2006
 

 

Startside
Opp
Hvorfor heter hesten...?
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016    

30.desember: Nå har vi hatt fint vær med sol og et par minusgrader lenge, nesten så man ble vant til det? I dag er vi der igjen, det regner!!!!!!!

Hoppene får stå inne i dag. Folungene er  ute, men de er fornuftige nok til å stå under taket over fôrringen. Stand Strong er også ute, men siden han hater å bli våt, varer nok ikke det lenge før han maser om å få komme inn. Han går med dekken, men blir våt i hodet og på halsen, æssssjjjj!!!!

I morgen kommer den siste hoppa, Cambusa Jet, det blir spennende å se henne. Hun haiker med transporten der det ellers kommer 10 "norskfødte" føll født i Sverige...!!! De må være i Norge når klokken slår tolv nyttårsaften, for å bli norskregistrerte.

Det har bare blitt en seier til, Niro var kjempegod i går. Nemesis feilet ut av siste sving, da hun så ut til å ville blande seg i striden. Nå er det opp til Ozzifer, han starter og vinner (!!???) i morgen?????

24.desember: Har vært litt mye styr i det siste, får komme oftere og sterkere tilbake på nyåret.. Har vært lite i stallen i det siste grunnet det f...... kneet, men fikk i alle fall undersøkt nyervervelsen Sip the Wine her om dagen. Og det var som jeg mistenkte, tom som ei sparebøsse. Nedtur. Får ta opp saken med Ludde Kolgjini over nyttår, og se om vi får blitt enige om en slags kompensasjon...? Kjøpte henne jo for å være drektig og hadde allerede en mulig kjøper på føllet....:-(  Antagelig ble hun begynt bedekket for tidlig (mars, ble drektig med frossen i juli) og har resorbert grunnet en infeksjon. Ganske typisk, egentlig.

Siden vi ikke har fått offentliggjort oppdretterstatistikker de siste årene, har jeg regnet selv i år. Vi har passert 1,8 mill innkjørt og 32 seirer, med fem startende hester igjen før året tar slutt. Nå er nesten 200.000 av pengene i svensk valuta, så det blir litt mindre. Er ikke helt sikker på hvilken plassering det holder til, men vet at Thai Tanics og Horgen Lottas oppdrettere kommer foran i alle fall..... Kanskje tredjeplass eller muligens fjerde? Bare vent....:-) Ozzifer, Meter Reader, Nursery Rhyme, Niro og Nemesis er de fem som kan gjøre statistikken enda bedre 2006! Latterlig (?) optimist som jeg er, innbiller jeg meg at tre av dem kan vinne......

GOD JUL!!

17.desember: Må nesten bare notere det, strålende sol (i går også!!!) og noen få minusgrader gjør alt så mye lettere....:-)

10.desember: Strålende sol, vindstille og et par minusgrader :-) Kunne derfor slippe ut hoppene i tørre luftegårder i dag. Vi sliter med at flere av dem er stygge på beina, særlig de som har hvite koder. Kan ikke gjøre mye annet enn å holde det reint så godt det går, fram til det blir tørt vær igjen. Bare en av dem behøver særbehandling, huden på bakbeina sprakk opp og hun var skikkelig hoven. Nå er beina hennes snart fine igjen, heldigvis. Vi har sørget for at hun har vært  så tørr som mulig, men det klarer vi ikke å få til for alle. Har kjørt lassevis med grus og sand ut på veien mellom luftegårdene, samt et stykke innenfor porten på skogsbeitet der de fleste av hoppene tilbringer dagene. Nå har det vært så ille en stund, at vi har grunnet på om vi skulle legge tak over hele beitet...... Leste i avisen i går at det har regnet 21 av de siste 23 dagene, og det tviler jeg ikke på et øyeblikk. Selv i dag er det meldt regnbyger utover kvelden, og det skal fortsette i morgen. :-(

Har vært litt andre problemer her hjemme også. Klarte å overdrive (nei, har du hørt på maken, såå uvanlig!) da jeg fikk en strekk i kneet, med det resultatet at jeg skadet et leddbånd. (Hinke, hinke) Så tok Elisabeth med seg et fange stråfôr inn til ei hoppe vi har her på kort besøk for at hun skal bli norskregistrert, og tror du ikke purkeskinnet kastet seg rundt og slo rett ut. Hadde ikke jenta klart å kaste seg baklengs ut boksdøra, hadde det antagelig gått mye verre. Nå var det bare kneet og ikke hodet hennes som ble smelt inn i veggen, og Elisabeth hopper nå rundt på krykker og er sykemeldt inntil videre. 

Cathrine har bare jobbet fredag til søndag, for vi har rett og slett ikke hatt mer arbeid til henne. Hun har i tillegg jobbet på et annet stutteri et par dager i uka. Nå har vi ansatt henne tilbake på full tid, men hun har et par ukers oppsigelse på det andre stedet før hun er bare vår igjen. Fredag passerte klokken 0700 med flere minutter, og jeg begynte å bli engstelig for at hun ikke skulle komme likevel.... Tror ikke hun har kommet for sent noen ganger før? Men nei da, hun hadde bare stoppet for å kjøpe halspastiller, for nå har selvsagt hun blitt syk oppå alt!!!!! Heldigvis lar ikke den jenta seg stoppe av sånne bagateller som feber og hosting og halsbetennelse, men håper inderlig den ene fridagen hun har hatt, har hjulpet på.

Lars har måttet ta seg fri for å hjelpe til, og har ikke vært veldig fornøyd med det. Se å få ansatt noen flere, brummet han, ellers får du selge hele dritten.....Må tillegge at han har vært veldig snill og flink, og selv om Cathrine klaget over manglende gulvfeiing og vasking av folungenes fôrbøtter, så er sånne ting veldig lavt prioritert. Først skal alle ha mat og det stellet de behøver for å holde seg frisk, deretter skal de mosjoneres, og til slutt skal det måkes. Alt annet, som pussing og feiing og rydding, får vi ta når vi er fullt mannskap igjen!

Enda lavere på prioriteringslisten, er jobben på denne hjemmesiden. Alle hingstesidene skal oppdateres, nye sider skal lages, og så er det jo snart jul.......

6.desember: Nok en gang har det gått galt. Leste i TGN i dag at Synjo Actress, som var konstatert drektig med SJ's Photo på første og andre sjekk, nå er tom igjen. Dessverre ikke spesielt uventet. Det er ikke lett å få både i pose og sekk. Siden det verste du utsetter drektige hopper for, er stress, og siden løp medfører ganske mye stress, er det veldig vanlig at drektige hopper som fortsatt går løp, resorberer fosteret.... Vil påstå at det gjelder i klart mer enn halvparten av tilfellene. Kanskje så mye som 70-80% blir borte....? Så hvis du nå planlegger å bedekke til våren, mens du fortsatt kjører løp så lenge det er lov, tenk nøye etter om du vil ta den sjansen!

1.desember: Årsrevyen har kommet, og VIPS! Telefonen har begynt å kime..... Først og fremst gjelder bestillingene Rite on Line, har hele tiden sagt at jeg ikke tar i mot bestillinger før årsrevyen kommer ut. Har gledelig nok også fått mange henvendelser på Stand Strong, en av de første fortalte meg bestemt at han kom til å bli raskt fulltegnet, og det er vi jo glade for...:-)

Nå som vi har blitt litt bedre kjent, er jeg glad over å kunne si at Stand Strong er en utrolig trivelig hest. Hovslageren var dessuten begeistret over høvene hans. Han hadde gått uten sko i snart to måneder, men det var ikke lett å se!

Det er litt smårusk her og der (fortsatt årsrevyen), bla a er Fast Photo annonsert tre steder, med tre forskjellige priser. Det riktige er enten EUR 2750 eller SEK 25.000, begge deler er noenlunde det samme. Når det gjelder Kerido du Donjon, er det visstnok litt diskusjon mellom 2 av eierne. Den ene har avtalt med Offspring og dermed oss, til en pris, mens den andre har en annen avtale med en annen, til en høyere pris. Blir vel oppklart etter hvert.

26.november: Dette er metrologisk institutt fra Kvakstad Gård... Tittet litt i dagboka fra 2000/2001 her om dagen. Da var været verre enn nå, etter det jeg skrev. I dag er det opphold og skal fortsette så, men det blåser friskt. Laber bris, står det på VG-vær-siden, takke meg til... jammen bra det ikke er mer enn det. Cathrine skal slippe ut hestene etterpå, rådet henne til å fjerne alle flagrende deler fra "hösilage"-ballene som ligger like utenfor stallen. De smeller ellers lystig!

25.november: Burde antagelig benyttet sjansen og skrevet på morgenen i dag. Da var det oppholdsvær. Det kan man ikke si nå..... Det formerlig pisser ned. I går var det veldig mye vær. Litt sol, faktisk opphold det meste av dagen, tordenvær, haglbyge, samt skikkelige skybrudd av regn. De første kom selvsagt rett etter at hestene var sluppet ut på morgenen. Vi kan jo ikke la hestene stå inne, men tror de er passe lei av alt det våte. Eneste positive i alt, er at det er alt for vått til at de ruller seg. Må imidlertid spyle av alle bein og jur hver eneste dag.....

Hadde tenkt jeg skulle vært flink og begynt oppryddingen på skrivebordet mitt nå som alle annonsene til Årsrevyen er ferdige. Finner ingenting her, det må være 15 cm ned til bordplaten flere steder. Skulle blant annet gjerne funnet adressen til han som kjøpte Cindy av meg, så jeg fikk sendt sertifikatet. (Har ikke glemt det!) I stedet gjorde jeg ferdig hjemmesiden til vår nyeste avlshoppe, Cambusa Jet. Hun har riktignok ikke kommet selv ennå, har så vidt skilt fra folungen nå tror jeg...? Det tok tid, gitt! Har holdt på nesten hele dagen bare med å skrive om hoppelinjen.... 

22.november: Nå er det opphold for en stakket stund. De siste dagene har det virkelig vært ufyselig her med vind og så mye regn at vi hadde en bred elv flytende i jordekanten.

Som tidligere nevnt har jeg skaffet meg to nye hopper. Holdt på å kjøpe en tredje, men somlet det bort. Det irriterer meg en lille smule, for den hadde jeg virkelig lyst på. Etter det har jeg bare tittet litt rundt..... Dukker den riktige hoppa opp igjen, er det en annen sak.

I morges ble jeg fyr og flamme da jeg så en annonse på ei hoppe som både hadde gode prestasjoner, god stamme og lav pris? Skjønte egentlig ikke det siste, ikke før jeg ringte eieren og spurte om hun hadde vært bedekket tidligere.... Det er en vallak, sa han og lo seg halvt i hjel.... :-) Det skjønner jeg godt! Jammen bra jeg ikke rakk å handle før jeg oppdaget fadesen, det skulle tatt seg ut......

Var på Axevalla under kåringen forleden , og fikk sett mange fine hingster. En av verdens hotteste hingster for tiden ble beskrevet som fransk, x-beint, sabelbeint og knipt under knærne, mon det får noen til å hoppe av bookinglisten? Tror egentlig ikke det... Kommer til å legge ut bildene fra turen en av de første dagene.

19.november: I går kveld kom endelig vår nye avlshingst Stand Strong . Han er flott å se på, men det visste jeg jo fra før. Virker dessuten veldig snill og grei, det er absolutt et pluss. Sammen med ham kom den ene av de nyinnkjøpte avlshoppene våre, Sip the Wine. Flott hoppe heldigvis, alltid litt spennende når man kjøper usett. Hadde bare sett henne på TV i løp en gang tidligere. Bilder fra dagens luftetur i Bildedagbok,4

15.november: Får med mellomrom forespørsler om å selge folunger. For noen uker siden var det en av Norges beste unghest-trenere som spurte, og jeg ble helt gira... på at jeg skulle måtte sende vekk en av de små..... Han ville nemlig ha folungen med en gang. Nå innbiller jeg meg ikke at ikke andre kan gjøre en vel så god jobb som vi forsøker å gjøre, men det er jo barna mine!!! Det neste halve året er det beste med hele oppdrettsbiten. Når vi kommer ut på høsten igjen er de klare til å forlate redet, gjerne med et kjærlig tupp i.......... Som jeg nevnte tidligere, personlighetene dukker opp og utvikles, og det er skikkelig moro å følge med. 

Sylvester er kanskje ikke størst rent kroppslig, selv om han har vokst veldig mye i det siste. Personligheten ruver, kan godt se for meg at han blir like tøff (og god...) som pappa Rite on Line.. I dag slang Superatrix med tenna i forbifarten, og du og du som han tente. Han kastet seg etter, prøvde å bite og slang ut et bakbein på en gang. Bare synd han ikke traff målet..... og heldigvis heller ikke lillefingeren min, selv om jeg kjente dragsuget. Han har dessuten lagt seg til en heller merkelig vane i det siste. Vi binder folungene ved hver sin kraftfôrbøtte før vi slipper ut hoppene. Når de er ferdig med frokosten, tar vi ut 3-4 av dem på golvet etter tur, for stell og handtering. Sylvester legger seg likesågodt ned for å ta en blund mens han venter, stille og rolig. De tauene folungene er bundet i, er akkurat så lange at det går uten alt for stort ubehag. Skjønt Stringendo vet råd... Han står ved siden av Sylvester, og når sistnevnte har lagt seg, begynner Stringendo å dra i tauet den andre er bundet med. Hodet til Sylvester nikker opp og ned, opp og ned.... bare synd at det ikke var lyst nok der ute til at bildene ble bra...

11.november: Flere Bilder av ungene

5.november: Holder på med annonsene til TGNs Årsrevy, som alltid på denne tiden. Før den kommer ut i begynnelsen av desember, bør også hingstesidene her være oppdatert. Får stadig tilbud om at vi også kan bli eksponert via andres websider. Det er nemlig med jevne mellomrom noen som har den idé at de enten vil samle alle aktører i travsporten på et sted, og samtidig om mulig, tjene penger på det... Fikk i går et tilbud om å "joine" en hingstekatalog på nettet, der TGN har gått inn som samarbeidspartner. Prinsippet er flott, men.... Regnet litt lett på det, de 30 hingstene vi har ansvaret for å markedsføre (kommer noen til framover vårparten) ville kostet oss mer enn 100.000 for det billigste alternativet, og mer enn det dobbelte for det andre.... så jeg tror vi står over. Kunne jo lagt på prisen til hoppe-eierne? Eller? Selv med halv eller tredels pris, ville det likevel blitt alt for drøyt. Får håpe at kundene våre finner oss likevel, det har da ikke gått så gæernt foreløpig? Gjorde faktisk et forsiktig eksperiment i år og annonserte en del mindre enn tidligere. Synes ikke det var merkbart på frammøtet. Får heller forbedre kvaliteten på vårt eget web-område utover vinteren! Kanskje vi skulle tilby gratis hingstekatalog? Hmmmmm...

Har lagt ut et par nye bilder fra utegangen, flere kommer etter hvert. Har dessuten lagt ut en presentasjon av den ene av de to nye hoppene.......

1.november: Det er vintertid, og mitt innvendige ur har fullstendig misforstått. Det har gått andre veien! Jeg våkner tidligere enn noensinne. Nå er det ikke bare vintertid, det er vinter ute også. Fy søren så kaldt det har vært i dag. Solen skinner, men det er full nordavind og fem minus. Med den våte snøen som falt i går kveld, er det sånn passe glatt her og der. Hoppene var mer enn fornøyde med å bare være ute to timer, selv kjenner jeg at ørene brenner.

I går hadde ASVT internettauksjon, der en rekke mer eller mindre interessante avlshopper ble solgt, til mer eller mindre svært så rimelige priser..... hadde sett meg ut et par, men avsto fra å by på noen.

30.oktober: Vanskelig å takle vintertid sånn med en gang. Har vært oppe siden fem, selv om jeg kunne sovet nesten to timer lengre. Hoppene lurer vel på hva som foregår, de har vært sluppet ut i grålysningen klokken åtte sommertid, nå er de fortsatt inne en halv time senere. Vet likevel fra før at det går veldig fort å venne seg til å ligge lengre.....

Nå er det den tiden igjen. Har så smått begynt på årsrevyannonsene, skal ikke lage så "himla mange" selv i år, men utsetter det likevel så lenge som mulig. Som vanlig! Skulle sendt oppgjør til stasjonene som har bedekket hopper for oss, men venter med det til jeg får listene over hvor mye sæd som finnes igjen her og der. Tenkte dessuten å sende til alle på en gang, selv om det er to stasjoner som har gjort jobben sin for lenge siden. Må få talt opp hvor mye sperma som finnes på containerne her også, det er en dags jobb, minst! Og så kaldt som det er.....

Elisabeth har kjøpt seg traver, tenk det! Han skal starte på Momarken i morgen, og kommer hit etter løpet. Hun har tenkt å bruke ham som montéhest, og å ri selv, men siden hun bråbestemte seg for det, ligger hun litt tynt an med henhold til montékurs.... Er et i gang på Bjerke nå, der hun ble akkurat for sen til å være med, neste blir om 2 år fikk vi vite...? På Momarken er utsiktene noe lysere, Kjøniksen forespeiler et kurs i april - mai. Så inntil da får hun nøye seg med bare treningsbiten. Hadde jo ikke tenkt å ha en løpshest oppstallet igjen, så han får stå i en stall for seg selv. Hvis han mistrives med det, får vi heller "ofre" en av goldhoppene som selskap. Liker ikke å ta nye hopper inn i hoppestallen min (åja da, jeg har kjøpt de to jeg ymtet frampå om, presenteres snart) før etter en veeeldig lang karanteneperiode, minst to måneder og aller helst ikke før de har føllet, faktisk.

26.oktober: Hoppene har vært på stall i fjorten dager, på beite om dagen. I dag var de ikke spesielt interesserte i å gå ut, av en eller annen grunn....? Kunne vel ikke være fordi det bare var fire grader og regn? Elisabeth var hard, ut med dere, purkeskinn! De slapp med å være ute litt over tre timer. 

Folungene har tatt seg noen turer, men er fornuftige nok til stort sett å holde seg under tak. De er så greie, disse her. Ingen dustinger blant dem. Personlighetene begynner etter hvert å skinne igjennom. Som Global Lord, han har tøffet seg opp mye i det siste. I morges pilte han bort til barske Safir, og bet ham i rumpa mens sistnevnte fortsatt sto bundet....litt lur må man jo være! Sylvester er ikke så stor, men lager vei i vellinga. Han er veldig kosete og (tilsynelatende) snill ovenfor oss, men går ikke av veien med litt diskrete rampestreker. Silver Bullet er en sånn som stort sett er kompis med alle, han må være buffer mellom Sapphron og Safir, det er ikke alltid han setter like stor pris på det. Stringendo er veldig bestemt. Vi fikk en ny pall kraftfôr, den smakte eller luktet tydeligvis litt annerledes enn den forrige, for det var bare Siriuz som spiste opp maten sin (og så lite overraskende det var...). På kvelden var det i alle fall flere som spiste en del, dagen etter spiste åtte av dem stort sett opp, den niende var på gli, men Stringendo bare knep igjen leppene og nektet å smake!!!! Ikke søren! Fant da litt av det gamle fôret helt i bunnen av fôrtralla, og strødde litt på toppen av det nye fôret hans dagen etter. Da gikk det ned, både det gamle og det nye fôret.... du snakker! Er det ikke slik; ungen sier "jeg liker ikke sånn", og mor sier , "bare smak på det, så skal du se..." Nå går alt ned på høykant, uten "sukker"....

Vi tok en runde med mammaene i går. Sjekket at alle fortsatt var drektige, vaksinerte dem og raspet tennene. Var bare Street Play som var helt strøken, alle de andre hadde større eller mindre behov av en omgang. Ikke glem tennene på avlshoppene!

Apropos avlshopper. Ikke umulig det flytter inn noen nye her i løpet av høsten. Hadde egentlig tenkt å prøve meg i Harrisburg i år igjen, men så dukket det opp et par andre objekter som jeg syntes var veldig spennende. Begge hoppene er unge, begge har gode egenprestasjoner, begge har prima stamme med gode fedre og sterke hoppelinjer, og begge er drektige med interessante hingster.... i tillegg går jeg og skjeler på en tredje..... Fordelen med å handle i nærmiljøet, er at man slipper de dyre transportene fra USA.

13.oktober: Folungene har vært i utegangen siden mandag, og det går så bra! Dette er en cool gjeng! Etter at vi tok inn Insomnia igjen, vel og merke..... snakk om skinn! Påstår hun er så glad i unger, men selv om det har gått greit på beitet i hele sommer, var hun ikke nådig nå! Får gå sammen med sin egen, Sleeplez, en uke eller to til, til vi begynner å ta inn de andre hoppene. Da tenkte jeg vi skulle slippe ut Sleeplez sammen med de andre små om nettene (stenger dem inne nå de første ukene uansett) , for deretter la henne gå sammen med mor på dagen.

Tok bilder første dagen vi slapp dem ut av utegangen, det var selvsagt full fart! Bildene kan du se her:

6.oktober: Stakkars, stakkars hoppene mine.... Det pissregner og de er ute. Trøsten er at folungene er trygt under tak. Vi skilte fra tirsdag ettermiddag. Alle var ute sammen på formiddagen, mens stallen ble gjort i stand. Vi tok dem inn, slapp ut mødrene igjen og satte to og to folunger sammen. Litt piping her og der, men alle spiste hele tiden og alt gikk rolig for seg. Det er mange måter å skille i fra på, for oss passer den direkte måten best. Når vi setter dem sammen, slipper vi stresset uansett, ved å veie har vi funnet at vår måte ikke setter utviklingen tilbake hos de små. De bruker ha like stor vektøkning uka etter skillingen, som de har uka før. Har satt sammen folungene etter størrelse og hvem som har virket å være kompiser ute på beitet. 

Silver Bullet/Safir og Sarzaparilla/Sizzling har det veldig harmonisk sammen. Sapphron prøver å dominere den noe større Superatrix, men sistnevnte bryr seg stort sett ikke om det. Stringendo og Siriuz har vært gode venner, men i dag har førstnevnte vært ekkel mot samboeren. Siden Global Lord er diger og kraftig og dessuten skal reise snart, og siden Sylvester er så mye mindre og har virket litt spak(!), lot vi de to ha hver sin boks, bare med gitter inn til naboene. Tenkte sistnevnte skulle få all maten han ville uten å måtte slåss i krybba med suggen Lord.... Stor var derfor vår overraskelse da vi oppdaget hvordan styrkeforholdet de to i mellom var! Sylvester tar rotta på Global Lord! Han henger i nakken på ham, og er klart den tøffeste! Lille nusken.......!

Sleeplez går fortsatt sammen med mamma Insomnia, hun er noen uker yngre enn de nestyngste. Insomnia skal få være med barna ute i utegangen fram til jul, tenker jeg. Det fungerte så fint med Cindy i fjor. Onsdag gikk folungene bare rundt i stallen med Elisabeth og meg på slep, mens Cathrine fikk jobben med å måke boksene i mens. I går var Lars med da de ble tatt ut første gangen. Litt tjo og hei på et par av dem, de er mest fokusert på mødrene som i år ikke var sluppet helt utenfor hørevidde. I dag var alt imidlertid helt coolt. I løpet av neste uke slipper vi dem ut i utegangen for å bli der. Antar jeg....

Venter fortsatt på en bedekningsliste fra Trøndelag. Det virker nesten helt håpløst, tross en masse purringer. Bare den er i hus, skal jeg legge ut årets arbeid her på hjemmesiden....

29.september: I natt gikk brannalarmen. IUiuIU.... både Lars og jeg føk opp for å sjekke, det har hendt en gang før for noen år siden, og da var det falsk alarm. Så også nå fant vi fort ut, siden stasjonene overalt ute i stallen lyste grønt hele tiden... Hovedsentralen inne byttet imidlertid på å påstå at det brant henholdsvis i lillestallen og i den høyre stallen, før den til slutt endte opp med hardnakket å insistere på at det brant i lillestallen. Vi koblet fra lyden, Lars gikk og la seg igjen, men jeg var for gira og har derfor vært oppe siden halv to...... Vet ikke hvorfor denne feilen har oppstått, vi har koblet ut sentralen med jevne mellomrom de siste ukene etter hvert som stallen har blitt vasket (varmtvannsvaskeren gir utslag etter få sekunder...), men det skal jo ikke ha noen betydning? Må ringe en servicemann straks klokka når en akseptabel alder, dette er for slitsomt!

Regner nå med å ta inn hopper og føll på søndag, for så å skille dem mandag.

25.september: Det er ikke alle som er enige i min disponering av beitene nå om dagen.... Jeg flytter hopper og føll rundt omkring, nå er de på det nest siste beitet for sesongen. Det siste er like ved stallen, og gjør det enkelt når vi skal skille fra de små om en uke eller kanskje to.

Da vi skulle flytte dem i går, var det ei som påsto hun hadde hevd på det spesielle beitet allerede, ei diger elgku med to kalver. Hun flyttet seg ikke, selv med klapping i hendene, synging eller ved reparering av gjerdet der tydeligvis barna hennes hadde revet det ned. Hun sto som en saltstøtte, helt til hoppene med føll kom stormende inn. Beitet er stort, så det forundrer meg ikke hvis hun snek seg tilbake etter at jeg hadde gått. Kanskje vi rent av får med tre ekstra inn i stallen om en stund.....

Har vært litt ute av sirkulasjon et par uker, er derfor litt forsinket med ting og tang. Har imidlertid fått gjort klar listene som skal sendes til de andre stasjonene med påtegning av bedekningsdatoer. Når de listene har kommet tilbake, skal jeg først og fremst sende dem til DNT og til hingste-eierne, deretter hadde jeg tenkt å legge dem ut på hjemmesiden. Har fortsatt ikke talt opp hvor mange hopper det ble...

9.september: Vakkert vær, sol og vindstille. Merker at høsten har sneket seg fram, det var bare 7 grader nå på morgenen. Stille og rolig her på gården, har fire hester inne om nettene. Chipper'n som skal reise neste uke, samt tre av hoppene med føll. En av dem fordi folungen har vridd et bakbein og er hoven og litt halt (blir stadig bedre), en fordi folungen tidligere har vært forkjølet, og vi tar ingen sjanser på tilbakefall, og den tredje fordi folungen både er yngst og har godt av ekstrafôring samt er selskap for nummer to.....

Overalt i alle samfunn, det er noen som er begavet, og noen som ikke har like lett for det, bare se her....

5.september: Nå er det vel egentlig klart med ny avlshingst for neste sesong. En som vil få massevis av hopper...:-) Siden det alltids er noe som kan gå galt, sier jeg ikke hvem det er før han står på stallen , antagelig allerede om en uke eller to, men vi kan jo bygge opp forventningene litt....

Chipmate reiser antagelig til Danmark denne uken, der avkommene hans har begynt veldig lovende. En av 2-åringene hans debutvant på en 1.17-tid, mens en annen har travet en 1.16-tid i et vanlig løp, etter det jeg er blitt fortalt. Vi mister en utrolig flott og framfor alt trivelig avlshingst. Bare den nye er halvparten så grei, blir det bra....

3.september: I natt har det regnet til dels voldsomt, og siden det fortsatte nå utover morgenen, tok vi inn alle hoppene med føll. De kan tørke opp og være inne til de slippes ut på nytt beite i morgen tidlig.... Har ellers tenkt å bruke dagen til å sløve på sofaen, litt rikstoto direkte ut på ettermiddagen, spesielt for å få med meg Hoppe-Derby....

Auksjonen i går: Bra vær, bra opplegg som vanlig. Var faktisk litt vanskelig å forlate de store små inne på Bjerke, særlig de tre som ble stående i auksjonsstallen over natten....:-(

Auksjonen var en stor suksess for noen, spesielt Stall GT (GRATULERER!!!!) som fikk enorme 310.000 og 430.000 for sine to hester....., en katastrofe for andre, og for oss, gikk det akkurat som forventet. 75.500+ i snitt for fem hester.

Ble presset av auksjonarius i forkant til å si hva jeg trodde hestene våre kom til å gå for, og ble litt imponert over meg selv i etterkant. Svarte nemlig : 

Reginetta. Vakker og velbygd, men litt liten, med noen blanke hull hva søsken angikk, og med en far som ikke er kjent for å lage de beste hoppene. 30-50.000 (håpet at debutseieren til Platina skulle gi oss 10-20 ekstra fra de 30 jeg regnet med i utgangspunktet for denne vakre, lille hoppen). Det ble 27.000. Lyspunktet var at Olav Mikkelborg syntes prisen var veldig lav, og slo til.

Redford. Stor og veldig flott, men med foreldre som begge er ubeskrevne blad og med litt skjeve frambein. Håpet på 50+. Fikk 75.000 og var strålende fornøyd med det. Han skal i trening hos TO Halle.

Rozmarin: Stor og mektig, virkelig et flott individ. Dessverre har søsknene hennes ennå ikke helt overbevist, så jeg regnet med at det ville gjenspeile seg på prisen. Tippet/håpet 70.000, fikk 65.000, helt ok. Går inn på stallen hos Jan Arne Raab.

Regaliz: Var litt i tvil foran auksjonen. Stor, litt uferdig, men med veldig fin sleng, etter en hingst med kanskje litt tvilsom avlsstart, som heldigvis har vist fram noen gode døtre på banen i år. Regnet i utgangspunktet ikke med mer enn rundt 70.000, men etter alt skrytet og oppmerksomheten inne på banen, oppjusterte jeg forventningene til 100.000, som jeg fortalte auksjonarius. Fikk 95.000, gikk glipp av mer da han som bød 100 sto helt til venstre og ikke ble sett av noen av funksjonærene. Ble ropt inn av Lars Magne Søvik.

Royale: Elsklingen min. Ville blitt grusomt skuffet hvis jeg ikke fikk over 100.000, antydet 100+, fikk 120.000. Var mest fornøyd med hvem som kjøpte, det var "Olganina" Waaler ...

Neste år skal vi ha mye høyere snittpris, for årets føll du, de er de flotteste og beste stammemessig vi noen gang har hatt...!!!!! :-)

2.september. Fikk ikke sove stort i natt,  hvorfor det montro???? Er ferdig med det meste, skal egentlig bare samle alt sammen og laste inn i transporten når den kommer. Sitter her klokken fem om morgenen, skal ikke fôre før om en halv time, deretter er det en rask dusj, før jentene kommer. Synes ungene (= åringene) får sove den ekstra stunden, de kommer til å bli gresselig slitne etter hvert....

Cathrine lurte på om jeg kom til å bli lei meg, når åringene skulle reise.. Tvert i mot, sa jeg, jeg ville blitt lei meg hvis de ikke reiste! I det tilfellet måtte jeg uansett satt dem inn på trenerstall, eneste forskjellen er at nå (forhåpentligvis) slipper jeg å betale regningene. Følger fortsatt med, og tenker stadig på "barna" mine. I går for eksempel, hadde jeg tenkt å titte på Pompano når han startet på Jarlsberg, og så var han strøket! Ble straks bekymret, håper det ikke er noe alvorlig galt... det var jo meningen han skulle kjempe om seieren i Kriteriet...:-) Da jeg sjekket  Windroses avkomsresultater før auksjonen, oppdaget jeg at det sto "død" ved siden av Oregano, og han hadde jo akkurat startet? Ble lei meg og prøvde å finne ut hva som hadde hendt, men fikk ikke tak i treneren, treffer ham antagelig i dag. Det er meningen at Åringene skal fly ut av redet, og i dag er dagen... Kan bare krysse fingrene og håpe de kommer til noen som kan og vil ta seg skikkelig av dem....

30.august: Sesongen er offisielt over, i dag reiste den siste hoppa! Alt er klart foran auksjonen, veterinærattestene fikk vi i går, hovslageren skodde Redford foran, og dett var dett. Sjekket at ikke transportøren hadde glemt oss, har buntet sammen alle papirene som skal med, har underskrevet sertifikatene og vasket vannbøttene. Skal ta inn åringene litt tidlig i morgen for å vaske dem, før vi gjentar vaskingen fredag ettermiddag. På kvelden kommer Elisabeth for å hjelpe til med finpussen, og på lørdag morgen, grytidlig, bærer det i vei.... Lars blir hjemme for å passe gården, før han får avløsning ut på ettermiddagen. Spenningen stiger....Prima timing da Platina debuterte med seier på Bjerke i kveld, der steg vel prisen på søsteren Reginetta med 10-20.000??? Man kan i alle fall håpe....:-)

26.august: Tre hopper igjen, alle venter bare på transport hjem... Vi tappet Chipper'n i går for siste gang (? håper virkelig det!!), for å sende til Bardufoss. Ikke så enkelt, når man ikke har flere brunstige hopper igjen hjemme, og hingsten er bare sånn måtelig interessert i andre ting....

Hovslageren kommer på mandag for å verke avlshopper , og for å se over høvene til Redford. Vi skodde ham bak sist, og lot framhøvene være. Var redd han skulle fly av seg høvene når Remolino reiste og han måtte gå i luftegården alene. Har gått bra, han har hatt selskap av avlshingsten, og er ellers en kul kis... Utrooolig snill og grei! Det må jeg si! Ellers er alt klart. Tror jeg. Veterinæren kommer for å ordne med helseattestene på mandag, og vi skal gi åringene en siste markekur et par dager før auksjonen. Utstyret vi skal ha med innover er i hus, kjøpte silikonspray og sjampo i går. Har fylt inn det siste i "kvalitetssikringspermene" og skal ta dem med. Skrev ikke som kommentar i katalogen at vi har fulgt opplegget, men tror ikke egentlig at noen av de potensielle kjøperne kommer til å reagere så mye på det...? Hva jeg derimot skrev, men som ble fjernet, var røntgenresultatene. Det ville bli urettferdig visstnok, for de som ikke hadde skrevet noe??? I alle fall: Royale, Rozmarin og Reginetta var uten anmerkninger, Redford hadde en bitteliten bit i en kode bak som vi etter anbefaling ikke har gjort noe med, han har ikke noen reaksjon i det leddet heller. Regaliz hadde en bit i hasa, den fjernet vi, og leddet har sett fint ut, både før og etter.

Har ventet/venter på opphold og sol, liker ikke å ta bilder i overskyet vær. Gjorde et unntak i går, måtte bare ha bilder av Redford, og de ble da ikke gærne? Sjekk bildene. Akkurat nå er det tett tåke, håper på opphold utover formiddagen. Er avhengig av hjelp også, er foreløpig alene på gården. Elisabeth har lovet å komme innom hvis det letter.....

Er spent på hvordan Platina (søster av Reginetta) oppfører seg i debuten kommende onsdag på Bjerke. Det er vel for mye forlangt å håpe på en strålende oppvisning og seier??? Eieren forteller at hun er speedig og har en glimrende teknikk, og er i hovedsak travsikker. Fikk sprut i ansiktet i prøveløpet og hoppet da, fare for gjentagelse i det store feltet nå? Lillebroren, 2-årige Qrrax, står hos GV Gundersen, han er veldig fornøyd med ham og regner med å kjøre mønstringsløp snart. Quezera, helsøster til Rozmarin, var fin i sitt første mønstringsløp. Hun galopperte riktignok litt fra start og tapte 20?, ble deretter resolutt kjørt fram til dødens , travet 28 siste 1000 og 23 siste 500, da måtte det tas opp på slutten for ikke å komme under idealtiden. Rozmarin er lik storesøster fysisk, men er roligere handteringsmessig, snillere mot folk og tøffere mot venninnene.

22.august: En hoppe med føll igjen pluss de fem uten, og i dag er den første helt veterinærfrie dagen siden mai!

Selv om graset vokser som besatt nå, må vi likevel flytte hopper og føll over på nye beiter annenhver dag. Holder på å beregne slik at de er nær stallen mandag morgen, da skal det markekureres og verkes, før vi flytter hele bunchen over i den andre enden av gården. Der har beitene fått tid til å vokse litt lengre, så det går nok en uke i slengen på hvert stykke. Mums, mums. 

21.august: Nedtelling: Nå er det bare tre hopper med føll og fem uten igjen her, utenom våre egne selvsagt! To-tre av dem reiser i dag, og nå er det ingen nye i sikte heller..... vi inseminerte den siste med frossen sæd i går, regner jeg med, så nå er kveldene fri heretter. Og helgene! I går sov jeg faktisk til nesten sju, det er lenge siden sist, gitt!

17.august: Gresset gror, plenen fortest, ser det ut til...... Fikk endelig nok regn, og selv om solen skinner er det ikke like plagsom varmt som det var. Fluene er borte (savnes ikke!!!!) og de fleste hoppene også.

Vi driver fortsatt på og bedekker, kom en ny hoppe til Chipmate i dag, faktisk. Dessuten har vi to vi skal sende til, en av dem er ikke bedekket før i år heller..... Når det gjelder importsæd, har vi to til vi skal bedekke med Rite on Line, den ene av dem også helt ny. Vi kan få sæd fram til onsdag, så vi håper det holder. Om halvannen uke er det helt slutt!!! (hurraaaa....) Vi er fortsatt i rute til auksjonen, transporten er bestilt, grimene og utstyret som skal være med er i hus, og hestene ser bra ut. Redford har fått et lite skrubbsår i en kode, men ingen panikk...! Mangler røntgenbilder på to av åringene, samt røntgenskjema på en av dem, men det er tid nok til å få ordnet det. Det virker som om interessen er stor fra potensielle kjøpere, vi har hatt flere grupper her for å titte, og det har kommet mange forespørsler ellers også. Hvem synes jeg er finest, osv.... Skal prøve å få tatt noen flere bilder av ungene i trav, får se hvordan været er i helgen.

11.august: Nå regner det faktisk.... Ellers har vi bare fått noen usle dråper de siste dagene, bare på ert, mens det formerlig har høljet ned rundt om kring oss. Passet bra med litt vann, Lars sådde til de nye beitene med grasfrø i går. Apropos beiter, de er knusktørre og selv om de er grønne av farge, så er det ikke mye mat på dem. Vi har sendt hjem hester på harde livet i det siste. For første gang på mange år på samme årstid, har vi ikke overflod med gras. Heldigvis kom ikke tørken tidligere i sesongen, det hadde blitt krise det! Hundrevis av hester i luftegårdene, grøsser bare ved tanken..

Er a jour med regningene mine, helt utrolig! Første gang siden februar! Har skrevet alle føllavgiftregningene, bortsett fra et par tre som jeg ikke har funnet ut om har føllet. Nå er det bare sprangsedlene som skal ut, det er så kjeeedelig arbeid!

Er lenge mellom hver gang jeg titter på statistikkene for denne hjemmesiden. Det siste halve året har det vært mer enn 43.000 besøk her!!!!!! Og da snakker jeg ikke om "hits", det var millioner av dem... 18.107 forskjellige datamaskiner har vært brukt,  4059 har vært innom mer enn en gang i perioden. Gjennomsnitt per dag er 228 besøk, gjennomsnittlig blir tre sider sjekket hver gang i løpet av gjennomsnitt 13 minutter og 40 sekunder (noen må bruke skrekkelig mye tid innom her!!!) og hver dag er det i gjennomsnitt 88 nye mennesker/datamaskiner innom. De tre områdene som har vært mest besøkt det siste halve året, er dagboka, nyheter og avlshingster, den siste måneden har bildedagbøkene overtatt for avlshingstene. Det som var litt pussig, var at mens dagboka var den vanligste inngangssiden, så var Varennes, Monroes og Victory Abroads sider foran Nyheter som inngangssted. Antar at mange har søkt på Marilyn Monroe og havnet inne hos min Monroe....:-) For en nedtur! Selv om hun er pen, har hun liksom ikke de samme kurvene...... De fleste surfer mellom klokken 21 og 22. Det har forandret seg. Tidligere var det det første folk gjorde når de kom på jobb!

9.august: Auksjonskatalogen er på nett!  Sjekk nummer 10,15,20,25 og 30!

5.august: Varmt, varmt, skrekkelig varmt. Kom heldigvis litt regn et par dager denne uken, sånn at beitene fikk litt hjelp. Likevel har tørken gjort at vi ikke kan ha så mange hopper gående. Kom faktisk et par helt nye så sent som i går, og det er fortsatt en del som skal "prøve en gang til" hvis hoppa ikke er drektig nå.

De fleste av våre egne er drektige nå, med to forsmedelige unntak. GYG'en var så vidt drektig ved siste forsøk i fjor, men resorberte raskt. Da hadde hun egentlig ingen ordentlig brunst hele sesongen. I år har den biten vært fin, men drektig har hun ikke tenkt å bli.... Har bedekket henne i fem brunster, to med fersk importert sæd, to ganger med Chipmate, før jeg like godt gikk motsatt vei av de fleste og bedekket med frossen siste gangen. Tanken var at vi skulle komme nærmest mulig eggløsningen, hun har nemlig hver eneste gang hatt eggløsning mellom søndag og mandag, altså på mest mulig ugunstig tidspunkt i forhold til inseminering fredag. Så da får vi se. Blir hun ikke drektig nå heller, er jo ikke det noen overraskelse, akkurat..... Hun er bare fem år gammel og allerede ferdig med sånt?????

Enda verre er det at Bijou sugde opp fosteret mellom 20 og 40 dager. Kommer til å prøve en gang til der også, bare det blir føll, får det heller være sent født. Spiller jo ingen rolle for føllets mulighet til å bli en topptraver, er bare litt dumt rent praktisk, siden jeg helst vil skille fra hopper og føll i begynnelsen av oktober.

Ellers så koser jeg meg med åringene denne siste måneden. Har sagt det før, og sier det igjen: De er virkelig fine!!! Og store. Synes det er gøy å se de måpende ansiktene på besøkende hestefolk...:-) Åring? Du tuller....? Flere av dem ser faktisk ut som voksne hester også, ikke som barn...... Vi pusser og gnukker, klipper vekk litt hår her og der og smører krem på de skrammene som finnes. En har vorter på underleppa, håper det ikke sprer seg til de andre. En har muligens litt lus? eller noe som har gjort at hun har mistet litt hår på halsen, så vi har behandlet mot det. Vi har revaksinert dem, gitt markekur for nest siste gang. Ulvetenner ble fjernet i mai, tennene ble raspet også da, samtidig som unghestene ble røntget. Hovslageren kommer på mandag for en siste puss. Vil ikke verke dem nærmere auksjonen, de fleste skal vel rett til temming og bør ha grodd litt hov igjen. Unntaket er Redford som vil bli skodd. Han mister kompisen sin neste uke, Remolino skal i trening til Tom Horpestad. Må la Redford gå i luftegården ved siden av Chipmate i stedet for på beitet, og tør ikke ta sjansen på at han flyr av seg høvene igjen, derfor sko. Kunne sikkert sluppet dem sammen .... men tar selvsagt ikke sjansen på noe slikt, selv om Chippern ville elsket å ha en å leke med...:-)

3.august: Flere bilder av åringshoppene i Bildedagbok,2

1.august: Nå begynner innspurten! En måned igjen av sesongen. Har ikke den minste anelse om hvor mange hopper "våre" hingster har bedekket i år, telle får vi gjøre etter sesongen. Over 200 er det jo, over 250? kanskje? tror ikke vi slår antallet fra i fjor, men vi får se.... Holder på å skrive sprangsedler om dagen. Du og du, det er en kjedelig jobb. Skal jo helst være riktig det som står der, men vi har begrenset opplysningene til et minimum. Hingst, hoppe, bedekningsmetode og dato, eier og underskrift..... Registreringsnumre på hoppe og hingst blir for mye pes og rasen dropper vi :-)

I dag skal jeg dessuten skrive månedsregninger, og sette opp en oversikt over hva hingste-eierne skal ha av penger. Kontoen er så fet og fin akkurat nå, om litt er den betydelig slankere :-(

Fra og med i dag er det bare Cathrine som jobber i stallen utenom tappedagene, og siden vi har tatt inn flere hopper på stallen i natt, får jeg gå ut og ta greipet et tak aller først.

29.juli: Har lagt ut nye bilder av åringene, her og flere i Bildedagbok,2

29.juli: Satt og surfet på nettet her forrige dagen, da jeg fant ut at jeg skulle "google" meg selv. (Selvopptatt, jeg nei? Ikke vanligvis. Har aldri gjort det før.) Fikk alle de forventede treffene, resultatlister hos DNT, linker på andres hjemmesider osv. Fant henvisninger til et par blogger eller chatsider, der navnet mitt dukket opp i forbifarten, og så....: Ei jente som jobbet her en sesong for fem-seks-syv år siden? mente jeg var veeeeeldig spesiell :-)....? Det kan jo være både positivt og negativt, eller hva? (Hekser er spennende, engler er kjedelige....) Hun skrev ikke mer enn det, brukte mange eee'er.... Kan ikke si jeg husker så mye av henne sånn at jeg kan gjengjelde komplimentet (?), men det er absolutt et godt tegn! De som tenderer til å henge seg fast i hjernebarken, er de som enten har vært forferdelige (skrekk og gru for sesongen for to år siden!), mer eller mindre frivillig morsomme (en kandidat også i år!) og de som har vært spesielt flinke. Må jo si at årets sesong har vært en av de desidert beste i så måte. Og bortsett fra den ene (jada, det er selvsagt M....), tror jeg ingen av de som har jobbet her har hatt så mye som en eneste sykedag hele sesongen...... Kan jo bare drømme om at neste sesong blir halvparten så bra.

27.juli: Chipmate er en pussig skrue. En ting er sikkert, han ville aldri kunnet hatt jobb som teaser..... Vi samler sæd om morgenen, før det blir for varmt. Han bruker litt tid på å våkne, særlig nå så langt ute i sesongen. Like ved stallen ligger seks luftegårder, der de til enhver tid mest brunstige hoppene holder til, de som undersøkes jevnlig for bedekning med frossen sæd. Midtgangen mellom disse luftegårdene kalles Stubben, og er kanskje fire-fem meter bred. Lars og Chipmate spaserer nedover, alle de seks hoppene humrer ivrig og prøver å få oppmerksomhet fra den kjekke fyren....som på sin side speider ivrig etter en grastust eller to.... Ikke et pip, han fullstendig ignorerer de lettlivete damene. Til slutt, uten noen som helst oppmuntring, er det likevel en av dem som presser ut noen dråper brunstsekret, som jeg samler opp med en papirfille. Ikke absolutt nødvendig, men likevel nyttig. Så bærer det med ivrige skritt bort til seminhallen og den blå, arrete bukken. Mens vi står der og venter på at hingsten skal bli helt klar, begynner gjengen å samle inn hoppene for undersøkelsene. Da først våkner gampen. Da den hoppa som står lengst borte i Stubben blir hentet ut av luftegården, da gauler Chipper'n til. Han tripper ivrig og i full givakt hele tiden, med lyden på, mens hun kommer stadig nærmere og stopper tre meter unna. Det er tydelig at han skiller mellom damer i luftegård og på boks (ikke interessert i dem heller) og damer som ikke har stengsler rundt seg..... Han hadde vært perfekt i et hoppefølge, så snill som han er. Mulig han hadde tilbrakt tiden med å leke med folunger i stedet for å jakte på mødrene deres...:-)

22.juli: Trodde nesten sesongen var på hell, forrige dagen hadde vi bare to hopper på kvelden. Det var stille og rolig og deilig..... Så raste det plutselig inn hester igjen. For det meste omløpshopper riktignok, men også en del nye. Noen som har føllet sent, noen som er skadet, noen som plutselig har fått det for seg at de skal bedekke likevel... Og noen som har byttet fra andre hingster og stasjoner. Det går begge veier. Noen forsvinner også herfra, for å "søke lykken" et annet sted.  Likevel går det flere hopper ut enn det kommer inn, de fleste konstatert drektige før de reiser. Noen tar sjansen og sjekker hjemme, andre regner med "bedekt er bedekt og da er hoppa drektig...", så jeg ringer litt rundt og skremmer dem til å sjekke!!!!! Tvilling-spøkelset er greit å ha da...:-) Klemte en stor tvilling i går , hoppa kommer til ny sjekk i dag. Andre er verre/håpløse å klemme, da er det like godt å sprøyte med en gang. Har for tiden tre sånne hopper inne, tvillingene er fjernet, hoppene er bedekket på nytt. Håper det har gått bra denne gangen.

Fikk inn ei hoppe med forstoppelse her om dagen. Ikke syk, men kanskje like før? Er treg og rolig, magen er nesten like stor som før fødselen for en måned siden, og tarmene fullstendig fullstappet. (Veterinærer har en fin jobb!?) Vi slapp henne på et  beite med kort gras, det bruker få fart på greiene.... Skal sjekke henne i dag, og se om det har hjulpet.

Åringene er inne om nettene nå. Har begynt å trene dem så vidt det er, øker intensiteten  de neste ukene. Vi trener i å stå stille, rygge og å være oppmerksom på mønstreren. Det er viktig å ha handterbare hester inne på auksjonsområdet, mye styr og ståk. Når de har blitt litt flinkere, skal vi ha en "fotoshoot". Blir nok morsomt kan jeg tenke meg, særlig for de som skal mønstre! Er fornøyd med mine fem, de har utviklet seg veldig fint. Reginetta kunne kanskje vært litt større, men er virkelig vakker. Rozmarin er kraftig og flott, Redford harmonisk, fast i fisken og pen. Royale er et kapittel for seg og kommer til å få mye oppmerksomhet. Har fortsatt lyst til å beholde henne selv, men meldt er meldt.....! Den som har overrasket meg mest, er Regaliz. Hun er stor, og har hele tiden vært litt "forvokst", men sitter nå fint sammen, og er en nytelse å skue spesielt i trav. Svart og blank, stor og lang. Har dessuten et helt spesielt lynne, er avslappet som få. Hun hadde en bit som vi har fjernet, og har gått for seg selv noen uker. Har aldri før kunnet ha en åring alene inne på stall, eller en rekonvalesent ute alene uten at det har blitt hyl og skrik, stress og mas. Regaliz har vært helt rolig, og har derfor kunnet gå ute nesten hele tiden. Vel, tar henne inn når plenen skal klippes og slike ting, for da går halen i været.... Skal gå ute sammen med de andre igjen fra neste uke, hadde jeg tenkt. I dag har hun riktig kost seg, vannsprederen sto ved gjerdet og hun har dusjet og dusjet.......

16.juli: Nye bilder er lagt ut i Bildedagbok,2.

15.juli: Var så skrekkelig søvnig, så jeg prøvde å ta en blund nå i ettermiddag. Ringte rundt og forberedte de som kunne tenkes å komme innom, før jeg slo av telefonen, dro moskitonettet over hodet (gadd vite hvordan de fluene kommer inn i huset, forresten) og sovnet. Det tok ca 15 minutter før en hang på dørklokka; dæædæædæææææ!!!!!!!!!!!! Så det var det. Ga opp.....

Er like trøtt hver eneste ettermiddag nå, har mye å ta igjen. Planlegger å sove lengre tirsdag morgen, bare sette lapp på døra til jentene sånn at de fôrer, og så står jeg opp til dyrlegen kommer klokken ni. Det hadde vært deilig..... Er det noen som synes det er merkelig at jeg skal kutte ut frossensæden neste år? De fleste tror det bare er "sesong-snakk" men det er ikke det. Kommer imidlertid fortsatt til å være agent for en rekke hingster, og bare skumme fløten...:-) Så kan andre være våkne om nettene!!!

Så langt i sesongen har vi vært forskånet for det meste av sykdom og skader. Noen små kutt og skrammer her og der, noen få folunger har hatt lettere grader av forkjølelser, en har hatt lungebetennelse. Som i fjor har vi ikke hatt noen kolikker, pepper, pepper... selv om det nesten så slik ut forrige dagen. En av hoppene nektet å reise seg, lå bare nede og stønnet, og jentene var naturlig nok svært bekymret. Etter en times tid var det hele over, tror ganske enkelt hun hadde eggløsning? Noen få kan reagere på den måten, faktisk.

Når man snakker om å miste hest man er glad i, må jeg bare fortelle om noen som har verdens verste utur. De kjøpte en åring her for noen år siden, men få dager etter hjemkomsten døde den i tarmslyng. Synes det var ille, og ga dem en hoppe som et plaster på såret, Regina Sidney, samt en fribedekning til året etter. De fikk et føll, men det døde under fødselen, så de bestemte seg for å la bedekning være bedekning, og bare kose seg med hoppa, som var snill både i riding og kjøring. Nå hadde det seg slik at datteren Olganina, er en av Norges aller beste 4-åringer, så de bestemte seg for å gjøre et nytt forsøk. Regina ble konstatert drektig for få uker siden, og gleden var stor. Forrige dagen fant de hoppa død på beitet......... Snakk om?!!

13.juli: I går var en trist dag. Min 25-årige godjente Jennet Sidney fikk sovne stille inn.... (kommer til å ta lang tid å skrive dette, griner fortsatt så det spruter). De siste månedene har hun gått på beite sammen med de andre hoppene og folungene, godt passet på i utkanten av flokken av sin mangeårige venninne Street Play. Jennet så veldig dårlig på slutten, gjerdestolpene så hun, men ikke trådene, så hun var veldig forsiktig hver gang hun skulle gjennom porten. Ellers var hun sprek, med sterke bein, gode tenner og i godt hold. I går fant jeg henne med kraftige ødemer i buken og et bakbein som var kjempetykt fra hoven og opp til juret. Hun har hatt problemer med det samme beinet og tendenser til lymfangitt til og fra de siste 14 årene. Street Play sto som klistret inn til siden hennes mellom henne og flokken, mens folungen til førstnevnte spratt til og fra. Jennet hadde flere tilfeller med sirkulasjonssvikt i vinter, så jeg var forberedt på at dette var hennes siste sommer... Hun fikk en sprøyte ute på beitet, la seg pent ned i graset og forlot verden stille og rolig. Etterpå satt jeg i skumringen ved siden av henne en lang stund, strøk henne over hodet og tok farvel. Var så tett i nesen da jeg kom inn, at det tok timer før jeg kunne puste ordentlig igjen. I morges ble Jennet begravd ute på beitet.

9.juli: Regninger, regninger, regninger. Bare ikke begynn å forvente sprangsedler i retur med det første.......

5.juli: Har nevnt det før, men et av marerittene en hingsteholder har, er å bedekke ei hoppe med feil hingst. Siden vi bare er mennesker, kan det hende oss alle sammen en eller annen gang. Det kan jo gi ganske pussige resultater også..... En av våre gode kunder har i tidligere år brukt Super Arnie på sin avlshoppe. For to år siden ville hun ha en forandring, og dro til en annen stasjon for å bruke en noe rimeligere, men svært populær hingst. I fjor fikk hun et fint føll som resultat, men kom tilbake til oss og "Arne" den sesongen. I forgårs ringte hun meg, lettere betuttet. Det viste seg at DNA-testen utelukket den hingsten hun hadde brukt som far til åringen hennes. Det viste seg videre at det var, ja nettopp!!! Super Arnie! som var faren også til denne! "Samme hva jeg gjør, og samme hvor jeg drar, det blir visst samme hingsten likevel...." Ganske fornøyelig, eller hva?. Det hører med til historien at den som skulle vært brukt har fått et heller negativt stempel som avlshingst  de siste par årene........

4.juli: Vinterfôret er berget, det er alltid en stor lettelse. Bare vi er like heldige med været når barnematen skal i hus også....... Nå kan det forresten godt komme en skur eller tre..... sånn fra klokken 24 - 1.30 om natten?

1.juli: Slo graset i går, det var på nippet til å skyte, så det var på høy tid. Vil ha det grovt til de voksne hestene, i fjor var det egentlig litt for kraftig/ungt det vi hadde. Unghestene får av annenslåtten, de skal jo ha fôr med mer krutt i. Er meldt fint tørkevær i helgen og har vendt det en gang nå på formiddagen, for å få det jevnere tørt. Er som vanlig alltid nervøs: Blir det regn? I fjor kom det selvsagt en sabla skur, og i dag er det skrekkelig lummert...... pepper, pepper.....

1.juli: Skal se om jeg får tid til å ta noen bilder i dag. Ellers så er det regninger, regninger, regninger som gjelder denne helgen. Heltids sekretær? Det er meg! I tillegg til alt det andre. Nå har jeg begynt å informere kunder og andre om planene neste sesong, ikke frossen sæd. Har dessuten begynt å trappe ned denne sesongen, tar nå bare i mot de jeg har begynt på eller kontraktfestet meg til. Ellers så bedekker vi selvsagt alt vi kan med fersk sæd fra Chipmate, Victory Abroad, Rite on Line, Lindy Lane, Fast Photo og Pine Chip. Håper dessuten å få utvidet tilbudet av "ferske" hingster neste år.

29.juni: Nakken blir stivere og stivere....

28.juni: Nå har vi gått inn i bytterunden, og det finnes ikke noe verre..... hodet mitt går helt i spinn. Alle de som begynte i tidligste laget, ofte før hoppene egentlig var helt klare, begynner å få panikk og skal bytte hingst.... Det går på kryss og tvers og hit og dit. Juli er jo den beste måneden for frossen sæd, men mange har enten brukt opp sjansene sine allerede, eller de har mistet troen på prosjektet.

Nå som dessuten den ene hoppa med føll etter den andre, etter den tredje for ikke å si den tyvende, gamper inn her, er jeg glad for at skydekket letter og sola titter fram. I går tok vi inn rubbel og bit av de som gikk i luftegårdene, samt enkelte av de som gikk på beite og har vært en aning småsnufsete (det var ikke mange, heldigvis). Det ble mye møkk inne, gitt....

Har annonse på Chippern i dag/morgen, der jeg skryter av (egentlig alt) den fine drektigheten hans. Tett opp mot 100% per brunst, skrev jeg der, og det var sant, det. Da. Nå kom det to omløp til og ødela hele opplegget, men det var jo bare et tidsspørsmål! Hingsten kan være så fertil han bare vil, er det rusk i maskineriet hos hoppa, blir det galt likevel. En av 2-åringene hans, Mars, har vært ute og travet prøveløp på 1.21, småpent. Han var dessuten først i mål på det....

Apropos bytting. De fleste går fra frossen til fersk, men noen bytter også frossenhingst. Som han som plutselig hadde fått solgt årets føll, og ville bruke samme om igjen i stedet for den billigere varianten han hadde valgt i første brunst..... Passet dermed bra at hoppa ikke var drektig...? men det var hun selvsagt. Kom med "stort egg" og det stemte forsåvidt. Bare at det i tillegg var en helt normal fosterblære der også...:-)

19.juni: Nå regner det omsider. Herlig! Håper bare vi får en skikkelig rotbløyte, det er virkelig tørt rundt om kring. Neste uke bør det helst bli pent igjen, da hadde vi tenkt å berge vinterfôret.... Sendte av gårde en hest for en liten stund siden, da jeg kjente de første dryppene. Tenkte jeg skulle ta inn Insomnia før det begynte å bøtte ned, synes ikke nødvendigvis babyen behøvde å være ute i regnet foreløpig. Hmm, hvordan gjør vi? Folungen følger etter til en viss grad, det er bare inn i stallen det er et problem. Prøvde først med to tommer, det skar seg fort. Slapp deretter Insomnia, og leide folungen. Måtte flire. Hoppa skar av gårde, jihi, nå er jeg løs og fri!... men så kom jo ikke babyen etter! Hun sirklet deretter rundt oss hele veien inn til stallen, der ruslet hun foran oss inn i boksen. Enkelt og greit! Vel inne, åpnet slusene seg.... bare Chipmate som er tatt inn av de andre, men en liten skur eller to tåler de da. Det er jo ikke akkurat kaldt!

18.juni: Ringer stadig noen nå og vil sette hit hoppene før de føller. Kan med god samvittighet og falsk beklagelse si nei, uten unntak har føllingsdatoen vært så nær at det ikke engang er lov å transportere......:-) Har bare en hoppe igjen som skal følle, og gjett om vi gleder meg(!) til det er overstått!!!!!!!

Insomnia føllet i går morges, dermed er alle våre egne vel i boks. 11 har føllet, seks har fått hingster hvorav en ikke er vår, og fem har fått hopper. Jevnere kan det altså ikke få blitt! Nå er det bare å få mødrene drektige igjen da.... Fire er konstatert, to skal sjekkes i morgen eller antagelig tirsdag (bedre tid), krysser fingrene! Tre er ikke bedekket enda, tre holder vi på med hvorav to har hatt to omløp!!! Jada, det er de to som var tomme fra før! Det må tydeligvis sterkere krutt til!!! Så nå svitsjer vi lett og elegant de to over på Chipmate som allerede har passert fjorårets bedekningstall, med enestående drektighetsresultater! Har for øvrig lagt ut flere bilder i Bildedagbok,2.

17.juni: Jeg lager lister. Om nettene. Oppe i hodet mitt. I natt regnet jeg ut at vi har 11 beitegrupper på mellom 2 (åringshingstene) og 14 hester, til sammen bortimot 100 voksne og rundt 30 føll...... Kunsten er å vite hvem som er hvor til enhver tid.

Natten før tappedagene ligger jeg og lager lister over hvem som skal inn og i hvilken rekkefølge det bør skje. Vi prøver å ta drektighetskontrollene på dagene mellom, for å gjøre det hele enklere. Mandag som kommer blir et unntak, da har vi 14 hopper som skal undersøkes for å se om de har tatt seg. Det kan jo bli moro.... eller ikke....

Når jeg er våken, lager jeg lister over hvem som er bedekket når og med hvem og når vi skal sjekke dem igjen. Lister over hvem som er fakturert føllavgifter, hvem som har betalt og hvem som har fått tilsendt sprangsedler (der ligger jeg absolutt etter...). Jeg lager lister over hvilke hopper som er bedekket med hvilken metode i hvor mange brunster, for de månedlige oppgjørene med veterinæren. Lister over hva som finnes av sæd på hvilke containere, hva som er sendt til hvilken stasjon og hva som da finnes hos de forskjellige av ulike hingster. Lister over når fjorårets hopper ble bedekket, når de har termin og når de faktisk føllet....... og selvsagt lister over hvilke hester som er på hvilket beite, for ikke å snakke om lister til de som jobber her om arbeidsoppgaver. Handlelister? Joda, jeg skriver dem også, men de blir alltid liggende igjen hjemme. Skriver jeg ikke opp alt, blir det liggende og surre rundt oppe i hodet mitt, og jeg får aldri fred. Listenes dronning, det er meg.....

10.juni: Verdensrekordsprang? Selvfølgelig ikke, men det mest imponerende vi har sett her, i alle fall. Vi fikk ikke tappet Chipmate i går, vet ikke hva som var galt? Det ble så varmt etter hvert at vi måtte gi oss. Gjorde et nytt forsøk tidlig i morges, og da var alt i orden igjen. Faktisk må han hatt skikkelig spreng.... 140 milliliter ren sæd, 259 millioner spermier per milliliter, med lite vrak. Faktum er at dette ene ejakulatet hadde vært nok til å inseminere bortimot 70 hopper! Det skar meg i hjertet å måtte helle ut halvparten, faktum er at jeg ikke gjorde det. Kanskje det kunne dukke opp en fire, fem hopper til i løpet av dagen som var sååå brunstige, og bare MÅTTE bedekkes akkurat i dag? :-) Vanligvis leverer han en tredjedel, og det er vi godt fornøyde med!!

I går var en "vill og slitsom" dag, tok meg i å ha skikkelig dårlig samvittighet fordi jeg slang meg på soffan noen timer i dag. Må jo kunne ta en og annen time fri, eller hva? Insomnia er nå inne om nettene, har kjempedigert jur og er urolig, i natt ble jeg for det meste liggende å se på henne. Det kan fort bli slitsomt hvis hun går like lenge som hun pleier. Hun har termin først om 8 dager, og har hver gang gått 5-6 dager over. Tror bestemt ikke det er noen sjanse for at hun gjør det i år, og håper ikke jeg tar feil.....

Usj, får bevege meg ut i varmen for å begynne kveldsstellet og ta kveldsrunden. Hadde tenkt å være ferdig til 20 i kveld (i går ble klokka 23.30 før den siste hoppea var inseminert og de siste hestene sjekket), vil gjerne ha med meg finalen i American Idol på dansk TV i kveld. Ja, jeg vet hvem som vant og at det skjedde for flere uker siden, men det er det eneste TV-programmet jeg har sett i hele vår/sommer, og synes det er rasende festlig. Skal få med meg en og annen fotballkamp også, bare vi kommer oss til sluttspillet etter hvert.... Micke kommer om en times tid, han skal fôre de som går ute men ikke på beitene, samt sjekke/fylle vann der det behøves. Vann (og salt) er selvsagt  ekstra viktig når det er så varmt. Heldigvis er det en behagelig bris i luften.

8.juni: Masse hopper inn, noen hopper ut...... Det er meldt dårlig vær til helgen, med det mener jeg rundt 30 grader varmt og sol, gruer meg hvis det slår til.... Hestene trives ikke i varmen, jeg trives ikke med varme, det er fælt å jobbe både inne og ute....behøver jeg si mer? Sånn som det har vært i det siste har det vært perfekt, delvis skyet oppholdsvær, 15-20 grader varmt, med halvkjølige netter.

Har nå mer eller mindre planen klar for neste sesong. En hingst, eventuelt to som skal få masse hopper (!!!), bedekning med fersk importert sæd, ikke noe frossen. Skal fortsatt være agent for en del frossenhingster, men bare formidle dem videre til andre stasjoner. Tenk, fri i enkelte helger......bare tanken!

Har delvis begynt allerede nå, vi bedekker 70 -100 hopper med ferskimport allerede i år, kanskje fortsatt litt mer med frossen sæd? Nå mangler vi bare hingsten som kan få 100 hopper på stasjonen her neste år, så er alt klart.....! Får bare begynne å lete.... har et par interessante kandidater i kikkerten faktisk. Hvis ellers noen skulle ha forslag, er det bare å komme med dem!

Så langt er vi veldig fornøyd med sesongen. Chipmate får godt med hopper, vi har allerede passert det antallet han fikk hele sesongen i fjor, med god margin. Og det med 2,5 måned igjen av sesongen!!! Vårt mål i år er at han skal toppe listen over antall bedekte hopper. Vi har blitt godt vant, siden Home Alone toppet i fjor og Deliberate Speed var overlegen i forfjor....:-) Chipmate har dessuten kjempegod drektighet, vi kunne skryte av 100% fram til i går, da var det selvsagt ei føllbrunsthoppe på en annen stasjon som kom opp igjen...:-( og så så fine føll som han lager!!!!

Nå gaules det ute på jordet her, det er en av hoppene som viser usosial framferd, og som vil bli forvist til "enecelle"  En ting er at man skal vise muskler om hvem som er sjef, men så får de jaggu roe seg ned. Kan ikke ha noe av at de går rundt å krangler bare på f...... Ut med dem til en luftegård for seg selv, der de kan få tenke over om det var verdt det!

Av importhingstene våre er det altså mest trykk på Ganymede og SJ's Photo av de frosne, og på Rite on Line og Victory Abroad av de "ferske". Ja, sistnevnte har passert 35 bestillinger, det er helt fantastisk. Ville nesten overraske meg om han ikke ble fulltegnet med 50 hopper i år. Han er far til Sveriges beste 3-års hoppe med bare 24 avkom i sin første årgang, han har knall stamme, avkommene får mye skryt av trenerne som har dem, han fungerer prima både på fersk og frossen, og han er rimelig i bruk. Hva mer kan man ønske seg? Rite on Line kunne vi selvsagt bedekket full kvote med, om det bare hadde vært mulig å få nok sæd, men siden det har gått så bra med drektighetsresultatene både her og i Sverige, har vi begynt å kunne snike inn nye hopper nå og da..... Vel foreløpig er det bare en, men det er ikke aldeles umulig for de som stiller med en alternativ plan i tilfelle det skulle skjære seg.

Har en del bilder som skulle vært lagt ut, må imidlertid rydde opp i journalen, få sendt ut en bunke kontrakter, fylle en drychipper med sæd for forsendelse til Trøndelag i morgen, skrive en del føllavgiftregninger før jeg tar fatt på bildebehandlingen...... Akkurat nå skal jeg bli med ut på jordet for å vise Øyvind hvor han skal slå. Graset begynner å bli altfor langt til å beite her og der, så vi får slå noen av jomfrubeitene en gang først.

1.juni: Nei, nei! Vil Ikke! Sa folungen, og bet så hardt hun kunne med de tannløse gummene rundt smokken... Snakk om å være sta! Hoppeføll, sa Lars eglende, og akkurat i dette tilfellet hadde han rett....:-) Treatmelikealady ventet også helt til klokken 2 på natten, før hun endelig føllet. (Hva er galt med dagtid?) Den nybakte førstegangsfødende mammaen oppførte seg eksemplarisk, humret konstant og vasket og stelte babyen, som lå og suttet ut i luften og på veggen ved siden av seg, med tunga stikkende ut av munnen på folungers vis. Helt til jeg kom med tåteflaska og skulle gi henne en skvett melk før jeg trakk meg tilbake fra fødestuen.... Nei! Spise selv! sa hun trassig, klorte seg på beina (etter 20 minutter) og tok seg svaiende  fram til juret på egen hånd.... Nå, halvannen time senere, er hun fortsatt på beina, og har inntatt sitt tredje måltid. Helt Selv!!

Bare to føllinger igjen nå, deretter søvn hver natt! :-) Insomnia har termin om et par uker, den andre ikke før om en drøy måned, så det blir faktisk mulig å sove ganske mye allerede nå. Deilig tanke, akkurat nå er jeg helt klar for det!

31.mai: Forventet følling i natt, og det fikk jeg, men foreløpig ikke den jeg hadde ventet! Glory fulgte boka, føllvarsleren ringte, føllet kom ut pent og riktig, har vært oppe, men har foreløpig fått sitt første måltid fra flaske, etterbyrden ser ut til å skulle komme som normalt, og Glory stapper innpå med høy som for å veie opp for den dårlige matlysten de siste ukene.... er egentlig i sterkt behov for en dusj, men siden den "opprinnelige" hoppa skraper som en gal i boksen, får jeg vente litt og se hva som skjer. (Ja da, Per Erik, det er den du lurer på). Kan hende hun drøyer'n litt, kanskje til i morgen natt? :-(

En del har, med dårlig skjult misunnelse (?), påpekt at jeg har fått så mange hingsteføll i år...... Nå som de to siste har blitt hopper, har det jevnet seg ut, 4 hopper, 5 hingster, når vi ikke regner med hingsteføllet til Agria som aldri har vært vårt. Får Insomnia hoppe, blir det 5-5, og det har jeg ingen problemer med. Liker hopper godt, akkurat nå hadde jeg foretrukket at alle åringene mine hadde vært hopper! Har to unge hormonbomber gående, ikke bare lettvint det nei. Den ene ble så opphengt i jentenes barnevakt, at han løp av seg alt han hadde av høver på bakbeina her forrige dagen. Måtte faktisk legge på baksko, for at han i det hele tatt skulle få beveget seg igjen....!!!!!

Når det gjelder det med kjønnet på folungene, så er jeg generelt sett glad bare de er friske og velskapte uansett! Og når jeg tenker på oppvisningen til Olganina på Forus i går kveld, undrer jeg på om ikke den hoppa er den beste hesten vi noen gang har oppdrettet.... 09 første fem, 12.2 første 1000, og landet på 14.0/2040 med hetta på!!!! Jeg ble i alle fall imponert! Og i disse dager har hennes mor (som jeg ga bort etter at Olga var født) blitt transportert inn til Stall Blindheim for bedekning med Chipmate! Det kan bli en fin en....

Tilbake til folungenes kjønn. Hadde på forhånd planlagt hvordan jeg ville hatt det, hvis jeg kunne bestemt. Hingsteføll etter Rite on Line og SJ's Photo, hoppeføll etter Super Arnie og Buvetier d'Aunou, de andre hipp som happ. Og det ser jo ikke så galt ut, selv om det begynte litt motsatt: Rosa fikk hoppeføll e Rite on Line, Hilary hoppeføll e SJ's Photo, Titti hingsteføll e  Super Arnie og Ippe hingsteføll e Buvetier d'Aunou (Den hadde jeg tenkt å ha som avlshoppe senere, nå blir akkurat det veldig vanskelig...). Men så "rettet" det seg: Monroe og Bijou fikk hingster etter Rite on Line og SJ's Photo, og Cindy og Glory hopper etter Super Arnie. Det jeg er mest fornøyd med, er hvor flotte de er alle sammen (ikke bare myrsnipesnakk), selv om en kanskje er mer søt enn flott, når jeg skal være helt ærlig...... Ellers så lager vi så mange hoppeføll som mulig vi, må jo tenke på rekrutteringen til norsk travsport!!!! Virker som om det er lettere å selge unghester om dagen? Har hatt forespørsler på fem av våre aller minste allerede, må innrømme at maken til stammesterk gjeng har vi aldri hatt før!

De fem åringene skal meldes på auksjonen i begynnelsen av september. Datoen passet fint, da får vi en måned før folungene skal tas fra, og hva skal vi gjøre med den? Riktig, svaret er : IKKENO!!!!! Ferie!!!!! Har allerede røntget unghestene, en hadde en bitteliten bit i en kode som vi dropper å fjerne, en annen hadde en bit i en has som vi fjerner i begynnelsen av juli, tenker jeg. Tennene er raspet, ulvetennene er fjernet på de fleste av dem (unntaket er den som skal opereres likevel, vi tar de digre ! ulvetennene i samme slengen). Vi er godt i rute, vi!

30.mai: Søren og! For andre gang på kort tid, fant jeg en lapp i en lomme med noe jeg mistenker var en bestilling på bedekning. Antar den kom mens jeg gjorde noe annet og i tillegg turnerte ørten telefoner og innkomne hester. Har bare skrevet stikkord og et telefonnummer, så jeg får vel krype til korset i morgen og be om unnskyldning fordi jeg ikke har sendt kontrakt... Den forrige hadde selvsagt funnet på noe annet, siden jeg tydeligvis ikke var interessert, så!!! I dag skulle jeg skrevet regninger (du og du så mange det er av dem som venter...!), men i stedet ble jeg sittende med kontraktskriving. Tenk om alle hoppe-eiere hadde bestemt seg for hingst rundt ...første mars, for eksempel, da hadde det vært lettvint da! Skjønt jeg kan vel ikke kaste stein når jeg sitter i glasshus, er absolutt ikke den første til å finne nye partnere til mine egne hopper :-)

27.mai: Planlagt eller ikke... Vi sto og inseminerte ei hoppe midt på natta (klokka var ca 0200) , da telefonen ringte.... "Ka farsken!" sa Lene.. (gjorde jo ikke det, men det passet så fint å skrive det...) "kæm e de som ringe på den hær tia..." ?  Føllvarsleren!!!!! Cindy tok meg på ordet og føllet pent og stille, mens vi nå likevel var oppe. Nå er klokka 0330, folungen har fått sitt første måltid, har vært oppe en sving, mor har kvittet seg med etterbyrden og er vasket, stelt og fôret, og jeg har tenkt å ta meg en kopp te eller to mens jeg ser på at solen (!) står opp.....

26.mai: Det sluttet å regne på formiddagen i dag, har faktisk vært delvis opphold noen dager nå, selv om det har kommet en skur eller tre også. Benyttet oss av sjansen, og slapp åringshoppene med barnevakt på beite. Åringshingstene ble sluppet tilbake i utegangen, der de går parallelt med selve sjefen, Chipmate. De får vente en uke eller så, før de blir sluppet ut på grønt, kan ikke ha de to små gratassene for nær hoppene. Får dessuten samle dem inn hver kveld, sånn som vi alltid gjør. I tilfelle noen av hoppene skulle komme seg utenfor gjerdet natterstid, er det ikke lurt å ha slike testosteronbomber lurende rundt hjørnet...... Pussig det der, tror ikke det hadde vært noe farlig med Chipper'n, men de to guttungene er absolutt i hormonenes vold....

Dette blir for øvrig nok en laaang dag. Vi bestilte sæd fra Sverige, den ene pakka kommer klokken 16, den andre ikke før klokken 24. Det betyr to turer til til Gardermoen i dag, tidligere har sjåføren vår vært der for å sende sæd fra Chipmate nordover. Siden det blir så lenge i mellom, og siden vi fikk en litt snau dose fra den ene hingsten vi bestilte fra, kan vi ikke ta pakkene samlet.... Det betyr inseminering rundt 01.30.... Bra vi har en arbeidsvillig veterinær, sier nå jeg :-) Får se om jeg kan få sneket meg til et par timer søvn i mellomtiden. Cindy nærmer seg følling, men tror nesten hun drøyer en dag eller to til, ellers hadde jo det vært praktisk når man likevel må være våken!

Venter hjem en folunge fra sykehuset, når dette skrives. Den var fin de første dagene etter fødselen, den fjerde dagen lurte jeg litt, men kunne ikke sette fingeren på noe spesielt, sugde bra, normal temp, men virket kanskje litt lite aktiv? Morgenen etter var det definitivt noe galt, tempen var høyere, folungen sov lengre om gangen, sugde kortere, bevegde seg "zombie-aktig". Det lønner seg aldri å se ting an når det gjelder så unge dyr, så vi kjørte inn mor og barn. Diagnosen var alvorlig, prognosen dårlig. For lavt innhold av antistoffer i blodet, folungen var brått alvorlig syk med en infeksjon i hele kroppen. Hvorfor? kan man bare lure på. Den fikk råmelk i store mengder, allerede etter 20 minutter første gangen. Hoppa har tidligere hatt føll uten slike problemer, så det tyder ikke på at hun har melk av dårlig kvalitet. Ikke hadde hun lekket melk før følling heller. Endte opp med to mulige løsninger; enten at råmelka av en eller annen grunn ikke var noe tess (har noe i fryseren, skal se om vi kan få sjekket den), eller at folungen ikke klarte å nyttiggjøre seg antistoffene i melka...... På dyrehospitalet har den fått tre plasmaoverføringer, og antistoffinnholdet i blodet er nå normalt. Folungen har dessuten vært stabilt fin i flere dager, var derfor klar for hjemsendelse. Håper den holder seg fortsatt frisk og fin, får i alle fall holde den borte fra de største påkjenningene den første tiden.... Hater det, når hester og særlig føll blir syke.... da blir jeg fysisk dårlig selv også!

23.mai: Og det regner og regner.... Vi behøvde jo nedbør, siden det var temmelig knusktørt overalt, men nå går det greit å skru igjen krana...!!!!!

Jammen bra det er såpass tidlig at vi ikke har drøssevis av folunger på beitene allerede. De barnløse hoppene får tåle litt vann. Hoppene våre er i alle fall inne på nettene, sammen med babyene sine. Det gror voldsomt overalt.

Voldsom er også pågangen på avlshingsten Rite on Line. Eneste problemet der er at tilgangen på sæd er begrenset. Det er fersk sæd, og det skal dermed deles på alle de som gjerne vil ha. Klart det skjærer seg innimellom. Var en etter hvert hysterisk morsom hendelse her forrige dagen, der noen prøvde å presse seg til å få en plass. "Noen" skulle ordne en plass til ei hoppe som "skulle ha egg på mandag", og det medførte en masse telefonering til diverse mer eller mindre perifere personer tilknyttet saken.... Etter to dager ringte eieren, hyggelig og uvitende om det voldsomme apparatet som var satt i gang for hennes del. Den morsomme delen var at hoppa hennes ikke engang hadde føllet ennå.....:-)

Det er mange som har bedt om å få bestille plass for neste sesong. Siden det fram til ganske nylig ikke har vært klart hva som skulle skje med hingsten 2007, kunne vi ikke si ja til det. Nå er imidlertid "boken" åpnet for bestillinger i Sverige, der hingsten antagelig vil være fulltegnet om kort tid. Der står det allerede 100 hopper på venteliste.... Synes imidlertid  ikke at vi kan gjøre det samme her. Har forløpig sagt til de som har spurt, at de fikk vente til Årsrevyen kommer ut i begynnelsen av desember. Vil derfor være grovt urettferdig hvis vi plutselig fylte opp kvoten før det......

Ellers så var lille Sylvesters foreløpige historie på baksiden av TGN i dag, med bilder og greier. Like etter ringte det en kar som ville kjøpe ham!!! Ba ham vente til oktober, når vi skulle skille fra mor og barn. Har faktisk to andre føll som muligens blir solgt til høsten. Det fineste av de mange fine føllene vi har fått foreløpig i år, er ikke fotografert enda, venter bare på litt bedre vær.

17.mai: Gratulerer med dagen! Det kunne fort blitt en trist dag her. Har hatt en litt ekkel følelse de siste par dagene, mens vi har ventet på at Spellbound skulle følle. Vekket Lars natt til i går, for å spørre om han kunne tenke seg å ta den fødselen. Helt ørsken lovte han selvsagt det, så da jeg så at hun hadde lagt seg ned i natt, kledde han snilt på seg og gikk ut. Fulgte med på monitoren, og likte ikke at hun reiste seg, la seg og reiste seg gjentatte ganger. Hoppene gjør som oftest det bare når det er noe galt. Det gjør ofte at folungene sklir tilbake ned i livmora, og får en ny sjanse til å treffe rett på utgangen..... Tuslet ut, og der hadde Lars klart å få rettet ut det ene frambeinet, som lå bøyd i skjeden. Det viste seg at også det andre frambeinet var bøyd, i tillegg var hodet klemt ned mot brystet. Sånn som den lå, gikk det ikke å komme ut.. Prøvde å holde virkelig store Spellbound på beina (170+?), samtidig som jeg prøvde å få dyttet inn ungen i kamp mot de kraftige veene. Vi fant ut at vi like gjerne ville tilkalle forsterkninger med en gang, og vekket opp mannen til Lene, som er en riktig "kudoktor" og vant til masse kinkige kalvefødsler. Har fisket fram det som var, og vi dro deretter folungen ut med kjettingene. (Fine greier, sånne!) Det ble et sprekt hoppeføll, som etter å ha kavet seg på beina etter en liten halvtime, stort sett har vært oppe og gått siden. Rundt og rundt sin mor, som ikke er veldig villig til å stå oppreist. Hun sliter med sammentrekningene, og føler seg ikke bra.....

Pussig hvor forskjellig folunger takler det å komme til verden..... Noen sover det meste av tiden de første dagene, mens andre er direkte hyperaktive. Heldigvis jevner begge deler seg ut etter hvert.

Ellers er denne dagen et hardt tiltrengt pust i bakken hvert år. De aller fleste holder seg hjemme (bortsett fra svenskene, da...:-) Vi har inseminert tre hopper med frossen sæd på morgenen, og vi har bestilt fersk sæd i Sverige for inseminering i kveld. Chipmate vil bli tappet i morgen og lørdag denne uken, i stedet for onsdag og fredag. Siden det regner så smått, har vi også en unnskyldning til å la hestene være inne. Sofaen lokker.....

15.mai: Brrr. Var såvidt en halv plussgrad nå på morgenen, sol og vindstille heldigvis, men dog. Hadde tenkt å slippe åringshoppene på beite i dag, men når jeg ser værmeldinga for de neste dagene, blir ikke det noe av. 5-6 grader, vind og regn! Huffameg. Det er en del hester som ikke kommer til å trives, det er helt sikkert. Hopper med føll får jo heller være inne, de som skal følle snart likeså, men de andre får bytte på, hvis det skulle bli for ille. Vi har et skogsbeite som gir masse ly, men det er ikke nok gras der nå, så vi må fôre i tillegg.

Føllinger ja, fikk et føll for tre dager siden, av forskjellige grunner ble det to netter uten særlig mye søvn. Har nå fått sovet en hel natt, men nå er det igjen ei hoppe som begynner å få hvit melk..... Håper hun drøyer litt. Hadde jo vært artig å kunne sove to netter på rad en gang i mellom.... Har tatt en masse bilder de siste dagene ved beiteslippet av folungene med mødre. Må bare få tid til å legge dem ut. Kanskje i løpet av dagen?

11.mai: Nå tror jeg varmen har gått til hodet på folk, i løpet av noen korte ettermiddagstimer raste det inn åtte nye hopper.....flere av dem med kortest mulig varsel. Telefon, bestilling, og så: Kommer med en gang, merra er på hengeren! Vi konstaterte årets første hoppe drektig i dag også, Welia Laylock var drektig med Rite on Line. Nå straffer det seg at vi har skjøvet hoppene foran oss, nå kommer piskadausen meg alle på en gang! I morgen blir det en travel dag.... da skal vi begynne å slippe på beite i fem-seks puljer, og vi begynner IKKE nødvendigvis med de beitene som ligger nærmest stallen...... nå er det marsjmerket som gjelder!

9.mai: Føler meg så rar i dag.... kan det være et aldri så lite anfall av overskudd? Må benytte dagen til å få av gårde noen regninger, tror jeg....

8.mai: Nå tyter det ut føll annenhver dag her, føles det som. Bijou hadde hvit melk i går kveld, var rolig i natt, men tok ikke sjansen på å slippe henne ut sammen med de andre på beite i dag. Er ikke sikker på om føllvarsleren rekker så langt. I stedet fikk hun gå på gårdsplassen, der vi hadde full oversikt. Så gjorde jeg noe dumt, eller rettere sagt, det kunne fort blitt det. Ut på kvelden ble hun stadig trangere i skjæra, så jeg forbarmet meg over henne og satte henne inn på boksen. Hun kastet seg straks ned og begynte å jamre...... Redde pent opp med halm, bandasjerte halen og (og dette er det dumme!), klippet av føllvarsleren.... Hvorpå hoppa kviknet mirakuløst til, reiste seg opp og begynte å gomle halm, høy og kraftfôr som om det sto om livet. Jaha! jeg ble gående å titte inn til henne hvert femte minutt, mellom hver lille ting jeg gjorde og hver hest jeg tok inn, og grudde meg til en lang natt foran monitoren. Da Lene kom for kveldsundersøkelsene, plasserte jeg Lars som vokter, og var veldig lettet da han kort tid etter ble observert i rask marsj over gårdsplassen med kurs for stallen..... Hingstefolen ble født mens vi undersøkte og inseminerte de siste hoppene, og tur var det for meg! Husk! Aldri mer ta av føllvarslere før minst vannet har gått!!!!!

7.mai: Må bare sutre litt. (Bare hopp over dette hvis du er innom siden her!)......Finnes ikke noe så tragisk som en som alltid går og klager og syter og er misfornøyd, så jeg prøver å la det være. Stort sett! Her kan jeg imidlertid øse ut all min vånde.... neste sesong skal det bli en forandring! og !!!!!! Har ikke helt bestemt meg for hvor drastisk, men har flere muligheter. A: Bare bedekke våre egne hopper, ikke ta inn andres. Samt kutte ned på antallet egne hopper... (Hørt akkurat den før?)  Det er den mest ekstreme og mest fristende løsningen. B. Ha en hingst, bedekke i tillegg bare med fersk, importert sæd og være agent for frossen. Da vil det bli helger og enkelte kvelder fri, ikke dumt det heller..... C: Droppe egen hingst, bare bedekke med importert sæd av "egne" hingster. Velger jeg A eller B, er det nødvendigvis noen andre som kommer til å bli fornøyde med økt virksomhet, siden vi har opparbeidet oss en vesentlig markedsandel. Kan jo velge A og bare ta et hvileår, kanskje jeg orker å gå på igjen 2008? Akkurat nå skjønner jeg ikke hvordan jeg skal komme gjennom sesongen 2006, og vi er helt i begynnelsen av mai, været er fint, vi har vært heldige med arbeidshjelpen i år (trivelige og dyktige, selv om vi må få tak i flere....) og alt har egentlig gått på skinner. Tenker på hvor deppa jeg blir når regnet pøser ned, hestene trasker rundt i søle til oppunder ørene, papirarbeidet hoper seg opp, beina verker, tre av stallfolket sykemelder seg (skrekk og gru!!), jeg krangler med veterinæren og en eller annen heste-eier terroriserer meg med å ringe gjentatte ganger sent hver kveld for å diskutere hingstevalg eller noe annet like lite livsviktig....... (hadde akkurat sovnet klokken 22.30 i går kveld etter en natt og dag uten søvn, så ringte telefonfaenskapet...!!! Tror du jeg tok den?)

6.mai: Klokken er nå 0615 og babyen til Titti har allerede vært oppe, tre kvarter gammel. Han fikk melk av flaske, tok overbalanse og sovnet. Mor er ikke fornøyd, har kraftige etterveer som gjør vondt. Var et øyeblikk der, etter at folungen var helt ute, at jeg lurte på om hoppa hadde tenkt å forlate oss .... hun fikk noen underlige rykninger, og jeg fryktet det verste. Er imidlertid oppe nå, har spist litt kraftfôr og kost med babyen, som var ganske så stor og veldig fin selvsagt.... 

5.mai: Hvit melk i juret til Street Play nå på kvelden. Stakkars, hun er så tung og treg nå, at det må bli en voldsom lettelse å få slippe....

4.mai: Vakkert, varmt vær, tidlig opp å slippe ut hester, trøtt som en dupp nå når klokka er tre på ettermiddagen. Har allerede vært oppe og stort sett jobbet i ti timer, men dog... Alt bra med alle føll, ser ut som det går ytterligere noen dager før neste hoppe har tenkt å følle. Ringte en hoppe-eier tidligere i dag og spurte om han kunne ringe meg i kveld... Kan du godt, svarte jeg, men hvis du vil ha svar, er ikke det så lurt.... :-)

2.mai: Folungen til Ippe hadde "bekstopp" i går. Etter et par runder med Klyx rektalt, parafin oralt, samt litt smertestillende, var alt i orden. 8 timers søvn, kunne gjerne vært 18.... I dag må jeg telle og pakke frossen sæd (brrr), og det regner......

1.mai: Veldig positivt: Ippe fikk en hingst i natt, og ser heldigvis ut til å ta det en smule roligere enn sist. Negativt: Fikk bare sovet 2 timer i natt, og det regner......

30.april: Nå er det "hvit-melk-alarm" igjen......

29.april: Godt gjort å være dritt lei allerede før sesongen har kommet ordentlig i gang? Etter at jeg i går hadde tilbrakt en time med å fundere over hvordan jeg skulle få viklet meg ut av alle forpliktelsene mine, få solgt alle hestene og gården og flyttet til en hytte ved bredden av en klukkende bekk der jeg kunne svaie dovent i en hengekøye med en mild løvraslende bris, med et glass duggfrisk lettkjølt riesling og kanapéer med hummer og kanari, tok jeg meg sammen og satte inn en annonse for å få tak i flere folk........stallen er nemlig full allerede, og beitene har så vidt begynt å spire. Og det regner.

Vet selvsagt at jeg var sliten fordi jeg ikke har sovet mer enn 1 time sammenhengende den siste uka, så det stikker ikke så dypt. Tror jeg..... Slutten av april/mesteparten av mai er den mest slitsomme måneden, med mye som skulle ha vært gjort for å gjøre alt lettere, men som vi ikke har tid til fordi vi har så mye å gjøre.... I tillegg til at det er da de fleste hoppene skal følle.

Diva  var ikke helt sikker på hva som skulle skje. På monitoren kunne jeg se at selv om hun stod stille, var hun skrekkelig urolig likevel. Ørene vippet fram og tilbake i stor fart, fram og tilbake med rykkende bevegelser, men jeg orket ikke å gå ut i stallen for å roe henne ned med småprat. Lå i stedet i sengen, med et halvt øye på skjermen og med telefonen på nattbordet. Klarte ikke helt å slappe av, etter de siste dagenes opplevelser. Føllvarsleren er effektiv, men det betinger at folungen ligger riktig. Som den ikke gjorde hos Monroe forleden. Selv om det er langt mellom slike hendelser, satt tanken i. I tillegg hadde telefonen kvelden etter satt sine spor i sinnet, med beskjed om at ei ung, frisk hoppe, hadde dødd bare minutter etter en tilsynelatende fullstendig normal fødsel, pluss!!! Arne Holms artikkel i TGN denne uken om alt som kan gå galt ved et svangerskap/fødsel, og der jeg knapt har vært borti brøkdeler av tilfellene. (Ennå!) Synes jeg hører alle hypokonderne som innbiller seg alt mulig på egne eller andres vegne. Synes jeg ser alle som tramper på planker over føllhoppemagene for å få rettet en innbilt børdreining, om hoppene skulle vise det minste tegn til uro! Ve dere, hopper! Kunnskap er viktig, men man kan faktisk få for mye av den også.....

27.april: DRAMA i stallen. Igjen! Søndag, etter en tøff arbeidshelg som kulminerte i selskapeligheter, skulle avsluttes med en trivelig fødsel til glede for de mange gjestene som i lengre tid har mast om å få være med på akkurat dette. Nå er det ikke uten videre så lett å planlegge en fødsel til en av de faste familiemiddagene, men denne gangen så det ut til at Monroe skulle gjøre alle glade... Hun hadde hvit melk i juret om morgenen. Hensynsfullt nok, ventet hun til middagen var over og kveldsfôringen i stallen akkurat var unnagjort, før hun lot vannet gå.

Nå følger en vanlig hestefødsel ganske så opptrukne spor, så alle avvik gjør meg alltid mer eller mindre bekymret. Siden det tar en viss tid fra vannet går til utdrivningen starter, er det det beste tidspunktet til å sjekke om folungen ligger riktig. Jeg så gjorde. TOMT! Ooookey??? Nei! Opp med hoppa, inn med armen opp til skulderen, der fant jeg folungen. Det vil si, jeg kjente ryggraden. På tvers. Fram og tilbake, bare ryggrad. Opp og ned, ikke noe annet å få tak i. Sist jeg var borti en folunge som lå som en haug, hadde den vært død en stund, og gikk i stykker da vi dro den ut. Ikke noe hyggelig minne. Her var det ingenting å få tak i. Hoppa var fortsatt rolig og tørr, rett inn på hengeren med kurs for Bjerke Dyrehospital der operasjonsteamet sto klart. Folungen måtte ut uansett, jo før jo heller, for hoppas del. Selskapet og jeg sto igjen, ganske så molefonkne, og alle dro stille hver til sitt, mens jeg satt hjemme og sturet alene. Og ventet på telefon. 

Nå viste det seg at vi var spesielt heldige, for sjefen sjøl, Arne Holm, satt og jobbet på kontoret sitt, og bestemte seg for å bli da han hørte det var en fødsel på gang. Nå vil alle de som kjenner Arne, vite at han har noen vidunderlige lange armer....:-)

Han klarte å få tak i halestumpen, dro i den til han fikk tak i ei has, og greide på så vis å få fisket tak i begge bakbeina. Den vesle hingsten ble derfor dratt ut i et helt stykke, og bra var det, for jammen var det liv i småtten likevel!!!!! Da Lars ringte meg like etter, lysnet humøret betraktelig, jeg var ganske langt nede da han dro innover med hoppa...... Syntes i og for seg vi hadde fått nok i fjor!

Stakkars Lars måtte tilbringe natta i en sakkosekk i stallgangen på dyrehospitalet, der han flaskefôret babyen jevnlig. Han var nemlig født med alt for stramme sener i  frambeina, og datt på rumpa hver gang han reiste seg opp. Appetitten var det imidlertid ingenting i veien med. Ut på formiddagen mandag bar det hjem i triumf, selv om småen måtte bæres inn i stallen. Fra da av ble fôringen hovedsakelig min jobb, og det var ikke bare enkelt. For at ikke babyen skulle tippe bakover, måtte jeg gå bak med en gang han reiste seg. Siden frambeina var så stramme, måtte jeg samtidig holde en arm foran dem, fordi han syklet vilt foran seg og slo seg selv i hodet og mammaen i magen og bakbeina. Du milde måne. Han satt på fanget mitt og sugde, og prøvde hele tiden å bøye frambeina slik at han kunne stå på framsida av kodene. Det fikk han selvsagt ikke lov til. Jeg strevde med å stable et bein i hvert hjørne, men det virket som om ryggen var krokete, for jeg fikk ikke bakbeina bakover samtidig som han skulle stå på frambeina.... Han sugde likevel ivrig, selv om vi hadde minst et fall under hver fôring, vanligvis bare han, men noen ganger også meg.... Monroe like tålmodig.

Straks han var mett, sovnet han på flekken, og bare datt sammen i en slapp haug. Da benyttet jeg sjansen til å slepe ham rundt i boksen etter frambeina, for å få strukket ham litt ut! Etter en time var det på'n igjen...... Stor var derfor gleden i går morges da han stabbet omkring på egne bein, for første gang. I løpet av dagen var han til og med våken i lengre perioder, og la seg noenlunde planlagt ned i halmen etter hvert måltid. I dag har framgangen fortsatt, han suger ivrig, og ser ut til å ha fordoblet vekten siden mandag, noe som selvsagt er overdrevet. Men fra å ha vært en liten mager krabat, som absolutt bar preg av å være født 24 dager før elleve måneder, er han nå blitt veldig fin, og tegner absolutt ikke til å bli spesielt liten! Står bra på beina gjør han også, selv om han fortsatt er litt stram foran. I kveld tok han for første gang noe som kunne minne om et lite sprett, det var så deilig å se! Kommer imidlertid til å vente ytterligere en dag eller tre før vi tar ham ut på tur. Inntil videre får den utrolig snille Monroe gå korte turer ute alene , mens han sover fornøyd i boksen sin.

Selv fikk jeg en hel natts søvn i natt, og godt var det. Nå er det nemlig en ny hoppe som har hvit melk.....

20.april: Og så formerlig eksploderte det hele! Nå raser det inn hopper så fort at jeg blir svimmel. Fram til nå har jeg hatt ganske late dager, men nå frykter jeg det er slutt!!!! Telefonen ringer og samtalene overlapper hverandre. Jeg finner meg selv i å love både det ene og det andre, og frykter at jeg skal glemme halvparten. Bare i går fikk vi forespørsel om eller inn fire hopper som skal følle her.... Mange vil ha forslag på hingst, og mange vil bare ha bekreftet sitt eget valg..... Sier alltid at man må ha lyst til å bruke den hingsten man velger uansett. Om det er en hingst som passer godt til hoppa og man ikke liker typen, blir det feil. Veldig mange ringer som hvert eneste år på denne tiden, for å få vite når hoppa ble bedekket i fjor, og når hun dermed kan ventes å følle (ikke så lett å anslå det på timen, akkurat!). Det å ringe inn en beskjed eller fødselsmelding er heller ikke tingen utover nå. Prøver å gå med blokk og penn på meg til enhver tid, men glemte det tidligere i dag. Det straffet seg fort! Fortsatt prøver jeg å skyve hoppene en uke eller to inn i framtiden, ikke alltid med suksess, må tilføyes.

Vi har så vidt begynt å bedekke, det vil si; vi har bedekket 1 hoppe med Buvetier d'Aunou. Neste fredag er det nok mange, mange flere......

Vi har fra i dag fem hopper gående med føllvarslere, men tror vel egentlig ikke det hender så mye før om tidligst en uke, eller kanskje så mye som to? Har inntrykk av at hoppene har spesielt god tid i år...? Et unntak er 19-årige Street Play, hun ser ut som hun kan nedkomme hvert øyeblikk. Håper i alle fall ikke det går så lang tid til. Hun er skrekkelig tung og treg, men spiser ikke så verst. Akkurat nå står hun og seks år eldre Jennet ute og nyter kveldssolen i en av våre tørre luftegårder! Ja, for vi har faktisk allerede tre store og fire mindre luftegårder som er tørre og fine! Ikke ille når man tenker på at det ikke var så mye som en eneste bar flekk på jordene for 15 dager siden..... Nå er det så vidt det ligger en og annen snøklatt i skogbrynet her og der, og det har begynt å grønnes så smått. Hoppene går og piller i seg spredte grønne skudd og er travelt opptatt med det.

Nå er det bra man har noen ekstra kilo å gå på, måltider blir konstant avbrutt og matlaging er håpløst.... Søndag er det svigermors fødselsdag, med selskap her på gården og med meg som kokk. Da stenger jeg enkelt og greit av lyden på telefonen tidlig på ettermiddagen, og så håper vi at ikke alt for mange bare dukker opp uanmeldt....:-)

14.april: Det ble altså endelig føll i går, tre uker på overtid. Lenge siden sist vi hadde ei hoppe som gikk så lenge. Har følelsen av at de fleste hoppene våre ligger litt etter "normalen" i år, kan det være grunnet kulden i vinter tro? At de har brukt mer energi på å holde varmen enn å lage føll?

Er så kjempeglad jeg har den nye føllvarsleren, selv om jeg i tre av fire tilfeller har tatt den av i forkant av varslingen. Den er mer en forsikring, slik at jeg faktisk har kunnet sove om nettene denne siste uken. Natt til i forgårs for eksempel, var jeg helt sikker på at det bare dreide seg om minutter før det skjedde noe.... tok likevel sjansen på å sove i rykk og napp. I hele går var jeg også sikker på at det kom til å skje noe, og omsider fikk jeg rett. Agria var en av de som ikke fulgte boken, de tre foregående hoppene var veldig lette å lese. Fikk også bruk for et annet hjelpemiddel i går, fødselskjettingene. Folungen var stor, men alt gikk greit til skuldrene var ute, da var det stopp! På det verst tenkelige tidspunkt.... Agria presset som en gal, jeg dro alt jeg orket, men dønn fast satt'n. Festet kjettingene rundt kodene, tok tak i håndtakene, og plopp! I en foss av blod og gørr, deilig.... synd ingen var der for å ta bilde av oss akkurat da. Navlestrengen røk akkurat i det den kom ut i det fri, den var usedvanlig kort. At folungen gikk glipp av de ekstra desiliterne med blod, så ikke ut til å være noe hinder. Et digert beist, med milelange bein og slagside til venstre, men opp skulle han og det fort! Med korte avbrekk har han vært oppe etter det. For det meste slingrer han rundt i boksen, suger vel og lenge, før han trasker videre.... Tror vi venter til i morgen med å ta ham ut, sånn at han får mer kontroll på ekstremitetene sine.

Festet to nye føllvarslere i går, tar tre til neste uke. Tror i og for seg at det minst går to uker før vi får nye føll, men det spiller ingen rolle om vi fester dem tidlig. Det er noe av det som er så fint med dem! I dag er det for øvrig riktig vårvær med sol og ni pluss, og snøen må snart gi tapt!

12.april: Det snør...... likevel sniker våren seg fram. Snøhaugene synker, og det blir stadig flere bare flekker på jordene. Som du kan se i bildedagboka har rådyrene overgitt rundballene og kastet seg over beitemulighetene. Hestene får nok drøye litt til. Fortsatt er det mest hvitt, så langt øyet kan se... Rart å forestille seg at vi faktisk har sluppet på beite rundt 20.april noen gang. Vanligvis er det i alle fall beite fra begynnelsen av mai. I fjor var det imidlertid så dårlig vær på forsommeren, så jeg tror vi måtte drøye til langt ut i juni for folungenes del.

Folunger ja, Agria har trampet rundt i boksen i hele natt. Var helt sikker på at det kom til å skje noe ganske tidlig, men det roet seg utover morgenen. Er takknemlig for føllvarsleren, uten den ville jeg vært rimelig rødøyd nå. Nøyde meg med å gløtte opp en gang i mellom, og sov resten av natten. Det er bare å vente....og vente.....

9.april: Kommer vel ikke som noen overraskelse når jeg forteller at vi har hatt kraftig snøvær både i går kveld og nå på morgenen? Det er sørpete og vått i luftegårdene, hestene kan være ute, men blir klissvåte når de ruller seg. Det vil si, hvis de ruller seg, de fleste er tvilsomme til hele opplegget. 

Det ble altså føll onsdag kveld, helt etter oppskriften. Hilary hadde hvit melk på morgenen, føllet på kvelden. Fødselen var lett og grei, folungen stor og fin. Snakket med en her om dagen, som hadde fått føll allerede i januar, folungen ble bare kalt ADe (etter ADHD!) Tviler imidlertid på at den kan være verre enn Hilaryungen.... Har ikke sett på maken! Hun har ikke tid til å stoppe opp for en liten prat inne på boksen en gang. Har hatt mor og barn ute morgen og kveld, men det hjelper tilsynelatende ikke stort. Fullstendig svingstang! Venter bare på at Hilary, som har vært usedvanlig tålmodig med spetakkelet som rygger innunder magen hennes og ellers bruker henne som rundingsbøye omtrent hele tiden, skal miste tålmodigheten.....

Agria da, der går det vesentlig tregere.... hun har faktisk i dag gått 17 dager over 11 måneder..... Så at melken begynte å skifte farge onsdag morgen, men på kvelden var det klart at det var en begynnende jurbetennelse vi snakket om. Er bare andre gangen vi har opplevd det i forkant av en fødsel, men det passer aldri bra. Lett å stille diagnose, juret var helt skjevt. Den venstre siden var slapp og normal, den høyre varm, spent og hard. Og innholdet smakte salt. Ja da, jeg smaker på det, med mindre det er klumpete og direkte puss-aktig. Liker ikke å bruke antibiotika i tide og utide, og når det gjelder jurbetennelser klarer jeg som oftest å unngå det. Er bare et spørsmål om å være ute i tide. Har melket ut så mye jeg klarer, morgen og kveld, nå virker alt normalt igjen. For sikkerhets skyld tror jeg at jeg kommer til å gi folungen litt Windrose eller Hilary-råmelk (fra fryseren) i et par omganger, før hun eller han får prøve seg på mammas jur..... Må vel snart skje noe?

Hoppene er ellers svært forskjellige i måten de setter jur på. Ippe har termin om drøye to uker, der henger det bare noen små, slappe filler. Samme gjelder for Bijou, som er den som følger deretter, mens førstegangsfødende Diva har satt mye jur. For ikke å snakke om Monroe, som ikke har termin før 17.mai: Der er juret bare digert allerede. Hun begynte imidlertid veldig tidlig også i fjor, så det går nok noen uker til. Får vi tro....

5.april: Nå har både Agria Racing og Hilary Hilander hvit melk i juret! Behøver jeg forresten nevne at det snør tett ute?????

3.april: Nå regner det i stedet!

2.april: 15 cm våt nysnø! Snakker om sen vår....

1.april: Vel, den nyeste babyen sover, etter å ha forsynt seg selv av mammas jur for første gang. Fikk flaske da hun bare var 20 minutter gammel, men kom meg i forkjøpet neste gang. Grådig, er hun. Hun sugde tom den ene spenen, mens jeg fylte en halvliters flaske fra den andre. Hva jeg skulle med det? Sette i fryseren, vel! Alltid lurt å ha et reservelager av råmelk på lur....

Windrose, som var ofselig tung på slutten, er tydelig lettet, på alle måter. Hun føller alltid greitt (og høylydt), men denne her kom stupende med hodet først. Etter at jeg fikk fisket tak i beina, kom resten som skutt ut.... Og så så liten! var den første tanken. Pussig, siden alle Roses barn har vært store babyer. Og så så feil jeg tok! I oppreist stilling er hun stor og kraftig, selv om hodet er lite og trekantet. De andre hoppene ble tydelig opprømte da de hørte de spede vrinskene, hadde nesten håpet at nabo Hilary skulle bli inspirert til å følle hun også. (Men nei da....)

31.mars: Gjett hva? Det snør...!!!!! ...og Windroses melk er nå like hvit som bakken.....

30.mars: Og det drøyer og det drøyer. Windrose har knopper i dag, og melka har begynt å skifte farge. Hvis hun gjør som hun pleier, føller hun i morgen en gang... Hun har da gått ti måneder og atten dager, hun er ofte enda tidligere ute. Agria har gått en uke over elleve måneder i dag, og hun har vært urolig i flere dager. Legger seg rett ut, reiser seg opp etter bare et minutt eller to, står og knekker i frambeina og gnir baken mot gitteret i boksen! IKKE gjør sånn, roper jeg mot skjermen, du kan dra ut magneten!!!! Foreløpig har imidlertid det gått bra. Og jurfyllet er fortsatt helt blankt og vannaktig... Hilary har bremset opp, og ser ut til å ha god tid. Der er det elleve måneder på tirsdag. 

Apropos knopper, ikke regn med dem. 70-80% av hoppene får dem ikke. For de aller fleste gjelder imidlertid at de skifter farge og får hvit melk i juret i løpet av de siste 24 timene.

På denne tiden av året, får vi alltid en del triste telefoner. Den siste uken har jeg hørt om tre føll som har dødd eller er kastet, en hoppe som har dødd etter fôring med dårlig surfôr, og en som døde i fødselen, sammen med folungen..... I år har det for øvrig vært stillere på den fronten enn vanlig. Enten har det vært en fin vinter også for svangre hopper, eller så er eierne lei å fortelle meg om tragediene....? Håper på det første!

En annen ting er den tragiske brannen hos Perretti i USA forrige dagen, der 12 hopper, alle med føll ved foten, døde. Kan nesten ikke forestille meg noe så forferdelig.... Jeg er SÅ glad for brannvarslingsanlegget vårt, det reagerer på den minste lille røykutvikling.

Det har regnet her de siste to dagene, men i dag er det strålende sol igjen. Og slaps og søle og våt snø. Vi har faktisk veldig mye snø rundt omkring (se bildedagboka), men gårdsplassen er bar. Har også skrapt den ene luftegården og fylt på med subbus. Måtte ha et sklisikkert sted å slippe føll.

Vi har fortsatt ikke begynt bedekningene. Det har så vidt begynt å sige inn hopper, men det blir ikke noe fres over det hele før etter påske. Er  en stor fordel at de venter med å komme, tar ikke mange dagene før det blir vanskelig å slippe ut hest noe sted. Etter påske kommer også containerne med frossensæd fra nær og fjern. Kontrakter derimot, sendes det ut en bunke av hver dag. Regner spesielt med ekstra stor pågang nå for Victory Abroad, etter storløpsseieren til hans 3-årige datter Useful Hornline på Solvalla i går.

24.mars: Ny spalte: Bildedagbok, skal oppdateres ofte. Hadde jeg tenkt.... Siden jeg fikk det nye kameraet, har jeg ikke brukt det gamle i det hele tatt. Skulle jo lære meg dette her... Nå har jeg i alle fall begynt å eksperimentere. Det er så utrolig mange muligheter, inntil videre bruker vi mest autofokus...:-)

Fikk for øvrig et kompliment i dag. Tror i alle fall det var et kompliment....?..at jeg bruker å ta så kvalmt vellykkede bilder? Tro meg, det går med mye film for å få et som er brukbart. Derfor er det selvsagt mest logisk at jeg skal bruke digitalt kamera, du verden så mange bilder jeg slipper å kaste!!!! Må bare passe på å skrive ut nok papirkopier av de kommende folungene, slik at de blivende eierne kan få dem etter hvert. Det nærmer seg stadig... Vil bli veldig overrasket om vi ikke har fått tre føll ved utgangen av neste uke, Agria kan nedkomme når som helst..... 

Det er for øvrig fortsatt 14 minusgrader nå på morgenen, litt kaldt å være ute i lengre tid for de aller minste, dessverre. Blir mildere ut på dagen, heldigvis. I morgen er det imidlertid meldt mer snø...?????? Har vi ikke nok nå? 

20.mars: Det tok bare to dager før vi fikk testet det nye systemet, og det virket som en drøm. Vi hadde litt startvansker, hvordan i h..... skulle vi få slått av alarmen? Nytter ikke å slå den av, så lenge magneten i senderen er ute, begynner den å ule igjen med en gang. Løsningen ble at Lars gikk ut og fikset det, mens jeg, som fortsatt var temmelig ørsken etter å ha blitt bråvekket etter en snau times søvn, slo av lyden inne. Telefonen ringer om igjen og om igjen, den må også slås av på telefonoppringeren. Ulempen er jo da at alt dette står inne, mens hoppa og senderen er ute i stallen. Hmmm. Har ikke lyst til å sette bråkmakeren ute heller, ingen grunn til å skremme opp hele stallen hver gang noen skal følle. Hadde stiftet fast en ekstra magnet til boksveggen for å ha den tilgjengelig i en fart, og det fungerte fint.... (Avlsnytt)

Apropos innspilt beskjed på telefonvarsleren, Lars tok seg av den biten: "Se å få rævva i gir, kjerring, kom deg ut i stallen og få nappa ut folungen"....lyrisk, eller hva? Den gubben kan det med vakre ord.....

Med denne første fødselen, erklærer jeg herved sesongen 2006 offisielt for åpnet!

18.mars: I går festet vi sendere på fire av hoppene (se bilde). Litt tidlig for et par av dem antagelig, men jeg gjorde som min venn Peter sa, og tok for meg de som skal følle et par uker framover. (I morges var det tre av hoppene som hadde fått tvillinger, mens to hadde kastet..... Ingen av føllvarslerne hadde gitt lyd fra seg. Selvsagt var det en drøm!!!!!!) I dag kommer kameraene opp. Greit å vite hvilken stall jeg skal gå i, når varselet kommer. Liker å følge med hoppene og adferden deres, og ikke minst hva som skjer det første døgnet etter at føllet er født. Sparer meg for mange turer ut.

Blir litt frustrert av alle som nå vil ha plass hos Rite on Line. Skulle gjerne, men kan ikke ta i mot flere. Liten vits i å sette opp venteliste også, siden det er SÅ liten sjanse for at det blir sæd til overs noen gang..... Det blir heller sånn at vi må skyve hoppene foran oss, prioritere noen og ta de andre i neste brunst for eksempel. En lurte på om hingsten var godkjent i Danmark, og det er han selvsagt, men det hjelper jo ikke på sædmengden. Jo, men han har vel en kvote hopper der nede? Hallo! Det er ikke sæd nok til å ta i mot flere hopper, samme hvilket land de står i. Hingsten er fortsatt bare en, og leverer ikke mer sperma enn han gjør. Uansett! Med få unntak, er ellers booking-situasjonen i Sverige begredelig på de fleste stutteriene. Etter det vi har hørt.... Her er det ganske så bra, spesielt da for enkelte av importhingstene.

15.mars: Holder på å lese brukermanualen på mitt nye kamera. Fikk det til bursdagen i høst, men har utsatt og utsatt det. Den ene bruksanvisningen er på 166 sider (har kommet til side 30), og så er det en like tykk bok til etterpå, for å få koblet til pc'n og nettet. Har så problemer med alle faguttrykkene, og bruker veldig lang tid. Ikke lett når man ikke har mer enn 3 gram tålmodighet hva bruksanvisninger angår. I tillegg holder vi på med uttestingen av det nye føllvarslingssystemet vårt. I dag har vi testet om telefonoppringeren virker (!) og hvor i stallen det er dekning hvis vi har antennene inne i huset. 

To av hoppene har satt ganske mye jur, og det nærmer seg tidspunktet der vi skal sy fast senderne. Ja, du leste riktig. Senderen sys fast på den ene siden av skjedeåpningen, med et snøre tversover og forankret i den andre siden. Så når folungen prøver å kave seg ut, spretter det løs en bit som er festet magnetisk i senderen, den sender et signal til mottageren, som deretter ringer opp min telefon. Har ikke helt bestemt hva jeg skal spille inn for beskjed, Peter på Alebäck hører "Skynda i stallet, skynda i stallet" når hans system varsler om føll..... Dette føllvarlingssystemet heter Foalert.

I morges fôret jeg litt tidligere enn jeg har gjort på lenge. Når det har vært så kaldt, har det ikke vært noen vits i å slippe ut hoppene tidlig, dermed har også jeg somlet med å gå ut. I dag derimot, gikk jeg ut litt før seks. Det avstedkom en kraftig reaksjon fra fire rådyr, som hadde stått oppe på gårdsplassen og spist av en rundballe. De føk utover jordet i hver sin retning, før de stoppet og så bebreidende bakover mot meg. Åringene tok opp tråden, og raste i vei, også de.... Vi har lagt ut rundballer i skogbrynet, men siden rådyrene bruker baksiden av møkkahaugen som soveplass, er det lettere å ta frokosten der også.... (Se bilde)

13.mars: 18 minusgrader nå på morgenen, men strålende sol og vindstille. Blir sikkert bra etter hvert. I går var det bare fem blå, og gårdsplassen ble nesten snøfri i løpet av dagen. I luftegårdene derimot...!!!!!! 

Drøyer med å slippe ut hoppene, de fleste har tilnærmet sommerpels. Nå er det fire som har passert ti måneder, med et unntak er de andre godt inne i den niende måneden, og folungene i mavene vokser voldsomt. Vi økte fôringen med kraftfôr da de nærmet seg åttende måned, men hva hjelper vel det når det er så kaldt som nå? Det går med mye energi til å holde varmen. Vi kunne kjøpt og lagt på dekken, i stedet begrenser vi tiden de er ute på det kaldeste til 4-5 timer. Sånn som i går var det deilig for dem, ut tidlig og inn sent.... Vi nærmer oss de første føllingene, men det drøyer nok bortimot to uker til. Kanskje!

Åringene greier seg fint. De fikk også mer kraftfôr når det ble så kaldt, men grovfôret vårt er såpass bra at de får i seg nok, både til å holde varmen og til å vokse. De har bemerkelsesverdig lite pels også de. Nå som dagene har blitt lengre, tilbringer de mesteparten av tiden utendørs og blir også fôret der. De tar en tur innomhus midt på dagen, de er ikke for store til å behøve en aldri så liten lur da..... Når det blir varmere, skal vi lage en halmseng til dem ute.

9.mars: Overraskelse! Det snør ute.... Er så man henfaller til minner om barndommen i Hammerfest, der hadde vi en meter snø i hagen 17.mai....

Var på en "kosetur" til Sverige og Axevalla mandag og tirsdag. Hyggelig travinteressert reisefølge, avslappet program og god mat. Men så kaldt... brrrrrr. Vi var innom flere av Sveriges større stutterier på veien, alle er jo mer eller mindre klumpet sammen i et forholdsvis lite distrikt. Vi så på nyfødte føll, du verden så små de er... vi så på massevis av åringer og forskjellige stall-løsninger. Vet i alle fall en ting, og det er ikke myrsnipen som snakker, og det er at våre åringer er minst like fine som de fineste vi så på turen, og veldig mye finere enn de fleste...:-) (vil jo ikke overdrive...)

Vi var innom gården/treningssenteret til Åke Svanstedt. Det var flott (og kaldt). Vi så på et par av 2-åringene etter Victory Abroad i trening (kaldt), skikkelig fin sleng i dem. Vi dro videre til Axevalla og så på travprøvene til hingstene som var på premieringen (kaldt), før vi spurtet inn til stallkafeen for å sikre oss et bord før rushet som aldri kom.... Etter en varmende kopp drikke, var vi nede i stallen og tittet på hingstene på nært hold (kaldt), før i alle fall jeg krøp inn på kafeen igjen. Etter lunsjen var det tid for premieringsnemndens beslut, de ble mottatt med øredøvende tys....nad. Etter det var det bare å vende nesen hjem igjen, bare med en stopp for å handle knekkebrød. Ja, og nevnte jeg at det var kaldt?

2.februar: Og det snøøøøør........... Er litt oppgitt, der jeg vasser ut i stallen til knes, morgen etter morgen.

25.februar: Hvert år når sesongen nærmer seg, begynner jeg å drømme. Er aldri forberedt og finner ingen ting. Ingenting er vasket, ingenting er gjort klart, alt er bare kaos...... Grunnet en som stakk av fra jobben i fjor høst, ble vi ikke helt ferdige med klargjøringen av stallen heller, det tar vi nå i begynnelsen av mars. Så da telefonen ringte i går da jeg var på en lengre ekspedisjon borte fra heimen, og en smørblid stemme forkynte at "nå står det en hest på gårdsplassen din om en time!", fikk jeg lettere panikk et øyeblikk..... Det dreide seg om ei hoppe som måtte komme nå fordi hun skal følle om en måneds tid (ikke få ideer, vi tar ikke inn flere hester før tidligst 15.mars!!!!), men hun kom litt tidligere enn jeg hadde beregnet.  Alt ordnet seg selvsagt, satte henne inn i den stallen der Diva's Photo og Agria Racing allerede sto, og slapp henne ut sammen med dem i morges.

Pussige greier. Den nye, Welia Laylock, travet bort for å hilse. Agria, som helt siden hun traff Diva på tirsdag, har gitt tydelig uttrykk for at hun ikke var interessert i nærmere bekjentskap, slo tvert om. Plutselig skulle Diva forsvares og stulles med, mens sistnevnte både ble paff og ytterst takknemlig for oppmerksomheten. Den nye dama ble forvist til i den andre enden av luftegården. Tenkte egentlig først å slippe dem i hver sin luftegård. Welia gaulet imidlertid etter de to andre, formerlig slepte meg bort til porten der hun ble stående og trippe ivrig, så jeg fikk inntrykk av at hun ville trives bedre sammen med dem. Vi får se, tror ikke det varer lenge før de er venner alle sammen. Akkurat nå er det mye hyl og skrik, men ingen fysisk kontakt.

23.februar: Mangler fortsatt noen av de utsendte kontraktene på Rite on Line. Har du fått kontrakt, og har tenkt å bruke hingsten, lever du farlig nå.... Om fem dager er det andre som får sjansen! Han er også allerede fulltegnet i Sverige for denne sesongen. Har begynt å fylle ut kontraktene på de andre hingstene, og planlegger utsendelse 1.mars. Det er foreløpig fullt også hos Ganymede, der tar vi imot bestillinger kun til venteliste. Håper på å få tilgang på litt mer sæd.

21.februar: Den nye avlshoppa er på stallen.....

18.februar: Hjelp! Vi drukner i snø! Har måttet kjøre opp bane ute på jordet og sette ut en rundballe til de stakkars rådyrene. Håper noen av dem fortsatt er i live.... Lars har brukt hele dagen i dag til å rydde opp i snøhaugene, har måkt snø av takene, måkt fram vedstabelen, kort sagt, riktig kost seg med all snøen!!!! Nå kommer han inn med friske, rosenrøde kinn...:-) Er ikke aldeles sikker på om han ville være enig i beskrivelsen av dagens gjøremål......

16.februar: Det snør og det snør.... Det har allerede føyket igjen foran stallen, så jeg har alvorlig lurt på om jeg skal droppe å slippe ut gampene i dag. Ikke måke, men bare hive inn fôr til dem. Orker ikke å baske meg fram til luftegårdene. Kunne bruke dagen til å telle sæd i stedet, gruer meg alltid til den jobben også, men den må jo gjøres. Nå! Det betyr jo at det blir tungt i morgen, men da har jeg jo hjelp....:-)

Skulle ha ordnet henting av den nyeste hoppa i dag, men med det føret som er, er nok ikke det lurt. Må ha henne hjem så fort som mulig, siden hun har termin 23.mars. Det må vel slutte å snø en dag? Værmeldinga ser ikke så gal ut på søndag - mandag...?

11.februar: 18 minus nå på morgenen, men strålende sol og vindstille. Innearbeid på meg i dag og i morgen. En blanding av opprydning (har utrolig mye rot rundt omkring som andre faktisk er ivrige etter å kjøpe...! finn.no...) og oppdatering av ting og tang.

Ble ikke mer skriving på meg i morges. Nå er det kveld, og Diva's Photo står på stallen. Hun fikk nok litt av et sjokk på sin første dag i sitt nye hjemland, regner med at det sjelden har vært så kaldt i Danmark. Virker snill og rolig, eller sjokkskadet? Er som navnet antyder etter SJ's Photo og Miss Divas Crown, er "bale file ål" (ser yngre ut) og venter sitt første føll om et par måneder. Stammen er som jeg liker, en topphingst som far og morfar (Speedy Crown), en topphoppe som mor (rek 12.6, 1,5 mill innkjørt) og fra en solid hoppefamilie. Hingsten hun er drektig med er en fersking, han heter Golden Globe (ikke den norske, men en amerikaner etter American Winner), og har bedekket ganske mange hopper i Danmark de siste to årene. Nå venter vi bare på den siste, hun kommer antagelig om en uke....?

8.februar: Sitter inne foran vinduet, og gruer for å gå ut.... Det snør tett! Åringene koser seg, og bruker hele den digre luftegården sin på sine mange daglige treningspass. Denne gjengen er treningsvillig, i motsetning til enkelte andre årganger. Ikke behov for at jeg løper etter disse med papirsekker nei, og takk for det. Med den dype snøen, er det litt for slitsomt til at jeg setter særlig pris på det.

Chipper'n ble også litt overveldet av det siste snøfallet. Vanligvis er han veldig aktiv ute, men de siste to dagene har han nøyd seg med å trampe opp en sti langs den ene siden. Han blir nok fornøyd i dag. Lars har kjørt opp en vei til ham inne i luftegården, på størrelse med gamle Vikodden travbane, omtrent.

Hoppene koser seg også, men er like glade for å komme inn igjen. Deilig både for dem og meg med de mange snøbadene, de er så rene og blanke atte. Eneste problemet (mitt) er den lange veien ned til jordet de går på, det er like før jeg kan legge på svøm...

Ansatte årets første medhjelper for et par uker siden, og det går bra. Ida skal jobbe deltid fram til sesongen offisielt starter 15.mars. Har et par intervjuer til, før vi bestemmer oss for de to neste. Det er om å gjøre å finne noen som kan jobbe godt i team, og må jo innrømme at det ikke alltid er like enkelt med bare jenter på laget. Uvisst av hvilken grunn.... :-)

Sendte ut kontraktene på Rite on Line i går. Holder på å oppdatere kontraktskjemaene på de andre hingstene nå, og sender dem ut etter hvert. Får påfyll av nitrogen i dag. Skal deretter telle opp lageret en av de nærmeste dagene, før vi plasserer ny ordre på sæd.

Akkurat nå får jeg bare pelle meg ut og slippe ut hestene......

31.januar: At man ikke klarer å la være.... nå har jeg jammen handlet igjen! Hest altså.... Først kommer det en hit om snaue 14 dager. Har presentasjonen klar, men er litt overtroisk, så jeg forteller ikke hvem før hun fysisk er på plass. Den siste kommer så fort passet er klart.... klarte bare ikke å la være. Hun har en Elithingst som far, en Elithingst som morfar, og en millionærmamma. I tillegg er hun drektig med en (altfor dyr) championhingst....

Har lurt en stund på om jeg skulle lage meg en ny spalte... "Hvorfor heter hesten..." Hvorfor ikke? Kan ta opp dagsaktuelle navn.... Som tenkt, så raskt gjort: Hvorfor heter hesten...? Omtaler årets vinnere, pluss et par til.

25.januar: Så blir man hengt ut i beste sendetid på NRK også da.... Absolutt norskt? Er det et program som heter det? Slo på TV'n og ble hengende siden det var en gubbe der som sto og holdt noe som så ut som en ridehest? Han tro til med prat om de stakkars norske hestene med de merkelige navnene; Nevnte Knurtelurt og Logical Winner (som var dumt, siden den hesten visstnok aldri har vunnet , etter det han sa) og vinner Ruskelusketuska eller noe sånt, men der, på 7.plass var vår Lizzom! Han håpet ikke banespeakerne var tenåringer, lissom.... Grunnen til at hun fikk navnet sitt, var for å avvenne meg selv for å si akkurat det ordet. Det var en skrekkelig periode det krøp fram til enhver tid...... Etter Lizzom, var det vips, vekk!!!!

Apropos navn, i dagens første løp på Bjerke hadde speaker problemer med Dancers Podosis..... (Podousis?) Regner med han er oppkalt etter farfar Podosis, og da skal det uttales Podo-sis, med trykk på -sis. Etter det jeg har blitt fortalt av de som skal ha greie på det..... Absolutt ikke lett å være banespeaker når vi oppdrettere blander og mikser språk som det passer oss, for ikke snakke om når vi finner opp egne varianter! Sistnevnte er f eks Nitomite, som har blitt uttalt "Nitomait". Han er ingen "nit" (håper jeg da....) Det skal være "Naitomait". Han ble nemlig født på "nait'en" og jeg ville bare spare noen bokstaver.... 

20.januar: Dette er metrologisk institutt live fra Kvakstad Gård..... 8 grader minus, det blåser snøflak og små kattunger, og jeg gruer for å gå ut.... Likevel, mange her i landet ville nok misunne oss det fine været vi har i dag! Har tenkt å kaste hestene ut i snøen, uansett protester! Vil de inn etter at stallen er ferdig måkt, får jeg vel heller gå med på det.

Har hatt flere intervjuer de siste dagene, noen er det vanskelig å få snakket med. En fra Colombia, en fra Kina (!!!!), en fra Estland,  mange fra Sverige, Polen og Litauen... det er jo ikke bare, bare å be dem komme innom for en halvtimes prat! Og likevel er personkjemi veldig viktig når vi skal jobbe såpass tett. Til sammen er det 64 søknader som har kommet inn, og det siger fortsatt på.....

17.januar: Måtte bare se etter hvor gamle hoppene mine har blitt... Jennet Sidney er 25 år, sprek i kropp og sinn og fortsatt med gode tenner. Hun jogger rundt hver dag, og prøver å få litt liv i venninna, 19-årige Street Play (Titti). Som oftest forgjeves, må jeg tillegge. Sistnevnte venter sitt 13. føll og har jo kanskje en grunn til å ta det mer med ro, mens Jennet, som har satt 16 føll til verden, ikke har blitt bedekket de siste to årene. Jennet er helt blind på det ene øyet, og ser stadig dårligere på det andre. Titti passer alltid på at hun har det bra, men når hun også får en baby å passe på, er jeg redd for at det vil bety slutten for Jennet..... Huff! bare hater tanken.....

Ellers har vi to 14-åringer (Glorious Soup og Windrose FC), en 12-åring (Cindy Prophet), to 10-åringer (Hilary Hilander og Insomnia), en 8-åring (Inlaid Pine), en 7-åring (Bijou Hanover), to 6-åringer (Hooker og Monroe), en 5-åring (Go Yankee Go) og en 4-åring . Å ja da. Vi har en NY hoppe! Kommer info etter hvert. Faren er helt i toppskiktet på de amerikanske hingstestatistikkene, moren har gått 1.12, har tidligere levert en norsk millionær, hun kommer fra samme hoppefamilie som en betydningsfull avlshingst, og hun er drektig.... nysgjerrig???? :-) Har som synes, forynget hoppestallen kraftig de siste årene, og håper (og tror!) at flere av dem skal bli gode avlshopper!

15.januar: Nevnte jeg ansatte en som skulle begynne i morgen på deltid..... vel, hun sendte en mail og sa fra seg jobben i går. Hun trodde kanskje jeg skulle bli skuffet? men faktisk nei. Klarer meg fortsatt fint på egenhånd til den rette dukker opp. Det er fortsatt lenge til sesongen begynner. Saken er at jeg er veldig glad hver gang jeg unngår noe som vil vise seg å være en katastrofe! Et råttent eple i kurven, og arbeidssituasjonen vil bli ubehagelig for alle oss andre. Å få den kabalen til å gå opp, er ikke aldeles lett. Vedkommende vi akkurat unnslapp løy enten grovt ved ansettelsesintervjuet ved å fortelle at hun var frisk som en fisk, eller hun gjorde det nå for å komme seg unna, hvilket spiller liten rolle. Rent generelt har jeg litt betenkeligheter med at unge mennesker først dropper ut av skolen og deretter ikke klarer å skaffe seg jobb. Og før noen kommer i harnisk over at jeg tror det å skaffe seg en jobb er så forbannet lett, så ja, det tror jeg faktisk. Hvis man er villig til å ta det som er tilgjengelig, selv om det ikke er drømmejobben..... for de vokser nemlig ikke på trær selv om man har utdannelsen til det....... 

Rengjøringsjobber for eksempel, det er det nesten umulig å få noen til å ta. Og selv om jeg ikke akkurat hopper i været over slikt, så skulle jeg hatt mer å gjøre enn jeg kunne klart over, hvis jeg hadde villet og om jeg hadde vært nødt. Og hvis jeg ikke hadde fått tak i noe annet, noe jeg håper jeg ville klart.... Skjønt, hva vet vel jeg? Har aldri vært i den stilling at jeg har måttet søke jobb, men blir det kanskje en dag når jeg slutter med dette "tullet"?  

I alle fall, det er forbausende mange som har søkt på denne jobben. De fleste av dem kan deles inn i to grupper. Det er unge jenter som er glade i hester og som delvis har en romantisk innstilling til den slags arbeid. De lærer fort nok at det er for det meste hardt arbeid. Bevares, det er mange lyspunkter også; Mye sol og frisk luft, mye mosjon og forhåpentligvis et godt arbeidsmiljø...:-) Den andre gruppen er menn fra Polen eller Litauen, for det meste akademikere som tar sesongjobber for å spe på økonomien. Mange av dem er villige til å jobbe virkelig hardt med hva som helst, og aller helst 24-7, noe arbeidsmiljøloven selvsagt ikke tillater. Problemet er at det hovedsakelig er i den første gruppen vi finner de med erfaring med hest, men de har ikke alltid den riktige innstillingen til det å bli svett...? Heldigvis finnes det massevis av unntak, og noen av dem håper vi å finne i løpet av de neste ukene!

I går tømte vi utegangen og strødde opp på nytt. Vi bruker subbus ved utgangene for å hindre det i å bli glatt på betonggulvet, deretter et lag med rå flis og så et tykt lag med tørr, støvfri halm. Selv om vi rullet ut ballene, var det likevel litt av en jobb å riste opp halmen på de 130 kvadratmeterne. (Lars' jobb i går...) Av en eller annen grunn synes alltid beboerne at det er dødsskummelt hver gang vi har gjort dette, så vi må stenge dem inne noen timer til de er blitt vant til sine nye omgivelser. Og når gulvet plutselig blir senket en halv meter, er ungene plutselig små igjen.... Skjønt små og små! De tre største må ganske straks bytte fra pony til cob-grimer, den fjerde er like stor men har et veldig lite hode, og de to minste klarer seg også en stund til. Det er i grunnen sånn jeg ser at de vokser.

Hoppene har altså kommet seg ut på grønt igjen, til deres store glede. Her på fredag var ikke jeg så fornøyd, de hadde funnet seg et blauthøl og rullet seg grundig. I går sto jeg ute og skrapte leire. Måtte passe på at hoppene sto riktig i forhold til vindretningen. I dag er det heldigvis passe frossent, så vi slipper den møkka! Måtte det vare, eller aller helst komme 30 cm snø.......

12.januar: Det blir mye værprat om dagen, men det hender jo ikke så innmari mye annet på denne årstiden. I forgårs snødde det vannrett, og hoppene var veldig fornøyde med bare en liten løpetur ute. Chipmate gikk til døra, tok en titt, ristet på hodet og gikk inn igjen. Forsto ham godt, jeg, så han fikk være inne. Han sto ved døra og tittet på de gærne hoppene som bare var sluppet rett utenfor, og man kunne formerlig se at han tenkte; Værsågod, misunner dem ikke!!!! Folungene, unnskyld åringene, var ute forbausende mye, lekte og rotet i snøen.

I går høljregnet det! Men da var det ingen bønn, hingsten måtte ut, til hoppenes store fornøyelse og hans misnøye. En time selv med regndekken og han tryglet om å få komme inn! Først forsvant all snøen (søren også!), deretter det meste av isen (hurra!) Hvor mye av den som er borte har jeg ikke funnet ut ennå, det er fortsatt mørkt, men jeg tror det er trygt for alle å gå ut. Men da blir det selvsagt ubehagelig å bevege seg og etter hvert sårbeinte hester, nå får vi bare håpe på mer snø!!! I dag er det vindstille og det rødmer borti horisonten :-)

Har ansatt en som skal jobbe deltid fra mandag, så får jeg kanskje gjort litt mer annet. Alle kontraktskjemaene skal forandres, hjemmesiden skal oppdateres, det må ryddes på kontoret (! Skjønner ikke hvordan det stadig ser ut som om jeg skal drukne i papirer....) samt tusen andre ting. Må for eksempel lære meg å bruke det nye digitale kameraet mitt, sånn at jeg får lagt ut bilder av åringene, bruksanvisningen  var skremmende tykk!!!!

4.januar: Det er fem grader kaldt, det er stille og meldt sol i dag, og det er akkurat passe mye snø. Bare synd med den fordømte isen.... 

I forgårs hentet jeg inn Cindy Prophet, gjett om hun var fornøyd! Endelig kvitt alle de ungene! Ikke et pip fra henne, nesten ikke reaksjon fra datteren Reginetta heller. Var litt prat rundt hushjørnene i går, men ingen av dem var urolige. Når bossen Cindy forsvant, har nestkommanderende Rozmarin tatt over. Og du og du, som hun sjefer! Chilipepper hadde kanskje vært et bedre navn.....

Kulda de siste ukene har skaffet merarbeid også. Plutselig hadde flisa langs vegger og gulv i kontaineren frosset i et 20 cm lag.... Hakk, hakk..... Hos de nyblevne åringene bruker vi kutterflis, den fryser jo ikke. Synes imidlertid den er for tørr og støvete til å bruke i stallen.

Er på full fart med ajourføringen av kontorarbeidet! Har hatt litt lite hjelp i det siste, så jeg har satt inn annonser på a-etat, både for helgehjelp (straks!) og for sesonghjelp, fra mars-april. Førstnevnte er antagelig feilplassert, får kanskje annonsere i lokalpressen også. Sistnevnte annonse har jeg allerede fått mange svar på, hovedsakelig fra utlandet. Lærte mye i fjor... Gjorde en feil, og satte inn telefonnummeret. Det medførte at jeg nesten ikke fikk gjort noe i hele går, så i dag på morgenen erstattet jeg det med e-postadressen! Mye mer effektivt!

1.januar 2006: Godt Nytt År!

2000     2001   2002   2003   2004   2005   Årets