2000
 

 

Startside
Opp
Hvorfor heter hesten...?
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016    

1. juledag: Klokken er 8 om morgenen, og jeg har vært oppe i tre timer. Det er den aller beste tiden i hele julen, før huset våkner til liv. Jeg har fyrt i ovnen og kroet meg i sofabenken under vinduet - med masse puter i ryggen og et varmende pledd over beina. En god bok med en tåregripende, lykkelig slutt, tre kopper Earl Grey , to mandariner og fire knuste krumkaker - etter hvert en tradisjon det, med svigerfars kjempegode julebakst. Har akkurat vært i stallen - hestene fikk en porsjon gulrøtter som julegave på morgenen. Litt tåpelig egentlig, jeg som gikk langs boksrekkene, delte ut gulrøtter og sa høytidelig "God Jul" til hver enkelt hest. Men pytt, det er lov å være sentimental en gang i mellom. Folungene - snart åringer - hadde det fint i sin nymåkede og generøst nystrødde stall. Vi tømte utegangsstallen lille julaften - det tar ca tre timer med en liten gravemaskin som hjelp. Med 135 kvadratmeter og trekvart meter hardpakket møkk, flis og halm ville det vært et uoverkommelig prosjekt ellers. I dag gjør vi bare det mest nødvendige. Utover fôringen vil det si - nesten ingen ting. I løpet av et par timer begynner gjestene våre å røre på seg, først ned er svigermor, Tut (Ragnfrid sånn offisielt), svigerinnen min, Bente (også kjent som en tornado med oppvaskbørsten), og etter hvert  Ann-Kristin, datteren til Bente og Espen. Svigerfar Finn sitter oppe og hører på klassisk musikk eller ser på TV-gudstjenesten mens vi andre gjør i stand til en gedigen julefrokost, med kald ribbe og roastbiff, lefser og sylte og littegrann vegetarkost i tillegg... Det er Bente som har med seg ribben, som fortæres med øl og akevitt. Til Frokost! Etter hvert har hun fått overtalt flere i familien til å bli med på galskapen..... Når bordet er ferdig dekket, kaffen er trukket og tevannet er varmt, kommer dagens vanskeligste oppgave.  Lars og broren, Espen, skal vekkes og hales ned til frokosten. Det er et prosjekt som ikke er gjort på fem minutter, og det innebærer mer enn én trussel, tåkiling og dyneavtrekking....

Det ser ut til å bli en strålende dag, himmelen er mørkeblå øverst og lysere nederst med svakt oransje kanter. Kanskje vi går en tur... (Bare tull, jeg vet nøyaktig hva jeg kommer til å gjøre ved siden av matlagingen som jeg dessuten får god hjelp med, nemlig ingenting...) Nå setter jeg på min nye Beatles-CD, henter meg enda en kopp te, og kryper innunder teppene sammen med "The Far Side" av Gary Larson, for å nyte soloppgangen.

22.desember: Nå er det straks jul igjen, og som vanlig er det meste utsatt til i morgen.... Treet, maten og gavene er dog i hus. I morgen kommer Marius, Ida og Siv-Helga for å ta stallen, sånn at  Lars og jeg får forberedt huset for innrykket av gjestene som kommer på julaften. Lars er heldigvis en racer med støvsugeren, den er registrert i hans navn for sikkerhets skyld. Maten skal forberedes - vi har en litt uvanlig meny i forhold til det som er vanlig i de tusen hjem på denne dagen. Roastbiff, rosenkål, hauger av obligatorisk soppstuing, en kraftig rødvinsaus, og så det vi ikke blir enige om... poteter eller ris. Roastbiffen er mager, soppstuingen og sausen er det definitivt ikke, så når ønsket er fløtegratinerte poteter... blir det for mye av det gode. I år har jeg vært lur nok til ikke å spørre noen, det er eneste måten å unngå krangel. Men ris.. vi skal ha riskrem med jordbærsaus til dessert (svogers liker ikke og svigerfar Finn er diabetiker og  kan ikke spise karamellpudding), så derfor har jeg falt ned på Hasselbackpoteter, det blir sånn passe halvfett. Før maten er det rødvinsgløgg og ganefryd, er ikke det et fint ord for appetittvekker?

16. desember: Så er også Lars i gang med en egen webside. "Travsportens bakside", skal den hete.... Spøk tilside, "oljesjeiken" skal selvfølgelig ha en side om... ja, nettopp olje... og den blir like omfattende som denne. Kanskje det ikke blir riktig så mange bilder, men minst like mange hestekrefter. Enjoy Lavec er endelig med på nettet i norsk versjon, det blir ikke flere hingstesider på en stund. Julerengjøringen trenger seg på, og nå er det ingen bønn lengre. Alle hybelkaniner som ikke har gjemt seg ekstra godt nå, havner i støvsugeren til over jul!

13. desember: Har fortsatt problemer med å få oppdatert sidene. Vet hva feilen er, men har ikke helt funnet ut hvordan jeg får fjernet den ennå.. Siden sist har jeg laget et album med alle folungene til Jennet Sidney, og jeg har laget sider på avlshingsten Muscles Yankee. Har fortsatt 3-4 hingster som skal presenteres før jeg er ferdig i denne omgang. Ellers er det julegavetid, er snart ferdig heldigvis. Julerengjøringen ligger som en mare bak i nakken - vi har familiebesøk i jula, så det nytter ikke å sluntre unna. Har begynt så smått, (veldig smått) med å tørke støv av alle elefantene i samlingen min (veldig små, men veldig mange av dem). Er glad jeg ikke har stallen full av ekte elefanter, det ville blitt mye møkk, det.... Ute bare regner og regner det, merrene er knapt nok ute annen hver dag, og er ikke lei seg for det heller. Folungene fyker ut hver gang det er en liten glipe i skydekket, men er like raske inn igjen når det plutselig styrtregner. Bra det er plenty med plass til alle 23 innomhus, de er blanke og runde og ser absolutt ut til å trives, tross været.

8. desember: I går kom Årsrevyen ut. I alle annonsene våre står det en invitasjon om å besøke web-området vårt - full krise- det virket ikke! Har holdt på i to dager for å finne feilen, og endelig - alt er i orden igjen. Feilen lå på serveren, det var ikke meg som hadde rotet meg bort som jeg hadde fryktet...

3. desember: Nå har jeg ryddet opp i albumet. Satte de fleste hestebildene på en egen side. I morgen er det tid får den årlige(!!!) byturen. Beate og jeg skal ta toget inn, fordi begge er for pysete til å kjøre i mørket hjem igjen.... Vi skal handle (for det meste titting, regner jeg med), skjemme oss riktig bort hele dagen, spise på en god restaurant (har bestilt bord på Dinner) og i det hele tatt være bønder på by'n. Og så har jeg bestilt en overraskelse.... I dag ble alle hestene vasket på beina og de som hadde vært dumme nok til å rulle seg (bare 2) ble pusset og stallen er strøken. I morgen blir det bare fôret, og det tar Lars seg av. De voksne hestene får holde seg inne en dag, folungene kan jo være ute hvis de vil.

28. november: Dette tar helt av. Fikk høre jeg burde ha flere bilder...? og har derfor fått for meg at jeg skal lage "avkomsalbum" til hver av hoppene.. Det spørs om det blir noe av, men kanskje noen av dem? Brage Texa er først ut i alle fall.

26. november: Må innrømme at jeg har brukt litt for mye tid på denne siden i det siste. Hestene får selvsagt det de skal av stell, men huset og den stakkars gubben må lide... Har allerede brukt et par timer nå på morgenen for å rydde opp i "Gamleguttas fotoalbum" og det andre albumet. Det tok litt tid, men jeg fant ut hvordan man forhåndsinnstilte autominiatyrene slik at alle bildene ble like høye. Måtte slette alle bildene og sette dem inn igjen. Håper det ble riktig, det er alltid spennende når man har publisert siden og skal sjekke resultatet. Fant også ut hvorfor alle bildefilene manglet i første omgang. De hadde med æ, ø eller å i tittelen, og da ble det trøbbel. 

Ida og Marius helgejobber i stallen, det passer bra. Da tror jeg at jeg blir inne i dag, det er en del purringer å ta seg av. Og husarbeidet går dessverre ingen steder....

23. november: Moro å se hvilke sider som er mest besøkt. Det er ikke så mange som har adressen vår ennå, men antallet besøkende øker for hver dag. "Avlshingster" på topp selvsagt, og "Gamleguttas Fotoalbum" ligger høyt på listen. Noen ganger kan jeg nesten "se" hvem som har vært innom, når Brage Texa har kommet opp et antall ganger, for eksempel.... Nå er det Angus Halls tur til å komme ut på nettet i norsk versjon.

21. november: På morgenen i dag kommer dyrlegen innom for å ta en sjau. Vi skal se over tennene på en del av hestene, særlig de eldste av dem. Vi skal også sjekke om de hoppene som ble bedekket senest i sommer fortsatt er drektige, de andre er vi ikke i tvil om... Men først skal jeg gjøre ferdig siden til Tap In. Kom også på at jeg ikke har koblet oss opp mot noen av søkemotorene ennå, så hvis noen skal finne oss her ute på www må de ha den nøyaktige adressen.

19. november: Fant ut hvordan jeg skulle lage stamtavlene på en bedre måte enn jeg hadde gjort før. Bedekningslister, kanskje? Har begynt med Super Arnie som var "verst", de andre kommer etter hvert. Må få lagd sidene til alle importhingstene først.... Det blir nok ikke noe husarbeid på en stund ennå, nei.

17. november: Hva skal jeg finne på nå? Det ble litt antiklimaks da fødselen av sidene endelig var vel overstått. Har lagt til en ny side, "Oppdrett", som egentlig skulle vært med helt fra begynnelsen under navnet "Tips og Råd" , men den nektet å være med ut på nettet. Kanskje fordi tittelen var tredelt i motsetning til alle de andre, tenkte jeg, og prøvde en ny vri. - Og, voila! Der satt den! Siden er nesten tom foreløpig, men den kommer til å fylles sånn etter hvert... 

Skal straks ut i stallen for dagens første fôring - vi har 42 hester med stort og smått nå som det er lavsesong. Halvparten av dem er født i år og går sammen i utegangsstallen. I dag kommer de siste to små, og da er det altså 44. Måtte telle vaksiner i forgårs, det er derfor jeg plutselig har kontroll over antallet. "Hvor mange hester er det her?" er vel det spørsmålet jeg får oftest i løpet av sesongen - og da blir jeg svar skyldig. De hestene som står inne på stallen skal ha kraftfôr og grovfôr, folungene skal vekkes og koses med (de får kraftfôret sitt først om et par timer, og grovfôr er det fri tilgang på), de fem kattene skal ha fylt opp mat- og vannskålene sine, de fire hønene får noen brødskiver og grønnsakrester i dag og eggene blir tatt med inn. Da er det nesten to timer til resten av dagen begynner...... Og i dag regner det. Igjen!

15. november: Endelig ute på nettet. Det mangler noen bildefiler her og der, må prøve å finne ut hva som har skjedd. Dette er en prøve, for å se om jeg klarer å laste ned endringer sånn uten videre også.

13. november: Gjett hva! Teknisk feil! Prøver igjen i morgen. Dette begynner nesten å bli morsomt...

12. november: Må ha nytt utvidet abonnement, fikk jeg etterhvert vite. Det kan ta 4-5-6 dager... Jaja, får lage noen flere sider imens, Ulsrud Igel samt noen av de importhingstene som brennsikkert blir godkjente neste uke, for eksempel.

10. november: Fiasko! Er fortsatt ikke "ute". Det var ikke så enkelt, likevel. Brukte nesten hele dagen i går i telefonen - fra den ene til den andre....Tilslutt forbarmet engelen Alexander hos Enitel seg over meg og hjalp meg. Tror jeg da. Nå prøver jeg på nytt....

8. november: Nå er tiden inne. Nå skal sidene endelig legges ut på nettet. De ble litt mer omfattende enn jeg hadde tenkt i utgangspunktet, per i dag er det 38 sider i nettverket som utgjør denne hjemmesiden. Og flere skal det bli. Når "importhingstene" er godkjente, skal også disse få sin plass, hadde jeg tenkt.

24.oktober 2000: Helt siden 1997 har jeg fått tilbud om at noen skulle lage hjemmesider for meg - eller jeg kunne få annonsere på deres sider til en billig penge.... Svaret mitt har vært det samme hver gang. Tusen takk, jeg skal ha hjemmesider, men jeg vil klare det selv. Til å være en som var nesten analfabet når det gjaldt datamaskiner, var det kjekke ord... Jeg har gjort flere spede forsøk, kjøpte boken "HTML for dummies" og følte meg enda dummere etter at jeg hadde prøvd å opparbeide interesse til å skjønne hva som sto der. Og hjemmesiden var like langt unna. Meldte meg enda til på kurs - et par ganger- men de ble innstilte grunnet for liten interesse....

Endelig: 13- 15 oktober ble det omsider kurs, og EUREKA! Endelig gikk det opp et lys. Nå, en drøy uke senere, er jeg i full gang. Ambisjonene er store, kunnskapene fortsatt begrenset, men jeg er sta....og det hjelper!