Hva er optimalt?
Når skal hoppa bedekkes
Når skal hoppa bedekkes? Mange vil svare «så tidlig som mulig….» Hoppa vil imidlertid ha et ord med i laget.
Bedre lys i stallen, og lengre «dager». Skal lysbehandlingen virke, må det ha vært en «mørketid» på forhånd. Slukk lyset tidlig på kvelden høst og vinter (jeg slukke klokken 19) og begynn med å ha lyset på 2-3 måneder før du har ønsker å bedekke. Det er et enkelt og effektivt tips for å få hoppene tidligere i brunst. Lyset får fart på hormonproduksjonen og hver brunst utover våren blir vanligvis bedre enn den forrige. Du bør ikke engang tenke på å bedekke på årets første brunst. Sjansen for at hoppa ikke en gang får eggløsning, eller at brunsten er for svak og/eller for lang til at hoppa klarer å rense seg skikkelig etter bedekking/inseminering, er stor. Dårlige/tidlige brunster medfører høyere utgifter for deg og økt fare for at hoppa pådrar seg infeksjoner.
Personlig vil jeg ikke ha føllene så tidlig, heller. Det å tilbringe mesteparten av døgnets timer på en boks, er ikke bra for en raskt voksende liten kropp med et enormt behov for utviklende mosjon. Det er også en større belastning for mødrene, det å ha en masete, stadig større kruttpakke i boksen over lang tid. Du bør ta spesielt hensyn til eldre hopper, som vil merke påkjenningen best. Vi begynner selv sesongen rundt midten av april.
Har du først fått føll tidlig, bør du imidlertid anstrenge deg for at folungen skal komme ut mest mulig, helst flere ganger om dagen. Når folungen ikke spiser eller raser rundt, sover den for det meste. Det er ikke lurt å la den lille, etter hvert varme/svette folungen ligge på den frosne bakken. Regnvær og vind virker også nedkjølende på et føll i ro, og øker risikoen for en lei forkjølelse eller verre. Men ta dem med ut, gjerne allerede den dagen de er født eller i alle fall dagen etter.