Dagbokinnlegg 2017

31.januar: Forrige onsdag regnet det, så ble det snø, kaldt og fint igjen noen dager… i går var det ni minus, i morges plaskregnet det. Er det rart jeg er opptatt av været? Hopper og åringer har kost seg det meste av uken, i går var det sol og stille og supert for dem å sole seg. I dag ville ikke kattene ut, og åringene ble sure da jeg jagde dem ut for å få fôret og strødd inne hos dem. Denne gjengen er ganske spesiell, og jeg stoler ikke på en eneste en av dem! De krangler og slåss, og jeg venter hele tiden på at en eller flere skal prøve seg på meg. Gilly gjorde jo et alvorlig forsøk for et par måneder siden, jeg stoler ikke helt på at hun har gitt opp, selv om hun har oppført seg pent siden jeg satte henne på plass. Og Genie er kvass mot de andre åringene, har skikkelig temperament. Derfor liker jeg ikke at hun sniker seg opp bak meg hver gang jeg er i hallen, hun elsker å pjuske meg i håret eller nakken, og følger tett etter meg ved hver anledning. Føles ikke trygt, selv om hun stort sett alltid har oppført seg som en pusekatt. Jeg tok tak i saken da hun bare var noen uker gammel og på beite. Hun forsøkte seg stadig med noen flate ører utpå der, måtte bare si i fra at det ikke ble tolerert…. Siden da har ørene pekt framover mot meg, men de er stadig bakover ellers. Tror hun har jobbet seg opp til nestsjef, skjønt mulig også Gloriana er for tøff for henne fortsatt. Hun har i alle fall fullstendig kontroll på Ginger, som har vært nummer to….

Hoppene måtte naturlig nok være inne i dag også. Det var kliss vått ute, og etter morgenens regn, snødde det vannrett (holder fortsatt på nå sen ettermiddag). Lot Sip være barnevakt, han klarte selvsagt ikke å la være og erte henne, men hun slår hvert fall ikke i veggen, som moren hans gjorde. Han oppfører seg fortsatt ganske kontrollert, men jeg holder meg klistret inntil siden hans, hver gang han skal flyttes fra boks til boks. Han har enorm rekkevidde med de lange beina, så jeg har ikke tenkt å risikere bli truffet av et sleivspark. Er en veldig snill åring, egentlig. Håper vi kan begynne å ha ham ute om et par uker. Det vil også by på utfordringer, men skal nok gå. Kommer ikke til å slippe ham ut i utegangen igjen, kommer heller til å ta inn en til å gå sammen med ham noen timer om gangen til å begynne med. Skal vel skille åringene snart uansett.

Har bestilt tømming av utegangen: X  Har bestilt frisørtime: X (tenkte forsøke en ny hårfarge igjen…)  Har bestilt legetime for fornyelse av førerkort: X  Har bestilt flis: X  Har bestilt time hos tannlegen: Nei…. gruer meg litt til den…. Det jeg også må gjøre framover så snart som mulig, er å få laget en gjødselplan så jeg får bestilt rabattert gjødsel. Aller først skal jeg gjøre ferdig power point presentasjonen, så jeg får den ut av hodet. Både katter og hester er mektig lei av å høre meg fortelle om hingster, stasjoner, hopper og oppdrettere. De er utlærte fra før!!!

27.januar: Etter å ha kost oss med mye snø, kom nedturen forrige dagen. Regn og mange plussgrader. Det er såpass mye snø i luftegårdene, at det skal gå bra en stund til. Er helt bart bak stallen der det er måkt, litt småglatt foran stallen der jeg slipper ut hestene, men ikke ille. Har «spart» på flere luftegårder, der det fortsatt ligger jomfruelig med snø, så kan bruke disse om det skulle bli glatt der de går nå. Åringenes hovedluftegård er fortsatt grei, og jeg har den ved siden av som i reserve. Største utfordringen de siste dagene har faktisk vært snøen på taket utenfor utgangen til åringene. Det er et overbygg bak der, som ikke er like bratt som resten av taket, så snøen ramler ikke av like fort. Det var dessuten et tykt lag med is i takrenna og nederst på taket som bremset snøen fra å falle. var litt engstelig for at det skulle rase mens noen av ungene sto under, så jeg har hatt dem innestengt om nettene. I forgårs fikk jeg slått løs isen og fisket opp det som lå i takrenna, så nå er det trygt igjen. I dag er det meldt mer nedbør – snø – sludd – forhåpentligvis ikke regn. For så vidt greit med snø som er litt våt, så den fryser fast når det blir kaldt igjen.

Alle bilagene til siste termin for 2017 er ordnet, regnskapsføreren min kommer på mandag og ordner resten. Skulle gjerne gjort mer selv, men regnskapet mitt er litt spesielt med alle valutakontiene. Nå holder jeg på å lære meg bruken av power point, latterlig lett, viser det seg. Skal holde et innlegg på oppdretterseminaret om tre uker, og selv om jeg har alt det jeg vil formidle klart i hodet, må jeg jobbe med presentasjonen. Hva jeg skal si, og når jeg skal si det. Skal også bruke noen bilder som illustrasjon, her og der.. og har hentet fram kassen fra boden der jeg bare stappet ned alt jeg hadde av løse bilder. Vil ta meg en stund å sortere ferdig, det er et spesielt bilde jeg leter etter.

16.januar: Man skal være forsiktig med hva man ønsker seg, sies det…. Jeg ønsket meg snø, og det har vi jammen fått! Hoppene har virkelig kost seg, at det er vanskelig for meg å ta meg fram til og fra luftegårdene, spiller ikke så stor rolle. Ungene har også virkelig fått opp dampen, og har flydd så snøføyka har stått. I går var det imidlertid ikke sånn stas, var veldig sur vind og faktisk litt regn tross minusgrader. Da jeg slapp ut hoppene, var det enkelte (les: Yena) som forsøkte å snike seg inn hver gang jeg kom med en ny hoppe som skulle slippes ut…. De var veldig glade for å komme inn bare jeg var ferdig i stallen, tok i underkant av to timer. Unghestene måtte jages ut av hallen for at jeg skulle få fôret og strødd. Da de først var ute, var det visst greit nok å ta seg en skikkelig trimøkt med hopp og sprett og full fart, men det ble ikke mange turer på dem resten av dagen….

I dag var det litt mer besværlig å komme seg ut. Fikk opp utgangsdøra (mye snø på trappa), fikk måkt meg vei mot stallen … ga opp ganske fort og vasset i vei. Måtte måke foran stalldøra for å få den opp, og gravde fram katteluka. Det siste kunne jeg ha spart meg… Har stilt den sånn at kattene kommer inn, ikke ut, på grunn av kattungene. De får fortsatt holde seg inne. Slipper derfor ut de tre voksne når de ber om det, i dag gikk de til døra og snudde. Smart….

Det blåste såpass kraftig i går kveld, at jeg stengte åringene inne før jeg gikk til sengs. Sånn for sikkerhets skyld. Åpnet opp for dem i morges, og de har vel vært så vidt ute, etter det jeg kan se. Tror hoppene skal få være inne i dag, det blåser fortsatt friskt og skal fortsette å snø en god stund. Problemet er at det ligger meterhøye snøfonner her og der.

Lars har tatt på seg snømåkingen her, mulig han angrer på det nå…  jeg spurte om jeg skulle tilkalle «proffen», men han nektet. Han må uansett låne traktoren for å få måkt hjemme hos seg selv, så han kjempet seg ned hit i morges. På ski. I dyp snø…. ikke så lite svett, kan man si… Gårdsveien hit er kanskje bare en kilometer lang, men det er flere steder der snøen virkelig legger seg når det blåser som nå. Det er mange år siden vi har hatt så mye snø, og jeg elsker det!… eller vil om en stund, vil det si, når det er måkt og vindstille igjen….

Er med i den gruppa som følger med på hvilke hopper som kvalifiserer til å bli våre nye Eltehopper. Hadde en liste på drøyt 200 hopper som skulle sjekkes gjennom, kunne stryke rundt halvparten….. de som ikke kommer til å klare det. Var endelig ferdig nå på morgenen, har en lei uvane med å vente til i siste liten, og møtet er i morgen! Neste «prosjekt» er regnskapet, siste termin med bilag skal sorteres. Fra og med i år er jeg over på årlig momsregnskap, i stedet for terminer på 2 måneder. Søkte og fikk det godkjent. Nå som jeg ikke behøver å faktisk betale momsen ved import av spermaen, lønner det seg for meg.

Åringen ble kontrollrøntget på fredag, og bruddet har grodd godt. Man kan fortsatt se hvor det har vært, men det er riktig i rute. En måned til på boks kan imidlertid bli tøft. Han føler seg strålende og har gjort så en god stund. Har en forholdsvis stor boks, og tar seg noen skikkelige runder med mellomrom. Tjo og hei! Gruer meg litt til han skal ut, det kommer til å bli en sabla eksplosjon? Håper vi fortsatt har bra med snø, det vil sinke ham. Han har jo ikke sett noe særlig med snø ennå…. Flytter ham fortsatt hver dag, over til en mindre boks der han har kontakt med en kompis, bytter på. Han er ganske grei å leie fra boks til boks, men du verden når jeg slipper ham…..

3.januar: Dette er i første omgang en test. Vet ikke om telenor har flyttet siden min ennå, den ser helt ut som vanlig for meg…. men er spent på om det går an å oppdatere på vanlig måte!

Jeg får stort sett ut hoppene hver dag, folungene (unnskyld: Åringene!) har førsteprioritet. Jeg har stengt dem inne om nettene i det siste, først fordi det var rakettoppskytinger helt fra og med fredag, deretter fordi jeg var redd det skulle regne om nettene. Var glatt i går morges, men min reddende engel kom susende og strødde opp for dem før han dro på jobb…. De har lært seg å være forsiktige, og går for det meste bare turer i luftegården. Flying og herjing foregår for det meste inne i og rett utenfor liggehallen. Bra den er stor, sier jeg bare….

Siden det var såpass glatt, slapp jeg ut hoppene i små puljer foran stallen. Tenkte derfor at rekonvalesenten kunne ha selskap av sin mor, i stedet for en av de andre åringene. Ingen suksess, og det vil ikke gjentas. Jeg har ti hopper, to av dem er ikke spesielt snille med folungene sine på boks, de åtte andre tåler det meste. Denne er en av de beste mødrene jeg har, men hun var helt tydelig ferdig med barnepass for denne gangen. Slo i veggen, og jagde ungen bort i motsatt ende av boksen. Han sto veldig pent og spiste grovfôr og holdt seg på god avstand fra den sure moren…. Du snakker. Trodde jo i alle fall de kunne prate litt koselig gjennom gitteret, men neida! Han har forresten blitt veldig mye bedre. Haltfri i skritt på gulvet, men sparer beinet når han hopper rundt i boksen. ja, for det gjør han. Bukker og slår, hiver seg rundt. Selv så snill som han er, holder jeg ham i grima hele tiden, om jeg må innom boksen hans mens han er der…. ikke trygt!

Det gikk å oppdatere! Spørs om flyttingen er gjennomført ennå….

26.desember: Blir mye værsnakk, men været er ekstremt viktig, spesielt når man driver med hest! Det har vært kaldt og glatt, vått og glatt, så hadde vi supert snøføre, før det ble glatt igjen. Er så heldig at Lars skraper og strør, så folungene har kunnet være ute hver dag. Hoppene har vært ute i små puljer på liten plass. Selv om det er strødd, er de så freske at det er fort å gli uansett. Må også innrømme at jeg stenger folungene inne de nettene værmeldingene er mest ekstreme. I natt var det meldt snø, sludd eller regn, det ble snø, men de var inne for sikkerhets skyld. I dag har det høljet ned, og ungene har bare være ute i korte stunder. Akkurat nå blåser det voldsomt, så jeg har stengt dem inne og skalket alle luker…. Hoppene var ute to og to i dag, bare mens jeg måkte for dem, og de kunne ikke få kommet inn igjen fort nok! Egor (katten) har flydd runder. Ut døra hver eneste gang han har fått noen til å åpne, inn katteluka…. ut og inn. I morges hadde han allerede vært ute tre ganger mens jeg fôret hoppene!

Har fått beskjed fra telenor at hjemmesiden min blir flyttet fra 1.januar. Så langt har jeg brukt et etter hvert ganske foreldet program, frontpage, men tror ikke det kommer til å fungere lengre. Har planlagt å få laget meg en ny hjemmeside, men skal se hvordan dette blir først…. spennende om jeg klarer å få oppdatert….

20.desember: For å ta været først; det er fullstendig uberegnelig og omskiftelig.10 minus den ene dagen, 5 pluss dagen etter. 7 minus neste og 3 pluss dagen etter der igjen. Det er snø, regn, glatt, sånn passe… Jeg er like spent hver eneste dag om jeg skal få sluppet ut hoppene eller ikke. Ungene kan jo gå ut og inn som de vil, fram til for en uke siden stengte jeg dem inne om nettene. Nå har de blitt såpass voldsomme (og store) at jeg lar dem være ute. Unntaket er hvis det er meldt regn eller voldsom vind, da vil jeg være sikker på at de er inne. Det er heldigvis god plass inne, så de lider absolutt ingen nød. De har 10×13 m og det er høyt under taket, kanskje så mye som 6 meter? Med god ventilasjon er luften god, og liggeunderlaget er tørt og varmt. Jeg strør på et lag med tørr flis på toppen hver dag. Det begynner å bli ganske så tykt, må tømme når krybbene blir for lave. tar vel forhåpentligvis minst en måned eller to til….

Lørdagsmorgenen ble jeg møtt av et syn ingen hesteeier vil ha…. En av folungene hinket rundt på tre bein. Fikk manøvrert ham inn på en boks i stallen, og tok med et selskapsføll, så han ikke skulle bli stresset. Bortsett fra at han ikke ville sette ned det høyre frambeinet når han beveget seg framover, virket han temmelig uaffisert av det hele. Maten gled ned på høykant, og han så like pigg og glad ut som han pleier….

Klarte ikke å finne ut hva som var galt. Hoven var kald og han pulserte ikke. Altså ingen hovbyll eller hovbeinsbrudd. Ingen hevelse, ømhet eller varme i kodeledd eller framkne, så ingen vridning av de leddene. Bogen virket lik på begge sider, og det var ingen lammelse siden han ikke hadde noe problem med å løfte beinet opp og fram når han hinket i vei… Satte ned beinet når han stoppet, og la litt, men ikke full vekt på det. Kunne ikke kjenne noen hevelser på albuen heller, men må i ettertid innrømme at jeg ikke sjekket begge albuene samtidig. Siden han var så tilsynelatende uaffisert av det hele, bestemte vi oss for å vente til mandag med røntgen, etter konferering med veterinær. Det viste seg at han hadde slått av albuespissen! Lite hevelse, og og bruddflatene lå tett inntil hverandre. I slike tilfeller (visstnok ganske vanlig?, aldri vært med på det før…) gjør man ingen ting, annet enn å holde hesten på boks til det har grodd, når det gjelder føll gror ting fort! Fikk gledelig nok beskjed om at prognosen var god, og på «Lars Moen’sk» betyr dette noe slik som «Pyttsann, bare en bagatell!»…. Den mannen er vanligvis veldig gjerrig med prognosene sine, for å si det sånn….

Vel. Det betyr mer arbeid. Flere bokser å måke, mer planlegging. Altså ikke flere avlshopper på en stund. Det positive ved dette uhellet, er at alle de andre folungene får trent i å stå inne på boks, etter tur. Etter frokost leier jeg en av dem inn til dagavdelingen og setter dagens utvalgte føll i boksen ved siden av haltepinken, før jeg slipper ut hoppene. Når hoppene er tatt inn, binder jeg opp de folungene som er i utegangen, gir dem kraftfôr og henter selskapshesten så den også får spist kveldsmaten sin. (mer sen ettermiddag enn kveld, riktignok). Pasienten hinker inn i hoppestallen, der han får en liten rasjon med kraftfôr, også han. Foreløpig er han rolig, gruer meg til han begynner å bli såpass bra han han begynner å rase rundt i boksen. Tror ikke det tar så veldig mange dagene. han er i alle fall snill og trivelig, og veldig letthandterlig. Så langt. Her om dagen prøvde jeg å komme på tilfeller det folungene har skadet seg i utegangen, gjennom alle de årene vi har holdt på. Bortsett fra overfladiske skrammer og kutt og et og annet overbein, har det vært velsignet få episoder. For 14 år siden var det en som fikk tarmslyng, skrekkelig…. og året etter var det en som fikk så mange slag på det ene frambeinet at han måtte opereres. Han klarte ikke å la være å henge beundrende i rumpa på et hoppeføll som ikke satte pris på oppmerksomgheten. Så mange skader har det ikke vært. Aldri noen brudd. Sånt skal man altså ikke tenke på, for bare en dag etter på var vi der….

Gledelig er den store interessen det har vært for årets føll. Har interessenter på flere av dem, spesielt en har det vært mange som har tittet på. Jeg selger gjerne før auksjonen jeg, men ser ingen grunn til å legge dem ut på billigsalg. I grunnen greit om noen reiser før auksjonen, mye å styre med ti åringer der inne.

Da har jeg for øvrig lagt ut oppdateringer og bilder på samtlige føll.

8.desember: Det blåser fortsatt kraftig, men all isen er i alle fall borte….

7.desember: I går var det strålende vintervær, en minusgrad, et lag med nysnø, vindstille og strålende sol. Hopper og unghester koste seg ute. I dag er det syv pluss, det regner, all snøen er byttet ut med is, og det regner og blåser kraftig…. Usj! Ikke sikker på om det er noen steder jeg kan slippe hoppene, får se når det blir lyst. Ungene tror jeg skal få komme ut, men kan være is i bunnen av luftegården deres. Har dem innestengt så lenge. Må ta en tur rundt for å sjekke, men tror det skal gå bra.

Fikk et lass med flisballer i går, 20 paller med 21 baller på hver. Da får vi se hvor lenge det holder…. teoretisk minst helt fram til mai.

Holder på å oppdatere sidene til folungene, seks er tatt, fire igjen…

1.desember: Da er alle avlshingstene oppdatert for sesongen 2018! Med tre nye, Bar HoppingCenturion ATM og Sebastian K. Holder på å lage sider til årets føll. Må bare få lagt inn alle bildene jeg har tatt i sommer….

9.november: Jøss, for et vær….! Regnet pisker mot rutene, vinden uler rundt hushjørnene, og det er da vått nok fra før. Hoppene var inne en dag forrige uke, de får være inne i dag også. Tror nesten ikke jeg ville fått opp døra på den siden jeg vanligvis slipper dem ut, langt mindre fått dyttet ut hestene. Folungene er usedvanlig uaffiserte av det hele. Tenkte faktisk å droppe kraftfôret i morges, siden det kommer voldsomme vindkast så det knaker i veggene. Sammen med plutselige styrtbyger som hamrer på taket, kan det skremme selv den roligste… men ikke disse ungene, nei. De er helt oppslukte av maten, først kraftfôret, deretter av grovfôret. Første balle jeg har åpnet av annenslåtten, tenkte i grunnen å vente enda ei uke med dem, men fikk inn en feil balle i går. Naboen hjalp meg med å kjøre inn fôr, og han tok en balle fra feil stabel. Ser imidlertid fint ut, og hestene ser ut til å elske det.

Det er tiden for årsrevyannonser. Litt vanskelig, siden jeg ikke helt vet hvilke hingster som skal annonseres…. for ikke å snakke om hva de skal koste. Nei, årsrevyen burde kommet på nyåret, det hadde vært mye enklere..!

4. november: Garth Vader, ble navnet til sistemann. Siden mamma heter Marta, var Gart(h) det navnet som ble brukt på ham i bildearkivet. Var aldri meningen han skulle bli hetende det. Ble aldri fornøyd med noe av det jeg fant på, og siden han tross alt er hjertebarnet mitt, ville jeg ikke bare gi ham et vilkårlig navn heller…. Satt ganske frustrert og lekte med en del forskjellige alternativer, da Lars slang ut av seg… Garth Vader! Og det ble det. Jo mer jeg tenkte på det, jo bedre likte jeg det. Og det passer på den lille banditten… En annen ting var jo at jeg fikk stoppet kjeften på han som klaget over at jeg aldri brukte noen av navneforslagene han kom med….

29.oktober: Er ganske i rute med forberedelsene til vinteren. Mangler litt opprydning ute, bare. Redskap som skal inn, sykkelen min skal inn og staudebedet skal stelles litt. har endevendt jorda i det ene bedet mitt og gjort klar med jord/sand/hestemøkk i de to nye. Klart for våren… I dag er det sol og pent, seks grader, med det blåser skikkelig.

Stallen blir vasket ned hver høst, etter at folungene er ute av boksene. Tar 2 bokser om dagen, og det har jeg hjelp til. Sliter med gummimattene som er tunge, så jeg har i grunnen satt bort hele vaskingen. Vi er nesten halvveis, regner med å klare resten i løpet av neste uke.

Folungene oppfører seg fortsatt veldig bra. Det var et par som ikke likte å bli bundet, og spesielt en av dem var en utfordring. Vi måtte ta i bruk et gammelt triks som vi oppfant da Royale var liten, med en tykk gummistrikk som tok av for rykket når folungen kastet seg bakover. Tok litt tid, men nå går det strålende. Jeg setter dem opp på egen hånd, de aller fleste av dem vet hvor de skal stå, og finner plassene sine på forhånd. Det er så morsomt å drive med dem, man kan se hvordan de ulike personlighetene trer fram… De er flinke til å gå inn når de skal, og de er aktive når de er ute. Når de ikke står og halvsover i sola, da…

Ni av ti folunger har fått navn. Den siste, hjertebarnet mitt, mangler fortsatt sitt. Mulig det er i boks på mandag. Fikk et forslag som jeg i grunnen likte, må bare tenke litt til…..

Har tatt mange bilder av ungene, og en del av hoppene. Skal legge dem ut etter hvert, men tenkte å lage egne sider til babyene først. Og til det, må alle ha navn……

19.oktober: Skilte fra i går, og det gikk veldig bra. Hopper og føll var ute på beite om dagen, vi tok dem inn på stallen sen ettermiddag, og leide deretter folungene direkte ut i utegangsstallen, to og to. Gikk deretter inn i stallen og ga hoppene kraftfôr. De spiste ivrig, ingen andre lyder enn tyggingen var å høre. Folungene tok det også rolig, litt urolige naturlig nok, innstengt i hallen med mye halm, et nytt sted og underlag. Men i motsetning til i fjor roet de seg fort og begynte spise. Ingen som følte for å jage de andre, som Florentin gjorde forrige året. Han plaget alle de andre hele den første natten. I morges lå faktisk alle og sov…. kommer til å vente et par dager før de slippes ut.

13.oktober: I går var en spennende dag på flere måter. Vi har en fin og effektiv «produksjonslinje», utviklet over flere år. På forhånd har jeg lagt en plan over hvilken rekkefølge vi skal ta dem, og har gjort klar papirene etter det. Vi tar inn hopper og føll i seminhallen. Mens Lene undersøker om hoppene fortsatt er drektige og deretter vaksinerer dem, fyller jeg ut og tegner på signalementsskjemaet. Deretter setter Lars folungen inn i føllboksen og trer tommen gjennom en ring i veggen sånn at den ikke kan steile, Lene desinfiserer nakken på den, mens jeg sjekker at chipen er i orden og bærer med meg brettet med chipen, chipleseren, vaksinen, hårprøveposen og markekuren. Lene chipper, vaksinerer og røsker ut hår fra halerota, Lars holder folungene og gir markekuren til slutt, mens jeg altså er assistenten som holder alt sammen og rekker dem de de behøver etter tur. 10 hopper og føll, det tok oss snaue 85 minutter. Uten stress. Spenningen besto i hvordan folungene oppførte seg, det gikk stort sett bra. Og hoppene var fortsatt drektige, bortsett fra en…. men det var jeg i grunnen klar over. Sip hadde resorbert, og det er ikke første gangen. Dessverre. Hun begynner jo å dra på årene, og har en svær folunge som henger i puppen. Vi får være glad om hun kan få føll annet hvert år, egentlig. Kanskje et eller to til, hvis vi er heldige?

Den nye hoppa, Handy Face, skal være drektig hun også, og kommer vel hjem i løpet av rundt tre ukers tid. Vil ikke ta henne hjem før vi har skilt fra folungene, noe som er planlagt førstkommende onsdag. Før det må også den siste folungen ha fått navn, det er liksom det som er deadline for meg hvert år. Sliter med å finne noe som yter ham rettferdighet…. Noe med Guts?

16.september: I dag er det en uke siden åringene ble solgt på auksjon. For oss var det ingen god dag, og prisene var ikke noe vi kunne være fornøyde med. Når det er sagt, var jeg forberedt på at det kunne gå sånn. Denne årgangen har vært uheldig helt fra starten. For første gang på det jeg kan huske, måtte jeg avlive et av føllene mine, en hingst. Filly ble blindet 14 dager gammel, og bare en sånn ting som kjønnet på hestene har stor betydning. Hvis hoppene mine hadde vært hingster, og hingstene hopper (!), tror jeg det hadde gitt et betydelig utslag, siden det uansett hvilke tiltak DNT setter inn, er hingster folk vil betale for…. I tillegg hadde vi usedvanlig og uforklarlig mange løse biter i år, (håper virkelig vi slipper det igjen, blir dyrt også!), noe som selvsagt drar ned, selv om bitene var fjernet. I siste ting som spiller inn, er at vi i grunnen har hatt et magert, for ikke å si to magre, år hva oppdrettshestene i banen angår. Har savnet reklamehestene, helt enkelt. Håper virkelig det snur til neste år. Vi har en fin gruppe 3-åringer, som forhåpentligvis vil utvikle seg til neste år, og flere lovende 2-åringer som kan blomstre i 2018!

Åringene så i alle fall bra ut, de presenterte seg fint, og selv om ikke prisene var bra, er jeg stort sett svært fornøyd med kjøperne. Tror vi var veldig heldige der, og når alt kommer til alt er det det aller viktigste. Åringene er allerede på vei til å bli temt, og jeg har fått flere bilder som viser akkurat det….

Arrangementet var bra, været ble ikke så aller verst, handlerteamet mitt var superdyktige med Lars, Torill, Karoline og Malin. Er så glad for at vi var heldige nok til å få solgt på lørdag, og kan bare håpe og krysse fingrene for at det samme skal skje neste år. Fredagen burde vært droppet som auksjonsdag i sin helhet. Om man må dele opp hestene, burde man dele de opp i raser, det tror jeg ville vært det mest rettferdige for alle parter. Siden det virker å bli meldt færrest kaldblod, er det naturlig å sette dem på fredag, med sen auksjonsstart. På den måten må alle som skal ha den ene rasen, møte opp den dagen, og om man starter f eks klokka 20, vil de fleste rekke å komme fram også. Lørdagen tåler vesentlig flere hester enn fredag, og det må da være mulig å komprimere løpene litte grann, så man kan starte auksjonen rundt 17.30?

Bortsett fra en natt, har ni av hoppene med føll vært ute på beitet døgnet rundt denne uka. Slapp dem på nytt beite forrige søndag, i morgen kveld skal de inn på stallen. Har spart to beiter til, som ligger nær stallen. Det gjør det vesentlig enklere å slippe ut om morgenen, samt ta dem inn om kvelden. Gruer meg til rengjøringen… 10 hopper med store føll er ikke bare bare å måke for….

De kommende ukene vil folungene bli helt leietamme (leier dem ut og inn, med mødrene på slep), vi skal vaksinere, chippe og sertifisere dem, og vi skal ta en siste drektighetssjekk på hoppene. Er spesielt spent på de tre som ble bedekket sist, er litt redd for at den ene kan ha resorbert….

En av hoppene har vært inne om nettene de siste tre ukene, folungen hennes fikk en byll i overkant av hoven. Var haltfri straks den var spylt ren, men må gå med bandasje som skal skiftes daglig. Hadde vel strengt tatt ikke vært nødvendig med å skifte hver dag lengre, hadde det ikke vært for at den blir så kliss våt og ubehagelig. Fra mandag morgen går alle hopper og føll sammen igjen! Og årets gjeng er jeg virkelig fornøyd med! Flotte, store folunger! Skulle imidlertid gjerne sett at to av hoppene hadde vært hingster…. nå er det 7-3 i hoppenes favør, 5-5 hadde vært greit rent økonomisk…. På den positive siden, er det jo enklere når vi må skille kjønnene, kommer til å ta de tre hingstene inn og la hoppene gå i utegangen.

Det er fire av føllene som ikke har fått navn ennå, og en av de som har, er jeg ikke helt fornøyd med. Mulig det blir et bytte.

Hadde ikke tenkt å kjøpe noen ny hoppe i høst, har i grunnen lyst til å trappe litt ned, ha færre hester og bedre dager. Men den nedtrappingsbiten er jeg skikkelig dårlig på, gitt. Hadde en hoppe på handa gjennom hele forrige helg, men klarte å si nei til den. (Stolt!) Så plutselig tror jeg at jeg bråkjøpte en ny her forrige dagen…? Skulle egentlig bare tenke på det, men så prutet selgeren seg ned uten at jeg hadde sagt et ord, og jeg slo til før jeg visste ordet av det. Handelen er ikke helt avsluttet, venter på en drektighetsattest og en faktura, men tror det er i boks. Jaja…..

30.august: Issiah travet prøveløp på 18.6/2140, helt alene, på Eskilstuna i går!!! 🙂 Hvorfor jeg er så begeistret? Han er 3 år og det første avkommet etter min Machingbird, som selv er ren passgjenger! Kjempegøy!

28.august: Da er det lagt ut filmer på alle syv. Dessverre ikke alle som samarbeidet. Filly var fantastisk i generalprøven, da vi skulle filme, jogget hun bare. Mye av det samme med Fata Morgana. Four on the Floor var ikke det minste interessert i å samarbeide, fløy bare og bøllet, skrek og hoppet rundt, tok en og annen bedagelig joggerunde… Når han og Faramin leker, går det imidlertid unna, så det var jo selvsagt det jeg skulle ha filmet…

12. august: Den første filmen er lagt ut. Det er Faramineux, som var den enkleste å redigere, siden jeg ikke tok så mye råfilm. Han var nemlig ikke veldig samarbeidsvillig, løp halve strekningen før han snudde opp og poserte… eller forsøkte å tråkke meg på tærne der jeg sto…. eller han saumfarte luftegården etter noen spiselige tuster. I det hele tatt, alle åringene var veldig interesserte i å komme opp til meg for å se hva jeg egentlig drev med.

I dag har jeg tatt opp alle potetene. Hadde ikke store bedet, men avkastningen ble virkelig god. Absolutt mangedoblet. Sorterte dem i veldig store, som bakepoteter omtrent, middels store, litt mindre og små. Vasket alle også, og skal bruke de minste i en stor gryte lapskaus i morgen. Resten ble tørket og lagt i kjøleskapet. Aldri vært så glad for størrelsen på det, har et kjølehjørne som vel tilsvarer tre normale kjøleskap. Har fått laget meg et stort, permanent opphøyd bed av tømmerstokker vi hadde liggende. Egentlig gamle telefonstolper som vi fikk veldig billig for mange år siden. Har fylt det opp med en blanding av ny hestemøkk fra et av beitene, leire fra bunnen av bedet, raumold, sand og en skuffe nesten svart, fortsatt fuktig masse fra bunnen av møkkahaugen. Den er ikke helt omdannet til jord, siden det ikke har vært tilført luft, men vil bli vendt på noen ganger i høst og burde blir klar for poteter til våren. Har også bestilt stein til et nytt bed som skal legges i vinkel med det gamle, hagen min blir stadig større…:-) Ellers så plukker jeg tomater hver dag, det er mange, mange umodne, så jeg frykter at det plutselig sier PANG! og at alt er modent samtidig. Spiser tomater på harde livet, og får god hjelp. De små, gule kommer sjelden så langt som inn på kjøkkenet må sies. Grønnkålen har det litt trangt ved siden av jordskokkene, får passe på at de får det bedre til neste år. Purren er nesten trengt ut av bedet av de fem tomatplantene, selv om jeg forsøker å trimme sistnevnte hele tiden. Tror definitivt jeg skal ha færre tomatplanter til neste år. Kålen ble altså dratt opp av kattene, bare rosenkålen ser ut til å trives. Kål tar i det hele tatt veldig stor plass, så til neste år tror jeg at jeg nøyer meg med grønnkål og bladbete. Da skal jeg også ha bedre plass til gulrøtter og andre beter….. samt løk! Har sjalottløk i år, er fin, og skal sette ned hvitløk i høst. Er glad i grønnsaker og spiser i grunnen vegetarisk flere ganger i uka, og hjemmeavlede grønnsaker smaker liksom ekstra godt da.

11.august: Jaha! Da er jeg a jour med sprangsedlene, regninger er betalt og bilagene for juli er sortert. Alt klart for redigering av film!

8.august: Nå har jeg lagt ut noen flere bilder av åringene, for det meste av hingstene. Legger også inn oppdateringer på søsken, og lignende. Både Florentin, Faramineux og Fata Morgana har søstre som har vunnet siden sist. Vi filmet åringene 3.august, med vekslende hell, må sies. Har sett igjennom opptakene, men har ikke fått somlet meg til å starte redigeringen ennå. Gruer meg litt til det, men skal ta fatt i løpet av denne uken… Skal bare sortere bilagene for juli, betale en del regninger, samt ta en økt eller to til med sprangseddelskriving….

Da er alle de ni hoppene jeg har bedekket her hjemme blitt kontstantert drektige, i alle fall på første sjekken. Misty og Marta skal sjekkes en gang til, og jeg er litt i tvil om Sip kan ha kvittet seg med sin…. det finner vi ut litt senere i høst. Håper inderlig ikke det er tilfellet…. I Sverige går det dårlig med Agria, bedekt for femte gang nå i begynnelsen av august….

29.juli: De siste par årene har jeg stadig utvidet kjøkkenhagen. Fra en liten beplantning bare med seks forskjellige urter, har jeg nå for eksempel et stort tomatbed med seks planter av forskjellig type, med vanvittig mange blomster og emner… bruker mye tid på å knipe blomster og tomatkart! Vokser fullstendig villt, har sikkert mer enn hundre grønne tomater allerede, og har så smått kunnet spise modne gule, grønnstripete og røde tomater i et par uker! Jordskokkene er godt over meteren høye, kan høstes etter blomstring …noe som er like rundt hjørnet. Grønnkålen klamrer seg til kanten av bedet, måtte stive den opp med pinner. Har nemlig et noe kanskje uvanlig skadedyr, spesielt i kålplantene, ved navn Egor. Han ruller seg i gulrotgresset når jeg forsøker å tynne, klatrer i kålen… det oppdaget jeg først etter at mesteparten av kålen hadde visnet. Kattej…… hadde dratt dem opp! Potetriset fikk også ublid medfart, måtte binde opp hele åkeren! Heldigvis er den bare en pallekarm stor… I dag sjekket jeg hvordan det sto til med veksten… hadde fått mange store poteter allerede, jo! Tok opp noen, det smakte aldeles deilig, med Lars, smør, rømme og massevis av dill… den vokser også noe voldsomt.

25.juli: Da har jeg lagt inn tekst på sidene til åringene, og skal legge inn nyheter etter hvert som og hvis det skjer noe i den nærmeste familien. Har også lagt inn noen flere bilder av Four on the Floor, samt av flere av folungene. Har for øvrig funnet navn til seks av ti (angrer litt på et av dem, bytter kanskje…), fire igjen. Har sånn halvveis bestemt meg for to til, men de må modnes og kanskje forbedres….

20.juli: For andre gang på få dager hadde gjerdet blitt ødelagt oppe hos avlshoppene. Behøver ikke å lure på hva som har hendt. Folungene sover på rekke og rad langs gjerdet i den sandstripa som er der, en av dem har garantert reist seg opp på feil side. Når den har brutt seg inn til de andre, har gjerdet røket. Denne gangen var det gjort skikkelig jobb også. Det hadde røket fem isolatorer, to brudd i den øverste tråden, som så lå in en sirkel rundt drikkekaret… bra jeg så det ganske raskt. De var ikke spesielt tørste, så det hadde nok hendt like før. Gikk å gransket alle folungene, men kunne ikke se tegn til skader, skal sjekke dem igjen i kveld. Når de driver på sånn, er jeg redd for å reise fra. Åringshingstene går et stykke unna, med mange gjerder i mellom, men boy er de klare til innsats. Vanligvis har jeg dem gående i utegangen med beiter på den andre siden av gården, men har byttet med hoppene. Tar derfor inn gutta om kvelden, de har godt av å lære seg å stå på boks også. Akkurat nå er Misty og Marta brunstige (de tok seg selvsagt ikke på føllbrunsten, jeg burde slutte å tro på julenissen), og spesielt Florentin har ikke tid til å spise når han er ute….

Mary (forbløffende!), Yena og Sip the Wine er drektige, så da er det sju. Marta og Misty blir bedekket igjen i disse dager, men den førstnevnte tror jeg har lurt oss…

18.juli: Puh…. for varmt for meg, og for hestene… Åringshoppene (og jeg) har valget, vi holder oss inne på dagtid! Jeg er for det meste ute morgen og kveld, mens de går ut om kvelden og kommer inn igjen sen morgen…. I dag fikk vi endelig startet på å fjerne møkkahaugen! Er vel fem år med møkk og gruelig mange kroner og kubikk med flis i den haugen. De to siste årene har høsten vært for våt, og han som har redskapen til å ta på seg en slik jobb, var opptatt med andre ting. I år bestemte jeg meg for å la et jorde ligge klart til når han måtte ha tid. …mellom våronna og førsteslåtten… nei, det gikk ikke. Rett etter førsteslåtten? Nei, da kom ferien (hans, ikke min) i veien. Men nå gikk det endelig! Skal få pløyd jordet så fort som mulig, så kanskje vi rekker å få sådd også, før det blir altfor sent? Får bruke neste vår og sommer til å pusse det, er et av de jordene som ligger nærmest stallen, så det er veldig greit for de som skal ut tidligst om våren, og som må inn om nettene.

2.juli: Er i rute med auksjonen, har lest korrektur på alle katalogsidene samt sendt inn manus og bilder til annonsene som skal være med der. Siden det ikke er så mange som reiser rundt for å sjekke ut unghestene på forhånd, må vi i alle fall ha med «teasere» for å vekke oppmerksomheten hos folk!

Når det gjelder hoppene, fire (Elgin, Royal C, Angel og Mackie) er konstatert drektige, Agria har hatt to omløp i Sverige og skal vel snart sjekkes igjen. Her hjemme har Mary uvanlig nok hatt to omløp, og den siste brunsten var skrekkelig dårlig, så jeg har ingen store forhåpninger der. Yena ble inseminert i går for første gang, og Marta og Misty ble bedekket på onsdag. Har sjelden hatt noen suksess med føllbrunster, men siden begge føllet såpass sent og dessuten går over hver gang, fant jeg ut at jeg fikk gjøre et forsøk. Den siste er Sip the Wine. Hun har lurt oss to ganger tidligere i år, med å slippe egg før hun knapt var brunstig. Håpløst. Denne gangen bestemte vi oss for å klamre oss til eggstokkene hennes fra hun så vidt startet brunst, så nå undersøker vi på åttende dagen….. stort fint egg, som absolutt ikke har det travelt! Typisk! Vet ikke helt hva jeg gjør senere. Hvis fire av de seks blir drektige nå, lar jeg de siste være. Hvis derimot tre eller flere er tomme, må jeg tenke meg godt om…

Har nå lagt ut bilder av de to yngste babyene, samt nye bilder av Filly de Marys.

I morgen skal det skrives føllavgiftfakturaer!

29.juni: Supert tørkevær! Presset og pakket i går, kjørte inn 111 baller av førsteslåtten i dag. Perfekt, i grunnen. Det er omtrent det jeg bruker, pluss minus. Litt kraftigere kost enn vanlig, så må fôre litt forsiktigere til vinteren. Behøver nå rundt 50 baller annenslått til ungene, så da er det bare å gjødsle jordene.

Har pusset rundt overalt, Espen og jeg har kjørt kantklipperen en runde rundt under alle gjerdene, så det holder vel noen uker. Fikk også kjørt moseharva på de beitene som er brukt foreløpig, knuser og sprer den møkka som ikke beitepusseren tar. Du verden så glad jeg er for robotklipperen i hagen!

26.juni: Tok en sjanse og slo graset i dag, selv om det småregnet da vi startet. Litt tidligere enn vanlig også, men så ustabilt som været har vært i det siste, fant jeg ut at vi fikk utnytte værprognosene de neste dagene. Meldt regn igjen fra torsdag.

25.juni: Har lagt ut bilder av alle åringene. Ikke alle som er like fotogene eller samarbeidsvillige, men de ble ikke så aller verst… Må si at jeg ble imponert over travet til et par av hoppene. Fia beveget seg fjærlett, men Filly! Få søren, sier jeg bare. Hun vekslet tempo et par ganger så det luktet svidd! Men fikk jeg det fram på bildene? Nope! Regner med det går bedre når vi skal filme, om noen uker. Gutta hadde vi ikke tid til i dag, det vil si, vi gjorde et lite forsøk med Florentin…. Skjønner ikke hvordan en hest som i grunnen er såpass fresk, kan være så dau… Han gjør ikke mer enn han må, den gutten, og det er jo i og for seg en bra egenskap, men ikke når man skal ta bilder eller filme. Tror det kan bli en utfordring!

22.juni: Flyttet hoppene over til nytt beite, nå er de sju store og like mange små. Machingbird gled rett inn i flokken, var konstatert drektig i dag.

20.juni: Dette er forhåpentligvis siste natt på sofaen denne sesongen. De to siste folungene kom i går, Martas sønn 4.30 om morgenen, Mistys datter rett før midnatt. Det har vært en laang dag, men tenk, nå er den snart over. Klokka er 2 på morgenen akkurat nå. Den nestsiste babyen spretter rundt i boksen og gleder seg til å komme ut i morgen tidlig, mens den aller nyeste, står og svaier og forsøker holde balansen på de lange beina sine. Om det ikke skjer noe uforutsett de første par dagene, har alt gått usedvanlig bra i år. Absolutt alle folungene har vært veldig spreke og oppe raskt. De har, uten unntak, stått flott på beina fra dag en, ingen myke koder eller skjeve rumper. Fødslene har vært ukompliserte og etterbyrden har sluppet fort.

Babyen har fått to flasker med melk, hun er skikkelig grådig … men nå skal hun få jobbe litt selv. Jeg leser litt før jeg prøver å få noen timer på øyet. Om hun ikke har sugd selv om en times tid, kommer jeg til å gi en flaske til.

Tok inn alle hoppene i går kveld, ikke helt enkelt på egen hånd lengre. Folungene er svært lite interesserte i å følge med mødrene sine, men det gikk nå etter hvert. Skal sjekke fem av dem i morgen tidlig, er ikke helt sikker på at resultatet kommer til å bli så bra som man kan ønske. Det er andre sjekken på Elgin og Royal Clout, det bør være i orden. Mary bør for skams skyld være drektig, er litt mer usikker på Angel. Og Sip, om hun har tatt seg, skyldes det ren flaks. Hun har lurt oss to ganger allerede i år, med «lyn-eggløsninger», så sist bare slang vi etter en dose sperma, og krysset fingrene…..

11.juni: Nedtur på Bjerke. Draco Braz Minto var klar toer i Auksjonsløpet midt på oppløpet, da han hoppet …ble disket for galopp i mål. Viste jo at han var bra, men ble dårlig med oppdretterpenger.

Har lagt ut noen flere bilder. Av den siste folungen, samt de fleste av åringene.

9.juni: Folungen er sprek som bare det, reiser seg med en gang jeg kommer inn i boksen, og hopper rundt på egenhånd. Hadde egentlig tenkt å ta ham ut i ettermiddag mellom regnbygene, men klarte å slå meg skikkelig i høyrehanda i morges. Var ikke helt våken og fulgte ikke helt med da jeg slapp ut åringshoppene, og det straffet seg. Ingenting alvorlig, men babyen får vente med sin første luftetur til i morgen. Misty er neste, har håp om at det ikke drøyer lenge. Hun har en historie med å følle ute, men håper hun synes det er i våteste laget nå. Både hun og Marta går med grimevarslere på beitet, men den er totalt ubrukelig på henne inne i boksen. Hun tilbringer nemlig store deler av nettene, snorkende flatsides… og i motsetning til de fleste andre, ligger hun mye helt fram til hun skal følle. Bruker ikke få noe særlig med jur, men til henne og være er det ganske anstendig nå…. Marta derimot, ser ut til å ha god tid. Blir et problem når hun blir igjen alene uten føll, hun er veldig avhengig av de andre, men samtidig ikke den jeg vil slippe sammen med hopper og små føll…. Vi får se hva vi gjør, hun får nødvendigvis gå i en egen innhegning, men har jo beiter som ligger inntil hverandre.

Har lagt ut noen åringsbilder av Filly de Marys og Fortuna Maxima.

9.juni: For et par timer siden, 22.46 for å være nøyaktig, ringte føllvarsleren, og Yenas sønn sprellet seg ut i verden. Trodde først han var rød, men det er han ikke. Han har imidlertid arvet avtegn etter faren. Har en stor stjerne og flere (3?) sokker… antall sokker er ikke sånt man tenker så mye på i farten. Heldigvis endelig en kompis til Sip sin… Yena var veldig hemmelighetsfull på forhånd. Sjekket juret et par timer før, slapt og lite, helt blankt og vannaktig innhold….. La vel i grunnen merke til at hun var litt urolig utover kvelden, men trodde fast på at det var Misty som kom til å følle først. Men der ville Yena det annerledes. Folungen er stor, og i likhet med de syv andre vi har fått tidligere, var han veldig sprek (kanskje den aller sprekeste) og sto rett og fint på beina med en gang. Syntes litt synd på ham, det som kom ut av juret på mor til å begynne med, var veldig tykt, gulgrått og klebrig som lim. Melket henne en omgang og fikk nesten ikke hånda løs fra flaska etterpå. Han drakk imidlertid grådig og durte rett bort til puppen for påfyll. Har vært litt smårusk i maskineriet til de par første folungene til Yena, så jeg gikk inn og tinte opp en flaske med hvit (!) råmelk fra en av de andre hoppene. Fulgte med på monitoren når han begynte å våkne opp etter sin første lur utenfor mor, og tilbød ham flasken. Gikk ned på høykant, før han fortsatt bort til juret med «limet». Melka forandrer seg veldig fort, så jeg regner med det ikke tar lang tid før den er slik som den skal. Men hvordan skal man klare å forutse en følling som det, om man ikke har føllvarslere?

5.juni: I helgen har jeg vært skikkelig lat… har bare tatt stallen og ellers bare det jeg absolutt måtte! (Altså ikke stort…) Er veldig flink til å utsette ting. I dag blir det andre boller. Hadde sluppet ut de som var inne i natt (de tre tjukkasene, åringshoppene samt Machingbird), sett over alle beitehestene samt rengjort stallen klokka 9.30. Ja, Veterinærbesøket for morgenen var også unnagjort da. Etter en drøy time på sofaen med avslutningen av den boka jeg holdt på med, og så : Regnskapet! Er ferdig med bilagene for andre termin nå. Deretter litt oppdatering av hjemmesiden (holder på, som du ser…), før jeg skal ut og ta en omgang med kantklipperen. Etter det? Hvem vet? Vasket det verste vinduet forrige dagen, etter en halvtime var det nesten like ille. Viser seg at det er et svalerede like ovenfor. Har spylt kjøkkenvinduene med vannslangen, det hjalp faktisk en god del, men får vel pusse dem på innsiden også. Mistenker at det ikke blir i dag, men vi får se…. Skulle ha lakket det nyslipte gulvet samt listene på det minste gjesterommet, må se om jeg har noe white spirit jeg kan sette penselen i etterpå, før jeg starter. Ellers så blir det bare å kaste den i grunnen dyre penselen, bare etter et strøk, og det er jo ikke så smart.

Lillebror ble borte natt til lørdag. Er lei meg, han var den kjærligste og morsomste lille katt man kunne tenke seg. Nå har jeg bare tre igjen, de to 2-åringene Egor og Elvis, samt åringen Fabio. De siste to årene har jeg mistet syv (!) katter til reven, eller muligens gaupa (?), de tretti årene før det mistet jeg bare en til sammen. Engasjerte en jeger i fjor høst til å desimere revebestanden, men tror han tok ut feil dyr. Det er ei revetispe med unger som er tett ved husene, får se om han klarer å i det minste skremme henne lenger bort før jeg tar inn flere kattunger denne høsten.

Har lagt ut resten av de føllbildene jeg har. Har startet med å lage egne sider til åringene, men mangler foreløpig nye bilder av dem. Har startet med det, vil komme oppdateringer der i løpet av de neste ukene.

31.mai: Jeg skulle hatt en sekretær! Eller som det blir, jeg har nesten full kontorjobb i tillegg til alt det andre. Pluss all spermasendingen hit og dit, er et puslespill å få det til. En trener tok med sperma som skulle til Jæren ned på Kloster torsdag, en annen tok med en kontainer til Jarlsberg på fredag. En trener tok med en stor dunk med sperma fra Broline etter Elitloppet på søndag, den ble satt igjen på grensen, så jeg fikk hentet den på mandag. Mandag kom en hesteeier og hentet sperma for videresending opp til SpangBerg, den dunken fikk jeg igjen på Momarken i går, der jeg var med påfyll til Asak og Sagsveen, Tysland samt Ingar Hagen…. Sperma til de to siste gikk med bilen til Geir Flåten – som har blitt noe av en spermatransportør. Den dunken skal videre til Syvertsen, som skal ta den med til Broline igjen i neste uke… I dag går det en forsendelse via Bjerke med en trener som skal opp til Trøndelag, mens den store dunken som har vært på turnè, skal komme hjem idag med en annen trener…. De stiller virkelig opp! Etter alt det styret det var med å få Coktail Jet-sperma hit, skulle man tro det roet seg litt der… men neida. Har nesten gått troll i det? Fikk en fortvilet telefon forrige dagen, det var en lagringskontainer som hadde gått varm! På et eller annet vis hadde det gått hull på den… og på den spesielle dunken sto det nesten 20 doser med Coktail Jet sperma! Det er jo som utgjort også!

Er spent på hvordan det blir med auksjonen i år. Var kjempeheldig og fikk selge på lørdag i fjor, håper inderlig det går i år også. Siden jeg er helt avhengig av å få folk til å bli med inn, er fredag en håpløs dag. En annen ting, jeg mener virkelig at det burde være en dag for kaldblods og en dag for varmblods, som det var tidligere. På den måten kan de som er interessert i den ene rasen og som bare har tid til å bruke en dag der inne, få med seg alt. Og siden det er meldt færre kalde enn varme i år, er det naturlig at de kalde selger på fredag, siden lørdag tåler flere hester…. Er bare å krysse fingrene. Ikke lett for de som skal forsøke å gjøre alle til lags.

Ellers er jeg jo nødt til å få fire hester etter hverandre. M.T. Angel, M.T. Big Applegirl, Marta Broline og Mary Tilly har hver sin åring. Blir ikke lett å få opp alle på en gang, men får bare håpe at vi ikke blir trukket ut til å starte ballet, eller enda mye verre; avslutte det! De fire siste; det ville ikke vært bra….

Har lagt ut en del føllbilder, har mange flere på lur.

25.mai: Årets sjette hoppeføll! Machingbird har gått mer eller mindre sprekkeferdig i 14 dager, men når det først var dags, var vi ikke i tvil. Også hun føllet på en fin tid, akkurat klokka 20 i går. Fikk ikke somlet meg til sengs før nærmere to likevel, men det er jo mye som skal passes på.

Nå er hoppene stort sett på beite, i alle fall på dagtid. Tenkte i grunnen la dem være ute fra i morgen (skal sjekke to om morgenen) og fram til søndag kveld (to som skal sjekkes mandag morgen), og ganske snart kan de i grunnen gå ute. De tre som ikke har føllet ennå, går også på et eget beite og kan vel godt være ute døgnet rundt i minst en uke, men tror nok jeg tar dem inn om nettene etter det. Skjønt, ingen av de tre har det minste antydning til jur….

17.mai: Gratulerer med dagen! Det sprutregner, så det hadde vært en fin dag å tilbringe på sofaen…. Men! Man har jo hester som skal ha mat, hester som skal ut, hester det skal måkes for. Akkurat som en vanlig dag, altså. Er så heldig at jeg får god hjelp i dag, også. Ellers er sånne dager ofte mer slitsomme enn hverdagene for en som meg.

12.mai: Det er ikke det at jeg ikke har hatt noe å skrive om, bare vært mye å gjøre. Med det kalde været, snø (!!), regn og sterk vind, har det ikke vært mulig å ha folungene ute så lenge om gangen. De må jo alltid ut, ellers så ville mødrene blitt sprø! Det betyr dessverre også at det er et skikkelig slit å måke i stallen. Har god hjelp, men det tar likevel tid og krefter. Har fått pakket og sendt ut sperma til alle som hadde bestilt. Ingen stor overraskelse at det har kommet inn mange bestillinger etter det…. blir et problem å få sendt sperma de nærmeste dagene på kort varsel. Neste uke er også vanskelig, med 17.mai i midten. Postsendingene tenderer til å ta to dager, selv om de sendes «over natt», og posten har ikke den beste karakterboka ved sending av sæd lengre. Kvaliteten på tjenestene posten tilbyr, har blitt svært mye dårligere de siste årene. Pakken med Coktail Jet dukket opp en uke senere enn den skulle, selvsagt fullstendig ødelagt. Venter en ny sending over helgen, med kurèr. Vi har etter hvert funnet ut at vi må forsøke å sende sperma med hestetransporter eller andre som skal den veien vi ønsker. Onsdag gikk det en stor kontainer opp til Trøndelag med Magne Olsen med sperma til 6 stasjoner der oppe – skulle ikke tro det fantes så mange der…. En gikk hjem med G Jerken til Jæren, en med Geir Flåten ned til Vestfold, og så møtte det opp tre representanter fra andre stasjoner i Østlandsområdet med hver sin kontainer og fikk flyttet over den spermaen de skulle ha. Og likevel hadde jeg glemt en! Han dukket opp her i går og hentet selv, bra var det. Har en stasjon igjen, men der venter jeg siden de skal ha Coktail Jet -sperma….

I dag har Lene og jeg vært og handlet planter, jeg kjøpte ikke mer enn jeg har tid til å sette ned i jorda. To buksbom-planter til å ha ved trappen, litt urter til supplering av de som overvintret, samt en rosebusk. Yndlingsrosen min var den eneste som ikke klarte vinteren, alle de andre rosene, 7 stykker, ser ut til å være ved godt mot. Fikk luket i det store staudebedet, tross snøværet de siste dagene ser alle staudene (minus den ene rosen) ut til å være i rute…. Dagliljene er klare til å ta over, forsøkte å tynne litt i dem i fjor, men det spørs…

Machingbird nærmer seg følling, har i og for seg hele 18 dager til termin, men så lenge går hun definitivt ikke. Kanskje en uke til. Eller ikke. De tre siste har for øvrig ingen planer om noen følling med det aller første!

Hadde besøk av en skoleklasse fra Tomb, hestelinja. Overraskende nok (not!) bare jenter, 14 av dem. Ingen av dem interessert i trav, en hadde vært litt på en traverstall før hun kjøpte seg dressurhest. Det overrasker meg egentlig litt. Er du interessert i hest men ikke har råd til å ha en egen, er det ikke noe bedre sted å begynne. Hvem vet, kanskje du til og med vil få litt betalt for å ri etter hvert…. Når det gjaldt jentene fra Tomb, gikk det treegt til å begynne med. Var vel ingen som direkte gjespet eller tekstet, men jeg så jo hvor lite engasjerte de var. Mulig det var innbilning, men jeg hadde definitivt inntrykk av at de fulgte med mot slutten, flere av dem stilte spørsmål og en lurte til og med på om jeg tok i mot lærlinger…. så kanskje turen hit ikke var totalt bortkastet for dem?

Ellers ble den første hoppa bedekket i dag, Mary. Eller i og for seg den andre, Agria er bedekket i Sverige og skal sjekkes allerede mandag. Nesten så jeg håper at hun ikke tok seg på første forsøk (ikke si sånt!), blir veldig tidlig følling neste år i tilfelle. Skjønt hvis Mary også tar seg, sniker hun seg nok foran. Hun kommer tidlig, Agria pleier gå litt over…

Har mange føllbilder som ikke er lagt ut, men det er en del ting som må prioriteres.

Først: Fakturere føllavgifter! Dernest: Få gjerdene klare for beiteslipp, i første omgang på dagtid. Vinduene…. Så til bedene, i det hele tatt! Begynner faktureringen NÅ!

5.mai: Nå har jeg inntrykk av at jeg bare løper rundt meg selv…. bestillinger, spermahenting – pakking og sending, papirarbeide, papirarbeide, papirarbeide. Forbereder fakturering av føllavgiftene, forbereder beiteslipp (om en uke eller to…), samt stallen. Tar sin tid med seks små som skal ut og inn og ut og inn… og boksene er ikke akkurat noen lek med folunger i. Angel er såpass stresset i luftegården at hun og babyen bare kan være ute i en halvtime i slengen. Elgin er ikke spesielt snill mot folungen sin i år heller, så hun må også ut i omganger. Har i grunnen bare tre luftegårder ledige for folungene, og siden jeg ikke slipper hopper med føll sammen før de skal på gras, må jeg nødvendigvis fly fram og tilbake en del.

I dag skal beitene gjødsles, søndag morgen er det meldt regn, det skulle passe perfekt! De to skiftene som ble brukt senhøstes er pusset kraftig ned, og møkka på dem er knust og spredd utover. Kommer til å fortsette pussingen av de to utover sommeren, har ikke tenkt å bruke dem igjen før ettersommer/høst.

Sliter med å få tid til andre ting. Har noen vinduer som skikkelig behøver å vaskes! Og hagen behøver mye stell, blir lite tid til den. Har fått satt poteter og jordskokker og ryddet litt opp her og der, men det får jeg bare ta etter hvert jeg får tid. Lillebror (den minste katten) synes hagearbeid er festlig, og hjelper til så godt han kan med gravingen….

Fikk inn hovedmengden av den fryste spermaen i forgårs. Sammen med de to store dunkene skulle det kommet en liten en med Coktail Jet-sperma, men den er fortsatt borte! Ble sendt med PostNord, og de klarer ikke å finne den!!! Utrolig. Veldig stor sannsynlighet for at den lille transportkontaineren har gått varm før den dukker opp, hvis den i det hele tatt gjør det!

30.april: Etter mange dager med «nå føller hun snart», var det kjapt unnagjort. 20.35 gikk vannet, 21.05 hadde babyen allerede fått sitt første måltid (av flaske), hadde kjempet seg opp på beina. Etterbyrden hadde gått, og Angel var dypt nede i krybba. Jeg var på forhånd helt sikker på at Angel kom til å få en stor, rød folunge med bles, jeg «så» ham faktisk. Jeg fikk helt rett også, bare kjønnet som var feil, han viste seg å være en hun… 5 hopper og 1 hingst så langt. Håper virkelig at ikke «Gip» blir alene. Hadde til og med navnet klart, (engelen) Gabriel, nå må det bare bli Gabriella. Hun får ikke hete det på «ordentlig» siden det allerede er opptatt, men som babynavn er det ok.

29.april: Hun tripper og tripper, detter nesten overende innimellom. Angel begynner å bli skikkelig sliten, har ikke hvilt ordentlig på nesten en uke…. Folungen stanger, men er tydeligvis ikke riktig klar ennå…

Har lagt ut de bildene jeg har av folungene så langt. Har vært så surt at jeg ikke har forsøkt fotografere noe særlig. Snø, regn, frost og sterk vind. Folungene har vært ute hver eneste dag, men nødvendigvis i begrenset tid om gangen. Skal heldigvis bli bedre framover, vi venter på vår nå.

27.april: Tilbake på sofaen. Angel tripper og tripper, står med bakbeina i kryss til tider… Trodde hun skulle drøye litt til, men hun har det travelt og vil være med i den første puljen. Tror ikke det tar så lang tid… De fem første folungene er spreke og friske, alle står veldig fint på beina. De har fått begrenset med utetid de siste dagene, snøvær og sterk vind er ikke det aller beste for slike små, men ut må de. Mammaene hadde blitt sprø om ikke ungene fikk løpt av seg overskuddet ute….

Har prioritert å gjøre ferdig hingstesidene framfor å legge ut bilder av de små, men det kommer. De nye hingstesidene er: Cristal MoneyCreatine og Uncle Lasse. Har også lagt inn nye bilder hos Broad Bahn og Canepa Hanover. Har blitt sittende å se på en del løpsvideoer, og ble mektig imponert blant annet av Creatine! Ikke så mange som kjenner til ham kanskje, men ta deg tid til å se noen av løpene, spesielt et fra The Red Mile, der han henter inn 5 lengder (!) på Sebastian K bare på oppløpet!

24.april: Det snør! Og blåser! Roper i grunnen innedag for hestene lang vei, men rampungene må ut i luftegården en stund for ikke å ta knekken på mødrene sine. Det går en kule varmt inni en del av de boksene, i grunnen bare den aller yngste som er noenlunde fredelig ennå.

23.april: Jeg hadde satt fristen til klokka 8. Føllet Cambusa før det, kunne jeg rekke hagemessa. Hadde i grunnen gitt opp tanken, hun har aldri kommet før termin (11 mnd) før, og da hun la seg ned for å sove i går kveld, var ikke optimismen særlig stor. Tilbrakte imidlertid natt nummer to på sofaen, og kvart over seks la hun seg ned og føllet. Et svæært hoppeføll. Og sprekt. Cambusa hadde mest lyst til å bli liggende, og fikk også hvilt en god del. Jeg fikk gitt babyen et stort måltid før hun klorte seg opp på beina, og ble der i mer enn en time. Det holdt hardt, men jeg fikk ut alle, også babyene, fikk måkt, strødd og fôret i tide til å dra på messa. Var i grunnen ganske sigen da jeg var ferdig og kroppen higet etter sofaen…. men en avtale er en avtale, så jeg ble med til Lillestrøm. Angret i grunnet ikke, vi hadde det trivelig der inne, og jeg kom hjem med en gris….:-) I stein. Der andre har løver eller hester stående majestetisk foran inngangspartiet, har jeg nå sittende en plirende grisunge i full størrelse, og vekt…puh! Syntes i grunnen det var mer passende….:-)

22.april: Nå har jeg to i stallen som ikke spiser. 17-årige Nikk har skrantet i flere år, har mistet muskulatur (når man hovedsakelig bare sover og ikke beveger seg stort, er ikke det så rart) og blitt tynn i pelsen. Humøret og formen har imidlertid vært på topp, det samme har matlysten, selv om han har brukt lang tid på å spise og har behøvd spesialfôring, har det virket som han har trivdes med livet. De siste to dagene har han ikke spist, nesten bare sovet. Han tok en time ute i solveggen i går, før han tasset inn og klatret opp i senga under varmerørene. Han begynner å bli matt i øynene, men virker fortsatt ikke som om han har smerter, så foreløpig får det gå sin gang….

Cambusa har ikke rørt kraftfôret det siste døgnet, og siden i går ettermiddag har hun bare plukket litt i grovfôret. Synes det engelske uttrykker «in labour» er bedre enn å si at hun er i følling? Fødselen er i gang, kanskje? Hun bruker å ta sin tid, og det er ikke mye annet å gjøre enn å vente. Hun ble verket for et par uker siden og høvene så bra ut, men etter det har hun vært uheldig. Hun har antagelig tråkket en spiss stein opp i «stråleviken» (??? kan plutselig ikke huske om det finnes noe navn på det…) der er det et kutt, som blør og er ømt. Har spylt det godt, rensket opp rundt, lagt på polstring og bandasje for å beskytte området og for å gjøre det mykere å trå på. Skal tenke på å sko henne fram, men vil vente til etter fødselen. Hun vil helst ikke bevege seg for mye, men tråkker ordentlig ned på det, hun har vel ikke så mye valg så tung som hun er, kanskje. Har ligget rett ut i perioder for å ta vekten vekk fra føttene, men i natt ble hun stående. Sofaen har ikke blitt noe bedre å sove på….

De andre fire er spreke og fine. Angel har satt mye jur, så tror ikke hun venter stort mer enn en uke til, og Machingbird er også godt i gang….

20.april: Har man sett i overkant for mange oppussingsprogrammer når man funderer på hvor man skal sette et garderobeskap? Ikke? Men i en hesteboks?…var selvsagt en drøm, og selv om jeg sov, husker jeg at jeg måtte riste på hodet av meg selv…

Prøvde å sove etter jeg hadde tatt en dusj (tørket fostervann har en veldig spesiell lukt), tatt inn og fôret hestene, men det gikk dårlig. Telefoner, besøk og meldinger hele kvelden…. fikk sneket meg til en time før leggetid og sov godt i min egen seng, etter at jeg hadde vært ute i stallen en siste tur for å se over alle folungene og kjenne på hoppejurene. Slappe greier over det hele. Sjekket alle nøye en gang i løpet av natten også, men da via monitoren. Cambusa la seg rett ut på ettermiddagen i går, eller svimte av, er vel kanskje mer riktig beskrivelse. Hun sov veldig tungt i nesten en halv time, innimellom sprellet det voldsomt i beina hennes, den ene gangen nesten rett opp! Aldri sett på maken…. Bra hun fikk ladet batteriene, for nå har hun hvit melk! Etter hennes historie, vil jeg tippe det blir følling natt til lørdag. Hun er imidlertid veldig tidlig ute til henne å være i år, så kanskje hun kommer før. Bare bra, ser ut til at jeg skal rekke hagemessa i alle fall! Gleder meg.

De hoppene som ikke har føllet, har oppført seg veldig dumt et par dager. Marta, som nå har rykket opp som sjef etter at Mary er ute i barselpermisjon, ville ikke engang komme til porten da de skulle inn i forgårs. Leide henne og Yena, og begge var helt koko og hoppet rundt. Tenkte de hadde sett noe ut på jordet, men de burde virkelig være vant til elger nå. De var like dumme da vi skulle ta dem inn i går, og da gikk det opp et aldri så lite lys for meg! Robotgressklipperen var ute og i arbeid, og hekken er klippet ned og mangler foreløpig bladverk! Dritskummelt med den lille greia som tasset rundt på egenhånd. Makan! Leide Marta bort til porten og slapp, og hun stormet i sikkerhet bort til stallen med de andre hakk i hæl. Ikke snakk om å ta en tur tilbake i luftegården, som vanlig…. Tross oppfordringer på å navngi gressklipperen min, har jeg stått i mot og ikke funnet det særlig nødvendig, men nå har den fått navn! Shrekk (ja, med to k’er…) Hester kan være usigelig dustete innimellom….

Skal se om jeg får lagt ut noen føllbilder etterpå, og så er det noen hingstesider som må ordnes….

Ellers, første bestillingen av fersk sæd fra Sverige i går, og det var Canepa Hanover som var først ut. Det er for øvrig den hingsten Agria Racing også skal bedekkes med i år….

19.april: Gårsdagen var begivenhetsrik. Vi røntget åringer, raspet tenner og fjernet en del ulvetenner. Var litt bekymret for om det skulle bli noen føllinger midt oppe i dette, så jeg hadde gardert meg med masse hjelp, men Royal Clout ventet til kvelden, og snakk om timing! Føllet litt over klokken åtte, et stort og kraftig hoppeføll! (Må innrømme at jeg hadde ønsket meg en hingst etter akkurat henne…), spesielt robust og livskraftig. Var oppe på et øyeblikk, og da jeg ga henne flasken, tømte hun den med på noen grådige strakser og stabbet videre i jakt på mer! Hoppa var ferdig vasket, etterbyrden hadde gått, folungen hadde fått mat og var oppe, boksen var i tipptopp stand, og alt før klokka 21.30. Rakk å sette en flaske råmelk i fryseren før Greys Anatomy også…:-) Tittet på monitoren litt før klokka 12, og da løp folungen rundt i boksen!

Nå i morges ringte grimevarsleren som den skulle, og sønnen til Sip the Wine så dagens lys kvart på seks. Måkte boksen og strødde opp, før jeg fôret de andre… måtte stenge ute kattene fra stallen en periode, de forventer å få mat først og straks jeg kommer om morgenen! Sip kastet seg over både kraftfôr og høy, og skuffet innpå. Endelig har jeg plass til mat, så det ut som om hun tenkte… hun har vært veldig småspist de siste ukene!

Folungene har fått midlertidige navn, mest for arkivering av bilder. Det er Ginny etter elGIN, Gilly etter mary tILLY, Goya eller rOYAl clout og Gip etter sIP…. Eneste som er sikkert, dette er ikke navn de kommer til å beholde!

Da er det bare Cambusa igjen, hvis jeg skal rekke hagemessen på søndag. Har god tro på at det går, kanskje fredag? Tipper det.

17.april: Morsomt å se hvor forskjellige to jevngamle føll kan være… Gillytilly er flott og livlig, som man forventer at føll skal være, men også litt majestetisk kanskje man kan si? Ginny derimot, er fullstendig spinnvill! Da jeg kom inn i stallen for å fôre nå på morgenen, var hun allerede i gang med morgentreningen … full fart fram og tilbake i boksen. Elgin får ikke lengre bruke hele boksen til å drite rundt, hun må holde seg i et hjørne for ikke å komme i veien for spetakkelet! Og når Ginny med følge vel er ute i luftegården har hun ikke tid til å følge med på hva moren driver med, men flyr i en stor volte, rundt og rundt i full fart!

Nok en god natts søvn, men nå spørs det. Mistenker det er mulighet for følling hos Royal Clout i dag/natt eller kanskje i morgen…. antagelig midt oppe i veterinærbesøket!

Draco Braz Minto vant for øvrig årsdebuten på Klosterskogen på fredag, har sett på reprisen av løpet flere ganger! Ble så imponert over måten han gjorde det på. Dødens på Klosterskogen er ikke det enkleste heller, liten bane og mange svinger. Han står oppstallet i Danmark, så det er forståelig at eier/trener vil starte der, men som oppdretter må jeg jo få lov til å ønske de holder seg i Norge. Oppdretterpenger, sier jeg bare. I følge treneren skal visstnok fortsatt Doubledare være bedre enn Draco, og det høres jo veldig lovende ut…. Demerara travet for øvrig et flott prøveløp på onsdag, på 20.1/2100. Har sagt det før og sier det igjen! Jeg har virkelig tro på årets 3-åringer!

16.april: To hele netter med søvn, det behøvdes virkelig! Den første på sofaen, men i natt har jeg ligget i min egen, deilige seng i et nedkjølt soverom….:-) Skjønt hele…. jeg er i føllsesong-modus, det betyr at jeg sover en time om gangen, før jeg kommer opp for å sjekke monitorene. Alle de tre hoppene som ventes nå, har kamera og føllvarsler. Sip er ikke veldig happy for grimevarsleren sin, og rister fælt på hodet når jeg setter den på. Grima blir jo tyngre med den på, og hun er vant til å gå helt uten grime, så hun setter ikke veldig pris på det. For at jeg slipper å holde meg våken hvert minutt av døgnet, får hun bare finne seg i det. Kan ikke si akkurat når disse tre skal følle, men jeg kan si når jeg ikke tror det blir noe. Akkurat nå, etter å ha sjekket damene på morgenen, vil jeg si at det blir minst en natts søvn til på meg. Kan endre seg i løpet av dagen, og jeg vil ikke utelukke at det skjer noe i morgen. Vi skal røntge åringene på tirsdag, det skulle ikke forundre meg om det kom føll midt oppi det hele. Har imidlertid gardert meg, og har godt med hjelp tilgjengelig den dagen!

De to småjentene er i fin form, Ginny er hyperaktiv, spinner rundt og roter noe forskrekkelig i en boks som ikke akkurat er i orden fra før. Elgin er den mest grisete hesten jeg kan huske å ha hatt, tross stor boks ser det aldri pent ut der. Begge ungene var ute i går, droppet forrige dagen siden det var veldig kaldt og surt. Kaldt nå også, men det er vindstille og sol. Må bare vente til sola når fram til «føllgården» rundt klokka 11-12?

14.april: …og det var nummer to, den kom i bare farta! Hadde vært ute hos Elgin og Ginny (foreløpig navn) en gang til og gitt flaske, og sett til at hun kom seg opp (lett som en plett…). Bestemte meg for å sove en times tid, før jeg skulle sjekke om babyen hadde funnet ut av greiene. Kom bare halvveis inn i den timen, før Mary veltet overende og fikk sitt andre hoppeføll på rad. Ken Warkentin preger ungene sine, de jeg har hatt, har sett veldig like ut. Sprek denne også, litt større enn Ginny. Mary kan være litt uberegnelig etter følling, så var veldig glad for at Lars krøp ut av senga og kom bort for å hjelpe til med oppryddingen. Mary er ikke like lett å melke som Elgin, og siden hun ikke hadde hvit melk før føllingen (aldri det…) så var den fortsatt i «limstadiet». Fingrene mine satt omtrent fast i flaska da jeg kom inn igjen. Denne folungen kom klokka 2, så Mary gikk ganske lenge til henne å være, kom bare snaue 10 dager før 11 måneder…. Hun tapte innspurten denne gangen, har føllet først hvert eneste år tidligere! Tror Royal Clout blir den neste, skjønt det kan være Cambusa også. Sip, som nå er mer enn en uke på overtid, ser så langt ut til å ligge sist i feltet…..

Nå har jeg fått sovet to timer, fôret frokost og forsikret meg om at begge babyene, Ginny og Gilly suger godt. Vet ikke ennå hvordan det er med tarmbeket, så får følge med utover dagen. Det jeg ikke liker, er at en av de andre hoppene som har termin om rundt to måneder, ikke føler seg bra. Det er typisk folungerelatert, men sånt går vanligvis over i løpet av noen timer. Nå var hun uvel i går ettermiddag – begynte ikke å spise før utpå kvelden – og hun sto og sturet i et hjørne nå på morgenen også. Kom fram etter hvert og pelte i seg gulrøttene, men er ganske molefonken, ikke sitt vanlige, sprudlende jeg. Håper det ikke er noe ordentlig galt, men må jo bare vente og se. Har hatt folunger som har herjet så mye mot slutten av svangerskapet at mor har hatt måneder med plager til og fra, men uvanlig er det.

Nå skal jeg forsøke å sove litt til. Slo av lys i stallen også, var mye farting der i natt.

13.april: Da var en unnagjort, fire igjen i første pulje. Festet føllvarsler på Elgin i morges, 12 timer senere varslet den om folungen. Det ble et smekkert hoppeføll, appetitten er i orden. Nå en time etter fødselen er boksen rengjort og strødd opp, etterbyrden har gått, mor er vasket og melket, først for folungen og deretter for fryseren. Hun er spesielt lett å melke, har store spener, nesten som ei ku…. Folungen har drukket et solid første måltid, har nesten vært helt oppe på egenhånd, og tar nå en liten blund…. Elgin kom 11 dager før 11 måneder.

13.april: I grunnen en begivenhetsløs natt. Grimevarsleren som jeg har satt på Cambusa ringte klokka 4. Overrasket meg at hun klarte å få manøvrert den digre magen ned på siden…. var helt sikker på at det var falsk alarm, men siden jeg ikke har kamera på henne ennå, måtte jeg jo ut for å titte. Jeg sovner ellers på øyeblikket, og er flink til å sove kvarter eller halvtimer om gangen. Nå om dagen går det i blokker på hele timer eller mer.  Det er ikke det at jeg «er sikker på» at noen av hoppene skal følle nå…. det er bare meg som ikke klarer å ta noen sjanser. Mary pleier å følle rundt nå, og hun er jo veldig vanskelig å lese, så der er jeg forberedt på det meste. De andre… la oss si, at jeg vil være veldig overrasket om jeg ikke har fått alle de fem første før neste helg. Regner i grunnen med det, siden jeg har veldig lyst til å gå på hagemessen i Lillestrøm….:-)

Har gjort mesteparten av våronna i hagen. Plantet stemorsblomster – hele 90 stykker –  i karet foran kjøkkenvinduet, de ser ut til å trives bra. Ryddet i staudebedene (er et igjen), fylt opp med mer jord og luftet det som var av jord fra før. Spennende å se hvor mange av urtene som dukker opp i urtebedet. Ramsløken har kommet ganske langt, persillen, oreganoen og gressløken er på tur. Det ser ut til at både vanlig timian samt sitrontimian kan ha overlevd også, og i garasjen står laurbærbusken min knallgrønn og frodig, og venter på å få komme ut igjen, sammen med blåbærbuskene som jeg er litt bekymret for…. det ser ut som de blomstrer allerede? Salvie, bladpersille og dill kan jeg ikke se noe til. Skal gjødsle plenen nå i påsken, den har i grunnen begynt å bli lang allerede, så den lille robotklipperen må settes i arbeide snart…. du verden så glad jeg er for at jeg har den!

Har også gjort klar såbed til rotgrønnsakene, tenkte i grunnen å få sådd noe en av de første dagene, har skaffet meg «drivhustopp» til den ene kassen. Jordstokkene er klare til å settes, er litt mer i tvil om det er for tidlig for potetene? De skal vel ikke utsettes for frost? Og det er meldt blått om nettene framover…. bør kanskje vente med dem.

Og nå snør det!

12.april: La ut en videosnutt av hoppene her om dagen….: https://www.youtube.com/watch?v=QN5_y1UKY_I

12.april: 3.30 bråvåknet jeg (fortsatt på sofaen) og trodde Mary var i gang med å føde. Hadde kledd på meg, måkt boksen og bandasjert halen hennes før jeg var helt våken. Hun tittet bare mildt interessert på, og uttrykte lavmelt at hun godt kunne tenke seg påfyll av grovfôr. Ga henne en dott, og trasket inn til sofaen igjen. Nå litt senere på morgenen, er det fortsatt ingen føll, men alle fem hoppene ser ut som 1-6 dager. Kanskje. Eller ikke. Fikk grimevarsleren i går, skal sette den på Cambusa i dag, siden hun er den eneste som ikke har kamera. Trodde jo hun skulle gjøre som hun pleier, og være sen…. i stedet er det nesten hun som er lengst framme. Satte på en føllvarsler på Royal Clout i går kveld, nå har i grunnen Elgin gått forbi… Et tydelig tegn på at det nærmer seg, er at i natt har de ikke lagt seg ned. Mary en liten stund… Elgin som i forgårs lå rett ut omtrent hele natten, var tilsynelatende ikke nedpå i det hele tatt (var jo ikke våken hele tiden da…) og Sip har ikke ligget ned på flere netter…. Begynner å venne meg til lite søvn igjen…..

11.april: Første natt på sofaen. Hver gang jeg våknet var jeg knusktørr i munnen, så har lært meg å ha en kopp vann stående på salongbordet. Skjer omtrent aldri når jeg ligger i senga, så enten sover jeg med vidåpen munn nede, eller innemiljøet i stua er veldig tørt…? Sov ikke på sofaen fordi jeg trodde det ble føll, var nesten sikker på at det ikke ble det. Var bare sånn i tilfelle. Mary insisterer på å stå helt bakerst i boksen, så når det er mørkt, ser jeg henne ikke på monitoren jeg har oppe. Den er litt for liten, eller så er kameraet til Mary festet litt for langt fram. Innbiller meg at Mary føller i løpet av to dager, vi får se hvor rett jeg har.

Oppdaget at tre av føllvarslerene mine hadde dårlig med batterikapasitet, tør derfor ikke bruke dem. Da har jeg tre igjen. En er festet på Mary. Så har jeg tre hopper som gjerne skulle ha hver sin, så jeg sjekker dem morgen og kveld fram til jeg vet at det er på tide å sette på en. Royal Clout, Cambusa og Elgin har kommet omtrent akkurat like langt, etter jurene å dømme. Bare Mary blir ferdig, så er det ikke noe problem…. Cambusa har ikke en gang et kamera, men hun er den som jeg er tryggest på at jeg kan lese. Hun er også den som bruker å gå over tiden, kan se ut som hun har tenkt å gjøre et unntak i år… Har bråbestilt et par nye sendere, men får dem jo ikke før etter påske. Kan være greit, de fire siste kan fort komme samtidig, de også. Sip kan ikke ha en slik påsydd sender, hun er den eneste som klarer å dra den av seg, og har gjort det ved to anledninger tidligere år. Ikke bare blir det rivesår bak, men det gir jo en falsk trygghet når jeg tror at føllvarsleren er på. Har kjøpt en grimealarm, men har somlet veldig med å få den aktivert – kjøpte den jo allerede i fjor. Da var hun ikke drektig, så jeg stresset ikke med å finne ut av det. Problemet er at varsleren tror den er i Sverige, så det må en del omprogrammering til. Ble helt svett ved tanken, så jeg leverte den hos fagfolk i går. Evy fikk programmert sin i fjor, men typisk nok hadde han som gjorde det, reist på påskeferie, og etter påske blir for sent. Sip passerte elleve måneder for fem dager siden, da hadde hun knapt begynt å sette jur. Siden da har hun skutt fart, nå er hun på høyde med de andre, som altså egentlig ligger 17-19 dager etter i løypa… I tillegg har Angel kommet på banen og begynt å sette jur. Hun passerer 10 måneder nå. Blir fort mange små og lite søvn framover.

8.april: Da er alle hoppene ferdig verket, og den første føllvarsleren er sydd på. Mary insisterer alltid på å være først, og er sjelden tydelig når det gjelder tegn. Hun har ikke termin før 23.april (11 måneder), men har aldri gått så lenge. Tipper en uke….? Ellers så har jeg vondt for å se hvem som ligger først an….

31.mars: Da har alle hoppene fått sjekket tennene, og fjernet tannspisser. Var i grunnen bare en som hadde noe særlig, og der var det virkelig bra vi fikk tatt det. Er utrolig viktig at veterinæren har lys, eventuelt kamera, så han får sett hva han driver med der inne.

25. mars: Verket Yena og Agria først, siden de to skulle reise en av dagene…. og  ble stående å se, virkelig se på Yena der hun sto på gulvet. Hmmmm….. ringte veterinæren og tok en ny drektighetsjekk, og skulle du ha sett! Yena var drektig! Så supert!… og så bra vi oppdage det før hun reiste av gårde. Hadde vært pinlig å sende av gårde ei drektig hoppe….  Ikke alltid like lett å se drektighet på alle hoppene. Yena er stor, og bærer folungene sine høyt. Hun er også et matvrak og i godt hold….. men det får jo være måte på. Hun skal ikke følle før i juni, men syntes jo det var litt for mye i svangen på henne. Så da venter vi 10 føll i år, og Agria får reise alene….

22.mars: Det nærmer seg følling, og da lover jeg å skrive oftere. Om tre dager er det hele fem av hoppene som har passert 10 måneder, og jeg kan begynne å puste ut…. Sip er altså den første etter datoen, men vi får se om Mary tar henne igjen…. Og når det gjelder hoppe nummer seks: Angel hadde det travelt i fjor, så det kan fort hende at hun blander seg innimellom de fem…. helt i orden. Jeg gleder meg sånn til å møte alle de nye, små.

Åringene gror til. Vi tømte utegangen på lørdag, fjernet plaststrimlene foran porten, i det hele tatt: Gjorde klar for vår og sommer. Det er først nå når vi har strødd opp igjen, man virkelig ser hvor store de er, og ikke engang 12 måneder gamle! Her en liten video-snutt. De eldste er nesten der, de yngste ikke riktig 10 måneder ennå.

Det er flere ting som skal ordnes. Hoppene skal verkes før de føller og tennene skal etterses (tannlegen kommer i morgen). Alle har fått boksene de skal følle i, de to nyeste tilskuddene til hoppestallen fikk «låne» boksene til Yena og Agria, siden de to ikke er drektige. Har jo lekt med tanken på å pensjonere Agria, men har nå bestemt meg for å forsøke i alle fall et føll til. Hun er så utrolig sprek, den dama, tross sine 20 år! Grunnet logistikken og litt annet, har jeg bestemt meg for å sende de to som ikke venter føll i år, til Sverige og Broline for bedekning. Skal bruke hingster jeg like gjerne kunne brukt her hjemme, men likevel, det gjør ting litt enklere for meg nå utover våren…

Det triste som har hendt her på gården, er at reven har gjort innhugg blant kattene igjen. Først forsvant Ferrari, han var tydeligvis ikke rask nok. I går ble Tjukken borte, han var verdens søteste. De andre kattene, også de to voksne, holdt seg innendørs i hele går, antar de ble vitne til det som hendte. Nå har jeg igjen to av de fire jeg fikk forrige året, Elvis og Egor, og to fra i fjor, Fabio og Lillebror…. Får inderlig håpe at jeg får beholde dem litt lengre.

28.februar: Onsdag for en snau uke siden, kom endelig snøen. 10 cm deilig, kram snø. Hopper og unghester koste seg skikkelig, natt til søndag kom det en ladning til….. men nå er det visst slutt. Har høljet ned i hele natt, snøen er stort sett helt borte og det er småglatt her og der. Mens jeg sitter her og skriver, kommer det et lite solgløtt gjennom vinduet, men en titt ut, viser at det fortsatt regner.. Har ikke sett etter om det går å slippe ut hoppene i dag, mulig det bare blir foran stallen etter tur, mens jeg måker bokser. Får se om det krever skraping av luftegårdene, fra i morgen skal det bli kaldere igjen. Har vært en merkelig vinter, men ganske bra likevel.

I kveld er det internettauksjon på hester igjen. Det er flere interessante avlshoppeemner der, men jeg har jo full stall da. Siden jeg likevel har vendt tilbake gjentatte ganger til en av hoppene og etter hvert til en til, har jeg forberedt meg. Sånn i tilfelle. Har innhentet alle relevante opplysninger, og bestemt meg for hva jeg synes de er verdt for meg. Om jeg under auksjonens gang finner ut at det ville være et godt kjøp, er det derfor ikke umulig at jeg kjøper en ny hoppe. Hun vil i tilfelle sendes til et svenskt stutteri for bedekning, har selvsagt allerede bestemt meg for hingst! Vil ikke ta inn noen nye hopper nå like før føllingen starter, det blir litt feil.

Jeg har klaget over lite starthester i år, men nå ser det ut til at det løsner litt. Har blitt tre nye seirer på en drøy uke, Xantippe vant igjen, Aday tok sin aller første og i går vant Brightasabutton årsdebuten sin, helt kontrollert, akkurat som hun gjorde i fjor. Avery er i gang, Dirty er meldt i sitt første løp mandag … håper det blir mange fine prestasjoner utover i sesongen!

Alt været vi har hatt i det siste, 10-11 minus, snø, vind, 5-6 pluss, regn og vind, har gjort meg litt nysete. Har foreløpig ikke vært forkjølet i vinter, mulig jeg får det igjen nå. Svømte likevel mine 30 minutter i morges, selv om jeg ikke orket å ta i skikkelig som jeg pleier. Ble vel likevel rundt 1000 meter ++ og det hjalp godt på muskulaturen i ryggen.

De fire pusungene ble kastrerte for 12 dager siden, og noen dager etter det, åpnet jeg katteluka. Tanken er å stenge dem inne på nettene, men nå har det vært et par kvelder hvor en av de små fortsatt har vært ute. Ikke lurt, med tanke på revene rundt her, men ikke så mye å gjøre med det. For øvrig utrolig hvor forskjellige de er. Fabio er stor og gulstripete, med veldig lang hale. han er ikke veldig interessert i noe nærkontakt, men kan da kose seg litt med kløing og maling hvis han blir overrasket oppe i trillebåra, sovende. Lillebror har fått navnet fordi han er prikk lik Egor. Utseendet og lynnet, begge har ADHD. Lillebror er også den som springer i beina på meg hele tiden, noen ganger sammen med Julius (apekatten), også kalt Tjukken. Han er god og rund, med et trillrundt hode og ditto øyne. Sistemann er Ferrari. Han er lynkjapp, og har en helt spesiell løpestil der han ligger flatt langs bakken. Han har de siste dagene bare vært inne og kastet i seg litt mat, før han har pilt ut igjen. Da jeg stengte katteluka i morges, fikk han et anfall av klaustrofobi. Må kose skikkelig med ham før jeg åpner luka igjen.

19.februar: Dette året har jammen startet helt annerledes enn i fjor. 19.februar 2016 hadde vi allerede 8 seirer på oppdrettet, i år er det fortsatt bare 1. En enkelt seier, Xantippe sto for den i begynnelsen av januar. Har dessuten vært svært lite med starthester, så det henger selvsagt i hop. Det siste halvåret har det i grunnen gått ganske dårlig, så nå får vi håpe det tar seg opp utover. Er veldig optimistisk når det gjelder årets 3-åringer, både Draco Braz MintoDoubledare og Down and Dirty har allerede godkjente prøveløp, førstnevnte rakk til og med å imponere ved seier som 2-åring. I tillegg trener DemeraraDippin’Dots og Destroyer for tidlig start, har hørt ymt om mars – april for alle disse seks. Days of Grace var den jeg på forhånd hadde kanskje størst forhåpninger til, men jeg vet ikke om treneren har planlagt noen tidlig start. Han har snakket noe om å ta det litt med ro…? Determinator var vel den som trente best tidligst, men han fikk problemer, er behandlet og i trening igjen. Krysser fingrene for ham! Den siste i årgangen, Dixiebyproxy, er solgt. Den nye eieren sier hun trener veldig bra, mangler fortsatt litt fart og rutine, men de liker henne gått. Så langt har hun gått et rutineløp på 1.30 med innlagt galopp, og da gikk det fort siste runden. Det var en lettelse å høre, jeg hadde fått vite at hun var totalt talentløs……

Det går litt opp og ned. Var som sagt på forhånd litt reservert når det gjaldt fjorårets 3-åringer, og det viste seg jo dessverre at jeg fikk rett. Siden sist har Clara Clarissima så vidt startet nå i år for sin nye eier/trener og håper hun kan utvikle seg videre. Hun er visst forskrekkelig lat…. det behøver jo ikke være bare negativt. Husker godt en dame ved navn Top Twinning. Ikke mulig å få henne til å ta i på trening, men når det var alvor våknet hun skikkelig til, og vant til sammen 21 løp! Cassidy er den jeg er mest bekymret for nå. Hun travet prøveløp i juni, og jeg trodde alt var bra. Så viser det seg at hun siden ikke har hatt på seg hverken sele eller sko, går bare i luftegården. Ikke noe i veien med henne, bare en eier som har mistet interessen? Har spurt om han kunne tenke seg å selge henne tilbake til meg, men har ikke fått svar…. Synd, hun hadde absolutt et visst talent, og nå går hele 4-årssesongen hennes fløyten også.

Avlshoppene har det bra, og magene vokser. Fem av dem har termin i april, og kameraene er allerede oppe hos de fire første. Sip har termin først, men hun går som oftest over tiden. De fire neste har termin i løpet av to dager, fjorten dager senere, men siden Mary gjerne kutter kraftig ned på svangerskapene sine, forundrer det meg ikke om hun blir den første, også i år. Elgin var noen dager foran i fjor, Cambusa pleier gå noen dager over og Royal Clout vet jeg jo ikke noe om. Hun er for øvrig en veldig trivelig hoppe…. Angel og Machingbird skal følle i mai, Marta og Misty har ikke termin før i juni…. Yena resorberte jo i fjor og Agria funderer på om hun egentlig har gjort sitt. Hun ble operert i munnen før nyttår, var et par av jekslene som hadde veltet helt og var hinsides redning. Hun er i strålende form, så jeg har vel egentlig tenkt å bedekke henne en gang til. Om det ikke går, får hun bare nyte livet som pensjonert. Har bestemt at hun får gå her så lenge hun holder seg sprek og frisk.

Har i grunnen lurt på å sende både Agria og Yena til Sverige for bedekning i år. Vanligvis ville jeg sluppet tomme hopper sammen med åringshoppene, men jeg tror ikke jeg skal utsette Filly for de to. Begge er av det tøffe slaget, akkurat som Filly har lyst til å være, så jeg er redd for at sistnevnte skal bli skadet. Vi får se. Er litt redd for at ikke Agria skal like transporten, så vi skal ta en prøvetur med henne og Yena og se om hun klarer å roe seg på hengeren.

27.januar: I går fikk vi 21 paller med 21 flisballer på hver…. blir spennende å se hvor lenge det varer. Har brukt kutterflis, tilkjørt løst med en kontainerbil og bare brukt flisballer når det har vært problemer med leveransen. Transportene har vært like dyre som selve flislassene, kan nesten ikke huske den gangen flisa var gratis. Etter fôringsutgifter, føllavgifter og veterinær, er flis den klart største utgiftsposten gjennom året. Fordelen med flisballer er at flisa suger bedre og at vi derfor bruker mindre av den, at den ikke støver (!) og at den er lett handterlig. Siden det går mindre, tror jeg kanskje at prisen blir lavere også…..?

25. januar: Åringene vokser. De spiser, sover, leker, krangler og slåss. Det er alltid spennende å se hvordan dynamikken i flokken utvikler og forandrer seg.
Helt fra starten i høst tok Florentin kommandoen, og pisket de andre inn på plass bak i rekken. En enkel match for ham som var så mye mer voksen enn de i andre – kanskje ikke så mye eldre i antall dager, men mentalt og hormonelt.
Den yngste hoppa, Fia, holder sitt eget hoff med de to smågutta (ganske store, egentlig…) Faramin og “EffEff”. Morgana og Maxi er flokkens “Tuppen og Lillemor”, bestiser som sine mødre det meste av tiden, men med stadige småkrangler seg i mellom.
Så er det Filly. Hun er noe for seg selv av flere grunner. Da hun var bare 14 dager gammel ble hun uheldig nok truffet av et sleivspark i hodet av sin mor, og ble blind på det ene øyet. Moren, som på sin side er ubestridt sjef i hoppeflokken, tok et uvant ansvar til henne å være og skjermet datteren mye gjennom hele beiteperioden. Det gjorde at Filly faktisk var den som var mest usikker i flokken til å begynne med. Men boy, har det forandret seg…..
Siden Florentin føler seg så knusende overlegen de andre, har han begynt å kjede seg. I lange perioder kan han stille seg ute for seg selv, mens han stirrer utover sitt rike og filosoferer…. Det har åpnet opp for Fillys inntreden på scenen. Filly som ikke er klar over at hun egentlig stiller med et handicap, har ikke bare arvet sin mors imponerende fysikk, men tilsynelatende også hennes trang til å sjefe… og Florentin har aller nådigst akseptert det. I morges tok hun  noen runder med et par av sine undersåtter, da jeg trådte inn i hallen, selveste toppsjefen over alle sjefer…. Høy på seg selv og sin makt, Kom Filly stormende mot meg med flate ører og tydelige hensikter….
Det var bare en eneste ting å gjøre……. Gå til motangrep! Jeg brølte, trampet i bakken og dett var i grunnen dett. Filly besinnet seg, stoppet og vippet fram ørene igjen.

10.januar: Ikke mye til vinter foreløpig. Det blåser, regner og sludder om hverandre. Har hatt noen dager med dårlig føre for hestene, litt småglatt. Har hatt hoppene ute i mindre puljer, da har det gått bra. De har vært fornøyde med å komme inn etter ganske kort tid også. I utegangen har det vært sånn passe, ikke problematisk glatt. At ungene bare har vært ute i korte perioder av gangen, er en annen sak. De kan velge selv.

Året i fjor ble en del dårligere sånn rent oppdrettsmessig, enn året før. Da hadde vi hele 51 seirer, i fjor stoppet det på 37. DNT skriver 36, men de har glemt en i Sverige. En av grunnene er at 4-åringene med Brandy ikke fulgte helt opp fra i fjor, og at 3-åringene var så bra som man kunne ønske. Alle de 3 hingstene i årgangen er døde. CJ fikk seg en smell i skuldra som føll, og ble aldri bra, ble avlivet. Coxontherox trente bra som 2-åring i Baltikum, men ble stokk halt kort tid etter hjemkomsten til Sverige, så han ble aldri eldre enn 2. C.Rex begynte å sluke luft som 2-åring, etter at han kom hjem til eieren. Luftsluking hos unghester er en klar indikasjon på at hesten plages av magesår…. så jeg ble ikke så veldig overrasket da jeg fikk høre at han ble avlivet grunnet store problemer med magen. Han rakk å starte et par løp, men han var jo aldri frisk…. Chin Chin tilhørte de bedre i årgangen og Chere rakk å vinne løp før hun fikk vinterpause. Caramelized slet med et virus helt fram til høsten, men rakk så vidt å debutere før årsskiftet. Cassidy gikk prøveløp i sommer, og ble etter hvert flyttet til ny trener, mens Clara Clarissima ble operert på vårparten, mistet derfor mye tid, men trener nå bra for sin nye eier.

Må innrømme at jeg ikke hadde allverdens forhåpninger til den årgangen, og så langt ser det ut til at jeg fikk rett. Dessverre. Av de 8 hestene født i 2013, har jeg bare 3 av mødrene fortsatt.3-åringene i år er noe annet. Håper jeg. Det er flere av de ni som viser fine ting allerede, Draco Braz Minto har til og med rukket å vinne løp som 2-åring. Av de ni som ble født i 2014, har jeg fortsatt fire av mødrene, Sip the Wine, Misty, Mary Tilly samt Agria Racing.