Det å navnsette hester er ikke alltid like lett…
…Noen tar litt fra moren og litt fra faren, og setter det sammen. Det gjør at mange navn blir til forveksling like, og personlig har jeg ofte problemer med å skille sånne fra hverandre. Prøver derfor å være litt mer original, med vekslende hell. Siden vi baserer oss på å selge, bør dessuten navnene vi bruker, være positivt ladet. Lettere å selge en «Winner» enn en «Loser», en «Handsome» og ikke «Ugly»…., en «Speedy» i motsetning til «Slow». Noen ganger gir hestens utseende eller væremåte oss selvfølgelige løsninger, noen ganger går det kanskje litt fort i svingene… Vi bruker den «franske» modellen, og følger stort sett alfabetet år for år. Enkelte år har vi slått sammen 2 eller 3 bokstaver, og de tre siste (æ-ø-å) droppet vi. Her følger forklaringer på hvordan akkurat disse spesielle hestene fikk sine navn:
Entereza. Navnet uttales rett fram, eller med en spansk z. Det betyr fullkommenhet – rettskaffenhet – sjelsstyrke – storsinn… og intet mindre!
Chin Chin betyr (bl a) «skål» , noe man kan si når man «sipper til litt vin»….
Buzara Umbroza var middels stor, med utstråling, flott eksteriør og ditto bevegelser og med et herlig lynne. Navnet uttales rett fram. Hun ble som liten bare kalt Busungen, noe som etter hvert gikk over til Busara. Begynte å leke meg med navnet, Busara Ungaro, Buzara Umbroza…. pussig nok viser det seg at det er noe som heter akkurat det, en slags sommerfugl. Buzara Umbroza flyyyr… med andre ord… Kjøperen likte imidlertid ikke navnet, hun ble døpt om til I’m on Fire.
Brightasabutton. Uttrykket Bright as a button, betyr at man er våken og gløgg, er rask til å forstå ting, og det virket å passe godt på denne som føll…:-)
Beniwiwi. Hoppa viste tidlig spesielle tendenser. Hun var sosial og snill, men visste best og utviklet raskt en slags «ovenfra-og-nedad-oppførsel». Det vil si, hun lot som hun var enig og jattet med, men himlet med øynene og geipte når hun trodde du ikke så…. Synes derfor navnet passet som hånd i hanske. Beniwiwi er lydskrift for «Beni-Oui-Oui», som betyr noe sånt som «Godt -jaja…», Mmmmmm, akkurat, hører du sier det, og så videre….. Synes det var et morsomt navn, som passet…:-)
Navnet Ancora Imparo betyr «jeg lærer fortsatt» , og ble valgt for å minne meg selv på at jeg aldri må slutte med det….
Avery. Navnet var egentlig Affer’n. Du kan tenke deg en ung karslig sprett, som egentlig er for pen til å være gutt, og for ung til å ha den riktige tyngden til å stoppe kjeften på de eldre gutta…. Han har ikke så mye som et lite dun på haka, så i stedet anlegger han noe som ser ut som et barskt kinnskjegg, går i en altfor stor skinnjakke og er breial i gangen… der har du Affer’n! Har lurt på flere navn som kunne passe men likevel forkortes til hans «riktige» navn, kan ikke kalle en hest som skal selges på auksjon for Alfred… ikke fancy nok! Festet meg av forskjellige grunner ved Avery, og sjekket wikipedia. Det er et vanlig navn, både som fornavn og etternavn, brukes til dels på begge kjønn også. «Avery is derived from an old french version of the name Alfred…..» Saken var i boks!
Trinitro: Skulle egentlig hett Trinitrotoluen, men det ble for langt. Forkortelsen TNT var heller ikke bra nok, så det ble Trinitro i stedet. TNT er et sprengstoff, som er stabilt å handtere og ser helt uskyldig ut, i likhet med vår Trinitro. Hva unghesten angikk, kunne det også smelle skikkelig til, med den riktige behandlingen….
Stringendo er et italiensk musikkutrykk som betyr at det går stadig fortere på slutten. Tenkte det måtte være et perfekt navn for en traver. Han ble handlet inn på auksjon av Eirik Høitomt som åring, på en litt pussig måte. Etter (!!) auksjonen kom nemlig Eirik ned og ba oss ta ut hesten så han fikk se hva han hadde kjøpt…..!!!! Dette er hva jeg skrev i «følgebrevet» : Stringendo er snill å holde på med på tomannshand og elsker oppmerksomhet. MEN…!!! Han tror han er Guds gave til hoppene, den lille kroppen er stinn av testosteron! »
Remolino betyr «virvelvind» på italiensk. Syntes det var ganske så passende, siden den vesle karen allerede få timer gammel løp runder i boksen og gjorde sin stakkars førstegangsfødende mor, Ippe (Inlaid Pine), både svimmel og engstelig. Broren Tourbillon fikk akkurat samme navn, av samme grunn, bare på fransk….
Sarzaparilla var en spesiell liten frøken. Gløgg og kvikk i hodet, opptatt av hvordan ting virket. Har vært borti at hester har fått opp panikk-kroker, men aldri at de har fått åpnet karabinkroker. Sarza klemte dem åpne og hektet rett og slett av tauet hun var bundet med. Etterpå travet hun lystig i vei for å frigjøre flere av ungene på samme måten… Fant ut at hun måtte ha et spesielt navn, og Sarzaparilla ruller så fint over tungen. Det er faktisk noe som heter det også, det er egentlig en plante, men du kan drikke det også.
Sizzling var «sizzling hot» bare få dager gammel. Hun giret seg opp, fort og voldsomt, og det krevde temmelig mye jobb å få henne noenlunde handterbar selv så liten hun var. Var imponerende ved sin første seier på Momarken 9/6, der hun utklasset feltet på 16.1/2140. På sermoniplass gikk det rundt og rundt i rask gange, ikke noe teppe, ikke snakk om at kusken skulle gå av, jo da, det «freser» fortsatt litt under topplokket….?
Reginetta var en særdeles vakker liten frøken, som førte seg med et visst hovmod. Vakker, jeg? Selvsagt vet jeg det….! Navnet ga seg derfor helt selv, det betyr nemlig «skjønnhetsdronning» på italiensk.
Shootist. Ja spør du meg, så spør jeg deg… Han ble solgt på auksjon som åring for overraskende høye 160.000 under navnet Sylvester. Den nye eieren likte tydeligvis ikke navnet, og byttet. 🙁 Spesielt moro at den lille knatten ble en vinner allerede som 2-åring, siden det egentlig er kjempeflaks at han i det hele tatt lever.
Regaliz er spansk og betyr lakris. Hun var svart i fargen, men også seig som fersk lakris. Var litt redd for at hun kanskje ville bli litt i tregeste laget? Har aldri hatt en unghest som har vært så iskald i hodet! Hun elsket dessuten vann, og «druknet seg» nesten i vannkarene om sommeren med å dyppe hele hodet under. En periode hun måtte gå alene, tilbrakte hun dagen med å dusje under vannsprederen som sto på plenen ved siden av luftegården hun gikk i… Pussig frøken.
Royale var enkelt. Betyr «Kongelig» på fransk. Hennes far, Joyau d’Amour, var fransk, moren Jackie Adel, var «adelig» 🙂 At hoppa helt fra hun var liten, passet til navnet, er også viktig. Hadde hele tiden veldig lyst til å beholde henne, og var vinglete helt fram til det skulle meldes til auksjon. Ble Norgesmester…
Qrrax, skrives egentlig currax på latin, og betyr rask, hurtig. Et flott navn på en stortraverspire, vel? Navnet uttales visstnok korraks hvis det skal være god latin, i stedet for kurraks? I alle fall ikke kraks som jeg hørte her om dagen…. Han var en utrolig trivelig unghest, men skjønte aldri når han skulle trekke seg. Han hang i rumpa på Qtee støtt, og hun kakket til ham på frambeinet så det holdt.
A Fata Morgana (Italian: [ˈfaːta morˈɡaːna]) is an unusual and complex form of superior mirage that is seen in a narrow band right above the horizon. It is the Italian name for the Arthurian sorceress Morgan le Fay, from a belief that these mirages, often seen in the Strait of Messina, were fairy castles in the air or false land created by her witchcraft to lure sailors to their deaths. Although the term Fata Morgana is sometimes applied to other, more common kinds of mirages, the true Fata Morgana is different from both an ordinary superior mirage and an inferior mirage.
På norsk: luftspeiling.
Faramineux. Navnet er franskt og betyr «Fantastisk» og «Forbløffende»! Faramineux (uttales “faraminø”) har selvsagt ! potensiale til å bli nettopp det.
Eagle Eye mistet sin mor da han var seks uker gammel. Han nektet deretter plent å ta til seg noen som helst form for melkeerstatning. Ikke engang hoppemelk var godt nok, hvis den ble servert på flaske eller i bøtte. Hoppemelk, varm og selvsugd rett fra puppen, var det eneste som var godt nok…. Han og moren hadde allerede gått noen uker sammen med to andre hopper og føll, blant dem Cambusa Jet. Hun lot ham suge, noe motvillig til tider, og jeg måtte stort sett holde henne for at det skulle gå bra. Det ble en forholdsvis slitsom sommer. Han spiste allerede godt både kraftfôr, grovfôr og gras, så de første par månedene var han og de to tantene med barn inne på stallen om natten (han i egen boks) og gikk på beite på dagtid. Etter det var det beite døgnet rundt, sammen med resten av flokken. Det ble mange turer ut på jordet for meg den sommeren. Guttungen oppdaget meg straks jeg gikk inn porten, samme hvor på beitet han var….. full fart, ikke til meg, men bort til hoppa. Hendte han ble forbannet fordi jeg brukte så lang tid til å komme etter, men han roet seg etter at jeg hadde forklart ham at det ikke hjalp å bli sint!
Ero’kamano betyr «Tusen takk» på et afrikansk stammespråk (Luo?) og uttales rett fram. Jeg syntes det hadde sånn fin klang, og ville takke ham fordi han hele den første beitesommeren hjalp fosterbroren sin til å komme til maten (les: morens pupp!).
End of Discussion fikk navnet siden vi aldri ble enige om navnet, ikke her hjemme og ikke på facebook, der jeg faktisk fikk hundrevis av forslag….
Draco Braz Minto er et uttrykk fra en bok, og selv om mange lurer, har jeg aldri fått noen riktig forklaring på om det egentlig betyr noe som helst. Bokas hovedperson var tegneserieforfatter, og hans superhelt brukte dette som et kraftuttrykk… Jeg fikk uttrykket helt på hjernen, og syntes at det passet på denne krabaten, som virkelig hadde en spesiell personlighet.
Dippin’ Dots er en spesiell «iskremdrops», laget med flytende nitrogen, noe som jeg syntes var litt relevant her. I tillegg har flere av avkommene til Inlaid Pine (I.P. – Ippe) fått navn med kjælenavnet til moren i seg… Whip’ert, Xantippe….
Oramazov var en flottenfeier, svart med sokker og bles. Han var dessuten en bølle som liten, på stadige kosakk-raid blant de andre folungene og mødrene deres. Han greide bare ikke å la være å gjøre ugagn…. Navnet er inspirert av «Brødrene Karamazov» av den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij.
Qtee var liten og søt som føll, spesielt i forhold til sin digre, eldre helsøster Nemesis. (Sistnevnte kunne bli kalt mye fint, men yndig er ikke noe som ville falt meg inn…) Qtee er bare en annen skrivemåte for «Cutie», og skal uttales på samme måten.
Loopylou betyr «svingstang», og stemte utrolig bra. Han var ganske så liten og veldig smal da han ble født, men hadde full fart helt fra starten. Da han var nesten et døgn gammel, la vi merke til at han hadde blitt veldig rund (?) rundt magen, noe som indikerte at det var et propp et eller annet sted…. men aktivitetsnivået var like høyt, og det stemte jo ikke med at han skulle ha forstoppelse. Vi tok ingen sjanser. Han ble båret ut i hengeren (var virkelig liten!) og kjørt inn på dyrehospitalet sammen med sin mor. Der konstaterte de ganske riktig en propp, som satt på et veldig uvanlig sted høyt oppe i tarmen. Han ble satt på drypp, og fikk sitt helt private dryppstativ, som måtte løpe rundt i boksen etter ham , han stoppet nemlig ikke opp for et øyeblikk!!!!! (Sov vel antagelig litt innimellom…….)
Lamar har vært riktig dyktig, med norgesrekord, seier i Widdingløpet, annenplass i Derby og greier. Han var en riktig fin, overkoselig folunge, med et vakkert, lite, nærmest trekantet hode. Han elsket å kysse, og gikk stadig med overleppa strukket fram. Det gjorde at han lignet akkurat på en lama-unge, og det var det han også ble hetende, i mange måneder. Nå er ikke Lamaungen noe godt navn på en kommende stortraver, så vi forkortet det til Lamar……;-)
Niro ble født etter 10 måneder. Han var veldig liten, pen og feminin. Stallgjengen ga ham raskt noen riktig nusselige navn, men siden jeg var redd han skulle få komplekser, kalte jeg ham barske Robert!… som etter hvert ble til Niro, siden det var N’årgangen. Senere vokste han seg vesentlig større….. Som 3-åring var han tredje i Kriteriet, ikke verst for den tidligere lille dukkemannen….
Nuskat hadde en spesiell gråbrun, muskat-aktig farge. Ville egentlig kalle henne Nutmeg, men selvfølgelig visste de i sertifiseringsavdelingen at det var et engelsk ord, og da ble det ikke godkjent. Bodde i Trondheim en periode, og der betyr nuskat, søt/nusselig. «ho va nuskat, sjø». Så da ble det sånn. Ellers så er Nuskat den siste kaldblodshesten vi oppdrettet, mamma Brage Texa døde noen timer etter fødselen av indre blødninger (skrekkelig!!!!). Løsningen ble Brage Texas bestevenn, Jennet Sidney. Nurket fikk suge på Jennets pupp noen ganger i døgnet, i tillegg til flaskefôr. Fjernet halve veggen mellom boksene slik at de skulle ha kontakt, og passet på å ikke dulle med den lille. De første gangene de tre (Jennet, hennes datter Nemesis som var 10 dager eldre og Nuskat) gikk i luftegården sammen, var jeg med, for å passe på at den vesle forsto hvordan hun skulle oppføre seg sammen med andre. Jeg måtte fly i mellom stadig vekk. Etter et par dager klarte de seg selv. Var bare ute en gang i timen for enten å gi den vesle flaske, eller for å holde Jennet. Nemesis var mildest talt ikke fornøyd til å begynne med, men ga seg da til slutt… Da Nuskat var en måned gammel, slapp vi dem på beitet sammen med de andre. Etter få dager ville ikke Vesla ha flaske lengre, hun hadde funnet løsningen selv… hun sugde seg fast mellom bakbeina til Jennet!
Platina, det er enkelt forklart; bedre enn gull!
I mitt leksikon står det: Periander, ca 628-588 f Kr, overtok som tyrann i Korint etter sin far Kypselos. Samtiden regnet ham som en av Hellas’ «7 vise menn». Vår Periander var tyrannen i flokken, ingen fikk for eksempel lov til å passere ham, og det skulle gås i skritt!!! Det resulterte i at alle åringene ble fete, og spesielt han som var mest kropp fra før…. Tønne med fyrstikkbein? Vi måtte derfor trene hele gjengen to ganger om dagen i flere måneder fram mot auksjonen, for å få fasong på ham/dem.
Nelson var en stor og kraftig, men akk så skakk folunge. Hele bakparten slang til venstre, men det rettet seg, verre var spesielt det ene frambeinet. Han satte det ned omtrent som Chaplin, rett ut til siden. Han var sånn «Nelson og Pernille»-rar, og fikk navnet fordi det også var navnet på en stor soldat, Admiral Nelson! Nelson var dessverre intet vakkert syn, i tillegg til skjevhetene også med fyllinger som indikerte løse biter i flere ledd. Ikke salgbar! Løsningen ble å bytte ham bort til den svenske topptrener/kusk Torbjörn Jansson. Hans svigerfar var tidligere oppdretter/eier av Nelsons mor. Og det gikk bra! Han endte med rekord på 12.9 og tjente over SEK 600.000. Skjønnhet er ikke alt….!
Owen Meany: «En bønn for Owen Meany» av John Irving er en av yndlingsbøkene mine, men vår Owen var absolutt ikke lik bokens…. Snarere tvert i mot, vil jeg kanskje si. 🙂
Ozzifer :Amerikansk slang for officer, bare med z i stedet for s. Han var en myndig liten tass, som styrte de andre folungene rundt som han ville….
Lizzom: Det var for å avvenne meg selv for å si akkurat det ordet. Det var en skrekkelig periode det krøp fram til enhver tid…… Etter Lizzom, var det vips, vekk!!!!
Olganina: Kalte avkommene etter Regina Sidney for «etellerannet-gina» . Først Malabargina (betyr «kjempegina» og passet utrolig bra på den etter hvert kjempedigre mærra), deretter Nagina. Hadde tenkt å kalle denne for Ogina, men så sto jeg og pakket sæd for sending til Kristin Olga Brækken på Melhus, og da slo det meg: Olgina! Etter hvert ble det Olganina i stedet, det var bedre schvung over det!