Dagbokinnlegg 2014
31.desember: Nyttårsaften, klokka er 22.40. Har akkurat vært ute og stengt ungene inne, sånn for sikkerhets skyld. Mens jeg var der, midt i hallen, smalt det skikkelig, og jeg klarte med nød og neppe unngå å bli trampet ned. Støvlene mine var fulle av flis da jeg kom inn, så det var så vidt. Siden det har blitt skikkelig mildt igjen (søren og!) behøvde jeg ikke sette på radioen inne hos hoppene, bare skru opp viftene litt til. Lyset står på overalt, selvsagt. Skal gå ut igjen når det omsider blir stille igjen. Skjønner ikke helt dette her, har smelt av raketter i flere dager allerede, midt på dagen også. Kan vel ikke være noen vits i det? Tenk så bra om alle sparte lysshowet til klokka 24, og bare holdt på i maks 30 minutter…. men neida. Regner med det blir raketter de neste dagene også, tar litt tid før alle har fått brukt opp alt de har handlet inn antagelig.
27.desember: Mesteparten av jula vel overstått. Skjønt, de siste årene har jeg ikke gjort så mye ut av det, har hengt to julekongler i kjøkkenvinduet i år og kjøpt mørkerøde roser til kjøkkenbenken i stedet for de orange….det var i grunnen det hele…. Julegaver må jo kjøpes, men det er ikke så mange som forventer det i år.
Var heldig med været i alle fall. Det kom litt snø, og den ble liggende tross mildværet dagen etter. Faktisk gjorde plussgradene at snøen halvsmeltet og frøs fast, perfekt! Hoppene kan bevege seg rundt uten å gli og uten å få vondt i føttene, og jeg slapp å slippe ungene over i den andre luftegården. De siste par gradene har det vært 15 minus på morgenen, det tar det litt tid å venne seg til, både for to og firbeinte.
13.desember: Det er virkelig vanskelig føre om dagen. To dager hadde vi et supert snødekke, og både hestene og jeg koste oss. Så regnet det bort, greit nok, søleføre er vi vant til, og luftegårdene tåler det godt. Hoppene har steder de ruller seg i sand, og blir ikke så aller verst møkkete, bare våte, og folungene ruller seg som alltid inne i hallen. Så fryser det på noen dager. Ikke nok til at jeg kan slippe dem ut på jordene, der er det fortsatt for bløtt. Rekker ikke alltid å skrape før det fryser heller, så da må det gås veldig forsiktig. Angel har blitt aldri så lite sårbeint bak, men bare hun kommer seg ut, går det bra, det er et aldri så lite grasdekke i den luftegården hun og Elgin går i nå. Elgin og Angel… I går var det greit, i dag er det vanskelig, i morgen skal det regne.
Er snart ferdig med stallvaskingen, har to bokser igjen, og de tas i helgen. Deilig å bli ferdig. Har sluk i boksene, men rørene må spyles gjennom en gang i året, og det er en fordel å få vasket under mattene også. Veggene er fort gjort, får vekk støv, litt møkk og et og annet spindelvev. Rent til jul! Ble sant nok litt i seneste laget i år, pleier ta det straks jeg har skilt fra, faktisk, men i år ble jeg altså så sabla forkjølet. Noen ville kanskje til og med kalle det influensa! Tok litt tid å komme seg etter det, ble veldig sliten siden jeg jobbet i stallen gjennom hele.
Har gjort klar oppgjørene til stasjonene, og har sendt oppgjør til hingsteeierne igjen. Er faktisk bare fire som ikke har betalt føllavgiftene ennå, to av dem er riktige gjengangere. I tillegg er det en som holder på å betale avdrag, helt greit.
På torsdag kommer julegaven min til meg selv. Mer om det senere….
5.desember: Ulv, ulv…. (i øverført betydning…) …til slutt var det ingen som trodde på gutten som varslet. Her ulte brannvarslingen «brann i stallen på høyre side» kvart over elleve i går kveld. Adrenalin langt oppi halsen, ut i vill fart, stasjonen i stallen lyste grønt. Gikk gjennom alle bygningene for sikkerhets skyld, grønt overalt. Tilbakestilte alarmen, og tittet litt avventende på tv….. en time senere, kvart over tolv, ulte det igjen. Folungene skvatt nok til, alle var ute da jeg i et noe roligere tempo, tok runden igjen. Det lyste grønt…. Vel inne, koblet jeg ut den delen av alarmen, det betyr at det er stille i fire timer. Orket ikke å ta sjansen på å bli vekket midt på natten igjen, så jeg døste på sofaen til klokka tre, før jeg koblet ut i fire nye timer og gikk opp for å legge meg. 8.45 – ny alarm – gikk pliktskyldigst ut igjen – grønt…. La igjen melding hos service-Edvart, og han loset meg rundt i anlegget. Det viste seg at jeg går for lite med nesa i været, det var en liten detektor inne i utstyrsrommet som jeg ikke var klar over, og den lyste rødt. Klatret opp, tok av dekselet, der var det fire ledninger…. fikk instrukser om å flytte en av ledningene på siden, over til den andre siden, og la dekselet være av. Nå er anlegget påskrudd igjen, så vi får se… man lærer stadig noe nytt!
27.november: Ungene har virkelig funnet seg til rette i utegangen. Store og litt bumsete, friske og aktive er de alle sammen. De spiser voldsomt, kraftfôr to ganger om dagen (ikke så veldig mye av det) og i snitt 10-12 kg grovfôr hver. Ikke rart de vokser. Nå begynner det også å bli moro og følge med dem på monitoren. De krangler og slåss friskt og ofte. Rakk å få raspet høvene en omgang før det frøs på. I tillegg fikk vi skrapt luftegården kvelden før! Virkelig et sjakktrekk! Jeg vet at noen mener jeg skiller fra folungene mine litt for tidlig. De yngste var drøyt 4 måneder. Ideelt sett så jeg gjerne at de var 5-6 måneder, men er de født i slutten av mai og jeg vi skille fra 1.oktober, blir det jo sånn. neste år venter jeg 2 av 9 føll så sent som midten av juni, får bare håpe de bestemmer seg for å følle tidlig. Ellers må jeg nok ha hopper og føll gående lengre sammen enn vanlig…. Du verden, jeg var virkelig glad jeg ikke hadde dem gående sammen i oktober i år. Regn, vind og kaldt, de hadde måttet stå inne mye mer enn godt hadde vært….og måkejobben? Får vondt bare ved tanken. Lars var i Sverige forrige uke og hentet MT Angel. Da var han samtidig innom et større stutteri der de akkurat hadde tatt fra en stor flokk med folunger. Da han kom hjem, slepte han meg med ut i utegangen (hva var galt????) og ba meg ta en god titt på de beistene jeg hadde gående der….Er du klar over hvor store og fine disse er? Det er noen som mener jeg tar fra i tidligste laget, men de kommet minst like langt i utviklingen som de som har gått meg mødrene til nå, om ikke en god lengre.. Noe jeg selvsagt vet fra før. 🙂
19.november: Risikosport. Det kan være feltritt, svømme med haier, fjellklatring, rafting eller lignende….. Det kan også være å slippe inn hoppene mine om ettermiddagen. Du fredsens! Akkurat nå er det ni som går sammen i en stor luftegård. Porten er ca 70 meter fra stalldøra, og det er en bred gang som fører fram dit. Bare det å få åpnet den porten, er et kunststykke. Må passe på at jeg ikke snubler i den 4 meters spurten tversover med håndtakene som er festet i strømtråden. Distrahere de fremste så de ser en annen vei, og så full fart framover! Jeg snur ikke ryggen til dem. men klemmer meg inntil gjerdet til de har dundret forbi. Første gangen. Mens jeg sniker meg langs gjerdekanten, kommer nemlig de aller fleste gampende tilbake for full speed, gjerne ispedd noen hopp og luftige bakspark… De farligste øyeblikkene er når noen av de ranglave forsøker å løpe bort til meg, noe de ranghøye ikke tolererer. Det er utrolig så lange de 70 meterne er, når man må passe seg for nærmere 5 tonn hestekjøtt i voldsom og ikke direkte rettlinjet fart….. Det er i alle fall gøy å se at de føler seg på topp! Jeg fisker deretter inn en og en. Larissa venter ved døra og går inn først. Deretter er det litt mer vilkårlig. Ippe er et godt stykke ned på stigen, men har kanskje det skarpeste hodet. Hun lurer i vannskorpa et stykke unna, teller hvor lang tid jeg har vært borte med forrige hest, og i det øyeblikket hun ser at håndtaket går ned, er hun i toppfart. Når døra er helt oppe, er det bare å suge tak i det hun kommer stormede inn, livredd for å bli kløpet i baken…. Ellers så er Misty raskt framme, mens to av toppene, Mary og Wellfit, ikke har det travelt. Med mindre været er ekstra surt, altså. Da står de klare, strengt etter rangordningen, og nåde Ippe om hun prøver å finte ut noen….
Er endelig ferdig med de 8 sidene med annonser, så nå er det stallvaskingen som står for tur. Samt en god del kontorarbeide og opprydding på skrivebordet etter sesongen. Sendte inn sprangsedler og vaksinasjonsattester på de ni folungene går. I morgen kommer den nyeste hoppa, og fredag er det den årlige julemessa i Lillestrøm.
8.november: 10 dager med hosting, harking, snørring og svetting…. heldigvis mer eller mindre over for denne gangen. Har i grunnen ikke gjort så mye mer enn det aller mest nødvendige de siste ukene, det vil si at jeg har fôret, sluppet ut, måkt, strødd, tatt inn og fôret igjen. Ellers har jeg for det meste sovet….. Nå er det en uke hvor jeg må jobbe hardt med årsrevyannonsene, det er spesielt vanskelig, siden halvparten av hingstene jeg skal annonsere ikke er helt klare ennå…. Bare jeg blir ferdig med dem, skal jeg endelig få vasket stallen for vinteren. Ikke det jeg hadde mest lyst til å gjøre mellom hostekulene. Etter det skal jeg forsøke å få oppdatert sidene her, har jo kjøpt en ny hoppe også. Til. Det er en litt annen historie…..
18.oktober: Et sted går grensen. Jeg er ikke sikker på hvor min er, men tviler på at jeg vil bli satt skikkelig på prøve noen gang. Hver eneste høst har jeg millionbeløp på konto, enkelte år har det vært mange av dem også. Penger som ikke er mine, men som jeg disponerer helt fram til hingsteeierne skal ha sitt oppgjør. Ikke en eneste gang har jeg blitt det minste fristet til å ta pengene og rømme landet…. Kan ikke tenke meg til å gjøre meg til kjeltring for penger, samme hvor lettvint det ville vært. Nå hadde det jo ikke vært mulig å komme unna med det, uten å bli oppdaget, da…:-).. så kanskje min grense hadde ligget der et sted…..
I går dukket det nok engang opp negative presseoppslag vedrørende travsporten. Et andelslag på ti personer, familie også ? eide en topptreårig kaldblodshest. Han har vunnet både det svenske og det norske kriteriet, oppgjørene for begge løpene, mer enn en million kroner, kom inn på konto til ansvarshavende samme dato, 15.oktober. Hvert andelslag skal ha en frontfigur, denne personen har i følge DNT rett til å undertegne på andelslagets vegne. Her er det litt av et plot. Hesten er hjemmehørende i Trøndelag, der alle andelshaverne bor. Likevel, etter det norske Kriteriet, besluttet de seg (eller ansvarlig, som samtidig var hestens trener) for at hesten og treneren skulle tilbringe noen måneder på Østlandet, for å slippe lange transporter til de løpene som sto igjen i høst. 50 mil unna andre som kunne tenkes å ha fått snusen i planen…. I går var plutselig hesten solgt for et millionbeløp, hesten flyttet til en annen trener, og fuglen fløyet….med to millioner i lomma. Hvor? Til Thailand, påstås det… Rene skjære romanen, dette her. Tilbake sitter ni andelseiere med skjegget i postkassa, uten penger og uten hest. Han som har handlet har sitt på det tørre. Han har betalt, han har fått underskrift på handelsoverdragelsen av den personen som hadde fullmakt til å gjøre nettopp det, underskrive. Hesten har fått startnekt inntil videre, men det skal bli spennende å se hvordan og om DNT klarer å rydde opp i rotet. Meg bekjent forlanger ikke DNT at alle andelshavere i et lag skal ha skrevet under eller samtykket til et salg, hvis den som andelslaget har valgt som ansvarlig, gjør det…. Har sett at noen skriker opp om at kjøper må ha visst det har vært noe skumt med denne handelen, spesielt siden hesten med et slikt potensial ble solgt så billig. På facebook har noen krevd at han skal gi hesten tilbake, og det er vel en mulighet, men da regner jeg med som en selvfølge at han vil ha tilbake pengene. Det er ikke kjøper som har lurt noen, det er andelslagets leder som har lurt sine ni tidligere kompanjonger.
Hestehandel blir fra før brukt som et skjellsord. Og travsporten og alle vi andre, får nok en flekk på sitt allerede tilsmussede omdømme….
17.oktober: Det snødde faktisk så mye i går, at snøen la seg….eller snøslapset er vel et bedre uttrykk. Klissvått var det. Nå på morgenen er jo det meste borte, ligger bare litt her og der. Stakkars rosebuskene som sto i knopp, regner med de har ombestemt seg nå.
Hoppene var kjempeglade for å komme inn etter bare to timer, og folungene tror jeg ikke var ute i det hele tatt. Hadde ikke hjerte til å dytte dem ut, det var altfor surt og ufyselig. Det err jo god plass inne og de beveger seg hele tiden. De er for øvrig kjempeflinke til å spise, allerede nå går det rundt 100 kilo ensilert gras om dagen i utegangen, det blir mer enn 10 kilo i snitt på hver. Ikke dårlig! Hoppene får ikke alt de kan spise, det får være grenser. De får vel rundt 12 kilo de også, fordelt utover. Når det blir kaldere, kan det vel hende vi øker på litt, men de skal ikke bli altfor fete heller. Det er ikke bra. Har jo klart å fôre hopper forfangne bare på grovfôr, to ganger til og med. Er forsiktig så det ikke skal hende igjen.
16.oktober: I dag snør det! Ikke tett, men likevel…. Får kanskje gjøre alvor av å samle inn de plantene som ikke tåler frost, laurbærtreet mitt overlevde fint i garasjen i fjor. I år får det selskap av en praktfull hortensia og en plante som jeg ikke aner hva heter, men som er veldig vakker….
Jeg har omsider fått lagt ut bildene fra slutten av september, av folungene og et par av hoppene. Vet ikke hvor mange bilder jeg kommer til å ta framover. Ungene har startet på sin «bumsete» periode, tar noen måneder før de finner tilbake til fasongen sin igjen.
I går var det intimkonsert på pub’en i Båstad med Jace Everett. Han er nok definitivt mest kjent for «Bad Things», men han er ikke dum ellers heller. Som for eksempel i denne: One of them… Jeg kom så langt som inn døra, før jeg snudde. Lokalet der selve konserten skulle være var knøttlite og allerede overfylt. Litt i intimeste laget, spør du meg. Valget sto mellom å titte fra døra eller sitte i et annet rom. Da blir litt av vitsen borte, synes jeg…
Og nå snør det faktisk tett. Kommer til å vente litt til med å slippe ut hoppene, tror jeg. Ungene kastet ikke mer enn et blikk ut porten, og bestemte seg for å bli inne i dag. Får kanskje overtale dem til å gå ut en tur etterpå, uansett.
14.oktober: Det har virkelig blitt høst! Natt til søndag hadde det visstnok kommet rundt 30 mm med regn, må innrømme jeg ikke fikk med meg det. har sovet usedvanlig tungt om nettene i det siste, tror jeg har et snev av influensa som henger i. Har ellers fått gjort en del småting, levert landbruksplast og elektrisk søppel, reparert gjerder… og visstnok ikke så mye mer. Hmmm… skal ta ned en del gjerder også, samle inn stolper og tråd, burde kanskje starte med det? Rydde plass til de plantene som skal overvintre innomhus, og sette ned de blomsterløkene jeg tok opp tidligere i sommer? Er helt ny med dette hagestyret, og får en smule forskjellige meninger fra venner som kan dette, så jeg får bare prøve meg fram litt. Alle rosebuskene har knopper og blomster fortsatt, mistenker det får en brå slutt til helgen når det visstnok skal bli nattefrost.
Er så glad for at jeg fikk skilt fra ungene før det ble skikkelig høst, og gruer meg til neste år da jeg ikke kommer til å få gjort det samme. Venter tre føll i juni, nemlig. Den nye hoppa er sprek som ei loppe ute, snill og rolig på stallen. Hun finner seg greit i å måtte gå og stå for seg selv. Må komme i gang med å få vasket stallen også, pleier å ta en boks om dagen mens hoppene er ute. Det som er slitsomt, er å flytte på gummimattene, ligger seks tunge matter i hver boks. Har ikke tømt ferdig stallen der åringene gikk heller, der må jeg virkelig få vasket før det blir vinter, siden det er et kaldt rom. Kanskje jeg skal starte med å tømme der i dag?…Ok, da sier vi det. Ut og kom i gang!
9.oktober: Huhei, for et vær det var i natt! Det lynte og tordnet voldsomt, leste på nettet at det har vært flere branner og branntilløp på Østlandet. Uvanlig med sånne kraftige tordenvær på denne årstida, var bare glad alle hestene var inne. Stenger ungene inne om nettene, og så på monitoren at de skvatt til da det smalt og buldret som verst. Hadde akkurat fått fikset brannvarslingsanlegget, nå har det selvsagt gått en sikring igjen. Får ringe servicemann Edvart og få ham til å guide meg gjennom letingen av riktig sikring i boksen. Er nemlig ikke lett å finne, uten å ha måleinstrumenter.
Ungene har vært veldig flinke til å holde seg inne i surt vær. Straks sola titter fram, vrimler de ut også. De er fortsatt ikke sikre på plastporten. jeg henger tilside noen få strimler, og da går de ut og inn, selv om passasjene er smale. Morgen og kveld overlater jeg til dem å finne ut av det selv, men det er foreløpig ikke mer enn noen få som har skjønt at det går an å gå gjennom der når alle strimlene henger rett ned. Doubledare kan…:-)
Høsten er tiden for opprydning og for å gjøre alt klart til vinteren. De siste par årene har jeg begynt å ta meg av hagen min, det vil si at jeg har plantet blomster her og der. Har faktisk tenkt på å lage meg en egen side her inne med bilder, det øker stadig på. har vel kanskje en tendens til å bli veldig ivrig når jeg får en ny hobby. Men helt ærlig, mitt første blomsterbed noensinne, står foran sin tredje vinter. De to første har gått uten tap, får bare krysse fingrene for at det går like bra i år. Det blomstrer fortsatt overalt, en av rosebuskene står med massevis av hvite knopper…..
Jeg får ofte, gjerne flere ganger i uka tilbud om å kjøpe eller overta avlshopper. Det er vanligvis ikke vanskelig å takke pent, men nei. Jeg har ordnet meg slik at jeg bare har 10 bokser til avlshopper, skal jeg ha inn en ny, må en annen ut først. Nå har det seg slik at jeg hadde planlagt å ta bort to av hoppene i høst, for så å kjøpe en drektig hoppe om jeg kom over noe som fristet utover høsten. Har for eksempel kjørt ut katalogsidene fra Harrisburg, for å starte letingen etter passende emner. Når det kom til stykket, klarte jeg bare å ta en av hoppene likevel, Norma hadde mange skavanker og egnet seg egentlig ikke til å være avlshoppe. En hoppe som melker så dårlig, er ikke bra. Det krever veldig mye ekstra for at folungene skal klare seg på skikkelig vis.
Tilbake til tilbudene. På søndag fikk jeg to tilbud om to hopper. En velstammet 18-åring som ikke har levert i avlsboksen, den var ikke vanskelig å takke nei til. Det andre var en 4-års amerikanskfødt hoppe, som ble forsøkt solgt på grunnlag av sin gode far og morfar…….. men morstammen! Fikk nesten vann i munnen. For å gjøre en lang historie kort, hoppa dukket opp her onsdag formiddag, så nå er hoppestallen full igjen. Eller den vil bli, når nyervervelsen er ute av karanteneboksen om 3-4 uker. Spørsmålet er da, skal jeg bytte ut en hoppe til? Fornuften og hjertet mitt er ikke helt på samme bølgelengde der, dessverre…..
6.oktober: Det er veldig stor forskjell på årgangene, og denne er den enkleste jeg har hatt på lenge. Kan knapt huske maken til greie unger, men må innrømme at hukommelsen er kort. For to år siden slet jeg veldig, med en varsler som samtidig var sjef i flokken og enkelte ganger brysom å få tak i. Det var ikke få ganger jeg måtte jobbe hardt for å få dem inn til fôring eller sent på kvelden. I fjor var det en del andre problemer, men i år er ungene er særdeles harmonisk gjeng. Har jo vært enkelte overraskelser, da. Jeg trodde faktisk Doubledare skulle være litt pysete, og prøvde å «sprite» ham litt opp gjennom navnet, men neida! Han tok kommandoen direkte, og er egentlig et lite råskinn om det er noe han ikke liker. Han er dessuten den første til å smette ut gjennom plaststrimlene, ikke alle som har taklet den oppgaven helt ennå. Determinator (= den som tar den endelige bestemmelsen) har etter hvert begynt å leve opp til sitt navn også, og ender vel opp som sjef etter hvert. Kanskje. Destroyer har også overrasket meg litt. Han var vel den som holdt seg mest til moren, men i flokken er han trygg og stødig, og lar seg ikke pelle på nesa av noen! Demerara svinger også opp med de fleste, mens de andre hoppene er ganske uforstyrrelige. Days of Grace viser litt attitude, og har forsøkt seg med noen flate ører, men det ser ut til at vi har blitt enige om at hun ikke skal fortsette med det…. Down and Dirty og Draco Braz Minto var i utgangspunktet de to største bøllefrøene, begge to er usedvanlig kosete og trivelige nå….men det forandrer seg nok etter hvert, vil jeg tro.
Det var de bildene ja…..
30.september: Folungene er superflinke, tok en liten filmsnutt av dem.
26.september: Alt klart for å skille fra folungene. Utegangen er vasket, veggene er reparert og krybbene ettersett. Det er strødd opp med subbus i bunnen og halm oppå. I den ene fem mål store luftegården som hører til, er møkka fjernet, det er slåddet på kryss og tvers og det er fylt på ny grus rundt fôrringen og ellers der det behøvdes. Ugras er fjernet under gjerdene, det er bare igjen å bytte ut to ødelagte stolper, men det kan tas over helgen. Folungene har fått pedikyr ..:-), markekur og alle har fått navnelapper på grimene sine. Tok litt tid før det siste navnet var på plass, men det er liksom en regel: Når folungene skal skilles fra og slutte å være vedheng til mødrene sine, må de være registrerte med navn! Skjønt vedheng og vedheng… Har tatt inn hopper og føll om nettene de siste tre ukene, det vil si, jeg har tatt inn hoppene, og så har folungene kommet ramlende til slutt, i mer eller mindre samlet flokk. Var bare å lukke stalldøra og sortere bøllefrøene inn i riktig boks, mødrene ga i grunnen jamt f… I dag tar vi dem inn på kvelden, før vi leier folungene over i utestallen. Regner med at mødrene holder fred straks de har fått kraftfôr, som de pleier.
Tok for øvrig noen bilder ute på beitet forrige dagen, skal legge dem ut snart…
19.september: Nå er folungene chippet, signalementene er tegnet, de har fått røsket av en del halehår med røtter for DNA-testing, og har fått sin første influensavaksine. Hoppene er sjekket for drektighet igjen, og vaksinert. Det var forsatt syv drektige, enda bra. Får se hvor mange av de tre siste som blir her etter neste uke. Har jo nok fôr, i det minste, men hadde vært bra med litt mindre stallarbeide. Måking er fort gjort, men det er likevel ikke det festligste jeg vet. Er a jour med sprangsedlene (for en dustejobb!), de er pakket og frankert og ligger på benken sammen med sertifiseringspapirene.
På kontoret er det neste som står for tur, purringer! fulgt av oversikter og oppgjør til hingsteeierne. Blir spennende å se om jeg har tjent mer penger enn jeg har brukt det siste året…. Det skorter nemlig ikke på utgifter! Akkurat nå mens jeg skriver, blir det gravd ned et minirenseanlegg ved huset. Påbudt av kommunen. Kommer vel på et sted mellom 70 – 100.000 når alle har fått sitt, mistenker jeg. Dritt, bokstavelig talt.
13.september: De siste årene har hjorten etablert seg i nabolaget. Det kryr av elg og rådyr fra før, ikke så rart kanskje? Gården ligger i enden av en vei, og det er gras overalt. Massevis av mat for alle. Selv om jeg langt i fra har høstet fra alle jordene (hadde lånt ut en del), beitet en god del og bare pusset og pusset og pusset og pusset…. de nysådde bitene, ble det til sammen rundt 140 tonn med ensilert gras. Det er en del mer enn dobbelt så mye som jeg behøver med det antallet hester jeg har. Og fôret er virkelig fint i år. Fikk slått på et perfekt tidspunkt til mitt bruk, like før blomstring. Tørken var nesten litt for god, og det var kjølig både da vi presset og ukene etterpå. Har brukt 10 baller så langt, og det ser riktig bra ut. Hoppene fikk ikke mye kraftfôr i fjor vinter og var likevel mer enn i overkant runde på våren, i år blir det enda mindre! Har solgt en del av fôret, men likevel. Uansett uendelig mye bedre enn å ha for lite! Neste år blir det enda mye mer for mye, for da er ikke noe utlånt. Ikke så lett, når de fleste slutter med husdyr og andre skjærer ned, da blir det overflod av gras. Får pløye opp noen flere skifter, det er absolutt en mulighet. Tilbake til hjorten! For noen skadedyr! Vi presset og pakket forrige fredag, og ballene ble liggende ute på jordet fram til i dag. På den tiden hadde de forbaskede dyrene stukket massevis av hull og ødelagt 5 av ballene, bare på gøy! Overflod av friskt, grønt gras rundt overalt, men er de fornøyde med det? Ser nesten ut som de har hatt stangekonkurranse; hvem klarer å flytte på ballen?
10.september: Tilbake til hverdagen. Hoppene var veldig glade for å komme inn, og like ekstatiske for å komme ut på et nytt beite om morgenen. Folungene blir leid inn og ut, nødvendig trening før de skal skilles fra mødrene om bare noen uker. Det betyr at jeg har noen timer med måking hver dag, er god mosjon i det minste. Høsten er tiden for opprydding og reparasjoner. Beitene må selvsagt stelles, det er ting som må repareres… først og fremst skal utegangen fikses litt opp i neste uke. Den er allerede tømt, og jeg gleder meg (not!!) til å vaske der i dag. Har en stor, tung, varmtvannsvasker, med skikkelig spark i vannstrålen. Blir sliten bare ved tanken. Hoppestallen skal også vaskes, men det tar jeg etter at folungene er borte, og da tar jeg bare en boks eller to om dagen, og flytter hoppene rundt i mellomtiden. Har tenkt å bytte ut gjerdene i to luftegårder, bestilte stolpene i går. Ble så fint det som ble byttet ut i fjor….men har så mange meter med gjerder, at det må tas litt og litt. Og så var det alt papirarbeidet, da! Huff! Først og fremst må jeg få ryddet på skrivebordet mitt, der ser det ikke ut! Så skal sprangsedler skrives, purringer sendes, lister skrives og oppgjør sendes til hingsteeierne. Har fått sendt inn alle bedekningslistene til DNT, heldigvis.
8.september: Åringene har funnet nye og forhåpentligvis gode hjem, og hopper og føll er inne for natten. Nå er det slutt på ferien.
Når det gjelder auksjonen, gikk det ikke spesielt bra rent økonomisk. Jeg hadde satt opp en prognose på hva jeg burde få for hver hest, dessverre holdt prognosene seg uten unntak til minimumsprisene hele veien, med et unntak. Fikk mye mindre for Coxontherox enn jeg kunne ha forestilt meg, det var faktisk et sjokk. Utrolig flott hest! Snakket med et par trenere som hadde besiktiget ham på forhånd, de kommenterte det samme, men den ene sa at han hadde kommet for tidlig på auksjonen, så han ikke hadde vært klar til å handle…. ! De tre beste hestene mine var derimot veldig sent, såpass sent at mange enten hadde forlatt auksjonen eller hadde brukt opp mye av pengene allerede… utur, men sånn er det. Var forberedt på mellompriser på flere av hestene, selv om de skilte seg positivt ut rent fysisk. Uten å være myrsnipe, tror jeg at jeg har mine ord i behold, når jeg påstår at ingen andre hadde en så fin flokk med unghester å vise fram…. Vel, det er bare å stramme livreima, og det brenner et blått lys for de hoppene som viser seg å være tomme når vi tar siste sjekken om en uke eller to. Man må bare ta signalene som behøves for å holde seg flytende, eller synke og dø. Ikke umulig jeg selger noen av årets føll før neste års auksjon, jeg har allerede interessenter på et par av dem.
5.september: I går var jeg ferdig med å moseharve samt pusse rundt 70 mål med beiter, halvparten nysådd i år, halvparten brukt. Fikk i grunnen nok av gras for en stund, da jeg klippet plenen bak huset etterpå. Måtte ta det da, tror ikke jeg kommer til å være i stand til å gå bak klipperen på søndag. Uten klipping, ville plommene forsvinne i graset og gjøre det vanskeligere å finne dem. På onsdag ble ble graset som skal bli til barnemat, slått. Akkurat nå kom det en forbi vinduet mitt med ei monsterrive, graset skal presses og pakkes senere i dag. Hoppene har fortsatt nok med beite, men begynner å lure på om de er lei den noe ensidige dietten av gras og gras…? Skjønt det er jo mange forskjellige planter der ute, de smaker jo ikke likt selv om de er grønne?
Nok grasnytt, nå er det fortsatte forberedelser til morgendagen som gjelder. Skal ta inn åringshoppene om en drøy time. De skal pusses først, for å få støv og sand opp i dagen. Deretter blir det såpevask, før Karoline kommer og hjelper meg med å ta den siste friseringen og shiningen. Tar ikke inn gutta før like før hun kommer, så vasker vi dem sammen (les: hun vasker, jeg står på utsiden og holder….).
3.-5.september: Jeg er på twitter, eller rettere sagt; jeg er ikke mye på twitter, men det tenkte jeg å endre på. Bare for en dag, dagen i dag. Skal samle alle twittermeldingene her etter hvert, så får vi se om det blir noe vettugt ut av det…..
*DNT har fått mye pepper, her er noe nytt: Hyggelig invitasjon i går: Norgesrekordkveld m V76-premiere. 2 pl til eier, trener og oppdretter!!!
*DNT utvider klasser for norgesrekorder fra 32 til 96, skal feire på Bjerke 24/9. Eiere, trenere og oppdrettere er invitert, bl a meg! Stas..
*Auksjonsforberedelser: Åringene har fått høvene stelt, attester ok, transport avtalt, handlere booket, værgudene bestukket…snart klare!
*Når jeg fikk en sms som sier «jøye meg!!! Grattis :-)» antar jeg at Wicked vant i Norgesdebuten? Med stil?
*DNT og TGN har kort hukommelse. 2008 var det 131 hester i katalogen og kun en dags auksjon, visning kl 12 på lørdag, det gikk strålende!
*Fikk nesten hjertestans, da jeg leste TGN akkurat nå! Trinitro død, sto det….Var heldigvis (sorry…) en galopphest ved samme navn.
Det er en grunn til at jeg ikke er mye på twitter, kom jeg på. Det må være det mest usosiale mediet som finnes, tror jeg. Med mindre man har titusenvis av følgere, da? Orker ikke å legge ned så mye innsats, men kan jo legge ut et par til for å avslutte.
*Auksjonsforberedelser 2: Grimer,leietommer,bøtter,børst
*Auksjonsforberedelser 3: 14 fylte høynett, kraftfôr, stoler og bord, drikkeflasker, sjokolade, søppelsekk, hansker, bildemapper, med mere…
*Seirer tre dager på rad, Vijaya, Wicked og Yentl. 🙂 Hadde det bare vært sånn hver eneste uke! Ikke alt for mye å be om, vel?
2.september: Da har jeg skrevet en omtale av hver av åringene på deres respektive sider. Gleder meg til neste helg er overstått. Egentlig gleder jeg meg mest til hopper og føll er inne på stall og i utegang, for å være ærlig. Sover veldig dårlig med hestene ute. Skal begynne å ta dem inn fra neste uke. Akkurat den perioden der hopper og store føll er inne sammen om nettene, gleder jeg meg ikke til. Virkelig et slit å måke. Forhåpentligvis blir høsten tørr og fin, så de kan være ute fra tidlig morgen fram til det begynner å bli mørkt.
28.august: Fik redigert nok til en slags video av C.Rex, men det var ikke lett. Hver gang han så sitt snitt, stupte han ned i graset under gjerdet, eller han sto og glante lengtende over mot hopper og føll. Ellers var det mest hopp og sprett og tull og tøys….
26.august: Har lagt ut noen nye bilder av C.Rex og Coxontherox, samt video av sistnevnte….
25.august: Mindre enn 14 dager til auksjonen….det skal bli godt å bli ferdig med den. Krysser fingrene for at de kommer til dyktige folk, det er det viktigste i lengden, selv om jeg selvsagt også håper å få best mulig betalt. Har for øvrig strøket C.J., og gitt ham bort til Erik Skofsrud. Da er i alle fall han i de beste hender. Han fikk seg en smell som føll, og ble operert i november. Kikkhullskirurgi. Han har blitt bedre og bedre hele tiden, noen ganger tilsynelatende 100%, men innimellom bare 90-95%. Jeg trooor han blir helt bra, og kunne helt sikkert ha solgt ham på auksjonen, det er en fantastisk fin hest, som hadde dratt inn mye penger. Men, jeg vil gjerne sove om nettene også. Og så lenge jeg ikke er helt sikker på hvordan det går, kan jeg ikke selge ham. Har i stedet gjort en avtale med Erik, og er svært fornøyd med det.
Apropos sove godt; det skjer antagelig ikke før hopper og føll er inne på boks igjen. Rart med det, gitt! Planen er å begynne ta dem inn helgen etter auksjonen, folungene må dessuten friske opp leiingen før de skal skilles fra. De ukene hopper og føll står på samme boks, sover jeg nok godt, men det er antagelig hovedsakelig fordi jeg er utslitt av å måke for dem…. Blir mye lettere når de går hver for seg.
Nå har det stort sett vært grått og uberegnelig vær de siste ukene, så det har ikke blitt mer filming. Vi har imidlertid planer om å få det til i morgen tidlig. Senere på formiddagen kommer det noen trenere for å titte på åringene, de får stå inne den stunden. Mange som sier det er greit å bare se på dem ute, men det synes jeg ikke. Skal man først besiktige åringer, bør de ses på nært hold, og det uten å bli tråkket ned av de andre!
18.august: Da er det lagt ut videoer av også de to siste hoppene, Caramelized og Clara Clarissima. Når det gjelder gutta, må jeg prøve å få filmet mer…bare det er opphold en stund. Har noe råfilm av dem, og Coxontherox er jo fin der han spretter av gårde og blåser i nesa…. men han legger seg ikke ned. Han synes bare det er veldig festlig alene i den store luftegården. Når det gjelder C.Rex, bør han nok stå inne litt på forhånd. Han jogger, joda, men trave fort det gjør han når det passer ham, ikke når noen prøver å jage ham. Er ikke lettskremt, den gutten. Det hender jeg ser det går unna i en fantastisk fart under lek, men da har jeg selvsagt ikke kameraet i nærheten.
15.august: Videoen til Chin Chin er klar…..
14.august: Ikke så enkelt å få redigert filmsnuttene, gitt. Det buldrer jevnt og trutt. Har ferdig to av dem så langt; Chere og Cassidy. Ligger linker på sidene deres. Når det gjelder sistnevnte, trodde jeg at jeg hadde fått «kanon» råmateriale på film, og var ikke så lite irritert på meg selv da jeg oppdaget at jeg var helt i utakt med kameraet. Det var av når jeg trodde det var på, og motsatt….. Trodde jeg hadde lært, men tydeligvis ikke!
12.august: Sover dårlig i tordenvær. Våknet rundt 3 i natt, og kunne bare glemme å sovne igjen. Tok inn hopper og føll straks det ble lyst, ingen protester fra den kanten! Åringshoppene er inne om nettene nå, gutta kunne gått inn, men fant dem i stivnet positur ute på jordet. De kom imidlertid løpende da de hørte stemmen min, fjolsene! Tok inn også dem, siden vi skulle røntge den siste av dem før auksjonen i dag. Åringene ble sluppet ut igjen da vi var ferdige med dem, hopper og føll er fortsatt inne, nå klokka 18.30. Lurer på om jeg skal drøye helt til i morgen tidlig med å slippe dem ut, men akkurat nå skinner sola igjen. Det buldrer fortsatt litt, og det er vått, vått, vått overalt, men de tåler jo egentlig en støyt. Folungene begynner å bli rastløse på boksen, så det er vel best å slippe dem ut. Antar jeg. De har i alle fall fått sovet ut i dag. Alle er friske og sunne, håper det fortsetter sånn.
Har hatt problemer med å få filmet åringene i år. Har råmateriale på hoppene, fire av fem kan antagelig brukes. Først var det for varmt, og hestene var giddalause både morgen og kveld i «filmvinduene». Må enten filme om morgenen før klokka 9, eller om ettermiddagen 17-18, helst. Så passet det ikke for den ene eller den andre…. vi bør være minst tre for å få det til, siden en hele tiden må stå foran porten, en må «oppmuntre» hestene til å bevege seg, og en må filme. Det må også planlegges på forhånd, så de står inne en stund først. Gutta kan ta i noe voldsomt, når de først bestemmer seg for å slåss eller løpe om kapp, men vi får ikke den samme entusiasmen på bestilling. Ikke på veldig kort varsel, i alle fall! Håper vi skal få det til i løpet av neste uke. I mellomtiden skal jeg forsøke å få redigert de hoppene som antagelig er brukbare. Må bare vente til det ikke er tordenvær i noen timer først….
31.juli: Da har jeg lagt inn nye bilder av åringshoppene; Caramelized, Cassidy, Chere, Chin Chin og Clara Clarissima, for det meste i trav.
28.juli: Da er det ytterligere to av folungene som har fått navn; Destroyer og Demerara….. fire igjen, to av dem er sånn halvklare… Jeg ser det er en del som stresser fælt med å gi navn til sine små, det klarer jeg sjelden. Hender imidlertid at en folunge kommer ut og presenterer seg selv, sånn som for eksempel Sylvester gjorde. Var ekstra leit at eieren byttet navn etter hvert. Det har ikke hendt meg så ofte, bare fire, fem ganger, men merker at jeg føler meg litt snytt hver eneste gang. Nesten som om jeg blir frastjålet min del av unghesten, på en måte. Mulig det høres latterlig ut, men jeg bruker i de aller fleste tilfellene ganske lang tid på å finne navn til dem, så når en eier forkaster det og i stedet vil ha noe helt «alldaglig», «trettenpådusinet» navn, blir jeg faktisk bitte litte granne lei meg. Ikke at det er livet om å gjøre, går ikke å ruger på det heller.
I går kom endelig regnet, og som det kom!!! Graset på de halvsvidde jordene formerlig jublet og klatret raskt opp, opp, opp! Jeg pusset de nysådde, bedrøvelig utseende jordene på lørdag, og kjørte moseharva over de som var beitet, også de jordene glinser grønt allerede i dag! At plenen bak huset virker å ha vokst 20 cm på en dag, er en annen, litt mindre trivlelig sak…..
25.juli: Er virkelig plaget av varmen, og går nesten bare og venter på at det skal bli levelig igjen. Var overskyet mesteparten av ettermiddagen og kvelden i går, og kom noen dråper med regn også. Blir helt hekta på været, men sånn er det bare. På facebook er det noen som har postet det de mener er sure vinterbilder… jeg synes det ser deilig ut. Liker vinteren! Vi skulle ha filmet åringene, men det er rett og slett for varmt, selv tidlig om morgenen! Fra neste uke av er det meldt litt mer levelige temperaturer, så vi får se da.
Har en god del kontorarbeide jeg kan gjøre, men har egentlig tatt meg litt sommerferie om dagen. Blir et par timer om morgenen med å ta inn åringshopper og hingster, skylle ut av vannkar og fylle et par… (gutta har en stor balje og ikke flottør) og se over alle hopper og føll. Er et par tre av dem som går med fluemaske om dagen. Den ene kommer og putter hodet inni, og synes det er deilig med beskyttelse. Den andre finner seg i det, den tredje klarer alltid å få den av seg og den fjerde rømmer hvis jeg forsøker å sette på henne maske. De siste seks, ser ikke ut til å være plaget på samme måten.
Ellers ligger jeg enten på sofaen og leser, eller i hagen, i skyggen selvsagt. Har startet litt aktivt med å finne navn til ungene, så langt er tre registrerte: Dippin’ Dots, Draco Braz Minto (!) og Dixiebyproxy.
13.juli: Kom akkurat en liten skur, takker for alt vi får, men denne var vel ikke mer enn til å binde støvet i noen timer. Ble forskrekket da jeg så hvor raskt hoppene snauet ned det nye beitet, er ikke mye igjen på et jorde som skulle holdt tre ganger så lenge. Gårsdagen ble delvis tilbrakt med å gjerde inn «nybrottet». 80 stolper ble slått et stykke ned (var så tørt at langt ned kom de ikke…) og nesten 1000 meter tråd ble strukket. Var spent på om de ville våge seg opp dit, men joda… sjekket beitet med kikkert grytidlig i morges, og skimtet dem oppe i skogen mellom trærne. Holder kanskje ei uke ekstra? Uten regn har jeg antagelig bare tre uker pluss minus til hopper og føll før jeg må begynne å fôre dem. Åringshingstene har nok, de får uansett kraftfôr en gang om dagen. Åringshoppene må antagelig settes på alternativ fôring, har jo overflod av årets avling…… Jeg vil ha regn! Og ikke riktig like mange varmegrader som det har vært en stund. Er ikke veldig glad i varme, verken jeg eller hestene. Er heldigvis ikke noe stort problem, vanligvis.
Jarlsberguka er over, uten de spesielt store framgangene for oppdrettet. Syv starthester, to uplasserte, en sjette, en fjerde, to tredje og i det aller siste løpet for helgen, avsluttet Umbriel sterkt til annen via fjerdespor i siste sving. Ny rekord 11.5. Agria Racing har nå to sønner med 1.11-rekorder. Guttungen er ikke ulik storebrødrene i type, antageligvis mer lik Umbriel enn Trinitro.
9.juli: Mye å gjøre i dag. Har verket alle hoppene og åringene, samt to av folungene. Åringer og folunger har fått markekur, og de siste hoppene ble sjekket for drektighet. Resultatet var ikke like bra som jeg håpet, bare seks av ti er drektige ved første forsøk. Hadde det vært åtte, hadde jeg gitt meg for året. Nå får jeg forsøke en gang til, seks føll neste år blir i snaueste laget. Har liten lyst på føll i juni. Siden jeg skiller alle føll fra mødrene samtidig, betyr det at høsten kan bli skrekkelig slitsom med store føll på boks i ukesvis…..Men men, får bare håpe høsten ikke blir så våt neste år.
Apropos våt, skulle ønske meg en skikkelig rotbløyte så fort som mulig. Graset vokser veldig sakte, eller ikke i det hele tatt. Har flyttet hopper og åringer over på nytt beite i dag, men det varer jo ikke lenge….
28.juni: Har fått ryddet opp på skrivebordet, har begynt å sende ut sprangsedler, og holder på å forberede til å fakturere flere føllavgifter fra 1.juli. Har også fått lagt ut noen flere bilder, av en del av folungene og hoppene, samt av C.Rex. Det ser ut til at vi endelig skal få selge åringene på lørdag i år, faktisk er det planlagt å avholde hele auksjonen på en dag, både fullblods, kaldblods og varmblods. Det tror jeg er smart. Og dagen? Det ble i år som i fjor, 6.september….fødselsdagen min…:-)
26.juni: Har vært i tørreste laget en stund, men fikk gjødslet opp grasmarkene i dag, rett før vi fikk en etterlengtet skur. Det har regnet voldsomt andre steder på østlandet, her kom det ikke stort….håper på mer de neste dagene. To av hoppene vant forresten på Bjerke i dag. Bare lunsjløp, men vi får glede oss over de seirene som kommer! Valeriana og Xantippe vant begge to fra dødens, og gjorde en fin figur. Valeriana ser ikke helt stødig ut, men var sterk, og Xantippe blir bare finere og finere.
14.juni: Graset er presset og pakket, det ble 172 halvtonns baller med prima fôr, temmelig nær opp til høy! 86 tonn på førsteslåtten, det er litt i meste laget til at jeg kan bruke det opp selv. Brukte vel omtrent halvparten så mye på hoppene det året som har gått, så jeg får forsøke å selge unna noe av det. Pleier å fôre ungene med annenslått (mindre fiber), så vi får seg hvordan den blir. Blir uansett på langt nær så mye, skal jo beite en god del av det vi slo nå. Og de nysådde engene kommer jeg bare til å pusse gjentatte ganger i sommer og høst, bryr meg ikke om å høste dem. Skal beites til neste år (tar antagelig en slått først), så de skal bare settes i stand så godt som mulig nå. Greit når man har rikelig å ta av….:-) Hadde egentlig tenkt å høste mer og overlate det til andre, men det ser ut at alle har fått tilstrekkelig fôr allerede. Deilig med slike år innimellom!
13.juni: I går slo vi graset, og hadde egentlig planlagt å presse det allerede i dag. Det blåser friskt, det gjorde det også i natt, så tørken er upåklagelig. Liker egentlig ikke at fôret blir for tørt…. Men så hadde pressa gått i stykker, så nå er det bare å krysse fingrene for at vi får tatt det i morgen og at det ikke regner i mellomtiden…. Er ikke meldt regnvær, men det pleier ikke værgudene å bry seg stort om. Er alltid spennende når graset ligger på bakken. Har rakt det sammen i store, luftige ranker, det ser da ut til å være vanvittig mye?
8.juni: Ikke spesielt fornøyd i går kveld! Var skikkelig trøtt og gledet meg til å stupe nydusjet inn i sengen kledd med nyvasket sengetøy…. Sjekket rutinemessig beitet, alt i orden…vent! Var ikke den folungen litt langt til venstre? Gikk ut på verandaen og tok en nærmere kikk… ja, for svarte! Og samme som sist! Var bare å kle på seg, ta ut strømmen, ta med tråd, avbiter, grime og leietom. Problemet var at folungen til Ippe nå har blitt tyngre enn meg. Det betyr at det ikke er bare bare å overtale henne hvis hun ikke vill. Det vrimlet selvsagt av nysgjerrige hopper som beistene Mary og Larissa på innsiden av gjerdet, der jeg forsøkte å overtale folungen til å gå gjennom tilbake. Ikke søren! Til slutt måtte jeg surre tommen rundt en av de mer solide stolpene, gå rundt folungen med tommen rundt rumpa hennes, og rett og slett dra henne inn på beitet igjen, mer eller mindre sidelengs. Vi var fortsatt like gode venner etterpå, men håper inderlig hun holder seg innafor heretter. Regner med hun hadde fått seg en skikkelig smell av strømgjerdet, siden bakken var god og våt. Etter at jeg hadde fått fikset på gjerdet igjen, var jeg for adrenalinfylt til at det var noen vits i å legge seg med det samme. Det kommer i alle fall ikke på tale å dra fra folungene på beitet uten tilsyn med det første, ikke før jeg vet det er slutt på å gå gjennom gjerdene. Tre ganger på tre dager…. den midterste gangen vet jeg ikke hvem som hadde vært ute, siden vedkommende hadde tatt seg inn igjen også, og dratt tråden halvveis over beitet….
Etter et par måneder med i grunnen dårlige prestasjoner av hestene mine på banen, få som har startet også, ser det ut som det tar seg opp litt. Heldigvis. I forgårs tok Xantippe sin første seier etter kvass avslutning, mens Yvelines nesten klarte det, ble slått i siste steget. I går gjorde Aday en hederlig innsats i Auksjonsløpet på 17.2, i sitt første feilfrie løp. Zenyatta Mondatta ble tredje i Hoppe-Championatet for 4-åringer. Hun tok teten etter 12.7/500 (var 2600), før Malmin satte seg for å vente på favoritten. Det var dessverre en annen som kom først fram, så ZM endte opp tredje innvendig i et labert tempo. De travet 10.8 siste fem, hun ble nok frakjørt av de to fremste, men ikke med så mye. Hvisomattebare…. hun hadde sittet i rygg på favoritten med den andre i dødens, ville løpet blitt helt annerledes kjørt. da kunne hun kanskje vært toer…? Uansett, synes hun viste at hun tilhører det øvre skiktet i årgangen, og jeg kan begynne å håpe på en plass i Derbyfinalen…..?
Har lagt ut noen flere bilder, både av noen hopper, noen føll og av alle åringene…. er i siget!
6.juni: Jeg lovte litt mer enn jeg klarte å holde angående bildene. Det var litt av en jobb. Måtte gå igjennom mange hundre bilder og slettet det aller meste. Satt igjen med 48 bilder av årets føll, som nå er lagt ut…. Omsider! Har bilder av åringene også…
5.juni: I går hadde vi besøk fra Valle Vidergående, en smule amputert, kan man si…. 10 av elevene hadde eksamen, 2 møtte ikke opp, så det var bare tre samt læreren…. I motsetning til i fjor, der alle bare var med av ren plikt, virket disse tre til å være både våkne og interesserte. Vi hadde planlagt å flytte hopper og føll over til et nytt beite, når de kom. Hadde regnet med noen flere hender, men det gikk bra likevel. Hoppene oppførte seg ikke som de vanligvis gjør når de skal flyttes…. og det er ville og gale og som de ikke har vært ute på flere uker. Neida, det gikk pent og pyntelig for seg. Vi slapp også de to nestminste babyene med mødre, Wellfit og Misty (Norma får vente litt til), og der var jeg spent. Babyen til Misty er ikke riktig god i toppen, frekk så en brøkdel kunne være nok, og jeg var litt redd for at han skulle prøve seg på feil hopper (les Mary….). Han syntes imidlertid det var litt utrygt, så han har foreløpig holdt seg klistret til sin mors side. Det varer nok ikke lenge! Wellfit-ungen er helt annerledes. Hun er så blid og tillitsfull, så det var skummelt på en annen måte. Hun syntes ikke det var noe å bry seg om når Mary kom bort og luktet på henne mens hun lå, og i forfjamselsen fulgte hun etter mary og ikke mor. Da ble det selvsagt bråk. Nå er ikke Wellfit den som er redd for å skjære i gjennom, og selv om Mary er stor og tøff, er Wellfit større, så det ordnet seg ganske greit.
Jeg trasket ut på beitet et stort antall ganger i løpet av dagen i går, og sjekket alle folungene grundig. Ingen sår og skader etter det jeg kunne se. Da jeg våknet i morges (5.30) og sjekket beitet gjennom kikkerten, fant jeg en folunge på utsiden av gjerdet…. full fart ut. Slo av strømmen, løftet opp den nederste tråden, så det skulle være god plass til å gå under….men gjett om folungen var samarbeidsvillig? Ikke. Det hjalp ikke at alle de andre hoppene kom for å hjelpe til, og Mary jagde bort mamma Ippe fra det stedet jeg tenkte få folungen tilbake. Har porter mellom de fleste beiteskiftene, men der folungen var, er selvsagt den eneste av de fire sidene det ikke er noen port. Så klok av tidligere erfaringer, hadde jeg tatt med meg ei føllgrime og en lang leietom. Folungene er, ikke uten grunn, vant til å ha på seg grime, det er uvurderlig i slike situasjoner. På med grima, gikk gjennom gjerdet selv, og overtalte folungen til å bli med. Måtte dra bitte litte granne, men det gikk egentlig over all forventning! Mamma Ippe er ikke så stor, men har desto større pupper, og de strittet smertefullt. Tror folungen sugde i 10 minutter uten stans, så hun må ha vært på utsiden i flere timer, etter det jeg kan skjønne. Ippe-barnet er forøvrig den eneste som har fått registrert navnet sitt foreløpig…. hun heter Dippin’ Dots! Flere som «nesten» har fått navn også.
Det regner i dag, så etter at jeg har tatt en lang frokost….har gitt gutta kraftfôr, sluppet ut Norma på gras i en av gangene og måkt boksen hennes (!!!.. en hel boks!), skal jeg skrive regninger. Etter det, hvis det ikke er tordenvær (er trusler om det), skal jeg se å få lagt ut bilder av alle folungene, og kanskje åringene også.
Det er meldt 130 åringer på auksjonen i september, 50 kalde (!) og 80 varme. Ca. Det betyr at det antagelig møter opp rundt 115-120 til slutt, blir alltid noen strykninger. De har fortsatt ikke bestemt seg for om det blir over en dag eller to, eller hvilken dag det blir. Det ville vel vært for mye forlangt å gi oppdretterne ønskedagen sin, nemlig lørdag! Har ennå ikke møtt en eneste som ville foretrukket å selge på fredag! Siden Ludde har auksjon den fredagen i år, ville det vært ekstra dumt å ha det på samme dag. Vet av flere som har planlagt å kjøpe hest, som velger den svenske auksjonen framfor den norske, om de nå må ta et valg. Så vi får bare se….
Facebook er forresten fine greier. Sjekker inn hver morgen for å se hvem som har fått føll…… ikke alle så er så raske til å sende fødselsmeldinger til meg eller DNT, nei….:-)
31.mai: Den mektige, den sosiale, den snille, den skumle, den pratsomme, den hyperaktive, den frekke, den fornuftige og den «bare herlige»….. Nei, det er ikke navnet på en film av Sierra leone, men personligheten til de ni folungene mine. Snakk om å være forskjellige! Alle fødslene er vel overstått, alle folungene er fine, kvikke og velskapte, det ble fem hingster og fire hopper, en passe blanding.
Jeg har fått en slags reaksjon på alle de søvnløse nettene, tror nesten jeg kunne sovet rundt en hel uke….skjønt det har jeg jo ikke tid til. Bortsett fra de fire yngste med mødre, er alle på beite, det betyr ikke at det ikke er nok å gjøre! I tillegg til stallen, skal alle overses et par ganger om dagen, bein, øyne, navler og jur i særdeleshet. Gjerdene må sjekkes like ofte, har skaffet meg tre kikkerter som er strategisk plasserte. Det siste jeg gjør før jeg legger meg om kvelden, er å sjekke hopper, føll og gjerder gjennom kikkerten. Likeledes er det det første jeg gjør om morgenen. Åringshingstene er ute i utegangen kombinert med beite, de har jeg på monitor, så jeg vet hvor de er. Åringshoppene vandrer mellom beitet og en luftegård ved husene, så det er lett å holde kontroll der også. Karoline kommer tre dager i uka, for å hjelpe meg, først og fremst med åringene. Vi tar dem inn på stallen, hun pusser og jobber med å få dem skikkelig handterbare. I tillegg hjelper hun meg med forslkjellige prosjekter… forrige dagen måkte vi den luftegården hoppene gikk i på slutten, med jernriver, greip og traktor! Nå er den slåddet og harvet og klar for å brukes til filming og fotografering.
Ellers er det tid for å kjøre beitepusser. I går pusset jeg et beite, og så overdrev jeg skikkelig og brukte tre timer med kantklipperen. Gikk rundt to av beitene, og har så smått begynt med luftegårdene…. Klarte nesten ikke å rette meg opp etterpå, og er skikkelig støl i dag. Tror kanskje jeg skal bevilge meg en halv fridag i dag….? Skjønt mulig jeg tar en liten tur med kantklipperen (så mange kilometer som må tas….) og setter opp et skillegjerde…. eller kanskje jeg utsetter det til i morgen. Har også tatt bilder av alle folungene som skal legges ut her, og har startet fotograferingen av åringene….
17.mai: Overlevde natta, men bare fordi Lisbeth forbarmet seg over meg etter å ha lest det jeg skrev i går…. hun jobbet til åtte, og kom etterpå hit og passet på mens jeg sov noen timer. Ble det føll? Selvsagt ikke…. skjønt Sip var veldig urolig på morgenkvisten. Fortet meg ut for å fôre en halv time tidligere enn vanlig, sånn at hun ikke skulle være forberedt i tilfelle hun bare ventet på meg før hun satte i gang….men neida. Hun var glad for å se meg, men har tilbrakt de to timene siden fôringen med å spise ivrig, uten tanke for at hun kanskje burde se å få ut dette føllet SNART….. Jaja, takket være Lisbeth er jeg i fin form i dag, så det går vel en stund til. Har føllvarslere på Misty (hun ser så lidende ut, bare plukker i maten, men spiser i alle fall gras på beitet om dagen….) og Wellfit, så der er jeg forberedt. Norma virker å ligge litt etter i løypa. Må si jeg gleder meg skikkelig til å bli ferdig med føllingen!
Ellers så er jeg veldig fornøyd med det føllet som Roxy fikk. Stort og langbeint, rett og fin i beina, vakkert lynne og foreløpig rolig lynne i tillegg til et fjærende fint trav. De fleste folunger beveger seg for det meste i byks og sprett, og det gjør denne også, men hun traver i tillegg….
Tror forresten jeg dropper flaggheisingen, har aldri gjort det selv før, så jeg er faktisk ikke helt sikker på hvordan….skjønt jeg hadde vel funnet ut av det etter hvert om jeg hadde forsøkt. Har tenkt å male flaggstanga en dag (tar vel i og for seg flere dager, må skrapes først), og deretter kanskje skaffe meg en vimpel som kan henge oppe hele tiden.
16.mai: Føller ikke Sip i løpet av dagen, er jeg i trøbbel. Har sovet fem timer til sammen de siste tre nettene, det går såvidt, men nærmer meg det punktet da jeg omtrent svimer av og sover tungt i timer…. Skal prøve å få en til å passe på henne i noen timer i løpet av dagen/kvelden, så jeg får sovet litt. Hadde det vært en av de andre, kunne jeg satt på føllvarsler, men det går altså ikke med Sip. Hun drar den av seg, har gjort det de to gangene vi har prøvd, og da er vi jo like langt. Verre er det at hun har skadet seg selv ved å dra dem av, så det er ikke noe alternativ å prøve igjen. Det er bare å holde ut…..
14.mai: Jeg ble lurt! For første gang på mange år, kan ikke engang huske sist….. Trodde egentlig ikke jeg skulle få føll i natt, men koblet likevel ut de andre og fulgte Sip med et halvt øye i hele natt. Og ganske riktig, selv om hun var urolig, kom det ikkeno føll. Hos Roxy, derimot…. sto det et tørt, sprettent, STORT!!! hoppeføll, som tydeligvis var både mett og fornøyd. At Roxy var stolt av datteren, var også tydelig. Så lenge det gikk bra, er jeg kjempeglad. Hadde det derimot gått galt, og jeg ikke hadde vært til stede, ville det tatt veldig lang tid før jeg hadde klart å tilgi meg selv….og da kom jeg på sist jeg ble lurt. Da gikk det galt, og jeg mistet et stort, flott hingsteføll som skulle vært 4 år i år….
Akkurat nå kjempes det hardt utenfor vinduet mitt. Trodde gutta kunne spise graset i gangen ut mot beitet, til jeg skulle slippe ut hoppene, men nei. Mye morsommere å løpe fram og tilbake og sloss på veien! Gangen er heldigvis bred nok, og de tar vel en pause i krigsforhandlingene snart….
13.mai: Nå nærmer vi oss innspurten! Har en hoppe med hvit melk i dag, og fire til med varierende størrelse på juret…. Blir sannsynligvis ikke føll før i morgen natt, kjenner jeg hoppa rett, men tør likevel ikke sove stort i natt. Gruer meg til morgendagen, pleier å slite skikkelig etter en våkenatt. De andre fester vi føllvarslere på, men denne har klart å rive dem av seg de to årene vi prøvde på det, så her er det å stole på øynene i stedet. Mulig jeg må kalle inn forsterkninger i morgen kveld….
Har forsøkt å gjerde to ganger i dag, begge gangene begynte det å styrtregne når jeg var lengt mulig unna…selvsagt…. Åringshoppene har gått på beite i mange uker allerede. De har omsider funnet ut at det er lurt å gå inn for å legge seg, i stedet for å ligge ute i graset som de gjorde første uka. Gutta går på dagbeite, og er inne om nettene. Regner med å fortsette med det, selv om dagene deres ute kommer til å bli stadig lengre. Holder på å dele av et beite de skal over på, må planlegge hele tiden, så de ikke kommer for nærme beitene der hoppene går. De som ikke har føllet ennå, går også på beite om dagen, men siden alle har passert 10,5 måneders svangerskap og det er altfor kaldt å risikere at de føller ute på natta, tas også de inn. De fire med føll går i hver sin luftegård, enn så lenge. Har vært kaldt og surt…. Larissa-babyen har vokst og lagt på seg mye, men er nok uansett ikke beitemoden på noen uker ennå. Har ikke tenkt å ta noen sjanser med ham. Kommer forresten til å bli en riktig fin hest, etter det jeg kan skjønne.
Var rimelig stressa i går. Er jo flott at mange vil bruke de hingstene jeg er agent for, men blir litt svett når alle bestiller i aller siste liten, og det ventes at jeg skal være i forkant. Måtte pakke og sende mer sæd, en av forsendelsene hadde blitt herpa i posten og sæden var død da den kom fram, mens den andre pakka var en av de sene bestillingene….
2.mai: Føll nummer fire og den tredje hingsten, kom i går kveld. Det var Larissa som fikk en liten sønn (og da mener jeg Liten!). Hun gikk fullt ut på tiden, men selv om han er sprek og grådig, virker han nesten prematur. Liten og veldig tynn i huden. har hatt sånne før, Niro for eksempel. Han vokste seg da til og ble treer i kriteriet etter hvert, så det er håp. Nå er det en stund til neste, minst en uke….
26.april (oppdaget jeg hadde skrevet 26.føll…..ikke helt våken kanskje?): Agria lot meg slite i seks dager i år, hun føllet ikke før natt til mandag. Dårlig gjort, klarer ikke å sove når en av hoppene er så tydelig ubekvemme. Svimer jo av i kortere perioder, og sover når hoppa er rolig en stund. Det går faktisk ganske bra, men dagene etterpå og i mellom, er problemet. Alt er gresselig tungt, kroppen henger ikke ordentlig med. Ippe derimot er veldig grei. Hun får digert jur og knopper, og føller samme dag! Dermed basta. Våknet tidlig i går og ble liggende å se på henne, litt urolig kanskje? Måtte tidlig i gang, ga hoppene grovfôret ute, slapp ut Agria og babyen en times tid før Mary og guttungen overtok luftegården hennes. Ippe og selskapsdamen Norma, fikk en egen luftegård ved stallen, sånn i tilfelle…. Var ferdig klokka 10 og fortet meg til Töckfors (lå bare 5-6 km over tillatt hastighet) for å møte han som kom med spermaleveransen. Han var forsinket, så jeg raste ned i parkeringsgarasjen under senteret, og løp gjennom matbutikken. 1 hel kylling, 1 pakke entrecote, 4 typer ost, olivenolje, kattemat, tomater og løk, 4 poser nøtter, 6 poser te, 6 pakker knekkebrød….før jeg fortet meg ut til møteplassen, akkurat i tide! Var innom spedisjonsfirmaet på grensen og hentet de på forhånd bestilte papirene (svensk eksport, norsk import/tollpass), gikk innom tollen og fikk dem stemplet, og kjørte videre hjemover, drøyt 300.000 momskroner fattigere. (Får dem heldigvis tilbake igjen ganske snart…). Tok en snartur innom Bole i Mysen og fikk med litt flere strømhåndtak, isolatorer og tråd, før jeg fortsatte….litt spent. Trodde ikke Ippe skulle ha føllet mens jeg var borte, men man vet jo aldri! Begynte å fantasere om folunge som vaset rundt utenfor gjerdet, eller enda verre, inntullet i strømtråd! Alt var heldigvis rolig hjemme. Hadde puppene til Ippe sett sånn ut om morgenen som de gjorde da jeg tok henne inn, ville jeg fått problemer med sædhentingen! Ippe føllet i går kveld, enkelt og greit. Hun ødela litt planen om å bare få hingster i år, men siden jeg i grunnen ikke hadde trodd på det selv og den vesle datteren var frisk og fin, får det være det samme!
Må få pakket en del sperma i helgen, men først må jeg få tømt og ryddet opp i den store kontaineren min. Hadde flytt opp ei hylse som nå ligger i bunnen og hindrer meg i å sette ned kanistrene….. er noe herk. Bra jeg får hjelp!
…og så er det Larissas tur. Melken er på vei til å bli hvit, men hun er fortsatt rolig. Enn så lenge….
18.april: Selv om jeg i utgangspunktet var helt sikker på at Agria ikke kom til å følle før fredag (i dag) eller natt til lørdag, var jeg like sikker i går kveld, på at det var snakk om minutter….helt fra halv åtte på kvelden og hele natten gjennom. Men neida…. som jeg har erfart hvert eneste år med denne her, tre dager med hvit melk før føllet kommer. Hvert eneste år har jeg vært like sikker på at hun kom til å gjøre et unntak akkurat det året, så jeg har fått en søvnløs natt ekstra. Hun har trasket rundt og rundt absolutt hele natten, vekslet innimellom med åttetall. Stampet med et bakbein, høy haleføring, stadige turer bort på toalettet bakerst i boksen, før hun opptok vandringen. Hun må være skrekkelig sliten! Seks av hoppene passerte i går 10 måneders svangerskap, de to siste har ennå drøyt en uke til de er der. En av dem var skrekkelig dårlig i går. Tydelig å se at det var føllet, men det er ikke mye man kan gjøre, annet enn å vente og se. Var temmelig sikker på at det i alle fall ikke var børdreining, magen var like stor på begge sider, og den er stor! Hver gang jeg har det som vi kallet «føllkolikk», er jeg forberedt på at det kommer til å gå galt. Bank i bordet, det har aldri gjort det hittil. I morges så hun ut som hun pleier, spiste frokosten sin og så ut som om verden var på plass igjen.
16.april: Slitsom dag i går. Hadde gjort så mye som mulig klart kvelden før, fylt ut og lagt fram papirer og pass, ryddet og vasket (…sånn passe…) i stallen, fôret og strødd ekstra så det skulle holde i to dager i utegangen, fylt opp trillebårer med grovfôr og flis. Sto opp 5.30, spiste en lett frokost, før jeg gikk ut. Fôret hopper og åringer med kraftfôr, la ut grovfôr i luftegården til hoppene, før jeg slapp dem ut klokka 7. Måkte alle boksene, strødde, la inn fôr og feide golvet. Da var klokka 8.45. Rakk en yoghurt før Fred og Gro var på plass, klar for vårens vakreste (not!) eventyr! Røntgen og tannraspingen av åringene! Det er en dyr og slitsom fornøyelse, men det hjelper mye at de kommer hit i stedet for at vi må kjøre åringene inn til byen. Og heldigvis, resultatet var som jeg ønsket meg. Nesten i alle fall. Bare tre av åringene hadde anmerkninger, hvorav to hadde Birkelandfraktur i venstre bakkode. Den ene veldig liten, den andre større. Den første var det ingen grunn til å fjerne, den andre tror jeg ikke vi fjerner heller, hoppa er helt knusktørr i leddet og vil sannsynligvis ikke ha noen problemer.
Da vi var ferdige klokka ett, var i alle fall Mary og babyen helt klare til å komme inn, blåste temmelig surt i går, og solen varmet ikke så veldig mye. Gledet meg til å bli ferdig for dagen, men først var det et par ting som måtte sjekkes. Hvordan det ligger an med spermaleveransen via Sverige, for eksempel. Er visstnok noe som ikke har kommet fra USA ennå. Og kunstgjødselbilen hadde heller ikke dukket opp. Jeg bestilte gjødsel i begynnelsen av mars, for levering rundt 1.april. Forrige uke ringte jeg og etterlyste det, og fikk forsikring om at det skulle ordnes opp i og jeg skulle få tilbakemelding. I går ringte jeg igjen, klokka 15.50. Da fikk jeg beskjed om at de dessverre hadde gått tom, ny leveranse var ventet inn 10. mai…. I svarte….! Det var akkurat derfor jeg bestilte i god tid. Han sjekket lagrene rundt omkring, og sa jeg kunne ringe og «låne» fra en av de lokale møllene. Det var altså blitt min sak og ordne opp i. Ble satt over til Mysen, til en reservetelefon som sto under benken (!!)og der fikk jeg endelig ordentlig hjelp! De hadde dessverre ikke det lageret med «min» gjødsel dataen sa de hadde, men han fant ut at Spydeberg Mølle hadde rikelig. Jaha! Men han i Mysen var atskillig mer serviceminded enn personen på hovedkontoret, der feilen tross alt hadde oppstått. Etter en halv time ringte han tilbake og lurte på om det gikk bra at jeg fikk gjødsel samme kveld? Selvsagt ikke, det ville jo være supert.
Trøtt var jeg, men jeg fikk bare vente med å innvie det nye badekaret så lenge. Klokka 21 ringte sjåføren og lurte på om det holdt at jeg fikk gjødselen midt på dagen i dag? Han var langt fra ferdig for dagen enda…. Helt i orden, hadde ikke akkurat tenkt meg ut på jordet med det samme varene kom, akkurat. Da var det badet, da. Gikk ut for å slukke i stallen, og svingte nedenom fyrrommet. Huffameg, fyren hadde gått tom for brensel, og temperaturen i tanken var så vidt over 20 grader. Hadde tydeligvis feilberegnet litt. Jeg gikk nedi flissiloen og feide sammen det som var blitt dyttet ut i kantene, og fikk fyren i gang igjen. Men badet kunne jeg jo bare glemme, det ble en kjapp dusj i stedet, med sånn passe lunkent vann.
Agria Racing hadde hvit melk i juret i morges. I motsetrning til de fleste, som føller i løpet av 24 timer etterpå, pleier hun gå i tre dager med hvit melk før babyen kommer. Det skulle bli fredag? Eller kanskje natt til lørdag? Har planer for lørdag (Karoline har lovet å ta stallen) og er bedt bort om kvelden, så det hadde jo passet fint….. hvis jeg er våken nok, altså.
9.april: Rakk akkurat å bli ferdig med det ene jordet (slåddet, harvet, plukket stein, tromlet, plukket stein, sådde grasfrø og tromlet…) før regnet kom som bestilt. Men nå er det nok for en stund! Så surt og kaldt, gitt. Ser man på kalenderen er det vel ikke så rart likevel, kanskje.
Har vært på facebook en stund, og aksepterer at man må være med der for å holde kontakt med resten. Det kan imidlertid bli litt mye av det meste, alle legger ut sine farvel og minneord på alt fra egne foreldre, livspartnere og barn, til katter, hunder, hester og marsvin! Alle får stort sett litt eller mye omsorg tilbake, etter som. Facebook fungerer mye som gamle dagers blomsternedsettelse på gravene, når man markerer årsdagen for sitt tap. Man kan få en (falsk?) følelse av at man sitter midt blant mange venner, man får et raskt «gratulerer» på fødelsdagen, og mange «likes» (føles vel som om noen skulle si «jeg ser deg, og tenker på deg»?) når man legger ut dagens timeplan (ungene i barnehagen, handle på Rema 1000, vafler på terrassen, vasket vinduer, tur med bikkja eller lagt på nytt sengetøy.) Kan man understøtte dette med bilder også, er det ekstra fint. Mye bra med fb også, lettere å holde kontakten med sånne man ellers ville mistet helt, kanskje man kan ta opp tråden i det virkelige liv etter hvert også etter hvert? For sånne som meg, er det fint at man kan markedsføre seg og sitt, mer eller mindre gratis. Jeg ble først og fremst med fordi jeg ikke skulle gå glipp av noe. Det er dessverre en del som bruker de såkalt sosiale medier til negative omtaler og drittslenging, eller ganske enkelt feilinformasjon. Da er det bra å ha muligheten til enten å forsvare seg, eller rette opp faktafeil.
Facebook kan være vel og bra, om man bruker det med måte og ikke lar facebook bruke seg i stedet. Twitter, derimot…. kan ikke helt si jeg forstår konseptet? Det kan da ikke beskrives som sosialt? Mulig jeg er for ny der, følger kanskje ikke mange nok, eller har for få følgere selv, men det er akkurat som facebook, bare enda mer overfladisk. Eneste fordelen jeg så langt kan se, er at man må fatte seg i korthet. Ellers så er det mye det samme, man har spist middag og trenger en rap, er misfornøyd med dommeren eller en forballkeeper og må få ut litt damp. Det går fortere, man får vesentlig mindre tilbakemeldinger. Twitter må da være noe av det ensomste man kan drive med? Som å stå midt nede i en tett skog og rope og (vanligvis) forgjeves håpe på et aldri så lite ekko? Som å stå på kanten av et sort hull og kaste baller ned i det, mens man venter på at noen skal kaste tilbake? Eller er man ganske enkelt så lite interesserte i andres meninger og tilsvar, at man bare slenger ut kommentar på kommentar på kommentar, uten å verken forvente eller ønske at noen ser en? Eller som den kommentaren som lå øverst nå i morges: «Sandra Lyng Haugen på showet Else sammen med Truls, alle 3 formfulle, men lite vakre i trynet….» Hva er det for noe? Vel er de «kjendiser» og må som sådanne tåle litt av hvert, men særlig trivelig kan det ikke være. Vet hva jeg selv ville følt, om noen skrev at jeg var tjukk og stygg. At/om det kan være sant og jeg er det, er en helt annen sak…..
4.april: Har fått gjort mye i dag! Måkt luftegårder, blant annet! Her på siden har jeg lagt ut bilder av babyen på «føllsiden«. Har også startet på åringenes egne sider, så langt har jeg bare lagt over føllbildene, i tillegg har jeg lagt ut de bildene jeg tok i dag, av C.Rex, C.J., Coxontherox og Chin Chin. Var første gang gutta gikk alene sammen alle tre, du verden som de herjet! Skulle tro de hadde vært inne i en uke, i stedet for en natt. Har hatt dem inne noen timer annen hver dag, så de har jo stått på boks alene før også…. i alle fall, turte ikke dra til Askim for å gjøre det jeg hadde tenkt. fant ut det var best å holde seg hjemme. De roet seg jo etter hvert, er spent på om de fortsetter like friskt i morgen. Bra det er tre av dem i alle fall. Gjør at en av dem kan klare å få et pusterom innimellom. Måtte flire av CJ, alle tre gutta stormet av gårde, han i midten. Cox og CRex angrep ham fra hver sin side, han bråstoppet helt enkelt, så de to på flankene barket i hop….og fortsatte videre, kranglende…..
Åringshoppene er faktisk litt betuttet…..
Var forresten ganske overrasket over å finne ut at jeg fortsatt er i topp på oppdretterstatistikken, per 1.april. Akkurat nå går jo hestene bra også, men nå kommer også de store kanonene til andre oppdrettere ut. Er store penger i de løpene de starter. Umbriel gikk forøvrig kjempebra i går, på Åby. Satt i 4.innvendig og spurtet som en gal til annen på ny rekord, 12.1.
3.april: Årets to første måneder startet bedre enn jeg var klar over…. DNT har begynt å legge ut statstikker jevnlig, og på oppdretterstatistikken per 28.februar, var jeg i topp! At det inntjente stort sett var fortjenesten til 8-åringer (Safir og Sizzling) og en «utlending» (Tourbillon) og dermed ikke bidrar til oppdretterpenger for meg, er en annen, tristere sak…. Mars var elendig, så nå har jeg nok dalt litt. April så langt, har startet lovende. Annenplass til Xantippe på tirsdag, annenplass til Wicked og seier til Whatawiseguy (første start i ny regi, gratulerer!) i går, er veldig bra….
Har tatt bilder av folungen, faktisk for flere dager siden, skal få lagt dem ut her snarest. Har også begynt å ta litt nye bilder av åringene, så langt bare av gutta. Vil egentlig vente til sommerpelsen er på plass, tar ikke så veldig lang tid. Det nærmer seg også følling, de åtte siste hoppene har termin fra 22.april til 28.mai. De seks første har faktisk termin ganske tett, i løpet av tre uker, mistenker det ikke blir mye søvn i den tiden. Har heldigvis flere som har tilbudt seg å stille opp som føllvakt….:-) Agria og Larissa har for øvrig begynt å sette en del jur allerede, ikke umulig de kommer en god del før også.
Jeg har ikke startet å drømme noe særlig om føllinger ennå (et lite unntak i natt), men drømme gjør jeg imidlertid mye, akkurat som alle andre. I motsetning til de fleste (?) husker jeg ofte drømmene mine, og har moro av å forsøke utrede hvorfor de har blitt som de har blitt….. Ikke vanskelig å skjønne hvorfor jeg våknet brølende av raseri på en bestemt person, som hadde gjort noe uhyrlig i drømmen min, for eksempel. Virkeligheten var mindre dramatisk, men likevel…. At naboen kom med en praktfull side av villaks og jeg på sparket bestemte meg å invitere åtte personer på middag, hvoretter alt skar seg i rask rekkefølge og jeg våknet svett og oppkavet, er også forståelig….. Verre er det å skjønne hvorfor jeg satt og ventet på at Lene skulle komme for å sjekke tennene mine (!) en morgen klokka 8 før jeg hadde en rekke andre avtaler….. I natt omhandlet en del av drømmen at Diva hadde fått røde tvillinghoppeføll, friske og spreke. Det merkelige var at de kom i hver sin pose av lyst semsket skinn, rene og delikate, uten det minste grisete spor av fødselen….. og begge to viste seg å være reinkarnerte jenter, som dessuten tydeligvis klarte å formidle hva de hadde hett i sitt forrige liv! Ble imidlertid bestemt at de skulle få nye navn i dette, som andre føll…..
26.mars: Følte meg nesten som Pollyanna på morgenen i dag, med «være glad-leken»…. og da tenker jeg ikke på sånne ting som hvor glad jeg er fordi jeg er født her i landet og ikke et annet sted, at jeg er glad for å være frisk og forholdsvis rask (alt er relativt!), at hestene er friske eller at jeg har mange gode venner som også for det meste har det bra…. nei, i dag tenkte jeg først bare hvor glad jeg er for at åringene i år er så stødige, selv om det også i dag piper rundt hushjørnene og blåser kattunger (egentlig små vanndråper) på tvers….. En annen ting jeg er glad for nesten daglig, er at jeg ikke lengre hat hingstestasjon og tar i mot hopper for oppstalling. Ikke så mye på grunn av all jobben og alt ansvaret, men på grunn av den måten folk bruker «sosiale medier» på. Selv om man gjør så godt man kan, jobber som en gal og har 95% kunder som er veldig fornøyde, bare fornøyde eller ikke misfornøyde, så finnes det alltid en liten gruppe som mer eller mindre berettiget er forbannet. Noen få ganger har de kanskje grunn til det, det kan hende man gjør feil man ikke burde ha gjort, kan hende man ikke var våken nok og misset enkelte signaler man burde ha plukket opp tidligere…. Likevel, jeg tør påstå at flere av de som høylydt gir utrykk for sin misnøye, er «kunder fra helvete». Jeg lærte meg noen enkle triks etter hvert. For eksempel, når en kunde kom med ei hoppe som ikke så så bra ut som hun burde, konfronterte jeg ham/henne for å få vite hvorfor. På den måten fikk jeg eieren til å stoppe opp og virkelig SE på hesten sin. På den måten var han klar over at den var tynn da den kom, og ikke fordi den ikke hadde fått mat her hos meg. Det hjalp veldig.
Likevel, vi fikk inn ei hoppe i flott hold, hun sto her ei uke og reiste hjem like fin….. likevel påsto eieren at hun hadde gått ned 50 kg på den uka! Det er faktisk ikke en gang mulig! Noe som også er/var veldig vanlig er at de som er dårlige betalere skriker høyest. Virker som om de må rettferdiggjøre på et vis at de ikke betaler, ikke at de har dårlig/rotete økonomi eller er direkte kjeltringer, men at det er stutteriet som er problemet! En annen eier hadde slitt med ei hoppe hele vinteren, med gjentatte kolikker. Hun føllet tidlig, i februar, og kom hit sammen med ei frisk stallvenninne for bedekning, begge hadde føll. Den friske hadde normal brunst, ble bedekket og ble drektig. Den andre luktet rart og stramt, hadde stygg, matt og seig pels og var i det hele tatt ikke noe fin. Ikke direkte mager, men heller ikke i godt hold. For å sørge for sirkulasjonen og for å få «opp turtallet» og appetitten, longerte vi henne hver dag i tillegg til at hun var ute i luftegård med venninnen og folungene deres. På den måten klarte vi å unngå kolikkene, noe jeg fortalte eieren. Etter to måneder uten eggstokkaktivitet tross diverse hormonbehandlinger, ringte jeg og foreslo for eieren at hun skulle spare penger ved å ta hoppa hjem et par måneder, slippe henne på beite og se om hun ble bedre av det. Hun ble så forbannet! Den skyllebøtta jeg fikk, du! Jeg baserte meg tydeligvis på å ha hestene så kort tid at de kunne «tære på holdet» før jeg hev dem ut. At hoppa hadde vært i ulage hele vinteren var irrelevant, jeg hadde jo selv sagt vi ikke hadde de problemene med henne…. at venninna var tjukk og blank, var irrelevant, det kom aldri opp engang. Tror du ikke utysket meldte meg for dyremishandling! Det er flere tiår siden, men det svir fortsatt. Jeg som alltid satte min ære i å fôre opp alle som var innom, hovedsakelig firbeinte men også de på to bein…. I tillegg til mer eller mindre ha stutteriveterinæren konstant på plass nær sagt døgnet rundt, hadde jeg i den tiden også hest oppstallet for distriktsveterinæren, og han var innom flere ganger i uka. Han satte tingene raskt på plass, men du og du! Kan bare tenke meg det innlegget på facebook, der hoppeeieren tåredryppende og indignert ville angrepet meg, og selvsagt fått en hel masse «likes» og sympati… Tror faktisk ikke jeg hadde taklet sånt! Så jeg er veldig, veldig, veldig glad for at jeg kom meg ut av den delen av bransjen før facebook tok av i hestemiljøet!
25.mars: «Den store vaffeldagen»???? Endelig blir det slutt på maset i radioen….. Begynner endelig å slappe litt av når det gjelder folungen. Først sover jeg dårlig fordi jeg ikke vil gå glipp av fødselen. Minuttene fra vannet går til folungene er ute, pustende og tilsynelatende frisk og velskapt, er fulle av skrekkblandet spenning. Navlestrengen ryker på riktig sted (sjekk!), etterbyrden er bundet opp så ikke hoppa skal tråkke i den og det skal være litt tyngde som stimulerer morkaka til å løsne (sjekk!). Folungen prøver å reise seg og lager suttelyder (sjekk!). Hoppa er vasket og melket, folungen har fått sine første to måltider og et par porsjoner melk er plassert i fryseren (sjekk!). Folungen er oppe og går og fomler i nærhet av melkebaren (sjekk!) Etterbyrden ? Etter halvannen time har den ikke rikket seg mange centimeterne, det lover ikke bra. Oxytosin er en mulighet, men prøver noe annet først. Et badehåndkle dyppes i vann, vries lett og henges opp i den biten av fosterhinnene som henger ute. Det gjør susen. Etter mindre enn 20 minutter er alt ute, sjekket og funnet helt og i orden! Nå suger folungen selv også, og jeg er høy på adrenalin og glede over en ny, fin baby. Det blir derfor ikke mye søvn resten av natta heller, ligger og gløtter bort på monitoren og fryder meg over at Mary blir trakkassert av den sultne småtten.
På ettermiddagen ble mor og barn tatt ut på sin første tur i luftegården. Mary ble leid på, mens folungen tasset rundt og tok noen merkelige, ubehjelpelige byks. Jeg fortet meg med å rydde opp i boksen, etter føllingen fylte jeg bare på med to flisballer (så og si støvfrie), nå måtte fostervann og blod, piss og møkk fjernes. Jobbet så fort jeg klarte, men det tok likevel rundt 15 minutter. Det fikk holde som første tur ut.
Sjekket ofte det første døgnet og natt nummer to. Hadde sett det kom ut noe tarmbek, av den seige, sammenhengende sorten, og det lovet godt. Får folungene tarmbeksforstoppelse, ser man som oftest symptomene når de er 15-20 timer gamle, de suger dårlig og legger seg på over på ryggen. En folunge som ligger på ryggen, er et sikkert tegn på at det er noe galt! Det kan hende før, og en gang hadde jeg en folunge som ikke viste symptomer i det hele tatt. Loopylou var helt svingstang som liten, derav navnet, og han spratt rundt, sugde og var livlig som ei loppe. Han var tidlig født og veldig liten og tynn, så jeg syntes det var merkelig hvor fort han la på seg. Etter to dager var magen trillrund! Det måtte være noe galt, selv om han ikke oppførte seg sånn. Tenkte på urinlekkasje, men det virket ikke sånn heller. Vi kjørte ham inn på dyrehospitalet for å undersøke, og jada, han hadde forstoppelse. Den satt imidlertid veldig høyt oppe, og ikke ved bekkenkanten som vanlig er på nyfødte føll. Han ble satt på drypp, og assistenten måte løpe etter ham rundt i boksen med posen….:-) Kom hjem igjen etter to dager, like spretten. Vanligvis holder det med littegrann smertestillende og en dose med klyx, for å løse opp proppen. Tar man bort smerten, fortsetter folungen å suge, og det bløter opp beket innenfra.
Denne folungen virker frisk og rask. Hoppa er også i god form, de kan få innvendig blødning eller akutt livmorbetennelse, eller heldigvis veldig sjeldent, forfangenhet. Dag to var mor og barn løse i hagen, full fart, med folungen foran! Nå begynner jeg å slappe av. I dag får jeg låne mannen til en av venninnene mine (hender stadig vekk, de er veldig gavmilde!), han kommer for å hjelpe meg ut med mor og barn, og skal passe på babyen og strømgjerdet mens jeg måker. Det er første gang strømmen skal på, mens folungen er ute. Har ordnet meg med hjelp i morgen også, men klarer egentlig å få dem ut og inn på egen hånd etter de første par dagene. Jeg leier folungen på et vis, har tom i grima for styring og ei hånd bak rumpa på den, og så lar vi mor følge etter i en løs tom. Glem å tro at folungene følger etter mor, mine gjør det i alle fall ikke! Videre framover er det i grunnen å passe på at navlestrengen gror fint og ikke viser tegn til betennelse, og at folungen suger skikkelig og er sprek og livlig. Denne hingstetassen virker veldig positiv og er pratsom. Han får svar fra alle de andre hoppene på stallen, og de åringene som bytter på å være inne. De siste er spesielt nysgjerrige på tassen…..
23.mars: Årets første føll kom like etter midnatt i dag. Mary var 12 dager før termin, omtrent som i fjor, altså. Da føllet hun 11.februar (eller deromkring), jeg ventet helt til begynnelsen av mai før jeg bedekket henne om igjen. Ville ikke ha så tidlig føll igjen, men jammen ble det mars likevel…. Er i alle fall bart og tørt i luftegårdene, selv om det er sånn passe småsurt med den vedvarende vinden.
20.mars: Fy søren som det blåser! Kan ikke huske vi har en sånn vindfull vinter/vår noen gang tidligere, må jo tjore fast hageporten for at den ikke skal blåse av hengslene! Snøen er helt borte igjen, og vinden tørker opp godt. Jeg er jammen glad for at åringene er en stødig gjeng, som ikke lar seg skremme av ulende vind, knaking og skramling. Har imidlertid lurt på om jeg skal stenge dem inne i kveld, det skal visstnok regne i tillegg som vinden skal øke på. Vil bare være sikker på at de ikke fryser seg forkjølet ute i regnet. Hadde dette vært i fjor med den skvetne gjengen jeg hadde da, hadde den konstante vinden vært et stort problem.
Selv om jeg ikke tror årets første føll kommer før tidligst neste uke, og også har festet føllvarsler for sikkerhets skyld siden hoppa var veldig slakk bak, klarer jeg ikke å sove om nettene. Må følge med på monitoren, og sover i rykk og napp bare.
Har nå laget annonser til avlsnummeret, det gikk i en rasende fart, faktisk. Kryokontaineren er av gårde til Sverige for påfyll av frossen sæd, får litt mindre av enkelte hingster enn jeg hadde beregnet dessverre. Har også fått sendt ut en god del kontrakter, men har fortsatt igjen en del. Skal forsøke å bli a jour i morgen.
19.mars: Fra å ha hatt tørre luftegårder og fundert på å slådde jordene, var det plutselig snø overalt på morgenen. Såpass at hoppene fikk rullet seg skikkelig…. var nesten borte igjen nå i kveld, da.
12.mars: Var på Grovfôrseminar på Bjerke i dag, sammen med mer enn 220 andre. Vet ikke helt…. ble egentlig litt skuffet? Eller er det det at jeg egentlig kunne mer om emnet fra før, enn jeg trodde? Jeg lærte jo noe, men det var ikke den aha-opplevelsen jeg trodde jeg skulle få. Og som vanlig er når jeg blir sittende inne i et varmt rom, strevde jeg hardt med å holde meg våken de siste timene. Ikke bra om jeg hadde sklidd ned fra stolen, midt under et foredrag. Siden jeg satt på første rad, hadde det vært litt for synlig om jeg lukket øynene også, så jeg hadde det ganske tøft. Ikke lett når man er vant til å være ute og i aktivitet hele tiden vanligvis. Har forøvrig lagt ut listen over Hingster godkjent for import 2014. Det var flere av mine som ble reddet i siste sekund, så og si. Det er altfor dyrt å representere så mange, det er 60 hingster godkjente, og langt fra nok hopper til alle. Har tatt med de som allerede har bestillinger, de som jeg skal bruke selv om de faller utenfor den første kategorien, de jeg regner med får hopper, samt noen få til. Blir spennende å se hvordan sesongen blir.
8.mars: Tømte utegangen i dag og strødde opp igjen med en kjempeballe med halm…. er så koselig med masse halm ungene kan kose seg med. Når det er tømt og strødd opp igjen, ser man hvor mye de har vokst siden vi skilte fra for fem måneder siden.
4.mars: Jeg hadde heldigvis rett i at åringen hadde biter i hasene. Heldigvis, fordi om ikke det hadde vært årsaken til at hun fylte i hasene, ville vi vært ille ute. Prognosen er god, siden vi tok dem så tidlig. Om man lar hester gå lenge med slike biter, vil de bitene etter hvert skade brusken, og det er jo ikke bra. Nå krysser jeg altså fingrene for at det ikke er flere som har biter, men statstisk er vi vel ikke så heldige…..?
25.februar: Vi er fortsatt i februar, men det ser ut til at vinteren har gitt opp….. Er bart og grønt overalt, helt tørt foran stallen så hoppene kan rulle seg uten å bli sølete. har faktisk klart meg med å bare bruke en luftegård i vinter! Nå er det fristende å vente med å slippe dem over i en annen, helt til det har tørket helt. Har et par store luftegårder til, som er sandbelagte, så det går i og for seg uansett. Det var det med møkka, da…. Der de går nå, er det lett å fjerne etter hvert.
Pleier alltid å vente med å røntge og fjerne biter på åringene til et godt stykke utpå våren/sommeren. Så langt er det bare en som fyller i hasene, og det virker lovende. Den som fyller, gjør det imidlertid til gangs, såpass at jeg ikke tør vente lengre på å ta affære. Leddfyllingen tyder på irritasjon/ikkebakteriell betennelse, tør ikke ta sjansen på at det skal bli varige skader. Var på seminar i fjor og hørte på Dolvik, han var ganske klar på det. Har derfor bestilt undersøkelse og operasjon til førstkommende mandag, om alt går bra burde det være godt med tid til at leddene tørker opp og normaliserer seg innen høsten kommer. Det blir imidlertid mere arbeid på meg, da. Har allerede to åringer inne om nettene, den ene som selskap for den andre. Behøver fortsatt bare ha to inne om nettene, men nå må jeg jo ha en inne også på dagtid, som selskap til den som skal opereres…. vi får rullere innetjenesten. Fordelen er jo at alle på den måten kan bli vant til å stå på boks. Ulempen er at det blir mere å gjøre…. Får krysse fingrene og håpe at det ikke er flere som må opereres senere, hadde vært greit med tom stall i hele sommer! Har for øvrig lekt med tanken på å legge inn bud på en hoppe under kveldens internettauksjon, men jeg er 95% sikker på at det blir med tanken. Skjønt man vet jo aldri…..
Ellers er det bare å krype til korset og gjøre noe jeg virkelig misliker, telle opp den frosne sæden. Må også pakke om, sånn at det blir plass til påfyll. Kaldt, kaldt og usigelig kjedelig og langtekkelig! Må også huske på å få sendt en stor transportkontainer til Sverige, så den er klar for påfylling av mer sperma.
20.februar: RC Royalty, Quarcio du Chene og Year In Review. Ferdig!
12.februar: Jobber best under press, men nå er det litt mye av det. Skal ha stort selskap på fredag, og så er det seminaret på lørdag og søndag. Må gjøre alt klart både for gjester og for avløserne… pluss at jeg mer eller mindre har lovet å få på plass alle hingstesidene denne uken… Nå er i alle fall både Blue York Yankee og Brad de Veluwe på plass….
9.februar: Det regner, snør og sludder om hverandre. Det er glatt, men ikke farlig glatt. Ennå. Har spart en del luftegårder, som det fortsatt er snø i, skjønt det holder nok ikke til det blir kaldt igjen? Åringene har det helt på kanten glatt, men siden de går ute hele tiden, begynner de å bli flinke til å manøvrere. Også der har jeg en mulighet til å slippe dem over, men vil vente… Hvis jeg slipper dem over til luftegården ved siden av, er den snart likedan. Skal ta en tur i luftegården til hoppene før jeg slipper dem ut, for å forsikre meg om at det som ser ut som is, er issørpe og ikke den harde, glatte varianten. Det er helt bart foran stallen, så i verste fall får de gå der i puljer.
Nå har jeg oppdatert prisene på hingstene, og holder på å oppdatere informasjonen også. Skal lage 5-6 nye sider også, Norheim Faksen er på plass. Også Order By Fax.
31.januar: Fortsatt et jevnt snøfall og deilig hesteføre… men nå har det kommet opp noen skremmende varsler om regn neste uke…nei, nei, nei!!!! Det betyr is og holke, det er det verste som tenkes kan! Huff, får håpe det bare er et skremmeskudd….
Er en del på travavlssiden på facebook, men har lært meg å trå litt stille i dørene. Det blir fort litt ampert, om man er for mye frampå med markedsføring, og det forstår jeg i grunnen. Har mye kontakt med andre på pm’n (personlig mail) som ikke ses av alle, og i går hadde jeg en etter hvert riktig forfriskende diskusjon med et annet medlem. Det er ei ung jente som er frisk i uttalelsene og har sine bestemte meninger om det meste og spesielt om hva hun vil. Helt skråsikker er hun, mon tro jeg kan se meg selv litt mange år tilbake? Vet at jeg irriterte mange, og gjør det muligens fortsatt for alt det jeg vet…. Vel, vi er ikke enige om lynnet er noe som følger genene eller blir formet av oppdretteren. Etter min mening har begge rett. Jeg er absolutt sikker på at et føll er født med det lynnet den har, men at en erfaren handler kan forme og oppdra et i utgangspunktet besværlig individ til å bli velfungerende. Likedan som et føll med i utgangspunktet godt lynne kan ødelegges ved feil behandling. Lynnet og genene ligger imidlertid der i bunnen, og kan dukke opp når man minst venter det. Og gener nedarves, det gjør ikke tillært, god oppførsel…. Vel, det jeg etter hvert syntes ble veldig festlig, var hennes konklusjon: «Har drevet med hest lenge nok (hun altså, ikke jeg) til å påstå at jeg kanskje har mer erfaring enn deg!»……. Hæh? Ble ganske paff en stund, og så begynte jeg å flire.
Kunne ikke dy meg, så jeg skrev: «Syntes det var morsomt å høre at du mener du har mer erfaring enn meg. Jeg har holdt på med hest daglig i mer enn 40 år, har jobbet 4 år heltid på trenerstall i tillegg til etter skoletid tidligere, har trenerskolen og har kjørt et antall løp, har bl a et norgesmesterskap, har vært hingsteholder i ca 30 år med rundt et 50-talls forskjellige hingster, har vært hingstagent i tillegg i ca 20 år og sørget for bedekning av tusenvis av hopper (opp mot 350 på et år), har tatt i mot hundrevis av føll, har drevet med oppfostring av føll/åringer for andre i mer enn 20 år fullblods-varmblods-kaldblods, bestemte meg for å satse på eget oppdrett for ca 10 år siden og ble mestvinnende oppdretter i Norge etter 5 år (2 år på rad) og har holdt meg i toppskiktet siden. I fjor var en skikkelig dårlig sesong, der det meste gikk galt, men ble likevel nr 6. Har deltatt på diverse kurs og seminarer i inn og utland og har mange venner og diskusjonspartnere blant veterinærer og andre stutterieiere. Synes kanskje noe ubeskjedent at jeg har rasket med meg og samlet opp ganske mye kunnskap og erfaringer på veien. Nå er jeg spent: På hvilket felt har du mer erfaring? Når det gjelder hest, altså?
!»………!!!!! Festlig. Synes det er like morsomt nå. Praktisk erfaring, min sann….! Ja, det mangler jeg antagelig……:-)
27.januar: Siden sist har jeg og resten av Norges oppdrettere av travhester fått oss en skikkelig smell på kjeften. Var så glad for at hestene har startet året bra, og hadde allerede etter drøye tre uker 4 seirer og 20.000 i opptjente oppdretterpenger…. trodde jeg. Pang! Plutselig forsvant tre fjerdedeler av dem… Ikke noen oppdretterpenger for hester 8 år og eldre…. Farvel Safir og Sizzling…. Ikke noe oppdretterpenger over 50.000 inntjent i utlandet… farvel Tourbillon…. Det er bare å være forsiktig framover, vet ikke hva DNT/Norsk Rikstoto finner på neste gang. Jeg lever jo av travsporten, salg og oppdretterpenger og på denne måten er det ikke enkelt å planlegge noe som helst. Det var det med forutsigbarhet….
Positivt er at rekonvalesenten min ser ut til å bli helt bra!!! Var en stund der jeg var skikkelig bekymret og forberedte meg på det verste. Nå er det nesten ikke tegn til skaden og den nyblevne åringen spretter rundt. 🙂
19.januar: Deilig med kulde og akkurat passe med snø. Vinden derimot, kunne godt gi seg snart. Det tar alltid litt tid før hestene venner seg til kulda og starter å kose seg. De første dagene sto de hutrende utenfor stallen etter kort tid, nå er det greit å være ute helt til de blir bedt om å komme inn. Og så rene og snøvaskede som de er! Siden jeg ikke fôrer hoppene mine ute på vinterstid (arbeidsmengde og nedgrising av luftegårdene), har jeg dem ikke ute lengre enn ca 5 timer om gangen… hvis det ikke er veldig surt da. Bruker ikke dekken heller, så med kraftig vind og nedbør, eller spesielt lave temperaturer, kan det bli en god del kortere. Skulle tro de satte pels etter hvert, men nei da! Utover våren er de ute stadig lengre, og bare de blir trillebårføre igjen får de selvsagt mat ute også. Gir dem bare litt og litt, så jeg er sikker på at de spiser opp alt.
Har strammet meg opp til å starte med oppdateringene av sidene. Er fortsatt en del i tvil om hvilke hingster jeg skal søke, har lyst til å kutte kraftig ned på antallet.
Ellers så har 2014 startet klart bedre enn 2013, hva oppdrettet angår. Skulle vært 2-3 seirer mer, men har i alle fall 2. Safir har kommet tilbake og Tourbillon tok sin andre seier i Frankrike forleden. Og det over 3200 meter, fra tillegg. Han vant med 4 lengder på 15.3, en strålende prestasjon!
8.januar: Er litt trøtt i dag…. Hovslageren dro ved midnatt, etter å ha skodd fire bein og sett over/verket 72 til…. Tok fire timer, det er gutt som står på og jobber! Åringene var det naturlig nok ikke mye å ta på, men de behøver å venne seg til forskjellige fremmede, og Sven-Olav Weberg brukte tid på hver enkelt av dem. Noen av dem blåste seg engstelig opp da de så en fremmed mann, men alle oppførte seg i grunnen veldig bra etter hvert.
Ble omsider ferdig med gjennomgangen av hoppene som skal vurderes som årets nye Elitehopper. På veien fant jeg ut at betenkelig mange av de hoppene som har hatt et avkom i det øvre skiktet de siste årene, allerede er døde etter bare ha fått 1-3 avkom…. Det hjelper jo selvsagt til teorien eller det statistiske materialet som sier at en hoppes beste avkom tilhører de første hun får. Når det er så mange som aldri får flere, ligger jo mye av forklaringen der.
Har fortsatt ikke bestemt helt hvilke hingster jeg skal satse på denne sesongen, holder på å forberede søknaden som må være inne 1.februar. Hadde ellers tenkt å hive meg over oppdateringen av hingstesidene, tror imidlertid jeg drøyer det en dag eller to, kjenner jeg behøver litt R&R.
5.januar: Ligger som vanlig en smule etter. Skal få oppdatert hingstesidene, men er faktisk ikke helt bestemt på hvilke jeg skal søke på om noen uker heller. I fjor kastet jeg bort 30.000 på å søke på hingster som ble et rent underskudd, de pengene tenkte jeg å spare i år. Hvis noen funderer på å bruke en av de hingstene jeg har annonsert i årsrevyen, bør de si i fra før 1.februar, eller så kan det hende det blir for sent…. Det er ca 15 hingster jeg er sikker på så langt. Har et prosjekt jeg må bli ferdig med (DNT’s Elitehopper), ikke mye igjen, så er det hjemmesidens tur.
Hjemmesiden, ja. Blir ikke så mye skriving her lengre, facebook og twitter er det som gjelder, for ikke å snakke om andre sosiale medier. Har holdt meg unna de fleste foreløpig, utenom fb. Travavlssiden på fb teller nesten 4400 medlemmer, selv om ikke så mange deltar aktivt. Av de som gjør det, er det mange som har noe å fare med, det være seg teoretiske eller praktiske kunnskaper. Mange spør om avlsrelaterte ting, noen bruker siden for å promotere seg selv eller sin(e) hingster eller oppdrett. (Skyldig etter tiltalen….) Noen er mindre saklig enn andre, men blir som oftest holdt i ørene av resten.
Skulle til å skrive at hopper og åringer stort sett har det bra, rekonvalesenten ser stadig ut til å bli bedre, så jeg er forsiktig optimist. I morges var imidlertid en av hoppene ukomfortabel. Er ganske sikker på at det er relatert til fosteret, og håper bare det er vanlig «føllkolikk» at folungen er spesielt aktiv og snur på seg. Litt tidlig, hun skal vel ikke følle på 2,5-3 mnd ennå, men har vært borti sånne tilfeller før. En hoppe jeg hadde, holdt meg på tå hev i flere måneder, før hun endelig føllet normalt. Denne her hadde begynt å spise da jeg sjekket etter at jeg var ferdig med åringene, så får bare krysse fingrene for at det ikke går galt.
Et godt tegn, er at det er mange som ønsker forslag til hingst i år. Ellers er det veldig mange svarte skyer over travsporten, håper vi får jaget dem bort. Personlig håper jeg på et mye bedre år 2014, enn i fjor. Selv med 2.163.994 innkjørt på oppdrettet, vant de bare 23 løp og oppnådde rekordlave 6 i seiersprosent. Sjokkerende dårlig. Nå må sies at prosenten delvis skyldes et drøyt titalls hester som nok har passert middagshøyden for lenge siden, men som likevel starter jevnt og trutt. De bidrar med mange starter, men lite mer…. Det som er bra med et dårlig år, er at det sannsynligvis bare kan bli bedre!!!!? Har store håp til årets 3-åringer, A-ene mine…..!!! Noen av 4-årshoppene (har ingen hingster, siden Xavi ulykkeligvis brakk beinet) har også vist nok til at man kan tro på framtiden for deres del. 5-åringene har vel som helhet vært en skuffelse, og jeg har en liten mistanke om hvorfor….. Og går det ikke som jeg håper når det gjelder årets 3-åringer, kommer det en spennende gjeng neste år (hopper, bare en hingst), for ikke å snakke om årets åringer og de folungene som ventes i løpet av få måneder. Alltid spennende med nye føll, gleder meg!
1.januar 2014: Godt Nytt År!…. med like mye vær som i fjor, og ingen vinter foreløpig! Dessverre….