Dagbokinnlegg 2013
23.desember: Blir mye værskriverier, men været styrer jammen alt om dagen også. I dag, for eksempel, er det vakkert og nesten vindstille…. da kan hestene være lenge ute og jeg kan få gjort andre ting. Gruer meg til i morgen, er meldt DET drittværet, storm, snø, sludd og regn. Kommer så vidt til å få ut hestene, om i det hele tatt, de blir sure og det blir mer å gjøre på onsdag….. Julaften skal det være stille og pent, eventuelt med et spredt snøfall som legger seg mykt over allerede hvite jorder….:-) Er mange år siden jeg hisset meg opp over været, det er lite fruktbart og kan ikke gjøres noe med. I alle fall ikke av bare meg. Jeg kildesorterer søppel, komposterer matavfall, og har flere bruktkjøpte møbler og ting i huset, enn nye….tar med brukte handleposer i butikken, prøver å unngå ting med ekstra mye plast. Kvitter meg ikke med ting som fungerer bra, bare for å få den nyeste modellen, har faktisk fortsatt en tykkmaget tv! Likevel generer jeg haugevis av søppel, bare emballasjen på matvarene jeg kjøper utgjør voldsomme mengder, vil ikke engang vite hvor mye. Så bilder av et «søppelbeltet» i havet, et skrekkelig syn. Vi ødelegger miljøet rundt oss, blir stadig flere, og tror det fungere å late som ingen ting….. en dag tar det stopp!
22.desember: Å fy og fysj, som det blåser! Var nesten så jeg ikke hadde lyst til å gå ut for å fôre! I mørket kan jeg selvsagt ikke være helt sikker, men det så heldigvis ut som taket var helt overalt! Åpnet ikke opp for ungene etter at jeg hadde gitt dem mat og strødd for dem, vil i alle fall vente til det blir lyst. Hageportene måtte surres, holdt på å blåse vekk mens jeg holdt på. Gjett om jeg er spesielt glad for at jeg har flisa liggende inne på slike dager, spesielt siden jeg strør med kutter!!! Hadde jo ikke vært mulig å få med seg noe inn ellers.
11.desember:…og der var det meste av snøen borte igjen……:-( Er litt småglatt hos ungene, men ikke verre enn at de klarer seg greit. De har godt av å lære seg forsiktighet. Har ikke sett om jeg kan få sluppet ut hoppene, mulig det går i små puljer. I løpet av en dag eller to, skal isen være borte også. Det er meldt mildt framover, muligens med litt forbigående snø mot helgen og regn ihjen neste uke. barfrost er ikke bra, men tusen ganger bedre enn is og holke! Jeg er fullstendig hekta på værmeldinger, men det er bare for å kunne planlegge for hestene sånn noenlunde. Personlig liker jeg både regn og ruskevær, men ikke for de firbeintes del.
Er ferdig med å vaske hoppestallen, deilig. Nå er det kattemadrassene som får en omgang, må jo være rene til jul! Har et strøk maling igjen i utstyrsrommet, før nye reoler skal på plass og jeg kan få ryddet. Skal jo male resten av rommet også, men det går ikke før jeg har fått ryddet plass. Passet dårlig å hive ut alt for å male alle vegger på en gang, man har da katter….
…og så var det oppdateringene av denne siden, da. Må for øvrig huske på å få skrevet ut åringene av regnskapet også før årsskiftet.
8.desember: Årets første snø! Måtte den bare få lov til å bli liggende. Folungene raser rundt og har det kjempefestlig, selv om det var skrekkelig skummelt i førsten. Slet med å få ut den som fortsatt er inne på nettene, de hvite greiene så ikke bra ut…. Gleder meg til å slippe ut hoppene etterpå, nå kan de få tatt en skikkelig pelsvask til jul!
5.desember: Huffameg, der slo uværet til med fullt trøkk. Tok inn hoppene tidlig i dag, det blåste friskt, men regnet bare litt. Lot folungene være ute til rundt klokka to, da hadde de i og for seg gått inn, men da stengte jeg utgangen også. I tilfelle…. var glad for det nå, de var ganske skvetne og sto for det meste trygt i det innerste hjørnet. Lot være å binde dem opp for kraftfôr nå på kvelden, og lot lyset være på, så jeg kan følge med dem. Deler av taket der ute løsnet i et lignende uvær for noen år siden, men holdt seg heldigvis på plass til vi fikk festet det igjen. Var ikke lett å få opp stalldøra, for sikkerhetsskyld, låste jeg den ene av dem, så det i alle fall ikke skulle bli gjennomtrekk. Ville ikke låse begge to, våt snø drev rett mot den andre og kom til å fryse igjen. Låste også inn til flisa, i tilfelle presenningporten skulle rives ned…. Lurte litt på om jeg skulle la det stå på litt lys også i stallen, men nei, der høres ikke vinden så godt. Om strømmen skulle bli borte, kommer det likevel til å gå bra uten viftene, så kaldt som det plutselig ble. Jeg har ved inne, i samme tilfelle, skjønt det tar lang tid før det ville bli kaldt her. Har for øvrig bare fyrt i ovnen en eneste gang og ment det, siden biobrenselsanlegget ble installert for et par år siden. Da var strømmen borte i seks timer, og den gikk akkurat da varmen var på det laveste fra før…. Omtrent blåste over gårdsplassen og inn, tok litt tid å få plundret med å låse porten med en isete kjetting, den vanlige lille kroken slet og jamret seg og holdt på å måtte slippe taket.
En ting er veldig sikkert! Skal det blåse like mye i morgen, kommer ikke noen hester ut! Ikke kommer jeg til å få trillet møkk over gårdsplassen heller, men jeg har flere trillebårer, så det kan vel stå inne til dagen etter. For å la måkingen være, det gjør jeg ikke! Får bare håpe ikke strømmen går, da blir det stusselig både inne og ute. Har jo flere lommelykter, men likevel… Og enda er ikke dette noen ting i forhold til hva andre kanter av landet må finne seg i…. for ikke å snakke om andre kanter av verden!
Blir det innedag på meg også i morgen, så kan jeg få malt i stallen eller oppdatert hjemmesiden her…alle hingstesidene, for eksempel….
30.november: Jøss, dette må være rekord! En hel måned uten oppdateringer! Har hatt mye å gjøre, med annonser til årsrevyen, annet kontorarbeide (mye opprydding) , hestene og litt smått og godt ellers også. Har tatt meg tid til en ferie i år også – en heeel helg på spa, sammen med tre venninner. Var veldig hyggelig, selv om jeg ble fullstendig slått ut av kroppsmassasjen andre dagen, og i grunnen ikke kom meg helt igjen før det hadde gått en uke….
Har en del prosjekter på gang, noen i stallen eller andre steder ute, andre inne i huset og mange ved skrivebordet. Har gjort klart oppgjøret til stasjonene, de aller fleste har faktisk betalt årets føllavgifter. Det er faktisk bare en rogalending og en på Hedemarken som ikke har betalt. Ellers så sliter jeg med en fyr fra i forfjor og to fra i fjor. Har imidlertid tatt grep, og sender dem nå til henholdsvis namsmannen og inkasso. De har lovet og lovet….. Jeg vil jo helst være grei, men ingen liker vel å bli løyet huden full, gang på gang!
Har drøyd vaskingen av stallen, er litt problemer med plassen om dagen. Har to ekstrabokser som jeg skulle bruke for å sette hoppene i etter hvert som jeg vasket, med de er fulle av to andre hester for tiden. Denne årgangen føll er noen skikkelige ulykkesfugler. I sommer fikk en av dem en skikkelig smell i hodet, så jeg trodde det var kjørt. Det gikk heldigvis over, var bare en kraftig hjernerystelse? og folungen har ikke vist noen tegn til at den har fått varige skader. For noen uker siden klarte en av dem å vrikke beinet, trodde jeg. Folungen var ikke halt, men fylte kraftig i ei has. Den helgen jeg var borte, ble den imidlertid selvsagt kraftig halt også…. og satt inn på boks. Haltheten forsvant etter en dag, men jeg fikk Fred fra Bjerke Dyrehospital til å komme ut og røntge hasa, samtidig som jeg fikk sjekket en annen folunge som hadde fått seg en smell i bogen/skulderen og oppførte seg rart. Vel, den med hasa ble det ikke funnet noe galt ved, annet enn det man kunne se med det blotte øyet, så den ble tatt med inn til Bjerke da den andre ( som tilstanden var mye verre for) skulle opereres. Hasa ble sjekket med ultralyd og røntget en gang til, og konklusjonen, som til sammen kostet 8500 kroner, var at det var en vrikning og at folungen ikke fantes halt i «hopp og sprett» (ikke lett å få travet…). Etter å ha stått 14 dager på boks, var det imidlertid ikke bare bare å slippe ut igjen til flokken, så nå teller bare seks individer. Fy søren, for en gjeng med udregelige beist!!!! Slipper ut folungen med hasa noen timer om formiddagen foreløpig, mens moren til den opererte er barnevakt. Resten av tiden holder de to hverandre med selskap, etter hvert må mor være barnevakt hele natten. Det vil si, bare de seks begynner å oppføre seg, det går stadig litt bedre heldigvis…. Prognosen til den som ble operert, er avventende, synes den er bedre, men vet ikke om det er ønsketenkning eller bokshvilen….
Har altså en hoppe for mye, har vært klar over det en stund….(kan jo telle såpass.) I teorien hadde jeg tenkt å redusere flokken utfra den/de som var tomme da høsten kom. Lettere sagt enn gjort. Minst halvparten av hoppene mine sliter med diverse skavanker, til og fra. Noen har problemer med å bli drektige, og tar seg en pause dann og vann, en ser dårlig, et par har spesielle behov hva hovstell angår, en har hatt noen kraftige allergiske reaksjoner et par ganger på etellerannet ute på beitet, en har jeg vært forberedt på kom til å ta kvelden når som helst, og en har hatt tilbakevendende problemer med ei has og resten av beinet med. For tiden er imidlertid alle i usedvanlig god form, og 9 av 11 er drektige også. Cambusa Jet er tom, og selv om jeg har vært uheldig med flere av føllene hennes, mener jeg hun har mer på lager. Hun trenger svært mye ekstraforpleining året rundt, og er ikke ei hoppe jeg kan dytte over på andre…. da er det Diva’s Photo igjen. Frisk som en fisk, uten noen problemer whatsoever. At hun er tom i år, skyldes bare at hormonene «hang seg opp» i de første brunstene, hun hadde fine brunster på ettersommeren, men da ble hun ikke bedekket. Hun er bare 11 år gammel og har hatt 8 flotte føll på rad. Har korte svangerskap, føller lynraskt (rekker knapt å komme meg ut i stallen), er en svært god mor og tar seg vanligvis veldig lett. Får veldig flotte føll, er travere alle sammen. Klarer ikke å få meg til å slakte den fine, unge hoppa, salg er antagelig håpløst, så jeg får prøve å finne noen som vil overta henne gratis. Med en av verdens beste avlshingster som far, og med en millionærmor, burde det da være en mulighet? Kan gi henne bort (må ha referanser, selvsagt) eller jeg kan selge henne for en rimelig sum med fribedekning hos en topphingst neste år….. Noen som er interesserte? Kan kanskje legge henne ut på facebooksiden «travavl» etter hvert….
1.november: Det jeg ikke er særlig fornøyd med, er at elgeflokken har bestemt seg for at førsteårsenga er snadder. Jeg ville ikke slippe hestene der, men en gjeng (4 stykker pluss minus) æljer tar ikke hensyn! Folungene synes det er helt greit, og C.Rex stimer nedover straks han får øye på dem, uten å nøle. Kanskje de minner om mamma Mary? Han har i alle fall ikke vett til å være engstelig… Lurer på hva han ville gjort om ikke gjerdet var i veien? Stukket til skogs med dem? Ville ikke forundret meg…. antagelig hadde han tatt dem med seg tilbake, til aftens. Han får med seg de andre ungene også, men de er ikke like interesserte, og elgene gir blaffen. det er ei stor elgku (antagelig den som har gått her i årevis…), en eller to kalver, en åring og en okse på 2-3 år, antagelig er alle avkom etter den kua… De bryr seg ikke filla om folungene i alle fall.
24.oktober: Jeg skjønte ikke hvorfor ikke kattene var inne da jeg kom ut i stallen om morgenen forrige dagen… det regnet og var ganske så hustrig! Da jeg satte opp døra, og den første klissvåte, høylydt misfornøyde pusen kom traskende rundt hjørnet, gikk det opp et lite lys….. Katteluka! Eller rettere sagt, ingen katteluke! Vi hadde byttet ut den stalldøra der luka var kvelden før, og ingen hadde tenkt på at kattene hadde stukket ut for å slippe bråket. De strøk forbi meg, alle fire, og begrepet «som en druknet katt» fikk brått ny mening! …dakkars små…. gjett om de lot meg få gjennomgå! Rett bort i maten, før de krøp til sengs, fortsatt uten å kaste så mye som et blikk i min retning! Måtte bare flire av det oppsynet de satte opp. Ble tilgitt i løpet av dagen, da behovet for kos ble større enn de sårede følelsene, og nå er ny luke på plass!
Holder på å rydde inne på «vaskerommet/selekammers/kontoret» i stallen. Alt skal ut, veggene skal males og det skal settes opp nye reoler i stedet for det som var. Mye kan kastes, noe blir gitt bort, og en del tas vare på. Bruker jo sjelden eller aldri dekken, men har fortsatt noen få igjen. Fikk levert dem til vask i går, det blir litt greiere å legge dem bort når de er rene.
Var for øvrig litt rask med å ønske vinteren velkommen i går. Det er vegger som skal males et strøk, bare snekker Jon er ferdig med dem (1-2 dager igjen) og hjortegjerdet er bare halvferdig. Det er et prosjekt Lars har tatt på seg, med så mye vilt på jordene, er det best å skjerme om vinterfôret. De siste årene har hjortestammen økt, og de er beryktet for å ødelegge rundballer! En av naboene fikk gjennomgå i fjor, har ikke tenkt å vente på det samme. Vi setter opp et to meter høyt gjerde rundt rundballene i stedet!!! Regner med han kanskje får tid til å gjøre det ferdig neste helg….
23.oktober: De tre ukene siden sist, er brukt godt! Er mer eller mindre ferdig med det som skulle gjøres ute, så nå kan vinteren bare komme! Har fått byttet ut deler av gjerdet rundt dammen (har en stor dam midt på gårdsplassen), har malt det og hagegjerdet, endelig! Etter at luftegårdene (bare tre av dem, mange igjen til senere…) var ferdige, fikk jeg laget en ny vei til den største av de andre, Kvakstadveien 1, som den blir kalt. Nå slipper jeg å stenge veien hver gang jeg skal slippe ut eller ta inn, det blir minimalt med bilkjøring der, så vi unngår at det blir like glatt…? Har laget hull til hundrevis av stolper og satt dem ned, det er forberedelsene til neste års beiter. Var et par av jordene der alle gjerdene var tatt ned siden beitekantene skulle hogges, har tatt tid å få dem opp igjen, endelig! Har fått mye og strålende hjelp!
Folungene har det bra, og flokken fungerer særs godt. De er trygge på seg selv og omgivelsene, har imidlertid ikke lært de siste tre hvordan plastporten fungerer ennå. Regner med det kommer, de er ikke redd den, synes bare ikke å forstå at det går an å gå ut når glippene er så smale, for ikke å snakke om ingen glipper i det hele tatt. Har ikke tvunget dem, men latt det være litt større åpning så langt.
Alle har fått navn, har også lagt ut bilder av dem, tatt noen dager før vi skilte fra. Er fortsatt noen bilder fra beitetiden som ikke er lagt ut, dessverre….
2.oktober: Tiden flyr og vi er allerede i oktober! En flott sommer har gått over i en like fin høst. Skilte fra folungene på lørdag, det gikk mer eller mindre smertefritt for hoppenes del. Som vanlig, virket det som om de satte pris på å få boksene for seg selv. Folungene derimot….!!!! Marys store sønn oppførte seg som en skikkelig drittsekk, han fløy rundt og beit de andre der han kom til. Begynte faktisk å lure på om jeg måtte ta ham ut av flokken igjen…. helt til Chin Chin smakket til ham i brystet! Pang! Han ble stående rolig, tydeligvis forvirret. Hun slooo meg… mammmmmaaaa???? Ingen mamma å sladre til, gitt! Det tok pipen ut av banditten. Ikke det at han ikke får mindre tilbakefall, men de andre har lært, smell til tyrannen, og han oppfører seg. Han og jeg har en slags våpenhvile fra tidligere. Han prøvde å bite meg og jeg måtte håndfast forklare at sånt gjør man bare ikke! Problemet er at hans mor som selv bare er fire år gammel, ikke helt har hatt dreisen på det med barneoppdragelse. Unger må ha en fast hånd, eller hov om du vil. Han er langt fra dum, så det skal nok gå bra. Har for øvrig aldri hatt en flokk som har vært så letthandterlige noen gang. Bandt dem opp for første gang i går morges, igjen i går kveld og nå i morges. De oppfører seg som voksne små hester. Ingen drar, alle spiser pent opp maten sin og blir stående til de slippes løs igjen. Beistet (som har fått navn, er bare ikke registrert ennå) må selvsagt settes fast først og slippes løs til slutt.
Tok litt tid før jeg fikk samlet inn alle data (datoer og resultater) fra alle stasjonene som har bedekket hopper med mine hingster i år. Hadde i tillegg store problemer med datamaskinen i store deler av september. Sjekket imidlertid med DNT når listene måtte være inne, og fikk beskjed om 10.oktober. Var derfor godt innenfor fristen, når jeg sendte inn fullstendig liste for en drøy uke siden. Synes derfor det er litt dårlig gjort av DNT at de oppfordret alle hoppeeiere som ikke fant hoppene sine på den ufullstendige listen (som de utmerket godt visste var ufullstendig!!!) til å kontakte hingsteholder/agent. Og som de har kontaktet meg! Ikke stress, din hoppe er på listen, og DNT har fått den. De har imidlertid ikke tenkt å oppdatere den før en gang i løpet av neste uke, så jeg sier det en gang til: JEG HAR IKKE GLEMT Å RAPPORTERE BEDEKNINGENE!!!! 🙂 Hvis hoppa skulle mangle etter neste oppdatering derimot, kan du godt ta kontakt….
Ganske nedslående lesning forøvrig, bedekningslistene. Ut fra det jeg kan bedømme, har alle rapporter nå kommet inn, og nedgangen på bedekte varmblodshopper i Norge 2013 i forhold til i fjor er på mellom 160-200 hopper, eller mellom 20-25%. Er ikke sikker på om alle dobbeltbedekningene er sortert ut, dvs de hoppene som er bedekket med flere hingster denne sesongen. Virket i grunnen som om mange av de som hadde fått føll i år, ikke bedekket om igjen. Sesongen var i prinsipp mer eller mindre over 1.juli allerede, vanligvis holder vi på ut august og må nesten dytte hoppene ut stalldøra 1. september…..
Jeg har i alle fall gjort min jobb, alle elleve hopper ble bedekket. Alle elleve ble drektige også, men den ene resorberte tidlig og ble ikke brunstig igjen. Da vi chippet og vaksinerte folungene, undersøkte vi også hoppene, og søren heller, også Cambusa Jet hadde resorbert i løpet av sommeren! Ellers var de andre ni fortsatt drektige, noen med etablerte hingster (Agria Racing med Look de Star, Larissa Ås med SJ’s Photo, Wellfit med Ken Warkentin, Sip the Wine med Muscle Mass) og noen med nykommere… (Misty med Nu Pagadi, Ippe med Weingartner, Mary med The Best Madrik, Roxy med Lucky Chucky og Norma med Brioni). Synes det er spennende med de nye hingstene, og har for første gang brukt en overvekt av slike.
Den fine høsten blir brukt til å forberede neste beitesesong. Har allerede byttet ut gjerdene på tre av luftegårdene (har blitt en racer med min nye skrudrill!), og skal sette ned noen hundre stolper til i helgen. Beiter er pusset et par ganger etter avsluttet beiting, og i går satt jeg i tussmørket (fant ikke bryteren til lyset på traktoren, men nå har jeg lært….) og kjørte moseharven for å avslutte pleien av grasmarken. Skal ellers male hagegjerdet, det gleder jeg meg ikke spesielt mye til. Den malingen er tykk og skal ikke blandes ut heller. Må sette spannet i ei balje med varmt vann på forhånd. Holder dessuten på å ta en liten bit til av renoveringen i stallen, regner med å avslutte om et par års tid. Holder bare på (det vil si snekker Jon!) i en periode etter auksjonen hvert år. Neste år må utegangen pusset opp, og vi har tiden mellom auksjonen og når neste kull skal ut, det blir 3-4 uker bare.
I løpet av dagen skal jeg også få sendt av gårde en bunke med sprangsedler. I går tømte jeg kontiene for penger som skulle til hingsteeierne, 2,3 millioner… alltid trist å se dem dra….
18.september: Pussig hvor godt man sover når alle hestene er inne for natten….. De første par gangene fulgte folungene med både inn og ut, så var det jamt slutt. Nå er det virkelig godt de er leietamme. Huker tak i folungen med den ene enden av min lange leietom og har hoppa i den andre, og så går vi. Jeg først, deretter folungen, med mor som baktropp. Ut med den ene, inn etter den neste. Litt freskere når de skal inn på kvelden, men bare jeg får loset inn Mary og sønnen først, kan de andre gå løs. Mary er en smule voldsom, kan man si. Ikke helt voksen ennå, men likevel tøffere enn toge og sjef i flokken. Ungene går med grimene på ute på dagen, og så tar jeg dem av om kvelden. Alle utenom en er helt med på det, de er faktisk ivrige og samarbeidsvillige! Den åttende og siste har vært helt grei, men etter en markekur ute på beitet i sommer, ble hun plutselig skeptisk. Det tok et par dager hvor jeg måtte slite litt for å få på grima, men nå går det stadig lettere og lettere. Vi skal sertifisere og chip’e dem før vi skiller fra, spørs hvordan hun tar det….
Holder på med bedekningslistene, skal samle inn info fra stasjonene om bedekningsdatoene. Oppdager at det er flere av de som hadde bestilt og betalt, som likevel ikke har dukket opp…hmmm.
14.september: Endelig! Har fått tilbake pc’n etter nesten en uke uten. Ble rammet av noe som kalles et «politivirus» som blokkerte pc’n min fullstendig. Ekle greier. Er ikke sikker på hvorfor eller hvordan jeg fikk den, men kommer til å være ekstra forsiktig heretter. Hopper og føll skal ellers inn i kveld, og gjett om de er klare!!!! De neste par ukene må jeg bestemme meg for navn på småtassene, de fleste er mer eller mindre bestemt allerede, må bare litt fintenking til.
9.september: Har finregnet litt på auksjonsprisene: 39 hopper ble budt ut for salg, inklusive mine 7. Hvis vi holder mine utenfor, oppnådde de øvrige 32 drøyt 40.000 i snitt. Da har jeg regnet med også de som ikke fikk bud, samt de som ble ropt tilbake (minus det siste budet). Det betyr faktisk at åringshoppene mine oppnådde nesten 30.000 mer i snitt enn resten av hoppene gjorde, det sier litt om hvor dårlig stilt det var med bud på dem. Det verste var at jeg i dag fikk høre at en budgiver gjentatte ganger mislyktes i å få kontakt med markørene. Han hadde limit på det dobbelte av hva en av hoppene mine gikk for, og var fortsatt opphisset fordi han misset henne. Sånt kan man selvsagt alltid si i ettertid, bare det at denne personen er svært seriøs og ingen eventyrforteller…..
Ellers må jeg jo bare gratulere alle som var involvert i de 8 klasseløpsvinnerne! Spesielt moro at det var så mange forskjellige som fikk gleden av en vinner…:-) Det er noe man husker for alltid!
8.september: Alle åringene ute fra stallene og gården, nå skal alt gjøres klar til neste årgang. Skal skille fra om tre uker, mye som skal ordnes før det. Begynte bra i går, fikk tømt og feid utegangen, varmtvannsvaskeren (et digert, uhandterlig bælverk) står på plass, skal vaske i morgen. Du verden, det blir festlig! (not…) Pusset også beitet unghestene gikk på fram til torsdag. I dag skal jeg vaske utstyret vi hadde med oss på fredag, fjerne møkk samt fôrrester rundt fôrringen der åringene gikk, samt slådde den fem mål store luftegården. Det blir en støvende jobb. Holder meg hjemme, selv med et par starthester på Bjerke i dag. Sa til Torill at jeg kom innover og hentet pokalen hvis Zenyatta Mondatta skulle vinne hoppekriteriet, men regner sjansene for det til å være veldig, veldig små. Hun er for fersk, selv om kretsen rundt henne sier hun har viljen som behøves for å bli god! Etter hvert… så kanskje hoppederby neste år?
Auksjonen, ja. Dessverre for vår del, ble det som forventet. Som helhet var prisene bra, men bare for åringshingstene. Da er det lite lukrativt å møte med 7 åringshopper. Fikk 69.000 i snitt for de 7, ca 10.000 over det totale snittet for de solgte hoppene, men det hjelper ikke stort når snittet for hingstene var nesten 50.000 høyere. Det samme hendte for to år siden, da hadde vi 9 hopper. I fjor hadde vi 7 hingster, da var snittprisen 111.000 på våre. Siden åringene mine i år var finere og i grunnen bedre stammet enn de i fjor, hadde jeg jo litt forhåpninger, må innrømme det. Særlig etter all skamrosen vi fikk på visningene og med all oppmerksomheten inne på selve auksjonen. Men når alt kom til alt, kjøpte man hingster. Jeg sa tidlig i vår og sommer at jeg var forberedt på å ende opp med 70.000 i snitt, og det holdt altså dessverre stikk. På den positive siden, må jeg si at jeg er svært fornøyd med kjøperne, og har full tiltro til at babyene mine skal få alle sjanser. Bo Westergård, Stall Tjomsland, Geir Kihle og Stall Hamre kjøpte hver sin. I tillegg kommer HP Tholfsen, Torkil Steinshaug (? Gir vel ikke høye odds på at ‘Buttons står på startstreken allerede som 2-åring…), Stian Eilefsen og Steinar Hammersborg til å enten få inn en åring på stallen, eller de skal være konsulenter for eieren.
Det var 10 som ikke fikk bud, og det er veldig synd. Når det er sagt, og uten at jeg så åringene på forhånd, er auksjonsringen en brutal arena. Hester med middels stamme uten søsken som drar opp, er ikke noe kjøperne vil ha. De må være individer helt utenom det vanlige, om slike i det hele tatt skal få bud. På fredag var det altså 10 som ikke fikk det, i tillegg var det 7 som ropte tilbake hesten sin. Jeg har aldri bydd på egne hester, men med fasit i hånd, tror jeg nesten jeg ville gjort det. Ville ikke solgt Brightasabutton for 70.000, definitivt ikke! Har allerede tenkt på neste års auksjon, og kommer for første gang til å sette en minstepris på en av hoppene. Får jeg ikke den, beholder jeg henne selv! Det er i alle fall planen i dag, kan hende jeg har ombestemt meg innen neste høst….
Ellers: Masse gratulasjoner til de heldige som fikk høye bud, spesielt Kjell Bredholt som fikk ufattelige 600.000 (!!!????) for en kaldblodsåring (hingst, selvsagt). Rett og slett fantastisk…..
6.september: Tidlig oppe, selv om det ikke er noe spesielt mer som må gjøres før vi drar. Åringene hadde overnattet vel i boksene, de har tross alt blitt vant til å være inne, skjønt ikke så lenge om gangen. De har spist godt, ingen var tørste (det betyr vel at de har skjønt drikkekarene) og de er stappfulle av flis…. akkurat det må bort før vi reiser. Skal laste bilen med utstyret som står klart, gå å se over hopper og føll på beitet, pusse hestene… og reise innover. Barnevakten kommer før vi drar, liker ikke å la gården stå tom, spesielt ikke med så mange hester gående ute. Nå har det bare vært en folunge på utsiden en eneste gang i sommer, velsignet deilig i forhold til i fjor!!!! .. men veldig greit med en som passer på både hus og hester.
Venter også på det dyktige «crewet» mitt, Karoline, Erik, Catrine og Lars, (Torill møter oss der inne), og så er vi i gang! Tvi tvi!
4.september: Er i grunnen passe sliten…. Har fylt 16 høynett, vasket bøttene, satt fram og sett over det meste av det som skal med, pakker vel utstyrskassa i morgen. Alle papirene er lagt klare, sertifikater, helseattester, røntgenattester, røntgenbilder, pass, helsekort…. Har vært forholdsvis mange visninger og mye løping på meg, selv om det er en del trenere som ikke dukket opp tross løfter… mulig de bare jattet med? Ut fra kommentarene jeg har fått, burde jeg få godt betalt for de fleste av dem, men vi får se…. Hard konkurranse og mange fine hester.
Sover veldig lite og dårlig om nettene, men det er ikke auksjonen jeg drømmer om. Det er gjerding! Har massevis av gjerder som skal byttes og settes opp, gruer meg skikkelig, selv om jeg er lovet god hjelp. Er ikke mer enn halvannen uke til jeg skal begynne ta inn hopper og føll, da blir det brått mye å gjøre med det daglige igjen. Skal tømme utegangen på lørdag (jada, dagen etter auksjonen!) og også sette opp stolper til et høyt hjortegjerde. Naboen fikk herpet en del av rundballene i vinter, jeg har ikke tenkt å vente på at de går løs på mine, så de skal gjerdes inn. Ser jo de går og beiter på jordene her, går bra med rådyra og elgene, men hjorten er rett og slett et skadedyr i forhold til lagret fôr!
Snekker Jon har hjulpet meg å lage hyller, eller hva jeg skal kalle det, til alle deltagerbevisene og diverse, som har samlet støv de siste årene. Jeg hadde ideene, han kan utføre dem, så vi er et bra team. Tenkte endelig jeg skulle få hengt dem opp i gangen som en skrytevegg. Må bare få vasket alle og sprayet på litt gullmaling på enkelte flekker på listene…. Mangler noen dessverre, vet da søren hvor de har blitt av. Fikk jo også et diplom for som mestvinnende oppdretter i 2009, hadde vært supert med ditto også for 2008. Det året var det dårlige greier, fikk ikke så mye som en ussel liten blomsterkvast gitt!
31.august, kveld: Åringene! Ellers imponerende V75-seier av Sizzling i dag….
31.august: Er i rute med alt. Åringene ble pusset på høvene torsdag, utrolig hva noen få uker gjør med fasongen…. Er ikke noe mer jeg kan få gjort, så nerver har jeg ikke. Vi har ordnet med transport til alle åtte og resten er planlagt eller ordnet allerede. Grimene er tilpasset… kort sagt, nå er det opp til andre. Var en strålende auksjon i Sverige i går, med over 300.000 i snitt. Vi kan jo bare fantasere om det halve på den norske auksjonen, det hadde vært noe, det!
Sommeren i år har ellers vært perfekt for hestene mine. Ikke for lange perioder med varme, ikke for mye fluer og klegg (var noen uker…) , ikke for mye regn, lite skader og mer enn nok gras. Kjørte inn det siste av vinterfôret på torsdag, pusset to beiter i går, like etterpå kom det en skur…så beleilig. Rakk imidlertid ikke å klippe plenen før regnet, fytterakkern som det graset vokser. Kan ikke husket det har vært gjødslet der noen gang, tror ikke jeg skal gjøre det heller!!! Ever!
Har en videosnutt som skulle vært redigert også, med åringene. Begynner å haste, får virkelig gjøre det unna i dag… Men først; ut for å sjekke hopper og føll, fôre og pusse åringer og slippe ut de to som er inne om nettene!
27.august: Alt skal helst skje på en gang! Hadde avtalt visninger av åringene i dag og i morgen, så snekkeren (som egentlig ikke skulle begynt i stallen før etter auksjonen) måtte pent ta seg et par fridager. Så ringer elektrikeren, han hadde endelig funnet tid til å komme i dag… går ikke, utsatte til fredag. Han som skulle rive luftegårder og sette opp nye gjerder (etter auksjonen) måtte enten komme nå, eller ikke…. ble ikke, får gjerde selv…. Regnskapsføreren ville jobbe på kontoret i dag, ok, han holder seg ute av veien. Fikk beskjed om at man hadde tid tid til å slå gras i dag… ok, sto opp tidlig og fjernet et gjerde og lagde port et annet sted, gikk bra. Var ferdig før første visning.
Seks av åringene går fortsatt på beite, de kommer løpende for å få kraftfôr når jeg roper på dem, men det går jo ikke mange ganger i løpet av en dag. Når jeg vet at det kommer folk for å se på dem, tar jeg dem derfor inn på stallen. Det er lettest å få vist dem fram på den måten. Tar ut en og en og slipper dem i en luftegård så interessentene også skal få se bevegelsene deres. Disse to dagene har jeg dem inne mellom 10-15, har vært (og kommer) en del som er tilreisende til klasseløpskvalifiseringene. Fin trening for åringene å måtte stå på boks i perioder også.
Får litt varierende kommentarer om de fleste. Jeg er stolt av hele gjengen, de presenterer seg flott! En innrømte at Bruxaria var fin, men var litt tvilende til hennes, hva skal vi si, noe omfangsrike korpus…. han hadde hatt dårlige erfaringer (fra USA) med fete (hørt sånt!) unghester. Forskjellen er at en del amerikanske stutterier tar inn åringene og sprengfôrer dem fram mot auksjonene, de er bare lite ute hver dag. Mine går ute døgnet rundt, på store områder og får bare en liten porsjon kraftfôr daglig for handteringens skyld. Det er umulig å begrense grasinntaket til en beitende hest, uten å sette på munnkurv, og den smule ekstra vekten trener man fort av. Positivt er jo at hun er billig i drift!
Apropos klasseløpskvalifiseringene; I går gikk det ikke bra for min del. Verity ble fjerde, Valeriana fikk ikke premie og Vijaya var dyktig etter langt avbrekk, men fikk en forsmedelig 3.på fine 15.1. I dag ble jeg positivt overrasket, selv om Yazmina bare ble tredje (ugh!) etter store trafikkproblemer underveis. Hun så ut som en klar finalist ellers! Zenyatta Mondatta fikk et pent løp, og kvalet inn til Kriteriefinalen. Hun er den fjerde av fire norskfødte avkom etter Agria Racing som er Kriteriefinalister! Ellers så er det stor forskjell på «satt fast over mål med krefter igjen» i motsetning til det vesentlig mer nedlatende «fikk maks fra lederrygg»……!!!! I dag har vi tre nye sjanser, blir det en finaleplass er jeg strålende fornøyd! Er imidlertid forberedt på at vesle Zenyatta vil være den eneste til å representere gården neste søndag. Dette året har ikke hestene gått så bra som jeg etter hvert har blitt vant til, men nedturer må til for at man skal få oppturer! Noen som kan skrive under på det, må være Stall Rishaug. Etter en strålende sesong 2011, gikk det riktig dårlig i fjor. Nå er de tilbake med brask og bram! I går kvalet de inn hele fire hester til Kriteriet! bare å ta av seg capsen for det….:-)
26.august: Blizzards 3-årige helsøster Xantippe, travet prøveløp i dag i fin stil på 22.2/2100.
25.august: Har omsider fått klippet vekk 15 minutter av hopper og føll på beitet. Igjen ble det en bit på 3 minutter og 54 sekunder, mer enn langt nok! Prøvde jo å kommentere litt, men mye ble borte i klippingen, naturlig nok.
24.august: Jammen glad jeg har porter mellom alle beitene. Også glad for at alle folungene er leietemte allerede. I går kveld var folungen til Norma på utsiden av gjerdet, hadde antagelig sovet tett inntil, og reist seg opp på feil side. Ingenting var ødelagt eller strukket. Hun var kjempefornøyd med det lange graset, og hadde i hvert fall ikke tenkt å prøve på å forsere strømmen, nei!!! Koblet ut gjerdet, løsnet en del av det og forsøkte å lokke henne med meg…åneida! Hjalp vel ikke at Mary og de andre sto tett opptil gjerdet på den andre siden, kanskje. Alle bortsett fra Norma, som så ut som om hun var mer enn fornøyd med å ha fått fri fra barnepass en stund. Syklet inn og hentet en føllgrime og leide folungen rundt og inn på beitet, lett som en plett! Hoppene ja, vet ikke om de har blitt lei av utelivet og lengter etter stallen? Hver gang jeg kommer ut til dem, og det er to ganger om dagen, blir jeg entusiastisk mottatt! Folungene er innpåslitne som vanlig, men hoppene er også veldig glade for å se meg… Vanligvis blir jeg ignorert fra den siden, bortsett fra når det er noe de vil oppnå. Nå er det jo strålende beitevær, 8-10 grader på nettene, rundt 20 om dagen, ikke noe særlig med vind og ikke regn. De går fortsatt på jomfrubeiter, det neste og siste de skal over på før de skal inn om nettene, har vært beitet en gang tidligere. Har pusset det, deretter ble gras og møkk rakt sammen, presset og kjørt vekk.
Er fullstendig a jour med forberedelsene til auksjonen. Åringene er godt forberedte, de skal få en markekur i dag og høvene skal pusses så vidt førstkommende torsdag. De er pusset og klippet, var litt i tvil om jeg skulle fjerne de fjonene Bruxaria hadde i panna… de sto rett opp… men klippet dem til slutt av. Det får bli opp til en ny eier om vedkommende vil prøve å gro lugg. Tror hun har vokst så mye i bredden, at det ikke har blitt nok igjen til å gro kroppshår. Ellers så er det andre som er hårete så det holder. Buzara Umbroza har lang, kraftig lugg og ditto man, nesten som en kaldblods? Uten sammenligning forøvrig, hun er definitivt ingen kaldblodstype. Har målt mankehøyden på dem. Blizzard og Bruxaria var 154 over manken (sistnevnte er nesten like bred…(tanksen min…:-), Brandy var 153, lett og elegant, mens både Beniwiwi og yngstebarnet Bellatrix har begynt å vokse kraftig og er 148 over manken og 151 over rumpa. Buzara er 150 cm, og ser ut som en voksen hest i kroppen. De to som er og blir størst, er Balenciaga og Brightasabutton (er stor, men lett i kroppen, en riktig racermodell!), som begge er 155 cm over manken nå i dag.
18.august: Sitter her i pissregnet og blåsten og ser på de to åringene som går i luftegården utenfor. De synes ikke det er så veldig moro, så jeg tar dem vel inn om litt… De andre åringene er ute, helt frivillig. De står riktignok under tak, men sånn som det blåser kan de ikke unngå å bli våte. Har begynt å fôre dem så smått med grovfôr i tillegg til beitet. Skal slippe dem over på en siste bit med nytt gras, men vil vente noen dager, til det rekker å tørke opp igjen… for det skal det jo? Er meldt bare fine været i lang tid framover, fra og med i ettermiddag. Så treffsikre som metrologene har vært når de i det siste når de har meldt ruskevær, regner jeg med at det samme gjelder når de melder fint….??? Er alltid spennende når man åpner den første ballen av årets slått, dette fôret skulle være fint og det var det! Tett opp mot høy, bare mykere og bedre..:-) Snakker stadig med folk som er skeptiske til ensilert gras. Det er så enkelt som at man må ha god kvalitet på alt fôr, uansett konserveringsmetode! Ikke noe er særlig verre enn dårlig berget høy, stappfull av muggsporer! Jeg lukter og kjenner på alt før jeg serverer det, setter aldri ut en hel balle til en flokk hester. Da kan den inneholde overraskelser man ikke vil ha. Stall Goop og Stall Svanstedt fôrer med det samme, så de som sier at man ikke kan fôre løpshester med sånt, får tenke seg om.
I går var Karoline og Cathrine her for en liten gjennomgang med åringene. Vi vasket dem igjen, denne gangen var det ikke så skummelt, og de hadde ingen motforestillinger mot å bli med inn i vaskeboksen enda en gang etterpå.
Sjekket innmeldingslistene til klasseløpene. Om jeg har telt rett, var det åtte herfra som er meldt. Selv om flere av dem nok har kapasitet til å forsvare en finaleplass, så er jeg redd det blir for tidlig for dem… og noen er dessverre ikke gode nok. Det blir i alle fall spennende, selv med mange dårlige spor! Har bestemt meg for endelig å få hengt opp klasseløpsdiplomene på en egen vegg i høst, hadde absolutt vært moro med noen flere!
Jeg plantet et antall bærbusker i går ettermiddag (to typer rips, solbær, stikkelsbær, bjørnebær og noen bringebærplanter til), men jeg lot være å vanne. Like greit sånn som det ser ut ute nå!! Får kanskje ta inn de to ungene, fikse meg noe godt å spise før jeg kroer meg i sofaen med en ny firetimers Top Chef Masters-maraton, mens jeg prøver å glemme folungene som er ute i regnet, forsvarsløse, dryppende våte, hutrende (nei, kaldt er det ikke!)…
16.august: Var på Bjerke i forgårs, for å se på to av gutta gå mønstringsløp…. sååå fine. Og voksne! Ikke til å tro at det er et snaut år siden de reiste herfra som barn… Har lagt ut bilde både av Astrifer og Avenger. Sistnevnte hadde et voldsomt steg, og så ut som om han hadde problemer med å få plass i vogna. I følge treneren Bo Westergård er han veldig bra og kunne ha startet allerede i år, men han følte han var for bra til det!!!!! Høres spennende ut, i alle fall.
Trinitro travet et strålende løp i tet og landet på ny rekord 11.8, som toer. Gikk veldig fort første 1000, så ikke rart han ble litt stiv mot slutten. Lillesøster Zenyatta Mondatta gjør så godt hun kan. Hun var uheldig på Klosterskogen i går og ble etter hvert dyttet helt bakerst i feltet. Det gikk sakte foran, så når hun angrep på siste bortre, måtte hun helt ut i 4.-5.spor i svingen. kjempet likevel flott og ble tredje. De barna, en fryd å se dem igjen. 🙂
En jeg ikke er oppdretter av, men likevel følger nøye, er Nemi Broline som er Larissa Ås sin 3-årige datter etter Pine Chip, altså helsøster til årets føll. Hun var toer på Solvalla i sin andre start på 16.9, i går vant hun på Åby. Føler jeg gjorde et godt kjøp der, skjønner egentlig ikke helt hvorfor Broline solgte?
11.august: Til å ikke skulle regne før i ettermiddag, må jeg si dette været kom overraskende. Kan ikke huske sist det kom ned så mye vann så fort…..gårdsplassen var plutselig en innsjø! Åringshoppene hadde vett nok til å komme inn og stille seg i døra, de andre ble skikkelig vasket. Bare så synd at de kommer til å rulle seg nå når det gir seg…. Rakk heldigvis å se over hopper og føll før det startet, må sjekke vannkaret (60 liters kar med flottør) flere ganger om dagen, det er stadig fuglemøkk oppi der. Mange måker og kråker ute på jordene, når jeg pusser beiter eller vi slår gras, er det som å være ved kysten, et svare spetakkel!
Slapp over hopper og føll på nytt gras, fortsatt går de på gras som ikke er beitet før i år. Skal over på et «gjenbruksbeite» de siste ukene av september, om alt går som det skal. Benyttet anledningen når de var som mest opptatt, til å slippe inn også de tre hoppene som ikke har føll i år. Var litt engstelig, Mary er ikke å skubbe seg på, og Agria er vant til å være sjef. Agria, Misty og Ippe kjente ikke Mary, Roxy og Larissa annet enn på avstand inne i stallen, men det ble bare mindre sammenstøt, heldigvis. Var jo ikke redd for hoppene, og folungene holder seg stort sett ikke så nærme hoppene lengre, så de er utenfor krigssonene. Bortsett fra Marys guttunge da, han er alltid med der det skjer noe. Filmet litt, og skal se om jeg ikke får lagt ut en liten bit av hopper og føll.
9.august: Har skrevet omtale av alle åringene som skal ut på auksjon, på hver deres side.
7.august: Husket å fylle nitrogen, selv om det var på nippet….. Hadde skrevet en lapp med påminnelse og lagt den fram på benken, men gjorde det antagelig litt for tidlig. Skummelt! I dag startet Larissas 3-årige datter, Nemi Broline, for andre gang. Så henne i debuten, der hun satt fast over mål fra annen rekke. Også i dag stilte hun bak, fra 11.spor på Solvalla. Hun ble imidlertid toer på 16.9/2140, ikke dårlig det! Tror jeg gjorde en god handel der, 3-åringen var et imponerende skue, og årets føll (i likhet med Nemi B er hun etter Pine Chip) er utrolig lekker.
6.august: Benyttet anledningen mens jeg ennå har hjelp, til å få tatt inn hopper og føll for verking i går. Beitet er litt for langt unna til at det gått greit å gjøre det på egen hånd, og selv med hjelp, var det ikke uten komplikasjoner. Tenkte å prøve leie et par i front, men det gikk ikke å demme opp for åsgårdsreien, så vi måtte slippe. De fikk litt for stor fart, og dro med seg gjerdet ved stallen. Var bare et langt spenn uten strøm på, men holder vanligvis fint. Det er utrolig hvordan høver gror i grønt gras. Fikk klippet av tåa på de fleste av folungene også, var en som stresset seg sånn opp, at vi droppet å prøve. De andre er ganske greie, faktisk. Kan kanskje ha noe med at jeg prøver å få renset høvene deres ute på beitet i ny og ne?
Åringene ble verket forrige uke, og skal pusses en siste gang en drøy uke før auksjonen. Alle står akseptabelt på beina, det gjelder heldigvis også årets føll. Fikk høre ad omveier at det er noen som har reagert på at åringene mine ikke pleier å ha A-4-høver. Forklaringen er ganske enkel. De går ute, de trener og er i aktivitet, og høvene kan derfor flyte utover på innsiden eller utsiden etter hvilken vei de flyr. Et år hadde alle sammen nøyaktig samme hovform, noe hovslageren stusset over. Siden de er så mye i bevegelse, er det sjelden noe særlig med hov å trimme av, og dermed få muligheter til å rette opp. Eneste løsningen ville være å la dem gå skodd de siste månedene, men da måtte de også stått på boks og gått hver for seg. For meg er det ikke noe godt alternativ, med mindre det er snakk om en unghest med skikkelige problemer. Mosjon og trivsel er ellers viktigst, da får jeg heller vise opp hester som bærer preg av det, og ikke individer uten en ripe i skinnet. Vi har trent litt på forskjellige ting i det siste, blant annet har vi testet hvordan åringene reagerte på forskjellige ting…. Gå over presenninger, blant annet. Oppdaget at en av hoppene nektet plent å gå inn i vaskeboksen. Vi vasket henne på utsiden, men brukte dagen etter nesten to timer på å få henne til å gå pent inn i vaskeboks og til å gå på hengeren uten protester. Vi plasserte hengeren i stalldøra, sånn at de ikke kunne gå ut på siden, og det gikk fint med alle sammen. Var likevel litt spent i går, da vi skulle prøve når hengeren sto fritt. Det gikk så fint! Var en som nektet, men det var en helt annen enn sist, og det har sin forklaring. Hun fikk en svaleunge i hodet mens hun sto bundet og spiste, skvatt skikkelig og røk grime og tau. Etter det virker det som om hun stiller spørsmål ved alt hun skal gjøre…. livskrise? Svalekrise? Vi får ganske enkelt sette av ekstra tid til henne i dag for hengertrening. I dag er det nøyaktig en måned igjen til auksjon og lønningsdag…..
Er ganske a jour med kontorarbeidet også, har som tidligere nevnt at videoene er lagt ut. Har også lagt ut tidligere videoer på hver side, fra fjoråret. På beitet, i utegangen…. Nå er det altså tekstingen som mangler.
Siden det er syv hopper og en hingst som skal ut på auksjon i år, er det moro å se at hoppene herfra fortsatt går godt. Tidligere har vi blant annet laget to hoppederby og oaksvinnere, en norgesmester og en norgesrekordholder. Sistnevnte, Sizzling, var dyktig toer i NM i helgen, og er nå uttatt til å representere Norge i EM for hopper. Stas…:-) (Ville imidlertid ikke være med….:-(
5.august: Vi fikk aldri skikkelig uvær her i går, bare en regnskur. Helt greit, det. Og akkurat nå skinner solen gjennom en regnbue…. Har lagt ut de siste videoene, denne gangen av Brightasabutton og Balenciaga. Hvis ikke de to blir travere, så vet ikke jeg! Nå skal det tekst på sidene deres, bakgrunnsstoff.
3.august: Det buldrer i horisonten, så jeg får vel slå av pc’n og dra ut kontaktene. Har i alle fall rukket å legge ut to nye videoer, på Bruxaria og Bellatrix. bare tre igjen…..
31.juli: I morgen starter den første høstmåneden, allerede!!! Må si været om dagen er akkurat passe. Rundt 20 grader, passe med sol og frisk (i motsetning til kvelende..) luft, en og annen liten skur som graset elsker…. Skal flytte hopper og føll over på nytt beite i morgen, de tre uten føll får rett og slett overta det gamle. De tre er for fete som det er, de kan ikke gå på det beste beitet. Venter med å slippe dem over til graset er lengre og mindre næringsrikt. Det får nemlig være grenser, fettet tyter snart ut av ørene på dem! Hopper og føll burde vært verket før vi flytter dem, men får det antagelig ikke til før neste uke, det får gå.
I går fikk jeg unna mye kontorarbeide, fakturering og sprangsedler (!!) blant annet. Vi har nå vasket åringene for første gang, og i går reiste Biwa, som allerede er solgt. I dag skal vi trene på å gå inn på henger, det er en som antagelig kommer til å protestere, så vi har satt av tid på å få henne skikkelig hengervant!
I går var Juliano Star-sønnen Commander Crowe endelig på hugget igjen, med en flott seier i Hugo Åbergs på 10.7, foran The Best Madrik på 10.8, Mary er drektig med sistnevnte. Når det gjelder CC, er den hesten ikke mindre enn skikkelig imponerende. Ungheststjerne som radet opp seire, dominerende i Europa som 9-åring, før han nå, som 10-åring fortsatt setter de andre på plass. Er ikke han og Victory Tilly lysende eksempler på at det ikke er noen katastrofe å kastrere, vet ikke jeg….
Wayne startet i Jarlsberg Grand Prix, og kvalifiserte seg til finalen etter en fin avslutning på 13.8. At kusken kjørte pent innvendig uten ambisjoner i finalen, var et pluss, og hesten hadde tatt løpene fint. Var det ingen som så hvor bra han gikk? Med 40.000 i grunnlag og lite erfaring, møtte han de beste i årgangen. Mistenker at eieren bare ville ha med hest i storløpet….? Når han nå på søndag var meldt i sitt eget grunnlag, var jeg overrasket over at han var rangert så lavt. Han fikk et snilt løp, men hadde ingen problemer med å avslutte til klar seier. 14,6 i odds?Hallo? Renset ut V65, så ingen klarte full pott? Jammen synd jeg ikke spiller…..
Ellers så var det i går en oppdretter som la ut en filmsnutt av en som lekte med en folunge, lot den klenge og klatre… Ble litt sjokkert, siden jeg bestreber meg på at folungene skal holde litt avstang. En gjennomsnittlig varmblods hingstefole på seks måneder, veier rundt 250 kilo, da er rett og slett helsefarlig å ikke ha kontroll. Lærer man dem fra starten av at man er til å leke med, blir det ikke lett å oppnå respekt!
28.juli: En velsignet kjølig morgen. Gikk rett ut fra senga, for bare å fôre de to som står inne, samt kattene (snakk om å være utålmodige, matfatet er jo aldri helt tomt, heller…). Så at åringshoppene lå inne i hallen og sov, så jeg gikk dit først , satte dem fast og ga dem en boks med kraftfôr. De ble sluppet over på nytt beite i går, etter at de ble verket fredag kveld, så det er ikke det at de ikke får mat nok. Gir dem likevel kraftfôr også nå om sommeren, men bare en gang daglig. Delvis fordi de skal forstå at det er bryet verdt å komme når jeg roper, men mest fordi det er enkleste måten å se at alle føler seg i fin form. Skulle det være en som ikke vil ha mat, følger jeg nøye med. Mens de sto og spiste og de i stallen hadde fått sitt, tok jeg en runde bortom beitet for å se till drikkekaret, hopper og føll. Drikkekaret var fortsatt rent, men jeg sjekker det flere ganger om dagen. Forrige dagen hadde det druknet en svaleunge oppi vannet hos åringene, stakkars. Tok et overblikk over hoppene, de gresset spredt over det 15 mål store beitet. Men hvor var folungene? Så merkelig tomt ut…. før jeg oppdaget at de hadde delt seg i to grupper på fire. Den ene gruppen sto samlet i bunnen av beitet, mens den andre var oppe ved gjerdet, gjemt bak Marys brede bak. De er ofte langt fra mødrene allerede, det gjør det mye enklere når de etter hvert skal skilles fra. I går holdt ble mesteparten av dagen tilbragt ute på jordet, der jeg (med god hjelp) bytter ut eller setter opp nye gjerder. Ikke helt enkelt når bakken er så tørr og hard som nå…. Skal også sette opp et skillegjerde av plaststolper, men drøyer til mandag i tilfelle vi får regn i kveld, som lovet.
Skal prøve å få redigert noe film i dag også, har en som ikke er min, samt fem egne som skal klippes til. Er noen timers arbeid, selv om jeg verken har ferdigheter eller tid til å gjøre det aldeles strøkent.
Tenkte kjøre kantpusseren i pickupen ut på jordet (er gresselig tung, når man må gå langt), for å pusse under de siste gjerdene. Har kjørt beitepusseren i jordekantene mens stolpene var nede, skummelt, så jeg fikk hjelp etter hvert…. Er ikke helt sikker på mine traktorkjøreevnermedredskapnårjegikkeserhverjordetslutterogavgrunnenstarter…. Tenkte også legge ut de stolpene jeg skal bruke i morgen, og strekke trådene, så alt er klart. Ellers så skal jeg late meg…:-) Fire timer foran tv’n med Top Chef Masters.. koser meg skikkelig foran mitt tykkmagede fjernsynsapparat. Ja, jeg har fortsatt en steinaldermodell, er faktisk 13 år nå i sommer. Nei, jeg bytter ikke før jeg må, den jeg har fungerer fint og jeg klarer meg fint med det det lille jeg ser på. Har også en gammel nokia telefon, den har uvanlig nok levd en god stund. Vanligvis ødelegger jeg telefoner (mister dem i betongen, og så videre) med korte mellomrom, det vil si, jeg brukte å gjøre det. I begynnelsen regnet jeg med det bare var et kort tidsspørsmål før jeg måtte skaffe meg en ny, nå har det liksom gått litt sport i det…. Jeg har jo pc (tre stykker som er til og med…), skikkelig fotoapparat og filmkamera med stativ. Er ikke på trass, men jeg føler bare ikke at jeg «må-ha»… Er det rart? Er jeg en dinosaur?
Får stadig forespørsler og oppfordringer om at jeg skal komme meg på twitter, men jeg vet ikke… jeg kan være litt for impulsiv i reaksjonene innimellom, og har lært at jeg bør tenke meg godt om før jeg sender mailer, eller skriver noe på hjemmesiden her. Tror kanskje jeg ville provosert litt for mange om jeg kom med mine umiddelbare reaksjoner på ting og tang, sånn som for eksempel på Momarken-aksjonen forrige uke. Og siden jeg i bunn og grunn er ganske konfliktsky, er ikke twitter det lureste, antar jeg. Er imidlertid på facebook, mye fordi jeg føler jeg må holde øye med ting. Står mye rart der innimellom, uten at jeg skal utbrodere det. Slang uforsiktig nok ut en kommentar om at jeg skulle gå med gullkrone på hodet om noen tok med kake inn på fødselsdagen min, 6.september. Akkurat, på auksjonsdagen. Har fått beskjed om at krona er innkjøpt, men jeg skal nå se kaka først!!!! Bør være nok til å spandere på de rundt også, så skal jeg holde min del av løftet, jeg……:-)
Ellers så var Ultimate Rock sterk ved årets femte seier forrige dagen, og Yazmina travet et fint prøveløp på onsdag. Har også fått vite at Xavi måtte avlives etter et benbrudd…:-(, var den eneste hingsten i flokken det året, akkurat som Blizzard er det i år. Prøver også å finne navn til årets føll, har en god del «antagelige», men bare en som har fått navnet registrert: Chin Chin, som selvfølgelig er Sip the Wine datter av året….
25.juli: Har lagt ut videosnutt av Beniwiwi og Blizzard. Begge kunne nok vært bedre, men ikke så lett å filme med bare en hjelper, selv om hun løper som en gal…..
24.juli: Går det an å ha sånn tur? Presset gras i går ettermiddag, noen timer etterpå regnet det, helt umotivert, så og si….:-) Akkurat som bestilt! Det har støvet skrekkelig en stund, og selv om det vel ikke akkurat kom ned nok vann til den rotbløyta vi behøver, lukter det i alle fall frisk og godt overalt. Og, det støver ikke! I natt lå jeg og drømte om redigering av film, fant ut at det var like godt å hoppe i det. Skal sørge for å få tatt en del av hestene i dag. Er ikke bare mine egne som skal redigeres, har filmet tre andre så langt, og skal ta to til, antagelig i morgen. Ikke alle som er like enkle å filme, må sies. Har for øvrig lagt ut nye bilder av Balenciaga.
22.juli: Hadde en trivelig helg i Sverige. Siden jeg måtte sørge for bestillinger på fredag, fant vi ut at vi like gjerne skulle dra av gårde lørdag morgen, tidsnok til å få med oss løpene på Axvalla. Det skal seg raskt. Min venninne kom seg sent av gårde, vi fikk litt tekniske problemer, så vi bestemte oss etter hvert for at vi ikke ville stresse. Vi dro i stedet direkte til noen venner, som bød på grillmat og overnatting på hytta. Jeg våknet selvsagt tidlig, som vanlig, så jeg og vertskapets ene schnauser tilbrakte tre timer døsende (bikkja døste, jeg leste…) i morgensolen før resten av huset våknet til liv. Etter en bedre søndagsfrokost, fikk vi med oss vertskapet til Axvalla, på deres første tur til en travbane noensinne. Det var en fin dag i solskinnet, fikk med meg debuten til min Larissa Ås sin 3-årige datter, Nemi Broline. Hun så mektig og flott ut, hadde annen rekke og satt dessverre fast over mål med krefter igjen. Etter løpene dro vi de 14 milene til Broline for å hente en hoppe, før vi satte kursen hjemover. Klokka var 2.30 mandag morgen, før jeg endelig var hjemme igjen. Avveksling, ja. Trivelig? For all del….. Avslappende? Kan ikke akkurat si det….
15.juli: Har lagt ut en videosnutt av Buzara Umbroza. Linken ligger inne på siden hennes.
14.juli: Lurer på å følge rådet fra gårsdagens Dagblad, og samle inn noen D-vitaminer…. noen minutter daglig i solen uten klær. Bor jo sånn til at det ikke burde være noe problem. Har så lang gårdsvei, at jeg både ser og hører om det kommer noen, i god tid så jeg slipper å sjokkere noen…..:-)
Det fortsett å gå bra for «mine» hingster om dagen. Tidligere i uka hadde Juliano Star en datter som vant kvalifisering til Sto Championatet, mens etter hvert 10-årige Commander Crowe var overlegen i et større løp i Frankrike. Ken Warkentins datter Prussia tok en imponerende seier i Toscana på 12.1/2200. Fredag ble det imponerende seier til Support Justice (e Kadabra) i JGP, i går satt Kadabradatteren Bee a Magician verdensrekord for 3-årige hopper på 09.0, da hun tok årets sjuende seier i sjuende starten, denne gang Delvin Miller Memorial på Meadowlands. Muscles Yankee hadde dobbeltseier i finalen av NJSS for 2-årige hopper med Cee Bee Yes som vinner på 12.5, mens sønnen Muscle Hill fikk dobbeltseier i finalen for de 2-årige hingstene med ubeseirede Hill I Am som vinner på 12.0. Adrian Chip hadde sin første 2-årsvinner i dag.
Ellers har jeg lagt ut nye bilder av en del av folungene, fant ut at det var noen som ble oftere fotografert enn andre, det får jeg gjøre noe med.
12.juli: Dette er egentlig min ferie, har to hester (åringshingstene) inne om nettene, og fôrer åringshoppene med kraftfôr en gang om dagen. Må ut og sjekke hopper og føll, gjerder og vannkar morgen og kveld, men det er bare koselig. Ikke lett å reise bort noe sted, men det er i grunnen ikke så farlig, har mye annet jeg kan finne på. Har for øvrig stående tilbud om «barnevakt», så det er ikke noe synd på meg. Karoline jobber de fire første dagene i uka med åringene, vi tar lange helger. Har tatt bilder av de fleste, har filmet mer enn halvparten. Problemet med filmingen, er at alt må klaffe; været, tilgjengelig hjelp (må være tre) og hestens dagsform. Stor forskjell på innsatsen, da vi filmet i går. Hingstene var slakke, ingenting hjalp. Bruxaria ville bare løpe inn til meg, var ikke i nærheten av å være så fin som da vi tok bilder. Buzara var et syn, som vanlig, spenstig og flott. Det gjør utrolig forskjell. Beniwiwi var ikke så aller verst, det samme gjelder Bellatrix og Brightasabutton…. Nå er det bare for meg å klippe sammen mellom 30-60 sekunder filmsnutter av hver…
Kan late meg om jeg vil, men har ikke helt den legningen. Klarer en halv eller hel dag innimellom, men så orker jeg ikke lengre. Er mer fornøyd hvis jeg får ting gjort, ting jeg vanligvis ikke gjør. Er ikke det det som er viktigst med ferie? Avvekslingen?
Har fortsatt ikke begynt å skrive sprangsedler, men har i alle fall fått blokkene i hus. Har fått for meg at jeg skal starte i løpet av helgen, 10 sedler hver dag….
Ellers så er jeg spent på hvordan avlssesongen vil vise seg å ha gått når den er over…. Må innrømme det er betenkelig mange negative og pessimistiske toner å høre, tror vi tar inn over oss det som hender i resten av travverdenen, Italia kanskje, men spesielt Sverige? Det er vel knapt noen som har bedre rammevilkår enn norsk oppdrett og norsk travsport. At hingstestasjoner legger ned, er ikke så uventet kanskje, det er tøft å drive i bransjen. Når det gjelder hingstene jeg representerer, er det veldig opp og ned, og pågangen på de forskjellige hingstene varierer kraftig fra år til år. Juliano Star fungerer fint, men vi tar gjerne i mot enda flere hopper til ham. Muscles Yankee var veldig etterspurt i fjor, men i år er det heller lunkent. Vi fikk en batch med sperma som fungerte dårligere enn ellers, mulig noen feilaktig tror han ikke fungerer så godt som han faktisk gjør? Sønnen Muscles Wiking BR kunne vi ikke skaffe nok sperma fra i fjor, i år er det iskaldt… antagelig fordi han har vært skadet og ikke har startet på lenge. Man glemmer fort i denne bransjen. Har i alle fall hørt rykter om aldeles usedvanlig praktfulle føll etter ham! Av de andre etablerte hingstene, er selvsagt Coktail Jet og SJ’s Photo fortsatt populære. Broline-hingstene får bra med hopper, hovedsakelig med fersk sæd, Quite Easy kunne vi solgt mange flere bedekninger enn vi får grunnet mangel på sæd, med nye Weingartner balanserer vi på kanten av det vi kan få og Pine Chip er fortsatt aktuell og høyfertil. Ken Warkentin er jeg spesielt begeistret over, har hatt flere føll selv og har likt dem veldig godt, nå er han jo også priset veldig rimelig. (Zenyatta Mondatta startet i går, og så skikkelig fin ut, selv om hun tapte på streken med minst mulig margin. Jeg har også hatt årgangstoppen Uptown B.Girl og helbroren Avery, sistnevnte visstnok et emne helt utenom det vanlige…?) Når det gjelder sistnevnte, er det egentlig pussig han ikke er fulltegnet. Sjekker man de amerikanske statistikkene og ser hvordan han hevder seg i forhold til andre hingster som er tatt over til Europa, blir det enda rarere… Mulig han var for dyr til å begynne med? Av de nye hingstene har Explosive Matter startet veldig bra, det samme har Muscle Hill, men det var han vel nesten forpliktet til!!!!Muscle Mass ser ut til å være en klar plussvariant og har flyttet inn i toppskiktet av statistikkene, Conway Hall topper akkurat nå årets amerikanske 2-åringsstatistikk (tidlig…) foran nevnte EM, mens Kadabratopper for alle aldre.
Personlig er jeg optimist, det er mye lettere å leve på den måten…:-)
Ellers så la jeg merke til at TGN kritiserte det norske oppdrettet på lederplass i går. Tror ikke det er oppdrettet det er noe galt med, tror heller man er veldig forsiktige med det man har, siden man vet at gode hester tjener pengene sine etter hvert, uten at man må risikere noe tidlig. Hollandske, danske og for eksempel finske unghester, må det satses knallhardt med, om man skal få noe igjen. I Sverige er konkurransen så stor og belønningen for de som lykkes likeså, at man heller ikke der har noe valg. Man har også fortsatt store årganger, det er mange hester å ta av. Her er det nok mer en mulighet å sy puter under høvene på vårt oppdrett, og satse på lettere konkurranse og lettere inntjente penger uten samme belastning på unghesten. Bra og lurt for den enkelte hesteeier, ikke bra for norsk travsport som helhet.
10.juli: Masse arbeid, men nå har jeg endelig fått lagt ut nye bilder av åringene 🙂
9.juli: Også var det høsten igjen….. og i alle fall hoppene fryder seg over en morgen uten klegg. Jeg fryder meg også, fordi jeg fikk pakket og kjørt inn første del av vinterfôret på mandag, såå fint fôr! Med brukbart vær skal neste omgang tas i slutten av måneden, i forkant av når de andre skal ta andreslåtten sin. Har et stort jorde med gjenlegg, der det var et slit å få vekk halmen fra i fjor grunnet alt regnet i fjor høst og i vår. Måtte til slutt frese opp en del, så til igjen og pusse resten av det. Om et par uker er det passe til en fin slått til unghestene, vil ikke ha det like grovt som det hoppene får.
7.juli: Hoppene er allerede drittlei av varmen og insektene! De syntes det kjølige, fuktige været var helt topp! Jeg skal ikke begynne å klage riktig ennå, først skal jeg ha inn graset (slo i går, skal presse og pakke i morgen, supert tørkevær….), så skal det gjødsles igjen, så skal møkkahaugen kjøres ut … er tre år siden sist, siden de siste høstene har vært håpløse. Om et par ukers tid får vi begynne å ønske oss litt regn igjen, men det holder med et par netter…:-)
Har ikke lagt ut noen bilder, det var litt mer jobb enn jeg hadde beregnet. Tok 2-300 bilder før helgen, tar tid til å sortere det ned til de 20-30 beste. Er godt på vei, men det har vært litt annet å ta seg til også.
5.juli: Hadde tenkt å vente med flyttingen av hopper og føll til i morgen tidlig, men når jeg blir møtt av et unisont kor fra beitet i det jeg lukker inngangsdøra, bør det visst helst skje så fort som mulig. Får sand til inngangspartiet i ettermiddag, men det får bare gå. Ikke så lett å flytte dem uten hjelp, selv om beitet de skal på ligger «vegg-i-vegg…. Prøver jeg å leie en gjennom porten, stormer resten av hoppene etter, og så skal beitet innvies med en masse løping. De gir jo katten i at ikke alle har blitt med ennå, så det vil løpe hester på begge sider av gjerdet, de fleste av dem fortvilede folunger… Eneste løsningen er at en leier sjefen (Mary!) opp mot stallen med de andre på slep, mens en leier en av de roligere bakerst, lukker den ene porten bak alle og åpner ut på det nye beitet og tar føringen ut der… Vi er to, hadde vært greit med en til, og det tror jeg vi får til. Evy skal etter planen komme innom nå på morgenen så vi får filmet åringen hennes, Rubin Ravin, før han skal reise hjem igjen.
Vi flyttet dem greit, men det ble neimen ikke noe løping. Hodene forsvant rett ned i graset og på fire timer hadde ikke flokken rukket å komme lengre enn til den første lille toppen, der de tok en velfortjent hvil… var tydeligvis på tide å flytte, ja!
3.juli: Spennende dag i dag, sjekket tre av hoppene, samt kontroll av en fjerde…. alle var drektige! Hadde litt forhøyet puls under undersøkelsene, de tre som ble undersøkt i dag, Misty, Roxy og Sip, var det viktig at var drektige. Har ikke råd til at de går tomme, i alle fall ikke alle tre! Hadde kommet til å bedekke dem om igjen en gang til, hvis så hadde vært tilfellet, men nå slapp jeg det! Heldigvis. Hadde jeg bare hatt 4-5-6 hopper, ville jeg nok fortsatt sesongen ut august som tidligere, men nå som jeg er avhengig av å ta fra 1.oktober, sier det seg selv at jeg må avslutte før. Etter min mening spiller det ingen rolle at folungene er født i juni eller første del av juli, ser jo bare på åringene mine som er ganske sent født. Digre, velutviklede troll!!!..:-) Og nei, fôrer fortsatt ikke mye med kraftfôr, gode beiter er hemmeligheten.
Har tatt bilder av fire åringer til, skal legge dem ut i løpet av dagen, håper jeg i alle fall å få til. Må bare fakturere noen flere føllavgifter først. Skal også begynne med sprangsedlene, like morsomt hvert år… NOT!
28.juni: Dagen i dag åpnet heldigvis litt roligere enn onsdagen…. ellers alltid litt stress på tappedagene når det skal bestilles sæd fra Sverige. Alt må være klar og sendt før klokka 0900, ikke alle stasjonene som klarer det alltid. Prøver å ha kontroll på hvem det er som ligger i løypa og sende en sms for å sjekke, sånn for sikkerhets skyld. Onsdag var det fire hopper som skulle hatt Weingartner, det gikk ikke, vi fikk bare til to. Var to som også hadde fått på mandag og ikke var ferdige, i sånne tilfeller prioriteres alltid de som er påbegynt. Dessverre var de to som ikke fikk, ferdige før i dag, begge ble inseminert med fryshingster i går. I dag var det bare en hoppe til ham, så vi var maksimalt uheldige på onsdag…. Quite Easy er fulltegnet for lenge siden, men der har vi heldigvis fryst i reserve, det hjelper jo mye. De to har svært god sædkvalitet, men leverer ikke voldsomme mengder av gangen akkurat. Da er det lettere med Pine Chip, den karen er ikke snau….
Har fôret åringene, sluppet ut Hingstene og Wellfit som skal insemineres i kveld, deretter kommer hun ut på beitet til de andre. Det gleder hun seg til, jeg gruer meg litt. Folungen hennes er ikke av de som har det beste øyet til sin mor, og der ute finnes det farer….
25.juni: Har lagt inn et nytt bilde av fire av åringene, Balenciaga, Biwa, Brandy og Buzara Umbroza. Vi holder på å trene dem i å oppføre seg utenfor flokken, om ikke ting skjærer seg, skal vi verke dem i morgen. Høvene vokser nesten like fort som gresset….
24.juni: Ble så inderlig forbannet nå nettopp, eller det er muligens ikke helt riktig, mer skikkelig skuffet, kanskje. Fikk mail om at DNT hadde gjort kuvending i auksjonsopplegget. Igjen. Varmblodshestene blir nok en gang avspist med den dårligste dagen, fredag. Kaldblod og fullblod får glede seg over lørdagen. Igjen! Hadde ordnet med hjelp, var så fint at ingen i år behøvde ta seg fri fra skole eller jobb, men det skar seg altså…. Igjen….. Er vel ikke så mye å gjøre med det nå, men det er vesentlig vanskeligere å være fornøyd når man i flere uker hadde kost seg med det man trodde skulle bli en realitet. Føler meg ganske enkelt snytt! Lurt! Flådd! Begynner kanskje å overdrive littegrann, selv om jeg er langt fra fornøyd med avgjørelsen eller enig i den, klarer jeg nok å leve med den. Etter hvert….
Skrekk og gru, nå kommer sikkert en eller flere av mine til å måtte åpne auksjonen likevel….
24.juni: Slapp Larissa og Roxy sammen med de fem andre hoppene som har føll. Mary og poden hennes (skrekkelig dårlig oppdratt!) klarte ikke å la Larissa være, Roxy brydde de seg ikke om. Ser heldigvis ut som det her roet seg litt nå etter hvert. Hjelper antagelig at det regner…. Wellfit og babyen får gå alene ut uka, ser ikke ut til at hun tok seg på føllbrunsten (ingen stor overraskelse, akkurat), så jeg vil ha henne ferdig bedekket og ute av brunst igjen, før jeg utsetter henne for tilnærmelsene til «avlshingsten» ute på beitet.
Har begynt å lage egne hjemmesider til åringene. Så langt har jeg flyttet over babybilder og lagt inn de nye bildene jeg hadde tatt. Oppdaget at jeg ikke hadde noen der Beniwiwi var alene, det får vi fikse på.
21.juni, kveld: Regn ble det i alle fall. Tok inn alle hopper og føll for sikkerhets skyld, og åringshoppene vil helst ikke ut på beitet, men står i døra på liggehallen. Måtte nesten gi dem litt høy, så de slapp å gå ut i regnet for å finne mat. Blir det opphold, antar jeg de er raskt nok ute….
21.juni: Stemmer værmeldingen tro? De har kuttet voldsomt på vannmengdene i spådommen sin, til gjengjeld (og helt uanmeldt) både tordner og regner det allerede nå, på morgenen…. Metroologer, altså! Kan ikke stole på dem!
Tre netter i graset på beitet og åringshoppene fant igjen ut at ikke noe slår det å kunne ligge i tørr flis….? Alle skal imidlertid sove i inngangspartiet, bra porten er både høy og vid…. Rakk å ta tak i dem før de stakk ut på beitet igjen, de får en liten porsjon kraftfôr bare for at de skal finne det bryet verdt å samarbeide. Selv om Karoline tar seg tre dagers helger, fôrer jeg dem også de dagene hun ikke kommer, greit når ungene stiller opp av seg selv og ikke må hentes. Største ulempen med Karolines langhelg, er at jeg hele tiden strengt må si til meg selv at det er fredag, ikke lørdag! Tør ellers fortsatt ikke forlate gården mens gutta er ute, ikke helt sikker på at de synes gjerder er en spesielt stor hindring. Fram til over helgen går tre av hoppene med føll like ved dem, og den ene av folungene har vært utenfor flere ganger allerede! Ikke på samme måten som den ene i fjor, dette er mer feilberegning. Ville de tre skulle venne seg til å gå sammen med andre, før jeg slipper dem inn til resten av flokken, kan være forvirrende for de små med så mange mammaer… også en stor bølle, da. Mary-ungen koser seg glugg i hjel (håper ikke bokstavelig talt, men han lever litt farlig), den digre bamsen flyr etter de yngre og mindre ungene, som til slutt gjemmer seg bak sine mødre og sladrer… mamma, den store gutten plaager meg…. Han har fått delvis respekt for de voksne, skjønt Sip the Wine skjønte ikke hva som traff henne i morges, da han først hoppet opp på henne bakfra og deretter skvatt fort unna. Hmm, de fleste av hoppene mine er for snille mot banditten. Spørs hva Larissa og Roxy sier til oppførselen hans. Eneste trøsten er at selv om han grunnet alderen er størst nå, er det flere av de andre som blir større hester etter hvert. Utpå høsten regner jeg med de matcher ham. Han har ellers blitt vesentlig kjappere i bevegelsene. Til å begynne med var det lett å se at han ikke hadde hatt noen å leke med, de andre stakk lett i fra, mens han var tyngre og tregere. Ikke bare bare å bli født så tidlig, selv om han var mye ute.
Den svenske midtsommerfeiringen starter i dag, tre hele dager til ende! Hadde sendt ut varsel til alle jeg kunne tenke meg kunne finne på å bestille sæd fra Sverige i dag, om at de måtte bestille i går i stedet. Hadde mange bestillinger da, ventet i spenning fram til klokka 9 i dag, men telefonen var helt stille på utenlandsbestillinger. Heldigvis! Ellers så er det ikke så lett å holde styr på alle stasjonene som tar i mot hopper. Jeg prøver å være så tydelig som mulig, og gjentar meg selv til det kjedsommelige på grensen (og sikkert over, i følge mange). Husk å bestille før klokken 0900!!!!! De aller fleste klarer det fint, selv klarte jeg å gå ut uten telefonen en morgen og ble helt svett da jeg så alle de tapte anropene. Heldigvis var Tommy på Broline en prins og hjalp meg ut av klemmen. Det er imidlertid en stasjon som ikke klarer å bestille i tid, og på onsdag skar det seg helt. Var ikke mulig å få sæd fra den hingsten siden alt allerede var fordelt, veterinærattestene skrevet og mottagerne var varslet. Vi ga beskjed om at hingsten ville tappes igjen dagen etter (i går) og at vi skulle sette hoppa øverst på listen. Da egget gikk i løpet av natten, ble det en fiasko. Og hvem fikk kjeft? Ganske riktig, det var meg. Skjønner ikke helt hvordan jeg skal klare å forhindre sånne hendelser, egentlig…..
20.juni: Kan ikke si jeg setter pris på værvarselet for i morgen…. torden og regn i voldsomme mengder….. Bare å håpe at værmeldingen tar feil. Igjen.
19.juni: Ikke det lureste å slippe åringshoppene på nytt beite dagen før Karoline skulle begynne å jobbe med dem, men må man så må man…. Halvannet døgn, og de var ikke til å rikke fra det grønne. Gikk likevel forbausende greit å få dem med inn. Vi setter fire av hoppene på boks, mens K steller de fire siste på den vante plassen. Var tilløp til hysteri fra en av de som ble satt inn, men allerede i dag, andre gangen, gikk alt rolig for seg. Stort sett. Begynte utetreningen av Blizzard (grei gutt!) og tre av hoppene, den fjerde er ikke helt moden for å høre etter foreløpig, så vi trener inne en stund! I morgen og torsdag er det de fire siste hoppene som skal inn på boks noen timer, veldig greit å venne dem til det også. Vi får trene litt, før vi starter fotografering og filming, skjønt vi tyvstartet litt i dag. Brandy stiller opp som en proff, mens det er en gåte hvordan en så flott og faktisk både langlagt og strømlinjeformet hest som Blizzard klarer å se så kort ut oppstilt. Vi slet mye med ham, før vi fikk et noenlunde bilde der han sto i balanse.
17.juni: Caltina fikk slippe i går. Det gikk fort og var godt både for henne og meg…..
15.juni: Travelt, men fikk alt gjort i går! Satte opp åringshoppene og bestemte meg for å sjekke de to single hoppene på beitet mens åringene spiste, fylte opp en bøtte med gras til Caltina også. Oppdaget plutselig noe som ikke stemte på beitet hos hopper og føll, de hadde gått gjennom skillegjerdet. Var bare å jogge med og fjerne 10 plaststolper samt tråden, hadde satt opp et nytt skillegjerde fra før, så det gikk bra. Hadde egentlig ikke tenkt å flytte dem før i morgen, men men… Graset har blitt så langt, så jeg gir dem bare 20-30 meter (ca 2 mål) nytt om gangen, ellers blir alt bare tråkket ned. Fikk uttelling for at jeg knapt går ut uten alt utstyret jeg behøver. Strømmåler, fjernkontroll til strømapparatet, avbiter, kniv i slire, bit strømtråd, i tillegg til blokk og penn og telefon. Ikke rart buksa henger lavt. Går jeg ned noen kilo til, må jeg bite i det sure eplet og begynne med belte…. Åringshoppene var naturlig nok ferdige lenge før jeg var tilbake, men de sto snilt og ventet til jeg slapp dem ut igjen. Treningen starter på mandag. Litt kontorarbeide, kontrakter og fakturaer, de tre hoppene som hadde vært inne i natt skulle ut før jeg dro til Sverige. Gutta fikk stå inne så lenge, stoler ikke på dem. Reiste for å hente sperma på grensen, handlet, plukket opp noen bunter ståltråd samt to sekker kraftfôr på veien, får leveranse mandag, men tror kanskje det mangler litt på at det rekker. Var innom Jørgentvedt på hjemveien også, flyttet over noe frossensæd han hadde tatt med seg kvelden før, og ventet mens han tappet Juliano Star for sæd og preparerte den. Fikk med meg en pakke hjem, skal sjekke en av hoppene i morgen tidlig. Er antagelig i tidligste laget, men tar med en dose for sikkerhets skyld. Var også innom Evy for å gratulere med dagen (Stort jubileum) og med en aldri så liten oppmerksomhet. Rushet innom for å hente posten, hjem igjen for å ta inn hoppene som skulle undersøkes og var akkurat ferdig til Lene kom 13.30….. Slapp ut igjen etter insemineringen, måkte stallen, fylte fôr og ryddet, var ferdig litt før klokken 20, dusjet og satte meg ned litt før jeg skulle bortom fødelsdagsfesten….. og sovnet…. Jaja, alt det viktigste var i boks!
10.juni: Syntes det drøyde og drøyde med info angående auksjonen, så jeg klarte å bygge meg opp skikkelig i løpet av helgen. Så for meg at det ble fredagsauksjon på oss likevel, at det var 150 hester som skulle selges, det var maks 10 personer igjen når mine skulle selges som de 8 siste….. Akkurat det siste skal jo ikke være mulig, siden de trekker mødrenes navn bestemmer rekkefølgen. Har jo vært så heldig at vi har fått lov til å åpne ballet med flere hester de siste årene, regner i grunnen med at det samme skjer i år. Blir bokstaven C, har vi i alle fall de to første…. Fikk imidlertid en mail akkurat nå, om at auksjonen blir på lørdag, og tuuusen takk for det! Så mye lettere med alt, med hjelpere som ellers har andre jobber eller går på skole. Mye lettere også for de potensielle kjøperne, som nå kan strømme til fra alle kanter av landet, etter at de er ferdige med ukas jobb på fredag…:-)
Har lagt ut en masse føllbilder, samt noen her og der i tillegg. Nå er det bildene av åringshoppene på beite som skal legges ut, en dag i nærmeste framtid…..
8.juni: Nå er 11 av hoppene inseminert for første gang, og Mary og Ippe er konstatert drektige. Vi skal undersøke seks til den neste uken, mens de tre siste ligger litt etter. Er ingen stor fan av føllbrunster, men kan bruke dem om forholdene ligger helt til rette. Det viktigste er selvsagt at hoppa hadde en ukomplisert fødsel, at livmora har trekt seg skikkelig sammen og at alt ser bra ut. Den andre betingelsen, er at jeg aldri sjekker dem før 10.dagen etter følling, har de tidlig eggløsning, får det bare være. Bestemte meg faktisk ikke før 12.dagen på en av dem, sjekket, og der var det fortsatt egg…. Siden jeg har blitt avhengig av å ta fra føllene forholdsvis tidlig, medfører det at jeg ikke lengre kan ha sent fødte føll. Er derfor spent på hvor mange av hoppene som tar seg innen fristen går ut…. Klarer jeg å redusere antallet hopper (ha ha…) spiller det ingen rolle om de blir født senere, da er det viktigere at de får føll, om mulig!
Folungen som fikk seg en smell, virker å være helt bra igjen. Fikk en uke på boks og i luftegård, har nå vært et par dager på beitet igjen, og selv om jeg følger nøye med (også med kikkert!), kan jeg ikke se noen tegn til ustøhet eller forvirring. De tre hingsteføllene jeg har fått er for øvrig en gjeng fine nelliker. Eldstemann har omsider lært at han ikke kan herje med alle store hester sånn som han kjører rundt med sin mor. Han konsentrerer seg i stedet om de andre små hestene, som han synes det er ustyrtelig stas med…. Nummer to virket i utgangspunket til å være en helt harmløs fyr, helt til jeg oppdaget ham i ferd med å utføre et snikoverfall på ryggen min her om dagen…. og tredjemann er en riktig tyrann. Frekk og freidig, slem mot sin mor som ennå ikke har forstått at barneoppdragelse betyr at mor skal oppdra barnet, ikke omvendt!!! Blir nok et sjokk for ham å treffe større kompiser etter hvert….:-) Hoppeføllene er friske nok, men ingen har samme attitude som Roxy-sønnen. Heldigvis, får man si.
Caltina er naturlig nok den av hoppene som ikke er bedekket, og om hun kommer seg, får hun likevel et friår. Hun er litt bedre, en god del faktisk, men jeg har satt mandag om to dager som D-dag. Hun hadde for øvrig en vinner i går eller forgårs, barna hjelper tydeligvis til….
Holder på å redigere føllbildene jeg har tatt, skal legge dem ut. Snart. Om en drøy uke starter vi treningen av åringene, så da blir det fotosessions på dem også. De er fiine…. Blizzard har blitt stor og elegant, utrolig når man tenker på den lille, spjælete folungen han var. Han er så og si i løpsform allerede, må anstrenge seg til det ytterste for å få tak i baken til kompisen med tenna….:-) Hoppene brukte en drøy uke på beitet, før de fant ut at det var smart å bruke liggehallen som base og soverom, i stedet for å ligge ute på bakken. De har vært veldig aktive i det siste, og har fått en god del løpetrening i bakkene. Gjør underverker for kondisen.
2.juni: I dag er det ikke min dag. Klokka er bare 10, og jeg har allerede blitt bitt i puppen av kompisen til Blizzard og skallet over øyet av en av hoppene. Sistnevnte mente definitivt ikke noe galt, men vondt var det likevel. Ble veldig overrasket over åringshingstens manøver, fram til nå har han vært snill som en engel. Passer meg for min egen pøbel, men hadde ikke ventet sånn oppførsel av Rubinen. Han bet i og for seg kanskje ikke så hardt, selv om det kjentes sånn ut.
Har sluppet både hopper og føll og de to uten føll over på nytt gras nå på morgenen, har også flyttet de gamle gjerdene så de er klare til å settes opp på nytt, et stykke lengre bort. Ellers så brukte jeg ettermiddagen i går (mellom regnskurene), til å fjerne en del gamle gjerder. Fy søren for noe lappverk. Masse gammel rusten ståltråd, skal fortsette i ettermiddag. Må få gjerdet skikkelig med rikelig med strøm til de to gutta, skjønt ingen av dem er tilsynelatende spesielt interessert i damer. Kommer uansett til å fortsette med å ta dem inn om nettene, sånn i tilfelle bare….
Vel, nå i kveldingen, viste det seg at det ikke ble noen gjerding. Det regnet og regnet… Rakk også å få skikkelig støt av det ene strømgjerdet og å bli sparket av en av folungene. Siden det tydeligvis var dagen for det, ble jeg lettere engstelig da det klikket for en av hoppene når jeg skulle leie henne inn. Gikk imidlertid bra, bare med en lettere vrikket ankel. Morgendagen må da bli bedre?
Er fortsatt bekymret for Caltina. Er ikke mye bedre, selv om hun tar til seg næring i en viss grad og drikker godt med vann.
30.mai: Tror aldri jeg har gruet meg mer til å gå ut i stallen noen gang enn i morges….. utsatte det i det lengste. Folungen jeg var bekymret for, var helt i svime da jeg tok inn hoppene i går kveld. Klarte ikke å stå stille, gikk på veggen, snublet rundt, snurret rundt med bakparten som akse, deiset inn i moren… var i det hele tatt helt hinsides. Etter fire timer på stall var det ikke blitt bedre, og jeg begynte å innse at dette ikke kom til å gå bra. Enten en hjernesvulst, eller et hardt slag i hodet. Kunne ikke se noe sår eller merke, og var det et slag, burde vel hesten roet seg etter så lang tid? Kan ha vært så hardt at folungen fikk brudd på hjerneskallen eller annen hjerneskade? Ga en dose smertestillende for sikkerhets skyld, og gikk inn og la meg. Lå og tenkte på alternativene, og gruet meg. 1. Enten så var den bedre igjen, noe jeg holdt for å være temmelig usannsynlig. 2. Kunne være død, antagelig det beste man kunne håpe på. 3. Kunne virre rundt like forvirret, noe som ville medføre en alvorlig beslutning som måtte tas og den verste muligheten av alle; kunne være halvdød og lidende…. grøss og gru….! Var med bange anelser jeg gikk til boksen og tittet inn, ok, folungen lå nede. Da hadde den i alle fall fått hvile. Sjekket juret på moren, som hadde blitt ganske fullt i går kveld… tomt. Jøss, bra. Fikk folungen opp, og skjønt den vaklet litt, kunne den stå stille på alle fire uten å ramle inn mot veggen. Gikk og hentet kraftfôr og den kastet seg over inn holdet i krybba…. Satt mor og føll ut sammen i en luftegård og ikke på beitet, og har fulgt babyen med argusøyne i hele dag. Slapp dem da de skulle inn, folungen travet snorrett og virker helt ok… Har en hevelse over det ene øyet, så det ser ut til at jeg hadde rett med det slaget. Må ha vært skikkelig hardt, for å framkalle en slik oppførsel, har aldri sett maken, og håper jeg slipper det igjen. Regner likevel med at den har en hjernerystelse? og kommer til å passe ekstra godt på framover.
Caltina er litt bedre, slipper å stå på væskebehandling, har sluttet å skjelve, har ikke feber, og spiser og drikker litt. Børbetennelsen er på retur, men hun er ikke bra i beina. Ble forfangen i alle fire, bak holder det på å slippe taket. Setter beina hennes i bøtter med kaldt vann flere ganger om dagen, er ikke alltid like enkelt å få løftet dem, skal jeg si. Prognosen er vel litt bedre, men hun er langt fra trygg ennå…
Har tatt mange nye bilder av føll, åringer og hopper, men aner ikke når jeg rekker å få lagt dem ut.
29.mai: Det kunne vært myye verre? Sånt skal man tydeligvis verken tenke eller si, for nå er det plutselig det. Sist var alle fødslene gått bra, alle hestene for øvrig var friske og raske og alt utenom været var fint… Nå har jeg mistet et føll, hoppa overlever kanskje ikke – henger foreløpig i en forholdsvis tynn tråd, selv om vi jobber mye med henne… En av folungene har enten fått seg en kraftig smell eller har hjernesvulst. Virket normal tidligere i dag, så jeg håper det er noe forbigående, men er ikke spesielt optimistisk. I tillegg fikk en av hoppene spiserørsforstoppelse i kveld, men det ser heldigvis ut til å rette seg av seg selv. Fikk henne til å drikke litt vann, da pleier det å gå greit, hun hadde heller ikke kommet mer enn så vidt i gang med spisingen, så proppen kan ikke være så stor…. Søvn blir det imidlertid mindre av, jeg som hadde gledet meg sånn…
Går i halvsvime, i dag gikk jeg ut uten telefon, og det på en bestillingsdag. Bare flaks jeg hentet den før det var altfor sent å bestillingene, var tre som behøvde sperma fra Sverige i dag. Skjerpings!!!
26.mai: Wellfit var snill og føllet på ettermiddagen, hun fikk en stor og vakker datter og fødselen gikk fort og greit.
25.mai: Jeg visste jo at det kom til å gå galt en gang igjen, men skjøv bare tanken foran meg. Sist jeg mistet et føll, var for tre år siden, da var jeg ikke til stede. Vet ikke om det hadde gjort noe fra eller til, men mistenker at det var fraværet av hjelp som hadde skylda. I dag mistet vi nok et føll, nå tross all mulig hjelp. Det føles derfor lettere. Så ganske straks at noe ikke stemte da Caltina hadde lagt seg ned. Kom bare ut en stor ballong med fostervann, ikke bein eller hode. En rask sjekk fortalte meg at det var to bein så vidt i fødselskanalen (litt pussig, noe som ikke stemte?) men ikke noe hode. Ringte like godt etter veterinæren(e), og leide en tur på hoppa, så hun ikke skulle begynne å presse. Det viste seg at folungen lå baklengs, og selv om vi etter hvert fikk den ut i live, døde den ganske raskt fra oss…. Caltina var ganske spak, og forsto antagelig alvoret mens vi jobbet intenst med den. Vi lot den bli liggende inne hos hoppa, og hun jobbet til og begynne ganske frenetisk med å få respons. Nå etter hvert slikker hun bare litt på den nå og da, men står fortsatt og vokter over den. Har lært at jeg skal la hoppene bestemme selv når de er klare til å gi slipp på døde babyer, det er aldeles hjerteskjærende å høre den fortvilte skrikingen om man tar dem bort for tidlig. I morgen tidlig, tenker jeg…. Et pussig sammentreff er at den forrige folungen jeg mistet, var etter samme hingst som denne….
En følling igjen i år……
23.mai: Døgnet har ikke mange nok timer til alt som skal gjøres. Feil tenkt, sa OJ, det er deg det er for få av…. Det kan hende han har rett i det. Merker at jeg ikke har samme arbeidskapasitet som tidligere, før jobbet jeg glatt 18-20 timer i døgnet i sesongen, nå går det så vidt med 14-16. Og selv om man planlegger dagen nøye, er det ikke alltid alt stemmer. Var ganske fornøyd på mandag, da var dagen nøye satt opp. Klokka 5.30 Fôre hopper og føll. Klokka 7, slippe ut første pulje av mødre med barn og måke for dem. Klokka 8 kom Karoline noen minutter før veterinæren, Lene, og vi var ferdige med undersøkelsene og påsying av en føllvarsler 8.50. Akkurat tidsnok til å binde opp åringshoppene før hovslageren kom klokka 9…. (nå var han 8 minutter for tidlig ute, men fikk bare vente litt…:-). Han verket 6 av hoppene, mens jeg sto foran hoppene med folungene deres i grime og leietom, de oppførte seg eksemplarisk! I mellomtiden holdt K på med åringene. Ventet besøk fra Anders og Anna fra Offspring mellom 10 og 11, og det hadde holdt akkurat, hadde ikke også de kommet noen minutter før annonsert…. hva er det med folk! (Bare tuller) Hadde gjort klar en lett lunsj pluss pannacotta. K tok resten av stalljobben, Henriette hjalp til og måkte i tillegg en luftegård på ettermiddagen, mens jeg prøvde å få skrevet noen regninger. Må innrømme at jeg i stedet omtrent sovnet oppi datamaskinen.
Gårsdagen gikk ikke like glatt. Var temmelig sikker på å få føll om natten, så jeg sov ikke stort. Gikk ut da Larissa endelig la seg ned, og slo av alarmen før den fikk sjansen til å bråke. Ja, jeg husket å slå den på igjen etter at jeg hadde fjernet føllvarsleren, har sjekket, dobbeltsjekket og trippelsjekket. Var såpass trøtt at jeg tenkte jeg skulle få unna stallen før jeg seg overende, og var så og si ferdig klokka to. Da kom første tilbakeslag, rundballen var muggen. Ikke hele, bare litt her og der. Måtte håndsortere for å være sikker på at det som var dårlig ble kastet, og at det jeg fôret med var bra… det tok meg nesten tre timer. Må innrømmes at jeg var usigelig sliten mot slutten.
I dag rakk jeg å få ut den minste babyen før det begynte å regne (Lisbeth kom opp fra Askim for å hjelpe til, hun er en engel!). De andre fikk sture ute i åtte grader og regnvær mens jeg måkte. Enkelte er fullstendig propell (Les: Divadatter og Roxysønn!) og burde vært ute mye lengre, mens guttungen til Mary er nesten for voksen å regne og var ute en god stund. Nå vil jeg ha dem på beite snart, så jeg rekker å gjøre klart de andre beitene og andre ting jeg ikke rekker å få gjort!
Gikk forøvrig hele dagen og messet for meg selv; Det kunne vært myye verre…..! Behøvde bare ta en titt på nyhetene, så så jeg jo hvor sant det var.
Ellers var det tropevarme i helgen, i natt er det meldt frost. Gikk rundt og lukket vinduene nå på kvelden, og satte på viftene i stedet, de surrer bare pent og rolig. Kanskje jeg får sove sånn noenlunde en natt til? Tror egentlig ikke på føll, men C oppfører seg litt rart….?
22.mai: Tok feil, de følger rekkefølgen, Larissa fikk hoppeføll nå i morges….. Hvis de fortsetter sånn, blir det Wellfit nå, før Caltina. Og så: Sove!!!!
18.mai: Skjønte ikke hvorfor jeg følte meg så dårlig utpå formiddagen, svettet og var uvel mens jeg måkte… så gikk det opp et lys: Gikk inn og skrelte av meg tre lag klær, og vips!!! Nu gikk alt så meget bedre…:-) Er glad for at jeg har vinduer i hver boks, slo av viftene (bråker noe skrekkelig når de går for fullt!) og satte opp vinduer og dører. Regner med at hopper og føll også satte pris på stillheten og en sval bris. Må bare passe på at det ikke blir ubehagelig gjennomtrekk, så lenge det er vindstille kan dørene stå oppe i begge ender. Har ikke satt opp vinduene inne hos Roxy og hennes lille sønn, men siden hun står ved døra, holder det. Hun ble brått voksen da hun ble mor, vimsete, livlige Roxy er en rolig, ansvarsfull mamma….
16.mai: Nå skyter de fart…. Roxy fikk hingsteføll i kveld og Caltina ligger an til å bli neste. Tror hun venter en dag eller to. Larissa er to dager på overtid og Wellfit har termin på tirsdag. Tenk så deilig å bli ferdig med føllingen….
9.mai: Har faktisk fått sove flere netter nå. Ikke verst. Har tre hopper som har termin neste uke, ser ikke ut til at noen av dem har tenkt å komme tidligere. Den fjerde ligger egentlig ytterligere en uke etter på papiret, men hun ser ut til å ville være først…. Har bare tre kameraer, så jeg må sjekke nøye så de blir satt opp riktig. Foreløpig er de satt opp hos de to hoppene jeg ikke kjenner, følger litt med på dem allerede.
Ellers er det mye som skal ordnes. Et par dager nå som jeg har jobbet som en gal, for å rekke å pakke om frossen sæd og gjøre klar forsendelser. Er en del problemer med at oppdretterne bestiller altfor tett opp til bedekningen, det byr på praktiske problemer. Må få tak i nok nitrogen til å fylle transportkontainerne, de suger veldig mye. Vi sender ekspress over natt, og bare portoen er mellom 300 – 700 kr, antagelig mer til Nord-Norge. Pluss at det tar tid å fylle kontainere, må gjøres i flere omganger, helst over 10-12 timer så kontainerne blir skikkelig nedkjølte. Er også avhengig av at mottagerne returnerer kontainerne raskt, har bare et begrenset antall av dem og de er også dyre. Nytter heller ikke å ta kontorarbeide en dag i uka, her må det gjøres hver dag. har endelig fått ryddet skrivebordet mitt, det har vært et tykt lag av papirer der, og jeg har vært litt redd for at jeg har glemt noe.
Skal begynne å fakturere føllavgifter også, i ettermiddag faktisk. Da blir nok mange mottagere glade…?
Prøver å få tid til å gjøre andre ting også. Nå som jeg har hage for første gang, skal den stelles også… jeg skal pusse og male et par blomsterkasser jeg kjøpte i høst, for å få plantet blomster ved inngangspartiet til huset. Skal vaske garasjen og gjerdet for å få malt, byttet ut deler av gjerdet rundt dammen og ryddet rundt den, og…. men dette får vente til hopper og unghester er på beitet. Før vi kommer så langt, må det imidlertid gjerdes en masse… gruer meg til det.
Ellers så har jeg tatt bilder av folungene igjen, skal få lagt dem ut snart….
…også har jeg solgt en av åringene. Det er egentlig en litt morsom historie, men den kan jeg dessverre ikke fortelle…..
5.mai: Grinete og fæl, joda, hun er absolutt bedre. Spiser ganske bra, beveger seg stadig lettere, spesielt etter vi tok ut skruer og skinner bak. Hadde ikke blitt betent heller, og hun har nesten ikke utflod heller. Ikke mer enn normalt. Vi fikk dyttet ting inn, før det kom for langt ut, antar jeg. Har for øvrig tenkt litt på hva som skjedde. Hun presset faktisk ikke ut børen, den bare skled ut da hun la seg ned på kvelden. Hun holdt seg stort sett på beina etter føllingen, folungen lot henne ikke ligge lenge om gangen, før antagelig på kvelden. Livmorhalsen skal egentlig trekke seg raskt sammen, men gjør den ikke det, kan sånt hende. Hun begynte ikke å presse i mot, før livmora var nesten på plass igjen ved hjelp av en halvannenliters brusflaske….!
4.mai: Norma er så mye bedre, har mer eller mindre holdt seg på beina sine hun var ute i går. Begynner å tro dette skal gå bra….:-)
3.mai: Alt så ganske greit ut da jeg la meg i går kveld, men våknet flere ganger og sjekket monitoren med et halvt øye. Norma lå hver eneste gang, men på forskjellige steder i boksen, så jeg skjønte hun hadde vært oppe innimellom. Klokka halv to lå hun merkelig igjen. Langs veggen, med mistenkelig strake bein og hode lett bakover, som om hun prøvde å ha mest mulig åpne luftveier. Folungen sto og hogg de spisse høvene inn i magen til hoppa, prøvde å suge, men fortsatte i stedet den brutale behandlingen. Opp mamma, opp!!!! Ikke en trekning å se på hoppa, ikke på ører, ikke magemuskulatur, ikke halen, ingenting. Faaaeeen…. så helt dau ut. Lukket de såre øynene mine i fem minutter til, før jeg tok en titt til. Ingen forandring, hoppa lå helt stiv…. og folungen så helt resignert ut. Jaha, helt sikkert død. Jeg sto opp, kledde på meg og slepte meg ned. Tenkte å gå ut for å slå fast status, før jeg varmet opp melk fra fryseren til den fortvilte babyen. Tittet bort på monitoren i stua før jeg gikk ut, og jøss! Norma lå i brystleie, og var altså ikke død likevel. Heldigvis. Må imidlertid ha vært mer eller mindre i koma, for ikke å ha reagert på den behandlingen folungen ga henne. I morges slapp jeg henne ut, hadde bare leid på henne så langt, og hun måtte bevege seg ganske så mye for å holde noenlunde tritt med folungen sin. Den sto nemlig ikke mye stille!
1.mai: Jomen sa jeg sove…. sitter her, klokka er snart halv ett på natten, jeg er lys våken og fortsatt litt skjelven. Var på vei i dusjen og senga, da jeg så at Norma oppførte seg rart. Folungen prøvde å suge mens hun lå nede, i og for seg ikke så uvanlig, men hun lå med tilbakeslått hode, noe som antyder smerte. Ventet til hun reiste seg, og grøss og gru! Livmora var på vei ut bak! Har aldri hatt det problemet noen gang, men har alltid vært veldig oppmerksom på det. Hos Norma gikk etterbyrden helt normalt etter mindre enn en time, hun har virket frisk og grei i hele dag, har spist og stort sett vært på beina hele tiden. Lene og Tore (Borud) kom hastende til for å hjelpe, fikk stappet faenskapen inn igjen og sydd igjen. Prøvde å skylle rent mest mulig, har fylt hoppa opp med antibiotika både inni og utenpå, så og si, og nå er det bare å krysse fingrene og håpe det går bra. Mens boksen var full av folk som hastet til og fra, sørget folungen for å drikke seg utørst, mens hun ellers vaklet mest mulig i veien, nesten besvimelsen nær av trøtthet. Har absolutt ikke lyst på noe flaskebarn, det må jeg si…..
Nå er det morgen, klokka er sju. Halvannen time søvn ble det til slutt. En stund ut på natten ble hoppa dårlig igjen, hun svettet og hadde kraftige rier, var nesten hinsides og gjorde så godt hun kunne for å presse ut innmaten igjen. Klarte å vekke henne såpass at hun reiste seg. Etter at folungen hadde fått sitt, tok jeg Norma med ut og gikk. Og gikk. Hun skrek så hun måtte vekke naboene langt unna, men krampene ga seg. Inn på boksen igjen…ut å gå… inn … ut å gå. Etter en times tid virket som det gikk bedre, så jeg gikk inn for å følge med på monitoren. Hoppa skalv, men holdt seg på beina. Klokka fem sovnet jeg omsider…. Har akkurat fôret, og hun spiser kraftfôr, selv om det er en smule halvhjertet… Alle er i live så langt og folungen er fin! Det gikk 17 timer fra etterbyrden gikk, til hun presset ut livmora, har aldri hørt at det kan komme så sent? Det hadde ikke veterinærene heller, men beviset så vi jo i natt. Det som er sydd fast på bak på hoppa, ser brutalt ut, men virker. Blir nok ikke noen bedekning på henne i år, om jeg i det hele tatt kommer til å tørre å prøve henne igjen. Forrige gang fikk hun en kraftig livmorbetennelse straks etter føllingen, men dette var mange hakk verre!
30.april: Da føllvarsleren ringte rundt halv fem, bråvåknet jeg med bare en arm…. Det vil si, jeg så jo at den var der, men jeg kjente den ikke! Prøv å kle på deg i rasende fart med en arm som sover, det er skikkelig ekkelt! Folungen hadde rukket ut av moren, Mystical Norma, men lå og bakset inni seige, hele fosterhinner. Var faktisk ikke lett å få hull på dem heller, absolutt ikke utenkelig at denne ville blitt kvalt uten hjelp. Ellers gikk alt fint, folungen var oppe før moren, en lettbygd hoppe med et bittelite, nydelig hode. Ser likevel ut til å bli av bra størrelse, kunne tydelig se likheten med Mistys Quaker Jet-baby fra i fjor. Norma var vasket og stelt (klarte å gulpe i seg en god del grønnsåpevann før jeg oppdaget det….!), etterbyrden borte og babyen fôret, før fôringen klokka 6. Akkurat nå ligger begge to og hviler, jeg skal drikke en velfortjent kopp te, før jeg går ut og fortsetter arbeidsdagen. Etter det jeg kan skjønne, er det nå mer enn en uke før neste følling, kanskje så mye som to! Gleder meg til å sove litt igjen…. Er over halvveis med føllingene, alt har gått bra så langt. Fem velskapte, fine føll, tre hopper og to hingster.
28.april: Ikkenoe nytt føll i dag, kan se ut som hun har tenkt å gå et par dager til…? Har imidlertid fått lagt ut bilder av de folungene jeg allerede har fått, på Bilder av C’ene. I tillegg er det lagt ut litt andre bilder, her og der….
Fysj som det blåser! Er meldt masse nedbør og vind i natt og i morgen formiddag, og bare så vidt over null grader. Siden åringshoppene er som de er, har jeg stengt dem inne i hallen for natten….
27.april: Med fare for å høres som ei vinylplate med hakk i…. er så trøtt, øya går omtrent i kryss. Den siste natta var hard. Sip var så urolig hele tiden, så jeg turte ikke lukke øya lenge av gangen. Det eskalerte nå på morgenen, så jeg gikk ut litt tidligere for å fôre. Ga kraftfôr før jeg måkte boksen hennes. Hele tiden gikk hun og tittet på magen sin og humret… kom ut lille venn, boksen er ryddet, mamma er klar og jordmoren har kommet! Kom halvveis i grovfôrfôringen, da vannet gikk. Nesten løp bortover med mat til de siste hoppene, før jeg smatt ut for å slå av føllvarsleren, fortet meg tilbake til boksen med saks, bandasje og bånd til å binde opp etterbyrden med. Hoppa lå nede, jeg klippet av føllvarsleren, trykket inn en ny magnet, bandt opp halen og sjekket at babyen lå riktig i fødselskanalen. Med litt hjelp var hoppeføllet raskt ute, la litt fôr under hodet hennes og ventet til navlestrengen hadde sluttet å pulsere, før jeg dro babyen litt bakover så navlestrengen røk. Knøt opp fosterhinnene (hoppa reiste seg for å hilse på ungen sin), før jeg gikk for å redde freden i en annen del av stallen. Den aller eldste folungen er en bråkebøtte, som terroriserer moren sin. Hun på den andre siden er veldig opptatt av Cambusa på den andre siden av veggen, noe som ikke er spesielt populært. Løsningen er å slippe Mary og Marys Boychild ut noen timer på morgenen, samtidig med at åringshingstene er ute på sin første tur for dagen. Har fortsatt ikke mer enn tre luftegårder som er helt tørre, så det blir byttet på for å utnytte dem hele dagen. Resten av hoppene får være inne noen timer for å spise og deretter hvile frokost. Skjønt i dag blir det vel ikke så mye hvil….
Folungen har fått melk, først en gang av flaske, deretter kjempet hun seg opp og satt riktig kurs. Problemet var ikke å finne puppen, problemet var tunga…. Å ha tunga rett i munnen, fikk en ny betydning, som den lille ikke skjønte…. den stakk ut på siden, stor og rød og våt. Veldig vanskelig å suge uten tunga med på laget. Hun la seg, utslitt, etter en drøy halvtime, fortsatt sulten. En ny flaske fikset det, nå sover hun søtt. Regner med det går bedre neste gang.
Karoline har kommet for å ta stallen (Er sååå glad for det!!!!), veterinæren har vært her og undersøkt to av hoppene (klare for inseminering hvert øyeblikk), åringshoppene har fått kraftfôr og blir akkurat nå pusset og stelt av K. Jeg skal ta meg en kopp te, kanskje lukke øynene litt, før Karoline sier i fra at hun er klar til at vi skal bytte hester. Cambusa med sønn, skal foreløpig ikke være ute så lenge, bare en drøy halvtime, og så er det Diva og ungens tur. Det er en riktig forbryterspire, den vesle Divadatteren. Uredd og respektløs, med et sjeldent vakkert hode (som en araber, med brakknese og bred panne) , frekk og freidig, med et freskt bakspark…. bare å passe seg.
Er en hoppe til som venter føll i denne avdelingen, hun har faktisk også termin i dag. Håper hun enten føller på dagtid i dag, eller har tenkt å la meg sove minst en natt… men er litt i tvil. Mulig jeg må kalle inn reservetroppene. Etter henne, er det minst en uke til neste avdeling tellende fire hopper, starter….
Skal egentlig pakke sæd i dag, men tror ikke det er noen lur idé. Får håpe på litt søvn i natt, så kan jeg pakke i morgen. Best jeg vet hva jeg pakker og sender hvor.
24.april: Har helt kommet ut av vanen med å sove. Gjorde et forsøk i natt, men ble bare liggende og surfe i overflaten. Måtte sjekke monitorene minst en gang i timen. I kveld fikk jeg festet en løs føllvarsler og sydd på ytterligere en. Er redd for at jeg skal svime av til slutt sånn at jeg ikke våkner av telefonen. Oppdaget også plutselig at kameraet som skulle være skrudd opp hos hoppe nummer to i rekka, sto inne hos naboen hennes i stedet! Der var forklaringen til at den hoppa sovnet i luftegården i dag, hun fikk ikke sove grunnet lyset i boksen!
Er det ikke det ene, er det det andre. Tenkte ta en tidlig kveld i dag, siden jeg ikke tror det er overhengende fare for følling. Da oppdaget jeg at folungen til Cambusa hadde vondt i magen. Han har nok ikke forstoppelse, tørket av noe gult, seigt noe fra låret hans tidligere, sånt som kommer når melka har kommet gjennom… Han har luftsmerter. Vondt nok, han promper og fiser en del, lufta må jo ut. Antar han har gulpet i seg luft og melk om hverandre, han er skrekkelig grådig, guttungen. Har gitt ham en liten dose smertestillende, og han virker mye bedre nå noen timer senere. Har sovet godt, sugd, rast rundt i boksen, og da jeg var ute nå nettopp, slapp han et par skikkelige brakere i søvne. Hester som er syke eller har det vondt, gjør imidlertid selvsagt at jeg blir lys våken!
23.april, klokka 19: Endelig!!!! Nytt hingsteføll, 2-1 altså. Cambusa Jet fikk en skikkelig stor, velskapt sønn etter Broadway Hall. Nå som han har fått flaske et par ganger, og etter hvert har kommet opp på sine uendelig lange bein, vaklende rundt i boksen, er det på tide å slepe seg opp i dusjen. Tror jeg skal besøke senga i natt også, så vidt det er. Neste hoppe er klar i følge kalsiumtesten, men hun pleier vanligvis å gå en dag eller to lengre enn den sier og få skikkelige hvite propper. Nytter ikke med føllvarsler på henne, så da er det bare å holde seg våken. Skulle jeg gjette, tar det et par tre dager…. og så har vi nestemann like bak der igjen.
23.april: Makan! Fortsatt ikke føll… vet ikke hvem som er mest lei, hoppa eller jeg!
22.april: Jeg ser ut som et lykketroll, med håret rett til værs… er redd jeg lukter som et også. Var så sikker på at det skulle bli føll i natt, ganske tidlig også, så jeg ville vente med å dusje til etterpå…. lærer aldri, ser det ut til. Føll ble det ikke, selv om det er liiike før….. Håper det kommer i løpet av dagen, hadde vært greit med en natts søvn før neste hoppe står for tur. Hun har ikke føllvarsler, siden hun er en mester i å skrelle den av seg, så da er det bare å holde seg våken! Heldigvis pleier hun å vise tydelige tegn på at fødselen er nært forestående. Mulig jeg må kalle inn hjelp til å passe på, når man er såpass trøtt fra før, er det ikke enkelt å holde øynene oppe…..
20.april: Diva føllet nå i natt, klokken 0200, ganske nøyaktig. Det skal hun ha, hun er ganske konsekvent på tidspunktet! Hun gikk imidlertid veldig lenge drektig denne gangen, hele elleve måneder! Det er faktisk første gangen for henne, tidligere har hun kommet så mye som 18dager før. Hadde en diskusjon på fb her om dagen, noen påsto at hoppene gikk lengre med hingsteføll. Det er bare tull, og gjelder ikke den enkelte hoppa engang. Bare i år har hingsteføllet vårt kommet 12 dager før termin, mens altså hoppeføllet kom usedvanlig sent, spesielt for denne hoppa….
Føllingen i natt er den første i rekka. Nå skal de siste sju følle i løpet av 4-5 uker. Kan blir usedvanlig lite søvn på meg, er jeg redd. Drar ikke langt hjemmefra om dagen heller, bare såvidt bort i butikken og på posten, med mindre jeg har «barnevakt»….
Fikk hentet en del sæd i Sverige i går (forgårs nå…), var ikke alt som var klart. Brioni og Manofmanymissions var forsinket. Skal pakke i helgen og sende av gårde noe nå på mandag. Må tømme containeren og pakke det som skal til Jørgentvedt også, det er en litt større operasjon.
Ellers så har DNT offentliggjort en del hingstestatistikker for 2013. Etter årets 3 første måneder leder Coktail Jet i Frankrike og Varenne er suveren i Italia. Det morsomste var imidlertid 3-årsstatistikken fra Sverige. Der er faktisk Juliano Star overlegent først! Statistikken kan ses her.
15.april: Skikkelig utrivelig vær i går kveld. Åringene hadde glemt hvordan det hørtes (trommingen på taket) i regnvær, har vært fint vær veldig lenge nå, før det var det snø. Det gir i verste fall stille susing. De sto langt nede på jordet og vantrivdes, var et styr å få lokket dem inn, touchy som de var. Stengte dem like godt inne for natten, det blåste og var ikke vær til å være ute i uansett. Guttungen er ute av flokken, de siste to ukene har han stått på boks om nettene og vært ute med en kompis på dagen. Skjønt kompis…. De er jevnstore og burde være jevnbyrdige også. Blizzard er absolutt ingen gris, men den andre er rene Ferdinand, vil bare lukte på blomstene og ikke leke…. Blizzard løper eller går etter, den andre vil helst ha minst to meter i mellom. Blizzard gir seg hver gang den andre føler seg presset til å ta igjen, men han har en lang lunte. De har vært gjennom gjerdet to ganger, så jeg tør ikke forlate gården når de er ute. Det blir stadig bedre, men blir ikke bra før begge er enige i at det er sunt med en liten fight nå og da….
Snøen ble borte igjen, i alle fall!
13.april: Har vært bart, tørt og fint i luftegårdene en god stund nå. I dag våknet jeg til 8 cm kram snø…. fortet meg å måke vei der jeg skulle kjøre trillebåra, mistenker at den snøen vil bli enda våtere utover dagen….
Har føllvarslere på tre av hoppene, kamera på to. Selv om jeg tror det drøyer noen dager ennå (kalsiumtestene er helt enige med meg der…) har jeg begynt å sove skrekkelig dårlig. Allerede!
11.april: Vårens vakreste eventyr, en noe forslitt frase kanskje? Brukte det om dagens oppdrag, vi røntget 15 åringer og raspet vekk tannspisser. Noen av åringene er veldig skarpe på denne tiden, og jeg vil være sikker på at vi er i forkant før de skal på beite. Røntgingen er alltid spennende. 9 av åringene var mine, og jeg hadde tidlig plukket ut to som hadde biter i hasene. De siste månedene har jeg imidlertid stusset litt på den ene hoppa, hasegallene tørket opp! I dag var hun egentlig helt glassklar, og vi fant heller ingen biter! Ikke noe er bedre enn det. Den andre hadde også tørket opp en god del, men der var det altså biter, som jeg hadde regnet med…. Ellers så var den en som hadde en bit framtil i en kode foran, får se om vi fjerner den eller ikke. Mulig vi tar den også, så det ikke bare er en som må stå inne i rekonvalesenstiden. Kommer ikke til å fjerne biter før i midten av juli, vil at de skal få glede av den viktigste delen av beitesesongen først! Ved en mindre misforståelse ble de vaksinert i går, hadde egentlig tenkt å ta det samtidig, så det ikke skulle bli så mye stikking, men det gikk bra likevel…. Vi brukte 6 timer på 15 åringer, inklusive lunsj! Fred og Gro fra Bjerke dyrehospital er dyktige, og åringene veloppdratte…:-) da går det bra!
29.mars: Dagene begynner å bli lange, snøen smelter mer og mer for hver dag, og våren er i full anmarsj, selv om det fortsatt er skikkelig kaldt om nettene. Med våren kommer det ikke bare sol og lengre dager, men også mer arbeid. Gleder meg til alle folungene som skal komme, men det betyr også….mer arbeid! Snøen blir borte, møkka kommer fram…. mer arbeid! Tok en sjau i går ettermiddag, rakte sammen det som var tint foran stallen, og slepte det bort til møkkahaugen. Diger, halvfull trillebår med en blanding av sand og gammel møkk som skulle over et løssandområde.. det var skikkelig tungt. I ettertid så jeg vel at jeg burde tatt traktoren, får gjøre det neste gang. Må begynne å måke luftegårdene også, har skrapt der det går. Nå ligger det møkk på opphøyde issvuller, har ikke lyst til å dra det utover, så jeg får prøve å fjerne så mye som mulig først. Litt senere utover er det gjerding som står for tur. Tok ned massevis av tråd og stolper i høst, så der er det en stor, slitsom jobb som venter. For ikke å snakke om all halmen som fortsatt ligger utover grasgjenlegget…. Får håpe på en tørr vår, så jeg får sjansen til å få den fjernet.
I dag er det for øvrig fødselsdagen til den første av åringene, Buzara Umbroza! Og fire av hoppene har passert 10 måneder i svangerskapet, de siste fire har gått mer enn 9…. Nå har jeg også lagt inn premieringsnemndas vurdering av Weingartner.
24.mars: Har en slags påskeferie i år…. er hjemme, men har hjelp i stallen alle dager utenom en..:-) Gårsdagen var imidlertid slitsom. Er ikke skapt for shopping, blir trøttere av det, enn å jobbe fysisk. Pleier derfor å ha en lang liste, så jeg får unna mest mulig når jeg først er utpå. I går hentet jeg den reparerte motorsaga, var innom og fikk taksert «noen gamle gullsmykker som ikke brukes lengre», før kursen gikk til Sverige for å fylle på med nødvendige varer; Te og knekkebrød! Handlet ikke så mye mer til meg selv heller, litt ost (Brie og hvit geitost), en pakke entrecote som skal få modne i kjøleskapet en uke eller to…., en pakke chorizo-pølser, et glass lemoncurd og et glass kirsebærsyltetøy, en flaske med bringebærsaft og en sjokolade… Ikke så mye å dra til Sverige for, men jeg MÅ altså ha den teen…. Handlet for andre også, 5 brett med små colaflasker (synes det smaker pyton!) og 8 poser kaffebønner. I tillegg fikk reisefølget mitt lov til å bruke min kvote med røyk, burde kanskje nektet henne det av bare omsorg, men det hadde vel antagelig ikke hjulpet henne til å slutte, så da så…. Vi spiste lunsj før vi handlet, så selv om jeg gikk en runde inne i en av godis-butikkene, ble jeg bare kvalm og gikk tomhendt ut igjen. Heldigvis.
Apropos taksering av gull, der er det mye rart! Sjekket litt rundt på forhånd, og prisene varierer mye. Det reklameres med prisen på 24 karat gull (i dette tilfellet 270 kr/gram), men det sto ingenting om den varen de aller fleste «vanlige» smykker er laget av, 14 karat. På nettet fant jeg ut at prisen ved innsending av smykker, varierte mellom 135 og 154 kroner grammet, sistnevnte firma smelter ikke om smykkene men pusser dem opp og selger dem videre. Et firma tilbød 138 kr/g om du sendte smykkene i et såkalt «gullbrev», men du ville bare få 98 kr/g om du møtte opp i en av butikkene deres og enda lavere; 90kr/g om du møtte en forhandler på turné, som i går. At du får mindre når de reiser rundt, kan jeg forstå, men at de ikke betaler mer om du møter opp i butikken, synes jeg er pussig. De takserer gratis, så jeg tenkte bare å få sjekket varene for deretter å sende dem inn… men jeg fikk faktisk forhandlet meg fram til en bra pris likevel, så jeg solgte. Må få fylt opp auksjonskontoen min igjen, den har blitt slank i det siste. Er stadig på jakt etter nye ting jeg kan komplettere innredningen i huset mitt med, og synes ikke akkurat jeg kan bruke driftskontoen til sånt. Så da blir det å selge ting jeg ikke bryr meg om, for å få penger til å kjøpe nytt. Forrige dagen gjorde jeg et kupp jeg er stolt av! For noen år siden kjøpte jeg noen strøkne designerstoler for 50 kroner stykket, forrige uke solgte jeg dem igjen, for 30 ganger mer! Skikkelig stas! Kunne tydeligvis fått mer, men kan ikke dvele ved sånt.
Er også en god del annet som skal a jour. Fikk endelig sortert alle fakturakopiene fra i fjor, har en perm de de ligger alfabetisk. God hjelp når fakturaer på føllavgifter skal skrives. Har fire parallelle systemer, et for hver valuta, mens kundene har samme kundenummer uansett. Alle ligger ikke nødvendigvis inne alle stedene, da er det supert å ha kundenumrene fra fjoråret lett tilgjengelige. Har utsatt og utsatt det, men nå er det gjort! En annen «måseogfågjortting» er å oppdatere dagboka og hjemmesiden. Mangler fortsatt litt her og der, dessverre.
Folungen vokser og trives får’n vel si, han er ærlig talt en riktig håndfull. Begynner etter hvert å bli så plagsom, at mor Mary omsider har måttet si i fra! Han står og gnager henne på hasene, når han kjeder seg…. og er grådig i matfatet. Da snakker jeg ikke om melken. Har vært litt bekymret for om han får i seg for mye kraftfôr, og følger nøye med på kodene hans. Begynner han å bli steilere, får jeg heller stenge for fôret, men foreløpig ser det ikke ut til å være noen fare. Neste følling er fortsatt uker unna, men nå er det i alle fall to til som har passert ti måneder, og to som er nesten der. Åringene utvikler seg fint. Blizzard er fortsatt sammen med jentene. I motsetning til Xavi for to år siden, virker han ikke å skjønne at han er annerledes skapt enn dem. Har ikke sett han har hatt utstyret ute annet enn for å tisse, men jeg følger nøye med ham… Vil helst vente med å ta ham ut og gi ham en helt ny kompis til det er mindre glatt i luftegårdene. En ting er at det går greit når man er vant til underlaget, en annen ting er å ha to åringshingster som skal krangle om overtaket. Har også bestilt røntgen og tannrasp til midten av april, er ganske sikker på at minst to av åringene har biter, kanskje en tredje også…. og det er bare i hasene. Når det gjelder beinstillinger, er imidlertid denne årgangen prima. Den ene som var født litt skakk, har rettet seg fint. Hovslageren kommer for å verke dem igjen over helgen, regner med det går like fint som sist. Hva lynne angår, er dette noen tøffinger. Hingsten er tøff og real, robust, men ikke slem. Av de åtte hoppene, er fem noen skikkelige purkeskinn, du og du! Så lenge de er greie å handtere, skal jeg imidlertid ikke klage på dem, tæl er greit å ha når man skal gå løp!
Endelig ble det seier til Larissa Ås-avkommet Macbeth Broline. I sjette starten holdt han seg på beina, sist galopperte han i mål med seieren på gaffelen. Han har ellers vært tippet vinner i Ronden hver eneste gang, men det har ikke hjulpet stort. Før i dag! Lillesøster Nemi Broline travet prøveløp i dag, 3-års hoppa endte på 23.0 med galopp. Begge to er helsøsken til magebarnet hennes.
14.mars: Skikkelig moro med Juliano Stars 3-årige datter Fly the World. I går tok hun sin tredje strake seier i Solvallas Kriterieserie på 16.1/2140, alle tre seirene tatt fra dødens. Hun har nå vunnet fem ganger på 8 starter og har tjent 420.000. Skal lage annonser til avlsnummeret, må vel bli noe slik som : Ny Juliano-STAR….:-)
Har omsider gjort klart med Nu Pagadi-siden. har også lagt inn et par bilder av Weingartner, fra den svenske avlsvurderingen.
6.mars: Har oppdatert listen over hingster tilgjengelige på import i Norge 2013. Nu Pagadi er ny , skal få lagt inn info og bilder så snart som bare det! Senest i helgen, antagelig i morgen.. Har omsider fått lagt inn prisen på Manofmanymissions også, ikke gæernt….
25.februar: Er hjemme fra en helg i byen. Hingsteholderseminaret på fredag var interessant, ble faktisk sliten av å konsentrere meg da Dolvik redegjorde for forskningen på osteochondrose. Veldig interessant og tankevekkende.
Hørte faktisk noe annet som fikk meg til å stusse. En gruppe personer har varslet nok et forsøk på å starte en varmblods oppdretterforening, oppstartmøtet skal være på Bjerke førstkommende lørdag. I følge informasjon gitt oss på oppdretterseminaret for snart tre uker siden om den nye foreningens agenda, er de to viktigste sakene å få ned priser på hingster og veterinærtjenester, samt heving av kvaliteten på avlshoppene i Norge. Det siste er veldig bra, om man kan oppmuntre oppdretterne til å bytte ut deler av avlsmateriellet sitt, så er det tiden å gjøre det nå. Prisene på gode hopper har aldri vært lavere. At man kan få rabatter hos mange av hingsteeierne om man kommer med 5-10-15 hopper eller mer, er også en kjent sak. Fikk høre fra en av mine forbindelser, at man hadde tatt kontakt. Under samtalens løp, kom det fram at de ikke ville ha noe med den norske agenten å gjøre (i dette tilfellet meg) og heller ikke norske stasjoner. De ville basere seg på å sende hoppene til Sverige! Det synes jeg faktisk er svært betenkelig for norsk travsport. Er man skrivebordsoppdretter, er det økonomisk forståelig at man setter hoppene sine i utlandet. Har man hoppene hjemme, kan jeg ikke skjønne at det kan lønne seg å sende hoppene til Sverige eller Danmark for bedekning med hingster som også er tilgjengelige her. (Unntak om man vil bruke andre hingster). For en frossenhingst er veterinær/stasjonsavgift i Sverige rundt 7000 svenske, i Norge er det rundt 7000 norske. Det er billigere å bruke svenskoppstallede hingster i Sverige, hva veterinærutgiftene angår. Skal man reise til Sverige, kommer det imidlertid 3000 i tillegg bare for tollgaranti og veterinærattest ut av landet og hjem igjen. I tillegg må man ved grensepasseringen hjem igjen betale moms på den kommende føllavgiften. Er man momsregistrert, er selvsagt ikke det noe problem. Prisnivået i Norge er høyere enn i våre naboland, det er også prisene på fôr, flis og lønninger. At oppstallingsprisene derfor må være høyere her, sier seg selv, uten at hingsteholderne/stasjonene tjener seg rike, akkurat. De klorer seg fast i yrket av ren, skjær kjærlighet til hesten og sporten. Oppdretterne har vesentlig bedre kår enn i Danmark og Sverige, det har faktisk aldri vært så bra noen gang. Det har aldri tidligere vært så mange gode hingster oppstallet i Norge, og prisene på hingster er lavere enn på svært lenge.
Det kan da ikke være riktig at en forening som skal fremme norsk oppdrett, samtidig vil utarme det fagmiljøet som finnes på stasjonene? Det er faktisk flere og konstruktive måter man kan forbedre en oppdretters økonomi på! Bedre avlshopper er viktig. Bruke avlshingster som er verdt prisene og ønsket av markedet er en annen. Forbedre kunnskapen hos oppdretterne gjennom kurs/foredrag for å heve føllprosenten, er definitivt innenfor rekkevidde. Følge opp med informasjon om riktig oppdrett for å forhøye startprosenten en en annen måte. Flere hester til start gir mer oppdretterpenger! Vi oppdrettere bør ikke være egoister og bare tenke på oss selv, men på løsninger som vil være til gode for norsk oppdrett som helhet! For de som vil snøfte hånlig og si at jeg som hingsteagent er redd for å tape inntekter, så er det faktisk ikke viktig. Jeg kan slutte når som helst, uten å være lei meg for det. Det jeg tjener på kontorarbeidet som agent, vil oppveies ved at jeg vil få tid til å drive med andre ting som er vesentlig mer lystbetonte….
19. februar: Har definitivt ikke vært flink til å oppdatere hjemmesiden min i år. Formen har ikke vært den aller beste, og overskuddet deretter. Først fikk jeg halsbetennelse og forkjølelse rett etter jul, deretter var det en omgang med influensa, få uker senere. Jobbet og sov, stort sett…. Så var det holkeføret, da jeg nok overvurderte meg selv og belastet kroppen mer enn den egentlig satt pris på, med sandstrøingen, eller rettere sagt, jeg strødde med våt og tung subbus. Da musklene vendte tilbake til det normale, kjente jeg hvor mye juling både ryggen, skulderleddene og senefestene hadde fått, og det sliter jeg fortsatt litt med. Ansatte ei jente som skulle jobbe helgene, men siden hun sluttet før hun begynte (!!), var jeg like langt. Hadde takket nei til en hel mengde andre arbeidssøkende og slettet henvendelsene deres, men tror kanskje jeg skal prøve å rote fram noen av dem. Denne uken har jeg imidlertid en slags halvveis ferie. Karoline tar det meste et par dager (i går og i dag…:-) i tillegg til hele helgen, fra og med fredag. Jeg skal først på hingsteholderseminar på fredag, fikk høre det trengtes noen som kunne krangle litt?????!!!! Hva sier det om meg?
Lørdag tror jeg at jeg dropper rikstotoen på Bjerke, mulig jeg stikker oppom til siste løp, der Sizzling og Superatrix skal starte. Har i stedet tenkt meg en rundtur rundt i byen, handle litt, kikke litt, kanskje gå på en matiné, før jeg skal ut og spise sammen med venner på kvelden. Hummer og andrebryst, litt vin…..:-) Nam nam… Overnatter på et fornemt (!) hotell i byen og planlegger en lang og lat morgen på søndag, før jeg setter nesen hjemover igjen, til en stall som er strøken….?
15.februar: 305.524 kroner!!!! Du verden så glad jeg er for at jeg hadde regnet feil på oppdretterpengene….. mente jeg skulle ha ca 250.000 for andre halvdel av 2012. Ellers så har pengene rent ut av kontoen det siste halve året, det er utrolig dyrt å pusse opp. Siden boksene i stallen nesten datt fra hverandre, var det likevel nødvendig, det var dessuten gnagd hull i ytterveggene og panelet utvendig så absolutt ikke bra ut. Er ikke helt ferdig, den ene gavlveggen er igjen, men blir tatt før påske og før resten av hoppene skal følle. Skal renovere tre bokser til etter auksjonen i høst, mens siste del av stallen, der jeg bare skal rive ut boksene og lage en storboks på 125 kvadrat, får vente ytterligere et år…… Nå klarer jeg å unngå røde tall fram til sæden skal i hus i midten av april, da er det uunngåelig. Supert!
Ellers så er det ny pris på SJ’s Photo i år, han skal koste NOK 3000 + mva + EUR 4000 + mva. Det gjelder også for de som allerede har bestilt plass…..
14.februar: Hadde guttungen ute i går, for første gang, her er en liten filmsnutt som viser det. Ellers presenterte TGN denne kostelige linken i dag : Jockeys
Ellers så ble det storløpsseier på Juliano Star i går på Solvalla, ved 3-årshoppen Fly the World som overbeviste fra dødens!
12.februar: Ble ikke mye søvn etter seminaret heller! Mary Tilly hadde egentlig ikke termin før om halvannen uke, og jeg hadde nesten overbevist meg selv om at hun kom til å gå en uke eller to over tiden… men den gang ei. Hun så litt rar ut i går kveld, hadde ikke rørt grovfôret sitt, så jeg tok ut halvparten av det. Litt slakk bak, litt mer jur enn på fredag, men likevel ikke store greiene, og helt blankt innhold. Fikk likevel koblet til kameraet og bestemte meg for å få sydd på føllvarsler i dag. Trodde vel i og for seg ikke at hun skulle følle, men siden hun oppførte seg litt rart, det vil si, hun rørte seg ikke i det hele tatt…. fulgte jeg med på monitoren hele natten. Og du verden, rett før jeg skulle ut for å fôre frokost, la hun seg ned. Fødselen var rask og lett, og hoppa viste seg å være en riktig mønstermamma! Alltid spennende med førstegangsfødende. Det ble en liten mørk hingst med stor stjerne, er ikke sikker på om han blir helt svart, men ikke langt i fra. Ser velskapt og fin ut, og er sprek som bare det. Oppe etter en halv time, og har i grunnen hengt i puppen siden det…
11.februar: Hjemme fra seminaret og ei skikkelig trivelig helg! Ble ikke mye søvn, delvis fordi jeg satt opp sent (eller tidlig, ettersom man ser det) og pratet/diskuterte, våknet tidlig som vanlig likevel og sov dårlig. «Prinsessen på erten» sover ikke godt i de harde hotell-sengene… selv ikke med ei ekstra dyne som underlag…. Det faglige var vel ikke spesielt spennende for meg. Likevel moro å høre at Menhammars sjef, Johan Helander, hadde nøyaktig samme meninger og rutiner som meg, bare i mye større skala, selvsagt. Föringseksperten var grei nok, og pratet om å bruke sin erfaring, noe jeg alltid gjør fra før. Weberg’en var flink og vel verdt å høre på, men nå er jo han hovslager her, så jeg visste stort hva han skulle snakke om. Franskmannen som snakket om dobbelt statsborgerskap var interessant, men kommer nok aldri til å benytte meg av tilbudet. Sturlas presentasjon av et dataprogram var imponerende og kunne absolutt vært et bra redskap, selv for en som ikke er så hekta på statistikker, men der mangles midler ? for å gjøre det ferdig. Ellers må jeg innrømme at jeg droppet et par forelesninger, blant annet det om parasitter. Det skulle jeg imidlertid visstnok fått med meg, var flere som kom bort å lurte på hva jeg mente om det etterpå…. Maten var bra og rikelig (pizzaen på fredagskvelden var en nedtur…) og det var altfor mange deilige kaker som ble servert på lørdag. Min største svakhet!
8.februar: Er sliten og gleder meg til å dra på seminar i helgen. Siden jeg ikke var der i fjor, så er dette første hele frihelgen på to år…. men det skal det bli en forandring på! Er ikke sikkert jeg klarer å følge alle foredragene, har en tendens til å sovne når jeg setter meg ned, og det tar seg jo ikke ut! Får heller bare liste meg ut hvis jeg kjenner jeg begynner å duppe…. Lars skal fôre og Karoline skal ta stallen, med hjelp av Lars. Begge var fortsatt friske og raske i går kveld, så alt virker bra. Har gjort klar listene mine (!), men det er mest i hvilke puljer hoppene skal slippes ut i (må fortsatt dele i 2…) og i hvilken rekkefølge ungene skal settes opp i! Biwa og Brandy må tjores først!
4.februar: Masse snø, perfekt føre der jeg rakk å strø!!!!
3.februar: Ugh! Var meldt snø til kvelden i dag, så jeg har strødd på harde livet, for å få et større område å slippe hoppene på, og klarte det! Har hatt annonse ute for å få tak i noen som kunne jobbe deltid et par dager i uka, og har intervjuet flere som har virket kapable. I går bråbestemte jeg meg og ansatte den som var her akkurat da, bare for å få hjelp i dag…. håper imidlertid det går bra. Hun er ikke vant til å måke bokser, så det går skrekkelig tregt, men det retter seg forhåpentlig med litt trening …. Hun skal jobbe mer eller mindre hver helg, det blir jo strålende hvis vi får det til å fungere!
31.januar: Drittdag….! Kunne antagelig vært verre, jeg kom da i mål etter 11 timer uavbrutt jobbing! Var akkurat ferdig med fôringen og gikk for å sjekke om grushaugen var frossen, eller om det kunne la seg gjøre å bruke av den til å strø. Var/er nemlig holke her, og skulle fryse på i dag. Akkurat sånn at det ikke passet. Hadde det frosset i går, hadde jeg fortsatt hatt steder å slippe hestene. Hadde det vært mildt en dag til, ville mesteparten av isen vært borte…. Oppdaget plutselig at det rant vann i strie strømmer ut den ene døra i det vi kaller «den lille utegangen». Vannet ble lagt om for en stund siden, og det ble koblet fra varmekabler og vann (trodde jeg) i den stallen som nå egentlig brukes som lager og garasje. Uten varme hadde drikkekaret frosset, og nå, etter flere dager med mildvær, var isen borte og det rant… og rant…. Fant stoppekrana, høyt oppunder taket, så høyt at jeg måtte stå på tærne på den aller største gardintrappa jeg fant og likevel bruke et kosteskaftt for å rekke den…. Siden jeg da stengte vannet hos ungene også og de tydeligvis var tørste, hastet det med å fikse lekkasjen. Først; sage over plastrøret, isiporbeskyttelsen, vannrøret og varmekabelen…(var den koblet fra eller ikke?) og brekke røret ut fra veggen. Deretter ned i kjelleren for å finne et endestykke… det fant jeg ikke, så jeg tok med meg en stoppkran og skrudde på vannrøret av plast. Opp på stigen og på med vannet, ned for å sjekke om det var tett… det var det definitivt ikke! Hadde ikke sørget for at pakningen tettet og hadde i tillegg skrudd på krana så skjevt at jeg ikke fikk skrudd den av igjen, etter at jeg hadde klatret opp for å stenge vannet igjen…. det var bare å ta fram saga igjen og kappe røret over krana…. ned i kjelleren for å finne ei ny kran, skrudde den grundig og rett på, og klatret opp for å skru på vannet igjen… Svarte faen! Det rant helt uhindret gjennom krana, som ikke var mulig å lukke! Konkluderte med at jeg hadde tatt ei defekt kran og glemt å sjekke at den virket, trasket ned i kjelleren etter ei ny (sjekket grundig) og skrudde den på…. klatret opp og skrudde på vannet, klatret ned og gikk for å sjekke…%&@X!!!¤#XXX… det rant faenimeg like friskt! Oppdaget at stengselet på krana trillet rundt på gulvet, og ante sammenhengen…. Klatret opp og stengte vannet… (..sukk..) slepte meg ned i kjelleren og fant ei ny kran, med gjenger og en ekstra del skrudd på endestykket og festet den … før jeg strevde meg opp på stigen igjen (begynte å bli støl…) og åpnet… stille… ingen suselyd fra røret… optimistisk kom jeg meg ned og HURRA!!!! Det var tett! La en raus bit glava rundt endestumpen og surret den fast med en bandasje, her skulle det ikke fryses igjen, nei! Et stykke ut i dette eventyret, på min nte tur ned i kjelleren, funderte jeg på å ha et aldri så lite sammenbrudd, men nei! Her var det bare å bite tenna sammen!
Ferdig med vannet, så var det å prøve og få laget uteplass til hestene tross holka. Tok traktoren og skjæret og skrapte så godt jeg kunne, tok halvtint subbus i skuffa (delvis med traktorkraft, delvis med muskler og spade) og dro det utover så godt jeg kunne utenfor stallen. Klarte å få bra et lite område, greit nok til å slippe ut 3-4 hopper på en gang. Da hadde klokka blitt 11, så jeg sendte en sms til ei venninne og lurte på om jeg kunne få låne mannen hennes litt? Raus som Evy er, sendte hun ham straks over, og Malvin strødde og skrapte den store utegangen til ungene på en time, en brøkdel av tiden jeg hadde brukt på et vesentlig mindre område… Supert! Ungene ble sluppet ut igjen etter en dag innestengt (ikke populært!) og jeg fikk ut alle hoppene i puljer på 2 – 3 – 4 og 3… og fikk måkt for dem… Det ble en lang dag. Jeg klarte ikke å få løftet armene etterpå, heller… men hesta har vært ute!
30.januar: Endelig en seier, det tok jammen tid! Har 7 eller 8 annenplasser så langt i år, bla Tourbillons og Superatrix fra V75, men seirene har latt vente på seg. Ultimate Rock ble den første i år, får håpe og tro den neste kommer raskere….
Satte inn en liten annonse i lokalavisen og søkte etter en som bor i nærheten og som kunne tenke seg å hjelpe til 2 eller 3 dager i uka, deltid det også… Nå kommer det svar fra halve Europa, de har selvsagt ikke skjønt bæret av ordlyden i annonsen. Synes jo jeg må svare på alle, det tar tid, selv om jeg fatter meg i korthet.
27.januar: Forsatt ingen forandring på status i boksene. Heldigvis! Hadde hovslager her for en snau uke siden, han verket åtte av hoppene og alle ni åringene. Han bemerket at de var påtagelig rette og fine i beina alle sammen (var før vi kom til den ene som har et skjevt frambein…), og det er vi fornøyde med. Det ene, skjeve, er ikke spesielt ille det heller, så det er bra. Det er en gjeng robuste unghester, merker tydelig forskjelling i dynamikk nå som det bare er hopper, i forhold til i fjor da vi hadde hingster. Det kan gå en kule varmt når de skal settes opp, jeg har planen klar når jeg går inn. Først har jeg med meg to tau. Hekter fast Biwa, før hun rekker å gjøre for mye ugagn, og i forbifarten tar jeg Brandy på slep, mens jeg brummer strengt for å få fram de flate ørene hennes. Når de to verste er vel forankret, henter jeg de syv siste tauene. Kommer knapt ut i utegangen igjen, før ivrige åringshoder strekkes fram for å få tauet hektet på. De synes det er stas å gå og slenge med dem, eller gnage på dem, eller daske naboen i hodet…. mens jeg holder på med dette , må jeg passe ryggen min, to ganger på rad har Bruxaria klart å smette ut i hallen… Hun er ellers den tredje jeg må sette fast. Hun har utviklet seg til litt av en maskin! Helbroren Amon Tomas i fjor var nok også stor, men han hang knapt ihop på samme tidspunkt. Denne her er bygd som en bulldoser, selv om hun nok ikke er like høy…. Deretter er det på tide å ta med seg Blizzard til plassen hans, da følger Brightasabutton og Bellatrix med av seg selv. Bruzara Umbroza står hele tiden snilt på plassen sin ved inngangen, så henne hekter jeg fast helt til slutt. Balenciaga settes fast etter dagsformen, noen ganger som nummer tre…. her er det om å gjøre å hindre bakholdsangrep! Beniwiwi har en utakknemlig oppgave, hun blir plassert mellom Brandy og Bruxaria, og ser noen ganger helt skvist ut, med en bred rumpe presset inn i magen fra hver side…. heldigvis truer de mer enn de slår. Straks kraftfôret er servert, senker roen seg over forsamlingen. De var forøvrig veldig snille å verke, det var så mamma (jeg) ble riktig stolt! Har hatt god hjelp til å få dem modne for hovslageren, både Karoline og Lars har tatt sine økter. Det hjelper som tidligere sagt ikke at jeg kan handtere dem greit nok, hvis de er skeptiske til alle andre… Bellatrix ja, SJ’s Photo på Nemesis? Risikosport, kan det kalles, men selv om hun er kvass og tøff, tar hun jammen dressur!
23.januar: Noen ganger er ting litt i overkant spennende…. Det er hele 8 år siden vi hadde ei hoppe som kastet føll her på gården. Har mistet 2 i følling siden da, for henholdsvis 6 og 3 år siden, og har i samme tidsrom kanskje hatt en snau håndfull som har resorbert på et tidlig stadium (før 3 måneder). Det betyr ikke at jeg ikke er forberedt på at det kan skje igjen, når som helst! Har vært noen ganger de siste årene, jeg bare har vært helt bombesikker på at det var kasting på gang, men har sluppet unna med skrekken. Når vi passerer nyttår, endrer morgenrutinene mine seg. Jeg slår på lyset og returnerer hilsnene fra hoppene, men før jeg fôrer dem, går jeg en runde og titter inn i hver boks…. For noen dager siden, var en av hoppene helt klart utilpass. Hun og alle de andre, kaster seg over maten hver gang de kommer inn, siden de ikke blir fôret ute om vinteren. Nå var hun ikke det minste interessert, hverken i grovfôret eller i kraftfôret, som ble servert litt senere. Hun var ikke spesielt urolig og viste ikke tegn til smerte eller ubehag, var liksom bare intenst lyttende mot sitt indre, der folungen er. La seg ned noen ganger, ruslet litt rundt, men sto for det meste stille. Utpå kvelden var jeg sikker på at det kom til å gå galt. Jeg vet at hoppene kan bli ugne når folungene snur seg, vanligvis 6-8 uker før følling, men det var egentlig for tidlig for det. Har vært borti et lignende tilfelle før, da var jeg også helt sikker på at det kom til å gå galt. Den gangen var hoppa halvdårlig i nesten en uke, men hun fikk et sprekt føll 4 måneder senere likevel. Det er ingenting man kan gjøre, det er bare å vente på det uunngåelige… 4-5 timer, ingen forandring… slukket mesteparten av lyset, men gikk ut igjen sent på kvelden for å sjekke. Da sto hun og spiste kraftfôr, morgenen etter var mesteparten av grovfôret også borte. Hun fikk stå inne den dagen, selv om hun virket helt frisk. Enten så snudde folungen seg, eller så døde den den dagen. Den kan for eksempel ha kvalt seg selv med navlestrengen. Jeg håper på det første og frykter det siste, i det tilfellet vil den sannsynligvis ligge i boksen en av de første dagene. Dess flere dager det tar, dess mere stiger håpet om at det har gått bra. At det var liv i den i forrige uke, vet jeg. Hadde to veterinærer her fra Bjerke Dyrehospital eller Rikstotoklinikken, ellerhvadetnåheter, som ville sjekke EKG-apparatet sitt på fostre hos friske hopper. Lurt å vite hvordan ting fungerer på friske dyr, før man trekker slutninger om syke. Denne spesielle folungen var svært aktiv og «hoppet» rundt. EKG er vel bare lytting? Begynte å lure, når også hoppe nummer to begynte å bli urolig, men denne har snart termin, så det er i grunnen helt normalt….
14.januar: Vi vil ha snø! Er skarpt føre i de luftegårdene som er farbare, tar ikke lange stunden før hestene blir sårbeinte. Kom såpass i formiddag at bakken er hvit, hvis værmeldingen for de neste to døgnene stemmer (for en gangs skyld), får vi noen centimeter til. Krysser fingrene og håper… ungene har overskudd så det holder og fyker rundt i hallen for å få det ut. Ikke lett å holde overflaten ren og tørr med sånn oppførsel, strør både morgen og kveld!
Hingstestatistikkene er klare, og mange av våre hingster er i toppskiktet. I Norge var SJ’s Photo overlegen i toppen som ny championhingst. Stusset litt over en kommentar i TGN, etellerannet med at Super News begynte å merke at han hadde vært død en stund… mulig det, men han hadde nå en brukbar størrelse på årgangene født både 2009 og 2010, så for den saken skyld skulle dødsfallet hans ikke hatt noe å si på statistikken… Er ofte vanskelig for gamle hingster å holde stand. Finnes imidlertid noen unntak, som Super Arnie i Sverige og nettopp SJ’s Photo litt overalt i verden. Han var tredje i Danmark, og på topp-ti også i Italia og Østerrike, og var femte i Finland. (Mangler noen statistikker forløpig).
Varenne topper samtlige statstikker i Italia, for 2-åringer, 3-åringer og totalt. Pine Chip er treer totalt med over 2 mill euro innkjørt.
Quite Easy ble sjuende på den finske hingstestatistikken totalt med sine 17 2-og 3-åringer, de 9 startende tjente mer enn 254.000 euro. Regner med han er overlegen på 3-årsstatistikken. I Sverige er han tredje på 3-årsstatistikken.
I Nord-Amerika topper Kadabra 3-årsstatistikken, er toer på 2-og 3årsstatistikken samlet og totalt for alle aldre. På 2-årsstatistikken nevner jeg også at Broadway Hall er femte, Muscles Yankee er sjuende, Majestic Son åttende og Muscle Mass niende med sin første årgang. Totalt for alle aldre er altså Kadabra toer, Angus Hall tredje, Conway Hall sjette, Muscles Yankee åttende og Broadway Hall tiende, imponerende prestasjon med betraktelig færre avkom enn mange av hingstene foran (og bak) på listen.
Oppdrettet fra Kvakstad holdt seg på en klar tredjeplass for 2012. Det høres kanskje rart ut at jeg sier sesongen var delvis mislykket, men plasseringen og innkjørt og dermed mye oppdretterpenger, er jeg svært godt fornøyd med. At ingen av hestene mine vant større løp, var en nedtur. Mulig jeg har blitt for godt vant? Ambisjoner må man imidlertid ha, om det skal være noen vits i å drive med oppdrett. Jeg er jo også veldig avhengig av at de som kjøper unghestene herfra, både er dyktige og heldige selv…. stort sett er jeg godt fornøyd der!
Ellers så har jeg telt på knappene i flere dager… har en venn som dingler med en lekker, 3-års, toppstammet hoppe foran nesen min….. har jo egentlig absolutt ikke plass…..
10.januar: Fysørensåforbannetjegvarinattklokkentolv!!!!!! Sov som en stein, da jeg plutselig og brutalt ble vekket! Det smalt og dundret, pep og plystret, soverommet ble opplyst….???? Raketter. Noen som hadde det rasende festlig, og skjøt opp de de ikke rakk på nyttårsaften. Går det an å være så inderlig full av faen? Nytter jo ikke å ta forholdsregler for å beskytte dyrene fra å bli skremt, når man ikke aner at det blir en fyrverkerinatt? For min del, ble det ikke særlig mer søvn den natten. To timer etter gikk jeg ut for å prøve overtale åringene å komme inn igjen, de sto fortsatt og klumpet seg sammen nederst i luftegården. Det er småglatt, men går fint om de ikke prøver å løpe fort, antar de skled bra en stund der…. Tok meg en halv time før vi ble enige om at det var trygt, antar også de lå og sov og ble bråvekket…..
7.januar: Har ikke hendt så mye så langt i år, hverken på godt eller vondt. Er angrepet av influensa, men siden jeg fortsatt klarer stallen, kan jeg vel ikke klage på det heller. Begynner så smått å komme litt opp til overflaten, og få litt mer overskudd til å oppdatere hjemmesiden. Kanskje ikke i dag, men snart. Ellers så har jeg vært litt aktiv på facebooks side «travavl», må inn og sjekke innimellom, det er veldig stor aktivitet der, med mange diskusjoner, tildels interessante også. Klarer ellers ikke helt å engasjere meg i den vanlige facebook-greia, blir veldig mye dill… imidlertid fint og lettvint å få tak i folk, på internmailen.
Føret er så som så, litt halvglatt. Går bra for åringene (!), men de tar ut mesteparten av overskuddet ved å fly inne i hallen. Det er der akrobatikken foregår, i morges hadde de ikke en gang tid til å stoppe opp for å få frokosten sin. Ventet en halv time, men de var like fint i farta, så jeg ga opp og ga dem et par trillebårer grovfôr. Så mye overskudd som de hadde, gjør det ikke noe om de går glipp av et måltid med kraftfôr, tydeligvis. Hoppene er ute i puljer, har ikke lyst til å slippe dem lengre bort, er redd for at farta hjem til stallen igjen blir for stor. Har ikke tenkt å risikere at de skader seg. Er meldt mildt i dag (ikke glad, redd for is), snø på onsdag (håper…) før det blir kaldere igjen. Man blir veldig opptatt av vær og føreforhold, når man driver med hest…
1.januar 2013: GODT NYTT ÅR!