Dagbokinnlegg 2008
29.desember: Surfet på nettet en times tid i dag. Googlet navnet mitt, for å finne et tidligere ulest innlegg som har vært publisert på nett. Fant i tillegg bl a et artig bilde fra da jeg gikk i skolekorps som liten… (er temmelig midt på bildet, med althornet mitt og et merkelig uttrykk i fjeset….?). Fant også en blogg fra et par år tilbake, som jeg synes var kostelig. Diskusjonen gikk om hvilke hingster man skulle bruke, og hvilke hopper man skulle avle på. En dro fram som argument at mange av mine hopper manglet egenprestasjoner, og svaret måtte jeg bare glise av:
Kjenner du til kvinnemennesket? Snakket med henne? Hun kan holde timeslange foredrag om stammer… Hun viser at hun kan avle, og om man ser på prisene på hestene hennes på auksjonen, så ser man veldig tydelig at dette er noe markedet vil ha.
En stamme kan synes ukjent for oss, men være meget kjent i USA. Wirkola avler definitivt ikke på drit. Som oss alle har hun begrenset budsjett, og selv om hun ikke handler på aller øverste hylle, så er den avlen Wirkola bedriver ørten ganger mer gjennomtenkt (både stamme, eksteriør etc. etc) enn det den gjennomsnittlige hoppeeieren. Dette er jo mye fordi det er inntekt for henne, og hun ville ikke fått ok priser om ikke ting var bra.
Takker og bukker! … Hilsen Kvinnemennesket……..
27.desember: Shootist/Sylvester gjorde jobben sin. Tasset med i rygg fram til siste sving, og speedet inn til seier i beste «pappa-stil». Trodde steinhardt på seier, og spilte faktisk vinner for første gang på mange år…. Ble litt usikker da jeg leste på trenerens hjemmeside at han hadde hatt en febersleng for et par dager siden og antagelig skulle strykes, men det gikk så bra!!!
At Shootist i det hele tatt er i live, skyldes en blanding av flaks og selvsagt litt dyktighet! Flaks at jeg var i stallen da vannet gikk søndag kveld rundt klokken 20. Vannet gikk, og så skjedde det ikke noe mer. Jeg gikk inn med armen, og fant… ingenting! Ikke bein, ikke hodet, bare noe som jeg etter hvert fant ut var ryggraden, der folungen lå på tvers. Jaha! Jeg antok han var død, siden han ikke lå i riktig stilling og virket dessuten helt ubevegelig. Ringte til veterinæren her, og lurte på om han hadde tid til å hjelpe meg å få ut fosteret. Det hadde han heldigvis ikke…. Satte derfor hoppa på hengeren og kjørte inn til Bjerke. Arne Holm satt på kontoret og jobbet, og ble litt lengre da han hørte det var en fødsel på vei innover. Og det var også flaks. Arne har veldig lange armer, og klarte å få tak i ei has. Siden folungen var så liten (bare litt mer enn 10 måneder) klarte han å manøvrere ham ut hel, baklengs. Og se der! Der var det liv!!!! Han kunne ikke stå på egenhånd, så Lars overnattet inne på dyrehospitalet, og flaskefôret babyen den første natten. Ut på formiddagen kom de hjem igjen alle tre. Folungen hadde blitt liggende med frambein og bakbein tredd ned i hvert sitt horn, for han var helt krokete i ryggen som ei reke de første dagene. Selv om han forsøkte, klarte han ikke å stå oppreist. Han reiste seg opp, og datt på rumpa. Han måtte sitte på fanget mitt for å få sugd, og sovnet straks han var mett, med puppen fortsatt i munnen…. Det var noen slitsomme døgn, men etter 4-5 dager klarte han å bli stående på egen hånd, og siden gikk det bare framover….. Og nå ble han vår første 2-årsvinner noen sinne!
Gjør Obrigada jobben sin på onsdag, slutter vi på samme antall seirer i år som i fjor. Shootist’s seier var årets 44.!
26.desember: …har overlevd jula… så vidt…… Nå er huset velsignet tomt og stille igjen……:-) To amstaffer, et par 4-måneders tvillinger som heldigvis sov en god del, en sukker og julegave-ruset 2-åring, deres slitne, søvnhungrige foreldre, den hjelpsomme, men lettantennelige bestemoren (min svigerinne), hennes likeså noe hissige mann (broren til Lars), en kusine som absolutt ikke gjorde noe galt, samt oldeforeldrene til småttingene, den ene sterkt svekket av alzheimer, den andre fast bestemt på ikke å skru på høreapparatet, har reist hjem igjen. Tilbake er min nysende, lett febrile ektemann, som har kommet over det briljante tipset at man skal gurgle halsen i brunt brennevin for å ta knekken på basilusker…… og jeg, som heldigvis har fått jaget det verste av forkjølelsen litt på avstand (uten gurgling!!!). Kjøpte juleduk til spisebordet på rull, og hadde byttet den ut tre ganger allerede ved middagstid i går…… Kan si såpass, at vi ikke behøver fyrverkeri på nyttårsaften! Vi kan bare be til familieselskap igjen…. (Det er jo litt hyggelig også, da…!)
I dag ble det tredje og fjerde til Ozzifer og Nemesis i samme løp. Førstnevnte måtte antagelig gå til angrep for tidlig, og Nemi var heldigvis klart bedre enn de to siste gangene. Når ingen av dem vant, klarer vi ikke årets delmål på minst 46 seirer. To starthester gjenstår, Shootist/Sylvester i morgen (strykes kanskje grunnet en febersleng?) og Obrigada på onsdag….. Om sistnevnte skulle vinne nok en gang, blir det fjerde seieren på fire starter i desember. Ville det kvalifisere for en «månedens hest»-utnevnelse tro? Vet en som håper….. Hun som eier moren nå, fantaserte om det allerede i begynnelsen av dette året, da Obrigada også sto med tre strake. Det som taler i mot, er vel at seirene har kommet i vanlige løp.
24.desember: GOD JUL!
23.desember: Helt til i går hadde jeg et bitte lite håp… men da måtte Regaliz vinne i Drammen. Det var ikke så langt fra, hun kom løs fra lederryggen altfor sent. (Re-GAL-iz som speakeren sa, jeg blir gal….)
Selv om vi skal ha huset fullt, har vi lagt det opp til en avslappet jul. Er ferdig med alt i god tid, huset er rent og ryddig, presangene er i hus, fryseren, kjøleskapet og kjøkkenskapene er vasket og ryddet. Fryseren gås gjennom en gang hver vinter, så jeg er sikker på at ikke noe ligger glemt og blir for gammelt. Nå er den smekk full, hovedsakelig av elg og hjortekjøtt. Handler samme sted som Hellstrøm…… I formiddag skal grønnsaker og andre ferskvarer handles inn, mens stallen er «satt bort» til kyndig hjelp…:-)
19.desember: Nå er vi inne på oppløpet! Trenger 4 seirer til for å klare årets mål, men tror dessverre det skal holde hardt…. I fjor vant oppdrettet vårt 45 løp, målet var å klare minst 46 i år! Per i dag har vi 42 seirer, og det er selvfølgelig bra. Særlig siden en del av de som var forventet å hjelpe til mest har vært skadet. Olganina fikk tarmslyng og har vært borte mesteparten av året (er heldigvis bra nå) og Qtee ble påkjørt i årets første start og trøblet etterpå…. sistnevnte fikk jo rasket med seg en Derby-seier, og det hjelper jo mye Flere av de andre potensielle seiersplukkerne har også vært skadet. Når det står igjen 10 løpsdager av året, er det ikke mye å gjøre det på. Obrigada er tippet vinner og har en god sjanse, Nemesis er også vinnertippet i dag av en eller annen grunn (synes hun så skrekkelig dårlig ut sist…?) og er i tillegg meldt en gang til i romjula. Ozzifer skal ut, og kan alltid smelle til om han får løpet sitt, Niro gjør comeback på lørdag, Regaliz starter på mandag, Owen Meany skal også ut i dag og er på vei oppover… de tre siste dagene er ikke meldt til ennå. Kan vi håpe at Qrrax skal ut igjen? Og at Obrigada starter i V65 nyttårsaften? Kanskje Sylvester (oops! Shootist) skal ut i 2-årløpet på Momarken neste lørdag….? Et annet mål var å minst holde tredjeplassen på oppdretterstatistikken, og det trooor jeg kanskje vi har inne. Er ikke helt sikker. Det er ikke minst et par kaldblodsoppdrettere jeg ikke har helt oversikten over….
I dag er det søleføre. Er stygt redd for at hoppene benytter sjansen til å «pynte» seg med et leirebad før jul. Krysser fingrene og håper de står over i dag, og det skal fryse på igjen i kveld….
Bedekningstallene i TGN stemmer ikke. Det er en rekke, spesielt varmblodshopper som er bedekket med mer enn en hingst også i år, de har ikke kommet med under noen av dem.
17.desember: Frustrert! Oppgitt! Og nå snakker jeg ikke om været, selv om regnet og isen kunne vært nok for å få meg i den tilstanden helt alene. Har fått flere henvendelser fra folk som er bekymret for kvaliteten på frossen sæd. De har samlet «beviser», som «Hvorfor koster Love You mindre enn en tredjedel på frossen enn på fersk», osv…. Forklaringer tar tid og krefter, og «statistikker» over frossensæd kontra fersksæd finnes ikke. Man kan dessuten ikke sammenligne franske hingster brukt i Frankrike på franske hopper, med de samme hingstene brukt i øvrige Europa på amerikansk-stammede hopper. Man kan heller ikke sammenligne amerikanske hingster brukt i hjemlandet med den unghestsatsningen de har der, med de samme hingstene brukt i Europa med det lavere fokuset på «early speed» vi har her. Ser ut til at jeg må krype til korset og skrive innlegg … (Hate it……) Det verste er jo at selv med alle mine bevis og argumenter, får jeg slått beina under meg med et snøft: – Hah! Klart du er positiv til frossen sæd, du selger jo dritten! Ikke mye objektivitet der, nei!
For å ta det enkleste først: Ville vi brukt frossen sæd på våre egne hopper hvis vi ikke visste at det fungerte? Ville oppdrettet vårt deretter havnet i oppdrettertoppen, hvis jeg ikke hadde rett? Når vi snakker om dårligere kvalitet på frossen sæd, er det fordi enkelte hingster ikke har sæd som er god nok i utgangspunktet. Mange frossenhingster fungerer omtrent like bra på frossen som på fersk, vi prøver å begrense utvalget vårt til denne gruppen. En del hingster fungerer dårlig selv med fersk sæd, topp-hingsten Viking Kronos er en av dem. Hører ingen skrike opp om at avkommene hans skulle være dårligere av den grunn???? Svært positivt er dessuten at de hingstene og hoppene som fungerer godt på frossen, gjør at hele populasjonen blir sunnere og er mer fruktbare. Det er klart lengre mellom de riktige problemhoppene nå….
Deretter er det over til eksempler og statistikkbeviser, så langt det går: Love You og de fleste andre franske hingstene er mye billigere for utenlandske hopper, det være seg om du importerer sæden i frossen tilstand. eller drar til Frankrike og bruker hingstene med fersk sæd der. Det er et enkelt regnestykke fra de franske hingste-eiernes side. Deres franskfødte hester har vanvittige penger å kjøre om, franskmennene betaler derfor «hva som helst» for å få bruke de beste hingstene, gjerne de med amerikanske innslag. Resten av Europa har tilgang på de amerikanske hingstene også, og ingen andre land kan konkurrere med Frankrikes travsport hva økonomi angår. Skal franskmennene selge hingstesæd til utlandet, må prisen ned til et konkurransedyktig nivå.
Statistikker. I tillegg til det jeg skrev nedenfor, kan jeg ta med en del tall fra ASVT’s statistikker fra 30/11 2008. Fødte 2005: Frossenhingsten Dream Vacation er på annenplass hva gjennomsnittlig innkjørt per avkom angår, Varenne er fjerde, Muscles Yankee sjette, Credit Winner åttende, og det er ingen frossenhingster lavere enn 23.plass av totalt 52 hingster med mer enn 20 3-åringer i Sverige 2008. På 4-årsstistikken er Enjoy Lavec den beste frossenhingsten (siste år før han ble kjøpt inn Sverige) på 5.plass. På seiersstatistikken, der de har tatt med hingster med minst 50 avkom (det utelukker veldig mange importhingster), er Credit Winner øverst, Love You er på fjerde (med bare 3 og 4-åringer) og en lang rekke andre frossenhingster er i den øvre fjerdedelen av statistikken.
Andre enkelteksempler: Daguet Rapide hadde en fantastisk 3-årsårgang i Italia i år. Hele denne årgangen er laget med frossen sæd.
Forskning: Det er umulig å sammenligne to individer etter samme hingst, selv om de skulle være helsøsken, og si at den ene er bedre eller dårligere grunnet bedekningsmetoden. Samtlige søskenflokker, laget enten bare med fersk eller frossen sæd, vil alltid ha en som er best og en som er dårligst… Når det gjelder storfe, er imidlertid forskningen kommet veldig langt. Det er flere 10-år siden man gikk over til nesten utelukkende å bruke frossen sæd. Når det gjelder mennesker, er det også forsket mye. Har aldri hørt det minste pip om at mennesker laget med frossen sæd skulle være mindreverdige eksemplarer fysisk på noe vis…. bare tanken…. Her finnes det selvsagt ikke noen statistikk. Hvor mange topp-idrettsmenn er laget med frossen sæd? Halloooo!!!!!!!
Ellers har hestene det bra, selv om jeg tviler på at jeg får sluppet ut hoppene i dag. Kanskje litt foran stallen? Ellers er Uno sjef!!! i utegangen, om jeg aldri så mye lurte på noe annet. Una har tatt tilbake fløyplassen sin, Ulixes har roet seg mye ned, Umbra er fortsatt tøff, Dawn har lært å toppe i ørene både når jeg kommer med fôret og når jeg henter bøtta etterpå :-), Ucatoni ber bordbønn før han begynner å spise kraftfôr (ser i alle fall sånn ut, han står med hengende hode foran bøtta i opptil 10 sekunder hver gang, før han grådig tømmer den for mat og slikker kantene etterpå…) og Umbriel begynner å våkne til liv. Det går dessuten mye bedre med Rocky ute i flokken nå. Han er fortsatt inne på nettene, men i en egen boks. Det er mest fordi jeg vil være helt sikker på at han får i seg nok mat, og får nok tid til å få i seg kraftfôret.
Er stort sett ferdig med oppdateringen av importhingstene, nå står de som ikke har sider fra før, for tur.
12.desember: Mye morsomt å lese i TGN i dag! Stringendo er meldt i prøveløp på onsdag og Sapphron er meldt mønstringsløp. Da blir de henholdsvis den fjerde (tidligere har Safir, Siriuz og Shootist travet prøveløp og/eller startet) og niende av våre til sammen ti 2-åringer som kommer ut. Bare Sleeplez får vente, etter å ha gått på beite i sommer. Reginetta travet for øvrig prøveløp i kveld, på 21.3. Hun er den femte av våre seks 3-åringer til start, sistemann ble skadet.
Ellers nevnes tommelfingerregelen i et innspill av Øystein Østre. Litt morsomt, siden jeg akkurat har lært hva det innebærer: Tommelfingerregelen er fra gammel engelsk sedvanerett: En mann hadde lov til å banke kjærringa, bare stokken var tynnere enn tommelfingeren……
Sist, men ikke minst, har Sverre Melbye Riksen skrevet et av sine poetiske innlegg i brevkassen, denne gangen under tittelen «Iskald frossen sæd». Spesielt morsomt, fordi alle de hingstene han nevner, står på vår liste. Antar han ikke kom lengre i Årsrevyen enn side 13…. Litt pussig også, fordi han tydelig ikke kom så langt som til topp-ti-listene. For 4-5 år siden, da årets 3- 4-åringer ble laget, ble 20-30 % av hoppene bedekket med frossen sæd. (I tillegg til en del med fersk import). I motsetning til de siste tre sesongene, var ikke nødvendigvis kvaliteten på alle hingstene som ble brukt, alltid like god. Likevel er dagens situasjon slik: 3-års hingster: 2 frosne, 1 morlivsimport (Nr 1 Diable Va Bene), 7 etter norskoppstallede hingster (!). 3-års hopper:6 laget med frossen sæd, (1 First Eleven L, 2 Sweet Case, 3 Royale), 1 laget med fersk importsæd, 3 er etter norskoppstallede. 4-års hingster: 1 frossen, 3 fersk sæd import, 3 importhester, 3 etter norskoppstallede. 4-års hopper: 6 frosne (1 Muscles GT,3 Qtee og 4 KLM Prelong), 1 fersk import, 3 importhester, 0 norskoppstallede. Eldre hingster: 2 frosne (nr 1 French Design og Jetstile), 1 fersk import, 6 importhester og 1 etter norskoppstallet hingst. Eldre hopper: 2 etter frossensæd, 4 importhester, 4 etter norskoppstallede hingster. De tallene skremmer ingen fra å bruke frossen sæd også i 2009, trur eg….? Personlig har vi holdt oss i oppdrettertoppen de siste 4-5 årene, mye takket være satsingen på importsæd, fersk OG frossen….
For de som forsatt mener at en hest lager bedre avkom med fersk sæd enn med frossen sæd, kan vi jo bare nevne et konkret eksempel. I 2000 bedekket Coktail Jet 100 (+ muligens 30 utenlandske) hopper med fersk sæd i Frankrike, pluss mange med frossen utenlands. Beste hesten født 2001? Jetstile, laget med frossen! Faktisk er to av de tre mestvinnende avkommene til Coktail Jet laget med frossen sæd (også svenskfødte Naglo)….
Ellers så nevnes de hardføre importene fra Tyskland. Det er nok riktig at en del av disse har blitt herdet i mange løp med små premier i hjemlandet før de kom hit, men paradoksalt er mange av importene fra Danmark, Nederland og Tyskland laget med…Frossen sæd! I farta kommer jeg på ungheststjernen og seiersmaskinen Uppercut Flevo (e frossen Tap In) og Carpe Annynova på årets hoppetopp (e frossen SJ’s Photo).
Det er riktig at mange av de absolutte topp-hestene er såkalte «genetiske utskudd», som vår egen Rex Rodney, svenskenes Ina Scot og Copiad, for bare å nevne noen få. Problemet er at når topptraverne ikke har stammen med seg også, har de heller ingen suksess i avlen.
11.desember: Leste topp-10-listene i svenske Travronden: Innocent Face (e Enjoy Lavec og vår Cambusa Jet) er årets hurtigste svenske 3-årshoppe med sine 12.1, Conrads Epilog (e Rite on Line) er den hurtigste hingsten med 12.3. Reven d’Amour (e Revenue) er rangert som tredje beste svenskfødte 3-årige hingst, Brutus Sund (e Muscles Yankee) er femte, Conrad sjuende, Insect Face (e Enjoy Lavec) åttende og Infiniti Broline (e Pine Chip) tiende.Av 3-års hoppene er Mystical Ann (e Kadabra) rangert som treer, Calamara Donna (e Pine Chip) firer, nevnte Innocent femmer og Looking Flashy (e Pine Chip) syver.
Av de 4-årige hingstene nevner vi treeren Dust All Over (e Super Arnie) , syveren Evidence Ås (e Angus Hall) og tieren Qato Quattro (e Ganymede). Blant de 4-årige hoppene finner vi Victoria Sisu (e Victory Abroad) på tredjeplass. Camilla Highness (e Super Arnie) topper blant de eldre hoppene, Elviria (e SJ’s Photo, med samme mor som vår Wellfit) er på en fin femte plass og Tintomara Hornline (e Pine Chip) er sjette. Legger merke til at SJ’s Photo har avkom både på den svenske og den norske hoppe-toppen, ikke verst med tanke på at enkelte går rundt og sier at han ikke avler gode hopper….?????
9.desember: det ser ut til å ha gått bra med mesteparten av snøen. Er ikke glatt foran stallen lengre, Lars skrapte vekk det grøvste i går kveld før det frøs på. Neste problem er at det er ventet 10-12 kuldegrader i natt. Har ikke fått byttet ut drikkekaret ennå, håper Gubben får tid før han drar av gårde i dag……
8.desember: Nei og nei….. det plaskregner. Tok en kalkulert avgjørelse i går kveld, og lot være å stenge folungene inne. Det skulle ikke begynne å regne før utpå morgenkvisten, tenkte jeg. Det jeg ikke tok med i betraktningen, var at all snøen på taket kom til å sige av straks temperaturomslaget kom, skrapelydene ble nok i meste laget for småtassene. De var kliss våte og tydelig uvillige til å bli med inn til frokost. På den positive siden var det fortsatt rent i hallen og det var unødvendig å fylle på med grovfôr. Akkurat nå er de innestengt! Håper jeg rekker å slippe ut hoppene før det blir for glatt utenfor. Med puljer på 5-6 hester, er det ingen som behøver å være ute for lenge. Samtidig setter de pris på å komme inn igjen! Nå er det bare å krysse fingrene for at det slutter å regne før all snøen har blitt transformert til is…. Pliiiiiz…. For sikkerhets skyld bestiller vi grus, så vi kan strø opp i morgen tidlig hvis det behøves…..
6.desember: ..Det er litt av en traver! sier Steinar Holm. Han kommer gående mot stallåpningen, tydelig imponert over Tres Jolie (e Rite on Line – Olala). Åringshoppa ble handlet inn på årets Derby-auksjon. – Ja, hun gjør det veldig lett, repliserer Brenne og smiler tilbake til sjefen.
Ovenstående lille perle fant jeg da jeg avsluttet lesingen av Årsrevyen i går. Nå er batteriene ladet for den svenske mursteinsutgaven, som kommer i postkassa på tirsdag. Forhåpentligvis. Har fått tilbakemeldinger fra de fleste av de ungene som forlot redet tidligere i høst, de har det heldigvis bra alle sammen og oppfører seg pent!
Apropos oppførsel. Hadde en diskusjon med en venninne forrige dagen, om hennes frekkas av en åringshingst. Han har begynt å legge på ørene når hun kommer inn i boksen. Hennes reaksjon er å snakke pent til ham, til ørene kommer fram igjen, det mener jeg er feil. Du ser aldri at hester, voksne eller unge, legger på ørene i nærheten av sjefen i flokken… Jeg mener at det er et klart tegn på at unghesten føler seg overlegen, og at det bare er et tidsspørsmål før han tester videre med bitt og/eller spark…. Jeg tar tak i problemet med en gang det oppstår, og finner meg aldri i at en av mine hester vender seg mot meg med ørene flate eller viser andre tegn til mishag! Det dreier seg om etter hvert digre dyr, med voldsomme krefter. Har man ikke et mentalt overtak, driver man risikosport…..!!! I hoppeflokken er styrkeforholdet ganske stabilt, det blir bare rokeringer om hopper kommer til eller blir borte. De tre som tilbrakte sommeren sammen med åringshoppene, må pent finne seg å stille bakerst, to av dem har for øvrig alltid foretrukket å unngå krangel.
Hos unghestene endres styrkeforholdet i løpet av vinteren. Noen av de yngre vokser til og setter eldre på plass. Enkelte som først er ganske forsiktige, våkner opp og setter seg skikkelig i respekt. Har for eksempel lenge vært glad for at Rocky er yngstemann, med den bremsen det setter på utviklingen hans….. Tror kanskje Unzipped akkurat nå er toppsjefen foran halvbroren Uno. Førstnevnte skrider fram og flokken deler seg som Rødehavet for Moses. Har lagt merke til at han holder et øye med meg, og er forberedt på at det kommer et aldri så lite framstøt etter hvert…. Bare kom du, jeg er klar!
3.desember: Masse deilig snø, hopper og folunger koser seg skikkelig. Hoppene har fått tatt en skikkelig kroppsvask, noe de gulaktige, flatklemte flekkene langs veien til skogsbeitet vitner om. Halen i været og full spiker! Rocky er fortsatt inne hos mor om nettene, bare for sikkerhets skyld. Er ikke aldeles sikker på at han får slippe inn i hallen hele tiden. I dag oppdaget jeg at Ulixes hadde tatt oppstilling rett innenfor døra, der han lurte som en annen rovfisk, og kastet seg over Rocky hver gang han våget seg mot inngangen… Han er ikke tilstrekkelig ydmyk, det er problemet. Rocky kryper ikke for noen, og da har vi (jeg) et problem… Han er ikke så veldig interessert i å bli med inn heller, så det drøyer nok ikke så lenge…. Ellers så er det noen deilige småpurker der ute også. Akkurat nå er det Umbra og Dawn som utmerker seg med de flateste ørene, mens Unreal og B.Girl er det ingen som engang tenker på å krangle med. Det sier jo litt…!!!!
I dag har jeg hentet hjem ekstra med flytende nitrogen. Kontainerne som inneholder den frosne sæden er fylt opp, men så skal innholdet telles. Alltid like drepende kjedelig og en iskald jobb som tar meg rundt to dager! Minner de av stasjonene som ikke har sendt inn rapporter om å få ut finger’n!
Holder også på med oppdateringen av hingstesidene. Har kommet så langt som til P’ene, Pine Chip og Prodigious , akkurat nå…
30.november: (Snart jul!) I går var det skikkelig utrivelig, en halv plussgrad og regn nesten hele dagen… Bakken var frossen da det begynte, så føret var i tillegg ganske så glatt…). I dag er det hvitt, men snøen er veldig bløt. Siden det er meldt kaldere vær til natten, får hoppene bare gå i en luftegård i dag, vil ikke ha tråkket snøen til is ute på jordet…. Folungene var som vanlig fornuftige, og tok bare korte turer ut i går. I dag regner jeg med det blir litt mer aktivitet.
Årsrevyen kom ut i går, og kvelden gikk med til å lese det grøvste. Konkurrentene ble sjekket ut, egne annonser ble studert igjen (Og jammen fant jeg to feil, min skyld! Insomnia er drektig med Broadway Hall, ikke Lindy Lane, og CR Excalibur koster USD 5000, ikke 4000.) og en del av artiklene ble lest. Har allerede fått åtte bestillinger på bedekninger bare denne første dagen (Raskt!). Når det gjelder Daguet Rapide, så fungerer han veldig bra med frossen sæd. Siden han fortsatt er borte vekk etter kidnappingen i vår, vil vi være veldig restriktive når det gjelder hvilke hopper som får plass hos ham. Vi har rett og slett ikke mye sæd igjen, og vi kan ikke få tak i mer… I tillegg var det to som ringte angående kjøp av folunger Siden det vil være veldig slitsomt å styre med tolv åringer på auksjonen til høsten, er jeg ikke fremmed for å selge noen på forhånd. De blir uansett værende her hos oss, minst fram til mai. Vil absolutt ikke gå glipp av den første vinteren med babyene mine…..
Selv om jeg kunne tenkt meg å sløve inne i varmen i dag, er det ingen bønn! Ut i stallen, ut med hesta, ut med møkka, inn med flis og fôr….. I morgen kommer nok en arbeidsdag… (sukk…)
28.november: Leste på USTAs hjemmeside at gigantstutteriet Hanover Shoe Farm hadde mottatt en pris for sitt dyrehold. I 2008 har de 440 aktive avlshopper, fordelt på både passgjengere og travere. I tillegg har de en pensjonistgruppe på rundt 100 hester, de aller fleste av dem hopper som ikke lengre er produktive. Den eldste er 33 år, mens gjennomsnittsalderen er på litt over 25 år. Hestene får gå på Hanover Shoe Farms så lenge de lever, og får stell som før. De regner med at det koster rundt 100.000 dollar per år…. Beundringsverdig, og absolutt positivt for travsportens omdømme som helhet, som noen føler har en «bruk og kast» mentalitet. Artikkelen kan du lese her.
Når det gjelder gamle hester eller dyr generelt, så bør det likevel trekkes en grense. Leste for en del år siden om et pensjonisthjem i Frankrike, der beboerne var så gamle og gebrekkelige at de måtte hales opp med traktor om morgenen. Det skulle visstnok være en solskinnshistorie, men jeg syntes i stedet den var tragisk. Det samme var det da en bekjent på hjemmesiden sin fortalte om de 10 siste dagene av sin elskede hunds liv. Han døde av uhelbredelig kreft med store smerter, og hunden og eieren led seg gjennom slutten sammen. Da har du misforstått, etter min mening…….
Angående vår egen hoppeflokk: I går var jeg på Bjerke angående et møte i Trav-2015, er medlem i næringsgruppa. Lars hadde meldt seg frivillig til å ta stallen, men angret nok så smått da han skulle ta inn madammene. Det var plussgrader, og for første gang på lenge var bakken bløt. Bløt nok til at mange hadde benyttet anledningen til å rulle seg møkkete, men også til at de hadde det rasende festlig med å storme fram og tilbake mellom skogsbeitet og stallen sånn en 8 – 10 ganger omtrent. Når 14 digre hopper kommer dundrende og det nesten er helt mørkt, stiller du deg ikke akkurat i veien….!
I dag var det fortsatt litt svikt i underlaget, men fruene var mye roligere. De hadde dessuten fått rullet av seg mesteparten av møkka igjen! Rocky begynner å føle seg helt hjemme ute i flokken. Han sto side ved side og spiste sammen de store gutta da jeg kom for å ta ham med meg inn. Den gutten er ikke skyggeredd! Hver dag han kommer ut, kaster han seg med dødsforakt over hvem det nå måtte være som står nærmest… det hender han får skikkelig juling, men bryr han seg? Ser ikke sånn ut!
Vi har fått en ny hingst på listen igjen! Enkelte av dem går litt på rundgang mellom agentene. Vi hadde Enjoy Lavec tidligere, og vi kan tilby ham på frossen sæd også i 2009. Har oppdatert siden hans i dag. Spesielt er at han tilbys med to forskjellige føllavgifter, avhengig av om du får hingste – eller hoppeføll. Ikke det at han ikke har gode døtre, vi nevner bare norskeide Spoon Hornline 11.1, SEK 1,9 mill, hoppe-derbyvinneren 2007 Linderchip GT (e nyervervelsen vår, Linder T.) samt Cambusa Jets 3-årige datter, millionæren Innocent Face 12.1, som er Sveriges hurtigste svenskfødte 3-åring 2008….
26.november: Er veldig svak for auksjoner, det virker innimellom som om armene mine fungerer helt uavhengig av hjernen, selv om jeg heldigvis har fått mer kontroll etter hvert. (Er stadig på kunst/antikk/brukt-auksjoner, bra vi har stort hus!) Det var så vidt jeg klarte å la budknappen være i går kveld, da ASVT holdt nettauksjon på rundt 70 hester, de fleste av dem avlshopper. I utgangspunktet var jeg kjempeglad for at det ikke var noen hopper der jeg «tente» på, men etter hvert oppdaget jeg at det var en jeg godt kunne tenkt meg likevel…. Just About Enough het hun, og kanskje navnet hjalp meg til å ta til fornuften? Det står altså 16 hopper ute i stallen, jeg behøver absolutt ikke flere bokser å måke! Lars kom bare ruslende rolig og spurte hvor mange jeg kjøpte, jeg kunne gledestrålende forsikre ham om at jeg klarte å avstå…!!!!!
Har begynt oppdateringene så smått det er, har i alle fall lagt ut navnene på de hingstene som er foreløpig klare for importsæd neste sesong. Har også begynt på siden til den hoppa som ble innhandlet for noen uker siden. Er du nysgjerrig, kan du se her….:-)
24.november: Huttemegtu! Sååå kaldt! Ikke så mange minuser, men skikkelig sur nordavind! Ungene stoppet i døra, og formerlig klorte seg fast i underlaget mens jeg dyttet på dem bakfra…UT! Ikke snakk om at jeg strør med tolv 200-250 kilos hjelpsomme, hyperaktive tullinger stormende rundt i et rom på 130 kvadratmeter. Å få fylt trillebåra var ikke enkelt heller, vinden sto på akkurat fra feil kant, og kutterflisa er veldig lett…. Etter at fôrkrybbene inne var etterfylt med grovfôr, har jeg ikke sett snurten av en eneste folunge ute… De subber for øvrig innpå noe voldsomt med mat, mer og mer ettersom det blir kaldere i været.
Hoppene var ikke spesielt fornøyde da de ble tatt inn i går, VAH! møkkete bokser!? Jeg dro av gårde på messetur til Lillestrøm i stedet for å ta stallen, antikk, kunst og håndverk, hus og hjem, orket ikke å gå innom bokmessa, da var føttene mine helt gåene… orket ikke å handle noe særlig heller, var altfor langt å bære til parkeringsplassen. Visste jeg fikk hjelp i dag, ellers hadde jeg nok ikke dratt. I dag var hoppene ute i 2,5 time og tråkket hverandre ned i iver etter å komme inn igjen. Suuuurt! Både de og jeg var inne klokken 11, tar vel resten av dagen fri, vel?? Skal handle litt, bare…. mmmmm. Motorvarmeren og kupévarmeren har stått på i noen timer, så det skulle være greit å sette seg i bilen.
Etterpå kanskje jeg skal begynne med siden til den nye avlshoppa…?
21.november: Kaldt, sol og litt vind. Begynte dagen litt sent i dag, fôret ikke før kvart over 7 og da hadde jeg kledd godt på meg. Termobukse og fire lag på overkroppen (to av lagene forsvant riktignok da jeg begynte å jobbe..). Bandt opp ungene (Ulixes først, så han rakk til sin forfjamselse ikke å gjøre ugagn!), fôret merrene mens de små sto og spiste, bar ut 5x 10 liter kokvarmt vann til vanndunken ute (må se og få bestilt nytt elektrisk vannkar… Sånn ! Der var det gjort! Bestilte tre paller kraftfôr i samme slengen..), pusset Ucatoni (snill!), Unième (kosejente!) og Up at Dawn (sovnet i kjettingene og nektet å gå ut til de andre etterpå…), slapp dem ut og fluffet opp grovfôret deres både inne og ute, strødde med kutterflis i liggehallen mens ungene sto og trippet utenfor… da jeg åpnet igjen, strømmet alle inn for å gå på do! Snakk om!!! Hoppene ble sluppet ut på beitet, de stolpret seg forsiktig og sakte over den hardfrosne subbusen og slappet ikke av før de nådde graset. Befriende å se dem storme oppover jordet! (Memo: Vi behøver snø!) Måkte, strødde og fôret i stallen, koste med en insisterende Rudy (pus) som fulgte masende med fra boks til boks, tok en times frokost og en aldri så liten dans i Hookers boks til tonene fra en medrivende rockelåt på radioen, hentet posten og aviser, tok inn Bijou og L..(Ooops!), slapp Rocky ut til de andre «folingene», fyrte opp i peisen, og nå sitter jeg her, klokken 13.10 og jeg har allerede spist lunsj…. Har egentlig fri fram til fire, når hoppene skal inn igjen……..
Ja, også ble jeg intervjuet over telefon angående hingster, avl og litt til. For en gangs skyld ga jeg blaffen i å be om å få se hva som skulle publiseres på forhånd, så nå får jeg bare holde meg unna det spesielle nettstedet en stund. Pleier alltid å bli feil i forhold til hva jeg mener uansett, men siden jeg antagelig er den eneste som vil bry seg, lot jeg det altså være. Munnen er som vanlig vesentlig raskere enn resten av hodet, så da jeg fikk spørsmål om jeg skulle ha hingst 2009, sa jeg nei. Det er nesten sant. Vi skal ikke ha noen hingst fysisk oppstallet her på Kvakstad neste år, men jeg har likevel ansvaret for markedsføring, kontraktering osv angående Victory Abroad. Han står oppstallet bare noen kilometer herfra, hos Ole Jørgen Jørgentvedt, og vi samarbeider.
Var også negativ til forslaget om at en eventuell nyoppstartet oppdretterforening/DNT skulle gå til innkjøp av en topp varmblods avlshingst. Økonomisk er det en utopi! – Jamen danskene klarer jo å få tak i en hingst som Armbro Goal, var innvendingen. Da måtte jeg nesten le….. Armbro Goal var en skikkelig racer, toppstammet og en god avlshingst, men hans tid er forbi for lenge siden… (Nå mangler det bare at noen ringer og kjefter meg ut, men akkurat den meningen står jeg for. Bruker ellers ikke uttale meg om hingster vi ikke har). Hos majoriteten av avlshingstene synker avlsindeksen med alderen, de blir akterutseilt av de yngre gutta! Hederlige unntak finnes, nevner bare noen få fra fortid og nåtid; Speedy Crown, Super Bowl, Quick Pay, italienske Lemon Dra, Super Arnie og Norges egen championhingst, Super News.
I våre dager bytter de gode varmblodshingstene nesten aldri stasjon, man sender fersk/frossen sæd i stedet. I de tilfellene topphingster blir oppstallet på norsk ord, er det nesten uten unntak fordi de har norske eierinteresser, som da for eksempel Victory Abroad og Steinlager…:-)
Ble dessuten spurt om jeg hadde tenkt på en blogg? Hva er dette her da? Selv om ordet «blogg» ikke var oppfunnet da jeg begynte å skrive dagbok på nettet for 8 år siden, så er det vel akkurat det det er…. Trur eg…..
Driver ellers og tenker på et par prosjekter om dagen, det er fælt så mye overskudd jeg begynner å få! Må være all treningen. Skjønt, da jeg kom hjem etter svømmingen i går, var jeg fullstendig utslått resten av dagen. Moderasjon er vanskelig, både hva svømming, kaker (går stadige runder forbi kakedisken hos Meny, og fornuften kommer som oftest seirende ut, heldigvis…), antall avlshopper (!!!) og leste bøker angår…… Julegaver ja, det er kanskje på tide å begynne å tenke på dem også…..???? Nå er det i alle fall tid for en time i sofakroken med Ronden og TGN, rene skjære arbeidet, det også! Det tar tid å holde seg a jour!!!…og i kveld har jeg egen starthest og greier. Det blir rikstoto direkte, det skal svææært mye til at jeg drar på travløp på denne årstiden….. (og det måtte i tilfelle vært på Momarken, som bare ligger 17 km herfra.)
20.november: Kaldt, stille og sol. Det er stadig noen som tror det er lite å gjøre her, nå som sesongen er over. De tenker ikke over at jeg har 28 hester som hver dag skal ha mat, rene bokser, mosjon og hva de 12 små angår, også oppdragelse. Har dessuten en masse opprydding på kontoret, sæden skal telles og det skal sendes rapporter til både den ene og den andre. Neste sesong nærmer seg også, kontrakter skal forberedes, hjemmesiden må oppdateres (det er et stort prosjekt!), og jeg hadde tenkt å være flinkere til å skrive i dagboken.
I ettermiddag skal folungene få sin andre grunnvaksine, samt markekur. Vi skal samtidig ta en økt med tannsjekk på hoppene. Ikke glem å sjekke tenner også på avlshoppene, minst en gang per år!
Ultimate Rock er ute sammen med de andre noen timer hver dag, men han vil fortsatt inn på kvelden. Hadde det ikke vært for et par av de andre oppfører seg heller ufint mot ham, hadde jeg nok latt ham bli der. Nå får han imidlertid sove i mammas boks noen netter til, kanskje ut måneden….. Ulixes trer stadig tydeligere fram som årets pådriver hva treningen angår. Han er ram til å slåss, og minner meg ikke så lite om storebror Stringendo. Søsteren Tigerlily var ikke borte hun heller, når jeg tenker meg om…. Det er virkelig bra han ikke er av de mest storvokste i gjengen i tillegg, det er en fem, seks dunderklumper her ute som han kan bryne seg på! Ulixes har i løpet av 2 dager avansert fra syvende til førsteplass angående rekkefølge ungene blir bundet opp i…. De fleste av hoppeføllene begynner også å vise at de har temperament!
14.november: I går hadde vi et vakkert vintervær, kuldegrader, sol og vindstille. I dag er det tilbake til plaskregnet…
Vi skiller alltid folungene fra direkte, og er spesielt fornøyd med måten vi gjorde det på i år. Når det gjelder sistemann, Ultimate Rock, gjør vi et unntak. Han er alene, og det blir for tøft å slippe ham rett ut i ulvelaget for å bli. Tenkte derfor å la ham bestemme selv. Han begynte å bli vel tøff sammen med sin mor, hang mer rundt halsen på henne med frambeina enn han var på bakken. Onsdag var han først ute sammen med mamma Bijou, tok henne inn i stallen litt ut på ettermiddagen, med den nye hoppa som selskap (Hun er en søt, litt eldre dame…) . Leide deretter guttungen ut i løvehulen, og stilte meg opp for å se….. Underholdning på høyt plan. Rocky levde opp til kallenavnet sitt, og delte ut uppercuter til høyre og venstre, for ikke å snakke om rett bakut! Lillegutt markerte seg direkte! Han benyttet sjansen til å kaste seg over en han trodde var et lett bytte, men feilberegnet sørgelig. Ulixes ruver kanskje ikke så mye i terrenget, men den gutten kan slåss! Tror kanskje ingen av de andre er riktig i samme klasse. Unge Rocky er nok allerede litt høyere, men Ulix er bredere, kraftigere og har klart mer trening! Etter fire timer var Rocky egentlig helt klar for å vende hjem til mamma. Jeg bandt opp de andre, før jeg leide ham inn til en lettere oppskjørtet Bijou. Siden Rocky hadde holdt de andre i aktivitet hele ettermiddagen, hadde ingen fått tatt ettermiddagsluren sin, og enkelte var slitne. Straks hun hadde spist opp kraftfôret sitt, dumpet BGirl overende, med hodet fortsatt bundet høyt. Siden jeg på det tidspunket hadde en av de andre ute i gangen, løsnet jeg bare på tauet, og hun lå dermed rett ut på siden… Og sov!!! I går gikk ting roligere for seg. Rocky har ikke vett på å holde seg unna, og fikk nok en del smertefulle klyp både her og der…. spesielt da jeg skulle sette opp de andre igjen for kraftfôr, og han bare gikk i veien. Respekt, gutten min! Han lærer vel, etter hvert…? Har tenkt å ta ham inn så mange ganger han vil inn. Når han insisterer på å bli ute, er han klar!
Er ferdig med annonsene, heldigvis. Stallens nyeste medlem får likevel vente litt med å bli presentert.
Nemesis vant løp igjen , etter en pause grunnet en halsinfeksjon. I år har hun endelig fått vist noe av potensialet sitt, i en alder av syv år. Bedre sent enn aldri! Jeg eide henne lengre enn jeg har hatt de fleste unghestene, og selv om hun var tøff, var hun aldri slem eller dum. Har derfor ikke riktig kjent igjen beskrivelsene av henne jeg har fått opp igjennom årene, ikke før nå: Veldig moro med Nemesis, utegang virker som balsam på sjela for denne hissige damen, som fra å være litt av et troll både i løpsbanen og i trening nå framstår som noe av det snilleste vi har på stallen. Også i banen er nykkene borte, og hun opptrer rolig og fint. Dette står på hjemmesiden til Buller’n, synd han ikke fikk sjansen tidligere. Etter min ringe mening er det ikke bare fysikken til Nemesis som er bedre enn hos helsøsteren Qtee… (som har vunnet både Oaks og Hoppe-Derby, hvis noen ikke har fått med seg det…), har alltid ment at Nemesis skulle vært en topphest!… og det er derfor hun er den eneste jeg noen gang har solgt med tilbakeleveringsklausul som avlshoppe. Har det for øvrig ikke travelt, og selv om hun egentlig skal over i avl til våren, har jeg ingen problemer med å la eierne fortsette et år til om de vil. Akkurat nå har jeg i grunnen litt vel mange avlshopper….. tenkte å rydde godt opp etter neste års åringsauksjon! Om det behøves!
Sitter her og gruer meg til å gå ut. Det virker imidlertid som om det har letnet litt, og hoppene må ut, så jeg får gjort rent stallen. …En kopp te til, en bit knekkebrød, og jeg får gi meg hestemøkka i vold! Er heldigvis ferdig med strøing og fôring i utegangsstallen, benyttet sjansen mens ungene var ute på en aldri så liten morgentur i regnet. Etterpå hadde jeg ikke tenkt å gjøre så mye matnyttig, fyre i peisen og slange meg på sofaen med en spennende bok, hvordan høres det? må
12.november: Helt unødvendig med mer regn nå! Søndag morgen hadde vi til og med en stri elv nederst på jordet, godt gjort når det ikke en gang er en liten bekk der til vanlig! Heldigvis er det sånn noenlunde opphold store deler av dagene, så hoppene kan være ute, og så ungene gidder å trene. Har vel nevnt at de ikke ferdes så mye ute i ruskevær…?
Hovslageren vår er i ferd med å kjempe seg tilbake på jobb. Med flere brudd i ryggen har han fått beskjed om at han skal bytte profesjon, men den kroppen hører ikke på noen! Han mener han skal være klar etter nyttår, og trener iherdig. Spørs vel om han bør vente med unghester en stund uansett, bra vi har en dyktig mann til å hjelpe oss i mellomtiden!!!
…ellers dukket det opp en ny hoppe her i går….
7.november: Er snart ferdig med annonsene, venter bare på noen nye opplysninger, bilder og litt forskjellig. Vet jeg ikke har skrevet dagbok på en stund, men det har vært mye å gjøre, og jeg har vært litt sliten…. Det tar på å ha stallen stort sett for seg selv, med 15 hopper på boks (en fortsatt med føll) og 11 folunger i utegangsstallen. Det er noen som tror at det ikke er mye jobb med de små, men det skal jeg hilse og si at det er!!! Det skal strøs opp flere ganger i uka, det skal fôres med grovfôr (setter ikke ut ballene med ensilert gras, men fyller opp i et antall trillebårer og kjører ut), og jeg binder opp ungene to ganger om dagen for kraftfôr. De er utrolig hjelpsomme og stiller raskt på egen plass. Litt knuffing, Ucatoni har begynt å plage Ulixes etter at sistnevnte er satt fast, sånt er ikke snilt! Prøver derfor å ta tak i dem samtidig. De som spiser fortest, er ferdige på 10-12 minutter (Una, Unzipped og Umbriel). Den som bruker desidert lengst tid (Uptown BGirl) har somlet seg ferdig på 25 minutter. Unzipped prøvde å lansere en ny sport! Han spiste opp, tok en siste grundig rundslikk, løftet opp bøtta, slapp den ned på gulvet, og pang……. var den sparket midt ut i hallen. Den gutten skulle vært fotballspiller! Første gangen ble det en smule oppstyr blant de andre, etter hvert ble de vant til det. Da Umbriel gjorde mine til å utfordre mesteren, fant jeg ut at jeg fikk sette en stopper for moroa. Samler derfor inn bøttene så snart jeg hører tegn på at de er ferdige. De første 10 minuttene kan jeg gjøre andre ting, andre steder. Etter hvert tar jeg ut tre av folungene på gulvet for puss og hovstell, klarer derved seks av dem de fleste dagene….og de har blitt så flinke! Selv Unreal og Umbriel står som tente lys, og løfter beina når jeg ber dem om det. Det betyr ikke at de ikke kan gjøre ugagn. Lars jobber hjemme enkelte dager, da hjelper han meg med de små. Det er viktig at de blir vant til mannfolk, så han må snakke hele tiden mens han setter opp bøttene og samler dem inn igjen. Ucatoni og Up at Dawn «tok feil» av fôret og hånda hans, begge to gitt! Ucatoni prøver seg stadig, veldig diskret, han tror ikke jeg har lagt merke til at han prøver å få tak i en finger eller to…. Den dagen han skulle klare å klype, kommer han til å angre…!
Tar litt tid for jeg er i full form igjen. Har ikke vært syk, men snakker jo for det meste bare i telefonen hele sesongen. De dagene jeg har hjelp, drar jeg ned og svømmer. Så fort jeg orker og så langt jeg kommer på 30 minutter. Det begynner faktisk å hjelpe på (skulle vel egentlig bare mangle…?) I dag tok jeg faktisk først stallen, deretter svømte jeg, og kom hjem til plaskregn og sure merrer! For en gangs skyld var alle ivrige etter å komme inn, vanligvis lager Hooker spetakkel så det kan ta litt tid, kan man si. Hun er 170 cm over manken, og oppfører seg som en tenåring på speed. Hopp og sprett og tjo og hei. Når hun i tillegg er en smule fresk i frasparket, er det ikke så merkelig at de andre damene helst holder litt avstand…..
Det er faktisk allerede flere som ringer for å få hjelp til å velge hingst for neste sesong… litt i tidligste laget egentlig? Prøver å overtale dem til å vente til etter nyttår, da vet vi mer om hvilke hingster som er tilgjengelige og hva som er nytt på markedet. Jegharvelikkenevntatjegantageligharkjøptenavlshoppetilsomkommernesteuke?
1.november: Nå kjennes det som skikkelig vinter! Minus seks, sol og vindstille. Hoppene ble sluppet ut på beite etter frokost. Folungene fikk grovfôr ute, men vannet hadde frosset. Regner med de finner ut at de må gå inn for å drikke? Naboen pløyer, vi skulle ha gjort det samme med de beitene som skal sås på nytt til våren. Vi leier noen til å ta seg av sånt, men siden det har vært mye nedbør i oktober, ligger han en del etter. Nå skal han til og med på ferie en uke! Hva enkelte finner på…. Det ble ingen ferie på meg i år heller. Sykemeldte ansatte ødela de planene, og nå har jeg ingen. Verken ansatte eller ferieplaner. Siden stallen ikke tar mer enn 4-5 timer om dagen avhengig av hvor mye stell hoppene får, er det ikke mye vits i å ha folk i arbeid. Med flere hester blir det bare mer jobb på meg, NÅR eventuelle ansatte er syke. Får antagelig mer fri på denne måten uansett….. Har alliert meg med en som skal ta måkingen et par tre dager i uken, selv om han er ikke så stødig på selve hestehandteringen.
Har altså femten drektige hopper. Det er to for mye til å få plass i Bragestallen og mellomrommet. Ergo burde jeg kvitte meg med to, og vurderer det seriøst. Har rangert hoppene seg i mellom. Skulle jeg bare ha beholdt fem, er det ikke så vanskelig å velge. De tre neste kom også lett, mens de to siste som hører hjemme i topp-10 gruppa er avhengige av drektighetsstatus og helse år for år….. Blant de fem nederste er jeg egentlig veldig fornøyd med i alle fall to …. de tre aller siste har alle lovende unghester etter seg som nærmer …….. Kan hende jeg beholder alle likevel fram til neste høst…?
Holder for øvrig på å tømme fryseren før den skal fylles opp igjen, og har nå spist oss gjennom det meste bortsett fra råmelken som får stå i fred. Har bestilt et hjorteslakt jeg må få plass til. Har 20 kilo malt elgkjøtt fra årets jakt og nesten 10 kilo med kraft kokt på elgbein. Lars lurte på om jeg ikke skulle redusere kraften, men den var mer enn tykk nok allerede. Faktisk helt stiv når den var kald, så jeg måtte smelte den igjen for å få silt skikkelig…. Blir mye gode sauser og supper utover vinteren. Bruker kraft til å spe med også når jeg lager kjøttboller, det har mye å si for smaken!
Bare jeg blir ferdig med annonsene (går litt tregt), skal jeg begynne oppdateringen av disse sidene. Har faktisk gjort klart oppgjøret for stasjonene, har bare ikke sendt det ut ennå. Nå venter jeg på listene med hva som finnes igjen av frosne strå rundt om kring, og jeg må få telt opp hva som finnes på containerne her. Hjelper ikke mye at jeg «mener» det skal være så og så mye igjen, må vite det helt sikkert, før vi skal bestille ny forsyning til våren.
29.oktober: Det snør! Store, våte filler! Folungene synes det er dritskummelt! Fikk med meg Una ut, hun smakte på det hvite stoffet, før hun pilte inn igjen. Da jeg gikk inn for noen minutter siden, hadde hun fått med seg 5-6 flere, mens de andre sto trygt under tak og tittet skeptisk på utsikten. Like ved, bare noen meter fra stallen, beitet den digre elgkua med kalven sin. Tror kanskje det var den samme som hadde tvillinger i fjor og som holdt til inne på det ene beitet samtidig som hoppene gikk der. Vi har mye vilt rundt husene, rev, rådyr, grevling og elg. Det hender noen revevalper stikker innom gårdsplassen og titter på oss, grevlinger har overnattet i uthusene og rådyrene sover noen ganger i møkkahaugen, men vi har aldri hatt elgene så tett innpå før. Det er meldt regn utpå formiddagen, da tenker jeg det blir stas! Is og glatt og faenskap!!!!
Apropos det jeg skrev i går om Umbriel, i morges var han så snill atte. Sto bom rolig og lot meg pusse bakbeina helt ned. Prøvde ikke å løfte på dem, men fortsetter framgangen i den farta, blir ikke det noe problem! Det er så gøy å holde på med småtassene, de forandres og utvikles dag for dag! Konturene av de hestene de kommer til å bli, trer stadig klarere fram utover vinteren.
..og så var det over til årsrevy-annonsene igjen….
28.oktober: Ok, der fikk vi ingen hjelp. Alle femten er fortsatt drektige, og jeg er selvsagt glad for det!!! I fjor høst var det to som hadde resorbert, og det er no dritt! Vi vaksinerte mot influensa og stivkrampe, og stelte tennene til en av dem. Hadde lagt merke til at hun ikke tygget ordentlig, og tennene så ikke ut! Ikke til å tro at vi gikk over dem i fjor høst. Mulig hun må ha minst to tannsjekker i året, vi får følge med. De andre 14 «kjeftene» får vi ta etter hvert i løpet av de kommende ukene.
Folungene er stort sett veldig greie. Alle er snille ute i flokken og er lette å få tak i. De aller fleste går snilt til sin faste plass og venter. Alle kan stå fint i to kjettinger, de fleste av dem er greie med beina også. Unntaket er delvis Unreal, som først ikke ville pusses i hodet, deretter ikke tas på beina eller rumpa, for den del. Hun vimset rundt, sto ikke stille et øyeblikk. Nå er hodepussing ok, frambeina går fint å løfte, og bakparten kan pusses uten problemer i alle fall ned til hasene. Regner med at den siste biten er på plass i løpet av en uke eller så…. Da er det verre med Umbriel, han er en skikkelig kranglefant! (Fransk!!!) Får tatt frambeina noenlunde greit, men da må jeg ha en til å passe på tennene hans. Vil ikke begynne å stramme ham inn før jeg er sikker på at han er helt hundre i kjettinger. Bakparten derimot, se det er en annen sak…. han klarte å skvise meg skikkelig opp mot veggen forrige dagen. Prøvde på samme variant på den andre siden, men da fikk han et lett rapp med børsten. Vet ikke om det var årsaken, men han sto som et tent lys etterpå. Det er altså håp… Han blir imidlertid så stor og er såpass tøff, at jeg må jobbe mye med ham utover mens han fortsatt er i handteringsmessig størrelse…
Up at Dawn er en selvmotsigelse. Hun er søt som kandis mesteparten av tiden og elsker å bli stelt med. Hun skrever for eksempel skikkelig ut for å bli pusset mellom lårene, og har ingenting i mot at jeg løfter, drar og vender på beina hennes. Når jeg kommer for å slippe henne løs etter kraftfor-foringen, er hun imidlertid drittsur, og jeg føler jeg må holde henne fast i grimen for å unngå tannkontakt. Hun har fått klar beskjed om at sånn oppførsel ikke er akseptabel, og har blitt bedre. Mon tro hvem hun har det fra….:-) (hun er den eneste av søsknene som har arvet lynnet til sin mor….)
Uno er d’Man! Han er stor og snill, men gir klare føringer til de andre i flokken. Han er dessuten «kjærste» med Unaminami, som også er stor, lang og lettbygd. Hun er kald i hodet og kjempesosial.
Unzipped er den tredje av de «store». Vet ikke helt om han er over eller under Uno i rang, har ikke sett dem krangle foreløpig. Han er også snill, men likevel litt frekkere enn Uno. Han prøvde å bite meg mens jeg renset framhøvene hans i går, satte liten pris på å få seg en smekk, men tok poenget raskt…..
Ucatoni var den eneste av de små som ikke var påtagbar i hele sommer. Satte på ham grimen, og vips, han var plutselig helt tam!
Ulixes er selve kosegrisen. Han tasser raskt etter meg ut i seminhallen, og sovner i kjettingene. Glipper i øynene og bare nyyyter stellet. Til å begynne med nektet han å gå ut til de andre etterpå, han ville ha mer! Nå går han ut, en aldri så liten anelse motvillig… Han er klart mindre enn dem, men er bestekompis med de store gutta, Uno og Unzipped.
Umbra, Unième og Uptown B.Girl er kanskje de tre flotteste og de gjør aldri noe galt, i alle fall ikke foreløpig. Førstnevnte er tøff og aspirerer muligens på sjefstittelen blant hoppene, selv om hun er blant de yngre..
Ultimate Rock, Rocky, er fortsatt litt skranglete og barnslig i kroppen. Føler vel at han har godt av å gå sammen med mor noen uker til, selv om hun tydeligvis ikke er den beste melkekua. Han er en ordentlig frekkas, men det kommer vel mye av at han savner noen å leke med akkurat nå….?
26.oktober: I natt blåste og regnet det noe skrekkelig. Det ulte og pep, et under at jeg i det hele tatt sovnet. Ungene var tydelig skvetne om kvelden, tror definitivt det var en fordel de var innestengt i natt. I morges sto imidlertid Up at Dawn på utsiden og tittet inn på de andre, litt betuttet….???? Hun må har rullet under stengslet, det er ingen annen forklaring…. Nå er det vindstille og opphold, håper det har tenkt å fortsette på den måten i noen måneder. Skrapte det verste av møkka av hoppene i går, snøt meg svart resten av kvelden…. I dag får jeg ta en økt med beinvasking.
Krøp til korset og la ut bildet også av den siste folungen. Er absolutt ikke fornøyd med det, hesten er mye finere i virkeligheten, selv om han har mistet proporsjonene i det siste. I morgen skal vi for øvrig undersøke alle hoppene for å sjekke at de fortsatt er drektige. De som eventuelt måtte ha kvittet seg med folungene, KAN ligge tynt an….. har egentlig tre hopper for mye til at det er ideelt. Er vel antagelig ikke så enkelt å selge avlshopper akkurat nå, så jeg vurderer å gi bort et par. Før jeg bestemmer meg for hva som skal gjøres, får vi sjekke status!
Den neste uken må annonsene til årsrevyen prioriteres. Har som vanlig utsatt det i det aller lengste, men nå er det ingen bønn….
17.oktober: Begynte tydeligvis alt for sent med å fotografere folungene. De har begynt å bli bomsete og setter vinterpels, og flotte Umbriel ser ikke ut på bilder!!! Stor og slaskete og helt uinspirert ved fotograferingen. Broren Trinitro var litt samme typen, sto og sov når han skulle se stram og oppvakt ut! Skal prøve å få vekket ham litt og få tatt nye bilder, er nesten flau over å skulle vise fram de jeg allerede har. 10 av ungene kan ses her, mer eller mindre riktig oppstilt. De fleste av bildene yter dem dessverre ikke rettferdighet, og det tar lang tid før de egner seg til oppstillingsbilder igjen….sukk….
Skattelistene er lagt ut, for min egen del har myndighetene helt feilaktig klæsjet på en masse ekstra i formue. Vi oppdaget heldigvis det, og resultatet er at jeg får igjen mer på skatten. Ikke dumt! Ellers er ikke byråkrater spesielt populære her om dagen. For noen år siden ble vi pålagt å opprette et ansvarlig selskap, et «ANS» med styre og revisor og det hele. Året etter viste det seg at skattemyndighetene likevel insisterte på å ligne oss/meg som et enkeltmannsforetak. Siden et slikt ikke behøver revisor, og vi tenkte å spare oss for de utgiftene og det ekstraarbeidet det medfører, prøvde vi å oppløse ANS’et og kalle firmaet bare Kvakstad Gård. Det første som skjedde var at bensinkortet mitt ble sperret….!!! Og det var jammen ikke bare enkelt å få det til å fungere igjen… Venter spent på neste hump i veien.
Ellers så er det nå klart at myndighetene skal ha til sammen 75% moms på føllavgifter fra hingster oppstallet i utlandet, i alle fall i Sverige! Ja, du leste ikke feil! Først betaler vi som importerer sæden moms på forventet føllavgift neste år…. Vi får den riktignok tilbake etter hvert, men vi må uansett betale opptil et syvsifret beløp som koster renter og gebyrer. Deretter samler vi inn moms til staten når vi fakturerer de faktiske føllavgiftene. De få oppdretterne som er momsregistrerte, får tilbake momsen, den store mengden gjør det ikke. Deretter, og dette er det aller verste: Den svenske staten krever også å få moms på føllavgiftene vi sender til de svenske hingste-eierne!!!!! …Vi får riktignok også den tilbake etter en stund, men også den transaksjonen koster!!!!
Ellers for de som velger å dra til Sverige med hoppa for bedekning. Pass på at du er momsregistrert og har oppdrett som næring før du gjør dette: Nytt i de svenske skattereglene er at svenske hingsteeiere må kreve også norske oppdrettere for moms på føllavgiften. Og er du en privatperson har du ingen mulighet til å få den tilbake… I tillegg må du selvsagt betale norsk moms på grensen ved hjemreise, for oppstallingen i Sverige, veterinær, transport samt neste års antatte føllavgift . Du risikerer faktisk å måtte betale norsk moms på den svenske momsen!!!!! Eneste trøsten her, er at du kan søke om å få tilbake den norske momsen hvis det ikke skulle bli noe føll….. Virker det vettugt eller????
11.oktober: Årgangen født 2008 er tydeligvis godværshester! Er det dårlig vær, går de ikke ut! Punktum! Siden de dessuten ikke finnes skvetne, er det ikke bare bare å få fart på dem…. I går la jeg merke til at de hadde droppet treningen, så jeg fikk med meg Lars og to papirsekker og fikk gitt dem noen kjappe intervaller på 200 meter. Da vi var ferdige, trådte bare Lars til side, dermed var de inne igjen…. også så ampre! Æsj, og uff, og våt på beina og under magen og i brystet, og nei og nei… Det ble klødd og gnidd på de møkkete undersåttene og rullet og rullet i den nystrødde hallen. Trening må til! Tar de seg ikke av den saken på egen hånd, får de få hjelp, søle eller ikke!!!
Har begynt å fotografere årets føll. Ikke helt lett å ta oppstillingsbilder av småtassene en og en, men vi gjør så godt vi kan. De vil bli lagt ut på Bilder av U’ene etter hvert. De tre første er på plass, neste kommer straks jeg har godt nok lys samt noen til å mønstre. Må nesten ta dem om ettermiddagen, mens de øvrige små er oppbundet for et tidlig kveldsmåltid. Pussig med bilder, satt ved siden av hverandre ser store Uno liten ut, mens Ulixes er større. Sannheten er tvert i mot! I tillegg legger jeg ut diverse bilder på Høst-Vinter, 2008-2009 utover.
Da jeg tok inn hoppene i forgårs gjorde jeg en feil. De fikk kraftfôr før de hadde roet seg ned og fått igjen pusten (mye løping opp og ned veien før de kommer inn…), med den følgen at en av hoppene fikk spiserørsforstoppelse. Hun hostet og skummet, det rant ut av både nese og munn, og surklet i luftveiene. Vi måtte tilkalle veterinær for å prøve å få staket opp dritten (les: Kraftfôret) Hoppa var ganske sliten på morgenen i går, men var seg selv igjen om kvelden. Heldigvis. Ikke noe hastverksarbeid heretter, kraftfôret får vente minst en time etter at hoppene har kommet inn!
P.S. Vi fikk endelig en seier igjen på torsdag med Pompano, selv om det ble galopp på 2-årige Siriuz. Kan vi håpe det var vendepunktet?
8.oktober: De siste 10 dagene har det gått Veldig Dårlig med absolutt alle oppdrettshestene våre. To fjerdepremier er hele beholdningen, når det burde vært 3-4 seirer og like mange andre trippelplasser på de 9 hestene som har startet i perioden ut fra forhåndstipsene å dømme. Håper vinden snur igjen snart, for eksempel i morgen når vår første 2-åring noensinne skal starte totoløp????
Det plaskregner ute igjen, men nå er alle hoppene inne, så samvittigheten er helt rolig..:-) De som skal følle tidligst er allerede på plass i de nye, store føllboksene.
5.oktober: Fysj og fysj og fysj!! For et vær det har vært i natt!!! Stakkars hoppene våre, som har vært ute. Ble liggende våken helt til det stilnet på morgenkvisten, det blåste og bråkte utenfor. Regner med jeg får nok av klager, så jeg drøyer litt med å gå bort til hoppene. Er kjempeglad for tre ting: Folungene var inne, graset var i hus, og det var ikke Kriterieauksjon i går!!!!
Har sovet så lite at jeg ikke vet om jeg orker å dra inn til Bjerke i dag, selv om jeg har lovet det…. Den siste uken har hestene våre galoppert seg bort eller stoppet, to fjerdepremier er alt de kan vise til til tross for at 3-4 av 6 startende var tilmålt vinnersjanser. Har en ekkel følelse av at det samme skjer i Kriteriet….??? På den annen side, tung bane skal vel kanskje ikke være noen ulempe for Royale?
Ungene er fortsatt kjempeflinke! I går kveld satte jeg dem opp på egenhånd, fant ut at jeg må justere plasseringene litt. Klørne kommer fram her og der…. Tenkte etter, og ble overrasket over at det bare var den tredje dagen de har stått bundet.
3.oktober: Nå har folungene vært bundet tre ganger, og det har gått over all forventning. Jeg var skrekkelig urettferdig overfor Uno, han har vært snill som et lam. Faktisk har alle gutta vært veldig snille. Jentene derimot…!!! Der er det et par riktige karakterer! Allerede etter første fôring var det en som skilte seg ut, Umbra! Hun sto i ro så lenge det fortsatt var mat der hun var, etterpå gnistret hun rundt. Siden har hun ikke fått gå løs. Hoppe nummer to var Unreal. Ikke stor, men du og du, der er det temperament! Det fungerer bra med oppbindingen, alle spiser og takler godt at vi går i mellom samtidig. Neste skritt er å binde opp de små, før vi setter ut fôrbøttene. Først Umbra, deretter Unaminami for å ha en stabil buffer, deretter Unième nærmest døra der det er mye trafikk. Sistnevnte har ikke en gang tid til å løfte på hodet, og ignorerer alt annet. På neste rekke begynner vi med Unreal i hjørnet, iskalde Uptown B.Girl ved siden av det lille purkeskinnet, samt de store gutta, Uno d’Man og Unzipped på hjørnet ved utgangen. Neste rekke er Umbriel som også er overraskende avslappet, Ulixes, Up at Dawn og Ucatoni.
Vi beholdt ungene inne de to første dagene, i går var de ute i to omganger. Den første gangen fløy de seg fullstendig gjennomsvette, og ble hanket inn igjen etter en halv time. Ut på ettermiddagen fikk de være ute 3-4 timer til, da gikk det mye roligere for seg. I dag slapp jeg dem ut etter frokost, men måtte stenge dem inne etter rundt 4 timer. Da var de veldig klare for en lur. Etter hvert lærer de å gå inn på egen hånd, men foreløpig er det ingen som skjønner at de kan ta det iniativet. Unaminami er eldst i flokken så vidt det er. Hun er også ekstremt sosial, og vil aller helst sitte på fanget, føles det som. Hun følger med inn hvis jeg går foran, med de andre etter i en lang rekke. Problemet er at Unaminami også er den som er minst interessert i å forbli inne. Når folungene trasker subbende rundt, med hodet lavt, da er det på tide å få lagt dem en stund!!! Opp i halmsenga, med nattlua over hodet…:-) Skal åpne opp for dem igjen om noen timer.
Hoppene er sluppet på beite et stykke unna stallen. Alle jurene er slappe og fine, hoppene har vært og er veldig rolige. De skal være ute til vi får vasket ferdig i stallen, regner med de kan komme inn igjen om nettene fra midten av neste uke.
30.september: Da er det gjort! Når det etter hvert tok 90 minutter å få inn 12 hopper med føll som gikk 50 meter fra stallen, fikk vi nok!! Hoppene var i og for seg klare og stilte opp ved porten når det begynte å skumre, men hvor var ungene? De var snart over den neste bakketoppen, for rett etter komme flyende som rumpeldunkspillere mellom markørene (mødrene) før de forsvant ut av syne igjen….. Arrrggghhh!!! Still opp, smådjevler!!!!
De som påstår at det er dyreplageri (??) å skille fra direkte sånn som vi gjør, skulle vært her i går kveld. Det var ikke et pip å høre fra stallen der hoppene var, hele kvelden. Ikke i natt heller, for den saks skyld. Folungene måtte jo utforske hallen og krangle litt, men da jeg gikk ut etter to timer, lå de fleste og sov….Ellers så regner jeg jo med at det blir litt styr i dag. Vi skal fôre med kraftfôr for første gang der ute, og etter oppførselen deres i går kveld, vet vi allerede av en som må holdes i ro under fôringen for at de andre skal få spise… Gjett? Uno d’Man!!!! I løpet av de neste par tre dagene finner vi ut av hvem som ellers er høye i rang.
Har akkurat vært ute og fôret. Hoppene var fortsatt helt rolige, de hilste da jeg kom, men var straks etter travelt opptatt med maten. De var ikke aldeles fornøyde med at kraftfôrmengden var kraftig redusert, men slo seg til ro med en porsjon grovfôr etterpå… Har ikke vært inne hos folungene foreløpig. Vil vente til Elisabeth kommer og Lars har stått opp, for å få hjelp med dem. Det var imidlertid helt stille der inne, ingen som tasset rundt i halmen, ingen som ropte på mamma…. Alltid et positivt tegn!
I går fikk vi for øvrig presset, pakket og kjørt inn tredjeslåtten. (Ble egentlig forbausende mye!) Og bra er det! Er meldt regn utover hele denne uken fra i dag, etterpå tror jeg det ville blitt vanskelig med grastørk!!! Det er kaldt om nettene også nå, men har fortsatt tre hopper ute hele døgnet. De skal få komme inn etter hvert, spesielt hvis det blir plagsomt med nedbør….
29.september: Nå sliter vi med folungene. Etter den første uken, har de sluttet fullstendig å følge etter mødrene sine inn til stallen om kvelden. Resultatet er at mor og barn må leies inn hver for seg. Det igjen betyr at det tar dobbelt så lang tid, en drøy time i stedet for 25 minutter. Kan tro vi gleder oss til å skille dem. Vi er ikke helt klare ennå, det er tre små beist som behøver litt mer jobb, spesielt med beina. (en sur, en skvetten og en kranglete…) Planen var å skille fredag førstkommende, men ikke umulig det blir mandag eller tirsdag i stedet…. Det som er bra, er at mødrene for det meste er dritt lei av å ha folungene inne på boksen. Videre at ungene gir blaffen i mødrene bare de har selskap i hverandre……
Får hvert år spørsmål om hva man skal gjøre når man skal skille hopper og føll. Mitt svar er at det må bli opp til hver enkelt, og er avhengig av hvilke fasiliteter og hvor mange andre hester man har. Noen skiller på nettene og lar dem gå sammen på dagen. Vi tar inn hele gjengen om ettermiddagen, lar dem spise kraftfôr og slappe av en halvtimes tid, før vi gir folungene markekur. Deretter leier vi ganske enkelt ungene ut i utegangens liggehall, der vi har fôret med grovfôr og strødd rikelig opp med halm. De første par dagene skal folungene tilbringe inne i hallen. Deretter følger noen uker der vi stenger dem inne om nettene, helt til vi er sikre på at de har skjønt poenget med å søke ly for vær og vind. Hoppene vil fortsette å gå på beite på dagtid, men vi tar dem inn på stallen om nettene når været begynner å bli uggent. Vi har fortsatt for mye gras igjen til å bare pusse over for vinteren!! Så er det den årlige storrengjøringen av stallen, det må også gjøres.
Har hatt for lite hjelp til at vi har fått tatt de bildene jeg snakket om sist. De skal tas! i løpet av kort tid, helst før vi skiller fra og folungene begynner å miste fasongen! I dag tok jeg imidlertid et oversiktsbilde av hele flokken, 12 hopper og 12 føll, sånn passe spredd.
23.september: ……. Sylvester meget fin ……… … står det i treningsrapportene på hjemmesiden til Per Dave fra 19.september! Ikke bare meg som fortsatt kaller ham ved hans «rette navn» altså….:-) … tok litt tid før jeg oppdaget det….
Det foregår utrolig mye rart rundt omkring i hodene til folk. Hos noen, vesentlig mer enn hos andre. Det er bare å lese det enkelte forfattere skriver, så ser man det. Antar noen av dem bare Må skrive, for å rydde nok plass oppi der til at de kan leve noenlunde normalt. Uten sammenligning forøvrig, de tre siste nettene har jeg sovet dårlig. Det jeg husker av den første, var at jeg sto i stallen (næh!) og prøvde å få oppmerksomhet av stallgjengen. De holdt på med sitt (skravlet), og ignorerte meg. Til slutt ble jeg så frustrert at jeg kastet en neve pelletert kraftfôr på dem, og gikk min vei. Resultatet var en delegasjon som krevde oppreisning for mishandlingen…!!! Drøm nummer to er litt vanskeligere å forklare. Jeg skulle stadig et sted, og min eneste mulighet til å komme dit, var med Lars’ 350 kilo tunge blå Honda. Mitt problem var at den ikke ville starte, så jeg måtte «sykle» den i gang. Jeg prøvde om igjen og om igjen, helt forgjeves. (Nå er ikke akkurat det så rart, siden det ikke engang er pedaler på den hersens motorsykkelen….) Den tredje drømmen var også merkelig. Jeg var nok en gang i stallen, men det var ikke bare en stall med hester i, det var også en kombinert restaurant, med kjøkken i mellomrommet innebygget i en øy med fire disker rundt. (Hvor var mattilsynet, sier jeg bare????) Oppi alt det styret som foregår i et stort kjøkken (Hell’s Kitchen, antar jeg?) kom det noen med en foreldreløs orange kattunge som behøvde omsorg. Det helt «naturlige» valget da, var å sette den inn i boksen hos Bijou! (som i virkeligheten mest trolig hadde gjort kort prosess.) Husker jeg var litt bekymret over hvordan kattungen skulle rekke opp til juret langt der oppe….? Nå ble imidlertid det største problemet å få holdt den inni boksen, den lille pelsdotten klatret ut hele tiden!! …og sånne dustedrømmer klarer å ødelegge nattesøvnen?! Ikke noe skikkelig mareritt, nei, bare en lightvariant. Burde kanskje ikke klage over det, når jeg tenker etter.
Fikk Royale med til Hoppe-kriteriet. I følge TGN, er hun herved favoritt til å vinne finalen. Krysser fingre og tær, armer og bein!!!
Ellers har visstnok den manglende delen av innredningen nå kommet helt til Fredrikstad!!!!!
21.september: Det sies at finner er trege. Ikke vet jeg, men den finske åringsauksjonen forleden bygger opp under den påstanden. Det ble budt ut 55 hester, og det tok 3 timer å finne kjøpere til 20 av dem!! Av de 35 usolgte, kom det ikke engang et lite bud på 32. Utgangsbudet var på 2500 euro (ca 20.000 NOK), men det må sies at 19 oppdrettere hadde satt høyere minstepris. Dyreste hesten var en Lindy Lane-sønn for 14.000 euro (ca 112.000), mens den dyreste hoppa var etter Love You og gikk for 10.500 euro (ca 84.000 NOK). Når man hører om sånt, har vi ikke mye grunn til å klage her i landet….. Den svenske Kriterieauksjonen går av stabelen 2-4.oktober, og katalogen teller 450 hester. Det grøsser i meg når jeg tenker på det, og jeg synes synd på den store mengden av svenske oppdrettere som ikke engang kommer til å få dekket føllavgiftene på sine unghester. 130 hester i Norge var nok litt i meste laget i forhold til antall kjøpere, men 450????? Snakk om kjøpers marked!!
Hopper og føll er inne på stall om nettene. Vi har begynt på temmingen av folungene. De fleste er sånn noenlunde leietamme fra før, men mye er glemt i løpet av sommeren. I løpet av 14 dager skal de fleste av dem slippes i utegangen, vi skal prøve en ny vri i år…. Du og du så store enkelte av dem er..!!! Uno, Unzipped, Unième, Uptown B.Girl, Umbriel og Umbra spesielt. Ultimate Rock blir kanskje like stor, men han er 3 måneder yngre enn de eldste, og det gjør rundt 100 kilo. Han får gå sammen med mamma en stund til. Er også mulig vi lar en av de andre hoppene gå med folungen like lenge, så Rocky har en å leke med….. De andre blir vel ganske middels hva størrelsen angår, det er ingen som er spesielt små, etter det jeg kan bedømme. Litt vanskelig å bedømme dem innbyrdes, siden det er såpass stor aldersforskjell på de eldste og de yngste. Flotte unger, det er det i alle fall! Har lagt ut noen få nye bilder av noen av dem på Bilder,sommeren 2008. I løpet av neste uke er det meningen å få tatt oppstillingsbilder av samtlige hopper og føll.
Vi driver fortsatt med nyinnredningen i den ene stallen. Har satt inn nye og flere vinduer som kan åpnes, har forbedret ventilasjonen, byttet til nye drikkekar, panelt om og byttet ut en del isolasjon. Vi har slått sammen to bokser som var for små til å ha føllende hopper i, med to ganske store bokser og i stedet fått tre bokser som er seks meter dype. Store nok til en hel hesteflokk! Vi kjøpte og fikk levert boksene før jul i fjor, men siden snekkerne ikke ville klare å bli ferdige til føllingene skulle begynne, drøyde vi utbyttingen til i høst. Det viste seg at vi manglet en del av plastplankene, og de venter vi fortsatt på. Nå er det 9 dager siden de visstnok ble sendt fra Vestfold, men vi har ikke sett snurten av dem. Stoore avstander???? Siden ikke stallen var klar, fikk vi gjøre en vri. Litt klønete å ta inn hopper med så store føll i to forskjellige staller samtidig, men det går vel på et vis… alltid enklere når alle skal inn den samme døra uansett! Det er nemlig ikke alle som følger så nøye etter sin mor fortsatt (les: nesten ingen!)
18.september: 75 % av hoppeføllene vi fikk 2005 er meldt i Kriteriekvalifisering og 50% av hingstene skal ut der. Høres ikke det strålende ut? At det bare ble født 4 hopper og 2 hingster, er en annen sak. Om vi får med noen til finalene er en annen sak. Til dels dårlige spor; 6.6.7. og 9. er ikke vanligvis noen fordel. Remolino er vel for fersk, med bare to feilfrie løp bak seg, og med ny kusk. Regaliz er vel kanskje fortsatt litt tråkk? og må ha tur. Travet imidlertid 16.6 over full distanse sist med litt igjen på tanken, så umulig er det jo ikke…? Royale og Rozmarin starter for sikkerhets skyld i samme løp, og er rangert som de to første. I følge TGN «hever de to seg over mengden». Tør vi å håpe på at begge starter i finalen? Det hadde vært knall!! Skal man fantasere vilt, vinner selvsagt Remolino Kriteriet i den åpne klassen, mens det blir tredobbelt i hoppeklassen til R-jentene mine..:-)
I Norge kjøres det både Hoppe-Kriterie og Oaks for de 3-årige hoppene. I Sverige er Oaks det største en 3-årig hoppe kan vinne, og kjøres samtidig med Kriteriet, åpen klasse. Siden det er 1 million til vinneren av Oaks, er det ikke så mange hopper som velger Kriteriet. Kvalifiseringene kjøres onsdag på Solvalla. I Ronden i dag spekuleres det i om det er Innocent Face’s tur til å vinne en stor finale. Les her. Vi heier på Cambusa Jet-datteren, selvsagt!!!!!!
…ellers så er jeg VELDIG glad for at det var en Derby-auksjon og ikke en Kriterieauksjon i år, når man ser hva avisene skriver om… (pass på pengene!)
17.september: Hodet begynner å klarne igjen, heldigvis….
13.september: Qryztal vant sitt første løp i går kveld. Det er første gang i hele mitt liv jeg har hatt en hest lenge nok til at den har startet og vunnet!!!!! Tidligere har jeg bare hatt to (en var bortleid) som startet noen få løp i mitt navn….. Qryztal var en vakker folunge, langlagt, lettbygd , stor og elegant. Hun hadde god stamme, og kom fra USA i sin mammas mage. Det var sju folunger i 2004-årgangen på Kvakstad, med Qrystal som den klare stjernen, en skinnende «krystall». På auksjonen 2005 der Qtee ble solgt for latterlige 32.000, fikk vi 140.000 for Qryztal. Så begynte problemene…..
Qryztal var snill som liten, og ga oss ingen problemer i det daglige. Var helt grei med beina, fornuftig og lærevillig. Fikk senere høre at det hadde vært problemer under innkjøringen. Hun hadde blitt skremt av en annen hest som kom raskt opp bakfra, og deretter flydd løs. Hun ble bakredd og engstelig. Våren 2006 ble jeg kontaktet for å ta 2-åringen inn på beite over sommeren, hun var operert for griffelbeinsbrudd i et bakbein, og behøvde tid. Jeg gjorde et unntak, og tok henne inn sammen med åringshoppene. På høsten var det meningen hun skulle inn til Fladen for preparering til mønstringsløpene, men han bakket ut da jeg fortalte at hun var litt utrygg. Kai Johansen fikk derfor æren (!?) og han gjorde en strålende jobb. På få måneder gjennomførte hun begge løpene på en fin måte, deretter ble hun plutselig flyttet til en høyprofilert trener…..? Der skar ting seg igjen. Hun var bakredd, stakk til og slo? så ut på vårparten fikk jeg beskjed om at hun var plassert på et stutteri for eventuell senere bedekning. Før hun ble sendt inn i avlsboksen, trådte treneren som hadde ropt henne inn på auksjonen til, og tilbød seg å ha henne gratis i to måneder. Han var sikker på at han skulle få henne til, for Traver, det var hun!!! Hørte deretter ikke noe mer, før i vinter. Da var eieren drittlei, og ville bare bli kvitt henne. Han fikk aldri noen tilbakemelding fra treneren (Hva er det med enkelte av dem…???) og ante ikke hvor langt det var fram til en eventuell start. De avtalte etter hvert at treneren skulle kjøpe hoppa for en brukbar sum, men han dukket fortsatt ikke opp. Jeg fikk tilbudet om å kjøpe henne tilbake for en mindre sum, og slo til. Også noe jeg aldri har gjort før. Avlshopper har jeg nok av, men jeg syntes Qryztal burde få en sjanse til å vise hva som bodde i henne. Ringte Kai, og han slo til. Han hadde alltid likt henne , sa han. Jeg beholdt henne hjemme de første seks ukene for å få henne i bedre stand. Hun var tynn, matt i pelsen og slapp i muskulaturen. Det verste var at hun var livredd for bakbeina sine. Hovslageren, som jo kjente henne fra hun var liten, sa det var tydelig hun hadde fått juling i måten hun krøp sammen på.
3.februar flyttet hun inn hos Kai på det flotte treningssenteret på Nannestad. Etter en forsiktig start, der jeg var engstelig hver gang jeg hørte fra Kai (har hun gjort noe galt? buste jeg ut med før han fikk åpnet munnen, hver gang han ringte..!), har det gått jevnt og trutt framover. Kai plukket raskt bort ørehette, slagreim og sjekk fra treningsturene, hun har faktisk ikke gjort noefeil! 18. juni gikk hun prøveløp på 20.9, men siden vi etter hvert fikk klemt en innrømmelse fra den forrige treneren hennes om at hun ikke var kjørt de siste 3-4 månedene (antok vi derfor kunne legge på litt ekstra..), ville vi gi henne mer trening før vi tenkte på å melde i løp. 31.august var det dags i Drammen. 11 urutinerte hester i voltestart på samme distanse er ingen spøk, særlig når du i tillegg har annen rekke…. Kai måtte kjøre i siksak ut, først ble han sjenert av en hest , deretter av en annen. Ikke så rart det endte i galopp for Qryztals del. I et langstrakt felt, der vinneren travet på 1.17-tallet, den siste premierte gikk 21.9, og tre ble distansert, «vant» Qryztal hovedfeltet og ble fjerde totalt på 20.3. I går var forutsetningene mye bedre. Tredjespor og bare etter hvert syv hester (to ble strøket, den ene må da ha vært syk? der han prøvde å legge seg og nektet å gå….?) gjorde at forventningene var store på forhånd! Ble aldri så lite betenkt da Kai hadde glemt at han hadde meldt på Jarlsberg, og klarte å starterklære seg på Biri samtidig (er du ikke litt for ung for demens???). Frode Hamre gjorde imidlertid en prima jobb og dro til tet, for siden å bli der. Flinke hoppa…:-)
Qryztal går fortsatt i langvogn og med fast ørehette. Kai vil kjøre selv, første gang det skal prøves med drahette. Hun er litt tråkk og absolutt ikke het, men hvem vet…? Er ikke helt sikker på hva som skjer nå. Enten så beholder jeg henne selv til hun skal over i avl. Eller jeg kanskje leier henne bort som løpshest? Kan også tenke meg å selge, om jeg får et vettugt bud. Hun skal i alle fall stå hos Kai så lenge han vil ha henne på stallen, det er helt klart! Det som er dumt, er at det er slutt på muligheten til å starte i årgangsløpene for hennes del.
Dette var ikke første gangen jeg har fått tilbud om å kjøpe en av hestene mine tilbake, og det blir nok heller ikke den siste. Jeg har imidlertid alltid takket nei tidligere. I motsetning til hva enkelte synes å tro, så er jeg ikke sentimental. Jeg liker å tenke på meg selv som nøktern, og ikke kynisk. Jeg har ikke legning for å samle halte, gamle og skadete hester her hjemme, som et nytt Follyfoot. Jeg mener man skal ta godt vare på de dyrene man har ansvar for, på aller beste måte så lenge de lever! Det har også hendt at jeg har beholdt gamle hopper i flere år etter de har avsluttet avlskarrieren, så lenge de har hatt livskvalitet. Gamle Jennet hadde nok tråkket rundt her ennå om hun ikke hadde fått sirkulasjonsproblemer i tillegg til at hun var nesten helt blind….. men sånne er mer unntakene enn regelen. Hver gang stallen må slankes (er der nå også!) selger jeg de som kan selges, ellers omplasserer jeg hoppene om de er friske og omgjengelige. Hopper som har grove lynnesfeil eller helseproblemer, blir tatt bort. Hadde jeg ikke vært overbevist om at Qryztal var snill og uskyldig i sin egen historie, hadde jeg aldri gitt henne en sjanse til heller….
Apropos Follyfoot; Om ikke jeg er veldig sentimental, så har jeg en venninne som er det. Hun har gjort avtale med en hesteeier om at hun skal overta en av de oppgitte oppdrettshestene mine hvis han ikke finner et annet hjem til den…. Og hun som bare har fem egne hester fra før, hvorav en unghest og fire som bare spiser og har gode dager….? Stallen hennes må utvides allerede før den er ferdig, om hun fortsetter sånn…..
12.september: Ferietid. Ja, ikke for meg, da, men jeg hører jo om flere som har det….. Hadde tenkt å ta 14 dager nå etter auksjonen, men siden det ikke var noen andre til å ta seg av de to hestene som er igjen her, ble det ikke noe av. Nå heller. Siden jeg har blitt gresselig forkjølet etter frysingen på Bjerketuren, er det vel ikke så veldig farlig.. Ikke det at jeg gjør så mye om dagen, måker to bokser, ser over beitehestene, fôrer kattene… er «bare» 9 igjen av dem nå. (Ikke le, vi hadde faktisk 15 før vi fikk gitt bort alle kattungene. Det blir ikke flere av dem!) Flyttet hopper og føll et hakk nærmere stallen i går. Været er heldigvis meldt ganske stabilt bra framover, så de kan fortsette å gå ute ut neste uke. Renoveringen av stallen er forsinket (nei, så pussig!), vi manglet rett og slett noen av materialene vi skulle ha fått. Alle folungene er (i motsetning til meg!) friske som nøttekjerner og tørre i nesa tross mye nedbør i det siste. De går nå på et digert jorde, og folungene har det skikkelig gøy. I går så jeg dem ha noen skikkelige race, der de aller fleste deltok. Hvis det blir brukbart med sol i dag, kanskje jeg tar med kameraet ned og tar noen bilder av babyene?
Det ble ikke bilder i dag, har vært overskyet mesteparten av dagen. Hoppene er helt klart i stemning for stallen, de kom joggende med en gang jeg ble observert for inngående på beitet. De kommer nok til å angre når de får tilbrakt noen netter på boks med de digre folungene sine, mas mas…..
Har samlet inn bedekningslistene fra de andre stasjonene, mangler bare et par hopper før jeg kan sende dem inn til DNT. Har fortsatt ikke telt opp det totale antallet, det tar vi etter hvert. Er noenlunde a jour med sprangsedlene, hvis du savner en, får du ringe. Da har vi sannsynligvis ikke notert at den er betalt. Det har vært mye rot i høst med banken og valutaoverføringene. Eller rettere sagt, rot med manglende bilag.
9.september: Telefonen ringte i går kveld: Du, jeg rakk ikke fram til auksjonen forrige dagen. Kan du fortelle meg hva nr 84 gikk for? Spørsmålet ble stilt av en mann med sør (vest?)landsk dialekt. 220.000, svarte jeg. Fanken au! kom det inderlig. Fanken Au! …Jaha, kan jeg forstå det sånn at du kunne tenkt deg å betale mer? spurte jeg nysgjerrig. – Ja, det var det vel ikke noe å lure på, svarte han. Fanken Au. Så takket han høflig og la på……..
Har fått massevis av telefoner, e-mailer og sms’er de siste dagene og det er veldig hyggelig. Har prøvd å svare på alt, men har et lite problem med sms’ene. Kom til å slette hele bunten, og det var fortsatt noen jeg ikke hadde fått besvart. Siden jeg ikke er så dreven med tomlene, ville det vært fint med e-post i stedet. Mener det var et par lange der, som jeg hadde utsatt å svare på, siden de ikke kunne avspises med ok, ja, nei, tusen takk eller et smilefjes…. Når det gjelder telefoner, begynte det tidlig i går morges, og den første talehenvendelsen i dag kom rundt klokken 8. Det var en hyggelig rogalending som bruker kontakte meg hvert år for å høre hvordan det har gått på auksjonen. Han hadde fått en svakhet for Tutta ut fra det han hadde sett, så jeg sa han fikk dra innom og titte på henne nå som hun har kommet til hans del av landet. Ellers så har auksjonen blitt diskutert og dissekert sønder og sammen. Høye priser og lave priser, for høye priser og for lave priser. En av interessentene, som jeg visste var interessert i Trinitro og etter hvert Tourbillon, kom bort til meg før auksjonen og fortalte at han hadde satt en limit på 160.000, så han fikk se hvordan det gikk….???? Halloooo!!! Man forteller da ikke sånt til selgeren på forhånd? Hadde han fortalt meg at limiten var for eksempel 500.000, kunne det vært VELDIG fristende å få noen til å by i mot….? Nå har det seg sånn at denne spesielle mannen kjøpte en annen hest for en svært høy, for mange uforklarlig høy pris…..:-) ???
Har kommet inn i vanen med å sjekke «admin-siden» min innimellom. Var nesten 600 personer innom på søndag (besøk, ikke hits), og det er veldig mye på en helgedag! Det betyr jo at det ikke er lett å beholde hemmeligheter her i huset. Fikk en henvendelse fra TGN i går i forbindelse med Derby-seieren. Waaler’n hadde etterlyst mitt blide åsyn på sermoniplass, sa hun, nå hadde han vært der fire ganger med mine hester, men hadde ikke sett snurten av meg…… OK, sa jeg friskt, vi får ta det etter Kriteriet i stedet! Fortet meg til å moderere meg, til at vi fikk se hvordan det gikk i kriteriekvalifiseringene, vi har fire anmeldte der, av fire startende 3-åringer. Blir egentlig kjempefornøyd om noen av dem kommer med til en av finalene, har ikke helt rukket å bli bortskjemt. Ellers så dunket jeg hodet i bordet etter at den spesielle samtalen var over. Kan du aldri lære, Tone!!!! Munnen løper en mil foran hjernen, og jeg klarer å si så mye på de minuttene samtalen varer at den stakkars journalisten umulig kan klare å huske noe som helst. Det igjen betyr at det garantert kommer til å bli skrevet noe jeg ikke mener eller egentlig ikke har sagt engang… Huff! Sist jeg gjorde det samme, lovte jeg meg selv at neste gang..! Neste gang skulle jeg være alvorlig, seriøs og konsis, være gjerrig på ord og vektlegge fakta! Akkurat! På den annen side er ikke akkurat oppdretterne det mest populære stoffet, så jeg blir nok avspist med et par setninger uansett: Tone gjemmer seg bak TV’n mens løpene går, sjekker resultatet først og ser reprisen etterpå… (Sant eller ikke? …veeelll, det HAR hendt!). Tone regner med å treffe Waaler’n på sermoniplass etter kriteriet! (Ikke sant!) Tone vil ikke tisse på Bjerke (…?! Hvah!) Tone er kjempefornøyd med auksjonsresultatene! (sånn ca til 70 %, er veldig fornøyd med plasseringene) Tone regner med å få massevis av Derbyvinnere de kommende årene (I wish…!!) Qtee skulle egentlig ikke vært født! (Sant, avsluttet egentlig Jennets avlskarriere med Ongeman)….??? Får vel bare vente og se hva det blir til…. Men, NESTE gang jeg blir intervjuet, f eks i forbindelse med at Qtee blir månedens hest i september …:-) !!! da skal jeg helt sikkert være kort og klar som kildevann. Det er bare det at det liksom bobler ut på en måte….
Apropos adminsiden og besøk osv: Kan egentlig ikke se akkurat hvem som har vært inne her, men jeg kan se hvor de kommer fra. Leste på en annen side, hvilken skal være unevnt, at man ikke satte pris på at slikt ble offentliggjort! For det første så gjettet jeg bare, for det andre så var vel akkurat det helt uskyldig? Er jo ikke akkurat noen pornoside dette her (Ooops, nå får vi garantert ekstra treff fra de som søker på sånt, ikke meningen). Det jeg kan se, er hvilke inngangssider som er brukt. Hvem som har gått inn via linker f eks på siden travsport.no eller TGN (var ikke mer enn 20 stykker til sammen hele den uken annonsen lå ute, ingen vits for oss, med andre ord) eller andre som har linket opp til vår side. Det er imidlertid så få av dem, så jeg regner med de fleste har lagt oss inn i favoritter. Tusen takk! Jeg kan også se hvor lenge besøkene har vart og når på døgnet de har vært inne. Fy, så mange som surfer på nett i arbeidstiden!!!! Alle som har en hjemmeside har samme muligheten! I går hadde det roet seg litt ned, 504 besøk hvorav 368 «faste», 55 via google, 20 via travsport.no, 14 har skrevet inn adressen vår, 10 via kvasir, 7 via abcsøk, 5 via live.com, 3 via TGN, 3 via MSNsearch og 2 via trav24. I tillegg en del andre, får bare opp de 10 første. Kan også se at de som kom inn via kvasir har vært her i gjennomsnitt 10 min, mens den ene fra …hemmelig… bråsnudde etter 4 sekunder…:-)
8.september: Auksjonen, ja… Hadde en diskusjon med min venninne Torill om kommende auksjoner. Hun mente deltagerinteressen ville falme, siden det bare var de såkalte «seriøse oppdretterne» som fikk betalt for hestene sine. Jeg trodde det motsatte. Så lenge noen hester oppnår fantasipriser, vil det alltid være nok av myrsniper der ute som er overbevist om at de like gjerne kan klare det samme, og det kan de selvsagt også….. Regner også med at å ha med unghest på auksjon for første gang, er en brutal oppvåkning for mange. Tror det kan få flere til å ta oppdrettsbiten mer alvorlig, ikke minst hva fôring av unghestene angår. Det var noen individer på plass i år, som så ut til å lide alvorlig av manglende tilgang på mat. Det var ingen som var sykelig tynne eller noe, men likevel tydelig underutviklede. Skjerp eder, og dere skal få gode priser i framtiden…:-)
Når det er sagt, ble det mer klart enn tidligere at utgangspunktet (les: stammen!) er uhyre viktig! Siden det var så mange spennende individer meldt, hadde interessentene silt objektene kraftig på forhånd. Av våre syv, var det hovedsakelig Trinitro og Tourbillon som ble gransket og studert ommatt og ommatt fra alle bauger og kanter. Tutta og Tres Jolie var knapt utkalt i det hele tatt, og da fikk jeg selvsagt bange anelser……. Det var en del virkelig fine hester som gikk for latterlige lave priser, bare fordi ingen hadde krysset dem av på forhånd. De ventet på større vilt…… Jeg bet bokstavelig talt negler (eller ville ha gjort det, om jeg hadde hatt noen) mens vi ventet. Ikke på grunn av prisene egentlig, men mer på grunn av tanken på hvor barna mine risikerte å havne. Det var et par tre av de som vaket rundt i gangene, som jeg var livredd for å overlate noen av mine håpefulle til, Heldigvis for oss fant de andre hester å kjøpe!!!!!!
Altså: Været var kjølig men ok, kom noen små skurer midt på dagen, ikke noe problem. Arrangørene gjorde nok en gang en fin jobb. De hadde to team som byttet på å være auksjonariuser, helt nødvendig for å holde intensiteten oppe en lang kveld. Det gikk faktisk ganske så radig unna! De tre mønstrerne, Elin, Ragnhild og Ole har etter hvert blitt kjempeflinke og mestret mer eller mindre veloppdragne unghester med bravur! Stallene var vel greie nok, det trakk ganske kraftig, men det var hovedsakelig værets skyld. Tutta klarte å skade seg da presenningtaket blafret og smalt i vindkastene, men det var et hendelig uhell. Vi holdt strategisk til kloss inntil kafeteltet, der det rundhåndet ble servert gratis kaffe og nystekte vafler hele dagen.
Nr 2 Tarantino: Ikke enkelt å komme ut så tidlig. Det gikk tregt, og vi gikk glipp av noen ekstra kroner da klubba smalt akkurat før neste bud kom. 40.000 er ikke mye å skryte av, men han kom til Steinar Hammersborg og får treffe igjen kompisen Triple T Trouble. Jeg var fornøyd med det!
Nr 22 Tres Jolie: 35.000 er nesten latterlig, men jeg var jo forberedt. Steinar Holm tok henne med hjem, og han har hatt kjempegode resultater på stallen. Vi krysser fingrene.
Nr 37 Thymian: 42.000 for den store, svarte og elegante hingsten var som forventet. Søsknene har vært veldig fine individer, men har dessverre ikke levd opp til utseendet foreløpig. Det måtte bare gi utslag på prisen. Tom Erga handlet, fikk vite at det var en prima kar…?
Nr 59: Tigerlily havner på stallen til JK Waaler??, det går det ikke an å være misfornøyd med!!!! 80.000 var sånn bob-bob…
Nr 84: Trinitro gikk for lusne 220.000 (bare tuller..). Han flytter inn sammen med storebror Global Keeper hos MM Ottersen, som fortalte at han egentlig hadde limit på 200.000. Han fikk beskjed om at de siste 20.000 fikk han betale selv!!!?
Nr 99 Tuttalaforza gikk for bare 55.000, også hun til Tom Erga. Det var vel den eneste riktige nedturen, Tutta som er så fin! Synes selv at hun er en finere hest enn søsteren fra i fjor, og henne fikk vi 180.000 for. Det var det med konkurransen i år…..
Nr 121: Tourbillon : 320.000! Utrolig! Utrolig moro! Havnet heldigvis hos en stødig kar (?), Bjørn Gulbrandsen, og ikke på en av de store stallene. Litt spesiell, den godeste Torbjørn…. Er redd ikke BG var så veldig imponert over temmingen vår der….:-(
Er uansett fornøyd og stolt over at alle våre oppførte seg eksemplarisk under visningene og i auksjonsringen. Det var ikke alle som hadde helt kontroll over sine håpefulle…. Elisabeth, Ida, Siv, Erik og Torill gjorde også en fin jobb med unghestene hele dagen, mens jeg stort sett trasket rundt og pratet og frøs…… Trinitro var fed up av det hele, og benyttet enhver anledning til å kule’n. Ba Ole passe på at han ikke sovnet under budgivningen, men han mente det ikke var noen fare. Alle våkner til der inne, sa han…. ikke Trinitro….. Han kom inn i et stort, godt strødd område. Aha, en stor, fin do, tenkte Trinitro. Flere av de andre dreit litt tynt av ren nervøsitet under sin visning. Trinitro stoppet helt opp og la fra seg en stor, fin, fast haug. Neste runde stilte han seg opp igjen for å tisse, men da ble han dratt videre. Ole bare flirte da han kom ut. Hver gang vi stoppet, seg hodet til Trinitro i retning knærne, sa han. Heldigvis var det noen som knuste et glass, da kom hodet og ørene opp….
Leste på hjemmesiden til Stall Goop at Olle hadde vært i Norge for å kjøpe en åring etter Ganymede. Den gikk for 360.000 sto det, og Olle hadde nest siste budet. Antar det var vår Tourbillon det dreide seg om, siden Tourbillon var den eneste av de 4 etter Ganymede som kom over 300? Hvis Olle bød 350, må jeg ta en prat med auksjonledelsen!!!! Det lover jo bra siden det er Olle som har broren Remolino i trening.
Hvilke hingster skulle man ha brukt i 2006? Ganymede oppnådde 265.000 i snitt på fire hester, og var overlegen på det blant alle hingster med mer enn et avkom ute. Nå må det innrømmes at han fikk voldsom hjelp av det fine hoppemateriellet…… Ellers må jeg si meg enig med Per-Erik i at det var noe av en «fransk aften». Den dyreste med 490.000 var etter Coktail Jet, Gratulerer til Stall Skadberg! (Synes det er moro at det er forskjellige som har toppen hvert år, neste år er det kanskje vår tur med for eksempel datteren til Cambusa…..???), men ellers var det anstendige priser også til de andre med fransk påbrå. Pussig egentlig, i Sverige er det vanligvis motsatt…
Har for øvrig allerede begynt å håpe på at Qtee skal bli månedens varmblodshest for september, siden Lucky Buck har vært det tidligere. Hun ble snytt for æren etter Oaks-seieren, TGN syntes ikke hun var imponerende nok. (Nedtur!) Klarer hun å raske med seg Brekke-løpet (er i september også det???) burde vel saken være biff, men det var det da…. Det er ikke det at jeg er så pr-kåt på egne vegne, men jeg skulle så gjerne sett gamle Jennet Sidney bli æret på den måten. Hvis det ikke vil seg denne gangen heller, får vi bare vente til et av barnebarna tråkker til med en Derbyseier eller noe….:-) Er meningen at Qtees helsøster Nemesis skal over i avlsboksen neste år, ellers så hintet flere av deleierne til Q noe om at hun kanskje skulle over i avl på Kvakstad også hun…..?
7.september: Jippiii! Qtee vant Hoppe-Derby. Hadde en stund planlagt å bli over i byen for å få med meg løpet live, men siden Lars holdt seg hjemme fra dragracingen denne helgen for å hente meg, ble det ikke noe av. Er ellers ikke i form til å sitte i en bil dagen etter en auksjon, har nok med å gå av meg krampene i beina. Må dessuten pleie hodet og magen, blir skrekkelig dehydrert av halvannet døgn på Bjerke. Klarer ikke å få i meg nok væske en slik dag, selv om jeg vet det er innmari dumt! Skulle imidlertid absolutt gjerne ha hilst på Qtee igjen, har faktisk ikke sett henne annet enn på TV siden auksjonsdagen for 3 år siden, da det regnet som besatt!!!! Snakket med noen av eierne under auksjonen, de skulle gjerne visst resultatet på forhånd, for å vite hvor mye de hadde å rutte med! GRATULERER med Derby-seieren, håper det blir flere av dem!
Hva auksjonen angår, er det en lang og tildels litt dramatisk historie. Den kommer senere, når formen og hodet er bedre.
6.september: …matpakke smurt, termos fylt med varmt vann, bilen fylt til randen, hestene fôret, venter på jentene og Puffen……
5.september, kveld: Da er vi klare. Høynettene er fylt, kraftfôr er «poset», bøtter er vasket og stablet, bord og stoler står klart, utstyr til hestene er pakket ned, alle papirene ligger klart, klær er hengt fram, regntøy pakket (hysj!). Drikke er satt i kjølebag (bytter elementene i morgen tidlig) og energifôr til oss firbeinte er også funnet fram.
Vi vasket åringene for første gang i ettermiddag. Vanligvis får de en omgang uka før, men det rakk vi ikke grunnet sykdom. Vi gjemte de vi regnet med var de verste til slutt, men det var ikke noe problem i det hele tatt. Alle tok vaskingen helt coolt, og selv om noen syntes sprayingen med shine var en anelse skummelt, gikk også det bra. En av hoppene har ubeleilig nok blitt brunstig akkurat i tide til auksjonen. En av hingstene knegget, hun stilte seg opp. Tenkte faktisk på det her om dagen, har ikke sett brunsttegn hos noen av dem i seks ukene de har stått i samme stall……
Lyset ble slukket i stallen tidlig i kveld, vi skal tidlig opp. Håper både ungene og jeg får sove godt, det kan virkelig behøves…..
5.september: Det begynner å kile i magen. Klarte ikke å få sove i går kveld, så det var bare å stå opp igjen. Prøvde igjen rundt 2.30, og da svimte jeg av. Slapp ut åringene grytidlig i morges, de så mildt overrasket ut. Hva? Ikke noe pussing eller trening??? Holdt nesten på å glemme markekurene i går, måtte ut igjen på kvelden for å sørge for det. Ungene oppførte seg heldigvis eksemplarisk, selv om det måtte litt overtalelse for å få Tigerlily til å åpne opp den hardt sammenknepne munnen….
Nå begynner det å nærme seg! Vi skal ta inn åringene tidlig på ettermiddagen for en vask og siste trim. Resten må gjøres inne på plass i morgen, dagen er mer enn lang nok til det! Lørdagen blir en forskrekkelig lang dag, og jeg som har bursdag og alt…. Håper vi får grunn til å feire!
Aktuelt i dag: Remolino tok en fin annenplass på Åby i går kveld, tross åttendespor. Han er Ippes førstefødte, Tourbillons storebror og altså 3 år.
4.september: Sol, regn, sol, regn. Været er veldig ustabilt. Nå er det nesten skyfritt, men skal visstnok likevel regne mesteparten av dagen. I går kveld lynte og tordnet det. Synes det er litt ekkelt, siden jeg ikke kan se hvordan hestene på beitet tok det, før morgenen etter. Er de der alle sammen? Eller ble de skremt og fløy gjennom gjerdet? Alt er selvsagt helt ok, folungene sprinter rundt og lekeslåss. Akkurat nå er værmeldingen for lørdag : Overskyet, opphold. Pliiiiizzz….!
I går ble det en fin seier på Bjerke for 4-årige Qrrax. Han ble solgt på auksjonen for 3 år siden for 60.000. Overraskende mye, syntes jeg da, når man så på frambeina hans. De var litt skjeve, men også veldig bulkete, Qtee hadde banket løs på dem i omganger. Den gangen trodde jeg vi skulle få mye for «perfekte» Qtee, og lite for maltrakterte Qrrax. Ble sjokkert da førstnevnte gikk for bare noen og tretti tusen som den første vi solgte, og positivt overrasket over at vi fikk såpass mye for sistnevnte…. Det er ikke alltid like lett å skjønne hva som foregår.
Er skrekkelig spent på hvordan denne auksjonen vil forløpe. Det er svært stammesterke hester påmeldt, utseendet og presentasjonen vil bli utslagsgivende. Er litt bekymret for at det skal bli mange tilbakerop i år. Tror kanskje flere ser på sin egen hest og mener de på papiret er klart bedre enn toppnumrene i fjor, og venter tilsvarende høye bud….. Der vil de bli skuffet! Tror antallet kjøpere til hester for 200.000 + er klart begrenset……? Vi gjør som vi pleier å gjøre, selger alt for de budene vi måtte få, og hjelper ikke til selv med motbud for å få opp prisene. Det bruker å jevne seg til, noen går billigere enn vi liker, mens andre blir bedre betalt. I fjor var det to som dro opp skikkelig i forhold til hva vi hadde forventet, for de andre fikk vi noenlunde de prisene vi hadde regnet med. I år….???? Jeg skjønner jo at ikke alle kan gjøre som oss, har man bare en hest og den før auksjonen har kostet sekssifrede beløp, har man ikke lyst til å selge for 25.000…. På den annen side bør man kjenne sin besøkstid. Fyller ikke unghesten markedets krav, bør man beholde den hjemme… En del kjøpere byr av prinsipp ikke hvis selgeren byr i mot!
En ting kjøperne antagelig ikke er klar over, er at Kvakstad Gård er en av få selgere som er momsregistrert. Det betyr at det beløpet hesten blir ropt inn for, er inklusive moms. Hvis kjøper for eksempel er en momsregistrert travtrener, vil han/hun få tilbake momsbiten. Enkelt regnestykke: Du kan by 20% over limiten din, hvis du byr på en av våre hester!!!!!!
Forhåpninger? …de er der…..! Når nesten 100 personer har sjekket løpsvideoen til en av åringene i gjennomsnitt to ganger hver bare i går, da har man lov til å håpe på en god pris, ikke sant????
3.september: Sitter og ser på nesten hele hoppeflokken min gjennom kontorvinuet. Praktisk, bruker kikkert for detaljer…. Slapp de syv hoppene med de eldste føllene inn til de fem hoppene med de yngste folungene. Skal skille hopper og føll om rundt en måned, og vil at folungene skal være venner og vel forlikte før det skjer. Måtte selvsagt krangles litt, men de fleste kjenner jo hverandre fra tidligere. Ideal bertet seg opp ovenfor Hooker, og sånt gjør man bare ikke, noe hun lærte på den harde måten….. Det virker absolutt som om sistnevnte har tatt over ledelsen i flokken. De tre som ikke har føll i, år, går på et annet beite for seg selv, men ingen av dem er med i kampen om tronen uansett. En av hoppene mangler forresten, folungen klarte å bli skadet for andre gang i sommer, første gang var det er skikkelig kutt, denne gangen hadde hun fått en riktig smell på innsiden (!!) av låret. Mor og barn har gått i en luftegård og har vært inne på nettene den siste uken, men skal slippes ut i morgen igjen. Vil bare være helt sikker på at alle de andre har blitt enige først…. Folungene ligger i alle fall strødd, og mange av hoppene har også lagt seg.
Veterinæren tok en sjekk på åringene i går, hjerte, pust osv. Alt var i orden, som forventet, og helseattestene er klare. Høynettene er sjekket og klare til å fylles, bøttene er linet opp og skal vaskes over i morgen. Har sjekket at de nye grimene passer, og har begynt å pakke utstyrskassen. Pussesaker, smedens hovolje med pensel, strikker til manfletting, mønstringstommer, hansker (må kjøpe flere par… i fjor lånte vi ut noen også), hodepinetabletter (man vet aldri!), stiftemaskin og stifter, saks…???? Best å begynne i god tid!
Så for øvrig at innmeldingslistene til kriteriekvalifiseringene var klare. I 2005 fikk vi bare seks føll, fem av dem lever. Reginetta har gått på beite i sommer, de andre fire er meldt i kriteriekvalifiseringene! Remolino, Royale, Rozmarin og Regaliz!!! … at kanskje ikke alle har like mye der å gjøre, er en annen sak……
2.september: Alt går ikke helt på skinner. I dag måtte vi trekke Timetodream fra hele auksjonen. For ca tre uker siden hadde han antagelig rullet seg opp på boksen og slått det ene bakbeinet. Han hadde en mindre hevelse fra koden og opp til over hasa. Siden hevelsen gikk ned ved bevegelse og han ikke var det minste halt, konkluderte både vi og veterinæren med at det var ubetydelig og ville være borte før førstkommende helg. Har imidlertid blitt mer og mer bekymret for hevelsen i hasa, og ville ha ham røntget igjen for sikkerhets skyld. I går dro vi inn til Bjerke og jeg fikk Arne Holm til å ta en titt. Han bare blåste av mine fantasier om at hesten skulle ha slått løs en bit, da ville han ha vært halt! sa han bastant. Vi tok nå flere bilder, og voila! En bit på utsiden, på et sted de vanligvis aldri har biter, var helt tydelig slått løs….. Timmi ble operert på ettermiddagen, og må derfor dessverre strykes. Vi får la ham ha rekonvalesentperioden her hjemme (3-4 uker) for deretter å selge ham etterpå. Utrolig synd….! Tror helt ærlig at han er en av mine 2-3 beste åringer i år!!! Hvis du vil gjøre et kupp, selger jeg ham ganske fordelaktig til noen som vet hva de driver med…. passer utrolig dårlig for meg å ha igjen en eneste hest alene på stallen……. Sjekk videoen av Timmi og se om du kan finne ut hvilket bein det dreier seg om! Jeg klarer det ikke, selv om jeg vet det. Filmen ble tatt for en uke siden….
1.september og høst! Oppdaget i går at enkelte trær har begynt å felle gule blader. Det meste er ellers under kontroll. Bortsett fra været, da. Langtidsvarselet har vært sjekket jevnlig en god stund allerede, i dag meldes det regn på lørdag! Det vil vi ikke ha, bare så det er klart! Tenker med skrekk og gru på auksjonen for tre år siden, med grøftegraving inne i teltene, der blant andre Qtee holdt på å bli skylt vekk av elven som rant gjennom boksen hennes….
31.august: Bruker vanligvis ikke bry meg med akkurat hvor mange som er innom hjemmesiden her per dag. At det er mange, forstår jeg jo av de tilbakemeldingene jeg får, og det er selvsagt gøy. Nå foran auksjonen er det også et nyttig hjelpemiddel. Jeg kan se hvilke hester som er mest populære, og hvilke folk ikke bryr seg med i samme grad. De to siste dagene etter at videoene ble lagt ut, har det vært et voldsomt oppsving. Gikk gjennom flere rapporter, og kunne se at 95% av de besøkende hadde kommet rett inn på siden uten å søke (favoritter?). Noen få hadde skrevet inn adressen, noen hadde googlet den, mens resten var litt ymse, antagelig via linker på andres sider. Kan for eksempel se at det på torsdag var innom en fra thaihester i hele 15 minutter, og i går en fra Stall Lea i sju…:-) Sjekker ut konkurrentene, antar jeg????? Må jo bare innrømme at jeg gjør det samme selv……
Lurer innimellom på om vi skulle pakket gutta inn i vatt og latt dem gå hver for seg den siste måneden. I går var det Torbjørn som kom inn, halveis flådd i bogen. Nå er jeg fullstendig klar over at han ber om det hele tiden, maken til kranglefant skal du lete lenge etter. Han var så oppesen at han til og med prøvde seg på Lars da han skulle inn, ikke noe alvorlig, men et aldri så lite løftet frambein kombinert med et freidig blikk. Først da «mamma» kom, var han en engel med hodet på skakke, beina på bakken og alle tennene inni munnen…… Tror kanskje han er noe av en enmannshest, han er helt grei overfor meg hele tiden, men kan være småfrekk mot andre innimellom. Men hva snakker vi om, han er jo bare en guttunge med stort ego!
30.august: Da har jeg fått lagt ut video også av Tres Jolie og Tigerlily. Har sjekket interessen, den er stooor…:-)
29.august: …2 hopper igjen….
Har lagt ut de seks første videoene, på åringenes egne hjemmesider. De to siste blir redigert ferdig og lagt ut i løpet av ettermiddagen, regner jeg med….
Ble faktisk litt imponert da jeg redigerte Tutta. Hadde ikke helt fått med meg hvilket drag det er i henne, før jeg så henne på video!!! Er fortsatt litt for trinn dessverre, har ikke klart å få av de ekstra kiloene på midtpartiet nå på ettersommeren. Hun er så sosial, at hun oppleves som oftest på ekstremt nært hold…. Torbjørn er jo selvsagt usedvanlig vakker og skinner som en nyslått kobbermynt, men han var ikke synderlig interessert i å anstrenge seg. Travet hele tiden, bevares, men det ble ikke mer enn rask jogg ut av det.
Har gått over alle passene og helsekortene og funnet fram helseattestene til veterinæren skal komme på mandag. Etter at jeg hadde gjort det, la jeg merke til hvor mange overbein unghestene hadde. Det var bare tre, faktisk, to av dem satt på samme hest og det tredje var veldig lite. Alle var i fremre del av frambeinspiper, og derfor helt uten betydning. Lurte litt på om vi skulle vaksinere en gang til, men siden det fortsatt er mindre enn seks måneder siden sist, droppet vi det.
28.august, ettermiddag. Filmingen er i boks, nå er det redigeringen det står på. Var stort sett fornøyd med ungene. Thymian gadd ikke by til, han fløy bare rundt og tok seg deilig ut. Tigerlilyvar frisk, og danset rundt. Var bare et par ganger hun virkelig la seg ned og tok i framover. Et par av gutta kunne vi vist film av i timesvis….. Spesielt Trinitro (blir ikke det en racer, skjønner ikke jeg stort…!!!), Timetodream og kanskje Tarantino…. Regner med jeg får lagt dem ut i morgen? Er ferdig med de tre første i alle fall…..
Aktuelt i dag: Rozmarin vant i fin stil på Bjerke i dag på 17.5. 3-årige Rozmarin ble solgt på auksjonen for 2 år siden, i år er det «lillebror» Thymian som kommer til by’n…!
28.august: … 3 hopper igjen…..
Akkurat nå klokken 0700 er det blå himmel uten den minste sky. Håper det holder seg sånn 3-4 timer til. Tenkte vi skulle prøve å få filmet åringene i år også. Følg med!!!!
I går var hovslageren her for en siste hovtrim på de åtte. Syv av dem oppførte seg eksemplarisk, og Torbjørn var mye bedre enn sist. Han sto helt fint med frambeina, ikke noe knefall denne gangen. Heldigvis. Bakbeina var imidlertid fortsatt i tyngste laget for smeden, så vi fant på en vri. Jeg løftet opp et bakbein, og når hesten slappet av og sto rett, skled hovslageren til verket og overtok. Han skiller nemlig på folk, og stoler helt på at ikke jeg skal bite ham noen nevnelige eller unevnelige steder (Torbjørn, ikke hovslageren!) . Han er ikke like sikker på hva fremmede kan finne på….. På seg selv kjenner man andre, sies det. I tannenden var han samtidig travelt opptatt med å mobbe Elisabeth. Trinitro er full av rifter og småsår etter å ha blitt herjet med av Tourbillon og Trip, oftest begge på en gang. De to sistnevnte har typisk nok ikke et eneste merke, mens Trinitro aldri stikker av fra en fight. Også Thymian kom inn i går, med et blodig merke på overarmen. Han hadde omsider klart å få Tarantino skikkelig forbannet, så han tok skikkelig tak som hevn. Thymian er så stor, at han har et klart overtak når de står på to bein og fekter….
26.august: ..og hoppene forsvinner, en etter en…. nå har vi bare 5 igjen, og en av dem forsvinner i kveld! Nå begynner jeg imidlertid å sove dårlig om nettene når det regner. I natt kom det noen skikkelige skurer igjen. Har vært varmt og fint de siste dagene, men i dag skal det visst være for det meste grått? Bare for å ha sagt det, vi behøver ikke mer nedbør før sent, sent i høst….
Sjekket to av hoppene våre i går, de var fortsatt drektige. Insomnia skal sjekkes på fredag, er alt i orden der også, er det full pott også på tretti dager. Før vi skiller fra folungene i høst, skal vi sjekke alle en gang til. Er litt i meste laget med femten egne hopper, ti-tolv hadde vært mer passende handterings og plassmessig….er imidlertid litt i tvil om jeg klarer å kvitte meg med noen av dem. Femten føll til neste år og femten auksjonshester året etter, det hadde vært et styr uten like!!!! Er nok jobb med de åtte vi har i år!
Hadde som nevnt tidligere visning på lørdag, to grupper dukket opp om morgenen, ytterligere tre andre om ettermiddagen og kvelden. Det er tydelig at det planlegges handel, både her og der… Hvilke hester de vil se på, er også interessant å se. En var bare her for hoppene, mente det var dumt å kjøpe norskfødte hingster. Skjønner ikke helt resonnementet, med mindre han var ute etter potensielle avlsdyr, da…. Ikke lett å få hopper om du er norskfødt, dessverre. Uansett er det jo ikke mange som kommer helt dit… Av dette årets åringer er det vel muligens en som kan bli avlshingst, selv om flere av dem allerede er klare for oppgaven….:-) (Du verden for noe utstyr småtassene allerede har…) en annen avbrøt visningen halvveis, han hadde funnet den han skulle by på allerede, så da ville han ikke en gang se på de andre…. Lodder også interessen på internett. Enkelte av unghest-sidene har en betydelig høyere besøksfrekvens enn andre, et par av dem kanskje litt overraskende for meg?
Snakker stadig med andre oppdrettere som er like spente som meg. Vi vet ikke helt hva vi kan forvente oss neste lørdag, konkurransen er tøff! En annen ting er at Derbyhelgen, og da spesielt auksjonsdagen burde være mat for media! Har alltid syntes det ble gjort for lite ut av det enestående arrangementet, som ikke ligner på noe annet som foregår i Norge. Oppfordrer herved alle lokallag som har oppdrettere med auksjonshester i sitt område, om å kontakte de respektive lokalavisene og foreslå en story: Følg den lokale hesten i forberedelsene, under selve dagen og med resultatene der noen blir kjempeglade og noen svært skuffet. Av de 130 påmeldte finnes det helt sikkert mange forskjellige vinklinger fra den verste «dulle-dei» til de mer nøkterne. I fjor kunne jo vi laget en solskinnshistorie med Sylvester som i utgangspunktet var griseheldig som overlevde fødselen, via en spesiell og krevende «baby-periode» til stor suksess på auksjonen og nå straks er klar for løp… Gi hestehandel en positiv vinkling! Vis fram travsportens lyse side!!! Stå på!! Yiiihaaa!!!!
Aktuelt i dag: Global Keeper tok en imponerende seier på Drammen i dag, svepte feltet fra femte par og reiste fra dem! Han er en 3-årig bror av vår Trinitro, men jeg må si at lillebror er en finere hest……. Les TGN-referatet. Når det gjelder Tourbillons et år eldre bror Siriuz, kan man lese på Tom Horpestads hjemmeside: Fick två heat på banan den 6/8 efter 1,40 i 1600m + 1,25 i 1600m och var stabil och fin i dessa farter. Han får emellan banjobben sina intervallet ute på gården och ser verkligen fin ut. Om allt fortsätter i samma takt kanske han kommer ut i år som tvååring.
22.august: I går tok Ozzifer sin fjerde seier for året. Han har da vunnet 11 løp på 54 starter og tjent nesten 300.000. Ikke ille for en hest som ble solgt på auksjon for 17 eller kanskje det var 20.000? Etterpå ble han gående for lut og kaldt vann, han som handlet hadde ikke penger til å gjøre opp for seg hos trener. Heldigvis dukket Therese opp og reddet Ozzifer, og siden har han hatt det som plommen i egget. Therese kan faktisk ikke en gang reise på ferie, hun vil ikke forlate elskebassen sin (…og da snakker vi ikke om den tobeinte samboeren….!)
Det som hendte med Ozzifer i første omgang, er skrekken for oss som selger hester på auksjon. Vi har ingen mulighet til å sile kjøperne, og må bare håpe på det beste. Olganina og Qtee var begge spesielle i lynnet, så jeg var litt bekymret for hvor de skulle havne. Der var vi så heldige at de kom til en særs dyktig trener. Selv om vi fikk dårlig betalt for de to på selve salgsdagen, har det blitt bra med oppdretterpremier i ettertid. En annen trener kjøpte to hester for høye priser, det har gått veldig dårlig. Av forskjellige grunner har de etter hvert blitt flyttet, den ene skadet og i dårlig forfatning og nå slaktet?, den andre var ikke trent på mange måneder og har fått ødelagt hele unghesttiden sin… Men i det store og hele har vi vært heldige med kjøperne.
Snakket for øvrig med Per Dave i går. Han hadde akkurat vært inne på Bjerke med Sylvester (nå Shootist) og lett kjørt 1.24/2000. Er skikkelig traver, sa han, men han ville vente med prøveløp… Akkurat det var dumt, syntes jeg. Å vente med å starte er flott, men et aldri så lite prøveløp hadde hjulpet oss til å selge lillebror Tarantino ? (som egentlig allerede er like stor som storebror…)
21.august: Flere har spurt meg hvilke egenskaper jeg søker hos avlshoppene våre. Siden jeg ikke har råd til å kjøpe unge hopper med de stammene jeg ønsker hvis de har gode prestasjoner i tillegg, ser jeg etter best mulig stamme i første omgang. Deretter lynne, størrelse og eksteriør. En ting jeg ikke orker, er hester som bråker på boksen, uten noen som helst grunn. I natt har jeg blitt holdt våken av et nek som har dunket uopphørlig i veggen. Dunk! …. (kanskje to minutters pause…) Dunk, dunk! Trøtt og grinete gikk jeg ut i firetida for å slippe ut det jeg trodde var synderen, som hadde stappet flis i ørene (?) og sov mens naboen hennes bråkte. Hingsten så bebreidende på meg, han hadde selvsagt heller ikke fått sove. Vel, løsningen er grei, hoppa får bare være ute i natt, regn eller ei. Hun skal heldigvis hjem med det aller første, vi bare venter på en passende transport…..
For en del år siden brukte jeg ganske mye penger på å erverve en ny avlshoppe. Hun forsvant fort ut igjen, solgte med tap bare for å slippe det bråket hun lagde! Siden soverommet mitt vender ut mot stallen og jeg sover veldig lett, er det ikke mulig å ha slike bråkmakere. Uansett hadde det vært dårlig gjort ovenfor de andre hoppene, som setter pris på en rolig natt uten andre forstyrrelser enn snorking og lett viftesus…..
Vi skal for øvrig ha visning av åringene lørdag morgen/formiddag klokken 10 for en spekulant som har meldt sin ankomst i god tid. De fleste bare dukker opp uten spesielt forvarsel, og det er helt ok det. Hvis man avtaler på forhånd, venter vi med å slippe ut hestene/tar dem inn tidligere så man får studert dem skikkelig. Hvis det passer for noen andre å komme til samme tid, er det bare fint…? Ingen grunn til å se håndballfinalen, Norge slår vel Russland lett??? (Søren og….)
20.august: Da er bildene lagt ut, rundt om kring på de forskjellige åringssidene. Har dessuten byttet ut noen av de jeg var mest misfornøyde med. Har i tillegg lagt ut karakteristikker av ungdommene, sånn som jeg oppfatter dem. En sammenfatning er at de generelt er veldig snille. Da vi fotograferte tok vi ikke av grimene på alle, siden vi var litt usikre på hvor lett det var å få tak i dem på kort varsel. Lars måtte hjelpe til, og han hadde dårlig tid! Absolutt alle kom med en eneste gang de ble bedt om det, selv om de bare hadde vært løse i en stor luftegård i bare fem minutter på forhånd. Hadde trodd det skulle vært flere problemer der…. Er fortsatt ikke helt fornøyd med alle bildene, men det begynner å hjelpe. Dårlige bilder er verre enn ingen bilder…… viser man fram et uheldig bilde, vil inntrykket av hesten også nødvendigvis være mindre bra.
Har sjekket litt rundt hvordan det går med fjorårets auksjonshester, og resultatet kan du lese om her.
Tok inn åringene som vanlig i går kveld, og hadde bare tre av gutta igjen da det hendte. Hadde leietom på Trinitro, og lot Trip smette inn bak ham, løs. Stengte deretter så ikke Torbjørn skulle komme etter før de andre to var på boksen. Mens jeg sto og hang opp gjerdet (bare en tråd uten strøm) med Trinitro stående rolig i enden av en fire meter lang tom, ruslet Trip i forveien inn i stallen og fant en tom papirsekk. Med den godt klemt fast mellom tenna, kom han fykende ut til meg og Trinitro, han bukket og spratt og var skikkelig gira. Jeg så for meg at han stormet av gårde og tok med seg de andre to, men fikk straks andre bekymringer. Med glassaktig blikk og papirsekken klemt mot brystet, rundet han Trinitro og kom byksende mot meg, der jeg sto klemt opp mot veggen. Hjelp!!!! Slippe sekken? Ikke tale om! Det var noen lange minutter (kanskje bare sekunder??) før han endelig spyttet ut og stormet inn i stallen. Fikk satt inn en dansende, men likevel forbausende rolig Trinitro, før jeg forsiktig nærmet meg Trip der han sto stivbeint og blåste i nesa, ikke så lite fornøyd med seg selv….. Merket jeg var litt shaky da jeg gikk inn etterpå….. …»Looking for Trouble?»
19.august, ettermiddag: Nå er jeg helt skrudd i hodet. Tok 250 bilder i morges, har 57 igjen etter flere omganger med sletting. Noen av dem ble riktig brukbare, noen må vi ta om igjen. Er nede på fingranskingen nå, ikke alltid like lett når det ikke er noen som er helt kanon, men bare ok… Tror jeg må ha en pause. Skal prøve å få lagt ut bildene i løpet av morgendagen. Torbjørn ble heldigvis mye finere denne gangen, så ut som en baby sist….
19.august: Slitsomt med OL. Har ikke sett på mye, men er innom håndballkampen mot Sverige for å sjekke at vi fortsatt er i ledelsen… Så hele mot Romania, det var en thriller! Så også finaleomgangen til sprangryttene, da den siste norske var i ilden, hjalp jeg til med å løfte hesten over hvert eneste hinder! Elisabeth sitter på tribunen der nede og heiet dem fra. Var antagelig med på festen i går kveld også… Håper hun fortsatt henger sammen når hun kommer hjem. Vi behøver hennes myndige hånd i innspurten med åringene, hun har gjort en god jobb med dem i vinter.
Akkurat nå er det disig, men solen lurer lovende bak. Skal prøve oss på noen bilder i dag, det er ellers meldt mye regn utover. Skal lage annonse på dem, så vi har ikke all verdens tid til å få tatt disse bildene. Siden ungene er ute på beitet på dagen, må vi ta bilder fra morgenen av.
18.august: Vi har fått telt opp testiklene også. Det var heldigvis 12 stykker av dem, alltid greit å vite at alle er der de skal være. For noen år siden var det en som bare hadde nede den ene steinen. Jeg tittet og tittet, og vips, dagen før auksjonen så jeg to på en gang. Dagen etter var begge dratt opp igjen…. Sånne er ikke enkle!
Tannstillingene skal også være normale. I et halvt minutt trodde vi den ene åringen var skikkelig underbitt!!! men da han lukket munnen, så vi bittet var helt som det skulle. PUH!
17.august: Vernesko er et nødvendig onde! Lars har mast på meg i årevis, men jeg er ikke lett å overtale. Så ble jeg omsider tråkket på, i begynnelsen av juni. Bare min skyld som var uoppmerksom et øyeblikk, men like forbannet vondt var det! Siden tåa ikke tålte det minste press, har jeg måttet gå i støvler med ståltupp siden, til Lars’ store fornøyelse.. (blæh!!) I går var uhellet ute igjen. Nå går jeg rundt med to blå tær, og Lars var ganske så oppgitt da han kom hjem. Gikk du uten vernesko nå igjen, sa han strengt. Du ser vel at det ikke går…! …Ja, sutret jeg, men jeg skulle bare krydre maten da saltkaret datt i gulvet via tåa mi….. Så der ser man. Det sies jo at de fleste ulykker skjer i hjemmet? Kommer nok likevel å fortsette gå barbeint innomhus, blå tær eller ikke!
Fikk målt mankehøyden på småtassene forrige dagen. Skjønt småtasser, Thymian er 159 over manken…. 12 cm høyere enn de to minste jentene. Bra han er lett i kroppen! De har vokst litt ujevnt, noen har bare strekt seg et par cm de siste månedene, andre har klart 4-5. Alle er større enn de 2-3 minste i fjor, og neste høst tror jeg 10 av 12 er av modell stor.
Er ellers glad for at alt har gått bra med alle folungene våre så langt. Spesielt når jeg hører om andre som har hatt uflaks. En oppdretter fortalte at i tillegg til at de hadde fått en dødfødt folunge, hadde de mistet to mens hoppene var hos hver sin hingsteholder. Den ene død i tarmslyng, den andre i føllsyke. En annen oppdretter fortalte at de hadde funnet folungen sin sittende fast mellom to trær, der den antagelig hadde tørstet i hjel. Dette var mens det var på det aller varmeste…. Skrekkelig! Ikke helt uten grunn at vi ikke har trær ute på beitene….. Når jeg tenker etter, kunne det fort gått galt med flere av våre 12 i år også, med litt utur. En lå feil, en satt fast, en hoppe hadde ikke veer selv om vannet hadde gått…? og en av ungene slet med en navleinfeksjon i flere uker, før vi fikk tatt knekken på den. Nå er de såpass store alle sammen, at de er robuste mot det meste. Største faren er å havne mellom to hopper som krangler. Skal slippe de to beitegruppene sammen om en stund, da kan man risikere litt av hvert når damene skal markere sin posisjon i flokken.
Venter på en formiddag med fint vær og bedre lys for fotografering/filming av åringene. Er opphold og passe varmt for hestene, men bildene blir bedre med litt sol….
15.august, ettermiddag: Puh!!!! Nå har jeg lagt ut alle bildene. De ligger inne på de respektive hjemmesidene hos hver enkelt åring, så man må cruise rundt. Noen av gruppebildene er på flere av sidene også. Har også lagt ut noen få bilder på Bilder,sommeren 2008 og på Avlsnytt. Bilder som ble tatt i juni, men ikke lagt ut før nå….
15.august: Per i dag har vi 15 drektige, egne hopper. Tenker med skrekk og gru på føllavgiftene som skal betales neste år…:-(
Er kommet skikkelig i siget, og har tatt mange flere bilder ute på beitene i dag. Av åringene. Begynte i morges, da var det overskyet, så jeg ga opp. Ble finere utover dagen, så da tok vi en ny økt. Har bare lagt ut noen få av dem nå (den som leter, vil finne….) flere kommer i morgen? Eller kanskje senere i dag? Skal få tatt nye mankemål av ungdommene i morgen tidlig også, så følg med!!!
I kveld skal Cambusas 3-årige datter ut i E3-finalen som en av favorittene. Det spås at vinneren må trave på 1.11-tallet…… Børres Mystical Ann er favoritt, men det må da gå å slå henne en gang også???? Ellers så har jeg snart starthest selv også, det blir rart….
14.august: Vi kom da i gang med fotograferingen forrige dagen. Før det begynte å regne igjen!!!!! Resultatene ble sånn ymse, du kan se selv på sidene deres, eller på Auksjonshester der alle bildene er samlet.
Tarantino sto vel ikke helt perfekt på bildet, men han blir bra på alle bilder uansett, så vi kastet ikke bort mye tid på ham…:-)
Thymian overrasket positivt. Han er så stor på nært hold, men blir faktisk nesten elegant når man fikk sett hele hesten på en gang….
Trinitro er jeg ikke fornøyd med bildene av så langt. Han er for rolig og avbalansert, man ser ingen gnist.
Det samme kan sies om Tourbillon. Det var som om man hadde stukket en knappenål i ballongen, piffen gikk ut etter få minutter. Han ser dessuten litt barnslig ut….
Tutta ble fin. Hun får meg alltid i godt humør, bare se på den bestemte underleppa og den fine krøllen på ørene…:-)
Tres Jolie er jo rene fullblodshesten. Men tror du det gikk an å få et eneste bilde uten at halen var alle steder enn den skulle vært? Ikke!
Tigerlily er en mektig dame, som antagelig kommer å gjøre seg mye bedre på bilder i bevegelse.
Timetodream er og blir en fin hest. Han er imidlertid i vekst og litt uferdig i fasongen foreløpig…..
Triple T Trouble sto ikke helt vellykket, men da begynte vi også å få dårlig tid….
12.august: I dag skal vi prøve å få tatt noen bilder av unghestene. Det er sol og blå himmel, og skal være så en stund utover dagen. Tror jeg har fått dreisen på det nye bilderedigeringsprogrammet, og skal prøve å få lagt ut resultatet med det aller første. Åringene er såpass oppdratt nå, at det burde gå noenlunde greit….?
9.august: Lars klager over at jeg er dårlig til å oppdatere sidene her. Han pleier nemlig å kikke innom jevnlig for å sjekke om det er noe han har gått glipp av…:-)
Wellfit er den fjortende av våre egne hopper som er konstatert drektig. Insomnia har jo vært drektig, men fosteret så så begredelig ut på 30 dager, at vi sprøytet det bort. Det var uansett et tidsspørsmål før det forsvant av seg selv. Hun er bedekket om igjen, så vi får vente i spenning noen dager til.
5.august: Pine Chip hadde en strålende dag under E3-kvalifiseringene på Färjestad i går. Leste i TGN at det var fire hingster som hadde 3 avkom hver med i finalene (Rite on Line har to, selv om tyrkleifen sa ti…); Varenne, Viking Kronos, Pine Chip og Enjoy Lavec. De nevnte også at det kun var gamle Speedy Somolli som var morfar til mer enn en av de til sammen 24 finalistene. Pine Chip er far til BWL Champion, Infiniti Broline og Calamara Donna. Han er morfar til den raskeste vinneren, Lily Kronos. Hva som ikke ble nevnt, var at Pine Chip er farfar til ytterligere seks finalister…. Innocent Face, Lavec Kronos og Insect Face (alle e Enjoy Lavec), Barbie Tooma (e Dream Vacation), Trym (e Daguet Rapide ) og Clean Stall (e Scarlet Knight ) . Det betyr at Pine Chip er «ansvarlig for» 10 av 24 finalister…:-)
1.august: Det kommer fortsatt nye hopper til bedekning, selv om det er klart lengre mellom båtene. I dag ble Bijou konstatert drektig, som nummer tretten i flokken vår. Egentlig var hun den fjortende, men siden Insomnia resorberte, teller jeg ikke med henne. Når jeg tenker etter, var det kanskje ikke så rart det gikk galt. Hun hadde en vanskelig fødsel, med påfølgende børbetennelse, antagelig var hun ikke helt restituert etter den. har i alle fall bedekket henne en gang til. Den siste er Wellfit, som har hatt to frosne omløp, og som nå er bedekket med fersk sæd.
Vi fikk verket 16 hopper til i dag, så nå ser det slett ikke galt ut rundt omkring. Har akkurat tatt kveldsrunden på beitene, det er mye gras over det hele. Åringshoppene ble hentet inn til stallen i dag, mens jeg lar gutta gå i utegangen fram til mandag. Det var et par som varslet besøk i morgen formiddag før rikstotokjøringen på Momarken…..
Ellers har vi begynt å renovere stallen til våre egne hester. Må benytte anledningen når alle går på beite. Huset er 34 år gammelt, men det så bemerkelsesverdig bra ut da veggplatene var revet. Isolasjonen og reisverket var fortsatt prima!!! Vi skal slå på nye plater, bytte ut/sette inn flere vinduer, forbedre ventilasjonen, samt sette inn ny spesiallagd innredning. Tre av føllingsboksene blir seks meter lange, og nesten tre meter brede.
31.juli: Nå puster jeg lettet ut, og senker skuldrene. Vinterforet er berget! Det så litt skummelt ut da det helt umotivert begynte å regne rett etter at vi hadde slått. Siden graset fortsatt var helt ferskt, og det ikke kom mye regn, gikk det bra likevel. Vi tok førsteslåtten veldig tidlig, både for å få pusset førsteårsengene, før å få tatt graset før alle kubøndene skulle ha slått (vi leier en til å gjøre hele jobben) og for å få noe å fôre med utover sommeren. De ballene vi har igjen av førsteslåtten, holder fint til denne omgangen er spisemoden. De fleste hestene går jo dessuten på beite og høster fôret selv. Det ene jordet tenkte jeg vi skulle beite i september, når vi slipper alle folungene sammen. Mødrene får selvsagt også være med. Foreløpig går de i to grupper etter alderen. De to «yngste» engene tror jeg vi bare pusser av noen ganger utover høsten (begrenset hvor mye fôr vi behøver), mens vi vel tar en omgang til på det fjerde jordet utover høsten?
28.juli: Det var greit å få tatt høvene på åringene nå, de vokser fort i fuktig gras! De fleste av dem var snille også., selv om de ble tatt rett inn på boks for første gang på lenge, lenge. Thymian, Tarantino og Trinitro var helt hundre prosent. De tre jentene var det heller ingen problemer med, selv om selvsagt Tutta måtte prøve seg litt. Trip sto og hoppet av iver på boksen, og var helt svett før det var hans tur (var gresselig varmt den dagen også…), men gjorde ingen sprell på golvet. Torbjørn (Tourbillon) har jo vært litt tvilsom med frambeina (redd noen skal bite i dem…), og begynte ikke bra. Akkurat da hovslageren tenkte på å gi seg (ikke lett å verke en som ligger på knærne), foreslo jeg en annen variant. Jeg holdt beinet oppe, han verket… det gikk så det suste. (Kanskje Weberg’en rett og slett oste for mye testosteron så unghingsten følte seg truet???? Etter at det første beinet var verket mens jeg holdt, virket det som om Torbjørn så det latterlige i opplegget, og han begynte å oppføre seg ordentlig. Heldigvis!! Den som virkelig overrasket negativt, var Timetodream. Han hadde tydeligvis bestemt seg for å teste grensene denne gangen, og ga oss litt av en fight, før han endelig ga seg. Vi var gjennomvåte alle tre før vi endelig kunne begynne selve jobben, men da gikk det unna. Må tillegges at alle ble verket uten et eneste slag, spark, høylydt skrik og uten at dop var inne i bildet! Regner dessuten med at alle er som de skal være når vi skal ta den siste finpussen om noen uker. Alle åringene skal inn på stallen fra slutten av uka, og da vil de bli jobbet med hver dag framover. (Pusse, gnukke og gni samt leie, gå og løpe…) Vi må også få tatt noen oppdaterte bilder av gjengen….
26.juli: Folungene ligger som slakt utover jordet i det duggvåte graset. Hoppene hviler for det meste stående i klynger, for felles nytte. Den enes viftende hale i bytte mot den andres… Klokka er bare sju, men gradestokken kryper allerede over atten grader, og det er knapt noen bevegelse i lufta i det hele tatt. Har de aller fleste ute på beitene, det er ikke like varmt som å stå i luftegårdene. Viftene er slått på inne i huset her hos meg, for første gang i år. Klarte ikke å sove mer enn seks timer, selv om soverommet er forholdsvis svalt. Må bare innse det, jeg er ikke skapt for slike temperaturer! Vi skal verke hopper og åringer i dag, hvor mange er ikke bestemt riktig ennå. …kommer an på hvor varmt det blir å jobbe utover dagen. En del av hoppene går innenfor synsvidde, men det er likevel ganske langt og bakkete å gå. Hovslageren foreslo vi skulle stå ute på jordet. I Solsteken! Han må ha vært bevisstløs i forslagsøyeblikket. Da han fikk tenkt seg om, innrømte han at han hadde fått solstikk sist han hadde gjort et slikt stunt… så det er ikke noe alternativ. Vi får se hva vi klarer.
Det har vært litt dårlig med hovstell her i sommer, siden vår faste hovslager lekte seg med noe han burde ha latt være, og skadet seg skikkelig. Han er heldigvis snart i gang igjen. Vanligvis tar vi noen runder på de besøkende hoppene hver sommer, i år har jeg bevisst ikke senket blikket nedenfor kodeleddet på dem….. Overrasker meg imidlertid alltid at ikke eierne fikser dem opp før de sender hoppene av gårde. Høver, tenner, grimer som passer og som henger sammen…
Har som tidligere nevnt hatt flere som går og titter på folungene i år. (Her kan du hoppe over neste avsnitt, hvis du er lei av skrytet mitt!!)… og for en flott gjeng det er!!!! Store, velbygde, i godt hold, og tillitsfulle (les: klengete!) unger. For ikke å snakke om de interessante stammene. Bare fem av årets føll har tidligere hatt søsken født i vår regi. Fire er sin mors første føll, mens tre av hoppene har hatt et føll tidligere før vi kjøpte dem.. Fedrene er som jeg liker dem, hovedsakelig veletablerte, velproduserende, men noen nye, spennende innimellom. Har tro på Steinlager og fantastisk stammede Stand Strong som avlshingster. Ken Warkentin var et utrolig unghesttalent, blir spennende å se hans første 2-åringer på bane neste år. Super Arnie er kjempegod og sikker, Ganymede er den beste franske hingsten (leder hingstestatistikken i Frankrike når dette skrives), Tap In har avlet over all forventning, Angus Hall er en av de aller beste amerikanske hingstene, Pine Chip har utrolige topper og en fantastisk bredde, han lager også heldigvis svært gode døtre (har både åringshoppe og hoppeføll). Lindy Lane er en solid avlshingst som i likhet med Arnie og Pine Chip lager svært gode døtre. Han har dessuten en flott siste årgang på banene i USA i år, samt en lovende 2-årsårgang i Europa. Første 2-årsvinneren i Sverige i år, var en Lindy Lane-datter. Også Banker Hall og franske Korean har avlet bra og har laget to fine føll her, selv om de ble planlagt av andre før jeg kjøpte mødrene deres……
24.juli: Varmt, varmt, varmt! Orker ikke å gjøre så mye… Har for øvrig strøket en av åringene våre fra auksjonen, da er det åtte som skal med innover den 6.september.
Nå er den trettende av hoppene våre konstatert drektig. En har hatt to omløp og er bedekket med fersk sæd i disse dager (i går), Bijou er foreløpig bare bedekket en gang og skal sjekkes om en drøy uke. Dessverre hadde fosteret til Insomnia kollapset, og ble fjernet ved den andre sjekken. Hun må derfor også bedekkes om igjen, mulig jeg bytter til fersk sæd også der? Kanskje til Stand Strong som har supre drektighetsresultater! Vi er over på bytterunden. En del av de som begynte for tidlig, har nå forspilt sjansene sine til akkurat den hingsten de hadde sett seg ut. Det ideelle hadde faktisk vært å begynne med singlehoppene rundt 1.juni, da hadde vi spart oss for utrolig mye unyttig jobbing, og oppdretterne for store utgifter, samt hoppene for unødvendige infeksjoner…. Men hvem får oppdretterne til å gå med på det???? Ikke lett….. Hoppenes sykluser og eiernes ønsker om tidlige føll kolliderer!
18.juli: Ligger litt etter med fotograferingen, dessverre. Har fortsatt ikke skaffet meg et nytt bilderedigeringsprogram, heller…. Har vært i litt diskusjoner om innholdet på auksjonskatalogsidene våre. «Innmelder opplyser» er så mye rart… Noen skriver absolutt ingenting, det er litt stusselig? Noen skriver at hesten har fått regelmessig markekur og blitt verket, det gjelder vel alle? Helsestatus – løse biter osv, bør med. Jeg vil også gjerne ha med min personlige mening om hesten, der støter jeg på motbør…. Synes det er viktigere å få med noe om eksteriør og lynne enn hva tipp tipp tipp tippoldemoren har avlet eller ikke…. Har moderert det første utkastet og kuttet ut de fleste superlativene, men prøver meg med et nytt. En mellomting. Kort, korrekt og objektivt, så godt det går. Så får vi se hva dommen blir.
13.juli: Gutta er en blasert gjeng. De har det på G, ligger inne i en stor, ren liggehall om nettene. Sover lenge om morgenen, står ikke opp før frokosten er servert. Det vanker Oppdrett med ekstra vitaminer og mineraler. Ute i ringen får de ensilert gras av tidlig førsteslått, kraftig kost også det. Ut på dagen tar de seg flere turer ut på beitet sitt, og når ånden kommer over dem, eller en av dem ypper til det, tar de gjerne en krangel og en skikkelig løpetur. De må helt opp til stallen igjen for å drikke, så det blir mange turer i løpet av dagen. I morges sto de med hodene oppi ringen og smakte på dagens servering. Hadde nesten litt dårlig samvittighet da jeg svingte den røde ballen høyt oppi luften og slengte den ned bak rumpene deres. …? … ble skuffet. De løftet riktignok hodene og stimlet sammen rundt ballen, men skremt? Glem det…. Ballen ble puffet noen meter bortover, før de mistet interessen og fortapte seg i matfatet igjen. Kjedelig! De to som står inne oppfører seg pent, de blir leid på hver dag, neste helg lurer jeg på å slippe dem ut i kortere perioder i en liten luftegård hver for seg. Har to andre rekonvalesenter her også. Bauxite, fjorårets gode 3-åring, sto inne et par uker, før vi begynte å slippe henne ut litt forsiktig. Nå går det veldig fint med henne. Hun er drektig med Varenne, og setter snart nesen hjemover mot Trøndelag. En annen hoppe er nyoperert i et kne, og skal gå 10 meter lengre for hver dag. Er oppe i 100 nå? Skulle kanskje hatt skritt-teller, i tilfelle hun sniker seg til ekstra runder på boksen?
Jentene går fortsatt på beite sammen med Ippe og Monroe. Sto og så på dem lenge i går, du fredsens som de fløy! De er på et stort, bakkete jorde, og får derfor skikkelig trening. Passer bra, for jentene har blitt i overkant runde om magene, og behøver å få trukket dem opp litt før auksjonen.
Har dessuten flere som går og titter på årets føll om dagen. Spesielt Stand Strong og Sip the Wines sønn er i vinden, med flere interessenter. Sip vant for øvrig UTMs hoppeløp for noen år siden, spesielt aktuelt nå når jeg sitter og biter negler for Royale i samme løp senere i dag (blir skikkelig happy hvis hun klarer å være blant de tre, tøft lag!!!). Den siste som var innom (høyt profilert oppdretter og hesteeier) skrøt hemningsløst av guttungen, og sa det var en av de fineste folungene han hadde sett noen gang…:-) Sånt varmer en «mors» hjerte, selvsagt! Han er flott, men jeg syntes jo det var voldsomt, da…. Prisen blir jo derfor høyere og høyere for hver dag, uten at jeg egentlig har begynt å tenke på prissetting på noen av småtassene mine….
Ellers har det gått strålende med hoppene våre. Har 12 drektige så langt, skal sjekke den trettende neste uke, den fjortende uka deretter, mens den femtende og siste blir bedekket for første gang i løpet av noen dager. Har nesten dårlig samvittighet for en av de beste kundene våre, der er nesten alt tomt, men er bedekket igjen og forhåpentligvis drektig i denne omgangen. Vet ikke helt hva vi kunne gjort bedre, men pussig er det….
Følger med på utviklingen av de amerikanske hingstestatistikkene nå i begynnelsen av storløpssesongen. Muscles Yankee er der han skal være, i topp av 2-årsstatistikken, på full fart oppover 3-årsstatistikken med Hambletonianfavoritten i baklomma. Han er HOT over there nå etter et par år litt lengre ned på listen. Cantab Hall er som ventet helt i toppen, han har et syndikat bak seg som satser kraftig for hans suksess, og ventes å bli den dominerende hingsten i USA de neste årene. Angus Hall leder fortsatt den totale statistikken, men Muscles flåser ham i nakken og er snart forbi….? .Broadway Hall, Conway Hall og Yankee Glide er høyt opp på 2-årsstatistikken, de to førstnevnte har mer enn 50% til start allerede. En det ikke snakkes om i det hele tatt i år, er Andover Hall….. men det er det amerikanske opplegget. Han var aldeles fantastisk i fjor, men nå kommer et par årganger der han måtte klare seg selv, før det antagelig kommer en ny bølge topphester om et par år igjen…. Konkurransen i Amerika er knallhard, og akkurat nå kryr det av gode avlshingster der borte!
6.juli: (skrev nesten august… det hadde vært fint!! Hadde tenkt meg en liten ferie akkurat da…)
Kjørte inn de to åringene som hadde biter inn til Rikstotoklinikken torsdag. Lurte litt på om jeg skulle gi blaffen, det kommer lett på 25 lapper for de to (har regnet ut at det koster rundt 70.000 ++ å ha med 9 åringer på auksjon, med påmelding, røntgen, veterinærattester, operasjonene, ekstrahjelp, annonser, transport med mer…). Snakket med en annen oppdretter som har med flere hester hvert år, han hadde aldri brydd seg, sa han. Ingen som sjekker engang…. Bestemte meg likevel for å fjerne de hersens bitene, selv om ingen av de to hadde fyllinger i leddene. Da jeg ringte inn på ettermiddagen, rakk jeg så vidt å presentere meg, før sentralborddama utbrøt; Jada, de lever..!!!! De to ble hentet hjem dagen etter, de ruslet rutinert (?) inn på hengeren og sto som tente lys på veien hjem. Har satt dem i kjelleren der det er kjølig, der er det også en bred stallgang de kan leies den første tiden.
Må jo skrive litt om været også. Det er rart, nå var det så stekende varmt at man bare lengtet etter regn. Så kom det et voldsomt skybrudd (flere egentlig) og i dag/natt skal det regne en god del. Nå bare ønsker jeg seg sol igjen, det ble ganske kaldt med bare 10 grader sånn plutselig…..
Ellers så gleder jeg meg til å sende hjem en hest etterpå. Eieren ringte i går ettermiddag og fortalte at hoppa både var tom og hadde et stort egg og at han kom med henne i løpet av kvelden. Syntes det var litt pussig, siden vi traff så utrolig bra med insemineringen (undersøkte mens egget holdt på å kollapse, og inseminerte noen få timer etterpå…), men sånt skjer jo. Vi sjekket henne på kvelden i går, og joda, det var et stort, fint egg der. I tillegg var det også en riktig fin fosterbære, perfekt etter alderen på 15 dager….. Tenkte jeg skulle ha det litt gøy. Sendte melding til eieren om at han kunne hente hoppa i morgen (i dag) og han svarte overrasket ja og om hun var bedekt allerede? Lot være å svare på akkurat det …. Sist jeg var i samme stilling (det hender nemlig innimellom vi får tilbake drektige hopper, har hendt tidligere i år også..) tok jeg en vri. Vi kan dessverre ikke bedekke denne, sa jeg trist til eieren… åååÅÅÅÅ???? (Han begynte å hisse seg opp aldri så lite…) Nei, vi må nok vente til neste år, sa jeg, fortsatt med samme bedrøvede tonefall…. ???? Må jo vente til hun har føllet, kan du skjønne, sa jeg med et glis. Det tok atskillige sekunder før han fattet poenget, faktisk. Den beste historien har jeg nok nevnt før, med han trønderen som kom durende ned med hoppa etter å ha fått tilsendt «pokkers dårlig sæd» tre uker tidligere, formerlig kastet henne av hengeren til oss der vi sto og undersøkte hopper, før han slengte rundt bilen og braste hjemover igjen, mektig irritert over uleiligheten turen hadde skapt. Vi sjekket hoppa med en gang, og hun var selvsagt drektig. Trønderen, som ikke hadde mobiltelefon, rakk å komme helt hjem igjen før jeg fikk tak i ham, og det var med dårlig skjult fryd jeg ga ham både de dårlige (han kunne snu og komme sørover igjen) og de gode nyhetene…:-)
Eieren til topphoppa Lindy Tibur kommer altså i ettermiddag, har ikke bestemt meg hvordan jeg forteller ham at øyestenen hans er drektig med Revenue likevel. Angående egget, det er ikke aldeles uvanlig at hopper har egg utenom brunstene, de kan til og med ha eggløsninger gjennom hele svangerskapet, selv om akkurat det er uvanlig. Noen egg bare er der, uten at hoppa egentlig er i brunst, noen hopper kan være halvbrunstige selv om de er i et tidlig stadium av drektigheten. Lindy var definitivt ikke i brunst, livmora var fast og fint krøllet sammen beskyttende rundt fosteret. Det som kan være lurt, er at man holder bedekte hopper vekk fra hanndyr som kan «provosere dem i brunst». En av våre tidligere hopper, var alltid både drektig og halvbrunstig tre uker etter bedekning. Den ene gangen hun sto tvers overfor hingsten, ble fosteret trykket ut da hun gjorde seg til for karen… Hver gang senere holdt vi henne langt unna mannfolk! og da gikk det bra! Noen ganger kan hopper som går i flokk med hingst, bli bedekket likevel, slik at det går galt. Det mest ekstreme jeg har hørt om, var ei slik hoppe som ble bedekket på tre uker, og som både beholdt det eldste fosteret, pluss at hun ble drektig på nytt. Ved drektighetskontroll drøye fem uker etter første brunst, hadde hoppa både et stort ca 36-dagers og et perfekt 16 dagers foster! (Det minste ble klemt bort!)
Søren og, greide ikke la være å glise da han kom, så han gjettet at hoppa var drektig! Skulle hjem for å mobbe veterinæren… Må jo si at det er fort gjort å ta feil!
1.juli: Du verden som ungene har vokst! Målte mankehøyden på åringshingstene i dag, da de først var ute i hallen for å få markekur. Sist vi målte var 13.mars, altså drøye 3,5 måned siden. På den tiden har de to største økt mankehøyden med seks cm hver, til henholdsvis 157 og 151 cm, mens de fire andre hadde vokst 7-8 cm og målte 147 – 150 cm. Det var mer enn jeg trodde. Hvis de fortsetter slik de neste to månedene fram til auksjonen, er det ingen smågutter vi tar med oss innover…. En av gutta var dum med frambeina sine før beiteslipp. Hver gang vi tok på dem, datt han ned i knestående, helt bombesikker på at vi hadde tenkt å bite ham, sånn som han og de andre gjorde med hverandre. I løpet av sommeren ser det ut som han har glemt det opplegget. Frambeina kunne løftes helt som på de andre gutta, uten kneling… Prima!
Det går ellers som på skinner, både med årets føll og med bedekningene. Alle de elleve eldste føllene våre virker robuste. De er store, velstilte og harmoniske. Vi har aldri hatt en finere gjeng….som jeg sier hvert eneste år…:-) Vi bedekker femten egne hopper i år. Av de tolv første har tre hatt et omløp, den ene ble drektig andre gangen, den andre skal sjekkes om en snau uke og den tredje er nylig bedekket igjen. To skal sjekkes for første gang i løpet av få dager, og den femtende er foreløpig ikke bedekket. Bijou føllet for 10 dager siden, og siden etterbyrden ikke ville slippe av seg selv, er det ingen vits i å prøve noen føllbrunst. (Selv om jeg hadde planlagt å prøve det nettopp på henne.) Steinlagerungen hennes minner mer og mer om sin mektige far, for hver dag som går.
Hadde tenkt å redusere flokken ned til tolv hopper nå på høsten. Passe for meg å drive med selv sånn over vinteren, i tillegg til folungene selvsagt. Klarer jeg det, mon tro? Tviler litt…..
29.juni: Den som ikke leter, hun finner likevel… I det siste har TGN pukket på hvor overlegent det er med flest mulig Speedy Crown-krysninger i stamtavlen hos topptravere. Ikke direkte merkelig at det kryr av hester som har mengder av dem, så smal som avlsbasen er i Nord-Amerika. Man kunne tidligere for øvrig lese ut fra Blodbanken at hester som er avlet på Super Bowl, har tjent mer penger her på våre breddegrader enn Speedy Crown-krysningene. Tittet som snarest innom på enkelte hester som er spesielt aktuelle denne helgen. Corleone Kosmos som vant Titan Cup, har Super Bowl 4+3+5, ingen SC-krysninger. Napoleon som vant Yonkers Trot har Super Bowl 3+4+4, og SC 4 ganger i tillegg. Maharajah som vant E3-finalen og som er utropt til Sveriges nye kommende storstjerne, har Super Bowl 3+4+5, og Speedy Crown bare to ganger 5+3. Alles elskling Going Kronos har Super Bowl 3+5+5 og Speedy Crown 5+3+5……. En annen ting jeg reagerte på, var for øvrig den høye innavlsgraden på enkelte av unghest-stjernene, 18-19 prosent. Synes det virker skummelt!
28.juni: Det jeg likte best med gårsdagens nummer av Travronden, var følgende avsnitt i reportasjen om Ludde Kolgjini:….» – Modern til Innocent Face, Cambusa Jet, har jag sålt, vilket naturligtvis känns lite bittert nu, men sådant måste man räkna med.»….
27.juni: Nå er det meste i rute ute på jordene. Graset er grønt igjen, vi har gjødslet beitene og det er meldt ganske varmt, fuktig vær framover. Våre egne hopper går på det siste beitet fra første omgang. Fjernet bare gjerdet mellom to beiter, ellers hadde de bare lagt graset flatt. Ser ut som om planen virker, de går bare en snau meter inn i «jungelen» mens de spiser. Hvilepausene tilbringes på det gamle beitet. Liker ikke å la hopper og føll gå på for kort gras, de er for fete som de er. Nå spiser de egentlig grønt høy i mengder, selv om dette ærlig talt er i lengste laget. Om et par uker har resten av beitene nådd passe lengde for dem. Fram til da, er det en del andre hopper som må gå i luftegårdene.
Åringshingstene tilbringer mye tid i nærheten av stallen nå. Hadde tenkt begynne å sette dem opp for kraftfôrfôring ….men så var det dette med å få på dem grimene igjen. De tre første gikk helt greit; Trip, Trinitro og Timetodream var hjelpsomheten selv. Tourbillon og Tarantino fikk også på seg utstyret etter hvert, men så var det slutt. Thymian (han har blitt STOR!!!!! et øyeblikk var han nesten 2 ,5 meter høy…) syntes det var rasende festlig å løpe rundt og dra de andre i grimene, noe som fikk Torbjørn til å tenne på alle sylindrene. Plutselig sto jeg der med seks digre hingstebeist som sloss og bykset etter og over hverandre. Okaaay… jeg slapp dem ut igjen, så de fikk rast det av seg. Prøver igjen siden i dag. Regner med de roer seg nok til å spise i fred og fordragelighet etter en dag eller to. Vi skal dessuten sette to av dem inn på stall om noen dager, de har time for fjerning av biter i hasene neste torsdag.
Holder ellers på å lese korrektur til utstillingskatalogsidene på våre auksjonshester. Må få med mest mulig «black types»…:-) Skal få meg et nytt bilderedigeringsprogram, så jeg får lagt ut flere bilder.
…ellers så krysser jeg fingrene for Cambusas datter i kveldens E-3 finale. Hun heter Innocent Face….
25.juni: Dårlige rykter er sukkertøy for de sensasjonslystne… Har ikke tenkt så mye mer over dusteryktene, før en hesteeier ringte meg i dag. Han hadde ikke før kommet inn på Momarken i går, før han formerlig ble overfalt av folk som skulle vite om han var en av de som hadde hoppe med føll her oppe i det «pestbefengte» området… Han gjorde det som flere burde ha gjort; han ringte og spurte meg om hva som skjedde. Han hadde også hørt det med de fem folungene som hadde dødd i smittsom føllsyke… Fant ut at jeg likevel fikk ringe TGN for å få hjelp til å avkrefte ryktene. Det er nå merkelig da, vi har ikke hatt en eneste som har dødd verken under følling eller etterpå. Vi har ikke hatt en eneste som har vært spesielt syk utenom enkelte småforkjølelser og en og annen med løs mage som behøvde rumpevask og markekur. Altså alt som normalt. Vi har ikke hatt en eneste folunge som har vært så syk at han måtte inn til behandling på dyrehospitalet en gang, det har vi vanligvis et eller flere tilfeller av hver sesong….
Siden ikke jeg har hørt begrepet smittsom føllsyke før, spurte jeg sjefsveterinær Arne Holm på Bjerke Dyrehospital om han visste hva det var… og det gjorde ikke han heller…..
De som leste dagboken min i 2005, vet at vi hadde et herpesutbrudd i vår egen hoppeflokk den våren for tre år siden. Nesten hele travpopulasjonen har herpesviruset i kroppen, og kan ved spesielle tilfeller som f eks stress, få utbrudd. Drektige hopper som blir smittet under et utbrudd (dråpesmitte) vil kaste eller føde svake føll som dør i løpet av kort tid. Hvert eneste år er det hopper rundt omkring i landet som mister folunger i lokale herpesutbrudd, det er derfor vi er nøye med å ikke ta inn hopper som har kastet før til den tredje brunsten, når vi er helt sikre på at de ikke er smittefarlige. Nå var det også noen som kom trekkende med …»jammen dere hadde problemer for noen år siden…» Hva er relevansen? Vi var helt ærlige om det som skjedde, kontaktet til og med mattilsynet og fortalte om saken, men de var totalt uinteresserte. Herpes er ikke en rapporteringspliktig sykdom. Vi fortalte det også til hoppe-eierne så de skulle vite om det, men fortalte også at det ikke ville berøre stutteridriften. Noe det heller ikke gjorde. Det ble aldri noe problem for andre enn oss selv, det resulterte i at vi har færre 3-åringer i år enn vi skulle ha hatt. …og fordi vi hadde et begrenset herpesutbrudd for 3 år siden (noe som jeg måtte innrømme skyldtes slurv i egne rutiner og som aldri i verden kommer til å gjenta seg her så lenge jeg er oppegående…) driver altså folk og påstår at folungene faller om som fluer for fluesmekkeren. Klask! Antar at resultatet blir at alle de skavankene folungene som reiser herfra pådrar seg senere i livet, vil tilbakeføres til oss???? Det er et under at oppdrettet vårt er såpass bra, sier nå jeg….
Apropos våre seks 3-åringer: Royale har fire strake seirer, sist i Tarport Frenzy Trot, og må vel regnes som en av Norges beste 3-årshopper så langt i år. Regaliz og Rozmarin har begge debutert med fine tredjeplasser den siste uken (Jarlsberg og Momarken), og nå kommer Remolino ut på Åby i morgen vinnertippet i Ronden!! Flinke barn….
23.juni: Fikk i dag vite at det ble servert som et faktum på Leangen i helgen at det hadde dødd fem folunger på Kvakstad av «smittsom føllsyke» i de siste ukene (Hva er det for en sykdom forresten?) For ordens skyld: DET HAR IKKE DØDD EN ENESTE FOLUNGE ELLER FOR DEN DEL VOKSEN HEST PÅ KVAKSTAD I HELE ÅR! Vi har for den del ingen som er syke heller, selv om en og annen folunge som er innom kan være snufsete, eller en og annen folunge er løs i magen. Som det alltid er alle år! Gi meg gjerne opphavsmennene til disse ondsinnede ryktene, og jeg skal med glede ta en grusom hevn!!!!
22.juni: Antagelig det verste som kan hende på et stutteri, en trenerstall eller lignende, er å få en smittsom sykdom. Vi hadde vår del for tre år siden, med herpesutbruddet, selv om det begrenset seg til stallen med våre egne hester. Tror likevel det er nesten like ille med ondsinnede rykter…. Prøvde å følge dem tilbake, men de som tilsynelatende «hadde sagt noe» ante ikke hva jeg snakket om, i beste fall var det voldsomt overdrevet. Saken var at det «hadde dødd tre folunger etter at de hadde vært her i sommer» «med en voldsom diaré som veterinærene ikke klarte å kurere». Sludder og pølsevev! Prøvde å finne ut hvem det skulle ha vært, og fikk navn på en stall i Båstad der folungen «hadde dødd.» Ringte opp karen, og han ble veldigt overrasket. Han sto nemlig akkurat og tittet på det «døde føllet» der det spratt rundt på beitet….Vedkommende føll hadde riktignok fått diaré en drøy uke etter 4-dagersoppholdet her, men det var absolutt kontrollerbart og vel ikke noe som direkte kunne tilbakeføres til besøket her? Prøvde å få flere navn, men det var bare «to stykker i fra Halden…» Gikk igjennom samtlige kontrakter og journaler, og den eneste hoppa vi har hatt fra distriktet i nærheten av Halden i det hele tatt, er her akkurat nå, og også den folungen er veldig oppegående…. Etter hvert tror jeg at jeg fant synderen. Eieren av den såkalt «døde» folungen i Båstad bor i Haldendistriktet. Han har et familiemedlem hvis ene folunge brått ble syk et par dager etter fødselen i fjor, og døde etter ankomsten til Dyrehospitalet. Antagelig en medfødt defekt? etter det jeg fikk vite. Samme familiemedlem har en hoppe med føll her nå, og den folungen fikk plutselig høy feber og hoste for en par uker siden. Etter noen dager der folungen hele tiden sugde og oppførte seg nesten som normalt, sank temperaturen ned på normalen igjen… Var hele tiden i dialog med Bjerke Dyrehospital. Kan det være så enkelt? Han som har den ene oppstallet hørtes nesten sånn ut, antagelig har hesteeieren kommet med en eller annen sleivbemerkning som straks er fanget opp av sensasjonslystne sladrekjerringer…
I dag fikk jeg dessuten en telefon fra en bekymret hesteeier i Trondheim. Hun hadde hørt på Leangen i går, at det hadde dødd fem folunger sørafor av føllsyke… (Ikke her). Det hørtes ut på henne som om det var en galopperende epidemi, som snappet til seg folaliv for fote…. (Antar for øvrig at antallet føll døde av føllsyke er altfor lite, og at det vil stige kraftig utover sommeren, som vanlig….) Mange av dødsfallene er ganske unødvendige. Selv om den største risikoen for å miste føll er under følling og i de første døgnene etterpå, er folungene sårbare i lang tid, ikke minst hva fordøyelsen angår. De er sårbare for smitte og dårlig vær, mange kan bli syke ute på beitene i enten tørkesomre der jordbakteriene entrer luftveiene gjennom virvlende støv. De kan også bli syke i regnfulle, kalde somre, der de konstant er våte. De kan spise jord og bli syke av det (diaré), de kan angripes av flått eller insekter (av en eller annen grunn er vanligvis fluene snille mot folungene) eller de kan stryke med av innvollsparasitter. Føllsyke er en samlebetegnelse på flere ting. Får ikke folungene i seg nok råmelk i tide, eller hvis råmelka er av utilstrekkelig kvalitet, får folungene vanligvis føllsyke. De har en svikt i immunforsvaret, og klarer ikke hverdagens vanlige smittepress. Navlesåret er en vanlig innfallsport for infeksjoner. Bakteriene kan kapsle seg inn og vandre rundt, noen ganger forårsaker de byller i lungene, som brister og forårsaker lungebetennelser. Andre ganger slår det seg på ledd, sånn at folungene blir kjempehalte. Vi sjekker alltid om folungen har forhøyet temp ved halthet, og kjører dem inn til Dyrehospitalet straks ved mistanke. Leddet må i slike tilfeller spyles, og folungen må på antibiotika. Ved tidlig reaksjon, er prognosen bra. Er man sen, er folungen fortapt. Vanlig føllsyke er for øvrig ikke smittsomt, men tar for seg enkeltindivider med nedsatt immunforsvar.
Det er hovedgrunnen til at jeg vegrer meg for å ta inn hopper med «føllbrunstføll» . Ukegamle folunger er nødvendigvis ytterst sårbare i forhold til de som nærmer seg måneden. Jeg skjønner bare ikke at noen vil ta sjansen!!!!!
…ellers så fikk vi årets siste føll i går kveld! Bijou gjorde sin plikt, og kom med en velskapt hingstetass. Seks hingster og seks hopper ble det i år, akkurat som bestilt!
20.juni: Det begynner å bli litt vel mange hopper her. Nesten alt som lesses av nå, har føll ved foten. Og det er mange gode hopper også… Lindy Tibur er her med sin førstefødte, en hingst etter Lindy Lane. Hun ble inseminert med Revenue nå i ettermiddag, og er snart på vei hjem igjen. Mektige Luckpenny San har også en bitteliten folunge etter Lindy Lane, og er inseminert med SJ’s Photo. (Den siste setningen inneholder en grov usannhet…!) Nesten hele hoppeflokken til Stall GT er her, blant dem Linder T og gamle Aino Lady…. Sistnevntes 3 uker gamle baby er etter Linders sønn Lindermann, og den vesle frøkna er litt mer selvstendig enn godt er. Vibeke trodde hun var rett i hælene på mora, men nei! Folungen var plutselig søkk borte. Vibeke og en brølende Aino gikk forgjeves og lette i stallene, ikke noe føll der. Rundt, bak stallene langt av gårde og på vei inn til noen andre hopper med føll, der fant de henne omsider!
Holder på med journalen, det er et slit å være a jour. (Er det sjelden, dessverre!) Har ikke engang begynt å tenke på å skrive sprangsedler, det ligger et stykke fram i tid. Elisabeth kom i veien for 500 kg i full fart på fire bein, og er forslått så det holder. Og sykemeldt.
Nå har vi og beitene fått en del etterlengtet regn, skjønt hoppene var ikke udelt begeistret. Skurene er heldigvis ikke veldig lange, men noen er ganske intense. Det vil likevel fort ta et par uker før vi er riktig på plussiden hva beiter angår, driver fortsatt og sender hjem så mange det går…. Fordelen med å få inn hopper med føll, er først og fremst at de blir lettere og fortere drektige med frossen sæd, dernest at mange gjerne vil ha hjem folungene sine fortest mulig..:-) I dag sjekket vi opp rubbel og bit, og slapp så mange som mulig av de som ikke skal undersøkes i helgen, på beite fram til mandag morgen.
Det nærmer seg forresten tid for den siste føllingen om 2-3-4 dager? Hingsteføll, hvis vi skal oppnå 50-50 hopper og hingster i år. Håper bare det går bra, Bijou mistet føllet sitt i fjor, tragisk nok.
18.juni: Daguet Rapide er kidnappet ut av sin boks på stutteriet i Italia!!!! Det er den tredje hingsten som er stjålet de siste 2 årene. Hva er vitsen med å stjele en avlshingst? Med mindre de får løsepenger, ingen? Send aldri en avlshingst til Italia, sier jeg bare… Vi har ikke mye frossen sæd igjen her heller, det har heldigvis fungert bra så langt.
16.juni: Enkelte dager kan faktisk være enda verre…… Har begynt å glede meg skikkelig til sesongslutt! Bare litt mer enn 2 måneder igjen…. Fikk fakturert i helgen, blant annet de fleste føllavgiftene. I dag fikk jeg faktisk også sendt dem!!
13.juni: Enkelte dager er vesentlig vanskeligere enn andre, og i dag er en sånn slitsom en… Fant ut at jeg måtte prøve å skrive stresset av meg. Den begynte i og for seg greit. Mange hopper å undersøke, vi hadde fått to bestillinger på forsendelser av sæd fra Stand Strong allerede i går kveld, og vi hadde selv bestilt sæd fra en hingst i Sverige i går for inseminering i dag. (Mye å huske på!) Vi rakk å bestille sæd, også det fra Sverige, for inseminering på to andre stasjoner samt her hjemme i kveld. Vi fikk inseminert en del hopper her hjemme på morgenen, et par med frossen sæd, resten med Stand Strong. Vi drektighetskontrollerte flere, og hadde greie resultater også på frossen (begynner å hjelpe nå!) Vi sjekket opp to feberfrie føll, la på tørrbandasje på et føllbein (ser fint ut, men må holdes bandasjert en stund til), behandlet et kutt på innsiden av et annet føllbein samt en skramme på en hoppe som hadde vært i krigen…. (den skyldige ble forvist til enepaddock!)
Marius ble sendt til Moss med 1 sæddose for tur med fergen over til Vestfold, mens den til Levanger ble sendt med posten, ekspress over natt. Bilen hans streiket midt på gårdsveien så han måtte låne bilen til Lars, fordi Lars hadde min pickup fordi han måtte ta med «lekemotorsykkelen» inn til en mekaniker etter at han veltet i 100 km på Rudskogen i går kveld (Lars hadde ikke en skramme, sykkelen så ikke like bra ut., men det verste var at gubben syntes det hadde vært rasende festlig….!). Det betyr at jeg ikke kommer meg noe sted, om jeg ikke går eller sykler. Elisabeth dro på posten med sædpakken og noen kontrakter, og klarte å miste kredittkortet mitt ned i en sprekk inne i bilen sin. (Skulle få noen til å hjelpe til med å demontere interiøret for å finne det igjen, men det blir ikke før tidligst i kveld.)
I mellomtiden prøvde jeg forgjeves å få kontakt med spedisjonsfirmaet for å få tollpassfraktbrev til de sædpakkene vi venter. De hadde hatt strømbrudd, og faksen virker fortsatt ikke når strømmen er tilbake….. OK, man har da scanner! Ikke! Siden pc’n min ble byttet ut, oppdager jeg stadig ting jeg mangler. Scannerprogrammet for eksempel. (Samt bilderedigeringsprogrammet, men det er en annen historie…). Det er imidlertid bare 40 minutter å kjøre til spedisjonsfirmaet, så siden Marius akkurat var tilbake med bilen, tenkte jeg like godt å ta turen. Da ringte en annen luring som hadde glemt å bestille sæd i morges, og som først oppdaget det da hoppa skulle insemineres… Svarte F…!!!! Kunne skreket høyt, men det var det jo ingen hjelp i. Nei da, vi har lagt av sæd vi, ja selvfølgelig kan vi kjøre en tur til til Moss vi….. Altså er jeg billøs igjen, siden Marius forbarmet seg over meg og kjørte av gårde med den andre sædpakka. Det var de papirene….. De må være klare om drøye tre timer for faksing opp til Gardermoen.
Etter en del andre viderverdigheter dro jeg en tur til Ørje for å hente papirene . Oppdaget først hvor trøtt jeg var hver gang jeg nesten gjespet kjeven av ledd og gjentatte ganger holdt på å seile av veien. Med den nye bilen til Elisabeth! Det skulle tatt seg ut…. Nesten hjemme fikk jeg en telefon fra en spak stasjonsmanager som hadde glemt å tømme en transportkontainer med frossen sæd. Resultat: Sæden død som mange små sild!
Nesten så man blir overtroisk av mindre… at det var fredag den trettende fant jeg ikke ut før i bilen på vei hjem…..
7.juni: Det var som jeg fryktet, pc’n min var ikke til å redde. Klarte så vidt å få hentet ut den nødvendige informasjonen før den kollapset helt. Gammel og mett av dage… Siden den nye var lagervare, fikk jeg den samme dag. En saftig regning følger antagelig i posten.
Elsker, som alle andre, å gjøre gode kjøp. Det være seg hester eller løsøre….! Pleier å frekventere en og annen auksjon, har heldigvis kommet over det stadiet der jeg kjøpte alt bare det var billig, men det kan holde hardt innimellom. Forleden måtte jeg sitte på hendene mine for ikke å kjøpe et stort og pent, tilsynelatende ubrukt servise til bare 100 kroner, samt et vakkert mahogni piano for 300…. Klarte imidlertid ikke å la være å kjøpe to flotte skinnstoler for 300. Var fornøyd med kjøpet, og enda mer da pc-doktoren i går komplimenterte meg for de fine stolene og samtidig fortalte at han hadde budt på nøyaktig maken (pluss en treseters sofa) på en annen auksjon for et par uker siden. Han hadde vært med til 19.500….:-)
Begynner å nærme meg navnsetting av folungene våre. Synes jeg må bli litt kjent med dem først. Enkelte har allerede «prøvesmakt» flere navn, ingen av dem flere enn Hookers sønn. Uno Hookerman, var det første. Ikke godkjent! Uno the Pimp var naturlig nok ? neste forslag…(Nei, nei!!). Bare Uno? (Litt snaut…) Un Amore ble brukt i hans litt milde periode, men er egentlig heller ikke aktuelt lengre…. Litt for søtt for en slik kraftkar. En stund han nektet å bli med inn om kveldene, het han bare Uteja. Har ytterligere et inntil videre hemmelig navneforslag som har hengt ved en stund og kanskje blir det endelige….. Folungen til Insomnia skulle hett noe som matcher morens navn. Tenkte på Using Speed, men fant ut at det ble litt suspekt….? Apropos Insomnia; Det er merkelig hvor forskjellig hun er nå fra i vår. Hun simpelthen Hater å være drektig og var så sur som eddik! Man måtte passe seg når man gikk inn i boksen hennes selv for å fôre… På den annen side Elsker hun å være mor, og er så søt som sirup nå for tiden…. kosete og trivelig.???
Har akkurat vært ute og besøkt åringshoppene. Du verden som de har blitt voksne! Gutta er sluppet opp på gården igjen, etter et par uker i «utlendighet» på det nordligste beitet der de ikke kunne se noen av hoppene. Ute av øye, ute av sinn… tenkte jeg. Nå går de i nærheten av noen av hoppene våre som er i full brunst, og gjett om det høres! De hoppene er inne om nettene for sikkerhets skyld, de skal likevel undersøkes jevnlig. Det er heller ingen av gutta nå som har så voldsom kjønnsdrift som et par i tidligere år. De er dessuten solid inngjerdet, også med ekstra gjerder i tilfelle noen av hoppene skulle dra ut på tur. Gutta begynner å bli fine i fasongen de også…..
Får stadig spørsmål om jeg ikke fôrer avlshoppene våre med kraftfôr i tillegg til beitet. Det skulle tatt seg ut! Måtte glise når jeg gikk rundt og så over dem nå ved kveldssjekken, de er feite som marsipangriser. Det er nesten så du ser fettet tyter ut av porene så smellblanke de er…. Folungene er også i svært godt hold, ser ut til at alle de nye hoppene er gode melkere også. Akkurat nå går de for øvrig på et nytt, flott beite med delvis gras, delvis høy på rot….. Det er så TØRT! Vi vil ha regn! VI VIL HA REGN!!!!!!!!
6.juni: Pc’n min er ikke bra, og skal på «pcykehuset» i morgen. Får den ikke tilbake før i begynnelsen av neste uke, det kan holde hardt! Nå finnes det to andre maskiner oppkoblet mot internett her i bygningen, så jeg blir ikke aldeles avskåret fra omverdenen heller. Har imidlertid ikke helt funnet ut av hvordan jeg sjekker mailen min fra et annet sted…. Får ikke kjørt backup, så nå tør jeg ikke vente lenger. For alle dere som venter med lengsel på faktura herfra, det skal gå bra å skrive dem også fra Elisabeths kontor! Helgen blir ikke helt bortkastet!
Har sjekket opp noen av unghestene også. I dag fikk jeg tilbakemelding fra en trener på andre siden av fjorden som akkurat kom hjem etter et «Fantastisk» hurtigarbeide med den foreløpig ustartede hesten. – Håper han kommer ut og vinner før auksjonen, ymtet jeg frampå, siden han har en bror som skal ut der…. – Kanskje jeg venter med start og handler selv, repliserte han da…. Ellers så skal Sylvester (unnskyld; Shootist!) ut i mønstringsløp på Bjerke onsdag. Tenk at den lille reka har blitt så voksen!!!!
Det er noen som påstår at det er kjedelig når jeg skriver om været…? Man kan vel bare øse av det hjertet er fullt av, akkurat nå er det støv! At noen (og spesielt deg, Lene:-) kjører inn på tunet her som om de har stjært bilen og etterlater oss andre harkende igjen i en støvsky, hjelper heller ikke. Enkelte folunger kan som tidligere nevnt bli syke i slikt varmt vær. De får i seg jordbakterier, som rodococcus, og får lungebetennelse. Har en potensiell kandidat her nå, som vi får følge nøye. Har for øvrig fått flere angstfylte henvendelser fra vordende «føllforeldre» etter Arne Holms artikler om følling og folunger… Slapp litt av! Selv så mange år og folunger vi har holdt på, er det mange av de tingene han nevnte vi aldri har vært i nærheten av å ha sett.
Apropos syke føll, i morges fikk jeg en trist henvendelse fra en oppdretter som holdt på å miste den vesle folungen sin. Den var bare 2 dager gammel, hadde hatt blodig diaré i går, og lå nå etter det jeg kunne skjønne på det siste… Hun hadde hatt veterinær til forgjeves behandling, og klamret seg til det aller siste halmstrået om at jeg skulle vite hva som kunne gjøres…. Hun gråt og jeg gråt……
4.juni: Nå er det meldt nedbør over helgen, så neste uke på denne tiden sitter jeg forhåpentligvis og klager over at det ikke gir seg med å regne…:-) For fy!! det er tørt!!!!
2.juni: Det er varmt, varmt, varmt og veldig tørt! Foreløpig er det ganske deilig, siden det er litt bevegelse i luften. Vi har fortsatt 8 beitebiter igjen som ikke har vært rørt i år, det varer ca 3 uker? Så lenge vi risikerer at graset tar slutt, må vi begynne å sende hjem hester i større grad rett etter bedekning. Kommer det skikkelig rotbløyte i løpet av et par uker, klarer vi oss antagelig….? Værmeldingen er dessverre ikke spesielt lovende der…..
Slapp de sju hoppene våre med de eldste føllene, på et nytt beite som kan ses fra kontorvinduet mitt. Kan sjekke drikkekaret med kikkert, og det er en fordel! Bakken på tilbaketuren fra beitet deres er bratt i varmen!!!! Må jo innom for nærsjekk minst en gang om dagen, men greit å kunne holde øye med dem hele tiden om jeg vil….
31.mai: Er så fornøyd i dag. Hooker ble konstatert drektig. Ikke med Fast Photo som jeg hadde tenkt, men med faren hans, Sj’s Photo. Hun har vært vanskelig, har bare en 3-åring og et føll. Var tom etter første forsøk med fersk sæd i år, hun har nøyaktig 3 uker mellom eggløsningene. Natt til mandager er den absolutt dummeste dagen når man skal bruke fersk sæd…. Hadde derfor to muligheter: Enten å hormonbehandle henne for å få flyttet på eggløsningstidspunktet, eller å bruke en frossenhingst. Siden all bedekning med fersk sæd foregår på hingstens premisser (de tappes mandag, onsdag og fredag), mens frossen er på hoppas premisser (insemineres kloss inntil eggløsning), hadde jeg et lite håp… men var forberedt på fiasko! Klarte derfor ikke å vente helt til mandag med å sjekke som først tenkt, og nå er jeg kjempeglad. I utgangspunktet passer SJ’s Photo bedre for Hooker enn sønnen, spesielt hva typen angår, men jeg tenkte på prisen…. Nyttet altså ikke å være gjerrig!
Flere av mine hingstevalg i år: Diva’s Photo er middels stor, ganske lett i typen. Hun har fått sjansen med topphingster som Pine Chip og Angus Hall, fant derfor å kunne eksperimentere litt i år, med en ny franskmann. Valgte fjorårets beste 4-åring i Europa, Prodigious, han slo Russel November, Going Kronos og resten av rubbet den ene gangen alle de beste møttes. Type og stamme passer bra, fikk også Lovester 2 ganger, selv om det ble litt uti. Diva ble drektig ved første forsøk. Ville også teste hingstens fertilitet med ei hoppe jeg visste hadde lett for å ta seg…..
Monroe er kanskje ikke verdens vakreste, men får usedvanlig flotte føll. Har stor sans for Revenue, synes han har begynt svært lovende med sine første 3-åringer i Sverige i år. Om man sammenligner med f eks megapopulære Love Yous svenske 3-årsårgang som er omtrent like stor, kommer Revenue best ut…..i alle fall når dette skrives. Liker også denne krysningen på papiret!
Flere hingstevalg senere…..
30.mai: Det er mange som lurer på dette med kalsiumtestene. Det er egentlig ikke noe nytt, men tidligere har det vært litt mer omstendelig å få til. Enkelte stutterier i utlandet har brukt dette i mange år. Du blander en liten del «melk» med destillert vann, og kan lese av når melka er klar for følling på en remse med fire inndelinger. Det betyr ikke at hoppa nødvendigvis føller straks testen sier at melken er klar! Har testet dette på hoppene her i år, og har vært veldig fornøyd. Har hatt mest glede av å få vite når hoppa IKKE kommer til å følle. Av de 15 føllene vi har fått i år, somlet jeg med å få testet den ene som føllet helt av seg selv…:-) og to av dem gikk med hvit melk i 3-5 dager før de føllet. En av de andre føllet allerede på nivå tre, mens de elleve siste føllet i løpet av natten når testen var på nivå fire. Blir melken hvit har det ikke mye for seg å ta testene, da er melken klar og man må bare følge med. Av de elleve var det imidlertid bare et par som hadde skiftet farge på forhånd, synes det er mye mer vanlig enn før? Tidligere hadde da alle hoppene hvit melk før følling?
Du kan få kjøpt kalsiumtester av oss. Det du behøver i tillegg er en flaske av-ionisert vann, selges på bensinstasjoner under navnet Batterivann (Med barnesikret kork!!!!!???). Det er varierende kalkinnhold i springvann, derfor vil det gi misvisende svar om man bruker det. Absolutt en fordel å bestille via e-post. Klarte å rote bort lappen jeg skrev ned med den siste bestillingen. (Fra en bergenser?)
Nå er det gresselig varmt! Gruer meg til den neste uken. Det er meldt opp mot 30 grader!!! Jeg kan jo holde meg innendørs, men hestene plages i varmen. Blir det for ille, må jeg ta inn småttingene med mødre i noen timer midt på dagen. Det tørre, varme været gjør at folungene puster inn støv og pulverisert jord. Risikoen finnes at de får i seg ekle jordbakterier som forårsaker tøffe lungebetennelser. For hestene (og for meg!) er litt kjølige somre mye bedre!
Ellers er det stadig noen som ringer meg sent. Det pussige er at det nesten alltid er trøndere!!??? Hva er det med dem? I går kveld var det tre, en med privat nummer som ikke vistes på displayet, og to trøndere… Nå som jeg ikke venter føll, slår jeg bare av lyden på telefonen når jeg slutter i jobben for kvelden, så det er ikke noe stort problem Har flere ganger tenkt at jeg skulle ringe dem tilbake sånn i 5-6-tida om morgenen, men jeg nøyer meg med å sende melding om at jeg er våken…..
29.mai: Du verden som jeg har forsømt meg. Har ikke skrevet på nesten en uke…. har hatt gresselig mye å gjøre i det siste. Det ble føll natten til den 25. og nå er det flere uker til den siste skal følle. I dag har vi pakket inn førsteslåtten, usigelig tidlig, men nødvendig. Vi måtte få tatt førsteårsenga før ugraset frødde seg, og en del av det som senere i sommer skal beites, måtte også tas nå. Graset må få tid til å vokse opp igjen før vi skal slippe hestene ut på det. Det har en tendens til å bli altfor langt og nedtråkket, før vi greier å få beitet hele den første runden.
Det bestilles bedekninger jevnt og trutt hver eneste dag. Ligger litt etter med faktureringen av føllavgiftene, har nok med å holde journalen oppdatert og med å sende kontrakter til hoppe-eierne og sæd til de andre stasjonene. En oppdretter ringte nettopp og lurte på om hun kunne få komme hit i stedet for det stedet som lå nærmest heimen, jeg hørtes nemlig så snill ut….:-)
Vi har klart å få de fleste hestene ut på beite. En del må nødvendigvis gå i luftegårdene, de som enten må behandles (et føll med sårskade) eller de som skal undersøkes flere ganger om dagen. I tillegg har vi et par 2-åringer som ikke følte seg helt tilpass sammen med de voksne hoppene, selv om vi regner med å prøve igjen i en roligere gruppe. De aller minste folungene med mødre blir tatt inn om nettene foreløpig, selv om det kanskje er best å ta dem inn på dagtid i stedet? Begynner å bli VARMT! Siden hoppene går på beite, blir det langt å gå de dagene vi enten tapper Stand Strong eller bestiller sæd fra Sverige. (mandag – onsdag og fredag) Først skal hoppene inn – deretter skal de inn til veterinærundersøkelse – tilbake på stallen og så skal de ut igjen…. Etter hver undersøkelse slippes hoppene på det beitet der de har likesinnede. Enten slike som skal inn igjen etter få dager, eller slike som skal være borte 14 dager før de skal drektighetsundersøkes. Vi har for øvrig ytterligere en type hest som går i egne luftegårder, nemlig de skikkeligste PURKEskinnene. Ikke alle som kan slippes løs i flokk, nemlig!
Jeg har tatt en god del bilder i det siste, men har fortsatt ikke lagt dem ut her på siden. Shame! Kommer nok en dag snart. Kanskje til helgen?
24.mai: 4 rosa felter på kalsiumtesten! Den nest siste hoppa er klar til følling… litt tidligere enn jeg hadde tenkt meg, men skitt au! Hva er vel litt søvn fra eller til…..?
22.mai: Svimte av i går kveld og våknet, tung i hodet seks timer senere. Tror ikke jeg hadde rørt meg mye de timene. Det var den første natten på veldig lenge jeg ikke hadde minst et halvt øye på monitoren. Har ikke skrevet noe på en stund, har vært for trøtt. Blir ikke mye nå heller. Nå venter vi en folunge til i løpet av en uke eller så, deretter er det tre uker til den aller siste ventes følle. Skal bli godt med normal nattesøvn igjen!!!
De tre siste har jo i og for seg vært greie, Ideal lureføllet om natten uten å si i fra på forhånd, Valuta ventet til starten gikk i 4-årsløpet for hopper på Jarlsberg før vannet gikk. Fikk med meg at Qtee galopperte direkte og ble disket, før jeg måtte gå ut. Mens Muscles GT slugget seg inn til seier, satte halvsøsteren hennes en datter til verden, og det ganske tidlig på kvelden. Cambusa sto med beina i kryss ved porten inn til beitet hele dagen i går. Da hun endelig fikk komme inn, var det så vidt hun hadde tid til å vente til jentene hadde gått hjem før hun slengte seg ned. Klokka var bare litt over fire om ettermiddagen, og du og du så deilig det var! En stor (!!!) og vakker hoppe. Nå har vi fått seks hopper og fem hingster!
Skal sende bilde av mor og barn til Ludde om en stund. Traff sistnevnte på Bjerke OGP-dagen. Husker du meg, spurte jeg… -Vi gjorde affærer, va? Du var inte nøjd, va? Det borde du vara! Det var hans kommentar før han hastet av gårde. Han har både rett og feil. Jeg er veldig fornøyd med Sip og Cambusa, men ikke at de var tomme siden jeg kjøpte dem for å være drektige. Gadd se at Ludde selv hadde «vært nøjd» med en slik «affær» ….? (Må tillegges at han tilbød seg å kjøpe dem tilbake).
Hørte rykter om at en folunge var blitt stjålet fra moren i Rogaland? Høres merkelig ut….
16.mai: Skvatt da jeg fôret i morges, det var plutselig en hest for mye i stallen… En liten hingst, tørr og fin, som hang i de slappe puppene til Ideal….:-) Ny hoppe, 10 dager igjen, lite jur, hadde ikke begynt å ta kalsiumtester på henne. Heldig det gikk så bra når man surrer seg bort sånn, folungen var ikke heller ikke så svær som enkelte av de tidligere i år. Kunne først ikke huske sist jeg hadde blitt lurt sånn, men etter hvert kom jo minnene om en og annen hendelse… Ola i fjor for eksempel, hadde aldri fått med meg den fødselen hadde jeg ikke festet føllvarsleren så tidlig (gjør vanligvis ikke det), så det var flaks. Den som imidlertid lurte meg skikkelig et par ganger, var gamle Jennet. Skulle tro jeg visste hvordan hun fungerte etter hvert, men to ganger føllet hun ute på beitet, og en gang akkurat etter at jeg hadde fôret…..
15.mai: Har festet to nye føllvarslere, den ene hoppa har termin i dag og ser i og for seg ut til å skulle gå en stund til, mens den andre kan følle når som helst. Eller om en uke…. Tør ikke å sove skikkelig, må sjekke dem innimellom i løpet av natta. De to neste har termin om 10-12 dager og ligger vel sånn noenlunde riktig an…
13.mai: I natt var ikke oppsynet fullt så avskrekkende, da var det mest melkeflekker over det hele. OMSIDER føllet Inger Karsk, etter å ha gått med verdens største jur med hvit melk, mer enn en uke. Vi har ventet. Og vi har ventet! I natt fikk hun endelig ut finger’n, for ikke å snakke om et stort, flott hingsteføll etter «nesten-naboen» Stand Strong.
O fryd! Nå tror jeg faktisk det venter opptil flere netter med Søvn! SØVN! Lukke øynene og la seg flyyyte av sted.. dykke ned i glemselen, svømme med drømmene på en skylett dyne…. Mmmmmmm. Ikke ligge og duppe bare i overflaten med konstant et øye oppe, ikke bli brått revet ut av døsen av det iltre kravet fra føllvarslerene. Det skal nytes!
….fem fødsler igjen……
Har faktisk en god del bilder på lager, men har ikke hatt tid til å legge dem ut. De nærmeste dagene må jeg dessuten først få journalen oppdatert, deretter er det fakturering av føllavgifter som står for tur.
12.mai: Synd ingen tok bilde av meg da jeg tasset over gårdsplassen i natt, hadde vært selvskrevet for casting av en ny horror-film. Den i utgangspunktet blå kjeledressen var på den ene siden inngnidd med grønn, seig beitemøkk, håret, ansiktet, fronten av kjeledressen samt vernestøvlene var fulle av delvis dryppende, delvis levret blod…. Uuuuuaaaaahahhahhhh…!!!!! Ute i stallen stabbet det et friskt og fint, splitter nytt hoppeføll som ikke hadde tenkt å legge seg igjen med det første. Hun hadde et noe ublidt møte med verden, først kjettinger på føttene, deretter min neve som prøvde å dra mulen hennes framover i riktig stilling, etter hvert ble hun dyttet bakfra av moren som prøvde å få henne uuut, og puffet innover av meg som ventet på hjelp. Klarte ikke helt å finne ut hva som var galt, men dønn fast satt ungen. Ringte bygdas beste kudoktor, som kan dette med vanskelige fødsler. Den som klarer å vende på en kalv, har mindre problemer med ei mye mer rommelig hoppe….. Tore lurte også på hva som egentlig foregikk der inne, snakket om å hente øyekrok, men akkurat som om folungen skjønte alvoret, ble hun straks mer samarbeidsvillig. Tore dro henne ut, jeg fikk ta i mot føllet som skled gjennom armene mine og ned på boksgulvet. Lars hadde det fint i den rene enden av hoppa……
Det var en stund der jeg forberedte meg på å miste folungen og i verste fall også hoppa…. Uff! Insomnia har det tilsynelatende også fint, hun fikk hjelp ganske så tidlig. Tror ikke hun får men av det hele, selv om det antagelig ikke blir bedekning de første par brunstene. Nå hadde ikke hun føllvarsler på, og det var paradoksalt redningen her. Hadde jeg sovet og stolt på varslingen, hadde det gått galt. Det var bare spissen av en hov som kom ut, ikke nok til å utløse alarmen.
Seks føllinger igjen. Ble spurt om å ta i mot et lass med høydrektige hopper til i går. Hah, det kan du tro! Når vi er ferdig med disse fødslene om få uker, har jeg tenkt å sove meg gjennom resten av sommeren….:-)
9.mai: Hodet mitt er fullt av lim, kjennes det ut som. Har sovet så lite i det siste at jeg ikke får sove engang når jeg prøver. Den første hoppa føllet på kvelden den sjette, som ventet. Den andre går med digert struttejur med hvit melk, men vet fra før at hun pleier å ha melken silende før hun føller. Hun er helt rolig. Den tredje er Insomnia, som egentlig allerede er to dager over termin. Siden hun gjerne går 4-5 dager over, var ikke det så uventet. Har knapt to rosa felter på kalsiumtesten heller, selv om hun er forholdsvis urolig. I går kveld bråmeldte en fjerde hoppe seg på, Wellfit. Hun spiste dårlig i hele går (les: ingenting), hadde hvit melk i juret på kvelden, og var klart urolig. I føllemodus, helt enkelt. Flyttet over et kamera på henne, koblet ut hoppe nr 2 (blir huegæern av å ha veksling mellom flere…) og fulgte med henne utover natten. var lynraskt (før føllvarsleren) ute da fødselen begynte. Hoppa var skrekkslagen, hvinte og peste, og skjønte tydeligvis ikke hva som skjedde. Etterpå holdt hun på å skvisje folungen sin med de digre labbene sine, hun kavet og skrapte som en gal, og hadde ekle etterveer. Sendte Lars ut med henne på en løpetur (stakkars Lars, han ble dratt ut av senga etter få timer…), mens folungen og jeg stablet førstnevnte på beina for å være beredt når mammamonsteret kom inn igjen…. Heldigvis ga den voldsomme oppførselen seg raskt, og jeg slapp å sette en babyvakt ved boksen. Akkurat nå sover den lille, med mamma hengende beundrende over….. De får holde seg inne i dag…. Hoppe nummer fem siger også opp i posisjon, mens de tre siste ser ut til å ha litt bedre tid…?
6.mai: Sommer og strålende sol! I går slapp vi 25 hopper på beite, måtte bare begynne før graset vokser oss over hodene…… Det vokser skrekkelig fort om dagen. Slapp ut en del tjukkaser (kort for høydrektige madammer), åringshoppene med chaperoner, samt alle de hoppene som er uten føll og som ikke skulle undersøkes i dag. I morgen får vi ta inn de sistnevnte og sortere dem. Noen er ikke klare for bedekning (løpshopper med inaktive eggstokker) og behøver noen uker på beite før vi tar dem inn igjen, noen er allerede ferdigbedekket, og noen er mellom brunster…. De som skal bedekkes med fersk sæd (enten Stand Strong eller fersk import), tas inn tre ganger i uken for sjekk. Hoppene med føll får vente litt med å komme ut på det grønne. Dels (viktig!) fordi vi (Lars) behøver tid til å gå over alle gjerdene, dels fordi jeg gjerne vil ha graset litte grann lengre, og dels det nærmer seg sjekk eller inseminering for en del av dem. Vi har en luring som er nesten håpløs å få inn, er absolutt en fordel om moren hans er drektig igjen før vi slipper ham ut på et stort jorde….
Åringshingstene kommer også ut i det grønne en av dagene, vi må lage til en sluseordning først. Kan ikke ha smågutter flyende rundt uten kontroll om nettene, samler dem derfor opp i utegangen om kvelden. Lurer på å droppe vann ute på beitet deres, på den måten får de mer mosjon. De må da nødvendigvis ta veien helt opp mot stallen for å drikke. Har tenkt å se om det fungerer som planlagt, eller om de blir liggende på jordet med tunga ut av halsen… usj, makabert!
Har tenkt meg til Bjerke og Oslo Grand Prix på søndag. Er litt avhengig av at de tre neste hoppene er samarbeidsvillige og føller før helgen. Den første er grei, blir antagelig i kveld (pliiiiiz!!!) eller i natt. Den andre burde være klar i løpet av få dager. Den tredje ser ikke ut i måneskinn, bærer voldsomt bred last! Hun kan imidlertid være litt sen, men bør etter tidligere års mønster også være mor innen lørdag…. Håper jeg.
2.mai: Tisser hun, eller er det vannet som går, spurte Elisabeth i det hun kom leiende med Ola ut stalldøren. Etter Ola rant det en elv av urinfarget vann….. Elisabeth og Ola ble gående rundt utenfor en stund, mens Siv og jeg bråordnet boksen hennes. Hoppeføllet ble født greit og fort, jeg viste jentene hvordan de skulle bruke fødselskjettingene om de råket til å være alene når en av hoppene begynte å følle. Har ingen spesiell sans for å stå ved siden for å la hoppene klare sakene selv, av flere grunner. «Safety first»: Når vannet akkurat har gått, og den første hvite blæra av fosterhinner vises i åpningen, tar det noen minutter (en sjelden gang opp mot en halvtime, holdt på å forgå av engstelse…. var forresten årets 3-åring Royale!) der man har tid til å sjekke leiet til folungen uten å måtte sloss imot heftige pressveer. Mange av hoppene er sydd, noen litt i meste laget. Er derfor fint å lirke føttene ut i åpningen, så kjedelig om de flerrer seg ut gjennom tarmen…. Når hoppa begynner å presse, hjelper jeg til med å dra. Sparer hoppa for en del slit, og folungen for en mer langvarig tur gjennom fødselsveiene. I en del tilfeller reddes også liv. Fikk en telefon her om dagen fra en oppdretter som angret at han ikke hadde gått inn i boksen og hjulpet til litt før. Fødselen tok for lang tid, folungen ble liggende for lenge halvveis ute, og levde bare få minutter etter den var født…. De hoppene som tar pressepause halvveis, er spesielt utsatt for slikt. Olganinas mor hadde den leie uvanen, hun mente hun var ferdig med jobben når hodet, frambeina og skuldrene var ute av henne. Etter at hun reiste herfra, mistet hun også et føll på den måten.
Var kjempeglad for at Ola var så grei og sparte meg for en natt uten søvn. Hun røsket nemlig av seg føllvarsleren her om dagen, og ødela såpass mye vev at vi bestemte oss for å la henne gå uten. Har derfor hatt konstant kameraovervåkning på henne, og har tatt kalsiumtest hver kveld. Hun var så sleip i fjor, hadde verken satt jur eller fått hvit melk før hun føllet. Da ble jeg reddet av at føllvarsleren fortsatt satt på. Hun har holdt seg på 2 rosa i 10 dager, det tilsier «Svært liten risiko at hoppen føller i løpet av 24 timer». Onsdag kveld var det tre, noe som betyr: «Hoppa nærmer seg følling, kan følle i løpet av 24 timer, selv om de aller fleste venter lengre». Merket også at den fortsatt gulblanke jurvæsken hadde blitt tykkere. På kvelden la hun seg ned for å sove, men i stedet for å flate ut som hun hadde gjort hver kveld/natt til da, ble hun bare liggende i noen minutter før hun reiste seg og gikk bort i et hjørne. Der ble hun (tilsynelatende) stående hele natten gjennom. Hver gang jeg gløttet på et øye, sto hun som en støtte, med baken inn i et hjørne. Først ut på morgenkvisten begynte hun å vandre rundt i boksen. Aha! Nå føller hun mens jeg fôrer, passer dårlig. Blir mye stress med hyl og protester fra naboene, om jeg bare får fôret halvparten…. men nei. Hun ventet til alt var klart, og de andre hoppene var sluppet ut. Hadde tenkt å bare slippe henne rett foran stallen, innenfor synsvidde med en av de andre hoppene som selskap.
Folungen var pappas datter, stor, kraftig og fet, med en liten stjerne i panna. Hun var også fort oppe, men en forbausende teknikk. Gynge, gynge, svosj opp og stå! Har spurtet fram og tilbake i boksen siden hun var 10-12 timer gammel, skal ta henne ut i ettermiddag når regnet gir seg? Måtte hjelpe til litt med tarmbeket, så hun strevde uten at jeg kunne se det hadde kommet ut noe. Etter en omgang med klyx, smalt klumpene som prosjektiler i veggen! Sjekket henne opp to ganger i natt (monitoren), den ene gangen sto hun og sugde, den andre gangen rundet hun feltet på oppløpet i Kriteriet….:-)
30.april: Nå har vi åtte hopper her som har gått drektige mellom 10 måneder, 1 uke og 11 måneder. Det er to som har gått ut på datoen i morgen og fredagen, en som ligger en uke etter, to ytterligere en uke etter, og tre en uke etter der igjen. Så kommer hoppe nummer ni et par uker etter det og den siste og tiende ytterligere 14 dager senere. Hvis alt stemmer. Og det kommer det selvsagt ikke til å gjøre. Akkurat nå er det nr fire i rekken som ser ut til å ha mest fart på sakene. Enkelte av hoppene har blitt voldsomt tunge de siste ukene og beveger seg uvillig raskere enn i skritt……
29.april: Følgende mail mottok jeg i går:
Hei, Tone!
Hoppa mi føllet på fredag kveld, alt virket bra, føllet var helt perfekt ytre sett, han var oppe og drakk, og jeg gikk til sengs flere timer senere i forvisning om at alt var ok. Jeg kommer så i stallen på lørdag morgen, og aner uråd med en gang. Han ligger og ruller seg, ligger på ryggen, og virker ikke pigg i det hele tatt. Vel er han oppe og drikker, men går og legger seg med en gang igjen etterpå. Jeg konfererer med flere rundt meg for å forsikre meg om at jeg ikke overreagerer.. Jo, får jeg beskjed om, jeg er nok overnervøs, han er sikkert bare treg i magen. Utover dagen blir han ikke bedre, han viser tydelige tegn på smerte. Ok, tenker jeg, på tide å gjøre noe med den trege magen. Setter microlax, og visst kjennes det som om det ligger mye avføring der. Etter noen minutter kommer det en god del tarmbek ut. Avventer så for å se om det kommer en bedring av tilstanden. Nei, det ble ikke bedre, setter en ny microlax.. Nå kjennes tarmen tom ut, det kommer bare ørlite avføring ut, og den er gulbrun og bløt.. Sent på ettermiddagen innser jeg at det må være noe annet feil. Sjekker hvilken dyrlege som er på vakt, men da jeg hører hvem det er bestemmer jeg meg for å se det an litt til, fordi denne veterinæren er det ikke noe vits i, han har ikke peiling på hest (har vært her tidligere).. Til slutt skjønner jeg at jeg MÅ ha hjelp. Prøver å ringe distriktsveterinæren, som jeg vet kan hest, selv om han ikke har vakt.. Ikke noe svar der.. Da må jeg bare ta til takke med han som har vakt.. Ut på kvelden kommer han endelig. Han bruker ett minutt på å undersøke føllet og sier at her er det ikke noe annet å gjøre enn å avlive. Slik er det på landet, sier han.. Nå har jeg gått fra å være bekymret og redd til å gå over i sjokk… Kjenner meg helt lammet og greier ikke å tenke skikkelig… Ser på føllet og ser at han tydelig har det veldig, veldig vondt.. Tenker at veterinæren vet hva han gjør, og at det er best for ham å slippe å lide sånn.. Nøyaktig ett døgn etter at lille gutten var født dør han så i armene mine.. Sjokk går over i ørske.. Jeg ber dyrlegen skrive en attest før han går.. Attesten orker jeg ikke å se på før flere dager etterpå.. Der har han skrevet at testiklene ikke har kommet ned, og at føllet har store smerter. Jeg ringer deg og forteller hva som har hendt. Du sier at testiklene ikke kommer ned før hesten er ca 1 år, og at penis heller ikke kommer ned før etter noen dager etter fødsel. Etter å ha snakket med deg må jeg erkjenne at jeg kjente meg uerfaren, lite kunnskapsrik og rett og slett dum… Dette burde jeg ha visst.. Kan jeg drive på med avl av hester når jeg ikke vet bedre, tenker jeg.. Etter å ha pisket meg selv for min uvitenhet, beveget tankene mine seg til veterinærens rolle oppi alt dette.. Om jeg ikke visste dette så burde i hvert fall han ha gjort det!
Jeg har forsøkt å ta rede på hva som egentlig feilet lille gutten.. Har lest og søkt på nettet, lest, lest og lest.. Fant til slutt ut at symptomene han hadde stemmer veldig godt overens med en sprukket urinblære. Om det var så eller ikke får jeg dessverre aldri vite, men HVIS det var det, så var tilstanden hans uansett så ille på lørdagskvelden at det ikke ville ha vært forsvarlig med en åtte timers tur til Oslo for operasjon..
Etterpåklok som jeg nå er, har jeg avtalt med distriktsveterinæren at jeg kan ringe ham uansett om han har vakt eller ikke hvis jeg har mistanke om at noe ikke er som det skal med hestene. Jeg skal kjøre og hente ham om det trengs!
Du som har vært så lenge i denne bransjen og kan så mye, er det bare jeg som gjør sånne feil? …. Setter pris på å få høre tanker og innspill fra deg angående det som har skjedd..
Med vennlig hilsen KK
Mitt svar:
Et hingsteføll kan bli født med testiklene ”utenfor kroppen”, men vanligvis ikke. De kommer ned en gang mellom 1-6 måneder senere, noen bruker lengre tid (1-2 år), noen slipper ned bare den ene (klapphingster) , noen aldri (urhingster).
Penis slippes vanligvis ned 2-5 dager etter fødselen, noen ganger tar det lengre tid. Fram til da er det tilsynelatende bare ”et hull innover”, og folungen skvetter mer enn han lager en stråle. Når penis først har falt fram, tar det vanligvis noen dager før folungen får kontrollen over den, og kan trekke den opp igjen. En folunge på mindre enn et døgn, har produsert lite urin.
De symptomene du forteller om er klassiske for en ting: Forstoppelse!
Etter 12-18 timer begynner et tilsynelatende normalt føll å legge seg på ryggen, rulle seg, suger stadig dårligere, viser klare tegn til økende smerte.
Du ga mikrolax, antar det er det samme som klyx? Klyster? Og fikk ut en god del. Tarmen er lang, og selv om de fleste forstoppelser sitter ved bekkenkanten, kan enkelte folunger kan ha en propp langt oppe, det kan ta flere dager å få ut alt.
Hva jeg gjør:
Følger nøye med på folungen det første døgnet. Straks jeg ser en folunge legge seg i ryggleie, begynner jeg behandlingen. En folunge som føler seg bra, ligger ikke på rygg! Jeg gjør som du gjorde, gir klyx. Hvis smertene øker og folungen i tillegg begynner å rulle seg, gir jeg bittelitt quadrisol i munnen på føllet (smertestillende på tube, som jeg har liggende i tilfelle tilfelle). Du får tak i en veterinær SNAREST som kan gi smertestillende.
Jeg gir renset parafin oralt, 20-60 ml annen hver time eller så. Når smertene slipper, begynner folungen å drikke mer, væske er viktig!! På en veterinærklinikk ville folungen ha blitt satt på drypp for å få i den nok væske, det kan også en lokal veterinær gjøre. I de aller fleste tilfelle vil dette føre til at proppen løsner i løpet av timer, i verste fall dager. Det er uhyre sjelden operative inngrep kreves.
Siden folungen ikke ble obdusert, kan man selvsagt ikke utelukke indre skader. Hoppa kan ha rullet over ham, eller tråkket på ham og skadet ham på den måten, bl a kan en ruptur i blæra oppstå slik. Symptomene er imidlertid ikke riktige, etter min erfaring. Alt peker mot en propp i tarmen. I vanlige tilfelle vil gulbrun, bløt avføring være et tegn på at det ikke er tett, men som du nevnte, det kom bare ørlite av den. Noe av melken kan ha passert før proppen har kilt seg fast.
En ting som er veldig viktig med folunger, man skal aldri se tiden an. Virker noe galt, er det noe galt. Man har ikke tid til å vente og se. Det er dessverre bare en måte også veterinærer lærer på, og det er gjennom erfaring. Utdannelsen må nødvendigvis bli mangelfull, siden de risikerer å måtte behandle alt fra oppdrettsfisk, undulater som behøver fettsuging, elefanter og en mengde andre forskjellige andre arter i tillegg til de vanligste husdyrene…..
Det samme gjelder deg som oppdretter. Holder du på med dette en stund, vil du fra tid til annen få føll med de samme symptomene. Nesten alltid vil det skyldes en forstoppelse. Er antagelig en dårlig trøst, men du er bedre rustet til å takle problemet neste gang.
Er det noe jeg kan hjelpe med, må du gjerne ringe eller sende en mail. Jeg kobler fra telefonen rundt ni om kvelden, men er vanligvis tilgjengelig fra rundt 6.30 om morgenen. Med vennlig hilsen fra Tone.
27.april: I går var Lars ferdig med å gjødsle beitene. På kvelden begynte det å regne, lett og bløtt, helt perfekt. Har regnet en del i natt, men alt virker å ha trukket ned i bakken allerede? Regner (!!) derfor med at det går greit å bruke alle luftegårdene i dag også, så folungene får vært ute så lenge som mulig.
Har så vidt begynt å bedekke. Vi har importert og sendt sæd til noen få hopper, og her hjemme har vi inseminert tre, to med import, en med frossen. Vi regner med å begynne tappingen av Stand Strong over helgen, men vi har det ikke travelt. Vi vet nemlig at om vi har is i magen, blir resultatene bedre og arbeidsbyrden mindre på sikt….:-). Vet at enkelte steder har de bedekket for fullt i mange uker allerede. Stallen her fylles også opp, men flere av de innkomne er ikke i «bedekningsmodus» foreløpig. Tynne, langhårede hopper med bittesmå eggstokker passer dårlig sammen med frossen sæd, så de får vente noen uker til. Vi har også fått noen henvendelser fra allerede halvveis desperate (?) hoppe-eiere som vil bedekke på føllbrunst. Nå, på denne årstiden! Som de fleste av våre faste kunder vet, har jeg mye i mot konseptet føllbrunstbedekning. Delvis fordi jeg vil ha flest mulig fakturerbare føll neste år, og fordi bedekning på føllbrunsten kan skape problemer der. Livmorbetennelser – tidlig fosterdød….. En annen grunn er at jeg ikke gjerne påtar meg det ansvaret det er å få så små, sårbare føll inn på stallen. Selv om vi legger mye inn på å holde smittepresset nede hva parasitter og andre uhumskheter angår, vil miljøforandringen nødvendigvis medføre belastning på en liten, sårbar nesten nyfødt kropp. Har nettopp vært gjennom en periode der en av de yngste her har hatt feber og vært slapp, antagelig grunnet en navleinfeksjon. (Siden folungen de to siste dagene har rast rundt i boksen under morgenfôringen, har vi ikke brydd oss med temperaturmålinger i det siste.). Ser heller ikke vitsen med å ta risikoen? Slutten av april eller mai må da være en fin tid å få føll på? Har ikke begynt med våre egne, tomme hopper ennå heller. Skal sjekke dem på mandag, og siden de har vært i gang en god stund allerede og er runde, blanke og eplemønstrede, bedekker vi på førstkommende brunst.
Hingstevalg og rådgivning er ikke enkelt. Ikke for oss som vet for mye (?) om de enkelte hingstene, og ikke for de som vet lite heller….. De sistnevnte kan etter hvert bli salig forvirrede, av diverse rådgivning. Jo flere du spør, dess flere forslag vil du få. Personlig vil jeg aldri anbefale en hingst jeg ikke har tro på selv, eller som jeg ikke mener passer på den spesielle hoppa også hva egenskaper angår. Bare i unntakstilfelle vil jeg anbefale en hingst jeg ikke er agent for selv, jeg er da vel ikke dum heller! Nå har jo vi hingster for de fleste, kresnes smak, vi har de beste amerikanske (fire av de fem øverste på årets championliga!), vi har den beste svenske (champion de to siste årene), og vi har de fleste av de som forefinnes i toppen av de franske listene. En annen sak, er at alle (det gjelder også meg!) i tillegg har sine egne favoritter og hingster man ikke liker, meninger som ofte er formet av hyggelige eller ubehagelige egne erfaringer enten med selve hingsten, eller med avkom etter den….. Man kan ellers bedekke med hva man vil, uten at jeg blander meg inn.
Som jeg har nevnt før, det er mange måter å velge hingst på. Skal du selge avkommet, bør du velge en hingst som er i skuddet om to år , men som likevel ikke er dyrere enn at du kan regne med å få solgt med overskudd. Helst! Ikke alltid enkelt! Skal du beholde avkommet selv, kan du blande inn hjertet også….. Mange baserer seg kun på stamme og populariteten på hingsten, uten å ta spesielle hensyn til hoppa, hennes egne og avkommenes egenskaper.
Selv har jeg flere kriterier. I motsetning til enkelte aktører i markedet, er lommeboka mi langt fra bunnløs :-)…. jeg er avhengig av at hver hoppe går med overskudd, og setter derfor opp et budsjett. Det betyr at jeg ikke kan bruke en dyr hingst til ei hoppe der ikke hoppa i seg selv er god nok til å selge avkommet til prisen av føllavgiften til den aktuelle hingsten…(..puh!..) Bruker også ofte fersk sæd første gangen, om hoppa er ny eller har gått tom over vinteren. Bruker nye hingster innimellom, fordi jeg synes de er spennende, men liker best de etablerte topphingstene som er riktig prissatt i forhold til kvaliteten. Synes det er surt å måtte betale dobbelt for en tilsvarende hingst bare fordi han er i skuddet akkurat da. Det er ikke mange hingster (om noen i det hele tatt!!!!) som er bedre enn enkelte du kan bruke for 4-6ooo euro, eller tilsvarende i annen valuta. Jeg tenker langsiktig (oppdretterpenger og gode søsken til kommende unghester), og ikke salgspris på kort sikt. Bruker jeg en dyr hingst og resultatet ikke er et topp-individ som åring, får jeg ikke engang dekket utgiftene. Uakseptabelt for meg.
Først tenker jeg størrelse, travegenskaper, eksteriør og lynne. Deretter prøver jeg å finne en hingst med de ønskede egenskaper med en passende stamme i en bestemt prisklasse. (Det hender jeg flytter grensene opp eller noen ganger ned..) Jeg liker også å linjeavle på gode hopper.
Hooker er ei stor (170) hoppe, men er likevel lettbygd, langbeint og heldigvis snill. Siden hun er såpass lett, er jeg likevel ikke redd for å bruke ganske store hingster. Vi har plundret med å få henne drektig, vil derfor ikke bruke frossen. Siden hun er ganske ny i avlen og har to avkom med nye hingster fra før, ville jeg ha en som jeg vet avler godt. Valget falt på Fast Photo, som passer bra også stammemessig.
Ousse er også ganske stor, med et herlig lynne. Hennes første føll er preget av sin far Tap In, og er av mindre modell. Tenkte en stund på delvis franske In Dix Huit, men bestemte meg til slutt for å prøve ultrastammede, helamerikanske Quite Easy til den delvis franskstammede hoppa. Likte hingsten spesielt godt da han ble vist på den svenske premieringen. Han gjennomførte travprøven som om han hadde hjul, var en fryd å se. Stammemessig får vi et ekstra poeng med dobbelt innslag av topp-hoppa Rosemary.
Hilary Hilander er en stor, kraftig modell med lavt tyngdepunkt og med et temperament som lett kan koke over. Synes de to avkommene hun har med SJ’s Photo ser fine ut, men ville prøve noe nytt i år. Hilary har gode prestasjoner, og kan godt forsvare en dyrere hingst. Når jeg likevel falt ned på en rimelig variant, har det flere grunner. Typen (flott, middels stor og harmonisk, med godt hode) og avlsprestasjonene (svært mange vinnere på få avkom, ble kåret på avkomsprestasjonene sine). Så hingsten på premieringen for et par år siden og falt pladask. Tenkte å bruke ham allerede i fjor, men det skar seg. Siden han også passer godt på stammen til Hilary (Misty Hanover dobbelt opp, for eksempel), og Hilary er tom i år (resorberte på ettersommeren i fjor), reiser hun til Sverige neste uke for bedekning med Garland Lobell-sønnen Gallant Baron.
Sip the Wine er middels stor, edel og veldig pen. Hun har gode prestasjoner, og den første folungen hennes er velskapt og en flott fyr. Her smeller vi til. Kadabra er stor og grovbygd og var en fantastisk traver fullstendig overlegen sine kullkamerater. Han har en annerledes stamme med en mor som bare avler travere, og aller viktigst: Han avler travere selv. Kadabras første årgang 2-åringer i fjor, brakte ham opp på annenplass på den amerikanske hingstestatistikken, bare slått av Muscles Yankee. Hoppekrysning? Jada. Sip’ens «fjerdemor» Frosty Face (fra Medios hoppelinje), forefinnes også hos Kadabras mor, som farmors mor…..
Inlaid Pine er vanskelig å finne hingst til. Hun er forholdsvis liten og rund, har et edelt hode med et ikke aldeles stabilt temperament. Hun har tre ganger Super Bowl og to ganger Speedy Crown, alt innenfor de fire første leddene, Pine Chip og Supergill som far og morfar….. Brukte først en amerikansk hingst med gammel stamme (Deliberate Speed). Avkommet er 3 år gammel, har travet 20.8 i prøveløp og er visstnok «rett sort» i følge Goop’ene. Han er også litt spesiell innfor topplokket. De to neste har franske fedre, og de ser fine ut. Siden Ippe kanskje er den best stammede hoppa vi har, forsvarer hun en dyr hingst. Syntes det var på tide med en ny amerikaner, litt mer moderne enn sist. Lurte på en stor og kraftig Valley Victory-sønn, Lindy Lane eller Muscles Yankee? Etter å ha sett de avkommene vi har fått etter Muscles Yankee-sønnen Stand Strong og fremfor alt erfart hvor vettuge de virker i hodet, falt likevel valget på ham.
Agria Racing er middels stor, lang og romslig, med et litt tungt, snilt hode. Hun lager store avkom, kanskje fordi de har så god plass til å vokse på? 3-åringen hennes etter Pine Chip er stor og som sin mor, tung. Faktisk ligner han mer på sin mor sett rett etter følling, enn på sin staselige far, og det selv om han er i løpsform. 2-åringen etter mektige Muscles Yankee er veldig stor og mektig og hingstete på grensen til det forsvarlige? etter det jeg har fått vite. Men traver! Årets føll etter middels store Ganymede er svær, langbeint og flott! Synes åringshingsten etter Rite on Line er passe stor, det er i tillegg skikkelig sleng i ham….. Her velger jeg hingst etter hvem jeg syntes har vært mest vellykket så langt uten å eksperimentere mer. Det venter vi med et år….? Det blir altså Rite on Line denne gangen.
M.T.Big Applegirl er ny i avlen, og fikk sitt første føll med en ny og spennende hingst. Det er en virkelig flott hoppe med bra størrelse og prima lynne. I likhet med Ippe er hun etter Pine Chip på en Supergill-hoppe, og det begrenser valgmulighetene en god del. (Skal vurdere franskt i 2009.) Vil gjerne bruke en virkelig etablert topphingst på henne andre gangen, og valget falt på Angus Hall, som leder den amerikanske hingsteligaen i år. Siden hun lett ble drektig med en frossenhingst allerede første gangen, burde det gå bra også i år…..? Her valgte jeg en absolutt topphingst, som passer godt til henne hva type angår. Siden den første folungen hennes rett og slett er griselekker, satser jeg på at en folunge etter Angus Hall vil bli såpass fin at den betaler seg?
Flere egne hingstevalg følger om noen uker.
23.april: Når jeg skal slutte å ta i mot hopper til bedekning (om 2-10 år?), har jeg allerede en jobb klar. Kan begynne med 800-linje for emner som har med følling, føll og avlshopper å gjøre. Det er ikke få timer jeg bruker til å svare på spørsmål om dette og hint. Når jeg sier at jeg har fått minst 20 henvendelser de siste 14 dagene bare om ting som vedrører jur og suging, overdriver jeg ikke. Du spør – «Tante Pupp» svarer…….
Har vært mye rart i det siste. Fredag hadde vi som nevnt elever fra Veterinærskolen her. I helgen hadde jeg en henvendelse fra et hesteblad, Hesteliv? om følling osv. Tror mesteparten av den reportasjen ble skrevet rett av hjemmesiden her…:-) I dag var det en TV-kanal som skulle produsere et realityshow (Næh, noe nytt a gitt!!!) som het «lærlingen» eller noe lignende. En person skulle gå i lære en dag, dagen etter skulle han utføre jobben. Tanken var her å inseminere hopper…. noe som det ikke ble noe av. For noen år siden hadde vi en tilsvarende forespørsel om en skrulling som ville tappe en hingst for sæd. Det ble heller ingen ting av. For førstnevnte hadde jeg for så vidt en annen idé som kunne være gjennomførbar, men det ville kreve for mye tid….? To innspillingsdager a 8 timer. Ser ikke helt for meg hvordan det skal gå, nå når sesongen sviver i gang, og boksene fylles opp med flere og flere føll. Av en eller annen uforståelig grunn nå i ettertid, har jeg sagt ja til å ta på meg fire ekstra føllinger, det betyr flere netter uten søvn. Klarer ikke å la være å følge med, selv om vi setter på føllvarslere, tar kalsiumtester eller hva det nå er.
22.april: Jeg ble skikkelig lei meg her om dagen. Jeg prøver å følge med på hvordan det går med unghestene våre. For ikke å mase for mye på trenerne som har dem, følger jeg med på de som har hjemmesider og legger ut treningsrapporter. Sylvester var en av de jeg hadde store forhåpninger til, og da jeg fant ham på treningslisten, men ikke i treningsrapportene til Per Dave Holtung, sendte jeg en forespørsel. Og fikk svar…. Vår Sylvester er ikke mer……
Vel, det er langt fra så ille som det der hørtes. Sylvester er kanskje død, men han har gjenoppstått allerede, i navnet Shootist (???) Og Shootist trener visstnok svært bra…:-) Når det likevel føltes trist, er det fordi alle hestene våre får sine navn av spesielle grunner, og etter mye overveielse. Når noen derfor bestemmer seg for å bytte navn, virker det som vi mister kontakten, på en måte… Høres det dustete ut? Er det antagelig også…. Men Shootist? Positivt var det i alle fall at navnet fortsatt begynner på S…. og det jo kunne blitt MYE verre.
Synes synd på Misty nå om dagen. Hun har blitt en fange i sin egen boks, med begrenset bevegelsesfrihet. Kom med maten, gi ned fortere, stå stille ellers så smeller jeg til deg, stå i hjørnet der du mamma, mens jeg ligger utstrakt midt i boksen, hva er det du spiser, kan jeg overta det? Folungen er kanskje bare to dager, men du verden, for en tyrann!!!!! Regner med at det koker over for Misty etter hvert, akkurat nå lar hun seg forskrekket undertrykke av en liten knott på lange bein og med stor appetitt på livet…. Du må ta kontrollen, Misty!
20.april: Hyperaktiv, langbeint, elegant, vakker…. Har ventet i spenning på Mistys første føll. Var ikke mye redd for at hun ikke skulle bli en flink mamma, men det ser ut til at hun har fått en håndfull å slite med. Babyen var knapt ute, før hun kjempet seg opp på beina, og før hun var timen gammel, prøvde hun seg på en spurt. (Sist vi fikk en slik en, var da Ippe føllet første gang, Remolino skremte henne nesten ut av boksen….) Nå når den nye frøkna er snart tre timer, raser hun rundt, og er klar til å følge en flokk på flukt…!
Misty har vært urolig i mer enn en uke, men det har vært plent umulig å få tatt noen kalsiumtest. De siste par dagene har jeg fått ut et par dråper, helt blankt, men i går kveld gikk det bra. 4 rosa og klar! Var greit å vite, siden hun som sagt har sett ut som hun kunne tenke seg å følle i dagevis, og fortsatt var ikke melken akkurat melkehvit. Siden hun var så kraftig sydd at jeg var usikker på om folungen i det hele tatt kom til å finne åpningen og utløse føllvarsleren, turte jeg ikke lukke et eneste øye. Ville ikke klippe opp før fødselen var i gang, ikke spesielt gunstig for en folunge å bli født gjennom et sår som kanskje har rukket å bli betent? Vanligvis klipper jeg ikke, Lene (veterinæren her) er superdyktig til å sy akkurat passe, slik at hoppene sprekker opp igjen i sømmen. Mange av de som er sydd andre steder, spesielt som løpshester, er sydd slik at de sprekker opp på siden av det tykke arrvevet….og da er man inne i en vond sirkel. Vi har fått inn hopper som det nesten ikke var mulig å få sydd igjen, det var ikke mer hud å ta av…..
Bilder av rødtoppen kommer senere i dag. Tror nok jeg slipper ut den nyeste også, litt ut på dagen. Strålende vær, men «freezing cold» nå grytidlig.
Vi hadde for øvrig en klasse fra veterinærhøyskolen her på fredag, fordypning hestefag. Det var fire av dem, hvorav 25% meldte sykdomsforfall. De tre som kom sammen med læreren, var selvsagt jenter, to av dem til og med svenske. Avgangsklassen kommer hit årlig for å sjekke ut stutterivirksomhet, og jeg har moro av å gi dem kasus de skal vurdere. Læreren deres gliste i skjegget da jeg prøvde ut kunnskapene deres i emnet nyfødte føll….. Hmmmm….
18.april: Det blir ikke så mye søvn for tiden, og det er ikke alltid det skyldes stallens fødsler. Da jeg var ute og fôret forrige dagen, og fortet meg fordi jeg trodde Agria skulle følle hvert øyeblikk, ringte endelig føllvarsleren, det vil si: telefonen. Jeg hadde rukket å vrenge av meg på overkroppen (yttertøyet altså..), ta av meg klokken og gripe saksen (for fjerning av føllvarsleren!), samtidig som jeg grep etter ulyden for å få stoppet den. Da jeg åpnet displayet så jeg at hoppa sto og spiste kraftfôr samtidig med at jeg oppfattet at det lyste feil nummer fra telefonen….Hallo?
Det var noen som hadde fått føll, og hadde problemer med å få melket hoppa. Føllet hadde antagelig blitt født en del tidligere, for de sa at folungen var kald (håper ikke det betydde død?. Siden hoppa hadde gått mer enn en uke over 11 måneder, burde de jo vært til stede….?) Hoppa hadde stort og knallhardt jur, melken var gul og seig, kvae-lik. Det var vanskelig å melke, og de var bekymret for at hun hadde jurbetennelse. Vel, det er jo selvsagt en mulighet, men for meg hørtes det ut som hoppa hadde «tråte» i juret, og det er en smertefull tilstand. Beste løsningen er å legge varme omslag, samt massere med spenefett eller lignende, mens man melker ut så mye man kan. Det kan bety en kvart desiliter hvert tiende minutt, for eksempel. Man kan prøve å få veterinæren til å gi oxytosin, men i slike tilfelle synes jeg det har liten virkning. At melken var gul og limaktig, er helt naturlig. Den skifter vanligvis farge og konsistens før, under eller like etter fødselen. Sitt ganske uappetittlige utseende til tross, den inneholder de viktige antistoffene føllet behøver. Dama i den andre enden av telefonen antydet melke-erstatning? men nei! Det er ikke noe alternativ til råmelk!!! Får ikke folungen råmelk de første 12 timene, begynner sjansen til å overleve å synke drastisk…. Melkeerstatning kan gis etter at folungen har fått en liter eller to med den råe varianten, men i dette tilfellet var det bare å jobbe med juret. Det løsner etter hvert!
Vel, kvart på seks om morgenen er jeg vanligvis våken. Bruker imidlertid ikke ta med meg telefonen ut, med mindre jeg venter føll. Det at noen ringte ti på elleve i går kveld, er vesentlig verre…!!!! Så lenge jeg har på noen føllvarslere, er telefonen med på nattbordet. I går hadde jeg akkurat sovnet (fikk ikke lagt meg før halv elleve, selv om jeg hadde duppet av foran TV’n mens jeg forgjeves prøvde å få med meg resultatene i so you think…osv.). RRRRRRIIIIINNNNGGGGG!!!!!! Jeg føk opp, adrenalin i hundre, og famlet etter telefonen…. et mobilnummer. Skal ikke gjenta hva jeg sa da, mens jeg trykket av lyden, og dro dyna over hodet. Vedkommende i den andre enden hadde kanskje i mellomtiden tittet på klokka og lot heldigvis være å gjøre et nytt forsøk. Sjekket nummeret i morges, og det var selvfølgelig en TRØNDER!!!! … som antagelig skulle diskutere hingstevalg til hoppa si…… Ikke gjør sånt! Tok meg lang tid å sovne igjen, men alt i alt fikk jeg vel nesten fem timers sammenhengende søvn i natt? Storveies!
17.april: Har ingen problemer med å skjønne hvorfor det tok så lang tid før Agria føllet! Hun gruet seg skikkelig! Det å skulle presse ut et slikt monster, er ikke bare bare…. men nå er det gjort. Gjorde stallen klar til natt tidlig, og slukket lyset allerede klokken syv. Halvannen time senere, ringte føllvarsleren. Lars og jeg hjalp til, og ut kom en diger, rød hingst, med stor stjerne. Mormor Queen Ls farge, men mer på størrelse med slektningen Commander Crowe, vil jeg anslå…… Både Agria og Ganymede er brune, men folungen har altså likevel de nødvendige røde genene fra begge sider. En svær, grådig slamp, stakkars Agria… men han er jo flott også. Trodde de andre hingsteføllene vi har fått i år er store, men de får noe å bryne seg med her, spesielt siden mammaen til monsteret er sjef i flokken og sønnen kommer til å tro at han er småkonge….
16.april: Har det kommet føll? Nei! Går hoppa omtrent på knærne på tredje døgnet? Ja! Er hun seig av melk nedover beina? Ja! Er jeg smaløyd og dødstrøtt? Ja…….
14.april: Tenkte det nok. Både i fjor og forfjor ventet Agria med å følle til ettermiddag/natt nummer to med hvit melk. Så jeg er stuptrøtt! Turte ikke lukke øynene i det hele tatt i natt. Fikk i alle fall med meg sovemønsteret til Misty. To timer i koma, opp for litt mat, to timer i koma ..osv…. Da ligger hun rett ut, med bein og hals strukket så langt det går…. Når hun står oppreist, tripper hun fra det ene beinet til det andre hele tiden, så jeg forstår at hun blir sliten.
Selv om Agria bergsikkert (!!!?) føller i løpet av dagen/kvelden/natten kommer vi til å feste en føllvarsler på henne. Må få meg litt søvn. …Og solen skinner, forresten!
13.april: For å fortsette med været; det har vært ganske ok i dag, men nå bøtter det skikkelig ned… Gutta er selvsagt ute, de dumme skapningene! Tross alt det kalde været, det begynner å grønnes utenfor vinduene her….
Har begynt å ta kalsiumtester av de tre neste hoppene, det vil si, jeg prøver. Misty har satt en god del jur, men får jeg ut så mye som en dråpe? Absolutt ikke! Hun synes det er veldig koselig, men slippe ut noe? Det får da være grenser…… Trøsten er at Sip var på samme måte, fram til to dager før hun føllet. Misty har vært urolig i flere dager, men hver gang natten har falt på, har hun nærmest falt i koma, og sovet seg gjennom mesteparten av nettene… i hvert fall hver gang jeg har gløttet på et øye.
Agria har hatt bra med jur en god stund. Tok prøve i går, knapt to felter ble rosa (svært liten risiko for følling de neste 24 timene), selv om også hun har vært urolig en stund. I dag behøvde jeg egentlig ikke testet melken… den er hvit! Gjorde det likevel, og det var selvsagt fire rosa felter (klar!). Har ingen føllvarsler på henne, har ikke hatt veterinæren her på en stund, og tenkte vente til i morgen tidlig, når vi begynner å undersøke hoppene. Det betyr nattevåk…..! I morgen får Ola og Misty sine føllvarslere, kanskje også en hoppe til. Må sjekke litt….
23.10: Misty har endelig falt til ro, og sovnet. Agria veksler mellom tydelig ubehag og roligere perioder der hun spiser…
12.april: Det snøøøør….
10.april: Akkurat nå regner det, til en forandring….. Har lagt ut de bildene som ble tatt for en uke siden, de fleste ligger på Avlsnytt 2008.
Vi får inn årets forsyning av frossen sæd i morgen kveld, det blir fort en syvsifret sum i moms…(fysj!). Siden det står noen og tripper både her og der, må jeg bruke helgen til å pakke om for de første videreforsendelsene. Det er drepende kjedelig og dessuten ikke lite kaldt!
7.april: Grått og trist ute, men akkurat nå er det opphold. Mesteparten av dagen i går snødde det!!! Eneste fordelen med været, er at det ikke er vanskelig å få inn hoppene når vi vil. Hoppene med føll virker å være seg sitt ansvar bevisst. «Folungen min» kan ikke være ute så lenge i dette været, må jeg skjønne… De fire ungene er allerede helt egne personligheter.
Den lille frøkna til Ousse er en ordentlig sukkertopp. Snill og blid og sulten på oppmerksomhet. De store øynene følger med over bokskanten hele tiden, klar for et hvert lite kjærtegn som måtte komme. Ute er hun et fyrverkeri, som folunger skal være. Moren har for lengst gitt opp å holde følge.
Hingsten til Hooker blir en håndfull. Brautende, energisk og selvsikker, tar alt på strak arm, og er ikke redd for noe. Der er det mor som flyr først i luftegården, han har nok med å holde følge med dama….
Hingsten til Sip er morsom. De andre ser bare rart på meg, når jeg beskriver ham som seriøs, men det er en god beskrivelse. Han er ikke ulik sin bror i det at han er uredd, men han mangler de verste bølletaktene, og er høflig og veslevoksen i sin framferd Han var slakk i kodene og så temmelig komisk ut den første gangen han var ute, men han traver jevnt og trutt, og lar seg ikke merke med at det slenger litt her og der. Trav, det er det som gjelder! Ikke hopp og sprett og tjo og hei! Inne på boksen, står han pent og veloppdragent og spiser kraftfôr sammen med sin mor….og har gjort så fra dag to! (….når han ikke spinner rundt som en tulling, men det er bare når han tror jeg ikke ser ham….)
Yngstemann, sønnen til Diva er litt mer reservert enn de tre andre. Han er høy, men ganske lettbygd, det gjør at han formerlig flyr når han traver. Inne holder han seg på en halvmeters avstand, mens han lurer på om han skal komme bort… Han finner seg i at vi setter på grime og leier ham ut og inn, men han viser ingen spesiell entusiasme når han ser noen av oss…
Denne uken skal vi røntge åringer, det blir spennende…..
4.april: Rull over kjerring! Nei, det er ikke Lars som snakker til meg, det er Angus-ungen til Diva som tyranniserer sin mor. Der har hun fått noe å slite med! Henger han ikke i puppen mens hun står, dytter han henne overende når hun prøver å ta seg en blund, for å komme til godsakene. Toppen kom da han la seg ned med hodet på mammas pupp, og kroppen buet langs bakbeina hennes. Komplett umulig for henne å få reist seg opp igjen….. Tror nok hun gleder seg til å få slitt ham ut i luftegården senere i dag! Vi droppet å ta henne ut i går, siden det holdt med en førstegangs folunge (Sip’ens) og vi hadde en del annet vi måtte få gjort….. Har tatt bilder, men vet ikke helt om jeg rekker å få lagt dem ut før etter helgen.
3.april (så vidt!): Diva er velsignet (eller forbannet, alt etter som man ser det!) med katapultfødsler. Folungene kommer som skutt ut, og man (jeg) må være rask for å få med seg begivenheten. Denne gangen så jeg hun la seg ned samtidig som vannet gikk, og da rakk jeg det akkurat. Lars kom ruslende og gjespende 10 skritt bak, men da var alt over… en smekker, men absolutt ikke liten hingsteunge hadde kommet til verden. Den største ulempen med de raske fødslene hennes, er at hun har voldsomme etterkramper. I stedet for å legge seg ned oppå den bølgende buken, brukte hun det høye stressnivået til bokstavelig talt å gå til angrep på ungen sin. Ikke så og forstå at hun mente å være slem (??), men det så ikke direkte behagelig ut å bli gnagd i ansiktet, bitt i halsen eller tråkket på både her og der. Da en tung hov ikke spesielt kjærlig klasket til den lille i hodet, måtte hun snakkes til. Følgen ble at jeg ikke turte å la dem være alene, ble sittende ute i boksen til folungen var i stand til å reise seg på egenhånd, og til han hadde fått et par måltider mat i magen. Hoppa var mindre urolig, og bare folungen var oppe og gikk, var alt ok. Han prøvde på stadige framstøt mot juret, men moren sto ikke stille lenge nok til at han fikk skrudd seg på. Hun gikk fram og tilbake i boksen, stilte seg med baken inn i et hjørne og trykket. Folungen tuslende etter. Nesten på plass, mor av gårde til det neste hjørnet. Etter 20 runder, ble jeg sliten i hodet, kapitulerte, gikk ut og hjalp ham med et nytt flaskemåltid. Han sovnet, helt utslitt, og gikk glipp av de siste krampene før etterbyrden endelig løsnet.
Da var Diva sliten, og sovnet. Velfortjent! …men, hevnen er søt…..! Den lille, som hun maste sånn på i starten, ville ikke finne seg i at mor sov. Ikke nå, når alt begynte å bli gøy! Han tråkket i vei, masserte ryggen hennes, snublet over hodet hennes, suttet overalt han kom til, plasserte sine spisse føtter på hennes bein og løse mageskinn. Ga Diva etter? Ikke! Hun vendte hodet etter vinden, så og si, men ble liggende. Trodde folungen skulle ta seg en pust i bakken, men etter en time med mas, var det jeg som ga meg først. Igjen!. Straks jeg kom ut i stallen, reiste Diva seg med et uskyldig uttrykk og strakte seg… jeg? Skulle akkurat til å fôre babyen, jeg…. Han lot seg ikke be to ganger, men stupte innunder, og der har han tilsynelatende holdt seg fast siden…..! Selv om folungen ble født tidlig på kvelden (21.30), fikk jeg ikke mye søvn denne natta heller. Nå er det imidlertid MINST en uke, antagelig to, før neste pulje med føllinger: Agria, Misty, Ola og kanskje Solstrålen….?
2.april, kveld: NÅ er Diva klar, regner med det blir følling i natt……..?
2.april: Det ble en lang, søvnløs natt, men nå sover det nok en folunge ute i stallen. (Ikke Diva, nei. Hun har fortsatt all verdens tid.) Behøvde egentlig ikke ta noen kalsiumtest på Sip’en for å vite at hun var klar for følling. Hun sto ved porten lenge før hoppene skulle inn, hun hadde vokspropper i juret, og var gresselig urolig da hun først var inne på boksen. Vi redde opp med ekstra mye strø og gjorde alt klart. Jeg hentet fødselskjettingene og la dem klare, hadde en formening om at jeg kom til å få bruk for dem. Var sikker på at det kom til å bli følling ganske tidlig på kvelden, men neida! Sip svettet og var urolig, sto og småsteilet (!!!?) og var allment veldig utilpass. Rundt 22 roet det seg, og dett var dett. Resten av natten sto hun med baken borte i et hjørne, eller hun stappet nesten frenetisk i seg den maten hun ikke ville ha tidligere. Gikk ikke å la meg i det hele tatt, men holdt et øye med monitoren som vekslet mellom Diva og Sip med 15 sekunders intervaller. Lukket øynene for Diva (som snorket som vanlig!), åpnet dem de første sekundene hos Sip. Hver gang kameraene skiftet, ble det en forandring i lyset som jeg fornemmet gjennom øyelokkene….. slitsomt, men likevel effektivt. Rundt 4.30 så jeg at Sip dumpet ned i liggestilling, kledde på meg og gikk ut. Føllvarsleren hang og slang på den ene siden, hun hadde greid å dra den løs. Første gang det har hendt her, men vi vet jo at det er en mulighet. Fikk god bruk for kjettingene, som jeg hadde mistenkt. Spesielt da folungen tilsynelatende satt dønn fast halvveis ute og hoppa sluttet å presse….. Stand Strong fikk nok en sønn skapt i sitt eget bilde, håper bare jeg klarer å skille dem fra hverandre.
Sip er en flink mamma, og folungen er sprek og har matvett. Ga som vanlig en sup av flasken før vi gikk inn, og melket litt ekstra for fryseren. Etter det har han fikset brasene selv. Har som nevnt tidligere lovet Bjerke Dyrehospital å forsyne dem med et lager, på lørdag fikk de det jeg hadde så langt, til en folunge som var forløst med keisersnitt. Har bare beholdt en liter til eget bruk, for sikkerhets skyld. Har sagt det før, og sier det igjen! Melk hoppa og putt råmelk i fryseren, spesielt hvis du venter flere føll!!!!!!!!
1.april: har du vært ute å sjekket tvillingene? smilte jeg til Elisabeth… Neiiii! Hvem? Elisabeth nesten hoppet av fryd, så da klarte jeg ikke å holde maska lengre. Apriiil…..
31.mars: Plask, søle, regn… bare sorgen! I går ettermiddag høljet det virkelig ned. Eneste positive med det, var jo at snøen ble borte igjen. Vi slipper hoppene i de luftegårdene som er fastest, eller de går i gangene mellom, der det er gruset opp. Orker ikke å ha hester gående med søle langt oppover beina… Vi slipper folungene ut om morgenen, eller når det virker å være mest sjanse for oppholdsvær en stund. Ikke så ille i dag, faktisk. Hooker har vært voldsomt ivrig etter å få trent sønnen sin, der må vi ta dem inn før hun får tatt helt knekken på ham. Kondisen hans har blitt utrolig, bare på de få dagene… Hva Ousse angår, er det datteren som er mest aktiv. Hun flyr først, og mamma må løpe etter…
Flere føll? Ja, vi venter og venter på Diva. Kalsiumtesten påsto at melken var klar for to dager siden, men sånn som jeg kjenner Diva fra tidligere år, har ikke hun vært helt klar. Når hun innleder natten med å snorksove rett ut, er det ikke store sjanser for at det er noen fødsel på gang…. Hoppene legger seg sjelden ned det siste døgnet eller så, når det begynner å skje ting, de er vanligvis litt mer rastløse. Behøver ikke alltid være de store tingene, kanskje bare at de ikke helt vet hvilket bein de skal legge vekten på når de hviler?
Sip har passert 11 måneder og har mer jur enn Ousse da hun føllet. Men, det er håpløst å si noe om en førstegangshoppe. Skulle jeg gjette ville jeg tro at hun går 14 dager til? Kalsiumtestene viser 3 rosa felter (KAN følle, men gjør det sannsynligvis ikke de neste 24 timene), så det skal egentlig ikke være så langt unna….. det blir i alle fall spennende. Er ikke så engstelig for henne som mor, hun er veldig sosial og elsker at vi vasker og smører juret hennes. Har satt opp kamera hos henne også, veldig greit med den oversikten. Skulle jeg velge en eneste overvåkningsmetode, ble det kamera i boksen. Uten tvil!
28.mars: Har lagt ut bilder av den nyeste babyen på Avlsnytt 2008. Nyfødte folunger er alltid litt pussige første gang ut. Denne her er en kald fisk….vurderer omgivelsene og tar sine egne avgjørelser helt fra starten! Nå har jeg fått sovet skikkelig to hele netter på rad, føler meg som et nytt menneske!
26.mars: Så sitter jeg her igjen, med en ny firbeint baby ute i stallen. Hooker var såpass urolig utover kvelden, at jeg prøvde bare lukke et øye av gangen. Etter at jeg plutselig fant ut at jeg så henne på netthinnen også med øynene igjen, og at jeg ikke visste om jeg var våken eller ikke, sperret jeg opp begge. Da det begynte å sildre fostervann, løp jeg ut i stallen og fikk slått av føllvarsleren før den rakk å begynne pipingen. Klippet av senderen, sjekket at folungen lå riktig, og ventet til hoppa var klar til å presse. Folungen var stor, ikke uventet når pappa er 165 og mamma 170 cm, men ikke mer enn vanlig. Var god og rund, står fint på beina, og er veldig lik pappa Stand Strong. Alltid spennende med de første føllene til nye hingster.
Instinktene er i orden på denne krabaten også. Han spratt opp og styrte rett mot melkebaren. I motsetning til naboen som må jobbe for føden, er denne her velsignet med en mor som virker å ha melk i overflod. Har allerede melket en liter ekstra og puttet i fryseren. Har dessuten lovet å forsyne Bjerke Dyrehospital med et par liter råmelk som de skal ha liggende i reserve.
25.mars: Fire rosa på Hooker, tre og en halv på Diva på kalsiumtesten… det drar seg til! Vi har plutselig fått vinter og 10 cm snø, har knapt vært så mye i hele år! Benyttet en av oppholdsperiodene i dag til å ta ut den nyeste babyen, snøen gjorde i alle fall den første løpeturen skånsom for de små høvene. Det er ikke innbilning, det er veldig mange hvite hår på bakparten hennes til at hun ikke skal ha arvet pappa Tap Ins farge! Regner med for sikkert at den vesle frøkna er grå om et par måneder. La ut et par bilder fra hennes første møte med Livet Utenfor!
24.mars: Trodde det skulle bli en lang, god natts søvn på meg, men den gang ei. Ousse begynte å bli dårlig utover kvelden, reiste og la seg uavbrutt, sparket oppunder magen og tittet på den hele tiden. Folungen ble nesten tullerusk av å prøve å følge etter, men rakk aldri å kommet seg innunder, før mammaen dumpet ned på herlighetene igjen. Gikk ut og holdt henne, så folungen fikk slukket tørsten. Etter at babyen hadde sovnet, tok vi ut hoppa, og Lars (!) tok henne med på en løpetur i lyset fra utelampene. Folungen la ikke en gang merke til at mamma hadde vært borte, og det så ut som om det gjorde susen for hoppas del. Hun la seg igjen, men ble liggende rolig. Måtte ut og hjelpe babyen til nok et måltid en drøy time senere, fant da ut at den vesle slet med å få ut tarmbek. Klyx til babyen, mor dumpet ned på magen igjen, og begge sovnet. Etter nok en time var alt i orden med begge to, og jeg kunne legge meg til å sove selv…. Ousse er ikke udelt begeistret for barnemaset, selve sugingen er forsåvidt grei nok, det er herjingen på forhånd for å få henne til å gi ned melk, hun ikke liker. Hun nesten løper rundt i boksen, den vesle innpåslitne grådigfanten etter….. helt til mor kapitulerer….
23.mars: Det stemte jammen! Selv om melka absolutt ikke var hvit i går kveld, så ble det følling i morges. Er ofte veldig vanskelig å tyde førstegangsfødende, de får ikke alltid skikkelig jur. Ousse hadde bare noe småtteri, så jeg hadde egentlig funnet ut at hun kom til å gå noen uker over tiden, men der tok jeg gledelig nok feil……! Årets første føll er nå syv timer, står og suger som en gal og har allerede i flere timer prøvd seg på noe som ligner hopp og sprett. Det har kommet noe tarmbek, og den så seig og fin ut. Den helt nybakte moren er usedvanlig snill og rolig. Selv om hun på forhånd absolutt ikke satte det minste pris på at jeg rørte juret hennes, finner hun seg i at babyen herjer rundt og under og innimellom…. Siden hoppeføllet er en datter av brunskimlete Tap In, blir det spennende å se om ungen arver farens farge. Burde kunne se det om noen uker, senest om en måned.
I år er jeg dessuten nesten ferdig med planlegging av hvilke hingster vi skal bruke i år. Kan hende det blir forandringer, spesielt når jeg får sett føllene til alle de hoppene vi ikke tidligere har hatt føll etter. Det er faktisk hele syv av hoppene våre som enten venter sitt aller første føll, eller som venter sitt første i vår regi. Når det gjelder Ousse, er jeg ikke helt sikker foreløpig, men jeg lurer på lillebroren til Love You, 4-årige In Dix Huit som har Pine Chip som far? Synes det gir litt spennende krysninger, blant annet dobbelt opp på topp-hoppen Nesmile (se her.)
22.mars: Har begynt å ta kalsiumprøver av Hooker, som jeg mente kom til å følle først. Blander en milliliter jurinnhold med 6 milliliter destillert vann, og bruker en testremse med fire punkter. Hooker kommer ikke lengre enn to rosa felter (av fire), noe som tilsier at det er svært liten sjanse for følling i løpet av det neste døgnet. Andre tegn sier det samme, selv om hun har begynt å bli litt mer «trippete» . Hvorfor jeg skrev «mente»? Trodde jeg hadde alt klart. Hooker først, så kanskje Diva, deretter Sip the Wine, og så antagelig Ousse…. Hvis ikke noen andre blandet seg i leken. Nå i kveld mente jeg at jeg så noen bitte små, blanke knopper på Ousses jur, så selv om det ikke er store greiene, fikk jeg med viss vanskelighet tatt en prøve av den ganske så lite melkelike væsken også fra hennes jur. Fire rosa felter! I følge fasit er melken klar for følling! Nå er det ikke helt sikkert at hun føller det neste døgnet. Hopper kan være veldig forskjellige på det punktet…. så så enkelt er det ikke. Kalsiumtestene skal i første omgang si i fra når sjansen er liten og man ikke behøver å passe på.. Kan være greit å ha for de som ikke har mer enn en hoppe og mangler avansert føllvarslingsutstyr?
19.mars: Har lagt ut noen flere bilder. Noen av åringene, samt noen av de møkkete hoppene våre….
Det er et vanskelig føre om dagen. Når det er plussgrader om morgenen, kan hoppene gå i grusgårdene. Når det er frost, blir føret for skarpt der. I dag slapp vi dem derfor ut på jordet der det er gras. Ulempen er selvsagt at det tiner utpå dagen, og da er det intet pent syn som møter oss når hoppene skal inn. Elisabeth fikk bruke flere timer på å få av dem det verste igjen…. Løsningen er selvsagt å slippe dem ut grytidlig, for deretter å ta dem inn før det tiner…..
I morgen tidlig skal vi feste føllvarslere på fire av hoppene. Per i dag har også Agria Racing og Misty passert 10 måneder, men de får vente. Hadde egentlig tenkt å vente med Ousse også, men har ombestemt meg. Hun har aldri hatt føll før, og har gått 11 måneder om en uke. Hun er dessuten ikke spesielt glad for at vi holder på med juret hennes, så det er ingen løsning å ta kalsiumtester heller…. Hvis jeg skal gjette, vil jeg si at hun minst går et par uker til? Hooker kommer nok om ikke så lenge. Skal begynne kalsiumtestingen av jurinnholdet hennes i dag, for å sjekke ut hvordan det virker. Tanken er at den testen skal kunne si hvor sannsynlig det er at hoppa føller i løpet av 24 timer, fint når man skal bort en tur… Ulempen er selvsagt at hoppene er så forskjellige, så det som gjelder for en hoppe, gjelder ikke for den andre….
13.mars: Visste jeg det ikke! Vi målte feil for drøye tre uker siden. Synes årets åringer er ganske store, men har ikke tidligere pleid å måle dem på denne årstiden. Bestilte derfor en slik målepinne som blir brukt på utstillinger, og se der! No vart det andre boller! Thymian er 151 cm, Trinitro 145, de andre fire gutta mellom 140 – 142, mens de tre åringshoppene er 138-140 cm over manken. Og det mangler fortsatt en måned på at de eldste er 12 måneder gamle….. Har lagt ut målene på deres egne sider, og kommer til å måle dem med (u)jevne mellomrom heretter.
12.mars: I dag skulker jeg! …bra det er meg som er sjefen, ellers hadde det blitt bråk! Elisabeth har tatt seg 14 dager ferie før sesongen starter, og selv om jeg egentlig ikke misunner henne det (hvem er det jeg lurer…?), medfører det nødvendigvis masse ekstraarbeide for meg. Er rett og slett skikkelig sliten, stakkars meg…:-( Gikk ut i stallen, med alle intensjoner om å slippe ut hestene, regn og alt. Da jeg hørte et forsiktig lite host fra en av hoppene, ombestemte jeg meg brått! Innedag. Måker i morgen! Lars har lovet å hjelpe til, og i tillegg kommer Siv for å jobbe da. Easy-peasy! Fôret med grovför , før jeg gikk inn igjen. Å, hvilken fryd…! Har vel tenkt å måke noen bokser litt senere, i alle fall til de hoppene som er nærmest følling. Samt hingsten…… må i alle fall fôre, og det tar ikke så rent liten tid det heller, egentlig. Lemper alt grovfôret opp i trillebår, før det blir kjørt rundt, vil være 100% sikker på at det er i orden. Åringene har fått fôr ute, fyller på mer inne hos både dem og hoppene, senere i dag. Det er vanligvis bare tre dager i året det ikke blir måkt i stallen; 1.juledag, 1.nyttårsdag, samt 17.mai. Skulle det hende ellers, er det vanligvis fordi en eller annen (les: meg) er syk…… Dagen i dag føles derfor deilig dekadent! Tror kanskje jeg skal tilbringe dagen på sofaen med en bok? Etter at jeg har gjort aldri så lite kontorarbeide kanskje? Har en del bestillinger liggende, men jeg får ikke fakturert euroer med dette nye systemet riktig enda….
Angående «løpshesten» min: Kjøpte tilbake Qryztal (CR Commando – Bijou Hanover), siden ingen ville kjøre med henne! Hun ble solgt på auksjonen for 2,5 år siden for 140.000, trodde ærlig talt også selv at hun skulle bli en racer! Hun fløy løs som åring, og ble bakredd. Kom hit sommeren da hun var to, for å komme seg etter en operasjon for griffelbensbrudd i et bakbein. Ble sendt inn til Kai Johansen på Bjerke, og travet fint begge mønstringsløpene sine etter et par måneder, begge på 1.28. Hun var spesiell, men Kai hadde ingen problemer med henne. Eieren flyttet henne imidlertid, og da fortsatte elendigheten. En ny trenerstall, oppgitt! Tilbake til den stallen der hun var aller først, der viste det seg at hun ikke var kjørt med i det hele tatt de siste 3-4 månedene. Da jeg kjøpte henne i desember, var hun ikke et spesielt trivelig syn. Langhåret og tynn, uten veldig mye livsgnist. En blodprøve sladret om rester av en infeksjon i kroppen?, så jeg bestemte meg for at hun behøvde en ferie. Mat (er faktisk veldig viktig!), stor luftegård med to andre hester, der hun fikk flydd skikkelig da hun endelig våknet til liv igjen. De siste seks ukene har hun vært tilbake hos Kai som nå er på Nannestad, han er kjempefornøyd med henne. Siden hun var lite trent den siste tiden, må vi nødvendigvis bruke tid til å bygge henne opp. Det er nemlig skikkelig traver….!!! Skjærer det seg, har jeg altså en avlshoppe til…..
8.mars: Tenkte jeg skulle skrive litt om været, til en forandring..:-) Det blåser, er midlertidig opphold akkurat nå, men skydekket og værmeldingen for de neste fire dagene er ikke spesielt lystelig lesning, må jeg si.! Regn, regn, regn og masse vind! Oversatt: Korte lufteturer, mye beinvasking og pussing. Mye møkk og tunge trillebårer! Ikke akkurat det jeg hadde ønsket meg!
Har som tidligere nevnt tre hopper som har passert 10 måneder, nå er det pluss 12, 11 og 8 dager over. Bortsett fra førstnevnte (Hooker) , ser det ikke ut til at de har det spesielt travelt med å sette jur. Når det er sagt, har de to andre aldri hatt føll før, så det kan være vanskelig å bedømme dem. Det tar nok et par uker til, kanskje mer. Nå er jeg imidlertid ikke så helt sikker på at noen av de tre føller først. (Obs! Et solstreif over tastaturet!!!) Diva ser ut til å ha det travelt også i år. I fjor tok hun en kjempespurt og føllet først av alle, 18 dager før 11 måneder. Magen er kjempediger, og hun har mer jur enn noen av de tre førstnevnte. Hun har gått 10 måneder først om 4 dager, men går garantert ikke 11 måneder i år heller….
Tok noen bilder av åringene i forgårs, de ligger ute. Har fordelt dem sånn noenlunde utover sidene deres, var bare Tarantino som ikke fikk noen nye bilder på siden sin. Det må vi rette på, han er jo den som er finest av alle akkurat nå! De andre er i mer eller mindre pussige valpestadier! Alle har selvsagt vinterpelsen på fortsatt, det ville vært litt uansvarlig å henge den bort med de temperatursvingningene vi har om dagen . Eneste som har misforstått, er Ousse (som er en av de tre som har termin først). Hun kom med en veldig lang pels i høst, nå er den borte, og en gyllen, kortkort sommerdrakt er allerede hentet fram…. De andre hoppene er ikke akkurat langhårete de heller, men det får da være grenser!
6.mars: I går snødde det vannrett på kvelden. I morges hadde vi det reneste påskevær, med gnistrende snøføre og sol. Nå på ettermiddagen er det sølete igjen, så hoppene måtte inn før de egentlig hadde tenkt seg. Slapp dem på jordet i stedet for i luftegården, og måtte ta dem inn før topplaget ble ødelagt. I motsetning til mange andre steder, er ikke hoppene her ute så lenge nå om dagen. Siden jeg ikke har lyst til å fôre ute i søla, og siden de har behov for å spise mye av tiden, blir det bare rundt 5 timer på de høydrektige hoppene. De går og peller de spredte grønne spirene ute på jordet… Unghestene har selvsagt mat ute, og går heller ikke inn før det mørkner eller er dårlig vær. Sånn som i går kveld… I morgen venter mer drittvær, det er meldt regn og vind. Til en forandring…….!
Skulle ha skrevet kreditnotaer til en del som tydeligvis har ombestemt seg angående hingstevalg Problemet er bare at vi holder på å innstallere et nytt fakturerings/regnskapssystem som også kan handtere annen valuta enn norske kroner. Det har vært noen skjær i sjøen, og vi ligger litt etter. Holder dessuten på å gjøre om varslingssystemet ute i stallen. Skal snart feste de første tre føllvarslerne! Håper likevel de venter med føllinger til etter påske, har absolutt ingen hast!!!
Vi har fortsatt ikke chipset eller tatt DNA-prøver av åringene, tenkte gjøre det neste uke? Torsdag kanskje? Selv om det ikke lengre er obligatorisk med en tredje grunnvaksine, tror jeg vi gir dem en likevel, samtidig.
Har jeg nevnt at jeg plutselig har hest stående hos trener?? Er 4 år og kapabel, men vanskelig, i følge tidligere trenere. I følge min trener er hun bare snill og grei….:-)
2.mars: Vel hjemkommet fra Axevalla og den svenske premieringen, med mange inntrykk. Du finner bildene her: Bilder,våren 2008.
For å få med oss alt dro vi grytidlig torsdag morgen. Per Erik (Jetstile-oppdretter!) kom innom meg litt over 4 om morgenen, det betyr at han startet hjemmefra rundt 3…. Hva gjør man ikke! Vi var på Axevalla i god tid før den første hingsten skulle bedømmes. Første del av bedømmelsen foregår alltid innomhus i Sverige, hingstene røntges aller først, før de måles og vurderes nøye fra alle bauger og kanter. De måler til og med størrelsen på testiklene til hingstene, ikke alle som er like happy over det…. Forrige året, da Thai Tanic ble vist, måtte Gro Anita til å klø hingsten på låret for at dommerne i det hele tatt skulle finne noe å måle….!! Ola Martin Foss, som er medlem i den norske kåringsnemnda, var overraskende nok med på undersøkelsene. Siden mange av de viste hingstene senere skal bedømmes av den norske kåringsnemnda for import, ville han se dem i levende live på forhånd.
Likte spesielt godt Dream Vacation, Flirtin Man, Quite Easy og Simb Chaplin. Straks dommerne var ferdige med en hingst, bar det ut til fotografering med mesteren Claes Kärrstrand. Stakkars Claes løp som et pisket skinn. Først fotografere inne, deretter et stykke å gå for å finne et bra sted å jobbe med mer eller mindre samarbeidsvillige hester, deretter i full fart inn for å få med seg den neste hingsten inne..osv. Ikke noe rart den mannen er bare skinn og bein…. Alle 9 hingstene skulle tas i ett, så Per Erik og jeg måtte bare droppe Staro Azazell og Was It a Dream til fordel for lunsj. Deilig å få satt seg ned i varmen en stund….
Etter dagens økt, dro vi først innom Lindärva og Peter. Vi så årets første føll (glemmer alltid at de er så små…), hilste på gårdens eneste hingst, Rite on Line (de andre står på Alebäck), og sjekket ut den store utegangsstallen der de fleste hoppene gikk. Siden Peter så tydelig var veldig opptatt med å gjøre stutteriet klart til vårens snarlige innrykk av hopper, ville vi ikke forstyrre så lenge. Vi dro i stedet til hotellet Lumber og Karle, et ganske nybygd hotell i «hestens tegn» . Det er en mengde malerier og bilder av hester rundt omkring, og rommene har fått navn etter forskjellige sponsorer. Frokostsalen heter forresten Giddesalen, mon tro hvem den er oppkalt etter….? På hotellet traff vi Børre (hingste-eier og stor oppdretter, med 18 egne hopper som skal bedekkes i år!!!) og Perry Söderberg. Sistnevnte har et noe spesielt yrke. Han bor i USA, er agent og sjekker ut unghester for en rekke kunder, som for eksempel travtrener Jimmy Takter. Noen år sjekker han ut ca 2000 åringer i løpet av august – november, før de kommer ut på auksjonene. I motsetning til hva mange andre gjør, ser han først på alle hestene, før han ber om stamtavlen på de han liker best. I tillegg plukker han ut unghopper for flere av de større stutteriene. Skal si det ble snakket en del trav og hingster utover kvelden, ja…..
Fredagen fikk vi egentlig bare med oss travprøvene og en handletur i utstyrsbutikken, før vi vendte nesen hjemover igjen. Dream Vacation hadde ikke hatt sele på seg siden han la opp, så han avsto. Likte veldig godt Quite Easy i banen, han var kattemyk i bevegelsene der han formerlig rullet i vei i fin stil…. Per Erik skulle på årsmøte i sitt travforbund, så vi hadde ikke tid til å vente på lunsjtravet og sluttoppstillingen. Bra det finnes noe som heter internett og mobiltelefon!!!
28.februar: Ut på tur! Referat følger!
26.februar: Drittvær!!! 1,5 pluss, regn og vind. Hva er vitsen? Tror ikke hoppene kommer ut i dag i det hele tatt….. Strødde opp hos åringene i går kveld, så de kan holde seg inne i dag også. Blir det litt opphold innimellom, får jeg heller åpne opp for dem, så de får rast fra seg litt. Får pakke inn hingsten og slippe ham ut en sving. Kanskje….
25.februar: Da har alle åringene fått hver sin personlige side. Nå i begynnelsen er de ikke all verden. Har samlet de bildene som allerede fantes andre steder, under hver enkelt. Fant dessuten noen få ekstra, som aldri var lagt ut tidligere. Noen av gruppebildene er lagt inn hos alle sammen. Har dessuten skrevet litt om hvorfor de fikk navnet sitt og hvorfor de har den spesielle avstamningen. Har også lagt inn linker til stamtavlene deres på www.blodbanken.nu. Det som skal komme etter hvert er selvsagt flere bilder, samt en liten dagbok over hva som hender i deres liv fram mot auksjonen. «Check it Out!»
21.februar: Merkelig vær til å være i slutten av februar. Mange plussgrader, det holder på å tørke opp foran stallen. Vi har heldigvis en del luftegårder som var nygruset i høst, nå har vi måttet ta dem i bruk. I går var hoppene i overkant møkkete da de kom inn, det var å vaske bein samt tygge støv utover kvelden, med skraper og børster. I dag, med skifte av luftegårder, var alle nesten helt rene da de kom inn! De tre nyeste hoppene, Misty, Ideal og Ousse, har heldigvis ikke lagt seg til den uvanen det er å rulle seg i møkka.
De første hoppene passerer 10 måneders svangerskap neste uke. Da begynner nedtellingen for alvor, og de tre neste ligger ikke mer enn 2-3 uker etter der igjen. Ingen av de tre første har begynt å sette noe jur, så de drøyer nok en god stund enda… og det er HELT greit! Har ingen hast med å få småtroll før godt etter påske! Hooker var jeg bekymret for allerede i november, trodde en stund det var noe alvorlig galt med folungen eller svangerskapet. Hun har en merkelig måte å angripe maten på. Hun begynner å spise når det fôres, men spiser ikke mer enn få minutter om gangen. I mellomtiden står hun i hjørnet sitt og ruger… før hun tar noen munnfuller igjen. Hun ser imidlertid bra ut, er sprek og ranghøy (nr 2?) ute, og får da i seg nesten det jeg ønsker av mat, selv om det ser litt pussig ut…? Har imidlertid fått andre bekymringer. Har en hoppe som har gått drøyt 8 måneder, og derfor bør gå minst to til. Hun har lagt seg til mye jur, har slakket opp i bekkenet, og har begynt å spise dårlig. I går oppdaget jeg at hun har helt hvit melk også…. Passer veldig dårlig! Selv har jeg erfaring med to sånne tilfelle fra før. Den ene gikk med melken rennende i to måneder, før hun føllet normalt etter 10. Der ble vi reddet av råmelk fra fryseren, regnet ikke med at hennes egen var noe tess lengre. I det andre tilfellet kom folungen levende ut, men døde etter en stund, den var rett og slett ikke levedyktig. Det var ille. Har samlet inn info på slike tilfelle, en sambygding har en hoppe som fikk melk etter 9 måneder, det tørket inn og nå etter 10 måneder er alt normalt, med lite eller ingenting i jurveien. Det kan egentlig gå begge veier. Vi har tatt henne ut av flokken, hun går i stedet i en luftegård ved siden av de andre. På den måten har hun selskap, mens vi unngår stress. I tillegg har vi satt henne på en hormonkur anbefalt av veterinærhøyskolen, for om mulig reversere utviklingen. Enten så går det bra, eller så gjør det ikke. Det er bare å vente og se. På et stort svensk stutteri har de en hoppe gående på Ventipulmin, for å forlenge hennes svangerskap. Hun pleier å følle i tidligste laget. Tanken der er at hun ikke skal få veer mens hun går på medikamentet.
I dag målte vi mankehøyden på åringene. Er redd vi ikke var helt nøyaktige i høst da vi målte Thymian, eller så har han ikke vokst mer enn en centimeter? (Stemmer ikke!!!). Fikk ham til å være 145 cm i mankehøyde nå, han er litt mer enn 10 måneder gammel, og det er absolutt tilstrekkelig!!!! Trinitro er nest størst og nærmer seg 140, mens de andre ligger mellom 131 og 136 cm. Med andre ord, helt normalt for normalt store hester i alderen 8-10,5 måneder. Skal skaffe meg en målestav som er helt nøyaktig, er ikke alltid like lett med målestokk og vater…. Ellers er sidene til åringene nesten ferdige!
Forresten, har hest i trening på trenerstall også, nå……
18.februar: Har begynt på egne hjemmesider til hver av fjorårets føll, tenkte det kunne være gøy? Tenkte å skrive litt om hver enkelt framover mot høsten.
17.februar: Det har vært noen innlegg i TGN angående hestenavn igjen. Triggeren var godtgående Bye Me a Rose, som noen påstår skulle ha hett Buy Me a Rose i stedet. Det kan godt hende oppdretteren ikke var så stiv i engelsk, men det kan like gjerne være gjort med vilje av en eller annen grunn. I det siste innlegget var det dratt fram flere andre eksempler, jeg var veldig glad for ikke noen av mine «kreasjoner» ble hengt ut der. Vil gjerne bruke min egen lille vri på navnene, men det er sjelden uhell…. Prøver å unngå at navnene skal bli negativt ladet, og at de skal kunne misforstås, men kan vel risikere å bomme. Kalte en gang en hest for Chamorro, noe jeg syntes var relativt uskyldig. Er et spansk navn, også en politikerfamilie i Nicaragua, også et språk og en folkegruppe. Syntes det passet på den mørke, pampige hingsten. Han som kjøpte den, trodde det var navnet på en mafialignende gruppe, kalt Camorra. Han byttet dermed navnet til det akk så kjedelige My Patriot….. Det er noe av det stusseligste jeg vet, når unghestene mine bytter navn! Det er nesten som å miste dem helt på en måte, verre enn å sende dem av gårde…. da eieren til Malaproposa ville bytte til Miss Arnek, kjempet jeg i mot med nebb og klør og massevis av tydeligvis overbevisende argumenter! Og vant ! 🙂 Det verste navnet jeg kommer på i farten er Miss Foster, skrekk og gru! At det ble sluppet gjennom sensuren, må da ha vært en glipp?? Sjekket for øvrig muligheten for å få byttet navn på Hooker, men det gikk ikke. Har hesten startet eller fått avkom, må man leve med det.
Noen synes det er vanskelig å finne på navn, mange er ikke stive i fremmedlandsk, og behøver hjelp! En del tar minste motstands vei og kobler sammen litt fra mor og litt fra far eller en annen i tjukke slekta. Noen har oppdretternavn og kan derfor velge ganske fritt, noen holder seg til et tema. Mange er skikkelig flinke, særlig synes jeg det er mange flotte kaldblodsnavn! Prøver å notere meg navn som dukker opp i løpet av året. I tillegg leser jeg i gjennom ørten ordbøker på diverse språk, så du kan regne med at skrivemåtene mine ikke er uhell, selv om de kan være rare innimellom…. Prøver også å få navnene til å passe til hestene, hvis det går å få til. Er spesielt begeistret for melodiøse spanske, portugisiske og italienske, navnene derfra er likevel lette å uttale, i motsetning til mange franske. Har nettopp søkt om godkjenning på den franske avlshingsten Prodigious, men har hatt litt problemer med å få med tunga i uttalen på den siste delen av navnet. Det tok meg også lang tid å få schvung på Joyau d’Amour. Jeg liker best navn som kan rulle over tunga, uten at man risikerer at den slår knute på seg….Tuttalaforza…..
Har forresten et veldig vakkert navn på lager, men det er en stund til jeg får brukt det, hvis vi skal fortsette å gjøre som nå. Kommer nok i alle fall til å hoppe over slutten av alfabetet, og begynne med A igjen når franskmennene gjør det…..Årets føll skal begynne på U. Neste år blir det antagelig både V og W på en gang. X, Y og Z skal vi vel også klare, mens Æ, Ø og Å definitivt ikke kommer på tale! Lurte en stund litt på det italienske alfabetet. Deres 2003-årgang begynner på G, 2004-årgangen begynner på I, mens 2005-årgangen hopper rett over til L????? Fant deretter ut at de ikke bruker verken H, J eller K ellers heller, så da så…..
15.februar: Influensa heter det visst, når man har feber og det ikke gir seg med det første? Gjør det jeg må i stallen, må innrømme det var skrekkelig slitsomt i går. I dag slipper jeg, Siv ville gjerne jobbe 🙂 Lars er på guttetur i Los Angeles, de har vært på racingbanen flere dager, i Rocky Mountains, i New Mexico, på Hooters (selv om Lars påsto han ble på hotellet da de andre gutta dro dit…..?). De har det tydeligvis fint, selv om det visstnok var en aldri så liten uoverenstemmelse angående noe ikke helt bra krabbekjøtt en dag… Han ringer pliktoppfyllende hjem hver dag, og har ytret bekymring over min stadig mer bedrøvelige, knirkende stemme som sladrer om at helsetilstanden ikke er den aller beste. – Synes du høres dårligere ut for hver dag, sier han. -Nei da, kvitrer jeg så godt det lar seg gjøre, når man i stedet høres mer ut som ei geit med ståltråd surret rundt nesen…-alt er så bra så, jeg er frisk og rask, har bare mistet stemmen. Siden det likevel ikke er noe han kan gjøre med det, behøver jeg jo ikke helle malurt i begeret hans!
11.februar: Så sitter jeg her, klokken er halv tre om morgenen, eller kanskje mer riktig å si: Midt På Natten! Kom hjem fra Starum i går ettermiddag, trøtt og syk. Selvsagt! Er så lite ute blant folk, at når det først skjer, blir jeg syk av det. Ørebetennelse, bihulebetennelse og snydens forkjølet. Prøvde å drukne basiluskene med en hel flaske hvitvin, men det hjalp så lite. Hadde en skrekkelig natt på sovesofaen på rommet jeg delte med Torill. Svimte av straks jeg hadde fått krabbet til køys, men våknet ganske raskt av en ekkel kant som stakk opp tvers over hele sengen. Ikke mulig å finne en brukbar sovestilling, før jeg fant ut at jeg kunne ligge med ryggen mot hodegjerdet og beina i rett vinkel nedover. Siden jeg vanligvis roterer, hadde jeg et stort problem. Måtte sette meg helt opp for å få snudd rundt, og det var ikke helt lettvint, kan man trygt si! La meg sent, sto opp tidlig, og snek meg inn bakveien til kjøkkenpersonalet som holdt på med forberedelsene til frokosten. Det skal bare være sagt: Maten var prima hele helgen, og det var rikelig! La meg tidlig da jeg først kom hjem, men fikk ikke sove mer enn fire timer fordi det dunket både her og der oppi hodet mitt.
Hvordan det var på oppdretterkurset? Flott! Traff masse mennesker jeg ikke hadde sett på en stund, eller bare hadde snakket med på telefonen. Hadde stor glede av først og fremst det sosiale ved helgen, men fikk også mange impulser og lærte en god del. Etter en opptelling viste det seg at forsamlingen eide til sammen mer enn 150 drektige hopper (Bootsman hadde reist hjem da!)
John Bootsman er en av Sveriges/Hollands største oppdrettere, med rundt 120 egne avlshopper (grøss og gru, sier nå jeg!!!) Han er en karismatisk, hyggelig og kunnskapsrik fyr. Han snakket i et kjør i to stive timer, vekselvis på engelsk og på svensk, vi satt som tente lys alle sammen. Det eneste jeg reagerte på, var da han dro fram 10-12 eksempler på avlshingster og hvordan de avler. Ikke helt enkelt å være objektiv når man selv er aktør i markedet og helt tydelig har sine egne hjertebarn……. Vi fikk tid til å snakke sammen i bilen oppover, og jeg er hjertens enig i det han sa når han snakket om valg av hingst: Mange er altfor opptatt av bare å matche stammer, de tenker ikke nok på hva slags type hoppa er. Det er snakk om å ta hensyn til både genotypen (hva som finnes i genene) og fenotypen (hva man ser, hva slags type hest man har fått)! Du finner for eksempel helsøstre som på papiret selvsagt har de samme genene, men har helt forskjellig fenotype. De skal ikke uten videre bedekkes med samme hingster heller…. Bootsman fikk se en oversikt over hoppene mine, og da han snudde seg mot meg og sa: «Jag är imponerad!» svevde jeg mot skyene i stolthet over min lille hoppestall…:-)
Dag Austbø er alltid interessant å høre på. Han vet hva han snakker om, og fôring av avlshopper og unghester er kjempeviktig. Spesielt den biten at man må få analysert grovfôret for å vite hva man skal gi av kraftfôr og tillegg. Nytter ikke å sette opp en fôrplan, hvis man må gjette seg til mesteparten. Var spesielt å se Bootsmans fôringsopplegg kritisert sønder og sammen , følte et visst ubehag akkurat da, på hans vegne…. Han fikk skryt for den høye kvaliteten på grovfôret, men fikk kritikk for å bruke kraftfôr og tilskudd fra flere forskjellige produsenter, som ikke supplerte hverandre og derfor avdekket mangler i spesielt mineraler og sporstoffer….. Fikk selv tilsnakk i timen for skravling og for å være uoppmerksom(!!) Er fortsatt ikke enig i den grovfôrmengden han la inn, samme hva han sier, hopper og unghester med fri tilgang på ensilert gras, spiser vesentlig mer enn det han gikk med på at de gjorde. Veier man en balle, den veier mellom 5-600 kilo med 70 % tørrstoff og man bruker den opp på to dager og 22 hester, så får de nødvendigvis i seg mer enn 7-8 kilo hver…..
Unngå parasitter inne og ute: Der var det oppdretter Tone Wirkola som var i ilden. Hmmm…… Et viktig emne! Det gikk litt fort i svingene innimellom. Kunne godt brukt visuelle hjelpemidler som alle de andre, snakket litt saktere og utdypet emnet litt mer. Positivt at ingen rakk å sovne. Kortversjonen: Hold det rent i boksene, måk luftegårdene og plei beitene! Mangelen på akademisk kompetanse skinte kanskje litt i gjennom, blant annet ved mangelen ved bruk av fremmedord, men hun rodde seg i land ved å si at det var slik de gjorde det hjemme på gården, og det kan jo ingen arrestere henne på…. Kunne kanskje fortalt alle om hvilken erfaring hun har med hest: Jobbet på trenerstall på heltid i fire år, norgesmester i travkjøring, trenerskolen, kurs i alternativ behandling av hest, hingsteholder i x antall år, oppdretter i stor skala etter norske forhold, har klort seg fast på seierspallen i oppdrettertoppen de siste årene (har ambisjoner om å puffe thaiene ned fra toppen…), har tatt i mot et stort antall føll og har solgt til sammen ca 37 unghester på auksjon 2002-2007….Negative personlige egenskaper: Er et brushode innimellom, noe som dessverre kom til utrykk et par ganger under andres innlegg…:-( Foredraget finner du her.
Tore Kvam tok deretter for seg parasitter sett fra en mer vitenskapelig side, med ekle bilder av diverse eksemplarer. Brukte kanskje litt mye tid på å snakke om bruksprøvene på dølahester (!!) i begynnelsen av den strengt tilmålte tiden. Uten å ha hørt det foregående innlegget, bekreftet han dessuten mesteparten av det som ble sagt da. Hold det rent!
Gruppearbeidet vårt led nok under tidsmangel og med deltagere som hadde gjort hjemmeleksene sine til strykkarakter. Forslagene som kom opp var de samme gamle; Mer penger til heste-eierne, mer penger til oppdretterne, mer penger til kaldblodshestene (gjett hvem!), mønstringsløpene tilbake til slik de var, flere oppdretterseminarer, oppdretterforening, oppdretteren inn i løpsprogrammet, flere oppdrettere inn på sermoniplass i flere større løp, blomster? (P.S. John Bootsman fortalte han ble «kastet ut» fra sermoniplass da hans Virgill Boko hadde vunnet Europaderby på Bjerke, ingen skjønte hva han hadde der å gjøre, han som bare var oppdretter….!!!!), momsgaranti fra DNT ovenfor tollvesenet på hopper som har vært i utlandet til bedekning, …..?
Middagen, eller skal jeg si banketten?, var prima. Hvtløksmarinert scampi med hvitløksbrød (var så sulten at jeg tror jeg spiste 4 stykker…), indrefilet med pommes noisettes, brokkolli, sopp, småløk og cherrytomater, samt vaniljeis med lunken bjørnebærkompott. Det var der hvitvinspimpingen startet (søren og, skylder deg penger, Ola Martin…!) Fengende musikalsk underholdning mot slutten, der enkelte ble reddet fra å dumme seg ut ved å hoppe ut på gulvet, dansende ellevill cancan, ved at musikken tok slutt….. Deretter var det mer drikking og mange diskusjoner i baren til vi ble kastet ut rundt klokken ett, enkelte hadde da ikke helt styring, verken på tunga eller beina. Bare så det er sagt, Det var ikke meg! Jeg var i forbausende fin form, og helt våken hele tiden!!!!!
Å starte som foredragsholder søndag morgen etter en slik kveld, er aldri enkelt. Hippolog Elin Grønning brukte mye tid på å fortelle om sin bakgrunn og spesielle utdannelse, og det var absolutt interessant. Det som var litt dumt, var at hun deretter brukte så mye tid på å snakke om grunnleggende ting om hest og deres naturlige atferd i vill tilstand i følge studier av przevalskihesten, at hun bare fikk skummet gjennom det hun egentlig skulle ha snakket om (preparere en unghest for auksjon) i løpet av fem minutter på overtid…..
Etter en kaffepause skulle vi lære å selge oppdrettet vårt på nett. Det ble litt nedtur. Siden de fleste av oss allerede hadde egen hjemmeside, og derfor ikke hadde behov av å detaljer om hvordan man kom seg dit, og resten stort sett benektet at de hadde noen som helst intensjoner om å lage en, ble det litt langtekkelig for de fleste av oss. Noen kunne alt stoffet, de fleste av resten skjønte ikke bæret….Kunne derfor med fordel vært strammet inn en god del, slik at publikum hadde fått anledning til å stille spørsmål i stedet.
Tina Brauti avsluttet seminaret med å fortelle hvordan man skulle få best mulig pris for unghestene sine. Hun imponerte tilhørerne: Hva den dama rekker å få til, sier jeg bare! Hun fortalte om hvordan hun og hennes samarbeidspartnere gikk fram for å markedsføre unghestene sine. Ikke ulikt det vi har gjort selv de siste årene, selv om hun tok det enda lengre. Konkurransen tilspisses, vi må stå på og følge med i svingene. Hadde tenkt på videofilming av unghestene i flere år allerede, i fjor fikk vi et spark i baken for å få det til. I år skal også vi bli bedre! Mens hun snakket, fikk jeg dessuten flere idéer for årets unghester…. En av dem tror jeg det er ingen andre enn vi som kan gjennomføre..:-) Vent og se! Tina reklamerte for nettstedet sitt; www.travavl.com, og der er det vel verdt å oppholde seg , lange tider av gangen. Hvis noen skulle undre seg over manglene i hingstekatalogen, så er det i hovedsak «våre hingster» som mangler der. Med en stykkpris på 3-5000 kr per hingst (eller noe sånt?) og et antall av bortimot 30 hingster å reklamere for, sier det seg selv. Det blir for dyrt! Dessuten antagelig unødvendig, siden de fleste finner veien til denne siten også, og siden hingstene våre ser ut til å få hopper likevel…..
Konklusjonen på oppdretterseminaret? Flott tiltak, flott gjennomført, mer sånt! Blomster til initiativtakerne Per Erik Hagen og Kari Hustad!
Nå nærmer klokka seg snart et tidspunkt der jeg kan tenke på å vekke de firbeinte i stallen. Kan ikke sende ut Lars, han er på guttetur i Los Angeles. De hadde rundt 25 grader i går. Selv har jeg altså disse hestene å tenke på…… Har ordnet meg fri fra stalltjeneste i dag og i morgen, det vil si, jeg må jo fôre, da…..Tror unghestene får sovemorgen, de får vente til Elisabeth og Siv dukker opp, langt ut på formiddagen…(eller klokken 0900, som det også kan sies….) Håper/regner med jeg føler meg bedre etter hvert…
6.februar: Slaps og is og sludd og regn…. Alle hestene har vært ute i dag, men det er like spennende hver morgen: Er det føre for barbeinte hester?
1.februar: Regn og mye våt snø og sterk vind….! Blir mobbet fordi jeg er så værfiksert, sjekker yr.no fire ganger i døgnet, men er det noe rart? Synes det er bra å være littegrann forberedt….Våknet så vidt i natt og kastet et blikk bort på den digitale klokken som står på nattbordet…svart! Strømstans! Lysvåken satte jeg meg opp og tittet ut vinduet. Ble forvirret da jeg så at utelysene på storstallen virket, men ikke på utegangen og lillestallen. På soverommet var det ikke noe lys, ikke på badet heller, gulvet var kaldt, men lysene på badekaret virket. I gangen var det mørkt, på kjøkkenet virket noen av lysene, men ikke kjøleskap, komfyr og de andre elektriske duppedittene. Hmmmm… I stua virket lysene å være på 2/3 styrke, på kontorene virket alt. Gikk ut i stallen, og fant ut at viftene i storstallen fortsatt svivet og gikk, men i lillestallen var det stille. Satte opp dørene på gløtt, og la meg igjen. Ingen forandring da jeg sto opp. Tydelig at en av fasene inn til gården har gått, mens de to andre virker. Fôret i lillestallen med hodelykt, hoppene syntes det var littegrann skummelt, men roet seg straks maten var servert. Inne hos folungene var det svart, fikk vente litt med dem. I storstallen var det lys i to av rommene, i mellomrommet var hovedlysene av, mens nattlyset virket…! Satte opp dørene til stallen ved siden av, så jeg skulle se hva jeg fôret med. Nå som det har blitt lyst ute, regner jeg med at det skal gå greit å måke der også.
Vi slapp ut alle hestene i går morges, men tok dem inn igjen etter bare tre timer. Det snødde og regnet vannrett. Det samme været skal fortsette i dag, snøen er blytung og klissvåt, og siden det skal fryse på i natt, vil det bli is i sporene der hestene tråkker. Har bestemt meg for at hestene får være inne i dag, ingen spesielt vanskelig beslutning å ta… Får kanskje slippe ut hingsten en liten tur, uten teppe kanskje, så kommer han fort nok inn igjen….:-)
Fant etter hvert ut av strømsituasjonen, det var trafoen like ved som hadde røket. Ringte e-verket halv to, syntes det begynte å trekke i langdrag. De hadde ikke peil på at noe var galt, men var raskt på pletten. Heldigvis! Tjoret trafoen midlertidig til en stålcontainer, skulle komme på mandag med gravemaskin…..
30.januar: …jojoværet fortsetter. I forgårs hadde vi noen cm snø og flere minusgrader. I går kom hestene inn, sølete under magen og på bakbeina, strålende sol og mange plussgrader. i dag har vi fortsatt fint solvær, men nå ligger det 10 cm snø på bakken…. Det er dessuten meldt snø og sludd hver eneste dag i en uke framover. Kanskje vi får beholde snøen en måned eller to? Er så fint for de små, og hoppene elsker å rulle seg i det. I dag var det ellevilt basevær på alle fronter.
Hoppenes livvidder blir stadig drøyere. De første føllene ventes i slutten av mars. Hooker er den som har termin først, og hun synes tydeligvis folungen er plagsom. De siste to månedene har hun hatt perioder hun har spist dårlig, for så blomstre opp igjen. Er hele tiden sprek nok ute, men tar mange pauser i spisingen. Hun er så stor selv (ca 170 over manken) at man skulle tro hun var den som hadde mest plass, særlig siden magen hennes ikke er særlig større enn noen andres…. Antagelig driver den lille tassen og hopper rundt inni der, mens han/hun deler ut spark i hytt og pine….?
Åringene har blitt store. Så det spesielt godt da vi tømte og strødde opp utegangen på lørdag, da var det lett å se hvor mye høyere de hadde blitt siden innsettet. …Og de utvikles fortsatt fint! Kremgjeng!!! Elisabeth har begynt å jobbe litt med dem, og de lærer fort.
24.januar: Endelig!! Fikk ut de aller fleste kontraktene så de går med posten i dag. Venter med de hingstene som ikke det er søkt på foreløpig. Var spent på hvor mye sæd vi skulle få fra Kadabra. Kan glede alle med at vi ble lovet NESTEN nok til alle som hadde bestilt! Så da er det bare å vente spent på den «snille postmannen» …:-) De andre får bie litt til, er alltid noen som har ombestemt seg. Når det gjelder Angus Hall, er det som vanlig tett på ventelisten. Der er det ikke store håp om å få plass. Det spiller det ingen rolle hvor mye sæd vi måtte få til overs, vi får bare lov til å bedekke et lite, fast antall hopper. Uansett! Har hingstens eiere bestemt! Sendte ikke med regninger i dag, venter med det til alle har kommet hjem fra Vincennes igjen. Har bedt alle om å si i fra om de har ombestemt seg, det er så tungvint å sende faktura for så å skrive kreditfaktura like etter.
Apropos Vincennes, skulle gjerne ha vært der. Kunne bare ikke ta mer fri, var borte forrige helg, skulle hatt noen familiegreier neste helg igjen, og så er det jo oppdretterseminaret helgen etter der igjen. Løpene kan jeg jo se på RD, men det var en kunstauksjon og noen gamle trykk jeg absolutt skulle ha tatt en nærmere titt på… Og så er jo absolutt ALLE man kjenner i Paris den siste helgen i januar…..
Fikk en forespørsel fra Norsk Hestesenter om vi foredragsholdere hadde noen spesielle ønsker….? Sendte av gårde en detaljert liste: …»jeg har tenkt å synge og breake, så jeg trenger et stort omkledningsrom for å skifte til magedanserkostymet (!), en skål røde seigmenn, åtte ekstra lysfontener, 14 saltstenger samt tre og en halv flaske med halvtørr champagne av 1989-årgang….» Det er sånne ting enhver arrangør er forberedt på, er det ikke? Bare synd at etter en halv flaske boblevann hadde ikke knærne mine engang klart å holde meg i stående stilling, tåler utrolig lite av sånt.. For ikke å snakke om de muligens varige psykiske skadene publikum ville blitt påført av et slikt syn…:-)
Været har vært veldig merkelig i vinter. Etter flere dager med pent, kaldt vær, fikk vi snøføre i går. Det regnet dessverre bort i natt, og i dag har vi hatt strålende sol og mange plussgrader, samt et stort antall hester som hadde kost seg i søla. Bare det er bart hver gang det fryser til eller snør, så får vi la være å klage. Holkeføre vil vi absolutt ikke ha!!
22.januar: Denne helgen hadde jeg fri! Helt fra fredag ettermiddag til sent søndag kveld! Hvis du lurer på hva som er så spesielt med det, er det fordi det var hele 14 – fjorten – måneder siden sist! Skjønner ikke hva folk som har hver eneste helg samt flere uker ferie hvert år, sutrer etter…… Gjorde vel egentlig ikke så mye spesielt. Dro ikke lengre enn til Oslo og booket inn i en suite på Continental. Er absolutt verdt prisen, selv om vi fint kunne tatt en uke i syden med fly og fullpensjon for det samme beløpet. Var ute og spiste snegler på Brasserie France fredag kveld, handlet klær og koste meg i bokhandlene lørdag formiddag (traff av alle ting kjente!), sløvet i senga foran TV’n lørdag kveld mens Lars var på en bankett sammen med racing-gutta (og – jentene), var på kino søndag ettermiddag (Rottatoille) og avsluttet med å få chili-svidd smaksløkene på Dinner. Det beste av det hele var at jeg kunne sove til jeg våknet begge dagene! Hvilket var 8 på lørdag og halv 9 på søndag…:-) Ikke en eneste hest i sikte! Nå var ikke Lars like heldig. På vei fra restauranten fredag kveld, tråkket han i en myk og saftig…(ja, hva ellers?) haug med hestemøkk etter politihestene!!!!
Har kommet godt i gang med oppdateringen av hingstesidene. Må imidlertid ta en liten pause for å få sendt ut bedekningskontrakter. Gjør det nå med en gang….. I alle fall om en bitte liten stund.. skal bare… søren! finner ikke på noen utveier! Ok, da!
14.januar: Da var vi der igjen! Den deilige, faste skaresnøen fra i går er borte! Nå har vi til gjengjeld fått slaps og is…. Hadde jeg trodd det hjalp, ville jeg blitt drittsur…… Må vente til det lysner for å se om og hvor hestene kan slippes ut. Eneste bra (!!!) er at det skal regne mer eller mindre uavbrutt i to døgn fra i ettermiddag. Det burde i alle fall ta knekken på resten av isen.
12.januar: Natt til i går var det et forskrekkelig bråk! UUUuuuuiiii rundt hushjørnene, vinden var visstnok oppe i 80 km i timen i kastene? Småekkelt. Og det regnet!!! Masse! Stakkars Lars brukte TIMER kvelden før for å få strødd opp luftegårder før han dro på noe «dragracing-greier» i England (…eller var det dragshow? …nei….var visst racing-relatert…) Regnet gjorde at mesteparten av isen var borte likevel 🙂 I går hadde vi sol, vindstille og fire plussgrader. I dag er det meldt samme dritten som tidligere i uken, regn, sludd osv. Hestene og oss tobeinte er ikke spes glade for det!
Skal begynne sortering og telling av frossen sæd i dag. Er en kald og monoton jobb, som dessuten tar laaang tid! Må imidlertid ryddes opp i containerne før vi skal bestille påfyll før sesongen. Har gjort klar kontraktene, må bare vente til enkelte er tilbake fra ferie før vi sender dem ut. Må sjekke noen veterinærpriser. Begynner utsendelsene neste uke?
Har hatt heftig mailutveksling med Anders Lindqvist angående frossensædens fortreffelighet, eller mangel på sådan. Siste påsto han at han hadde sittet oppe halve natten for å finne de norske avkommene etter Coktail Jet, og det var nedslående lesning. Han hadde funnet dem på Blodbanken der de stort sett ikke var oppdatert med prestasjonene, flesteparten sto uten starter, og det stemmer jo absolutt ikke. Måtte gi ham adressen til DNTs søkeside, så har han noe å gjøre en natt til …
Hvis noen skulle tro det stemmer det han sier, har jeg for øvrig ingenting i mot det!! Vi selger bare desto mer fersk importsæd, vi……:-)
10.januar: Nå er vi der vi ikke ville! Islagte veier og gårdsplass. Enn så lenge er det snø i luftegårdene, men med det været som er meldt varer ikke det lenge heller….:-( I morges fikk jeg en telefon fra en fortvilt Elisabeth. Hun hadde sklidd tvers over riksveien og plantet bilen godt inni småskogen. Midt på ei strak slette! Griseflaks! Verken hun eller bilen (tilsynelatende) ble skadet, tenk om det hadde kommet en trailer i mot da det skjedde?
Alle de uten sko, og det er de aller fleste, fikk stå inne i dag. Lars har strødd rundt omkring, vi venter på et lass som skal rett ut til åringene. Skal komme MYE regn i natt, så da forsvinner vel resten av snøen.
Så oppdretterstatistikken i TGN i dag. Trodde vi var på annenplass, men neida. Siden jeg sluttet å følge så nøye med på kaldblods da den siste forsvant herfra, hadde jeg ikke fått med meg at Moe-hestene hadde sopt inn såpass mye… Tredjeplass er ikke så ille det, vi øker inntjeningen jevnt og trutt, i alle fall! Holdt nesten på å havne på fjerde, for nok en kaldblodsoppdretter. ooops!
Anders Lindqvist hadde et innlegg på www.travnet.se i dag, der han sår tvil om kvaliteten på hester laget med frossen sæd. Han er ikke den første som lurer på det. Hvis vi tar utgangspunkt i TGN’s 10-på-topp-rangeringer i 2007, ser det slik ut:
3-års hingster: 1-3, 5-8 er etter norskoppstallede hingster, 4 og 9 e frossenhingster, nr 10 import. (Seier til det ferske…..)
3-års hopper: De tre beste er etter frossenhingster (Dream Vacation, Super Arnie, Muscles Yankee) De neste seks er importer, nr 10 er etter norskoppstallet hingst.
4-års hingster: De to beste norskfødte og nr 5 er etter frossenhingster (Running Sea x 2, Armbro Goal). Nr 3 og 4 er etter norskoppstallede hingster. De andre fem er importer, men i alle fall Archipelago er laget med frossen sæd.
4-års hopper: Nr 2, hoppederbyvinneren Linderchip GT (Enjoy Lavec) og nr 6 French Rolls (Viking’s Way) er etter frossenhingster, to er importer, resten er etter norskoppstallede hingster.
Eldre hingster: De fem beste: Jetstile (frossen), Thai Tanic (fersk i Sverige), French Design (frossen), SJ’s Gold (frossen), Nine One One L (frossen?)
Eldre hopper: De fem norskfødte på listen er nr 2 Olganina (frossen), nr 7 Debbie Scot (fersk import), nr 8 Tambrosia Line (norsk hingst), nr 9 Nong Lin (frossen), nr 10 Towanda (frossen eller var moren i Sverige?). Resten av hoppene på listen er født i utlandet, men i alle fall nr 5 Sweet Coktail er laget med frossen sæd.
Synes vel egentlig det ser bra ut for det fryste????? Fra og med årgangen født 2006 burde den frosne dominansen være enda større….!!!! …med mindre Anders Lindqvist har rett, altså….
8.januar: Snø er skumle greier!!!! Folungene var svært skeptiske da de skulle ut av liggehallen søndag morgen. 15 cm snø, og ikke et spor! Nei, de vendte om og gikk inn igjen. Da jeg jagde dem ut, tok de bare den minst mulige svingen, før de styrtet inn i sikkerhet. Tror kanskje de hadde vært inne ennå? hadde det ikke vært for snømåkingen utenfor. Husj, de stormet ut, ned i bunnen av luftegården, og der ble de. Våtere og våtere, uten mat eller ly. Jeg tenkte at de ville gi seg etter hvert, men måtte etter hvert hjelpe dem til å bestemme seg. Ikke at det var spesielt enkelt! Sendte Lars ned med den store traktoren, men pytt, traktorer er ikke farlige, så de jogget bare rundt den og i trygghet! nede i hjørnet sitt igjen. Vi prøvde å leie to inn, men det skar seg når resten av flokken ikke fulgte etter. Endte opp med å løpe brølende og viftende etter dem, og da gikk det til slutt! PUH!! Fant jo da ut at det var juletreet som plutselig lå nedsnødd midt i luftegården som var ekstra farlig. Kunne jo være en sovende bjørn, som bare ventet på å angripe alle som nærmet seg???? Ikke uventet var åringene (ikke folunger lenger!) trøtte etter dagen de hadde hatt, så de sov mer enn de spiste den natten! I går var jeg spent da de stormet av gårde, men nei! Ingen problemer! Nå var det plutselig bare moro å base i snøen, og juletreet var avslørt!….Tullinger……
4.januar: Nei da, jeg er verken syk eller død! Har bare hatt altfor mye å gjøre i det siste. Elisabeth har vært sykemeldt, er nå på vei inn på jobb igjen. Blir antagelig litt mer tid til overs for meg da, sånn etter hvert. Jula er heldigvis over, da hjelper det meste!
Dette webområdet er sørgelig u-oppdatert. Hingstesider mangler helt, eller mangler oppdatering. Har sagt det før, og sier det igjen: Det kommer! Etter hvert! Må nå først prioritere utsendelsen av bedekningskontrakter.
Det ble til sammen 45 seirer på oppdrettet vårt i 2007, hvis jeg har telt riktig. Mulig noen er glemt. Første vinneren var Nemesis 12.januar, den siste ble Platina 21.desember. Felles for de to er at de er døtre til Super Arnie, den regjerende svenske championhingsten! Han var dessuten rikstotochampion, med nesten dobbelt så mange seirer som neste hingst! Han var dessuten tredje på 2-årsstatistikken, ikke dårlig for en etter hvert gammel mann!!!!
Apropos den svenske 2-årsstatistikken, 7 av de 10 hingstene i topp, er på «vår agentliste». Viking Kronos topper med over 1 mill innkjørt ( 7 startende avkom – 9 seirer) foran Malabar Circle Ås (14 – 10), Super Arnie (15 – 8), Pine Chip (17 – 5), Dream Vacation (5 – 5), Revenue (9 – 3), Kadabra (2 – 6), Fast Photo ( 14 – 4), Rite on Line (14 – 6) og Enjoy Lavec (10 – 5).
Vi skal bytte ut innredningen i en av avdelingene i stallen i slutten av måneden. Hvis noen møter opp den dagen de gamle boksene skal ut, kan de få dem gratis! Seks store bokser, litt varierende størrelser, hjemmelaget, men fullt brukbare etter litt flikking her og der….. Det er noen av bunnjernene som må skiftes.
Ellers så ser jeg fram i mot oppdretterseminaret på Starum om en måned. Alltid gøy å treffe kollegaer og venner, samtidig som man kan lære litt nytt! Skal selv holde et innlegg om hvordan man kan forebygge parasittangrep, på stallen, i luftegårder og på beitene. Ganske selvfølgelige greier egentlig, men ikke mindre veldig viktig. Hvis noen kan tenke seg å samkjøre oppover, er jeg åpen for forslag!