk-krok i grima. Etter at de er ferdig med kraftfôret, samler vi inn tauene for å unngå at de blir tygd i filler. Sarza biter fast i karabinkroken og rister i vei… to ganger har hun klart å komme seg løs. Og ikke nok med det, da gjør hun nemlig sitt beste for å befri de andre også, spesielt Safir. Hun har kanskje plukket ut ham som godt kjærestemateriale? Må innrømme jeg er svak for den unge dama… men det var dette med at alt er til salgs, da…
Vi har snakket om at vi skal melde to av hoppene på utstilling i vår, det gir god sosial trening. Det er Sarza og selvsagt Sapphron, sistnevnte er bare en skjønnhet! Sizzling og Sleeplez er også flotte, men de er litt yngre og mindre. Superatrix hadde kanskje vært den som hadde hatt mest nytte av en tur utagårds. Hun blir en mektig og tøff frøken, men hun er foreløpig litt stor og slengete, og behøver nok sommeren for å vokse seg ordentlig inn i kroppen sin. Gutta får holde seg hjemme.
23.januar: Nå har jeg regnet ut hva det nøyaktige tall for innkjørt på oppdrettet vårt 2006. Gikk gjennom alle starthestene (var ikke så mange) og la sammen. Det viste seg at jeg hadde gått glipp av en del kroner som jeg mistenkte, og de 1,7 millionene som står offentliggjort i TGN i dag, gjelder alle utenom Nelson. Han tjente faktisk SEK 196.200 i fjor, så når det er lagt til ligger vi faktisk på andreplass, foran min stesøster Margrete Ellingsen, Horgen Gaard…….. Hadde det ikke vært for at hun har en mengde vinnende hester i Sverige som antagelig heller ikke er regnet med, skulle jeg bedt om at statistikken ble rettet opp. Nå er antagelig plasseringen vår riktig uansett, så da får jeg vel holde fred.
22.januar: Strålende sol, vindstille og 12 minus. Ja, nå er det virkelig vinter! 🙂 Så oppdretterstatistikken i TGN i dag. Vi ble tredje som jeg hadde regnet meg til, men tallene stemmer ikke. Kan se ut som om kronene Nelson har tjent i Sverige mangler? Må sjekke det…..
Var gjennom er artroskopi tirsdag i forrige uke, det var virkelig interessant. Har hinket rundt i to måneder, men nå som både menisken og knebrusken er fikset på, skal det bli bra! Er litt stiv, men det gir seg vel. Var lysvåken under hele inngrepet , og spurte og grov. Imponerende hva man kan gjøre i våre dager… (nå hørtes jeg vel omtrent ut som Metusalem..?).
Holder på å oppdatere hjemmesiden, nå er avkomsprestasjonene for de siste årgangene våre a jour (se Unghester) . Får begynne å sende ut bedekningskontrakter i morgen, har allerede fått etterlysninger fra de som bestilte plass hos Rite on Line. De andre sender jeg ikke ut før i begynnelsen av mars. Den som det kan begynne å haste med for å få plass, er Love You.
21.januar: Snø, snø, snø! Hopper, åringer og avlshingst koser seg…!!!! Er det nå vinteren begynner?
20.januar: har begynt å rydde litt opp her på siden. Nye bilder, for det meste av Stand Strong, er lagt ut på Bilder,vinter 2007. Har også endelig fått lagt ut bildene fra Sverigeturen i november i Bildedagbok,4.
18.januar: Oppdrettet vårt har begynt ganske «hyggelig» i år, det er flere hester som er i form. På tolv starter (åtte hester) har det blitt en uplassert, en sjette, en femte, en fjerde, to tredje, fem annenplasser (!!!) og en seier ved Nemesis. Og de neste dagene er det flere som er tippet høyt oppe. Det er flott. Hadde en bra sesong i fjor med 34 seirer og mer enn 1,8 millioner innkjørt. Er spent på om det holdt til tredjeplass på oppdretterstatistikken? Mulig vi bare er fjerde eller femte, også mulig at jeg har glemt noen løp innimellom i den travleste tiden så tallet skulle vært høyere. Håper Badwill Balder klarer å gjøre jobben i år, tror det er to år vi ikke har fått offentliggjort tallene nå? En ting som var moro i fjor, var at Nuskat endelig kom til start, og med det var den ellevte av i alt elleve fra 2001-årgangen som kom til start. Den tolvte fødte, Nanou, døde som åring i kolikk/tarmslyng. Vi hadde også høy startprosent på 3-åringene våre. Pompano, Platina, Paprika og Periander startet, mens både Perikles (ble omdøpt til Prospect) og Plutoz er døde… Er veldig spent på årets 3-åringer, har hørt bare lovord om Quattrino, Quezera, Qtee, Qrrax og Qryztal, mens Qpid vokser og vokser og blir tatt veldig pent og Que Tesoro trente veldig lovende sist jeg hørte om henne i september, men der har det hendt et eller annet? Er det noen som vet, gi meg gjerne beskjed….
15.januar 2007: Oppdaget plutselig at jeg har forsømt meg grovt. Har vært litt forskjellig de siste ukene, men skal skjerpe meg skikkelig og skrive i dagboken mye oftere!
Her har vi hatt veldig mye vær den siste uken. Fint snøføre en dag (!), etterfulgt av is, søle og vind, vind, vind! Den dagen det var sol og snø, tok jeg faktisk bilder av barna, skal se om jeg får lagt dem ut etterpå.
Nyttårsaften hadde vi 10 folunger innom her for chipsing og sertifisering. De står oppstallet i Sverige, og reiste tilbake til Alebäck respektive Broline dagen etter. Det kom ytterligere to, men de står her fortsatt. DNT’s data-anlegg, også kalt Badwill Balder klarer ikke å spytte ut fødselsmeldingskjemaer for de to og 23 andre som også står på vent. Fødselsmelding må nemlig fylles ut for at man deretter skal kunne kjøre ut sertifiseringspakkene. I følge sertifiseringsavdelingen er det visst ingen på dataavdelingen som synes det haster med å fikse akkurat den feilen, det er så mange andre å ta av….
Ellers så kom Cambusa Jet sammen med de små, det var en stor, flott hoppe. MEN!!!!! Hun var tynn og litt pjuskete, og så ikke det minste drektig ut, noe som viste seg å stemme. Så da er saken den, jeg har kjøpt to drektige hopper av Ludde Kolgjini, ingen av dem viste seg å ha føll i magen. Ludde sa jeg kunne sende dem tilbake og få pengene igjen, men etter å ha tenkt litt, har jeg bestemt meg for å beholde dem. (Falt pladask….. ) Synes likevel imidlertid at det burde være grunnlag for en viss erstatning i form av en fribedekning eller to, eller hva? (Tenkte ikke akkurat på Viking, Glen eller Going Kronos, skjønt det hadde ikke vært fy skam….) Sendte mail (fax) til Ludde for en uke siden, venter fortsatt på svar. Han er vel antagelig utenlands? Får ringe etter hvert om jeg ikke hører noe….